(klik hier voor verschijning van Rottend Staal in juiste vormgeving)ar hun keuze:

 

DICHTER DES VADERLANDSVERKIEZING: DE VEERTIENDE STEMDAG

Epibreren - Liesbeth van Dalsum vroeg buiten het stemlokaal de eerste 624 stemmers naar hun keuze:
Ingmar Heytze & Hanz Mirck - 97 stemmen
Simon Vinkenoog - 86 stemmen
J.A. Deelder - 31 stemmen
Serge van Duijnhoven - 25 stemmen
Hans Dorrestijn - 24 stemmen
Olaf Risee - 23 stemmen
Toon Tellegen - 22 stemmen
Eva Gerlach - 15 stemmen
Anna Enquist - 14 stemmen
Menno Wigman - 13 stemmen
Daniël Dee - 10 stemmen
Bernlef - 9 stemmen
Esther Jansma - 9 stemmen
Joost Zwagerman - 7 stemmen
Armando - 6 stemmen
Jaap Blonk - 6 stemmen
Harry Zevenbergen - 6 stemmen
Joke van Leeuwen - 5 stemmen
Diana Ozon - 5 stemmen
Drs. P - 5 stemmen
Marion Bloem - 4 stemmen
Mathieu Bosch - 4 stemmen
Ruben van Gogh - 4 stemmen
Judith Herzberg - 4 stemmen
Jan Kal - 4 stemmen
Ted van Lieshout - 4 stemmen
Chawwa Wijnberg - 4 stemmen
Henk van Zuiden - 4 stemmen
Benno Barnard - 3 stemmen
Quirien van Haelen - 3 stemmen
Nanne Nauta - 3 stemmen
Cees Nooteboom - 3 stemmen
Chretién Breukers - 2 stemmen
Bart Chabot - 2 stemmen
Elma van Haren - 2 stemmen
Erik Jan Harmens - 2 stemmen
Gerrit Krol - 2 stemmen

Huub van der Lubbe - 2 stemmen
Ramsey Nasr - 2 stemmen
Jan Atze Nicolai - 2 stemmen
Ilja Leonard Pfeijffer - 2 stemmen
K. Schippers - 2 stemmen
Henk Spaan - 2 stemmen
Marjoleine de Vos - 2 stemmen
Nachoem M. Wijnberg - 2 stemmen
Driek van Wissen - 2 stemmen
Lenze L. Bouwers - 1 stem
Frans Budé - 1 stem
Frans Hoppenbrouwers - 1 stem
Tjitske Jansen - 1 stem
Arnold Jansen op de Haar -1 stem
Marcel Koopman - 1 stem
Astrid Lampe - 1 stem
Ed Leeflang - 1 stem
Louis Th. Lehmann - 1 stem
Tonnus Oosterhoff - 1 stem
Kees Ouwens - 1 stem
Hagar Peeters - 1 stem
Patty Scholten - 1 stem
Albertina Soepboer - 1 stem
Joop Visser - 1 stem
Elly de Waard - 1 stem
Henk van Zuiden - 1 stem
Ad Zuiderent - 1 stem

NIET BESCHIKBAAR:
Huub Oosterhuis - [26 stemmen]
Ivo de Wijs - [25 stemmen]
Ingmar Heytze - [6 stemmen solo]
Remco Campert - [4 stemmen]
Hanz Mirck - [4 stemmen solo]
Jean Pierre Rawie - [2 stemmen]
Mustafa Stitou - [1 stem]
H.H. ter Balkt - [0 stemmen]
Pieter Boskma - [0 stemmen]
Piet Gerbrandy - [0 stemmen]
ongeldig: 76 stemmen tegen: 2 stemmen

En merkt voor de dertiende maal op dat er wel wat meer op dichteressen gestemd mag worden.

Nog niet gestemd? Bezoek het stemhok om uw stem uit te brengen.

Stemmen is voorbehouden aan inwoners van Nederland en aan mensen buiten Nederland met de Nederlandse nationaliteit. Per persoon is één stem toegestaan. Alleen stemmen uitgebracht in het stemhok tellen mee. Fraude zal worden aangepakt.

Na overleg van de stemcommissie is de kiestermijn verlengd tot en met zondag 22 februari, 23.59 uur. De uitslag zal direct daarna bekend gemaakt worden. (Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


VAN DE STEMCOMMISSIE

Epibreren - We kunnen wederom terugzien op een drukbezochte en vredige stemdag. Er is één stem niet in behandeling genomen, want ingebracht door een Vlaming residerend te België, en één stem wordt nog in beraad gehouden, omdat deze onondertekend via een onduidelijk hotmail-account is ingediend.

Internetspecialisten uit het westen des lands hebben de stemcontroleurs intussen geleerd hoe het unieke I.P.-adres achter elke e-mail te achterhalen. De controle-procedure is door deze spoedcursus ernstig verbeterd.
(Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


AARDBEVING IN DEN HAAG

's-Gravenhage - Ik hover hier boven een Haagse begraafplaats, boven het graf van Pieter Sjoerds Gerbrandy. Nadat ik per luidspreker de wijlen premier confronteerde met de uitspraken van zijn kleinzoon begonnen bomen heen en weer te zwiepen en zerken te barsten. Bliksemschichten schieten uit de grond omhoog. Het wordt me te link hier - dit was Liesbeth van Dalsum, live van boven 's-Gravenhage in de knalgele Epi-Westland EH101 helicopter
(Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


OPINIES DER KIEZERS

Epibreren - Buiten het stemhok vroeg onze redacteur Yfke Dalhemd kiezers die juist hun stem hadden uitgebracht op wie ze gestemd hebben, en waarom.

Mevrouw Gijsbers: 'Driek van Wissen! Geestig en to the point!'
Coen de Jonge: 'Simon Vinkenoog is een uitstekende dichter des vaderlands!'
Marije Sietsma: 'Het duo Ingmar Heytze en Hanz Mirck. Volgens mij zouden zij samen prima dichter(s) der vaderland kunnen zijn.'
Dalhelmd: 'Dichter(s) der vaderland!? En u, heren?'
Felix Gimbrère: 'Mijn stem was voor Arnold Jansen op de Haar. Ruim baan voor deze fresh prince of poetry.'
Simon van Leeuwen: 'Deelder!!! Alleen al vanwege zijn prachtige metafoor over Maartje van Wegen, die door een horde dronken matrozen eens flink in d'r hol genaaid zou moeten worden, tijdens een of andere domme voetbalwedstrijd. LIVE op de Treurbuis uitgesproken!'
Dalhemd: 'De kiezers zijn zwaar enthousiast, gezien de vele uitroeptekens waarmee ze zwaaien! En u, mevrouwen?'
Ellen van Rietbergen: 'Natuurlijk Simon Vinkenoog, geen hysterisch duo!'
Leontine van Vliet: 'Dichter des vaderlands, nu als duo: Ingmar Heytze en Hanz Mirck. Origineel, zal goed werken en laat Ingmar thuis en Hanz reizen!'
Dalhemd: 'Dank u wel, kiezers. En dan schakel ik nu over naar Liesbeth van Dalsum, live bij het graf van wijlen premier Pieter Sjoerds Gerbrandy...' (Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


MTV DOET POËVIE (DAT RIJMT, ZIET U...)

Haelen - Onze medewerker Quirien van Haelen is op 14 februari tussen 12.00 en 13.00 uur in het MTV-programma Love & Lust te zien. Later is Heleen van Royen een van de andere auteurs in dat program.

De redactie van Rottend Staal doet een dringend beroep aan onze medewerker uiterst terughoudend te zijn in een eventueel gesprek met haar. We verzoeken hem met klem niets te vertellen over de gemeenschappelijke avonturen die we in 's lands kleedkamers beleefden.
(Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


HET GROTE PIET GERBRANDY-INTERVIEW

Winterwijk - Terwijl alle buurtbewoners aansnelden om te zien wat dat onheilspellende geronk te betekenen had, slaagde onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum erin vakkundig haar hardgele Westland EH101 helicopter voor het keukenraam van huize Gerbrandy te landen.

Ze trof de gelauwerde en vandaag door het NRC Handelsblad en de KB als Dichter des Vaderlandskandidaat naar voren geschoven dichter al kokkerellend aan.
Liesbeth van Dalsum: 'Lieve Piet, hoe voelt dat nu, plots als DDV-kandidaat uitgeroepen te zijn?'
Piet Gerbrandy: 'Er voelt niks.'
Van Dalsum: 'Ook niks als ik je vertel dat ik van je gedicht 'Ik bracht een sneeuwen vrouw om', dat vandaag in het NRC stond, diep geraakt en ontroerd werd?'
Gerbrandy: 'Ik heb geen bezwaar tegen publicatie van een gedicht in NRC Handelsblad, maar dan graag een echt gedicht, zoals het vandaag geplaatste, en geen flauwekul over koningshuis, dijkdoorbraak of de stand van de euro.'
Van Dalsum: 'Gisteren, toen ik in mijn Bentley Arnage RL langskwam, vertelde je me dat je het dichterschap des vaderlands een volstrekt belachelijk instituut vind. Maar wie acht je het beste in staat dit volstrekt belachelijke instituut vorm te geven als DDV?'
Gerbrandy: 'Voor zo'n baan als DDV moet je een rijmelaar als Drs. P. vragen, of een beschaafde dame met gevoelens, zoals Marjoleine de Vos, of een milde opa, zoals Kopland of Vroman, niet iemand die vooral geinteresseerd is in free jazz, jenever en neuken.
Van Dalsum: 'Piet, ik ga hier helemaal van blozen. Maar wat dan als er een beroep gedaan wordt op je vaderlandsplicht?''
Gerbrandy: 'Het vaderland, ik weet niet eens wat dat is.'
Van Dalsum: 'Nou ja! Je grootvader zal zich omdraaien in zijn graf! Ik zal hem terstond verwittigen.'

Omstanders zagen vervolgens een woedende Van Dalsum in haar helikopter stappen en op een bijzonder agressieve wijze opstijgen. En weg vloog ze, richting Gerbrandy's voorouderlijke begraafplaats. (Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


VERBAZINGWEKKENDE DICHTER DES VADERLANDSKANDIDAAT

Epibreren - Vandaag presenteerden de Koninklijke Bibliotheek en het NRC Handelsblad een wel heel opmerkelijke favoriet voor het DDV-schap 2005-2010: onze medewerker Piet Gerbrandy!

Liesbeth van Dalsum is direct in haar hardgele Westland EH101 helicopter gesprongen om dé dichter met de grootste hekel aan het DDV-schap uit het hele land te vragen hoe dat nu voelt.

De eerste gedachte die te Epibreren overheerst is die van totale ontsteltenis. Waar is men in godsnaam mee bezig, daar in Zuid-Holland? (Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (120)

Epibreren - Het verwerken van de dichters met poëzie in de Dikke Komrij op de Dikke Komrij-pagina vordert gestaag. Op de pagina zijn nu alle dichters t/m de M verwerkt. Dit zijn de nieuwe Ennetjes: Ramsey Nasr (1974), N. Nauta (1959), Y. Né (1958), Neef Paul (ps. van P.A. Allebrandt, middden 19de eeuw), J.S. Niehoff (1923) en Lennaert Nijgh (1945-2002). (Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


VIERDE UITGEVERIJ STEUNT VERKIEZINGEN

Epibreren - Tot grote vreugde van de stemcommisie heeft nu ook Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar haar steun uitgesproken vóór de verkiezing van de Dichter des Vaderlands 2004.

In de Nederlandse poëziegeschiedenis is het niet eerder voorgekomen dat zoveel elkaar doorgaans op leven en dood beconcurrerende uitgeverijen de handen ineen geslagen hebben.

Gepaard aan deze steun is een stemadvies van de uitgeverij uitgegaan voor Hans Dorrestijn met de woorden: 'Hij heeft de meeste kans'. (Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


NAAR TEVREDENHEID OP WOORDFEES

De Amsterdamse band 'Naar Tevredenheid' is uitgenodigd om op te komen treden op het Woordfees in Zuid-Afrika, van 8 tot en met 14 maart 2004.

Het Woordfees is het grootste literaire festival van Zuid-Afrika, waar tientallen dichters, schrijvers en musici op verschillende locaties in het universiteitsstadje Stellenbosch te zien en te horen zullen zijn.

'Naar Tevredenheid' maakt een onalledaagse mengeling van poëzie en popmuziek waarbij gebruik wordt gemaakt van gedichten van onze medewerkers Gerrit Komrij, Erik Lindner, Alfred Schaffer en Menno Wigman, en Remco Campert, J.C. Bloem en vele anderen.

Nadere informatie over 'Naar Tevredenheid':
Maarten Duinker: maartenduinker@zonnet.nl
Jasper Henderson: j.henderson.nijgh@querido.nl
(Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


DERDE LITERATUURFESTIVAL STEUNT VERKIEZINGEN

Den Haag/Epibreren - Met de steun van het Haagse poëziefestival Dichter aan huis is het totaal aan poëzie- en literatuurfestivals dat de verkiezingen ondersteunt nu op drie gekomen; al eerder was de steun van de Wintertuin (Arnhem/Nijmegen) en de Poëziemarathon (Groningen) bekend gemaakt. (Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar boven


MEER STEUN VOOR VERKIEZINGEN

Epibreren - Uitgevers Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage, Joost Nijsen van Uitgeverij Podium en Oscar van Gelderen van Uitgeverij Vassallucci hebben middels hun stemmen hun steun betuigd aan deze verkiezingen.

Niet zo vreemd, want de drie favorieten die nu massaal uitlopen in de kopgroep, met een achterstand van bijna 60 km gevolgd door het volgclubje dat weer zo'n 6 km voorloopt op het peleton komen allen uit hun respectievelijke stallen.

Het wachten is op de steun van uitgever Robbert Ammerlaan van De Bezige Bij, wiens renner J.A. Deelder juist de sprint heeft ingezet om aansluiting te vinden bij de kopgroep. De dit jaar 60 wordende topdichter heeft in zijn tanige pezen onverwachte krachten huizen.

(Rottend Staal Online, 12/13-2-2004)

terug naar boven


LIEVER GEDICHTEN DAN SENSUELE MASSAGE

Londen - In een onderzoek onder 1000 mensen in opdracht van de Engelse Spoken Word Publishing Association bleek dat 19% van de ondervraagden liever romantische gedichten of prozateksten op Valentijnsdag ontvangt dan een romantische SMS-tekst (14%), een sensuele massage (5%), sexy lingerie (1%) of een serendade (1%).
Alleen de wens om opde dag een korte vakantie aangeboden te krijgen scoort hoger (27%), zo berichtte The Guardian eerder deze week. (
Rottend Staal Online, 13-2-2004)

terug naar bovenDICHTER DES VADERLANDSVERKIEZING: DE DERTIENDE STEMDAG

Epibreren - Liesbeth van Dalsum vroeg buiten het stemlokaal de eerste 575 stemmers naar hun keuze:
Ingmar Heytze & Hanz Mirck - 89 stemmen
Simon Vinkenoog - 82 stemmen
J.A. Deelder - 26 stemmen
Serge van Duijnhoven - 25 stemmen
Olaf Risee - 22 stemmen
Hans Dorrestijn - 21 stemmen
Toon Tellegen - 19 stemmen
Anna Enquist - 14 stemmen
Eva Gerlach - 13 stemmen
Menno Wigman - 11 stemmen
Daniël Dee - 10 stemmen
Esther Jansma - 9 stemmen
Bernlef - 8 stemmen
Armando - 6 stemmen
Harry Zevenbergen - 6 stemmen
Joost Zwagerman - 6 stemmen
Jaap Blonk - 5 stemmen
Diana Ozon - 5 stemmen
Mathieu Bosch - 4 stemmen
Ruben van Gogh - 4 stemmen
Joke van Leeuwen - 4 stemmen
Ted van Lieshout - 4 stemmen
Drs. P - 4 stemmen
Henk van Zuiden - 4 stemmen
Quirien van Haelen - 3 stemmen
Judith Herzberg - 3 stemmen
Jan Kal - 3 stemmen
Cees Nooteboom - 3 stemmen
Benno Barnard - 2 stemmen
Marion Bloem - 2 stemmen
Chretién Breukers - 2 stemmen
Erik Jan Harmens - 2 stemmen
Gerrit Krol - 2 stemmen
Huub van der Lubbe - 2 stemmenJan Atze Nicolai - 2 stemmen
Ilja Leonard Pfeijffer - 2 stemmen
K. Schippers - 2 stemmen
Henk Spaan - 2 stemmen
Marjoleine de Vos - 2 stemmen
Nachoem M. Wijnberg - 2 stemmen
Driek van Wissen - 2 stemmen
Lenze L. Bouwers - 1 stem
Frans Budé - 1 stem
Bart Chabot - 1 stem
Elma van Haren - 1 stem
Frans Hoppenbrouwers - 1 stem
Arnold Jansen op de Haar -1 stem
Marcel Koopman - 1 stem
Ed Leeflang - 1 stem
Louis Th. Lehmann - 1 stem
Ramsey Nasr - 1 stem
Nanne Nauta - 1 stem
Tonnus Oosterhoff - 1 stem
Kees Ouwens - 1 stem
Hagar Peeters - 1 stem
Patty Scholten - 1 stem
Albertina Soepboer - 1 stem
Joop Visser - 1 stem
Elly de Waard - 1 stem
Chawwa Wijnberg - 1 stem
Ad Zuiderent - 1 stem

NIET BESCHIKBAAR:
Huub Oosterhuis - [26 stemmen]
Ivo de Wijs - [25 stemmen]
Ingmar Heytze - [6 stemmen solo]
Remco Campert - [4 stemmen]
Hanz Mirck - [4 stemmen solo]
Jean Pierre Rawie - [2 stemmen]
Mustafa Stitou - [1 stem]
H.H. ter Balkt - [0 stemmen]
Pieter Boskma - [0 stemmen]
ongeldig: 76 stemmen tegen: 2 stemmen

En merkt voor de twaalfde maal op dat er wel wat meer op dichteressen gestemd mag worden.

Nog niet gestemd? Bezoek het stemhok om uw stem uit te brengen.

Stemmen is voorbehouden aan inwoners van Nederland en aan mensen buiten Nederland met de Nederlandse nationaliteit. Per persoon is één stem toegestaan. Alleen stemmen uitgebracht in het stemhok tellen mee. Fraude zal worden aangepakt.

Na overleg van de stemcommissie is de kiestermijn verlengd tot en met zondag 22 februari, 23.59 uur. De uitslag zal direct daarna bekend gemaakt worden. (Rottend Staal Online, 12-2-2004)

terug naar boven


DE VERKIEZINGEN: HET IS OOK ALLEMAAL ZO MOEILIJK

Epibreren - In de Vrij Nederland van vandaag staat een artikeltje over de Dichter des Vaderrlands-verkiezing, met daarbij een foto van onze medewerker Simon Vinkenoog. Die volgens VN in de dichtwereld gezien wordt als één van de favorieten voor de verkiezing van de DDV die in december (!) 2004 op internet gehouden wordt.

De verzamelde nonsens die kranten en tijdschriften uit het westen des lands over de huidige verkiezing weten af te drukken is inmiddels al zo groot geworden dat we niet eens meer over rectificatie-eisen nadenken.

Tragisch dieptepunt is vooralsnog het standpunt van de ANP-cultuurredactie: 'Er zijn zo weinig kiezers dat we er niet over gaan berichten. En de organisaties die het ondersteunen zijn zo klein, ach...'
Inderdaad, in 2002 trok Literatuurfestival de Wintertuin 'maar' 14.000 bezoekers (exacte cijfers 2003 nog niet bekend), heeft Meander 'slechts' 5000 abonnees, lezen dagelijks 'maar' 450 mensen het Rottend Staal-nieuws en zijn in de ogen van de ANP-cultuurredactie bladen als het Boekblad en Passionate onbeduidend. (Rottend Staal Online, 12-2-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (119)

Epibreren - Vandaag weer een melding in de media van de Dikke Komrij. Ditmaal is het dagblad Trouw, waarin Jan de Bas over de bloemlezing bericht onder de kop:

Komrij slaat christen-dichters over

Onlangs verscheen Gerrit Komrij's selectie van Nederlandse gedichten uit de 19de tot en met de 21ste eeuw. Om tot deze keuze te komen, nam Komrij ruim 217000 gedichten door. Snel uitgerekend bestudeerde hij een kleine 8000 dichtbundels.

Bestudering van deze getallen leert dat De Bas ervan uitgegaan is dat een gemiddelde bundel 27 komma 125duizendste gedichten bevat - maar dit terzijde. In de editie van 1996 en in de huidige staat het getal van 215.000 doorgenomen gedichten vermeld - vermoedelijk heeft Komrij in zijn voorwoord vergeten dat getal te wijzigen, zoals een recensent al enkele weken geleden opmerkte. Maar waar De Bas die 2000 extra gedichten vandaan tovert?

Hij deed dit uiterst serieus. De bloemlezing is een meesterwerk. Alle lof voor het monnikenwerk dat Komrij verrichtte. Tweeduizend en enig gedichten werden geselecteerd van een paar honderd dichters. Komrij moet er jaren en jaren mee bezig zijn geweest.

Ja. een dikke vijfentwintig jaar, leert de eerste editie uit 1979. Over open deuren gesproken.

Uiteraard is de tweedelige anthologie van de Nederlandse poëzie niet compleet. Een blik in de boekenkast leert dat de namen van verschillende dichters ontbreken: sportjournalist en dichter Henk Spaan, politicus-dichter Manuel Kneepkens en de jonge talenten Co Woudstra en Peer Wittenbols zoekt men tevergeefs in deze bloemlezing. En dat is jammer, want Komrij's meesterwerk heeft de functie van een atlas. En wie niet op de atlas staat, wordt nooit gevonden.

Komkom. De bloemlezing getuigt in de eerste plaats van Komrij's brede smaak - als hij daadwerkelijk een atlas had gemaakt, met álle in boekvorm publicerende dichters uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw was het boekwerk een onleesbaar monster geworden, van misschien wel 20.000 pagina's omvang.
We hebben te Epibreren nog niet kunnen tellen hoeveel van de huidige landelijke actieve dichters van de 619 ons bekende in de Dikke Komrij staan opgenomen (dat hopen we over een week of twee te doen, na verwerking van de complete index van het boek op de Dikke Komrij-pagina.

Wanneer ik preciezer op mijn boekenplanken kijk, valt een patroon op achter de namen van de dichters die ontbreken. Behalve genoemde poeten, mis ik ook: Hein de Bruin, Huub Oosterhuis, Ad den Besten, Jan Wit, Maria de Groot en Lode Bisschop. Stuk voor stuk dichters die in de loop der jaren naam hebben gemaakt met kwalitatief goede en positief christelijk-gearrangeerde poezie. En van de jongere generatie dichters ontbreken de namen Henk Knol, Jurien Holtrigter, Rien van den Berg, Menno van der Beek en Hilbrand Rozema. Vooral de laatste dichter wordt in brede kring als een talent gezien. Kortom: Gerrit Komrij heeft uitstekend werk verricht en de Nederlandse literatuur een grote dienst bewezen. Het werk van veel relatief onbekende namen heeft terecht een plaats gekregen in de canon van de Nederlandse poëzie. Het is echter jammer en voor mij een raadsel dat de hier genoemde christelijke dichters ontbreken, want het werk van een aantal eveneens als christelijk bekend staande dichters -Willem de Merode, Koos Geerds en Harmen Wind- is wel opgenomen. Vanwege de gesignaleerde omissie is een aanvulling op Komrij nodig.

Jan de Bas is dichter en poëzierecensent. Zijn werk staat wel in de bloemlezing.

En hier begin ik toch echt van achter mijn oren te krabben. Want waarom blijven 's lands best verkopende christelijke dichters Hans Bouma en Nel Benschop onvermeld? En waarom signaleert De Bas niét de aanwezigheid van bijvoorbeeld Gerrit Achterberg, Ida Gerhardt, Van der Graft, Inge Lievaart, Martinus Nijhoff en onze medewerker Lenze L. Bouwers? Vragen die te Epibreren niet te beantwoorden zijn.

In 's eilands eigen Sint Simon-in-de-verte-kerkje steek ik derhalve een kaarsje op voor het zieleheil van Jan de Bas en voor de dode roomse collega's, wier verzen in de Dikke Komrij te lezen zijn: Anton van Duinkerken, Bertus Aafjes, Guido Gezelle, Anton van Wilderode en al die anderen die het ware geloof in de enige en juiste kerk beleden en belijden en in het licht van de Heere de glorie van Rome bezongen en bezingen. Hallelujah! Ik geloof in de paus, want die bestaat!' (Bart FM Droog (met dank aan Chrétien Breukers), Rottend Staal Online, 12-2-2004)

terug naar boven


VALENTIJNSDAG: NEDERDICHTER OP MTV

Epibreren/Haelen - Onze medewerker Quirien van Haelen is op Valentijnsdag (14 februari) te zien op MTV, alwaar hij een speciaal Valentijnsgedicht ten gehore zal brengen.. Zie www.mtv.nl, Lust&Love.
Volgende week is Van Haelen wederom op de beeldbuis te zien. Waarover later meer.
(Rottend Staal Online, 12-2-2004)

terug naar boven


HET GROTE OLAF RISEE INTERVIEW

Epibreren/Winterswijk/Waregem - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum deed gisteren een rondje Lage Landen in haar auberginekleurige Bentley Arnage RL om onze medewerker Piet Gerbrandy te vragen naar zijn gevoelens over de huidige verkiezing om daarna Olaf Risee te vragen naar zijn diepere motieven achter zijn kandidaatstelling.

Na een prettige tocht over provinciale wegen en dreven in de vrijwel geruisloos voortzoevende Bentley bereikte ze het rustieke Winterswijk, waar Gerbrandy op Van Dalsums interviewverzoek antwoordde: 'Nee, want ik vind het dichterschap des vaderlands een volstrekt belachelijk instituut.'

Verheugd met deze diepzinnige bijdrage aan de brede maatschappelijke discussie die momenteel over het DDV woedt, toerde onze sterverslaggeefster door naar Vlaanderen, waar in Beveren-Leie (gemeente Waregem) Olaf Risee campagne voert om DDV 2004 te worden. Zijn campagneleider Wilbert-Jan Berber ontving haar uiterst gastvrij, voorzag haar van een natje en een droogje en leidde haar naar de in een badkuip gezeten Risee, die in 1974 als Remco Kerkhof te Harderwijk ter wereld kwam.

Liesbeth van Dalsum: 'Afgelopen week stelde de stemcommissie: 'Deze noodverkiezingen zijn gericht op het vinden van een nieuwe Dichter des Vaderlands die niet de vraag 'who the fuck is dat?' oproept. Vandaar mijn vraag: 'who the fuck is Olaf Risee?'
Olaf Risee: 'Ik publiceerde o.a. poëzie in De Brakke Hond, Lava, de klos en Krakatau. Voor het festival Theaternachten 2002 heb ik een flash-presentatie gemaakt van Calimero eenoog - ik ben voornemens me hierin verder te bekwamen. Verder schreef ik bijna vier jaar recensies en interviews voor De Recensent, schrijf ik biografieën voor Lyra en publiceer ik dagelijks ongevraagd mijn mening op m'n weblog. Momenteel ben ik druk bezig met de voorbereidingen van een nieuw literair internetmagazine, 'Lisa Liza'.'
Van Dalsum: 'Wie van de andere dichters die momenteel de Top-Tien in de verkiezing bevolken geniet je voorkeur als DDV?'
Risee: 'Ik heb gestemd voor Toon Tellegen. Ten eerste omdat ik het kinderachtig vond om op mezelf te stemmen, ten tweede omdat ik Tellegen één van de beste schrijvers van Nederland vind en hij me daarnaast uitermate geschikt lijkt voor de rol van DDV. Tellegen zal zowel jong en oud aanspreken omdat hij voor volwassenen en kinderen schrijft.'
Van Dalsum: 'Er zijn leden van de stemcommissie die vinden dat je nogal hoog van de toren blaast. Wat is daarop je antwoord?'
Risee: 'Dat klopt.'
Van Dalsum: 'Je schrijft dat je geen gelegenheidsgedicht wil schrijven. Maak je je daarmee niet ongeloofwaardig als DDV (m/v), wiens/wier eerste taak toch is het schrijven van gedichten die het kermende volk bij nationale rampen en andere feestelijke gebeurtenissen tot troost dienen?'
Risee: 'Ik vind dat de Dichter des Vaderslands in eerste instantie de taak moet hebben om de poëzie te promoten, en promoten doe je met het beste dat je in huis hebt. Wat je verder ook van Gerrit Komrij mag vinden, ik denk niet dat er ook maar iemand is die de Dichter des Vaderlands-gedichten tot hoogtepunten uit Komrij's oeuvre zal rekenen. Dergelijke gelegenheidsgedichten doen zowel de betreffende dichter als de poëzie in het algemeen geen goed, laat staan dat er ook maar één persoon door getroost dan wel geënthousiasmeerd zal worden.'

' Mocht ik verkozen worden tot DDV, dan zal ik gedichten voor het vaderland publiceren die niet aan de waan van de dag maar wel aan Nederland gebonden zijn. Bijvoorbeeld, ik noem maar wat, een gedicht over de zee dat ergens in het destijds overstroomde gedeelte van Zeeland komt te hangen of een gedicht gedrukt op de achterkant van Frans Bauer-T-shirts. De gedichten moeten in principe voor iedereen zijn, niet alleen voor de incestueuze NRC-elite.'
Van Dalsum: 'Wat is je opinie over het proefDDVvers van Heytze & Mirck, dat enige dagen geleden op Rottend Staal verscheen?'
Risee: 'Overbodig. Van zowel Heytze als Mirck heb ik gedichten gelezen die minimaal 387 keer beter zijn. De Dichter des Vaderlands gelegenheidsversjes laten schrijven is een slecht idee, zoals Komrij veelvuldig heeft bewezen, en slechte ideeën verdienen een plek bij het oud vuil. Nieuwe ideeën daarentegen, zoals mijn 10-punten-plan, verdienen een eerlijke kans.' (Rottend Staal Online, 12-2-2004)

terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.