168 BLIJE SCHRIJVERS EN DICHTERS

Epibreren - In deze dagen zijn 168 Nederlandse en Vlaamse auteurs blij met de toekenning door het Fonds voor de Letteren van een aanvullend honorarium voor hun publicaties uit het jaar 2000. 64 Schrijvers en dichters zullen echter niet zo blij zijn, dit omdat hun aanvraag is afgewezen. De blijen ontvangen met zijn allen fl. 878.600 (€ 398.691), wat neerkomt op gemiddeld fl 5229,76 (€ 2373,16) per persoon.
Liesbeth van Dalsum sprak met vier van de blijen.
Van Dalsum: "Hoe voelt dat nu, na lezing van de brief?"
Albertina Soepboer: "Ik voel me heel blij, want heb twee aanvullende honoraria gekregen. Een voor een dichtwerk, het andere voor een eenakter die ze eerst niet wilden beoordelen, omdat het Friestalig was. Na veel telefoneren en schrijven uiteindelijk wel. Dat heeft geloond!"
Tsead Bruinja: "Ik voel me heel erg erkentelijk voor de erkenning. Ben superblij"
Bart FM Droog: "Heel erg goed. Verkeerde jaren in de veronderstelling dat het Fonds dichters met grotere voeten vijandig gezind was. Met de toekenning van zo'n smak poen is mijn mening een vooroordeel gebleken. Kortom: ik was jaren fout. Ik weet het nog goed."
Ingmar Heytze: "Het maakt gelukkig. Voor één enkele keer loont poëzie beter dan misdaad."
Van Dalsum: "En wat gaan jullie met het geld doen?"
Heytze: "De vraag stellen is deze beantwoorden."
Droog: "Ik ga in de eerste plaats een wagen uit de B3-klasse huren om op Duits asfalt eens flink gas te geven en 'joepie!' te roepen."
Soepboer: "Ik ga er voor twee jaar mijn collegegeld van betalen."
Bruinja: "Heb er een 17 inch scherm van gekocht. En verder...???"

Wie naast eerder gemelde mensen ook erg blij is, is Menno Wigman, die een riante werkbeurs voor zijn volgende 'bondel' heeft mogen ontvangen. (Rottend Staal Online, 31-10-2001)

terug naar boven


GROENEWEGEN ERKEND ALS POËZIEVERTALER

Assen - Per eind oktober is Willem Michiel Groenewegen toegetreden tot de lijst van erkende poëzievertalers naar het Engels van het Nederlands Literair Produktie en Vertalingenfonds (NLPVF). Van de vijftien gedichten die hij inleverde ter beoordeling werden vooral zijn vertalingen van Duinker, Michel en Deelder positief bekritiseerd. Van Groenewegens hand komen in 2002 vertalingen van Arjen Duinker uit bij uitgeverij Arc en vertalingen van K. Michel in een bloemlezing Nederlandse poëzie bij uitgeverij Seren, allebei in Groot-Brittannië.
Ook op Epiberen heeft hij zijn vertalerstentje weer opgeslagen, alwaar hij, met een thermoskan hete koffie naast zich de kou trotserend, eilandbewoners vertaalt en die vertalingen in flessen stopt, in zee werpt, en ze toevertrouwt aan de golfstromen... (Rottend Staal Online, 31-10-2001)

terug naar boven


DROOG TERUG UIT LONDEN

Epibreren - Gisteravond laat bereikte Bart FM Droog het eiland, na een veilige vlucht uit Londen. Liesbeth van Dalsum interviewde hem kort.

Van Dalsum: "En, hoe voelde dat nu, in Londen?"
Droog: "Cool! Opgetreden voor drie volle zalen, met steevast mix originele gedichten en vertalingen, die goed overkwamen. En steevast werd ik begeleid door David Amram (1930), jazzmuzikant die met Charlie Parker en Dizzy Gillespie opgetreden heeft, maar ook vaste begeleider van Jack Kerouac (vanaf 1957) was. Geweldige man: intelligent, welbespraakt, onafhankelijk en vooral heel erg open en enthousiast.
En met Bob Holman, 'king of New York'; Frank Messina, Charlie Newman, Ron Whitehead en Jason Eisenberg (allen uit de States), en Bragi Ólafsson, Anonymous (een rappoetry/weirde music show in het IJslands en Engels), The Pollockbrothers (allen uit IJsland), de Nederlander Jan Pankow en een hele zwik Engelsen opgetreden. Eerst in het eerste 'life style'-hotel van de Hiltonketen, aan Trafalgar Square, waar ik tevens drie nachten overnachtte, in een kamer van 270,- pond de nacht. Leve de organisatie van het Lips-festival! Daarna twee avonden in theaters te Hackney. Kortom, was geweldig. Ook prachtige verfilming van gedicht van Jack Kerouac gezien, de film 'Lowell Blues' van Henry Ferrini - dertig minuten lang wegdromen op mix van poëzie, beeld en soundscapes.
Ja, het LIPS-festival was erg genieten. Maar moet wel zeggen dat het gebrek aan veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden schrijnend was. Had zonder problemen me met messen en kaasbijlen in de tax free-shops op Schiphol en Heathrow kunnen wapenen en mijn Airbus 320 en Boeing 737 zonder controle kunnen betreden - zou ik kwaadaardige en jaloerse plannen hebben gehad." (Rottend Staal Online, 30-10-2001)

terug naar boven


DICHTERS UIT EPIBREREN SYNCHROON IN D, NL EN UK

Epibreren - Voor het eerst in hun bijna achtjarige carrière geven de drie verschillende Dichters uit Epibreren zaterdagavond gelijktijdig drie optredens in drie verschillende landen. Jan Klug in het Junges Theater te Bremen, bij het theaterstuk 'norway today'; Tjitse Hofman in Tivoli te Utrecht, bij de presentatie van de bloemlezing Seks, de daad in 69 gedichten en Bart FM Droog in Hackney Empire's Bullion Room Theatre te Londen, tijdens het LIPS-festival.
Aangezien men in Londen Engels schijnt te spreken maakt Droog daar gebruik van vertalingen van zijn verzen van de hand van Willem Groenewegen en John Irons. (Rottend Staal Online, 26-10-2001)


terug naar boven


HIEP HIEP HOERA - BOEKLOG.NL ÉÉN JAAR!

Amsterdam - www.boeklog.nl, het beste Nederlandse weblog voor (internationale) literatuur en film, bestaat vandaag één jaar. De redacties van Rottend Staal Online en van de Rottend Staal Online wensen de Boeklog-redacteuren nog een langdurig voortbestaan. (Rottend Staal Online, 25-10-2001)

terug naar boven


VEEL GRONINGERS IN HET ROTTERDAMSE

Rotterdam - Aanstaande zaterdag verschijnt het november/december 2001-nummer van het literaire tijdschrift Passionate, met ditmaal een interview met Daniël Dee over zijn bloemlezing Vanuit de lucht (Passage, 2001), gepaard aan een voorpublicatie van vier gedichten uit het boek; Bart FM Droog beschrijft het literaire leven in Groningen; oud-Groninger Mathijs Deen, auteur en televisiemaker, heeft het over het combineren van woord en beeld (op het podium en in film); twee strips van Barbara Stok; verhalen van Machteld van der Gaag, Koen-Machiel van de Wetering en M.L. Lee en verder bijdragen van Michael Persson, Ingmar Heytze, Floris Paalman, Arnoud van Adrichem en Kees Versteeg. (Rottend Staal Online, 25-10-2001)
terug naar boven


TOM LANOYE HEEFT EINDELIJK MOOIE SITE

Steenokkerzeel - De Vlaamse dichter Tom Lanoye is eindelijk met een eigen literaire site online gegaan. Op www.lanoye.be/ bevinden zich o.a. verhalen en een uitvoerige biografie. Voor wie het nog niet weet: Lanoye ontvangt op 17 november de Johnny van Doornprijs 2001. (Rottend Staal Online, 25-10-2001)

terug naar boven


HENK VEENSTRA PORTRETTENGALERIJ

Groningen - Vanwege het tienjarig bestaan van Uitgeverij Passage heeft de uitgever de fotograaf Henk Veenstra opdracht gegeven alle literaire Passage-auteurs (waaronder een groot aantal Rottend Staal-medewerkers) op de gevoelige plaat vast te leggen. Binnenkort verschijnen deze foto's als ansichtkaarten en nu zijn ze al te zien in de virtuele Henk Veenstra's Passage Portretten Galerij. (Rottend Staal Online, 25-10-2001)

terug naar boven


ONGEKEND SCHERPE AANVAL

In een open brief doet de Wintertuin-organisatie een ongekend scherpe aanval op Jan Hoet, kunst- en poëziesamensteller:

"Geachte heer Jan Hoet, Hierbij vragen wij kort uw aandacht voor het volgende. Twee kunstmanifestaties, de poëziezomers in Watou en recent Sonsbeek 2001, manifestaties waarbij u als samensteller betrokken was, brachten een gesprek tussen de Wintertuinredactie en een aantal dichters en beeldend kunstenaars op gang. In het kort kwam het hierop neer dat we vaststellen dat veel tentoonstellingmakers, die trachten poëzie en beeldende kunst samen te brengen, te weinig oog hebben voor de spannende interactie tussen de twee kunstvormen. In plaats van samenwerkingen tussen dichters en kunstenaars mogelijk te maken, zijn curatoren als u te vrijblijvend in het ‘naast elkaar zetten’ van poëzie en beeldende kunst. Peter Verhelst, deelnemend dichter aan Watou 2001 verwoordde het zo: "Door een dichter en een kunstenaar onderling te laten samenwerken, ontloop je het gevaar van vrijblijvendheid. Vorig jaar heb ik naar een sculptuur van Jan Fabre toegeschreven […] de samenwerking kwam dicht in de buurt van waar het naartoe kan… "(Poeziekrant 2001) Het gevolg van de gesprekken (die onder meer gingen over het vertrek van de metafoor uit de recente poëzie naar de beeldende kunst, die vaak een metaforisch karakter heeft gekregen) is een aantal samenwerkingen tussen dichters en beeldend kunstenaars, die met elkaar, of naar elkaar toewerkend, een beeld, een (video)werk of performance maakten. Het resultaat van de samenwerkingen is Het Woord = Beeld Geworden. En, meneer Hoet, wat blijkt? Als je de samensteller weglaat en de samenkomst van poëzie en beeldende kunst aan de makers overlaat, verdwijnt de vrijblijvendheid die we in de combinaties van poëzie en beeld op Watou zo schrijnend vinden. Je zou kunnen zeggen dat de macht van de samensteller of de curator, de kracht van het werk in de weg staat. Het Woord = Beeld Geworden behelst een expositie die loopt van 16 t/m 25 november in ons festivalcentrum de Lege Bieb in Nijmegen. Tijdens de avond van het programma, op dinsdag 20 november, zullen er presentaties, performances en een debat plaatsvinden, met o.a. Maria Barnas, Pam Emmerik, Erik Urlings en Jürg Halter. Wij nodigen u van harte uit om de expositie te bezoeken en bij de avond aanwezig te zijn.

Met vriendelijke groet, Wintertuin."

(Rottend Staal Online, 25-10-2001)

terug naar boven


NCRV HANDELSBLAD ALS SPUIT ELF

Epibreren - Meer dan een jaar na de kritiek op Rottend Staal Online op een aantal literaire internettijdschriften, deed in het NCRV Handelsblad van gisteren recensent Hans den Hartog Jager het nog eens dunnetjes over.
Merkwaardig daarbij was dat hij blijkbaar nog nooit vernomen had van de literiare internettijdschriften Kistwurk, Chroom Digitaal, Vrijstaat Austerlitz, Boeklog.nl en natuurlijk ook niet van Rottend Staal Online.
Hans den Hartog Jager:"Op het hoogtepunt van de internet-golf, ongeveer een jaar geleden (...) had je op het Nederlandstalige web-deel drie serieuze tijdschriften: De Opkamer, De Gekooide Roos en nulnul. Nu, een jaar en een internet-implosie later, zijn het er nog steeds drie - dezelfde drie, om precies te zijn."
Hij kwam dan ook tot een 'schrijnende conclusie': "op het hele web is geen Nederlands literair tijdschrift van enige allure meer te vinden." (Rottend Staal Online, 24-10-2001)


terug naar boven


EEN VERRASSEND INTERVIEW

Epibreren - Liesbeth van Dalsum, gelukkig hersteld van haar vermissing, interviewde voor de Rottend Staal Online geheel exclusief 's lands lachwekkendste dichter. (Rottend Staal Online, 23-10-2001)


terug naar boven


SUITE 61

Groningen - Gistermiddag overhandigde G. Laan, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad van het Noorden de eerste exemplaren van het boek Suite 61 - Groninger nachten van bekende Nederlanders aan Yvonne Kroonenberg en Pim Fortuyn, in de bruidssuite van Hotel de Ville.
Dit geschiedde in de aanwezigheid van hoteliers Jacques Muller en Frank Verbeek, een aantal journalisten, literair agent Paul Sebes en de dichters Diana Ozon, Jean Pierre Rawie, Driek van Wissen en Bart FM Droog. Laatste toonde zich zeer verheugd over het grote aantal Rottend Staal Online-medewerkers in het boek: Ruben van Gogh, Ramsey Nasr, Diana Ozon, Albertina Soepboer, Simon Vinkenoog en Tommy Wieringa, alsmede Pieter Boskma die medewerker was aan de papieren versie, ergens in de vorige eeuw.

In Suite 61 staan de columns die auteurs schreven over hun verblijf in de bruidssuite en wat zich daaromheen zoal afspeelde. Deze columns verschenen eerder in het Nieuwsblad van het Noorden. Het boek is een uitgave van uitgeverij Noordboek en kost fl. 24,50.

Direct na de presentatie spoedden de aanwezigen zich naar beneden, om zich te laven aan champagne en toastjes met reepjes zalmkwak en parmaham, waarna een vorstelijk diner volgde. Het begon met door salades opgefriste dode vogeltjes, omgaard door zoeternijen, waarbij de grote wijnpullen omheen de borden continu bijgevuld werden, eerst met witte, daarna met rode wijn.
Na circa drie glazen wijn volgde de tweede gang: een tapenade met olijfjesbrood van bruinachtige schnitt. En circa vier glazen wijn. Gang drie bestond uit scholfiletjes op bedjes van aardappelmousse, en dat overgoten met een heerlijke vettige saus. En drie glazen wijn. Welke inmiddels rood van kleur was en Cousserques heette. Bij de vierde gang werden overhoopgestoken patrijzen opgediend, wederom overgoten met vette saus en rustend op zuurkoolstrookjes. En vier glazen wijn. Het werd tijd voor de vijfde gang, een grote schotel met een vanilleijsballetje en een schaaltje waarin zich onder een bevroren laag gecarameliseerde suikerfantasie een vanillepudding bevond. En drie glazen wijn. Bij gang zes kregen de aanwezigen koffie, opgesierd met chocoladetruffeltje en op oud-Hollandse wijze omgekrulde kletskoppen. En vier glazen wijn.

En terwijl het mederendeel der aanwezigen zich na dit bescheiden diner herwaarts haastten, al dan niet ter ontlasting, schoven Ozon en Droog bij de beoogd lijsttrekker van Leefbaar Nederland aan, de heer Pim Fortuyn. Die, na een vergeefse poging Droog tot het bedrijven van liefde met hem te verlokken, graag zijn liefde voor zijn schoothondje Carla wilde demonstreren. Fortuyn ontbood zijn chauffeur, die al die uren in de limousine voor het hotel wachtte, en liet zijn Carla binnenbrengen. Het hondje deed hem zo aan zijn moeder denken, vertelde Fortuyn, die direct daarna vertelde dat Hitler geniaal was, vanwege zijn omgang met honden, en dat hijzelf een zeer eenzame nacht in de bruidssuite had beleefd, omdat hij op de desbetreffende nacht zelfs niet in de meest ranzige Groninger horeca-etablissementen iemand kon vinden die met hem mee durfde te gaan. Maar dat is weer een heel ander verhaal. (Rottend Staal Online, 22-10-2001)


update 15-12-2001: Zie ook Anarchronicon voor Diana Ozons verslag over het gedrag van Pim Fortuyn die avond.

terug naar boven


ALWEER EEN NIEUWE LITERAIRE SITE

Epibreren - De bekende literatuurjournalist Jacob Moerman heeft een imposante collectie interviews met en recensies over de werken van tal van bekende auteurs uit binnen- en buitenland online gezet, op zijn fraai vormgegeven site. (Rottend Staal Online, 22-10-2001)


terug naar boven


LIESBETH VAN DALSUM VERKLAART

Commissaris Billy Neal tekende uit de mond van Liesbeth van Dalsum deze verklaring op:
"Dat uitgerekend Droog mij probeerde te verzuipen in de zeven zeeën. Hij probeerde mij te beletten dat ik eindelijk zou zeggen wat mij nu al mijn hele leven op de lever ligt. "Die Didi de Paris is een fijne kerel. Goed in bed. Teergevoelig, maar ook bevredigend.. Kortom, een charmant heerschap. Hoogtijd dat hij wat meer op t.v. komt. Hij is een toonbeeld, een voorbeeld voor zijn seksegenoten. Als alle mannen waren zoals hij, er zou meer liefde zijn in dit aardse tranendal. Niet aleen verdient hij de volgende vijf jaar de Nobelprijs literatuur, maar ook die van de Vrede. De Paris kan men rustig stellen als een kruising tussen Robert de Niro -de fysieke gelijkenissen zijn ronduit treffend! - en Moeder Theresa. Nooit vergeet deze koning van de contemporaine westerse literatuur, filosofie, economie, quantummechanica,
ornothologie, enz. aan de ander te denken, en dan pas aan zichzelf. Een toonbeeld van courtoisie! Hij weet een juist evenwicht te vinden tussen bourgondische extase en een haast metafysieke tederheid. Net goed dat hij, deze frêle pêle-mêle, (ook dit jaar weer) de Epibreren Award van fl 10.000 ontvreemd heeft!. Met zijn snode daad bevestigd Kain Droog weer zijn drieste en trieste reputatie tegenover de Abele De Paris. Gerechtheid moge geschieden!" (Rottend Staal Online, 22-10-2001)


terug naar boven


IN BREMEN

Bremen - In het Junges Theater te Bremen werkt Jan Klug al ruim een week mee aan het theaterstuk 'norway.today'. Onze correspondent Chantalle Rozenvoet zocht hem op.
Rozenvoet: 'Heer Klug, heeft u ook een leuke quote voor mij?'
Jan Klug: 'Ik voel me ziek.'
Rozenvoet: 'Dat heeft toch niets te maken met het theaterstuk?''
Klug: 'Nee, want dat loopt goed.'

(Rottend Staal Online, 20-10-2001)

terug naar boven


NIJMEEGSE POETRY SLAM DOORSLAAND SUCCES

Nijmegen - De eerste reguliere Poetry Slam in Doornroosje te Nijmegen bleek een groot succes. Tijdens deze Slam klapte het publiek het hardst voor Guido Hogenbirk (21) en Roos Clappers (20), die daarmee de Slam wonnen. Rottend Staal- medewerker Joz Knoop wist het publiek danig te ontroeren met een gedichten over het lidwoord 'het'. Lees in De Gelderlander van vandaag hoe het eraan toeging. (Rottend Staal Online, 19-10-2001)

terug naar boven


GYSBERT JAPICXPRIJS VOOR TSJÊBBE HETTINGA

Bolsward - Gisteren ontving, na ellenlange toespraken van culuurpolitieke hotemetoten, de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga de Gysbert Japicxprijs 2001, bestaande uit een oorkonde en fl. 10.000, voor zijn bundel Fan oer see en fierder (Uitgever Montaigne, 2000).
De Gysbert Japicxprijs is zo'n beetje de Friese equivalent van de P.C. Hooftprijs. Genomineerd waren naast Hettinga Albertina Soepboer en Harmen Wind. De prijs, tot op heden driejaarlijks uitgereikt, wordt vanaf nu een tweejaarlijkse prijs.
(Rottend Staal Online, 19-10-2001)

terug naar boven


POËZIECENTRUM HEEFT EIGEN WEBSITE

Gent - het onvolprezen Poëziecentrum heeft eindelijk een website, en nog een mooie ook: http://www.poeziecentrum.be/. Het Poëziecentrum geeft naast zeer bijzondere dichtbundels ook het tijdschrift 'Poëziekrant' uit. In het recentste nummer doet de redactie een geslaagde poging 's taalgebieds hypocrietste dichter nog verder te ridiculiseren, door hem de stelling "Je bent ook een acteur" voor te leggen.
Zijn antwoord: "Dat is een effect waar ik op uit ben."
spreekt boekdelen, en doet tevens het vermoeden rijzen dat deze paljas binnenkort J.A. Deelder gaat verbieden om zich nog langer 'aucteur' te mogen noemen. (Rottend Staal Online, 19-10-2001)

terug naar boven


WIJZE WOORDEN UIT UTRECHT

Utrecht - In het Utrechts Nieuwsblad van vandaag staat een uiterst wijze column van de hand van onze medewerker Ingmar Heytze (Rottend Staal Online, 18-10-2001)

terug naar boven


LIESBETH VAN DALSUM OPGEDOKEN

Gearslach - Op het strand van het Friese eiland Gearslach vond Albertina Soepboer vanochtend een zeer verwarde en door zeewier groen uitgeslagen Liesbeth van Dalsum. De enige woorden die ze wist uit te brengen waren: "Die die die, di di di, die Didi."
De sedert 8 oktober vermiste Van Dalsum is per traumahelicopter overgevlogen naar het Academisch Ziekenhuis te Groningen. Commissaris Billy Neal van de politie van Nederland is op dit moment bezig Van Dalsum te verhoren. (Rottend Staal Online, 18-10-2001)

terug naar boven


DAGKALENDER MET VERKIEZING

Epibreren - Afgelopen nacht arriveerde een exemplaar van de Dagkalender van de Nederlandse en Vlaamse Poëzie 2002, samenstelling Hans Warren en Mario Molegraaf, Uitgeverij Meulenhoff 2001, op het eiland.
Met ditmaal, naast verzen van Rottend Staal-medewerkers Lévi Weemoedt, Louis Th. Lehmann (maar liefst zeven verzen!), Bart FM Droog en Mark Boog, ook een verkiezing, namelijk die van favoriete dichter van de lezers.

Middels een stembiljet, dat alleen in de kalenders te vinden is, kunnen de lezers hun voorkeur uitspreken. In de woorden van Hans Warren en Mario Molegraaf:

"Wie is de meest geliefde dichter? De laatste tijd werden er om deze vraag beantwoord te krijgen in Nederland en Vlaanderen verschillende enquêtes gehouden. Die verliepen bijna allemaal op bedenkelijke wijze: er waren opdringerige voorselecties, vervolgens werden de stemmen in Florida geteld, en tenslotte werd er een oncontroleerbare uitslag bekendgemaakt. Maar nog veel bedenkelijker was natuurlijk dat tot voor kort een páár hermetische critici uitmaakten wat het publiek belangrijke poëzie moest vinden.

Vanuit het besef dat alle échte poëzieliefhebbers Meulenhoffs Dagkalender in huis hebben, menen we daarvoor een oplossing gevonden te hebben. Namelijk door zelf een verkiezing te organiseren."

De uitslag wordt op de eerstvolgende Gedichtendag, 31 januari 2002, bekendgemaakt. (Rottend Staal Online, 17-10-2001)

terug naar boven


ROTTEND STAAL CULTUUR AWARD VOOR DE DICHTERS UIT EPIBREREN

Groningen - Na diepgaand beraad heeft de jury besloten de Rottend Staal Cultuur Award, in 1995 in het leven geroepen om diegenen te eren die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de nationale en internationale verspreiding van het
Cultuurgoed, in 2001 toe te kennen aan: De Dichters uit Epibreren: Jan Klug, Tjitse Hofman en Bart FM Droog.
Vanwege hun nu al zeveneneenhalfjarige carrière, die hen van de toppen van de Kaukusus tot ijzige vlakten in Schotland, van het betegelde Porto tot theaters in Bremen, vanuit het onlangs verwoeste World Trace Centrum te New
York tot de besneeuwde Fuji in Japan, en van Kroatië tot Noordpolderzijl voerde. Waarbij ze steevast het lokale publiek kennis lieten maken met het smeuïge melange van het Cultuurgoed. (Rottend Staal Online, 16-10-2001)

terug naar boven


INGMAR HEYTZE OVERWINT REISANGST

Utrecht - Ingmar Heytze, al jaren geplaagd door reisfobie, heeft het klaargespeeld te reizen en terug te keren naar de studio waar het televisieprogramma Barend en Van Dorp wordt opgenomen en uitgezonden. Voor het eerst in een aantal jaar heeft hij acte de présence buiten Utrecht gegeven. Het is de hoop dat hij met deze buitenlokale activiteiten continueert. (Rottend Staal Online, 16-10-2001)

terug naar boven


C.C.S. CRONE-PRIJS INGESTELD

Utrecht - Henk Westbroek maakte in de maandelijkse column van Het Hoge Woord, het maandelijks literair programma van de SLAU in Café Hofman bekend dat de gemeente Utrecht een jaarlijkse literaire prijs, de C.S.S. Crone-prijs, van fl. 25.000,00 beschikbaar gaat stellen voor een auteur/literaire publikatie die iets met het Utrechtse van doen heeft (woonachtend, er spelend, er over gaand, etc). De SLAU is gevraagd inhoud te geven aan de nominaties en de prijs.
C.S.S. Crone wordt ook wel de Utrechtse Nescio genoemd, en wordt geroemd om zijn oeuvre van ongeveer 150 pagina's sympathiek geconcentreerd proza dat verzameld is in De schuiftrompet (1946), waarvan onlangs een herdruk verscheen in de oorspronkelijke, ruime typografie bij Uitgeverij De Prom. (Ruben van Gogh, Rottend Staal Online, 16-10-2001)


terug naar boven


EEN ZEE VAN VERLANGEN

Amsterdam - Vier avonden lang, van 31 oktober t/m 3 november 2001, organiseert de SLAA in De Balie een Surinaams-Antilliaans literair festival onder de titel Een zee van verlangen, met voordrachten, lezingen, discussies, toneel en muziek. Met o.a. Kenneth Herdigein, Igma van Putte-de Windt, Michiel van Kempen, Wim Rutgers, Frank Martinus Arion, Cynthia McLeod, Clark Accord, Annel de Noré, Cándani, Jit Narain, Walter Palm en Gibi Bacilio. Het programma is een antwoord op het literair festival De zee van verbeelding dat het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds met groot succes in mei 2000 op de Antillen organiseerde. (Rottend Staal Online, 15-10-2001)

terug naar boven


UITREIKING ROTTEND STAAL CULTUUR AWARD

Groningen - Om 21.00 uur exact, maandag 15 oktober, wordt bekend gemaakt wie de Rottend Staal Cultuur Award 2001 zal krijgen, in Café de Minnaar, Kleine Rozenstraat 64 te Groningen.
Na de bekendmaking en obligate speeches volgt het 20-jarig podiumjubileumfeest van een van de drie Dichters uit Epibreren. Tevens zal de gelegenheid worden aangegrepen om het zeveneneenhalfjarig bestaan van de Epizeeërs middels voordrachten en drank te vieren. De toegang is gratis en iedereen is welkom. (Rottend Staal Online, 14-10-2001)

terug naar boven


INGELAST OPTREDEN TE BREMEN

Na de succesvol verlopen première van het theaterstuk norway.today in het Junges Theater te Bremen, waarin Jan Klug de muziek verzorgt, is er een speciale Late Night show met Klug & Droog ingelast voor na de voorstelling van vanavond. Zie optredenslijsten voor nadere details. (Rottend Staal Online, 13-10-2001)

terug naar boven


DAAR GAAN WE WEER.... PFEIJFFER PROBEERT HET OPNIEUW - GAAP

Rijswijk - In zijn tweedagelijkse reutelrubriek in dagblad 'Trouw' neemt ene Ilja Pfeijffer het vandaag op tegen geen dichter en organisatoren in de provincie:

"Ik ken geen enkele kwaadaardige of jaloerse dichter (behalve Bart FM Droog, maar dat is geen dichter)."
(...) "Dichters behandelen elkaar als lotgenoten en dat zijn ze ook. Vooral bij optredens in de provincie. Het komt bijna nooit voor dat je als dichter gevraagd wordt in je eentje een avondvullend programma te verzorgen, dus meestal ben je in het gezelschap van een aantal andere dichters die er net zo weinig zin in hebben als jij om op zaterdagavond in de Openbare Bibliotheek van Almelo te zijn. Verdere verbroedering vindt plaats door gezamenlijk gekanker op de organisatie."
---------
Het hele stuk is op aanvraag verkrijgbaar bij dichters@epibreren.com .Commentaar kunt u kwijt bij de redactie van Trouw: redactie@trouw.nl. Het stuk stond op de Kunstpagina, dus wellicht kunnen de kunstredacteuren Andrea Bosman (chef), Arend Evenhuis, Sandra Kooke, Michiel Koolbergen, Peter van der Lint, Hans Nauta, Peter Henk Steenhuis of Cees Straus, danwel de hoofdredacteuren Jaap de Berg en Frits van Exter of de adjunct-hoofdredacteuren Wim Jansen en Harriët Salm uitsluitsel geven over het waarom van bovenstaande.
Trouw, Postbus 859, 1000 AW Amsterdam, tel. 020-5629111, fax. 020 - 6680389.
(Rottend Staal Online, 12/13-10-2001)

terug naar boven


DILARAM TÜRKÖZ IN LEVEN EN ONGEDEERD

Istanbul (Turkije) - "Ik ben in Istanbul omdat een van mijn nichtjes morgen gaat trouwen. Nadat ik op het Rottend Staal Nieuws gelezen had over de affaire De Paris ben ik naar een internetcafé gegaan om kenbaar te maken dat ik het uitstekend maak. Ik spreek mijn bezorgdheid uit over het lot van mijn hartsvriendin Liesbeth van Dalsum. Uit een gesprek dat we enkele weken geleden voerden werd het me duidelijk dat Liesbeth zich buitengewoon aangetrokken voelde tot Didi de Paris en dat ze van plan was om hem in Kessel-Lo te gaan bezoeken. Ik heb haar geadviseerd dit niet te doen, waarop we een woordenwisseling kregen. We hebben elkaar sindsdien niet meer gesproken." - Dilaram Türköz (Rottend Staal Online, 12-10-2001)
terug naar boven


GEANIMEERDE GEDICHTEN

Utrecht - Bij het animatie- en filmbedrijf il Luster Produkties werken momenteel twintig filmmakers noest aan twintig korte animatiefilms, gemaakt naar aanleiding van gedichten van tien dichters. Naast deze films van 1 minuut die vertoond worden in de bioscoop (als voorfilms), op diverse film- en literaire festivals, podia en televisie, bestaat het project ook nog uit een uitgebreide CD-rom/DVD met de 20 film-gedichten, extra voorgelezen gedichten en informatie over poëzie, animatie, de makers en het project. Als aanvulling op de CD-rom wordt een lespakket ontwikkeld zodat het project gebruikt zal worden in het voortgezet onderwijs. De makers van de verfilmde gedichten zijn Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Lernert Engelberts, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Mustafa Stitou, Arjan Witte en Menno Wigman. De makers van de fims zijn Sander Alt, Violette Belzer, Freark Broersma, Oerd van Cuilenborg, Chris de Deugd, Juan de Graaf, Beatrijs Hulskes, Lauri Kramer, Adriaan Lokman, Sjaak Meilink, Christa Moesker, Sander Peschier, Patrick Raats, Michael Sewnarain, Jochem van der Spek, Peter Wassink, Arjan Wilschut, Liesbeth Worm en Noga Zohar.
Meer informatie op de site van il Luster Produkties - klik daar op 'productions', en dan op DICHT/VORM@nl (Rottend Staal Online, 12-10-2001)

terug naar boven


NOBELPRIJS VOOR V.S. NAIPAUL

Stockholm - De Britse auteur van Trinidadse afkomst V(idiadhar) S(urajprasad) Naipaul (1932) krijgt de Nobelprijs voor Literatuur, vanwege "having united perceptive narrative and incorruptible scrutiny in works that compel us to see the presence of suppressed histories". Meer informatie: http://www.nobel.se/ (Rottend Staal Online, 11-10-2001)

terug naar boven


LEEGLOOP MEULENHOFF CONTINUEERT

Frankfurt - In april 2002 zal Tilly Hermans naar buiten komen met de zomeraanbieding van haar nieuwe, nu nog naamloze fonds. Dat een puur Nederlands fonds met fictie, non-fictie en poezie gaat worden
Inmiddels is het aantal auteurs dat met haar uitgeverij Meulenhoff heeft verlaten gestegen van 18 tot 30.
Meer informatie op de site van Het Boekblad (Rottend Staal Online, 11-10-2001)

terug naar boven


LUGUBER BERICHT UIT BELGIË

Epibreren - Op de vraag van bezorgde redacteuren van de Rottend Staal Online wat de verschrikkelijke Didi de Paris, zelfverklaard ontvreemder van de Rottend Staal Cultuur Award-geldprijs, gedaan had met de Rottend Staal-medewerkers Liesbeth van Dalsum en Dilaram Türköz, antwoordde hij, weer per e-mail: "Nooit gehoord van 'Dutch wives'? Dat zijn opblaaspoppen."
Op onze vraag of dit impliceerde dat hij ze gevild had om vervolgens hun opgeblazen huiden te misbruiken volgde een ijzig zwijgen. (Rottend Staal Online, 11-10-2001)

terug naar boven


UITSLUITSEL UIT DORDRECHT

Dordrecht - Jan Eijkelboom, al jaren werkzaam als officieus stadsdichter voor de gemeente Dordrecht, werd op 3 maart 2001, 2 dagen na zijn 75ste verjaardag, als officiëel Stadsdichter door het College van B & W benoemd. Dit houdt in dat hij een adviserende rol speelt in het opzetten van het gemeentelijke letterenbeleid. Ook verschijnt binnenkort een boek met 'Dordtse' verzen van hem.
Jan Eijkelboom ontvangt een financiële vergoeding voor de poëtische diensten die hij de gemeente levert. Hij is voor het leven aangesteld en het is nog onbekend of na zijn eventuele overlijden de functie blijft bestaan. Meer informatie: Olivier Vroland, Dienst voorlichting van de gemeente Dordrecht, tel 078-639.62.44.
De feestrede van de Dordtse burgemeester bij de aanstelling kunt u hier lezen: http://www.dordrecht.nl/actueel/stadsdichter.htm
(Rottend Staal Online, 16.47 uur, 10-10-2001)

terug naar boven


OPZIENBARENDE SPONSORING

Groningen - "Met dank aan Van Dijk's Grafkistenfabriek" waren de afsluitende woorden bij de 'Dode dichters live', gisteravond in het Literair Lokaal van de Schrijversschool te Groningen, waar de dichters Nynke Bonga, Wouter Godijn, Piet Oosterheerd en Sjef Weller respectievelijk Hadewijch (dertiende eeuw), Paul van Ostaijen (1896-1928), Willem Godschalk van Foquenbroch (1630?-1675) en Herman Gorter (1864-1927) tot leven brachten, daarbij geholpen door een fraai demo-model grafkist van voornoemde sponsor.
Het verrassendst was de voordracht van Weller, die enige teksten van de zeventiende eeuwse losbol Foquenbroch met muzikale ondersteuning rappend bracht.

Van Dijk's Grafkistenfabriek BV (Nieuwe Boteringestraat 68, Groningen, tel. 050-312.13.24) figureert overigens ook al in een gedicht van de hand van Bart FM Droog, namelijk. 'Poëzie hangt in de tuin'. (Rottend Staal Online, 10-10-2001)

terug naar boven


DIDI DE PARIS CLAIMT DIEFSTAL PRIJZENGELD

Leuven/Epibreren - De Vlaamse auteur Didi de Paris, een van de 90 genomineerden voor de Rottend Staal Cultuur Award, heeft de redactie van de Rottend Staal Online per e-mail verwittigd het geld te hebben ontvreemd: "Die fl.10.000 liggen hier bij mij op tafel. Dacht eerst dat het Peruviaanse dollars waren. Maar dat scheelt, dat ik de prijs al bij me thuis heb. Okido, tot ziens, mijn biggetjes."

Intussen zijn de penningmeesteressen Liesbeth van D. en Dilaram T. nog steeds spoorloos. Gevreesd wordt dat de verschrikkelijke Didi de Paris, ook bekend als het Beest van Kessel-Lo, zich op zijn beruchte wijze aan hen vergrepen heeft. (Rottend Staal Online, 9-10-2001)

terug naar boven


JAN EIJKELBOOM EERSTE STADSDICHTER VAN NEDERLAND

Dordrecht - Jan Eijkelboom is inderdaad de eerste Officiële Stadsdichter van Nederland, al sedert voorjaar 2001. Hij is benoemd door het Dordtse College van B & W. Wat zijn functie precies inhoudt zoekt de dienst voorlichting van de gemeente Dordrecht nu uit. We hopen u later vandaag daar uitgebreid over te kunnen berichten

update: De enige Dordtse ambtenaar die meer over dit stadsdichterschap weet, keert eerst morgen van vakantie terug. We hopen u dan nader te kunnen informeren.
(Rottend Staal Online, 9-10-2001).

terug naar boven


ROTTEND STAAL CULTUUR AWARD-GELD GESTOLEN

Epibreren - De jury van de Rottend Staal Cultuur Award heeft aangifte gedaan van verduistering. Dit nadat bij de laatste vergadering bleek dat in de kas het bedrag van fl. 10.000,- (€ 4537,80) ontbrak. Wie ook ontbraken waren de penningmeesteressen Liesbeth van Dalsum en Dilaram Türköz.

Chantalle Rozenvoet, stagiair-locatiecorrespondent én veelbelovend dichteres vroeg de juryleden om commentaar.

Jan Klug. "Gètverdomme. Ja. Hrmgghr."
Tjitse Hofman: "Sommige mensen moeten nu uit mijn buurt blijven."
Bart FM Droog: "Zwarte kanker. En verder mag ik er niets over zeggen. En nee, er is geen verband met de recente oorlog". (Rottend Staal Online, 8-10-2001)

terug naar boven


PAUL SNOEK POËZIEPRIJS 2001 VOOR ANNEKE BRASSINGA

Sint-Niklaas -Afgelopen weekend werd tijdens het literair-muzikale programma 'Een avond om de verbeelding nieuw leven in te blazen' de derde Paul Snoek Poëzieprijs van de stad Sint-Niklaas uitgereikt aan Anneke Brassinga voor de bundel Huisraad.
De prijs bedraagt 150.000 Belgische franken en bekroont een bundel Nederlandstalige poëzie, verschenen in de voorbije vijf jaar. Vorige laureaten waren Peter Verhelst (in 1991) en Stefan Hertmans (in 1996).
De Paul Snoek Poëzieprijs zal voortaan echter driejaarlijks uitgereikt worden. Met het verhoogde prijsbedrag en de verhoogde frequentie wil Sint-Niklaas deze poëzieprijs ook nadrukkelijker op de literaire agenda plaatsen. Meer info: dirk.vandriessche20@yucom.be (Rottend Staal Online, 8-10-2001)

terug naar boven


LATE NIGHT IN THE AFTERNOON GOED BEZOCHT

Utrecht - Meer dan 200 mensen woonden gisteren in Tivoli het muzikaal-literaire programma 'Late night in the afternoon' bij. De nog nachtbrakke auteur Jan Mulder opende de middag, waarna de voor het tijdstip opmerkelijk frisse Jerry Goossens en Jean Pierre Rawie gloedvolle voordrachten gaven. het eerste gedeelte werd afgerond met een optreden van gitarist/zanger Eddy Koekkoek en flamenco-gitarist Anne Kraster.
Na de pauze trad de twee weken geleden 18 jaar geworden Tom de Cock aan, die verhaalde uit zijn in het voorjaar verschenen horrorroman, gevolgd door Menno Wigman. Wigman bracht o.a. door hem vertaalde verzen van de Duitse dichteres Else Laske-Schüler, die in januari in boekvorm gaan verschijnen. Manon Uphoff vertelde daarna dat ze steeds meer in kerken lezingen moet geven en tot slot gaven liedtekstschrijver/zanger/pianist Maarten van Roozendaal en de virtuoze contrabassist Egon Kracht een spetterend optreden, waarvoor ze ook een gedicht van Rawie op muziek gezet hadden. Presentator Bart FM Droog hield de inleidingen opmerkelijk kort, zodat er een goede vaart in het programma zat.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 8-10-2001)

Het Utrechts Nieuwsblad berichtte op 8-10 als volgt: (...) "Uitstekend bezocht was daarentegen een 'late night show in the afternoon' in Tivoli. Al om twee uur 's middags hing hier de walm van bier en zware shag. De honderden aanwezigen - geen stoel bleef onbezet - moesten beamen dat de nachtelijke atmosfeer uitstekend was getroffen. De lichten waren gedoofd, op enkele kaarsen en spotjes na. Op het podium trok een hele stoet van bekende nachtbrakers uit Utrecht en de wijde omgeving voorbij." (...)

terug naar boven


ENGELSTALIGE BUNDEL VAN HANNIE ROUWELER VERSCHENEN

Op 1 oktober verscheen de bundel A timeless tide, door John Irons naar het Engels vertaalde gedichten van onze medewerker Hannie Rouweler, bij uitgeverij Passage te Groningen. De 42 bladzijden tellende bundel is in eerste instantie bestemd voor de vele internationale contacten van Rouweler (Rottend Staal Online, 8-10-2001).

terug naar boven


JAN EIJKELBOOM EERSTE STADSDICHTER VAN NEDERLAND?

In het NRC Handelsblad van 4 oktober 2001 viel een ingezonden brief van Diana van Hal uit Dordrecht te lezen:

"Met verbazing las ik het bericht dat de stad Groningen Nederlands eerste stadsdichter heeft benoemd (NRC Handelsblad, 15 september).
Dit is niet juist. Dordrecht was de eerste. Bij de gelegenheid van Jan Eykelbooms 75ste verjaardag in maart 2001 werd hij benoemd tot stadsdichter."

Geheel los van de mededelingen dat de dichter Jan Eykelboom niet bestaat (wel Jan Eijkelboom) en dat te Groningen nog geen stadsdichter benoemd is, rijst te Epibreren de vraag: door wie is Jan Eijkelboom dan wel benoemd? En wat houdt zijn functie in?

Research op het internet leert dat Jan Eijkelboom inderdaad Stadsdichter van Dordrecht is - al valt dat alleen uit persberichten van de Dordtse VVV op te maken. Wie kan ons meer over deze zaak vertellen? Mail dichters@epibreren.com (Rottend Staal Online, 6-10-2001)

terug naar boven


VRIJ NEDERLAND? (2)

Het is nu al de tweede maal dit jaar dat de redactie van de Republiek der Letteren (de literatuurpagina's van Vrij Nederland) eerst toezegt een tekst van een dichter te plaatsen en vervolgens doodleuk op de belofte terugkomt. Ditmaal overkwam dat de Utrechtse dichter Ingmar Heytze met zijn aangrijpende gedicht 'In ieder leven valt een vliegtuig'. Al eerder overkwam iets soortgelijks de dichter Bart FM Droog - zie de Rottend Staal Online van 15 juni 2001. Wat is er toch aan de hand bij Vrij Nederland? Liesbeth van Dalsum vroeg Ingmar Heytze om nader commentaar.

Heytze: "Het gedicht is oorspronkelijk op 18 september 2001, een week na de aanslagen dus, gereed gekomen - op eigen initiatief en zonder opdracht van wie dan ook. Ik heb het naar mijn uitgever gestuurd, die er de boer mee op ging en positieve reacties ontving van Vrij Nederland en redelijk positieve van NRC Handelsblad. Omdat VN (in persoon van hoofdredacteur Jeroen Vullings) het eerste zei dat ze het wilden plaatsen, is het NRC Handelsblad afgebeld. Waarna Vrij Nederland (in persoon van eindredactrice Diny Schouten) de toezegging tot plaatsing weer afzegde om redenen van ruimtegebrek."

Van Dalsum: Wat is de echte reden waarom ze het na eindeloos heen-en-weer ge-email toch geweigerd hebben? Denk je dat de tekst van het gedicht te ruig werd geacht voor de Vrij Nederland-lezers?"

Heytze: "Ik kan geen zinnige reden bedenken waarom VN een gedicht eerst wel wil plaatsen, vervolgens niet, dan weer wel en vervolgens toch maar niet. Ik hoef publicitair niet zo nodig te scoren over het graf van duizenden onschuldigen, zoals alle media de laatste weken hebben gedaan. Mijn enige wens is dat dit gedicht de wereld in gaat, wat mij betreft desnoods zonder auteursvermelding en met overmaking van eventuele gages naar Artsen zonder Grenzen. Vrij Nederland heeft die ambitie effectief om zeep geholpen."

Heytze's vers valt inmiddels in Vrijstaat Austerlitz Online #6 te lezen.
(Rottend Staal Online, 6-10-2001)


terug naar boven


GRONINGER LITERATUUR KRANT OKTOBER EDITIE

Groningen - Eindelijk is dan weer een nieuwe versie van de Groninger Literatuur Krant verschenen, waarin ditmaal een special over de Rottend Staal Cultuur Award genomineerde Suze Sanders, samenvattingen uit de Rottend Staal Onlines van de afgelopen maanden én de onthulling van een informatieve site over de bundel Startschot. (Rottend Staal Online, 6-10-2001)

terug naar boven


BESTEL VAKER EEN AUTEUR

Epibreren - gezien de nakende Sinterklaastijd en de toenemende vraag vanuit het bedrijfsleven voor literaire acts en relatiegeschenken kan men vanaf onlangs online auteurs bestellen voor maatoptredens en commercieel-literaire teksten. En wel bij Sebes & Van Gelderen. Men kan er onder andere De Rottend Staal Cultuur Award-genomineerden Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Ronald Ohlsen, Ilse Starkenburg en Tommy Wieringa bestellen. (Rottend Staal Online, 6-10-2001)

terug naar boven


NATIONAAL STRAATPOËZIEFESTIVAL 2001

Op 4 oktober vond het Nationaal Straatpoëziefestival plaats in het Korzo Theater in Den Haag. Waren er 's middags al workshops voor de straatdichters, 's avonds openden de deuren zich voor het publiek.
Het Straatpoëziefestival werd voor de vierde keer gehouden en opnieuw stonden er naast straatdichters ook gevestigde dichters op het programma. De straatdichters wisselden in blokjes van vier de gevestigde dichters af. Dak- en thuislozen uit schrijversgroepen uit Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Den Haag traden op in de twee zalen van Korzo. De kwaliteit van de gedichten wisselde maar deze werden vaak op een doorleefde wijze voorgedragen.

De opening van het festival werd verricht door Marjan Berk en Mustafa Stitou, waarna het festival in twee zalen verder ging. In de grote zaal droeg Sara Em korte verhalen voor op ironische toon. Humor werd afgewisseld met scherpe observaties.
Balkis Hamid Hassan droeg op expressieve wijze gedichten voor in het Arabisch, waarna de Nederlandse vertalingen werden voorgedragen door Trees Steeghs. Zij werdem gevolgd door een overweldigend optreden van de Dichters uit Epibreren. De dichters Bart FM Droog en Tjitse Hofman droegen voor over de soms vreemde soms betoverende muziek van multi-instrumentalist Jan Klug. Het was niet mogelijk om op alle plaatsen tegelijk te zijn, maar hoogtpunten in de kleine zaal waren het optreden van Olaf Zwetsloot, die in een sterk optreden beeld op beeld stapelde. De beelden waren mooi, maar hij balanceerde voortdurend op de grens waar de overkill aan beelden teveel gaat worden en je even snakt naar rust.
In de grote zaal sloot Joop Visser de avond af met een ijzersterke serie liedjes, waarin hij met zijn speelse taalgebruik vol dubbele bodems duidelijk maakte thuis te horen op een poëziefestival. Voordat hij begon vertelde hij de zaal, dat zij recht hadden op vijf liedjes. Het werden er wat meer, gebracht met de nodige droge humor en gemompel. (Berend Harm Koert, Rottend Staal Online, 5-10-2001)

terug naar boven


EET VAKER EEN GEDICHT

Epibreren - Bij Banketbakkerij Leopold zijn vandaag eetbare diergedichten te verkrijgen. Dit vanwege dierendag. "Het is een groot succes. Iedereen wil diergedichten", aldus banketbakker J.H. Leopold, "ze zijn bijna niet aan te slepen". (Rottend Staal Online, 4-10-2001)

terug naar boven


KRANT VAN WAKKER NEDERLAND SPOORT ONBEKEND BOEK OP

Epibreren - op de site van de Telegraaf wordt het bestaan van een te Epibreren onbekend boek geopenbaard, in de beschrijving van Tjitse Hofmans epigrafie www.epibreren.com/hofman: "Website van deze uit Assen afkomstige dichter die een bijdrage leverde aan de bundel Epibreren."
De vermelding van dit te Epibreren onbekende boek is in ieder geval positiever te noemen dan wat het Algemeen Dagblad gisteren afdrukte:

"Dak- en thuisloze dichters zullen donderdag op het nationaal straatpoëziefestival in het Haagse Korzo Theater voordragen uit eigen werk. Zij dragen hun werk voor tegen een decor van bewegende beelden, samengesteld uit foto's en kunstwerken van en over daklozen. Ook 'gewone' auteurs als Marjan Berk en Mustafa Stitou nemen deel aan het festival, dat voor de derde keer wordt gehouden." (AD, 2-10-2001)

Waarmee geïmpliceerd wordt dat de 'ongewone' Joop Visser en De Dichters uit Epibreren tot de dak- en thuisloze dichters gerekend kunnen worden.
Vanuit zijn gouden badkuip in suite 666 van Hotel Hel te Epibreren bromde de immer ontevreden Bart FM Droog: "Deze stemmingmakerij is ongepast in oorlogstijd. Het zou verboden moeten worden." (Rottend Staal Online, 3-10-2001)

terug naar boven


JEAN PIERRE RAWIE NIET GEKLOOND

Epibreren - Bij de verwerking van binnengekomen gegevens voor onze optredenslijst, merkte onze uitgaansredactrice op dat a.s. zondagmiddag 7 oktober Jean Pierre Rawie zich zowel in Utrecht als in Den Haag zou ophouden. Nader onderzoek leerde dat Rawie niet gekloond is, en zich zondagmiddag alleen in Utrecht ophoudt, bij de 'Late Night in the Afternoon-middag van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht in Tivoli, en niet, zoals op veel plaatsen aangekondigd, bij de Zondichtmiddag van de Stichting Literaire Activiteiten 's Gravenhage in het Haagse Touss 50.

Rawie, die in deze dagen achtervolgd wordt door een grote filmploeg en een griepje zal in Utrecht 'sonore sonnetten' ten gehore brengen, van 14.15 tot 14.30 uur. (Rottend Staal Online, 3-10-2001)

terug naar boven


VRIJSTAAT AUSTERLITZ ONLINE #6 IS OORLOGSEDITIE

Duiven - Editie nummer 6, de nieuwe versie van het periodiek Vrijstraat Austerlitz Online, is een waar oorlogsnummer geworden, geheel gewijd aan de gebeurtenissen sedert 11 september. Naast aangrijpende verzen van Serge van Duijnhoven en Ingmar Heytze een boeiend betoog van Olaf Zwetsloot, een ietwat verward verhaal van de Vlaming Jeroen Olyslaegers - die de twee vliegtuigen al op 9 september tegen het WTC zag crashen - en de persoonlijke gedachten van Alfred Schaffer over de ellende.
De bijdragen van Truusje van der Kamp, Joost Niemöller, Sander Pleij, Barry Smit, Max de Vries, Tommy Wieringa en Arjan Witte zijn vooral veel van hetzelfde, waarbij het opgeheven vingertje de Nederlandse domineesmentaliteit verraadt.

Het is jammer dat links in de artikelen of achter de namen der medewerkers ontbreken: zo zal de vluchtige lezer het ontgaan dat vrijwel de gehele redactie van het voorbije tijdschrift 'MillenniuM' nu als medewerker aan 'Vrijstaat Austerlitz' participeert. (Rottend Staal Online, 3-10-2001)

terug naar boven


SIEGER M. GEERTSMA WINT EERSTE WORDSLAM

Groningen - De eerste Wordslam van het seizoen 2001/2002 werd gisteravond in het Literatuur Lokaal te Groningen gewonnen door Sieger M. Geertsma.
Vermoedelijk vanwege het vijftigjarig bestaan van de Nederlandse televisie en de mogelijkheid van nieuw frontvermaak via CNN woonden slechts 10 betalende bezoekers de voordrachten van Geertsma, Jantien Vos, Janneke Lueks en Jord Homan (die een verhaal van Rudolf Paul las) bij.
(Rottend Staal Online, 3-10-2001)

terug naar bovenGENOMINEERDEN BLIJVEN BLIJHEID BETONEN

Genève - De jury van de Rottend Staal Cultuur Award deelt mee blijken van blijheid ontvangen te hebben van genomineerden Louis Th. Lehmann: "Ik zal ik mij verlustigen voor étalages vol buikbanden met terugwerkende kracht. Ik zie vol spanning uit naar het eind van de litteraire prijzen, wat een opluchting zal dat zijn!!!!!!!!!", en Albert Schaalma: "De RS-Award is niet van Rottend Staal of van zelfs van Roestvrij Staal is, maar van goud. Je weet goud maakt rauwe bonen zoet en tegelijk recht wat krom is, terwijl alles wat er blinkt wel goud lijkt. " (Rottend Staal Online, 2-10-2001)

terug naar boven


DICHTER AAN HUIS EEN GROOT SUCCES

Epibreren - Met 900 bezoekers, vijftig dichters en vijftig huiskamers met dito bezitters en aangenaam weer was het Dichter aan huis-festival 2001 wederom een groot succes.
Onze verslaggeefster Liesbeth van Dalsum volgde de dichter Bart FM Droog bij het dichtersdiner en de nazit op zaterdag en bracht de zondag in de huiskamer van beeldend kunstenaar Wil Korrelboom door, waar Droog zijn gedichten voordroeg.

LIESBETH VAN DALSUM DOET DICHTER AAN HUIS

Bij binnenkomst in de eetzaal van het Haagse Parkhotel (vier sterren), waar dichters, gastvrouwen en -heren, organisatoren en een selecte groep publiek zich op zaterdagavond 29 september verzamelden, viel het grote aantal Rottend Staal Cultuur Award-genomineerden meer dan op. Apetrots zaten Diana Ozon, Adriaan Bontebal, Menno Wigman, Victor Schiferli en Bart FM Droog op hun nominaties te proosten, terwijl een waar leger aan bediendes zilveren schotels met zalmkwak, palingmousse en verdere visfantasieën binnendroeg. Een tafel verderop bespraken Remco Campert, Hanny Michaelis en Gerrit Kouwenaar de laatste ontwikkelingen van de Derde Wereldoorlog en weer een tafel daarachter vertelde een overgelukkige Kees Spiering van zijn aanstaande huwelijk met zijn stralende verloofde, terwijl Bart Chabot van het ene gesprek in het andere belandde en nauwelijks kans zag zich diep in de zaal door te dringen.

 
Bart FM Droog en Diana Ozon verteren zalmkwak
© Jan Bons, 2001
 

Dichter aan huis-veterane Diana Ozon gaf groentje Droog tips en adviezen over hoe je het best de voordracht in de huiskamer kon uitvoeren, terwijl beiden bord na bord zeebanket naar binnen schoven en tegelijkertijd naar een speech luisterden, waarin Serge van Duijnhoven geroemd werd omdat hij op het laatste moment bereid bleek de zonder nadere berichtgeving afwezige Lernert Engelberts te vervangen en de energie had om twee middagen lang voor te dragen. Ozon zelf was ook op het laatste moment bereid gevonden de al maanden geleden door een boomstam getroffen Esther Jansma (zie de Rottend Staal Online van 23 mei 2001) te vervangen, net als een dag later Anne Vegter uit het Rotterdamse per taxi het festival werd binnengescheurd ter vervanging van een dichter die zich op zondagochtend nog afmeldde.

Inmiddels werd op grote spiegels het dessert-buffet opgediend: Schwarzwalder taart, chocolademousse, geleitaarten, met vuurwerk opgesierde ijspartijen (wat direct de kreten 'Enschede!', 'Enschede!' ontlokte), Haagse hopjescakes en fruitfantasieën. Massaal stortten de aanwezigen zich op het buffet, terwijl obers wijnfles na wijnfles ontkurkten.
Zoals dat gaat in het Haagse begon na half elf het publiek te vervluchtigen en verplaatsten de resterende dichters en organisatoren zich naar de riante lounge van het Parkhotel, waar tegen half één 's nachts de dichters Albertina Soepboer en Tsead Bruinja arriveerden. Zij kwamen per ijltrein uit Leeuwarden, waar ze hadden opgetreden bij het Dichter op straat-festival. Daar was ondermeer een plaquette met Soepboers gedicht 'Buslijn 54' onthuld en verzorgde Louis Th. Lehmann een verrassingsoptreden, waarbij hij een shockerend WTC-gedicht bracht - dit vanwege de wolkenkrabber die sedert onlangs de skyline van Leeuwarden domineert.
De Friezen arriveerden niet alleen: ze hadden een grote fles rode wijn meegenomen, die onder groot gejuich geopend werd, daar de barman juist 'hoogste tijd' had geroepen. Het werd erg laat en gezellig.

Na een riant ontbijt volgde ik Bart FM Droog op zijn wandeling naar de Balistraat 6, een van de vijftig huizen waarin het festival zich afspeelde. Gastvrouw was Wil Korrelboom, bekend beeldend kunstenaar die al jarenlang aan het festival meedoet en de poëzievoordrachten in haar huis weet te omlijsten met prachtige portretten. Speciaal voor de voordracht van Droog had ze een groot werk van de schilder Henneman een pontificale plaats in haar huiskamer gegeven: een zwart, lineair stadsgezicht, dat prachtig correspondeerde met de in benzine gedrenkte verzen van de dichter.

Zes maal trad Droog op, en elke keer weer wist hij met het aangrijpende en verstilde gedicht 'Kursk' tranen bij het publiek te weeg te brengen. Dit tot consternatie van fotograaf Nico Schouten van de Haagsche Courant, die naar Droog gestuurd was met de mededeling dat Droog een wilde rapdichter zou zijn, altijd goed voor een heftig plaatje. In het gesprek dat de fotograaf, het publiek en de dichter daarover vervolgens voerde, legde de dichter uit hoe deze absurde etikettering tot stand was gekomen, namelijk doordat zijn gedicht 'Not the end' in de bloemlezing Double Talk (Arbeiderspers, 1997) terecht was gekomen, een boekje waarin teksten van dichters en rappers naast elkaar stonden afgedrukt. Volgens Droog was er maar één rapdichter in gans het land: Sieger M. Geertsma.
Om de fotograaf toch niet teleur te stellen las Droog op een voor in een huiskamer wilde manier het gedicht 'Schoonmaak' voor, hetgeen de fotograaf de nodige kansen bood tot het nemen van een actiefoto, die vandaag in de Haagsche Courant werd afgedrukt met het onderschrift "Bart FM Droog, het hardere type dichter op huiskamersterkte".

Het publiek was erg gemêleerd: van oude Haagse dametjes in bontjassen tot jonge, kaalgeschoren gabbers. Een kleine steekproef leerde dat ze voor Dichter aan huis uit het hele land naar Den Haag afgereisd waren: uit Amsterdam, Schiedam, Groningen, jazelfs uit Leeuwarden. Allen kwamen speciaal voor de poëzie en allen hadden de dag van hun leven.
(Liesbeth van Dalsum , Rottend Staal Online, 1-10-2001)


terug naar boven


het nieuwste nieuws

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.
terug naar boven


Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief