DE BEVOLKING VAN EPIBREREN WENST U

Epibreren - ... een prettig 2005, zonder politieke moorden, zeebevingen, gecorrumpeerde verkiezingen, machtsbeluste dichters en verdere ellende. Lezers die nú op het punt staan vuurwerk in discotheken of vuurwerkwinkels te ontsteken willen we dat dringend ontraden. Er zijn vandaag al een kleine 200 mensen overleden aan dit soort ongein en laten we het daarbij laten.

(Rottend Staal Online, 23.15 uur C.E.T., 31-12-2004)

terug naar boven


HET JAAR IN VERZEN

Epibreren - Hoe het precies kan weten we niet, maar volgens onze medewerkers telde 2004 maar vijf maanden:

Januari

Ooit was er misschien op Mars, denken we, wel water.
We zenden nieuwsgierig een karretje omhoog
Spirit genaamd, hij toont een foto van een krater
en van een uitgelezen Komrij aan de toog.

Maart

Ik weiger nog te praten met die Pronk
Ook met de Von verbreek ik mijn relatie
En voor dat schandelijke 'deportatie'
Eis ik terstond excuses, riep Verdonk


April

Friso wilde trouwen met het Wijf van Die Lange
Ze moesten toestemming vragen aan Balkenende
Die vond dat ze geen normen en waarden kenden
Ze dienden hun kroontjes aan de wilgen te hangen

Juli

Lance Armstrong wint met overmacht zijn zesde gele trui.
Sheryl Crow deelt in de vreugde; geeft hem natte zoenen.
Wie een uitkering geniet, gaat hevig en langdurig in de rui.
Met vakantie? De vierdaagse op twee oude schoenen.

November

Het veruit meest gelezen vers van 't jaar was op gewoon papier getikt
Zonder gezeur van uitgevers werd het in heel het land verspreid
En alle media bezorgden het gewillig en tegelijkertijd
Had de slimme debutant het gewoon aan iemands buik geprikt

De maandkwatrijnen zijn van de hand van onze lezer Frits Criens (maart) en medewerkers Nanne Nauta, Diana Ozon, Chrétien Breukers (tevens redacteur) en Martin van Kralingen.

(Rottend Staal Online, 31-12-2004)

terug naar boven


NIEUWE TITELS DRS. P EN KEES STIP OP KOMST

Dordrecht/Reuver - Uitgeverij Liverse brengt twee nieuwe titels in een band uit van Drs. P en de onlangs overleden Kees Stip: respectievelijk P's Sven de bevrijder en Stips Drie levens van Blekebeen.

Ook brengt Liverse begin januari 2005 Quasi Cadavres Exquis van C. Buddingh’ (1918-1985) en Theo van Baaren (1912-1989) uit.

(Rottend Staal Online, 31-12-2004)

terug naar boven


DICHTER GEZOCHT (EN GEVONDEN)

Epibreren - Ter redactie arriveerde dit opsporingsverzoek:

'Ik ben op zoek naar de schrijver en het gedicht, waarvan ik enkel de volgende regels heb.

zij die de wereld overzien
En haar milde ogen biên, -
zij staan zich te bezinnen
'

Wie wist wie deze drie mysterieuze regels geschreven heeft en/of weet had van de complete tekst kon dit melden aan onze lezer Jan de Louw. Die inmiddels bericht heeft dat het gedicht gevonden is. De titel luidt 'Gebed te Waalwijk' en de dichter in kwestie is de onlangs overleden Abraham van Collem (1858-1933).

Het gedicht is een aanklacht tegen de erbarmelijke leef- en werkomstandigheden van de 19de eeuwse leerarbeiders te Waalwijk, en is vanaf nu online beschikbaar.

(Rottend Staal Online, 31-12-2004)

terug naar boven


UPDATE OVER BROCKWAY'S 'DOLF'

Assen - Onze redacteur Willem Groenewegen laat weten dat de mysterieuze 'Dolf', aan wie James Brockway een brief richtte, vermoedelijk Dolf Verspoor (1917-1994) was. Groenewegen: 'Hij was een collegavertaler van Brockway. De 'Elizabeth' uit de brief is nog niet echt geduid; sommigen denken dat Brockway duidt op Elizabeth Barrett Browning die Verspoor vertaald heeft en dat het dus een grapje is. Hoe dan ook, allen bedankt voor de reacties.'

(Rottend Staal Online, 31-12-2004)

terug naar boven


ONZE TAAL: ROTTEND STAAL ONLINE BESTE LETTERKUNDIGE SITE 2004

Den Haag/Epibreren - Sinds het jaar 2000 stelt de webredactie van Onze Taal jaarlijks een top-tien van taalwebsites samen. Sinds 2002 doet ze dat in samenwerking met de redactie van Taalpost. Websites waarbij de redacties betrokken zijn (zoals Van Dale Taalweb, Onze Taal op internet en de website van Taalpost), blijven daarom buiten beschouwing.

Anders dan in de voorafgaande jaren is de lijst nu niet de vorm gegeven van een top-tien. In plaats daarvan heeft men deze keer een aantal nummers 1 aangewezen, ieder in zijn eigen categorie.

Nummer 1 in de categorie algemeen: www.taalunieversum.org
Nummer 1 in de categorie adviezen: www.taaldatabanken.com
Nummer 1 in de categorie dictees en spelling: www.grootdictee.nl
Nummer 1 in de categorie doven en gebarentaal: www.doof.nl
Nummer 1 in de categorie etymologische journalistiek: www.nrc.nl/woordhoek/
Nummer 1 in de categorie letterkunde: www.epibreren.com/rs/
Nummer 1 in de categorie populair-wetenschappelijk: www.peptalks.nl
Nummer 1 in de categorie spelen en puzzels: www.taalspel.tv
Nummer 1 in de categorie streektaal: www.drentsetaol.nl
Nummer 1 in de categorie taalterreur: www.taalpuristen.nl
Nummer 1 in de categorie voornaamkunde: www.voornamelijk.nl
Nummer 1 in de categorie weblogs: www.erikdams.com
Nummer 1 in de categorie zang en dans: www.ampzing.nl

De Rottend Staal-redactie is erg verguld met de Nummer 1-positie en dankt daarvoor in de eerste plaats al onze 182 medewerkers, zonder wie het behalen van de eerste plaats onmogelijk geweest zou zijn.

(Rottend Staal Online, 31-12-2004)

terug naar boven'HEILIGE OORLOG DIE POËZIE IS'?

Epibreren - Deze week arriveerden twee mails op het eiland die voor de nodige verbazing zorgden. Enerzijds was er een mail van een janjurk die in de zomer van 2003 uitriep: 'Elk middel is geoorloofd voor de heilige zaak die poëzie heet.' En 'Er is geen tijd meer voor compromissen. Er zullen koppen rollen in dit boek. Wie niet van bloedvergieten houdt, houde zich beter verre van de heilige oorlog die poëzie is.'

Onze trouwe lezers weten dat we - sedert eind 2000 door deze janjurk zeer tegen onze zin in betrokken in zijn 'heilige oorlog' - de verzamelde citaten van en over de poëziejihadist bijhouden op deze parodistische pagina's, die geïnspireerd zijn op de ideeën van de Britse Political Warfare Executive.

Nu werken die pagina's blijkbaar zo goed dat de janjurk ons het 'formele verzoek' heeft gemaild die pagina's 'per onmiddellijk van het net te verwijderen'.

Die mail werd een dag later gevolgd door een mail van ene Lex Jansen, naar eigen zeggen 'publisher' van de Arbeiderspers. Die ons meedeelde dat de desbetreffende pagina's informatie over de janjurk bevatten die hem naar the publishers' idee werkelijk kan schaden. En of we daarom maar die informatie per direct willen verwijderen.

Natuurlijk vroegen we wélke informatie precies zo schadelijk zou zijn. Lex Jansen: 'Ik heb alleen een probleem met tekst die de suggestie wekt dat de heer Pfeijffer zich teruggetrokken heeft uit, zoals u dat noemt, de DdV-race. U verwoordt dat zo: 'Eind 2004 revancheerde hij zich door zich grootmoedig vroegtijdig uit de DdV-race terug te trekken.'

We waren over deze twee mails met name zo verbaasd omdat de janjurk zelf al vier jaar lang schadelijke want onjuiste informatie over tal van dichters verspreidt. Daarbij gretig geholpen door zijn uitgeverij, de Arbeiderspers.

Omdat op enkele van de de pagina's die de heren offline willen hebben duidelijk staat vermeld dat het om 'parodie-pagina's' gaat, zien we dan ook geen enkele reden de desbetreffende pagina's te verwijderen.
(Rottend Staal Online, 31-12-2004/ 2-1-2005)

terug naar boven


DE DODE DICHTERS VAN 2004

Epibreren - In het afgelopen jaar verruilden de onderstaande dichters de planeet aarde voor de grote blauwe weide daarboven:

Ben Cami (1920-2004)
Max Dendermonde (1919-2004)
Harriet Laurey (1925-2004)
Kees Ouwens (1944-2004)
Erik van Ruysbeek (1915-2004)
Freddy de Vree (1939-2004)
Kees Winkler (1927-2004)

Hetgeen een sterfte van net iets meer dan 1% van de gehele dichterspopulatie betekent. In 2003 was dat ook het geval. In 2002 lag het percentage op 2,5%. (Rottend Staal Online, 31-12-2004)

terug naar boven


35STE EENZAME UITVAART BESCHREVEN

Amsterdam - Afgelopen dinsdag vond de begrafenis van de 52-jarige Willem U. plaats, de 35ste uitvaart in het Amsterdamse 'eenzame uitvaarten'-project. Voor het eerst was er een televisiecamera bij - op zijn weblog legt onze medewerker F. Starik uit waarom hij dat niet kon voorkomen.

(Rottend Staal Online, 31-12-2004)

terug naar boven


NALATENSCHAP WILLEM ELSSCHOT MAG NIET IN ONDERDELEN WORDEN VERKOCHT

Antwerpen - Boekbalie.nl bericht dat de burgerlijke rechtbank van Antwerpen in een bodemprocedure bepaald heeft dat de nalatenschap van de onlangs overleden Willem Elsschot niet in onderdelen mag worden verkocht en als archief moet samenblijven. Dit tot grote vreugde van Elsschot-onderzoekers.

(Rottend Staal Online, 30-12-2004)

terug naar boven


VRAAGTEKENS BIJ BENOEMING ROERMONDSE STADSDICHTER

Landsmeer/Maastricht - In Dagblad de Limburger plaatste Arno Buskens enkele vraagtekens bij de benoeming van de Stadsdichter van Roermond, Hans van Bergen.

(Rottend Staal Online, 30-12-2004)

terug naar boven


REDACTEUR VRAAGT OM INFORMATIE

Assen/Epibreren - Een onzer redacteuren vroeg vanchtend of hij een informatieaanvraagverzoek mocht plaatsen. Liesbeth van Dalsum vroeg hem waarom.

Liesbeth van Dalsum: 'Waarom?'
Willem Groenewegen: '15 december jl. was het vier jaar geleden dat mijn vertaalmentor James Brockway overleed. Inmiddels is het voor mij een traditie geworden om dan naar zijn eerste dichtbundel No Summer Song (1949) te zoeken. Dit jaar heb ik de bundel gevonden, bij een antiquariaat in Amsterdam, via www.antiqbook.com. Tot mijn verbazing zit er een handgetypte brief van Brockway in, gericht aan ene Dolf – aan het eind van de brief doet hij ook nog de groeten aan ‘Elizabeth’. Wie, van waarschijnlijk de oudere lezers van Rottend Staal, zou mij kunnen vertellen wie deze Dolf is? Uit de brief blijkt dat hij ingevoerd is in de literaire wereld. U kunt mij mailen op willtrans@tiscali.nl Degene met de meest plausibele informatie kan een fotokopie van de brief tegemoet zien.

(Rottend Staal Online, 30-12-2004)

terug naar boven


WITTE KERST MET VERTRAGING

Epibreren - Omdat het vandaag is gaan sneeuwen wordt kerstmis dit jaar met twee dagen verlengd. Een mooie gelegenheid om met de kinderen het fraaie 'Bibliotheeklied' te zingen.

(Rottend Staal Online, 27-12-2004)

terug naar bovenEPI ET OPI

Epibreren - Prelaat Garm-Jan IX heeft zaterdag tijdens de traditionele kerstnachtbijeenkomst in het dorpshuis van Epibreren gebeden voor vrede in het zogenoemde Poëzieland, de onder dichters fel betwiste streek grond ergens tussen Moddergat en Schin-op-Geul.

In de gezamenlijke voordracht werd de hoop uitgesproken dat het Poëzielandschap tijden gaat kennen van voorspoed. Ook hoopte Garm-Jan dat men 'vreedzaam naast elkaar kon gaan bestaan', alle dichters van alle gezindten. Hij hoopte verder dat de streek een veilig en gastvrij land wordt voor dichters en 'zij die de waarheid zoeken'.

Waarnemers meenden dat de gezondheidstoestand van het 94-jarige hoofd van de literaire kringen Epibreren-eiland en omgeving 'gestabiliseerd' was. Garm-Jan, die onder andere aan de ziekte van Mendelssohn lijdt, sprak de openingswoorden aan het begin van de mis met relatief heldere stem. Het was de 37e kerstbijeenkomst tijdens het bewind van Garm-Jan IX

Zaterdagmiddag spreekt de prelaat zijn traditionele kerstboodschap voor het eiland Epibreren en de omgeving: het Epi et Opi.

(Rottend Staal Online, 25-12-2004)

terug naar boven


VROLIJKE GELUIDEN UIT VLAANDEREN

Epibreren - Onze medewerker Philip Hoorne en Paul Rigolle brengen op respectievelijk 'Philip Hoorne schrijft' en 'Arcadim in Arcadië' vrolijke geluiden voort. Rigolle meent echter in België veilig te zijn voor al het DdV-geweld, maar niets is helaas minder waar: Met de verkiezing van de Kidideva en de Jeudideva is de DdV-verkiezingsellende nu ook naar Vlaanderen geëxporteerd.

Waarbij de rare situatie is ontstaan dat alleen doorgaans niet-stemgerechtigde Vlamingen (kinderen en jeugd) nu wel mogen stemmen en doorgaans wel stemgerechtigde Vlamingen (volwassenen) niet mogen stemmen. Hollandse exportlogica?

(Rottend Staal Online, 24-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: DE ONAFHANKELIJKE WAARNEMER
Stop verkiezingen nu!


Epibreren - Op 18 december berichtten we over de aanwezigheid van een 'onafhankelijk waarnemer' bij de DdV-verkiezingen. Het merkwaardige is dat Poetry weigert die aanwezigheid te bevestigen of te ontkennen - waardoor we niet weten in hoeverre we uitlatingen van de 'waarnemer' over een correcte gang van zaken bij de huidige verkiezingen moeten inschatten.

Deze 'waarnemer' was overigens tot gisteren onbekend met het tweede online-stemformulier op de NS-site Tijd voor Lezen. Wat erg vreemd is, want Poetry zelf claimt wel op de hoogte te zijn van het bestaan van dat tweede formulier, dat alle beveiligingsmaatregelen op het eerste stemformulier tot een wassen neus maakt - zo blijkt uit een op het eiland aangespoeld bericht.

Enfin, de verkiezingsorganisaties hadden moeten weten dat het uitschrijven van grootscheepse internetverkiezingen vragen om moeilijkheden is. Zo verscheen op www.security.nl, een site opgericht en onderhouden door een groep van specialisten op het gebied van gegevensbeveiliging, in januari 2004 dit:
-------------------
Stemmen via Internet is privacy- en fraudegevoelig

Vier computer security experts hebben voorstanders van stemmen via het Internet gewaarschuwd dat deze systemen niet tegen fraude beschermd kunnen worden. De experts, drie informatica professoren en een voormalige IBM onderzoeker, lieten weten dat het ontwikkelen van een electronisch stemsysteem, dat stemmers maar een keer laat stemmen en de identiteit van de stemmer beschermd, met het huidige Internet systeem bijna onmogelijk is. "Het baseren van een stemsysteem op het Internet leidt tot onvermijdbare risico's van stemfraude en privacy gevaren," zo liet professor David Wagner gisteren weten. Wagner laat verder in dit artikel over digitaal stemmen weten dat de eerder genoemde problemen onvermijdbaar zijn en niet kunnen worden opgelost.
-------------------

En in oktober 2004 publiceerde Tom Rooduijn een handleiding voor het frauderen met internetstemmen in het NRC Handelsblad - mede-organisator van de huidige verkiezingen. Al deze informatie, gekoppeld aan dit artikel uit de oude doos, uit het Reformatorisch Dagblad van januari 2000, brengt ons tot het standpunt dat de huidige DdV-verkiezingen beter gestaakt kunnen worden, omdat de uitkomst bij voorbaat al te zeer omstreden is.

Vanwege de op de vooravond van de Gedichtendag geplande tv-uitzending zullen de verkiezingsorganisaties de verkiezingen koste wat kost door willen laten gaan. En dat is heel erg dom: beter denke men na over hoe dat programma anders in te vullen dan de nieuwe Dichter des Vaderlands op te zadelen met de rampzalige erfenis van deze verkiezing.

(Rottend Staal Online, 24-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: VIJF VERSCHILLENDE VERKIEZINGEN

Epibreren - Op het doorgaans goed geïnformeerde Communicatielog wordt geopperd dat de NS geheel onafhankelijk van Poetry, het NRC en de KB een eigen Dichter des Vaderlandsverkiezing organiseert. Waarmee het totaal aan DdV-verkiezingen inmiddels op vijf is gekomen.

We zetten ze even op een rijtje:

De Dichter des Vaderlandsverkiezing van Poetry, NRC en KB
De Dichteres des Vaderlandsverkiezing van Opzij
De Dichter des Vaderlandsverkiezing van de NS
De Kinderdichter des Vaderlandsverkiezing van Poetry
De Jeugddichter des Vaderlandsverkiezing van Poetry

Keuze te over voor kieslustigen. Jammer alleen dat in geen van deze verkiezingen de kiezer zekerheid heeft dat zijn of haar favoriet ook daadwerkelijk de functie ambieert.

Er zijn ons eigenlijk maar drie Nederlandse dichters bekend die de functie wél willen vervullen, in alfabetische volgorde Simon Vinkenoog, Elly de Waard en Driek van Wissen - de kandidaatstellingen van het jonge grut dat uit louter publicitaire overwegingen zegt de functie te willen vervullen kunnen we niet serieus nemen.

(Rottend Staal Online, 23-12-2004)

terug naar boven


DICTATOR TURKMENISTAN BETER DICHTER DAN PRESIDENT

Moskou - Recentelijk verscheen de debuutbundel van veelbelovend talent Saparmurat Niyazov, in het dagelijks leven de megalomane president van Turkmenistan.

Russische dichters denken nu de literatuur in die streken wat meer aanzien te kunnen geven door de presidentiële poëzie naar het Russisch te vertalen.

De Russische dichter en vertaler Mikhail Sinelnikov zegt dat de gedichten van Niyazov zowel emotioneel zijn als goed van structuur.

Khudaiberdy Orazov, een verbannen Turkmeens oppositieleider, vindt de plannen van de Russische dichters 'schandalig'. Volgens hem is de dictator een 'persoon met zeer begrensde capaciteiten', die 'natuurlijk geen poëzie kan schrijven'.

In de Moscow Times bericht Anna Malpas uitgebreid over de dictator en zijn poëzie.

(Rottend Staal Online, 23-12-2004, met dank aan Slijm met ons mee)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: DE JEUDIDEVA!

Epibreren - Nu blijkt er ook nog een Jeugddichter des Vaderlands (Jeudideva) te worden verkozen, de komende Gedichtendag. En wel door leerlingen van het voortgezet onderwijs in Nederland en Vlaanderen, die daarmee worden ingewreven dat het thema van die dag 'de verkiezing van de Dichter des Vaderlands' is.

Net als bij de Kidideva-verkiezing zijn er vijftien nietsvermoedende dichters uit Nederland en Vlaanderen tot kandidaat gebombardeerd: H.H. ter Balkt, Dirk van Bastelaere, Lut de Block, Pieter Boskma Anneke Brassinga, Charles Ducal, J. Eijkelboom, Eva Gerlach,.Judith Herzberg, Ingmar Heytze, René Huigen, Erik Menkveld, Leonard Nolens, Willem Jan Otten en Hagar Peeters.

Poetry: 'Wat moet een Jeugddichter des Vaderlands in de eerste plaats goed kunnen? Zoals de 'Volwassenendichter des Vaderlands gedichten schrijft over gebeurtenissen van 'nationaal belang', zo moet de Jeugddichter misschien in de eerste plaats goed zijn in het schrijven van gedichten over persoonlijke zaken.'

Wacht eens even: je zou toch van zo'n Jeudideva in de eerste plaats verwachten dat hij of zij verzen bakt waar 12 tot 18--jarigen iets mee kunnen? Geldt dat werkelijk voor het werk van alle vijftien bovenstaande 'gedachtenbepaalkandidaatsjeudideva's? En hoe moet hier nu weeer voor gestemd worden?'

Poetry: 'Na de voorrondes vinden de echte verkiezingen plaats en kunnen de leerlingen een stem uitbrengen op de dichter die volgens hen in aanmerking komt voor de titel [Jeugd-] Dichter des Vaderlands. Dat kan een van de vijftien in de lessuggesties besproken dichters zijn, maar het mag ook een andere dichter zijn. De enige voorwaarde is dat zijn of haar boeken bij een landelijke, erkende uitgeverij verschijnen. Informatie over dichters is ook te vinden op de website van de Koninklijke Bibliotheek, www.kb.nl/dichters. Stemmen kan alleen via of. ciële stemformulieren. Die kunnen telefonisch (+31 (0)10 282 27 77) of per e-mail (gedichtendag@poetry.nl) worden aangevraagd bij de stichting Poetry International of gedownload worden via de website van de Gedichtendag (www.gedichtendag.org).'

Een knappe leerkracht die van www.gedichtendag.org iets weet te downladen - maar dit terzijde.

'Stemmen moeten uiterlijk vrijdag 14 januari 2005 binnen zijn bij Poetry International. Welke dichter door de leerlingen is verkozen tot [Jeugd-]Dichter des Vaderlands wordt bekend
gemaakt op Gedichtendag. Dan zal hij of zij worden gehuldigd in de speciale Dichter des Vaderlandstrein die op die dag door Nederland rijdt.'

En daarna? Wat wordt van de Jeudideva verwacht ná Gedichtendag? Wie het weet mag het zeggen.

(Rottend Staal Online, 23-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: ER IS EEN TWEEDE ONLINE STEMFORMULIER

Epibreren - Toeval deed ons vandaag op het tweede online-stemformulier voor de DdV-verkiezing belanden: http://www.tijdvoorlezen.nl/acties/gedichtendag/stemmen.php

Waar gretige DdV-stemmers zo vaak ze willen een stem kunnen uitbrengen op hun favoriete kandidaat - of deze nu wil of niet. Zo staan tussen de kandidaten onze medewerkers Erik Jan Harmens en Ingmar Heytze vermeld. Die toch duidelijk hebben laten weten niét meer beschikbaar te zijn.

Met dit 'nieuwe' stemformulier is het mogelijk zoveel stemmen als je wil uit te brengen met één e-mailadres.

Dit is de zoveelste blunder van de stemorganisaties: internet verkiezingen zijn per definitie niet waterdicht te beveiligen. Maar je kan het stemfraudeurs wel zo moeilijk mogelijk maken. Door twee verschillende online-stemformulieren op twee verschillende sites te gebruiken, waarbij de stemmen in twee verschillende databases worden opgeslagen maak je het fraudeurs wel erg makkelijk valse stemmen in te brengen. En maak je je hetzelf wel heel erg moeilijk om effectief de stemmen te controleren. Dit is wederom bizar.

(Rottend Staal Online, 22-12-2004)

terug naar boven


HANS PLOMP VOERT CAMPAGNE, MAAR WAARVOOR?

Amsterdam - Onze medewerker Hans Plomp voert deze dagen driftig campagne. Heel de hoofdstad is behangen met posters waarop zijn hoofd prijkt:Op de site waarnaar verwezen wordt, www.ruigoord.nl, staat slechts een verwijzing naar het oprichtingscongres van de Ruigoord Vrij Partij, om 23.00 uur op 28 december in Paradiso te Amsterdam. Maar Amsterdam is een grote stad, zeker voor boerinnen uit het Wad. En bij gebrek aan een adres zullen we dat Paradiso wel niet weten te vinden.

(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 22-12-2004)

terug naar boven


MYSTERIEUZE KONIJNENVERDWIJNINGEN

Epibreren - In de regio Epibreerderland zijn de afgelopen weken vijf konijnen uit hokken verdwenen.

Gerda Blik, van de plaatselijke registratiedienst voor vermiste en teruggevonden huisdieren (Amivedi) heeft via de lokale televisie de bewoners opgeroepen hun konijnen in de maand december goed op te bergen.

De konijnen die spoorloos zijn, verbleven in hokken in Epibreren-dorp en omgeving. 'Het beestje was weg, het hok weer netjes op slot'. aldus Blik. Zij denkt niet dat vader Flappie met het oog op het kerstdiner stiekem mee naar het schuurtje heeft genomen. 'Die mensen houden meestal een echt slachtkonijn en in deze gevallen was dat niet zo'.

De landelijke afdeling van Amivedi en de Dierenbescherming hebben geen signalen binnengekregen dat het probleem ook elders in Nederland speelt - behalve uit de regio IJsselland, waar zich deze verdwijningen ook voordoen.

(Rottend Staal Online, 22-12-2004)

terug naar boven


STADSDICHTER VOOR LEEUWARDEN

Epibreren/Ljouwert - Ook de gemeente Leeuwarden wil binnenkort een officiële Stadsdichter benoemen. Onze medewerker Cornelis van der Wal bericht er uitgebreid over op zijn site. Maar omdat onze kennis van het Fries niet verder reikt dan Frieschepaalen vroeg onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum hem in het Nederlands de zaak samen te vatten:

Liesbeth van Dalsum: 'Quoi, Cor?'
Cornelis van der Wal: 'Het gaat om het volgende: de gemeente Leeuwarden heeft in haar advertentie waarin zij een Stadsdichter zoekt gesteld dat de toekomstige Stadsdichter in ieder geval in het Nederlands zal moeten dichten. Fries- en Liwwaddersdichtenden 'zijn vanzelfsprekend welkom'.
Van Dalsum: 'En?'
Van der Wal: 'De taalsituatie in Friesland is dat het Nederlands en het Fries gelijkwaardig (zouden moeten) zijn. De provincie is officiëel tweetalig. Door het Nederlands voorop te stellen zet de gemeente Leeuwarden het Fries op het tweede plan. Ik vind dat de Leeuwarder Stadsdichter zowel in het Fries als het Nederlands zou moeten schrijven. Dus niet het Fries als bijkomstig aardigheidje zou moeten beschouwen.'
Van Dalsum: 'Dus?'
Van der Wal: 'De gemeente doet in mijn ogen aan taaldiscriminatie. Daarom heb ik opgeroepen tot een boycot. Dit is zeker niet bedoeld om in de publiciteit te komen, maar een principekwestie. Gelijke rechten, daar gaat het om.'

Meer actuele informatie over deze affaire is te lezen op http://cornelisvanderwal.web-log.nl/

(Rottend Staal Online, 22-12-2004)

terug naar boven


'IETS OF IEMAND' OP MARS

Epibreren - Gisteravond lazen we ademloos dit ANP-berichtje:
--------------------
Een nog onverklaard fenomeen heeft ervoor gezorgd dat een ruimterobot op Mars ineens veel beter presteert. Dat heeft het tijdschrift New Scientist dinsdag gemeld.

Volgens het blad heeft 'iets of iemand' de afgelopen tijd meermalen de Amerikaanse ruimterobot Opportunity schoongemaakt en afgestoft. Daardoor
werkt de robot weer op volle kracht. Enige tijd geleden viel de helft van de kracht uit door de hevige stofvorming op Mars.

De twee robots Opportunity en Spirit doen voor de NASA onderzoek op de rode planeet.
--------------
'Iets of iemand' op Mars? Omdat we na de landing van de robots enige tijd over hun avonturen op Mars bericht hebben besloot onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum zich bij onze medewerker Buitenaardse Zaken nader te informeren. Ze trof hem aan inhet observatorium op het Hoge Duin.

Liesbeth van Dalsum: 'Hallo Guido, heb je door je grote kijker al Marsmannetjes met poetsdoeken waargenomen?'
Guido van der Wolk: 'Nee. De stof op de zonnecellen verdwijnt waarschijnlijk door kleine tornado's. Een andere optie is dat vorst - het is daar erg koud - op de zonnepanelen ervoor
zorgt dat het stof samenklontert en dat er daardoor meer van het paneel vrijkomt. Als een 'iets' of een 'iemand' het zou veroorzaken dan zouden we die 'iets' of 'iemand' op de foto's die de 'rover' maakt moeten zien. Tornado's en stofklontering zijn daarom tot nu toe de beste verklaring voor de power boost.
Van Dalsum: 'Wat ben je toch knap, dat je dat zo allemaal weet!'
Van der Wolk: 'Het staat gewoon in de New Scientist. En wel hier en hier. En de homepage van de robots bevat boeiende foto's en achtergrondinformatie. '

(Rottend Staal Online, 22-12-2004)

terug naar boven


DE KINDERDICHTER DES VADERLANDS? (2)

Epibreren/Amsterdam - Max Dohle's Communicatielog heeft inmiddels de lessuggesties voor de Kinderdichter des Vaderlands (de Kidideva) getraceerd op de site www.gedichtendag.nl.

De vijftien dichters die zich vandaag tot kandidaats-Kidideva gebombardeerd zagen zijn Ienne Biemans, Daniel Billiet, Karel Eykman, Eva Gerlach, Hans Hagen, Elma van Haren, Johanna Kruit, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Koos Meinderts, Theo Olthuis, André Sollie, Edward van de Vendel en Leendert Witvliet.

Misschien wel het raarste is dat Eva Gerlach, in november gepresenteerd als 'Gedachtenbepaaldichter', niet op het stemformulier van de reguliere DdV-verkiezing voorkomt - wat bijna wel moet betekenen dat ze expliciet geweigerd heeft om DdV te worden. En nu is ze plots kandidaats-Kidideva?

Van bovenstaande dichters zijn er enkelen die misschien wel DdV wilden worden, maar nooit gevraagd zijn of ze zich wilden kandideren voor de DdV-functie. En nu dus, zonder dat ze er zelf weet van hadden, als mogelijke Kidideva gepresenteerd worden.

Dat Poetry dichters en kiezers bedot is al zeer betreurenswaardig. Maar dat Poetry nu ook al kinderen aan het misleiden is, is simpelweg verschrikkelijk.

In de lessuggesties zijn gedichten van de vermelde dichters afgedrukt. Niet gedichten die ze zelf uitgekozen hebben - dat kon immers niet, want ze wisten van niks - nee, die gedichten zijn uitgekozen door Tatjana Daan, de vorige directeur van Poetry.

(Rottend Staal Online, 21-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: DE KINDERDICHTER DES VADERLANDS?

Epibreren - In de alsmaar bizarder wordende DdV-soap is er weer een onthutsende ontwikkeling: de verkiezing van de Kinderdichter des Vaderlands!

Het gaat hier niet om een grap, maar om een nieuw initiatief van Poetry International. De informatie die we erover hebben binnengekregen is nog uiterst summier - later vanmiddag hopen we uitvoeriger op de zaak in te gaan.

Wat is er aan de hand? Vandaag ontving een aantal dichters dat ook voor kinderen geschikte gedichten schrijft een brief van Poetry International over de kennelijk in allerijl in het leven geroepen Kinderdichter des Vaderlands.

Het is praktisch kerstvakantie, tot na 1 januari, dus de kinderen hebben amper twee weken de tijd (tot ongeveer 17 januari) om eerst vijf voorrondes door te lopen (bij de brief is een lessuggestie-brochure bijgevoegd, waarin in vijf rondes steeds drie gedichten van drie dichters worden voorgesteld, en op basis van voorkeur voor die gedichten moeten de kinderen kiezen - die gedichten zijn niet door de dichters zelf uitgekozen, maar door oud-Poetry-directeur Tatjana Daan, en de dichters zijn ook door haar in vijf groepen verdeeld.

Zover ons bekend overvalt deze brief alle betrokken dichters. Of de vijftien betrokken dichters überhaupt zin hebben zich tot 'Kinderdicher des Vaderlands' te laten bombarderen is, u raadt het al, niet van te voren gevraagd.

Op de site van Poetry is overigens niets te ontdekken over deze 'Kinderdichter des Vaderlandsverkiezing' - wel prijkt het misleidende bericht dat de stemsite voor de reguliere veriezing 'gekraakt' zou zijn (een absolute leugen) nog steeds bovenaan het Poetry-nieuws.

(Rottend Staal Online, 21-12-2004)

terug naar boven2003 EN 2004 GEHERKAUWD

Epibreren - Afgelopen oktober verscheen De volksverheffing. Jaarboek voor poëzie onder redactie van Koen Vergeer & Yves T’Sjoen. Met daarin een artikel van Thomas Vaessens over de stand van zaken op poëziegebied in de jaren 2003-2004. Dat artikel bestaat hoofdzakelijk uit 'namesdropping' en geherkauw van uitspraken die nog dateren uit de vorige eeuw, gelardeerd met het van Vaessens bekende gezeur over avant-gardisme.

Nu doet Vaessens zoals gebruikelijk weer enige merkwaardige uitspraken over internet. Zijn uitspraken kunnen worden verklaard uit Vaessens oogkleppenvisie: hij is zo bezig met de poëzij, dat hij vergeet buiten dat enge wereldje te kijken en op te merken dat op veel gebieden waarin maar een relatief klein aantal mensen geïnteresseerd is, zoals daar zijn de scheikunde, de geomorfica en dus ook de poëzij, papieren tijdschriften zich omvormen tot online-periodieken. Niet omdat ze zo vernieuwend of avant-gardistisch willen zijn, maar simpelweg uit kosten/baten-overwegingen.

Inzake Rottend Staal, dat van 1995 tot 2000 als papieren 'literair tijdschrift' enkele malen per jaar verscheen in een oplage van 350 exemplaren, waarmee jaarlijks hooguit 1000 tot 2000 lezers bereikt werden, is te zien dat de overgang naar het internet het bereikte publieksaantal verhoogd heeft tot 75.000 - en dat voor een fractie van de productiekosten van de papieren versie. Dat getal van 75.000 lezers geldt de nieuwspagina - hoeveel lezers jaarlijks de honderden afzonderlijke pagina's van Rottend Staal bekijken is ons onbekend - het zullen er zeker ettelijke tienduizenden meer zijn.

Bij de opmerkingen van Vaessens over de zogenaamd 'gerenommeerde bladen' blijft helaas achterwege dat deze bladen feitelijk niets anders zijn dan opgepoetste reclamefolders en/of parochieblaadjes met nauwelijks lezers.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 21-12-2004)

terug naar boven


UITGEVERIJEN AAN HET WEBLOGGEN

Epibreren - Het weblogverschijnsel is niet nieuw. Maar het lijkt in 2004 op (semi-)literair vlak wel een hoge vlucht genomen te hebben. Meer en meer dichters zijn aan het webloggen geslagen (zie o.a. de weblogs van onze medewerkers Dee, De Groot, Hoorne, Jaeggi, Jekel, Mirck, Risee, Van der Velde, Van der Wal en Van der Wolk) - met zeer wisselend resultaat. Het 'ik-ik-ik'-gehalte van sommige van deze weblogs is af en toe te ziekmakend hoog.

Redacteuren van literaire uitgeverijen zijn actief op o.a. de logs 'Niels en Vincent' (N&V), het Windrooslog (WR) en op 'Slijm met ons mee' (SMOM). Waarbij gezegd dat het literaire incrowd-gehalte van N&V bij vlagen te hoog is en de juistheid van de informatie op SMOM doorgaans hoogst twijfelachtig is.

En nu zijn dan ook uitgeverijen zelf aan het webloggen geslagen. Vanuit de Weekbladpersgroep (o.a. Querido, de Bezige Bij, Arbeiderspers, Nijgh en van Ditmar) is Litlog opgestart en Uitgeverij Passage manifesteert zich met het Boekenlezersweblog.

Een goede ontwikkeling? We weten het niet. Vooralsnog lijken die twee logs in eerste plaats reclamelogs, waar eigenlijk niemand behoefte aan heeft.

(Rottend Staal Online, 21-12-2004)

terug naar boven


EINDEJAARSEXPERIMENT: HET JAAR IN VERZEN (2)

Epibreren - Inmiddels zijn al drie kwatrijnen binnen. Het zoeken is nu nog naar kwatrijnen over de maanden februari, maart, mei, juni, juli, augustus, september, oktober en november 2004.

De juryvoorzitter, onze redacteur Engels, beter bekend als drs. Groenewegen, merkte over de inzendingen op: 'Ik wil de inzenders vragen meerdere gebeurtenissen per maand binnen een kwatrijn te combineren.'

Inzendingen kunnen worden gemaild (zonder attachments!) naar dalsum@epibreren.com. Deelnemers mogen zoveel maanden behandelen als ze willen.

(Rottend Staal Online, 21-12-2004)

terug naar boven


ODE AAN DE KLOMP

Dalfsen - Koos Geerds, de gedoodverfde nieuwe Dichter des Vaderlands, heeft vooruitlopend op zijn komende benoeming, een 'Ode aan de klomp' gecomponeerd.

De organisatie van de bekende Rouveense Nacht van de Klomp (29 december) heeft hem gevraagd aan de volgende elementen te denken bij het schrijven: 'gemeenschap', 'boerenschoen', 'cultureel erfgoed', 'nostalgie' en 'verbroedering'.

Geerds publiceerde in 1998 de dichtbundel Staphorst, waarmee hij volgens Dagblad de Stentor nationale bekendheid verwierf. Maar ook in de boerendorpen Rouveen en Staphorst zelf is de poëzie van Geerds populair. Zo gebruikt een van de predikanten in het dorp nog regelmatig een van zijn gedichten in een preek.

(Rottend Staal Online, 21-12-2004)

terug naar boven


STRUIKROVERS ACTIEF IN DRENTHE

Groningen/Epibreren - Al jaren waarschuwen we bezoekers aan het eiland voor de vele gevaren die een reis naar het voor westelijk Nederland geïsoleerde Noorden des Lands met zich meebrengt: de wolven in Drenthe, de sneeuwstormen en lawines op de Hondsrug, de beruchte snelwegjuttters in Friesland, de onbetrouwbare trekschuitverbinding Zwolle-Groningen en ga zo maar door.

Het Dagblad van het Noorden gaat vandaag uitgebreid in op deze problematiek. Met een bericht over de onverdubbeling van de dodenweg N33 (Zuidbroek-Assen) en een onheilspellend bericht over de struikrovers die nu ook naast de gevreesde treinrovers Ellert en Brammert in Drenthe actief zijn. Ze hebben het vooral voorzien op reizigers met hortensia's in de bagage.

(Rottend Staal Online, 21-12-2004)

terug naar boven


HANS VAN BERGEN STADSDICHTER ROERMOND

Reuver - Roermond heeft afgelopen vrijdag een nieuwe Stadsdichter benoemd. Hans van Bergen, de enige Roermondse kandidaat, is de gelukkige. Onze medewerker Quirien van Haelen vist naast het net. Zijn eerst reactie was: 'Uiteraard ben ik teleurgesteld, maar ik heb een slamachtergrond en ik weet dat verliezen er nu eenmaal bij hoort. Meteen nadat Van Bergen was benoemd heb ik hem vanuit Eindhoven waar ik aan het optreden was, gebeld om hem te feliciteren. Bovendien heb ik hem uitgenodigd om zondag meteen zijn eerste optreden als Stadsdichter te verzorgen in het voorprogramma van Giphart, die ik zou interviewen in het plaatselijke jongerencentrum De Azijnfabriek. Hij deed het goed en vertelde me overigens nog een leuk verhaal over burgemeester Van Beers die niet hém, maar een verraste journalist feliciteerde met het Stadsdichtersschap.'

Uit betrouwbare bron (iemand van de gemeente) hoorde Van Haelen dat er 778 stemmen zijn uitgebracht. In dagblad de Limburger viel te lezen dat de wethouder niet wilde antwoorden op de vraag of Hans van Bergen ook de meeste stemmen kreeg.

Wel staat op de website van de Gemeente Roermond dat hij de meeste gemotiveerde stemmen kreeg. Aangezien je het stemformulier alleen mét motivatie kon versturen, heeft hij dus ook de meeste stemmen gekregen. Vreemd dat de wethouder dat niet gewoon zegt… Maar goed, hiermee volgt de wethouder wel een landelijke trend en doet hij de oude uitdrukking 'Rooms gekonkel' alle eer aan.

(Rottend Staal Online, 20-12-2004)

terug naar boven


KONINKLIJKE ACADEMIE TE KOOP?

Antwerpen - Door het kabinet van de Vlaamse cultuurminister Anciaux wordt onderzocht of het gebouw waar de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde gevestigd is, Koningstraat 18 te Gent, verkocht kan worden.

Verkoop van het statige pand, waarin de Academie sedert 1892 huist, zou 3 miljoen euro moeten opleveren.

Het zou de bedoeling zijn om de Academie naar Antwerpen te laten verhuizen. De verhuizing naar een andere locatie plaatst een zware hypotheek op de goede werking van de Academie. Met de verkoop van het unieke en in zijn totaliteit beschermde monument in de Koningstraat gaat daarenboven een stuk erfgoed van onschatbare waarde voor de Vlaamse gemeenschap verloren.

Meer dan reden genoeg om tegen dit zotte plan te protesteren. Dat kan door u akkoord te verklaren met het standpunt van de Academie, te vinden op deze pagina, middels een e-mail met vermelding van naam, adres en functie te zenden naar reactieverkoop@kantl.be.

(Rottend Staal Online, 20-12-2004)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIES OP POËZIERAPPORT

Epibreren - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: Droom in blauwe regenjas/Dream yn blauwe reinjas, de door onze medewerker Tsead Bruinja en Hein Jaap Hilarides samengestelde bloemlezing, besproken door onze redacteur Chrétien Breukers.

(Rottend Staal Online, 20-12-2004)

terug naar boven


'NATUURLIJK' MOOISTE GEDICHT HANS WARREN
Heftige aanval Mario Molegraaf op Menno Wigman


Amsterdam - Gisteren werd op de Hans Warren-homepage bekend gemaakt wat zijn fans zijn mooiste gedicht vinden: 'Natuurlijk'.

Ook op de Hans Warren-homepage een behoorlijk boze brief van Mario Molegraaf aan onze medewerker Menno Wigman. Zie het nieuws van 18 december aldaar.

(Rottend Staal Online, 20-12-2004)

terug naar boven


EINDEJAARSEXPERIMENT: HET JAAR IN VERZEN

Epibreren - Na lezing van het bericht over het The Year in Verse-project van The Economist (zie 19-12) sloeg onze medewerker Diana Ozon aan het dichten over de maand april:

Friso wilde trouwen met het Wijf van Die Lange
Ze moesten toestemming vragen aan Balkenende
Die vond dat ze geen normen en waarden kenden
Ze dienden hun kroontjes aan de wilgen te hangen

Wat ons deed denken aan het opstarten van een eindejaarsexperiment. En wel als volgt: we roepen onze medewerkers en redacteuren op om gelijk Ozon kwatrijnsgewijs de maanden van 2004 de revue te laten passeren.

Die kwatrijnen dienen rijmend te zijn. De maand april is al behandeld, dus we zoeken nu naar kwatrijnen over de maanden januari, februari, maart, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december, waarin het belangrijkste nieuws van toen uit Vlaanderen of Nederland behandeld wordt.

Inzendingen kunnen worden gemaild (zonder attachments!) naar dalsum@epibreren.com

Zodra de redactie tevreden is over een kwatrijn zal deze worden toegevoegd aan Ozons kwatrijn, in de hoop dat we voor 31 december 2004 in 12 kwatrijnen beschreven verzameld hebben.


(Rottend Staal Online, 20-12-2004, naar een idee van The Economist)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: GEKOPIEERDE STEMBONNEN NIET TOEGESTAAN
Wouter Bos geeft stemadvies

Epibreren - Gisteren signaleerden we gekopieerde stembonnen, die bezoekers van de Openbare Bibliotheek Almelo kunnen invullen om deel te nemen aan de Dichter des Vaderlandsverkiezingen. Helaas voor die bezoekers: op de bon in het NRC van j.l. vrijdag staat: 'Alleen originele formulieren worden verwerkt.'

Intussen geeft PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos op zijn weblog een stemadvies: 'Op wie ik stem? Dat wil ik best verklappen. Ik stem op Hagar Peeters. Niet alleen omdat ze een jonge vrouw is, maar vooral omdat ze mooie en toegankelijke poezie maakt.'

(Rottend Staal Online, 20-12-2004,, met dank aan Communicatielog)

terug naar boven


BALKENENDE'S KERSTVERS (3)

Epibreren - Het Noordhollands Dagblad vroeg zich net als ons af of de Nederlandse militairen in Irak wel zitten te wachten op Balkenende's kerstgeschenk. Niet echt, zo blijkt uit een interview met korporaal Erik Brakenhoff van het 42e Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers: 'Een door premier Balkenende ingesproken kerstgedicht zegt mij niets. Een speciale kerstmaaltijd of een extra gelegenheid om met het thuisfront te bellen, zou wél meerwaarde hebben.'

Ook sprak het Noordhollands Dagblad met Femke Asselbergs, kleindochter van de onlangs overleden dichter Anton van Duinkerken: 'In literair opzicht is het natuurlijk geweldig dat mijn grootvader niet is vergeten door de heren in Den Haag. Het is bijzonder dat zijn werk nu in Irak onder de aandacht komt. Maar wie zijn politieke verleden kent, zal zich toch afvragen of hij zo enthousiast zijn geweest over een militaire missie in Irak.' Van Duinkerken zat in de Tweede Wereldoorlog in het kamp Vught omdat hij weigerde zich bij de Kultuurkamer aan te sluiten. 'Door dat verzetsverleden stond hij kritisch ten opzichte van legers en militair ingrijpen.'

Wat natuurlijk de vraag doet rijzen: hebben de erven van Van Duinkerken wel toestemming gegeven tot misbruik van dit gedicht? In de loop van de dag hopen we daarop een antwoord te vinden.

(Rottend Staal Online, 20-12-2004)

terug naar boven
HET JAAR IN VERZEN

Londen/Assen – The Economist heeft het jaaroverzicht op rijm gedaan – lees het hier. 'The Year in Verse' telt 6 kantjes over 13 kolommen, ongeveer een kolom per maand dus. Veel ervan is het bekende ‘aabbcc’ werk, maar er zitten maanden tussen dat je denkt, zozo, dat lijkt er meer op. De dichter van april, augustus en december (waarschijnlijk een en dezelfde) mag er wezen. Het loopt lekker in omarmend rijm. Wat Nederland betreft, in november staat het volgende:

The Dutch all froze in horror at a murder foul and wild
Of a man who'd made a movie that had many Muslims riled.

(In Nederland stond men als genageld bij een drieste moord
Op de maker van een film die Moslims had vertoornd
.)

(Rottend Staal Online, 19-12-2004)

terug naar boven


LITERAIRE AFWERKPLEK

Utrecht - Onze medewerker Catharina Blaauwendraad was gisteren in de Utrechtse Schouwburg, waar het jaarlijkse Spraakmakersfestival werd gehouden. Vast onderdeel van het festival is de Literaire Afwerkplek, die gisteren werd bemensd door onze medewerkers Bas Belleman, Paul Janssen, Maarten Das en Blaauwendraad zelf. Op het Windroosreeksweblog doet ze verslag.

(Rottend Staal Online, 19-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: DE PAPIEREN STEMFORMULIEREN

Almelo/Epibreren - In de bibliotheek van Almelo, waar men met kleurrijke posters de bezoekers oproept toch vooral op 'Driek van Wissen For Dee Dee Vee' te stemmen, lag een stapel fotokopieën van de stembon uit het NRC.

Nu is het ter redactie niet bekend of fotokopieën van de stembon als geldige stem geaccepteerd worden. Wel is het ter redactie bekend dat het kwaadwillenden met deze kopieën wel erg makkelijk wordt gemaakt de verkiezing te manipuleren: met de methode Van der Wolk (willekeurig namen uit het telefoonboek plukken) kan men in korte tijd zo veel men wil frauderen.

En het kost eventuele fraudeurs niets: bibliotheken en boekhandels leveren de stembonnen en het NRC betaalt de portokosten. Ons is verteld dat naderhand ter verificatie alle stemmers zullen worden gebeld - een onmogelijke opgave volgens een onzer redacteuren die anderhalf jaar bij een callcentrum gewerkt heeft.

Reden te meer om deze onzinnige verkiezing nu stop te zetten en een onafhankelijke regeringscommissie de nieuwe DvD te laten benoemen.

(Rottend Staal Online, 19-12-2004)

terug naar boven


ROTTEND STAAL STAAKT TIJDELIJK BERICHTGEVING

Epibreren - Wegens optreedverplichtingen in Almelo en Enkhuizen zal de komende 36 uur de berichtgeving - zo deze al geschied - met horten en stoten gaan. We excuseren ons hiervoor niet, al was het maar omdat Rottend Staal een wat een enorme diplomatieke rel tussen België en Nederland dreigde te worden gisteravond in de kiem heeft gesmoord. Zie de berichtgeving van toen.

(Rottend Staal Online, 18-12-2004)

terug naar boven


REACTIES OP ZWAGERMANS DDV-CAMPAGNE

Epibreren - Eerder deze week signaleerden we een stuk van onze medewerker Joost Zwagerman, dat gisteren in licht gewijzigde vorm in het NRC werd afgedrukt.

Reacties op zijn schrijven - dat Zwagerman waarschijnlijk schreef in zijn streven zelf Dichter des Vaderlands te worden - zijn vandaag verschenen op www.simonvinkenoog.nl, het Windroosreekslog en op het Communicatielog.

(Rottend Staal Online, 18-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: NIEUWE ONTHULLINGEN OP COMMUNICATIELOG

Amsterdam/Epibreren - Max Dohle publiceert op zijn Communicatielog nieuwe onthullingen over De Dichters des Vaderlandssoap. Er zou nu sprake zijn van een sterke vrouwenlobby. Zo'n lobby zou echter zijn weerslag moeten hebben op bezoekerscijfers van de diverse homepages of hoog op Google genoteerde pagina's van/over enkele vrouwelijke dichters.

En daar signaleren we bij bijvoorbeeld Maria Barnas, Catharina Blaauwendraad, Rozalie Hirs, Tjitske Jansen, Jane Leusink of Hagar Peeters niets bijzonders. Ook in discussiefora konden we geen spoor van iets wat op een vrouwenlobby zou wijzen ontdekken.

Of zou de invloed van Opzij zo groot zijn dat alle Opzij-lezers zich opeens als DvD-kiezers ontpoppen? Dan wordt de kans erg groot dat de dementerende Nel Benschop de nieuwe DdV gaat worden - zij prijkt bovenaan het Opzij-advieslijstje. Dus krijgen we nu een Opzij-Dichteres des Vaderlands?

Dohle schrijft in zijn laatste onthulling: 'Mijn collega's van de twee andere genoemde logs denken dat er een vooropgezet plan van de organisatie is om de verkiezing te beinvloeden. Ik geloof daar niets van.'

Hoewel hij die logs niet bij naam noemt en Rottend Staal geen weblog is - maar dit terzijde - voelen we ons wel door hem aangesproken. We weten niet of er een vooropgezet plan was om ongeacht de werkelijke uitslag een van te voren bepaalde winnaar aan te wijzen.

We weten wel dat Poetry, het NRC en de KB er alles aan deden om dat gevoel te voeden: men denke aan de bizarre keuze van de gedachtenbepaaldichters, men denke aan het door het NRC naar voren schuiven van Ilja Pfeijffer als nieuwe DdV bij de doood van Juliana, men denke aan het presenteren van de voltallige dichtende Awaterredactie als DvD-kandidaten en men denke aan de denigrerende stukken in het NRC over bijvoorbeeld Simon Vinkenoog en Driek van Wissen.

Het afgelopen jaar hebben we regelmatig vraagtekens gezet bij de gang van zaken. Zowel publiekelijk als privé. En we hebben ook aangegeven hoe onze twijfels zijn weg te nemen: door vrijgeving van het cijfermateriaal van de eerste verkiezing en door publicatie van de gehele eindstand van de huidige verkiezing (waarbij we publicatie van de tussenstanden alleen maar zouden toejuichen).

Echter, gezien de algehele klunzigheid waarmee deze verkiezingen georganiseerd zijn (onvoldoende gecheckt of de zogenaamde kandidaten wel echt kandidaat willen zijn en de gebrekkige beveiliging, om maar eens wat te noemen) zou Dohle gelijk kunnen hebben. Kúnnen hebben: de klunzigheid zou er ook op kunnen duiden dat de organisaties deze hele verkiezingen nooit serieus hebben genomen omdat ze toch al wisten wie de nieuwe DdV wordt. Kortom: wij weten het niet.

Intussen heeft Poetry een 'onafhankelijk waarnemer' toegelaten tot de verkiezing. Die ons verzekert dat het er momenteel eerlijk aan toegaat. Daar zijn we heel blij mee. Zowel met de toelating van deze waarnemer als met zijn bevindingen. We hamerden er bij Poetry al in de zomer op onafhankelijke waarnemers toe te laten.

Maar... waarom verklaart Poetry hier dan niets over? Wie het weet mag het zeggen.

(Rottend Staal Online, 18-12-2004)

terug naar boven


DICHTERS OP DE RUITEN VAN CAESUUR

Middelburg - De Provinciale Zeeuwse Courant bericht over de jaarlijkse manifestatie 'Dichters op de ruiten van Caesuur', waar vandaag onze medewerker Tsead Bruinja's gedicht 'Bang voor de bal' gedoopt wordt met een reeks aan poëzievoordrachten.


(Rottend Staal Online, 18-12-2004)

terug naar boven


SOLDATEN WILLEN PLAYBOY, GEEN KERSTVERS-CD!

Epibreren - Het eerder gesignaleerde bericht dat premier Balkenende een dus niet door de Taalunie betaalde cd met daarop een door hem ingesproken idioot kerstvers van de onlangs overleden Anton van Duinkerken naar de Nederlandse troepen in Irak stuurt heeft ter redactie de vraag doen rijzen: wat zouden de soldaten er nu van vinden?

Nu wil het toeval dat onze medewerker Arnold Jansen op de Haar Bosnië-veteraan is, dus legden we hem de vraag 'hoe zouden jij en je manschappen in Bosnië gereageerd hebben op een cd waarop de premier een oudbakken kerstgedicht voor jullie voordraagt?' voor.

Jansen op de Haar: 'Ben geen militair expert (meer). Wel weet ik dat destijds de soldaten vooral geïnteresseerd waren in toezending van De Telegraaf en de Playboy. Degenen die geïnteresseerd waren in poëzie hadden hun eigen favoriete dichters mee. Hoewel ik hier nauwelijks in meervoud kan spreken want de enige andere persoon die ook gedichten las, was aalmoezenier. Dus dat telt niet. In ieder geval zou ik zeggen: als je toch poëzie stuurt, stuur dan iets moois. Maar zelfs dan is het net als in de rest van de maatschappij. Verspreiding van poëzie door de Kamervoorzitter tijdens de Nationale Gedichtendag of door de minister-president via militaire kanalen, het is paarlen voor de zwijnen. Kijk, een echte dichter als premier of Kamervoorzitter, dat zou pas helpen. Maar voorlopig kost het kiezen van een Dichter des Vaderlands van enig statuur al moeite genoeg.'

Op het Defensieforum geven contemporaine militairen hun mening over het omstreden kerstgeschenk:
Oud_zijde: 'Het stond er in één keer op ... holy shit Balkenende kan hardop lezen!!! (...) Krijgen de militairen in Bosnie en Afghanistan dit trouwens ook of zijn die missies niet bekend genoeg bij de media om er als regering daadwerkelijk aan te denken?'
CPrime: 'Alsof die militairen al niet genoeg sh*t hebben daar.'
MATR 1 LDA: 'Ach, je kan ze altijd nog als schietschijf gebruiken.'

(Rottend Staal Online, 18-12-2004)

terug naar boven


JAN CAMPERT-PRIJS VOOR MUSTAFA STITOU

Epibreren - In Den Haag heeft gisteren Mustafa Stitou de Jan Campert-prijs in ontvangst mogen nemen. Hij heeft deze prijs van 4500 euro gekregen voor zijn bundel Varkensroze ansichten.

Eerder werd deze prijs - oorspronkelijk bedoeld voor dichters jonger dan 30 die zich in het verzet verdienstelijk gemaakt hadden - uitgereikt aan o.a. onze medewerkers Louis Th. Lehmann (1964), Tonnus Oosterhoff (1998) en Menno Wigman (2002).

(Rottend Staal Online, 18-12-2004)

terug naar boven


ANP: HET IS EEN VERGISSING. BALKENENDE'S DICHTVOORDRACHT NIET BETAALD DOOR TAALUNIE

Epibreren - Zojuist ontvingen we van het ANP deze boodschap:
--------------------------------
Geachte redactie,

Het bericht dat het ANP heeft verspreid waarin staat dat het Kerstgedicht van Balkenende een cadeau was van de Taalunie berust op een misverstand. Het ANP heeft dit abuis inmiddels rechtgezet bij de TaalUnie.

Met vriendelijke groet,

S. Gaster, ANP
--------------------------
De Rottend Staal-redactie heeft deze rectificatie inmiddelds doorgetelegrafeerd naar alle boze Belgen. Terwijl we daarmee doende waren kwamen boze reacties uit Nederland binnen. Een onzer medewerkers mailde: 'Welke 'Haagse culturele prijs' is voor die cd misbruikt? Sinds wanneer dienen culturele prijzen militaire doeleinden?'

Ook dat zochten we uit: de prijs in kwestie was de Victorine Hefting Prijs. En het is inderdaad bizar dat deze culturele prijs aan een militair doeleind besteed wordt. Het is bijna even bizar als dat Balkenende bijbeunt als voordragend dichter en niet bijvoorbeeld de huidige Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog gevraagd heeft een kerstvers voor de 1400 militairen in Irak te componeren en voor te dragen.

(Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


F. BASTET WINT P.C. HOOFTPRIJS

Dichter, prozaschrijver en biograaf F. Bastet (1926) krijgt de P.C. Hooftprijs. Weliswaar mag hij deze oeuvreprijs voor zijn essays in ontvangst nemen, maar wij kennen hem hier op het eiland vooral als de auteur van de dichtbundels Gedichten (1960), Arion op de dolfijn (1964), Het fin de siècle alfabet (1984) en Drieluik (1985). De rest van Nederland denkt bij het horen van de naam Bastet meteen aan de onlangs overleden Louis Couperus, over wie Bastet talloze studies schreef.

(Rottend Staal Online, 17 december 2004)

terug naar bovenBELGEN IN GEWEER TEGEN BALKENENDE'S DICHTVOORDRACHT
België mobiliseert!

(directe link naar dit artikel: http://www.epibreren.com/rs/rs_nieuws.html#vlaamsprotest)


Epibreren/Antwerpen - Ook Bart Caron, Vlaams volksvertegenwoordiger
en ondervoorzitter van de Interparlementaire Commissie (IPC) van de Nederlandse Taalunie en dichter Jozef Deleu veroordelen in de felste bewoordingen het plan van de Nederlandse premier Balkenende Nederlandse soldaten in Irak te voorzien van een door de Taalunie betaalde cd met dichtvoordracht.

De Interparlementaire Commissie controleert het beleid van de Taalunie. De Commissie bestaat uit 22 Nederlandse en Vlaamse volksvertegenwoordigers. Ze worden aangewezen door de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer en het Vlaamse Parlement. Het voorzitterschap rouleert elke twee jaar. Als de voorzitter van het Comité van Ministers een Vlaming is, dan is de voorzitter van de Interparlementaire Commissie een Nederlander en omgekeerd. De Interparlementaire Commissie kiest zelf zijn voorzitter. Op dit moment is Henk Woldring voorzitter en Bart Caron ondervoorzitter.

Bart Caron: 'Ik zag daarnet in mijn mailbox de tekst van dit persbericht: "De Nederlandse deelnemers aan de vredesmissie in Irak krijgen op eerste kerstdag een cd met het door premier Balkenende ingesproken kerstgedicht 'Nu zal het wel gauw gaan sneeuwen', van Anton van Duinkerken (1903-1968). Het gaat om een cadeautje van de Nederlandse Taalunie. "Het stond er in één keer op, vertelde M. van Es van de Taalunie donderdag."

Ik val van mijn stoel en wil me dan ook publiekelijk distanciëren van deze actie. Ik zal de Taalunie bij hoogdringend interpelleren over deze kwestie.

België heeft geen troepen gestuurd naar Irak en heeft deze houding consequent aangehouden, recent nog toen ons land gevraagd werd in het kader van de NAVO troepen te sturen. Dat is moedig en correct. Daar moet de Taalunie rekening mee houden. Zij kan geen actie opzetten die niet door beide landen wordt gedragen. Dit heeft ook op geen enkele wijze uitstaan met de zorg voor, de promotie van of de uitstraling van de Nederlandse Taal. Wel integendeel ...

Deze actie gaat de taakstelling en opdracht van de Taalunie ver te boven. Meer zelfs, de actie compromitteert de voor het overige zeer degelijke organisatie. Het is niet de taak van de Taalunie mee te werken aan cadeautjes voor de Nederlandse troepen in Irak. Dat zou ook de Nederlandse premier Balkenende moeten weten. Hij mag het Taalunieverdrag niet gebruiken (misbruiken) voor buitenlandse politieke doeleinden. Dit is dan ook totaal onvaardbaar.

De actie schaadt de goede reputatie van de Taalunie en legt een ernstige hypotheek op de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.

Er moet dus duidelijkheid worden geschapen over wie in de fout is gegaan, en waar de verantwoordelijkheden liggen.

Ik sluit mij helemaal aan bij wat mijn voormalge collega Dorian van der Brempt (directeur boek.be). "Dat de Nederlanders de pedalen kwijt zijn is erg voor een fietsend volk. Soldaten moed inspreken met de stem van Balkenende, welk pr-bureau bedenkt dit ? Het is erg voor de dichter, maar die moet het gelukkig niet meer meemaken maar het is ook zeer pijnlijk voor de soldaten. Amerikanen doen en deden het o.a. met Bob Hope of rondborstige babes, ... Holland stuurt de stem van Balkende. Wat een misprijzen .. "'

Jozef Deleu: 'Het lijkt me inderdaad geen goede gedachte dat de (Nederlands-Vlaamse) Taalunie op enige wijze participeert in de kerstactie van de Nederlandse Minister-President Balkenende voor de Nederlandse troepen in Irak. België stuurt geen troepen naar Irak en dat is moedig en prijzenswaardig. De Vlaamse bewindslieden in de Taalunie, Minister Frank Vandenbroucke en Minister Bert Anciaux, moeten zich van deze actie distanciëren.'

(Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


BLAAST BALKENENDE'S BIZARRE DICHTACTIE DE TAALUNIE OP?

Epibreren - Nadat het Belgische persbureau Belga dit bericht verspreidde:

Den Haag (BELGA/AG) = De Nederlandse deelnemers aan de vredesmissie in Irak krijgen op eerste kerstdag een cd met het door premier Balkenende ingesproken kerstgedicht 'Nu zal het wel gauw gaan sneeuwen', van Anton van Duinkerken (1903-1968). Het gaat om een cadeautje van de Nederlandse Taalunie. "Het stond er in één keer op, vertelde M. van Es van de Taalunie donderdag. Nu zal het wel gauw gaan sneeuwen gaat over de drie koningen die door een "woestijn van eeuwen, vol boosheid en gevit" trekken, op weg naar de vrede.

"De premier vond het een sympathiek initiatief", aldus de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst. "En hij vond het aardig om op deze manier iets van zich te laten horen aan de mensen die met de kerst in lastige omstandigheden hun werk doen". De cd is betaald met het geld van een Haagse culturele prijs. Het ministerie van Defensie zorgt voor de verzending naar Irak en de verspreiding onder de ongeveer 1400 militairen in Irak. (SCS) (Belga)

... stak er in Vlaanderen een storm van protest op. Twee reacties:

Dorian van der Brempt, Directeur Boek.be (de koepelorganisatie van boekhandelaars, uitgevers en importeurs): 'De Taalunie wordt voor 1/3 door Vlaanderen en voor 2/3 door Nederland gefinancieerd. De Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur en Onderwijs bepalen samen het beleid en keuren collegiaal het actieplan goed. Deze pr-stunt sui generis van de Nederlandse minister-president solo past hoegenaamd niet in de doelstellingen van de NTU en schaadt het vertrouwen en de goede bilaterale relatie binnen de Taalunie. Het feit dat België niet deelnam aan een Irak operatie is de belangrijkste reden om dit initiatief, uit respect voor de Taalunie-partner Vlaanderen, niet te doen.'

Harold Polis, uitgeefredacteur Meulenhoff/Manteau: 'Toen ik de deze ochtend bewuste telex las, viel ik van ergernis en verbazing haast van mijn stoel.

De Taalunie werkt aan het gemeenschappelijke huis van Nederland en Vlaanderen: de Nederlandse taal. Zo luidt de beginselverklaring. Niet meer, niet minder. Het is ongehoord dat het instituut wordt ingeschakeld om de Nederlandse oorlogsinspanningen in Irak te steunen. Deze demarche is op geen enkele manier te verantwoorden en brengt schade toe aan het Taalunie-verdrag. Dat verdrag is er om taal- en cultuurbanden te bevorderen, niet om de buitenlandse politiek van een van de verdragspartners te legitimeren.

De Belgische regering is voldoende nuchter geweest om geen troepen naar Irak te sturen en heeft dit standpunt consequent aangehouden, gesteund door de deelstaatregeringen en een zeer ruime meerderheid van de bevolking. Het zou dus gepast zijn dat de bevoegde Vlaamse ministers openlijk afstand nemen van deze farce.

Ik ben er ook van overtuigd dat mijn Nederlandse collega's en het overgrote deel van de Nederlandse schrijvers en taalkundigen dit misbruik van de Taalunie, deze onnozele vorm van oorlogspropaganda kordaat zullen afwijzen.'

(Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


RADIODEBAT KWAKMAN, DE WAARD EN DROOG ONLINE

Epibreren - Het radiodebat over de Dichter des Vaderlandsverkiezingen, dat op 14 december te beluisteren was via Radio 1, staat nu online en is wereldwijd na te luisteren.

(Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


BALKENENDE GAAT ONZE JONGENS MET POËZIE TARTEN

Epibreren - Onze lezer Arnold Kuijk deed een vreselijke ontdekking. Hij las op Teletekst een inmiddels verdwenen bericht en ging op onderzoek:

Volgens pagina 192 van teletekst krijgen de Nederlandse militairen in Irak vanwege Kerstmis een cd, waarop premier Balkenende het gedicht 'Nu zal het wel gauw gaan sneeuwen' van Anton van Duinkerken voorleest. Het gedicht zou ook beluisterd kunnen worden via de gedichtenlijn (0909-4334248). Welnu: de gedichtenlijn bestaat, kost vijftig cent per minuut, heeft zo'n akelig doortoetsmenu en de premier is niet te horen. Niet doordat hij last heeft van een keelaandoening, of er in een vlaag van verstandsverheldering van heeft afgezien, maar doordat het gedicht pas op 25 december het gedicht van de dag is...." (lees de rest op http://home.wxs.nl/~a.kuijk/meningen/17122004.htm

(Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: NU HAGAR PEETERS OP KOP?
Wat voor spelletjes worden hier gespeeld?


Epibreren - Op de weblog van Max Dohle staat dat Hagar Peeters de nieuwe koploper is in de DdV-verkiezing. Dat is opmerkelijk, zeker nadat Bas Kwakman eerder deze week op Radio 1 nog wist te melden dat Driek van Wissen een ruime voorsprong op de andere kandidaten had. Volgens de 'anonieme' bron van Max Dohle zijn alle stemmen nog eens goed bekeken en bleek een groot aantal niet geldig. Hagar Peeters, met maar liefst twee bundels op haar naam, als DdV is natuurlijk een stuk representatiever dan een oude Groninger met een baard.

Dohle's 'anonieme' bron meldde zich ook op het eiland. Zijn onthullingen riepen bij ons meer vragen op dan beantwoord werden, zoals: waarom lekt iemand dit? Zou het kunnen zijn dat nu besloten is om bepaalde informatie selectief te 'lekken'; dit ter voorbereiding van het volk van Nederland op alweer een uitslag die niet openbaar zal kunnen worden gemaakt?

Zolang 'men' bij Poetry en het NRC, ook na de aanzwellende kritiek, nog steeds weigert openheid van zaken te geven vermindert het geloof in een eerlijke gang van zaken bij de huidige verkiezingen zienderogen.

Onthullingen als deze helpen daarbij allerminst. Om de woorden van een onzer medewerkers te gebruiken: 'Ik kan niet geloven dat sinds het radiodebat met Kwakman de rollen ineens zijn omgedraaid: dat zou dan door een media-offensief rond Hagar Peeters moeten zijn gebeurd, en daar hadden we dan minimaal weet van moeten hebben. Eergisteren was Van Wissen nog bij Barend & Van Dorp. Dat optreden moet hem toch zeker stemmen hebben opgeleverd.'

Ter info: Driek van Wissen had op maandagochtend 6 december 123 bevestigde stemmen. Hagar Peeters had er toen 16.
(Chrétien Breukers, Bart FM Droog en Ruben van Gogh, Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


EINDHOVEN WINT FINALE POETRYSLAM VOOR TEAMS

Den Haag - Op woensdag 15 december vond in het Paard van Troje te Den Haag de eerste Nationale Poetryslam voor Teams plaats. In totaal deden er dit jaar zes teams mee aan de teamslam, vier daarvan stonden in de finale.

Er waren twee teams uit Amsterdam: één met Robin Block, Bernard Wesseling en Sander Koolwijk en het team met Tom Zinger, Pom Wolff en Lucas Laherto Hirsch, een team uit Eindhoven bestaande uit ACG Vianen, Ronny Dijksterhuis en Arnoud Rigter en het team uit Den Haag werd gevormd door Jet Crielaard, Lotte Asveld en ene Karel.

Het team uit Eindhoven won met grote overmacht door 4½ van de 5 te scoren punten te behalen. Zowel in de individuele slams als bij het teamstuk toonde Eindhoven zich een sterk team. Over het algemeen kan worden gezegd dat vergeleken met de halve finale in Rotterdam, de teams hard hadden gewerkt aan het teamgedeelte.

Alle vier de teams vormden een eenheid, met als uitschieters de performances van Eindhoven en het team van Robin Block. De performance van dit laatste team was het origineelste. Omdat vooral heel sterk gebruik werd gemaakt van meerstemmigheid. Hoge en lage stemmen die een perfecte harmonie vormden, als een waar poëziekoor. Ze hadden de pech dat ze tegen Eindhoven moesten en dat dit team de voorkeur van de jury kreeg. De jury bestond op deze avond uit de vaste voorzitter René Schwab en vier mensen uit het publiek.

Voordat de punten waren geteld was al duidelijk dat Eindhoven gewonnen had. Op grote afstand volgde het team van Tom Zinger en op de gedeelde derde plaats het Haagse team en het team van Robin Block.

De conclusie kan luiden dat met de teamslam, die in andere landen al jaren een vast onderdeel vormt, een succesvolle aanvang is gemaakt deze discipline ook in Nederland te introduceren. In januari wordt begonnen met de voorbereiding van een vervolg. Waarbij we denken aan voorrondes in de diverse steden om plaatselijke teams te vormen, twee halve finales en een finale in december 2005.

(Harry Zevenbergen, Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


ONTSPOORDE DICHTERS

Groningen - Het Dagblad van het Noorden bericht vandaag over de treindichters die gisteren de stations van Groningen en Leeuwarden onveilig maakten met de actie 'Dichter op spoor'. De politie wist één arrestatie te verrichten.

(Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


STEMMEN OP JEZELF

Epibreren - Liesbeth van Dalsum vroeg Thomas van Daalen, gemeenteraadsfractievoorzitter van D66 te Groningen hoe politici aankijken tegen een stem uitbrengen op jezelf: 'Volgens mij komt het veel voor dat mensen op zichzelf stemmen. Het is elk geval geen taboe.'
Liesbeth Van Dalsum: 'En ik altijd maar denken dat politici nooit op zichzelf stemmen, maar dan altijd zo kies zijn een stem op een bevriend partijgenoot uit te brengen.'
Van Dalen: 'Grappig. Want ik vind het eigenlijk wel logisch. Als je zelf meedoet aan een politieke verkiezing dan wil je juist jouw eigen ideeën uitdragen. Dat is iets heel persoonlijks. Ik snap daarom ook wel dat dichters op zichzelf stemmen en heb daar niet zo'n moeite mee. Ik vind het alleen maar chique als mensen het niet doen. Tenzij het bij wet- of regelgeving verboden is natuurlijk.'

(Rottend Staal Online, 17-12-2004)

terug naar boven


WIJ EISEN: PAS STEMFORMULIER AAN! NU!

Epibreren - Op de Grote Markt te Epibreren werd vanmiddag bijzonder baldadig gedemonstreerd door een grote massa van drie verstokte poëziefanaten, die eisten dat per onmiddellijk het online stemformulier van de Dichter des Vaderlands-verkiezing ontdaan wordt van alle dichters die de functie niet ambiëren en alle dichters die wel graag willen wel vermeld worden.

Het is meer dan schandalig, zo scandeerden ze in spreekkoren, dat Poetry na tien dagen van steeds scherper wordende kritiek, nog niets aan dat formulier veranderd heeft dan het verwijderen van de namen van vier niet-beschikbaren. 'Wij eisen: alle onbeschikbaren er af en alle beschikbaren er op!', klonk het over de Epibreerder markt.

(Rottend Staal Online, 16-12-2004)

terug naar boven


OORLOGSVERKLARING JOOST ZWAGERMAN AAN DRIEK VAN WISSEN
Eindelijk verkiezingsstrijd!

Leiden - Op de website van Walter van den Berg staat een oorlogsverklaring aan het adres van Driek van Wissen, ondertekend door Joost Zwagerman. Beiden zijn Dichter des Vaderlandskandidaten. Onze medewerker Zwagerman heeft inmiddels bevestigd dat het schrijven inderdaad van zijn hand is.

Zwagermans schrijven is wellicht veroorzaakt door Drieks van Wissens opmerking: 'En Joost Zwagerman is geen dichter' in het Volkskrant Magazine van 11 december.'

De aanval zal morgen in licht-gewijzigde versie in het NRC Handelsblad gepubliceerd worden.

Als Poetry en NRC nu eindelijk eens een besluit nemen over openbaarmaking van de tussenstanden en de eindstand kunnen dit nog spannende verkiezingen worden.

(Rottend Staal Online, 16-12-2004)

terug naar boven


DÉJÀ VU REVISITED

Assen/Rotterdam - Het gevoel van déjà vu dat een onzer lezers had aangaande het DdV- artikel in de NRC van j.l. dinsdag wordt versterkt door het feit dat op die dag de gehele – ja, u leest het goed, de gehele – kunstpagina van maandag 6 december is afgedrukt. Twee aanjagers van Art Nouveau, de Eindhovense kunstwethouder heeft twee keer lef ontbeerd, het Letterkundig Museum heeft twee oerdozen van Komrij ontvangen en ja, de verkiezingssite voor de nieuwe DdV is twee keer gekraakt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat 6 en 14 december 2004 op een dag zijn samengevallen. Is hier een sterrenkundige verklaring voor, medewerker Van der Wolk?


(Rottend Staal Online, 16-12-2004)

terug naar boven


SYMPATHIEKE VERKLARING MENNO WIGMAN

Amsterdam - En op de nieuwspagina van de Hans Warren-site staat een sympathieke verklaring van onze medewerker Menno Wigman over enige perikelen rond de Meulenhoffs Dagkalender voor de poëzie.

(Rottend Staal Online, 16-12-2004)

terug naar boven


VERKIEZING MOOISTE GEDICHT HANS WARREN
Nog stemkans tot 19 december


Amsterdam - In de verkiezing van het mooiste gedicht van Hans Warren op Hans Warrens postume website kan nog slechts enkele dagen gestemd worden. Op 19 december, de sterfdag van Warren, wordt bekend gemaakt wat het mooiste gedicht is. De shortlist van zo'n dertig gedichten is intussen teruggebracht tot vijf. De verkiezing blijft tot op het laatste moment spannend want de gedichten liggen zeer dicht bij elkaar. Op dit moment lijkt de strijd te gaan tussen 'Bekentenis', 'Thuiskeer in Zeeland' en'Natuurlijk'.

(Rottend Staal Online, 15-12-2004)

terug naar boven


STADSDICHTER VOOR NIJMEGEN?

Nijmegen/Epibreren - De Gelderlander berichtte gisteren over de wens van dichter Marjolein Pieks (24) om de eerste officiele Stadsdichter van Nijmegen te worden. Volgens de krant neemt het Nijmeegse gemeentebestuur 'omstreeks deze tijd een besluit' daarover.
Op het eiland spreekt men de hoop uit dat mocht het college van B&W aldaar een positief besluit nemen over de benoeming van een Stadsdichter men overgaat tot de benoeming van een onafhankelijke commissie en niet voor de waan van verkiezingen kiest.

In de dwaze poll van het tijdschrift Opzij staat Pieks overigens vermeld als eventuele Opzij-Dichteres des Vaderlands. Die rol zien we toch meer weggelegd voor onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum.

(Rottend Staal Online, 15-12-2004)

terug naar boven


HONDERD GEDICHTEN IN TREINEN NOORDNED
Festijn voor treinspotters!

Groningen - Het Dagblad van het Noorden bericht dat honderd gedichten in verschillende talen en dialecten veertien dagen lang te lezen zijn in de treinen van NoordNed. De dieseltreinen zijn van het type Wadloper DH-1/DH-2 (genummerd 3101 t/m 3119 en 3201 t/m 3231) en tuffen op de regionale spoorlijnen in Friesland en Groningen rond.

Ze staan samen met illustraties op posters die in de treinstellen zijn opgehangen. Van de manifestatie maakt de dichtbundel Dichter op spoor deel uit, die donderdag op de stations in Groningen en Leeuwarden wordt gepresenteerd.

Dat laatste gebeurt door een reizend poëziecircus met optredens van dichters en muzikanten en beamer- en videovoorstellingen. Het circus doet donderdag vanaf 15.15 uur het station Leeuwarden aan en vanaf 17.00 uur station Groningen Centraal. De manifestatie is een gezamenlijk initiatief van stichting De Muze uit Appingedam en NoordNed.

Treinspotters uit het hele land verzamelen zich nu al in het Noorden om hun favoriete treinnummers te koppelen aan dichttitels. Peike Azinga, treinspotter uit Zoutkamp: 'Ik hoop gedichten te spotten die genummerd in plaats van getiteld zijn'

(Rottend Staal Online, 15-12-2004)

terug naar boven


NRC: BEVEILIGING VERKIEZINGEN WEER LEK

Epibreren - Het NRC Handelsblad (tenminste in de editie die in de regio Arnhem/Nijmegen gedistribueerd is) bericht vandaag dat ook afgelopen weekend alle persoonlijke gegevens van de kiezers van de DdV-verkiezingen op een onbeveiligde internetpagina te zien waren. Het aantal stemmers zou volgens het NRC nog steeds op 600 staan.

Een aantal krantenlezers zal bij lezing van het bericht ongetwijfeld een deja-vu gevoel gehad hebben. En dat gevoel klopt. Want het desbetreffende artikel stond op 6 december ook al in het NRC. Waar zijn ze toch mee bezig, daar in Rotterdam?

(Rottend Staal Online, 14-12-2004)

terug naar boven


WORDEN DE UITSLAGEN OPENBAAR?
Kwakman: Driek van Wissen riant op koppositie

Epibreren - In het debat dat juist op Radio 1 te horen was zei Bas Kwakman van Poetry met de andere verkiezingsorganisaties in overleg te gaan over de volledige openbaring van de eind- en tussenuitslagen van de DdV-verkiezingen.

De redactie te alhier spreekt de hoop uit dat daar niet eerst weken van overleg aan vooraf moeten gaan, maar dat het met één simpel mailtje naar hoofdredacteur Folkert Jensma van het NRC geregeld gaat worden. Desgevraagd kunnen we de heer Kwakman van het juiste e-mailadres voorzien.

Vooruitlopend op dat besluit vertelde hij al dat Driek van Wissen nog net als vorige week maandag riant het klassement leidt.

Dichter des Vaderlandskandidaat Elly de Waard, die in de waan verkeert dat internetverkiezingen altijd heel eerlijk en democratisch verlopen, zal onzerzijds geattendeerd worden op mogelijkheden om nog meer stemmen op zichzelf of anderen uit te brengen.

Kwakman legde ook uit hoe de 'kandidaten' op het online-stemformulier terecht zijn gekomen: Poetry heeft alle hun bekende dichters schriftelijk gevraagd of ze zich kandidaat wilden stellen.

Maar... vele dichters die zelfs bij een van de Poetry International Festivals hebben opgetreden hebben zo'n schrijven nooit ontvangen. Dus hoeveel dichters kent Poetry eigenlijk? 76 - het aantal op de eerste versie van het stemformulier?

En... wie niet op dat schrijven reageerde is automatisch als kandidaat op die lijst terechtgekomen. Dubbel prutswerk, over de ruggen van dichters en stemmers heen. En dat na vijf jaar voorbereidingstijd.

Ook legde Kwakman uit waarom voor deze vorm van verkiezingen gekozen is: om meer publiek voor de poëzie aan te boren. Maar dat gebeurt allesbehalve met zo'n verkiezing. Familieleden, buren en vriendjes brengen een of meerdere stemmen uit en de hele poëzie zal ze verder worst wezen.

(Rottend Staal Online, 14-12-2004)

terug naar boven


DICHTER DES VADERLANDSGATE (ALWEER)

Epibreren/Hilversum - De KRO bericht: 'Het kiezen van de dichter des vaderlands in Nederland deugt van geen kanten. De verkiezingen worden omhuld door een walm van onduidelijk En maken de poëzie in Nederland ongeloofwaardig. Dat schrijven 49 dichters in een open brief aan premier Balkenende en de staatssecretaris van Cultuur, Medy van der Laan. Maar hoe moet het dan wel?

In discussie hierover met: Bas Kwakman, directeur Poetry International - Bart FM Droog, stadsdichter Groningen en webredacteur van Rottend Staal en Elly de Waard, dichter die op zichzelf stemde.'

Als aankondiging van het debat dat d.v. zich vanmiddag van 16.02 tot 16.15 uur op Radio 1 zal afspelen.

In dit verband is het wel aardig om terug te blikken op het recentste officiele Poetry bericht, dat nu al acht dagen op de nieuwspagina van www.poetry.nl staat. We tellen daarin maar liefst vier aantoonbare leugens:
--------------------
Hackers kraken website Dichter des Vaderlands

2004-12-06
Vandaag is bekend geworden dat hackers in het weekeinde de website www.dichterdesvaderlands.nl hebben gekraakt [1]. Hierdoor is de voorkeur van sommige [2] stemmers bekend geworden via internet.

Poetry International betreurt het dat derden de gegevens van personen die in het weekend van 4 en 5 december hun stem hebben uitgebracht, openbaar hebben kunnen maken [3]. Vanochtend om 10.30 uur is deze fout hersteld.

De betrouwbaarheid van de Verkiezing voor de Dichter des Vaderlands is niet in het geding. De stemlijst is zo samengesteld dat dubbele en valse stemmen snel te herkennen zijn. Ongeldige stemmen worden verwijderd. De gegevens die afgelopen weekend op internet in de openbaarheid kwamen, waren niet manipuleerbaar [4].

Stemmen op de Dichter des Vaderlands is nog mogelijk tot 2 januari 2005 via http://www.dichterdesvaderlands.nl.
----------------------

Het is uw redactie onbekend wat Poetry denkt te winnen met dit misleidende bericht. Voor nieuwkomers in deze materie weerleggen we nogmaals de Poetry-leugens:
[1] - De desbetreffende site was niet gekraakt door hackers. De gegevens werden door de argeloze internetsurfer Jeannine Janssens ontdekt.
[2] - De persoonlijke gegevens van alle 734 internetstemmers werden hiermee bekend. Op een moment dat nog nauwelijks papieren stemmen waren binnengekomen, dus ging het om het merendeel van de stemmers, niet om 'sommige'.
[3] - Door het ontbreken van een beveiliging was het Poetry zelf die deze gegevens openbaar maakte
[4] - Is in flagrante tegenspraak met [1]. Indien de site wél gekraakt was zouden hackers zonder problemen stemmen hebben kunnen wissen. Of dat al dan niet gebeurd is valt niet na te gaan.

De kop van dit artikel is overigens een vondst van onze medewerker Ingmar Heytze. Zelf prefereren we als betiteling de 'Dichter des Vaderlands-soap', maar die bewoordingen zijn al zo vaak gebruikt dat we vandaag aansluiten bij de KRO-berichtgeving.


(Rottend Staal Online, 14-12-2004)

terug naar boven


VERDUBBELING A31 FEEST VOOR MOBIELE DICHTERS UIT NOORDEN, OOSTEN EN ZUIDEN

Epibreren - De Duitse snelweg A31, die van Emden parallel aan de Nederlandse grens zuidwaarts afzakt naar het Ruhrgebied, zal volgende week zondag voltooid zijn - zo meldt de Groninger Internet Courant. Waarmee de reistijd Groningen-Twente, alsmede Groningen-Limburg met circa dertig minuten tot één uur bekort wordt.

Dit is heel goed nieuws voor mobiele dichters en andere artiesten die actief zijn in het Noorden, Oosten en Zuiden des lands. De mobiele dichters zijn dubbelblij met de openstelling van de weg, omdat op de meeste stukken geen maximumsnelheid geldt.

Al in de jaren dertig van de 20ste eeuw dacht men na over de aanleg van deze snelweg, die Oost-Friesland met het Ruhrgebied verbindt. In 1966 begon de daadwerkelijke planning.

(Rottend Staal Online, 14-12-2004)

terug naar boven


GOOGLE SLUIT DEAL MET BIBLIOTHEKEN

New York (ANP) - Het Heilige Google gaat de bestanden van enkele grote bibliotheken opnemen. Daarmee komt die informatie via het zoekprogramma op internet vrij beschikbaar.

Volgens The New York Times van dinsdag maakt Google daartoe een dezer dagen een overeenkomst bekend met Amerikaanse en Britse onderzoeksinstituten.

Aan het project doen de universiteitsbibliotheken van Oxford, Harvard, Michigan, Stanford en de New York Public Library mee. Onder de overeenkomst zouden zo'n vijftien miljoen boeken en andere documenten vallen, die stuk voor stuk gescand gaan worden. Bij sommige bibliotheken wordt allles gedigitaliseerd, bij anderen een beperkt aantal.

Directeur Michael Keller van de Stanford University zei in de NYT: 'Binnen twee decennia is het merendeel van alle kennis ter wereld gedigitaliseerd en beschikbaar, hopelijk gratis via het internet, net zoals je nu gratis boeken in de bibliotheek kunt lezen.''

(Rottend Staal Online, 14-12-2004)

terug naar boven


OPZIJ LEGT UIT

Epibreren - Vorige week berichten we over de poll die het tijdschrift Opzij momenteel houdt en die als uitkomst de nominatie van een Dichteres des Vaderlands zou moeten opleveren. Omdat die poll niet beveiligd was en op het lijstje met te verkiezen dichters weer enkele dementerende vakzusters figureerden nam Rottend Staal contact op met Opzij.

Opzij, bij monde van webmeesteres Emely Nobis: 'Helaas hebben we een site met beperkte technische mogelijkheden en valt dit [i.e. frauduleuze stemmen] niet te voorkomen. Daarom zien we onze 'verkiezing' dan ook vooral als een aardigheidje, om te peilen welke dichteressen populair zijn bij onze lezers; vandaar dat er ook namen op staan van vrouwen die in feite geen Dichter des Vaderlands meer kunnen worden gezien hun gezondheid.

Verder is onze poll bedoeld als een middel om mensen te attenderen op het feit dat ze hun stem kunnen uitbrengen op de officiële site voor de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. Het is dus geen al te serieuze verkiezing die we groots naar buiten willen brengen.'

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum, die niet het ambt van Dichter des Vaderlands ambieert, maar wel dolgraag de Opzij-Dichteres des Vaderlands wil worden - roept daarom onze lezers op om toch vooral op haar te stemmen, en wel zo vaak mogelijk.

(Rottend Staal Online, 14-12-2004)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Epibreren - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: Boek der vragen van de onlangs overleden Pablo Neruda, besproken door Patricia Lasoen. Althans, daar Neruda doorgaans niet in het Nederlands schreef, bespreekt ze de vertalingen zoals die door Stefaan van den Bremt gemaakt zijn. Of geeft ze dan toch meer een impressie van het leven van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar?

(Rottend Staal Online, 14-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: WIJZE WOORDEN VAN ADRIAAN JAEGGI

Amsterdam/Epibreren - Op zijn weblog haalt onze medewerker Adriaan Jaeggi een wijze Indiaanse les aan, die al het jonge dichtersgrut dat ook zo graag en gretig Dichter des Vaderlands wil worden danig ter harte zou moeten nemen.

(Rottend Staal Online,13-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP IN HET NIEUWS
Staat Poetry dan toch open voor kritiek ?

Epibreren - Vanavond ontvouwt in Barend en Van Dorp Dichter des Vaderlandskandidaat Driek van Wissen zijn grootse plannen die hij ten uitvoer gaat brengen als hij DdV wordt.

En morgen debatteren in KRO's 1opdeMiddag rond 16.00 uur Dichter des Vaderlands-kandidaat Elly de Waard, Poetry International-directeur Bas Kwakman en Rottend Staal-hoofdredacteur Bart FM Droog over de 'walm van onduidelijkheid' die over de huidige én eerste DdV-verkiezingen hangt. Dat programma laat zich dan op Radio 1 beluisteren.
Wellicht neemt Van Wissen ook deel aan dit debat.

Het aardige aan dit debat is dat Kwakman nu al heeft laten weten de komende uitslag wel openbaar te willen maken en tussenstanden te geven, als de publieke opinie dat nodig vindt.

Te Epibreren denken wij van ja. Vindt u dat ook, stuur Poetry dan gerust een e-mailje. Omdat gemak de mens dient hebben we al een voorgedrukt mailformulier voor u gefabriceerd: poetry@poetry.nl

(Rottend Staal Online,13-12-2004)

terug naar bovenBEURS VOOR KLEINE UITGEVERS

Epibreren - Gisteren vond in het Amsterdamse Paradiso de 'Beurs voor kleine uitgevers' plaats. Onze redacteur Breukers was er aanwezig en levert op het Windroosweblog een live-verslag.

(Rottend Staal Online,13-12-2004)

terug naar boven


DE GEDICHTENDAGTREIN

Epibreren - 'Heer, heb erbarmen met het arme dichtersvolk' zou Willem de Zwijger op zijn sterfbed geroepen hebben als hij weet had gehad van het reisschema van de trein die op Gedichtendag 2005 door het land buldert:

08.29 uur: vertrek Amsterdam CS.
17.15 uur: aankomst Groningen CS

In de tussenliggende uren worden achtereenvolgens Den Haag, Rotterdam, Breda, Utrecht, Arnhem en Zwolle aangedaan.

Zoals eerder gemeld bevolken de nieuwe Dichter des Vaderlands, Simon Vinkenoog, Bart Chabot, Tjitske Jansen, Ruben van Gogh en Jana Beranová die trein.

(Rottend Staal Online,13-12-2004)

terug naar boven


WOULD BE-BURGEMEESTERS BOOS OM GEDICHT

Utrecht - Henk Westbroek en Broos Schnetz, die als duo het gekozen burgemeestersambt te Utrecht ambiëren, zijn danig gepikeerd over onderstaande gedicht van onze medewerker Ingmar Heytze:

UTRECHTS GEBED

Heer, ontferm u over deze stad.
Ik kan het niet meer aanzien,
in december, onder de stolp
van mist die onze Dom al
weken aan het zicht onttrekt.

Heer, ik ben zo moe van alles,
kruipend door een tunnel die
weer uitkomt in een tunnel,
als een mol die is vergeten
om te graven naar het licht.

Heer, maak dat ik wegkom,
want ik moet hier weg. Dit is
té stom: het grauwe visioen
van twee proleten met één
burgemeestersketen om.

© Ingmar Heytze, 2004

Heytze publiceerde dit gedicht op 10 december j.l. in het Utrechts Nieuwsblad, kort nadat die krant bekend maakte dat bij een internetpoll 50% van de stemmers het duo als burgemeester van Utrecht zou kiezen. Bij zo'n uitslag voelt iedereen aan zijn vleeswater dat er met die poll danig geknoeid moet zijn. Ons te Epibreren zou het niet verbazen als Westbroek en Schnetz enkele honderden keren op zichzelf gestemd zouden hebben. Dus pleiten we bij deze voor de ogenblikkelijke afschaffing van alle pure internetpolls: de uitslagen zijn altijd hoogst onbetrouwbaar.

Maar goed - om terug te komen op het gedicht van Heytze: Schnetz en Westbroek hebben de reputatie licht geraakt te zijn, en dat bleek in deze inderdaad het geval: Heytze werd door Westbroek lastig gevallen met een wel heel lelijk tegengedicht dat we onze lezers graag onthouden. Wie het wil lezen kan terecht op de would-be-burgemeesterssite van het duo. Zet daarbij wel de luidsprekers van uw internetontvangstinstallatie aan, want het muziekje dat onder die pagina zit is een stuk amusanter dan Westbroeks versje.

Schnetz verlangde in een e-mail opheldering over de betiteling 'proleet'. Heytze antwoordde hem:

'Staat u mij toe om allereerst duidelijk vast te stellen waar ik het duo Broos Schnetz/Henk Westbroek voor uitmaak. Een proleet is, aldus Van Dale, een persoon uit een onbeschaafd milieu of van grove, onbeschaafde levensopvatting of gedrag. Het zal u niet verbazen dat het mij gaat om het 'gedrag', met name dat van uw duo-kandidaat. Ik moet zeggen dat de levensopvatting die uit úw reactie spreekt er met terugwerkende kracht ook wel iets mee te maken heeft.

(...) De suggestie dat ik u beledig omdat u welvarender bent dan ik, getuigt wat mij betreft al van voldoende gebrek aan beschaving om u het predikaat 'proleet' te kunnen verlenen. Omdat u echter reageert op een provocatie van mijn kant, zal ik u deze opmerking verder niet nadragen.

Tot mijn spijt moet ik u berichten dat ik mij wel degelijk genoodzaakt zie om Henk Westbroek en u op één hoop te vegen. Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat de term ‘proleet’, zoals die in de Van Dale staat, geregeld op hem van toepassing is geweest als het gaat om zijn politieke uitlatingen en gedrag. En u heeft volgens mij genoeg verstand van argumenteren om te weten dat het in dit geval gerechtvaardigd is om u gelijkelijk aan te spreken: u stelt zich immers samen kandidaat voor één functie.' (...)

(Rottend Staal Online,13-12-2004)

terug naar boven


NIEUW ONLINE-STEMFORMULIER

Rotterdam - Teneinde een einde te maken aan alle verwarring is er nu een nieuw online-stemformulier gemaakt. Iedereen, ook de tot dusverre gedupeerde stemmers, kan nu opnieuw een stem uitbrengen.

(Rottend Staal Online,13-12-2004)

terug naar boven


DRIEK VAN WISSEN IN VOLKSKRANT MAGAZINE
Meander spreekt Heytze
Voorbeeld van de 'sturing'

Epibreren - In het Volkskrant Magazine van gisteren (vandaag nog bij tankstations en bij spoorboekhandels verkrijgbaar) legt Stijn Aerden zeventien opmerkingen aan Dichter des Vaderlandskandidaat Driek van Wissen voor. Een van die opmerkingen luidt:

Stijn Aerden: Het gerucht gaat dat NRC Handelsblad en Poetry International de verkiezingsuitslag zullen 'sturen'.
Driek van Wissen: 'In de niet vormvaste richting. Dat zou kunnen. In dat geval wordt het tijd voor een Tegendichter des Vaderlands.'

In Meander beantwoordt onze medewerker Ingmar Heytze vandaag een vraag over het waarom van het niet op jezelf stemmen. Waarmee deze kwestie hopelijk is uitbehandeld, omdat deze materie eigenlijk al te breed is uitgemolken in de pers.

En onze medewerker Ruben van Gogh vroeg zich af waar deze opmerking, gepubliceerd op het weblog van onze medewerker Guido van der Wolk, van onze hoofdredacteur op gebaseerd is: 'Wie de winnaar wordt stond namelijk al enkele weken voor het begin van deze namaakverkiezing vast.'

Dat verdient natuurlijk opheldering. Te alhier kwam men tot deze conclusie na lezing van een persbericht van Poetry International:

Grand Tour met Dichter des Vaderlands. Op Gedichtendag zal de nieuwe Dichter des Vaderlands op diverse plaatsen in Nederland voorgesteld. Reizend per trein zullen de nieuwe Dichter des Vaderlands en een aantal andere dichters voordragen uit eigen werk.

Gezien de overvolle Gedichtendagagenda van de meeste dichters vond Rottend Staal dit een uiterst curieuze aankondiging. Dus achterhaalden we wie dan wel in die trein zitten en ontdekten dat (ondermeer) Jana Beranová, Bart Chabot, Ruben van Gogh, Tjitske Jansen en Simon Vinkenoog voor deze 'Grand Tour' zijn uitgenodigd. Al weken geleden bovendien, voordat er ook maar één stem is uitgebracht.

Afgelopen weekend bleek Van Wissen de koploper in de verkiezing. Dus zou je verwachten dat ook hij inmiddels voor deze treinreis is uitgenodigd. Driek van Wissen: 'Nee, ik ben daarvoor niet gevraagd.'

Waarmee Poetry dus zelf Stijn Aerdens opmerking 'Het gerucht gaat dat NRC Handelsblad en Poetry International de verkiezingsuitslag zullen 'sturen'' bevestigt.

(Rottend Staal Online,12-12-2004)

terug naar boven


ROTTEND STAAL GEHACKT

Epibreren - Tot zijn grote consternatie bemerkte Jacob Griephonger, stagiair en dienstdoend weekendredacteur, dat onverlaten het Rottend Staal-nieuws gehackt hebben. In paniek piepte hij Liesbeth van Dalsum op, die stante pede met de bedrijfs-Concorde terug naar het eiland vloog, haar tafelpartner te Saint-Tropez perplex achterlatend.

Liesbeth van Dalsum: 'Wat is er aan de hand, Jacob?'
Jacob Griephonger: 'Daar, zie! Linksonder.'
Van Dalsum: 'Linksonder waar?'
Griephonger: 'Nou daar, linksonder dit bericht.'
Van Dalsum: 'Maar, inderdaad. Wat doet die dreigende dubbele punt voor de afkondiging?'
Griephonger: 'Ik zou het niet weten, Liesbeth. Het kan alleen maar betekenen dat we gehackt zijn!'
Van Dalsum: 'Het is niet te geloven! En hoe lang is dit al het geval?'
Griephonger: 'Al bijna twee dagen, Liesbeth.'
Van Dalsum: 'Goed. Jij gaat hier dan nú achter het scherm zitten en zodra je weer zo'n dubbele punt ziet haal ik de reebruine Maserati uit de garage en zullen we de onverlaten op het internet achtervolgen.'
Griephonger: 'Goed plan, Liesbeth.'

: : : (Rottend Staal Online,11-12-2004)

Griephonger: 'Liesbeth...!!!''

terug naar boven


DE OPEN BRIEF IN HET NIEUWS

Epibreren - Het Dagblad van het Noorden en De Gelderlander berichten vandaag over de Open Brief.

:(Rottend Staal Online,11-12-2004)

terug naar boven


COMMUNICATIELOG: 1650 UITGEBRACHTE STEMMEN

Epibreren - Max Dohle's Communicatielog meldt dat er in de DdV-verkiezingen inmiddels 1650 stemmen zouden zijn uitgebracht. 1400 Via het online-stemformulier en 250 per stemformulier uit het NRC.

Hoeveel van deze stemmen door onze medewerker Guido van der Wolk zijn uitgebracht is vooralsnog de vraag. Op zijn Wolklog maakt hij melding van vele honderden door hem uitgebrachte stemmen.

:(Rottend Staal Online,11-12-2004)

terug naar boven


DICHTER DES VADERLANDS-GATE

Utrecht - Het Utrechts Nieuwsblad publiceert vandaag een doorwrocht artikel van onze medewerker Ingmar Heytze over de Dichter des Vaderlands-gate.

Waar er eigenlijk twee van zijn: de huidige misère en die uit 2000. Het valt met de dag minder te begrijpen waarom Poetry en het NRC zo hardnekkig de exacte uitslag van 2000 geheim houden. Openbaarmaking zou voor eens en altijd een eind maken aan de toenemende geruchten dat Gerrit Komrij toen niet na Rutger Kopland de meeste stemmen kreeg.

:(Rottend Staal Online,11-12-2004)

terug naar boven


NIEUWE BUNDELS OP KOMST

Groningen - In maart 2005 verschijnt de bundel Kamermuziek of de weg naar onverschilligheid van onze medewerker Wouter Godijn bij uitgeverij Contact. In februari 2005 publiceert onze medewerker Ingmar Heytze zijn nieuwe bundel Schaduwboekhouding bij uitgeverij Podium. Gezien de huidige mode om toch vooral van uitgeverij te wisselen is het heel opmerkelijk dat beide dichters hun boeken weer bij hun oude vertrouwde uitgeverijen uitbrengen.

:(Rottend Staal Online,11-12-2004)

terug naar boven


EEN SURFER KLAAGT AAN

Epibreren - Op Meander klaagt Jeannine Janssens Poetry en het NRC aan wegens misleiding en laster. Janssens is de surfer die de onbeveiligde stemmergegevens van de DdV-verkiezingen ontdekte, vorig weekend.

:(Rottend Staal Online,11-12-2004)

terug naar boven


MOOIE SUGGESTIE WIM BRANDS

Amsterdam - Onze medewerker Wim Brands doet op zijn Avondlog gratis en voor niets een mooie suggestie voor al die Amsterdamse auteurs die momenteel zo mekkeren over hun uitgeverijen: 'Doe Het Zelf'.
Als er een trofee voor de wijste woorden van 2004 zou bestaan, zou die bij deze aan Brands uitgereikt moeten worden.

:(Rottend Staal Online,10-12-2004)

terug naar boven


DE VOLKSKRANT BERICHT...

Amsterdam/Epibreren - ... vandaag over de farce die Dichter des Vaderlandsverkiezingen heet. In dat artikel herhaalt de vriendelijke Bas Kwakman, directeur van Poetry International, het voornemen de exacte uitslag niet bekend te maken: 'Het doel is een Dichter des Vaderlands aan te stellen. Het is niet belangrijk, of fair, bekend te maken wie er tweede, derde en vierde zijn geworden. Het is geen wedstrijd. De uitslag komt eerlijk tot stand, onder toezicht van een notaris.'

Gisteren zagen we al wat dit toezicht van notaris Frank Roos inhoudt: niets. En hoezo zou het niet 'belangrijk' of 'fair' zijn bekend te maken hoeveel stemmen er op elke deelnemende dichter zijn uitgebracht? En hoezo is het geen wedstrijd? Wat is het feitelijke verschil tussen een verkiezing en een wedstrijd? Als het geen wedstrijd is, waarom dan een verkiezing gehouden? Wat is een verkiezing anders dan een race om de meeste stemmen?

Kwakman geeft het nu dus zelf toe: 'Het doel is een Dichter des Vaderlands aan te stellen.' En bij Poetry en bij het NRC weten ze al wie dat is. Op een andere manier zijn Kwakmans woorden niet te interpreteren.

Vandaar dat onze technisch hoofdredacteur momenteel gratis en voor niets een nieuw stemformulier voor deze namaakverkiezingen ontwerpt, dat binnen enkele dagen als service aan Poetry en het NRC online gezet zal worden.

Tot slot: in het Volkskrant artikel heeft het zetduiveltje een paar kleine foutjes ingebracht: Wiel Kusters behoort niét tot de ondertekenaars van de Open Brief en het e-mail-adres op het eind is gelukkig foutief - wat ons veel spam bespaart.
:(Rottend Staal Online,10-12-2004)

terug naar boven'DICHTERS ZIJN GEEN NORMALE MENSEN'

Nijmegen - Het Max Planck Instituut voor psycholinguïstiek onderzoekt momenteel of dichters taal op een andere manier verwerken dan 'gewone mensen'.

Over hoe men middels elektroshocks uit onze medewerkers Barnard, Bruinja, Gerbrandy,Vinkenoog en Rutger Kopland, Marc Kregting e.a. deze week een antwoord wilde persen bericht De Gelderlander vandaag. Kregting, na afloop van de ondervragingen: 'Ik vond het een sadistisch experiment.'

De complete onderzoeksresultaten worden op 22 januari worden gepresenteerd. Taalpsycholoog Harald Baayen kon al wel melden dat er 'significante verschillen' bestaan tussen dichters en anderen.
:
(Rottend Staal Online,10-12-2004)

terug naar boven


EENZAME UITVAART #33

Amsterdam - Op zijn weblog bericht onze medewerker F. Starik over de 33ste eenzame uitvaart die deze week in de hoofdstad plaatsvond. Het betrof de 71-jarige Harold Seferinus Sambo.

(Rottend Staal Online,10-12-2004)

terug naar boven


OPEN BRIEF VERZONDEN

Epibreren - De open brief aan Balkenende en Van der Laan is inmiddels verzonden. Voor alle zekerheid zijn afschriften ook aan met cultuur belaste Tweede Kamerleden gestuurd.

(Rottend Staal Online,10-12-2004)

terug naar boven


HOEVEEL DICHTERS ZIJN ER NU?

Epibreren - Zes dagen geleden berichtte Pieter Steinz in het NRC Handelsblad:

'De schatting van het aantal actieve Nederlandstalige poëzieschrijvers loopt uiteen van vierhonderd (Poetry International) tot vierduizend (Bart FM Droog). Zelfs als je de Vlamingen niet meetelt - wat in het geval van een nationale Nederlandse verkiezing niet meer dan logisch is - dan blijven dus 300 tot 3.700 dichters over.'

Dit is wel een zeer merkwaardige voorstelling van zaken. Ervan uitgaande dat Steinz met 'actieve' 'landelijk actieve' bedoelde, dan had hij met enkele klikken kunnen zien dat Droog momenteel ruim 600 landelijk actieve Nederlandstalige dichters telt, Nederlanders en Vlamingen. Minus de Vlamingen blijven er circa 400 over.

Het getal van 4000 fantaseert Steinz waarschijnlijk uit Droogs encyclopedieproject 'Nederlandstalige Dichters 1900-2000', waarbij hij registreert welke dichters er tussen 1900 en 2000 in dit taalgebied actief waren. Dat project, dat al enige tijd stil ligt, levert één concreet getal op: 3164. En het merendeel van die dichters is al jarenlang dood.

Poetry International daarentegen heeft de laatste jaren maar één schatting naar buiten gebracht. Dat was in 1999: er zouden volgens Poetry 375 landelijk actieve dichters in Nederland en Vlaanderen zijn, Friestalige dichters incluis. Bij bestudering van die lijst bleven na aftrek van Vlamingen en puur-Friestalige dichters minder dan 200 over. Op deze pagina de foto die Poetry toen van al die dichters had willen nemen, maar waar slechts een vijftigtal opstaat.

De schatting van 400 door Poetry International is dus complete kul. Het is namelijk de schatting van Droog/Rottend Staal.

Steinz zwetste in het NRC verder: 'Een zo volledig mogelijke lijst van dichters die beschikbaar zijn als Dichter des Vaderlands is te vinden op www.dichterdesvaderlands.nl.'

Ook complete kul: die lijst telt momenteel 68 namen (eerder deze week nog 72). Als Poetry en het NRC deze verkiezingen serieus hadden aangepakt (adviezen onzerzijds gingen al in 2003 richting Rotterdam) had aan de hand van het Rottend Staal-dichtersoverzicht aan elke landelijk actieve dichter gevraagd kunnen worden of hij/zij al dan niet als kandidaat genoemd wilde worden. En hadden er twee lijsten gepubliceerd kunnen worden: een stemformulier met álle dichters die de functie ambiëren, met mogelijkheid zelf een naam in te brengen, en één lijst met daarop de dichters die dat niet willen - zodat stemmers kunnen zien op wie ze beter geen stem kunnen uitbrengen.

(Rottend Staal Online, 9-12-2004)

terug naar boven


NIEUWE BLOEMLEZING HENK VAN ZUIDEN OP KOMST

Loosduinen/Epibreren - Onze medewerker Henk van Zuiden brengt op Gedichtendag 2005 weer een nieuwe bloemlezing uit bij uitgeverij 521, ditmaal getiteld Vriendschap.

In de anthologie zullen o.a. gedichten van onze medewerkers Jurre van den Berg, Jan Boerstoel, Wim Brands, Chrétien Breukers, Joris van Casteren, Bart FM Droog, Gerrit Komrij, Adriaan Lakerveld (†), Paul van Ostaijen (†), F. Papenhove, Cees van der Pluijm, F. Starik, Ilse Starkenburg, Edward van de Vendel, Victor Vroomkoning, Hans Warren (†), Harry Zevenbergen en Joost Zwagerman te lezen zijn.

(Rottend Staal Online, 9-12-2004)

terug naar boven


QUIRIEN VAN HAELEN VANAVOND OP DE BUIS

Hilversum/Reuver - Onze medewerker Quirien van Haelen is vanavond te gast in de quiz Zeg eens a, b of c van Astrid Joosten. Om 20.30 uur wordt die quiz op Nederland 3 vertoond. Het thema is cultuur.

We vroegen Van Haelen of hij vanavond 'a', 'b' of 'c' gaat zeggen, maar die vraag wilde hij ons niet beantwoorden. Waarschijnlijk gaat hij ons allen verrassen door vanavond 'd' of misschien wel 'z' te zeggen.

Zijn website is trouwens grondig vernieuwd en beslist een kijkje waard: http://www.quirien.com/

(Rottend Staal Online, 9-12-2004)

terug naar boven


OPEN BRIEF WORDT MORGENOCHTEND VERSTUURD

Epibreren - De Open Brief aan onze intens geliefde premier Balkenende en staatssecretaris Medy van der Laan zal morgenochtend verstuurd worden, zodat ze deze gelijk met een onthullend Volkskrantartikel over de DdV-verkiezingsellende tot zich kunnen nemen bij de ochtendkoffie op kantoor.

Wie de brief nog wil ondertekenen heeft tot vannacht 23.59 uur de kans. Enige dichters aarzelen met ondertekening omdat ze vinden dat we de heer Balkenende niet met dit Rotterdamse gedoe moeten lastig vallen - het is materie voor mevrouw Van der Laan, stellen ze.

Welnu, het is de laatste tijd in de mode de premier met allerhande Open Brieven lastig te vallen. Omdat we hem nooit betrapt hebben op enige interesse in de poëzie lijkt deze brief ons een mooie gelegenheid hem eens te confronteren met de harde wereld die poëzie heet en wellicht grijpt hij na lezing eens naar een dichtbundel.

De commisie die wij voorstellen is een onafhankelijke, dus zonder dichters of uitgeverij- of poëziefestivalmedewerkers erin, teneinde vriendjespolitiek en belangenverstrengeling zo veel mogelijk uit te bannen - maar dit terzijde.

De ondertekenaars tot dusverre bestaan uit dichters en poëzieliefhebbers. Onder hen Ingmar Heytze, Lucas Hüsgen, Tjitske Jansen, Robert Long, Frank Tazelaar en Peer Wittenbols.

(Rottend Staal Online, 9-12-2004)

terug naar boven


STADSDICHTERTRAMMELANT IN MIDDELBURG

Epibreren/Middelburg - Gisteren signaleerden we gebekvecht tussen de vertrekkende en komende Stadsdichters van Middelburg, onze medewerker Chawwa Wijnberg en Jan Kuipers.

Onze sterverslaggeefster reed daarom in haar reebruine Maserati Spyder naar de Zeeuwse hoofdstad voor een vraaggesprek met Wijnberg.

Liesbeth van Dalsum: 'Hallo Chawwa, wat zie je er weer strijdlustig uit! Hoe is deze commotie ontstaan?'
Chawwa Wijnberg: 'Afgelopen week is mij door Ernst Jan Roozendaal, journalist van de Provinciale Zeeuwse Courant gevraagd wat ik van Jan Kuipers vond als nieuwe stadsdichter. Dat was vorige week donderdag 2 december.'
Van Dalsum: 'Eens even kijken of ik het op mijn mobiele laptop binnen kan krijgen... ja, hier is het. Voor de lezers thuis zal ik de relevante passage even voorlezen:

'Wijnberg legt zich nog niet neer bij de keuze voor Kuipers. "Ik ben heel teleurgesteld."Volgens haar is [Marcel] Koopman een betere kandidaat. Zelf woonde ze pas twee jaar in Middelburg toen ze stadsdichter werd. "Dat is juist goed. Dan kijk je met een frisse blik." Essentieel vindt Wijnberg dat Koopmans gedichten door een landelijke uitgeverij zijn gepubliceerd. "Bij mijn weten is dat met die van Kuipers niet het geval. Een stadsdichter moet landelijk of zelfs internationaal kunnen optreden. Je wordt opgenomen in een gezelschap waartoe onder anderen Joost Zwagerman, Bart FM Droog en Jan Eijkelboom behoren. Jan Kuipers zal best een aardige man zijn, maar dat is geen criterium. De werkgroep die hem heeft voorgedragen kent het verschil niet tussen iemand die rijmt en iemand die dicht. Ik wil daar met de gemeente graag nog eens over spreken."

Maar nu ik dit zo lees snap ik niet waarom Kuipers zo kwaad werd. Wat zei hij gisteren ook al weer? "'Mijn werk zou volgens Wijnberg niet landelijk gepubliceerd zijn. Natúúrlijk zijn gedichten van mij landelijk gepubliceerd."'

Wijnberg: 'Zijn gedichten zijn verspreid gepubliceerd, in Ballustrada en het Zeeuws Tijdschrift. Dat Zeeuwse lokale blaadje, Ballustrada, heeft werk van mij gratis op mogen nemen. Maar een bewijsexpemplaar ontvangen, ho maar. Het zijn hier allemaal sukkels.'

Van Dalsum:
'Jan Kuipers zei ook: ''Bovendien heb ik als auteur voor meer regionale, landelijke en buitenlandse uitgeverijen gewerkt dan Wijnberg vingers aan haar handen heeft. Resultaat is een grote stapel boeken van mijn hand. Daar steken die één of twee bundeltjes die mijn voorgangster gedurende haar lange leven heeft gepubliceerd buitengewoon schriel bij af." En: " 'Dergelijke onbekookte uitlatingen dienen alleen het opblazen van het eigen overschatte ego."
Daar heb je vast wel een weerwoord op.'

Wijnberg: 'Ik was teleurgesteld dat de adviescommissie mijn voorstel om Marcel Koopman
te benoemen niet had overgenomen. Want bij mijn weten, maar ik kan het fout hebben, heeft Jan Kuipers niet als díchter landelijk gepubliceerd. Ik heb beweerd dat de commissie geen verstand heeft van poëzie en een rijm niet kan onderscheiden van een gedicht. Dat zelfde geldt voor onze gemeente. Maar daar is zo'n commissie dus voor, die jammer genoeg niet competent is.

Bij mijn aanstelling waren de eisen: landelijk gepubliceerd en woonachtig in
Middelburg. Deze dichter woont niet in Middelburg, maar in een dorp ergens in de
Bevelanden. Voor zover ik weet en heb kunnen nagaan heeft hij veel historische werken op zijn naam, maar een poëziebundel heb ik niet kunnen vinden. Maar ik heb ongetwijfeld ongelijk met, zoals hij het noemt, mijn opgeblazen ego en mijn een of twee miezerige bundeltjes.

Namen van mijn bundels zijn alle vier bij jullie op de website te vinden. Evenals mijn optredens bij de Nacht van de Poëzie, Wintertuin, Dichter aan huis in Den Haag, enzovoort.

Als stadsdichter heb ik geprobeerd Middelburg een plaats te geven op de poëziekaart van Nederland, nationaal en internationaal, en met de Stichting Park & Poëzie is daar onder meer een aardig begin mee gemaakt. De Stichting Park & Poëzie zal samenwerking met de nieuwe stadsdichter zeker niet schuwen. Wanneer hij landelijk gepubliceerd heeft, kan hij via de Stichting Schrijvers School en Samenleving zeker uitgenodigd worden.
Van Dalsum: 'Dank je wel, en dan ga ik nu eens op zoek naar je opvolger. Die zal vast wel genegen tot reactie zijn.'

(Rottend Staal Online, 9-12-2004)

terug naar boven


TRANSFERS

Amsterdam - In Boekblad bericht Hans van der Klis dat uitgeverij De Arbeiderspers drie nieuwe auteurs heeft binnengehaald: Heere Heeresma maakt zijn comeback, Atte Jongstra stapt over van Querido en de dichteres Hester Knibbe verruilt De Prom voor De Arbeiderspers.

Atte Jongstra: 'Met het verdwijnen van Anthony Mertens is mijn redacteur bij Querido vertrokken', licht Jongstra zijn besluit toe. Binnen Querido was er daarna geen redacteur meer waarmee Jongstra een speciale band had. 'Ik heb een redacteur nodig die veel heeft met mijn werk. Dan kan die mij af en toe duidelijk maken welke kant het op moet.'

Hester Knibbe, de winnares van de Anna Blamanprijs 2001, heeft 'in goed overleg' uitgeverij De Prom verlaten. Volgens Peter Nijssen van De Arbeiderspers heeft haar overstap te maken met de verschuiving van het profiel van De Prom, waar Knibbe zich de laatste jaren toch een beetje verweesd begon te voelen. De Vlaamse auteur Luuk Gruwez heeft haar toen met De Arbeiderspers in contact gebracht, waar haar werk goed past volgens Nijssen. Knibbe publiceerde tussen 1992 en 2002 zes dichtbundels.

(Rottend Staal Online, 9-12-2004)

terug naar boven


SPOREN: JOHHNY VAN DOORN

Deventer - In de reeks Sporen brengt Dagblad De Stentor een prachtartikel over de onlangs overleden Johnny van Doorn.

(Rottend Staal Online, 9-12-2004)

terug naar boven


NOTARIËLE LUIHEID?
Meer nieuws over de verkiezing van de Dichter des Vaderlands


Epibreren - Wat doet een notaris die door - bijvoorbeeld - Poetry International wordt uitgenodigd om toezicht te houden op - ik noem maar wat - de verkiezing voor de Dichter des Vaderlands? Hij houdt toezicht, zou je zo zeggen? Ja? Nee hoor, dat doet hij niet. Een van onze trouwe lezers stuurde zijn bezwaren tegen de gang van zaken naar notaris Roos en kreeg, niet veel later, een antwoord van een assistente van de goede man:

------------------------
Geachte heer ......

Allereerst hartelijk dank voor uw opmerkingen.
Op verzoek van de heer Roos bericht ik u dat wij uit meer hoeken al dergelijke signalen hebben opgevangen. De beslissing wat hiermee te doen ligt bij de organisator. Uiteraard spelen uw bevindingen ook een rol bij het verslag. Indien u daarmee akkoord gaat stuur ik uw opmerkingen door naar de organisator.

Met vriendelijke groet,

Ageeth P.
Kandidaat-notaris
---------------

Hierop ontstak onze lezer in oprechte woede en mailde onder meer het volgende terug:

--------------
Zeer bedankt voor uw vriendelijke e-mailbericht. Ik kan u op mijn beurt berichten dat ik er geen prijs op stel wanneer u mijn opmerkingen aan de organisator doorspeelt, er althans van uitgaande dat u met 'de organisator' doelt op de stichting Poetry International. Mijn mailbericht is nu namelijk juist niet voor Poetry International bedoeld, maar aan mr. Frank Roos persoonlijk gericht. Ik heb me tot hem gewend, omdat ik ervan uitga dat hij toezicht dient te houden op een correcte gang van zaken rondom de Dichter des Vaderlands-verkiezing. Ik ben van mening dat er van alles aan te merken is op die gang van zaken en heb dat aan hem persoonlijk willen signaleren. Ik hoop dat hij mijn opmerkingen mee wil wegen in zijn beoordeling van de 'zuiverheid' van deze verkiezing.

Om deze reden begrijp ik ook niet dat 'de beslissing wat hiermee [deze signalen] te doen' bij Poetry International zou liggen. Is dit niet voorbarig? Ik zou juist denken dat het nu aan mr. Frank Roos is om zich ervan te vergewissen of er inderdaad onoirbare zaken zijn voorgevallen bij de Dichter des Vaderlands-verkiezing. Ik zou me kunnen voorstellen dat wanneer blijkt dat zich inderdaad onoirbare zaken hebben voorgedaan, mr. Frank Roos zijn goedkeuring aan deze verkiezing zou kunnen onthouden, op dezelfde wijze, zo stel ik mij althans voor, als een accountant kan weigeren het jaarverslag van een onderneming te ondertekenen bij gebleken onoirbaarheden. Kunt u dat eens verhelderen?

Indien mijn uitgangspunt dat mr. Frank Roos toezicht dient te houden op een correcte gang van zaken rondom de Dichter des Vaderlands-verkiezing niet correct is, verneem ik dat ook graag van u. Ik verneem dan ook graag wat wel de taak is van mr. Frank Roos in dezen. Bij voorbaat excuseer ik mij in dat geval voor het ongemak, dat hieruit voortkomt dat ikzelf niet geschoold ben in het notarieel recht en dus niet precies weet wat de formele rol van een notaris bij dit soort evenementen is.

----------------------

Uit deze mailwisseling blijkt dat de ingehuurde notaris niet veel meer doet dan het laten doorsturen van e-mailberichten naar de organisatie van de verkiezing waar hij toezicht op moet houden. Toezicht houden doet hij niet. Wat een luiheid! Wat een makkelijke manier om je uurtje-factuurtje houding vol te kunnen houden. Notaris Roos! Houd toezicht!

(Rottend Staal Online, 9-12-2004)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIES OP POËZIERAPPORT

Epibreren - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: Batterij van onze medewerker Tsead Bruinja, besproken door onze redacteur Chrétien Breukers en Verzamelde verzen van onze mede-Noorderling Jean Pierre Rawie besproken door onze medewerker Philip Hoorne. Die evenwel geen Noorderling maar een Vlaming is, waarmee het incestueuze gehalte van dit artikel toch net iets kleiner is dan in eerste instantie lijkt.

(Rottend Staal Online, 8-12-2004)

terug naar boven


OPZIJ OPZIJ!

Epibreren - Een maand of wat geleden startte het tijdschrift Opzij een online-poll om een favoriete Dichteres des Vaderlandskandidaat te nomineren. Dit omdat er relatief weinig vrouwen onder de gedachtenbepaaldichters waren. We checkten die poll en bemerkten dat daar geen enkele beveiliging in was aangebracht en besloten er verder geen aandacht aan besteden.

De afgelopen dagen attendeerden of vroegen medewerkers en lezers ons op of naar die poll. We antwoordden ze dit:

Surf naar http://www.opzij.nl/opzij/show/id=24405. Breng een stem uit (door iemand aan te vinken of een naam in te vullen, klik op verzend...
Klik dan op 'vorig scherm, linksboven in je browserscherm. Dan kan je opnieuw stemmen. En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw Zelf stemden we binnen een minuut vele malen op Liesbeth van Dalsum. Omdat ze zo'n indrukwekkend en groot oeuvre heeft.

Het moraal van dit verhaal: pure internetverkiezingen zijn nietszeggend want te manipuleerbaar.

(Rottend Staal Online, 8-12-2004)

terug naar boven


SLIJMLOG VERSLAGEN

Epibreren - Een onzer lezers attendeerde ons op een column van Rob Schouten over de DdV-verkiezingen, vandaag in dagblad Trouw. Na lezing mailde een onzer redacteuren haar:

'Wat een slap stuk, waar het corrupte gekonkel weer vanaf druipt. Rob Schouten is bevriend met Ilja Pfeijffer, is met Pfeijffer redacteur van het tot enkele dagen geleden nauw aan Poetry International en het NRC verbonden blad Awater en heeft zowel tegen de Koninklijke Bibliotheek als het NRC 'ja' gezegd toen ze hem uitnodigden materiaal voor het gedachtenbepaalgedoe te leveren.
Hij zal maandagochtend wel gezien hebben dat er nauwelijks stemmen op hem zijn uitgebracht en vandaar dat hij adviseert om op de koplopers te stemmen.
En ondertussen blijft dat Pfeijfferfiguur maar beweren dat hij geen campagne voert....'

Toen de mildheid weer in de desbetreffende redacteur was ingedaald realiseerde hij zich dat Rob Schouten maar eens voor het Slijmlog zou moeten gaan schrijven. Zijn geslijm bereikt een niveau dat de roddeltantes zal doen watertanden

(Rottend Staal Online, 8-12-2004)

terug naar boven


NIEUWE SPIEGEL VAN DE MODERNE NEDERLANDSE POËZIE VERSCHIJNT IN 2006

Wassenaar - Mario Molegraaf bericht ons: 'De volgende editie van de Spiegel van de moderne Nederlandse poëzie zou Gedichtendag 2006 bij uitgeverij Balans moeten verschijnen. Het gaat dan om een aan de behoorlijk stormachtige actualiteit aangepaste zevende editie. Gemaakt op basis van de zesde editie, vijfde druk, uit 1994. Daarbij zal zoveel mogelijk van Hans Warrens aantekeningen gebruik worden gemaakt.'

Uitgeverij Meulenhoff, die we om een reactie gevraagd hebben, wil vooralsnog niet reageren op dit opzienbarende nieuws.
(Rottend Staal Online, 8-12-2004)

terug naar boven


DIEPTE-INTERVIEW MET WEBMASTER WWW.DICHTERDESVADERLANDS.NL

Epibreren/Rotterdam - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum sprak juist met Gerard de Boer, de webmaster van www.dichterdesvaderlands.nl:

Liesbeth van Dalsum: 'Heeft u afgelopen vrijdag bij het lancering van de verkiezing vergeten de verkiezingssite te beveiligen? Of heeft u voor afgelopen maandag nooit de opdracht gekregen een serieuze beveiliging aldaar aan te brengen?'
Gerard de Boer: 'Dit is geheel en al mijn fout geweest.'
Van Dalsum: 'Heeft u met voor eenvoudige privé-homepages bedoelde software een serieuze poll van nationaal niveau op willen zetten?'
De Boer: 'De poll werkt op PHP, Mysql en Apache. Betrouwbare software.'
Van Dalsum: 'Oh, ingewikkeld lijkt me dat, hoor. Maar hoeveel verdient u met het beheren van www.dichterdesvaderlands.nl? Ik stel deze impertinente vraag omdat Poetry hoofdzakelijk draait op belastinggeld en u dus indirect door de belastingbetaler betaald wordt.'
De Boer: 'Als het klaar is kan ik weer eens een nieuwe auto kopen. Gelukkig, want daar was
ik wel aan toe.'
Van Dalsum: 'Zo, een nieuw wagentje kost al snel 10.000 euro. Toe maar weer! Tot slot: Kennis Werkt, het bedrijf waar u aan verbonden bent, maakt ook de www.poetry.nl site. Daar staat al heel lang bij veel dichters: "De informatie over deze dichter is nog niet gedigitaliseerd." Waarom duurt het zo lang tot er informatie verschijnt over
de dichters die er tot nu toe hebben opgetreden?'
De Boer: 'Tja, omdat de informatie nog niet is gedigitaliseerd.'
(Rottend Staal Online, 8-12-2004)

terug naar boven


DE DDV-VERKIEZINGSSOAP
Meer aanwijzingen gerommel verkiezingsuitslag 2000

Epibreren - Voor wie niet bekend is met de materie: op Max Dohle's http://communicatie.blogspot.com/ staan de ontwikkelingen van deze week overzichtelijk samengevat, in dit, dit, dit, en dat artikeltje.

Dagblad Trouw berichtte gisteren over de verkiezingsmisère en meldt: 'Toen vier jaar geleden Gerrit Komrij tot eerste Dichter des Vaderlands gekozen werd, was er kritiek omdat de precieze stem uitslag nooit werd bekendgemaakt.'

Die kritiek kreeg in februari 2004 een nieuwe impuls. Nadat Rottend Staal de gegevens van de eerste uitslag bij Poetry International opvroeg. Dit om aan de hand van dat materiaal beter toezicht te kunnen houden op een correct verloop op de verkiezingen die Simon Vinkenoog tot tweede Dichter des Vaderlands maakten. Poetry weigerde ons echter inzage.

In de maanden die volgden bleven we hameren op openbaarmaking van de exacte stemuitslag van de Dichter des Vaderlandsverkiezing 1999/2000. Met geen enkel resultaat. Ook op de vraag waarom dat cijfermateriaal zo geheim moet blijven wenste men geen antwoord te geven.

Waarom toch deze onwil? Door dit halsstarrig weigeren konden we niet anders concluderen dan dat er door Poetry en NRC gerommeld is met de stemuitslag in 2000. Hoewel Poetry dit gerommel ontkent, kan enkel de openbaring van al het cijfermateriaal uit 2000 die ontkenning staven.

Inmiddels hebben we al zo vaak om dat materiaal gevraagd - en ons verwonderd dat Poetry niet een of ander in allerhaast opgesteld namaakuitslaglijstje aan ons verstuurd heeft om van het gezeik af te zijn - dat we elk geloof in de betrouwbaarheid van de uitslag van 2000 verloren hebben. En daarmee ook het geloof in de betrouwbaarheid van de komende uitslag.

Vandaag arriveerde op het eiland nieuw cijfermateriaal. Van een alternatieve Dichter des Vaderlandsverkiezing, die wijlen Hans Warren en Mario Molegraaf in 2001 organiseerden in hun bekende Meulenhoffs Dagkalender van de poëzie 2002, en waarvan de uitslag op 30 januari 2002 gepubliceerd werd. Dat materiaal vertoont opmerkelijke overeenkomsten met de uitslag van de Rottend Staal-DdV-verkiezing en is een nieuwe aanwijzing dat er in 2000 inderdaad met de uitslag gerommeld is.

Aan al die verkiezingen, in 1999/2000, in 2001/2002, in februari 2004 en nu, doet namelijk grotendeels hetzelfde poëziepubliek mee. Grote verschillen in al die uitslagen zijn dan ook logischerwijze nauwelijks te verwachten.

Hoe kan het dan zijn dat volgens Poetry en het NRC Gerrit Komrij in 2000 enkele stemmmen minder kreeg dan de eigenlijke winnaar Rutger Kopland, terwijl Komrij in de verkiezing van 2001/2002 - waarbij Kopland na de al overleden Ida Gerhardt tweede werd met 6,9% - op de 25ste plaats eindigde, met 0,8% van de stemmen?


Een kritisch lezer zal hier opmerken: wellicht is de lage score van Komrij te wijten aan de vete tussen hem en Warren/Molegraaf. Bestudering van de desbetreffende kalenders leert dat die vete in deze nauwelijks een rol gespeeld zal hebben: de Dagkalender 2003 (verschenen najaar 2002) opent met een lofzang op Komrij.

(Rottend Staal Online, 8-12-2004)

terug naar boven


GAANDE EN KOMENDE STADSDICHTER MIDDELBURG IN GEVECHT

Groningen - Het onvolprezen http://poezie.pagina.nl/ meldt:

Middelburg - Jan J.B. Kuipers, benoemd als de nieuwe stadsdichter van Middelburg in 2005, verbaast zich over de negatieve reactie van zijn voorgangster Chawwa Wijnberg op zijn benoeming.

Iedereen mag van de nieuwe stadsdichter zijn mening uiten, maar daarbij moet men zich wel aan de feiten houden. Kuipers: 'Mijn werk zou volgens Wijnberg niet landelijk gepubliceerd zijn. Natúúrlijk zijn gedichten van mij landelijk gepubliceerd. Bovendien heb ik als auteur voor meer regionale, landelijke en buitenlandse uitgeverijen gewerkt dan Wijnberg vingers aan haar handen heeft. Resultaat is een grote stapel boeken van mijn hand. Daar steken die één of twee bundeltjes die mijn voorgangster gedurende haar lange leven heeft gepubliceerd buitengewoon schriel bij af.'

Erger is, aldus Jan Kuipers, dat de reactie van zijn voorgangster een smet kan werpen op het stadsdichterschap. 'Dergelijke onbekookte uitlatingen dienen alleen het opblazen van het eigen overschatte ego. Het stadsdichterschap van Middelburg komt er negatief door in de publiciteit. En het is juist zo'n aardig en passend ambt voor die stad met haar duizendjarige geschiedenis.'


Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum, nog steeds niet teruggekeerd uit Rotterdam, heeft inmiddels een SMSje gekregen om later vandaag nog even Mioddelburg aan te doen voor een diepteinterview met onze medewerker Wijnberg.

(Rottend Staal Online, 8-12-2004)

terug naar boven


ZWOLLE KRIJGT STADSDICHTER

Epibreren - Binnenlands Bestuur, het tijdschrift voor politici en hoge ambtenaren, bericht:

'Terwijl Dichter des Vaderlands ad interim Simon Vinkenoog wellicht in stilte bedenkt hoe hij de dood van prins Bernhard moet berijmen, stellen steeds meer gemeenten een eigen stadsdichter aan. Als voorlopige hekkensluiter meldt Zwolle zich. Volgend jaar mogen de Zwollenaren kiezen wie ze als huispoëet willen hebben.

Zwolle wil het culturele klimaat graag verlevendigen, in het bijzonder het literaire klimaat. En hoe kan dat beter dan door een stadsdichter aan te stellen, die de hoogte- en dieptepunten van het Zwolse bestaan bezingt en aldus de poëzie dichter bij de mensen brengt. Dezelfde redenatie was onder meer al eens te horen in Haarlem, Middelburg, Alkmaar en Leeuwarden.

Anders dan in deze gemeenten, wordt de Zwolse dichter echter niet door een zwaar literair comité gekozen of - zoals Joost Zwagerman in Alkmaar - persoonlijk door de burgemeester gevraagd, maar ligt het laatste woord bij de burgers. Kandidaten solliciteren schriftelijk bij een commissie van vertegenwoordigers uit het Zwolse culturele leven. De commissie stelt vervolgens op basis van een aantal criteria - zoals poëtische kwaliteiten en ervaring - een shortlist samen van drie dichters. Half januari verschijnen de gedichten van dit drietal in huis-aan-huisblad De Peperbus en kunnen lezers hun stem uitbrengen.

'Zo doen wij dat in Zwolle', zegt gemeentewoordvoerder Anton Cramer. 'De burgers worden straks toch met de stadsdichter geconfronteerd. Ze zijn eigenlijk zijn klanten. Dan mogen zij er ook wat over te vertellen hebben, vinden wij.' Het college van burgemeester en wethouders, dat uiteindelijk de dichter moet benoemen, zal de keuze van de bevolking respecteren. Alleen als er onvoldoende stemmen zijn uitgebracht of onregelmatigheden zijn geconstateerd, zal het college zelf een keuze maken.'

(Rottend Staal Online, 8-12-2004, met dank aan D66)

terug naar boven


MEN HEEFT VANDAAG (EEN BEETJE) GEWERKT IN ROTTERDAM

Epibreren - Vandaag heeft men te Rotterdam zelfs aan de stemsite gewerkt. Zo kan niet langer op Erik Jan Harmens, Ingmar Heytze, Hanny Michaelis en Drs. P gestemd worden. Maar dat is het dan ook wel: na het wissen van die vier namen hield men het voor gezien. J.A. Deelder (en als hij er dan toch tussen staat, waarom dan niet met de naam waaronder hij al jaren publiceert?-), waarvan al sinds jaar en dag bekend is dat hij géén DdV wil zijn, is nog steeds tegen zijn zin in verkiesbaar en zal gezien zijn populariteit vandaag weer de nodige stemmen vergaard hebben. Bij voorbaar verloren stemmen - net als de stemmen die op de andere onwilligen uitgebracht zijn.

Ook is het nog steeds onmogelijk om op niet vermelde dichters te stemmen. En de beveiliging is nog steeds een lachertje - meerdere mensen hebben ons vandaag bericht dat het nog steeds mogelijk is meerdere stemmen per persoon uit te brengen.

(Rottend Staal Online, 7-12-2004)

terug naar bovenEN DE SCHULDIGE IS....!

Epibreren - Gisteren registreerden we in verband met het lek vele beschuldigend wijzende vingers te Rotterdam. Het NRC wees naar Poetry en Poetry wees naar een niet bestaande hacker. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum werd een beetje daas van al dat gewijs en zocht eventjes uit wie nu de eerstverantwoordelijke was voor het ontbreken van de beveiliging. Liesbeth van Dalsum:

'Op deze plaatjes is de stem te zien die Albertina Soepboer heeft gekregen:

Albertina is alfabetisch na Ad (Zuiderent) de eerst genoemde keuze. Dat verklaart misschien waarom iemand uit Rotterdam die zich Test noemt op haar heeft gestemd. Deze persoon met postcode 3009 AD geeft als adres op 'test...........' met mailadres 'mail....'
Hij vult wel zijn eigen telefoonnummer en geboortedatum in. Volgens de gegevens heeft hij het stemmen uitgeprobeerd vanaf de link op http://www.kw.nl/~gerard/test.php

De postcode hoort bij een postbus in Rotterdam, het telefoonnummer bij ene GA de B. in Rotterdam en bij het internetadres kw.nl oftewel het bedrijf Kennis Werkt is een Gerard de B. werkzaam. Maar wat een merkwaardige site heeft dat Kennis Werkt!

Kennis Werkt heeft ondermeer de website van Poetry International gebouwd en in beheer. Zou hij soms afgelopen vrijdag bij het lancering de deur open hebben laten staan op de verkiezingssite van de Dichter des Vaderlands?

En heeft hij daadwerkelijk met voor eenvoudige privé-homepages bedoelde software een
serieuze poll van nationaal niveau in elkaar willen flansen?. En heeft hij met zo'n simpel programmaatje ook nog de pagina's op verkeerde volgorde weten te zetten? Dat kan toch niet waar zijn? En hoeveel hebben die sukkels van Poetry International daarvoor betaald? En waarom is Poetry in hemelsnaam in zee gegaan met een bedrijf met zo'n mysterieuze site!?'

Nauwelijks had Liesbeth deze vragen vol verbazing uitgeroepen of ze sprong van haar stoel en rende naar haar reebruine Maserati Spyder en snelde naar Rotterdam om Gerard de B. aan de tand te voelen. De waarschuwingen die bezorgde bureauredacteuren haar nariepen, dat ze toch beter de Bentley met gesloten dak kon gebruiken bereikten haar al niet meer. Als ze maar geen kou vat, vanavond.

(Rottend Staal Online, 7-12-2004)

terug naar boven


PROTESTEER NU BOOS BIJ NOTARIS ROOS!

Epibreren - Een onzer medewerkers attendeerde ons op de mogelijkheid te protesteren tegen de gang van zaken rondom de DdV-verkiezing bij de goedlachse Mr Frank Roos. Deze altijd zo vrolijke notaris houdt toezicht op de verkiezingen en is werkzaam bij het gerenommeerde Simmons & Simmons Trenité te Rotterdam.

Een goed plan, naar het oordeel van de hoofdredactie. Vindt u dat ook, dan kunt u een mail sturen naar frank.roos@simmons-simmons.com

Waarin u uw persoonlijke bezwaren kenbaar kunt maken. Of - wel zo makkelijk - waarnaar u onderstaande tekst kunt kopiëren. Vergeet u niet met uw naam en adres te ondertekenen?

------------------
Geachte heer Roos,

Mij dunkt dat de verkiezing tot nu toe van de Dichter des Vaderlands
ongeldig moet worden verklaard en dat de verkiezing opnieuw gestart moet
worden. De uitslagen tot nu toe zijn corrupt om de volgende redenen:

1) Er is geen vrije keuze (men kan niet stemmen op de op het online-stemformulier ongenoemde dichters), waardoor men er toch maar een uit de lijst nam;
2) Er worden zinloze stemmen op niet-beschikbare maar wel op de lijst genoemde dichters uitgebracht.
3) Er worden door personen meerdere stemmen met onherleidbare hotmail- en andere op schuilnaam staande accounts uitgebracht.
4) Een verkiezing kan alleen eerlijk zijn als de groslijst bestaat uit mensen die zichzelf en bij hun volle verstand hebben opgegeven als verkiesbaar, of als er verkiezingen zonder groslijst zijn. Geen van beide is bij deze verkiezing het geval.
5) De beveiliging van de stemwebsite is zo lek als een zeef gebleken, waardoor kwaadwillenden afgelopen weekend onopgemerkt stemmen hebben kunnen wissen.

Hoogachtend,

naam
adres
-----------------------------------------

(Rottend Staal Online, 7-12-2004)

terug naar boven


RESPONS OP EXCUSES POETRY

Epibreren - Onze redacteur Chrétien Breukers bracht afgelopen weekend een stem uit in de DdV-verkiezing. Vandaag ontving hij een excuusmailje van de allervriendelijkste Bas Kwakman, directeur van Poetry International, waarin hij zijn excuses aanbiedt voor het schenden van de privacy van de stemmers en verder zegt: 'Wij hopen dat u hier geen nadelige gevolgen van zult ondervinden.'

Breukers antwoordde als volgt:

Geachte heer Kwakman,

Dank voor uw alleraardigste e-mail. Om uw bezorgdheid meteen maar weg te nemen: nee, ik heb geen last gehad van het zichtbaar geweest zijn van mijn persoonsgegevens. Integendeel, ik heb zelfs meegeholpen – willens en wetens, met voorbedachte rade zou je kunnen zeggen – aan het verspreiden ervan. Dit deed ik om aan te tonen dat Poetry en de andere organiserende partijen hun zaakjes beveiligingstechnisch niet goed op orde hadden. En hebben, vrees ik, als ik de berichtgeving op allerlei websites goed interpreteer. Bovendien ben ik van mening dat uw stichting en de andere partijen al in het voortraject van de verkiezing te veel met eigen kandidaten hebben geschermd, wat een 'open' wedstrijd minder goed mogelijk maakt.

Meneer Kwakman, u kent mij niet en ik u ook niet. Dit is dus geen persoonlijke kwestie, maar wel, helaas, een principekwestie. Volgens mij heeft deze verkiezingsstrijd na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen alle geloofwaardigheid verloren. Het is misschien beter om de rokende puinhoop die de Dichter des Vaderlandsverkiezing inmiddels is de rokende puinhoop te laten en het gedoe in deze vorm af te blazen.

Daarmee wint het instituut Dichter des Vaderlands aan geloofwaardigheid, en dat is voor u, voor mij en voor iedereen in de poëzie werkzaam een goede zaak. Waarom zouden we een toekomstige Dichter des Vaderlands bij voorbaat met zo'n loden last opzadelen?

Hoogachtend en met een hartelijke groet,

Chrétien Breukers
(n.a.w. gegevens bij uw stichting bekend)


(Rottend Staal Online, 7-12-2004)

terug naar boven


REACTIES UIT HET LAND

Epibreren - Uit binnen- en buitenland stromen reacties op de schandalige gang van zaken rondom de Dichter des Vaderlandsverkiezingen binnen.

Onze trouwe lezer Emilie Fijan uit Houten berichtte ons: 'Nu ik de berichtgeving zo volg vind ik het inderdaad bijzonder treurig dat zelfs het DdV-schap aan gekonkel ten prooi is gevallen. Jammer dat ik al heb gestemd, je zou spontaan gaan boycotten.'
VPRO's Boeken meldt: 'Rondom vieren brak vandaag oorlog uit in Dichtersverkiezingsland. Hoe dat allemaal ging en wie met welke vinger naar waar wijst, kunt u in zijn geheel meelezen op Rottend Staal Online.'
Bas Kwakman, de sympathieke directeur van Poetry International schrijft: 'Wij bieden u hiervoor onze excuses aan en hopen dat u hier geen nadelige gevolgen van zult ondervinden.'
Wiel Kusters, dichter en hoogleraar algemene en Nederlandse letterkunde aan de Faculteit Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht: 'Naar mijn mening wordt een in principe mooi 'instituut' of honorair ambt als Dichters des Vaderlands verkwanseld door de ondoorzichtige en nepotistische gang van zaken rond de verkiezing, en in de hele aanloop daar naartoe, inclusief die poëziesite van de Koninklijke Bibliotheek en dat wekelijkse dichtershoekje in NRC Handelsblad (welke personen waren daar nou verantwoordelijk voor?).
Het zou beter zijn als er een onafhankelijke stichting kwam, met financiele steun van de regering, net zoals dat bij de PC Hooftprijs het geval is. Meer allure, zou ik zeggen. Niet dit soort van koekenbakkerswerk.'
En onze medewerker Adriaan Jaeggi lacht nu al voor de tweede dag op zijn weblog. Als dat maar goed gaat.

(Rottend Staal Online, 7-12-2004)

terug naar bovenHET LEK ONTHULD

Epibreren - Op de website van Poetry International blijft men verkondigen dat www.dichterdesvaderlands.nl dit weekend gehackt oftewel gekraakt was. Niets is minder waar. Om eens en voor altijd duidelijk te maken wat er aan de hand was publiceren we hierbij enige foto's die onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum van haar beeldscherm nam, met daarbij uitleg voor digibeten:

Foto 1:


Dit scherm was dit weekend te zien. Internetsurfer Melanie belandde zondag op bovenstaande pagina. Zonder enige moeite kon zij, en dus ook iedere andere surfer, de daar geboden keuzemogelijkheden aanklikken. Bijvoorbeeld het onbeveiligde 'logfile'. Van 'hacken' is hier duidelijk geen sprake. Er hoefde geen password te worden ingevuld om bij deze informatie te komen. Alle gegevens waren gewoon voor iedereen toegankelijk.

Goed, Melanie klikte dus op logfile en kreeg toen de pagina te zien, waarop alle uitgebrachte stemmen en de persoonsgegevens van de stemmers te zien waren (hieronder een zwaar verkleind fragment, waarbij die persoonsgegevens uit privacybescherming zwart zijn gemaakt):

Foto 2Zoals nog vaag zichtbaar is staat er een 'delete'-functie voor elke naam van de dichter waarop gestemd is. Deze delete-knop kan gebruikt worden om stemmen te wissen. Door de verkiezingsorganisatie of door kwaadwillenden die wel hebben geëxperimenteerd met het wachtwoord. Of dat gebeurd is valt niet na te gaan. Maar de kans is reëel dat er dit weekend stemmen gewist zijn - zonder dat zoiets Poetry is opgevallen. Reden te meer om nu de verkiezing te stoppen en grondig na te denken over een wijze hoe de volgende DdV te benoemen. Een internetverkiezing is eenvoudigweg niet te beveiligen.

(Rottend Staal Online, 7-12-2004)

terug naar boven


VAN DER WOLK EXPERIMENTEERT MET E-MAIL

Groningen - Onze medewerker Guido van der Wolk onderzoekt op zijn weblog de mogelijkheden om met uit het telefoonboek geplukte namen en fictieve e-mail accounts aan internetverkiezingen deel te nemen.

Over de experimenten van de dichter/astronoom/filosoof berichtten we gisteren al. We adviseren onze lezers die werkzaam zijn bij Poetry meer tijd te steken in het bestuderen van Van der Wolks bevindingen dan in het verzinnen van weer nieuwe leugenachtige persberichten.

(Rottend Staal Online, 7-12-2004)

terug naar boven


VOORTDUREND GEKLUNGEL TE ROTTERDAM

Epibreren - Na al de onthullingen van gisteren zou je toch verwachten dat men bij Poetry International als de wiedeweerga de site www.dichterdesvaderlands.nl onder handen had genomen, maar nee:

- Het is nog steeds onmogelijk een stem uit te brengen op dichters die niet op het stemformulier vermeld staan.

- Dichters die uitdrukkelijk te kennen hebben gegeven niet langer kandidaat te willen zijn of nooit gekandideerd hadden willen worden (o.a. Deelder, Harmens, Heytze en Drs. P) zijn nog steeds niet van dat stemformulier verwijderd.

Enkele kranten berichten vandaag over het geklungel: lees het Dagblad van het Noorden, het Utrechts Nieuwsblad en De Gelderlander.

(Rottend Staal Online, 7-12-2004)

terug naar boven


POETRY INTERNATIONAL BLIJFT MISLEIDEN

Epibreren - Inmiddels heeft Poetry International op haar website bijna traditiegetrouw een wel zeer misleidende verklaring over de gebeurtenissen van de laatste dagen gegeven:

----------------------------
Hackers kraken website Dichter des Vaderlands

2004-12-06
Vandaag is bekend geworden dat hackers in het weekeinde de website www.dichterdesvaderlands.nl hebben gekraakt. Hierdoor is de voorkeur van sommige stemmers bekend geworden via internet.

Poetry International betreurt het dat derden de gegevens van personen die in het weekend van 4 en 5 december hun stem hebben uitgebracht, openbaar hebben kunnen maken. Vanochtend om 10.30 uur is deze fout hersteld.

De betrouwbaarheid van de Verkiezing voor de Dichter des Vaderlands is niet in het geding. De stemlijst is zo samengesteld dat dubbele en valse stemmen snel te herkennen zijn. Ongeldige stemmen worden verwijderd. De gegevens die afgelopen weekend op internet in de openbaarheid kwamen, waren niet manipuleerbaar.
---------------------------

Rottend Staal las op het Slijmlog hoe het beveiligingslek ontdekt werd:

----------------
'Eigenlijk: ere wie ere toekomt : Simon Vinkenoog. Naar aanleiding van de link op zijn website vandaag, http://www.dichterdesvaderlands.nl/poll/telling.php ben ik verder gaan snuffelen op deze site. En ik zag dat ze op de pagina http://www.dichterdesvaderlands.nl/poll/ o zo leuk een vakje voorzien hebben om een wachtwoord in te vullen, maar dat onder dat vakje alles zo maar aan te klikken is, zonder dat er een wachtwoord bij te pas komt. En natuurlijk ook : ere wie ere toekomt, de klungelaars van Poetry, die de verkiezingen zo goed beveiligd hebben.'

----------------
De ontdekking van de stemgegevens heeft niets met hacken te maken, maar met simpelweg klikken. Kwaadwillende hackers (mensen die experimenteren met toegangscodes etc.) kunnen afgelopen weekend naar hartelust stemmen verwijderd hebben - niemand - en zeker de digibeten van Poetry niet - kan garanderen dat zoiets niet gebeurd is. De betrouwbaarheid van de verkiezing is dus zeker in het geding - reden te meer om de hele farce nu af te blazen.

Ter redactie blijven we ons verbazen over de reacties van de verkiezingsorganisaties: het NRC stelt Poetry verantwoordelijk en Poetry schuift de verantwoordelijkheid af op een niet bestaande hacker. En dat terwijl ze al maanden geleden gewezen werden op de beveiligingsproblematiek.

(Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


INGMAR HEYTZE EN ERIK JAN HARMENS NIET LANGER BESCHIKBAAR

Utrecht/Landsmeer/Epibreren - Onze medewerker Ingmar Heytze heeft zich gezien de recente ontwikkelingen teruggetrokken uit de Dichter des Vaderlandsverkiezing. Hij mailde Poetry:

'Ik vind het erg jammer dat zo'n sympathiek en leuk initiatief zo slecht is opgezet. Ik zie me daarom genoodzaakt om me per direct terug te trekken uit deze verkiezingen voor de Dichter des Vaderlands 2005, omdat de uitslag onmogelijk nog serieus te nemen valt. Het spijt me dat ik de veertien mensen die op me hadden gestemd moet teleurstellen, en het troost me niet dat ik ze alle veertien persoonlijk kan opzoeken als ik dat zou willen - hun adressen kan ik immers zo van het net plukken.'

Onze medewerker Erik Jan Harmens maakte zijn terugtreden als kandidaat afgelopen nacht al bekend, op het Slijmlog.

(Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


VOORLOPIG STEMOVERZICHT VERWIJDERD

Epibreren - Het overzicht van uitgebrachte stemmen en adres- en telefoongegevens der kiezers is verwijderd. Dit na een formeel verzoek daartoe van Poetry International. Dat verzoek kwam eerst tegen 16.30 uur ter redactie binnen.

Vanochtend hadden we besloten dat verzoek af te wachten, opdat de pers kennis kon nemen van het onthullende materiaal. Dat overigens op www.dichterdesvaderlands.nl vanaf vrijdagmiddag 3 december tot hedenmorgen 10.30 uur voor iedereen toegankelijk was.

(Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


HANNY MICHAELIS KANDIDAAT-DDV?

Epibreren - Net als Gerard Reve en Nel Benschop is Hanny Michaelis al geruime tijd dementerende. Toch wordt ze gepresenteerd als enthousiast kandidaat-Dichter des Vaderlands. Dat voor deze huidige DdV-verkiezing misbruik wordt gemaakt van in ieder geval de namen van J.A. Deelder en Drs. P is al erg genoeg, maar zij kunnen zich tenminste nog verdedigen. En dat kan van Michaelis helaas niet gezegd worden.

Hoe het tegenwoordig met Hanny Michaelis gesteld is beschreef onze medewerker Cees van der Pluijm in een column die op zijn site te lezen is.

(Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


STEMMEN OP NIET GENOEMDE DICHTERS ONMOGELIJK

Epibreren - Diverse bronnen delen ons mee dat het nog steeds onmogelijk is een stem uit te brengen op iemand anders dan de tweeënzeventig op het stemformulier vermelde dichters. Al vrijdag werd het NRC op dit euvel gewezen.

(Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


DRS P GÉÉN KANDIDAAT!

Epibreren - Een woordvoerder van Drs. P - ook door het NRC en Poetry gepresenteerd als enthousiast kandidaat voor het DdV-schap - deelt ons mee: 'Drs. P verklaarde mij zojuist met klem na een schriftelijk verzoek nadrukkelijk te hebben geweigerd, en zijn echtgenote bevestigde dat.'

Dus ook Drs. P's naam wordt door de verkiezingsorganisatie misbruikt om stemmers te trekken, zodat men naderhand vol trots kan opscheppen over het grote aantal kiezers dat heeft deelgenomen aan deze farce. Vanochtend hadden ruim dertig mensen een stem op de meester van het light verse uitgebracht. Dat die stemmers een bij voorbaat verloren stem hebben uitgebracht interesseert Poetry en het NRC blijkbaar niet.

(Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


ADRIAAN JAEGGI OVER HUIDIGE IDIOTIE

Epibreren - Op zijn weblog lacht onze medewerker Adriaan Jaeggi zich een hoedje over de huidige verkiezing.

(Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar bovenDEELDER GÉÉN KANDIDAAT!

Kwintsheul/Epibreren - Hoewel J.A. Deelder expliciet heeft laten weten niets te voelen voor het Dichter des Vaderlandsschap, prijkt zijn naam prominent in het NRC van afgelopen vrijdag en op het online stemformulier als kandidaat waarop gestemd kan worden. Ergo: Poetry en het NRC misbruiken zijn naam om extra stemmers te trekken, terwijl ze weten dat Deelder - mocht hij in deze schertsverkiezing de meeste stemmen krijgen - zal weigeren.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


KRITIEK AAN DOVEMANS OREN
Stop DdV-verkiezing nu! Teken manifest voor onafhankelijke benoemingscommissie!

Epibreren - Het zal onze lezers inmiddels niet ontgaan zijn dat er een relletje is uitgebroken rond de Dichter des Vaderlandsverkiezing. Een relletje dat makkelijk te voorkomen geweest was als de organisatoren, en dan met name Poetry International en het NRC Handelsblad, open hadden gestaan voor de in eerste instantie opbouwende kritieken die vanaf het eiland richting Rotterdam werden geuit.

Afgelopen vrijdag berichtte het NRC uitgebreid dat ik de felste criticus van de officiële DdV-verkiezing zou zijn, waarbij - heel knap - al mijn kritiekpunten ongenoemd bleven. Vandaar een paar kritische kanttekeningen:

* Zo men al voor een verkiezing opteert, organiseer die dan in samenwerking met alle Nederlandse dagbladen. Nu is het een exclusieve NRC-aangelegenheid en dat is jammer.
* Maak een eind aan de schimmigheid over de eerste verkiezing door eindelijk eens de exacte uitslag vrij te geven.
* De shortlist die volgens NRC en Poetry niet als shortlist gezien mag worden bevat te veel namen van dichters die zeer nauw verbonden zijn met Poetry/NRC/Poëzieclub/Awater, waardoor de schijn van belangenverstrengeling meer dan gewekt wordt.
* De zogeheten shortlist die geen shortlist is bevat namen van dichters die expliciet hebben aangegeven géén Dichter des Vaderlands te willen worden. Een van hen is J.A. Deelder, waarop tot vanochtend 51 stemmen werden uitgebracht.
* Pure internetverkiezingen zijn niet te beveiligen. Zo laat onze medewerker Guido van der Wolk op zijn weblog zien hoe alle beveiligingen te omzeilen zijn.

Maar soit: op het eiland is al het eerste bericht binnengekomen van een dichter die zich terugtrekt als kandidaat. En meer zullen volgen. Vandaar dat enige dichters een open brief aan het kabinet hebben opgesteld, waarin wordt opgeroepen een onafhankelijke regeringscommissie aan te stellen die de volgende Dichter des Vaderlands moet benoemen.

De brief staat op http://www.epibreren.com/rs/verkiezing2005.html en we roepen onze lezers op deze te ondertekenen. Dat kan door een mailtje te sturen aan dalsum@epibreren.com. Zodra genoeg namen verzameld zijn zal de brief verzonden worden.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


RECENT DDV-NIEUWS

Epibreren - De Telegraaf bericht inmiddels dit:
----------------------
Gegevens stemmers Dichters des Vaderlands op straat

ROTTERDAM - De adresgegevens van personen die hebben gestemd voor de verkiezing van de Dichter des Vaderlands, waren dit weekeinde op internet vrij toegankelijk. Een van de organisatoren van de verkiezingen, de Stichting Poetry International, heeft dat maandag bevestigd.

De organisatie gaat er vanuit dat een technische fout de oorzaak was en heeft de fout maandagochtend weer hersteld.
---------------------------

Dick Ettema, de oorspronkelijke eigenaar van www.dichterdesvaderlands, verwittigde Poetry echter al dagen geleden over het euvel - dus 'technische fout' lijkt me een eufemisme voor 'niet open staan voor kritiek'. Waarover later meer.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


STEMMERS OP STRAAT

Epibreren - Inmiddels lijkt een van de lekken in de beveiliging van de Dichter des Vaderlandsverkiezing gedicht.

Het NRC Handelsblad heeft inmiddels alle verantwoordelijkheid voor de gebrekkige beveiliging afgeschoven op Poetry International, zo blijkt uit een op het eiland aangespoelde e-mail van Joyce Roodnat, 'chef kunst' van het NRC. Heel erg kinderachtig van die krant, omdat Rottend Staal zowel de hoofdredactie van het NRC alsmede de verantwoordelijken bij Poetry al in juli op de beveiligingsproblematiek van internetverkiezingen wees.

Maar er is meer aan de hand: meerdere stemmen van mensen met veel e-mailadressen blijken geaccepteerd te worden: zo bracht Max P. uit Badhoevedorp zes bevestigde stemmen uit op Bart Chabot, Edwin O. uit Zuidhorn stemde tweemaal op Pieter Boskma en Laurens S. uit Arnhem kon vier stemmen op Tjitske Jansen uitbrengen.

Vrijdagavond bleek het bovendien onmogelijk een stem uit te brengen op dichters die niet op de stemsite genoemd stonden. Uit het stemoverzicht blijkt dat dat euvel nog steeds niet verholpen is - er is geen enkele stem op dichters die niet op http://www.dichterdesvaderlands.nl/poll/poll.php staan geregistreerd.

Ook bood het stemoverzicht een genant inkijkje in het stemgedrag van sommige dichters. Zo stemden Elly de Waard, Ilja Pfeijffer en Driek van Wissen (onder zijn pseudoniem Albert Zondervan) op zichzelf. Tsja.

Zie ook Communicatielog, Webwereld en Slijmmetonsmee voor meer over dit onzalige gedoe.

Al met al zouden NRC en Poetry er goed aan doen deze schertsverkiezing af te blazen en de benoeming van de volgende Dichter des Vaderlands over te laten aan een onafhankelijke regeringscommissie.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 6-12-2004)

terug naar boven


DE DICHTER DES VADERLANDSVERKIEZING
Namen en adressen van de eerste 600 stemmers

Epibreren - Gezien de idiote commentaren die verschenen in het NRC en Meander op de kritiek vanaf het eiland op de gaande Dichter des Vaderlandsverkiezing was de hoofdredactie van voornemens dit hele doorgestoken fake-gedoe verder aan zich voorbij te laten gaan. Maar recente ontwikkelingen nopen ons toch uit onze lethargie te ontwaken want:

- De beveiliging van de verkiezing is zoals voorspeld inderdaad een lachertje.
- De mogelijkheid om stemmen te wissen - en dus de verkiezing te manipuleren - is door de verkiezingsorganisatie ingebouwd, blijkens een 'delete'-knop.
- Er zijn gatverdikkie dichters die op zichzelf stemmen.

Dat al en meer was te zien op http://www.dichterdesvaderlands.nl/poll/log.php?sort=2

(Rottend Staal Online, 5-12-2004, met dank aan Slijm met ons mee, die de primeur in deze had).

terug naar boven


BEN CAMI OVERLEDEN

Gent - Het Poëziecentrum bericht dat dichter Ben Cami op 15 november 2004 is overleden. Hij werd 84 jaar.

Op 30 augustus 1920 kwam hij in het Engelse Durham ter wereld als zoon van een Belgische vader en een Engelse moeder. Een jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin naar België. Na zijn opleiding tot regent Germaanse talen in Gent, was hij tot aan zijn pensioen in 1975 werkzaam als leraar in o.a. Lennik en Geraardsbergen. Via Louis Paul Boon, die bij hem in de klas zat, kwam hij in contact met Jan Walravens.

Vanaf 1949 maakte hij deel uit van de redactie van het experimentele tijdschrift Tijd en Mens. Daarnaast publiceerde hij ook in het Gentse jongerentijdschrift De Faun, Podium en De Vlaamse Gids. In 1950 debuteerde hij met de poëziebundel In de tijd verloren.

(Rottend Staal Online, 3-12-2004)

terug naar bovenCHRISTOPHE TARKOS OVERLEDEN

Parijs - De Franse dichter Christophe Tarkos is op 30 november overleden. Hij werd vandaag begraven in Parijs. Christophe Tarkos werd in 1964 in Marseille geboren en was autodidakt. Hij publiceerde in eigen beheer de tijdschriften Poézi Proletèr en RR. Vanaf 1997 verscheen zijn werk bij de uitgeverij P.O.L. In 1997 droeg hij voor op Poetry International in Rotterdam. Zijn invloed op jongere Franse dichters is onmiskenbaar. Sinds 1999 leed hij aan een hersentumor. Meer over Christophe Tarkos vindt men hier:

(Rottend Staal Online, 3-12-2004)

terug naar boven 


terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van november 2004
het nieuws van oktober 2004
het nieuws van september 2004
het nieuws van 18 t/m 31 augustus 2004
het nieuws van 1 t/m 17 augustus 2004
het nieuws van juli 2004
het nieuws van juni 2004
het nieuws van 1-5-2004 t/m 31-5-2004
het nieuws van 16-4 t/m 30-4-2004
het nieuws van 1-4 t/m 15-4-2004
het nieuws van 16-3 t/m 31-3-2004
het nieuws van 1-3 t/m 15-3-2004
het nieuws van 22-2 t/m 29-2-2004
het nieuws van 20-2 t/m 21-2-2004
het nieuws van 19-2-2004
het nieuws van 16-2 t/m 18-2-2004
het nieuws van 14-2 t/m 15-2-2004
het nieuws van 12-2 t/m 13-2-2004
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!

terug naar boven

© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.