ACHTSTE EDITIE DICHTERS IN DE PRINSENTUIN UITERST GESLAAGD

Groningen/Epibreren - De achtste editie van het Dichters in de Prinsentuinfestival is zeer succesvol verlopen. Honderd dichters, van volstrekt onbekend tot volslagen bekend, vermaakten, ontroerden, bezweerden of verontwaardigden het publiek op meerdere locaties in de Stad Groningen.

Tot de hoogtepunten kunnen de voordrachten van Rutger Kopland - die een intens vers over de dood van zijn moeder bracht, b. zwaal - jarenlang actief maar zelden op festivals), F. van Dixhoorn, Anneke Claus en de Groningstalige bard Melle Hijlkema gerekend worden.

Diana Ozon, gitarist Wil Schmal en ene Droog gingen terug naar hun wortels en brachten twee punky liefdesduetten. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum vroeg Ozon hoe het ging.

Liesbeth van Dalsum: 'Hoe ging het?'
Diana Ozon: 'We hadden alledrie krankzinnige plankenkoorts. Ik wist niet dat we dat nog in ons hadden.'
Van Dalsum: 'Hoezo?'
Ozon: 'De vorige uitvoering in Den Horn had het publiek erg vermaakt, maar was onszelf lelijk tegengevallen. We bleken geen zangers. Maar nu grepen we terug op ons punkverleden. En dat muzikale register beheersen we feilloos.'

Foto's van het festival zijn op het weblog van Coen Peppelenbos te aanschouwen. Over de aan het festival en aan de manifestatie Groninger Welvaart gekoppelde poëzie & beeldende kunsttentoonstelling 'Groningen voor de boeg' bericht het Dagblad van het Noorden.

(Rottend Staal Online, 30-7-2005, met dank aan de Contrabas)

terug naar boven


VEEL NIEUWS OP CONTRABAS-WEBLOG

Utrecht/Epibreren - Over de Windroosreeks, over D66 en poëzie te Utrecht en tal van andere zaken.

(Rottend Staal Online, 29-7-2005)

terug naar boven


DICHTERS IN DE PRINSENTUIN DRUK BEZOCHT

Groningen - Op de eerste dag van het Dichters in de Prinsentuin-festival was opvallend veel publiek aanwezig, dat zich niets aantrok van de tropische hitte. Het Dagblad van het Noorden geeft een sfeerimpressie.

Vandaag op het programma o.a. H.H. ter Balkt, Rutger Kopland, b. zwaal en tientallen anderen, waaronder onze medewerkers Van Amstel, Baeke, Claus, Dee, Freriks, Geertsma, De Groot, Hirsch, Hoorne, Kosters, Lindner, Niematz, Peters, Ohlsen, Ozon, Rouweler, Starkenburg, Van der Velde, Wijnberg en Van der Wolk.

(Rottend Staal Online, 29-7-2005)

terug naar boven


EENZAME UITVAART TE GRONINGEN

Groningen - Vorige week vond te Groningen de eerste eenzame uitvaart van dit jaar plaats. De Groninger stadsdichter, onze medewerker Ronald Ohlsen, bracht daarbij een gedicht. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum vroeg hem hoe het er aan toe ging.

Liesbeth van Dalsum: 'Hallo Ronald, hoe ging het er aan toe?'
Ronald Ohlsen: 'Mijn eerste uitvaart van een eenzame stadsgenoot was opvallend drukbezocht.
Van Dalsum: 'Hum?'
Ohlsen: 'Er waren zeker vijftien familieleden op de plechtigheid aanwezig. De gemeente had alles prima geregeld, maar er was natuurlijk niet gerekend op een dergelijke opkomst.
Van Dalsum: 'Maar... dat betekent dus dat er wel familie was, maar dat die niet de lasten van de uitvaart op zich wilden nemen? Wat raar! Enfin. En toen?'
Ohlsen: 'Mevrouw lag opgebaard voor wie afscheid wilde nemen. In een ruimte ernaast waren een aantal stoelen in een kring gezet waarop de aanwezigen plaatsnamen. Er moesten stoelen worden bijgehaald. Eerst werd er muziek gedraaid van Ede Staal en een gedicht voorgelezen door een zuster die mevrouw in haar laatste dagen had meegemaakt. Daarna was ik aan de beurt. Net voordat ik wilde beginnen stond er een familielid op. Het liep naar het midden van de kring. Daar begon hij een toespraak waarin hij aangaf dat hij zijn hele leven voor de overledene gezorgd had en dat hij het een schande vond dat hij niet voor de plechtigheid was uitgenodigd. En het ziekenhuis deugde ook niet, zo ging hij voort. Hevig geëmotioneerd liep hij vervolgens weer naar zijn stoel. Toen mocht ik. Ik las mijn gedicht voor, overhandigde het blad met de tekst vervolgens aan een vrouw waarvan ik begrepen had dat zij de zus van de overledene was en verliet het zaaltje. Ik dronk nog een kop koffie met de uitvaartverzorger en besloot te gaan. De weg naar de garderobe leidde langs het zaaltje waar de familie nog steeds bijeen was. Er werd druk gepraat en koffie gedronken. Cake was er ook. Met dank aan de gemeente zullen we maar zeggen.'

(Rottend Staal Online, 29-7-2005)

terug naar boven


PODCAST?

Antwerpen/Epibreren - Hoewel we geen idee hebben wat dat is, een podcast, desalniettemin het volgende uit het Antwerpense:

'Vanaf vandaag hebben ook de Antwerpse stadsdichters een podcast. Vergelijk het met een radio-uitzending op internet. Je kan hun uitzendingen online beluisteren en/of op je computer downloaden van op de nieuwe site www.stadsdichterpodcast.be. Overzetten op je mp3-speler of iPod kan ook, om er dan mobieler en elders naar te luisteren.

Met de regelmaat van de klok zal je op www.stadsdichterpodcast.be gedichten en gedachten van, over en rond stadsdichter-emeritus Tom Lanoye en stadsdichter in functie Ramsey Nasr kunnen vinden. Stadsdichters komen zo nu en dan ook eens buiten om hun gedichten voor te dragen. Vanaf nu zullen wij daar steeds bij zijn.

Zo zal het eerstkomende publieke optreden van Ramsey Nasr, op zondag 7 augustus om 16u00 in de Marmeren Zaal van de Zoo, door ons worden opgenomen en op het web gezet. N.a.v. de finissage van de expo Souvenirs Exotiques, van schilder Tom Liekens, brengt Nasr die dag immers een nieuw stadsgedicht, gewijd aan diezelfde Zoo. (U bent er daar trouwens ook van harte voor uitgenodigd.)

En er is meer. Bij elke podcast voorzien we een weblog-item, waarop we graag jouw reacties, vragen en bedenkingen lezen. Om up to date te blijven met de nieuwste stadsdichterlijke verwikkelingen, kan je ook een gratis abonnement nemen op de stadsdichter podcast. Programma's waarlangs je je kan abonneren, heten 'PodCatchers', en zijn vrij beschikbaar op het internet.'

De Stadsdichter podcast is een initiatief van Antwerpen Boekenstad en C.H.I.P.S. vzw.

(Rottend Staal Online, 29-7-2005)

terug naar boven


POËZIE IN DE HEL

Willemstad/Rotterdam - Op het jaarlijkse festival Poëzie in de Hel in Fort de Hel bij het Noord-Brabantse Willemstad treden dit jaar op: Robin Block, Gijs ter Haar, Anneke Claus, Peter M. van der Linden, David Boelee alia de Pyromancer, de Dichters uit Epibreren, Mowaffk Al-Sawad en Diana Ozon.

De helse nacht geschiedt op zaterdag 13 augustus.

(Rottend Staal Online, 28-7-2005)

terug naar bovenSCHRIJVERSTOREN PARADE AMSTERDAM

Utrecht - Het programma van De Schrijverstoren, het literaire onderdeel van De Parade, voor Amsterdam is bekend. Dagelijks lezen twee schrijvers voor uit eigen werk. Namelijk:

Vrijdag 29 juli: Adriaan Jaeggi & Raoul de Jong
Zaterdag 30 juli: Hans Dulfer & Arjan Witte
Zondag 31 juli: Justus van Oel & Jeroen Wielaert
Maandag 1 augustus: Frank Westerman & Christine Otten
Dinsdag 2 augustus: André Manuel & Maarten van den Elzen
Woensdag 3 augustus: J.A. Deelder & Ruben van Gogh
Donderdag 4 augustus: Tommy Wieringa & Ernest van der Kwast
Vrijdag 5 augustus: Renske de Greef & Jan Hoek
Zaterdag 6 augustus: Hugo Borst & Wilfried de Jong
Zondag 7 augustus: Ruben van Gogh & Alfred Schaffer
Maandag 8 augustus: Rock 'n' Rolle met Leon Verdonschot & Denvis
Dinsdag 9 augustus: Erik Jan Harmens & Justus van Oel
Woensdag 10 augustus: Spinvis & Meindert Talma
Donderdag 11 augustus: Vrouwkje Tuinman & F. Starik
Vrijdag 12 augustus: Ronald Giphart & Jerry Goossens
Zaterdag 13 augustus: Solo & Serge van Duijnhoven
Zondag 14 augustus: Ernest van der Kwast & Kluun

(Rottend Staal Online, 28-7-2005)

terug naar boven


DICHTERS IN DE PRINSENTUIN IN DE PRINSENTUIN

Groningen - Het Dichters in de Prinsentuinfestival, dat vanmiddag om 13,30 uur begint zal dit jaar net als vroeger gewoon in de Prinsentuin gehouden worden.

Vanwege het merkwaardige weer overwoog de organisatie uit te wijken naar een alternatieve locatie. Maar na raadpleging van piskijkers en wichelroedewerpers is gebleken dat vanmiddag de zon gaat schijnen.

Raadpleeg de site voor het hele programma en alle locaties benevens de Prinsentuin waar poëzie zich de komende twee dagen in Groningen gaat manifesteren.

(Rottend Staal Online, 28-7-2005)

terug naar bovenDE SPIEGEL (5)

Epibreren - Ook vier verzen van onze medewerker Ingmar Heytze zullen in de Spiegel van de Nederlandse dichtkunst opgenomen worden.

(Rottend Staal Online, 28-7-2005)

terug naar boven


MARTEN TOONDER OVERLEDEN

Amsterdam (ANP) - Auteur, striptekenaar en dichter Marten Toonder is woensdag op 93-jarige leeftijd in zijn slaap in het Rosa Spierhuis te Laren overleden. Dat hebben uitgever De Bezige Bij en Toonder Studio's namens de familie laten weten.

Marten Toonder kreeg de meeste bekendheid als geestelijk vader van Heer Bommel en Tom Poes. Hij was bovendien oprichter en directeur van de Toonder Studio's, schreef en tekende vele stripverhalen, waaronder 'Panda', 'Kappie' en 'Koning Hollewijn' en maakte films en reclameboodschappen. Toonder zal in besloten kring worden gecremeerd.

Heer Bommel en Tom Poes verscheen veertig jaar lang als feuilleton in de krant en later in een reeks succesvolle boeken. De strip was in eerste instantie bedoeld voor kinderen en gaat over de zwervende kat Tom Poes en zijn vriend Olivier B. Bommel, een kapitaalkrachtig heer.

In 1965 vestigde Toonder zich in Greystones, Ierland, om zich geheel aan zijn twee beroemde geesteskinderen te kunnen wijden. Hij bleef de strip tot 1986 maken. Het succes van Tom Poes leidde tot verscheidene andere producties zoals toneelstukken, balletten, composities en in 1983 tot een film: 'Als je begrijpt wat ik bedoel'.

Toonder werd in 1992 onderscheiden met de Tollensprijs wegens zijn verrijking van de Nederlandse taal. Hij introduceerde aan aantal nieuwe begrippen zoals, 'Een groot denkraam', 'minkukel', 'kommer en kwel'.

|Ook werd Toonder tot lid benoemd van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en van het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen. Bij uitgever De Bezige Bij kwam begin jaren '90 ook zijn driedelige autobiografie uit. Het werk van Marten Toonder is in 22 talen vertaald.

Eén gedicht van zijn hand - Barlemanje, uit Querulijn Xaverius Markies de Canteclaer van Barneveldt: De verzamelde poëmen - is opgenomen in de Dikke Komrij.

(Rottend Staal Online, 28-7-2005)

terug naar boven


BESPREKINGEN OP AVONDLOG

Amsterdam - Vanaf vandaag zijn op het Avondlog van onze medewerker Wim Brands met zekere regelmaat bijdragen te lezen over poëzie, geschreven door Stijn Ekkers of onze medewerker Tsead Bruinja.

Stijn Ekkers opent (log, dinsdag 12 juli) met een korte bespreking van de nieuwe bundel van onze medewerker Wouter Godijn Kamermuziek of de weg naar de onverschilligheid (Uitgeverij Contact).

De bijdragen zullen worden gearchiveerd op de pagina Dichter.


(Rottend Staal Online, 13-7-2005)

terug naar boven


VERDERE VERNIELINGEN GERRIT KROL-BRUG

Groningen - Nadat al eerder de letter R van de Gerrit Krol-brug gesloopt was, is nu ook het bord '50' door één of meerdere vandalen van het momunentale opschrift verwijderd.

(Rottend Staal Online, 12-7-2005)

terug naar boven


WEB(OOR)LOG TUSSEN POËZIEREEKSEN

Epibreren - Vuurtorenwachter Smit registreert inleidend artillerievuur in de regio's Utrecht en Haarlem. Ook Frankrijk lijkt zich in de strijd te mengen.

(Rottend Staal Online, 12-7-2005)

terug naar boven


EENZAME UITVAART #45

Amsterdam - Vorige week begeleidde onze medewerker Alfred Schaffer een Bulgaarse vrouw op haar laatste reis. Onze medewerker Starik doet verslag op zijn weblog.

(Rottend Staal Online, 12-7-2005)

terug naar boven


BLOGGENDE UITGEVERIJ VERVALST GESCHIEDENIS

Haarlem/Epibreren - Het succes van voorheen het Windroosreeksweblog, inmiddels omgedoopt tot Contrabasreeksweblog, zal Uitgeverij Holland op het idee gebracht hebben om naast de reguliere website nu ook een eigen weblog te beginnen: http://uitgeverijholland.web-log.nl/

Die er, voor een weblog, heel degelijk uitziet, met - zoals het hoort - de nodige links in de logs. Maar er is wel iets vreemds gaande. Het Uitgeverij Holland-weblog meldt namelijk:

'07 juli 2005 - Voor de liefhebbers nogmaals het Windroos Manifest'

Wat de nietsvermoedende lezer daar aantreft is het manifest dat de toenmalige Windroosredacteur Chrétien Breukers, tevens de man die de reeks nieuw leven inblies én Rottend Staal-redacteur) samen met Holland-uitgever Ruurt van Ulzen in 2004 schreef. Maar in de huidige online-versie is heel zorgvuldig de naam van Breukers weggeknipt en vervangen door die van onze medewerker Henk van Zuiden.

Van Zuiden is momenteel de reeksredacteur. Maar hij is niet degene die de reeks nieuw leven inblies. Te Epibreren gelooft men niet dat Van Zuiden gekend is in dit staaltje geschiedsvervalsing (Liesbeth van Dalsum is momenteel naar hem op zoek om dat te verifiëren).

Kortom: dit is heel erg kinderachtig van uitgeverij Holland. Die ook in het oorspronlelijke Comité van Aanbeveling heeft zitten knippen. Waarom toch? Is het dan zo'n moeite een nieuw manifest te schrijven of het authentieke in oorspronkelijke vorm te plaatsen?

Er rijst natuurlijk ook direct de vraag: heeft het Uitgeverij Holland weblog toekomst? Wij denken van niet - het succes van weblogs hangt samen met de persoonlijke touch en de onafhankelijkheid. Wat met zich meebrengt dat een weblog waarop hoofdzakelijk uitgeverijgerelateerd nieuws verschijnt weinig lezers zal trekken.

(Rottend Staal Online, 11-7-2005)

terug naar boven


HET IS ALLEMAAL ÉÉN GROOT COMPLOT

Epibreren - In mei 2005 en in komkommertijd 2004 berichtten we over enige commotie in de Verenigde Staten over 'onthullingen' die op de site www.foetry.com werden gedaan over misstanden binnen de poëzie aan gene zijde van de oceaan (zie Rottend Staal, 20 juli 2004 en 17 mei 2005).

Vorige week besteedde ook The Guardian aandacht aan de affaire. Vooral de conclusie in dat stuk is heel verhelderend:

'A number of conclusions can be drawn. Most striking is the power of blog. "Watchblogs" like Foetry will play a major role in the future literary world. Secondly, the uninvolved observer will conclude that Graham got a raw deal. Poetry has always operated by clique. Were it not for Ezra Pound pulling strings, TS Eliot's career would never have got airborne. That's how "schools" of poetry get started - cronyism [= vriendjespolitiek].

The poetry contestants want a level playing field? Try football. The chances of making it into the premier league are probably better.'

(Rottend Staal Online, 11-7-2005)

terug naar boven


HARMENS IN LETTERLAND

Beveren - Deze zomer leent onze medewerker Risee zijn weblog uit aan weblogloze auteurs. Momenteel is onze medewerker Erik Jan Harmens aan de beurt.

(Rottend Staal Online, 11-7-2005)

terug naar boven


DE ZOMERHIT VAN 2005 (2)

Den Horn - In cultuurboerderij Westerklavier werd een select publiek geconfronteerd met de zomerhit van 2005. Die op het eind van een gemeenschappelijk optreden van muzikanten Wil Schmal en Bé Meiborg en de dichters Ozon en Droog gepresenteerd werd. Het nummer bleek geïnspireerd op het obscure singletje Breakdown Rock van de - wie kent ze niet? - Harlesden Monks uit 1972. En de door Ozon geschreven tekst is al in 1992 geschreven.

Nu bleek bij de eerste uitvoering eens te meer dat schoenmakers zich beter bij hun leest kunnen houden: het nummer is geweldig, maar dichters kunnen niet zingen, zeker niet als ze Droog heten. Of was het simpelweg plankenkoorts, waardoor de dichters de tekst verknalden bij dit eerste gezamenlijke zangoptreden? Hoe dan ook: tijdens het Dichters in de Prinsentuin-festival proberen ze het opnieuw.

(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 11-7-2005)

terug naar boven


ERGERLIJK MUURGEDICHT

Utrecht - Mensen laten kennismaken met kunst is iets anders dan het ze door de strot duwen. Een voorbeeld van hoe het niet moet kwam ik laatst tegen toen ik bij vrienden ging eten. Ze hebben uitzicht op een grote, blinde muur met de volgende tekst erop:


© Ingmar Heytze, 2005

Best een lief gedichtje, en grappig geplaatst bovendien: het kijkt immers zelf uit over een aantal achtertuinen, en door de enorme rode letters op een gele achtergrond is het een huizenblok verderop nog goed te lezen. Toch zijn mijn vrienden er niet blij mee. Ze wonen er namelijk precies tegenover, en het uitzicht van hun balkon wordt volslagen gedomineerd door het zomerse vers. Zomer en winter, lente en herfst, maand na maand, zon en regen, dag en nacht. Ze verzekeren me dat je het er dan snel mee hebt gehad.

Het probleem is natuurlijk de combinatie van het gedicht en de letterlijk huizenhoge uitvoering ervan. Deze tekst zou het prima doen als hij ergens op een laag muurtje was geschilderd, bij voorkeur ergens waar in de zomer net de eerste ochtendzon valt. Dan kun je het gedicht ontdekken. Nu wordt het je op megafoonsterkte toegeschreeuwd vanaf een bladspiegel van bijna tien meter, en tegen die weelde is het niet opgewassen. Na een paar keer lezen slaat onherroepelijk de meligheid toe. De eerste keer denk je nog: aardig. Na drie keer denk je: nee, wezenloos. Vanaf de vierde keer erger je je aan het woordje 'en' in de vierde regel. Daarna is het hek van de dam. Wat nou 'zo' werd het ochtend? Hoe dan 'zo'? 'Het werd licht.' Ja, dat heb je wel vaker, 's ochtends. 'De zon kwam op'. De dichter is geen moeite te veel om duidelijk te maken dat het ochtend is. 'En we keken uit / over de achtertuinen / van de stad'. Aha, de dichter is op het dak gaan zitten, en blijkbaar niet alleen. Zou er een bos uien in het spel zijn? 'het was zomer / onmiskenbaar zomer'. Ja, en het werd licht, de zon kwam op, het leven is één doldriest avontuur. Het Amerikaanse leger schijnt in voorkomende gevallen non-stop Guns n' Roses en Metallica te draaien om de vijand te ergeren. Zouden huizenhoge gele borden met lieve gedichtjes erop niet veel effectiever zijn?

(Ingmar Heytze, Rottend Staal Online, 11-7-2005; fragment uit column uit het Utrechts Nieuwsblad, 9-7-2005)

terug naar boven


VANDALEN TE GRONINGEN...

Groningen - ... hebben inmiddels de letter R van de Gerrit Krol-brug gesloopt, die daarmee omgedoopt is tot Gerit Krol-brug. Ronald Ohlsen, de Stadsdichter van Groningen heeft deze barbaarse daad inmiddels scherp veroordeeld met het woord 'Schande!'.

(Rottend Staal Online, 10-7-2005)

terug naar boven


DICHTER AAN HUIS NU OOK TE GENT

Den Haag - Wegens het grote succes van het poëziefestival Dichter aan huis in Den Haag waarbij 50 dichters optreden in 50 Haagse woonkamers zal het festival dit jaar voor het eerst ook plaatsvinden in Gent. Den Haag geeft de aftrap op zaterdag 1 en zondag 2 oktober en twee weken later op zaterdag 15 en zondag 16 oktober zal het festival in Gent worden gehouden.

De beeldende kunstenmanifestatie Chambres d’amis van Jan Hoet in 1986 was de inspiratiebron om in 1991 in Den Haag het tweejaarlijkse poëziefestival Dichter aan huis te organiseren. De formule van het festival is een enorm succes. Reden voor Dichter aan huis om het festival ook buiten de landsgrenzen te organiseren. Gent heeft de primeur. Bij de organisatie wordt nauw samengewerkt met het Poëziecentrum Gent. Het Vlaamse festival zal volgens dezelfde formule worden opgezet als de Nederlandse versie. In Gent zullen echter 30 dichters optreden in 30 woonkamers en in Den Haag 50.

Dichter aan huis is geen massale podiummanifestatie. Integendeel, de dichters ontmoeten hun publiek in de intimiteit van Haagse en Gentse woonhuizen. Van hofjeswoning tot stadspaleis, van rap tot hermetische poëzie. Een bezoek aan Dichter aan huis is een unieke ontdekkingstocht vol poëtische verrassingen. Ook dit jaar zal er weer een bundel verschijnen met bijdragen van alle deelnemende auteurs.

De Nederlandse en Vlaamse auteurs reageerden enthousiast op de voorgenomen plannen. Deelnemende dichters in Den Haag zijn o.a.: Jaap Blonk, Jan Boerstoel, Arjen Duinker, Al Galidi, Sieger M. Geertsma, Eva Gerlach, Miriam Van hee, Stefan Hertmans, Tjitse Hofman, Geert Van Istendael, Tjitske Jansen, Hester Knibbe, Rutger Kopland, Astrid Lampe, Tom Lanoye, Bart Moeyaert, Jean Pierre Rawie, Maarten van Roozendaal, Alfred Schaffer, Erik Spinoy, Hans Verhagen, Dimitri Verhulst, Nachoem M. Wijnberg, Driek van Wissen, Jan Wolkers, De WoordDansers en Joost Zwagerman.

De internationale equivalent van Dichter aan huis, het Haagse festival Literair Paspoort, zal wegens onvoldoende overheidssubsidie in 2006 geen doorgang vinden. De organisatie heeft inmiddels de eerste stappen ondernomen om het volgende festival Literair Paspoort in Brussel te organiseren. Ook het proza- en columnistenfestival dat de stichting Dichter aan huis in 2003 voor het eerst in Amsterdam organiseerde staat voor 2006 weer op het programma.

Door de kleinschalige locaties is het aantal plaatsen bij Dichter aan huis beperkt. Vroegtijdig bestellen is daarom raadzaam. De ervaring leert dat de festivals vroegtijdig zijn uitverkocht. Inlichtingen kaartverkoop: www.dichteraanhuis.nl.

(Rottend Staal Online, 10-7-2005)

terug naar boven


JOHNNY VAN DOORN-THEATERSTUK

Amsterdam - Nu bij het Over het IJ-Festival: Een magistrale stralende zon. Een theatrale serenade in de open lucht geïnspireerd op het werk van de dichter/schrijver Johnny van Doorn, gespeeld door huize L.I.N.D.A.

De heftige, poëtische en humoristische teksten van Van Doorn komen tot leven in een dynamische confrontatie tussen een in de natuur teruggetrokken zestigjarige dichter en vier jonge stadsfiguren: een doorbitch van een topdiscotheek, een aanstormend modeontwerper, een rockmuzikant en een gouddelver op zoek naar een miljonair. Tijdens een louterend back to the sixties ritueel wordt in de schemering het ondergaan van de zon en de teloorgang van illusies bezworen.

In de voorstelling passeren de jaren vijftig, het protest tegen de draadjesvleescultuur; de sixties, hippies, hasj en de adrenalinecultuur van nu; iedere dag een party of een piekervaring.

Een magistraal stralende zon is een uitbundige eruptie van performance, poëzie, tekst en muziek uit de sixties, onder meer van Frank Zappa. Johnny van Doorns humor spreekt uit al zijn gedichten en verhalen. Hij is zijn eigen onderwerp. De man die verlangt naar een dynamisch leven, die zich ontdoet van de beklemmende jaren vijftig en in de jaren zestig de lucht in schiet. Op zoek naar magistrale momenten wordt de wijzere man zich bewust van de lijnen in zijn bestaan.

Enfin, tot zo ver de reclamepraat. Een magistraal stralende zon is nog bij te wonen op zondag 10 juli, en van dinsdag 12 juli tot en met zondag 17 juli. Steeds om 21.30 uur, Onder de kleine bouwkraan op de NDSM werf te Amsterdam. Reserveren kan via de festivalsite.


(Rottend Staal Online, 10-7-2005)

terug naar boven


DICHTERS IN DE PRINSENTUIN

Groningen - Op donderdag 28 en vrijdag 29 juli vindt de achtste editie van het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin plaats. Met Al Galidi, Mowaffk Al Sawad, Anne van Amstel, Jan-Willem Anker, Jan Baeke, H.H. ter Balkt, Jana Beranová, Karin Beumkes, Chris van Boetzelaer, Tsead Bruinja, Klaas Bruinsma, Maurice Buehler, Anneke Claus, Daniël Dee, André Degen, Laura Demelza, Albert van Dijken, F. van Dixhoorn, Bart FM Droog, Rob Engelsman, Sieger M. Geertsma, Piet Gerbrandy, Jan Glas, Ruben van Gogh, Fieke Gosselaar, Willem M. Groenewegen, Peter de Groot, Kees van der Hoef, Philip Hoorne, Joris Iven, Karel ten Haaf, Liesbeth V. Hafenrichter, Salah Hassan, Lucas Laherto Hirsch, Klaas Knillis Hofstra, Melle Hylkema, Rutger Kopland, Onno Kosters, Elmar Kuiper, Ko de Laat, Lou Lazaroms, Peter van der Linden, Gerry van der Linden, Erik Lindner, Pieter Lok, Bernhard van Loon, Edwin Lotz, Willemien Mensinga, Thomas Möhlmann, Tine Moniek, Jan Atze Nicolai, Max Niematz, Stefan Nieuwenhuis, Ronald Ohlsen, Diana Ozon, Coen Peppelenbos, Kasper Peters, Ton Peters, Jean Pierre Rawie, Jan-Jaap Reinders, Olaf Risee, Xavier Roelens, Hannie Rouweler, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer, Ina Sousa, Ilse Starkenburg, Meindert Talma, Frans Terken, Willem Thies, Andries Torensma, Benne van der Velde, Gerrit Venema, Simon Vinkenoog, Abe de Vries, Jan Marten de Vries, Veerle Vroon, Albert Westerhoff, Tommy Wieringa, Wilem-Jan van Wijk, Nachoem M. Wijnberg (ovb), Mads Wittermans, Arjan Witte, Guido van der Wolk, Alexander Ziegler, Harrie Zijlstra en Ben Zwaal. Het Jules Verne Genootschap, Dichters van het Convenant (Arjen Nolles, Karel, Ward van der Houwen en Karel Feenstra).

Zie www.dichtersindeprinsentuin.nl voor alle details.

(Rottend Staal Online, 9-7-2005)

terug naar boven


POËZIEANSICHTKAARTEN

Assen/Amsterdam. Op de website van beeldend kunstenaar Timon Hagen staan afbeeldingen van vier ansichten met illustraties van hem en Engelstalige gedichtwen van onze medewerker Ilse Starkenburg, vertaald door onze redacteur Groenewegen. De ansichtkaarten zijn via Hagens site te bestellen.


(Rottend Staal Online, 9-7-2005)

terug naar boven


GERRIT KROL-BRUG TE GRONINGEN

Groningen - Vrijdagmiddag is de Korrewegbrug omgedoopt tot Gerrit Krol-brug. 'Er is voor deze brug aan het einde van de Korreweg gekozen, omdat Gerrit Krol vroeger aan de Korreweg woonde, deze straat veel beschreven heeft, en binnenkort met zijn vrouw opnieuw een huis aan de Korreweg betrekt', berichtte de Groninger uitgever Anton Scheepstra aan het Contrabasweblog.


© Anton Scheepstra, 2005

Op de foto staat schrijver/dichter Gerrit Krol achter de microfoon. Rechts van hem zijn vrouw Janna, commissaris der koningin Alders en burgemeester Wallage.

Het is hoogst ongebruikelijk dat iemand bij leven wordt vernoemd. Maar Krol reageerde volgens burgemeester Wallage opgetogen op het initiatief, meldde het Dagblad van het Noorden vorige maand.


(Rottend Staal Online, 9-7-2005)

terug naar boven


EVEN GEEN NIEUWS

Epibreren - Vanwege de aanslagen te Londen. Check het BBC-nieuws voor de laatste details.

(Rottend Staal Online, 7-7-2005)

terug naar boven


DÉ ZOMERHIT VAN 2005...

Epibreren - ... waar de media de laatste dagen zo gretig naar op zoek zijn wordt komende zondag 10 juli gepresenteerd in cultuurboerdij Westerklavier in het Groningse Den Horn, iets na 16.30 uur. De titel is 'Liefde', en de eerste regel is: 'Mooier - dan de Zon en de Maan'.

En het aardige is dat het hierbij om een duet van twee dichters gaat, geschreven door onze medewerker Ozon, op muziek gezet door gitarist/componist Wil Schmal en uitgevoerd door Schmal, Ozon en ene Droog.

Die ook samen het ontroerende 'Nachtval' gaan uitvoeren, dat met de subtiele regel 'Morgenstond stront in de mond' begint.

Nader nieuws en meerdere regels volgen.


(Rottend Staal Online, 6-7-2005)

terug naar boven


POËZIECLIPS OP NEDERLAND 1

Hilversum - Om en rond het tv-program 'Avro's Close Up' (elke zondag om 18.30 uur op Nederland 1 worden de welbekende DICHT/VORM-films vertoond. Met geanimeerde gedichten van ondermeer onze medewerkers Droog, van Duijnhoven, Van Gogh, Heytze, Nasr, Wigman en Witte.

De DICHT/VORM-website al maanden 'onder constructie', zodat voorproefjes momenteel niet zichtbaar zijn. Zie derhalve deze pagina van het productiebedrijf Illuster en volg de DICHT/VORM-knoppen.

Helaas is er geen uitzendschema. De films zijn namelijk 'vullers' en op basis van eindeloos veel
onzekere factoren bepaalt de Avro op het laatste moment of een DICHT/VORM-filmpje past of niet.

(Rottend Staal Online, 6-7-2005)

terug naar boven


BROCKWAYPRIJS VOOR FRANCIS R. JONES

Amsterdam - Op maandagavond 20 juni 2005 is voor de eerste maal de Brockway Prize uitgereikt, een nieuwe tweejaarlijkse prijs voor poëzievertalers uit het Nederlands, ingesteld door het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF). Aan de prijs, vernoemd naar dichter en vertaler James Brockway (1916-2000), is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden. Per editie zal een ander taalgebied centraal staan; voor de eerste Brockway Prize kwamen vertalers naar de Engelse taal in aanmerking.

Uitreiking Brockway Prize

Francis R. Jones ontving de eerste Brockway Prize uit handen Henk Pröpper, directeur van het NLPVF, tijdens een avondprogramma van het 36e Poetry International Festival te Rotterdam. De prijs is hem toegekend voor zijn gehele oeuvre als vertaler uit het Nederlands; namens de jury prees dichter en vertaler Willem van Toorn met name Jones' vertalingen van poëzie van Hans Faverey: duidelijk is 'veel tijd en vakmanschap gestoken in de getrouwheid en precisie van de vertalingen, en zijn met veel invoelingsvermogen en vindingrijkheid Engelse equivalenten gevonden voor ongewone, typische Faverey-constructies in het Nederlands.'

Francis R. Jones

De laureaat Francis R. Jones (1955) studeerde onder meer aan de Universiteiten van Cambridge en Sarajevo en is als Senior Lecturer verbonden aan de Universiteit van Newcastle, waar hij zich specialiseert in vertaalonderzoek. Hij vertaalt poëzie uit verschillende Europese landen, verwierf reeds meerdere internationale vertalersprijzen en gooide wat Nederlandse poëzie betreft vooral hoge ogen met Against the Forgetting, een ruime keuze uit het werk van Hans Faverey (Engelse uitgave in 1994, Amerikaanse uitgave in 2004).


Vertaalonderzoek

Het vertaalonderzoek van Francis R. Jones heet 'Think Aloud'[denk hardop). Uw redacteur Engels heeft dit onderzoek zelf ondergaan. Jones vraagt je dan om achter je vertaalbureau plaats te nemen. Elke handeling die je pleegt bij het vertalen neemt hij vervolgens op op geluidsband. Dat is eerst confronterend, maar al snel bijzonder aangenaam. Jones neemt dit hele proces namelijk serieus. Mensen denken vaak dat vertalen niet meer is dan een tekst overzetten van de ene taal naar de andere, maar Jones maakt expliciet wat elke vertaler impliciet al weet: er gaan net zoveel gedachteprocessen aan een goede vertaling vooraf als aan een goed gedicht. Later deze maand zal Francis Jones de Noordzee oversteken om zijn onderzoek voort te zetten.


(Rottend Staal Online, 6/7-7-2005)

terug naar boven


PLEIN PUBLIEK GAAT FRIES

Hilversum - Het NCRV-radioprogramma Plein Publiek is vanaf maandag 4 juli vijf dagen lang te gast in Friesland. Presentator Klaas Drupsteen gaat op zoek naar het gevoel van de zomer en de regio met live-verslaggeving vanaf bijzondere locaties, muziek uit de streek en gesprekken met Friese bekendheden.

Gisteren bracht stadsdichter van Leeuwarden Arjen Hut een ode aan Friesland (uitzending is online nog te beluisteren) en vandaag was het de beurt aan dichter en beeldend kunstenaar Anne Feddema. De dichters lezen zo rond 11.20 uur voor.

Liefhebbers kunnen elke werkdag van 10.03 tot 11.30 uur Plein Publiek op 747 AM of in stereo op de kabel beluisteren . Gemiste uitzendingen kunnen beluisterd worden via de website.

Woensdag 6 juli zijn onze medewerker Tsead Bruinja, donderdag 7 juli Lida Dijkstra en vrijdag 8 juli onze medewerker Abe de Vries te gast in het program.

(Rottend Staal Online, 5-7-2005)

terug naar boven


GOETHE VOOR DUITSE TOERISTEN

Middelburg - Al sinds jaar en dag wordt de provincie Zeelands 's zomers onveilig gemaakt door kuddes verveelde Duitse toeristen. Ook al sinds jaar en dag is er 's zomers in Zeelands het 'Zeeland Nazomer Festival'.

Dat dit jaar daarom speciaal voor de Teutoonse horden het stuk 'Torquato Tasso' van de onlangs overleden Duitse dichter Goethe geprogrammeerd heeft.

Het complete stuk is online te lezen. En het aardige is dat ook de Italiaanse toeristen machtig content zijn met het stuk, daar het naar een eveneens onlangs overleden Itialiaans dichter genoemd is.

(Rottend Staal Online, 5-7-2005)

terug naar boven


COMMOTIE OVER GEDICHT GERBRANDY

Landsmeer/Epibreren - 'Doet poëzie er toe?' was een vraag die recent meerdere malen gesteld werd. Uit de reacties op onze medewerkers Gerbrandy's gedicht 'Achter wilgen en bloeiende meidoorn' die momenteel in het Gelderse spelen blijkt toch zeker van wel, als we De Gelderlander en De Stentor mogen geloven.

En dat al vanwege het gebruik van het woord 'kut' in het gedicht dat op muziek gezet is en afgelopen zaterdag tijdens het Internationaal Koorfestival te Arnhem werd uitgevoerd. Vijf koorleden vonden dat gedicht 'plat en schunnig' en zongen daarom niet mee.

(Rottend Staal Online, 5-7-2005)

terug naar boven


SITE VOOR TUINFEEST

Deventer - Eindelijk heeft het poëziefestival het Tuinfeest een eigen site: www.hettuinfeest.nl. Het traditioneel nu al uitverkochte festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 augustus (buffetkaarten zijn nog wel verkrijgbaar). Onze medewerkers Baeke, Barnas, Geertsma, Gerbrandy, Van Gogh, Hoorne, Jansen en Janssen, Komrij, Leusink, Lindner, Ozon, Schaffer, Tuinman, Zwagerman, alsmede Deelder en Kopland e.v.a. behoren tot de optredenden.

(Rottend Staal Online, 4-7-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIES OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: In plaats van alleen van onze medewerker Ilse Starkenburg, Valtijd van Margreet Schouwenaar, De Alice voorbij van Remco Ekkers en En gingen uit sterven van Hans Groenewegen.

(Rottend Staal Online, 4-7-2005)

terug naar boven


DEEP IMPACT

Houston - De nieuwste ruimtestunt lijkt geslaagd: de komeet Tempel 1 is succesvol beschoten. Zie Nasa's Deep Impact-site voor alle details. Het wachten is nog op het eerste Nederlandstalige Deep Impact-poëem.

(Rottend Staal Online, 4-7-2005)

terug naar boven


ONBEKEND GEDICHT SAPPHO GERECONSTRUEERD

Londen - Martin West, een classicus uit Oxford, heeft na eindeloos puzzelen uit recente papyrusvondsten een vierde gedicht van de onlangs overleden Griekse dichteres Sappho gereconstrueerd. In Times Literary Supplement van 21 juni heeft hij daarover geschreven en zijn vertaling van het gedicht opgenomen. Het is afkomstig van een papyrusrol die in de derde eeuw voor Christus was gebruikt bij het verpakken van een mummie. Meer hierover op Boekbalie.nl.

(Rottend Staal Online, 28-6-2005)

terug naar boven


DE SPIEGEL (4)

Epibreren - Ook een vers van onze adjuncthoofdredacteur Hofman zal in de Spiegel van de Nederlandse dichtkunst opgenomen worden.

(Rottend Staal Online, 28-6-2005)

terug naar bovenPOETRY INTERNATIONAL

Rotterdam/Epibreren. De 36ste editie van Poetry International is volgens de organisatie 'een groot succes gebleken'.

Poetry: 'Het festival, dat dit jaar 2900 bezoekers trok [3400 in 2004, 2800 in 2003], stond in het teken van 'Poezie & Theater'. 'Vooral de programma's rond dit thema waren succesvol: de hommages aan Judith Herzberg en Federico García Lorca, het programma rond poëzie in gebarentaal en ‘Scènes en Strofes', leverden elk een volle zaal en enthousiaste reacties op.'

'Opvallend was de belangstelling voor de finale van de Poetry World Slampionship. Dit programmaonderdeel heeft in twee jaar tijd een belangrijke plek in het festival verworven.'

Dan een tip voor de organisatie: zet in het persbericht dan even wié de nieuwe wereldkampioen Poetry Slam is. Dat is namelijk de Britse dichteres Kat Françóis (1973) geworden. Enfin.

Poetry: 'Ook voor het middagprogramma Poetry in the Afternoon, dat op de doordeweekse dagen in de tuin van Café Floor plaatsvond, was veel belangstelling. De randprogrammering van het festival was eveneens geslaagd. Voorbeelden van die programma's zijn de Lorcatentoonstelling in de Centrale Bibliotheek, de programma's in de Laurenskerk en het Goethe-Institut en de manifestiatie Poetry & Art.

Het 37e Poetry International Festival vindt plaats van zaterdag 17 juni tot en met vrijdag 23 juni 2006 in de Rotterdamse Schouwburg.'

(Rottend Staal Online, 28-6-2005)

terug naar boven


BRITSE DDV VALT ONDERWIJSPLANNEN REGERING AAN

Londen - Andrew Motion, de Dichter des Vaderlands van Groot-Brittannië, sprak zijn 'bittere teleurstelling' uit over de plannen van de Britse regering om het onderwijs te hervormen. Binnen het nieuwe pakket aan maatregelen voor middelbare scholen is volgens hem weinig ruimte meer voor creatief schrijven. Wat des te erger is, want op de basisscholen heeft men dit wel goed geregeld.

Geen ruimte voor creatief schrijven, dan ook geen ruimte meer voor poëzie, zo lijkt zijn stelling te luiden. De Britse regering spreekt tegen dat dit het geval zal zijn, zo bericht de BBC.

(Rottend Staal Online, 28-6-2005)

terug naar boven


DEED POËZIE ER TOE?

Amsterdam/Epibreren - Op het weblog Doet poëzie er toe is vooralsnog de laatste bijdrage geplaatst. Mét interessante reacties.


(Rottend Staal Online, 27-6-2005)

terug naar boven


POËZIE UIT HET RIOOL

Venlo - In Venlo worden op 27 juli speakers in de riolen geplaatst die zijn aangesloten op een soundsysteem dat gedichten van onze medewerker Quirien van Haelen eindeloos herhaalt. Elke put krijgt een eigen gedicht. Dit project is overigens niet bedoeld om ratten mee te verjagen, maar om voorbijgangers gedichten te laten horen.

(Rottend Staal Online, 27-6-2005)

terug naar boven


BUDDINGH'-PRIJS VOOR LAGEMAAT

Rotterdam - De C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie 2005 is toegekend aan Liesbeth Lagemaat voor haar debuut een grimwoud in mijn keel.

Liesbeth Lagemaat (Bergen op Zoom, 1962) studeerde Nederlands en Taal-en Literatuurwetenschap. Lagemaat heeft gewerkt als journalist, actrice, reclametekstschrijver, accountmanager en docent Nederlands. Op dit moment is ze werkzaam als docent in Utrecht, waar ze drie dagen per week alfabetiseringslessen aan Turkse en Marokkaanse vrouwen geeft. Ze publiceert regelmatig gedichten in 'De Tweede Ronde' en werk van haar werd opgenomen in Gedichten 2001 van Davidsfonds Literair. In 2005 debuteerde Liesbeth Lagemaat bij De Wereldbibliotheek met een grimwoud in mijn keel.

De jury omschrijft de gedichten van Lagemaat als "niet zacht en gemakkelijk of meegaand. Wat wordt afgeschilderd vanuit soms tegengestelde en grillige invalshoeken vormt tenslotte een sterk, trefzeker geheel van indringende beelden en zinnen die bijblijven". De jury vindt de gedichten van Lagemaat "in hoge mate onvoorspelbaar, en getuigen van een oorspronkelijke geest".

De andere genomineerde bundels voor de C. Buddingh'-prijs 2005 waren Tegenberichten van Bernd G. Bevers (Prometheus), Pritt.stift.lippe van Eva Cox (Uitgeverij Holland) en Alle enen opgeteld van Micha Hamel (Augustus). De C. Buddingh'-prijs bestaat uit een geldbedrag van 1200 euri.

De jury bestond dit jaar uit Maria Barnas, Sigrid Bousset en Wim Hofman.

(Rottend Staal Online, 23-6-2005)

terug naar boven


TERUGBLIK OP PARK & POËZIE (2)

Epibreren/Amsterdam - Op haar site blikt onze medewerker Ozon terug op Park & Poëzie, met foto's.

(Rottend Staal Online, 22-6-2005)

terug naar boven


VEILING SPANDOEK BOERENTORENGEDICHT

Antwerpen - Tom Lanoye's bekende Boerentorengedichtspandoek, dat het afgelopen jaar op de Antwerpense Boerentoren bevestigd was, wordt morgen geveild.

De opbrengst komt ten goede aan Quator du livre. Dit project (onder de hoge bescherming van Unesco) ondersteunt verschillende bibliotheken in Mali. De eerste drie regels "Aanvaardt mij, neemt mij, ziet mij" schenkt ABC2004 aan het Letterenhuis. Verder krijgen de verschillende sponsors van dit project; GVA, KBC en Promedia elk een letter uit hun naam, uit dank voor hun bereidwillige hulp. Veertig gesigneerde exemplaren van Stadsgedichten, de nieuwe bundel van Tom Lanoye, worden in een bibliofiele editie ingepakt en gebonden in repen van het originele doek. Deze edities worden verkocht bij antiquariaat De Slegte.
   

Wat van het doek overblijft, wordt in verschillende loten ingedeeld (in afzonderlijke letters, in enkele integrale woorden - nacht, pracht, kijkt, mij - en in twee integrale regels - aan oh, houdt u niet in-) en ter veiling aangeboden. Alle loten worden gesigneerd door dichter Tom Lanoye en vormgever Gert Dooreman en zijn vergezeld van een originele, gesigneerde foto van Janna Beck. Ook de Antwerpse 'Boerentoren', inclusief plakket met gedicht (hoogte 150 cm) vervaardigd in chocolade door chocolatier Goosens wordt geveild.

De opbrengst van deze veiling gaat integraal naar Mali. Veilinghuis Bernaerts staat zijn winstpercentage af en de Rotaryclub Antwerpen Amerloo belooft de opbrengst te verdubbelen.

De veiling is een project van Antwerpen Wereldboekenhoofdstad 2004, Tom Lanoye en Veilinghuis Bernaerts en vindt op donderdag 23 juni plaats in Veilinghuis Bernaerts, Verlatstraat 16-22, 2000 Antwerpen om 19.00 uur..

(Rottend Staal Online, 22-6-2005)

terug naar boven


CARAPACE 53

Assen/ Kaapstad – Vorige week verschenen: Carapace 53: Dutch edition. Dit is een speciale editie van het Kaapstadse tijdschrift Carapace, voor de gelegenheid gastgeredigeerd door Willem Groenewegen. Het bevat gedichten in Engelse vertaling van Jan Baeke, Maria Barnas, Arjen Duinker, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Willem Jan Otten, Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, Mustafa Stitou. Komrij, Otten en Schaffer werden vertaald door John Irons en de anderen door Willem Groenewegen. Via deze laatste kunt u een exemplaar bemachtigen à € 5,- excl. verzendkosten: willpoet@tiscali.nl

(Rottend Staal Online, 22-6-2005)

terug naar boven


BLOEMLEZEN TE ROTJEKNOR

Rotterdam - Terwijl komende vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg de 36e editie van Poetry International wordt afgesloten, opent Kunstruimte de Vrije Schuur (Bloklandstraat 151a, Rotterdam) de deur met het evenement Bloemlezen. Bloemlezen wordt op vrijdagavond 24 juni om 19.00 uur geopend en is vervolgens nog te bezoeken op zaterdag 25 en zondag 26 juni van 12-18 uur.

Bloemlezen bestaat uit ingesproken bijdragen van onze medewerkers Alfred Schaffer en Peter Swanborn, alsmede van Floating Coasts (Yvette Poorter & Tulle Ruth), Toine Horvers, Lodewijk Ouwens, Q.S. Serafijn, Jozef van Rossum en Klaus Sievers, te beluisteren via acht 'luistertappunten' met koptelefoons, die in de achtertuin en tussen de planten in het kleine voortuintje ingegraven zijn, alsmede in de tuin geplaatste plantachtige vormen van de beeldend kunstenaars Harriët van Reek en Geerten ten Bosch die het vertoeven vervreemden én het ge-tipp-exte werk 'een ander leven' van de beeldend kunstenaar Dominique Panhuysen in de woonkamer.

(Rottend Staal Online, 22-6-2005)

terug naar boven


IDA GERHARDTPOËZIEPRIJS

Zutphen - Alle Nederlandse en Belgische uitgevers worden verzocht de poëziebundels uit hun fonds, uitgegeven in de periode tussen 1 november 2003 en 1 november 2005 in te zenden naar de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Deze poëzieprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan de beste bundel. Eerdere winnaars waren Kees 't Hart, Anneke Brassinga en Lloyd Haft.

Wij vragen u de betreffende boeken in tweevoud en zo mogelijk via de vervoerscentrale te sturen naar: Boekhandel van Someren & ten Bosch, Turfstraat 19, 7201 KE te Zutphen, aansluitnummer 16032, t.a.v. de heer H. Mirck, onder vermelding van 'Ida Gerhardt Poëzieprijs'.

(Rottend Staal Online, 22-6-2005)

terug naar boven


TERUGBLIK OP PARK & POËZIE

Epibreren/Middelburg - Afgelopen zondag vond in tuinen in de binnenstad van Middelburg het dichtfestival Park & Poëzie plaats. Ondanks de extreme hitte bezochten toch nog 250 hardcore poëziefanaten zeventien tuinen om te luisteren naar poëzie en muziek. Opvallend aan dit festival was het grote aantal vrouwelijke dichters - negen stuks (Patricia Lasoen was ziek, anders waren het er tien geweest), tegen vier mannelijke exemplaren.

Buiten deze telling viel Mario Molegraaf, die in een riante tuin gedichten van Hans Warren voorlas. Het leuke eraan was dat hij bij gedichten die over ongenoemde dichters gingen vertelde wie ermee bedoeld werden. Waarmee Johanna Kruit en Hans Verhagen zonder het zelf te weten deze middag de revue passeerden.

Via de tuin waar Vrouwkje Tuinman met Elly de Waard als buurvrouw voordroeg en op dat moment twee orkesten in de bijkans aanpalende tuinen om het hardst speelden wandelde ik door het op poëziefans verder verlaten Middelburg naar de huiskamer waar Eva Cox en pianist Mathieu Meys optraden. Cox en Meys wisselden elkaar om de vijf minuten af, tenminste als de dame des huizes niet uitgebreid vertelde over allerhande familiegeschiedenissen. Met haar bezwerende Vlaamse tongval zoog Cox de twaalftal aanwezigen mee op een meeslepende reis door haar gedichten. Erg fraai.

Vlakbij Cox lag de schaduwrijke tuin waar K. Michel zijn gedichten las. En dat deed hij op een bijzondere open wijze, waarin alle ruimte voor vragen en verzoeken van het publiek was. Met een prachtuitleg als dat het volgende gedicht meer bij een 'turfachtige novemberdag' paste dan bij de huidige tropenwarmte pakte hij het publiek volledig in. Ik had Michel nooit eerder zien voordragen en was zwaar onder de indruk. Hij zou best meer gevraagd mogen worden, want hij doet zijn ding op een behoorlijk enthousiasmerende wijze, waar menig dichter een puntje aan kan zuigen.

En toen, toen gebeurden er vreemde zaken. Ik had me al eerder die middag afgevraagd waarom ik toch zo weinig dichters als publiek bij dichtfestivals tegenkom en bij het verlaten van Michels tuin bots ik tegen onze medewerkers Moniek en Risee op, die uit het diepste zuiden van België voor de poëzie naar de Zeeuwse hoofdstad verreisd waren. Kijk, that's the spirit! Opgetogen beende ik door de historische binnenstad richting de mij onbekende Zeeuwse dichter Laurens Geerse en verwonderde me waarom de ANWB het in deze plaats had nagelaten de welbekende bruine houten bordjes met historische uitleg op elk oud gebouw te timmeren. Tot ik in een straat belandde waar die bordjes zich wel voordeden. Heerlijk! Begon de bordjes te consumeren en leerde daardoor dat dit gebouw toen gebouwd was en dat dat gebouw door die en die in weer een andere jaar was neergezet. Na een bord of vijf kwam ik bij een bord met eindelijk een lange tekst. Die ik las, herlas, herlas en overschreef, want zoiets idioots als toeristische informatie werd nergens ter wereld ooit eerder gezien:

----------
't Zaepe van Weelandt & De Kleyne Zaepe
vermoedelijke herkomstbenaming

Corneliszn, bijgenaamd de Lange (1586-1630), de eerste bewoner van deze panden, roegde in 1601 't Zaepe nabij Weelandt - toenmalig bezit van Vrouwe Anne de Lissaghe (1525-1576). 'Zaepe' was toentertijd de verzamelnaam voor dormacene refantijnen, aangesloten op de getijden.

Middels de uitvinding (1692) van het verroegend ravelijnen door Jonkvrouwe Isabella de Korte (1661-1724), slaagde men erin ze telkenmale te verstapelen. Met name 't Zaepe nabij Weelandt vormde daarbij blijvend duurzaam batifolgebied, getroggeld door Johannes de Vliedende - ook wel de Ziedende (1729-1802). Door tijdig transform segeren van Arianuszooon de Jongste (1768-1806) in met name zijn Ceeuwsche Zantaete no. 60 (1799) erkenden de Staten van Holland 't Zaepe als transgeen doktaryo.

Freule Wilhelmina de Stevige (1812-1876) verstiepte rond 1852 't Zaepe tot de nu bekende 'Vielen': droge assige moergronden, vaak getochteerd. Internationale erkenning kregen deze Vielen in 1956: vermelding in de Europesche Commestibelen deel IVa. Naamgever dezer panden, Verwerius jr. 91902-1986) artinaseerde zulks dwingend en afdoende.

Veel straat- en huisnamen in Middelburg verwijzen naar deze boeiende en tot juli 1998 volledig onbekende episode uit de Zeeuwse Geschiedenis.
---------------

Door deze tekst op de hoek Korte Noordstraat/Lange Noordstraat volledig ontregeld sloeg ik de verkeerde straat in en kwam daardoor te laat voor de voordracht van Laurens Geerse. Ik belde nog aan, maar helaas, men deed niet meer open: door de brievenbus kon ik achter een lange gang een tuin zien waar iemand zat te luisteren. Dus maar even bij collega Hofman langsgewipt, die tot mijn verbazing zeer energiek in de volle felle zon optrad, afgewisseld door operagezang vanaf een dakterras en gedichten door Diana Ozon in de tuin van de buren.

Nog net kon ik daarna de voordracht van Alfred Schaffer bijwonen, die een een heerlijk natuurloze tuin lezende was. Aan een grote tafel, onder een parasol las hij op rustige wijze zijn verontrustende gedichten. Ook hij nam uitgebreid de tijd met het publiek te praten, een van de aangenaamste kanten van het voordragen voor relatief weinig mensen - gemiddeld zaten bij elke voordravcht zo'n tien tot vijftien mensen in de tuin.

Publieksfavoriet qua drukte was Chawwa Wijnberg, die als oud-Stadsdichter van Middelburg en als columnist voor de Provinciale Zeeuwse Courant de meeste bekendheid onder het festivalpubliek genoot.

Het aangenaamst was me de afterparty. In een soortement binnenplaats verzamelden zich na afloop de dichters en vele vrijwilligers. Er was eten, er was drank en uiteindelijk droegen de resterende dichters elkaar verzen voor. Tijdens deze nazit leerde ik dat de tekst over 't Zaepe nabij Weelandt een grap was, die in ieder geval mij danig geraakt had. Enkele dichters feesten vervolgens tot het krieken van de maandagmorgen door, tot op de Zeelandbrug - maar dat is weer een heel ander verhaal.

Net als het artikel dat over het festival in de Provinciale Zeeuwse Courant verscheen.
Tine Moniek doet op haar weblog ook verslag.

(Rottend Staal Online, 22-6-2005)

terug naar boven


DE GROTE UITGEVERIJENSTOELENDANS

Epibreren/Amsterdam - Onze medewerker F. Starik verruilt zijn huidige uitgeverij Vassallucci voor de naar het Drentse dorpje vernoemde uitgeverij Nieuw Amsterdam. In november brengt hij bij zijn nieuwe uitgeverij een eenzame uitvaartenbundel uit, met cd.

Op zijn weblog doet Starik wederom verslag van zo'n uitvaart. De vierenveertigste inmiddels.


(Rottend Staal Online, 22-6-2005)

terug naar boven


DE SPIEGEL (3)

Epibreren - Zojuist ratelde uit de telex de aanbiedingstekst van De Spiegel het eiland op:

DE SPIEGEL VAN DE MODERNE NEDERLANDSE DICHTKUNST

Geheel herziene en uitgebreide zevende editie

Samengesteld door Hans Warren en Mario Molegraaf

Dé bloemlezing sinds 1939

'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.' Voor heel wat dichters heeft dit gezegde een beangstigende bijklank. Sta ik in De Spiegel en met hoeveel gedichten, vragen ze zich sinds 1939 af. Zo'n lange geschiedenis heeft deze bloemlezing. Samensteller Victor E. van Vriesland schreef in het voorwoord van de eerste editie: "Het doel van deze uitgave is, een samenhangend beeld te geven van de Nederlandsche poëzie door alle tijden, sprekender dan een letterkundige geschiedbeschrijving dit zou kunnen doen."

Van Vriesland maakte drie edities van De Spiegel. In 1975 werd Hans Warren aangewezen als zijn opvolger, ook hij stelde drie edities samen. Hij zou de bloemlezing nog meer aanzien geven, hij slaagde in zijn streven "de Nederlandse poëzie - in al haar schakeringen van hermetisch werk tot en met light verse - op haar mooist te tonen". Al meer dan vijfenzestig jaar is de Spiegel van de Nederlandse dichtkunst zoveel als een literaire erehemel. Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard.

Dé bloemlezing van vandaag

De Nederlandse dichtkunst beleeft stormachtige tijden. Des te meer reden voor een onafhankelijk en betrouwbaar overzicht. Dat wordt in de nieuwe editie van De Spiegel geboden. De bloemlezing met de langste geschiedenis blijkt óók de meest actuele. De jongste persoonlijkheden, de nieuwste poëzie krijgen uiteraard gepaste aandacht. Zo'n 450 dichters van Bertus Aafjes tot en met Joost Zwagerman worden met hun beste werk voorgesteld. Dichters uit héél ons taalgebied, auteurs uit Nederland en Vlaanderen, maar ook verrassende dichters uit Suriname, de eilanden in het Caribisch gebied, Indonesië. De coryfeeën van toen, nu en straks, maar dit is tevens de enige bloemlezing waarin je de poëtische talenten van Adriaan van Dis, Hella Haasse en Gerard Reve kunt ontdekken.

Toch bleef De Spiegel een overzichtelijk arboretum in plaats van een ondoordringbare jungle te worden. Het boek geeft een compact maar zeer compleet beeld van de moderne Nederlandse dichtkunst. Die begint met Guido Gezelle en dus begint ook deze bundel met diens werk, om te besluiten met het in zijn stijl geschreven 'Gezellig' van Miguel Declercq.

Mario Molegraaf in zijn inleiding: "Dit boek is mijn ode aan de dichtkunst, mijn pleidooi voor het mooiste literaire genre, mijn gids door en voor de Nederlandse poëzie. Gedichten zijn er niet voor dichters, niet voor bloemlezers, maar voor lezers. Zíj beslissen wie gelezen wordt, zij zijn dat spiegeltje, spiegeltje aan de wand."

Over de zesde editie (5 drukken binnen 2 jaar):

"Warren heeft ruimhartig gekozen uit de poëzie die na 1980 verscheen en daarmee het beeld van levendigheid een dienst bewezen (…) Het is, al met al, een vrolijke spiegel geworden om in te kijken." - Michaël Zeeman in de Volkskrant

"Ik zou op dit moment geen andere bloemlezing weten die een betrouwbaarder beeld geeft van de kwaliteiten van een eeuw Nederlandstalige poëzie." - Ad Zuiderent in Trouw

Tot zo ver de voor de boekhandel bestemde tekst. waaruit duidelijk wordt dat ook onze medewerker Zwagerman net als Adriaan van Dis en Hella Haasse, met een gerust hart in de nieuwe Spiegel kan kijken. Natuurlijk zal de nieuwe editie vergeleken worden met de Dikke Komrij, de andere overzichtsbloemlezing binnen dit taalgebied. Waarin bijvoorbeeld geen verzen van Gerard Reve staan (die daarvoor geen toestemming gaf).

(Rottend Staal Online, 21-6-2005)

terug naar boven


DE SPIEGEL (2)

Epibreren - Vandaag sprak Hans van der Klis voor Boekblad met Mario Molegraaf over de Spiegel en de schikking. In dat gesprek werd ook de kwestie rond de Dagkalender van de poëzie aangekaart:

'Mario Molegraaf, die als erfgenaam van Hans Warren ook de rechten op de titel heeft geërfd, is heel blij dat de zaak nu uit de wereld is, zegt hij.

Over de schikking mag hij echter geen mededelingen doen. 'Dat is onderdeel van de schikking', legt hij uit. 'Bij een schikking doet iedereen een stapje terug. Wij dus ook. Het belangrijkste is dat de Spiegel kan blijven zoals hij altijd geweest is. Het idee is sinds 1939, toen Victor van Vriesland de eerste editie publiceerde, onveranderd.'

Met de schikking is ook het juridisch conflict over de Dagkalender van de poëzie uit de wereld. Voor deze kalender had Meulenhoff al een nieuwe samensteller aangetrokken, de dichter Menno Wigman. Dat was volgens Molegraaf in tegenspraak met eerder gemaakte afspraken. Hem zou door Annette Portegies van Meulenhoff en Mai Spijkers van PCM Algemene Boeken zijn toegezegd dat hij die onder zijn hoede zou houden.

'De afspraken over de Dagkalender vallen onder dezelfde schikking, zodat ik ook daar niets over kan zeggen', zegt Molegraaf nu. Het staat hem echter wel vrij om weer een nieuwe poëziekalender samen te stellen. Door alle drukte is hij er dit jaar niet aan toegekomen, maar hij sluit niet uit dat er voor 2007 weer een door hem samengestelde kalender verschijnt.

De nieuwe Spiegel van de Nederlandse dichtkunst verschijnt in oktober bij Balans. De bloemlezing is gebaseerd op de laatste Spiegel die Hans Warren heeft samengesteld, die in 1994 verscheen. 'De poëzie heeft sindsdien een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, dus de nieuwe bloemlezing kent nogal wat nieuwe gezichten', zegt Molegraaf. 'De Spiegel wordt iets dikker, maar niet veel. Het boek moet geen jungle worden, eerder een arboretum. Dus ik heb een aantal gedichten geschrapt. Wat ik natuurlijk wel in stand heb gehouden, is dat de Spiegel opent met Guido Gezelle. Daar begint de moderne Nederlandse poëzie. Toevallig eindigt de bloemlezing met een gedicht van een jonge Vlaamse dichter Miguel Declercq, met de titel 'Gezellig'. Beschouw het als een soort hommage.

Aldus het Boekblad. De 'jongste' dichter in de voorgaande editie van de spiegel was Peter Ghyssaert, geboren in 1966. Declercq stamt uit 1976, waarmee direct duidelijk is dat geen werk van dichters geboren na 1976 in de nieuwe Spiegel aan te treffen zijn.

Het is uw redactie verder bekend dat naast Declercqs poëzie ook voor het eerst verzen van Daniël Dee en Bart FM Droog in de Spiegel te vinden zullen zijn.

(Rottend Staal Online, 21-6-2005)

terug naar boven


VERMAKELIJKE BLVD

Epibreren - Het glossy maandmagazine heeft in het komende nummer een soortement dichteressenquiz. Onze medewerkers Jannah Loontjens, Tjitske Jansen en Vrouwkje Tuinman alsmede Hagar Peeters werden door het blad geïnterviewd. De redactie van het blad heeft daarna teksten bij foto's van de dichteressen die niet noodzakelijkerwijze van de dichteres in kwestie zijn.

Om de verwarring nog groter te maken is de ruwe, eerste versie van de tekst afgedrukt, in plaats van de geredigeerde versie. De correcties, wijzigingen en aanvullingen die de dichteressen hebben doorgegeven na eerste lezing, zijn daarin dus niet verwerkt.

(Rottend Staal Online, 21-6-2005)

terug naar boven


BREKEND NIEUWS: NIEUWE EDITIE SPIEGEL VERSCHIJNT IN OKTOBER

Middelburg/Epibreren - De door Mario Molegraaf herziene editie van De Spiegel van de Nederlandse poëzie verschijnt in oktober bij Balans, zij het onder een iets andere titel: De Spiegel van de Nederlandse dichtkunst.

In de rechtszaak tussen Molegraaf en Meulenhoff over o.a. deze bloemlezing is al op 27 januari een schikking getroffen. Zie voor de achtergronden van deze rechtszaak deze Rottend Staal-pagina.

De Spiegel verscheen voor het eerst in 1939, samengesteld door Victor E. van Vriesland, uitgegeven door uitgeverij De Spieghel te Amsterdam. De volledige titel was Spiegel van de Nederlandsche Poëzie door alle eeuwen. Het eerste deel besloeg ruwweg de periode tot de twintigste eeuw. Door de oorlogsjaren kwamen de delen met de moderne poëzie eerst in de jaren vijftig uit, onder deze titels:

Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 2: 1900-1940, samengesteld door Victor E. van Vriesland, Meulenhoff, Amsterdam, 1953.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 3: 1940-1955, samengesteld door Victor E. van Vriesland, Meulenhoff, Amsterdam, 1954.

In de jaren zestig herzag Van Vriesland de delen met de twintigste eeuwse poëmen. Na de dood van Van Vriesland stelde onze medewerker Hans Warren de Spiegel samen. In 1979 kwamen de door hem herziene delen voor het eerst uit. De selectie van Van Vriesland betreffende gedichten voor 1900 liet hij daarbij grotendeels intact.

Met zekere regelmaat herzag Warren de Spiegel, in 1987 en in 1994.

Vertaler/auteur en bloemlezer en Warrens levenspartner Mario Molegraaf wilde na de dood van Warren de Spiegel niet voortzetten, wel Meulenhoffs Dagkalender voor de poëzie.

(Rottend Staal Online, 20-6-2005)

terug naar boven


ALLERHANDE TE DOEN

Epibreren - Inmiddels is te Rotterdam Poetry International uitgebroken en vindt zondag te Middelburg dit plaats:

Park & Poëzie 2005

Op deze dag brengen 15 dichters hun werk ten gehore in 15 tuinen in het historische centrum van Middelburg. Het evenement wordt om 12.00 uur geopend op de Vismarkt door Jacobine Geel.

Om 11.45 vertrekken de dichters, de medewerkers en Jacobine Geel en colonne vanaf de Bierkaai naar de Vismarkt, waar de opening plaatsvindt. De optocht wordt een groot spektakel met vuurdragers en muziek.

Optredens dichters

Vervolgens brengen de dichters vanaf 13.00 uur ieder uur hun werk ten gehore. Het laatste optreden start om 17.00 uur. Bezoekers kunnen deze dag dus maximaal 5 optredens bijwonen. Een toegangskaartje gaat vergezeld van een dichtbundel waarin onder meer een kinderfoto, 'spoofbiografie' en niet eerder gepubliceerd werk van de deelnemende dichters staan. Met behulp van de bundel kan men op voorhand een keuze maken uit de deelnemende dichters. Iedere dichter heeft een eigen tuin. Het is de bedoeling dat het publiek deze dag door de binnenstad van tuin naar tuin trekt.

De variatie van de dichters is groot. Naast een aantal locale en nationale beroemdheden, zijn er twee Belgische dichters te gast, brengen twee Joodse dichters hun werk ten gehore en is er een debutante. Op het programma staan: Patricia Lasoen, Marije Langelaar, Jannah Loontjens, Tjitse G. Hofman, Eva Cox, Ida Vos, Elly de Waard, Vrouwkje Tuinman, K. Michel, Alfred Schaffer, Astrid Lampe, Diana Ozon, Laurens Geerse, Chawwa Wijnberg en Mario Molegraaf (leest voor uit het werk van Hans Warren).

De optredens van de dichters worden afgewisseld met live muziek. Zo zullen Erik van den Berge (winnaar van de Zeeuwse Belofte 2004), Otto Harms, de Klezmergroep en vele anderen de tuinen opfleuren met hun muziek.

Thematuinen

Ook dit jaar zijn er weer twee thematuinen, te weten een Surinametuin en een kindertuin. In de Surinametuin kunnen bezoekers hun hart ophalen aan Surinaamse poëzie, foto’s, boeken etc. Judith de Kom, dochter van vrijheidsstrijder Anton de Kom, draagt deze dag een aantal teksten voor van Surinaamse schrijvers en dichters. Judith de Kom werd in 1931 geboren in Den Haag. Haar moeder is van Nederlandse afkomst. U vindt de Surinametuin bij Galerie ‘T’ aan de Vismarkt.

In de Kindertuin, Nieuwstraat 29, is een verrassingsprogramma. Deze tuin wordt muziekaal begeleid door kinderkoor Kakelbont. Beide thematuinen zijn vrij toegankelijk.

Kaarten in de voorverkoop kosten € 7,50 en zijn verkrijgbaar bij de Zeeuwse Bibliotheek, Theater Exploitatie Zeeland (TEZ), de Tourist Shop Middelburg en Galerie ‘T’. Op de dag zelf kosten de kaarten € 9,-. Op de Vismarkt is het centrale verkooppunt.

Bezoekers die met de trein willen komen, moeten rekening houden met enige vertraging. Op 19 juni wordt er aan het spoor tussen Roosendaal en Vlissingen gewerkt. Vanaf Roosendaal worden bussen ingezet. Voor de mensen die met de auto komen is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid in de stad.

Voor meer informatie over Park & Poëzie 2005 bezoek www.parkenpoezie.nl.

(Rottend Staal Online, 18-6-2005)

terug naar boven


MANUSCRIPT CAPRICCIO TE KOOP

Antwerpen - Al eerder berichtten we over de Komrij-tentoonstelling te Antwerpen. Dat daar onderstaande gaat gebeuren was ons tot dusverre onbekend.

Kris Landuyt, zaakvoerder van Antiquariaat De Slegte in Antwerpen, biedt het legendarische handschrift van Capriccio van Gerrit Komrij te koop aan. 'Dit sluit perfect aan bij onze Komrij-tentoonstelling', zegt hij.

Twee Komrij-verzamelaars stellen momenteel een deel van hun collectie tentoon bij De Slegte. 'De expo De dichter in druk toont een selectie van bibliofiele bundels, uitgebreid met handschriften, proefdrukken en parafernalia', legt Kris Landuyt uit. 'Enkele stukken zijn nooit eerder getoond.'

Sinds vrijdag ligt er een absoluut topstuk bij. 'Het handschrift en het typoscript van de gedichtenbundel Capriccio van Gerrit Komrij. Daarbij horen proefdrukken van de ets in het boek en een wel heel bijzondere brief van Komrij om het geheel compleet te maken. In tegenstelling tot de collectie van de twee verzamelaars is dit handschrift wél te koop. Je begrijpt dat het om een behoorlijk fors bedrag gaat.'

Kris Landuyt besliste om de tentoonstelling met een week te verlengen. En er is meer goed nieuws voor verzamelaars. 'Ik verwierf een bibliofiele collectie. Naast die Capriccio zijn hier nog bijzondere uitgaven van Gerrit Komrij te koop.'

Komrij-tentoonstelling, tot en met za 17/6, ma-za 9.30-18u, Antiquariaat De Slegte, Wapper 5, Antwerpen. www.deslegte.be


(Filip Mastboom, Gazet van Antwerpen/Rottend Staal Online, 8-6-2005)

terug naar boven


MENNO WIGMAN SCHRIJFT GEDICHTENDAGBUNDEL 2006
Thema Gedichtendag: 'Poëzie en schilderkunst'


Rotterdam - Onze medewerker Menno Wigman zal de nieuwe Gedichtendagbundel schrijven: tien nieuwe gedichten, die vanaf 26 januari 2006 voor een klein bedrag in de boekhandels te koop zijn.

Voor Gedichtendag 2005 maakte Gerrit Kouwenaar de bundel het bezit van
een ruïne
. Het boekje, gedrukt in een oplage van 20.000 exemplaren, was
binnen korte tijd uitverkocht.

´Poëzie en schilderkunst´ is het thema van de zevende editie van Gedichtendag, die zal plaatsvinden op donderdag 26 januari 2006. Poetry International, initiator van Gedichtendag, sluit daarmee aan bij het Rembrandtjaar. In heden en verleden hebben tal van dichters zich laten inspireren door de beeldende kunst, de schilderkunst en in het bijzonder ook de werken van Rembrandt.

Gezien deze bloemlezingen een niet bijster origineel thema. Met zekere regelmaat kent Nederland een Rembrandtjaar, net zoals men te Vlaanderen tot vervelens toe Rubens herdenkt:

Wie waren het, die Rembrandt zagen? Een bloemlezing schilderijgedichten, samengesteld door Anton Korteweg, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam, 1992 (oplage 3000 ex.).

en

Een engel zingend achter een pilaar. Gedichten over schilderijen. Samenstelling Anton Korteweg m.m.v. Aneemarie Vels Heijn, Sdu Uitgeverij Koninginnegracht, Den Haag, 1992.

Gedichtendagprijzen 2006

Fractievoorzitter van GroenLinks Femke Halsema, de Vlaamse radio- en
televisiemaker Lieven Vandenhaute en 'journalist' Ron Rijghard vormen de
jury van de Gedichtendagprijzen. De prijzen voor de drie mooiste gedichten van 2005 worden bekendgemaakt op 26 januari 2006. Op Gedichtendag zullen de gedichten op grote schaal worden verspreid in Nederland en Vlaanderen. Aan de prijs is een geldbedrag van 2500 euro per gedicht verbonden, deels uit te keren in boekenbonnen.

(Rottend Staal Online, 8-6-2005)

terug naar boven


ALWEER EEN TRANSFER

Haarlem - Onze medewerker Kester Freriks is de zoveelste auteur die uitgeverij Meulenhoff verruilt voor een andere, en wel Conserve. Boekbalie.nl bericht erover.

(Rottend Staal Online, 8-6-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: Bronwater van onze medewerker Diana Ozon, besproken door Patricia Lasoen.

(Rottend Staal Online, 8-6-2005)

terug naar boven


EPIWEEKEND IN AMSTERDAM EN EINDHOVEN

Epibreren - Vanwege tv-opnamen die collega Hofman in de hoofdstad moest ondergaan, reisde ik zaterdag incognito per gele trein uit de 4000-serie af naar het Amsterdamse, waar onverhoopt onze medewerker Tom Zinger me herkende. Ik zette het op een rennen en dook onder bij een onzer andere medewerkers, waar Hofman verhaalde over het tv-project, dat moet uitmonden in iets met poëzie en rap. Waar hebben we dat toch eerder gehoord?, dacht ik, en dronk me bewusteloos.

Zondags was het op naar Eindhoven, voor de dertiende editie van het Cultureel festival Virus. Dat zoals gebruikelijk plaats vindt op het terrein van de Technische universiteit Eindhoven, een schitterende locatie met heerlijk massief betonnen gebouwen en veel ijzerwaar. Een aanstekelijk orkest speelde, de mensen van Compagnie Doedel waren hun metalen vuurinstallatie aan het opbouwen, het sympathieke literaire wegwerpmagazine Slet had een marktkraampje en ik ontmoette warempel weer Maarten Voorbij a.k.a. Scheet (zie RS, 30/31-5-2005), die wederom de 'Mondiale Mobiele Expositie 'Show Your Hope' presenteerde.

In het auditorium stond inmiddels de Pop versus Poetry-show op uitbreken. Ik perste me tussen de circa 500 daar aanwezigen tot aan de authentieke boksring, (waar hebben we die toch eerder gezien?) waar de creme de la creme van Nederlandse rockzangers het tegen de creme de la creme van de Nederlandse dichters zou opnemen. Specifiek: Bob Fosko, André Manuel, Marco Roelofs (van de punkformatie De Heideroosjes) en Bazz (van Van Katoen) versus onze medewerkers Dee, Geertsma, Hofman en Ozon.

Het programmaboekje beloofde: 'Pop vs poetry belooft een verhitte sfeer. Geen bandjes of een danceparty, maar een heus boksspektakel. Ruige popmannen gaan de strijd aan met de sterkste dichters van Nederland.'

Dus ik had hoge verwachtingen. Onlangs nog jureerde ik bij een MC Battle, waarbij jonge rappers elkaar en public dissen, in een verhitte en toch ontspannen sfeer. Een aanrader voor wie zoiets nog nooit gezien heeft - maar dat is weer een heel ander verhaal, waarover hier meer te lezen is.

Maar helaas: die hoge verwachtingen werden niet waargemaakt. En dat kwam door een aantal factoren. De locatie waar Pop vs Poetry gehouden werd was een verkeerde. Een spektakel waarbij het licht (inclusief volgspot) een belangrijke rol speelt werkt simpelweg niet bij daglicht. Zoiets hoort in een zaal zonder vervelend sfeerbedervend zonlicht. Interactie tussen de popartiesten en de dichters vond nauwelijks plaats.

Waar rappers in MC Battles letterlijk tegen elkaar oplopen, vingers in elkaars borsten prikken of anderszins elkaar in hun teksten betrekken deden enkel Bazz, Hofman en Ozon dat, en dan nog heel terzijde.

Het idee achter Pop vs Poetry is ontsproten uit een gesprek tussen Productiehuis Oost Nederland en de Wintertuin, waarin de vraag naar voren kwam wie de beste tekstdichters van het land zijn, rockzangers of dichters. Een onzinnige vraag natuurlijk: een lied is iets anders dan een gedicht en omgekeerd, maar soit; je kan het leuk en boeiend uitwerken.

Maar als je een getalenteerd zanger van een populaire rockband zijn songtekst zonder muziek laat voordragen, blijft in negen van de tien gevallen niets van de tekst over. En dat hoeft ook niet, want daarvoor zijn die teksten niet gemaakt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel: Jelllo Biafra, de oorspronkelijke zanger en tekstschrijver van de Dead Kennedys schreef geniale teksten waarvan enkele ook zonder muziek verteerbaar zijn.

Daarom zal Bob Fosko ervoor gekozen hebben niet alleen zijn eigen teksten voor te dragen, maar ook teksten van de Amsterdamse dichter Danny Daluiso. Op Fosko's welbekende manier kwamen die gedichten overtuigend over - al zou het hem gesierd hebben als hij het publiek verteld had van wie die teksten eigenlijk waren.

Marco Roelofs, wiens songteksten zonder muziek me absoluut niet konden bekoren (terwijl ik toch uit de punkwereld stam) had voor de gelegenheid een gedicht geschreven. Ook dat werkte wonderwel:

(...) Ik kan niet dichtu, dichte kan ik nie
Ik kom nooit verder dan Sint zat te denken
wat hij Geert Wilders nou zou schenken
een nieuw kapsel of een steekvlam bij het tanken?
Don't get me wrong, ik wil niemand één haar krenken
Zeker niet tijdens het tanken
Dus ik zou hem wenken
als wieltjes die zwenken
En vragen mij niet te verdenken
maar zichzelf eens goed te 'wanken'.

Hogere poëzie is het niet - maar het zorgde wel voor veel hilariteit en bijval. Iets wat geen van de dichters echt wist op te wekken.

André Manuel gooide het over een heel andere boeg met prachtige teksten uit zijn theaterprogramma Lazarus en van zijn band Krang. Ondermeer de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk in het Tukkers geschreven Gait en Reegn. IJzersterk uitgevoerd - maar toch leek wat hij deed meer op een theatervoordracht dan een 'spoken word'-voordracht. Niet vreemd natuurlijk voor iemand die vrijwel dagelijks in schouwburgen optreedt.

Ster van de show was Bazz van Van Katoen met uiterst expressieve voordrachten. Als enige maakte hij optimaal gebruik van de ruimte, door uit de boksring te springen en zich tussen het publiek te bewegen. En gelukkig durfde hij af en toe ook te zingen. Want hij is en blijft een zanger en een zanger moet zingen.

Komen we bij de dichters. Mijn collega Tjitse Hofman, die het gewoon is zijn poëzie bij voordrachten op rockfestivals met muziek te larderen, was dat hier door de organisatie verboden. Een stupide besluit, waar hij naar mijn mening schijt aan zou moeten hebben, omdat dat hem in zijn artistieke vrijheid beknopte. Ik vond zijn voordracht dan ook tegenvallen, omdat deze voor de situatie nogal ingetogen was, en niet passend bij wat een battle op een rockfestival zou moeten zijn.

Ozon deed wel haar best, maar wist het publiek toch niet mee te krijgen. Dat lag deels aan het sfeerbedervende zonlicht en misschien ook aan de gedichtenkeus - al dient gezegd dat haar openingsgedicht 'Vluchten kan nu weer', dat zich door vele herhalingen leent tot meescanderen, misschien te extreem was voor de verlegen hangjeugd van tegenwoordig.

Dan Geertsma. Hij heeft de skills, maar wist in Eindhoven niet te vonken. Waar Hofman en Ozon nog poogden het publiek in hun voordracht te betrekken sloeg Geertsma de plank mis met te lange gedichten (die werken niet bij rockfestivals, spreekt opa Droog) en een iets te stompzinnige inleiding als 'Jullie hier aan de Technische Universiteit kennen Tesla natuurlijk' - terwijl hij had kunnen weten dat het Virus-festival door een breder publiek dan louter technische kneusjes bezoekt wordt, als hij tenminste niet de hele tijd in de kleedkamer had rondgehangen.

En tot slot Daniël Dee. Tsja. Wie op een rockfestival, in een battle als een zak zout gaat staan voor te lezen uit een boek, en daarbij ook nog een leesfout maakt en 'sorry' zegt, heeft er niets van begrepen. Kortom: ik snap niet dat de Wintertuin en Productiehuis Oost Nederland dit programma zo verkopen: 'De ultieme strijd tussen podiumdichters en popartiesten om de macht over het woord'.

Podiumdichters - die, en ik zal het veiligheidshalve voor de tigste keer zeggen, zo heten omdat ze gespecialiseerd zijn in het optreden voor een breed publiek, met gedichten die zowel op papier als vanaf de planken werken, zijn dichters die in de traditie van mensen als Vinkenoog, Deelder en Van Doorn werken. Zoutzakken verdienen die betiteling niet. En Pop vs Poets een 'ultieme strijd'? Beslist niet.

Maar, daar dit gebeuren als een wedkamp werd aangekondigd ontkom ik er niet aan te berichten over de uitslag. De popartiesten wonnen terecht en overtuigend.

Hofman revancheerde zich overigens later die dag in de Amsterdamse club Bitterzoet, waar hij met rappers en mét muziek een geweldig optreden weggaf. Vol vuur, enthousiast, meeslepend en niet gemuilkorfd. Helemaal gaaf werd het toen Keen, een van de rappers, Hofmans 'Machine' begon te rappen. Dat vloeide voort uit de wensen van de makers van het eerder gemelde tv-programma. De rapper had de tekst eerst zaterdag ondser ogen gehad en kende deze een dag later al uit het hoofd. Klasse!

Maandagochtend passeerden we ter hoogte van Marum een weiland met lama's, een kameel, een ezel en zwarte schapen. Waardoor ik me realiseerde dat vernieuwingen wel kunnen, maar die toch beter aan veehouders dan aan dichters zijn uit te besteden. Maar dat is wederom een heel ander verhaal.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online,7-6-2005)
door voortdurende internetverbindingsstoringen eerst deze dinsdagochtend geplaatst.

terug naar boven


... EN OFF THE ROAD

Epibreren - Juist arriveerde het Epimobiel terug op het eiland, van ondermeer het Virus-festival. Een reportage is in de maak. Voor wie niet wachten kan is er gelukkig het onvolprezen Eindhovens Dagblad.

(Rottend Staal Online, 6-6-2005)

terug naar boven


HOGER INZICHT UIT BELGIË

Epibreren - De bevolking van Epibreren heeft net als de lezers van de Telegraaf de uitlatingen van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht met instemming begroet. De Gucht noemde de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende 'een soort Harry Potter' en 'de stijfburgerlijkheid bij uitstek'. Tevens betreurt de bevolking dat De Gucht aanvankelijk ontkende deze uitspraken gedaan te hebben. Want wat hij over J.P. zegt is simpelweg waar. We weten het nog goed.

(Rottend Staal Online, 6-6-2005)

terug naar boven


WEDEROM ON THE ROAD

Epibreren - Ondermeer voor het Virus-festival en Pop vs Poets, zondag in Eindhoven. Tot maandag!

(Rottend Staal Online, 4-6-2005)

terug naar boven


KOMRIJ-TENTOONSTELLING IN ANTWERPEN

Antwerpen - Nog tot 11 juni is in Antiquariaat De Slegte (Wapper 5, A'pen) de tentoonstelling 'Gerrit Komrij in druk' te zien. Deze tijdens winkeltijden te bezichtigen expositie is samengesteld door fervente Komrij-fans uit Vlaanderen en Nederland en focust op het dichtwerk van onze medewerker, met handschriften, foto's, ephemera en boekuitgaven.

(Rottend Staal Online, 4-6-2005)

terug naar boven


WIM SIMONS OVERLEDEN

Loosduinen - Wim J. Simons van Uitgeverij De Beuk is op 29 mei op 79-jarige leeftijd overleden. De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op maandag 6 juni in het crematorium De Nieuwe Ooster, te Amsterdam.

De Beuk, Stichting voor Literaire Publicaties, werd in 1953 opgericht door Johan Polak, Frits Knuf en Wim Simons. Bij De Beuk publiceerden ooit o.a. Joh.C.P. Alberts, Hans Andreus, Bergman en Jacques van Hattum, Frans Pointl, Martin Veltman (de bedenker van 'heerlijk helder Heineken') 'en Simon Vinkenoog . Onze medewerker Hannie Rouweler debuteerde bij De Beuk met de bundel Regendruppels op het water (1988). Van de jongere generatie dichters debuteerde onze medewerker Jannah Loontjes (1974) er in 2001 met de bundel Spectroscoop. Onze medewerker Guido van der Wolk debuteerde zelfs als kind bij de Beuk.

Simons runde de uitgeverij met zijn vrouw, dichter Carla Dura.

(Rottend Staal Online, 2/4-6-2005)

terug naar boven


EENZAME UITVAART #42

Amsterdam - Vanochtend begeleidde onze medewerker F. Starik een onbekende man op zijn laatste reis, met een uitvaartgedicht van Hagar Peeters. Starik doet verslag op zijn weblog.

Wie informatie heeft over de identiteit van deze man, die op 19 april 2005 aangetroffen werd in een liftkoker op een bouwplaats aan de Oude Turfmarkt te Amsterdam, gelieve zich te melden bij de Politie Amsterdam-Amstelland.

(Rottend Staal Online, 2-6-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: In aanraking van Lucienne Stassaert, besproken door onze redacteur Chrétien Breukers.

Zijn recensie verdient één kleine aanvulling. Breukers schrijft: 'Daarnaast is Lucienne Stassaert één van de vele Vlaamse dichters (m/v) uit de jaren zestig, zeventig en tachtig die ten noorden van de Belgisch-Nederlandse grens nooit enige bekendheid hebben verworven. De enige Nederlandse uitgever bij wie ze ooit heeft gepubliceerd is Corrie Zelen te Maasbree (Nederlands Limburg).'

Dat klopt niet helemaal: met onze medewerker Hannie Rouweler stelde ze de inmiddels uitverkochte bloemlezing Volmaakte aanwezigheid, volmaakt gemis. De beste poëzie van 40 dichteressen uit Nederland en Vlaanderen (een coproductie van P en Passage) samen.


(Rottend Staal Online, 2-6-2005)

terug naar boven


TERUGBLIK OP MEER DAN 25 JAAR OPTREDEN

Amsterdam - Onze medewerker Diana Ozon blikt op haar site terug op meer dan 25 jaar met poëzie op de planken staan.

(Rottend Staal Online, 2-6-2005)

terug naar boven


NEDERLAND ZEVERLAND (2)

Epibreren/Rotterdam - Gisteren berichtten we over een forum dat Nederlandse Poetry Slam-organisatoren zouden houden tijdens Poetry International, waarmee de indruk gewekt werd dat dit onder auspiciën van Poetry zou gaan geschieden. Dat is onjuist: Poetry heeft besloten niet aan dat forum (dat wellicht wel tijdens, maar dus los van Poetry gehouden wordt) mee te werken.

Omdat we met enige regelmaat over Poetry Slam berichten bestaat bij sommigen uit met name de Poetry Slam-scene de indruk dat Rottend Staal de centrale site is voor alles met betrekking tot het Slamgebeuren. Ook dat is onjuist: we berichten breed over wat zich zoal op deze planeet voordoet, poëziegewijs.

Wat de vraag met zich meebrengt: waarom heeft die Nederlandstalige Poetry Slam-scene nooit de moeite genomen zelf eens een centrale site of weblog te beginnen? Zo moeilijk is dat toch niet?


(Rottend Staal Online, 2-6-2005)

terug naar boven


STADSDICHTER VOOR WAALWIJK?

Epibreren/Tilburg - In het Brabants Dagblad verscheen onlangs een intrigerend stuk van Johan van Grinsven over Meezingfestivals en Stadsdichters in Tilburg en Waalwijk.

(Rottend Staal Online, 2-6-2005)

terug naar boven


100 GEDICHTEN VOOR DE ALBERT CUYP MARKT

Amsterdam - Vanmiddag om 12.30 uur wordt het eerste exemplaar van de anthologie Van alle markten het meeste thuis - 100 gedichten voor de Albert Cuyp (Xsaga & Uitgeverij 521) door burgemeester Job Cohen aan de markt geschonken (hum?), en wel bij de groentekraam van Joop Rooze, kruising Albert Cuyp / 1e van der Helststraat).

Speciaal voor honderdste verjaardag van de Albert Cuyp werd een honderdtal dichters en Amsterdammers benaderd om een nieuw gedicht voor of over de markt te schrijven. Ondermeer onze medewerkers Jan Baeke, Maria Barnas, Bas Belleman, Tsead Bruinja, Erik Jan Harmens, Hans Kloos, Louis Th. Lehmann Erik Lindner, Simon Vinkenoog, Nachoem M. Wijnberg, alsmede Arjen Duinker, Eva Gerlach. Elma van Haren, Judith Herzberg, Sylvia Hubers, Rutger Kopland, Erik Solvanger en Anne Vegter zijn met marktgedichten in de bloemlezing opgenomen, net als Job Cohen, Ed van Thijn, Freek de Jonge, Philip Freriks, Mart Smeets en Karin Bloemen.

Na de presentatie zal de bundel verkocht worden op de markt, onder meer door de dichters Joost Baars, Ilse Starkenburg en Willem de Geus.

Van 14.00 uur tot 16.00 uur treden tot slot veel aan de bloemlezing meewerkende dichters op in muziekcentrum De Badcuyp (Eerste Sweelinckstraat 10 / hoek Albert Cuypstraat. Met o.a. Jan-Willem Anker, Majoor Bosshardt, Jaap Boots, Ed Leeflang, Diana Ozon, F. Starik, Vrouwkje Tuinman, Huub van der Lubbe, Jannah Loontjens en en Henk Hofstede.

De dichtbundel, samengesteld door Patrick Roubroeks en Thomas Möhlmann en uitgegeven door Uitgeverij 521, is een intiatief van Xsaga en zal verkrijgbaar zijn op de markt, via Het Parool en bij de reguliere boekhandel.

(Rottend Staal Online, 2-6-2005)

terug naar boven


FLOWERBOMB EN BOMBLOESEM
+ update

Groningen - Dacht het kokette Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf met Flowerbomb een zeer authentieke naam te hebben verzonnen voor hun binnenkort te lanceren parfum, dan hebben zij het mis.

De dichter Rense Sinkgraven debuteerde in maart jongstleden met de bundel Bombloesem. De illustratie op de voorkant van deze bundel verhult dan ook niet de letterlijke betekenis van dit niet bestaande woord. Het gedicht werd al in 2003 onder dezelfde titel opgenomen in de bundel War on War, speciaal uitgebracht als protest tegen de oorlog in Irak.

In het televisieprogramma Close up was zondagavond te zien hoe het inmiddels zeer beroemde stel uitleg gaf aan de pers waarom ze hadden gekozen voor de naam Flowerbomb. In kittig Engels met een soort van Russisch accent legde Rolf dan wel Viktor (wie is wie?) uit dat ze met dit nieuwe parfum graag schoonheid en positivisme wilden uitstralen.

Hoe fascinerend is de betekenis van het gedicht met als titel 'Bombloesem' van Sinkgraven. Bedoeld als aanklacht tegen grote dictators en geweld wordt op cynische wijze de God gegeven vruchtbaarheid als metafoor gebruikt.

Is hier sprake van het intrigerende synchronisme? Betekent dit dat zowel Sinkgraven als Viktor & Rolf vrijwel gelijktijdig op een soortgelijk idee kwamen? Het bijna opgelegde blije gevoel, dat overigens ook terug te vinden is in de modecollectie van V & R, is immers ook een oproep om al het negatieve de wereld uit te bannen. Sinkgraven doet dit op een zeer sarcastische wijze. Beide stellingnames lijken gebaseerd op angst. V & R verhullen en verpakken dit met grote strikken. Sinkgraven laat de angst duidelijk in de openbaarheid treden als een tijd wegtikkende bom. Dat het voor beide partijen gaat om de weerspiegeling van de tijdgeest is duidelijk en geen verrassing an sich. Des te verwonderlijker is de vrijwel identieke naamgeving. Boeiend. Flowerbomb en Bombloesem. Trouwens, hoe zit het met de rechten? Sinkgraven was tenslotte het eerst...

Bombloesem, Uitgeverij kleine Uil, Groningen 2005; illustratie Liesbeth Annokkee
War on War, Uitgeverij de Papieren Tijger, Breda 2003
Op www.viktor-rolf-parfums.com is het lied Flowerbomb te beluisteren.

(Liesbeth Annokkee, Rottend Staal Online, 1-6-2005)

Onze medewerker Vrouwkje Tuinman deed wat research naar Flowerbomb en concludeert: 'Het parfum is deze winter al verschenen, stond vorig najaar al in de bladen, is in februari ook in Amerika uitgebracht (dat laatste leerde google me) en belangrijker, parfums worden jaren tevoren ontwikkeld en gemarket.'
Er lijkt dus serieus sprake van te zijn van synchronisme.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


EEN WEL HEEL DUUR DEBAT

Epibreren - Op het discussielog 'Doet poëzie er toe' bericht onze medewerker Bas Belleman over een debat over de stand van zaken in de poëzie en kritiek , waarvoor € 62,25 aan entree moet worden betaald.

Onze medewerker Ruben van Gogh wil zich wegens dit debat ontleden. Als dat maar goed gaat.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


STEVE MASON OVERLEDEN

Epibreren - Steve Mason, de soldaat die dichter werd en in de Verenigde Staten geldt als dé dichter van de Vietnamoorlog, is vorige week woensdag op 65-jarige leeftijd overleden, bericht de CBC - De Canadese staatszender..


(Rottend Staal Online, 1-6-2005, met dank aan www.placesforwriters.com)

terug naar boven


VREDE IS ETEN MET MUZIEK

Epibreren - Juist arriveerde op het redactiebureel de bloemlezing Vrede is eten met muziek. Sporen van oorlog in de Nederlandse poëzie. Samensteller Hans Groenewegen verzamelde tal van oorlogszuchtige verzen van na 1989 voor dit omvangrijke werk.

Onze medewerkers Jan Baeke, Benno Barnard, Maria Barnas, Mark Boog, Pieter Boskma, Lenze L. Bouwers, Maarten Doorman, Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Piet Gerbrandy, Wouter Godijn, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Peter Holvoet-Hanssen, Arnold Jansen op de Haar, Joep Kuiper, L. Th. Lehmann, Jane Leusink, Ramsey Nasr, Tonnus Oosterhoff, Alfred Schaffer, Willie Verhegghe, Menno Wigman, Chawwa Wijnberg en Nachoem M. Wijnberg zijn enkele dichters waarvan werk in het 318 bladzijden tellende boek voorkomt.

De complete lijst van gebloemleesden is te vinden op Groenewegens site.

Uitgever is Van Gennep en het ISBN bedraagt 90-5515-405-9

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


DIE FELLE...

Maastricht/Epibreren - Lang, lang geleden werd uw hoofdredacteur uitgenodigd tot het leveren van een gedicht over vossen, voor een eens te verschijnen vossengedichten-bloemlezing. Die deze week eindelijk uitkomt. Op 4 juni presenteren samenstellers Emma Crebolder en onze medewerker Albert Hagenaars de anthologie Die Felle... Gedichten over vossen in Boekhandel De Tribune (Kapoenstraat 8-10, Maastricht), en wel om 17.00 uur. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Gianni, heeft als ISBN het fraaie getal 90-77970-02-9 en kost € 12,-.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


BOEKENVERZAMELING BÜCH NU COMPLEET VERKOCHT

Haarlem (ANP) - Het tweede deel van de bibliotheek van Boudewijn Büch is dinsdag in Haarlem geveild. In totaal leverden de boeken in de categorieën literatuur, kunst, filosofie en boeken over boeken ongeveer 175.000 euro op. Dat liet Veilinghuis Bubb Kuyper weten.

Spinoza's De nagelate schriften [geen tikfout - red] uit 1677 bracht zo'n 9000 euro op. De eerste druk van De avonden van Gerard Reve werd voor 2500 euro geveild. Drie boekjes van Theo van Gogh leverden 500 euro op. Ook werden boeken van Büch, die in november 2002 aan een hartstilstand overleed, zelf geveild.

Vorig jaar november, precies twee jaar na het overlijden van de schrijver, dichter, programmamaker en bovenal verzamelaar, ging het eerste deel van de bibliotheek van Büch onder de hamer.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


NEDERPOËZIE IN BULGARIJE

Sofia - Op de ons allen wel bekende EU-Poëziemuren in de Bulgaarse hoofdstad zijn nu ook verzen uit België aangebracht. Al eerder werden er gedichten uit Luxemburg, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk op bevestigd. Over de titels van die gedichten en de desbetreffende dichters zwijgt het Sofia News Agency helaas.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005, met dank aan poezie.pagina.nl )

terug naar boven


POETRY SLAM-KAMPIOEN ONLINE

Beveren - De landelijke Poetry Slamkampioen, Sander Koolwijk, beschikt over een bloedeigen site: www.sanderkoolwijk.nl, bericht onze medewerker Risee op Risee in Letterland.

Helaas zwijgt Koolwijk op zijn site over zijn geboortejaar. Wat ons grote zorgen baart, omdat we daardoor bij zijn overlijden niet zijn juiste leeftijd kunnen vermelden.

Gelukkig heeft zich inmiddels een welingelichte bron gemeld, die ons vertelde dat Koolwijk in 1974 te Geleen geboren werd.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


EENZAME UITVAART #41

Amsterdam - Vanochtend begeleidde onze medewerker F. Starik de 28- of 29-jarige Michael N. op zijn laatste reis. Starik doet verslag op zijn weblog.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


NEDERLAND ZEVERLAND

Epibreren - Omdat men het wiel steeds weer opnieuw wil uitvinden, houden Poetry Slam-organisatoren een forum over hoe het verder moet met Poetry Slam in Nederland.

Echter, de gemiddelde Nederlandse Poetry Slam-organisator heeft geen enkel benul van de internationale Poetry Slam-situatie, waardoor de kans groot is dat tijdens dat forum besluiten worden genomen die het toch al in het buitenland weinig serieus genomen Nederland nog verder isoleren.

Vandaar deze snelcursus Poetry Slam-geschiedenis: Poetry Slam is afkomstig uit Amerika, waar het concept ontwikkeld werd door de Chicagees Marc Kelly Smith. Enerzijds om het publiek meer te betrekken bij de voordrachten, anderzijds om jong talent te scholen. Het is dus een middel, geen doel.

Het Amerikaanse model, dat overal ter wereld - behalve in Nederland - gevolgd wordt kent een publieksjury. Die overal ter wereld - behalve in Nederland - bestaat uit vijf willekeurige mensen, die aan het begin van een Slam van de presentator nummerbordjes krijgen. Na elke voordracht geven ze cijfers. Het hoogste en laagste cijfer worden weggestreept en de drie resterende cijfers gelden voor de score.

Daarnaast zijn er een paar simpele regels als: het gebruik van muziek of attributen is niet toegestaan. Wie over zijn tijd heengaat ligt eruit. Enzovoorts. Een verslagje van hoe het in het buitenland toegaat verscheen op deze site in oktober 2000. Ons advies aan de forumleden: lees dat toch eens. En bestudeer deze regels van de Canadese Winnipeg Poetry Slam.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


GAAP: ALWEER EEN TRANSFER

Epibreren - De hoogst merkwaardig naar een Drentse nederzetting genaamde Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft alweer een literair visje opgekocht. Ditmaal heet het 'Hollands Maandblad'. Dat zijn medewerkers en 'vrienden' er zo over berichtte:
------------

Waarde medewerkers & vrienden van Hollands Maandblad!

Hierbij bericht ik u c.q. jullie - mede uit naam van de Stichting Hollands Maandblad, eigenaar van ons prachtblad - dat Hollands Maandblad vanaf het volgende nummer uitgegeven zal worden door Nieuw Amsterdam, de onlangs mede door Derk Sauer in het leven geroepen uitgeverij waar Marij Bertram & Hendrik de Leeuw aan het roer staan.

Voor sommigen van u c.q. jullie zal deze overstap van Uitgeverij L.J. Veen (die 15 jaar lang het blad heeft uitgegeven) naar Nieuw Amsterdam misschien geen bijzonder grote verrassing zijn, daar we in ons nieuwe 'huis' al menig medewerker aantreffen die er als auteur onderdak heeft gevonden. Bovendien zal Hollands Maandblad bij Nieuw Amsterdam begeleid worden door uitgever Marie-Anne van Wijnen en redacteur Peter Buwalda, die deze nobele taak tot voor kort ook bij Uitgeverij L.J. Veen op hun schouders hadden.

Na de grote verschuivingen in het Nederlandse uitgeeflandschap van twee maanden geleden, waarbij zowat het voltallige personeel, alsmede vele auteurs van L.J. Veen aansluiting zochten bij de nieuw opgerichte uitgeverij Nieuw Amsterdam, heeft Hollands Maandblad aanzoeken gehad van liefst drie grote uitgeverijen.

Deze aanzoeken zijn door het Bestuur van de Stichting Hollands Maandblad in samenspraak met uw redacteur met welhaast bovenmenselijke nauwgezetheid, scrupuleusheid en openheid van geest in kaart gebracht tijdens diverse gesprekken met de huwelijkskandidaten.

Uiteindelijk is - na lang wikken en wegen - door Bestuur en redactie unaniem gekozen voor Nieuwe Amsterdam. Deze overstap is niet lichtvaardig gemaakt, want bij een ieder leefde aanzienlijke waardering voor de loyaliteit en vasthoudendheid waarmee Uitgeverij L.J. Veen Hollands Maandblad de afgelopen 15 jaar heeft uitgegeven.

Desalniettemin maken wij de overstap uit volle overtuiging, omdat wij bij Nieuw Amsterdam een aanstekelijke dynamiek, enthousiasmerend elan en menselijke schaal aantreffen die nauw aansluiten bij de opvatting waarmee Hollands Maandblad is opgericht en nog steeds wordt gemaakt. Een literair tijdschrift is kleinschalig mensenwerk waarbij de geestdrift, het 'clubgevoel', de 'feel good factor' zo men wil, nu eenmaal een grote rol spelen.

Bovendien heeft Nieuw Amsterdam een duidelijke visie op de rol van het literaire tijdschrift in het huidige culturele landschap, een visie wij gaarne gezamenlijk met hen willen verkennen, vormgeven en realiseren.

Geen zorgen: vooralsnog verandert er niets aan Hollands Maandblad: redactie (ondergetekende), vormgever (Steven Boland), uitvoering, frequentie en onafhankelijkheid, alles blijft bij het oude - nu ja, we gaan natuurlijk ons best doen het blad nog beter, mooier en groter te maken - zonder onze eigenheid te verloochenen of compromissen met wie dan ook te sluiten.

Kortom: het Hollands Maandblad gaat als immer onverdroten door, en knippert niet met de ogen en knikt niet met de knieën bij deze nieuwe fase in de geschiedenis van het blad. U kent ons motto: 'We won't go down for nobody.'

Derhalve nodig ik u - vanuit dezelfde zolderkamer en in hetzelfde holst van de nacht als immer - van harte uit uw medewerkerschap aan HM te onderstrepen met een gulle zending aan oogverblindende, verbluffende en stilmakende bijdragen, die zoals u weet bijzonder worden gewaardeerd en steeds opnieuw op mijn onverdeelde aandacht en toewijding mogen rekenen.

Voor nadere mededelingen in heldere bewoordingen mag ik verwijzen naar het bijgevoegde persbericht dat vanaf morgenochtend wordt verspreid.

Uw c.q. jullie redacteur,
Bastiaan Bommeljé
Hollands Maandblad
www.hollandsmaandblad.nl
----------
Het bijgevoegde persbericht waarvan melding wordt gemaakt in bovenstaande schrijven drukken we hier maar niet af; er is al te veel reclamepraat in de literatuurwereld en bovendien zal die reclamepraat in de loop van deze dag wel in een aantal kranten worden afgedrukt.

We vragen ons wel af of het 'Hollands Maandblad' nu de subsidie van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds retourneert. 'Nieuw Amsterdam' lijkt ons meer dan rijk genoeg om een eigen reclameblaadje zonder overheidssteun te kunnen financieren.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


HENK VAN ZUIDEN NIEUWE WINDROOSREEKS-REDACTEUR

Loosduinen/Epibreren - Onze medewerker Henk van Zuiden volgt onze redacteur Chrétien Breukers op als redacteur van Uitgeverij Hollands Windroosreeks.

Breukers stapte als redacteur op na onenigheid met de uitgeverij over de te volgen koers met de door hem nieuw leven ingeblazen poëziereeks (zie RS, 25-5-2005). Hij blijft zijn eigen traject volgen met de Contrabas-reeks.

Te Epibreren spreekt men de hoop uit dat Van Zuiden beter kan omgaan met het in onze ogen toch ietwat bizarre beleid dat Holland de afgelopen maanden ten toon spreidde: uitverkochte bundels, zelfs die van een C. Buddingh'-prijs genomineerde, niet herdrukken, het niet aanwezig zijn bij de presentatie van de recentste Windroosbundels, het niet willen samenwerken met een andere uitgeverij en zo zijn er nog wat dingetjes.

Volgens Uitgeverij Holland verschijnen de volgende vier onder redactie van Van Zuiden staande Windroosbundels in september, à € 5,95 of vier voor € 20,00.

Onze hoofdredacteur, gevraagd of hij net als vroeger weer in het Comité van Aanbeveling wilde zetelen, is uit dat Comité gestapt. Hij heeft enerzijds alle vertrouwen in Henk van Zuiden als kundig en hopelijk ook bezielend reeksredacteur, maar anderzijds te weinig vertrouwen in hoe de betreffende uitgeversmaatschappij omgaat met de reeks.

(Rottend Staal Online, 1-6-2005)

terug naar boven


NIEUWE FRANSE PREMIER TEVENS DICHTER

Utrecht/Epibreren - Volgens Teletekst is de nieuwe Franse premier Dominique de Villepin naast politicus ook dichter. Het heilige Google bevestigt dit.

(Rottend Staal Online, 31-5-2005, met dank aan Nanne Nauta)

terug naar boven


GIERIK & NVT IN DE PROBLEMEN

Epibreren - Van Guy Commerman, redactiesecretaris van Gierik & NVT, ontvingen we een noodkreet over het voortbestaan van dit literaire blad, wegens het uitblijven van subsidie door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Op de Contrabas is het negatieve advies van de tijdschriftenbeoordelaars van het Vlaamse Fonds te lezen.

Maar zo onderhand wordt men te Epibreren wel wat moe van het voortdurende geklaag door literaire tijdschriftenmakers over het niet krijgen van subsidie. Op het eiland heeft men zo onderhand geleerd dat het hele literaire subsidiecircus het meest op een loterij lijkt, waar je je niet al te druk over moet maken.

Deze maand vieren wij het tienjarig en ongesubsidieerde bestaan van Rottend Staal in gepaste stilte. We hebben ons nooit iets hoeven aan te trekken van grillen van tijdschriftencommissies en daar zijn we heel blij mee.

We adviseren al onze collega-tijdschriftmakers dan ook per direct te kiezen voor ongesubsidieerde onafhankelijkheid.
Dat voorkomt voor lezers vervelend geklaag en gezeur, dat voorkomt ergernis en frustratie bij de makers. Kortom: leve de vrijheid!

(Rottend Staal Online, 31-5-2005)

terug naar boven


OVERLAST DOOR ESSENT-STORING

Epibreren - Wegens een schijnbaar onoplosbaar probleem bij Essent was het gisteravond onmogelijk de Rottend Staal-nieuwspagina te uploaden, waardoor op beeldschermen een blanco nieuwspagina verscheen. We vrezen dat dit probleem zich vandaag weer kan voordoen. Onze excuses voor de overlast.

(Rottend Staal Online, 31-5-2005)

terug naar boven


VAN PAMELEN NIEUWE PRESENTATOR VROEGE VOGELS

Hilversum (ANP) - Schrijver/dichter/cabaretier Frank van Pamelen volgt per 17 juli Ivo de Wijs op als presentator van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. Van Pamelen zal Vroege Vogels samen met de huidige mede-presentatrice Karin van den Boogaert aan elkaar praten.

Ivo de Wijs is voor het laatst op zondag 10 juli in het programma te horen. In de daaropvolgende week wordt hij 60 jaar. ,,Ik ga straks heerlijk uitslapen op zondagmorgen en weekendjes weg met mijn vrouw. Maar ook de zaterdagavond wordt wat vrijer. Je hoeft niet meer op tijd naar bed omdat je zondag er zo vroeg weer uit moet'', aldus de scheidend presentator.

Dichter/schrijver De Wijs presenteerde Vroege Vogels sinds 1985. Van Pamelen debuteerde in het seizoen 1996/1997 in het theater met het avondvullende Jongleren en heeft sindsdien met diverse programma's door het land gereisd. Behalve voor zijn eigen theatershows schreef Van Pamelen teksten voor de omroepen KRO en RTL5.

(Rottend Staal Online, 31-5-2005)

terug naar boven


ON THE ROAD

Epibreren - Van Nijmegen ging het op Amsterdam aan, waar afgelopen vrijdag onze medewerker Tsead Bruinja en Saskia Stehouwer in het huwelijksbootje stapten. Het was een hilarische plechtigheid. De dichter Al Galidi's speechte dat het huwelijk in Nederland zoveel beter is dan in Irak, omdat je in Irak pas neuken mag na de huwelijksvoltrekking, waar je in Nederland dat al van te voren mag doen. De dienstdoend ambtenaar van de burgerlijke stand besloot haar toespraak dan ook met een oprecht gemeende neukwens voor het jonge stel.

De reis van het Amsterdamse stadsdeelkantoor naar het amper 30 kilometer westelijker gelegen Zandvoort leerde ons waarom men in de Randstad Groningen altijd zo ver verwijderd vindt liggen: het ritje nam anderhalf uur in beslag. In eenzelfde tijdsspanne reist men van Groningen naar Bremen, of van Groningen naar Arnhem, of, als je over Duitsland reist, van Groningen naar Maastricht. We - in dit geval Frank Tazelaar en Monique Warnier van de Wintertuin, onze medewerker Anneke Claus en uw verslaggever - genoten echter in volle teugen van het zonovergoten asfaltlandschap en de vele gezellige files. Er werd gezongen: 'We gaan naar Zandvoort, al aan de zee...', er werd water gedronken, er werd gesightseed en voor we het wisten waren we bij het strandpaviljoen, waar de Noordzee vriendelijk bruisend 's Neerlands smalle kust begroet. En waar inmiddels ook de blauwe Epi-Volkswagenbus van Tjitse Hofman, bevattende Hofman en onze medewerker Mowaffk Al-Sawad en diens gezin, triomfantelijk op de boulevard geparkeerd stond.

Naast de familieleden van het bruidspaar vervoegden zich in de loop van de avond meer en meer schrijversvolk op het feest: we zagen er Jan-Willem Anker, Jan Baeke, Bas Belleman, P. Boersma, Pier Boorsma, Daniël Dee, Job Degenaar, F. van Dixhoorn, Remco Ekkers, Anne Feddema, Sieger M. Geertsma, Lucas Laherto Hirsch, Elmar Kuiper, Thomas Möhlmann, George Moormann, Diana Ozon, Kasper Peters, Martin Reints, Rense Sinkgraven, F. Starik, Vrouwkje Tuinman, Nyk de Vries, Cornelis van der Wal en vele anderen.

Een foto van het bruidspaar, met Möhlmann, Van der Wal, het strandpaviljoen en een stukje Zandvoort is te bezichtigen op Van der Wals weblog - maar dit terzijde

Omdat we als Dichters uit Epibreren sinds kort bekend staan als de 'tijgers uit het noorden' (het wordt al maller) sloot het paviljoen nog voor het vallen van de nacht en was op ons en mevrouw Claus na iedereen verdwenen. Eenzaam maar niet alleen wankelden we naar het mobiele slaapgebeuren aan de boulevard.

Zaterdagochtend 28 mei , 07.00 uur

Collega Hofman schudt ons uit de slaapzakken. De zon is al begonnen aan het opbakken van de slaapcabine. Koffie! We rijden via Noordwijkerhout naar een rustiger strandlocatie dan Zandvoort, picknicken in een duinpan, aanschouwen hoe Hofman de ochtendkoffie uitbraakt en wandelen naar het strand. Dat op dat moment bezaaid is met werkelijk honderden duizendpoten. Die gelijk lemmingen naar zee trekken, maar reeds lang voor de branding sterven, levend gebakken door felle zonnestralen.

Collega Hofman, die lijkt te lijden aan een verschijnsel dat men doorgaans feles masculus noemt, ligt ineengekrompen rillend op het zand. Collega Claus, met ons meegereisd op speciaal verzoek van haar en onze uitgever om te leren wat het on-the-road-bestaan inhoudt heeft haar intrek genomen in een door een Duits gezin aangelegde strandkuil en werkt aan het typoscript van haar in november te verschijnen bundel. En ik, ik bouw olijk zingend dijken en kanalen. Eens een Droog, altijd een Droog. Mijn voorouders waren dijkbouwers waardoor mijn genen op tilt slaan als ik wild water ruik: ik moet en zal inpolderen!

En bijkans rijkt mijn dijk tot Engeland als Hofman begint te kermen dat hij uit de zon en in een hotelbed wil. Teleurgesteld in de jeugd van tegenwoordig (Hofman is amper zindelijk en pas 31) breek ik mijn dijkbouwwerkzaamheden af en rij naar Rotterdam, waar we tegen 14.00 uur kamer 306 van Hotel Breitner betrekken.

Na een verkwikkende siësta neem ik Claus en Hofman mee op een educatieve stadswandeling. We eten wat, we wandelen nog meer en tegen negenen zijn we terug in de hotelkamer. Gewoontegetrouw nuttig ik twee flessen rode wijn, om daarna met mijn helse gesnurk m'n kamergenoten de nachtrust te onthouden.

Zondag 29 mei, 07.00 uur

Schijten, douchen, tandenpoetsen, eten en het Epimobiel in. We rijden via de Waalhaven en het Botlekgebied naar de Landtong van Rozenburg, die mysterieuze smalle streep land tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. Een bij de meeste Nederlanders onbekend gebied dat schreeuwt om massatoerisme, met zijn uitkijkpunt dat zicht op zeehonden, vogels, ferry's, tankers, Den Haag en enerverende ertsoverslag biedt. De lemniscaatkranen zwenkten deze zondagochtend lustig in het rond en wie hier staat begrijpt meer van de grootsheid van de Rotterdamse havens dan enig econoom in zestig jaar kan vertellen. Op deze landtong ligt ook het zuidelijke gedeelte van de Stormvloedkering die Rotterdam en omstreken tegen de luimen der zee beschermt. De meeste dagjesmensen bekijken het makkelijker bereikbaarder noordelijke deel, maar zij missen daardoor het op de Landtong te verwerven inzicht. Waarvan akte!

Dan de Nieuwe Waterweg over, naar het zwaar gereformeerde Maassluis, waar zich de gezellige 'IJssalon van m'n moeder' (Bloemhof 1a) bevindt. Wie Maassluis op een zondagochtend aandoet belandt er automatisch: alle andere horecagelegenheden zijn gesloten wegens kerkgang. Daarom reden we stante pede naar De Hel, om kasteelheer Frank Kastelein gedag te zeggen. We vernamen dat in en rond het fort in augustus weer de Helse Nacht van de Poëzie georganiseerd wordt, dronken twee koppen koffie en snelden naar Rotterdam.

Waar we na het oversteken van de Erasmusbrug in de gezellige file voor het Dunya-festival aanschoven. Telefonisch contact werd gelegd met Jan Klug, die vers uit een theaterproject te Italië kwam gereden en die we bij de 'doorlaatpost voor artiesten' in goede gezondheid aantroffen. Met een verenigd Epibreren werd massaal geparkeerd, en amper duwden we de apparatuur richting optreedtent of we kwamen Simon Vinkenoog en Edith Ringnalda tegen. Met o.a. Vinkenoog en Javonté Adams traden we op in een goed gevulde Poetry Park-tent, waar de Rotjeknorder Woorddansers de boel presenteerden.

Herman Divendal van AIDA Nederland attendeerde ons op de Mondiale Mobiele Expositie 'Show Your Hope', dat verrassenderwijze gepresenteerd werd door een oude bekende, Scheet oftewel Maarten Voorbij van voorheen de Eindhovense punkband Afflict. Waar zo'n festival met 220.000 bezoekers al niet toe kan leiden.

En weer de auto's in voor het laatste optreden, als juryleden/gastdichters bij de Rotterdamse Poetry Slam in het 'Epicentrum voor nu*culture Locus010. De wederom door de Woorddansers gepresenteerde Slam werd overtuigend gewonnen door David Boelee a.k.a. Pyromancer. Verdere optredende dichters aldaar: Jet Crielaard, Arnoud Rigter en A.C.G. Vianen.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 30/31-5-2005)

terug naar boven


POËZIEGALA SUCCESVOL VERLOPEN

Utrecht/Arnhem - Het Poëziegala in Concertzaal Vredenburg te Utrecht op 26 mei was een groot succes. Hoogtepunt was de aanbieding door Freek de Jonge aan Dichter des Vaderlands Driek van Wissen van het eerste exemplaar van de bundel Blijf nog even. 166 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap over liefde, vriendschap en familie.
De bundel laat zien hoe verstandelijk gehandicapten denken en dichten over de eeuwige thema's als liefde of geen liefde, leven en dood.

Nadat in het 6-uur journaal van 26 mei door de nieuwslezer van dienst uit de bundel werd voorgelezen, na een reportage over de dichters in 2-Vandaag, na aandacht van het Radio-1 journaal en het programma Spijkers met Koppen en na de uitzending van een korte spot in het STER-cultuurblok werden samensteller Cees van der Pluijm, non-profituitgeverij De Stiel en de organiserende Stichting AGO overspoeld met positieve reacties en vragen.

Inmiddels ligt het boek bij tal van boekhandels en wordt het via het Centraal Boekhuis aan de detailhandel geleverd. Ook op internet is er ruim aandacht voor de bundel.

De verstandelijk gehandicapten die in deze bundel publiceren zijn veelal via workshops Taalvorming aan het schrijven geraakt. Ze communiceren zo op een unieke manier, ze ontwikkelen hun taalvermogen, ze worden zelfstandiger, mondiger en zelfverzekerder. Dat waren ook de uitkomsten van een groot onderzoek dat de Stichting AGO uitvoerde onder instellingen waar workshops werden gegeven met de speciaal voor deze doelgroep ontwikkelde methodiek.

Het Poëziegala in Vredenburg werd bijgewoond door ruim 1300 verstandelijk gehandicapten. Er waren optredens van o.a. Liesbeth List, Mathilde Santing, Freek de Jonge, Driek van Wissen, Antonie Kamerling en Lenette van Dongen. Laatstgenoemde presenteerde er de cd-single met het lied 'Moeder', een tekst uit de bundel Blijf nog even op muziek van Frans Ehlhart. Ook voor deze single is bij radio en tv grote belangstelling gebleken.

Blijf nog even. 166 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap over liefde, vriendschap en familie. 160 blz. € 11,90, ISBN 90 70415 35 6

(Rottend Staal Online, 30-5-2005)

terug naar boven


SANDER KOOLWIJK NATIONAAL POETRY SLAM KAMPIOEN 2005-2006

Epibreren/Nijmegen - Sander Koolwijk is in de nacht van donderdag op vrijdag j.l. Nationaal Poetry Slam-kampioen 2005-2006 geworden. In de finale versloeg hij met een ritmisch gedicht de Nijmeegse stadsdichter Merijn Hilte.

Koolwijk wist al in de halve finale het drukbezochte Doornroosje stil te krijgen met zijn dwingende en meeslepende verzen. Verder in die halve finale: Anneke Claus, Karlijn Groet, Gijs ter Haar en Olaf Risee. Met stuk voor stuk zeer krachtige en overtuigende voordrachten.

In de voorronden sneuvelden dichters die van papier voorlazen.

Met de titel verkreeg Koolwijk de wisseltrofee 'De Gouden Albatros', die hem werd overhandigd door zijn voorganger Sven Ariaans, Nationaal Poetry Slam-kampioen 2004-2005.

Op diverse weblogs werd in de afgelopen dagen druk gediscussieerd over het verloop van deze finale. Op de Contrabas (en wel hier en hier), op Risee in Letterland, op Tine Moniek!, op Powets en op En Er Is van Xavier Roelens. Het Vlaamse jurylid Sylvie Marie bericht op haar weblog Kom dichter, dichter' over de finale.

Ook de Gelderlander berichtte over de avond. Wegens de deadline

Dat niet iedereen even tevreden was over het verloop van de avond blijkt uit dit dwaze stuk van ene '7511' op NCRV's Dichttalent:

'Maar vanavond heeft het weinig gescheeld of ik had die F.M. Droog helemaal in elkaar geslagen. Verschillende mensen hebben me ervan weerhouden. En anders was die beheersing me waarschijnlijk wel op eigen kracht gelukt hoor. Maar het heeft niet veel gescheeld. Hoe dan ook, Droog krijgt nog met mij te maken. Die onrechtvaardigheid pik ik niet. Hier werd ten overstaan van het publiek een of andere persoonlijke kwestie geslecht '

Het is me wat met die NCRV. Vorig jaar verklaarden ze me al dood en nu laten ze een getal me bedreigen. Enfin,voor alle duidelijkheid: tijdens de finale heb ik twee tweeën en een vier uitgedeeld. Wat nog heel gul van me was, want ik had me voorgenomen iedereen die van papier zou voordragen een één te geven. Wie namelijk voorleest tijdens een landelijke finale is bij voorbaat kansloos bij de internationale finale.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 30-5-2005)

terug naar boven


JOS JOOSTEN WEG BIJ STANDAARD

Epibreren - Het Dagblad De Standaard weigerde de recentste column over poëzie van onze lezer Jos Joosten te publiceren. Het Contrabasweblog had gelukkig wel interesse in die column.

(Rottend Staal Online, 30-5-2005)

terug naar boven


BACK HOME

Epibreren - 'Het leven raast tussen steden en terloopse slaapplaatsen / elke dag een ander ontwaken / mijn thuis is waar mijn lichaam is' - kan wel het motto worden genoemd van de kleine Epi-tour die ons van Nijmegen naar Amsterdam, Zandvoort, Noordwijkerhout, Rotterdam, de Landtong van Rozenburg, Maaassluis, Fort de Hel, weer Rotterdam en uiteindelijk tot Groningen bracht. Later vandaag meer over deze reis.

(Rottend Staal Online, 30-5-2005)

terug naar boventerug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van 1 t/m 26 mei 2005
het nieuws van maart en april 2005
het nieuws van februari 2005
het nieuws van januari 2005
het nieuws van december 2004
het nieuws van november 2004
het nieuws van oktober 2004
het nieuws van september 2004
het nieuws van 18 t/m 31 augustus 2004
het nieuws van 1 t/m 17 augustus 2004
het nieuws van juli 2004
het nieuws van juni 2004
het nieuws van 1-5-2004 t/m 31-5-2004
het nieuws van 16-4 t/m 30-4-2004
het nieuws van 1-4 t/m 15-4-2004
het nieuws van 16-3 t/m 31-3-2004
het nieuws van 1-3 t/m 15-3-2004
het nieuws van 22-2 t/m 29-2-2004
het nieuws van 20-2 t/m 21-2-2004
het nieuws van 19-2-2004
het nieuws van 16-2 t/m 18-2-2004
het nieuws van 14-2 t/m 15-2-2004
het nieuws van 12-2 t/m 13-2-2004
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2000-2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.