HOOFDREDACTIE IN UITHUIZERMEEDENS MEISTER EETHUIS GETRACEERD

Epibreren - Liesbeth van Dalsum trof gisteravond de hoofdredactie in blakende gezondheid aan in café-restaurant Meister Eethuis aan de Hoofdstraat 91 te Uithuizermeeden. Voor het pand stond een verlengde gepantserde Volvo, inderdaad met imperial.

Liesbeth van Dalsum: 'Och, jullie leven nog!'
Jan Klug: 'Ja, hoezo?'
Van Dalsum: 'Wel, de NCRV berichtte over jullie overlijden middels dit, naar ik inmiddels uitgevonden heb, gefingeerde ANP-bericht:

Dichters komen om bij auto-ongeluk

Uithuizermeeden (ANP) De Groninger Dichters uit Epibreren zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Tjitse Hofman (30) zat achter het stuur. De passagiers Jan Klug (33) en Bart FM Droog (38) zaten op respectievelijk de bijrijdersstoel en op het imperial.

Op slag dood

Hofman reed omstreeks half elf met een geleende auto achter op een vrachtwagen die op de randweg-west te Uithuizermeeden voor het verkeerslicht stond te wachten. Volgens de politie reed de chauffeur met hoge snelheid en merkte hij de vrachtwagen te laat op. Ondanks heftig remmen raakte de wagen met de linkerflank de achterzijde van de truck. De inzittenden waren op slag dood.'

Hofman: 'Waarom zouden ze dat toch doen?'
Droog: 'Gebeurde dat op diezelfde NCRV-site waarop we maandag werden uitgemaakt voor 'Eikels uit Epibreren?'
Van Dalsum: 'Ja. Hebben jullie enig idee wie dat en waarom doet?'
De Dichters uit Epibreren: 'Nee, wie daar wat dan ook op schrijft is volstrekt onduidelijk. Iedereen lijkt daar onder pseudoniem te schrijven en de meesten lijken ook elkaars pseudoniemen te gebruiken of te misbruiken, 't is maar hoe je het ziet.'
Én waarom? Dat is moeilijk te deduceren. Maar enige humor kan de maker van dat nep-nieuwsbericht niet ontzegd worden. Dat we een auto zouden moeten lenen, terwijl we een volle garage hebben, bijvoorbeeld. Dat er stoplichten zijn in Uithuizermeeden. Of een rondweg. Allemaal heel erg grappig.'
Van Dalsum: 'Jullie nemen het wel heel laconiek op.'
Epileeërs: 'Je kan het krijgen zoals je wil. Het is anderzijds natuurlijk een grof schandaal dat dit uitgerekend op een NCRV-site geschiedde. Een omroep die zichzelf aanprijst met de woorden 'respect, vertrouwen, liefde en fatsoen' en dit soort fratsen mogelijk maakt is wel een beetje vreemd bezig.
Je zou verwachten dat ze wel een of meer redacteuren op dat discussieforum gezet zouden hebben, juist om dit soort uitwassen tegen te gaan. Maar nee: scheld- en schuttingtaal alom en van enige redactie geen spoor.'
Van Dalsum: 'Doen deze problemen zich ook te Epibreren voor?'
Epizeeërs: 'Soms. In ons sporadisch bezochte gastenboek zetten naast fans ook adverteerders of andere kwaadwillenden berichten. Zoals je weet zijn advertenties per dorpsverordening verboden, dus dat wordt allemaal weggehaald.' (Rottend Staal Online, 18-8-2004)


terug naar boven


HOOFDREDACTIE VERMIST

Epibreren - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum is nu naar Uithuizermeeden vertrokken om onderzoek te doen naar de geruchten die op Poetry Alive! circuleren over een mogelijk auto-ongeluk dat de hoofdredactie aldaar gehad zou hebben.

Eerder vandaag vertrokken de hoofdredacteuren in een geleende wagen om onderzoek te doen naar de plaatsing van passagiers op een imperial, zodat bij warm weer de geneugten van een open dak voor passagiers in automobielen met gesloten dak binnen handbereik zouden kunnen komen.

Het dient gezegd dat de hoofdredacteuren om 18.30 uur terugverwacht werden.
(Jacob Griephonger, Rottend Staal Online, 17-8-2004)


terug naar boven

EPIKIP EINDELIJK WERELDWIJD ERKEND

Londen - Op een afgelegen eiland in het uiterste noorden van Nederland hebben wetenschappers een nieuwe vogelsoort ontdekt. Een team van Limburgse en Britse onderzoekers ontdekten de Epibrerender vogel, genoemd naar het eiland waar het is gevonden, eerder dit jaar, tussen het struikgewas langs de oever van een riviertje.

Dat heeft de vogelbeschermingsorganisatie Birdlife International dinsdag bekendgemaakt. De vogel heeft zwakke vleugelspieren, waardoor het, aldus de wetenschappers, 'nagenoeg niet' kan vliegen. Vermoedelijk zijn er nog maar tweehonderd paartjes van de vogelsoort over, wat hen erg kwetsbaar maakt.

De Epibrerender vogel behoort tot de familie van meerkoeten en waterhoenen. De vogel heeft een felrode snavel en poten, die sterk contrasteren met het donkere verenkleed. Voorts kan de vogel dichtregels zeggen, onder andere: we zijn er blauw van afgekomen. De vogel is inderdaad blauw.

Ornithologen bezochten het eiland honderd jaar geleden voor het laatst. De vogel belandt nu pas in de wetenschappelijke boeken, maar stond bij de lokale bevolking al bekend als Epikip. De bewoners willen graag dat hun eiland en de zee eromheen beschermd gebied worden. (Rottend Staal Online, 17-8-2004)

terug naar boven


DEELDER, VAN DOORN EN VAANDRAGER BIJ FOKAS HOLTHUIS

Amsterdam - Antiquariaat Fokas Holthuis bericht in haar recentste nieuwsbrief over de prachtige collectie boeken, manuscripten, foto's en platen van J.A. Deelder, Johnny van Doorn en C.B. Vaandrager.

Op zondag 22 augustus zijn deze producten tussen 10.00 en 17.00 uur ook verkrijgbaar op de boekenmarkt langs de Amstel, in stand 76 bij het tijdelijk café naast het Stadhuis in Amsterdam. (Rottend Staal Online, 17-8-2004)


terug naar boven

PARK & POËZIE 2004: DICHTERS NATUURLIJK!

Middelburg - Op zondag 12 september 2004, van 13.00 tot 18.00 uur, treden nationale en internationale dichters op in de historische binnenstad van Middelburg.

De Stichting Park & Poëzie presenteert dit jaar, in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek, de eerste editie van haar gelijknamige evenement. In achttien speciaal opengestelde tuinen in Middelburg wordt poëzie voorgedragen door de volgende dichters: Jana Beranová, Carla Bogaards, Anneke Brassinga, Emma Crebolder, Al Galidi, Jo Govaerts, Sylvia Hubers, Marcel Koopman, Marie-Cécile Moerdijk, Anneke Schenk, Patty Scholten, Albertina Soepboer, Erik Spinoy, Hans Tentije, Jan Kees van de Werk en Titi Zaadnoordijk.

In een speciale kindertuin (toegang gratis) wordt werk van Annie M.G. Schmidt voorgelezen. De bekende Duitse acteur Rufus Wagner draagt werk voor van onder andere Goethe, Heine en Rilke in de Duitse tuin, de binnentuin van Galerie T (toegang gratis).
De optredens van de dichters worden afgewisseld met levende muziek, onder andere verzorgd door Erik van den Berge, de winnaar singer-songwriterwedstrijd van de Zeeuwse Belofte 2004, een klezmergroep en harpisten.

Tot en met zaterdag 25 september is in het Zeeuws Documentatiecentrum van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg nog de tentoonstelling Park & Poëzie. Dichters Natuurlijk! te zien.

De kaartverkoop start woensdag 18 augustus bij de Stichting Theater Exploitatie Zeeland en via de klantenservice van de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg. De kaarten kosten €7,50 per stuk, inclusief de samengestelde bundel met niet eerder gepubliceerd werk. (Rottend Staal Online, 17-8-2004)


terug naar boven

WAAR BLIJVEN DIE ACHT STEMMERS?

Epibreren - Onze medewerker Quirien van Haelen mag dan een 9 behaald hebben, wij zijn dringend op zoek naar 8. Acht lezers wel te verstaan, die zich dringend moeten uitspreken over wie hun populairste poëzierecensent is.

Zoals we gisteren al aankondigden is het uitbrengen van een stem niet langer een daad van vrijwilligheid, maar vanaf nu een verplichting. Lezers die nog niet gestemd hebben mogen niet verder lezen en worden vriendelijk verzocht het Rottend Staal-nieuws te mijden tot na de sluiting van de stemming, aanstaande vrijdag.

Onze lezer Gerard Beentjes uit het Amsterdamse was de laatste die nog vrijwillig heeft gestemd. Liesbeth van Dalsum vroeg hem op wie.
Gerard Beentjes: 'Op Guus Middag: ik lees zijn stukken over poëzie gewoon graag.'
Van Dalsum: 'En je hebt ook een stem uitgebracht op de minst capabele. Wie is dat volgens jou?'
Beentjes: 'De minste vind ik Ilja Leonard Pfeijffer: te eenzijdig, buiten zijn eigen tuintje groeien er geen bloemen.'
Van Dalsum: 'En hoe omschrijf je binnen de poëziewereld je zijn?'
Beentjes: 'Simon Vinkenoog stelde mij ooit voor aan publiek als 'poëziefacilitator'.Ik ben docent schrijven, bestuurslid en organisator van de Poëzieslag in Festina Lente, en dichter.'
(Rottend Staal Online, 17-8-2004)

terug naar boven

JOHN COOPER CLARKE TE ANTWERPEN

Antwerpen - Vorige week trad in het kader van Antwerpen Wereldboekenhoofdstad 2004 de legendarische Britse dichter John Cooper Clarke op. Onze medewerker Andy Fierens was erbij en nu onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum toch al aan het rondvliegen was besloot ze ook bij hem te landen.

Liesbeth van Dalsum: 'Lieve Andy, hoe was het?'
Andy Fierens: 'Vijftien jaar heroïnegebruik heeft zijn sporen wel nagelaten, dat is wel het minste dat je kan zeggen over JCC. Maar hij zal me vooral bijblijven als een echte superkerel - wat is die man lief, echt waar. Het optreden was chaotisch maar het publiek was er gek op. Ik heb drie dagen met hem opgetrokken en heb me geen minuut verveeld.
Van Dalsum: 'Dit klinkt of je een affaire met hem begonnen bent. Dat is toch niet het geval?'
Fierens: 'Hij heeft me wel gevraagd om met hem mee naar Londen te gaan, maar dat mocht ik niet van mijn hoogzwangere vriendin An.'
Van Dalsum: 'Gelukkig, ik maakte me al zorgen. Heb je nog verder iets te melden over JCC?'
Fierens: 'Er wordt veel over hem gelachen, omdat hij een has been en een junk zou zijn, maar ik vond hem in de eerste plaats een zeer intelligent man die naast een schuine mop hier en daar heel veel te vertellen had zowel op het vlak van film en literatuur als op het politieke vlak.' (Rottend Staal Online, 17-8-2004)


terug naar boven

EEN 9 VOOR QUIRIEN VAN HAELEN

Haelen - Onze medewerker Quirien van Haelen kreeg onlangs een 9. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum sprong in de hardgele Westland EH101 en vloog naar Limburg om hem te vragen hoezo en waarom.

Liesbeth van Dalsum: 'Lieve Quirien, hoezo en waarom die 9?'
Quirien van Haelen: 'Omdat ik afgestudeerd ben op aansprekend poëzieonderwijs in de
basisvorming. Vandaar die 9!'
Van Dalsum: 'Nou, zwaar gefeliciteerd ermee, met die 9. Wat ga je ermee doen?'
Van Haelen: 'Ik heb ermee het ouderlijk huis in Haelen verlaten.
Van Dalsum: 'Een kleine stap voor de mensheid, maar een grote stap voor een mens. Waar woon je nu?'
Van Haelen: 'In Reuver, gemeente Beesel, tussen Venlo en Roermond.'
Van Dalsum: 'Is het er gezellig?'
Van Haelen: 'Reuver heeft een klein, maar gevarieerd winkelaanbod, aangevuld met een aantal gezellige restaurantjes, met in de zomer vele terrasjes. Limburg is het land van de kapelletjes en wegkruisen. Dat is in Reuver zeker niet anders. Je treft vele mooie wegkruisen en kapelletjes aan. Maar ook op andere gebieden zijn er tal van bezienswaardigheden. Oostelijk van de kern van Reuver ligt het meer dan 500 jaar oude buurtschap Ronckenstein; een beschermd dorpsgezicht bestaande uit enkele karakteristieke boerderijtjes, een voormalige watermolen en een vijver. Een idyllisch stukje Reuver, dat beslist het bezoeken waard is!'
Van Dalsum: 'Ja, vandaar dat ik hier ben. En ik moet zeggen dat het er ook vanuit een helikopter fantastisch uitziet. Wel wat weinig hoogbouw, maar wat niet is, kan komen.'
Van Haelen: 'Wist je trouwens dat in Reuver ook Nederlands grootste en bekendste Parenclub gelegen is? Kasteel Waterloo, heet ze en er staan op vrijdagavonden zo'n 500 auto's.'
Van Dalsum: 'Wat geweldig! Dat lijkt me een heel goede tip voor de heren Talma, Klug en Droog met hun 'Poëet en Date-show'! Maar wat heb je daar in je kleine knuistjes? Dat ziet eruit als een Dikke Komrij, is het niet?'
Van Haelen: 'Ja, dat is een heel verhaal. Zoals je weet ben ik onlangs afgestudeerd aan de Lerarenopleiding Nederlands te Sittard. Als beloning kreeg ik van mijn pa de Dikke Komrij, de ingebonden versie dan. Daar was echter geen eerste druk meer van te krijgen. Hij heeft toen naar Bert Bakker opgebeld en op die manier een eerste (dat klopt niet want de drukken zijn doorgenummerd) gekocht. Die heeft hij me cadeau gedaan op de dag dat ik voor het eerst Komrij zou ontmoeten (bij het Tuinfeest in Deventer) Toen ik daar met Komrij sprak was hij bijzonder vriendelijk en lovend. Daarom besloot ik hem maar te vragen de bloemlezing te signeren. Toen hij het boek echter opensloeg bleek het al gesigneerd te zijn. Nu heb ik een dubbelgesigneerde Komrij.'
Van Dalsum: 'Jij boft er maar mee! Doei.' (Rottend Staal Online, 17-8-2004)


terug naar boven

NU OOK LITERATUURFESTIVAL IN MALEISIË

Kuala Lumpur - The Star bericht over de opmars van het verschijnsel 'literatuurfestival', dat momenteel zwaar in opkomst is in Zuidoost-Azië. (Rottend Staal Online, 17-8-2004)


terug naar boven

TWEE STEMMEN VOOR GERRIT KROL

Groningen - Het Dagblad van het Noorden bericht hoe en waarom er twee versies verschijnen van de tv-documentaire 'De zoon van de levende stad', over leven en werk van schrijver Gerrit Krol. Het commentaar in de documentaire, die gemaakt is door de Groninger filmmakers Lejo Siepe en Buddy Hermans, is in de ene versie door een vrouwenstem ingesproken en in de andere door een mannenstem.
(Rottend Staal Online, 17-8-2004)


terug naar boven

GRONINGEN-PROMOTIE UIT FRANKFURT A/D ODER
Groninger poëten leren Duitsers een lesje


Epibreren - Het Sprachenzentrum van de Europa Universität Viadrina te Frankfurt aan de Oder leert Duitsers Nederlands door ze heel specifieke vragen te stellen over dichters uit Groningen en culturele activiteiten te Groningen.

Zo lezen we op deze pagina:

Groninger Kultur:

http://www.epibreren.com/pages/mainframe.html
De Dichters van Epibreren wonen in de stad Groningen.
- waar komen ze oorspronkelijk vandaan?
- waar ligt Epibreren?
- hoe ziet een optreden van de dichters van epibreren er uit?

http://www.albertinasoepboer.nl/
Albertina Soepboer is een van de bekendste Noord-Nederlandse dichteressen.
- Waar komt de dichteres vandaan
- waar woont ze momenteel
- waarover gaat haar dichtbundel "De dieptering"?
- met wie werkt ze o.a. samen?

En op deze pagina:

Welke tentoonstellingen lopen er momenteel in het Groninger museum?
Wanneer en waar begint tijdens ons verblijf in Groningen de stadswandeling? Antwoord:HIER
Welke band spelen er tijdens ons verblijf in de VERA?
Welk evenement vindt er tijdens ons verblijf in Simplon plaats?
Meindert Talma is een veelzijdige in Groningen woonachtige kunstenaar.
- Wat voor werk produceert hij?
- Waar komt hij vandaan?
Jean Pierre Rawie is een van Groningens bekendste dichter.
- Uit welke taal heeft Rawie werk vertaald?
- Wat gebeurde er tijdens de Gedichtendag 2002 in het Groninger museum?
Waar precies bevindt zich de vrouwenbibliotheek Savante?
- Kunnen wij tijdens ons verblijf in Groningen ook een bezoek brengen aan deze bibliotheek?
(Rottend Staal Online, 16-8-2004)


terug naar boven

NOGMAALS GEZEUR OM STEMMEN

Epibreren - Inmiddels zijn tweeënvijftig stemmen binnengekomen in de poëzierecensentenpoll - nog acht stemmen te weinig om deze poll nieuwswaarde te geven en negen stemmen te weinig om definitief te bepalen wie nu eigenlijk 's taalgebieds populairste recensent is.

Vandaar dat we nogmaals zeuren om stemmen. Elke lezer die nog geen stem heeft uitgebracht melde zich stante pede in het stemhok. Vandaag kan dat nog op vrijwillige basis, dus haast u! (Rottend Staal Online, 16-8-2004)


terug naar boven

RUBEN VAN GOGH OP RADIO 3FM

Hilversum/Epibreren - Onze medewerker Ruben van Gogh (nu dus ook op www.rubenvangogh.nl) is vanavond vanaf 21.00 uur aan het woord op Radio 3FM, in het programma Adreneline. Hij zal vertellen over wat er komend weekend op Lowlands gebeurt in zijn literaire watertaxi.

Het medium Jomanda, dat nog steeds in de goudvissenkom in het redactielokaal dobbert, voorspelt dat Van Gogh ook enkele gedichten ten gehore zal brengen. Ook onthult ze dat circa 50.000 hangjongeren Lowlands dit jaar zullen bezoeken, dat Simon Vinkenoog daar zaterdag optreedt en dat ze in 1876 een relatie had met Van Gogh, maar dat is weer een heel ander verhaal. (Rottend Staal Online, 16-8-2004)


terug naar boven

KABOUTERS BESTAAN

Epibreren - Vorige week berichtten we al over de als kabouters verklede dwangarbeiders, die parkeerplaatsen aan de rijkssnelwegen moeten kuisen. Afgelopen zaterdag zagen twee onzer redacteuren ze echt, bij een tankstation aan de A7 in de Wieringermeer.

De aanblik van allerhande artistiek doodgereden beesten (zo namen we waar de kat, het konijn, de kraai en de spreeuw) deed ons gelukkig de plaatsvervangende schaamte vergeten. (Rottend Staal Online, 16-8-2004)


terug naar boven

BN/DE STEM OVER POËZIE IN DE HEL

Willemstad - BN/De Stem bericht vandaag over de Nacht van de Poëzie in Fort de Hel. Het is heel grappig dat de schrijfster van het koddige stukje over dit festival op Poetry Alive vijftig blijkt te zijn, waar wij dachten dat ze elf was.

Het artikel in BN/De Stem dient op één puntje rectificatie: het was niet Dylan Thomas die zei: 'Shut the fuck up', maar de Amerikaan Frank Messina. En wel in het Londense Hilton Hotel, op de openingsavond van het LIPs-festival, kort nadat Jack Kerouacs vaste muzikant David Amram vertelde dat Kerouac altijd zei dat het er niet om gaat wat je hoort, maar wáár je naar luistert.

De overeenkomst tussen die avond in Londen en die in de Hel was dat er aan de bar enkele lieden stonden die luidkeels door de voordrachten heenkwekten. Kerouacs opmerking werkt. Messina's ook - zijn uitroep was verwerkt in een gedicht dat rustige momenten kende en als couplet dat 'Shut the fuck up!''had, wat luidkeels werd nagezegd door alle in poëzie geïnteresseerden en die Londense hotellobby viel inderdaad stil. (Rottend Staal Online, 16-8-2004)


terug naar boven

DE WINDROOSREEKS: DE NAMEN
drie debuten en een derde bundel

Haarlem - Op 29 september aanstaande verschijnen de eerste vier bundels in de Windroosreeks. In het Letterkundig Museum zal Jeltje van Nieuwenhoven, ex-bibliothecaresse en vice-fractievoorzitter van de PvdA, de eerste exemplaren van de bundels in ontvangst nemen. Beschermheer van de reeks en Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog houdt een vlammend betoog over de poëzie in het algemeen en de Windroos in het bijzonder. De presentatie begint om 15.00 uur.

De namen van de dichters zijn: Catharina Blaauwendraad, Eva Cox, Paul Janssen en Han van der Vegt.

Catharina Blaauwendraad (1965) publiceert regelmatig in het literaire kwartaalschrift de Tweede Ronde. Daarnaast is ze vertaler.
Eva Cox (1970) publiceerde gedichten in Parmentier en in poëziedagblad Rottend Staal en had de voorbije jaren veel succes op diverse literaire podia. Ze werkt bij het Poëziecentrum in Gent.
Paul Janssen (1960) uit Groningen publiceerde in diverse tijdschriften en bloemlezingen.
Han van der Vegt (1961) publiceerde twee bundels bij uitgeverij IJzer. Hij voegt met Ratel & Experimenten een verrassende bundel aan zijn oeuvre toe.

Uitgeverij Holland is aanwezig op Vers voor de Pers (6 september, de Meervaart in Amsterdam). (Rottend Staal Online, 16-8-2004)

terug naar boven


LACHEN OP POETRY ALIVE

Hilversum - Onze medewerker Erik Jan Harmens wijst op zijn website op de absurdistische discussies die soms plaats vinden op de door de NCRV gerunde site www.poetryalive.nl.

Vandaag nam een onzer redacteuren een kijkje op het discussieforum aldaar en ontdekte een uiterst koddig verslag van de Nacht van de Poëzie die gisteren in Fort de Hel te Willemstad plaats vond. Ook beschuldigt ene Peter W. onze medewerker Ramsey Nasr van plagiaat, omdat in Nasrs recentste bundel een gedicht voorkomt dat eenzelfde woord bevat als in een van Peter W.'s verzen op Poetry Alive voorkomt. Hoogst geestig, allegaar. (Rottend Staal Online, 15-8-2004)


terug naar boven


POOLSE NOBELPRIJSWINNAAR CZESLAW MILOSZ OVERLEDEN

Warschau (ANP) - De Poolse poëet en schrijver Czeslaw Milosz, die in 1980 de Nobelprijs voor literatuur won en lang een symbool was van het verzet tegen het communisme in Polen, is zaterdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Poolse persbureau PAP gemeld.

Milosz werd door velen beschouwd als de beste hedendaagse Poolse dichter. Naast vijftien dichtbundels heeft hij ook essays en twee romans op zijn naam staan. Vele jaren was zijn werk in Polen verboden en werd het uitsluitend ondergronds uitgegeven. Toen Milosz de Nobelprijs werd toegekend stond in het juryrapport dat zijn werk van een ,,compromisloze scherpte'' was.

Milosz werd in 1911 in Litouwen geboren als zoon van Poolse ouders. Later verhuisde hij naar Polen en na 1952 naar Frankrijk omdat hij het niet eens was met de Poolse communistische regering. Later vertrok hij naar de Verenigde Staten.

In de Volkskrant van maandag staat Michaël Zeeman uitvoerig stil bij het overlijden van Milosz.
(Rottend Staal Online, 15/16-8-2004)


terug naar boven


CREATIEFSTE JOURNALIST VAN HET JAAR

Dennendal - De creatiefste journalist van het jaar is ongetwijfeld John Jansen van Galen van Het Parool en Met het oog op morgen, zo berichtte de Volkskrant gisteren. In een portret van onze medewerker Joost Zwagerman dichtte hij Zwagerman het volgen van een therapie toe, na de zelfmoord van vader Zwagerman (zijn hem toegedachte zelfmoord las vader Zwagerman zelf, tot zijn niet geringe verbazing). En Freek de Jonge zou volgens hem zweverig zijn geworden na de dood van zijn tienjarig zoontje. Gelukkig voor Freek de Jonge was ook dit een dichterlijke vrijheid van de journalist.
Op de site www.nieuw-dennendal.nl meer hierover (zie de 14de augustus, aldaar).

Zwagerman en De Jonge overwegen stappen te nemen om de journalist te doen stoppen met dichterlijke activiteiten. Wellicht dichten Zwagerman vanavond in Zomergasten en Jansen van Galen in Met het oog op morgen elkaar meer creatiefs toe.

Het dient gezegd dat John Jansen van Galen ook de man is die elke zondagse aflevering van Met het oog op morgen afsluit met een gedicht.
(Rottend Staal Online, 15-8-2004)


terug naar boven


STADSDICHTER VOOR DEN HELDER

Den Helder - In september wordt Den Helder de twaalfde gemeente in ons taalgebied met een eigen Stadsdichter. Of de elfde, want Gent heeft dit jaar een Stadsklankdichter, en krijgt volgend jaar weer een nieuwe Stadsdichterdichter.

Een door het college van B&W aangestelde onafhankelijke commissie heeft Martin van Kralingen (1957) bij de gemeenteraad voorgedragen als eerste Stadsdichter van Den Helder. De den Helderse raad zal naar verwachting dezer voordracht in september per hamerslag bekrachtigen.

Martin van Kralingen publiceerde onlangs in eigen beheer de bundel Ten Oosten van Waterland, waarover onze collega's van Meander meldden: 'Van Kralingen weet [de tekortkomingen] te compenseren met een aanstekelijk enthousiasme voor zijn onderwerpen en geeft er daarnaast telkens blijk van over een bijzonder ontwikkeld waarnemingsvermogen te beschikken. (...) Gedichten over Den Helder en poëticale gedichten vormen de hoofdmoot van de bundel, maar daarnaast gaat het over vakantie, liefde en kinderlijke onschuld.

Liesbeth van Dalsum sprong in haar Bentley, reed naar Den Helder en vroeg de kersverse Stadsdichter of de gemeente Den Helder hem gaat betalen voor zijn Stadsdichterlijke werkzaamheden.
Martin van Kralingen: 'Er is sprake van een financiële vergoeding. De hoogte van het bedrag is me nog niet bekend.'
Van Dalsum: 'En wat moet je zoal doen?'
van Kralingen: 'Zesmaal per jaar bij gelegenheden een gedicht schrijven. Drie daarvan worden geïnitieerd door de onafhankelijke commissie die ook de selectie verzorgde. Aan het einde van de tweejarige periode worden bundels uitgegeven, zodat een kroniek in dichtvorm wordt opgebouwd.
Buiten de vastgelegde verplichtingen wil ik zelf diverse initiatieven gaan ontplooien.'
Van Dalsum: 'Gaaf en gefeliciteerd! We zullen ongetwijfeld binnenkort meer van je horen! En ik zie op de site van de gemeente dat er inmiddels al 1579 vlinders geteld zijn bij de grote vlinderactie. Waarmee natuurlijk ook van harte!' (Rottend Staal Online, 15-8-2004)


terug naar boven

WEEKENDLUIHEID

Epibreren - Wegens optreedverplichtingen te Basel, Velsen-Zuid, Utrecht en Willemstad is de gehele hoofdredactie dit weekend afwezig. De eerstvolgende opdatering zal niet voor zondagavond geschieden. (Rottend Staal Online, 14-8-2004)


terug naar boven

HAUTEKIET & DE LEEUW

Amsterdam/Antwerpen - Onze medewerker Rick de Leeuw attendeert ons op een nieuwe website getiteld 'Hautekiet & De Leeuw', waarop veel informatie te vinden is over het theaterprogramma waarmee pianist Jan Hautekiet en hij door de lage landen touren. (Rottend Staal Online, 14-8-2004)


terug naar boven

DICHTER ZOEKT WERK!

Vlaardingen - Onze medewerker Benne van der Velde zoekt per direct werk, en wel te Nijmegen. Het liefst verricht hij zware lichamelijke arbeid, maar ook voor kantoorwerkzaamheden is hij uiterst goed inzetbaar.

Werkervaring heeft hij als matroos, productiewerker, redacteur, cateraar, kok, barman, thuisverzorger (?), journalist, verhuizer, presentator, zanger en vakcontroleur bij de bloemenveiling. Daarnaast is hij een prettig mens, altijd goed voor een grap en een grol. Hij is wel wat aan de lange kant, dus minder geschikt voor rioolwerkzaamheden of voor werk in laag geplafonneerde panden.

Wel is hij voorzien van een opleiding op HBO-niveau - maar dat is weer een heel ander verhaal..

Ook zal hij aanbiedingen van serieuze uitgevers met dito voldoende om van te leven betaalde voordrachten niet op voorhand afwijzen, zoals zoveel luie dichters doen. Dus werkgevers in het Nijmeegse of daarbuiten: huurt hem in en wel nu! Op zijn Rottend Staal-pagina zijn z'n contactgegevens te vinden. (Rottend Staal Online, 13-8-2004)


terug naar boven

WWW.VERZENVANVROEGER.COM

Hilversum - www.verzenvanvroeger.com brengt klassieke poëzie van Nederlandse en Vlaamse dichters tot leven, voorgedragen door de dichters zelf of door bekende acteurs. Afkomstig van opnamen, gemaakt in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Ouderwetse, gedragen voordrachten uit een tijd dat de letter o nog zuiver, rond en open klonk, en een 'rollende r' de norm was.

Te beluisteren zijn ondermeer de authentieke stemgeluiden van de onlangs overleden dichters Bertus Aafjes, Adriaan Roland Holst, J.C. Bloem, Simon Vestdijk, Johnny van Doorn en Lucebert alsmede van de springlevende Simon Vinkenoog en de aftakelende Gerard Reve.

De gedichten zijn in Realaudio en als MP3'tjes te beluisteren (veel betere kwaliteit).
Door op de naam van het gedicht te klikken kun je die afspelen.

Online gezet door Wouter Pleijsier, de samensteller van VPRO's Luna Express. (Rottend Staal Online, 13-8-2004)


terug naar boven

TED KOOSER AMERIKAANSE POET LAUREATE

Washington - De 65-jarige Ted Kooser is de nieuwe Amerikaanse Poet Laureate. Hij volgt Louise Gluck op, die de afgelopen acht maanden de rol van Dichter des Vaderlands der Verenigde Stateninwoners had, zo bericht de BBC.

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum sprong in haar Concorde en vroeg hem wat hij van zulks is.
Liesbeth van Dalsum: 'Lieve Ted, hartstikke gefeliciteerd, natuurlijk. Wat ben je van plan? Ach, dat verstaat hij natuuurlijk niet. Sorry Ted, I have to speak American, naturallement. What am you of plan?'
'Ted Kooser: 'I really want to throw myself into this and do what I can to further people's interest in poetry.'
Van Dalsum: 'Dat zal ik even in het Nederlands vertalen, ehm, ja lezers, hij zegt dat hij zich in wil gooien en rente wil trekken van volkse veren en poëzie. And Ted, what else?'
Kooser: 'I see part of my job as being a promoter of poetry of all kinds'
Van Dalsum: 'Ach wat leuk. Hij gaat poëzie aan kinderen uitdelen! Wel, Ted, thank you sour!' (Rottend Staal Online, 13-8-2004)


terug naar boven

KOPLAND-AANBIDDING TE WATOU

Groningen - Het Dagblad van het Noorden staat vandaag uitvoerig stil bij de Rutger Kopland-aanbidding, die zondag in het Vlaamse Watou plaats vindt.
Marjoleine de Vos, K. Michel en Leonard Nolens nemen deel aan de heilige Koplandmis in de Sint-Bavokerk, terwijl de verhevene zelf vanaf het filmdoek zijn aanbidders toepreekt. (Rottend Staal Online, 13-8-2004)


terug naar boven

JOHN COOPER CLARKE EN ATTILA THE STOCKBROKER IN ANTWERPEN

Epibreren - De Britse dichtlegendes John Cooper Clarke en Attila the Stockbroker treden vanavond in Antwerpen op, en wel in de Breekmolen, aan D'Herbouvillekaai 21 te Antwerpen-Zuid. Dit in het kader van ABC2004. Wees er om 22.00 uur bij, want het is lang geleden dat John Cooper Clarke deze gewesten aandeed. (Rottend Staal Online, 13-8-2004)


terug naar boven

WINDROOSREEKS IN AANTOCHT

Haarlem - Maandag maakt uitgeverij Holland bekend met welke vier dichters de Windroosreeks de herstart beleeft. Onze stagiair Griephonger is inmiddels naar Haarlem vertrokken, om op de stoep van de uitgeverij zijn intrek te nemen, teneinde maandagochtend beslag te leggen op de primeur. (Rottend Staal Online, 13-8-2004)


terug naar boven

'POËZIE ONGESCHIKT ALS VOORDRACHTSKUNST' (2)

Epibreren/Rotterdam - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum reed gisteravond in haar British grenen Jaguar XJS V12 naar het Rotterdamse, waar Jeroen Naaktgeboren van de Woorddansers haar onthaalde op enkele onthullingen over de malle Meanderrecensie van de Zingo Poetry Slam-cd.

Liesbeth van Dalsum: 'Lieve Jeroen, koddig knaapje met je olijke konen, wat heb je op je lever?'
Jeroen Naaktgeboren: 'Het procentmatige cijfermateriaal dat Joris Lenstra aanhaalt zie ik als een opsiering van zijn verhaal. Wellicht heeft hij het ooit eens gelezen in een quasi wetenschappelijk tijdschrift en nu als gedwongen rijmconstructie ingebracht om de recensie tot leven te wekken. De schrijver van de recensie heeft overigens een verleden met Poetry Slam maar kon niet overtuigen.'
Van Dalsum: 'O ja, joh? Vertel!'
Naaktgeboren: 'Joris Lenstra trad op woensdag 27 november 2002 op bij de voorronde van de Poetry Slam Rotterdam: Hi Ha HondenSlam. De line-up was toen: Daniël Dee, Benne van der Velde, Daniël Brandsema, Joris Lenstra en Pom Wolf.'
Van Dalsum: 'Nee, maar!'
Naaktgeboren: 'Op donderdag 12 december 2002 deed hij mee aan een voorronde te Eindhoven. Daar stonden toen Freek Lomme, Gijs ter Haar, Joris Lenstra, Lianne van Gemert, Pim Karhof, Mozafar Salehi en Ad Jan van Gils.
Van Dalsum: 'Met welk resultaat?'
Naaktgeboren: 'De betreffende finales van Rotterdam en Eindhoven heeft hij niet gehaald.'

Van Dalsum: 'Dat verklaart alles. De man ambieerde een carrière als Poetry Slammer, wist het publiek niet te overtuigen en haalt nu zijn gram middels een debiele recensie. Dat doet me denken aan zo'n fabel van de onlangs overleden Griekse dichter Aesopus, waarin een vos druiven wil eten. De druifjes hangen te hoog, de vos kan er niet bij, en na een tijdje springen concludeert de vos dat hij helegaar geen trek heeft in die smakelijke vruchtjes.
Wat een onoriginele zuurstok, die Lenstra-gozer. Genoeg over hem.
Jacob Griephonger, vanuit de meetkamer te Epibreren: 'Ho, stop!
Van Dalsum: 'Jacob, kom er maar in, jongen. Wat noodzaakt deze noodgreep?'
Griephonger: 'Ik zie hier juist dat Joris Lenstra afgestudeerd literatuurwetenschapper is.'
Van Dalsum: 'Ach, ach, ach - wanneer vertellen ze de minister van onderwijs nu eens dat literatuur geen wetenschap is, wat keer op keer de zogenaamde literatuurwetenschappers benadrukken met artikeltjes waarin zelfs de weetjes en feitjes niet kloppen? Enfin, iets heel anders. Jeroen, hoe zie jij de toekomst van Poetry Slam?'
Naaktgeboren: 'Poetry Slam in Nederland eerst nu in de fase beland dat het een brede publieke bekendheid geniet. Ik verwacht, wanneer ik het vergelijk met de ontwikkelingen in Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten, dat we het komende jaar een grote groei gaan doormaken in het aantal dichters dat zich in Slams roert. Daar zullen de dichters van de muzikanten en de muzikanten van de cabaretiers gescheiden worden. De kwaliteit zal in de breedte in beginsel verder afnemen, doordat veel meer dichters, schrijvers, muzikanten en grappenbakkers de slamdoek op zullen pakken. Maar het publiek zal streng zijn en de voorronden harder.'

Van Dalsum: 'En dat betekent voor je persoonlijk?'
Naaktgeboren: 'Voorlopig ben ik er niet moe van uit te dragen wat Poetry Slam is. Ik heb enkele weken geleden een contract getekend bij uitgeverij Douane en zal begin volgend jaar een boek met cd uitbrengen over en van De Woorddansers met als voornaamste thema Poetry Slam. Mijn doel blijft een groot publiek enthousiasmeren voor de geweldige vorm van verantwoord uitgaan die Poetry Slam is. En gelukkig werken hier met mij veel anderen aan die organiseren, performen en schrijven.'
Van Dalsum: 'Nou, gefeliciteerd met je komende boek en dank voor je verhelderende inzichten!' (Rottend Staal Online, 13-8-2004)


terug naar boven

PULITZER POËZIEPRIJSWINNAAR DONALD JUSTICE OVERLEDEN

Iowa City - Vlak voor het verschijnen van zijn Collected Poems is de Amerikaanse dichter Donald Justice (1925) op de 6de augustus overleden, zo bericht de New York Times. In 1980 ontving hij de Pulitzer poëzieprijs.

Vorig jaar kreeg hij het aanbod om de Amerikaanse Dichter des Vaderlands te worden, een aanbod dat hij wegens zijn broze gezondheid moest weigeren, aldus zijn familie.
(Rottend Staal Online, 12-8-2004, met dank aan www.placesforwriters.com)


terug naar boven

HONDERDEN ONBEKENDE GEDICHTEN VAN PHILIP LARKIN ONTDEKT

Londen - De BBC meldt de vondst van honderden tot dusverre onbekende gedichten van de onlangs overleden Philip Larkin (1922-1985). De vondst geschiedde in het aan gene zijde van de Noordzee gelegen Hull.

Lezers die het Engels niet machtig zijn kunnen op www.boekbalie.nl een Nederlandse samenvatting van het BBC-bericht vinden.

Op 31 mei berichtten we over de vernieuwde uitgave van zijn verzamelde gedichten. Of deze vers gevonden verzen daarin verwerkt worden is een interessante vraag die we hier wel stellen maar niet beantwoorden. (Rottend Staal Online, 12-8-2004, met dank aan www.placesforwriters.com)


terug naar boven

POËTISCH MUZIKAAL HAVENBANJEREN EN -VAREN

Rotterdam - de gehele maand augustus vaart het vaartuig de Animathor vanaf het Nieuwe Luxor uit richting havens om daar ter plekke het publiek te onthalen op verhalen, liederen en gedichten van Peter Goedhart en zijn muzikanten.

Na de vaartocht gidst Goedhart de mensen mee op een havenbanjertocht. Lees hier en daar meer hierover. Onder 'daar' kan men zelfs een Radio Rijnmond-reportage over een van zo'n onlangse tochten beluisteren. (Rottend Staal Online, 12-8-2004, met dank aan poezie.pagina.nl)


terug naar boven

'POËZIE ONGESCHIKT ALS VOORDRACHTSKUNST'

Epibreren/Utrecht - Jawel, deze opzienbarende stelling poneert recensent Joris Lenstra van Meander in een bespreking van de cd Zingo! Poetry Slam.

Hij komt tot deze verrassende conclusie na het opvoeren van wat cijfermateriaal: 'De ontnuchterende waarheid is dat iedere vorm van verbale communicatie voor 55 % bepaald wordt door de lichaamstaal, dat 38% ervan wordt bepaald door het stemgeluid, en dat slechts 7% tot stand komt door de inhoud.'

Waar hij deze hogere wijsheid vandaan haalt is ons te Epibreren een raadsel. Of het hogere wijsheid is, is ons ook een raadsel, want wat hij op deze percentages laat volgen...

'Dit maakt poëzie in zekere zin ongeschikt als voordrachtskunst'.

... is toch zeker de grootste nonsens die dit jaar het eiland bereikte. Verbale communicatie, dat geschiedt toch ook via de telefoon en de radio? Wil Joris Lenstra ons wijs maken dat telefoons en radio's massaal weggemieterd moeten worden, want we snappen al die gesproken berichten toch niet? Wat een waanzin! (Rottend Staal Online, 12-8-2004)


terug naar boven

OOK WIM BRANDS LOGT

Amsterdam - En in het kader van de algehele berichtgeving over weblogs weer een heel andere invalshoek: onze medewerker Wim Brands vult zijn Avondlog dagelijks met verse verzen uit de la, zonder verdere poespas.

De bevolking van Epibreren spreekt hier haar hoop uit dat deze poëmen spoedig in boekvorm zullen verschijnen, zodat ze ook op het strand en op het toilet genuttigd kunnen worden. (Rottend Staal Online, 12-8-2004)


terug naar boven

MEER OVER WEBLOGS: PHILIP HOORNE SCHRIJFT

Wevelgem - Onze medewerker Philip Hoorne is een der weinigen die laat zien hoe het ook kan met een weblog. Zo bericht hij op philiphoorne.skynetblogs.be o.a. over onze medewerkers Wigman en Godijn en over de grote dreiging.

In Vlaanderen, in technologisch opzicht al vele jaren verre vooruitlopend op Nederland, zijn sowieso veel goede weblogs gehuisvest. Neem bijvoorbeeld Paul Rigolle's arcadim.skynetblogs.be, Jan Coucke's De Leeskamer. of Tine Monieks Parlando!. Onze medewerker Olaf Risee, kaaskop te Belgenland, hanteert met zijn Risee in letterland een curieuze mix van het Hollandse 'ik-ik-ik' en een bredere blik. Gelukkig is zijn ge-ik voorzien van de broodnodige zelfspot, waardoor het als geheel toch nog dragelijk is. (Rottend Staal Online, 12-8-2004)


terug naar boven

INTERVIEW MET KASTEELHEER KASTELEIN

Willemstad - BN/De Stem interviewde kasteelheer Frank Kastelein, omdat hij zaterdag de Nacht van de Poëzie in Fort de Hel herbergt. Onze medewerker en Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog zal daar dan verklaren waarom hij zijn verzen niet uit het hoofd kan declameren, zo bericht hij op zijn webstek. (Rottend Staal Online, 12-8-2004)


terug naar boven

ALWEER MEDEWERKER MET WEBLOG

Epibreren - Onze medewerker Benne van der Velde, overigens de zestiende medewerker die een buitenechtelijke verhouding is aangegaan met een onzer andere medewerkers, beschikt nu ook over een weblog: benne.web-log.nl.

Dit verschijnsel, het ontstaan van relaties tussen de diverse Rottend Staal-medewerkers is wellicht een gevolg van de Poëet & Date-shows, die nu alweer een jaar met wisselend succes geëxporteerd worden - maar dat is weer een heel ander verhaal.

Bij het weblogverschijnsel blijven we echter kanttekeningen plaatsen. Teveel van die weblogs hebben een te groot 'ik-ik-ik'-gehalte en zijn even oninteressant als de meeste papieren dagboeken. Gelukkig ontstijgt Van der Velde's weblog het 'ik-ik-ik'-niveau, maar waarom dan toch de lezer vervelen met het nu.nl-nieuws is ons een raadsel.
(Rottend Staal Online, 12-8-2004)


terug naar boven

ZOUT OP MET JE UITMARKT!

Epibreren - Zo langzamerhand druppelen persberichten over de activiteiten op de Amsterdamse Uitmarkt het eiland binnen. Een overbodige druppelregen, want zolang horecalieden, technici, journalisten, politie-, gemeentereinigings- en brandweerpersoneel wél en dichters niét voor hun werkzaamheden aldaar betaald krijgen berichten we niet over dat feest der commercie.
(Rottend Staal Online, 11-8-2004)


terug naar boven

NOG MINSTENS 15 STEMMEN NODIG VOOR RECENSENTENPOLL

Epibreren - In ons onderzoek naar wie de populairste poëzierecensent is hebben we nog steeds niet genoeg stemmen binnen om dit onderzoek tot 'nieuws' te maken.

Tot op vandaag brachten 45 mensen een geldige stem uit, hetgeen betekent dat er nog minstens 15 extra stemmen nodig zijn.

Vandaar dat we onze lezers die nog niet gestemd hebben dringend oproepen zich om eindelijk eens een stem uit te brengen. Of zijn al die dappere brandweerlieden, postbodes en oorlogsvrijwilligers die in de brandhaarden van de moderne tijd hun leven voor onze vrijheid gaven soms voor niets gestorven? Nee toch? (Rottend Staal Online, 11-8-2004)


terug naar boven

STARINGKOEPEL EINDELIJK GERESTAUREERD!

Lochem - Na vele klachten van onthutste A.C.W. Staringfans over het verregaande verval van de eens zo prachtige Staringkoepel wordt deze eindelijk gerestaureerd. Dagblad de Stentor bericht er over. (Rottend Staal Online, 11-8-2004)


terug naar boven

F. VAN DIXHOORN-DOSSIER IN NIEUWE YANG

Gent - In het jongste nummer van het Vlaamse tijdschrift Yang staat een dossier rond de dichter F. Van Dixhoorn (1948). Van Dixhoorn debuteerde in 1994 bij de Bezige Bij met de met de C. Buddingh'-prijs bekroonde Jaagpad/Zwaluwen vooruit/Rust in de tent. Sindsdien publiceerde hij nog drie bundels: Armzwaai/ Grote keg/ Loodswezen I (1997), in 2000 gevolgd door Takken molenwater/Kastanje jo/Hakke tonen/Uiterton/Molen in de zon. In 2003 verscheen zijn meest recente bundel Dan op de zeevaartschool. In het verleden verschenen essays over Van Dixhoorns werk van de hand van dichters-essayisten als Tonnus Oosterhoff, Hans Groenewegen en Rein Bloem.

Het dossier in Yang bevat naast nieuwe poëzie van Van Dixhoorn zelf, bijdragen over diens werk van Paul Bogaert, Peter Van Lier, Rutger H. Cornets de Groot en Tom Van de Voorde.

Te Epibreren spreekt men de hoop uit dat dit dossier uiteindelijk online gaat verschijnen, al was het maar wegens de slechte verkrijgbaarheid van Yang benoorden de Waddenzee.
(Rottend Staal Online, 11-8-2004)


terug naar boven

GROTE REVE-VEILING IN OKTOBER

Groningen - Het Dagblad van het Noorden bericht over de Grote Gerard Reve-veiling, die veilinghuis Postma op 4 oktober 2004 organiseert. Indien kopers geïnteresseerd zijn zullen ondermeer handgeschreven gedichten van de volksschrijver verkocht worden.
(Rottend Staal Online, 11-8-2004)

terug naar boven

GEKTE IN NEDERLAND GEKMAKEND

Epibreren - Dachten we dat met de inzet van langdurig werklozen die verkleed als kabouters 's lands snelwegparkeerplaatsen kuisen een nieuw dieptepunt in de moderne Nederlandse gekte bereikt was, blijkt het nog erger te kunnen: de ter redactie onbekende Jan de Booys heeft een gedichtencyclus gepubliceerd die 'Rottend Staal' heet.

Waarom doet iemand zoiets? Je gaat een gedichtencyclus toch ook geen 'Hollands Maandblad', 'Poëziekrant', 'Poëzietijdschrift Krakatau' of 'Dietsche Warande & Belfort' noemen? Is het dan echt zo moeilijk zelf iets origineels te verzinnen?

Meer over die kabouters overigens op Bieslog (9 augustus) en op Enschede aan zee (8 augustus). Dit is geen grap: die arme werklozen waren enkele dagen geleden op het NOS-journaal te zien. (Rottend Staal Online, 10-8-2004)

terug naar boven


BESTUURDERS, ZOUT OP MET JE WOORDGEFRUTS!

Epibreren/Den Haag - Deze zomer is het land opgeschrikt door twee weerzinwekkende woordfrutserijen. In Noord-Brabant worden borden langs de provinciale invalswegen geplaatst met de slogan 'Natuurlijk Vernieuwend', in plaats van de door deskundigen voorgestelde klassieke dichtregel 'Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer' van de deze zomer overleden Harriet Laurey.

Jace van de Ven, de Stadsdichter van Tilburg, maakt zich hier terecht druk over op Cultureel Brabant.

Nog erger is hetgeen de gemeente Amsterdam bedacht heeft om zich onder ramptoeristen te promoten: de slagzin 'Aai Em Stûr Dem', oftewel 'I am sterdam' op zijn Engels uitgesproken. Een maffe wethouder lichtte deze zin in het NOS-jounaal toe door te zeggen dat hiermee het 'Amsterdam-gevoel' bij allen verhoogd zou worden. Wij in de provincie hebben echter helemaal geen zin in dat gevoel en wijzen de gekgeworden Amsterdamse bestuurders er op dat ze van dat uiterst lelijke 'Aai Em Stûr Dem' beter 'I am stardust' kunnen maken, waarbij en passant ook de naam van hun gemeente overeenkomstig gewijzigd dient.

Onze medewerker Adriaan Bontebal uit het Haagse stoorde zich ook mateloos aan de Amsterdamse lelijkheid en schreef derhalve als ps-je bij zijn tweedagelijkse Zevenbalcolumn:

IEEEE

Ieeee!
is een uitroep van schrik
en walging

Als er een muis
over je bed loopt
Als je een worm vindt
in de appel die je eet
Als je een halve worm vindt
in de appel die je eet

Als in 'I Amsterdam'

© Adriaan Bontebal, 2004

(Rottend Staal Online, 10-8-2004)


terug naar boven

HOMERUS' VERZEN ZIJN HEILZAAM

Witten/Herdecke (D) - De poëmen van de onlangs overleden dichter Homerus blijken heilzaam te zijn, vermits hardop voorgedragen met de juiste beklemtoning, zo meldt www.wissenschaft-online.de.

Onderzoekers van de universiteiten van Witten/Herdecke en Bern en het ziekenhuis van Herdecke sloten twintig mannen en vrouwen in een ruimte op, waarin ze driemaal twintig minuten traag moesten lopen, vijftig passen per minuut, terwijl allerhande meters hun hartslag- en ademhalingsritme vastlegden.

Bij de eerste loop moesten de proefmensen normaal ademen. Bij de tweede loop
moesten ze volgens een bepaald schema ademen. En bij de derde loop moesten ze ademen terwijl ze hexameterverzen uit de Odyssee voordroegen.

Na verwerking van de meetgegevens bleek dat zich bij het opdreunen van de verzen een duidelijke synchronisatie van de hartslag en ademfrequentie voordeed. En dat schijnt goed te zijn voor de gezondheid.

Ook bij het luidkeels bidden van de rozenkrans en bij het hardop de mantra 'Om' declameren deed deze hart- en longsynchronisatie zich voor. (Rottend Staal Online, 10-8-2004, met dank aan Marc van Oostendorp)


terug naar boven

RACEN OP ZATERDAG DE 14DE AUGUSTUS

Epibreren - Het wordt een aardig rondje Nederland, zaterdag de 14de augustus, voor de heren Hofman en Droog. 's Ochtends zullen ze waarschijnlijk in Hofmans rode BMW 3.0. si naar het verre Velsen-Zuid vertrekken, voor een optreden op het Artiest'iK festival aldaar, des middags. Maar voordat J.A. Deelder er 's avonds optreedt, zijn ze alweer vertrokken naar de Utrechtse Vleuterweide, voor een optreden bij het cultureel festival deBeschaving, waar ook o.a. Ronald Giphart, Meindert Talma, De Woorddansers, Thé Lau, Stuurbaard Bakkebaard, Spinvis, de Amsterdam Klezmer Band en Eboman op diverse podia heen en weer zullen stuiteren.

Om direct daarna weer in de auto te springen om verder te reizen naar Willemstad (Noord-Brabant), voor het traditionele jaarlijkse optreden bij de Nacht van de Poëzie in Fort de Hel, waar ook Simon Vinkenoog, Rijn Vogelaar, Joz Knoop, Sven Ariaans, Gijs ter Haar, wederom De Woorddansers en Harold de Boer hun poëmen met het publiek zullen delen.

Maar waar is Jan Klug in dit verhaal? Hofman en Droog: 'Hij is dan te Basel bezig, met een theaterproject dat later dit jaar ook in Nederland te zien zal zijn.' (Rottend Staal Online, 9-8-2004)


terug naar boven

GERBRANDY OVER POËZIE EN KRITIEK

Waregem - Onze juist van vakantie teruggekeerde medewerker Olaf Risee signaleert op zijn weblog een boeiend betoog van onze medewerker Piet Gerbrandy over poëzie en de rol van de poëziekritiek, dat eerder verscheen in de Groene Amsterdammer en in de Standaard.

Gerbrandy schrijft ondermeer: 'Integriteit veronderstelt wel dat de criticus zich verre houdt van jury's, commissies, redacties en gekonkel in grachtengordels. Een recensent die iedere week wordt gesignaleerd in gezelschap van de dichters wier werk hij moet wegen, boet in aan geloofwaardigheid: zijn êthos loopt gevaar. Dat geldt ook voor de tegenovergestelde houding: wie een systematische voorliefde aan de dag legt voor schelden en schimpen, wordt een nar in plaats van een raadsman.'

(Rottend Staal Online, 9-8-2004)


terug naar boven

POËZIE EN MODE

Nijmegen/Arnhem - De Gelderlander bericht vandaag over het project STOF van de Nijmeegse literatuurorganisatie De Wintertuin. Voor dit project werken dichters en modemakers samen. Volgens de krant is het de eerste keer dat poëzie en mode op een dergelijke wijze samengaan.

Op 11 en 12 september worden de eerste resultaten gepresenteerd in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Onze medewerker Ruben van Gogh zal daar als paspop acte-de-présence geven. (Rottend Staal Online, 9-8-2004)

terug naar boven

AS TREFOSSA TERUG NAAR SURINAME

Haarlem (ANP) - De beenderen van de schrijver van het Surinaams volkslied, Trefossa (pseudoniem voor Henry Frans de Ziel, 1916-1975), worden binnenkort opgegraven en gecremeerd. Samen met de resten van zijn onlangs overleden vrouw Hulda wordt zijn as naar Suriname gebracht.

Zij worden bijgezet in het Surinaams Museum in Fort Zeelandia te Paramaribo, waar ook een grafmonument van Trefossa komt te staan. Vrienden van Hulda de Ziel-Walser, die op 23 juli op 78-jarige leeftijd in Haarlem overleed, zijn een inzamelingsactie begonnen om het overbrengen en de bijzetting in Suriname mogelijk te maken. Justitie moet nog toestemming geven voor de opgraving.

Literair werk

Henny de Ziel (1916-1975), zoals de dichter Trefossa door zijn naasten werd genoemd, was in Suriname onderwijzer, redacteur en bibliothecaris. Zijn literaire werk is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van het Sranantongo, de Surinaamse taal. Surinamers zien hem als hun volksdichter.

Hij wilde dat Surinamers trots werden op hun eigen taal in plaats van zich te schamen voor de slaventaal. De taal zag hij als bindmiddel voor de nieuwe Surinaamse natie na de onafhankelijkheid in 1975.

Documentaire

Filmmaakster Ida Does is bezig met een documentaire over het leven van Trefossa. Op 2 februari 2005 is het namelijk dertig jaar geleden dat de dichter overleed. Voor het overlijden van Hulda de Ziel-Walser had de filmmaakster nog een interview met de weduwe van de dichter, die van 1970 tot aan zijn dood in 1975 met hem was getrouwd. Ze woonden in Haarlem.

De twee ontmoetten elkaar in herstellingsoord Zonneduin in Bloemendaal, waar Hulda Walser directrice was en Henny was opgenomen. (Rottend Staal Online, 9-8-2004)

terug naar boven


REMCO CAMPERT OP GEKOOIDE ROOS

Dedemsvaart - Het literaire tijdschrift De Gekooide Roos is inmiddels vijf jaar online en viert dit met 'Lamento' én verse verzen van de zeventig jaar oudere Remco Campert. (Rottend Staal Online, 9-8-2004)


terug naar boven

BRABODICHTER DIST ROTTEND STAAL

Epibreren - In een overigens uiterst warrige feestrede dist Brabodichter John Bindels naargeestige frasen over ons geliefde periodiek, bemerkte onze stagiair Jacob Griephonger vanmiddag:

'Is dichten dan ook al oorlog? Ja, want wie zich overvoedt met vrijheid, zoekt oorlog als tijdverdrijf. Dat betekent dat er inbreuk op elkaars grenzen wordt gemaakt of dat grenzen worden opgeblazen, in dit geval vanuit de gebruikelijke retoriek die dit milieu kenmerkt. Zo'n literaire oorlog is dan weer handel voor literaire bladen, waarvan er een de veelzeggende naam Rottend Staal draagt. Ze meten de stammenstrijd maar al te graag breed uit onder het excuus dat uitsluitend de literaire dialoog tot vernieuwing kan leiden. Want, dames en heren, het gaat altijd om vernieuwing.'

Deze opmerkingen zijn onze altijd zo vriendelijke redactie in het verkeerde keelgat geschoten. Want we wijzen al sedert jaar en dag de onderverdeling in stammen binnen de literatuur af, geloven niet in vernieuwing (want vroeger was alles beter - we weten het nog goed en denken graag terug aan die aangename zomer van 1731) en al helemaal niet in dialoog. We zijn meer van de multiloog.

Wel merken we op dat zodra we berichten over al dan niet verbaal geweld binnen de poëzie het bezoekersaantal significant toeneemt. Dus berichten we erover, want wellicht in tegenstelling tot de meeste andere literaire periodiekenredacties, zijn wij wél geïnteresseerd in onze lezers. En des te meer des te beter.

Om vooral op álle slakken zout te leggen: de naam van ons geliefd orgaan stamt uit de tijd dat de hoofdredacteur werkzaam was bij het scheepsbouwbedrijf Centraal Staal, maar dat is weer een heel ander verhaal. (Rottend Staal Online, 6-8-2004)


terug naar boven

ZEVENSPRONG BETICHT SMIT VAN DISPLAGIAAT

Gearslach - 'Ons disevenement is schaamteloos misbruikt voor financiële uitbuiting van de Epibreerder bevolking' meldde Henk Zevensprong vandaag. 'Waar halen ze het gore lef vandaan om meer dan 400 euro te vragen voor een disdis?! Wat serveren ze daar: een kilo kaviaar de man of zo? Het hagedissen is gratis toegankelijk, je moet dissen namelijk laagdrempelig houden, dissen is voor iedereen! Pis- en Missdissen haalt de edele diskunst omlaag', aldus Zevensprong. Is dit een dis richting Henk Smit? 'Dis en waarachtig!'

Begrijpelijkerwijs was Smit onbereikbaar voor commentaar.

Overigens meldt dhr. Zevensprong nog dat zíjn evenement als reactie op de disdis op Epibreren – waarvan hij zich zoals gezegd distantieert – afgesloten zal worden met een disco.
(Rottend Staal Online, 6-8-2004)

terug naar boven


VIJFTIEN BIJ VIJFTIG

Tilburg - Onlangs verscheen het poëtisch kleinood Vijftien bij vijftig van onze medewerker Cees van Raak, ter gelegenheid van diens vijftigste verjaardag. Het is de vierenvijftigste uitgave van de bibliofiele uitgeverij Brandon Pers (Schoolstraat 40, 5038 ST, Tilburg, 013-536.85.99), in een oplage van 150 genummerde exemplaren, waarvan een klein aantal voor de losse verkoop (à 9,00 euro, inclusief kosten).

Tevens verscheen van zijn hand het essay Over de grens, over post-mortem fotografie, met foto's van Martje Ingenhoven (uitgeverij Wolf/Vidya, 013-582.13.66). Ook in een beperkte oplage. Meer info via de website Cultureel Brabant: www.cubra.nl (Rottend Staal Online, 6-8-2004)

terug naar boven


HAAGSCHE COURANT INTERVIEWT ZEVENBERGEN

Den Haag - Onze medewerker Harry Zevenbergen, beoogd samensteller van de eerste Nederlandse hardcore disbloemlezing, werd eerder deze week blootgesteld aan een van de beruchte diepte-interviews van Jan-Hendrik Bakker in de Haagsche Courant. Dat interview is hier te lezen. (Rottend Staal Online, 6-8-2004)


terug naar boven

DISDISSEN TE EPIBREREN

Epibreren - Gezien de massale inschrijvingen voor het hagedissen te Gearslach (zie Rottend Staal, 4-8-2004) heeft uitbater Henk Smit van Hotel Hel voor komende zaterdag het disdissen georganiseerd. Een ludiek, tijdseigen vermaak, waarbij de deelnemers onder het nuttigen van een grove maaltijd op artistieke wijze elkaar de huid vol mogen schelden. Ook het beledigen van het bedienend personeel is bij de prijs inbegrepen.

Voor hardcoredissers is er na afloop de mogelijkheid tot pisdissen in het toiletcomplex van het hotel. Voor het slapen gaan kan in de Max Blokzijlzaal nog geMissdist worden, waarbij de Misses Epibreren 1920-2003 naar hartelust beschimpt mogen worden.
Zaterdag 7-8-2004, aanvang 19.00 uur, entree 450 euro, inclusief maaltijd, drank en overnachting; toeslag voor pisdissen 49,95 euro, toeslag voor Missdissen 89,23 euro. (Rottend Staal Online, 6-8-2004)


terug naar boven

  STARING BELICHT IN DE STENTOR

Deventer - Dagblad de Stentor staat uitgebreid stil bij leven en werken van de onlangs overleden dichter Antoni Christian Winand Staring (1767 - 1840).
(Rottend Staal Online, 6-8-2004)

terug naar boven

JAZZ EN POËZIE OP TERRAS

Winterswijk - De zesde aflevering van 'Muziek dichterbij - dichter bij muziek' speelt zich zondag 8 augustus af op het terras van Golden Tulip hotel De Frerikshof, aan de Groenloseweg in Winterswijk, zo bericht De Twentsche Courant Tubantia.

De muziek wordt op deze zondagochtend verzorgd door de muzikanten van Jazzewind. Vanaf half twaalf wordt er vooral modernere jazz gespeeld. De gedichten, eigen werk, worden dit keer voorgedragen door onze medewerker Piet Gerbrandy. Ook voor dit onderdeel van dit zomerse evenement is de toegang gratis.

In verband met de verwachte grote drukte wordt het publiek verzocht de auto's te stallen op de parking aan de Stationsstraat en daar de taxi naar het hotel te nemen.
(Rottend Staal Online, 6-8-2004)

terug naar boven


TED VAN LIESHOUT GASTHOOGLERAAR IN TILBURG

Tilburg (ANP) - Schrijver, dichter en tekenaar Ted van Lieshout bekleedt vanaf 1 september een jaar lang de Leonardo-leerstoel aan de Letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. Van Lieshout volgt schrijver en politicus Jan Terlouw op, maakte de universiteit donderdag bekend.

Van Lieshout (1955) is vooral bekend als kinderboekenschrijver en maker van sketches en liedjes voor de televisieprogramma's Sesamstraat en Het Klokhuis. De kunstenaar gaat colleges geven aan letterenstudenten en houdt de Leonardo-lezing. De Leonardo-leerstoel wordt bij toerbeurt bekleed door prominente Nederlanders die hun sporen hebben verdiend in diverse maatschappelijke sectoren.

Eerdere Leonardo-hoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland en Leo Vroman. (Rottend Staal Online, 6-8-2004)

terug naar boven


TOVENAARS BETRAPT MET 50 LIJKEN EN 20 SCHEDELS

Lagos/Epibreren - Na het nieuws van gisteren over de paus en duivel was te verwachten dat ook de tovenaars zich deze komkommertijd zouden roeren. En jawel, nauwelijks hadden we bericht over de pauëzie of we kregen een gruwelijk bericht van Reuters binnen, over Nigeriaanse tovenaars die op heterdaad betrapt waren met een vijftigtal lijken, een twintigtal schedels (sommige vers) en diverse andere lichaamsdelen.

Het medium Jomanda, dat nu danig naar lucht lijkt te happen in de kristallen bol waarin ze nog steeds opzwemt met onze goudvissen Diligence en Herbert zegt hierover het volgende: 'Wereldwijd zijn de healings erg succesvol'. (Rottend Staal Online, 6-8-2004)


terug naar boven

'LIEFDE' MOOISTE WOORD VAN 124,5 NEDERLANDERS

Amsterdam/Epibreren - Volgens een gisteren gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO dat onder 996 Nederlanders is uitgevoerd vinden 124,5 Nederlanders 'liefde' het mooiste woord, meldt Nu.nl.

19,92 Mensen noemden ook 'vakantie', 'geluk' en 'vrijheid' als mooiste woorden die de Nederlandse taal rijk is.

De onderzoeker van TNS NIPO concludeert dat mensen woorden vooral mooi vinden wegens de betekenis en niet zozeer wegens de klank. 'Vertrouwen', 'gezellig' en 'vrede' werden door 9,96 mensen genoemd.

Te Epibreren is men wel een beetje verbaasd over de halve, de 0,92ste en de 0,96ste mensen die TNS NIPO heeft weten te ondervragen. Bij eigen polls is dit verschijnsel nog nooit opgemerkt. Het vermoeden bestaat dan ook dat TNS NIPO nauw samenwerkt met de Nigeriaanse tovenaars uit het bovenstaande bericht.
(Rottend Staal Online, 6-8-2004)


terug naar boven

PAUS DICHT OP BUIS

Hilversum - Op de late zondagavond a.s. is in het programma Nachtgedachten poëzie van Onze Heilige Vader Paus Johannes Paulus II in beeld en geluid. Het is ons onbekend of onze altijd zo fitte en flitsende geestelijk leider zijn poëmen live vanuit Studio RKK ten gehore zal brengen, of dat er een hippe poëzieclip vertoond zal worden.

Op de Nachtgedachten-pagina kan de pauëzie na de uitzending bekeken worden.

De duivel zit ondertussen ook niet stil. Hij biedt de paus online tegengas via diverse websites, middels deze verschrikkelijke tekst (niet geschikt voor minderjarigen).
(Rottend Staal Online, 5-8-2004)


terug naar boven

HAGEDISSEN TE GEARSLACH

Gearslach - In navolging van het vroegere hagepreken houdt de gemeente Gearslach op zaterdag 21 augustus een evenement: hagedissen. Na de oproep van Henk Zevensprong om toch vooral dissen in te zenden, hebben dusdanig veel dorpelingen gereageerd dat is besloten er een evenement van te maken.

Voor de gelegenheid is een keur aan hagen aangelegd, veelal in zijn geheel overgebracht om aan de korte voorbereidingstijd te kunnen voldoen. Er zijn een aantal verschillende onderdelen te bekijken.

Bij het enkelvoudig hagedissen gaat de disser aan de de ene kant van de haag staan en het publiek aan de andere kant, zoals bij het Groningse festival Dissers in de Prinsentuin gebeurt. Het meervoudige hagedissen is wat lastiger voor de disser: hij/zij bevindt zich aan gene zijde van welliefst vijf hagen en moet dus flink hard dissen om het publiek verderop te bereiken. Dan is er nog het denhaagdissen en u snapt het: de disser moet naar Den Haag afreizen en met zijn dis op een of andere wijze Gearslach zien te bereiken, waarbij alle multimediale middelen geoorloofd zijn.
(Henk Zevensprong, Rottend Staal Online, 5-8-2004)


terug naar boven

OPMERKELIJKE TRANSFER - SHAKESPEARE NAAR PASSAGE

Epibreren - De in sommige kringen niet geheel onbekende auteur William Shakespeare geeft momenteel bij Uitgeverij Passage uit. Althans, dat meldt het medium Jomanda na het opzwemmen met goudvissen in een kristallen bol.

The Lady of the Light wist ook te vertellen dat gisteren voor het eerst bij de traditionele Shakespeare-opvoeringen in Diever (Drenthe) een tekstboek uitgekomen is, bevattende deTimon van Athene-vertaling van regisseur Jack Nieborg.

Sedert 1946 woonden 870.000 mensen deze Shakespeare-uitvoeringen bij. De laatste paar jaar worden de stukken vertaald en geregisseerd door Jack Nieborg. Deze nieuwe vertalingen krijgen veel bijval. Dat was voor Uitgeverij Passage reden genoeg om de krasse 440-jarige auteur op te zoeken en hem te vragen voor het fonds van de uitgeverij. Timon van Athene in de vertaling van Jack Nieborg is vanaf heden verkrijgbaar in de boekhandel (ISBN 90 5452 120 1 / € 14,90).
(Rottend Staal Online, 5-8-2004)

terug naar boven

WWW.RUBENVANGOGH.NL

Utrecht - Onze medewerker Ruben van Gogh heeft eindelijk weer een actuele website: www.rubenvangogh.nl. Een mooie, overzichtelijke en informatieve site die zeker het bezoeken waard is. (Rottend Staal Online, 5-8-2004)

terug naar boven

OWEN POETRY AWARD VOOR HAROLD PINTER

Londen - Toneelschrijver Harold Pinter ontvangt de Wilfred Owen Award for Poetry voor een bundel waarin dichtmatig de oorlog in Irak bekritiseerd wordt, zo bericht de BBC.

De prijs wordt om elke twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar die in de traditie van de onlangs overleden dichter Wilfred Owen (1893-1918) werkt. De in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog gestorven Owen wordt door velen beschouwd als beste Britse oorlogsdichter. (Rottend Staal Online, 5-8-2004, met dank aan www.placesforwriters.com)

terug naar boven

DIEPTEPUNT VAN WEBLOGDRANG

Epibreren - Onze medewerker Daniël Dee heeft wat waarschijnlijk de ergste auteursweblog is gefabriceerd. Waar veel weblogs en sites van auteurs al een te grote voorraad reclamepraat en loftrompetterij bevatten, is Dee erin geslaagd een misselijkmakende hoeveelheid foto's van hemzelf op zijn digitale dagboek aan te brengen. Je krijgt er de neiging van hem een spiegel op te sturen.

Daarnaast heeft hij een groot aantal foto's van anderen schaamteloos bij elkaar gejat, zonder toestemming van de verschillende fotografen te vragen, zonder hun namen te vermelden en zonder bronvermeldingen. Schande! Een woedende hoofdredacteur die af en toe bijklust als fotograaf heeft Dee inmiddels gemaand te stoppen met dit schaamteloze diefstalgedrag. (Rottend Staal Online, 4-8-2004)

post scriptum: inmiddels is de gewraakte foto verwijderd en is het weblog ietwat versoberd en daarmee verbeterd. (Rottend Staal Online, 5-8-2004)

terug naar boven

NIEUWE DELEN SANDWICH-REEKS VERSCHENEN

Amsterdam - Sandwich-reeks nummers 7 en 8, onder redactie van onze medewerker Gerrit Komrij, zijn verschenen bij Uitgeverij 521. Nummer 7 is de debuutbundel Eenvoudig schedellichten van Erik Solvanger, van wie we helaas nog niets weten en nummer 8 heeft als verrassende titel Gedichten en is van de hand van de onlangs overleden Didymus, pseudoniem van Thomas Johannes Werndly (1830-1868).

Deze informatie, die tot ons kwam van de sympathieke uitgeverij, bereikte ons met het ontregelende nieuws dat in november de roman Het Tolhuis van Paul Janssen (1952) bij 521 verschijnt. Deze Paul Janssen is iemand anders dan onze medewerker Paul Janssen (1960), over wie we later deze maand olijk nieuws gaan brengen. Om de verwarring tegen te gaan raden we de Paul Janssen lichting 1952 aan gebruik te maken van één of meerdere tussenletters in de naam. (Rottend Staal Online, 4-8-2004)

terug naar boven

WEER MEER VAN WARREN

Middelburg - Onze onlangs overleden medewerker Hans Warren blijft maar bezig: in zijn nalatenschap zijn twee nog ongepubliceerde romans aangetroffen, geschreven rond 1950. Op zijn eigen postume webstek meer erover, alsmede een gesprek met Ronald Rijkse, conservator bijzonder collecties van de Zeeuwse Bibliotheek en de voor de nalatenschap van Warren verantwoordelijke. (Rottend Staal Online, 4-8-2004)

terug naar boven

POËZIE EN MIDDELBURGSE TUINEN

Middelburg - Als voorloper op het poëzie-evenement Park & Poëzie 2004, een initiatief van de Middelburgse Stadsdichter Chawwa Wijnberg, is in de Zeeuwse Bibliotheek van maandag 2 augustus tot en met zaterdag 25 september de expositie 'Park & Poëzie, Dichters Natuurlijk!' te zien. De tentoonstelling is te bezichtigen op de tweede verdieping, in het Zeeuws Documentatiecentrum.

Speciaal voor deze expositie hebben dichters uit binnen- en buitenland tuingedichten bijeengeharkt. Alle gedichten zijn geïllustreerd met foto's van Middelburgse stadstuinen. Fotograaf Frank Viergever geeft een impressie van de onbekende tuinen.

De expositie bestaat onder andere uit gedichten van Jana Beranovà, Anneke Brassinga, Al Galidi, Marie-Cécile Moerdijk en Hans Tentije. Deze en andere dichters dragen tijdens Park & Poëzie 2004, in september, werk voor in de tentoongestelde tuinen. De kaartverkoop voor het evenement start half augustus.

De Zeeuwse Bibliotheek huist te Kousteensedijk 7 in de Zeeuwse hoofdstad.
Onderstaand een fragment van het tuingedicht 'Bolwerk' van Chawwa Wijnberg, uit de bundel Echo van de Roos, 2003:

Kan het de bomen iets schelen
Soms lijkt het groen
Zo idyllisch vervlochten
Elkaar te velen
Of wurgt de klimmer bloeiend
De stijve reus (…)

(Rottend Staal Online, 4-8-2004)

terug naar boven


HHMM!? POËZIE IS HIP!?

Epibreren/Utrecht - Onze societyverslaggeefster dook in haar strandkuil onderstaande persbericht op, dat we onze lezers niet willen onthouden:

Dichterbij Dichtavond met allemaal hele hippe dichters

U zult het haast niet geloven, maar poezie is ontzettend hip. Dat lazen we tenminste in de Marie Clair van vorige maand. Dichterbij stond ook vermeld in hun agenda en ja dat verwacht je niet. Na het lezen van zoiets heb je alleen twee keuzes: kappen met de dichtavonden of écht hip worden. Kappen doen we niet, vooral niet na de gave en strijdvaardige editie van juni, dus wordt het de laatste. Er is al telefonisch contact geweest met verschillende image-builders, we hebben al een paar dagen een styliste rondlopen die alle vrijwilligers apart neemt om ze om te toveren tot ware trendsetters en de kroeg-en zaaldesign zal worden gedaan door klusman Ad in samenwerking met Jan de Bouvier. Op de avond zelf zullen natuurlijk ook dichters aanwezig zijn, echter zijn we er nog niet helemaal over uit welke dichters nu het beste bij onze nieuwe image passen.

We hebben tot nu toe het Friese literaire wonderkind Tsead Bruinja op onze lijst staan met zijn waanzinnig professionele en mooie gedichten en Eurodusnie Lotte die menig jurylid op verschillende poetryslams heeft weten doen opkijken. Nu nog zien of de andere twee gave dichters ook door de kritische test van de imagecommissie heenkomen. Het feit dat deze twee dichters, te weten Maarten Das en Arnoud Rigter allebei winnaars zijn van poetryslams zal misschien in hun voordeel werken. Kom op donderdag 12 augustus dus Dichterbij om jezelf aan te vullen met vette hippe poetische dope en achteraf met heerlijke drankjes van de Cocktailbar from Hell.

Dichtavond Dichterbij ACU, Voorstraat 71, Utrecht. Donderdag 12 augustus, aanvang 20.25 uur, toegang 0,00 euro's. Tel: 030-231.45.90. (Rottend Staal Online, 3-8-2004)

terug naar boven


HEYTZE'S WEERWOORD OP ROZENVOET

Utrecht - Onze medewerker Ingmar Heytze reageert als volgt op Chantalle Rozenvoets uitlatingen van gisteren:

'Is dit genoeg, een stuk of wat citaten, voor de beschuldiging van plagiaat?'

Mevrouw Rozenvoet bleek zich overigens ietwat vergist te hebben in de telling van de gedichten. Het gaat niet om het eerste en het tweede, maar om het tweede en het derde gedicht in de serie verzen die Heytze elke vrijdag in het Utrechts Nieuwsblad publiceert.
Liesbeth van Dalsum is intussen naar het strand afgereisd om Rozenvoet Heytze's citaat voor te leggen. Het zal nog flink zoeken worden, aldaar, tussen de met draglines aangelegde strandkuilen.

Geheel los van de mening van mevrouw Rozenvoet is de redactie van mening dat bruik van andermans tekstfragmenten mag, vermits op een of andere wijze aangegeven, gegeven het feit dat het gros der lezers het bruik niet zal herkennen. Bovendien is het vermelden van bruik wel zo sympathiek naar de makers van het origineel. (Rottend Staal Online, 3-8-2004)

terug naar boven

DICHTERS IN DE PRINSENTUIN DRUKKER DAN OOIT

Epibreren/Groningen - De zevende editie van het Dichters in de Prinsentuinfestival werd dit jaar beter dan ooit bezocht. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven door de onoverzichtelijkheid van de tuin, maar ruw geschat deden op de beide middagen circa tweehonderd mensen het festival aan en trok de avond in Athena's vijfendertig lieden. De slotavond bij het Schouwburgcafé (officiëel De Souffleur geheten, maar geen Groninger die dat weet) was een daverend klapstuk, waarvoor tweehonderd mensen zich onder de platanen vergaard hadden en voordrachten van ondermeer Jean Pierre Rawie, Bas Belleman en Wim T. Schippers bijwoonden.

En daar bleek ook dat poëzievoordrachten gebaat zijn bij afwezigheid van zon. Waar ik op de middagen slechts af en toe geconcentreerd kon luisteren, afgeleid door hinderlijke zonnestralen en afzichtelijk groen (waarom die in de weg staande planten niet verwijderd?) en ik ook niet gecharmeerd was van mijn eigen voordracht (een Droog hoort niet 's middags buiten op een grasvlak voor te dragen), kostte me dat op de slotavond geen enkele moeite.

Naast de donkerte, die sowieso sfeerverhogend werkt, zal ook de mogelijkheid tot het gebruiken van alcohol in positieve zin aan de sfeer meegewerkt hebben. Jean Pierre Rawie, die als eerste 's avonds voordroeg, had de pech dat nog in het laatste zonlicht te moeten doen. Desalniettemin deed hij zijn best en bracht zelfs een vers vers. Het onvermijdelijke 'Sterfbed' kwam voorbij en zoals gebruikelijk besloot hij met een uit het Russisch vertaald gedicht. Maar zijn timing was goed: niet gehaast en vooral niet teveel gedichten.

Van de dichters die tussen Rawie en Schippers optraden was de voordracht van onze medewerker Bas Belleman het opvallendst: met veel energie las hij het titelvers van zijn bundel Nu nog volop ventilatoren voor. Als hij nu nog zijn werk even uit het hoofd leert, dan komt het er nog beter uit. Want wie een gedicht uit het hoofd kent, heeft gedurende het leerproces alle mogelijkheden tot de beste voordracht verkend. dus aan het werk, Belleman!

Absolute topper was Wim T. Schippers, die gedichten bracht die hij onder het pseudoniem Wilhemina Kuttje Sr. geschreven had voor zijn legendarische radioprogramma Ronflonflon. Hij legde uitvoerig en hoogst hilarisch uit hoe de gedichten tot stand waren gekomen en bracht ze met verve. De inleidingen maakten het ook mogelijk een stuk geconcentreerder naar de poëzie te luisteren - iets waar nog steeds te veel dichters zich niet bewust van zijn.


(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 2-8-2004)

terug naar boven

DAGBLAD DE STENTOR VANDAAG FAVORIETE KRANT

Epibreren - De redactie heeft vanmorgen Dagblad de Stentor uitgeroepen tot favoriete krant van de dag. Want het dagblad is er in geslaagd een diepteinterview te houden met de drie dochters van de 'Wreker van Zuuk' en bericht uitgebreid over de Deventer Boekenmarkt - die dit jaar 125.000 bezoekers trok - en het poëziefestival Het Tuinfeest, dat traditiegetrouw aan de Boekenmarkt vooraf gaat. (Rottend Staal Online, 2-8-2004)

terug naar boven

VOORPUBLICATIE HANS WARRENS GEHEIM DAGBOEK ONLINE

Amsterdam - Onze medewerker Hans Warren heeft op zijn webstek een voorpublicatie uit zijn binnenkort te verschijnen Geheim Dagboek 1987-1990 laten zetten.
(Rottend Staal Online, 2-8-2004)

terug naar boven

 terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van juli 2004
het nieuws van juni 2004
het nieuws van 1-5-2004 t/m 31-5-2004
het nieuws van 16-4 t/m 30-4-2004
het nieuws van 1-4 t/m 15-4-2004
het nieuws van 16-3 t/m 31-3-2004
het nieuws van 1-3 t/m 15-3-2004
het nieuws van 22-2 t/m 29-2-2004
het nieuws van 20-2 t/m 21-2-2004
het nieuws van 19-2-2004
het nieuws van 16-2 t/m 18-2-2004
het nieuws van 14-2 t/m 15-2-2004
het nieuws van 12-2 t/m 13-2-2004
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.