ROTTEND STAAL GEDICHT WINT GEDICHTENDAGPRIJS!

Rotterdam - Het gedicht 'Misverstand' van onze medewerker Menno Wigman, dat voor het eerst in de 'Rottend Staal Nieuwsbrief' #34 (lente 1998) gepubliceerd is, is een van de drie met de Gedichtendagprijs 2002 bekroonde gedichten, en daarmee goed voor 700 euro cash en 200 euro aan boekenbonnen.

MISVERSTAND

Dit wordt een droef gedicht. Ik weet niet goed
waarom ik dit geheim ophoest, maar sinds een maand
of drie geloof ik meer en meer dat poëzie
geen vorm van naastenliefde is. Eerder een ziekte
die je met een handvol hopeloze idioten deelt,

een uitgekookte klacht die anderen vooral verveelt
en 's nachts - een heelkunst is het niet.
De kamer blijft een kamer, het bed een bed.
Mijn leven is door poëzie verpest en ook
al wist ik vroeger beter, ik verbeeld me niets

wanneer ik met dit hoopje drukwerk vierenzestig
lezers kwel, of erger nog, twee bomen vel.

Menno Wigman

Bovenstaand vers werd gebundeld in Wigmans tweede gedichtenbundel Zwart als kaviaar (Bert Bakker, Amsterdam, 2001). De andere twee winnende gedichten zijn 'Vier manieren om op iemand te wachten' van Joke van Leeuwen en 'Hostie' van Leonard Nolens. (Rottend Staal Online, 31-1-2002)
terug naar boven


POËZIEMARATHON: NACHT EN OCHTEND GOED BEZOCHT

Groningen - Ruim honderdvijftig mensen woonden van 00.00 tot 02.00 uur de openingsmanifestatie van de Poëziemarathon bij in de Silo te Groningen. Ger 'Sax' van Vooren opende de marathon en daarmeee de Gedichtendag met een saxofoonsolo, waarna Jules Deelder een stroom van gedichten op het het publiek losliet. Tegelijkertijd startte op OOG-radio de achturige Radionacht, waarbij Ruud Knook het spits afbeet als eerste van de zestien dichters die deelnamen aan de uitzending. Omdat de verslaggever van de Rottend Staal Online te zwaar onder invloed geraakte blijft een meer diepgaande bespreking uit. Gelukkig was een andere verslaggever, Tsead Bruinja, bereid gevonden om in alle vroegte het poëzieontbijt in Athena's Boekhandel bij te wonen:

ONTBIJT IN ATHENA'S

Meer dan honderd mensen woonden het poëzieontbijt bij. Het begon goed en vurig toen Coen Peppelenbos middels een aantal citaten Esther Jansma de fakkel van dichters als Ilja Pfeijffer en Maria van Daalen tegen de schenen hield. Jansma merkte op dat ze het liefst een gedicht las, dat ze vroeger, toen ze voor het eerst moest voorlezen (iemand dacht dat ze Alzheimer had), zenuwachtig was geweest en dat ze liever geen fluit of rap door een gedicht heen wilde horen. Op de uitspraak van Maria van Daalen dat er verschil zat tussen gedichten van mannen en vrouwen, reageerde ze geïrriteerd. Ze vond dat dit verschil absoluut niet bestond. Er werd ook nog wat gekeuveld over de archeologie en over de inkomsten van het schrijverschap, voor Jansma éénderde van haar inkomen. Volgens Jansma was in Nederland voor schrijvers alles goed geregeld en vervolgens noemde ze een aantal structurele regelingen, zoals de projectsubsidies, die sinds kort toch echt tot het verleden behoren. Ze las een paar mooie gedichten voor en sprak zichzelf enige malen tegen, iets wat elk mens op een gegeven moment doet als hij langer aan het woord dan één zin is.
Radio Noord kwam om 8.40 uur live verslag doen en onderbrak abrupt de op dat ogenblik ietwat ingekakte sfeer. De zender van de radio deed het alarm nog even galmen en daarna was het tijd voor de afronding van het interview en
het voorlezen van meegenomen gedichten door belangstellenden. Dat men nog nooit gehoord heeft van rechten is te betreuren, vooral voor de dichters die geen eurocent zien van de voordrachten van hun werk - maar dan hadden ze er
maar bij moeten zijn om ook met een kop koffie en een luxe broodje in het 20-jarige jubilerende Athena's de Gedichtendag te vieren. (Rottend Staal Online, 31-1-2002)

De koffie deed onze verslaggever blijkbaar goed, want na het ontbijt huppelde hij door naar het Universiteitstheater:

Het Universiteitstheater boeide tussen van 11 uur 's ochtends tot 1 uur 's middags zestig luisteraars en deelnemers in de vele tongen die het Universiteitsleven rijk is: Portugese, Franse, Friese, Engelse, Sammische en Nederlandse gedichten werden geroepen en gefluisterd. Het programma stond gedeeltelijk in het teken van het werk van Kees Stip. De presentatoren lazen samen de parodie 'Dieuwertje Diekema' waarbij het publiek tussen de coupletten door, op aanwijzing van de overleden Stip, "o jee, o nee, ok en haussee Diekema", mocht toevoegen. Dit was Stip aangeraden door niemand minder dan Martinus Nijhof, nadat deze had opgemerkt dat de cyclus een refrein miste.
Helaas las een aantal mensen te lang voor en ontbrak er een pauze waarover de jonge dichter Arjen Bakker, schrijversnaam Caviste, meldde dat hij zich nog net met moeite door al dit frisse woordenspel heen kon slepen. (Rottend Staal Online, 31-1-2002)


terug naar boven


VANNACHT BEGINT POËZIEMARATHON EN GEDICHTENDAG

Groningen - Over zeven uur begint in Groningen de traditionele 24-uurs Poëziemarathon en tevens de Gedichtendag. De eerste van de meer dan tachtigdeelnemende dichters zijn inmiddels te Groningen gearriveerd en zoals gebruikelijk zijn dat de dichters die van het verst komen: uit Moskou en Sint Petersburg.
In de Groninger boekhandels en bibliotheken, waar gratis kaarten voor het Poëziemarathononderdeel 'Dichters over Repin' in het Groninger Museum verkrijgbaar waren, speelden zich chaotische taferelen af. Repin- en poëziefans verdrongen zich aan de speciale Repinbalies om de kaarten te bemachtigen. Slechts een tijdig ingrijpen van de mobiele eenheid voorkwam dat er gewonden vielen. (Rottend Staal Online, 30-1-2002)
terug naar boven


MORGEN VERSCHIJNT AWATER

Rotterdam - morgenochtend wordt, zoals eerder gemeld, in het Rotterdamse stadhuis het eerste exemplaar van 'Awater' aan de heer Awater overhandigd. Het eerste exemplaar? Niet echt: de beruchte broddeljournalist Peter S. wist een exemplaar ervan uit de drukkerij te ontvreemden en plaatste er vandaag een recensie over in De Volkskrant. 'Awater' heeft volgens Peter S. het formaat van een krantenbijlage en bevat naast 'een onzinnig portret van het huwelijksgeluk' van onze medewerker Simon Vinkenoog notities van Gerrit Komrij bij vijf nieuwe dichters en een bloemlezing. Het betreft o.a. noties bij het werk van onze medewerkers Boog en Dee.

Peter S. meldde ook nog het bestaan van een website met informatie over 'Awater': www.poezieclub.nl - maar daar bleek vanmiddag nog niets over 'Awater' te vinden. Daarvoor kan men het best op de Poëzieclub-pagina van de Poetry International-site kijken. Awater kost overigens in de losse verkoop (vanaf morgen in alle betere boekhandels) 5,50 euro. Wat de vraag oproept waarom een abonnement voor drie 'Awaters' plus drie bundels zestig euro bedraagt.
(Rottend Staal Online, 30-1-2002)

terug naar boven


LITERAIR TESTAMENT HERMAN BROOD IN MAART OP MARKT

ANP - Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar brengt in maart de derde dichtbundel van Herman Brood op de markt. Het gaat volgens de uitgeverij om een 'literair testament' waar de popster tot twee weken voor zijn dood (11 juli 2001) aan heeft gewerkt.
Kwartjes vallen soms jaren later heet het boek. De gedichten ontstonden op zaterdag 23 juni. Brood was op bezoek bij zijn zus Beppie en formuleerde daar de verzen. Zijn zus tikte deze vervolgens uit, aldus de uitgeverij.
Het bedrijf kreeg de gedichten via vrienden van de muzikant/kunstenaar in handen. In het boek wordt elk gedicht geflankeerd door een tekening van Brood, geselecteerd door zijn vrouw Xandra. Behalve een paperback versie, verschijnt in beperkte oplage een luxe editie met een litho. (Rottend Staal Online, 30-1-2002)

terug naar boven


POËTISCHE LIEDTEKSTEN TE ROTTERDAM

Epibreren - Morgenochtend zullen kort na tienen in het Rotterdamse stadhuis liedteksten schallen die dichters speciaal voor de Gedichtendag geschreven hebben. Naast songs van Robert Anker en Anneke Brassinga klinkt er ook een liedtekst van onze medewerker Menno Wigman, uitgevoerd door onze medewerker Maarten van Roozendaal. Het is nog niet bekend of Van Roozendaal live aanwezig zal zijn, of zich laat delegeren door een cd, want: "Tien uur 's ochtends is me veel te vroeg" - aldus Van Roozendaal.
De liedteksten worden a.s. vrijdag in het Cultureel Supplement van het NRC Handelsblad afgedrukt. (Rottend Staal Online, 30-1-2002).

terug naar boven


VOGGEWRIKKEN AL IN PREHISTORIE FAVORIETE SPORT

Epibreren - vanochtend kwam onze medewerker Willem Groenewegen naar het eiland gezwommen met belangwekkend nieuws over voggewrikken: "Al zappend kwam ik langs de Flintstones en zag daar Betty en Wilma vrolijk badmintonnen met een vogeltje. Bij iedere slag hoorde je 'Ouch'. Maar het beestje overleefde het wel. Is het bekend bij de redactie dat prehistorische vogels beter tegen balsporten konden moderne vogels?"
Het is de redactie bekend dat vroeger alles beter was, maar dat uit bestudering van de rotstekeningen in de grot van Lascaux gebleken is dat zelfs in de prehistorie louter dode vogels voor het voggewrikken gebruikt werden. Wellicht werd in genoemde documentaire het prille begin van het voggewrikken getoond en heeft men de scene waarin de vogel overlijdt weggeknipt. Dit ter bescherming van het jonge kijkersgrut. (Rottend Staal Online, 30-1-2002)

terug naar boven


DEELDER EN ERVEN BROOD EISEN TEKSTEN EN TEKENINGEN TERUG

ANP/Amsterdam - J.A. Deelder en de erven van Herman Brood spannen een kort geding aan tegen Gallery Donkersloot. De galerie heeft tekeningen van Brood met teksten van Deelder in bewaring, maar zou weigeren deze terug te geven. De dichter en Broods nabestaanden hebben beslag gelegd op twee bankrekeningen en alle goederen van Gallery Donkersloot (Rottend Staal Online, 29-1-2002)

terug naar boven


STEMBEVEILIGING BIJ WWW.LETTEREN.NET LEK

Epibreren - Het aardige aan het linksoverzicht op www.letteren.net is dat je er op je favoriete literaire site kan stemmen. Uit een experiment gisteren bleek echter dat de beveiliging zo lek als een vergiet is. Wie een stem uitbrengt en dan op de 'vorige' knop, links bovenaan het scherm drukt, kan nogmaals stemmen, enzovoort.
Letteren.net heeft de links naar sites waarop gisteren dit experiment is uitgevoerd 'tijdelijk verwijderd wegens oneigenlijk stemgebruik'.
Wat te betreuren valt, want het is niet het oneigenlijke stemgebruik, maar de beveiliging die laakbaar is. In dit verband kunnen ook vraagtekens gezet worden bij alle stemmingen per internet, waarbij manipulatie vrijwel altijd mogelijk is.
(Rottend Staal Online, 29-1-2002)

terug naar bovenDE HEER AWATER ONTVANGT AWATER

In de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis zal op de Gedichtendag de heer Awater uit Utrecht het eerste exemplaar van 'Awater' in ontvangst nemen, en wel om 10.00 uur. 'Awater' is het blad van Gerrit Komrij's Poëzieclub. Nadere informatie: gedichtendag@poetry.nl (Rottend Staal Online, 28-1-2002)

terug naar boven


PHILIP HOORNE WINT!

Epibreren - Onze medewerker Philip Hoorne heeft met zijn gedicht 'Kermis' de Writewedstrijd van 'Writers @t Home' gewonnen. De prijs bestaat uit een gratis deelname aan één van de workshops van 'Writers @t Home'. Eveneens zal het winnende gedicht eind januari begin februari, voorzien van enkele niet onbelangrijke noten van de juryleden, op www.writersathome.nl worden gepubliceerd. (Rottend Staal Online, 27-1-2002)

terug naar boven


WILLEM GROENEWEGEN GELIJKTIJDIG IN ASSEN EN AMSTERDAM

Epibreren - Onze medewerker Willem Groenewegen zal op de Gedichtendag, a.s. donderdag, zich gelijktijdig op twee plaatsen manifesteren. In Assen leest hij voor uit eigen werk bij de Gedichtendagmanifestatie aldaar en in Amsterdam zal Groenewegens hologram zijn vertalingen van verzen van de Engelse dichter Lemn Sissay declameren. Dat geschiedt bij de Amsterdammer variant van de Gedichtendag, die aldaar Landelijke Poëziedag heet, in het programma van de Literaire Podia Amsterdam, wat gepresenteerd wordt door onze medewerker Diana Ozon. Naast Groenewegens hologram en Lemn Sissay zelve zullen daar ook de dichters Piet Gerbrandy en de Russisch-Duitse klankdichter Valeri Scherstjanoi voordrachten verzorgen. (Rottend Staal Online, 27-1-2002)
terug naar boven


VOGGEWRIKKEN WIJDVERBREIDE TRADITIE

Duiven - De auteur Arjan Witte bericht: "Ik heb het grootste deel van mijn jeugd voggewrikkend doorgebracht. Alleen wij noemden het vakkelen. In het belendende dorp Maarssen werd het spel ook gespeeld. Daar heette het fokkelen."(Rottend Staal Online, 26-1-2002)

terug naar boven


BOEKHANDELAAR VERWOND DOOR POËZIE

Groningen - Boekhandelaar Ilona Duits uit Groningen loopt momenteel met een mitella om door haar boekwinkel, Scholtens Wristers. Duits bestiert in die zaak de afdeling literatuur, hetgeen zij op zo'n gedreven wijze doet dat ze daardoor een van de grootste literatuurpromotors van Groningen is.
Daarbij beschikt deze boekhandel met tweeëneenhalve ruime kasten ook nog eens over wat misschien wel de grootste en in elk geval de meest veelzijdige poëzieafdeling van Nederland is. Daaraan kleeft echter een nadeel: eenmaal per jaar moet er een inventarisatie plaatsvinden. Duits is lang met het tellen van al die dichtbundels bezig geweest en heeft daarbij ook lange tijd boven haar macht moeten werken. Resultaat: een ontwrichte arm, die nu weer tot rust moet komen in de eerder genoemde mitella.
Het enige wat ons rest is om de bewoners van Groningen en wijde omgeving op te roepen om uit solidariteit een dichtbundel aan te schaffen bij Ilona Duits. (Rottend Staal Online, 27-1-2002)


terug naar boven


24-UURS POËZIECLUB

New York - Onze medewerker Bob Holman bericht dat binnen enkele weken de 'Bowery Poetry Club' haar deuren opent aan de The Bowery 308 te New York (aan gene zijde van de oceaan). Deze club, 24-uur per dag en zeven dagen per week geopend, met louter poëten als personeel, zal het broeiende middelpunt worden van het New Yorkse poëzieleven.
De Bowery Poetry Club valt al virtueel te bezoeken: http://www.bowerypoetry.com/ (Rottend Staal Online, 25-1-2002)

terug naar boven


VOGGEWRIKKEN

Epibreren - In de gelagkamer van Hotel Hel keek men naar de halve finale dubbelspel mannen van de Australian Open te Melbourne en zag hoe een vogel getroffen werd door de krachtige forehand van Michael Llodra. Het beest overleefde deze 'aanslag' niet en viel dood neer op het centre court.
Bij deze treurige aanblik begonnen vrouwen en kinderen in de Rod Laver Arena te gillen. De koppels Julien Boutter/Arnaud Clement en Michael Llodra/Fabrice Santoro bleven even verbaasd aan de grond genageld, maar Llodra kwam uiteindelijk als eerste in actie. Hij gooide zijn racket weg en keek of nog iets van de vogel te redden viel.
Toen dat niet het geval was, knielde hij bij het lijkje neer, maakte een kruis en bewees de vogel hiermee de laatste eer. De andere spelers vergezelden hem tot een official de ceremonie beëindigde en de wedstrijd werd vervolgd. In een hevige strijd zegevierden Llodra en Santoro uiteindelijk met 6-3 3-6 12-10.

Jan Klug, naast muzikant befaamd ornitholoog, merkte aan de bar op dat deze gebeurtenis bij hem herinneringen opriep aan het traditionele Epibreerder 'voggewrikken', dat een soort tennisspel op het strand was waarvoor uitsluitend dode meeuwen als bal werden gebruikt.
Klug: "Deze dode vogels moesten bij voorkeur vers zijn om enige tijd samenhangend te blijven, wat de reden was dat sommige Epibreerders met hun 'rackets' achter nog levende vogels aanholden als er geen dode vogels voorhanden waren. Dit was ook de reden dat 'voggewrikken' rond 1980 onder druk van de Waddenvereniging werd verboden.
Toch jammer, want in tegenstelling tot de Australische variant, konden de restanten meteen op het strand ter aarde worden besteld, en waren ceremonies overbodig."
Tjitse Hofman: "Dat verklaart het gedrag van Bart FM Droog, in de Van Gewest tot Gewest-Gedichtendaguitzending vorig jaar, toen hij een dode meeuw uit het waddenslijk trok."
Klug: "Inderdaad. In zijn jeugd was hij een fervent voggewrikker en hij kan het nog steeds niet verkroppen dat het voggewrikken op zijn veertiende verboden werd."
(Rottend Staal Online, 24-1-2002)


terug naar boven


INTERVIEW MET WILLY TIBERGIEN IN HP/DE TIJD

Gent - In het weekblad HP/De Tijd van deze week staat een prachtig interview met Willy Tibergien, drijvende kracht achter de Poëziekrant (sedert 1976) en het Poëziecentrum (sedert 1980).
Opmerkelijk is dat hij zegt: "Een Poëziekrant op magazineformaat is een beetje een contradictio in terminis. Maar als je een naam verandert, levert dat veel verwarring op. Dus hebben we het maar zo gehouden. Tot verdriet van Gerrit Komrij overigens, die zijn nieuwe blad graag zo had willen noemen."
Interviewer Fleur Speet: "Vormt dat nieuwe blad, Awater, dat over een week op de Gedichtendag gepresenteerd wordt, te duchten concurrentie?"
Tibergien: "Ik weet het niet. Het voelt wel raar dat ik al jaren van alles doe voor dichters van Nederlandse bodem en er in onze krant soms verbazingwekkend veel aandacht naar hen uitgaat, maar dat de Nederlandse uitgevers tot dusver geen brood zagen in adverteren in de Poëziekrant. Ik vermoed dat Awater het met zulke advertenties zal moeten redden. Misschien hadden we beter één blad kunnen maken. Ik had graag willen samenwerken, maar Komrij zei me in een gesprek dat hij het eerst maar eens aan wilde zien, deze twee tijdschriften naast elkaar."

Na lezing van het interview viel in de gemeenteraad van Epibreren het besluit alle eilandbewoners abonnee te maken van de Poëziekrant. Indien u dat ook wilt doen kunt u contact opnemen met het Poëziecentrum: tel 00-32-(0)9-225.22.25, e-mail: info@poeziecentrum.be. (Rottend Staal Online, 24-1-2002).

terug naar boven


REISLUST OP GEDICHTENDAG

Epibreren - Anneke Brassinga en Ruben van Gogh zijn vermoedelijk de reislustigste dichters van de komende Gedichtendag. Beiden dragen eerst voor bij de Groninger Poëziemarathon, om later op de dag te materialiseren in respectievelijk Terneuzen en Maastricht. Evenzeer reislustig is Menno Wigman, die volgende week donderdag acte-de-présence zal geven in Rotterdam, Amsterdam en Groningen. (Rottend Staal Online, 23-1-2002)

terug naar boven


DEELDER LEEFT!

Rotterdam - Een hacker plaatste maandagochtend het bericht dat Jules Deelder zou zijn overleden op de site van Radio Rijnmond. Vervolgens plaatste een medewerker van het Utrecht Nieuwsblad het op de site van die krant, waar het werd gevonden door een RTL-medewerker, die het op RTL-teletekst verwerkte. Volgens het bericht, dat slechts korte tijd op de sites en teletekst heeft gestaan, zou Deelder vermoedelijk overleden zijn aan een overdosis. De Rotterdammer zou door zijn schoonmaakster 's ochtends vroeg dood zijn aangetroffen in zijn woning . Een arts had inmiddels de dood vastgesteld en de eerste reacties van 'ongeloof en verdriet' zouden al zijn binnengekomen.
Radio Rijnmond heeft na het bekend worden van het valse bericht meteen een belronde langs de media georganiseerd om het nieuws de wereld uit te helpen. Jules Deelder zal een excuus ontvangen. Een reporter van de Rottend Staal Online zocht Deelder even voor het middaguur op. Deelder deed in eigen persoon de voordeur van zijn woning open, riep 'Het is niet waar: ik leef!' en gooide vervolgens de deur weer dicht.
Marinus Mieremet, zijn manager, noemde de hacker "slecht ingelicht''. "De werkster komt altijd op woensdag."(Rottend Staal Online, 22-1-2002)

terug naar boven


WIE WORDT DE GRONINGER STADSDICHTER?

Groningen - Dertig dichters kregen vandaag een brief van de gemeente Groningen met de mededeling: "U heeft zich aangemeld voor de functie van stadsdichter 2002-2003 voor de stad Groningen. In totaal zijn er 30 aanmeldingen binnengekomen en heeft de jury uit deze aanmeldingen een voordracht gedaan aan het College van B&W.
Tijdens de slotmanifestatie van de Poëziemarathon zal bekend worden gemaakt wie als stadsdichter van Groningen voor 2002-2003 zal worden aangesteld."

Navraag onder Groninger dichters leert dat Daniël Dee, André Degen, Bart FM Droog, Karel ten Haaf, Sieger M. Geertsma, Wouter Godijn, Petra Else Jekel, Gertjan Laan, Titia Lodewegen, Ruud Muschter, Ronald Ohlsen, Kasper Peters, Rense Sinkgraven, Matty de Vries, Boris Wanders en Sjef Weller tot de ontvangers van deze brief behoren.
Jean Pierre Rawie niet, geheel naar wens: "Ik laat me niet kandideren. Door niemand!"

OOG-Radio wil in het middagprogramma 'Dagdoorbraak' (106.6 FM) aandacht besteden aan de benoeming van de stadsdichter en roept de kandidaten op zich te melden bij Lotte Veltman of Jose Cutileiro (050-571.80.80, e-mail info@oogtv.nl). De kandidaten zullen over hun plannen voor het stadsdichterschap geïnterviewd worden en mogen twee gedichten voordragen: een vers naar eigen keus en een kort gelegenheidsgedicht over de Noordwand van de Grote Markt. (Rottend Staal Online, 22-1-2002)

terug naar boven


MUSIC HALL LIVE VANUIT STUDIO DESMET

Amsterdam - Music Hall, het wekelijkse live literair variété van het VPRO-radioprogramma De Avonden, wordt vanaf vandaag uitgezonden vanuit Studio Desmet aan de Plantage Middenlaan 4a te Amsterdam. De toegang is net als vroeger bij de uitzendingen vanuit Studio Amstel gratis. Dus komt allen en luister naar de voordrachten van Thomas Verbogt, L.H. Wiener, Jan Mulder en Bert Klunder. Jack Benneker zette Nederlandse gedichten op muziek en laat zich begeleiden door het Music Hall Orkest. Vanaf 21.30 uur is de studio toegankelijk. (Rottend Staal Online, 21-1-2002)

terug naar boven


J.A. DEELDER NAAR SINT PETERSBURG

Rotterdam - Begin maart 2002 zal J.A. Deelder een voordracht verzorgen in het Russische Sint-Petersburg, bij de opening van een expositie van Nederlandse kunstenaars. Deelder oefent momenteel op Deelderiaans Russisch: klankgedichten die Russisch klinken maar zowel voor Russen als voor Nederlanders volstrekt onbegrijpelijk zijn. (Rottend Staal Online, 21-1-2002)

terug naar boven


LASSA VOOR MÁXIMA!

De Groninger kinderboekenmaker Esther Plomp is vandaag een voorkeursstemmenactie begonnen om haar Lassa-boeken prominent in de boekenkast te krijgen die de Bruna-boekhandelketen aan Máxima Zorreguieta en Willem-Alexander von Amsberg gaat aanbieden. Zie www.lassa.nl/lassa/html/nieuws/nieuws.htm, breng je stem uit per e-mail en laat Máxima zich laven aan Lassa's. (Rottend Staal Online, 20-1-2002).

terug naar boven


CHAT MAANDAG MET ILSE STARKENBURG!

Morgenavond, maandag 21 januari, is er van 19.00 tot 19.45 uur de gelegenheid met dichteres Ilse Starkenburg te chatten op het adres http://meander.italics.net/chat/ (Rottend Staal Online, 20-1-2002).

terug naar boven


VANDAAG, DRIE JAAR GELEDEN...

Assen - Het is vandaag precies drie jaar geleden dat het onzinnige geweld op de Molukken oplaaide. Ter herdenking aan de slachtoffers schreef onze medewerker Djodjie C.A. Rinsampessy een aangrijpend vers (Rottend Staal Online, 19-1-2002).

terug naar boven


DE DICHTERS UIT EPIBREREN EN ANDY FIERENS NAAR ZUID-AFRIKA!

Stellenbosch, Zuid-Afrika - Op het literatuurfestival Woordfees geven De Dichters uit Epibreren en Andy Fierens & Nicolas Rombouts acte-de-présence, van 1 tot en met 3 maart 2002.
Voor De Dichters uit Epibreren wordt dit hun eerste buiten-Europese optredens. Jan Klug trad evenwel eerder op in Azië en Noord-Amerika en Bart FM Droog was eerder in Azië te aanhoren. Tjitse Hofman bewoog zich nog niet eerder buiten Europa.
Stellenbosch bevindt zich op een steenworp afstand van Kaapstad. De reis van Epibreren naar Stellenbosch telt ongeveer 10.000 kilometers en duurt circa 11 luchturen, die De Dichters uit Epibreren in een toestel van de KLM zullen ondergaan. Het tijdsverschil bedraagt slechts één uur. In verband met deze reis zal de Rottend Staal Online van 28 februari tot 7 maart geen nieuw nieuws brengen. (Rottend Staal Online, 19-1-2002)

terug naar boven


NOGMAALS: VLAANDEREN OPGELET

Epibreren - Stuur uw persberichten betreffende Vlaamse activiteiten op of rondom Gedichtendag naar gedichtendag@poetry.nl, zodat deze verwerkt kunnen worden op de nieuwe Vlaamse Gedichtendagpagina http://www.poetry.nl/gedichtendag/activiteiten_vlaanderen.php (Rottend Staal Online, 18-1-2002)

terug naar boven


GRATIS POËZIEPOSTERS VOOR VLAANDEREN

Gent - Op de Gedichtendag, 31 januari 2002, zijn te Vlaanderen gratis posters met een exclusief gedicht van de gerenommeerde poëet Geert van Istendael af te halen bij alle kantoren van de Streekkrant, het PoëzieCentrum, Cultuurdienst VUB, MuHKA-Antwerpen, de Co-Libroboekhandels. Dit project is een initiatief van het PoëzieCentrum VZW, het Geuzenhuis VZW en Roularta (Knack) (Rottend Staal Online, 18-1-2002)

terug naar boven


VAN VERHEVENHEID ONTDANE OVERDREVENE PLEIT VOOR HET VERHEVENE

In het Brabants Dagblad van vandaag noteert Karin Wijnen uit de mond van Ilja Pfeijffer:

"Hij schrijft, zo zegt hij zelf, voor het papier, voor de eeuwigheid. Aan woordgrapjes en verrassende wendingen doet hij niet, hij schrijft intellectualistische poëzie, ontdaan van het verhevene. Volgens de classicus halen dichters als Van Duijnhoven de poëzie in zijn geheel onderuit, doordat zij de verhevenheid van het dichten niet serieus nemen."

Op www.letteren.net vroeg men vandaag Umberto Eco om commentaar: "Om Eeuwigdurende Roem te vergaren, heb je als eerste Oneindige Schaamteloosheid nodig."

Te Epibreren greep men het woordenboek: "intellectualistisch" = "overdreven verstandelijk" en begrepen we eindelijk álle uitlatingen van Ilja Popov Pfeijffer.
(Rottend Staal Online, 18-1-2002)

terug naar boven


ROUWPOËZIE

In de recentste Poëziekrant (#6/2001, verscheen eind december) stond dit opmerkelijke bericht: "Nederlanders gebruiken drie keer zo vaak gedichten in rouwadvertenties dan Vlamingen. Ze doen dat in bijna dertig procent van de Nederlandse rouwadvertenties. Meer dan twee op drie van die gedichten heeft een religieuze strekking. In Vlaanderen is dat nog geen kwart. Daar blijkt Toon Hermans (1916-2000) de populairste rouwdichter, in Nederland wordt het vaakst gegrepen naar een Duitstalig gedicht van Dietrich Bonhoeffer (Duits evangelisch theoloog en verzetsstrijder, 1906-1945). Journalist en dichter Rien van den Berg kwam dit alles op het spoor tijdens een vergelijkend onderzoek van 673 rouwberichten die gedurende één week verschenen in Nederlandse en Vlaamse kranten. De resultaten zijn gepubliceerd in het nieuwe nummer van Openbaar, het tijdschrift voor leesbevordering van het Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekwerk. Het is een themanummer over 'het religieuze in de poëzie', met onder meer bijdragen over Hugo Claus, Ida Gerhardt, natuurgedichten, liefdes- en kinderpoëzie. Informatie bij Myriam De Splenter,kclb, Louys Frarynlaan 75/3, 2050 Antwerpen, tel. 00-32-(0)3- 272.21.46." (Rottend Staal Online, 18-1-2002)

terug naar boven


"MIJN NAAM MOET ALTIJD VERMELD WORDEN"

Groningen - Gisteren ontstond enige commotie te Groningen, waar een dichteres tal van mensen in alle vroegte belde en e-mailde met de boodschap "Mijn naam moet altijd vermeld worden."
Liesbeth van Dalsum speurde de dichteres op en vroeg wat er aan de hand was.
Maria van Daalen: "Ik wil wel mijn naam in dit bericht. Het is uiterst onbeschoft dat die er nog niet in staat."
Liesbeth van Dalsum: "Maar uw naam staat toch in dit bericht?"
Van Daalen: "Mijn naam moet altijd vermeld worden."
Van Dalsum: "Maar uw naam is toch vermeld?"
Van Daalen: "In het Universiteitstheater vindt op de Gedichtendag tijdens de Poëziemarathon 'Stip/t op rijm' plaats, een hommage aan Kees Stip (1913-2001), door medewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Zoals je weet organiseer ik dat onderdeel, en heb het trouwens ook zelf bedacht."
Van Dalsum: "Prachtig, toch?"
Van Daalen: "Mijn naam moet altijd vermeld worden."
Van Dalsum: "Dank u zeer. Maar vindt u niet dat u aan het wethouder Hekking-syndroom lijdt? (red: wethouder Hekking was een personage van Van Kooten & De Bie, dat zich altijd bij interviews met de burgemeester van Juinen voor de camera drong)"
Van Daalen: "Dit is uiterst onbeschoft! Mijn naam moet altijd vermeld worden." (Rottend Staal Online, 17-1-2002)

Maria van Daalen
© Chris van Wierst

terug naar boven


POËZIE VOOR KONINKLIJK BRUIDSPAAR

Amsterdam - Wegens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander von Amsberg en Máxima Zorreguieta heeft de gemeente Amsterdam een aantal dichters verzocht een gedicht te schrijven, meldde het NRC Handelsblad gisteren. Deze gedichten, à 900 euro per stuk, zullen op 2 februari aan het bruidspaar worden aangeboden.
Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst benaderde in december 20001 in opdracht van de gemeente Amsterdam hiervoor een aantal winnaars van de Gorterprijs, een van de prijzen die dit Fonds uitreikt. Niet alle oud-winnaars waren hier erg blij mee. Willem van Toorn: "Ik heb volstrekt geen affiniteit met het koningshuis."
K. Michel schreef in zijn afwijzingsbrief aan het Fonds: "Misschien bent u door alle drukte vergeten dat Gorter naast dichter ook een gedreven communist was en een tegenstander van de monarchie. Het lijkt me dan ook niet passend om onder het vaandel van zijn naam een gedicht te schrijven voor het prinselijk bruidspaar."
Welke dichters wel voor de 900 euro zijn gezwicht, wordt op 2 februari bekend gemaakt. Aannemelijk is dat onder de oranje-dichters zich Anneke Brassinga, (Herman Gorterprijs 1990), Gertrude Starink (1996), Nachoem M. Wijnberg (1997), Kees Ouwens (1998), Ben Cami (1999). Hester Knibbe (2000) en Rob Schouten (2001) bevinden.

Het maken van gelegenheidsverzen bij koninklijke huwelijken, geboorten en troonsbestijgingen past in een oude traditie. Zo verscheen in 1938, toen Juul Bea baarde, de bloemlezing Ons koninklijk huis van 1880 tot 1938. Gelegenheidsgedichten uitgekozen door M.S. Juynboll-van Ysselsteyn bij de N.V. Leidsche Uitgeversmaatschappij te Leiden. In dat boek oranje-verzen van Nicolaas Beets (1814-1903), Pieter A.M. Boele van Hensbroek (1853-1912), P.C. Boutens (1870-1943), Jan Campert (1902-1943), George Frans Haspels (1864-1916), F.J. Haverkamp (?-?), Ed. Hoornik (1910-1970), Wim R. Hora Adema (?-?), Willem Kloos (1859-1938), Eliza Laurillard (1830-1908), Willem de Mérode (1887-1939), Bernardus van Meurs (1835-1915), Martinus Nijhoff (1894-1953), Jan Prins (1876-1948), Jean Rameau (?-?), Herman Salomonson (1892-1942), Hermanus J.A.M. Schaepman (1844-1903), Hendrik J. Schimmel (1823-1906 of 1907), J.W.F. Werumeus Buning (1891-1958) en J.C. Wijk (?-?).
Het vermakelijkste vers was van de hand van de verder onbekend gebleven dichter F.J. Haverkamp, die in 1898 in het gedicht 'Kroningslied' koningin Wilhelmina bejubelde: 'Voer uw schepter tal van jaren,/ Tooverstaf, die allen trekt'.

(Rottend Staal Online, 17-1-2002)

terug naar boven


ANCO-KULTUERPRIIS INGESTELD

Leeuwarden - De kunstenaar-performer Anne Feddema uit Leeuwarden en de dichter Cornelis van der Wal uit Groningen hebben een prijs voor kunstenaars ingesteld.
De AnCo-kultuerpriis (de naam is samengesteld uit de voornamen van de beide dichters) wordt op 6 februari 2002 uitgereikt aan Eeltsje Hettinga en Eric Hoekstra vanwege hun activiteiten rond het literaire tijdschrift Kistwurk (www.kistwurk.nl)
De prijs, die jaarlijks wordt uigereikt, bestaat uit een vers van Van der Wal en een kunstwerk van Feddema, plus een pot bier en een gehaktbal. Als de winnaar(es) vegetariër en/of geheelonthouder is, is een tosti en een glaasje ook mogelijk, zo laat Feddema weten. (Rottend Staal Online, 16-1-2002)


terug naar boven


PONNE ZIJKSELS EPIBRERENUIL VERMIST

Epibreren - Stamgasten van Hotel Hel troffen gisteravond een radeloze boer Ponne Zijksel aan, die in de gelagkamer op de vloer lag te stampvoeten vanwege de vermissing van zijn tamme Epibrerenuil Umberto

Umberto, op de foto links gezeten op Strandpaal 9, behoort tot de met uitsterven bedreigde vogelsoort der Epibrerenuilen. Deze uilen kenmerken zich in hun gedrag door beeldimitatie. "Hij keek zo graag t.v.", jammerde boer Zijksel, "en kon daarna feilloos balletten nadansen en quizmasters nadoen. Maar ach, ik had met hem nooit naar de aanslagen van de 11de september moeten kijken!"
"Waarom niet?" vroeg Henk Smit, uitbater van Hotel Hel.
"Sedertdien had Umberto de macabere gewoonte tegen gebouwen en vrachtwagens aan te vliegen. Dat liep meestal goed af, maar toen de Amerikanen hier op 30 december binnenvielen vloog hij weg naar het zuiden, luidkeels teksten van Osama bin Laden zingend. O, waar is mijn Umberto!"

Wij weten het niet en doen derhalve een oproep aan onze lezers om Umberto terug te bezorgen aan boer Zijksel.
Het signalement van Umberto: hij is wit, 1 meter 80 groot en eet het liefst Limburgse korenwolven en poedels. (Rottend Staal Online, 16-1-2002)

terug naar boven


CORNELIS VAN DER WAL GEEN STADSDICHTER

Groningen - Wegens persoonlijke redenen heeft de vermaarde Friese dichter Cornelis van der Wal, in Groninger ballingschap levend, zich teruggetrokken als kandidaat voor het Groninger Stadsdichterschap.
De Groninger bevolking betreurt doch respecteert zijn beslissing.
(Rottend Staal Online, 16-1-2002)

terug naar boven


OPENING GEDICHTENDAG IN GRONINGEN

Epibreren - De Gedichtendag 2002 zal geopend worden te Groningen, om exact 00.00 uur, in de nacht van 30 op 31 januari 2002. (Rottend Staal Online, 15-1-2002)

terug naar boven


ALEXEJ POERIN KOMT!

Groningen - De bekende Russische dichter Alexej Poerin vervangt bij de Poëziemarathon de fameuze Russische dichter Jelena Schwarz, die wegens ziekte de barre reis van Sint Petersburg naar Groningen niet kan ondernemen.
In het Groninger Museum zullen Poerin en Moskoviet Sergej Gandlevskij hun verzen die ze maakten bij schilderijen van Ilja Repin voordragen, bijgestaan door de Sint Petersburger vertaler Irina Michajlova.
Gastconservator en slavist Sjeng Scheijen zal ter plekke het gedicht dat onze medewerker Menno Wigman bij een werk van Repin schiep voordragen. Vijf andere Nederlandse dichters die meewerkten aan het boek Dichters over Repin gaan hun Repin-gedichten live vertolken. (Rottend Staal Online, 15-1-2002)

terug naar boven


RAZENDE STER AAN HET POËZIEFIRMAMENT

Epibreren - Onze medewerker Philip Hoorne, die in 2001 als een razende gedichten begon te publiceren in tal van literaire tijdschriften, is nu ook werkzaam als poëzierecensent. Voor de site De Recensent schreef hij een recensie over de dichtbundel Linkerhart van Joris Denoo. (Rottend Staal Online, 15-1-2002)

terug naar boven


SPANNING LOOPT OP OMTRENT STADSDICHTER

Groningen - Volop wedt het volk wie de Officiële Groninger Stadsdichter gaat worden, die op donderdagavond 31 januari door de wethouder van cultuur Wicher Pattje benoemd zal worden.
Vorige week werd bekend dat meer dan 30 dichters voorgedragen zijn. De Rottend Staal Online achterhaalde de namen van een aantal van hen: Daniël Dee, Bart FM Droog, Karel ten Haaf, Sieger M. Geertsma, Petra Else Jekel, Gertjan Laan, Titia Lodewegen, Rense Sinkgraven, Matty de Vries, Cornelis van der Wal, Boris Wanders en Sjef Weller.

De leden van het benoemingscomité van wijze Dame en Heren worden intussen veelvuldig gespot bij de diverse poëziegebeurtenissen te Groningen en hullen zich vooralsnog in een ijzig stilzwijgen over hun persoonlijke voorkeur.
(Rottend Staal Online, 14-1-2002)

terug naar boven


INGRID WOLFF IS INGMAR HEYTZE

De dichtwedstrijd rond de invoering van de euro, die de Volkskrant in december organiseerde, werd gewonnen door de 23-jarige Ingrid Wolff, met het gedicht 'Beurzensnijdersballade'.
Bij overmaking van het prijzengeld van 300 euro bleek Ingrid Wolff een pseudoniem te zien, waar onze medewerker Ingmar Heytze achter schuilde. Op de vraag waarom hij onder pseudoniem had meegedaan antwoordde hij: "Ik zie mijn inzending onder pseudoniem als een soort lakmoesproef van mijn kunnen."

Dat Heytze voor deze lakmoes slaagde, bleek uit het juryrapport: "Ingrid Wolff toonde zich veel capabeler dan anderen, zij heeft woordkeus, rijm en toon zeer in de hand." (Rottend Staal Online, 13-1-2002

terug naar boven


MATA HARI SCHREEF OOK GEDICHTEN

Leeuwarden - Een tot nu onbekend gedicht van Mata Hari is in Leeuwarden opgedoken. De in de Friese hoofdstad geboren danseres schreef het versje op twaalfjarige leeftijd in het poëziealbum van haar vriendin en klasgenote Grietje de Hoo.
De eigenaar van het album, Peter de Hoo, trof de tekst onlangs aan in pas verworven familiedocumenten. Hij heeft het in bewaring gegeven aan het Historisch Centrum Leeuwarden.
Het gedichtje van Mata Hari is volgens Klaas Zandberg van het Historisch Centrum typerend voor de poëziealbums uit de negentiende eeuw. Vaak zat er een moralistische boodschap in. De eerste regels van het versje luiden: "Wilt gij alle klippen mijden, van de groote levenszee, neem dan voor kaptein en stuurman, deugd en achting met u mee." (Nieuwsblad van het Noorden
Het historisch centrum is ingenomen met de aanwinst. Behalve het poëziealbum is de instelling in het bezit van een schoolrapport en de overlijdensverklaring van de beroemde Leeuwarder danseres. Mata Hari groeide als Margaretha Zelle op in Leeuwarden en werd later wereldberoemd als danseres, animeerdame en spionne. In 1917 werd zij door de Fransen vanwege spionage gefusilleerd. (ANP/Rottend Staal Online, 13-1-2002)

terug naar boven


IN MEMORIAM WWW.OPKAMER.NL 1995-2002

Het literaire internettijdschrift 'De Opkamer' is niet meer. Hoofdredacteur Hans van der Kamp, in het afscheidsbericht op www.opkamer.nl: "Het concept zoals het in onze hoofden groeide: korte verhalen, gedichten, eBooks, geluid, fotografie, video en cd's, werd naast de plannen voor verbetering van de bejaard wordende interactiviteit op de site een dusdanig omvangrijk project dat hier een menigte medewerkers aan rotten had moeten zitten zwoegen om tot een verantwoord resultaat te komen."
De medewerkers van Rottend Staal Online betreuren de sluiting en wensen de nabestaanden sterkte. (Rottend Staal Online, 13-1-2002)

terug naar boven


LITERAIR LOKAAL GRONINGEN GENOMINEERD VOOR KATHINKA VAN DORP POËZIEPRIJS

Op de Gedichtendag, 31 Januari 2002, tussen twaalf en twee uur 's middags, zal in het Tropenmuseum, de Gamelanzaal, de Kathinka van Dorp Poëzieprijs t.w.v. € 2200 worden uitgereikt door Lejo Schenk, voorzitter van de jury en directeur van het Tropenmuseum.
Voor deze prijs kwamen personen en projecten in aanmerking die een bijzondere verdienste hebben op het gebied van wereldpoëzie en poëzie-educatie, de gebieden waarop Kathinka van Dorp als dichteres en docente poëzie actief was.

De prijs is vernoemd naar de dichteres Kathinka van Dorp, die in de zomer van het jaar 2000 overleed. Zij werkte als docente poëzie voor de Stichting Wereldpoëzie. Zij gaf in het Tropenmuseum jaarlijks een aantal workshops. Kathinka van Dorp werd daarom ook wel koesterend "huisdichter van het Tropenmuseum" genoemd.

Tijdens de prijsuitreiking zal bijzondere aandacht besteed worden aan de bloemlezing Eenenvijftig stemmen uit de Wereldpoëzie, een bundel uitgebracht door Stichting Wereldpoëzie en Stichting Poetry International. Deze bundel, geredigeerd door Erik Menkveld, is een posthuum eerbetoon aan Kathinka van Dorp, die kort voor haar dood deze bundel had voorbereid en samengesteld.

De genomineerden zijn:
Amir Afrassiabi, voor zijn poëzie en zijn activiteiten als voorzitter van de Iraanse Stichting voor Kennis en Cultuur.
Bekroonde gedichten, een bloemlezing winnaars van vijf jaar dichtwedstrijden, georganiseerd door de Bibliotheek Almelo.
Dichters onder de Regenboog, een multicultureel podium in Dordrecht.
Kantlijn, project voor dakloze dichters in Amsterdam.
Literair Lokaal, literair podium, in het bijzonder Wereldplaatje, literatuur- en muziekfestival voor allochtone dichters en muzikanten
Nobelprijswinnaars, een cursusproject van de Literaire Salon, waarin dichters onder de Nobelprijswinnaars centraal stonden
Voetsporen, een uitgave van Stichting Dunya en Stichting Schrijven; deze bloemlezing is het resultaat van een cultureel uitwisselingsproject voor dichters.

De jury bestond uit Lejo Schenk, directeur Tropenmuseum, Mariet Lems, dichteres en docente schrijven, en Emerald Beryl, organisator van poëzie-evenementen. De Stichting Poëzieslag loofde de Kathinka van Dorp Poëzieprijs uit, in het kader van "Dichter bij Werk". De prijs bestaat uit een bedrag van tweeëntwintighonderd euro (vierduizend gulden).
Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met: Gerard Beentjes, Stichting Poëzieslag, 035-533.54.91. (Rottend Staal Online, 12-1-2002)

terug naar boven


GEDICHTENDAG IN AANTOCHT

Epibreren - Nog drie weken en dan is het Gedichtendag - de dag waarop poëzie centraal staat. Omdat veel organisaties vanwege godsdienstige en commerciële redenen de donderdag schuwen is de Gedichtendag eigenlijk de Gedichtenweek, daar in de dagen ervoor en erna ook nog tal van activiteiten gepland staan.
Tot vorig jaar kende deze Gedichtenweek nog 'Landelijke' als voorvoegsel, wat dit jaar is komen te vervallen omdat ook Vlaanderen meedoet. Alleen... de Vlaamse overkoepelende organisatie, 'Behoud de Begeerte', slaagt er maar niet in een werkende website te fabriceren. Vanwege geldgebrek verschijnt er geen speciaal krantje over de Vlaamse activiteiten - iets wat vorig jaar wel het geval was.
Vlaamse activiteiten kunnen nu worden aangemeld bij gedichtendag@poetry.nl, ter vermelding op http://www.poetry.nl/gedichtendag/activiteiten_vlaanderen.php

Intussen is te Groningen het programma voor de Poëziemarathon zo goed als rond: meer dan vijftig dichters dichten 24 uur lang in de Poëziestad van Nederland. Met o.a. Anneke Brassinga, J.A. Deelder, Anne Feddema, Sieger M. Geertsma, Ruben van Gogh, Tjitske Jansen, Esther Jansma, C.O. Jellema, Rutger Kopland, Hans Plomp, Jean Pierre Rawie, Anne Vegter, Simon Vinkenoog, Menno Wigman en Joost Zwagerman.
Zeer bijzonder is dat op die dag 1000 gratis entreekaarten beschikbaar zijn voor de poëzie-activiteiten rond Ilja Repin in het Groninger Museum. (Rottend Staal Online, 10-1-2002)

terug naar boven


NOTEER IN UW AGENDA!

Ruigoord - 17 maart 2002: Het Woord in Ruigoord, met Louis Th. Lehmann, Simon Vinkenoog, Hans Verhagen. Presentatie Diana Ozon. Aanvang 15.30 uur. (Rottend Staal Online, 9-1-2002)

terug naar boven


ALTERNATIEF BOEKENBAL IN PARADISO

Amsterdam/www.schrijversnet.nl - Mensen zonder toegangsbewijs voor het Boekenbal kunnen hun toevlucht zoeken op 'Het Bal der Geweigerden', dat op dinsdag 12 maart in Paradiso gehouden wordt. Die locatie is niet toevallig: op een halve minuut lopen wordt dan namelijk de boekenweek 2002 met het officiële Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg geopend. Belangrijk voordeel van de bijeenkomst in Paradiso: het 'Bal der Geweigerden' duurt langer.
Het is echter niet bekend of er ook gratis champagne geschonken wordt - het enige leuke aan het reguliere boekenbal. (Rottend Staal Online, 9-1-2002)

terug naar boven


ANNEMIEK HOUTTUIN WINT VIERDE WORD SLAM

Groningen - Annemiek Houttuin (1977) debuteerde als dichter op de vierde Word Slam in het Literair Lokaal te Groningen en won met nipte voorsprong van prozaïste Marije Zomerdijk. Houttuin plaatst zich met deze overwinning voor de finale, die op 4 juni 2002 gehouden wordt. (Rottend Staal Online, 9-1-2002)

terug naar boven


MAASTRICHTSE HANGJEUGD MOET OOK AAN DE POËZIE

Maastricht/Amsterdam - Op de eindelijk ververste nieuwsafdeling van www.schrijversnet.nl sommeert de Maastrichtse Stadsbibliotheek hangjongeren tussen de veertien en achttien jaar om mee te doen aan de dichtwedstrijd "Iedereen doet het met iedereen, behalve jij en ik, komt er nog wat van?" Een vertaling van het boekenweekmotto, 'Hebban olla vogala nestas'.

Het lijkt erop dat in 2002 men weer veilig over straat kan, daar de hangjeugd massaal aan het dichten moet. De sancties voor het niet meedoen bestaan uit de ontzegging van de mogelijkheid het brommercertificaat te halen en uitsluiting van het stemrecht tot 2042.

De eerste prijs bestaat overigens uit een bezoek van de favoriete dichter van de winnaar aan diens school. Waarover Schrijversnet.nl: "Het valt te hopen voor het organiserend comité dat dat niet Maastrichts trots – en Nederlands oudst bekende dichter – Heinric van Veldeke is".
Heinric van Veldeke is namelijk al geruime tijd dood - hij leefde van circa 1140/1150 tot circa 1210 (Rottend Staal Online, 9-1-2002)

terug naar boven


GRONINGER CULTUURGEDEPUTEERDE STAPT OP NA SCHIETPARTIJ

Groningen - Mirjam de Meijer, de Gedeputeerde voor Cultuur en Onderwijs in de provincie Groningen, maakte vanochtend tijdens een persconferentie haar onmiddelijke aftreden bekend. Ze liet weten geen zin te hebben om als aangeschoten wild door het leven te gaan. Daarom heeft ze met onmiddellijke ingang haar portefeuille ingeleverd.
De Meijer werd bij de traditionele nieuwjaarsjachtpartij die de Provincie Groningen jaarlijks te Epibreren organiseert beschoten door collega-gedeputeerden (Rottend Staal Online, 8-1-2002)

terug naar boven


30 DICHTERS WILLEN STADSDICHTER WORDEN

Groningen - Het lokale televisiestation OOG-TV berichtte gisteren dat 30 Groninger dichters gesolliciteerd hebben naar de functie van Stadsdichter. Wie het wordt, wordt op de Gedichtendag tijdens de slotmanifestatie van de Poëziemarathon bekend gemaakt.
(Rottend Staal Online, 8-1-2002)

terug naar boven


KOPPERMAANDAG

Vandaag is het Koppermaandag, de traditionele feestdag van de grafische industrie, altijd gevierd op de eerste maandag na Drie Koningen (6 januari). In Groningen mag dan één bedrijf - aangesloten bij de KVGO District Groningen en Winschoten - een koppermaandagprent laten maken door een vormgever en een dichter. Dit jaar is het bedrijf ACZON Winschoten en de dichter Tjitse Hofman.
De prent, die in een beperkte oplage verschijnt, wordt verspreid onder hotemoteten uit het industrie- en cultuurleven. (Rottend Staal Online, 7-1-2002)
terug naar boven


GRONINGER STADSDICHTERSCHAP ZORGT VOOR VERHITTE EMOTIES

Epibreren - Twee Groninger dichters die eerder deze week geattendeerd werden op de mogelijkheid zich kandidaat te stellen voor het stadsdichterschap 2002-2004 zonden hierop e-mails naar de redactie van de Rottend Staal Online en spuwden hun gal.

Dichter 1, briesend: "Geen enkel zichzelf en de Muze respecterend kunstenaar zal hier intrappen. Laat Wallage maar stadsdichter worden en Rawie burgemeester. Ik zorg wel voor het gat in de markt en voor de Van Mesdag."
Dichter 2, schuimbekkend: "Jammer dat Herman Brood al van het dak is gesprongen, die had vast wel zo'n (financiële) injectie kunnen gebruiken. Voorwaar, de plank al weer es misgeslagen, maar gelukkig is ene J.P.Rawie vast wel bereid Broods plaats in te nemen. Ook vanaf de Martinitoren kan heel artistiek gesprongen worden. Tip: zoek es bij Muze in uw woordenboek."

Het op zich wel interessante voorstel om Jean Pierre Rawie burgemeester te maken en burgemeester Jacques Wallage stadsdichter is echter niet zo relevant, daar Wallage - zover ons bekend - geen gedichten schrijft. En waarom Rawie van de Martinitoren moet springen wordt ons ook niet echt duidelijk.
Wat wel duidelijk wordt is dat de komende stadsdichter danig onder vuur zal komen te liggen - wat alleen maar goed is. Wel hopen we voor de komende stadsdichter (m/v) dat de aanvallen van wat meer niveau zullen zijn dan deze eerste twee reacties (Rottend Staal Online, 6-1-2002)

terug naar boven


THE FLYING ENTERPRISE

Eelde - Vijftig jaar geleden zonk de SS Flying Enterprise. Pogingen het schip te redden waren toen wereldnieuws. Het televisieprogramma 'Andere tijden' op Nederland 3 gaat aanstaande dinsdag over de gebeurtenissen toen.
Onze medewerker Leendert Witvliet schreef in 1993 al een gedicht over het schip en de dappere kapitein Henrik Kurt Carlsen, die tot op het laatst aan boord van het schip bleef, en dat ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum nu voor het eerst gepubliceerd wordt. Zie zijn Rottend Staal-pagina.
Veel foto's van het zinken van de 'Flying Enterprise vindt u hier, een dramatisch verhaal hier en klik hier voor een traditionele heroïeke ondergangssong.
Kapitein Carlsen stierf overigens in alle rust in het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw. (Rottend Staal Online, 5-1-2002)
terug naar boven


JOHNNY VAN DOORN IN DODE DICHTERS ALMANAK

Hilversum - In de nacht van zondag 6 op maandag 7 januari 2002 zendt de VPRO op Nederland 3 om 00.02 uur het gedicht 'Zondag' van Johnny van Doorn (1944-1991) uit. De tekst van dit gedicht staat in Vrij Nederland van deze week. (Rottend Staal Online, 5-1-2002)
terug naar boven


TELEGRAAF KOOPT NRC HANDELSBLAD OP

Blaricum - Welingelichte bronnen meldden dat binnenkort het NRC Handelsblad door het Telegraaf-concern opgekocht gaat worden. Onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium.
Het PCM-concern, waaronder het NRC Handelsblad net als de Volkskrant, Trouw, het Algemeen Dagblad en Het Parool ressorteert, alsmede een groot aantal uitgeverijen, kampt al geruime tijd met ernstige financiële tegenslagen, waardoor het concern afgelopen week genoodzaakt was de vermaarde postzegelrubriek uit dagblad Trouw te schrappen.

Het peil van de poëzieberichtgeving zal in het Telegraaf-Handelsblad vermoedelijk met sprongen omhoog gaan, daar de Telegraaf op dit gebied hoewel uiterst summier altijd zeer betrouwbaar was. (Rottend Staal Online, 5-1-2002)
terug naar boven


VOOR DE HANGJEUGD

Hangjongeren van 12 t/m 18 jaar uit Noord- en Zuid-Holland moeten meedoen aan de poëziewedstrijd 'Zo Gedacht Zo Gedicht', die dit jaar voor de vierde keer georganiseerd wordt door Kunst en Cultuur Noord-Holland in samenwerking met ProBiblio en Het Kunstgebouw. De uiterste inschrijfdatum voor de wedstrijd is 15 februari 2002. De winnaars worden 21 maart tijdens de slotmanifesatie in Museum Naturalis bekend gemaakt.
Hangjongeren die niet meedoen kunnen rekenen op strenge sancties.
Nadere informatie: Mevrouw Leonie van Tol, Kunst en Cultuur Noord Holland, tel: 023-531.91.39. (Rottend Staal Online, 5-1-2002)

terug naar bovenPETRA ELSE JEKEL HEEFT EIGEN SITE

Epibreren - Onze medewerker Petra Else Jekel heeft vandaag haar bloedeigen site: http://petraelsejekel.cjb.net/ geopend. Dit vanwege de opheffing van de site die ze gebouwd had vanwege haar huisdichterschap aan de Rijksuniversiteit Groningen 2001-2002, een taak die momenteel door onze medewerker Gertjan Laan vervuld wordt. (Rottend Staal Online, 4-1-2002)

terug naar boven


LAATSTE WEEK VOOR AANMELDINGEN POËZIEWEDSTRIJD POËZIEMARATHON

Groningen - Tot 11 januari kan men nog gedichten insturen ter winning van de Poëziemarathon Poëzieprijs 2002. (Rottend Staal Online, 4-1-2002)

terug naar boven


ELISABETH AUGUSTIN OVERLEDEN

Het NRC Handelsblad meldde vandaag het overlijden van prozaïst, vertaler, hoorspelenschrijver en dichter Elisabeth Augustin (Berlijn 1903 / Amsterdam, 12-12-2001). Ze vluchtte vanuit Duitsland in 1933, kort na de machtsovername door de nazi's, naar Nederland. Met haar man Felix Augustin vertaalde ze Nederlandse en Vlaamse romans naar het Duits. Ze debuteerde in 1935 met de roman De uitgestotene. Ze ontving in 1992 te Weimar voor haar gehele literaire oeuvre de Goethe-Medaille. Ze publiceerde in het Duits en Nederlands.
Zover bekend publiceerde ze één dichtbundel: Verloren tijd inhalen (Corrie Zelen, Maasbree, 1978) en zijn verzen daaruit in twee bloemlezingen te vinden, in Dit maakt ons ademloos bij haar geluid (Sijthoff, Amsterdam, 1986) en in Slapen gaan misschien zelfs dromen (Kwadraat, Utrecht, 1993).
Elisabeth Augustin is in alle stilte begraven in Amsterdam (Rottend Staal Online, 3-1-2002)

terug naar boven


ONDERTUSSEN, IN DRENTHE

Drenthe is een provincie waar je doorgaans weinig over hoort buiten het toeristenseizoen, als de ANWB bericht over files op de fietspaden. Toch is ook daar, in dat barre land van turf, jenever en achterdocht, een groot aantal mensen vrijwel dagelijks met poëzie bezig.
In Emmen bijvoorbeeld - na Groningen de plaats met de meeste inwoners van Noord-Nederland -werken beeldend kunstenaar Saskia Boelsums en dichter Peter Veen nauw samen aan poëzie- en kunstprojecten en bereidt men vanuit o.a. Schrijverskamer de Clique de activiteiten aldaar op de Gedichtendag voor - wat dat allemaal is valt binnenkort te lezen op www.emmendicht.nl (nu nog niet in werking). In Emmen huist ook onze medewerker Gauke Zijlstra. Te Assen draait de site www.poezieweb.nl - met nieuws over de activiteiten aldaar. In Assen vindt men ook de Rottend Staal medewerkers Willem Groenewegen en Lévi Weemoedt. In Zuidwolde zetelt de actieve uitgeverij Het Drentse Boek. Eelde is de woonplaats van dichter en Rottend Staal-medewerker Leendert Witvliet en te Zuidlaren kan men de meermaals bekroonde dichter Edward van de Vendel aantreffen. Ook P.C. Hooftprijswinnaar Gerrit Krol huist in Drenthe, te Oudemolen. En in Paterswolde werden De Dichters uit Epibreren geboren, in 1994. (Rottend Staal Online, 3-1-2002)

terug naar boven


2003 ANTON VAN DUINKERKENJAAR

Bergen op Zoom - Op 2 januari 1903 werd Anton van Duinkerken geboren. Hij groeide uit tot een van de grootste schrijvers van Bergen op Zoom en Brabant. Ter herdenking van het honderdste geboortejaar van Anton van Duinkerken (pseudoniem van prof. W.J.M.A. Asselbergs, 1903-1968) is 2003 uitgeroepen tot Anton van Duinkerkenjaar. In dit jaar zullen er allerlei culturele activiteiten georganiseerd worden. De stichting Anton van Duinkerkenjaar 2003 organiseert deze activiteiten. Op 2 januari 2002, de 99ste geboortedag, voorafgaande aan de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bergen op Zoom, presenteert de Stichting Anton van Duinkerkenjaar 2003 zich aan de media. Er wordt ook aangegeven welke activiteiten in 2003 worden ontwikkeld.
De perspresentatie begint op woensdag 2 januari 2002 om 15:00 uur in de Domeinkamer van het stadspaleis Het Markiezenhof aan de Steenbergsestraat in Bergen op Zoom. Nadere informatie over het Anton van Duinkerkenjaar: Peter van der Graaf, e-mail: prcount@westbrabant.net (Rottend Staal Online, 2-1-2002)

terug naar boven


2001 WAS GOED TOERISTENJAAR

Epibreren - De VVV van Epibreren maakte vanochtend bekend dat 17.012 toeristen in 2001 het eiland bezochten. In 2000 waren dat 4562 toeristen. Deze aantallen betreffen de bezoekers die geregistreerd werden, doordat ze het eiland benaderden via www.epibreren.com of via www.epibreren.com/rs. (Rottend Staal Online, 2-1-2002)

terug naar boven


NIEUWJAARSWENS

De redactie van Rottend Staal Online wenst haar lezers een voorspoedig en aangenaam 2002. (Rottend Staal Online, 1-1-2002)

terug naar boven


JAARWISSELING TE EPIBREREN ONRUSTIG VERLOPEN

Epibreren - Een groep balsturige bejaarden heeft afgelopen nacht voor veel overlast gezorgd. Kort na twaalven begonnen de vandalistische ouderen kerstbomen te verbranden op het dorpsplein. Twee agenten die vriendelijk verzochten het vuur te doven werden met krukken, voetzoekers en rolators belaagd, waarbij de agenten gewond raakten en het hazenpad moesten kiezen. Kort hierna togen de raddraaiers naar jeugdhonk De Zeehond en molesteerden brommers en scooters van de Epibreerder hangjeugd. Toen de oude-van-dagen aanstalten maakten het jeugdhonk in brand te steken greep de brandweer met inderhaast gefabriceerde waterkanonnen in en wist de agressieve oudjes tot bedaren te brengen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. (Rottend Staal Online, 1-1-2002)

terug naar boven


het nieuws van nu

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.
terug naar boven


Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief