Paul van Ostaijen 

      laatste update 8 november 2001


     Previous Home Next

biografie gedichten: contact
links Vers 6  
bibliografie (onvolledig)    
     
BIOGRAFIE

Paul van Ostaijen, geboren op die winterse 22ste februari in het jaar 1896 te Antwerpen, overleed in de nacht van 17 op 18 maart 1928 aan een overdosis tuberculose in een sanatorium te Miavoye Anthée in de Ardennen.
Hij groeide op in een gezin met zeven kinderen, onvoltooide zijn middelbare schoolopleiding in 1913 en komt als klerk te werken op het Antwerpense stadhuis. Zijn eerste journalistieke en door het Duitse expressionisme beïnvloede literaire bijdragen verschijnen in flamingistische bladen. Hij debuteert in 1916 met de bundel Music Hall, die in 1918 wordt gevolgd door de bundel Het sienjaal. Hij raakt betrokken bij een Vlaamsgezinde actie tegen kardinaal Mercier, wat hem juridische problemen op levert. Vlak voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, in november 1918, vertrekt hij met zijn vriendin Emmeke naar Berlijn, om vervolging in België te ontlopen.
Na een amnestie keert hij in 1921 alleen terug en dient enige tijd in het Belgische leger. In 1924 komt hij als beheerder te werken in een Antwerpens boekenantiquariaat. In 1925 wordt hij met een vriend galeriehouder te Brussel. Daar organiseert hij exposities van internationaal bekende schilders en beeldhouwers en geeft hij lezingen over moderne kunst en zijn denkbeelden over poëzie. Hij publiceert dan regelmatig proza, poëzie, essays en recensies in vele bladen. Eind 1925 blijkt hij te lijden aan longtuberculose. Hij werkt onverminderd door, tot hij in 1927 herhaaldelijk rust moet zoeken op het platteland. In september 1927 vertrekt hij naar het sanatorium, waar hij, geheel onverwacht - hij was van plan naar Antwerpen terug te keren - op de ochtend van de 18de maart dood in bed werd aangetroffen. In deze laatste periode hield hij zich nog intensief bezig met het tijdschrift 'Avontuur', dat hij samen met zijn boezemvriend Gaston Burssens (1896-1965) en Edgar du Perron (1899-1940) had opgericht.

Men zegt dat Van Ostaijen eerst na zijn dood erkenning vond: dit wordt echter niet door onderzoek bevestigd. Zo staan gedichten van zijn hand in de bestseller-bloemlezing Nieuwe Geluiden, die vanaf 1924 herdruk op herdruk beleefde. Samensteller Dirk Coster rekende Van Ostaijen in 1924 tot een van de zeven belangrijkste 'jonge' Vlaamse dichters en komt ook in het extra voorwoord van de derde druk in 1927 weer terug op Van Ostaijen, die hij dan als enige actieve voorvechter van het vrije vers ziet.

Paul van Ostaijen was de modernste Nederlandstalige dichter van de twintigste eeuw. Hij heeft wegen ingeslagen die elke poging tot evenaren nutteloos maken. En nog steeds, in de eenentwintigste eeuw, zijn zijn gedichten fris en sprankelend. Vermoedelijk zullen ze dat nog honderden jaren blijven.

Raadpleeg ook www.google.com voor meer over Paul van Ostaijen.

LINKS


Meer over Paul van Ostaijen:
http://www.dds.nl/~ljcoster/ostaijen/
Ziet, zijn graf: http://www.findagrave.com/pictures/6442.html
Dichter Erik Spinoy over Van Ostaijen in 1996 in De Standaard: http://194.7.253.55/dsifosta1.html
En de Standaard in 1996 over een tentoonstelling ter ere van: http://194.7.253.55/dsifosta3.html
Lees hier een uitvoerige biografie, door Xandra Schutte:
http://www.groene.nl/1996/07/xs_ostai.html
Voor de liefhebbers van academisme Marc Reugebrink:
http://www.groene.nl/1996/07/mr_ostai.html


Poëziebundels bij leven:

Music-Hall, Gust. Janssens, Antwerpen, 1916
Het Sienjaal, Het Sienjaal, Antwerpen, 1918
Bezette stad, Het Sienjaal, Antwerpen, 1921

Postume poëziebiografie (niet volledig):
Verzamelde Gedichten, De Gemeenschap, De Sikkel, Antwerpen, 1928 (waarin opgenomen de nooit uitgegeven bundel De feesten van angst en pijn) - 12de druk, 1996, bij Prometheus/Bert Bakker.
Verzameld Werk. Poëzie [Twee delen]. [Verzorgd en verantwoord door Gerrit Borgers], De Sikkel/Daamen/Van Oorschot, Antwerpen/Den Haag/Amsterdam, 1953 [Altena, Calis: 1952]; (Bert Bakker-Daamen/C. de Vries-Brouwers, Den Haag/Antwerpen, 1963 2de druk; 1965 3de druk, Bert Bakker, 1974 5de druk, 1979 6de druk)
Music Hall. een programma van charlestons, grotesken, polonaises en dressuurnummers van Paul van Ostaijen. (bloemlezing) Samengesteld en ingeleid door Gerrit Borgers, Bert Bakker/Daamen, 1964)(1996 9de druk; 10e druk bij Ooievaar Pockets, Amsterdam, 199?)
Spiegel van uw eenzaamheid (bloemlezing), samenstelling Stefaan Evenepoel, Davidsfonds, Leuven, 1988
Dichters van Nu 8. Bloemlezing uit de poëzie van Paul van Ostaijen, samengesteld door Marc Reynebeau, Poëziecentrum, Gent, 1997.© Bart FM Droog, mei 2001

terug naar boven


VERS 6
 
Ik kan geen postzegels verzamelen
ik kan geen vrouwefoto's verzamelen
ik kan geen amourettes kollektioneren
en geen wijsheid
ik kan niets meer

      ik   kan   niets   meer

Waarom doof ik de lamp niet
      en ga ik niet te bed

Ik wil beproeven
      naakt te zijn
      bloot wie weet wel gevroren purper
                                        en bleekheid

Is zo niet het gans beginnende begin
Ik wil niets weten
ik wil niet vragen
      waarom
      ik niet werd een postzegelkollektioneur

Ik zal beginnen mijn débâcle te geven
ik zal beginnen mijn faljiet te geven
ik zal mij geven een stuk gereten arme grond
                                een vertrapte grond
                                een heidegrond
                                een bezette stad

Ik wil bloot zijn
  en beginnen
 


Paul van Ostaijen (1896-1928)
uit: De feesten van angst en pijn, opgenomen in Verzamelde Gedichten, De Gemeenschap, De Sikkel, Antwerpen, 1928 - 12de druk, 1996, bij Prometheus/Bert Bakker.

CONTACT

Vanwege het recente overlijden van Paul van Ostaijen raden we u aan een paranormaal medium te raadplegen, mocht u contact met hem zoeken.


 

 

alweer zo'n internetpagina uit Epibreren

 

© Rottend Staal Online 2001. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.