MEDEWERKERS ROTTEND STAAL ONLINE IN DE TELEGRAAF

In 's lands grootste kwaliteitskrant stond gisteren een groot artikel over de dichtfestivals die dit weekend gehouden worden, Dichter aan huis te Den Haag en Dichter op straat te Leeuwarden. Uit het boeiende en diepgaande stuk leerden wij dat onze medewerkers Serge van Duijnhoven en Simon Vinkenoog dit weekend in Den Haag te traceren zijn, en Tsead Bruinja in Leeuwarden, waar ook, volgens de Telegraaf, de 'Friese dichter Marc Reugebrink' te bekijken is.

(Rottend Staal Online, 29-9-2001)

terug naar boven


CULTUUR AWARD-NOMINATIES ZORGEN VOOR BLIJDSCHAP EN ANGST

Epibreren - Opgetogen reacties van de genomineerden blijven het eiland overstromen. Uit Landsmeer berichtte Erik Jan Harmens: "Ik ben erg blij en had het TO-TAAL NIET VERWACHT!". Word Slam-kamioen Sjef Weller schreef ons: "Welk een eer!"", en ook de Groninger dichter Boris Wanders was erg ingenomen met de nominatie. Rijn Vogelaar uit Rotterdam sprak: "Ik draag deze eer fier op vooruitstaande borst" en uit het Gelderse Duiven jubelde Arjan Witte: "Ben zeer vereerd met nominatie. Ben benieuwd wie wint! Groetjes en vrede!"

Ingmar Heytze voegde een kritische noot toe: "... Of, zoals de eveneens genomineerde J.A. Deelder al lang geleden treffend uitdrukte over het officiële literaire prijzencircus:

brede gedichten kan ik niet tegen
meestal zijn ze strontvervelend
hun dichters blijven onbegrepen
en mogen elkaar dan prijzen geven

(uit: 'Gedicht in de lengte', in Lijf- en andere gedichten, De Bezige Bij, Amsterdam, 1991)

En uit het verre Brussel kwam het traditionele protest, ditmaal van onze medewerker en genomineerde Serge van Duijnhoven: "Helaas zie ik me genoodzaakt om me terug te trekken uit de lijst der kanshebbers. Mijn Balinese raadgeefster heeft het me ten stelligste afgeraden; uw prijs, zo zegt zij, roept groot onheil af over de gelauwerde."

De jury deelt in dit verband mee dat de nominatie niet te weigeren is - de Award kan men evenwel wel weigeren.
(Rottend Staal Online, 28-9-2001)

terug naar boven


GEDICHTEN UIT GRONINGEN GAAN WERELDWIJD

Groningen/Hilversum - In verband met de instelling van de Officiële Groninger Stadsdichter zendt de Wereldomroep-televisie op vrijdagavond 28 september in het programma Studio NL (20.00-20.30 uur) beelden van de stad Groningen en interviews met vier Groninger dichters uit (Cornelis van der Wal, Petra Else Jekel, Gertjan Laan en Bart FM Droog), die allen ook een gelegenheidsvers voordragen. Tevens komt initiatiefnemer Thomas van Dalen, gemeenteraadslid en dichter, aan het woord.
Wereldomroep-Televisie is per satellietontvanger te zien in Noord-Amerika en Europa, onder de naam BVN (Beste van Nederland) en brengt een selectie van kwaliteitsprogramma's van Nederland 1, 2 en 3, alsmede eigen programma's.
Vanaf 29 september is de uitzending te bekijken op de site van BVN, onder Studio NL (real player nodig)
(Rottend Staal Online, 27-9-2001)

terug naar boven


MEDEWERKER ANDRÉ DEGEN TWEEMAAL GENOMINEERD

Epibreren - Onze medewerker André Degen ontving vandaag naast de Rottend Staal Cultuur Award-nominatie ook een nominatie voor de Plantage Poëzieprijs, die op 27 oktober wordt uitgereikt te Amsterdam. Voor deze prijs zonden 424 dichters werk in, waaruit naast Degen nog drie anderen genomineerd zijn.
Redactrice Liesbeth van Dalsum vroeg hem hoe dat nu voelde, tweemaal genomineerd te zijn.
André Degen: "Eh ja, het voelt wel chic om twee maal genomineerd te zijn!
"
(Rottend Staal Online, 27/28-9-2001)

terug naar boven


GENOMINEERDEN REAGEREN VERHEUGD

Epibreren - Vanuit het hele land stromen de reacties van de genomineerden voor de Rottend Staal Cultuur Award 2001 binnen.
Uit Amsterdam klonk Diana Ozon: "In zulk goed gezelschap te zijn genomineerd is iets wat voor eeuwig mijn biografie zal gaan domineren. Ik ben zeer vereerd! Morgen laat ik het meteen opnemen in de aankondiging bij mijn optreden in de schouwburg van Gouda."
Vanuit het Utrechtse schreef Ingmar Heytze: "Het is me een eer om in zo'n uitgelezen gezelschap van genomineerden te verkeren."
Hannie Rouweler, te Usquert: "Ik voel me zeer vereerd genomineerd te zijn. Ik voel me erg in mijn vrouwelijke gevoelige hoedanigheid, eh... vrouwelijke poëtische dingesheid... geëpibreerd en gesofisticeerd, tevens geschizofrineerd en dank hierbij de jury voor het vertrouwen."
Tsead Bruinja, in het Groningse: "Bedankt voor deze grote eer. Ik had niet verwacht het ooit nog mee te mogen maken. Het is de kroon op mijn carrière en dat mag je quoten." (Rottend Staal Online, 27-9-2001)

terug naar boven


ROTTEND STAAL CULTUUR AWARD

Epibreren - Na twee jaar delibereren zijn de heren uit Epibreren eindelijk tot een besluit gekomen wie de fameuze Rottend Staal Cultuur Award gaat krijgen. Vrijwel alle genomineerden vindt u hier: Genomineerden Rottend Staal Cultuur Award 2001. Door een technisch mankement was het helaas onmogelijk alle genomineerden te vermelden - derhalve kunnen alle auteurs en uitgevers uit de postcode-arealen 9712 en 9721 zich ook genomineerd weten.

Alle genomineerden mogen vanaf vandaag hun boeken van buikbandjes met de tekst 'Genomineerd voor de Rottend Staal Cultuur Award 2001' voorzien.

De Rottend Staal Cultuur Award 2001 is dé literaire prijs die een eind zal maken aan het verschijnsel literaire prijzen, dat de laatste jaren de spuigaten heeft bereikt.

Maandag 15 oktober 2001, niet geheel toevallig tevens het 20-jarige jubileum van Dichter uit Epibreren Droog als podiumpoëet, wordt bekend gemaakt wie de Rottend Staal Cultuur Award mag of mogen ontvangen.

De Rottend Staal Cultuur Award bestaat uit 'De Gouden Schrijfmasjien' (in 1999 veroverd tijdens de literaire freefight te Utrecht), een geldsom van fl. 10.000,- en een oorkonde.
(Rottend Staal Online, 27-9-2001)

terug naar boven


GRUNN.NL

Groningen - een kleine maand geleden, op de feestdag 28 augustus, is de site Grunn.nl van start gegaan. Inmiddels is deze uitgegroeid tot een zeer fijne, hoog culturele informatiebron, waarop zelfs het gebruik van poëzie niet geschuwd wordt. (Rottend Staal Online, 27-9-2001)

terug naar boven


EROTISCHE DICHTERS?

In oktober verschijnt bij uitgeverij 521 een bloemlezing 'erotische verzen', getiteld Seks, de daad in gedichten, samengesteld door Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze. Waaraan de volgende dode als ook levende dichters meewerken: Bertus Aafjes, Gerrit Achterberg, Hans Andreus, Lut de Block, Pieter Boskma, Simon Carmiggelt, J.B. Charles, Paul Claes, Herman de Coninck, Miguel Declerq, J.A. Deelder, Max Dendermonde, Aleidis Dierick, Johnny van Doorn, Hans Dorrestijn, Charles Ducal, Serge van Duijnhoven, Jan Elburg, Maurice Gilliams, Jo Govaerts, Luuk Gruwez, Arthur Guépin, Jacob Israel de Haan, Tjitse Hofman, Dana Hokke, Marieke Jonkman, Hester Knibbe, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Anton Korteweg, Tom Lanoye, Patricia Lasoen, Joke van Leeuwen, Hanny Michaelis, Adriaan Morriën, Harry Mulisch, Stella Napels, Ramsey Nasr, Leonard Nolens, Th. Van Os, Paul van Ostaijen, Jan-Willem Overeem, Ankie Peypers, Ilja Pfeijffer, Hans Plomp, Hugo Pos, Jean Pierre Rawie, Gerard Reve, K. Schippers, Rob Schouten, J.J. Slauerhoff, Paul Snoek, Mustafa Stitou, Anne Vegter, Eriek Verpale, Eddy van Vliet, Bert Voeten, Mischa de Vreede, Leo Vroman, Victor Vroomkoning, Elly de Waard, Mickey Walvisch, Hans Warren, Riekus Waskowsky, Levi Weemoedt, Rogi Wieg, Menno Wigman en Joost Zwagerman. (Rottend Staal Online, 26-9-2001)

terug naar boven


JAN KOSTWINDER OVERLEDEN

Usquert - Te Amsterdam is op 27 augustus 2001 op 41-jarige leeftijd de dichter, prozaïst en vertaler Jan Kostwinder overleden aan een hartsilstand, vermoedelijk veroorzaakt door een fatale combinatie van het hete weer en jarenlang drank- en medicijnengebruik.
Kostwinder, pseudoniem van Jan de Vries, geboren op 8 juni 1960 in het Groningse Oude Pekela, werkte te Amsterdam als leraar Nederlands en was redacteur van het literaire tijdschrift 'Adem', en medewerker aan 'De Brakke Hond', 'De Gids', De Revisor' en 'De zingende zaag'. Zijn laatste artikel werd in 'De houten gong' gepubliceerd.
Kostwinder publiceerde twee dichtbundels: Binnensmonds (Wel, Bergen op Zoom, 1988) en Een kussen van hout (Perdu, Amsterdam, 1994), de roman Brieven aan Willem-Alexander (Houtekiet/De Prom, 1999) en de verhalenbundel Regenhond (Houtekiet/De Prom, 1997). In de bloemlezingen Gedichten 1990 (Davidsfonds, Leuven, 1990) en Nieuwe Psalmen (speciale uitgave van Parmentier, verschenen bij Uitgeverij SUN, Nijmegen, 1995) staan gedichten van hem opgenomen.

Menno Wigman memoreert:

Wie was Jan Kostwinder? Ik heb hem rond 1987 leren kennen toen ik wat bijdroeg aan zijn tijdschrift 'Adem'. Later publiceerde hij Binnensmonds, een dichtbundel die in het tijdschrift 'Tzara' een van de allerkortste recensies uit de Nederlandse literatuur kreeg: 'Slecht proza'. In het Amsterdam van de Maximalen kon zijn ingetogen, Wilfred Smit-achtige poëzie niet altijd op bijval rekenen. Toch was hij een technisch heel bekwaam, bij vlagen ontroerende dichter, die evenwel te zacht zong om goed op te vallen.
   Wat me verbaast is dat Kostwinder zelfs voor zijn beste vrienden een verborgen leven leidde. Zo had ik nooit kunnen bevroeden dat zo'n schuchter iemand ook speed snoof, noch dat hij zo wegwijs was op Wallen. Dat hij dronk, medicijnen slikte en zichzelf en anderen, vooral de laatste jaren, voortdurend in de weg liep, ja, dat wist ik, maar niet dat deze even bevlogen als reddeloze jongen er zoveel 'slechte gewoontes' op nahield.
   Dit is mijn laatste herinnering aan hem: op zaterdag 24 februari lees ik samen met Sylvia Hubers, Carla Bogaards en Rob Schouten voor in een kunstenaarssalon aan de Amsterdamse Staalkade. Op de eerste rij zit Jan Kostwinder. Een rood hoofd, daaronder een en al goedkope spijkerstof, zoals wel vaker één bundel zenuwen. Vanaf het moment dat Sylvia Hubers begint te lezen barst hij in een onbedaarlijk gelach uit. Om de paar woorden klinkt er een nare gekkenlach door de zaal, zo angstwekkend dat het wel lijkt alsof Jan zelf optreedt. Ook bij de voordracht van Rob Schouten klinkt er manisch gelach. Als ik achter de microfoon sta, zeg ik Jan dat ik slechts één humoristisch gedicht zal voordragen, maar dat het daarna 'toch echt afgelopen moet zijn'. Hoewel er aan het slot van dat gedicht wel degelijk gelach klonk, kon Jan niet lachen. Ook daarna bleef het stil.

Binnenkort verschijnen bij Uitgeverij Wel te Bergen op Zoom zijn nagelaten verzen onder de titel Glasbraak. Nadere informatie: Albert Hagenaars, e-mail: ahagenaa@westbrabant.net
(Rottend Staal Online, 25-9-2001)

terug naar boven


DE HOE MAAK JE EEN BOEK?-KARAVAAN

Waarom is een boek soms spannend tot de laatste regel? Hoe komt het dat een gedicht ontroert en de regels soms jarenlang blijven hangen? Wat komt eerst, de vorm of de inhoud; de illustratie of het verhaal? Hoe bepaalt een uitgever wanneer een manuscript het waard is om een boek te worden?

Een bijzonder reisgezelschap van dichters, prozaïsten, vormgevers, drukkers, uitgevers en een striptekenaar trekt van 10 tot en met 18 oktober 2001 door de provincie Groningen met de Hoe maak je een boek?-karavaan om het mysterie rond het boek te ontrafelen. Zeven avonden strijken zij neer op zeven locaties in de provincie. Zij laten stap voor stap zien welke fases het boek ondergaat. Van het oorspronkelijke idee tot de presentatie in de boekhandel. Details? Zie de optredenslijst.

Deze karavaan is een onderdeel van de manifestatie De magie van het boek, waarvan in juni 2002 het hoogtepunt plaatsvindt. De manifestatie wordt georganiseerd door de Stichting Groningen Zoals het Gedrukt Staat, een initiatief van boekenliefhebbers in de provincie Groningen. (Rottend Staal Online, 25-9-2001)

terug naar boven


FRIESE DICHTERS BOOS VANWEGE CENSUUR

Leeuwarden - Zeven Friestalige auteurs, waaronder onze medewerker Cornelis van der Wal en de twee stichtingsadviseurs Tine Bethlehem en P. Yedema, trekken zich uit protest terug uit de open atelierroute van de Stichting Kunstpromotie Leeuwarden. Dit omdat het stichtingsbestuur de auteurs Eric Hoekstra en Eeltsje Hettinga een verbod oplegde om in het weekend van 3 en 4 november op te treden met de satire 'Dr. Drion en de terroristische chips'.

D. Idema, bestuursvoorzitter, vindt dat vanwege het uitbreken van W.O. III de satire ongepast is. Meer hierover op de site van het Friestalige literaire internetperiodiek Kistwurk. (Rottend Staal Online, 24-9-2001)

terug naar boven


DICHTERS UIT EPIBREREN BESTOLEN

Heeswijk - Na het optreden met Albertina Soepboer, Jean Pierre Rawie en Noord-Brabantse dichters in De Wis te Loosbroek, troffen de heren uit Epibreren bij het ontbijt in Hotel de Leygraaf in Heeswijk een ontredderde Rawie aan, die jammerde dat hij zijn mobiele telefoon kwijt was.
Wat niet zo vreemd was, gezien de vondst van zijn jas en tas buiten het hotel en de mysterieuze verdwijning van een volle fles jenever uit de kamer van de Dichters uit. Rawie, die zich nog wist te herinneren 's nachts door het hotel gedoold te hebben merkte in dit verband op dat de Epizeeërs "zo lief lagen te snurken".

Of er verband bestaat tussen de inbraken bij uitgeverijen te Amsterdam en de insluiping in het hotel, blijft vooralsnog een raadsel. (Rottend Staal Online, 24-9-2001)

terug naar boven


NIEUWE BUNDEL VAN SUZE SANDERS

Groningen - Sinds afgelopen vrijdag is de bundel Alsof de steen spreekt van Suze Sanders verkrijgbaar. Dit is de eerste Nederlandstalige bundel van de tot op dusverre in het Drents publicerende dichteres. Het is een uitgave van de landelijk distribuerende uitgeverij Het Drentse Boek, als deel 3 in de zogenaamde Turfreeks.

Een gedicht over de tragedie te New York kunt u op haar Rottend Staal-pagina aantreffen.
(Rottend Staal Online, 24-9-2001).

terug naar boven


NOGMAALS: GEEN ATTACHMENTS

Epibreren - De laatste weken wordt het eiland overspoeld door e-mails met attachments (bijlagen), ondanks herhaalde oproepen van de immigratie- en telecommunicatiediensten dit niet te doen. Daarom nogmaals: e-mails met attachments worden ongelezen vernietigd - tenzij deze na overleg met ons verstuurd zijn. Kettingbrieven worden ongelezen vernietigd. Alsmede ongevraagd ingestuurde gedichten, bombrieven en postduiven (Rottend Staal Online, 21-9-2001)

terug naar boven


BOEKBOEK.NL WIJZIGT KOERS NA KRITIEK UIT EPIBREREN

Amsterdam - Uitgeefmoloch De Weekblad Pers Groep heeft bekend gemaakt de opzet van de irritante marketingsite www.boekboek.nl grondig te gaan wijzigen, dit na kritiek in de Rottend Staal Online en tegenvallende bezoekersaantallen.
Het is tekenend voor de verziekte situatie binnen de Westerse uitgeefmolochen dat de huidige 'webpublisher' van gemelde site, Dianda Veldman, binnenkort aan de slag gaat als commercieel manager bij Vereniging Eigen Huis.
Zie ook Het Boekblad. (Rottend Staal Online, 21-9-2001)

terug naar boven


KEES JANSMA ONTHULT FAMILIEGEHEIM

Rotterdam - Tijdens een doorzakkertje in Café de Sport barstte de bekende sportverslaggever Kees Jansma ten overstaan van onze loyaliteitsverslaggever in snikken uit:"Mijn eerste grote liefde was eigenlijk poëzie. Volgens de meester zou ik een goede dichter worden. Maar mijn zus had bij ons thuis de broek aan, en alles wat ik kon, wilde zij ook. En zo is het gegaan. Haar eerste bundel stond vol met mijn gedichten", vertelde Jansma met tranen in zijn ogen.
"Hoe heet je zus dan?" vroeg onze verslaggever.
"Esther. Ik heb het tot nog toe stilgehouden. Zij wenste nooit en te nimmer met mij geassocieerd te worden. Maar ik kan niet meer", jammerde hij.
De gelauwerde dichteres onthield zich van commentaar. (Rottend Staal Online, 20-9-2001)

terug naar boven


WEER MYSTERIEUZE INBRAAK BIJ AMSTERDAMSE UITGEVERIJ

Amstrerdam - Het Boekblad meldt dat er een tweede inbraak bij een Amsterdamse uitgeverij heeft plaatsgevonden, waarbij harde schijven uit computers zijn ontvreemd. Ditmaal was Prometheus/Bert Bakker het slachtoffer.
"Het lijkt wel bedrijfsspionage" zegt Job Lisman, redacteur van Prometheus. '"De dieven hebben alle lades doorzocht: iemand had er een briefje van tien in liggen en een doosje sigaren. Dat is ook gestolen."
Meer hierover vindt u op de site van Het Boekblad. (Rottend Staal Online, 20-9-2001)

terug naar boven


ONTSTELTENIS TE VLAANDEREN BIJ NOMINATIES PAUL SNOEK POËZIEPRIJS

Antwerpen - Vlaamse dichters zijn in het gemoed gegrepen door de bekendmaking van de genomineerden voor de prestigieuze Paul Snoek Poëzieprijs: er is namelijk geen enkele Vlaming genomineerd. Paul Snoek (1933-1981) heeft veel betekend voor de Vlaamse literatuur; het is dan ook onbegrijpelijk dat de jury (Gwij Mandelinck, Koen Vergeer, Betty Mellaerts en Yves T'Sjoen) voorbij is gegaan aan dichters als Gust Gils, Hugo Claus, Peter Holvoet-Hanssen, Roger Nupie, Andy Fierens, Eva Cox, Didi de Paris, Leonard Nolens e.v.a. en besloten heeft 150.000 Belgische franken (ongeveer 8000 gulden) te exporteren naar Nederland.
De genomineerden zijn namelijk Esther Jansma, Henk van der Waal, Elma van Haren (die weliswaar in Vlaanderen woont, maar Nederlandse is), Anneke Brassinga, Ilja Leonard Pfeijffer en K. Michel.
De prijsuitreiking vindt op zaterdag 6 oktober plaats in de Stadsschouwburg te Sint-Niklaas. Verwacht wordt dat vele Vlaamse dichters uit protest de toegang tot de Stadsschouwburg zullen blokkeren. Protest-emails kunnen verstuurd worden naar: stadsschouwburg@sint-niklaas.be (Rottend Staal Online, 20-9-2001)

terug naar boven


GRONINGER STADSDICHTERSCHAP ERG GEWILDE FUNCTIE

Utrecht - Vanuit zijn residentie 'Huize De Roode Blick' laat voormalig Groninger dichter Ruben van Gogh weten zich kandidaat te stellen voor het stadsdichterschap te Groningen.
"Doordat ik nu te Utrecht resideer, kan ik met de juiste reflectie de stedelijke strapatsen in Groningen aanschouwen, terwijl ik tegelijkertijd als voormalig bewoner voldoende invoelend vermogen heb. Deze combinatie moet een vruchtbare bodem bieden, waaruit gedichten kunnen ontspruiten, die naast een specifiek Groninger karakter een universele waarde uitdragen."
De dichter heeft te kennen gegeven daarover onder vier ogen met wethouder Wicher Pattje te willen spreken in zijn Literaire Afwerkplaats, welke op zaterdag 3 november 2001 wordt opgesteld tijdens het literair festival 'Spraakmakers' in Vredenburg, te Utrecht.
"Mocht men er in Groningen toch voor kiezen een dichter uit eigen stad te benoemen dan kies ik, om vermelde redenen van reflectie en invoelend vermogen, voor de dichteres Dilaram Türköz."
Verder betreurt hij het dat zijn vertrek uit Groningen blijkbaar navolging krijgt, nu ook de gerenommeerde dichter Albert Schaalma te kennen heeft gegeven de stad te verlaten. (Rottend Staal Online, 19-9-2001)

terug naar boven


MAKE NO MISTAKE: HET IS OORLOG

Epibreren - Terwijl De Dichters uit Epibreren in een op Arabische benzine rijdende Opel Astra-zilver doorheen het land snelden, kwam de officiële oorlogsverklaring van premier Kok tot hen over de boordradio.

Uit kranten verkregen tijdens pitstops aan de Rijkswegen leerden 'De Dichters uit' dat vele landgenoten niet vinden dat er sprake is van een oorlog. De auteur Moses Isegawa sprak echter de wijste woorden: deze oorlog is al jaren aan de gang, en eerst nu hier uitgebroken.

Dus, om met George W. Bush te spreken: "Make no mistake" Het is oorlog. En was er maar een god om deze oorlog te beëindigen. (Rottend Staal Online, 18-9-2001)

terug naar boven


GRONINGER DICHTERS SPREKEN ZICH UIT OVER STADSDICHTER ZIJN

Groningen - In de afgelopen zomer spraken al enkele Groninger dichters zich positief uit over het Stadsdichterschap. Een kleine inventarisatie:

Daniël Dee, Sieger M. Geertsma, Wouter Godijn, Karel ten Haaf, Kees van der Hoef, Ronald Ohlsen, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer, Cornelis van der Wal en Boris Wanders zijn de eersten die hun beschikbaarheid voor het prestigieuze Officiële Stadsdichterschap uitgesproken hebben.

Naast Jean Pierre Rawie hebben een veertigtal Groninger dichters zich nog niet uitgesproken over hun eventuele kandidatuur: Mowaffk Al-Sawad, Rik Andreae, Pier Boorsma, Tsead Bruinja, Thomas van Dalen, André Degen, Bart FM Droog, Arthur la Fèber, Trix Giebels, Henry Hes, Chris Houwman, Bram Hulzebos, Paul Janssen, Petra Else Jekel, Ruud Knook, Gertjan Laan, J.J.A. Mooij, Wicher Pattje, Coen Peppelenbosch, Kasper Peters, Henny Prins, Suze Sanders, Elke Schick, Meindert Talma, Matty de Vries, Sjef Weller, Nina Werkman e.a. laten de Groninger bevolking vooralsnog in spanning.

Wie zich niet beschikbaar stellen zijn Maria van Daalen ("taak te zwaar"), Tjitse Hofman ("heb het al te druk"), Albert Schaalma (verhuist in afzienbare tijd naar Frankrijk), en Driek van Wissen ("in Groningen gebeurt te weinig om flitsende sonnetten over te schrijven").

Het wachten blijft op het schrijven van de commissie die de Officiële Groninger Stadsdichter gaat voordragen aan het college van B & W, waarin de uiteindelijke criteria staan, alsmede wanneer de Stadsdichter wordt aangesteld. De redactie van de Rottend Staal Online hoopt dat dit op de 3de Gedichtendag, 31 januari 2002, geschiedt.
(Rottend Staal Online, 17-9-2002)

terug naar boven


DICHTERS BRENGEN DUIZEND GULDEN BINNEN

In Beetsterzwaag vond afgelopen zaterdag 15 september een benefietfestival plaats met als doel de aankoop van een schommel en een knuffelhoek voor gehandicapte kinderen. Het dichtgedeelte vond plaats in het Kantongerecht. Naast poëzie viel er ook muziek te beluisteren. Meindert Talma trad samen met zijn Negroes op en velde op de rechtersstoel vanachter zijn keyboard een prettig vonnis over zijn publiek om even later met ex Negroe en auteur Nyk de Vries het leven en het klagen van een oud boertje te bezingen.
De opkomst was er erg wisselend. Soms zat de kleine rechtszaal vol met dichters, muzikanten en publiek en soms was er - op de dichter na - bijna niemand aanwezig. Toch woonden ongeveer honderd mensen de voordrachten en bij, wat betekende dat de dichtvoordrachten duizend gulden voor de schommel en knuffelhoek opleverden. Naast goede en bescheiden optredens van alle dichters sprong de eigenzinnige voordracht van de Friese dichter en Hjir-redactielid Hein Jaap Hilarides er uit. Zijn schijnbaar eenvoudige gedichten wonnen aan diepte door zijn grappige commentaar en soms staccato voordracht.
Enkele dichters hielden in de keuze van de gedichten rekening met de gebeurtenissen in Amerika. Matty de Vries reageerde erop met een gedicht en Hein Jaap Hilarides verklaarde bij het lezen uit eerder werk dat het misschien ongepast zou zijn. Dit omdat 'sloop' het onderwerp van een van zijn gedichten was.
Beide dichters wisten echter het gevoel en de bewustwording van de tragedie van afgelopen week uit te diepen door niet heel specifiek en gedetailleerd het er over te hebben. Het publiek was zeer stil en duidelijk niet gewend aan voordrachten maar het applaus was enthousiast en welgemeend. (Tsead Bruinja, Rottend Staal Online, 16-9-2001)

terug naar boven


LITERATUURFESTIVAL WINTERTUIN 2001

Van 16 tot en met 25 november vindt in Arnhem en Nijmegen de 7e editie plaats van De Wintertuin, het grootste Nederlandse literatuurfestival. Tien dagen met meer dan dertig programma's, waaronder performances, uitvoeringen, interviews, debat, voordrachten, theater- en filmvoorstellingen, dance en poetry slam.

Onder de titel 'Circus onder Water : laaglandse literaturen' wordt aandacht besteed aan de veranderende vormen en hedendaagse verschijning van onze literatuur. Met name de marges van die literatuur -als de performing poetry, de column, de polemiek, het essay - staan voor éénmaal centraal.

De Wintertuin is een producerend festival. In 2001 worden schrijf- en productieopdrachten verstrekt aan schrijvers, dichters, beeldend kunstenaars, componisten, veejays en deejays. De uitvoeringen van deze opdrachten worden tijdens het festival gepresenteerd.

Een bijzonder onderdeel wordt de aanklacht (j'accuse!) van een grote groep jonge auteurs (geboortejaar 1966 en hoger) die De Wintertuin hebben gekozen om op te treden als curators van het literaire faillissement van de babyboomschrijvers. Het motto van dit project is even duidelijk als meerduidig: Schijt aan Parijs!

Op 18 november presenteert uitgeverij Passage op De Wintertuin de door Daniël Dee samengestelde bloemlezing Vanuit de lucht, een bloemlezing met louter verzen van Nederlandstalige dichters van bouwjaar 1971 of later, in het Lux-Theater te Nijmegen, om 17.00 uur.

Naast deze programma's en presentaties die plaatsvinden op zeven hoofdpodia in Arnhem en Nijmegen wordt tijdens het festival de tweejaarlijkse Johnny van Doorn-prijs voor de Gesproken Letteren aan Tom Lanoye uitgereikt. (Rottend Staal Online, 15-9-2001)


terug naar boven


EPIBREERDER BEVOLKING GEMOBILISEERD, EVENWEL BLIJ

Epibreren - Wegens de recente ontwikkelingen binnen de wereldpolitiek en -diplomatiek is de voltallige bevolking van Epibreren gemobiliseerd en ondergebracht in Hotel Hel, de veiligste plaats op het eiland vanwege zijn huisvesting in een voormalige Atlantik Wal bunker.
De Epibreerder Luchtvloot, bestaande uit één escadrille Fokker G-1's, een Koolhoven-dubbeldekker van een onbekend geraakt type en zeshonderddrieënzestig F117 Stealthfighters, bewaakt het luchtruim boven Epibreren.
Ter zee patrouilleren de HMS Kanonboot Van Speijk Jr., de HMS Galei Louis Th. Lehmann en het vliegkampschip de HMS Wubbo Ockels, bijgestaan door een zestal roeiboten der Zeeverkenners Epibreren-Zuid, twaalf afgetrainde gevechtsdolfijnen en het ravitailleringsschip de HMS Walvisvaarder Leny 't Hart.
De kustverdedigingsbataljons hebben hun posities betrokken. Deze zijn geheim, maar veldpost kan hen bereiken via de postbus die naast hun goed-gecamoufleerde veldversterkingen staat aan de Strandweg 25a, 9712 RD Epibreren.

Badgasten wordt ontraden de stranden te bezoeken. Niet alleen is het klimaat plotseling omgeslagen van tropisch naar net-als-vroeger-Nederlands, ook zijn er in de afgelopen nacht circa 1.692.861 landmijnen op de stranden ingegraven. Borden met het opschrift 'Betreden op eigen risico' duiden de aanwezigheid van de verschillende mijnen.

Ondanks alle voornoemde stringente veiligheidsmaatregelen, is de bevolking blij vanwege het uitblijven van een direct zichtbare Amerikaanse vergeldingsactie. Men spreekt hier de hoop uit dat de opdrachtgever(s) van de massamoorden eerder deze week voor een onafhankelijk gerecht gesleurd worden. Of door executives van de Special Forces uitgeschakeld worden.

Te Epibreren is men namelijk te vaak afhankelijk van het luchttransport om het deze week vertoonde soort ongein te kunnen waarderen.
(Rottend Staal Online, 15-9-2001)


terug naar boven


NIET HERDENKEN OP VLUCHTSTROOK

DRIEBERGEN (ANP) - Automobilisten krijgen het dringende advies niet op de vluchtstrook of in de berm te stoppen voor de drie minuten stilte op vrijdag om 12.00 uur. Op dat tijdstip worden de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten herdacht.

Het advies komt van de ANWB, verkeerscentrale TIC en de verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). ,,Stoppen op de vluchtstrook is levensgevaarlijk'', zegt een woordvoerder van TIC.

ANWB en TIC hebben het verkeersbericht donderdag opgesteld nadat minister Netelenbos (Verkeer) had aangekondigd dat automobilisten hun voertuig langs de kant van de snelwegen mogen parkeren om de slachtoffers van de terreuraanslagen in de VS te herdenken. Zij zei toen ook dat stilstaan op de vluchtstrook is toegestaan. ,,Zij had het al op de radio gezegd voordat het goed was overlegd met ANWB en TIC. Dat was even lastig'', aldus de woordvoerder van TIC. (Rottend Staal Online, 14-9-2001)

terug naar boven


WETHOUDER ONTKENT ROL VAN DICHTERS IN OMMEZWAAI

Epibreren - Hedenavond holde een ijlkoerier met een bericht van de Groninger cultuurwethouder Wicher Pattje voor hoofdredacteur Droog van de Rottend Staal Online het eiland op:

"Het licht ging niet aan omdat jij mopperde dat het zo donker was. Het licht ging aan omdat zes wethouders en een burgemeester besloten het lichtknopje om te draaien.
Ik lees op de Epibreren-website dat de wethouder een ommezwaai heeft gemaakt. Er is inderdaad een ander voorstel uitgekomen dan ik oorspronkelijk van plan was, maar dat had niets van doen met protesten van dichters.
In de B&W-vergadering van 4 september hebben we besloten dat ik een voorstel voor de raad zou maken met een commissie die de stadsdichter kiest."

Te Epibreren spreekt men derhalve de hoop uit dat het licht nooit meer hoeft uit te gaan en dat de Babylonische verwarring ontstaan uit schavuitenstreken van het journaille hierbij beëindigd is. Lang leve de Eerste Groninger Stadsdichter!

Wat het verdere Groninger dichtersgebroed ervan vindt kunt u hier lezen.
(Rottend Staal Online, 13-9-2001)

terug naar boven


GRONINGER WETHOUDER ZWICHT VOOR KRITIEK DICHTERS

Groningen - "Toen ik terugkwam van een bezoek aan Berlijn begreep ik dat ik ruzie had met de dichters", zegt de Groninger cultuurwethouder Wicher Pattje vandaag in Het Nieuwsblad van het Noorden.
Hij is nu van plan een 'commissie van wijze mannen' aan te stellen die voor het college van B&W een geschikte kandidaat voor het stadsdichterschap moet zoeken. De officiële Groninger stadsdichter zou voor een periode van twee jaar aangesteld gaan worden.

De redactie van Rottend Staal Online is verheugd over de ommezwaai van de wethouder, maar betreurt dat er gekozen is voor een 'commissie van wijze mannen', in plaats van een uitverkiezing van de stadsdichter door de Groninger bevolking. (Rottend Staal Online, 12-9-2001)

terug naar boven


DICHTERSPROTEST TE GRONINGEN WAKKERT VERDER AAN

Tot dusverre hebben 16 Groninger dichters de lijst ondertekend waarin zij een officiële stadsdichter eisen. De ondertekenaars zijn Paul Janssen, Thomas van Dalen, Wouter Godijn, Albertina Soepboer, Tjitse Hofman, Petra Else Jekel, Ronald Ohlsen, André Degen, Rense Sinkgraven, Bart FM Droog, Tsead Bruinja, Matty de Vries, Elke Schick, Mowaffk Al-Sawad, Sjef Weller en Nina Werkman. (Rottend Staal Online, 12-9-2001)

terug naar boven


ONTSTELTENIS TE EPIBREREN OVER AANSLAGEN TE AMERIKA

Epibreren - De bevolking van Epibreren spreekt haar diepste gevoelens van rouw en medeleven uit voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen te New York, Washington en Pittsburgh. (Rottend Staal Online, 12-9-2001)

terug naar boven


MEULENHOFF STUNT!

Middels kolossale advertenties in de kranten van uitgeefmoloch PCM (Volkskrant, Trouw, Parool, NRC Handelsblad) poogt Uitgeverij Meulenhoff (onderdeel van PCM) het lezerspubliek te imponeren. Zo werden afgelopen zaterdag pontificaal zes eigen uitgaven in paginagrote advertenties gepresenteerd als kandidaat-winnaars voor de AKO-literatuurprijs, wat direct op ernstige protesten van het bestuur van die literaire prijs leidde, die de advertenties midleidend vond. In de Volkskrant van vandaag zei Erica van Boven, vice-voorzitter van het stichtingsbestuur: "Het leek net of die zes boeken de enige kandidaten zijn, maar zover is het nog niet."
In diezelfde Volkskrant wel weer een nieuwe paginagrote advertentie van Meulenhoff, ditmaal ogenschijnlijk ter promotie van boeken van Zuid-Amerikaanse auteurs, maar eigenlijk ter verdere imponering van het lezerspubliek. Maar wat betaalt Meulenhoff eigenlijk voor deze ongebruikelijke advertenties? Bedrijven die geen onderdeel van PCM zijn betalen ongeveer fl. 45.000 gulden (20.420 euro) voor zulke advertenties, maar bedrijven die wel onderdeel van het concern zijn betalen veel minder, als ze al hoeven te betalen. (Rottend Staal Online, 11-9-2001).


terug naar boven


DICHTERSPROTEST TE GRONINGEN WAKKERT AAN

Tot dusverre hebben 14 Groninger dichters de lijst ondertekend waarin zij een officiële stadsdichter eisen. De ondertekenaars zijn Wouter Godijn, Albertina Soepboer, Tjitse Hofman, Petra Else Jekel, Ronald Ohlsen, André Degen, Rense Sinkgraven, Bart FM Droog, Tsead Bruinja, Matty de Vries, Elke Schick, Mowaffk Al-Sawad, Sjef Weller en Nina Werkman.
De cultuurwethouder Wicher Pattje hult zich intussen in een ijzig stilzwijgen en was niet bereid zijn standpunten toe te lichten, noch voor Radio Noord, noch voor OOG-Radio, noch voor OOG-TV. (Rottend Staal Online, 11-9-2001)

terug naar boven


EVA COX WINNAAR EERSTE VLAAMSE POETRY SLAM

Antwerpen - Op zondag 9 september 2001 verwierf dichter Eva Cox uit Gent de titel van 'Vlaamse Slam Poëet 2001' bij de Eerste Vlaamse Poetry Slam, die werd gehouden tijdens het drukbezochte Zuiderzinnen-festival. Ongeveer 120 mensen vonden haar verrassend sterke gedichten en strakke welklinkende voordracht verreweg het beste van de in totaal acht Vlaamse dichters, waaronder Peter Holvoet-Hannsen, Roger Nupie en Vital Baeken. In de finale behaalde Eva Cox beduidend meer applaus dan mede-finalisten Han van der Vegt en Steven Grietens.
Eva Cox verwierf naast de titel 10.000 Belgische franken (equivalent aan ongeveer 550 gulden of 250 euro) en een fles champagne. Op de vraag hoe dat nu voelde, winnaar te zijn, antwoordde de 31-jarige dichter, moeder en medewerker van het Gentse Poëziecentrum: "Wraughjoepie!"
En op de vraag wat ze met het geld gaat doen, riposteerde ze: "Ik ga zeer prozaïsch mijn jonkies enige tijd in leven houden wijl ik mij onnuttig maak met schrijfselen."
(Rottend Staal Online, 10-9-2001)

terug naar boven


POSITIE GRONINGER CULTUURWETHOUDER WANKEL

Groningen - Wicher Pattje, de wethouder van Culturele Zaken, heeft zichzelf in de laatste weken meerdere brevetten van onvermogen uitgedeeld. Eerst schrijft hij over de prestigieuze en zeven miljoen gulden kostende 'Blue Moon'-architectuur en cultuurmanifestatie (door de gemeente mede gefinancieerd) "een cultureel festival dat nergens op lijkt", in zijn voorwoord in de programmakrant, vervolgens uit hij zich laatdunkend over Groninger dichters in zijn concept-antwoord aan de Groninger gemeenteraad inzake het door D66 ingediende Stadsdichterplan: "Er zijn in Groningen te weinig kandidaat-dichters en het verkiezingsproces heeft geen zin omdat de dichters te weinig bekendheid genieten."
Vooral over dit laatste zijn de Groninger dichters en bevolking gevallen: in de verkiezing van de populairste Groninger van de 20ste eeuw, eind 1999, eindigde de in Groninger uitermate bekende officieuze stadsdichter Kees van der Hoef als enige levende in de top tien. Ook wonen er in Groningen-stad de niet onbekende dichters Jean Pierre Rawie, Albertina Soepboer, Driek van Wissen, de gevreesde bommelderdichter Cornelis van der Wal en vele, vele anderen (zie www.poeziemarathon.nl/dichters). Zelfs De Dichters uit Epibreren, momenteel bezig aan een internationale poëzietour, resideren er als ze hun waddeneiland niet kunnen bereiken.

Kortom: Wicher Pattje is niet op de hoogte van het bestaan van de bloeiende Groninger dichtscene. Wat voor een cultuurwethouder natuurlijk een onvergeeflijke blamage is. Het gerucht gaat echter dat hij tegen het plan om een officiële stadsdichter aan te stellen is enkel en alleen omdat hij het niet kan verkroppen dat een andere partij (D66) dan de zijne (PvdA) met een cultuur-item gaat scoren, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Als dit gerucht waar is, moet dit het onmiddellijke vertrek van de wethouder betekenen - meent de Groninger bevolking.

De Groninger dichters intussen zijn druk bezig een handtekeningenlijst in te zamelen om te protesteren tegen de wethouders vreemde strapatsen. (Rottend Staal Online, 8-9-2001).

terug naar boven


ARBEIDERSPERS BESTOLEN

Het Boekblad meldt dat in de nacht van donderdag op vrijdag 8 september bij Uitgeverij de Arbeiderspers aan de Herengracht in Amsterdam de harde schijven uit 25 computers gestolen zijn. Directeur Lex Janssen heeft bij de politie aangifte gedaan van inbraak en diefstal. Sporen van braak ontbreken. Meer hierover vindt u hier. (Rottend Staal Online, 8-9-2001)

terug naar boven


INGMAR HEYTZE HEEFT EIGEN SITE

De Utrechtse dichter Ingmar Heytze heeft nu een geheel eigen site: www.heytze.nl (Rottend Staal Online, 6-9-2001)

terug naar boven


MEULENHOFF LOOPT NOG VERDER LEEG

Mark Boog, Alfred van Cleef, Marijke Libert, Erwin Mortier en Paul Steenhuis volgen ex-Meulenhoff redacteur Wil Hansen naar de nieuwe uitgeverij Cossee, die geleid gaat worden door Hansen, Eva Cossée en haar echtgenoot Christoph Buchwald, oud-uitgever van de bekende Duitse uitgeverij Suhrkamp en komend directeur van De Balie te Amsterdam.
Wat uiteindelijk van Meulenhoff als uitgeverij van contemporaine Nederlandse literatuur na deze massale leegloop zal overblijven is de grote vraag.

terug naar boven


DE DICHTERS UIT EPIBREREN ZEER OPGETOGEN

Epibreren - De ontdekking van een positieve recensie van een Epibreren-optreden in Oldenburg in de Duitse kwaliteitskrant TAZ zorgde voor grote vreugde bij De Dichters uit. Op de een of andere manier slaagt de Nederlandse pers er telkenmale weer in Epibreren-optredens niet of nauwelijks te recenseren - vandaar de vreugd over deze recensie. (Rottend Staal Online, 6-9-2001)

terug naar boven


EXCLUSIEF: INTERVIEW MET SEAMUS HEANEY

Speciaal voor De Rottend Staal Online reisde speciaal correspondent Serge van Duijnhoven af naar Macedonië om verslag te doen van het poëziefestival Struga Poetry Evenings in het door burgeroorlog bedreigde Macedonië. Hij sprak er Nobel-prijswinnaar Seamus Heaney e.v.a.. Klik hier voor zijn reportage. (Rottend Staal Online, 5-9-2001)

terug naar boven


EERSTE VLAAMSE POETRY SLAM

Aanstaande zondag 9 september barst in Antwerpen de Eerste Vlaamse Poetry Slam los met o.a. Peter Holvoet-Hanssen, Eva Cox en Vital Baeken, voorafgegaan door optredens van Atilla the Stockbroker (UK), De Dichters uit Epibreren (NL), Wehwalt Koslovsky en Tracy Splinter (D). Zie optredenslijst voor meer details. (Rottend Staal Online, 5-9-2001)

terug naar boven


GERTJAN LAAN NIEUWE HUISDICHTER

Groningen - De vijfdejaars economie-student Gertjan Laan is de nieuwe officiële huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen geworden. Hij volgt hiermee Petra Else Jekel en Daniël Dee op. Zie www.huisdichter.nl - nieuws voor meer informatie (Rottend Staal Online, 5-9-2001).

terug naar boven


PROMETHEUS/BERT BAKKER HEEFT WERKENDE WEBSITE

Na jaren met een reeds lang gedateerde fondslijst online geweest te zijn, hebben de samenwerkende uitgeverijen Prometheus/Bert Bakker/Ooievaar en Lucifer eindelijk een website waarop iets meer te vinden is dan informatie over verramsjte boeken: www.pbo.nl.
Helaas brengt deze site slechts uiterst beknopte informatie over de boeken en - heel slordig - auteursfoto's zonder vermelding van de namen van de fotografen. Het is jammer dat de designers van de site niet een voorbeeld genomen hebben aan de prima site van Uitgeverij De Harmonie. (Rottend Staal Online, 5-9-2001)

terug naar boven


LEEGLOOP BIJ UITGEVERIJ MEULENHOFF

Het vertrek van uitgeefster Tilly Hermans van uitgeverij Meulenhoff naar een nieuwe uitgeverij, waar ze in samenwerking met uitgeverij Atlas een 'kwaliteitsfonds van Nederlandstalige literatuur' wil opzetten, veroorzaakt een massaal vertrek van de literaire auteurs bij Meulenhoff. Zo volgen o.a. Roel Bentz van den Berg, Conny Braam, Hans Maarten van den Brink, Adriaan van Dis, Herman Koch, Rudy Kousbroek, Marcel Möring, Nelleke Noordervliet, Carolijn Visser en Dirk van Weelden hun uitgeefster.
Reden voor het vertrek is de verharding van het klimaat binnen Meulenhoff sinds de opslokking door uitgeefmoloch PCM. Marcel Möring in de Volkskrant van vandaag daarover: "PCM is net het Kremlin. Alles wordt centralistisch geregeld." (Rottend Staal Online, 5-9-2001)

terug naar boven


REDACTIE Rottend Staal Online VEILIG TERUG UIT BALKAN

Epibreren - Hedenochtend begroette de bevolking van Epibreren Jan Klug en Bart FM Droog bij hun terugkomst uit Kroatië. Daar werden ze o.a. vierde bij de Eerste Kroatische poetry Slam, die gewonnen werd door de Duitser Lasse Samström. Ook nummers twee en drie (Timo Brumke en Dirk Hülstrunk) waren voor Duitsland. Mario Kovac uit Zagreb behaalde een vijfde positie voor Kroatie. (Rottend Staal Online, 5-9-2001)


terug naar boven


het nieuwste nieuws

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.
terug naar boven


Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief