juni 2001

PRIJS DER NEDERLANDSE LETTEREN VOOR GERARD REVE

Komend najaar ontvangt de 77-jarige Gerard Reve de Prijs der Nederlandse Letteren (16.000 euro), kopte de Volkskrant gisteren. Dit tot ontsteltenis van de Taalunie. Het NRC Handelsblad, ook gisteren: "Dit was, volgens de woordvoerder, "niet de bedoeling". Hiermee werd niet bedoeld dat Reve ten onrechte de prijs krijgt, wel dat de de juryleden en Volkskrantmedewerkers Kees Fens en Nelleke Noordervliet vermoedelijk hun mond voorbij hebben gepraat.

Reve zelf, gisteren in De Volkskrant: "Wordt aan de auteur ook een belangrijk bedrag betaald? Niet dat het wat uitmaakt hoor, ik geef toch alles aan de armen."

(Rottend Staal Online, 29-6-2001)

terug naar boven


NEDERLANDS 48STE PLAATS OP TALENRANGLIJST

Het Nederlands staat met bijna 21 miljoen moedertaalsprekers op de 48ste plaats in de ranglijst van meestgesproken talen. De top-vijf bestaat uit: Mandarijn Chinees (885 miljoen sprekers), Spaans (332 miljoen), Engels (322 miljoen), Arabisch (220 miljoen) en Bengalees (189 miljoen). Bron: www.onzetaal.nl, die dit weer uit België van De Standaard vernam. Voor een bezoek aan de site van De Standaard moet u zich overigens registreren. (Rottend Staal Online, 28-6-2001)

terug naar boven


32STE POETRY INTERNATIONAL OP RADIO EN INTERNET

Epibreren - Vanavond is in VPRO's De Avonden het VPRO's-Dichterspodium te beluisteren, dat vorige week donderdag in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg plaats vond tijdens Poetry International. Met Louis Th. Lehmann, Hans Verhagen, Menno Wigman en 'De Jongens van Boekelo'. Radio 747 AM, 22.02-24.00 uur.
Zaterdag zendt BRT-Radio een impressie uit van de woensdag van Poetry, met ondermeer een gedicht van Tjitse Hofman.
En op de site van het Rotterdamse televisiestation Pietje Bell zijn filmimpressies te zien van het festival. De woensdag bevat interviews met Alfred Schaffer, Tjitse Hofman en Zolani Mkiva, alsmede fragmenten van de optredens van alle deelnemers aan de Poetry Slam. Meer films van het festival 2001 en 2000 vindt u hier. (real player nodig). (Rottend Staal Online, 27-6-2001)

terug naar boven


OPZIENBAREND: PETER SWANBORN SCHRIJFT NIEUWS!

Epibreren - Peter Swanborn, de schrik van schrijvend Nederland, is er na jarenlang miskleunen eindelijk in geslaagd nieuws te brengen. En wat voor nieuws! In de Volkskrant van vandaag verzint hij het bestaan van een literair tijdschrift geheten Paionate, recenseert hij het recentste nummer ervan (heel knap voor iets wat niet bestaat), verheft hij de onnozele Ronald Ohlsen tot redacteur van Vrijstaat Austerlitz, getuigt dat met de val van de Berlijnse Muur in 1989 de tijd opgehouden heeft voort te tikken (joepie - opeens is iedereen weer 12 jaar jonger!) en weet hij te melden dat men te Moskou van Lenin's lijk een mummie heeft gemaakt.
Kortom, tijd voor weer een prijsvraag:

1. Welk tijdschrift wilde Swanborn vermoedelijk recenseren?
a. Paionate
b. Tzum
c. Payola

2. Van welk blad is/was Ronald Ohlsen redacteur?
a. Vrijstaat Austerlitz
b. De schone zakdoek
c. Schrijver & Caravan

3. Wat gebeurde er na 1989?
a. Niets
b. Lenin speelde een hoofdrol in de film 'The mummy returns'
c. Veel, o.a. een oorlog te Ethiopië waaraan Tommy Wieringa refereert in zijn gedicht in de recentste Passionate en iets in de Balkan, waaraan het interview met Serge van Duijnhoven in datzelfde blad refereert.

De juiste antwoorden kunt u zenden aan de redactie van de Rottend Staal Online, tot 26 juli 2001. Uit de juiste inzendingen zal een winnaar geloot worden, die kans maakt op een voetreis naar Rome. (Rottend Staal Online, 26-6-2001)

terug naar boven


INTERESSANTE ONTWIKKELINGEN TE VLAANDEREN

Epibreren - Hedennacht ontdekte de Inlichtingendienst Epibreren een interessant interview met de leden van de Vlaamse dichtersbent Het Venijnig Gebroed. Met als uitvalsbasis Brugge opereren zij op Vlaamse podia. Bezoek hun boeiende, goed gedocumenteerde site waar ook de nodige gedichten (al dan niet geanimeerd) op aan te treffen zijn: http://users.belgacom.net/hetvenijniggebroed. Houdt u wel rekening met lange laadtijden - doch de site is enig geduld wel waard. (Rottend Staal Online, 26-6-2001)

terug naar boven


DUITS GEZIN KOMT OM IN ZANDKUIL TE EPIBREREN

Epibreren - Een zevenkoppig gezin uit Solingen (Duitsland) is maandagmiddag op het strand van Epibreren om het leven gekomen, terwijl het een kuil aan het graven was. Het gezin werd bedolven onder een lading zand toen de kuil instortte. Hulpdiensten hebben het gezin uitgegraven. Het bleek echter al te zijn overleden (Rottend Staal Online, 26-6-2001)

terug naar boven


SEIZOENSAFSLUITING IN GRONINGEN

Voor de mensen die na Poetry International nog meer poëzie willen, is Groningen de komende week the place to be. Donderdag 28 juni draagt in het Universiteitstheater de Australische dichter Tom Petsinis voor (12.00-14.00 uur). Hij was vorige week te gast bij Poetry International. De volgende dag, vrijdag 29 juni, vertrekt uit Groningen de poëzie-exportwagen naar Bremen (uit te zwaaien bij het oude RKZ, circa 14.30 uur) en op zaterdag vindt in het gehucht Uitwierde nabij Delfzijl de manifestatie 'Dichter bij de dijk' plaats, waar o.a. Max Niematz, Ronald Ohlsen, Hagar Peeters, Jean Pierre Rawie, Djodjie C.A. Rinsampessy, Driek van Wissen en De Dichters uit Epibreren verzen ten gehore zullen brengen. Op zondag 1 juli vindt tenslotte de Finale van de Word Slsam 2000/2001 plaats in het Literair Lokaal van de Schrijversschool. (Rottend Staal Online, 25-6-2001).

terug naar boven


POËZIEBURGEMEESTER IN VLAANDEREN

Van 15 t/m 19 augustus verjaagt dichter Tony Rombouts de locoburgemeester van Assenede (B), om tijdens de kunst- en poëziemanifestatie A(rt)SSENEDE 2001 de rol van poëzieburgemeester te vervullen. Dagelijks dragen hij en 40 andere dichters vanaf het balkon van het stadhuis verzen voor (Rottend Staal Online, 24-6-2001)

terug naar boven


KRAANKUIKEN POOGT POËZIE

CALLANTSOOG
- Bij de poëzievogelwandelroute werd bij zonsgloren het kraanvogeljong uit het Fochteloërveen waargenomen dat met zijn ouders een uitstapje naar het Zwanenmeer maakte. Dit eerste sedert 200 jaar in Nederland geboren kraankuiken probeerde daarbij het fameuze eerste vogelgedicht uit 's Neerlands historie op te zeggen: 'Hebba olla vogala nestas hagunnan', op Victor E. van Vrieslands toonzetting uit 1939. (Rottend Staal Online, 23-6-2001)

terug naar boven


GEKTE NAAST DE RANDSTAD

Komende zaterdagochtend vindt bij het Observatorium Robert Morris, hoek Houtribweg en Swifteringweg, in de buurt van Lelystad het Sunsation-Festival 2001 plaats, waarbij dichters en songwriters in alle vroegte de opkomende zon begroeten met verzen en liederen. Dauwtrappers kunnen vanaf 5.00 uur deelnemen aan deze ochtendmeditatie, waaraan o.a. Eva Gerlach, Ernst Jansz, Rick de Leeuw, Maarten van Roozendaal, André Manuel en Flevolandse dichters deelnemen (Rottend Staal Online, 22-6-2001)

terug naar boven


DAVERENDE DERDE POETRY INTERNATIONAL POETRY SLAM

Rotterdam - De belangstelling voor de Poetry Slam tijdens Poetry International was zo groot, dat nadat 170 mensen in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg gepakt waren, men veiligheidshalve de deuren sloot. Frank Tazelaar, directeur van het Literatuurfestival De Wintertuin en drie van zijn medewerkers, zagen zich daardoor genoodzaakt via de techniekruimte de zaal illegaal te betreden. Het risico van verwijdering uit het gebouw namen ze voor lief, en terecht: want wat zich daar afspeelde was werkelijk uniek en extreem geslaagd.

Na een spectaculaire openingsperformance van Zolani Mkiva, de Zuid-Afrikanse Imbongi Yesizwe (Poet of the Nation) verscheurde Maverik demonstratief de cijferbordjes en legde het publiek uit dat het bij Slam in de eerste plaats gaat om de interactie tussen dichters en publiek en het wederzijds respect, niet om wie 'de beste' is. Terwijl dj Marco Braun opzwepende muziekjes draaide kondigde Maverik Sir Jan Off aan. Off, de Duitse National Poetry Slam Poet 2000, bracht een indringend gedicht, waarin tal van actuele maatschappelijke en politieke problemen verwerkt waren.

Op de vraag van Maverik wat het publiek van het gedicht en de voordracht vond bleef het in eerste instantie stil, totdat een immer verongelijkte Dichter uit Epibreren die zich in het publiek ophield, riep: 'Cool!'. Waarop Maverik vroeg of hij de voordracht zo cool vond dat hij werk van Off zou kopen. 'I've already done that', was het antwoord, waarmee hij refereerde aan de spoken word-cd 'Don't mess around with Harald Juhnke' van Jan Off. De rest van het publiek kostte het meer tijd om met woorden te reageren op de voordrachten. Wel met applaus. Dat hoe verder de avond vorderde luider en luider werd, en, na enige schroom, werd aangevuld met aanzwellend gejuich.

Tjitse Hofman, de Nederlandse deelnemer en winnaar van de Slam die 's middags voor scholieren was gehouden, bracht in zijn eerste set het gedicht 'Trein'. Waarna de Canadese Hilary Peach een fraai gedicht over een verboden liefde zong, de laconieke Zwitser Jürg Halter zijn duivenhaat verdichtte en de Zuid-Afrikaan Lesego Rampolokeng zijn voordracht met een statement voor orale poëzie inzette: 'Fuckademics, fuck off!'

Maverik riep het publiek op om gewoon op de gang drank te halen en terug te komen, joints op te steken, en vooral te reageren op de dichters. Op een gegeven moment begont het publiek mee te klappen en te dansen op verzen, waaronder de dj muziek legde. Alle dichters kwamen drie maal aan bod. Als ze niet voordroegen zaten ze ontspannen op een bank aan de zijkant van het podium, rokend, drinkend en af en toe meeswingend op de gedichten.

Hoewel niet al het publiek tegen de lengte van het programma bestand was, zaten nog zeker honderd mensen na de slotwoorden in het Xhosa van Mkiva in de zaal. De winnaars van deze Derde Poetry International Poetry Slam: de dichters, de presentator, de dj en het publiek. Wat wil eens mens nog meer?

Nog een recensie: zie het Epibreren-archief 2001
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 21-6-2001)

terug naar boven


ONDERTUSSEN IN...

...Rotterdam - Hedenavond heeft Rottend Staal Online-medewerker Mark Boog tijdens Poetry International de C. Buddingh'-Prijs ontvangen voor zijn debuutbundel Alsof er iets gebeurt, waaraan een geldbedrag van fl. 2500,- en een vulpen gepaard gaat.
De jury roemde het werk van Boog 'als een huis waarvan de voordeur verborgen zit, maar die een fascinerende werkelijkheid laat zien wanneer je er eenmaal in doordringt. eén die je herkent, maar waaruit tegelijkertijd een sfeer van bevreemding spreekt.'
'Bij de prijsuitreiking, gepresenteerd door Onno Blom, droegen naast Boog ook twee van de drie andere genomineerden voor. Alfred Schaffer bracht zijn verzen op een gedreven wijze en Marc Bruynseel las prachtige weemoedige gedichten op een zelfverzekerde manier. In tegenstelling tot wat de Volkskrant op 21-6 meldde droeg Peer Wittenbols niet voor: door een ingewandsteen lag hij thuis te kermen. Erik Menkveld las derhalve overtuigend Wittenbols' gedichten. (Rottend Staal Online, 20/21-6-2001)

terug naar boven


BEVOLKING VAN EPIBREREN ZWAAIT HOFMAN UIT

Epibreren - hedenochtend om 05.12 uur vertrok Tjitse Hofman onder brede publieke belangstelling van het eiland om naar Rotterdam af te reizen. Daar strijdt hij vanmiddag en vanavond in de Derde Poetry International Poetry Slam. Op de vraag of hij niet bang is zijn leven in die bloedige strijd te verliezen, antwoordde hij: 'Elk schip gaat te water totdat het zinkt.' (Rottend Staal Online, 20-6-2001)

terug naar boven


CATWALK EN POËZIE IN HET MUSEUM

Zaterdagavond zijn creaties van studenten Modevormgeving van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) op een catwalk in het Catharijneconvent te bewonderen en vertolken dichters in het museum hun meest nachtelijke werk. Dit geschiedt tijdens de Museumnacht van de Poëzie. Met o.a. Ingmar Heytze, Hagar Peeters, Menno Wigman, Tjitske Jansen en Erik Jan Harmens. (Rottend Staal Online, 19-6-2001)

terug naar boven


PSEUDONIEM VANWEGE OBJECTIVITEIT? (2)

Op 15 juni had Liesbeth van Dalsum een gesprek met de mysterieuze Andries Menken. Dat gesprek moest om veiligheidsredenen plots worden afgebroken. Vanochtend sprak Van Dalsum Menken weer, ditmaal bij de poëzievogelroute te Callantsoog.
Van Dalsum: "Indien Zuiderent geen lid van de jury was geweest, had u dan wel onder eigen naam ingezonden?"
Menken: "Dan was het heel goed mogelijk geweest dat ik niets ingezonden zou hebben. Het is namelijk de laatste jaren zo dat ik allereerst kijk naar de samenstelling van welke jury ook, en dat geldt trouwens evenzeer ten aanzien van bijvoorbeeld de redactie van elk literair tijdschrift, maar zeker niet minder voor uitgevers, critici, organisatoren van literaire evenementen enzovoort. Heb ik mijn twijfels of bedenkingen, dan weet ik wat me te doen staat."
Van Dalsum: "Is dat niet een beetje overdreven en legt u zich daarmee geen veel te grote, misschien zelfs absurde, beperkingen op?"
Menken: "Omdat ik de lat voor mijn werk zo hoog mogelijk leg, misschien wel te hoog, geldt datzelfde echter eveneens voor mijn kwalificatie van jury's, redactieleden en anderen. Ik moet er van overtuigd zijn dat mijn werk beoordeeld wordt door mensen die ik voor mijn werk vertrouw en hoogschat en/of die om wat voor reden ook gekwalificeerd zijn een oordeel erover uit te spreken. En daaraan schort het nogal in bijvoorbeeld de Nederlandse kritiek, bij jury's en redacties. Daarbij weet ik heel goed dat dit puur subjectief handelen is en het op den duur zou kunnen leiden tot niets, omdat het omgekeerde evenzeer waar zou kunnen zijn. Maar omdat ik zoveel letterlijke bewijzen heb die pleiten voor de eerstgenoemde noodzaak, houd ik daaraan maar vast."
Van Dalsum: "Misschien wilt u de ideale toestand van alleen, laat mij zeggen: gunstig onthaal?"
Menken: "Daaraan heb ik ook wel eens gedacht, aan een situatie van alleen maar ja-knikkers, mooipraters en vleiers. Maar onderzoek en ervaring heeft o zo duidelijk laten zien dat zo'n omgeving juist ontstaat wanneer de beruchte lat ten aanzien van het eigen werk niet zo hoog als mogelijk is wordt gelegd, en men daarmee zelf niet langer fungeert als ijkpunt, maar dat te zeer van de ander laat afhangen. Hoewel ik ertegen ben moet ik helaas nu een klein voorbeeld geven en wel met de bloemlezing Het Hogere Noorden in de hand. Toen mij gevraagd werd daarvoor een paar gedichten af te staan heb ik dat graag gedaan; ik kende de uitgever, zijn fonds en de redacteuren/samenstellers. Maar ik was het absoluut niet eens met het feit dat niet iedere deelnemende dichter met eenzelfde aantal gedichten zou worden opgenomen. Hetzelfde vindt nadrukkelijk plaats in de poeziebloemlezing van Komrij. Deze bloemlezer bepaalt wie met hoeveel gedichten wordt opgenomen. Nu heb ik Komrij in het geheel niet hoog, zeker niet als dichter en al helemaal niet als samensteller van een bloemlezing naar willekeur. Dit geldt wat mij betreft tevens - en nog sterker - voor Warren (beiden bedenken elkaars mineure werk ruim in hun respectieve bloemlezingen). Ik heb daarom voor opname bedankt. Maar kiezen schijnt vooral wat betreft de aantallen op te nemen werken - en niet minder wat te
weigeren - bijzonder subjectief te moeten gebeuren..."
Van Dalsum: "Maar u weet heel goed dat een bijna objectieve en positieve wereld wanneer en waar dan ook echt onmogelijk is."
Menken: "Natuurlijk weet ik dat. Maar het gaat mij niet om een objectieve en positieve wereld. Wat er speelt is dat het gemakkelijk te signaleren steeds grotere gebrek aan kennis en kunde overal een bepaalde subjectiviteit ten gevolg heeft, dus ook in de poezie, waarbij ik vraagtekens zet. Kijk maar op welke manier ook naar het grote en toch zo kleine kleine heelal van de Nederlandse literatuur, en speciaal daarbinnen de wereld van de poezie; en daarvan maakt mijn werk eveneens deel uit! Ook deze opmerking is uitermate subjectief. Ach, hoe zal men ooit aan de mol over de vlucht van de arend vertellen of de kikker de grote zee laten zien..."
Van Dalsum: "Dat zal alleen in de poezie kunnen."
(Rottend Staal Online, 19-6-2001)

terug naar boven


TELETUBBIES VOOR GETERGDE KANTOORSLAVEN

Vandaag precies drie jaar geleden maakten De Dichters uit Epibreren voor het eerst kennis met de koddige Teletubbies, in de tv-kamer van het pension waar ze tijdens Oerol 1998 waren ondergebracht. Vandaar dat de Epizeeërs dan ook zeer content zijn met de vondst die Herr Klug vannacht op een Oostenrijkse site deed: http://www.servus.at/dns/tele/. De pagina vergt enige laadtijd, maar is uiterst meditatief en ontspannend. (Rottend Staal Online, 19-6-2001)

terug naar boven


WEER EEN LITERAIR TIJDSCHRIFT OP INTERNET

Het literaire tijdschrift Noachs Kat is nu ook besurfbaar: http://home.planet.nl/~houwm002. De papieren versie, waarvan het nieuwe nummer op 4 juli te Groningen gepresenteerd wordt, bestaat sinds 1999 en bracht naast werk van leden van de schrijfgroep Noachs Kat werk van o.a. Gerrit Krol, Meindert Talma, Wouter Godijn, Gerrit Jan Zwier, Ronald Ohlsen, Karel ten Haaf en Selma Parmentier. Nadere informatie: Chris Houwman: houra@planet.nl (Rottend Staal Online, 18-6-2001)

terug naar boven


GRONINGERS OP POETRY INTERNATIONAL: GROOT SUCCES (1)

Onder grote publieke belangstelling en met grote instemming debuteerden de jonge Groninger dichters Tsead Bruinja (26) en Petra Else Jekel (21) gisteravond op Poetry International. Ademloos en doodstil luisterde het publiek naar de prachtige Friestalige gedichten van angry young man Bruinja en naar de Nederlandstalige verzen van Jekel, die er in slaagt hermetiek en toegankelijkheid naadloos op een performance poetry wijze te combineren. Billy Neal, naast commissaris ook jaarlijks Poetry International-bezoeker en dit jaar lijfwacht van Mark Strand: "Het was goed om eindelijk weer eens Fries in Rotterdam te horen. De verzen van Jekel grepen me zo aan dat tranen van ontroering naar boven kwamen."
Gevraagd naar zijn favoriete dichter van vandaag, zondag de 17de: "Dat is toch zeker Ronald Ohlsen. Toen ik eerder dit jaar naar de wc ging om zijn twee romans te lezen trof ik daar het gedicht 'De zesde dag' op Hans Warrens poëziescheurkalender aan. Dat raakte me zo dat ik spontaan een beeldhouwster opdracht gaf het te verbeelden." (Rottend Staal Online, 17-6-2001)

terug naar boven


ALLE DICHTERS VERZAMELD

De redactie van de Rottend Staal Online heeft de webadressen van meer dan honderd landelijk publicerende en/of voordragende Nederlandse en Vlaamse dichters verzameld op www.epibreren.com/rs/dichters.html . Schroom niet ons op overduidelijke hiaten opmerkzaaam te maken: droog@epibreren.com. (Rottend Staal Online, 17-6-2001)

terug naar boven


ARABISCH-NEDERLANDSE LITERAIRE MIDDAG

Op zondagmiddag 17 juni bespreken de auteurs Mowaffk Al-Sawad (dichter, Irak), Youssouf Al-Sawi (dichter, Soedan), Tsead Bruinja, Bart FM Droog, Tjitse Hofman, Petra Else Jekel, Nahed Selim (prozaïste, Egypte) en Rense Sinkgraven de hoge benzineprijzen, elkaars werk, de rol van het Arabisch vergeleken met het Nederlands in de wereld en daarbuiten. Ook zullen ze voordragen uit eigen werk. De middag vindt plaats in het Groningse Prinsentheater, Noorderbuitensingel 11, van 15.00 tot 17.00 uur. (Rottend Staal Online, 16-6-2001)

terug naar boven


HUGUES C. PERNATHPRIJS UITGEREIKT

Hedenavond ontvangt Esther Jansma te Antwerpen de driejaarlijkse Hugues C. Pernathprijs. Deze prijs is bestemd voor dichters (m/v) die nog voor hun 44 ste kunnen overlijden - en dit is geen grap. De Vlaamse dichter Hugues C. Pernath overleed namelijk op 4 juni 1975 op 43-jarige leeftijd op de trap van een Antwerpens kunstenaarscafé. Hij werd getroffen door een hersenbloeding. Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 Belgische Franken (een kleine 8000 gulden) verbonden. (Rottend Staal Online, 15-6-2001)

terug naar boven


PSEUDONIEM VANWEGE OBJECTIVITEIT?

Onlangs verscheen ter gelegenheid van de 'VU-podium Poezieprijs 2001' de bloemlezing Tegen beter weten 2. Uit een totaal van ruim 1200 ingezonden gedichten van 450 dichters zijn de 30 beste gedichten opgenomen. Naast werk van o.a. Daniel Dee, Ingmar Heytze, Kees Hermis en Jos Steegstra is er ook een tweeluik van de Groninger dichter A. Menken geplaatst. Omdat dit gedicht de interesse van Liesbeth van Dalsum opwekte en ze een dichter met de naam A. Menken niet kende, ging ze op zoek. Met de haar kenmerkende doortastendheid ontdekte ze na intensief onderzoek dat Andries Menken een pseudoniem is van een gerenommeerd dichter, met tal van bundels en publicaties op zijn naam.
Liesbeth van Dalsum: 'Waarom heeft u bij deze poëziewedstrijd voor een pseudoniem gekozen?'
Andries Menken: 'Eigenlijk alleen vanwege de objectiviteit, waarin echter wel een beetje een veiligheidsoverweging, beter: een bescherming van het werk, meespeelt.'
Van Dalsum: 'Dat begrijp ik niet direct.'
Menken: 'Het mag allemaal wat raar klinken, misschien zelfs wel wat overdreven voor de buitenstaander. Maar een jarenlange ervaring in onze o zo kleine literaire wereld waarin schermutselingen, oorlogsverklaringen, gevechten en vervolgens nederlagen en overwinningen alleen maar ten doel hebben bij een gewapende vrede te verdelen en te heersen om zodoende grote - maar vaak kleine en bekrompen - belangen veilig te stellen, die ervaringen leidden tot het gebruik van mijn pseudoniem.'
Van Dalsum: 'Dat geschetste beeld herken ik, maar speciaal een pseudoniem voor deze inzending?'
Menken: 'Toen ik op de uitnodiging las dat de dichter /academicus dr Ad Zuiderent voorzitter van de jury was, had ik opeens minder vertrouwen in de objectiviteit van zijn oordeel. Het was zeker niet denkbeeldig dat deze naar mijn werk - indien ik mijn eigen naam gebruikte - wel eens te subjectief zou kunnen uitpakken. En ik wilde wel eens weer weten hoe mijn werk het in zo'n race zou doen.'

Het is veelzeggend dat Andries Menken ook in dit interview zijn ware identiteit niet wil prijsgeven, omdat zulks zijn verdere dichtcarrière kan schaden.. De redactie van de Rottend Staal Online spreekt hier derhalve de hoop uit dat we in deze prachtige nieuwe eeuw verder verschoond mogen blijven van de konkelactiviteiten van het Revisor-gebroed, waartoe ook de heer Zuiderent gerekend kan worden. Gelukkig hebben we in Nederland de koene politiechef Billy Neal, die bij het ijdel blijven van de hoop, korte metten zal maken met al het geboefte. (Rottend Staal Online, 15-6-2001) - vervolg.

terug naar boven


JOHNNY VAN DOORN RADIO-SERIE

VPRO's De Avonden brengt deze zomer een hommage aan de legendarische auteur en voordrachtskunstenaar Johnny van Doorn (1944-1991), in de vorm van 13 radiodocumentaires, elke maandagavond op Radio 747 AM, van 22.02 tot 23.00 uur. (Rottend Staal Online, 15-6-2001)

terug naar boven


EXTREEM VEEL DICHTVOORDRACHTEN

De Lage Landen beleven een ware dichtvoordrachthausse: komend weekend barst te Rotterdam Poetry International uit, is er te Antwerpen een internationaal poëziefestival, houden Arabische en Groninger dichters een samenkomst te Groningen en te Hengelo kan men een poëziefestival bezoeken, terwijl in de duinen bij Callantsoog nog steeds poëzieminnende toeristen door de duinen hollen. (Rottend Staal Online, 15-6-2001)

terug naar boven


PRIJZENCIRCUS

Deze week werd bekend dat Rob Schouten de Herman Gorter-prijs 2001 ontvangt voor zijn dichtbundel Infauste dienstprognose. Morgen volgt de publieke bekendmaking wie de Hugues C. Pernath-prijs ontvangt. Volgende week woensdag volgt de feestelijke uitreiking van de C. Buddingh'-prijs.
Waarbij gezegd dat eigenlijk alleen de uitreiking van de laatste prijs verrassend zal zijn: bij zowel de Gorter- als de Pernath-prijs is er zoals gebruikelijk weer eens sprake van opmerkelijke belangenverstrengelingen tussen winnaar, media, uitgeverijen en juryleden. (Rottend Staal Online, 14-6-2001)

terug naar boven


PRIJSVRAAG

In het Eindhovens Dagblad van 31 mei j.l. poneert de erudiete literatuurkenner Joost Geerts (wie kent hem niet) de stelling:

"De laatste rebellie dateert van zo'n tien jaar geleden en komt voor rekening van de Maximalen. De heren kakelden luid, maar vergaten en passant beklijvende poëzie te produceren. Hetzelfde geldt voor de aan Generatie Nix gerelateerde performing poets, die gedurende de jaren negentig wel de podia domineerden, maar bij gebrek aan diepgang niet de polemieken."

Te Epibreren herkent men de humor van deze stelling, die eigenlijk een prijsvraag is. De opmaakredactie van het Eindhovens Dagblad vergat helaas de multiple choice vragen die erbij hoorden af te drukken. Vandaar deze herkansing voor quizmaster Geerts:

Wanneer speelde Maximaal?
a. 1976-1978
b. 1988-1989
c. 1990-1992

Wat was Generatie Nix?
a.
Een hechte groep auteurs die in 1994 niet meer wilde leven en stierf, bestaande uit o.a. Charles Bukowski, A. den Doolaard, Lucebert, Jan Schepens, Hans Berghuis en Maarten Vrolijk.
b. Een media-etket, in 1994 op Don Duyns, Rob van Erkelens, Ronald Giphart, Hermine Landvreugd, Joris Moens en Joost Zwagerman geplakt. Als hechte groep heeft Generatie Nix nooit bestaan.
c. Generatie Nix was een bordeel annex literair café te Zundert.

Over welke 'performing poets' heeft Geerts het?
a. Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Johnny van Doorn, Bart Chabot en Diana Ozon.
b. Kees Ouwens, Lucas Hüsgen, Mark Kregting en Chantalle Rozenvoet
c. ...... [roept u maar]

De juiste 3 antwoorden kunt u zenden naar droog@epibreren.com, onder vermelding van 'prijsvraag'. Uit de juiste inzendingen zal op 13 juli een winnaar getrokken worden die een dichtbundel naar wens uit Epibreren krijgt. (Rottend Staal Online, 13-6-2001)

terug naar boven


EEN KAPITAAL GEDICHT

Het gedicht 'De zesde dag' van Ronald Ohlsen beleeft een opmerkelijke carrière. Het werd eerst gepubliceerd in de Rottend Staal Nieuwsbrief #37, zomer 1999, werd vervolgens gebloemleesd door Menno Wigman, Ruben van Gogh en Hans Warren, werd verfilmd en nu is er ook al een beeldhouwwerk van verschenen. Het beeldhouwwerk, uitgevoerd in keramiek met oxides door Anna Hulzink, is te bewonderen in Galerie Lughien, Reestraat 17, 1016 DM te Amsterdam. En is daar, voor de weggeefprijs van fl. 3800,- te koop.
Binnenkort wordt er ook nog een in brons gegoten versie van het beeld vervaardigd.
(Rottend Staal Online, 12-6-2001)

terug naar boven


TONNUS OOSTERHOFF ONLINE!

Dichter, prozaïst, essayist en voormalig assistent-brugwachter Tonnus Oosterhoff heeft sinds kort een eigen site: http://www.tonnusoosterhoff.nl/ , met poëzie en animaties. (Rottend Staal Online, 12-6-2001)

terug naar boven


NEDER- EN BELGDICHTER NAAR ITALIË

Rotterdam - Twee Nederlandstalige dichters geven acte-de-presènce bij het 7de Internationale Poëziefestival te Genua, dat van 5 t/m 16 juni plaats vindt in het prachtige Palazzo Ducale. Op 13 juni treedt René Puthaar op, gevolgd door Luuk Gruwez op de 15de juni. Verdere dichters aldaar zijn afkomstig uit o.a. Frankrijk, Kroatië, Marokko, Portugal en de Verenigde Staten: Het festival heeft een tweede deel, dat zich van 2 t/m 5 juli afspeelt in het Teatro della Corte. Dan is o.a. een voordracht van Lawrence Ferlinghetti bij te wonen (Rottend Staal Online, 11-6-2001)

terug naar boven


SJEF WELLER WINNAAR WORD SLAM

Groningen - In het Literair Lokaal won rapper Sjef Weller gisteren de laatste reguliere Word Slam van het seizoen 2000/2001. Het veertigkoppige publiek wees middels applaus hem als winnaar aan. Op zondag 1 juli is de Grote Finale, waarin de winnaars van de voorgaande Slams te bewonderen zijn. (Rottend Staal Online, 11-6-2001)

terug naar boven


DOE MAAR DICHT MAAR WINNAARS

Groningen - Afgelopen zaterdagavond vond de slotmanifestatie van Doe Maar Dicht Maar plaats in de Groninger Stadsschouwburg. Na zeer goed verzorgde voordrachten van de makers van de tien als beste beoordeelde gedichten en een pakkende voordracht van o.a. Ramsey Nasr werden de twee Extra prijswinnaars bekend gemaakt: in de categorie 12 tot en met 15 jaar won Elsbeth Hamstra; in de categorie 16 tot en met 18 jaar won Ernst Kuiper.
Opvallend was dat alle tien finalisten hun gedichten uit het hoofd hadden geleerd. (Rottend Staal Online, 10-6-2001)

terug naar boven


POËZIE IN DE BUS

Morgen worden tal van onnozele Utrechtse buspassagiers verveeld door dichters, die in buslijn 11 des middags op opdringerige wijze hun poëzie ten gehore brengen. Ase Rentinga, buschauffeur te Utrecht, raadt dan ook alle passagiers aan oordopjes of walkmans mee te nemen. (Rottend Staal Online, 9-6-2001)

terug naar boven


VRIJ NEDERLAND?

Bart FM Droog, de altijd stralende Dichter uit Epibreren werd vanochtend mokkend in een duinpan aangetroffen naast een verscheurd exemplaar van Vrij Nederland. Op de vraag waarom hij zo mokte, bromde hij: "Na zeer bizarre uitlatingen van een niet nader te noemen clown in dat blad, schreef ik de hoofdredacteur aan, die me daarop uitnodigde een fel, polemisch paginagroot stuk te schrijven. Dat deed ik, maar het werd na aanvankelijke goedkeuring geweigerd. Want het was te polemisch. Nee, ze wilden een pleidooi, ongetwijfeld in de vorm van zo'n lulstuk waarin ik mijn eigen 'poëtica' zou moeten promoten. Wat ik natuurlijk niet deed: de pleidooi-epidemie van de laatste tijd ben ik spuugzat. Vervolgens kreeg ik te horen dat een geheel herziene versie als brief geplaatst kon worden. Ik herschrijf, stuur het in, ontvang bevestiging dat het geplaatst gaat worden. En vervolgens lees ik het blad en vind die brief niet terug. Vrij Nederland? Nee, geef mij maar Maomagazine. Is tenminste onafhankelijk en gratis." (Rottend Staal Online, 9-6-2001)
update: Droog mokte voorbarig: in de Vrij Nederland van 16-6-2001 staat zijn schrijven afgedrukt (15-6-2001)

terug naar boven


SAMENZWERING NOORDELIJKE LITERATOREN

Komende zaterdag verzamelen de literatoren uit Drenthe, Friesland en Groningen zich in café-restaurant De Drie Provinciën, vlakbij het drie-provinciënpunt te Een-West. Daar gaan ze, vanaf 13.00 uur, onder het genot van koffie en turf vergaderen hoe ze hun krachten kunnen bundelen. Tevens vinden er poëzievoordrachten plaats, benevens een forum onder leiding van de bekende Annette Timmers - wie kent haar niet? (Rottend Staal Online, 6-6-2001)

terug naar boven


PATTY SCHOLTEN WRITER-IN-RESIDENCE IN USA

Epibreren - Van januari tot en met april 2002 is dichteres Patty Scholten de writer-in-residence aan de Universiteit van Michigan, in Ann Arbor. Scholten zal daar een wekelijks college 'creative writing' geven en voordrachten houden aan Amerikaanse universiteiten waar men het Nederlands onderricht. (Rottend Staal Online, 5-6-2001)

terug naar boven


FRAAIE E-MAIL

Vannacht arriveerde te Epibreren een bijzonder fraaie e-mail van Dichter aan huis, het poëziefestival dat zich op 29 en 30 september te Den Haag afspeelt. U kunt de e-mail opvragen bij het festival, onder vermelding van "home2.nl e-mail graag": festival@dichteraanhuis.nl. Wel doemt bij de e-mail de onvermijdelijke vraag op: wat vinden de fotografen ervan? (Rottend Staal Online, 5-6-2001)

terug naar boven


PINKSTERSTORM TEISTERT HET WAD

Het verschrikkelijke noodweer dat de laatste dagen Europa teisterde, heeft ook in het Wad danig huisgehouden. Te Schiermonnikoog verloren duizenden onnozele kuikens het leven, toen vloedgolven de broedplaatsen verzwolgen. Te Epibreren kraakten de golven 90 procent van de eieren in de unieke Waddenpinguins-kolonie en gooide de zee de lichamen van circa vijftig dode bus-Japanners op de daken der duinwoningen. Deze Japanners waren op 21 mei verdronken tijdens de poëzievogelstrandwandelroute te Callantsoog. Ze verkeerden in dusdanige staat van ontbinding dat een groot deel van de Epibreerder bevolking kotsmisselijk werd van de door de lijken verspreide rottingsgassen. (Rottend Staal Online, 4-6-2001)

terug naar boven


SLECHT NIEUWS UIT ANTWERPEN

Programmeur Thierry Gyssels en Frieda, de vrouw die de afgelopen zes jaar de culturele activiteiten in de kelder van boekhandel De Groene Waterman te Antwerpen heeft opgezet, staan per 1 augustus op straat. De Raad van Bestuur heeft besloten hun contracten niet te verlengen. Het is zeer onzeker of de boekhandel in de toekomst nog spraakmakende literaire avonden gaat organiseren. (Rottend Staal Online, 3-6-2001)
terug naar boven


TANKSTATION DEKKERSLAND GEHEEL VERNIEUWD

Het Shell-tankstation Dekkersland, aan de A28 tussen Zwolle en Meppel, is na een wekenlange verbouwing geheel vernieuwd en vanaf gisteren weer 24 uur per dag open. Dekkersland is de traditionele nachtpomp voor Noordelijke artiesten die in het Oosten en Zuiden van het land opgetreden hebben.
Zo ontmoetten Barbara Stok en De Dichters uit Epibreren om 02.15 uur vannacht er na hun optreden te Nijmegen muzikanten van een bruiloft- & partijenband. Deze band had juist op een boerenbruiloft gespeeld, met veel succes: "De boeren begonnen met hooi te gooien. Altijd een goed teken".
Stok en de Epizeeërs zijn overigens in CC De Oosterpoort Groningen te zien. (Rottend Staal Online, 2-6-2001)

terug naar boven


BARBARA STOK OPENT RECENSIESITE

Groningen - Voor haar vroege vertrek naar Nijmegen opende de striptekenares Barbara Stok op spectaculaire wijze de site Poëzierecensies, middels het tekenen van een cartoon waarin niet alleen haar gevoelens, maar ook die van brede lagen der bevolking, over recensies op satirische getoond worden.
Aan deze site werkt o.a. Albertina Soepboer mee, de verse recensente van het othodoxe Friesch Dagblad. (Rottend Staal Online, 1-6-2001)

terug naar boven


VANDAAG WRITERS BLOCK 2 VAN START

Epibreren - Hedenochtend liep de bevolking uit om Barbara Stok en De Dichters uit Epibreren uit te zwaaien, die om 4.57 uur bij laag water van het eiland vertrokken. Tegen 17.00 uur verwacht men hen in Nijmegen, waar ze hedenavond met Ronald Giphart, Hagar Peeters en Jack Nouws in Doornroosje de herstart van de Tivoli Writers Block Tour vieren. Morgen doet de tour Groningen (CC De Oosterpoort) aan en volgende week donderdag Rotterdam (Calypso). (Rottend Staal Online, 1-6-2001)

terug naar boven


het nieuws van nu vindt u hier
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.

Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief