ALFRED SCHAFFERS SCHRIJVERSDAGBOEK

Lees op www.schrijversnet.nl hoe de in Zuid-Afrika woonachtige dichter Alfred Schaffer zijn korte verblijf in Nederland beleefde, begin mei. (Rottend Staal Online, 31-5-2002)

terug naar boven


190.000 EURO VOOR WEBSITE POETRY INTERNATIONAL

Het Boekblad berichtte gisteren dat Poetry International Web, de internationale poëzie-website van Stichting Poetry International, van de Europese Commissie 190.000 euro subsidie krijgt, in het kader van het programma 'Cultuur 2000'. Dit bedrag wordt voor een periode van drie jaar toegekend.
Bezoek Het Boekblad voor het hele artikel.
De Poetry International-site is inmiddels grondig vernieuwd - dit in verband met het naken van het festival, dat van 15 tot en met 21 juni in Rotterdam plaats vindt. (Rottend Staal Online, 30-5-2002)

terug naar boven


EEN SURREALISTISCHE CEREMONIE

Groningen - Gistermiddag werd in Groningen John Mulders gecremeerd. Bij de plechtigheid droeg de Groninger Stadsdichter een In Memoriamgedicht voor. Liesbeth van Dalsum vroeg hem hoe het in zijn werk ging.

Liesbeth van Dalsum: "Hoe ging dat in zijn werk?"
Bart FM Droog:
"Werd dinsdagmiddag gebeld door een van de twee gemeentelijke uitvaartbeambten, mevrouw Nelly Schipper. Die me vertelde dat de volgende dag Johannes Mulders gecremeerd zou worden en dat niemand de crematie zou bijwonen. Ik vroeg haar om me alles te vertellen wat ze over hem wist, teneinde een gedicht te kunnen schrijven. Dat heb ik in twee delen gedaan: direct na het telefoongesprek mijn eerste impressies vastgelegd en op de ochtend voor de crematie deze verder uitgewerkt.
Bij het sfeervolle crematorium aangekomen informeerde ik in welke aula ik moest zijn en kreeg tot mijn grote consternatie te horen dat de plechtigheid al gedaan was. Wat godzijdank niet het geval bleek, omdat op het laatste moment de zus van Johannes besloten had te komen - maar ze was in Groningen-stad verdwaald. De uitvaartleider besloot derhalve de plechtigheid uit te stellen en ik werd in de chauffeurskantine van het cematorium gestald tot de zus arriveerde.
Ze kwam met een vriendin. Ik ging bij haar zitten en vroeg haar wat zijn roepnaam was - John. Zelf was ze onderwijzeres te Rotterdam en had haar broer een jaar geleden het laatst gezien. Ook zij wist weinig van zijn leven hier - het intrigerendste was dat John M. een kind heeft rondlopen, waarvan ze naam noch geslacht kende. Dat kind is zover ik weet niet bij de gemeente bekend.
Enfin, iets later werden we de grote aula ingeleid. John lag in een blankhouten kist. De zus en haar vriendin, de uitvaartleider, een man van een uitvaartbedrijf en ik waren de enigen in die grote zaal.
De ceremonie begon; eerst: muziek, type muzak. Dan, het gedicht:

I.M. JOHN MULDERS

Wat is er gebeurd
dat jij, 41 jaar
verkoos te sterven

in een naamloos huis
op een onbekende dag
in deze trotse stad

waardoor je liep
waar je gebruikte
waar je was

en nu niet meer

John, wat waren
je naam, je jeugd
je liefdes, je plezier

wat is er gebeurd
dat jij, 41 jaar
hoe was het - nee

ga en vind vrede
wals in de wolken
boven deze stad

en huil nimmermeer.

Weer muziek. Een mooie, korte toespraak van de uitvaartleider. De ceremonie liep ten einde. Ik stootte de zus aan en zei haar dat als, zoals ze van tevoren gezegd had, ze nog iets wilde zeggen ze dat nu kon doen. Ze liep naar de kist en nam geëmotioneerd afscheid van haar broer met lieve, lieve woorden. Weer muziek en de kist verdween. De dienst was voorbij.
De uitvaartleider leidde ons via vele gangen en zalen naar een van de uitgangen. Ik nam afscheid van de zus en de vriendin, sprak nog even met de uitvaartleider en holde naar mijn auto, daar ik twee uur later cultuurhotemetoten in Slot Zeist te Zeist moest vermaken."
Van Dalsum: Eerder noemde je de overledene Johannes M. Nu noem je zijn hele naam. Waarom?
Droog: "Vanwege het kind. Ik weet dat dit interview online gaat en blijft. Dus mocht het kind ooit iets over zijn of haar vader via internet willen achterhalen, dan kan dat nu. Maar ook omdat John vrienden gehad moet hebben - zij waren volgens zus Tineke de reden dat hij ooit naar Groningen was gekomen. Misschien lezen ze dit. ' Johannes M.' zal hen niets zeggen, John Mulders wel."
Van Dalsum: "Wat was je totaalindruk?"
Droog: "Ik heb een goed gevoel over wat ik daar gedaan heb: namens de Stad Groningen een van haar burgers respect betoond en de zus een klein monumentje van papier gegeven."
(Rottend Staal Online, 30-5-2002)

terug naar boven


EERSTE EENZAME GRONINGER DODE VOOR STADSDICHTER

Groningen - Vanmiddag zal de Groninger Stadsdichter bij de crematie van de 40-jarige Johannes Mulders zijn eerste stadsdichterlijke uitvaartgedicht voordragen. Johannes werd vorige week levenloos in zijn woning aangetroffen.
De Dienst Bevolkingszaken van de Gemeente Groningen verzorgt de uitvaart. (Rottend Staal Online, 29-5-2002)

terug naar boven


UITSTEL

Groningen - Afgelopen zondag verscheen de dichtbundel Uitstel, het debuut van dichter en muzikant Yde van Reide (Velsen, 1944). Volgens zijn uitgeeefster zoomt Van Reide met zijn gedichten ogenschijnlijk lichtvoetig in op de scherpe kanten van het leven.
Uitstel is na de bundel Het wordt nooit zomer, geschreven door vier dichteressen, de tweede uitgave van Uitgeverij Monnier, een kleine eenmansuitgeverij voor poezie, die in de toekomst haar fonds zal uitbreiden met proza. Uitstel kost 11,50 Euro exclusief verzendkosten en is rechtstreeks te bestellen bij Uitgeverij Monnier (Akkerstraat 16A, 9717 KH Groningen, e-mail uitgeverijmonnier@hotmail.com. De bundels zijn ook te koop bij boekhandel Godert Walter, Athena's boekhandel en Scholtens Wristers.(Rottend Staal Online, 29-5-2002)

terug naar bovenBOEKDIEVEN GEVAT

Epibreren - De Britse krant The Observer bericht over de veroordeling van William Simon Jacques, een 33-jarige accountant die van 1990 tot 1999 honderden zeldzame boeken plunderde uit Britse bibliotheken. Hij stal o.a. werken van Galilei, Newton en Malthus en verkocht ze op Europese veilingen.
Toen hij in 1999 tegen de lamp dreigde te lopen vluchtte hij naar Cuba, na overmaking van 360.000 pond via Gibraltar naar de Banco Metropolitano te Havana. Eind 1999 vloog hij echter weer terug naar Engeland en werd gearresteerd.
Hoewel de politie gelooft dat Jacques eigenhandig de boeken stal, is dat niet de mening van Brian Jenkins, werkzaam aan de Cambridge University Library, die volhoudt dat Jacques hulp van een medewerker van de bibliotheek gehad heeft moeten hebben.
William Jacques Simon is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 310.000 pond.
(het hele artikel: http://www.observer.co.uk/review/story/0,6903,722127,00.html)

Het Belang van Limburg berichtte over een andere boekendief, die de kloosterbibliotheek van Sainte Odile in de Elzas plunderde.
Een 32-jarige leraar uit de omgeving van Straatsburg had in een boek over het klooster gelezen over een geheime gang die naar de bibliotheek leidde. De gang bleek te bestaan.
Zeker twee jaar lang heeft de man geregeld boeken uit de bibliotheek ontvreemd, waaronder eeuwenoude verluchtigde manuscripten. Zondag 19 mei werd hij met behulp van een videocamera gepakt. Dat heeft een openbaar aanklager vorige week woensdag bekendgemaakt.
De politie trof de gestolen boeken bij de verdachte thuis aan. Naar eigen zeggen hield hij veel van de boeken en was hij niet van plan geweest ze door te verkopen. Dat was ook onmogelijk geweest zonder op te vallen, aldus de aanklager. De waarde van de gestolen boeken is volgens een voormalig directeur van de bibliotheek onmogelijk te bepalen. (Rottend Staal Online, 28-5-2002)

terug naar bovenFREE WORD AWARD VOOR IRAAKSE DICHTER ALYASIRI

Epibreren - Hoewel het onderstaande ANP-bericht ongetwijfeld zeer goed nieuws is voor de dichter AlYasiri, deed het ons wel de wenkbrauwen fronsen. Een aanmoedigingsprijs voor een 60-jarige, met zes bundels op zijn naam? Die schijnbaar in Canada politieke problemen heeft en met dat geld weer verder kan vluchten?

ANP - De Iraakse dichter Aisa Hassan AlYasiri heeft zondag tijdens het Dunya Festival in Rotterdam de Free Word Award 2002 in ontvangst genomen. De prijs is ingesteld om dichters die zich door hun werk in ernstige politieke moeilijkheden bevinden, op weg te helpen.

Remco Campert overhandigde namens de jury de aanmoedigingsprijs, een geldbedrag van 5000 euro, AlYasiri (1942) was 25 jaar werkzaam in zijn geboorteland als journalist, criticus en dichter. Hij schreef zes gedichtenbundels, die door de Australische dichter Anne Fairbairn vertaald zijn. In 1982 werd AlYasiri gearresteerd en mocht hij niet meer als journalist werken. Hij vluchtte naar Jordanië en leeft nu in Canada in ballingschap.

De Free Word Award is in 1998 ingesteld door de stichting Poets of All Nations (PAN) in navolging van de vroegere Poetry International Award. In 2000 ging de prijs naar Flora Brovina, dichter en arts uit Kosovo, die in Servië tot twaalf jaar celstraf veroordeeld was. Na haar voortijdige vrijlating kon zij het geldbedrag in ontvangst nemen. De winnaar van vorig jaar, de Pakistaan Anwar Iqbal, heeft zijn prijs nog niet opgehaald. Het geldbedrag blijft voor hem gereserveerd. (Rottend Staal Online, 27-5-2002)

terug naar boven


NIEUWE PASSIONATE VERSCHENEN

Rotterdam - Inmiddels is ook het mei/juninummer van het 'tijdschrift voor nieuwe letteren Passionate' verschenen, met ondermeer verse kikkergedichten van onze medewerker Arjan Witte en een boeiend interview met onze medewerker Maarten van Roozendaal, waarin wordt ingegaan op het verschil tussen liedteksten en gedichten. Ook treft de poëzieliefhebber in deze 'Passionate' twee verzen van Patricia Smith aan, de Amerikaanse dichteres die op 19 juni deelneemt aan de Poetry International Poetry Slam.
Passionate kost 3,99 euro en ligt in de 25 betere boekhandels van Vlaanderen en Nederland te koop. (Rottend Staal Online, 24-5-2002)
terug naar boven


STADSGEDICHT IN VPRO-GIDS

Hilversum - In VPRO-Gids #21, die vanaf vandaag te koop is, vertelt de Groninger Stadsdichter hoe dat nu voelt, Stadsdichter te zijn. Naast een interview met hem staat een foto van Harry Meijer, waarop we de Stadsdichter aan zijn strak geordend bureau in zijn riante werkkamer aan het denken zien.
Ook is het gedicht 'Draf- en renbaan' afgedrukt, dat de Groninger Stadsdichter schreef na een bezoek aan het Bevrijdingsfestival 2002.
Het artikel is verschenen vanwege de vertoning van de documentaire 'De grandeur van Groningen' van Ireen van Ditshuijzen, die volgende week woensdag om 22.55 uur op Nederland 1 wordt uitgezonden. Van Ditshuijzen: "Het is allereerst het portret van een stad, die waanzinnig mooi is. Van oudsher al."(Rottend Staal Online, 23-5-2002)

terug naar boven


HEREN, HEREN!

Groningen - Klanten van de dit jaar jubilerende boekhandel Athena's werden onlangs vergast op een wel zeer bijzonder spektakel: dichter Rutger Kopland en vertaler/recensent Jaap Sietse Zuierveld die elkaar in de winkel wederzijds verrot stonden te schelden. Dit enerzijds omdat Zuierveld de nieuwste bundel van Kopland in de Universiteitskrant UK negatief had besproken, en anderzijds omdat de betreffende recensie naar de smaak van Kopland te kort was.
Toen de beide heren aanstalten maakten elkaar met boeken te gaan bekogelen greep boekhandelaar Gelly Talsma in: "Heren, heren! Er zijn hier klanten in de zaak." Dat bleek genoeg om de gemoederen tot bedaren te brengen. Beide heren dropen ietwat beschaamd af. (Rottend Staal Online, 23-5-2002)

terug naar boven


FORTUYNGEKTE IN DE POËZIE 2

Groningen - Op 20 mei berichtten we over de commotie die te Groningen is uitgebroken na publicatie van een Sint Pim-gedicht. Onze medewerker Karel ten Haaf, wijdde er een column aan in het radioprogramma 'Etters met letters':

Pim de Palingboer

In de Groninger Gezinsbode van woensdag 15 mei publiceerde de stad-Groninger dichter Rense Sinkgraven het gedicht "P I.M.". Ik ken Rense uit het literaire circuit als een vriendelijke en weldenkende collega, en kon dan ook in eerste instantie niet geloven wat ik las: de vermoorde Pim Fortuyn, de Leider, wordt in het gedicht uitvergroot tot een verlosser, een godheid.
Voor de zekerheid las ik het nog een keer, maar het stond er echt: "Onmogelijk/dat je dood bent. / Dadelijk richt je je op" - Pim is onsterfelijk, Pim is God geworden, Pim is de martelaar die zijn leven gaf voor 'ons', die gestorven is voor 'onze' idealen. Doch wanhoopt niet, zo houdt Rense Sinkgraven zijn lezers voor, Pims wederopstanding is nabij! Ik kan dit niet anders interpreteren dan als een uiting van godsdienstwaanzin.
Maar de getuigenis van Sinkgraven is meer dan alleen een uiting van godsdienstwaanzin: collega-dichter Sinkgraven heeft zijn schaapskleren uitgetrokken en huilt mee met de gevaarlijk rechtse wolven in het bos. Ik schrijf hier bewust 'gevaarlijk', want het zijn de aanhangers van Jezus Pim die iedereen die het oneens is met de ideeën van deze populistisch-rechtse charlatan de mond willen snoeren onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Ook dit doet trouwens aan godsdienstwaanzin denken: zoals bij elke fundamentalistische sekte wil men uit naam van God andersdenkenden het recht op vrije meningsuiting ontzeggen.
Als lid van de Socialistische Arbeiderspartij (SAP) en één der oprichters van het Groningse 'Comité Stop Fortuyn' was ik nauw betrokken bij de organisatie van de - na de moord op Fortuyn afgeblazen - demonstratie die onder de leuze "geef racisme geen stem" op 11 mei in Rotterdam zou worden gehouden. De (leden van) organisaties die opriepen tot deelname aan deze demonstratie, waaronder dus de SAP, worden sinds de moord op Fortuyn overspoeld met bedreigingen. Het ontstellende is dat deze bedreigingen niet alleen begrijpelijk worden gevonden door Fortuyn-aanhangers, maar dat ze
door hen worden goedgepraat middels de volgende kronkelredenering (al is het woord 'redenering' hier niet echt op zijn plaats): 'Pim is doodgeschoten vanwege zijn ideeën, DUS je kan in Nederland niet meer zeggen wat je wil zonder de kans te lopen dat je wordt doodgeschoten, DUS wie het niet met Pim eens was is schuldig aan de moord, DUS wie zegt het niet eens te zijn met Pim moet daarom uit naam van de vrijheid van meningsuiting de mond worden gesnoerd.'
In het Dagblad van het Noorden van 17 mei stelt Rense Sinkgraven impliciet dat hij de na de publicatie van "P I.M." in het literaire circuit ontstane commotie niet begrijpt, dat hij vindt "dat een dichter best zijn engagement mag laten blijken". Dat is allemaal 'tot je dienst', maar ik vind dat ik ook recht heb op het uiten van mijn mening - zonder bedreigd te worden door extreem-rechtse aanhangers van Fortuyn. En mijn mening is de volgende: Pim Fortuyn was geen godheid, maar een egocentrische man zonder ook maar het geringste mededogen met de zwakkeren in de samenleving. Deze man in een gedicht voorstellen als messias vind ik walgelijk en verachtelijk.

(Karel ten Haaf, Etters met Letters, OOG-Radio 20-5-2002/Rottend Staal Online, 23-5-2002)

terug naar boven


VIRTUEEL NAAR LEIDEN

Leiden, wie kent niet die fraaie stad, vol lommerrijke dreven en busbaanproblemen? Stad van het LVC en oud-Hollandse studentencorpora met gebral en gebal, maar bovenal de stad van de muurgedichten. Jawel, sinds 1992 brengt men te Leiden gedichten aan op muren. Al deze gedichten- tot nu toe 82, in vele verschillende talen - zijn nu online te lezen op www.muurgedichten.nl/
(Rottend Staal Online, 22-5-2002)
terug naar boven


NAAR BERN!

Bern - Jürg Halter nodigt iedereen uit de laatste enscenering van zijn theatervoorstelling Hotel Halter (CH/NL) bij te wonen. In dit stuk, waarin wordt ingegaan op de Zwitsers-Nederlandse verhoudingen, mag iedereen daarover vertellen, waarbij Halter de bijdragen zal vastleggen. Deelnemers krijgen daarvan een genummerde uitdraai.
Met:: Herr Halter, Getränke/Betreuung: Fräulein Droog (Nijmegen), Global-Lounge-House: DJ Beatmaster Kägi (Club C, Helsinki), Video: mg (Biel), Fahrer: Dan de Roodt (Bremgaarte)

Tegelijkertijd vindt er een verkooptentoonstelling van Halter en de Nederlandse kunstenaar Jake de Vos (Rotterdam) plaats.
De avond wordt besloten met de performance 'New Dutch', door Clare Goodwin (CH/UK) en Jürg Halter, geschreven en bewerkt door Jürg Halter. 'New Dutch' beleeft in Bern haar premiere. De performance gaat o.a. over tolerantie in Nederland, de kolonie van Zwitserland.

Het geheel vindt a.s. vrijdag 24 mei plaats in Restaurant Schwellenmätteli (onder de Kunsthalle), Dalmaziquai 11, Bern, Zwitserland, om 20.30 uur. Nadere info en reserveringen:jhalter@bluewin.ch . (Rottend Staal Online, 22-5-2002)

terug naar boven


EERSTE LANGERE ROTTEND STAAL ONLINE-RECENSIE VERSCHENEN

Groningen - In de Vera Krant #10, het tweewekelijks magazine van de club for international popunderground Vera te Groningen staat een lange en zeer positieve recensie van Rottend Staal Online, de eerste waarin eens goed gekeken is naar de veelzijdigheid van de site. De redactie van Rottend Staal Online is dan ook zeer verguld.
Het enige minpuntje aan de recensie is het ontbreken van de minpunten van Rottend Staal Online. Vandaar dat we die zelf weergeven, naar aanleiding van te Epibreren ontvangen hate-mails:
- Pim zou het niet zo gewild hebben.
- Rottend Staal Online bericht niet neutraal.
- Rottend Staal Online wordt te weinig ververst; dat zou elk uur moeten gebeuren.
- Rottend Staal Online krijgt teveel bezoekers en is daardoor te plat.
- Rottend Staal Online houdt geen rekening met het gedachtegoed van Pim.
- Rottend Staal Online herbergt te veel buitenlanders.
(Rottend Staal Online, 22-5-2002)

terug naar bovenGEANIMEERDE POËZIE

Utrecht - Voor DICHT/VORM leggen momenteel twaalf filmmakers de laatste hand aan animaties van gedichten van Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Lernert Engelberts, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Mustafa Stitou, Menno Wigman en Arjan Witte. Naast deze een minuut lange verfilmingen die vertoond zullen worden in bioscopen en op diverse film- en literaire festivals, podia en televisie, bestaat het project ook nog uit een uitgebreide cd-rom en dvd met de filmgedichten en extra informatie, een boek met de gedichten en een lespakket zodat het project gebruikt zal worden in het voortgezet onderwijs.
DICHT/VORM brengt de kunstzinnige animatie en poëzie naar het grote publiek. Zij presenteert van deze twee kunstvormen de nieuwe generatie: jong, toegankelijk en van de hoogste kwaliteit. Het project brengt tevens de voorfilm terug in de bioscoop en lanceert poëzie als multimediale kunstvorm.
Het project wordt in september 2002 gelanceerd en is een initiatief van il Luster Productions uit Utrecht. Bij het Nederlands Filmfestival (eind september) zullen de films en een documentaire over het maken ervan in première gaan. (Rottend Staal Online, 21-5-2002)

terug naar boven


UITGEVERS EN SCHRIJVERS BEREIKEN AKKOORD OVER MODELCONTRACT

Amsterdam - Het Boekblad bericht vandaag dat de literaire uitgevers en auteurs een akkoord hebben bereikt over een nieuw modelcontract. Als de leden van de Literaire Uitgeversgroep (LUG) en de Vereniging van Letterkundigen (VVL) het akkoord goedkeuren, gaat het contract in op 1 juli.
De auteurs gaan er in het nieuwe contract in alle opzichten financieel op vooruit. Met name aan pocket- en midprice-uitgaven zullen zij meer overhouden. Maar ook bij vertalingen in het buitenland, het bereiken van de bestsellersstatus en de export naar België gaan hun verdiensten omhoog.
Lees het hele artikel op de Boekblad-site. (Rottend Staal Online, 21-5-2002)

terug naar boven


FORTUYNGEKTE IN DE POËZIE

Groningen - De Fortuyngekte is nu ook in de poëzie doorgedrongen. Waar kort na Fortuyns onfortuinlijke dood de Dichter des Vaderlands een cynisch doch fraai vers over de reacties der Laaglandse politici publiceerde, is het nu ruim baan aan sentimentele Sint Pim-gedichten.

Godbetert in Groningen - stad en provincie met het laagste percentage van Fortuynstemmers - werd op de verkiezingsdag het sentimentele Fortuyn In Memoriamgedicht 'P.I.M.' in de Groninger Gezinsbode afgedrukt, met de beginregels 'Onmogelijk / dat je dood bent / Dadelijk richt je je op'. De schrijver van dit gedicht, onze medewerker Rense Sinkgraven, zag zich door het woedende koor van Groninger collega-dichters ('walgelijk', 'absoluut misplaatst', 'afkeurenswaardig') in het Dagblad van het Noorden genoodzaakt om zaterdag in diezelfde krant te verklaren dat hij 'ten stelligste ontkende met het gedicht P.I.M. 'een ode aan het gedachtegoed van de vermoorde politicus heeft willen brengen'.
In dat Dagblad echter wederom een Fortuyn-gedicht, waarin de wederopstanding van Sint Pim voorzien wordt, ditmaal van de hand van Driek van Wissen.

Om de waanzin compleet te maken: in de Volkskrant van afgelopen zaterdag een oproep om emotionele Pim-poëzie in te sturen voor een speciale Pimgedichtenbundel, die dichter/uitgever Max Bremer over anderhalf maand wil uitbrengen. We raden Sinkgraven en Van Wissen dan ook aan hun Pimverzen te e-mailen naar gedichtvoorpim@hotmail.com, opdat Rottend Staal Online verschoond blijft van dit blasfemische genre.

Kennelijk denkt men er in de religieuze poëziehoek compleet anders over: op Chroom Digitaal is het ruim baan voor sentimentele Pim Fortuyngedichten (zie 'columns' aldaar). Om maar te zwijgen over de Nederlandstalige neonazi's, die op de 'Literatuur, poezie en citaten'-pagina's van de verwerpelijke Amerikaanse nazi-site www.stormfront.org gretig meehuilen in het koor van Fortuynaanbidders.
(Rottend Staal Online, 20-5-2002)

terug naar boven


KISTWURK BLIJFT

Friesland - De actie die Friese literatoren hebben ondernomen ter ondersteuning van het Friestalige literaire magazine Kistwurk heeft succes gehad. Met een uitgedijde redactie (Tsead Bruinja, Eeltsje Hettinga, Eric Hoekstra, Elske Schotanus en Abe de Vries) en een grotere bijdrage van het NLPVF kan Kistwurk in elk geval dit jaar blijven verschijnen (op papier en online) en deels vernieuwd worden.
Geluiden uit het Friese Provinciehuis over de bijdragen voor volgend jaar klinken gunstig.
Zie ook de Rottend Staal Online van 20 april 2002.
(Rottend Staal Online, 20-5-2002)

terug naar boven


TWEEDE LITERAIR PASPOORT TE DEN HAAG

ANP/Den Haag - Het internationale poëziefestival Literair Paspoort in Den Haag gaat dit jaar door. De vorige manifestatie, twee jaar geleden, moest worden afgeblazen wegens onvoldoende subsidie.
De organiserende Haagse stichting Dichter Aan Huis kreeg ongeveer 90.000 euro van Den Haag. De stad neemt de hoofdmoot van de kosten op zich, aldus een woordvoerder van de stichting zaterdagmiddag. Literair Paspoort 2002 is op 5 en 6 oktober. De eerste editie van het tweejaarlijkse evenement was in 1998.
Literair Paspoort is de internationale editie van het poëziefestival Dichter Aan Huis. Tijdens dat eveneens tweejaarlijkse evenement treden vijftig Nederlandse en Vlaamse dichters op in vijftig Haagse woonkamers. Bij Literair Paspoort dragen 24 buitenlandse dichters, samen met een Nederlandse dichter, voor in de ambassadeurswoning van het land van herkomst van de buitenlandse dichter.
Deelnemende poëten zijn onder anderen de Nederlanders Remco Campert, Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Jean Pierre Rawie en Rutger Kopland. Uit het buitenland zijn onder anderen Robert Gray (Australië), Stefan Hertmans (België), Einar Ökland (Noorwegen), Matthew Sweeney (Ierland) en Lesego Rampolokeng (Zuid-Afrika) uitgenodigd.
Voor het voorjaar 2003 heeft de stichting plannen voor een proza- en columnistenfestival in Amsterdam volgens hetzelfde principe als poëziefestival Dichter Aan Huis. Ook zullen rondvaartboten worden ingeschakeld. In juli wordt het plan nader toegelicht. (Rottend Staal Online, 19-5-2002)

terug naar boven


LIESBETH VAN DALSUM OVER DE LANDELIJKE POETRY SLAM

Afgelopen donderdag streden in Doornroosje te Nijmegen vijf teams uit Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Heerlen en Nijmegen in de eerste landelijke finale van de Poetry Slam. De avond werd op speelse wijze geleid door het presentatieduo Frank en Miss Annika, waarbij Miss Annika als een strenge Chaiza Mourali de dichters aankondigde terwijl Frank als voice-over diende, een duidelijke knipoog naar de stem die men vroeger kon horen bij shows als 'Het rad van fortuin'. Wat zijn de prijzen? Er waren geen grote geldbedragen of wasmachines te winnen. De beste stad maakte kans op de Gouden Schrijfmasjien, terwijl de individuele winnaar mocht rekenen op de wisselbeker de Gouden Albatros, een overgespoten beeld van een mus die in een kanariekooi was gepropt. Voor de finalisten was de meeste interessante prijs een tour langs verschillende grote steden.
De voordrachten werden beoordeeld via een applausmeter waarvan de uitslag tijdens het klappen op een groot scherm kon worden gevolgd. Dit scherm diende ook als doek voor VJ Martijn Grootendorst die samen DJ Josito zorgde voor de aankleding van de avond. Zij wisselden de optredens af met hiphop- of housebeelden van stuiterende plaatsnamen van de deelnemende steden.
Nijmegen opende de avond met de dichter Guido Hogenbirk. Terwijl hij voorlas in pak en hoed, verscheen er achter hem een vertraagde opname van zijn optreden. Hogenbirk bracht verzen die vooral appelleerden aan de lach. Een gedicht over zijn moeder die een badeendje vermoorde was daar een voorbeeld van. Qua taal was dit werk niet echt spannend, vooral het voor de hand liggende rijm stoorde. Hoe beoordeel je deze vorm van poëzie? De rijmdwang en het gebrek aan diepgang van veel deelnemers zijn niet het enige onderdeel van hun werk. Tegenover zwakke poëzie staat vaak een goede performance. Zijn de maatstaven voor geschreven poëzie überhaupt toepasbaar op de podiumkunsten van een slammer? Hogenbirk bracht wat performance aangaat wat dat betreft een geslaagd optreden.

Bernhard Christiansen was echter nog iets gevatter dan zijn collega. Hij kreeg het hardste applaus van het publiek met een gedicht over de moord op Melkert door tandheelkundigen. De sfeer veranderde toen Roos Clappers met enigszins naïeve romantische poëzie de beurt overnam. Regels als 'we zouden vrij moeten zijn' en 'ik neem lente in mijn mond' deden denken aan open podiumvoordrachten van een poëzieclubje. Ze had haar optreden duidelijk voorbereid maar miste iets sprankelends. Frank Antonie sloot het blokje Nijmegen af met wat eenvormige gedichten over geweld uit verveling, type 'ik vermoord mijn kat terwijl ik tv kijk'. Op dit soort humor zou het publiek nog enkele malen getrakteerd worden.

Maar niet door Tjitske Jansen die de spits afbeet voor het team uit Amsterdam. De gedichten van Jansen zaten goed in elkaar. Zij legde meer dan andere dichters aandacht bij de vorm van het werk. Haar teamgenoot Erik Jan Harmens vroeg daarna met monotone sardonische polygoonstem zijn lief ongeïnteresseerd bloemen mee te nemen voor de ramen. Die onverschilligheid en het dwingende ritme werkten aanstekelijk. 'Ik werd geacht te janken / dus dacht ik aan Joden' waren zelfs een stuk wranger dan Christiansens 'In memoriam voor Melkert'. Later, toen Harmens als beste dichter van Amsterdam werd gekozen, werd het duidelijk dat het het publiek niet alleen maar om makkelijke grappen ging. Een dichter als Eus, die na Harmens las, zette met zwaar Amsterdams accent, de onderkoelde humor van Harmens voort en benadrukte het kleine huiselijke drama met regels als: 'ze verraadt de sportuitslagen / vanavond zullen ze bloemkool vreten dat had ze beloofd.' en 'bel eerst even dan zet ik alvast de tv aan', maar kwam ook niet veel verder dan dat. Ook Sven Ariaans miste overtuigingskracht, in een lang gedicht over andere voordragende dichters gaf hij een clichématig beeld van z'n collega's. Commentaar op rappende dichters die het niet zonder muziek zouden kunnen, boden weinig interessants, en al helemaal niet de diepgang waar hij voor pleitte. Hij eindigde met een gedicht over de metro in Amsterdam, maar ook dit gedicht was zwak, met quasi poëtische regels als 'tocht naar het einde dat steeds weer begint.'

Een dichter met een veel breder vocabulaire was Sieger M. Geertsma. Terwijl hij zo nu en dan verbeten om zich heen keek, schilderde hij een beeld van de technologische vooruitgang en stelde herhaaldelijk de vraag 'definieert techniek de orde van bestaan.' Hier sprak weer een dichter die niet ophield bij de voordeur. Het was daarom ook niet verwonderlijk dat hij de finale zou halen. Niet dat de andere dichters uit Groningen teleurstelden: Piet Oosterheerd bracht prachtige korte gedichten die soms associaties met de voordracht van Tonnus Oosterhoff opriepen en dan weer deden denken aan de hese stem van de presentator van Candle Light. De lichte spot in zijn werk was een verademing na het grote gehalte makkelijke grappen. De Groningse Matty de Vries had volgens een van haar gedichten last van een humor tumor. Die humor aarde goed. Helaas ging ze iets te lang door en verwarde haar keuze van serieuze gedichten en grappige gedichten het publiek. Rapper Sjef Weller bracht met de zelfde gedrevenheid als Sieger M. Geertsma een lange tekst over een treinreis. De assonantie en alliteratie dropen van het gedicht af, maar door die overdaad tekende zich hier de meester.
Voor de dichters uit het Zuiden was het moeilijk opboksen tegen Nijmegen, Amsterdam en Groningen. De dichteressen Marike van Meteren, Margreet Mulder en Marike Bollen uit Heerlen lazen romantische gedichten voor over ongenadige zeeën van passie. De ironie die nog wel klonk in het werk van het gros van de vorige dichters maakte nu plaats voor stijve dramatiek. De enige man uit het team van Heerlen, Quirien van Haelen, wist het publiek zo ver te krijgen hem tot favoriet te kiezen, onder andere met een gedicht waarin hij op vakantie in Frankrijk een meisje met probeert te versieren in onhandig Frans dat al gauw Rotterdams bleek te zijn. Ook Eindhoven wist maar met één dichter te overtuigen. De wat oudere Hongaar, Csaba Cserep, gaf zijn jongere collega's Erwin Troost, A C.G. Vianen en Berelaf het nakijken. Terwijl zij vooral hun gedichten het publiek in schreeuwden, bleef hij energiek en speels. Als oude verleider durfde hij het zelfs nog aan een aubade te brengen aan de strenge presentatrice Annika.

Amsterdam: Sven Ariaans, Tjitske Jansen, Erik Jan Harmens en Eus Groningen: Sieger M. Geertsma, Piet Oosterheerd, Matty de Vries en Sjef Weller Arnhem-Nijmegen: Roos Clappers, Bernhard Christiansen, Frank Antonie en Guide Hogenbirk
Eindhoven: Csaba Cserep, Berelaf, Erwin Troost en A.C.G. Vianen Heerlen-Weert: Margreet Mulder, Marike van Meteren, Quirien van Haelen en Marike Bollen, De Gouden Schrijfmasjien

Nadat Amsterdam de prijs kreeg als beste stad, werd de strijd gestreden tussen de finalisten. Erik Jan Harmens versloeg in een spannende laatste ronde Bernhard Christiansen, Quirien van Haelen, Sieger Geertsma en Csaba Cserep.

Erik Jan Harmens Bernhard Christiansen Quirien van Haelen
Copyright foto's:
Henk Vlasblom, Lokaalplus TV
Sieger Geertsma Csaba Cserep  

Het publiek, dat wild klapte als ze erom werden gevraagd, bleef beleefd stil tijdens de voordrachten. Het gemis aan boegeroep of enthousiaste aanmoedigingen was misschien te wijten aan de presentatie. Die kwam niet echt tot leven en had misschien het publiek iets meer kunnen uitdagen door hen meer te betrekken in de beoordeling. Door het grote aantal deelnemers was er echter weinig tijd voor de presentatoren om een sfeer te scheppen. Toch had een iets actievere presentatie wellicht de avond net zo sprankelend kunnen maken als veel van de voordrachten.

Foto's van de finale zijn te zien op www.pbase.com/lokaalplus - pagina's 6 t/m 19.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 18-5-2002)

terug naar boven


FABELS EN DIERGEDICHTEN OP GEDICHTENDAG 2003

Rotterdam - Het thema van de vierde Gedichtendag - donderdag 30 januari 2003 - is 'Fabels en diergedichten'. Poetry International en NRC Handelsblad gaan dichters uitnodigen moderne fabels te schrijven, om middels de dierenwereld satire te bedrijven. Eva Gerlach mag als recentste PC Hooftprijswinnaar voor poëzie de traditionele Gedichtendagbundel schrijven. Deze bundel met tien verse gedichten zal vanaf de Gedichtendag voor een habbekrats te koop zijn. (Rottend Staal Online, 18-5-2002)

terug naar boven


ERIK JAN HARMENS NEDERLANDSE SLAMKAMPIOEN

Nijmegen - De eerste landelijke finale van de Poetry Slam, die gisteren plaatsvond in Nijmegen, werd gewonnen door Amsterdammer Erik Jan Harmens. De 'gouden schrijfmasjien' – de prijs voor de beste slamstad – ging naar het team van de stad Amsterdam bestaande uit Tjitske Jansen, Eus, Sven Ariaans en Erik Jan Harmens.

Popzaal Doornroosje in Nijmegen was afgeladen vol voor deze door de Wintertuin georganiseerde Grand City Slam, waaraan twintig dichters deelnamen uit de vijf steden die een eigen poetry slam competitie hebben. Na een lange en spannende eerste ronde wisten vijf dichters de finaleronde te bereiken: Bernhard Christiansen (Nijmegen), Erik Jan Harmens (Amsterdam), Quirien van Haelen (Heerlen), Sieger Geertsma (Groningen) en Csaba Cserep (Eindhoven). De geluidmeter sloeg meermaals in het rood wanneer de volle, broeierige zaal blijk gaf van waardering voor één van de dichters. Maar uiteindelijk ging het tussen Bernhard Christiansen en Erik Jan Harmens die als laatste dichters overbleven op het kleine podium. Het was Harmens die, weliswaar nipt, wist te winnen omdat er net iets harder voor zijn gedichten en performance werd geschreeuwd, gefloten en gestamt dan voor die van Christiansen.

De prijs voor beste slammer van Nederland is de door de Wintertuin beschikbaar gestelde wisselbokaal 'de gouden Albatros'. Volgend jaar mei zal deze slambokaal inzet zijn van een nieuwe landelijke finale – met nieuwe winnaars van de vele poetry slam voorrondes die beginnen in september.

De prijs voor beste slamstad – gewonnen door Amsterdam - was de Gouden Schrijfmasjien, die namens de stad Groningen (in 1999 winnaar van de Literaire Freefight) uitgereikt werd door de Groninger Stadsdichter Bart FM Droog.

Vanavond is twee maal een verslag te horen van de Grand City Slam van gisteravond: in NPS Kunststof op Radio 1 tussen 19.00 uur en 20.00 uur en in BNN United, ook op Radio 1 tussen 21.00 en 22.00 uur. (Bob Geurts van Kessel, Rottend Staal Online, 17-5-2002)
terug naar boven


TIME-OUT

Epibreren - In verband met de chaotische binnenlandse situatie staakt de Rottend Staal Online tot en met vrijdag 17 mei de berichtgeving.
We roepen onze lezers uit Nederland op om op 15 mei toch vooral te gaan stemmen, bij voorkeur op een saaie partij die stabiliteit voorstaat en godsdienst in de kerk of moskee laat. Zwevende kiezers kunnen zich op www.stemwijzer.nl laten adviseren. (Rottend Staal Online, 14-5-2002)

terug naar boven


FRIESE KUNSTENAARS NAAR TOULOUSE

Leeuwarden - De Friese kunstenaarsgroep Fryxos, bestaande uit o.a. de dichters, beeldend kunstenaars en musici Joris Collier, Tsead Bruinja, Mark Bunder, Koos Dalstra, Anne Feddema, Pierre Mansire en De Zoete Hanen (Elmar Kuiper, Marc R. Kooy en Wouter Jansen) neemt op zondag 26 mei deel aan het 'Forum des langues du monde' te Toulouse.Vanaf 1993 richt deze manifestatie zich op alle talen van de wereld, ongeacht hun aard en status. Het Forum is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal cultureel ontmoetingspunt, waar kunstenaars, dichters en musici uit vele regio's en landen elkaar treffen en ook werk presenteren. De manifestatie vindt plaats in de open lucht, op het Capitol, het centrale plein van Toulouse.

Fryxos noemt zichzelf 'een Friese schijnbeweging'. Zij zoekt de ironische provocatie en schuwt het absurdisme niet. De frictie van het Friese wordt niet gecultiveerd, maar met open vizier in stelling gebracht. De groep haakt in op een internationale tendens van groeiend regionaal zelfbewustzijn in tijden van globalisering en mondialisering. Hierbij wordt ook aansluiting gezocht met kunstuitingen van allochtonen en kunstenaars elders in de wereld.

Nadere informatie: Huub Mous (Keunstwurk), tel: 058-234.34.34. E-mail: h.mous@keunstwurk.nl
(Rottend Staal Online, 13-5-2002)

terug naar boven


KRITISCHE KANTTEKENINGEN

Epibreren - Voor wie eens iets anders wil lezen dan de stroom aan lofuitingen op Pim Fortuyn kan op www.battl.nl en www.indymedia.nl vrije geluiden lezen. (Rottend Staal Online, 13-5-2002)

terug naar boven


DALAI LAMA GEARRIVEERD

Epibreren - Onder grote publieke belangstelling deed Zijne Heiligheid de Dalai Lama vanmiddag Epibreren aan, en presenteerde er het Never give up-gedicht, dat hij samen met Ron Whitehead heeft geschreven. Voorlopig zal de Dalai Lama in Whiteheads duinhuisje bivakkeren, in afwachting van de hermeubilering van het huisje aan de Duinstraat 113. (Rottend Staal Online, 12-5-2002)

terug naar boven


EPITOERISME NEEMT TOE

Epibreren - Precies een jaar geleden werd de 10.000ste bezoeker te Epibreren geregistreerd. Nu, een jaar later blijkt dat 21.623 bezoekers die eerste 10.000 gevolgd zijn.
Het aantal niet geregistreerde bezoekers, dat heet de mensen die niet via www.epibreren.com of www.epibreren.com/rs zijn binnengekomen, is vermoedelijk veel hoger. Helaas ontbreekt daar concreet cijfermateriaal over. (Rottend Staal Online, 12-5-2002)

terug naar boven


MARTIN VAN AMERONGEN OVERLEDEN

Amsterdam (ANP) - De hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Martin van Amerongen is zaterdagmorgen in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft het opinieblad zaterdag bekendgemaakt.

Van Amerongen overleed om acht uur in zijn eigen huis. Hij is zestig jaar oud geworden. De Groene is zaterdag juist voor het eerst als dagblad verschenen wegens het 125-jarig bestaan van het weekblad. Tot en met vrijdag komt De Groene Amsterdammer als ochtendkrant uit. In het eerste commentaar wordt gerefereerd aan de moord op Pim Fortuyn, en dat het feestelijke idee om als dagblad te verschijnen daardoor een bijsmaak krijgt.

De hoofdredacteur leed al ruim een jaar aan slokdarmkanker. Vorige week vrijdag verslechterde zijn situatie dusdanig dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen. "Nadat bleek dat men daar niet veel meer voor hem kon betekenen, keerde hij na een paar dagen weer naar huis terug'', aldus Boom.

De redactie van Rottend Staal Online condoleert zijn familie, zijn vrienden en Groene Amsterdammer-medewerkers met het verlies van deze grote denker. (Rottend Staal Online, 12-5-2002)

terug naar boven


GRAND CITY SLAM-PRIJS IS TOUR!

Nijmegen - De Wintertuin-organisatie heeft juist bekend gemaakt dat de winnaars van de Grand City Slam, die aanstaande donderdag in Doornroosje gehouden wordt, een wel zeer bijzondere prijs te wachten staat. Na de Grand City Slam gaat de Wintertuin namelijk op tournee met de beste slam-finalisten. Aangedaan worden het Virus Festival (Eindhoven), 013 (Tilburg), Sooz a Gogo (Arnhem), Valkenbergfestival (Breda), Paradiso (Amsterdam) en het Lowlands Festival (Biddinghuizen). (Rottend Staal Online, 11-5-2002)

terug naar boven


TUVIT SHLOMI EN PHILIP HÖLZENSPIES WINNEN PYTHISCHE SPELEN

Enschede - De onderdelen Poëzie en Poëzievoordracht van de Pythische Spelen 2002 zijn gewonnen door respectievelijk de 21-jarige Tuvit Shlomi uit Utrecht en Philip Hölzenspies uit Enschede. Beiden hadden sterke gedichten en strakke voordrachten, waarbij ze met de nodige humor de gedichten brachten. Het was opvallend dat veel van de deelnemers hun gedichten uit het hoofd declameerden.
Het winnen van het poëzie-onderdeel van de Pythische Spelen kan het begin betekenen van een sprankelende literaire carrière: zo won dichteres Rozalie Hirs de prijs in 1995.
De jury bestond ditmaal uit essayist/dichter J. Heymans, dichter Bart FM Droog, actrice Louise Broekhuizen - bij de jurering van de voordrachten bijgestaan door essayist/journalist Peter Buwalda.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 11-5-2002)

terug naar boven


ZWANENZANG IN HET ZWANENWATER

Voor de vijftiende en laatste keer wordt van 11 mei tot eind oktober de Poëzieroute Callantsoog (de oudste poëzieroute van Nederland) gehouden. Een deel ervan gaat door natuurreservaat Het Zwanenwater en kan te voet worden afgelegd. Het andere deel, door Callantsoog en omgeving, is het beste per fiets te bereiken. De reden waarom de Stichting Kunst in Callantsoog ermee stopt, is het financieringsprobleem. In haar Verantwoording in de begeleidende poëziebundel schrijft voorzitter Janneke Verburg: "Het wordt voor ons steeds moeilijker sponsors te vinden die een poëzieroute van deze kwaliteit kunnen financieren en aan kwaliteit willen we niet inleveren".
Omdat het de laatste keer is, heeft het bestuur niet gekozen voor een thema, maar liet het zich vooral leiden door eigen smaak.

Gedichten van de volgende vijfentwintig dichters treft u op de route aan: Jan Arends, Marc van Beek (8 jaar, bs De Ark, Espel), Jacques Brel, Cees Buddingh', Job Degenaar, Willem Elsschot, Ida Gerhardt, Siem de Haan, Judith Herzberg, Annemiek Koers (10 jaar, bs De Ark, Espel), Gerrit Komrij, Rutger Kopland, H. Marsman, Neeltje Maria Min, Maarten Mourik, Martinus Nijhoff, Jan van Nijlen, K.C. Numan, Nico Scheepmaker, Slauerhoff, Toon Tellegen, Mieke Tillema, Victor Vroomkoning, Ellen Warmond en Willem Wilmink.

Bij de VVV Callantsoog, het startpunt van de route, is de routebeschrijving verkrijgbaar. Nadere informatie: VVV Noordzeestrand Zijpe: 0224 - 581541. (Rottend Staal Online, 10-5-2002)

terug naar boven


PYTHISCHE SPELEN MET POËZIE

Enschede - Deze dagen vinden te Enschede de Pythische Spelen 2002 plaats. Aan dit grootste culturele studentenfestival van Nederland nemen circa 1000 deelnemers mee, die stuk voor stuk in een van de vele categorieën hopen te winnen. Ook dichtende studenten zijn van de partij: op zaterdagmiddag 11 mei zijn deze aan te treffen in de Enschedese Centrale Bibliotheek, waar ze tussen 11.15 en 15.45 uur middels hun voordrachten de eerste prijs in de wacht hopen te slepen. Met o.a. Arnoud Rigter (Eindhoven), Veith Rohen (Leiden), Harmjan Doornbos (Groningen), Mirjam van Lohuizen (Groningen), Jaron Beekers (Amsterdam), Niels van Gorp (Enschede), Meike Oosterwijk (Nijmegen), Tuvit Shlomi (Utrecht), Philip Hölzenspies (Enschede) en Allert Bijleveld (Amsterdam). De eerder aangekondigde Art Efficiency (Nijmegen), UDS (Utrecht) en Allard Welmers (Utrecht), zijn helaas dan niet aanwezig. De toegang is gratis. (Rottend Staal Online, 10-5-2002)

terug naar boven


OPMERKELIJK: HAGAR PEETERS DICHT AL DERTIG JAAR!

Epibreren - In de Volkskrant van vandaag staat een wel zeer grote onthulling over de op 12 mei 1972 geboren dichteres Hagar Peeters, in de rubriek ISBN:

"Hagar Peeters publiceert sinds 1972 poëzie. Genoeg gedicht over de liefde vandaag was haar debuut. Ze studeerde cum laude af op een doctoraalscriptie over Neerlands bekendste inbreker, Gerrit de Stotteraar. Het heeft geleid tot een boek: Gerrit de Stotteraar - Biografie van een boef (Podium, 16 euro)"

De redactie van de Rottend Staal Online is erg benieuwd naar die eerste verzen uit 1972. Als wat de Volkskrant schrijft waar is, dan is Hagar Peeters vermoedelijk 's lands eerste babydichter geweest. Of is haar geboortejaar de laatste jaren consequent verkeerd gemeld en dateert ze uit bijvoorbeeld 1954?
(Rottend Staal Online, 10-5-2002)

terug naar boven


DICHTER WIL NIET ONTHOOFD WORDEN

Kentucky - Onze medewerker Ron Whitehead heeft zijn langverwachte Poetry on the Peaks-tour door Nepal, waarbij hij gedichten vanaf bergtoppen zou voordragen, moeten afblazen. De Nepalese autoriteiten willen hem wegens de binnenlandse politieke situatie geen visum geven. Hij zou een te gemakkelijk doelwit voor Maoïstische sluipschutters zijn en middels zijn tour de veiligheid van de Sherpa's (en hun familieleden) die hem op deze tour zouden vergezellen in gevaar brengen.
De Maoïstische rebellen maken jacht op Nepalese politieagenten, militairen, Sherpa's en onderwijzers. Waarbij ze de nare eigenschap hebben deze te onthoofden.

Whitehead is natuulijk erg bedroefd dat na een jaar voorbereiding en intensieve fysieke training de tour is afgeblazen. Maar hij heeft begrip voor het standpunt van de Nepalese autoriteiten, omdat hij noch de veiligheid van anderen in gevaar wil brengen, noch zich op een zelfmoordmissie wil begeven.
Hij is daarentegen erg verheugd dat het gedicht 'Never give up', dat hij samen met de Dalai Lama schreef, desalniettemin wereldwijd verspreid gaat worden. Binnenkort hopen we dat gedicht in de Rottend Staal Online te publiceren. (Rottend Staal Online, 10-5-2002)

terug naar boven


SCHRIJVERS & BOEKENDAGEN

Na het mislukken van een grote publieksboekenbeurs vorig jaar in Rotterdam proberen de uitgevers het gewoon weer. Op zaterdag 16 en zondag 17 november 2002 vinden in de Beurs van Berlage te Amsterdam de Trouw Schrijvers & Boekendagen plaats. Ditmaal met als belangrijke sponsoren dagblad Trouw, waarin tegen die tijd een pagina met kortingsbonnen zal verschijnen, en de beruchte Nederlandse Spoorwegen, die trouwe klanten grote korting op de entree zullen geven. (Rottend Staal Online, 9-5-2002)

terug naar boven


DICHTER DES VADERLANDS SCHRIJFT VERS BIJ DOOD FORTUYN

Epibreren - In het NRC Handelsblad van vandaag staat het gedicht 'De zittende politicus' van de hand van de Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij, dat ingaat op de hypocriete reacties van de Nederlandse leidende politici.

DE ZITTENDE POLITICUS

Hij heeft nog nooit gedanst. Hij kent zijn doel.
Nog nooit is op zijn vale klerkensmoel
Zomaar een lach verschenen, maar die nacht,
Nadat de gek de nar had omgebracht,
Kroop hij zijn bed uit, glimmend van de pret,
En maakte hij onbespied een pirouette.
Dank, dank, riep hij, het monster is geveld.
Hij oefende het woord 'geschokt' voor morgen
En sliep als twintig ossen kunnen slapen.
Straks is hij, voor de camera, vol zorgen.
Natuurlijk is hij zwaar tegen geweld.
Daar klinkt verdomd weer zijn belegen lied.
Hij loopt op straat, ondragelijk rechtschapen,
En ziet nog steeds het echte monster niet.

© Gerrit Komrij, mei 2002

De zes eerdere gedichten die Gerrit Komrij als Dichter des Vaderlands schreef zijn te vinden op www.nrc.nl/dossiers/Dichter_des_Vaderlands/. (Rottend Staal Online, 8-5-2002)

terug naar boven


DAGBOEK

Blijham - Willem Jan van Wijk, de kersverse winnaar van het Belcampo Stipendium, heeft voor Schrijversnet.nl een dagboek bijgehouden. Zoals een dichter betaamt is dat een dagboek in versen geworden. Lees het op www.schrijversnet.nl. Van Wijk publiceert bij uitgeverij Passage. (Rottend Staal Online, 8-5-2002)
terug naar boven


NEDERLAND IS GEK GEWORDEN

Epibreren - Met verbijstering neemt de bevolking van Epibreren kennis van de massa-hysterie die in Nederland is uitgebroken na de dood van Pim Fortuyn.
Fortuyn was geen heilige. Zie bijvoorbeeld de Rottend Staal Online van 22-10-2001.
(Rottend Staal Online, 8-5-2002)
terug naar boven


GEDICHTENZOMER

Groningen - Zover nu bekend zijn er in juli en augustus drie grote dichtevenementen. Van 1 juli tot en met 10 september vindt in het Vlaamse Watou de Poëziezomer plaats. Met medewerking van o.a. Hugo Claus, Serge van Duijnhoven, Piet Gerbrandy, Esther Jansma, Gerrit Komrij, Rutger Kopland en - heel verrassend, want al geruime tijd dood: Maurice Gilliams.
In Groningen wordt weer het Dichters in de Prinsentuin Festival gehouden, op 25 en 26 juli, met tussen de vijftig en honderd voordragende dichters. En in Deventer, op de vooravond van de grote boekenmarkt, is er op 3 augustus weer het Tuinfeest, waarbij een dertigtal dichters in diverse stadstuinen voor circa 1400 mensen gedichten declameren. Meer info op de optredenslijst. (Rottend Staal Online, 6-5-2002)

terug naar boven


GEDICHTEN OVER 46.07.17

Oostende - De Vlaamse kunstenaar Robert Vollekindt heeft 66 dichters uit Vlaanderen en Nederland bereid gevonden een gedicht te maken bij zijn sculptuur 46.07.17. De gedichten zijn gebundeld in het boek Mijn reservaat, dat op 11 mei gepresenteerd wordt in galerie de Peperbusse te Oostende. Onder de dichters bevinden zich onze medewerkers Annette van den Bosch, Philip Hoorne en Frederik Lucien de Laere. (Rottend Staal Online, 5-5-2002)

terug naar boven


VSB-POËZIEPRIJS VOOR ANNEKE BRASSINGA

Amsterdam - Vandaag is bekend gemaakt dat Anneke Brassinga voor haar bundel Verschiet (De Bezige Bij, 2001) de VSB-Poëzieprijs is toegekend. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro. (Rottend Staal Online, 3-5-2002)

terug naar boven


BOZE DICHTERS

Epibreren - In de Vrij Nederland van deze week ergeren H.C. ten Berge en Huub Beurskens zich over de discussie die is uitgebroken na hoogleraar Lisa Kuiterts pleidooi om auteurs niet langer te subsidiëren (dat zou volgens haar onleesbare en onverkoopbare boeken opleveren), en met name over de uitspraken van de voormalige verkoopdirecteur van Meulenhoff, Peter van Gorsel. Deze noemde in de VN van twee week geleden Ten Berge "'een notoire subsidievreter"' en vroeg zich af "wat die man de hele dag uitspookte".

H.C. Ten Berge (auteur van tweeëndertig boeken en vertaler van elf buitenlandse werken): "Van Gorsel??!! Was Van Gorsel niet die volstrekt incompetente kwast die werd ontslagen omdat hij zijn werk verzaakt had? Was Van Gorsel niet die directeur met een dik salaris, die ik nooit te spreken heb gekregen over wat voor aangelegenheid dan ook? Van Gorsel was binnen het bedrijf zo onvindbaar dat hij niet eens wist dat de auteurs die hij verkopen moest tijdens zjn bewind een reeks van boeken bij zijn eigen uitgeverij hadden gepubliceerd (waarmee ook het raadsel van de onverkoopbaarheid is opgelost)."

Huub Beurskens noemde Van Gorsels uitspraken een "smerige tackle" en ergert zich aan kunstbeleiddeskundige Rudi de Vries die 'kamervragen' wil over het subsidiebeleid. Beurskens: "Hij bedoelt natuurlijk rijkscultuurkamervragen, want gezien zijn gefulmineer tegen 'experimenteel' en 'hermetisch' proza kan de man niet van deze tijd zijn." (Rottend Staal Online, 3-5-2002)

terug naar boven


IDA GERHARDTWANDELING

Zutphen - Elke vrijdag, zondag en dinsdag organiseert Nelleke van Keulen de 'Ida Gerhardt rondwandeling door Zutphen'. Dat heet, als zich tussen de vijf en vijftien mensen hebben aangemeld. Nadere informatie over de rondwandelingen: 0575-51.05.96. (Rottend Staal Online, 3-5-2002)

terug naar boven


BESTE LITERATUURVERFILMING OOIT

Vlissingen - Tijdens het Festival by the Sea dat zich van 9 t/m 15 september voor de vierde maal te Vlissingen afspeelt, zal de uitslag van de verkiezing van de beste literatuurverfilming aller tijden bekend gemaakt worden. Internationale filmcritici mogen hiertoe stemmen en er is ook nog een jury (?) bestaande uit o.a. Remco Campert en Kristien Hemmerechts. (Rottend Staal Online, 2-5-2002)

terug naar boven


EPICURIST GEZOCHT

Epibreren - Uit Utrecht kwam van onze medewerker Ruben van Gogh de vraag of we meer wisten van de dichter Epicurist. Ofschoon we nog goed weten hoe Epicurist (pseudoniem van A.T.S. Groen) in 1947 de dichtbundel Rijmen van de roef. XL dichtsels in sonnetvorm over het goede des levens, wolken, wind, water, blanke zeilen en het spelevaren in Hollands waterlandschappen bij Uitgeverij Contact te Amsterdam uitbracht, is ons over deze dichter verder niets bekend. Wie kan ons meer vertellen over A.T.S. Groen alias Epicurist? Mail: droog@epibreren.com (Rottend Staal Online, 2-5-2002)

terug naar boven


ALSNOG RECENSIE VIJFDE DAG VAN DE POËZIE, LANDGRAAF

Anderhalf week geleden vond in het Limburgse Landgraaf de Vijfde Dag van de Poëzie plaats. Helaas vond geen van de landelijke kranten het nodig te berichten over wat zich daar afspeelde. Vandaar vandaag in de Rottend Staal Online onderstaande verslag, dat in licht gewijzigde vorm onder de kop 'Dichter zorg dat je zinnen van ijzer zijn' verscheen in Dagblad de Limburger, op 23 april 2002, ons welwillend ter beschikking gesteld door Peter Winkels:

DICHTEN IS PROBEREN

"Wil je je lezer raken, dan moet je zorgen dat je zinnen van ijzer zijn", die stelling poneerde dichter Menno Wigman zaterdag tijdens de openingsavond van de Landgraafse Poëziedag, die traditioneel ruim 26 uur duurt. Wigman was een van de leden van het forum dat van gedachten wisselde over het grensgebied tussen vertalen en dichten. Heeft vertaalwerk invloed op dichterschap? Over die vraag waren de deelnemers aan het gesprek het eigenlijk wel eens. Ondanks de inzet van gespreksleider Ton Naaijkens kwam het niet tot vuurwerk. De dichters/vertalers hadden allemaal hun kruit al verschoten in het recente themanummer van De Gids over hetzelfde onderwerp. Ze lazen soms hun bijdrage gewoon nog eens op. Heel interessant en leerzaam maar niet sprankelend. Terwijl demissionair minister Loek Hermans tijdens zijn openingsrede elegant zijn beste beentje voor had gezet met het voordragen van het gedicht 'Mens' van Leo Vroman. Die dichter was zondagavond overigens op een ontroerende manier met zijn vrouw Georgine Sanders aanwezig met een videoboodschap. De bewindsman betoonde ook zijn respect voor Jo Peters, de in augustus overleden initiatiefnemer van het festival, tevens uitgever met veel gevoel voor verzen. Zondag werd hij herdacht met een hommage in boekvorm, een bundel van 34 dichters onder de titel "Tussen zon en maan" uitgegeven door het Letterkundig Centrum Limburg.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen beklemtoonde het belang van het onderwijs bij de poëtische vorming van scholieren. Wat dat betreft kreeg hij de volgende morgen, tijdens de voorzetting van het festival, meteen antwoord. Een horde overenthousiaste jongeren bestormde onder de klanken van een draaiorgel de locatie van het Jeugdpoëziefestival in Landgraaf. Een aantal dichters las er voor. Ze bespraken met de scholieren van middelbare en basisscholen de gedichten die de kinderen voor de gelegenheid gemaakt hadden. Bas Rompa maakte bijvoorbeeld gewag van "rijmkruid", terwijl zijn collega Erik van Os foeterde over rijmdwang tegenover rijmvondst. Zo bekeken ze een gedicht van scholier Sander over verliefdheid en wezen hem op de voor de hand liggende vergelijkingen, maar loofden zijn beeld dat verliefden op elkaar gaan lijken. Een mooie manier om potentiële dichters te stimuleren. In de zin van Wigman was er zeker sprake van rijk ijzererts, zondagmorgen in Landgraaf. "Dichten is proberen", hielden Rompa en Van Os de leerlingen voor.
Die stelregel zou niet meer moeten gelden voor de poëten die de rest van de dag voor het voetlicht traden met Cees Nooteboom als eerste. Alleen al zijn prachtige stemgeluid deed de luisteraars zwijgen en genieten. Opmerkelijk was dat, waar er 's ochtends bij de jongeren vaak gelachen werd, er de rest van de dag bij "volwassenen" een sacrale sfeer hing, die schijnt te horen bij dit soort bijeenkomsten. De plechtige stilte werd een enkele keer doorbroken door een lach. En viel er iets te lachen, voor zover het niet over de (naderende) dood ging? Veel zinnen waren, zoals Menno Wigman dat zo graag ziet, van ijzer. Maar dan moet je ze als lezer tot je nemen en niet als luisteraar. Veel dichters bleken sterker te zijn als schrijver dan als voordrachtskunstenaar. Daardoor leek het ruim aanwezige publiek soms gedwongen als het ware een bundel ter hand te nemen. Dat is natuurlijk mooi, maar het lijkt me niet echt de bedoeling. Bas Rompa had daar zondagochtend een mooie oplossing voor: als het gedicht te moeilijk was voor de toehoorders, las hij het nog eens voor! Sommige dichters, zoals Marijke Hanegraaf, hadden dat voor mij best mogen doen. Helaas past dat niet binnen de opzet van het festival. Bij de jeugd lag de kracht en verrassing vaak in de wisselwerking tussen publiek en dichter. Misschien een optie om de zesde editie van de Dag van de Poëzie nog aantrekkelijker te maken.
(Peter Winkels, Dagblad de Limburger/Rottend Staal Online, 1-5-2002)


terug naar boven


het nieuws van nu

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.
terug naar boven

Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief