*2001: * voor: De Dichters uit Epibreren!


genomineerden 2001 jury
  juryrapport 2001  
  winnaars 1995-2001 pers

WINNAARS:

Eddie Huizing, 1995
Personeel Muziekcafé Koekkoek, 1996
Pim van Klink, 1997
Henk Scholte 1998/1999
niet uitgereikt, 2000
De Dichters uit Epibreren, 2001

JURYRAPPORT 2001

Na diepgaand beraad heeft de jury besloten de Rottend Staal Cultuur Award, in 1995 in het leven geroepen om diegenen te eren die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de nationale en internationale verspreiding van het
Cultuurgoed, in 2001 toe te kennen aan: De Dichters uit Epibreren: Jan Klug, Tjitse Hofman en Bart FM Droog.
Vanwege hun nu al zeveneneenhalfjarige carrière, die hen van de toppen van de Kaukusus tot ijzige vlakten in Schotland, van het betegelde Porto tot theaters in Bremen, vanuit het onlangs verwoeste World Trace Centrum te New York tot de besneeuwde Fuji in Japan, en van Kroatië tot Noordpolderzijl voerde. Waarbij ze steevast het lokale publiek kennis lieten maken met het smeuïge melange van het Cultuurgoed.


De jury,
Groningen, 15 oktober 2001

terug naar boven


JURY

De jury van de Rottend Staal Cultuur Award bestaat uit de heren Droog, Hofman en Klug, allen uit Epibreren.

PERS 1995 - 1996 -1997 -1998/1999 - 2001

ROTTEND STAAL CULTUUR AWARD 1995

Op 28 september 1995 vond in het Universiteitstheater te Groningen de feestelijke uitreiking van de Rottend Staal Cultuur Award 1995 plaats.
De trotse winnaar werd Eddie Huizing, de zanger van het ska-orkest Jammah Tammah. Naast een fraaie oorkonde kreeg hij een unieke metaalsculptuur: een speciaal door Rottend Staal Kunstenaars vervaardigde metalen didgeridoo, die een half jaar in de grond had liggen rotten.
Eddie Huizing vergastte het publiek na de uitreiking op een unieke, spontane speech.
Eervolle vermeldingen gingen naar Mevrouw I. Marina (helaas verhinderd te komen wegens een optreden te Cyprus) en naar Mijnheer B. Visscher (ook verhinderd vanwege een optreden te Zoetermeer).
De Dichters uit Epibreren, Karel ten Haaf, Herman J. van den Bold, Liesbeth van Dalsum en Marcel Houtzager verzorgden de poëtische omlijsting.
(Rottend Staal Nieuwsbrief #25, 1-12-1995)

terug naar boven


WINNAAR AWARD 1996

Winnaar van de Rottend Staal Cultuur Award 1996 is geworden: het personeel van Muziekcafé Koekkoek, vanwege zijn tomeloze inzet voor het Culturele Nachtleven in de Benelux.
(Rottend Staal Nieuwsbrief #29, 1 december 1996)

ROTTEND STAAL CULTUUR-AWARD

De Dichters uit Epibreren steunen de in opspraak geraakt zijnde directeur van de Dienst Kunst & Cultuur Groningen Pim van Klink door hem de Rottend Staal Cultuur Award 1997 uit te reiken. Vanavond, om 22.30 uur in Muziekcafé Koekkoek, Peperstraat 4-6 te Groningen.
(Nieuws-TV Groningen, 2-10-1997)

'CULTUUR AWARD' PIM VAN KLINK

Groningen - Pim van Klink neemt vanavond om 22.30 uur de Rottend Staal Cultuur Award in ontvangst in Muziekcafé Koekkoek in Groningen. Rottend Staal Publicaties reikt jaarlijks deze Award uit aan degene die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de nationale en internationale verspreiding van het Groninger cultuurgoed. De huidige directeur van de Dienst Kunst en Cultuur in Groningen verruilde twaalf jaar geleden een topfunctie bij het ministerie van WVC om orde op zaken te stellen bij deze cultuurafdeling. Momenteel ligt hij echter onder vuur, omdat er in een onlangs onthuld rapport forse kritiek op zijn manier van leidinggeven is geuit. De jury had in eerste instantie drie anderen voor de prijs genomineerd, namelijk Frans Haks (oud-directeur van het Groninger Museum), auteur Ronald van Ohlsen en dichteres Albertina Soepboer. Vorig jaar kreeg het personeel van Muziekcafé Koekkoek de onderscheiding; in 1995 werd de prijs uitgereikt aan Eddie Huizing, beter bekend als 'Speedy', de zanger van het Groninger ska-orkest Jammah Tammah.
(Nieuwsblad van het Noorden, 2-10-1997)

ROTTEND STAAL CULTUUR-AWARD UITREIKING

Verslag van de overhandiging van de Rottend Staal Cultuur Award 1997 aan Pim van Klink. Interviews met Pim van Klink, Bart FM Droog (woordvoerder van de jury) en Eddy Koekkoek.
(Radio Noord, 3-10-1997)

VAN KLINK VERGULD MET STIERENNEUS-KLEM

Groningen - Pim van Klink, de door interne spanningen bij de zijn dienst geplaagde directeur Kunst & Cultuur, keerde gisteravond voor even terug naar de navel van de Groningse cultuur: de schaars verlichte bovenverdieping van Muziekcafé Koekkoek in de Peperstraat. In aanwezigheid van oudgedienden als Paul Penninkhof, Henk - Törf - Scholte en Eddy Koekkoek, allen zangers van het levenslied, en betrekkelijke nieuwkomers als schrijver/zanger Ronald Ohlsen en dichter, tapper en tevens juryvoorzitter Bart FM Droog, kreeg Van Klink aldaar de Rottend Staal Cultuur Award 1997.
De Award, twee jaar geleden in het leven geroepen om degenen te eren die zich verdienstelijk maken in de nationale en internationale verspreiding van het Groninger Cultuurgoed, werd voor de derde keer uitgereikt. Eddie - 'Speedy ' - Huizing, ex-zanger van de legendarische pretpunkband De Boegies en tegenwoordig actief bij Jammah Tammah, en het personeel van Muziekcafé Koekkoek gingen hem voor. Omdat ze, aldus het juryrapport, "het nodige hebben gedaan om Groningen in de geesten van het grote publiek te verheffen tot wat het eigenlijk is: navel der aarde, bakermat van Het Hogere, broei- en bloeiplaats van Het Nieuwere."
Van Klink bleek erg verguld met de prijs - "ik sta paf" -, al vroeg hij zich nog wel af "wat je er zoal mee kunt", met de hardmetalen stierenneusklem (voorzien van label) waaruit de prijs dit jaar bestond. "Niets menselijks is mij vreemd, dus ik ben hier hartstikke blij mee." Gelukkig was Van Klink ook met het juryrapport, "dat ik", zei Van Klink, "de komende tijd zeker nog vaak zal doornemen".
Dat rapport, geschreven en met enig aplomb voorgedragen door Bart FM Droog, een van de Dichters uit Epibreren, steekt Van Klink een hart onder de riem. In de twaalf jaar dat hij leiding geeft aan zijn dienst Kunst & Cultuur "heeft hij veel weten te realiseren": "Zonder de heer Van Klink zouden naar aller waarschijnlijkheid het NNT, de boekhandel Scholtens Wristers, de poëet-laureaat Jean Pierre Rawie én het Groninger Museum vertrokken zijn naar Leeuwarden - laagste aller steden!".
Directe aanleiding voor de toekenning aan Van Klink zijn de problemen bij zijn dienst: door Van Klinks `macho-managementstijl' kan zijn ambtelijke top nauwelijks meer door één deur. Verhalen daarover in deze krant hebben de onderlinge tegenstellingen nog verder aangescherpt. In de woorden van Droog: "Er is een scherpe, onfrisse bries op de heer Van Klink losgelaten, ontstegen uit de diepste putten der riooljournalistiek."
Waarop Droog zijn betoog besloot met: "Wij wensen de heer Van Klink sterkte toe in de huidige crisis, en manen in eerste instantie het Nieuwsblad van het Noorden tot contemplatie. Bovendien waarschuwen we allen, die op de functies van de heer Van Klink azen: geen stier is ooit in de put verdronken."
(en als bijschrift foto: De bovenzaal van Muziekcafé Koekkoek in de Peperstraat, waar gisteravond laat de Rottend Staal Cultuur Award 1997 werd uitgereikt aan Pim van Klink, de geplaagde directeur Kunst & Cultuur. Op de foto (met de klok mee): Bart FM Droog (achter de microfoon), Pim van Klink, Henk - Törf - Scholte (met sjaal), dichter Karel ten Haaf en Paul Penninkhof (met kaal hoofd en sigaret).
(Eddy Schaafsma, foto Jaap Knigge, Nieuwsblad van het Noorden, 3-10-1997)

SJON LAMMERTS IN DE RACE VOOR CULTUURPRIJS

Zal politicus en postzegelverzamelaar Sjon Lammerts, dichter en hulpverlener Kasper Peters of toch troubadour en dichter Henk Scholte de 'Rottend Staal Cultuur Award 1998/1999' in de wacht slepen?
Wie zaterdag 6 maart naar Muziekcafe Koekkoek in de Peperstraat komt, zal het weten. vanaf half tien heeft er een avond plaats die nu eens niet in het teken van de rock'n roll staat, maar is gewijd aan de poezie. Combo Binnenste Buiten omlijst de uitreiking.
De Rottend Staal Cultuur Award is een jaarlijkse onderscheiding voor de persoon die zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van het Groninger cultuurgoed. Eerder vielen Eddie Huizing (Speedy) van ska-formatie Jammah Tammah, het personeel van de Koekkoek en oud-cultuurdirecteur Pim van Klink in de prijzen. Na de speeches en de prijsuitreiking is er zaterdag tot diep in de nacht feest.
(Groninger Gezinsbode, 3-3-1999)

SNAKKERS, BORGVROUWEN, HEKSEN EN BUNDERS

Het zijn zware tijden voor de Groningse bard Henk Scholte. Hij is geveld door een nare bronchitis en moest daardoor verstek laten gaan bij een aantal evenementen waar hij eigenlijk amper gemist kon worden. Zo kon hij zaterdagavond niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Rottend Staal Cultuur Award in het stad-Groninger Muziekcafé Koekkoek. Törf-zanger Scholte was voor die bijzondere prijs genomineerd en wat je dan net zal meemaken: hij won de door De Dichters uit Epibreren ingestelde prijs ook nog.(...)
(Luuk Verpaalen, Nieuwsblad van het Noorden, 8-3-1999)

terug naar boven


DICHTERS UIT EPIBREREN GEVEN ZICHZELF EEN PRIJS

De Dichters uit Epibreren weten hoe ze het aan moeten pakken voor de uitreiking van de Rottend Staal Cultuur Award, gisteravond in café De Minnaar in Groningen.

Groningen - De Rottend Staal Cultuur Award wordt sinds 1995 uitgereikt aan personen die zich hebben ingezet voor de verspreiding van het Groninger Cultuurgoed, binnen en buiten de grenzen van ons land. Eddy Huizing, alias zanger Speedy van Jammah Tammah won hem de eerste keer, en twee jaar geleden was het zanger Henk Scholte van Törf.

Ditmaal was er met recht sprake van een longlist: maar liefst negentig genomineerden. Allen dichters die in het verleden nieuw werk bijdroegen aan de poëzie-site van Rottend Staal. Daarnaast nog een paar oude bekenden, onder wie Marnix van St. Aldegonde, vermeend schrijver van hewt Wilhelmus en de grote afwezige van de avond.

Bart FM Droog klimt om negen uur op een barkruk en speecht namens de jury, waarin ook Jan Klug en Tjitse Hofman. Dan is er het grote moment. "Na diepgaand beraad heeft de jury besloten de Rottend Staal Cultuur Award uit te reiken aan: De Dichters uit Epibreren: Jan Klug, Tjitse Hofman en Bart FM Droog, vanwege hun nu al zeveneneenhalfjarige carrière, die hen voerde van de toppen van de Kaukusus tot ijzige vlakten in Schotland, en van Kroatië tot Noordpolderzijl. Waarbij ze steevast het lokale publiek kennis lieten maken met het smeuïge melange van het Groninger Cultuurgoed."

Het kleine publiek van ingewijden - ofwel: genomineerden - lacht. Er worden zelfs handen geschud. Maar we zijn bij de neus genomen.

Droog, even later: "Het hele prijzencircus is verziekt. Mensen zitten in jury's en delen elkaar prijzen uit. Vic van der Reijt van Nijgh & Van Ditmar stelde laatst nog een prijs in en gaf hem aan zijn eigen auteur Theodor Holman. Zo zit het echt in elkaar de laatste tijd. We geven deze prijs aan onszelf om dit [prijzencircus] bespottelijk te maken"
Reinier Spreen, Nieuwsblad van het Noorden, 16-10-2001

DE KICK VAN DE DICHTER

Weinigen zullen weten dat Groningen inmiddels ook een literaire prijs rijk is. Het is de Rottend Staal Cultuur Award, ingesteld in 1995 en jaarlijks toegekend aan 'hem of haar die zich opvallend heeft ingezet voor de verspreiding en verbreding van de cultuur, toegespitst op het poëtische', staat in het reglement. Maandagavond viel de eer te beurt aan de dichters van Epibreren: het trio Bart FM droog, Tjitse Hofman en Jan Klug.


Het gebeurde allemaal in café De Minnaar, een populair etablissement in het literaire wereldje van de stad. Een merendeels jeugdig publiek (dichters, werd mij uitgelegd) was er samengestroomd. Opgeschoten jongeren, wars van glitter en glamour, die hangend over een pilsje in spanning afwachtten wat komen ging.
De voorzitter van de jury meldde, dat voor de prijs van dit jaar vijftig [was negentig] dichters waren genomineerd en dat onder hen de keuze was gevallen op de Dichters uit Epibreren. Er was wat gemor onder de aanwezigen over het feit, dat de jury was samengesteld uit juist deze Dichters. Maar al spoedig ging men over tot de orde van de dag. Dat was de viering van het twintigjarig jubileum van Bart FM Droog, waarvan de jubilaris zelf het startsein gaf met een: "de eerste ronde is voor mijn rekening!"
We moesten het allemaal luchtig opnemen, stelde de dichter ons gerust, de prijstoekenning was een parodie op de verworden praktijk van literatuurprijzen in Nederland. Maar het jubileum was echt en vervulde hem met de nodige trots, gaf Bart FM Droog te kennen. Wat jij in die twintig jaar heeft bereikt? "Ik heb heel veel ervaring opgedaan, ik kan elk publiek stil krijgen. Duizend mensen stil krijgen met één of twee gedichten, dat is de grootste kick die er is."
Bart FM Droog weet waarover hij spreekt.Als beginnend podiumdichter stond hij in het voorprogramma van punkbands, voor een publiek van allesbehalve poëzieliefhebbers. Maar ook voor gevangenen trad hij op. "Alleen kinderen", zegt hij bedachtzaam, "die zijn moeilijk, dat is het moeilijkste publiek." Het is mijn eerste ontmoeting met de bejubelde Groninger dichter en ik merk op, dat het eerbetoon Bart FM Droog nog niet naar het hoofd is gestegen. Trekkend aan een jointje, een glaasje wijn onder handbereik, wil hij best het een en ander uit de doeken doen over zijn dichtersbestaan. Zijn buitenlandse reizen, zijn podiumoptredens, ze hebben hem veel gebracht, stelt hij innig tevreden vast.
"Ik heb op de steiger gewerkt en in vele fabrieken, nu kan ik rondkomen van mijn poëzie. Ik ben niet eens afhankelijk van beursen of subsidies."
Er zijn nogal wat dichters met meer aanzien in de bekrompen Nederlandse literaire wereld, die dat niet kunnen zeggen, weet hij. In ons land krijgt zijn werk zelden een serieuze beoordeling van de recensenten. Dit in tegenstelling tot hun buitenlandse collega's, die, aldus Bart FM Droog, veel minder moeite hebben met de onconventionele presenatie van zijn gedichten. Maar naar eeuwige roem taalt hij niet. De toekomst ziet hij al voor zich: doorgaan tot hij erbij neervalt. En over twintig jaar: "Jongen, dan ben ik dood!"
(Bert Hidding, Groninger Gezinsbode, 17-10-2001)

alweer zo'n internetpagina uit Epibreren


© Rottend Staal Online 2001. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.