INTERVIEW MET RUTGER KOPLAND

Utrecht - Afgelopen vrijdag verscheen in De Gelderlander een interview met Rutger Kopland, die in het Groningse dorp Glimmen huist, en niet, zoals de krant wil doen geloven, in Drenthe. (Rottend Staal Online, 31-3-2003)

terug naar boven


23STE NACHT VAN DE POËZIE

Utrecht/Groningen - Met 2300 bezoekers was de 23ste Nacht van de Poëzie weer traditioneel uitverkocht. Van de aangekondigde 23 dichters verschenen er echter maar 20: Wouter Godijn, Jacob Groot en Charlotte Mutsaers kwamen niet opdagen, en kennelijk was de organisatie niet op het idee gekomen vervangers voor hen te vinden, waardoor het beoogde numerologische grapje van 23 dichters voor 2300 mensen op deze 23ste Nacht in het honderd viel. Maar soit, drie dichters meer of minder op het lange programma, dat van iets over achten tot diep in de nacht duurde, valt eigenlijk niemand op.

Om zeven uur, bij het openen der deuren, gebeurde iets merkwaardigs: een honderdtal dames op leeftijd, dat al een half uur voor die deuren stond te wachten, holde langsheen de uitgeverijkraampjes naar de zaal, kennelijk om de beste plaatsen te veroveren. Daarna stroomde Vredenburg in gestaag tempo vol, met een zeer gemêleerd publiek, uit alle hoeken van het land. Zo zagen we minstens twee Limburgers, vijf Groningers, drie Zuid-Hollanders, één Fries, meerdere Noord-Hollanders en heel veel Utrechtenaren. Wel was het opvallend dat het publiek erg wit was, wat vreemd is voor een stad als Utrecht. Nog vreemder was dat de geprogrammeerde dichters zo mogelijk nog witter waren. Het is onzin om te stellen dat programmeren naar de demografische samenstelling van het land een must is, maar het neerzetten van een of meerdere dichters van Irakese komaf - alleszins mogelijk, want daar zijn er genoeg van - had toch wel een zeker teken van betrokkenheid gegeven, in deze tijd van oorlog.

Onze medewerker Mark Boog beet iets na achten het spits af. Wellicht had hij de moeilijkste taak: het publiek reageerde in eerste instantie niet op zijn prachtige verzen. Pas toen iemand uit de zaal 'mooi hoor!' riep en Boog daarom moest grinniken, barstte het publiek in luid applaus los. En die applausgolven bleven komen, na vrijwel elk volgend gedicht.
Presentator Piet Piryns kondigde na Boog Miriam Van hee aan, de 'subliem fluisterende' dichteres. In die aankondiging zei hij: 'Haar laatste bundel was De bramenpluk...', een formulering de hij de hele nacht bleef herhalen, waarschijnlijk niet beseffend dat hij daarmee als het ware een doodsvonnis voor elke dichter uitsprak. Hij bedoelde natuurlijk 'haar recentste bundel', maar waarom zei hij dat dan niet? Getergd verliet ik de zaal om in de wandelgangen de sfeer te proeven. En tot mijn verbazing was het net als in de zaal in die wandelgangen druk. Kraampjes van uitgeverijen, tijdschriften, boekhandels, antiquariaten, eterieën én een heel scala aan garderobes. De toiletten evenwel waren minder gezellig en vergden bij elke afwateringspoging een ware zoektocht.
Veel mensen hadden hun eigen proviand meegenomen, en ik zag zelfs een dame die haar eigen driepootopklapstoel in een rugzakje meezeulde.

Na Van hee kwam de P.C. Hooftprijswinnaar 2003 H.H. ter Balkt aan het woord. Zijn zware stem galmde prachtig door de grote zaal, maar een grote grijze lok benam het zicht op zijn gezicht, wat erg jammer was. De mimiek behoort evenzeer tot een voordracht als de stem. Dus als bij een volgende voordracht iemand een haarbandje of netje om Ter Balkts hoofd kan bevestigen, zou dat een hele vooruitgang zijn.

Het werd tijd voor de eerste muzikale entr'act. De wandelgangen werden leger en ik ging de foto-expositie van Hans Vermeulen bekijken: portretten van dichters die op de Nacht van 2002 hadden opgetreden. Mooie foto's, maar wel met net iets te schelle lichtval, waardoor vlekken, wratten en stoppels geaccentueerd werden.

Vanuit de zaal begonnen weer gedichten te klinken. Erik Spinoy, Marion Bloem en Huub Oosterhuis voerden achtereenvolgens het woord. Waarna Spinvis het podium betrad. De wandelgangmensen snelden de zaal in en zagen hoe Spinvis een geweldig optreden weggaf. Bij het een na laatste nummers deed bracht Arjan Witte twee gedichten, begeleid door de Spinvis, die door Spinvis gedirigeerd werd. Zeer mooi om te zien.

Tegen elf uur was het de beurt aan Ingmar Heytze, die een werkelijk superbe voordracht weggaf. Met perfecte timing, met woorden die de mensen raakten. 'Wie was dat?', vroegen meerdere mensen me pal na zijn voordracht. 'Ingmar Heytze. Zie ook www.heytze.nl', antwoordde ik, terwijl alweer Gerrit Kouwenaar werd aangekondigd. Ook bij deze dichter een haarprobleem: de grote snor beneemt het zicht op de mond, waardoor wat hij brengt slecht te volgen is. Ik verliet de zaal en nam incognito plaats achter een boekenkraam. Uit de zaal hoorde ik de heerlijke stem van Rutger Kopland weerklinken.

Na de entr'act die op Kopland volgde, begon het publiek uit te dunnen. Veel mensen wilden de laatste trein pakken en ook mijn chauffeur begon het wel welletjes te vinden. Terwijl ik op de achterbank van de Fiat Stilo sliep en me door de nevellanden liet vervoeren, traden in Vredenburg Tom Lanoye, Wim Brands en Tonnus Oosterhoff en anderen op. Over hoe dat ging hopelijk morgen in de kranten meer. (Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 30-3-2003)

terug naar boven


SPOTVERS VAN ARJAN WITTE

Epibrren - Onze medewerker Arjan Witte, vanavond verrassingsgast op de 23ste Nacht van de Poëzie te Utrecht, heeft het verrassende 'Spotvers 2003' geschreven. Daar de redactie van Rottend Staal Online vreest dat lezers met een christelijke levensovertuiging aanstoot zouden kunnen nemen aan dit vers, is besloten het poëem niet op deze nieuwspagina af te drukken, maar op Witte's Rottend Staalpagina.
Een van onze redacteuren zal vandaag naar Utrecht afreizen om verslag te doen van Witte's en van de andere Rottend Staalmedewerkers Boogs, Brands', Godijns, Heytze's en Oosterhoffs appearances in Vredenburg. Daarover morgen meer. (Rottend Staal Online, 29-3-2003)

terug naar boven


RAKETINSLAGEN TE EPIBREREN

Epibreren - Door onverwachte raketinslagen op de kantoorboerderij van de Rottend Staal Online en de verwoesting van de nabijgelegen markt door een nog niet geïdentificeerde raket, kon de Rottend Staal Online gisteren niet verschijnen. Het is nog niet duidelijk wie deze raketten heeft afgeschoten, en of ze opzettelijk op Epibreren gericht waren.
De schade was aanzienlijk: de telefoonlijnen in het kantoor werden geraakt; op de markt liepen drie kramen schade op. Zeefruit was derhalve gisteren niet verkrijgbaar, wat tot veel onlust op het eiland leidde. Er vielen overigens zesendertig doden, voornamelijk toeristen. (Rottend Staal Online, 29-3-2003)

terug naar boven


PAUL MCCARTNEY IN COLOSSEUM

Rome - Onze medewerker Paul McCartney gaat optreden in het oude Colosseum in de Italiaanse hoofdstad Rome. De 60-jarige ex-Beatle geeft er op 10 en 11 mei twee concerten. Dat hebben Italiaanse media dinsdag gemeld. Eén concert is gratis en wordt net buiten het amfitheater gegeven. Het tweede optreden is wel in het Colosseum en is alleen toegankelijk voor het bedrijfsleven.
McCartney's geluidstechnici zijn al enige tijd bezig om de akoestiek in het openluchttheater optimaal te krijgen. De ex-Beatle heeft hun bezwaren weggewuifd omdat hij per se wil optreden in het 2000 jaar oude amfitheater. McCartney treedt deze zomer ook op op het Rode Plein in Moskou. (ANP/Rottend Staal Online, 27-3-2003)

terug naar bovenNOG MEER PRIJZEN


Rotterdam/Amsterdam - In het Bibliotheektheater te Rotterdam zijn op vrijdag 21 maart de winnaars van de Dunya Poëzieprijs 2002 bekend gemaakt: Chitra Gajadin, Martijn Benders, Bjarne Donderdag, Harold de Boer en onze medewerker Thomas Möhlmann werden door de jury bestaande uit Mustafa Stitou, Jana Beranová en Michiel van Kempen tot winnaars uitgeroepen.
De winnende inzendingen, aangevuld met geselecteerde werken van de winnende auteurs, worden in een bundel gepubliceerd. De presentatie van deze uitgave zal eind september 2003 plaats vinden in het Bibliotheektheater te Rotterdam.

Te Amsterdam reikte wethouder H. Belliot van Cultuur afgelopen zondag de jaarlijkse El Hizrja-literatuurprijzen uit. De jury bekroonde zes proza- en poëzie-auteurs met een eerste prijs: Samira Ahali (22) en Mounir El Khattabi (28) uit Amsterdam, Abdelmajid Abou-Saad (36) uit de Meern, Ibrahim Jadelkarim (42) uit Eindhoven, Mustapha El Hamdaoui (34) uit Utrecht en Saleem Dahbour (33) uit Vlaardingen.
Volgens de organisatie is de El Hizjra-Literatuurprijs uniek in Europa en wordt beschouwd als de belangrijkste Nederlandse literaire prijs voor talent van Marokkaanse en Arabische afkomst. Bijna jaarlijks breken bekroonde auteurs door in het Nederlandse literaire circuit. De bekendsten zijn Moustafa Stitou, Abdelkader Benali, Rachid Novaire, Said El Haji, Khalid Boudou, Al Galidi en onze medewerker Mowaffk Al-Sawad. (Rottend Staal Online, 27-3-2003)

terug naar boven


WE LOVE OIL

Antwerpen - Op 12 april 2003 organiseren de vzw's Bordello en Guerilla in het Hof ter Loo in Antwerpen een vredesfestival onder de naam We love Oil. Het festival kant zich tegen de oorlogspolitiek van de Amerikaanse en Britse regering, de steun van Spanje, Bulgarije en Polen, en de wapentransporten die via de Antwerpse haven verlopen, met toestemming van de Belgische regering.

We love Oil start op 12 april om 15 uur en duurt tot 5 uur 's ochtends. Een deel van het programma is inmiddels bekend en bestaat uit Guido Belcanto, Kamagurka, Axl Peleman, Moodlex, The O'Haras, Civalizee Foundation, Babyjohn, King Freddy & His Lazy Intercoolers, Crucial P, DJ's Soi, Brekbit, Working Crash Hero, Confituur Allstars, Didi De Paris, Vereniging zonder W, Political Broadcast Unit, Andy Fierens en Vital Baeken.
Het programma wordt de komende dagen en weken bekendgemaakt via flyers en affiches en via de sites van o.a. www.vooruit.be, www.stubru.be en www.guerilla.be. In de aanloop van het festival zullen er op het Muntplein in Antwerpen elke woensdag Peace Parades worden gehouden. (Rottend Staal Online, 26-3-2003)

terug naar boven

MEANDER TELT 5400 ABONNEES

Arnhem - Het literaire e-zine Meander heeft momenteel 5400 abonnees, die om de zondag het e-mailperiodiek krijgen toegestuurd. Waarmee Meander het grootste literaire tijdschrift der lage landen is.
Mede om dat te vieren brengt Meander op zondagmiddag 6 april voor het eerst in zijn ruim zevenjarig bestaan een zestal van zijn beste en meest productieve auteurs en een viertal medewerkers op de planken. Onder de vleugels van de zondichtmiddag van SLAG (Stichting Literaire Aktiviteiten 's Gravenhage) treden de dichters Ann Tronquo, Anneke Haasnoot, Atze van Wieren, Hans Puttenstein, Philip Hoorne en Rob Passchier op. Van de Meandermedewerkers treden voor het voetlicht: Annette van den Bosch, Edith de Gilde, Joop Leibbrand (hij verzorgt ook de presentatie) en Milla van der
Have. Zie http://www.denhaag.org/~slag/agenda.html voor alle details. (Rottend Staal Online, 26-3-2003)

terug naar boven

TOCH NOG POËZIE OP SALON DU LIVRE

Landsmeer/Termunterzijl - In de waan dat enkel prozaïsten het Salon du Livre te Parijs zouden aandoen, berichtte de Rottend Staal Online niet over het gebeuren. Gelukkig pluisde onze medewerker Erik Jan Harmens zekerheidshalve alle kranten erop na, en vond in dagblad Trouw van 24 maart een interview met Erik Lindner over het Salon du Livre:

Bij de kleine, maar fijne uitgeverij Farrago uit Tours verschijnt bijvoorbeeld een bloemlezing van 33 moderne Nederlandse dichters. Een initiatief van de Nederlandse dichter Erik Lindner, die twee jaar in Parijs woonde en met zijn boomlange en potlooddunne gestalte de hele afstand tussen de Franse en de Nederlandse dichtkunst lijkt te overspannen. Hij bracht Franse en Nederlandse dichters met elkaar in contact, liet hen luisteren naar elkaars werk (in vertaling) en verkende de vreemdste uithoeken van de Franse poëzie. Dan stuit je op mooie dingen. Lindner laat een Frans poëzietijdschrift zien. ",De man die dit maakt is helemaal gek van Bert Schierbeek'', grijnst hij. Als titel voor de bloemlezing koos hij 'Le verre est un liquide lent', naar het gedicht van K. Michel 'Glas is een trage vloeistof'. "Dat gedicht is min of meer representatief voor de generatie dichters net vóór de mijne. K.Michel, Tonnus Oosterhoff, Martin Reints, Esther Jansma. Die overigens geen generatie willen zijn.''

(Rottend Staal Online, 25-3-2003)

terug naar boven

UITVAART C.O. JELLEMA INDRUKWEKKEND

Leens - Meer dan tweehonderd mensen woonden gisteren in het Noord-Groningse Leens de laatste tocht van de vorige week overleden dichter C.O. Jellema bij. Onder de prachtige lentezon werd zijn kist uit zijn huis door zijn bekende tuin naar een zwarte lijkkoets gedragen. In een lange stoet volgden de mensen de door twee paarden voortgetrokken koets door het lege Groninger akkerland, terwijl de doodsklokken van het twaalfdeeeuwse dorpskerkje over het landschap galmden.

In de door Cor Jellema zelf samengestelde liturgie veel gebeden en samenzang, natuurlijk gedichten van hem en een fragment van zijn bekende Meister Eckhartvertaling. Zijn levensgezel Klaas Noordhuis, waarmee hij nog kort voor zijn dood in het huwelijk getreden was, besloot de dienst met zeer aangrijpende woorden.

C.O. Jellema is daarna in besloten kring begraven op het kerkhof van Saaksum. (Rottend Staal Online, 25-3-2003)


terug naar boven

RADIOREL ROND ANTIOORLOGSBLOEMLEZING

Amsterdam - Op Indymedia schijft Luther Zevenbergen hoe de zendercoördinator van het Haagse Hofradio niet gecharmeerd was van kritiek op het bondgenootschap en dreigde dichters de mond te snoeren. Geheel Nederlands werd er echter een compromis gesloten. (Rottend Staal Online, 25-3-2003)

terug naar boven

PRIJZENCIRCUS

Epibreren - De J.C. Bloemprijs 2003 (2500 euro) voor de beste tweede bundel is gegaan naar: Paul Marijnis, voor zijn bundel Roze zoenen. De Lucy B. en C.W. Van der Hoogtprijs (6000 euro) gaat naar Geert Buelens voor zijn poëziebundel Het is. De aanmoedigingsprijs werd in 1925 ingesteld en wordt jaarlijks uitgereikt, afwisselend voor proza en poëzie. De jury is gecharmeerd van wat zij "de autonome poëzie'' van Buelens noemt. (Rottend Staal Online, 25-3-2003)


terug naar boven

DEMONSTRATIEVERBOD TE EPIBREREN

Epibreren - In een spontane uitbarsting van Amerikanisme heeft politiecommissaris Darrel Bush alle demonstraties op het eiland verboden. De AIVD had hem namelijk bericht dat agressieve vredesdemonstranten van zins waren de villa van Amerika-veteraan Jan Klug met papieren vliegtuigjes te bezoedelen. (Rottend Staal Online, 22-3-2003)

terug naar boven

OORLOG HEEFT WEERSLAG BIJ MAATREGEL

Nijmegen - Tot in het dance- en poëziespektakel Maatregel, dat hedenavond in Lux te Nijmegen losbarst, werkt de oorlog door. DJ Nikolai weigerde bij repetities samen te werken met schrijver Said El Haji, omdat hij zich niet met El Haji's politiek getinte tekst kon vereenzelvigen, zo meldt ons een welingelichte bron. (Rottend Staal Online, 22-3-2003)

terug naar bovenPRESENTATIE NIEUWE ROMAN MAX NIEMATZ

Groningen - Zondagavond vindt in het Prinsentheater te Groningen de presentatie van Tweemaal Flip & een borsalino, de nieuwe roman van onze medewerker Max Niematz. Tal van dichters zullen middels voordrachten deze presentatie verluchtigen. De Rottend Staal Online spreekt hierbij de hoop uit dat die voodrachten ditmaal uiterst kort zullen zijn, zodat er voldoende ruimte is voor gekeuvel en gebabbel. Zie de optredenslijsten voor de details. Optredenslijsten? Jazeker: er zijn er twee. Deze en deze. (Rottend Staal Online, 22-3-2003)

terug naar boven

IN MEMORIAM-GEDICHT VOOR C.O. JELLEMA

Dalfsen - Onze medewerker Lenze L. Bouwers heeft voor de deze week overleden dichter C.O. Jellema een aangrijpend In memoriam-gedicht geschreven. (Rottend Staal Online, 22-3-2003)

terug naar boven

WAR ON WAR

Den Haag - In de afgelopen maanden hebben een vijftigtal dichters en veertien singer-songwriters uit verschillende landen meegewerkt aan de cd en het boek 'War on war' van het Haagse SUB. De presentatie zal op 31 maart plaatsvinden in het Perscentrum Nieuwspoort aan de Lange Poten te Den Haag.
Het boek met anti-oorlogsgedichten komt uit bij de Papieren Tijger en bevat gedichten van Mowaffk Al-Sawad, Keith Armstrong (UK), Vital Baeken, Les Barker (UK), Jan Bervoets, Adriaan Bontebal, Tsead Bruinja, Herman Claeys, Anne Clark (UK), Daniël Dee, Diann van Faassen, Andy Fierens, Barry Fitton, Rob Gee (UK), Karel de Gier, Ruben van Gogh, Cor Gout, Balkis Hamid Hassan (Irak), Salah Hassan, Ingmar Heytze, Tjitse Hofman, Jos Jägers, Ramona Maranis, Karen Margolis (D) Diana Ozon, Didi de Paris,Martin S. Past, Wilhelmina Pitrof (USA), Hans Plomp, Lydia Rood, Richard Schuring, Rense Sinkgraven, F. Starik, Attila the Stockbroker (UK), Raf Vantuykom, Andrew Willoughby (UK), Arjan Witte en Harry Zevenbergen. Met tekeningen van o.a. Ivy Tequivy, Arthur Crucq, Moritz Ebinger (Zwi) en Sandra de la Combe. De laatste verzorgde ook de vormgeving van zowel het boek als de cd.

De CD die uitkomt op -I-C-U-B4-T- (een sublabel van Music & Words) en bevat werk van de singer-songwriters Robb Johnson, Leon Rosselson, Attila the Stockbroker, Joseph Porter (Engeland), Mike Dillon (Schotland), Adam Brodsky, David Rovics, Kirk Kelly, Lach (USA), Vera Coomans, Jaune Toujours (Bel), Julie Scott, Armand en Luther Zevenbergen.

De opbrengst van de verkoop van het boek en de cd gaan naar het Stichting Fonds Vredesprojecten in Utrecht. Dit fonds steunt allerlei kleinschalige vredesprojecten die gericht zijn tegen de wapenindustrie, wapengeweld of ter bevordering van geweldloze oplossingen van conflicten.

Meer informatie over SUB op www.subliterair.org (Rottend Staal Online, 21-3-2003)

terug naar boven


HOOFDREDACTEUR WEIGERT RADIO-INTERVIEW

Groningen - Voor het eerst in zijn carrière heeft de hoofdredacteur van Rottend Staal een radio-interview geweigerd. De lokale zender OOG belde hem gisteren met de vraag of hij 'als prominente Groninger zijn mening wilde geven over de oorlog'.
Daar hij echter niet inziet wat zijn mening toevoegt aan het wereldoptimisme en hij bovendien al kotsmisselijk is van al die dichters, schrijvers en andere 'prominenten' die hun nietszeggende en vaak ongefundeerde meninkjes ventileren op radio, tv en in de kranten, zei hij 'neen!' tegen de reporter'. 'Er zijn momenteel maar twee mensen wier mening er toe doet: George W. Bush en Saddam Hussein. Bel die maar.'
(Rottend Staal Online, 21-3-2003)

terug naar boven

WWW.JOBDEGENAAR.NL

Lemmer - Vanwege de opening van het grondoffensief is nu ook onze medewerker Job Degenaar met een eigen site online gegaan. Zie: www.jobdegenaar.nl. (Rottend Staal Online, 21-3-2003)

terug naar boven

C.O. JELLEMA OVERLEDEN

Groningen - Gisteren overleed de dichter en essayist C.O. Jellema aan de gevolgen van een hersentumor. Hij werd 66 jaar. Hij heeft het verschijnen van zijn nieuwe bundel Stemtest (Querido, 2003) nog mogen meemaken. De Dichters uit Epibreren herinneren hem als een goed en vriendelijk man, die prachtige gedichten schreef. (Rottend Staal Online, 20-3-2003)

terug naar boven

TATJANA DAAN WEG BIJ POETRY INTERNATIONAL

Rotterdam - Het NRC Handelsblad meldde gisteren dat Tatjana Daan, sedert 1996 directeur van Poetry International, afscheid neemt van het festival. "Na zeveneneenhalf jaar is het goed dat iemand anders de zaken overneemt", vertelt Daan, die per 1 oktober vertrekt naar Zuid-Frankrijk.
Daan was onder andere initiator van het instellen van een 'Dichter des Vaderlands' en programmeerde sedert 1999 Poetry Slams op het Rotterdamse festival.
Een personeelsadvertentie waarin naar een nieuwe festivaldirecteur gezocht wordt zal komend weekend verschijnen.
(Rottend Staal Online, 20-3-2003)

terug naar boven


JOURNALISTEN WEBLOGGEN VANUIT NOORD-IRAK, KOEWEIT EN DE GOLF

Bieslog/Assen - CNN-journalist Kevin Sites houdt in een van de frontlinies een weblog bij: http://www.kevinsites.net/. BBC-journalisten die Irak omsngeld houden berichten op de weblog http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/2866547.stm.

Wellicht worden deze sites de komende dagen de enige onafhankelijke informatiebronnen vanuit de frontlinie over het verloop van de strijd in Irak, deel drie van de Derde Wereldoorlog, die vanaf 11 september 2001 woedt op deze vreselijke planeet.

Verder 'nieuws' uit Irak is te volgen op http://www.uruklink.net/eindex.htm, de officiële site van de Iraakse overheid.

Radioluisteraars bevelen we de BBC Worldservice aan, in Nederland te ontvangen op 648 AM.
(Rottend Staal Online, 19-3-2003)

terug naar boven

WINTERNACHTEN NAAR ANTILLEN

Den Haag - Het literatuurfestival Winternachten vindt van 4 tot en met 12 april plaats op de Carabische eilanden Sint Maarten, Aruba, Bonaire en Curaçao. Schrijvers uit Nederland, Suriname, Zuid-Afrika en Indonesië zijn door Winternachten uitgenodigd om deel te nemen aan een programma samen met een groot aantal Antillaanse en Arubaanse schrijvers en dichters. Schrijvers Nelleke Noordervliet, Cynthia McLeod (Suriname), Rayda Jacobs (Zuid-Afrika) en Sitok Srengenge (Indonesië) treden op met hun Antillaans/Arubaanse collega’s, zoals Frank Martinus Arion, Gibi Bacilio en Changa Hickinson. De Surinaams/Nederlandse jazz-zangeres Denise Jannah treedt op elk van de eilanden op met lokale musici.

Het literatuurfestival Winternachten vindt jaarlijks plaats in januari in Den Haag, en sinds 2001 ook in Indonesië en Zuid-Afrika. Het richt zich voornamelijk op de 'verwantschapslanden' Indonesië, Zuid-Afrika, Suriname en de Antillen. Het is voor het eerst dat Winternachten 'overzee' gaat in de Nederlandse Antillen en Aruba. Deze editie is drietalig. Het festival reist onder de titel 'Crossing the Seas' naar Sint Maarten. Op Aruba wordt de Papiamento titel 'Crusa Lama' gebruikt, op Bonaire en Curaçao het Papiamentu 'Krusa Laman'.

Nelleke Noordervliet, Cynthia McLeod, Sitok Srengenge, Rayda Jabobs, Denise Jannah en de Sint Maartense dichter Changa Hickinson reizen langs alle vier de eilanden. Ter plekke treden ook Antillaans/Arubaanse schrijvers en dichters op: uit Curaçao komen Frank Matrinus Arion, Gibi Bacilio, Barche Baromeo, Laura Quast en Lupe Reyes, uit Sint Maarten Lyzanne Charles en Ian Valz, uit Aruba Giolina Henriquez, Jossy Tromp en Jacques Thönissen en uit Bonaire Cecilia Everts en Bòi Antoin. Presentatoren zijn Roland Colastica (Curaçao) en Joy Reiph-Arnell (Sint Maarten).

Op elk van de eilanden zijn er avonden voor publiek en optredens op scholen voor voortgezet onderwijs. Het festival start in Sint Maarten (4 april), en gaat via Aruba (6 en 7 april) naar Bonaire (9 april) naar Curaçao (11 en 12 april). Op Curaçao is het festival ook de eerste openbare voorstelling in het nieuwe Teatro Luna Blou.

Winternachten geeft met deze tournee een vervolg aan een initiatief van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds, dat twee jaar geleden een voornamelijk Nederlandstalig schrijversfestival organiseerde op Aruba, Bonaire en Curaçao. Het succes van deze tournee was aanleiding om te streven naar een tweejaarlijks literair evenement, waarbij de voertaal die van de eilanden zelf zou zijn. Alle teksten van de auteurs die niet in de lokale talen worden voordragen worden om die reden simultaan geprojecteerd het Papiamentu, Papiamento of Engels.

Crossing the Seas/Crusa Lama/Krusa Laman is een bijzonder samenwerkingsproject. Op elk van de eilanden werkt Stichting Winternachten samen met een of meer lokale partners. Zij bepalen mede het programma, en dragen zorg voor de lokale organisatie en financiering. Op Sint Maarten zijn dat The Government of Sint Maarten (GIS/ SBO), Philipsburg Jubilee Library en House of Nehesi Publishers; op Curaçao de Fundashon pa Planifikashon di Idioma, Teatro Luna Blou, schrijver Frank Martinus Arion en acteur Roland Colastica; op Aruba de Biblioteca Nacional Aruba en literatuurhistoricus Wim Rutgers en op Bonaire de lokale overheid (SKAL) en Fundashon ARTEBON Bonaire.

Een groot deel van de kosten wordt gedragen door Antillaanse/Arubaanse fondsen en overheden (Prins Bernhard Cultuurfonds Nederlandse Antillen en Aruba, Ministerie van Onderwijs en Administratieve Zaken Aruba, Regeringen van Sint Maarten, Bonaire and Curaçao). Vanuit Nederland zijn er bijdragen van het Ministerie van OcenW, Stichting Doen, de Nederlandse vertegenwoordigingen in Sint Maarten en in Aruba en het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingen Fonds.

Het bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba is onderdeel van het project Winternachten Overzee van Stichting Winternachten, met behalve dit festival ook één en tweejarige festivals in Indonesië (tweejaarlijks), Zuid-Afrika (jaarlijks) en Suriname (tweejaarlijks vanaf 2004). (Rottend Staal Online, 19-3-2003)

terug naar boven


RUBEN VAN GOGHS DAGSLUITING

Afgelopen maandagavond, vlak voor George W. Bushs ultimatum aan Saddam Hussein, verzorgde onze medewerker Ruben van Gogh de dagsluiting in het radioprogramma 'Met het oog op morgen':

DE DAG VAN DE WAARHEID

In de krant las ik vandaag dat bij een uitbreken van de oorlog, vanaf morgen, de autoloze zondag in ere wordt hersteld. Hadden we die zondag al niet veel eerder moeten invoeren? Ze zijn allemaal wel leuk en aardig hoor, die oorlogen links en rechts, maar het gaat er toch uiteindelijk om dat de hele wereld overleeft?

Ik zie zelf, als gelukzalige naïeveling, geen enkele reden tot oorlog - of het zouden er tientallen moeten zijn: zoals het ontzetten van een onderdrukte bevolking. Maar dan zouden we goedbeschouwd met de halve wereld in oorlog moeten, en dan zou het doel hetzelfde zijn als de aanleiding. Dan zouden we ook Amerika moeten aanvallen om die Nederlandse burgers die op dubieuze gronden zijn uitgeleverd, te bevrijden. Als de Verenigde Staten eventueel aan het Internationale Strafhof uitgeleverde plegers van misdaden tegen de mensheid met geweld willen terughalen, dan past alleen een preventieve aanval. Dat leren wij, deze dagen.

Het gaat ook niet om olie. Zou het budget van de komende oorlog, ook als die er niet van komt, gespendeerd worden aan niet-brandstofgerelateerde energievoorzieningen, zou het hele olieverhaal in rook opgaan.

Ik weet niet waar het allemaal wél om gaat. Ik weet alleen dat 17 maart 2003 een filmtitel heeft meegekregen, en als 'moment of truth' de geschiedenis in gaat. Ik kijk nu al uit naar deel 2: 'truth's return'. 63 Jaar geleden werd hier aanbevolen: ga maar rustig slapen. Desondanks zijn er nog altijd mensen die dat kunnen navertellen. En laten we dat dan maar Hoop noemen: ook als er geen oorlog van komt. (NPS-Radio/Rottend Staal Online, 19-3-2003)

terug naar boven


KO DE LAAT OFFICIEUS STADSDICHTER

Tilburg - Ko de Laat heeft zich uitgeroepen tot officieus Stadsdichter van Tilburg. Dit na sluiting van de stemming op Webmagazine Cultureel Brabant (CuBra). Met deze stemming hoopte de redactie van CuBra de aandacht voor het initiatief van het Tilburgse gemeenteraadslid Marcel Degen levendig te houden en tegelijk de dichters van Tilburg in de schijnwerpers te zetten. De stemming was derhalve geen uitverkiezing, maar een kruising tussen een opiniepeiling en een populariteitspoll.

Het is onduidelijk wanneeer het college van B & W van Tilburg, dat welwillend staat tegenover het idee om een Stadsdichter aan te stellen, daadwerkelijk een besluit hierover gaat nemen. (Rottend Staal Online, 19-3-2003)

terug naar boven

PRIJZEN DER BRABANTSE LETTEREN

Tilburg - "In Helmond zijn op dinsdagavond 18 maart tijdens het Helmonds Boek en Bal de twee eerste prijzen der Brabantse Letteren uitgereikt. In de categorie Auteurs waren vijf schrijvers genomineerd: A.F. Th. van der Heijden, Marie Kessels, Peter van Lier, Ted van Lieshout, Jasper Mikkers, en Yvonne Né.
De jury, bestaande uit Piet Calis, Mieske van Eck en Hugo Verdaasdonk, kende de prijs toe aan de meest voor de hand liggende kandidaat: A.F.Th. van der Heijden" meldt Webmagazine Cultureel Brabant.

De eerste prijzen bestaan uit twee bedragen van 7500 euro. De Samenwerkingsprijs, de tweede provinciale literatuurprijs, ging naar het poëziefestival annex gedichtenwedstrijd voor jongeren in het kader van het Anton van Duinkerkenjaar in Bergen op Zoom. De jury, voor deze prijs gevormd door Jan Timmermans, Anne-Mariken Raukema en Hein van Kemenade, vond dat het Bergen op Zoomse initiatief de meest specifiek en expliciet literaire activiteit was. Volgens de jury herdenken de organisatoren 'op eigen en eigentijdse wijze de schrijver Van Duinkerken en krijgt het geheel een actuele draai door deelname van hedendaagse dichters'. Beide tweejaarlijkse prijzen werden gisteren voor het eerst uitgereikt, meldt het Brabants Dagblad.
. (Rottend Staal Online, 19-3-2003)

terug naar boven


MEDEWERKERS OP RADIO

Hilversum - In VPRO's De Avonden is op woensdagavond het gesproken uitzicht van onze medewerker Vrouwkje Tuinman te beluisteren. In Knetterende Letteren, op donderdagmiddag, vertelt Rick de Leeuw over zijn juist verschenen poëziedebuut Planeet jeugd. (Rottend Staal Online, 18-3-2003)

terug naar boven


WEIRD RECTIFICATIEVERZOEK

Epibreren - Ter redactie arriveerde vanochtend een rectificatieverzoek van de Stichting Mr. J.C. Bloem-poëzieprijs, naar aanleiding van het Rottend Staal Online-bericht van 15 maart over de foutieve weergave van namen van de J.C. Bloempoëzieprijs-genomineerden in het programmaboekje van het Schrijversfestival 2003 te Steenwijk:

"Misschien was het handig geweest als u eerst informatie had ingewonnen voor u deze belastende informatie op internet verspreidde. Wij hebben er veel hinder van ondervonden. De Stichting Mr. J.C. Bloem-poëzieprijs heeft veel werk gestoken in het mogelijk maken van deze prijs. Dat moet u als dichters toch aanspreken? Zij heeft zelf nooit fouten gemaakt in de spelling van de namen van de genomineerden, maar wordt hier voortdurend op afgerekend. Journalisten blijken ook slecht op de hoogte van recent verschenen poëzie, want velen gebruikten kritiekloos namen (die overigens niet onbekend zijn) uit een door anderen geschreven programmaboekje. En nu blijkt dat zelfs een kritische site als de uwe zich schuldig maakt aan het kritiekloos overnemen van onterechte kritiek..."

De 'belastende informatie' waarover de Stichting spreekt klopt echter. De namen der genomineerden staan in het programmaboekje daadwerkelijk als Alga Lidi, Paul Marijnen, Erik Mengveld, Ilja Leonard Pfijffers en Mark Boog afgedrukt. De beschuldiging dat wij, de redactie van Rottend Staal Online, 'kritiekloos onterechte kritiek overnemen' is een belachelijke en onjuiste beschuldiging.

De Stichting verzocht ons verder "als rectificatie de uitreiking van de J.C. Bloemprijs onder de aandacht van uw poëzieminnend publiek [te] brengen" en voegde daaraan toe dat de uitreiking "plaats vindt op 22 maart in 't Binnenhof te Paasloo (let op de spelling: 2 keer een O). Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De presentator van deze dag is Remco Ekkers (let wederom op de spelling)."

Waarmee de verwarring compleet is. Want hoe heet die prijs, waarover Rottend Staal al maanden geleden berichtte en waarvan de uitreiking eveneens al maanden op de optredenslijst vermeld staat, nu eigenlijk? De J.C. Bloempoëzieprijs? De J.C. Bloem-poëzieprijs? De J.C. Bloemprijs? En is de uitreiking te Paasloo of te PaaslOO?

Geheel los van deze verwarrende zaken belooft de uitreiking te PaaslOO een spannende gebeurtenis te worden. Want jurylid Jean Pierre Rawie liet zich eens uit over presentator Remco Ekkers, en wel in de Vrij Nederland van 9 december 2000: "Mijn werk en persoon roepen vaak grote agressie op. Zo weet ik bijvoorbeeld dat mijn poëzie nooit genade zal vinden in de ogen van Piet Gerbrandy. Evenmin als bij Remco Ekkers.'
Behulpzaam: 'Remco Ekkers is de schrijver van het kinderboek Kipje Tok. Deel 2: Kipje Tok legt een ei. Als je als dichter niet verkoopt, móét je wel iets zeggen ten nadele van bundels die wél lezers vinden."
(de complete redactie, Rottend Staal Online, 18-3-2003)

terug naar boven


ARJAN WITTE OP NACHT VAN DE POËZIE

Duiven/Utrecht - Onze medewerker Arjan Witte staat geheel onverwacht op de Nacht van de Poëzie in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht, op zaterdag 29 maart. Hij zal het nummer ' In de staat van narcose' van Spinvis inleiden met waarschijnlijk het gedicht 'Vierkante aarde' uit zijn bundel Kikkerbloed (Rottend Staal Online, 17-3-2003)

terug naar boven


GALA VAN DE DOOD IN TIVOLI

Utrecht - Het was een rare avond, het Gala van de Dood in Tivoli gisteravond. Circa tweehonderd mensen - de helft betalend, de andere helft op de gastenlijst, maakten dankbaar gebruik van de gratis champagne, hapten in de ascakes van Pierre Wind en bewonderden de bloemstukken, de doodskist en de fraaie Rolls Royce-lijkwagen die pontificaal op de Oudegracht voor Tivoli geparkeerd stond.

Ronald Giphart, de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2003 Gala, dat zich afspeelt in Tivoli, fungeerde met tv-personality Wilfried de Jong en ex-Herman Broodmanager Koos van Dijk als gastheer op dit gala, dat bij vlagen deed denken aan een middelbare schoolfeest, met een te hoog gehalte aan covers en te lange voordrachten, waardoor het oorspronkelijk drie uur durende programma maar liefst een uur uitliep.
De muziek bestond uit een uitvaart toptien, uitgevoerd door de Wild Romance met bij elk nummer een andere gastzanger. Onze medewerkers Kees Wennekendonk en Rick de Leeuw beten hierbij het spits af met vertolkingen van respectievelijk 'Waarheen Waarvoor' van Mieke Telkamp en 'Perfect Day' van Lou Reed. De Leeuw zong dat nummer in Nederlandse vertaling, waarna hij een gedicht uit zijn deze week verschenen debuutbundel Planeet jeugd - gedichten uit De Laatste Show (Nijgh & van Ditmar) op muziek declameerde.

Saillant detail is dat de uitvaart toptien zoals die in Tivoli gepresenteerd werd niet strookt met de officiële uitvaart toptien, zoals die te vinden is op de site van uitvaartconcern DELA. Zie daarvoor http://www.dela.nl/main.html?page=/pages/sitemap.shtml

Gastheer Giphart droeg tevens zorg voor de eerste voordracht: hij las een lang fragment voor over de laatste uren van het leven van zijn moeder. Rouwclown Roelof van Wijngaarden doolde daarbij hinderlijk door de zaal en kreeg naderhand gelegenheid een promopraatje te houden over zijn zieke bezigheden. En nee, met 'rouwclown', zoals hij 'in de krantenwereld' genoemd werd, was hij niet blij. Hij noemde zich liever 'ritueelclown'. Godzijdank bleek de gekte onder het publiek mee te vallen: slechts drie van de circa tweehonderd mensen staken op de vraag of ze deze rouwclown op hun eigen uitvaart wilden hebben de hand op.

En toen. Ad Visser. De man die de euvele moed had in de kleedkamer zijn gitaar tegen de legendarische koffer van Jan Klug te stoten en daarbij verontwaardigd te kijken. Die koffer, meneer Visser, is toevallig wel op tour geweest in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Japan, Frankrijk, Portugal, Spanje, Kroatië, Denemarken, Engeland, Duitsland, Zwitserland en België. Aan mij de eer die koffer in een daarmee zeer blije kleedruimte te stallen, daar Jan Klug eerder op de dag elders in Utrecht op een literair-funeraal gebeuren een dichter bijstond. Nu ja, voor iemand die zo weinig respect ten toon spreidt voor zo'n unieke koffer kan ik zelf weinig respect opbrengen. Dus, lieve lezers, ik was enigszins bevooroordeeld toen Ad Visser met The Wild Romance ging optreden. Ik vond het namelijk geen klap aan. Maar Ad Visser voelde zich popster en was niet te stoppen. Het ging maar door, met eindeloze solo's en dan weer gesproken woord van Ad Visser op de muziek, en dan moest de man weer zingen. Yek.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik niet de enige was die deze act bagger vond. Om me heen werd het geroezemoes steeds harder en een ex-zanger van een Nederlandse topband beaamde dat het inderdaad bagger was.

Ook de voordracht van Kristien Hemmerechts, een van de vier schrijvers van de Boekenweekessays, kon me niet bekoren. Het duurde en duurde maar voort. Net als de voordracht door Paul Mennes. Wanneer gaan auteurs zich eens realiseren dat een voordracht in een poptempel om een andere timing en aanpak vraagt dan een voordracht in een universiteitszaal? Dat het voordragen van proza sowieso extreem moeilijk is, en dat het niet volstaat een tekst simpelweg voor te lezen?
Mensen die dit wel snapten waren onze medewerkers Ingmar Heytze en Serge van Duijnhoven. Heytze hield het kort en strak, en verwierf daarmee veel applaus. Van Duijnhoven, die met 'Dichters dansen niet' als een van de laatste acts stond geprogrammeerd, stond hoofdschuddend toe te kijken terwijl weer een andere act een extended versie van 'Bohemian Rhapsody' van Queen uitvoerde. Was er dan echt geen stage-manager, geen enkele regie? Misschien was het grote probleem van deze avond wel de aanwezigheid van zoveel tv-personalities: normaal werken ze met een regisseur en zitten ze op strakke tijdschema's. Haal die regie weg en wat rest zijn te grote ego's die alle tijd opeisen, ten koste van de aandacht voor andere acts.

Wie wel uiterst tof was, was Ellen ten Damme. Zij kwam handlopend op, deed een salto en zette in spagaat 'I will survive' van Gloria Gaynor in. Wat een power! Wat een stem! En godzijdank eens geen extended version. En ook 'Dichters dansen niet' was een knalsucces. Op een groter podium dan waarop ik ze vorige week woensdag in Tilburg zag optreden, kwamen Van Duijnhoven, Kousbroek, DJ Fat en De Kler nog beter tot hun recht. Helaas waren op dat tijdstip al veel mensen vertrokken. En ook ik moest daarna de laatste auto naar Epibreren nemen, dat omstreeks tweeën bereikt werd. (Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 17-3-2003)

terug naar boven


'ODE AAN DE DODEN' DOORHEEN HET LAND

Groningen - Het Dagblad van het Noorden bericht vandaag over de ceremonieën rondom J.J.A. Goeverneur en meldt dat er geld op komst is voor de restauratie van zijn zwaar vervallen graf. De stichting Stad en Lande, die zich inzet voor de Groninger geschiedenis, had namelijk lucht gekregen van de plotselinge belangstelling voor Goeverneur. Voorzitter Franck Smit "We hebben hier toch te maken met een monument van betekenis."

Op de sites van de Wegenerkranten op dit moment nog geen berichten over de diverse 'Odes aan De Doden'. In Het Boekblad nieuws over de odes aan o.a. Albert Verwey.

Hella S. Haasse onthulde zondag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een monument voor P.C. Hooft. Zondag was het de 456e sterfdag van de schrijver, die in de kerk is gedoopt, getrouwd en begaven. (Rottend Staal Online, 17-3-2003)

terug naar boven


EREDOCTORAAT VOOR CRITICUS KEES FENS

Amsterdam (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) verleent een eredoctoraat aan emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Kees Fens. Dat liet de instelling maandag weten.

Fens krijgt de titel wegens zijn literaire kritieken en zijn grote invloed op de Nederlandse letteren. Het eredoctoraat wordt hem op 8 januari 2004 uitgereikt tijdens de viering van de Dies.

Volgens de universiteit is de invloed van Fens op het literaire leven in Nederland buitengewoon groot. "Zijn maandagochtendrubriek in de Volkskrant was tientallen jaren lang de standaard voor de Nederlandse literaire kritiek. Hij heeft vele schrijvers onder de aandacht van het grote publiek gebracht'', zo verklaarde de instelling de beslissing het eredoctoraat te verlenen.

Fens, een geboren Amsterdammer, werkte van 1959 tot 1982 als leraar Nederlands. Zijn eerste literaire kritieken schreef hij voor het katholieke weekblad De Linie in 1955. In 1960 stapte hij over naar dagblad De Tijd en twee jaar later richtte samen met anderen literair tijdschrift Merlyn op. Sinds 1968 schrijft hij voor de Volkskrant. Fens heeft voor zijn literaire kritieken diverse prijzen ontvangen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1990. Ook is hij erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. (Rottend Staal Online, 17-3-2003)

terug naar boven


UNIVERSITEIT LEIDEN ONTDEKT GEDICHTEN BEETS

Leiden (ANP) - Medewerkers van de bibliotheek van de Leidse universiteit hebben onlangs een reeks onbekende gedichten van Nicolaas Beets (1814-1903) ontdekt. De gedichten zijn gevonden in het archief van de dichter-dominee dat zijn familie schonk aan de universiteitsbibliotheek.

Zaterdag, tijdens de viering van de honderdste sterfdag van Beets in Leiden, zijn twee van deze ongepubliceerde gedichten gepresenteerd. Het ging om een gedicht 'Het stokje van mijn zoon in mijn hand gebroken' en het komische 'Fantasieën op een grooten neus', zo meldde een woordvoerder van de bibliotheek.

De viering van Beets' sterfdag ging onder meer gepaard met de onthulling van een gedenksteen aan de gevel van een huis in de Leidse Breestraat. Daar schreef Beets als student zijn beroemde Camera Obscura. Tevens verscheen een boekwerk van 440 pagina's waarin de Beets-collectie is geïnventariseerd. Deze collectie bestaat uit papieren en drukken uit het nalatenschap van de dichter. Tot 11 mei is in de Leidse universiteitsbibliotheek een tentoonstelling te zien over deze collectie.

Van de Camera Obscura zijn sinds de eerste uitgave in 1939 meer dan een miljoen exemplaren verkocht. In de ranglijst van meesterwerken uit de Nederlandse literatuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde staat het boek op een zesde plaats. (Rottend Staal Online, 17-3-2003)

terug naar boven


NIEUWE SITES VAN MEDEWERKERS

Groningen/Oudeschans - Veelbelovend is de site van Sieger M. Geertsma, www.siegermg.nl, met een prachtige vormgeving en tal van raadsels en vormgeefgrapjes. Het is alleen een beetje jammer dat de hele site in flash is uitgevoerd, waardoor deze op oudere computers niet te bekijken is.
De site van Max Niematz, www.maxniematz.nl, is traditioneler van opzet. Heel overzichtelijk en informatief. Minpuntje is evenwel het ontbreken van een linkspagina. (Rottend Staal Online, 16-3-2003)

terug naar boven


WIE ZIJN DAT, DIE J.C. BLOEMPOËZIEPRIJS-GENOMINEERDEN?

Steenwijk - In het programmaboekje van het Schrijversfestival Steenwijk, 3 t/m 31 maart 2003 vinden we op bladzijde 22 het programma van de J.C. Bloempoëzieprijs (m.m.v. vijf genomineerde dichters): volgens het boekje zijn dat
Alga Lidi, Paul Marijnen, Erik Mengveld, Ilja Leonard Pfijffers en Mark Boog.

De laatste is een bestaande dichter en medewerker aan Rottend Staal. Met 'Alga Lidi' wordt wellicht Al Galidi bedoeld, 'Paul Marijnen' zou misschien Paul Marijnis kunnen zijn, en er is een grote kans dat met 'Erik Mengveld' en' Ilja Leonard Pfijffers' respectievelijk Erik Menkveld en Ilja Leonard Pfeijffer bedoeld zijn.

Het doel van deze naamsverminkingen is momenteel nog onbekend. Welingelichte bronnen melden evenwel dat gezien de correcte spelling van zijn naam de kans groot is dat Mark Boog op 22 maart de J.C. Bloempoëzieprijs gaat krijgen. (
Rottend Staal Online, 15-3-2003)

terug naar boven


BOND TEGEN EXHUMATIE ZIEDEND

Epibreren - Met dreig- en haatgebeden voert de Bond tegen Exhumatie morgen actie tegen de literaire activiteiten op begraafplaatsen, die morgen in het kader van de Boekenweek doorheen het ganse land gebeuren. Zie 'Ode aan de doden'.
In de Sint Simon-in-de-verte-kerk te Epibreren zal de Bond vanaf 09.00 uur de gebeden inzetten, want, zo verklaart een woordvoerder van de Bond: "God zegt in Deuteronium 14:10: "Gij zult hem met steenen steenigen dat hij sterft, want hij heeft u gezocht af te drijven van den Heere uwen God". Reden genoeg om middels gebed de verschrikkelijke exhumatiepraktijken te verhinderen!" (Rottend Staal Online, 15-3-2003)

terug naar boven


TILBURGSE STADSDICHTER

Tilburg - In Tilburg, waar op http://let.kub.nl/literair/ gestemd kan worden op de komende Stadsdichter, is men nu op een shortlist van vier dichters uitgekomen: Ko de Laat, Piet van Beers, Jace van der Ven en Jef van Kempen.
Daar op de site wordt uitgeroepen zoveel mogelijk stemmen uit te brengen en deelnemers e-mails rondsturen hoe het stemsysteem te manipuleren, rijst de vraagt of de Tilburgse cultuurwethouder zich iets van deze shortlist zal aantrekken. Indien toch, dan gooien Ko de Laat en Jace van der Ven hoge ogen. Piet van Beers wil namelijk geen Stadsdichter worden en Jef van Kempen loopt ook niet over van enthousiasme. (Rottend Staal Online, 15-3-2003)

terug naar boven


SPOOKSITE

Epibreren - De nu al maanden uit de lucht zijnde site www.schrijversnet.nl gaat, ijs en weder dienende, in mei weer online, zo meldt Erik Nieuwenhuis, een der redacteuren. Een oude versie uit ruwweg eind 2000 van www.schrijversnet.nl is echter nog steeds online: zie http://dromen-demonen.nl/. (Rottend Staal Online, 14-3-2003)

terug naar boven


VLAANDEREN FEEST MET POËZIE

Gent - Vlaanderen maakt zich op voor een modern en volks feest van de Vlaamse Gemeenschap.
De 11-daagse feestperiode omvat het aanloopweekend van 27 tot 29 juni, de Vlaamse feestweek van 4 tot 10 juli en de Vlaamse feestdag op 11 juli. Het feest zal zich afspelen door gans Vlaandeeren, inclusief Groot-Brussel.
Dit jaar heeft de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap een thematisch accent: poëzie.

De organisatie heeft op haar website www.vlaanderenfeest.be derhalve een oproep voor 'feestdichters' geplaatst. Men zoekt 'versregels, rijmpjes en gedichten over feesten en Vlaanderen'.
Onze medewerker Peter Holvoet-Hanssen heeft al een 'inspiratiegedicht' geschreven, dat naast verzen van Frank de Crits, Luuk Gruwez, André Sollie, Johan Terryn, Frank Vanderlinden en Lut de Block op de gemelde site te lezen is. (Rottend Staal Online, 14-3-2003)

terug naar boven


BLOEDTEST

Tilburg - Gisteren presenteerde 'Dichters dansen niet' - Serge van Duijnhoven, Gabriël Kousbroek, Fred de Backer alias DJ Fat
- in muziektempel 013 het nieuwe project Bloedtest. Bloedtest bestaat uit drie zaken: een dichtbundel, de cd küsskrott! en een liveshow. Over dat laatste het eerst: Bloedtest staat als een huis.
Waar in eerdere projecten van 'Dichters dansen niet' soms de verschillende componenten - stem, muziek, beeld - elkaar in de weg zaten, klopt bij Bloedtest alles. De animaties van vj Gabriël Kousbroek zijn abstracter en dus minder afleidend dan vroeger; de muziek van DJ Fat ondersteunt de stem van Van Duijnhoven perfect en wordt in Bloedtest aangevuld met heerlijk accordeonspel door de virtuoze Bosz de Kler. Voor de show van gisteren was de befaamde Duitse contrabassist Ali Haurand ingevlogen, die prachtige capriolen op zijn bas uitvoerde. Van Duijnhoven zelf toont zich in Bloedtest - de show - uiterst veelzijdig in zijn stemgebruik. Dus: zien!

Het boek, dat geleverd wordt met de cd, bevat naast gedichten die in de show gebruikt worden ook 81 pagina's poëzie en is na het in 1998 verschenen Obiit In Orbit - aan het andere eind van de nacht de eerste dichtbundel van Van Duijnhoven in de eenentwintigste eeuw. Het boek met cd kost 19,50 euro. (Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 13-3-2003)

terug naar boven


GLOSSY HOORNE

Onze medewerker Philip Hoorne staat in het maartnummer van twee glossy magazines. In het Vlaamse maandblad Menzo prijkt zijn debuutbundel Niets met jou in een lijst van 100 bewijzen van goede smaak. Bij een artikel over De Kus in het Nederlandse blad One staat een gedicht van Hoorne afgedrukt. Het heet 'Lijmen' en werd speciaal voor deze gelegenheid geschreven. (Rottend Staal Online, 13-3-2003)

terug naar boven


BOEKENBAL

Amsterdam/Epibreren - Ondanks een bizarre speech door CPNB-voorzitter Dick Anbeek, die voortdurend het publiek beval te applaudiseren voor mensen die niet zichtbaar waren en een slaapverwekkend ballet, dat wellicht nog te pruimen geweest zou zijn als de prachtige muziek van Richard Strauss live uitgevoerd zou zijn (want wie gaat nu naar een cd'tje luisteren in een schouwburgzaal?) was het Boekenbal 2003 een gezellige bedoening.

Onze medewerkers Pieter Boskma, Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Kester Freriks, Ruben van Gogh, Tjitske Jansen, Hanz Mirck, Ramsey Nasr, Victor Schiferli, Vrouwkje Tuinman, Simon Vinkenoog, Tommy Wieringa, Menno Wigman en Arjan Witte keuvelden niet alleen met elkaar, maar ook met al die andere mensen, die, zoals elk jaar, hoofdzakelijk bestonden uit boekhandel-, uitgeverij- en CPNB- medewerkers.

Zoals elk jaar zaten Harry Mulisch, Connie Palmen en Hans van Mierlo weer heel gezellig bij elkaar, met in hun directe omgeving mensen die elkaar bij voortduring aaiden en daaromheen weer studentes die zaten te soppen op de nabijheid van Mulisch.

Enige consternatie ontstond toen medewerkers van het walgelijke blad 'Propria Cures' zich met een fototoestel in de nabijheid van een van onze medewerkers ophielden. Deze, wiens lelijk hoofd eerder in PC met ingetekend hakenkruis was afgedrukt, maande het PC-tuig op te zouten, waar het tuig pas na herhaalde woedeuitbarstingen van onze medewerker gehoor aan gaf. (Rottend Staal Online, 13-3-2003)

terug naar boven


BOEKENWEEK (2)

Epibreren - Wegens het Boekenbal te Amsterdam (vandaag) en de presentatie van de bundel met cd Bloedtest van Serge van Duijnhoven te Tilburg (morgen) en de aanwezigheid daarbij van de Rottend Staalredactie zal de Rottend Staal Online niet ververst worden voor donderdagmiddag 13 maart. (Rottend Staal Online, 11-3-2003)

terug naar boven


MACABER GEDOE ROND OVERLEDEN DICHTER

Groningen - De Bond tegen Exhumatie heeft fel protest ingediend tegen het voornemen van Boekhandel Godert Walter, uitgeverij Passage en de Openbare Bibliotheek om aanstaande zondag het aardse restant van J.J.A. Goeverneur op te graven. Ook de verzamelde christen-bonden hebben protest aangetekend, daar de opgraving op de Goddelijke rustdag plaats vindt.
De Bond tegen het Vloeken, nog danig aangeslagen door de scherpe kritiek van het Reformatorisch Dagblad over hun infidele poging zowel christenen als islamieten te mobiliseren tegen het boekenweekgeschenk van Ronald Giphart: "Een onaanvaardbare vermenging (...) van de ware God en de afgoden", heeft zich nog niet over deze affaire uitgelaten.

Stadshistoricus Beno Hofman, de broer van de dichter Tjitse Hofman, die bij de opgraving aanwezig zal zijn: "Wat een drukte om niets. Het is nog maar de vraag of we daadwerkelijk het gebeente van Goeverneur zullen aantreffen. De kans is groot dat alles totaal vergaan is."
Tjitse Hofman, de broer van stadshistoricus Beno Hofman, die bij de exhumatie verzen zal declameren: "Desalniettemin. Indien geen botten, geen séance in de bibliotheek. Omdat de show moet ongaan, zullen we in dat geval een verser graf gaan ruimen. Waar ligt die Piet Paaltjens?"

Het is namelijk de bedoeling dat na de opgraving in processie met het opgegraven gebeente naar de Openbare Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18) gelopen wordt, waar om 14.00 uur de séance 'Dode Dichters Live' begint. De dichters Matty de Vries, Tjitse Hofman en Sieger M. Geertsma willen aldaar op geheel eigen wijze Piet Paaltjens en J.J.A. Goeverneur tot leven brengen. (Rottend Staal Online, 10-3-2003)

terug naar boven


BOEKENWEEK

Epibreren - De bibliotheek van Epibreren is deze week gesloten. Stagiair François Okakura (inderdaad familie van de befaamde Kakuzo Okakura, 1862-1913) meende namelijk in de geest van de Boekenweek te handelen door alle boeken in het zwembad van Hotel Hel te gooien en ze zodoende flink te laten weken.
Momenteel zijn medewerkers van de bibliotheek druk doende de geweekte boeken in droogtrommels van Wassalon Lefferts (Duinweg 16, ook voor bruiloften en partijen) te ontvochten. Woordvoerdster Lidewijde Palingjacht: "De schade is aanzienlijk, maar anderzijds krijgen we er wel schone boeken voor terug." (Rottend Staal Online, 10-3-2003)

terug naar boven


DICHTBUNDEL PAUS PAS LATER VERTAALD

Roermond/Krakau/Vaticaanstad - Tot grote teleurstelling van het katholiek volksdeel duurt het nog minstens een jaar voordat de dichtbundel Romeinse triptiek van Paus Johannes Paulus II in het Nederlands verschijnt. Op de rechten heeft uitgeverij De Prom uit Amsterdam een optie à 5000 euro genomen, maar uitgever Jan Oegema heeft nog geen tekst gezien van de donderdag te Rome verschenen bundel, meldt zijn biechtvader. Eerder verschenen berichten dat de Nederlandse vertaling al klaar was.

In Polen is de dichtbundel nu al een bestseller. Niet minder dan 80% van de 300.000 exemplaren van de eerste druk is in de voorverkoop al uitverkocht. Doorgaans worden van een doorsnee literair werk in Polen slechts 3.000 exemplaren verkocht. En een bestseller haalt zelden 50.000 exemplaren. De Poolse versie van de bundel van de paus telt een veertigtal pagina's, verdeeld over drie onderdelen, verluchtigd met illustraties van Michelangelo en voorzien van een cd waarop de acteur Krzysztof Globisz te beluisteren is, die des paus' verzen declameert . Het boek wordt vanaf vorige week verkocht voor zo'n 20 zlotys (oftewel 4,74 euro).

www.katholieknederland.nl: "In het 33 bladzijden tellende boek schrijft de paus over het conclaaf in 1978. Dit is de vergadering van kardinalen die hem bijna 25 jaar geleden koos. "En zo zal het weer zijn, als het nodig is, na mijn dood'', schrijft Johannes Paulus II in zijn gedichten. De paus roept de kardinalen op zich tijdens het komende conclaaf te laten inspireren door de schilderingen van Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel. Hij hoopt dat de kardinalen geïnspireerd door de schilderingen met een 'zuiver geweten' zijn opvolger zullen kiezen."

In de herfst komt De Prom wel met een bundel Mystieke poëzie, gedichten van Karol Wojtyla uit zijn Poolse jaren (tot 1978). Deze bundel wordt vertaald door Nijhoffprijs-winnaar (1997) Gerard Rasch en van theologisch commentaar voorzien door prof. A. Houtepen, berichtte de redactie religie & filosofie van Dagblad Trouw afgelopen zaterdag.
Welingelichte bronnen in Vaticaanstad verklaren dat de paus met deze bundels hoopt én de Nobelprijs voor literatuur én de Nobelprijs voor de vrede te verkrijgen. Kardinaal Ratzinger heeft daarenboven in zeer intieme kring bevestigd dat de broze gezondheidstoestand van de paus veroorzaakt is door zijn pogingen om als menselijk proefkonijn ook de Nobelprijs voor de geneeskunde te bemachtigen. (Rottend Staal Online, 9-3-2003)

terug naar boven


23STE NACHT VAN DE POËZIE

Utrecht - Op zaterdag 29 maart vindt in Vredenburg Utrecht de 23ste Nacht van de Poëzie plaats. Van acht uur 's avonds tot drie uur 's nachts lezen Nederlandstalige dichters voor uit eigen werk. De voordrachten worden afgewisseld met muzikale en andere entr'actes, waaronder Spinvis. Onze medewerkers Mark Boog, Wim Brands, Wouter Godijn, Ingmar Heytze en Tonnus Oosterhoff bevolken naast Robert Anker, H.H. ter Balkt, Marion Bloem, Martin Bril, Jacob Groot, Rutger Kopland, Gerrit Kouwenaar, Tom Lanoye, Charlotte Mutsaers, Huub Oosterhuis, Erik Spinoy, Miriam Van hee, Anne Vegter, Peter Verhelst en Dimitri Verhulst het podium.
Ook dode dichters zijn present: verzen van Willem Elsschot worden voorgedragen door zijn dochter Ida de Ridder; Remco Campert leest Lucebert en Mario Molegraaf declameert poëmen van Hans Warren.
Nadere informatie: 030-231.45.44.

Het is overigens bizar hoe gebrekkig de homepage van de Nacht van de Poëzie is: geen informatie over de er optredende dichters dan de namen. En wie op www.google.com zoekt...
(Rottend Staal Online, 7-3-2003)

terug naar boven


JEAN-PAUL FRANSSENS STERVENDE

Epibreren - Opgelucht vanwege het lage sterftecijfer onder dichters, de laatste maanden, overviel grote droefenis ons bij het lezen van het prachtige interview met de vijfenzestigjarige Jean Paul Franssens door Arjan Peters in deVolkskrant van vandaag. De dichter/schrijver/beeldend kunstenaar vertelt daarin dat hij leverkanker heeft, zonder hoop op beterschap. Voor zijn sterven hoopt hij evenwel nog één Privé-domein-deel, één roman en één dichtbundel te voltooien. (Rottend Staal Online, 7-3-2003)

terug naar boven


LITERAIRE PIKORDE 2003

Amsterdam - In HP/De Tijd van deze week de traditionele 'Literaire Pikorde'-lijst, met de top-40 van 'belangrijkste' figuren van literair Nederland, samengesteld door Stijn Aerden, Tom Kellerhuis en Jan Zandbergen. Op de site van Het Boekblad het overzicht; voor de bijtende commentaren bij de namen dient men HP/de Tijd te kopen. Over onze medewerker Gerrit Komrij, dit jaar van 8 naar 9 gezakt: "Rijmlakei. Massief meubelstuk uit de Biedermeiertijd. Heeft zijn functie al enige tijd verloren maar is te breed om naar buiten te tillen. Schrijft onder tientallen pseudoniemen drekbundels, strontboeken en kakpoëmen, zogenaamd uit de achttiende eeuw."

terug naar boven


AMATEURDICHTERS VERDER UITGEMOLKEN

Epibreren - Amateurdichters en schrijvers, waarvan er volgens 'onderzoeken' honderdduizenden dit taalgebied bevolken, zijn een makkelijke prooi voor geldwolven.
De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is dat de zondagsschrijvers 'voor een geringe vergoeding' hun bij ijdelheidsuitgeverijen als Gopher en Mijneigenboek.nl verschenen boeken mogen aanprijzen op de site www.boekenmijn.nl. Een site die om onbegrijpelijke redenen 20.000 euro toegekend gekregen heeft van De Digitale Pioniers, een stimuleringsregeling van Stichting Nederland Kennisland. Het fonds ondersteunt kleinschalige maatschappelijke internetinitiatieven die erop gericht zijn de kwaliteit van publieke informatie en meningsvorming op het internet te bevorderen. De regeling wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

In Het Boekblad een interview met initiatiefnemer Yvette Cramer, oud-Gophermedewerker. Ze verklaart het geld van de Digitale Pioniers grotendeels te gebruiken om Boekenmijn meer onder de aandacht te brengen, door middel van advertenties en banners op andere internetsites.

De Grote Amateurdichterszwendel lijkt te Nederland overigens begonnen met een onderzoek in opdracht van Stichting Schrijven naar het aantal amateurschrijvers in Nederland. Op www.schrijven.org stelt de stichting dat er circa één miljoen schrijvers in Nederland zijn. Tot op de dag van vandaag heeft niemand dit onderzoek in twijfel getrokken, dus bij deze.
Want het was in het belang van de stichting het aantal amateurschrijvers zo hoog mogelijk te krijgen, om zodoende meer subsidie te ontvangen. Een zeer nobel streven, maar of het aantal van één miljoen schrijvers strookt met de werkelijkheid is zeer de vraag. Want wat werd de ondervraagden precies gevraagd? En hoeveel mensen werden ondervraagd? (Rottend Staal Online, 6-3-2003)

terug naar boven


MEER PLAGIAAT DOOR BENZAKOUR

Epibreren/Amsterdam - In de Volkskrant van gisteren berichtte Jean-Pierre Geelen over meer gevallen van plagiaat door Mohammed Benzakour. Zie de Rottend Staal Online van 26-2-2003 voor het eerste in de openbaarheid gekomen geval. Geelen: "Benzakour putte, blijkt nu, ook uit een beschouwing in NRC Handelsblad van Sjoerd de Jong over de neo-islam van 9 november 2002. De Jong vatte daarin een boek samen van de Franse politicoloog Olivier Roy. Enkele weken later, op 17 december, schreef Benzakour in deze krant [De Volkskrant] over de neo-islam. Hij gebruikte hetzelfde boek, inclusief een aantal zinnen van de Jong."

Dit plagiaat - of deze 'slordigheid', zoals de Volkskrant het noemt - gaf Benzakour toe aan De Jong en bood er zijn excuses voor aan; hetzelfde deed hij de Groene Amsterdammer-medewerker Gawie Keyser. Noch de Jong noch het NRC gaven er ruchtbaarheid aan.

Schrijver Hafid Bouazza meldt dat hij het meerdere malen meemaakte dat zinnen van hem in columns van Benzakour belandden. In februari 1998 schreef hij een column voor het tijdschrift Contrast over de gezondheidszorg. Drie jaar later (2 juni 2001) schreef Benzakour in het Volkskrant-katern Reflex over hetzelfde onderwerp. Op vier plekken gebruikte hij zinnen van Bouazza.

Jean-Pierre Geelen ontdekte ook dat Bas Heijne een van de tekstleveranciers van Benzakour is: "Eind mei vorig jaar begon Heijne in NRC Handelsblad een column met een observatie uit het tv-programma NOVA, dat 'aan het einde van een rondje Haagse informatiepolitiek een man op een sportfiets liet zien, die stond te schuimbekken voor de hekken van paleis Noordeinde'. Een week later gebruikte Benzakour exact dezelfde observatie in de Volkskrant, inclusief enkele volgende zinnen, in dezelfde bewoordingen."

Mohammed Benzakour, eveneens in de Volkskrant van gisteren: "Het zijn slordigheden, waarvoor ik alle betrokkenen mijn excuses aanbied. Het zal me niet meer overkomen. Al zes jaar lang schrijf ik zo'n tienduizend woorden per maand. Daarin waren momenten van onoplettendheid en tijdsdruk. Dan schrap je wel eens meer dan zou mogen. Zelf ben ik de afgelopen drie jaar meerdere malen geplagieerd. Ik heb daar geen heisa van gemaakt, omdat ik me realiseer dat dit soort zaken kan gebeuren in de hectiek van de journalistiek."

Te Epibreren bestaat het vermoeden dat nog meer door ''momenten van onoplettendheid en tijdsdruk' veroorzaakte gevallen van plagiaat door Benzakour aan het licht komen, die - en dat is nieuw aan dit verhaal - met poëzie van doen hebben. (Rottend Staal Online, 6-3-2003)

terug naar boven


FOTO'S POËZIEMARATHON ONLINE

Groningen - Onze medewerker Tsead Bruinja heeft de foto's die op de Gedichtendag bij de Poëziemarathon te Groningen geschoten zijn online gezet, op: http://www.geocities.com/tbruinja/henx.htm. Het betreft foto's van Mowaffk Al-Sawad, Adriaan Bontebal, Maria van Daalen, André Degen, de dierdichters, Hans Dorrestijn, Serge van Duijnhoven, Remco Ekkers, Salah Hassan, Marije Langelaar, Fouad Laroui, Tjitske Mussche, Hagar Peeters, Alfred Schaffer, Rense Sinkgraven, Spinvis, Mustafa Stitou, Vrouwkje Tuinman, Miriam Van hee, Nyk de Vries, Tommy Wieringa, Menno Wigman en Willem Jan van Wijk. Allen gekiekt door Henk Veenstra.
(Rottend Staal Online, 5-3-2003)

terug naar boven


EPIBREREN-LINKS HERZIEN

Epibreren - De linkslijst van www.epibreren.com is vandaag herzien. Niet werkende links zijn verwijderd en bij een aantal auteurs zijn links naar hun verse sites of pagina's aangebracht.
Ziet u links geen overzicht met o.a. de keuzeknop 'links', herbezoek dan deze pagina via www.epibreren.com/rs. (Rottend Staal Online, 5-3-2003)

terug naar boven


JAN ARENDS OP DE RADIO

Epibreren/Hilversum - Onze lezers zal het niet ontgaan zijn dat deze week de langverwachte biografie Angst voor de winter en de complete verzamelde werken van Jan Arends verschijnen. Ook aan de radio gaat deze heugelijke gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij: vanavond in De Avonden het tweede deel van de tweeluik 'Jan Arends spreekt'. Unieke opnamen gemaakt op 10 november 1970 door de filmer Rob Hakhoff t.b.v. zijn plan om de novelle Lente/Herfst van Jan Arends te verfilmen.
Voorafgegaan door een gesprek met Jan Arends-biograaf Nico Keuning, die morgen ook in Knetterende letteren aan het woord komt. Natuurlijk op Radio 747 AM.
Hakhoff heeft een prachtige site gebouwd over Jan Arends: zie www.robhak.demon.nl/
(Rottend Staal Online, 5-3-2003)

terug naar boven


GRONINGER POETRY SLAM GOED BEZOCHT

Groningen - Met circa vijftig bezoekers was de Poetry Slam te Simplon gisterenavond een goed bezochte editie. Winnaar werd Freek Vielen. Uw verslaggever, die na de pauze vertrok wegens voorjaarsdepressie, vond de voordrachten van de Amsterdamse Julius Joker, die een expressieve performance hield met veel interactieve momenten en de zeer veelzijdige voordracht van Ruud Knook en bassist Jelmer Dijkstra meer dan de moeite waard. (Rottend Staal Online, 5-3-2003)

terug naar boven


JUIST UIT

Epibreren - Vanuit het Rotterdamse bereikten ons de nieuwste edities van de tijdschriften Krakatau en Passionate. Krakatau, ditmaal voor het eerst gedrukt, timmert lekker aan de weg met veel nieuwe poëzie. Passionate zette voor haar nieuwste nummer een prozaïste aan het dichten en de dichter Heytze aan het prozaën. Zo schreef Esther Gerritsen drie gedichten, waarvan het titelloze derde gruwelijk breed is, met zelfs een regel van eenentwintig woorden. Gaat dat lezen! (Rottend Staal Online, 4-3-2003)

terug naar boven


ANTWERPEN WERELDBOEKENHOOFDSTAD 2004

Parijs - UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) heeft Antwerpen uitgeroepen tot 'World Book Capital 2004'. Antwerpen werd verkozen boven Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) en Barcelona (Spanje) vanwege 'the excellence of the programme submitted, including a number of aspects of book promotion, like book sales, books and reading, literature, services, crafts, books for the youths, books and cultural diversity and books and cultural minorities.' (Rottend Staal Online, 4-3-2003)

terug naar boven


CPNB GESTOPT MET PLAATSVERPLAATSINGEN

Epibreren - Er is een eind gekomen aan een mooie traditie, het plaatsverplaatsen tijdens de Boekenweek. In voorgaande jaren verruilde het CPNB om onduidelijke redenen steevast een aantal plaatsen van provincie. Dit jaar zijn op de Boekenweeksite de provincies onvermeld gebleven. (Rottend Staal Online, 3-3-2003)

terug naar boven


OORLOGSSONNETJE VAN DICHTER DES VADERLANDS

Epibreren - In het NRC Handelsblad van afgelopen dinsdag stond het recentste Vaderlandsdichterlijke vers van Gerrit Komrij, sedert gisteren tevens medewerker aan Rottend Staal Online:

Oorlogssonnetje

Loert daar geen terrorist achter het raam?
Ik hoorde het in de keuken ook al tikken.
Ik droom van mullah, mohammed, imam
En van de minste windstoot moet ik schrikken -

Een losse dakpan of een arabier?
Ik slorp het nieuws op. De tv staat warm.
Ik ben nerveus. Ik heb niet echt plezier -
Ik ben de gijzelaar van vals alarm.

De heren worden stichtelijk bedankt.
Ze stampvoeten en zijn alleen nog zoet
Als er ten minste één sirene jankt.

Wie speelt het in zo'n kleuterklasje klaar
Een oorlog af te wenden die al woedt?
Doe nu je oorlog maar, papkind, doe maar.

© Gerrit Komrij

Komrij is momenteel in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, NRC Handelsblad en Poetry International bezig aan een project om zijn illustere virtuele Dichter des Vaderlandsvoorgangers online te krijgen. Zie www.kb.nl/dichters. (Rottend Staal Online, 2-3-2003)

terug naar boven


LETTERENKAART

Epibreren - Louis Stiller heeft een heldere uitleg van de literaire wereld in Nederland gepubliceerd, dat te lezen is op http://dok.ahk.nl/coach/kennisbank/letteren/culturele_kaart/Letterenkaart.pdf (Adobe noodzakelijk). (Rottend Staal Online, 1-3-2003)

terug naar boven


JAN ARENDS-AVOND

Amsterdam - Aanstaande dinsdag vindt in de Balie te Amsterdam een avond rond Jan Arends (1925-1974) plaats. Het publiek zal meedogenloos worden meegevoerd naar de winteravond in 1974 waarop Arends met een sprong uit zijn flat een einde maakte aan zijn leven, precies op de dag dat zijn dichtbundel Lunchpauzegedichten verscheen. In dit programma wordt de uitgebreide editie van het verzameld werk, Vrijgezel op kamers (De Bezige Bij), en de biografie Angst voor de winter (De Bezige Bij) aan biograaf Nico Keuning overhandigd. De biograaf vertelt vervolgens over feiten en fictie in Arends leven.
Jan Arends zelf is te zien in de documentaire van Maria Nasveld, Stil, Jan Arends Moet schrijven (1984), die in zijn geheel wordt vertoond. Ook de poëzie van Arends komt aan bod, want Inez van Dullemen leest enkele van zijn gedichten voor en vertelt over haar contact met de toen achttienjarige Arends. H.J.A. Hofland praat over zijn ontmoetingen met Arends in café Scheltema.
Rudy Kousbroek vertelt over zijn bewondering voor Keefman, waarna tot slot een deel uit Keefman wordt gespeeld door Jacques Commandeur. De avond wordt gepresenteerd door onze medewerker Victor Schiferli. Het begint om 20.30 uur en wordt georganiseerd door de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. (Rottend Staal Online, 1-3-2003)

terug naar boven


het nieuws van nu
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven