WOESTE GRONDEN

Antwerpen - De rellen die deze week in Antwerpen plaats vonden, hebben aanzienlijke gedeelten van de stad verwoest. Op een van die verwoeste gronden vindt derhalve het dichtfestival 'Woeste Gronden' plaats. Benno Barnard en De Dichters uit Epibreren, de Petrolfanfare, Elvis Peeters en Choco Tof; 2. Marino Punk en Roger Nupie; Alex Agnew en onze Zwitserse medewerker Jürg Halter bezweren vanavond van 20.00 tot 22.30 uur het grootstedelijk geweld en leiden bezoekers rond over het verwoeste Petroleum Zuid aan de Olieweg 8. Informatie: .00-32-(0)4.95.20.11.25 of
maes_an@hotmail.com (Rottend Staal Online, 30-11-2002)

terug naar boven


OVER DE DODEN NIETS DAN GOEDS?

Epibreren - In het slaapverwekkende vervolgverhaal Ilja Pfeijffer, waarmee we onze lezers al vanaf november 2000 vervelen vandaag: aflevering zoveel.

Onlangs verschenen de Verzamelde gedichten (Bert Bakker, Amsterdam) van de vorig jaar overleden dichter, bloemlezer, vertaler en dagboekanier Hans Warren, verzorgd door Mario Molegraaf. Vandaag verscheen in het NRC Handelsblad een recensie van dit lijvig boekwerk, geschreven door Ilja Pfeijffer, Warrens beoogd opvolger als samensteller van de klassieke bloemlezingreeks De spiegel van de Nederlandse poëzie (sedert 1939).

Kennelijk hadden zowel de redacteur die de kop voor die recensie - 'Gevoelens waar gevoel op staat' - en een quote - 'De constante toon van heimwee en melancholiek is het voornaamste kenmerk van Warrens poëzie' - er uit moest lichten als Pfeijffer zelf moeite met wat Pfeijffer eigenlijk schrijft: Hans Warrens poëzie? Cliché!

Want wat schrijft Pfeijffer als slotopmerking bij Warrens Verzamelde gedichten? "Zijn taal is verrassend weinig vindingrijk. (...) Er is een woord dat het woordenboek definieert als 'telkens overgenomen, altijd weer gebruikte en daardoor versleten, niet meer 'sprekende' wending of figuur.' Inderdaad, dat woord."

Het woordenboek waar Pfeijffer het over heeft is het Van Dale Groot woordenboek der Nederlandse taal. Het woord waar Pfeijffer op doelt is 'cliché', volgens de Van Dale: 'telkens overgenomen, altijd weer gebruikte en daardoor versleten, niet meer 'sprekende' wending of figuur'.

Toch vreemd dat Ilja Plagiaat Pfeijffer, specialist in het om publicitaire redenen aanvallen van serieuze dichters en schrijvers, zich in dit geval bedient van verhullend taalgebruik. Zou alles wel goed met hem gaan? (Rottend Staal Online, 29-11-2002)

terug naar boven

NIEUWE BUNDEL + CD-ROM TONNUS OOSTERHOFF

Epibreren - Onze medewerker Tonnus Oosterhoff heeft onlangs weer een nieuwe bundel doen verschijnen: Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen (De Bezige Bij, Amsterdam). Bij dit boek hoort een cd-rom met twaalf 'bewegende' gedichten, de zijn trouwe fans wellicht al kennen van de Tonnus Oosterhoff-site.
Wim de Bie is over boek en cd-rom laaiend enthousiast. Lees zijn recensie op Bieslog. (Rottend Staal Online, 29-11-2002)

terug naar boven

KOMRIJ-FESTIVAL IN GRONINGEN

Groningen - Het zal niemand ontgaan zijn dat vanwege het twintigjarig bestaan van boekhandel Athena's dit weekend het Gerrit Komrij Festival in Groningen gehouden wordt, met tal van activiteiten rondom Komrij: zaterdag staat hij in de boekhandel achter de toonbank, vrijdag- en zaterdagavond zijn er door hem samengestelde programma's te zien in CC De Oosterpoort en zondagmiddag neemt hij met Guido van der Wolk, Albertina Soepboer, Mustafa Stitou, Menno Wigman, Bart FM Droog en gespreksleider Anton Brand deel aan een dichterslunch, ook in de Oosterpoort.
Daar is ook op zaterdag- en zondagmiddag de eerste poëziemarkt der lage landen, met tal van stands van boekhandels, uitgeverijen, dichtorganisaties en vele voordrachten. (Rottend Staal Online, 29-11-2002)

terug naar boven

LENNAERT NIJGH OVERLEDEN

Haarlem - Schrijver, tekstdichter en vertaler Lennaert Nijgh (1945) is donderdagochtend na een kort ziekbed in Haarlem overleden. Het Haarlems Dagblad, waar hij sinds 1986 columnist was, heeft dat donderdag bekendgemaakt.
Nijgh was vooral bekend als liedjesschrijver voor zijn jeugdvriend Boudewijn de Groot. Verder schreef hij voor onder anderen zijn toenmalige vrouw Astrid Nijgh en Rob de Nijs.
Lennaert Nijgh is verantwoordelijk voor de teksten van een reeks bekende Nederlandse liedjes, zoals 'Land van Maas en Waal', 'Prikkebeen' en 'Pastorale'. In 2000 verscheen de bloemlezing Ik doe wat ik doe (vernoemd naar het liedje wat hij voor zijn vrouw Astrid maakte) met daarin teksten van 150 nummers.

Romanticus

Nijgh omschreef zichzelf als een romanticus. Hij leerde Boudewijn de Groot kennen op het Coornhert Lyceum in Haarlem. In 1957 werkten zij voor het eerst samen, aan de schoolrevue.
Nog geen tien jaar later verscheen de eerste elpee waaraan zij samenwerkten, onder de titel 'Boudewijn de Groot'. Daarop stond onder andere de uit het Frans vertaalde hit 'Welterusten Meneer de President'. Mede door de teksten van Nijgh werd De Groot gezien als een protestzanger.
Nijgh en De Groot waren mede-verantwoordelijk voor het hernieuwde succes dat Rob de Nijs had in de jaren zeventig met nummers als 'Malle Babbe', 'Jan Klaassen' en 'Zuster Ursula'. Nijgh schreef verder voor een reeks bekende Nederlandse artiesten als Liesbeth List, Ramses Shaffy en Jenny Arean.

Op de Lennaert Nijgh-site is een condoleanceregister geopend. Zie www.google.com voor meer over hem.

Lennaert Nijgh wordt op donderdag 5 december om 14.00 uur begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan te Heemstede.
(ANP/Rottend Staal Online, 29-11/2-12-2002)

terug naar boven


ENGELAND POPULAIR BIJ NEDERDICHTERS

Epibreren - Momenteel touren Arjen Duinker en dichter/vertaler Willem Groenewegen door het Engelse, net als twee weken geleden Harry Zevenbergen, Tsead Bruinja en Sieger M. Geertsma dat deden. Over de belevenissen van de laatste twee het volgende:

Met een fles Graanjenever voor de burgemeester

In het kader van een culturele uitwisseling tussen de 'twin-cities' Groningen en Newcastle verzorgden de dichters Sieger M. Geertsma en Tsead Bruinja voordrachten en workshops in Newcastle upon Tyne.

door Tsead Bruinja (eerder gepubliceerd in de Groninger Gezinsbode, 20-11-2002)

Als op maandag ons vliegtuig neerstrijkt is het helder weer. We pakken de metro naar het centrum en lopen de Osborne road af, 'Ozzy' heeft een fan op het bord met de straatnaam geschreven. De luxe uitziende hotels en restaurants vervullen ons met hoop, totdat we aankomen bij het troosteloze en grijze 'Minerva' hotel. Gelukkig is de bediening vriendelijk, alhoewel mij het gevoel bekruipt dat het Poolse personeel wel Engels spreekt maar er niet veel van verstaat.

Op dinsdag treden we op in het Darlington Arts Centre. Aan het eind van een gang met onder andere een klas aquarellerende cursisten, komen we aan in een gezellige caféruimte. Op het podium oefent een hardrock band. Ik vrees dat we daar niet overheen zullen komen, maar tijdens de voordrachten is het publiek muisstil en na de tijd wordt er enthousiast geapplaudisseerd.

Woensdagochtend rijden we naar Middlesborough waar de Haagse dichter Harry Zevenbergen een workshop zal verzorgen voor moeilijk opvoedbare kinderen. In een nicotine-gele buurtcentrum zit een tiental jongens en meisjes er verveeld bij. De jongens zijn tonnetje rond en dragen net als de meisjes een trainingspak in combinatie met een t-shirt van hun favoriete voetbalteam. Ze deinzen er niet voor terug vragen te stellen en ons een beetje te plagen, maar tijdens de voordracht luisteren ze wel degelijk. Als Sieger en ik onze gezamenlijke voordracht afsluiten met een gedicht op muziek van de DJ Squarepusher, grapt een van de jonge cursisten dat we de cd wel aan mogen laten staan. De muziek beviel hem waarschijnlijk beter dan de poëzie.

De treinreis terug is deprimerend. Het landschap is prachtig maar wordt regelmatig verstoord door verlaten fabriekspanden met beroete muren. Het lijkt alsof de Engelsen zoveel ruimte hebben om te bouwen dat ze de moeite niet nemen om gebouwen die in onbruik zijn geraakt te slopen. Opeens lijkt Newcastle een stuk minder triest als toen we vertrokken.

Het volgende optreden is donderdag om half vier `s middags. We maken kennis met Carol Fehringer, medewerker van de Universiteit van Newcastle. Voor medewerkers en studenten is er een seminar georganiseerd. We lezen voor en vertellen over onze inspiratiebronnen. Onder het publiek is de vertaler van de Nederlandse dichter Hans Faverey met wie we na afloop kort praten adressen uitwisselen, kort, omdat we `s avond moeten optreden in het Bridge Hotel en eerst nog wat willen eten.
In het Bridge Hotel is een programma dat bestaat uit voordrachten van lokale dichters en optredens van ons en de Duitse dichter Marcus Hammerschmitt, poëzie die me doet denken aan het werk van Rutger Kopland. Meest opmerkelijk is een stuk van de dichter Barry McSweeney dat wordt voorgelezen door Armstrong en een vrouwelijke collega, afgewisseld met muziek van de Northhumbrian pipes.

Vrijdagochtend, we pakken onze tas, ons vliegtuig zal die avond vertrekken. Eerst bezoeken we de Lord Major en daarna een middelbare school. We worden vriendelijk ontvangen door de Major en zijn vrouw, lezen wat voor, overhandigen hem een fles Graanjenever, ontvangen twee flessen Newcastle Brown Ale en een pennenset, gevolgd door een fotosessie. We worden door de assistent van de Major weggebracht naar de school waar Keith Armstrong als jongen nog les heeft gehad. De leerlingen zijn blij om ons te zien en hebben zich goed voorbereid. Bij elk gedicht dat we voorlezen willen ze klappen en na een korte workshop zitten ze te springen om voor te lezen.

Moe en voldaan begeven we ons naar de dichtstbijzijnde pub voor de lunch en een pint Newcastle Brown Ale, de favoriete drank van Jack Nicholson, beweert Armstrong. Het is mooi geweest. We reizen terug naar Nederland en bewonderen vanuit het vliegtuig het feest van lichtjes aan de kust en boven Amsterdam. (Rottend Staal Online, 28-11-2002)

terug naar boven

ZIELIG

Epibreren - Het zal niemand ontgaan zijn dat onze medewerker Philip Hoorne onlangs gedebuteerd is met de bundel Niets met jou, deel 1 van de langverwachte Sandwich-reeks die Uitgeverij 521 onder redactie van Gerrit Komrij uitbrengt.

Wie zou verwachten dat iedereen met dit debuut blij zou zijn komt echter bedrogen uit: op de site De Recensent, waar Hoorne een behoorlijk aantal recensies op publiceerde, verscheen maandag een 'recensie' van ene Olaf Risee, waarin deze op een wel zeer zielige wijze Philip Hoorne, Gerrit Komrij en redacteuren van de Rottend Staal Online aanvalt.

Het is bijna te flauw om te zeggen, maar toch: Olaf Risee heeft gewoon zijn achternaam niet mee: men checke een woordenboek. (Rottend Staal Online, 28-11-2002)

terug naar boven

J.C. BLOEMPRIJS

Rotterdam - Het NRC Handelsblad berichtte gisteren over de instelling van de J.C. Bloemprijs voor poëzie door de gemeente Steenwijkerland. Deze wordt toegekend vooreen tweede bundel van een dichter, want daarmee 'bewijs je je als dichter', aldus de initiatoren. De prijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro.
De jury zal bestaan uit de PvdA-politica Jeltje van Nieuwenhoven en de dichters Ruben van Gogh en Jean Pierre Rawie. Zij zullen vijf dichters selecteren die voor de gelegenheid een speciaal vers zullen schrijven. De uitreiking van de J.C. Bloemprijs is op 22 maart in Paasloo, in het graf van J.C. Bloem (1887-1966). (Rottend Staal Online, 28-11-2002)

terug naar boven

BOOG OVER NIEUWE BOEKEN

Hilversum - Morgen vertelt onze medewerker Mark Boog in het NPS-Radioprogramma Knetterende letteren over zijn roman De warmte van het zelfbedrog en de dichtbundel Zo helder zagen we het zelden. In beide boeken wordt wanhoop en desillusie bestreden met ironie.
Het Knetterende Letteren Forum, met critici Frits Abrahams en Elsbeth Etty en dichter Menno Wigman, herdenkt Boudewijn Büch. Arbeiderspers-uitgever Lex Jansen leest een fragment uit Büchs volgend jaar te verschijnen roman Het geheim van Eberwein.
Verder bespreekt het forum de nieuwe Biesheuvel: had het niet beter bij de oude Biesheuvel kunnen blijven? En verliest het werk van Gerrit Achterberg aan waarde omdat hij naast dichter ook moordenaar was?
Margot Dijkgraaf, literair critica, en Rudi Wester, directeur van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, discussiëren over het imago van de Franse literatuur in Nederland en dat van de Nederlandse literatuur in Frankrijk. Presentatie: Kenneth van Zijl. Donderdag van 14:40 tot 16:00 uur op Radio 747 AM. (Rottend Staal Online, 27-11-2002)

terug naar boven

WINTERTUIN: BURO REIS
Opening Buro Reis, Wintertuin, donderdag 21 november, Biotexfabriek Nijmegen, 17.00 uur

Nijmegen - Op vier minuten fietsafstand van Lux kwam ik aan bij de Biotexfabriek, net op tijd om de opening van Buro Reis mee te maken. Na een warm onthaal door de beeldend kunstenaars Aimée Terburg en Manja van der Storm maakte ik mee hoe de Friese dichter Tsead Bruinja gedichten voordroeg in het Nederlands zowel als Fries. Het aandachtige publiek dat in grote getale aanwezig was vroeg om een toegift in het Fries daar de dichter in zijn moedertaal met welluidende stem nog meer in vuur en vlam leek te staan dan in het Nederlands.

Vervolgens kon de expositie onder het genot van een vriendelijk ingeschonken drankje bekeken worden. En inderdaad, 'Buro Reis' bevorderde de mentale reis. Van geluidsfragmenten of hun bijbehorende geprojecteerde website www.buroreis.com of horizons tot ingezonden reisherinneringen en gedichten van o.a. Wintertuindichters en de reacties daarop van de kunstenaars in woord of beeld, een bergcabine, schilderijen, t-shirts, reisdagboeken in vitrine/couffeusekisten; alles zette aan tot herinneringen aan andere plaatsen/mensen of gebeurtenissen.

Tevreden met deze mix tussen bibliotheek en museum van de mentale reis besloot ik vrijdags terug te komen om verder te lezen en te kijken en botste bij de uitgang tegen 2/3de Epibreren Jan Klug en Tjitse -met-zijn-hartstikke-geile-rode-schoentjes-Hofman op, die in licht verwarde staat Buro Reis betraden. Onder het uitroepen van vele excuses legden ze uit dat ze zojuist drie bijna-aanrijdingen hadden meegemaakt en daardoor spijtig de opening gemist hadden. Daar ikzelf de Poetry Slam in Doornroosje niet wilde missen liet ik Buro Reis achter om later terug te keren.
(Hanne Suuter, Rottend Staal Online, 27-11-2002)

terug naar boven


KOMRIJ MIJMERT OVER STUDENTENTIJD EN PERVERSE KANTEN

Groningen - Als opwarmertje voor het Komrij-weekeinde in de Oosterpoort en Athena's boekhandel wordt de Dichter des Vaderlands donderdagavond door Karel Feenstra van literair dispuut Flanor geïnterviewd. Het gesprek zal onder meer over de studententijd van Komrij en de perverse kanten van zijn werk gaan en vindt plaats in Huis de Beurs, op de hoek van de Folkingestraat en de Vismarkt, om 20.15 uur. (Rottend Staal Online, 27-11-2002)

terug naar boven


OVERDENKINGEN OVER ZOETERMEERSE STADSDICHTER

Zoetermeer - In De Haagsche Courant van 23 november 2002 mijmert Gé Ansems over de aanstelling van een Stadsdichter te Zoetermeer en oppert het plan om Gerrit Komrij naar Zoetermeer te laten immigreren. (Rottend Staal Online, 27-11-2002)

terug naar boven


130 DICHTERS MET ROTTEND STAAL-PAGINA'S

Epibreren - Vandaag betrokken drie nieuwe dichters vakantiewoningen aan de Duindreef te Epibreren: Rick de Leeuw, Wim van Til en Joris van Casteren, waarmee het totaal aantal dichters aan de Duindreef op 130 gekomen is. Liesbeth van Dalsum herinnerde zich echter een geschil tussen enerzijds De Dichters uit Epibreren en anderzijds Joris van Casteren, dus vroeg ze de laatste hoe het nu zat.

Liesbeth van Dalsum: "Waarom wil je zo graag op Rottend Staal publiceren?"
Joris van Casteren: "Ik wil helemaal niet 'zo graag' op Rottend Staal publiceren. Dat het daar nu toch van komt heeft de volgende oorzaak. Bij het construeren van een aan mijzelf gewijde website door mijn pas uit Zuid-Amerika teruggekeerde broertje, ontdekte ik dat er allerlei schunnigs over mij geschreven wordt op jullie site. Ik moest er wel om glunderen maar bemerkte ook enige onjuistheden waar ik de heer Droog op geattendeerd heb. Er werd onder meer beweerd dat ik in Lelystad zou wonen (ik woon in Amsterdam), dat ik in Rottend Staal mijn eerste verzen publiceerde (ik publiceerde mijn eerste verzen in Maatstaf) en dat ik in de inleiding van mijn onlangs verschenen boek over vergeten dichters een flink aantal vakgenoten zou hebben geschoffeerd (ik schoffeer in dat boek alleen de dichters uit Epibreren).
Bart is al tijdens het telefoongesprek aan het corrigeren geslagen en in ruil voor zoveel vlijt bied ik hem ter publicatie de gedichten 'China' en 'Daphne Deckers' aan."
Van Dalsum: "Wat was het doel van je gesneer op Epibreren?"
Van Casteren: "Ik neem aan dat jullie je hier afvraagt waarom ik in de inleiding van mijn vergeten dichters-boek de Epibreren-dichters kwalificeer als 'immer verongelijkt'. Dat komt omdat jullie je vaak en graag (maar niet altijd, hoor!) roeren in - zeker in mondiaal opzicht - futiele kwesties. Het lijkt, men sla de site er maar op na, soms jullie lievelingssport om ruzietjes te kweken, aan te wakkeren en met benzine te overgieten. Dat heeft mijns bedunkens weinig met poëzie te maken en getuigt evenmin van historisch besef. Wie die poëzie-historie bestudeert ziet dat er tijden waren waarin werkelijk gestreden diende te worden, soms ook door de immer bescheiden en thans toch vergeten dichters in mijn boek, om het vrije woord te kunnen laten prevaleren. Dat waren geen leuke tijden want aan waarachtige poëzie schrijven kwam je nauwelijks toe, druk als je was met het in stelling brengen van geschut tegen een eerdere, pluche-vaste generatie. Thans hoeft dat soort strijd niet meer geleverd te worden. We kunnen, zoals ik schreef, allen vredig grazen in 'de hedendaagse taaltuin'. Het mede door jullie geïnstigeerd gekissebis over een kloof tussen 'podium- en leespoëzie' [sic!], lijkt mij een bij voorbaat lang verloren achterhoedegevecht. Ik heb uiteraard wel spijt van mijn uitlating want die lijkt nu nog meer buiten-poëtisch gehaspel te veroorzaken. Hopelijk hebben we nu vrede."

Van Dalsum: "Wanneer verschijnt je volgende bundel en wat is de titel?"
Van Casteren: "Ik ben druk met de voorbereidingen van de opvolger van de succesvolle serie over vergeten dichters in De Groene. In Vrij Nederland start vanaf 1 januari 2003 een nieuwe reeks, ditmaal over vergeten romanciers. Ik werk, gehinderd door tijdrovende journalistieke arbeid, langzaam naar een nieuwe bundel toe die hopelijk in de loop van volgend jaar gereed is. Werktitel: Jetlag van een bomschoendrager." (Rottend Staal Online, 26-11-2002)

terug naar boven


EENZAME UITVAARTEN

Amsterdam - In navolging van het Groninger initiatief zal een poule van zes dichters (F. Starik, Rogi Wieg, Eva Gerlach, Simon Vinkenoog, Menno Wigman, Neeltje Maria Min) het komende jaar namens de stad Amsterdam een aantal -eenzame - uitvaarten bezoeken en ter plekke een gedicht voordragen, dat speciaal voor de dikwijls anonieme dode werd geschreven. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst betaalt. Aan F. Starik vorige week de eer de eerste uitvaarten bij te wonen. Hij schrijft daarover in zijn weblog. (Rottend Staal Online, 26-11-2002)

terug naar boven


ILSE STARKENBURG-SPECIAL OP DE AVONDEN

Amsterdam - Vanavond leidt onze medewerker Ilse Starkenburg een radiodichtersavond met Louis Lehmann, Hanny Michaelis, Stanislaus Jaworsky en Joris van Casteren, met muziek door het Groningse ensemble 'Ygdrassil'. Van 22.02 tot 23.00 uur in VPRO's De Avonden, Radio 747 AM. (Rottend Staal Online, 26-11-2002)

terug naar boven


VERNIE FEBRUARY OVERLEDEN

Zuid-Afrika - Dichter en wetenschapper Vernie February is op zondag 24 november 2002 te Amsterdam overleden. February, geboren op 15 juni 1938 te Somerset-Wes (Z.A.), was een van de eerste zwarte vluchtelingen die vanuit Zuid-Afrika naar Nederland toog (1964). Hij kreeg een beurs om te Leiden literatuurwetenschap te studeren en werd wetenschappelijk medewerker bij het Afrika Studiecentrum in Leiden, waaraan hij ruim dertig jaar verbonden bleef. Sinds vorig jaar was hij buitengewoon hoogleraar literatuurwetenschap aan de University of Western Cape te Kaapstad. Hij was voor een korte vakantie in Nederland, toen hij last van zijn hart kreeg. Na een kort ziekbed overleed hij.
Zijn proefschrift, Mind your color, wordt gezien als een van de eerste betekenisvolle studies naar de apartheid in Zuid-Afrika, zo meldt de Volkskrant.
Hij schreef gedichten in het Afrikaans, Nederlands en Engels en publiceerde de bundels O, snotverdriet (In de Knipscheer, 1979), O nag kom gau, bly weg (De Geus, 1989) en Ik ben het gezicht (Novib, 1987).
(Rottend Staal Online, 26-11-2002)

terug naar boven


AFSCHEID BOUDEWIJN BÜCH

Amsterdam - Op donderdag 28 november is er in 'Het West-Indisch Huis', Herenmarkt 99 te Amsterdam, van 10.30 tot 12.00 gelegenheid om afscheid te nemen van Boudewijn Büch. (Rottend Staal Online, 26-11-2002)

terug naar boven


WINTERTUIN: DE ZATERDAG EN ZONDAG

Epibreren - Wat en spektakel, zaterdagnacht in het Nijmeegse Lux. Vijfhonderd mensen dansten en swingden op de woorden van dichters en de beats van de dj's, terwijl vj Martijn Grootendorst filmpjes en de gedichten vertoonde. De Duitser Wehwalt Koslovsky bracht een verbluffende performance met het Engelstalige gedicht 'Ecstacy', de Amerikaanse Svetlana Jovanovic sprak rustig, op een wijze die me deed denken aan die van Patricia Smith. Rick de Leeuw, zwetend en swingend op de catwalk herhaalde 'Wij, jij en ik samen' op de opzwepende beats, terwijl zowel jonge als oudere mensen om hem heen dansten. Sieger M. Geertsma wist de massa bijkans te hypnotiseren en behoorde met zijn voordracht tot de toppers van de avond.

Het vergt evenwel een bepaald soort dichter die de samensmelting met de muziek kan aangaan. Erik Jan Harmens bijvoorbeeld, die op eerdere Wintertuinprogramma's schitterde, al dan niet met live-muzikant, kwam in het dance-geweld minder tot zijn recht. De woorden van de Rotterdamse Woorddansers verdronken in de beats - maar wellicht lag dat aan hun relatieve onervarenheid.

In de kleine zaal van Lux was de sfeer intiem te noemen. Op de rustige platen van DJ Fat kwamen de woorden van Serge van Duijnhoven goed tot hun recht en konden mensen even bijkomen van het uren durende dance- en dichtspektakel dat zich in de grote zaal afspeelde.

Terwijl ik in de kleedkamer met de hartstikke sexy dichter Tjitse Hofman van De Dichters uit Epibreren sprak, en zag hoe hij met Koslovsky in discussie ging over Poetry Slam - dit op instigatie van documentairemaker Wilco Bello, die al maanden werkt aan een film over de 'jonge podiumdichters' Sven Ariaans, Sieger M. Geertsma en Erik Jan Harmens, in september 2003 te zien tijdens het Filmfestival Utrecht - waren van Duijnhoven en Aimée Terburg van Buro Reis in geanimeerd gesprek over de kontzak van zijn grijslederen broek.

Zo tegen zevenen des ochtends was de Maatregel afgelopen en wankelde ik terug naar mijn suite met die hartstikke sexy dichter, die het evenwel in het hotel zwaar liet afweten. Gedesillusioneerd vertrok ik dus zondagmiddag voor het laatste Wintertuinprogramma wederom naar Lux. De filmpjes van het dichtvorm-project werden vertoond, en Arjan Witte, recensent Ton Verbeeten, festivaldirecteur Frank Tazelaar en Bart FM Droog namen daarbij plaats op een sofa. Droog was duidelijk nog niet echt wakker en bazelde enkele gemeenplaatsen. Het was Ton Verbeeten, de vleesgeworden 'Zingo', die deze middag bijzonder maakte, door te zeggen dat de hoogste Wegenerkrantenbaas hem weg wil hebben, en dat hij daarom per september 2003 het werken voor De Gelderlander staakt en in Frankrijk in ballingschap gaat leven.

Terugblikkend op het hele festival: ja, Wintertuin 2002 was groots en meesleopend, beter dan het ooit was. Er waren tal van goede voordrachten, interessante gesprekken en boeiende programma's en, niet geheel onbelangrijk, het publiek wist meer dan massaal de weg naar Wintertuin te vinden.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 25-11-2002).

terug naar boven


DICHTMANIFESTATIE IN EINDHOVENS STADHUIS GOED BEZOCHT

Het Eindhovens Dagblad bericht vandaag over de poëziemanifestatie in het Eindhovens stadhuis, waar zondag ongeveer vijfenveertig dchters voordrachten verzorgde. (Rottend Staal Online, 25-11-2002)

terug naar boven


BOUDEWIJN BÜCH OVERLEDEN

Amsterdam - In zijn woonplaats Amsterdam is zaterdagmiddag schrijver, dichter en leesbevorderaar Boudewijn Büch overleden.

Büch, geboren op 14 december 1948, kreeg in zijn huis een hartstilstand. Hij debuteerde in 1976 met de bundel Nogal droevige liedjes voor kleine Gijs. Zijn bekendste roman is De kleine blond dood (1985), over een vader die zijn zoontje verliest.

Voor de Vara maakte hij meer dan 20 jaar programma's over boeken, reizen en curiosa.
In het Algemeen Dagblad van vandaag herinnert zjn studievriend Menno Schenke Boudewijn Büch.

Belangstellenden kunnen donderdag in Amsterdam afscheid nemen van Büch. Na dit openbare 'rouwmoment' wordt hij in stilte begraven. Wanneer en waar dat gebeurt, is nog niet bekend, aldus Erica Reijmerink, vriendin en manager van Büch. Omdat Büch door zijn werkzaamheden een publiek figuur was, wil ze iedereen op een nog te kiezen locatie de gelegenheid geven afscheid van hem te nemen. Naast de kist met het lichaam van Büch komen in plaats van een condoleanceregister velletjes papier te liggen waarop mensen iets kunnen schrijven.

Zijn website www.boudewijnbuch.net is sinds de bekendmaking van zijn overlijden massaal bezocht. Normaliter bezochten gemiddeld honderd mensen per dag de site, zondagavond waren dat er 10.000 en vandaag, bij het ter perse gaan van dit nummer, al 14.000. Op de site bevindt zich ook een condoleanceregister.

DICHTBUNDELS

De dichtbundels die Büch publiceerde zijn:
Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs, Amsterdam, 1976
De taal als blauw. Gedichten, Arbeiderspers, Amsterdam, 1977
De Sonnetten, Arbeiderspers, Amsterdam, 1978
Nohant, 1979
Zingbaar water, 1981
Het androgyn in ska, 1982
Dood kind. Lamenti, Arbeiderspers, Amsterdam, 1982
Het androgyn in ska en andere gedichten, Arbeiderspers, Amsterdam, 1985
Herr Lonesome Gottlieb im Wienerwald, 1987
Dood kind en andere lamenti, Arbeiderspers, 1987 (2e, met 17 gedichten vermeerderde druk)
Verzamelde Gedichten. Samengesteld door Ernst Braches, Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 1995.

Zie http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/2249/buchboudewijn.html voor zijn complete bibliografie.
(Rottend Staal Online, 25/26-11-2002)

terug naar boven

WINTERTUIN: DE VRIJ- EN ZATERDAG

Nijmegen - De Nacht van het Grote Gevoel, gisteravond in Lux, werd bezocht door 160 mensen, die voordrachten van o.a. Serge van Duijnhoven, Esther Gerritsen, Hans de Booij, Jean Pierre Rawie, Arie Storm en Bart FM Droog beluisterden. Ditmaal was in de zaal een lange tafel neergezet, waaraan het merendeel van het publiek gezeten was. Het opzienbarendst was de voordracht van Droog die, in tegenstelling tot de andere auteurs, zijn plek durfde te verlaten, om de tafel heencirkelde en zelfs op de tafel sprong en gedichten met veel impact bracht. Dit op speciaal verzoek van mijn collega Ton Verbeeten, die dit al voorzag in zijn stukje in De Gelderlander.
Meer over Droog was overigens in de Vlaamse krant De Morgen te lezen, vorige week zaterdag.

In het Financieel Dagblad van vandaag staat een groot artikel over de Wintertuin, geschreven door Fleur Speet en online te lezen op de Wintertuinsite.

Vanavond staat een nieuwe Maatregel op het programma, met o.a. Rick de Leeuw, de Amerikaanse Svetlana Jovanovic, Serge van Duijnhoven en DJ Fat, Sieger M. Geertsma, de Duitser Wehwalty Koslovsky, Erik Jan Harmens, de Woorddansers, Johnny Smoke, Jan X en Lance.Het spektakel begint om 22.00 uur en duurt tot circa 06.00 uur zondagochtend.

Op zondagmiddag vindt in Lux dan tot slot een lunchbrunchparty plaats. Met de dichtvormfilmpjes, Arjan Witte en wederom Droog en nog meer fijns.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 23-11-2002)
terug naar boven

WINTERTUIN: DONDERDAG

Nijmegen - Er zijn van die dagen dat alles me tegenzit. Gisteren had ik zo'n dag. In Doornroosje had ik dolgraag André Manuel & Krang willen zien optreden en de legendarische Poetry Slam willen bijwonen, maar helaas: ik verdwaalde. Nijmegen is ook zo groot!
Gelukkig kwam ik vanochtend in de hotellobby Ton Verbeeten tegen, die vandaag in De Gelderlander onthult dat hij 'Zingo' is en me op de hoogte bracht van het aantal bezoekers in Doornroosje: 250 in de grote zaal en 75 in de kleine. Wehwalt Koslovsky won de slam, hoewel Quirien van Haelen volgens velen de eigenlijke winnaar had moeten zijn. Ook miste ik de opening van de expositie van Buro Reis, die nog tot en met zondag in de voormalige Biotexfabriek aan de Graafsedwarsstraat 12a te zien is. Ik was namelijk wederom verdwaald. De overal aanwezige Verbeeten wist me vanochtend gelukkig te vertellen dat Tsead Bruinja bij de opening had voorgedragen.

Wel wist ik Extrapool te vinden, waar iets voor achten de busreis naar Utopia vertrok. Ik arriveerde iets na achten en zag nog juist de achterkant van de grote witte touringbus om de bocht verdwijnen. Uitgezet door het Arnhemse kunstenaarscollectief G.A.N.G. voerde deze reis langs bizarre nieuwbouwbuitenwijkcomplexen, mislukte winkelexperimenten, unheimische bruglocaties die voor even in cocktailbars veranderden en langs het Centre Parc 'Heijderbos', nabij Gennep. Daar, in de subtropische Jungle Drome, gaven de verschrikkelijke Dichters uit Epibreren een speciaal jungle-optreden weg met maar liefst vier nieuwe jungle-gedichten. Persoonlijk hou ik er niet van, maar Ton Verbeeten noemt een van hen vandaag in de Gelderlander 'hartstikke sexy' - waar ik best wel jaloers van word.

Tegen enen vannacht kwam de bus weer terug bij Extrapool, waar ik al die tijd gewacht had. Gelukkig was de bar gedurende de wachttijd wel open en vertelde een van de festivalmedewerkers, Bob Geurts van Kessel, me dat er voor 'De Nacht van het Grote Gevoel', vanavond in Lux, nog maar een paar kaarten voorradig zijn. Esther Gerritsen en Bart Moeyaert zullen wegens persoonlijke omstandigheden niet verschijnen, wel de prachtige Hans de Booij, de walgelijke Bart FM Droog, de meeslepende Serge van Duijnhoven, de verontrustende Kees Jaap Klijn, de aimabele Willem Melchior, de Groninger Jean Pierre Rawie, spraakwaterval Esther Gerritsen, de overweldigende Maria Stahlie, de overtuigende Arie Storm en het Sunday Soul Ensemble. (Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 22-11-2002)

terug naar boven

WINTERTUIN: WOENSDAG

Nijmegen - Onder de titel 'Poëzie aan de macht. Macht aan de poëzie' traden gisteravond in Lux de politici Guusje ter Horst (burgemeester van Nijmegen), Paul Depla (PvdA-wethouder Nijmegen), Aad Nuis (oud-staatssectretaris D66 en tevens dichter), Hubert Bruls (CDA-kamerlid) en Boris van der Ham (D66-kamerlid) en de dichters Ruben van Gogh, Peter Holvoet-Hanssen, Erik Jan Harmens, Mark Manders, Ilja Pfeijffer, Albertina Soepboer en Menno Wigman voor het voetlicht, waarbij Diana Ozon en Jacques Thielen (oud-cultuurwethouder Nijmegen) als presentatoren optraden.
De bedoeling was dat er discussies zouden ontstaan tussen de politici en de dichters, maar dat geschiedde nauwelijks. De politici gingen diep op de geponeerde stellingen in, waar de dichters zich meestal beperkten tot one-liners.

De eerste vraag 'waarom lezen politici geen hedendaagse poëzie?' bood natuurlijk weinig aanleiding tot discussie, eerder tot uitleg door de politici dat ze wel degelijk hedendaagse poëzie lezen, maar, zo benadrukte Aad Nuis, poëzielezers, dus ook politici, zijn gewoon poëzie geschreven door generatiegenoten te lezen. Dat was zo en is zo. Terwijl de politici het hadden over het waarom ze al dan niet politieke toespraken lardeerden met dichtcitaten, werden citaten van hun uitspraken op een videoscherm geprojecteerd, wat een verrassend effect had.

Op een gegeven moment vroeg Ozon de politici: "Zwart als kaviaar, zegt dat jullie iets?" Zowel Nuis als Ter Horst gaven ruiterlijk toe daar nog nooit van gehoord te hebben, waarop Menno Wigman de auteur van dat bekroonde maar bij politici onbekende boek het woord nam en zijn gedicht 'Burger King' voordroeg. Wigman was de enige dichter die zich af en toe in de discussies met de politici mengde, door te stellen: "Ik denk dat het met de Nederlandse poëzie beter gaat dan met de Nederlandse politiek", maar ook hij verdiepte deze one-liner niet. Waar de politici de hele avond hun aandacht bij het programma hielden en strak in het licht achter hun statafeltjes bleven staan, was het bij de dichters een zootje. Ongeïnteresseerd drentelde Ilja Pfeijffer achterlangs het podium heen en weer, maakte Wigman met Pfeijffer grapjes door de voordracht van Albertina Soepboer heen, staarde Erik Jan Harmens afwezig in de lampen en beperkte Ruben van Gogh zich tot het slaken van wederom enkele one-liners, zoals: "Politici spreken bezijden de waarheid."
Soepboers voordracht was, kort-door-de-bocht samengevat, ook een one-liner: "De taal van politici is een andere taal dan die van het volk."

Gelukkig lieten de politici zich door al dit one-linegeweld niet uit het veld slaan. Kamerlid Boris van der Ham gooide er zelfs een eigen one-liner tegenaan: "Kunst loopt op heel veel punten achter", en deelde sneren uit naar te pretentieuze kunstuitingen die in feite reuzeslecht zijn. Helaas gingen de dichters niet op zijn uitdaging in.

Wellicht kan ook niet van dichters verwacht worden dat ze zich in politieke debatten mengen: 'ieder zijn vak' en 'schoenmaker hou je bij je leest' zijn vermoedelijk niet zonder reden bekende uitdrukkingen geworden. En godfzijdank gaven de dichters gepassioneerde voordrachten weg, waarvan een zelfs tot een discussie onder de politici leidde, namelijk Wigmans voordracht van het gedicht 'Iets over Holland, iets': 'De massa krijgt een stem. Goddank. Goddank / blijft alles blank. Geen naffer kan ons wat. // De wereld wankelt. Komt wel vaker voor. / De horde kankert. Holland schreeuwt zich schor.(...)'.
Hubert Bruls interpreteerde dit als een uiting van racisme, waarop Wigman zich verdedigde dat hij in die eerste twee regels gebruik had gemaakt van de onderbuikstemmen uit de huidige maatschappij. Bruls: "Oh, heb je dat dan geschreven als dichter of als mens?" De verwijzing naar de commotie rondom minister Nawijns doodstrafproefballon werd door Wigman niet begrepen, hetgeen een van de andere politici deed uitroepen dat het toch fantastisch was dat de waan van de dag aan sommige dichters voorbij gaat.

De sfeer onder het publiek, circa 80 mensen groot, was uitstekend. In een café-opstelling gezeten luisterde het geamuseerd toe, onderwijl drinkend en rokend. Mijn redder in de nood (zie de Rottend Staal Online van gisteren) Ton Verbeeten van de Gelderlander werd zelfs zo opgewonden van het schouwspel dat hij een van de tv-monitoren opzij schopte, toen hij zich naar de bar begaf. De altijd zo vrolijke Peter Swanborn van de Volkskrant kraaide van plezier, Fleur Speet van het Financiëel Dagblad had de tijd van haar leven en ook Ward Wijndelts van het NRC had de tijd van zijn leven.

Even ontstond enige commotie toen burgemeester Ter Horst haar favoriete gedicht voorlas: 'Ooit', door Jean Pierre Rawie. Ze had eigenlijk een gedicht van Ingmar Heytze of van Menno Wigman willen lezen, maar deze waren al voorgelezen ( 'Het spookhuis verliefd' van Heytze was Nuis' favoriete gedicht en 'Burger King' had Wigman zelf al gelezen). Rawie werd gekscherend de 'B-film van de Nederlandse poëzie', genoemd, waarop heel verrassend Pfeijffer het voor Rawie opnam. Verrassend omdat deze Leidse opportunist drie jaar geleden actie had gevoerd om te voorkomen dat Rawie Dichter des Vaderlands zou worden. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Tot vlak voor het eind van het programma vond ik de politici er beter vanaf komen dan de dichters. Maar tot mijn stomme verbazing stapten drie politici plotsklaps op, om 'de laatste trein naar Den Haag' te halen. Wat een onzin en wat een minachting voor het publiek. Had dan met z'n drieën een auto gehuurd of een hotelkamer gereserveerd. Derhalve: 3-2 voor de dichters. Helemaal door de superbe voordrachten van Erik Jan Harmens Ruben van Gogh en de vervreemdende verfilming van het gedicht 'Het waait / geluid liegt nooit' van Mark Manders, die hiervoor zijn stem via vertaalcomputeroverzettingen had bewerkt.

Lees de recensie van Ton Verbeeten op de Wintertuinsite.
Gedichten van de dichters die deze avond optraden zijn na te lezen in de fraai vormgegeven en uitgevoerde bundel Ooit, een uitgave van De Wintertuin en bij deze organisatie te bestellen voor 10 euro.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 21-11-2002)

terug naar boven


45 DICHTERS IN EINDHOVENS STADHUIS

Eindhoven - Onder de titel 'Eindhoven ontmoet zijn dichters' presenteren zich komende zondag niet minder dan 45 dichters tijdens een grote poëziemanifestatie in het stadhuis. Het Eindhovens Dagblad schreef er dit over. (Rottend Staal Online, 21-11-2002)

terug naar boven


ANTWERPEN BOEKENSTAD LANCEERT WILDEBOEKEN.NL

Nijmegen - Op de jaarlijkse Vlaamse Boekenbeurs (30 oktober t/m 11 november) lanceerde Antwerpen Boekenstad haar eerste initiatief wildeboeken.be: lezers en boekbezitters worden opgeroepen om een Nederlandstalig exemplaar uit hun bibliotheek met een sticker te markeren en het te vinden te leggen op een openbare plaats.

Middels een persconferentie tijdens het Wintertuinfestival werd gisteren de Nederlandse site www.wildeboeken.nl gepresenteerd (ofschoon deze vandaag alleen een blanco pagina toont). Eigenlijk maakt het niet uit welke site bezocht wordt, daar het 'Wilde boekenplan' het gehele Nederlandse taalgebied bestrijkt. Inmiddels hebben 600 mensen zich bij de Vlaamse site geregistreerd en zijn er 120 boeken uitgezet, waarvan 20 inmiddels door een nieuwe lezer gevonden zijn. De schrijver Oscar van den Boogaard is peetvader van dit project. Mensen die zich op de site registreren ontvangen wekelijks een exclusieve column van zijn hand.

Het idee is geleend van het Amerikaanse www.bookcrossing.com, welke al twee jaar bestaat en ondertussen een wereldwijd fenomeen is dat al een slordige 100.000 deelnemers heeft in meer dan 100 landen. Het te vondeling leggen van een boek blijkt in de VS te werken. Er circuleren intussen al 114.000 gemarkeerde boeken. Statistieken tonen aan dat dertig procent van de rondzwervende boeken ook gelezen worden en dat er over gesproken wordt.

De persconferentie van gisteren wordt op 14 december 2002 in Perdu te Amsterdam herhaald, daar de enige aanwezige persmuskiet Liesbeth van Dalsum was. Haar collega's uit het Amsterdamse was de barre trip naar het Nijmeegse blijkbaar te zwaar - ondanks het feit dat deze persconferentie op speciaal verzoek van een Parooljournalist georganiseerd was. (www.letteren.net/Rottend Staal Online, 21-11-2002)

terug naar boven


OP ZOEK NAAR LOUIS COUPERUS

Amsterdam - "Vriendelijk verzoeken wij u of u ons het adres van de heer Couperus kunt laten weten". Regisseur Walter van der Kamp van de tv-serie De Stille Kracht fronste ongetwijfeld de wenkbrauwen toen hij dat verzoek onlangs in een brief onder ogen kreeg.
Het schrijven was afkomstig van de stichting LIRA die auteursrechten op literaire werken afdraagt. De organisatie kon nergens een adres vinden van Louis Couperus (1863-1923) en wendde zich tot de maker van de serie uit de jaren '70 met Pleuni Touw en Willem Nijholt.
De brief staat afgedrukt in het jongste nummer van het literaire tijdschrtift De Parelduiker dat woensdag verscheen. De redactie daarvan trekt een vergelijking met een initiatief van tv-producent Endemol. Die nodigde eerder via uitgever Querido de dichters J.C. Bloem (1887-1966) en Gerrit Achterberg (1905-1962) uit voor een programma. (ANP/Rottend Staal Online, 21-11-2002)

terug naar boven


CANADA KRIJGT NU OOK DICHTER DES VADERLANDS

Epibreren - In navolging van de aanstelling van Chawwa Wijnberg als 's-Middelburgs Stadsdichter heeft men nu ook te Canada besloten een eigen landsdichter aan te stellen. De 'speakers' van de Canadese Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben George Bowering (Penticton, British Columbia, 1935) verkozen, zo meldt de nieuwsafdeling op www.poetryinternational.org.

George Bowering, wiens titel "parliamentary poet laureate" luidt, is een dichter en schrijver met meer dan vijftig boeken op zijn naam. De Toronto Globe and Mail over hem: "Here is a poet with a clever hand at parody, who knows his history, having written a quirky book on the personal lives of the country's prime ministers and 'swashbuckling' tales of his province's roots,"
Bowering won de Gouverneur-Generaals Award voor poëzie in 1969 en in 1980 voor fictie.

Senator Jerahmiel Grafstein, die het 'poet laureate'-wetsvoorstel indiende, noemt hem een"uitstekende keuze". Hij hoopt dat de benoeming zal leiden tot een "more conspicuous public place for poetry". Andere Canadese dichters verwachten dat Bowerings werk als 'Dichter des Vaderlands "heerlijk controversieel" zal worden, wegens zijn sterke opinies en kritieken op diegenen die genieten van 'onverdiende macht'.

Bowering zal voor een periode van twee jaar dienen als Canadees 'Dichter des Vaderlands. Deze functie zal om de twee jaar beurtelings door een Engelstalig en een Franstalig dichter vervuld worden. De dichter kan gevraagd worden om bij staatsaangelegenheden een gedicht te schrijven, maar is verplicht tot niets. Hij krijg teen kantoor op Parliament Hill in Ottawa en zal jaarlijks een stipendium krijgen van 12.000 dollar, alsmede een reisbeurs.

Dit nieuws roept eens te meer de vraag op waarom Gerrit Komrij benoeming als 'Dichter des Vaderlands' nog steeds niet bekrachtigd is door het parlement, de regering of Hare Majesteit, zodat ook hij een officiële status verkrijgt.
(Poetry International Web/Rottend Staal Online, 20-11-2002)

terug naar boven


WINTERTUIN: DE DINSDAG

Nijmegen - Op dinsdagmiddag is onze correspondente Liesbeth van Dalsum zwaar mishandeld door een groep misnoegde hangjongeren. Van Dalsum werd bij het verlaten van het Mercure-hotel door dit tuig-van-de-richel opgewacht. Ze riep nog: "Scheer je weg, geteisem!", maar dat weerhield de puisterige pubers er niet van haar met vuurwerk en brommers te bestoken. Van Dalsum kwam hierbij ten val, maar gelukkig arriveerde - juist op het moment dat de hangjeugd haar wilde lynchen - Ton Verbeeten, de koene verslaggever van De Gelderlander, die met enkele gerichte kaakslagen Van Dalsum wist te ontzetten.

Verbeeten bracht Van Dalsum terug naar haar suite en vervolgde zonder verdere omhaal zijn dagelijkse Wintertuinverslaggeving voor de kwaliteitskrant van Oost- en Midden-Nederland.

Eerst tegen de avond was Van Dalsum gekalmeerd en toog ze naar 't Loo ter recensering van het programma met Kamagurka. Dat was echter tot de laatste staplaats toe uitverkocht (circa 250 mens publiek). Vandaar dat Van Dalsum na afloop enkele bezoekers vroeg hoe het was.

Liesbeth van Dalsum: "En, hoe was het, daarbinnen met Kamagurka?"
Bezoeker 1: "Het was zo ontzettend grappig en goed dat ik eerder ben weggegaan, want ik kreeg de slappe lach."
Bezoeker 2: "Het had hoog niveau en het was absurdistisch."
Bezoeker 3: "Het was zo goed dat ik buikpijn van het lachen kreeg."
Bezoeker 4, de Nijmeegse cabaretier Leon van der Zanden: "Ik vond het niets. Het was heel gemakzuchtig. Er was te weinig aandacht aan de vorm en inhoud besteed. Er waren te veel slechte grappen. Heb drie keer moeten lachen, waarvan eenmaal slechts met een glimlach. Misschien had ik te hoge verwachtingen of was Kamagurka zo gemakzuchtig omdat hij van het begin af aan al door iedereen met gulle lachsalvo's werd toebedeeld." (Rottend Staal Online, 20-11-2002)

terug naar boven

ARJAN WITTE IN DE AVONDEN

Epibreren - Vanavond is in het radioprogramma De Avonden (radio 747 AM) een gesprek te horen dat onze medewerker Wim Brands voert met onze medewerker Arjan Witte over zijn roman Oswin, de geboorte van een moraal. Na uitzending is dit gesprek online te beluisteren op de site van De Avonden. (Rottend Staal Online, 20-11-2002)

terug naar boven


VLAAMSE PRESENTATIE SANDWICH-REEKS

Wevelgem - Op 22 november presenteert Uitgeverij 521 om 20.00 uur de debuutbundel Niets met jou van onze medewerker Philip Hoorne in de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Wevelgem. Niets met jou is het eerste deel in de Sandwich-Reeks, een nieuwe poëziereeks onder redactie van Gerrit Komrij. De Nederlandse presentatie vond afgelopen weekend plaats te Amsterdam. Tijdens die presentatie sprak Hoorne de hoop uit dat hij niet als vergeten dichter in de reeks, die uit totaal twintig delen zal bestaan, terugkeert, zo noteerde Ward Wijndelts in het NRC Handelsblad van afgelopen maandag.

In de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Wevelgem is tot 8 december een stand opgetrokken rond Hoorne, met een tentoonstelling van tijdschriften waarin hij publiceerde, gedichten en recensies.
(Rottend Staal Online, 20-11-2002)

terug naar boven


MISLUKTE DICHTERES GEEFT TIJDSCHRIFT 100 MILJOEN DOLLAR

Chicago - De 87-jarige Amerikaanse Ruth Lilly heeft een klein literair tijdschrift een legaat toegezegd van ongeveer 100 miljoen dollar (ongeveer 100 miljoen euro). De gedichten van de vrouw werden immer door het blad geweigerd.
De uitgever van Poetry Magazine, Joseph Parisi, maakte dat dit weekeinde tijdens het 90-jarig jubileum bekend, meldde dinsdag The New York Times. Lilly is schatrijk geworden dankzij het farmaceutisch familiebedrijf Eli Lilly. In de jaren zeventig heeft ze veel gedichten ingezonden. Telkens kreeg ze een handgeschreven afwijzing van Parisi. Haar liefde voor het tijdschrift werd er niet minder om.
Poetry Magazine, in 1912 opgericht, is een van de oudste literaire tijdschriften in de Verenigde Staten. Hoewel er soms niet meer dan 100 dollar in kas was, heeft het tijdschrift nooit een nummer gemist. Het heeft werk gepubliceerd van onder anderen T.S. Eliot, Dylan Thomas, Ezra Pound en Wallace Stevens. De oplage is om en nabij de 12.000 exemplaren.
Het tijdschrift wil met het geld het aantal redacteuren, nu vier, uitbreiden, betere huisvesting bekostigen, maar vooral programma's beginnen meer mensen te interesseren voor gedichten. Een daarvan is een programma om docenten in het middelbaar onderwijs te leren hoe ze leerlingen voor hedendaagse poëzie kunnen interesseren.
Ruth Lilly heeft met haar geld de bouw mogelijk gemaakt van parken, bibliotheken en ziekenhuizen. Ze treedt niet in de publiciteit. (ANP/Rottend Staal Online, 20-11-2002)

terug naar boven


ALS KIND BEN JE WAARNEMER

Nijmegen - Een elftal enthousiaste fans werd gisteren een unieke kans geboden op een intiem samenzijn met schrijver Kees van Beijnum, die in De Vereeniging een onderhoudend gesprek voerde met onze medewerker Wim Brands. Terwijl tweeënzeventig hangjongeren zich massaal vergaderd hadden in 't Loo (het voormalige 042) - en niet, zoals mijn geliefde collega Ton Verbeeten vandaag in de Gelderlander schrijft, in Lux) - voor een optreden van cabaretier Wim Helsen, luisterden we in de Vereeniging naar de wijze woorden van Van Beijnum. Wim Brands had steeds maar een paar woorden nodig om van Beijnum op dreef te brengen.

Het begon met Beijnums overgang van de journalistiek naar de literatuur. "Het stalinistische van tekstlengtes en deadlines begon me op te breken", aldus Van Beijnum, die vroeger voor de Nieuwe Revu werkte. Met het volgen van het moordzakenteam van de Amsterdamse recherche, hetgeen resulteerde in het boek Over het IJ, maakte van Beijnum die overstap. De zaak waar hij toevallig tegenaan liep was de zogenaamde 'brievenbusmoord', waarin een zwakbegaafde jongen zich tot moord laat manipuleren.

Zijn inspiratiebronnen zijn Amerikaanse schrijvers, die stijl, thema en plot/intrige zoveel mogelijk proberen te finetunen, zoals bijvoorbeeld Raymond Carver dat doet.Van Beijnum brak door met Dichter op de Zeedijk, geënt op de omgeving van zijn jeugd. "Als kind ben je waarnemer." Uitgebreid verhaalde hij over het lerven als kind op de Zeedijk, maar benadrukte dat het boek allesbehalve autobiografisch was: "Literatuur is het eeuwige gevecht tussen levenservaring en woordenschat."

Van Beijnum las daarna voor uit zijn nieuwste roman, De vrouw die alles had, vertelde over het boek waar hij nu aan werkt en werd het scenario behandeld, dat hij schreef voor de film 'De langste reis', waarin ontvoerder Ferdi E. en de ontvoerde Gerrit Jan Heijn een urenlang gesprek hebben, alvorens Ferdi E. besluit de trekker over te halen. "Hoe krijg je het voor elkaar iemand niet meer als mens te zien?", was de drijvende vraag achter dit scernario.
Met de uitspraak: "Ik geloof in details. Het helpt een wereld tot leven te brengen" legde Van Beijnum uit waarom hij zoveel research pleegde alvorens zich tot het schrijven te zetten. Het was een uitermate geestverrijkende avond.

Tot slot: Bij terugkeer in mijn suite in het Mercure-hotel aan het Stationsplein vond ik een e-mail van 'kritisch lezer' Manon J. Ze schreef me: "Wat zijn hangjongeren en ben je er zelf ook een?" Graag had ik haar vraag persoonlijk beantwoord, maar het hotelpersoneel stelt geen prijs op brommerbestormingen. Vandaar langs deze weg: hangjongeren zijn de jeugd van tegenwoordig; verwend, overmatig, luidruchtig en vaak behoorlijk nutteloos. En nee: zelf behoor ik niet tot die categorie. (Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 19-11-2002)

terug naar boven


HARD HOREN EN MOOIE WOORDEN

Arnhem - Zaterdagavond togen circa 400 mensen naar de kleine zaal van de Arnhermse Schouwburg voor het Wintertuinprogramma 'Hard Horen', waarin dichters, muzikanten, d.j.'s, v.j.'s en componisten in een uiterst sfeervolle show samenkwamen. De openingsact bestond uit een combinatie van moderne dans, gedichten, d.j.'s en zang, door Folter, Gesmachsverstärker en Daniël Dee op een choreografie van Lenneke Mietes. Dit totaalgebeuren op klanken die deden denken aan muziek van 'The Prodigy' werkte erg goed, bezwerend bijna, al blijft het jammer dat Dee zijn teksten niet uit het hoofd kent.
Hierna was het woord aan Tonnus Oosterhoff, die met klavecimbelspeler Dirk Luijmes Bachvariaties bracht; eerst gesproken, zonder muziek, daarna zelfs in duet gezongen, wat beelden opriep van een trotse zingende boerenkerkgemeenschap. Het publiek, in een halve cirkel er omheen gezeten luisterde ademloos toe. Oosterhoffs enthousiasme spatte van zijn gezicht af, wat oversloeg op de zaal - waarlijk, een geweldige ervaring.
In de kleedkamers stond ondertussen Erik Jan Harmens zich op op een plaats ijsberend warm te lopen: "Ja, Liesbeth, ik heb er heel veel zin in", bromde hij me toe toen ik hem passeerde om mijn collega Ton Verbeeten een pilsje te brengen. Zelf beperkte ik me tot een kopje thee - maar dat is weer een heel ander verhaal.
Net als de dag ervoor gaf Harmens een spetterende show weg, ditmaal begeleid door slagwerker Yonga Sun, een experiment dat zeer goed werkte. Intussen werd het drukker en drukker. Sieger M. Geertsma en muzikant Michiel Rasker traden voor het voetlicht met het nummer 'Vandaag ruikt alles anders' en wisten een soortement trancedancesfeer te bereiken. Tussen de dichters door draaide een d.j. duo van Konijn 2000 muziekjes voor het overwegend jonge publiek. Terwijl Nick J. Swarth, begeleid door een rietblazer Robbert Koekoek en gitarist Alfons Verreijt zijn zware verzen het publiek inslingerde, sprak ik Wintertuindirecteur Frank Tazelaar, die verklaarde dat het concept voor deze avond - dichters, muzikanten, d.j.'s en v.j.'s - paste binnen het bekende Maatregel-concept dat al succesvol door het land tourt.
Tjitske Jansen sloot het eerste deel van de avond af met het zeer intieme gedicht 'Ik heb geen liedje / want een liedje kan je niet hebben / (...) een liedje zingt zichzelf', op een compositie van Martin Fondse. Daarna brak het dance-geweld uit en zette de Arnhemse hangjeugd zich massaal aan het hossen, tot rond twee uur 's nachts de muziek plots stil viel en Erik Jan Harmens drie gedichten sec bracht. Natuurlijk was er een hangjongere die dat niet beviel. Deze begon te razen en te tieren, maar Harmens dichtte onverstoorbaar door, waarna Sieger M. Geertsma het op een invallende beat overnam en een zeer ritmische tekst bracht, waarop het gepeupel weer begon te dansen. Dat hielden ze vol tot vroeg in de morgen.

Op zondagmiddag begon alweer het volgende Wintertuinprogramma, de expositie 'Mooie woorden', in het Museum voor Moderne Kunst te Arnhem. De opening van deze expo die nog tot en met 2 februari 2002 te zien is, werd bijgewoond door 300 bezoekers, die zich langs kunstwerken en gedichten drongen. Het was zo druk dat ik al die kunst niet rustig tot me kon nemen, dus beperk ik me tot het signaleren van een prachtinstallatie van Jake de Vos op een gedicht van Albertina Soepboer en een bizar object van Melle Smets met een geluidsopname van Tsead Bruinja. Wie wil weten hoe dichters en kunstenaars (o.a. Piet Gerbrandy & Roland Schimmel, Marije Langelaar & Mark Manders, Geert Buelens & Dyane Donck, Ingmar Heytze & Martijn Grootendorst) er in geslaagd zijn samen te werken bezoeke de tentoonstelling. (Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 18-11-2002)

terug naar boven


WINTERTUIN DOET MOOIE WOORDEN EER AAN

Arnhem/Nijmegen - In de Gelderlander van vandaag bejubelt Ton Verbeeten het Wintertuinfestival en huldigt onze medewerkers Tonnus Oosterhoff, Daniël Dee en Tjitske Jansen.
Voor vanavond, als onze medewerker Wim Brands de auteur Kees van Beijnum in de Vereeniging te Nijmegen interviewt, zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar
(Rottend Staal Online, 18-11-2002)

terug naar boven


EEN GOED BEGIN VAN WINTERTUIN

Arnhem/Nijmegen - Met het programma 'Ooit' barstte gisteravond in de Arnhemse Schouwburg de achtste editie van het Literatuurfestival de Wintertuin uit. Ongeveer 150 mensen, waaronder opmerkelijk veel hangjongeren, woonden de avond bij. Terwijl zangeres Vera Westera de eerste evergreen ('ooitgroen') inzette, mat het barpersoneel zich een Oost-Europes socialistische attitude aan: "Wij sluiten stipt om negen uur de bar. U mag ook niet meer naar binnen. Het is hier verboden te roken", snauwden ze me toe, toen ik vlak voor het begin van het programma nog een wijntje wilde bestellen en een pakje Belinda's uit mijn handtasje haalde, zoekend naar mijn portemonnee. Hun houding was irritant, maar paste perfect binnen het thema van de avond. Want ooit was het echt zo, daar in het oosten. Ik weet het nog goed.
Vrijwel alle optredenden hadden gekozen om het woord 'ooit' ook letterlijk in hun teksten te gebruiken. Khalid Boudou had een speciale ooit-column geschreven, Maarten Spanjer bracht enkele humoristische anekdotes, waarvan het verhaal over Marco Bakkker, die in wachtend in de rij te Schiphol een voorkeursbehandeling wenste door de baliemedewerker voor te houden: "Weet u wie ik ben?!", waarop deze medewerker heel daadkrachtig een microfoon greep en omriep: "Attentie, attentie! Is er een dokter in de hal? Hier is een meneer die niet weet wie hij is!" het grootste lachsalvo veroorzaakte.
Een van de toppers van de avond was Oscar van den Boogaard, die een aangrijpend verhaal over liefde en vergetelheid bracht: "Afscheid nemen doet pijn en vergeten voel je niet."
De 82-jarige Louis Th. Lehmann koos zoals altijd voor het experiment: met percussionist Mark Tornvliet bracht hij een gedicht naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de teddybeer. Hij begon met het mooie gedicht 'Grachtslag', waarin hij een dreigende 'zeeslag' tussen een roedel eenden enerzijds en een meerkoet anderzijds in de Egelantiersgracht observeert.
De voordrachten werden afgewisseld met gefilmde voordrachten van dichters die later op het festival zullen voordragen, zoals Menno Wigman, Albertina Soepboer en Rick de Leeuw. Helaas was de geluidskwaliteit eerder irritant dan prettig te noemen. Said el Haji vertelde gelukkig live een columnachtig verhaal over de vondeling Luka op een uiterst spontane wijze.
Wie ook schitterde was de Arnhemse dichter Hanz Mirck. Vooral een liefdesgedicht waarin hij gebruik maakte van Titanic-metaforen bracht golven van ontroering te weeg. Als laatste kwam Erik Jan Harmens aan het woord. Op een zeldzaam krachtige wijze sloot hij de eerste avond af: "Wat nou, ooit!" Harmens, wiens voordracht ditmaal een stuk subtieler was dan doorgaans behoorde gisteren met Van den Boogaard tot de hoogtepunten van het program. Een goed begin voor Wintertuin 2002 (Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 16-11-2002)

terug naar boven


FESTIVALTIJD

Epibreren - Dit weekend barsten de literaire festivals los: in Rotterdam het Lezersfeest, in Amsterdam de Trouw Schrijvers & Boekendagen en in Arnhem/Nijmegen het tiendaagse Wintertuin. Zoals gebruikelijk zal de Rottend Staal Online voor de duur van Wintertuin berichten vanuit Nijmegen.

Vrij Nederland bericht deze week over de vele festivals en suggereert de inzet van helikopters voor het transporteren van auteurs van het ene naar het andere festival. Gezien de geringe afstand tussen de festivals een onzalig idee. Luxe limousines met politiebegeleiding zullen meer dan voldoen. (Rottend Staal Online, 15-11-2002)

terug naar boven


SANDWICH-REEKS BRENGT OOK DREK-POËTEN

Epibreren - In de Sandwich-reeks laat Gerrit Komrij ten onrechte vergeten dichters en nieuw talent samenkomen. De reeks verschijnt bij Uitgeverij 521 in vier delen per jaar. De eerste twee delen worden gepresenteerd op 16 november tijdens de Poëzieclub-middag in de Beurs van Berlage te Amsterdam (bij de Trouw Schrijvers- en Boekendagen). Het nieuwe talent is de Belgische dichter Philip Hoorne, zoals de Rottend Staal Online op 7 november berichtte. De eerste ten onrechte vergeten dichters die Komrij heeft geselecteerd zijn de zogenaamde Drek-poëten. In totaal zal de reeks uit twintig delen bestaan. (Rottend Staal Online, 15-11-2002)

terug naar boven


HEYTZE'S NIEUWE BUNDEL VERSCHIJNT IN OPLAGE VAN 130.000

Utrecht - De nieuwe bundel Het ging over rozen van Ingmar Heytze verschijnt op 26 november als speciaal katern van het Utrechts Nieuwsblad, in een oplage van 130.000 exemplaren. Daags erna verschijnt de tweede druk bij Uitgeverij Podium. Zover bekend is dit de eerste maal dat een bundel integraal als krantenbijlage wordt afgedrukt. Het is zeer waarschijnlijk dat Heytze hiermee de dichter wordt met de hoogste oplage van een eerste druk. Hij stoot hiermee de best verkopende dichter van het land, Nel Benschop, van haar voetstuk.

De bundel, plus gratis krant, gaat circa 1 euro kosten. Deze publieksvriendelijke prijs juicht men te Epibreren meer dan toe. Zie ook dit artikel. (Rottend Staal Online, 15-11-2002)

terug naar boven


MYSTERIEUZE DICHTER NIET LANGER VERDACHT

Nijmegen - De Gelderlander meldt vandaag dat Justitie de voormalige bovenbuurdichter van de Vereniging Milieu Offensief in Wageningen niet langer verdenkt van betrokkenheid bij het leveren van een vuurwapen aan Volkert van der G. Met dat vuurwapen zou Van der G. op 6 mei Pim Fortuyn hebben doodgeschoten.
Zaaksofficier Plooy, die tegen Van der G. als openbaar aanklager optreedt, zei gisteren dat de man nu de status 'ten onrechte als verdachte aangemerkt' heeft.

Persvoorlichter Sarie Marais van de politie van Epibreren: "Het spoor leidt nu naar alle vegetarische restaurants, waar Volkert tussen 1982 en 6 mei 2001 gegeten heeft. Het personeel en alle te traceren bezoekers van vega-restaurant 'Het Boerende Pratertje' te Epibreren worden momenteel aan een derdegraads kruisverhoor onderworpen. Met name de dichters, want we zijn getipt dat er een dichter Arthur R. rondloopt, die zich aan de wapenhandel te buiten gaat. En, zoals u weet, bedienen veel dichters zich van pseudoniemen. Dus de kans is groot dat die R. zich, al dan niet onder een andere naam, in het Pratertje heeft opgehouden." (Rottend Staal Online, 14-11-2002)

terug naar boven


ARJAN WITTE PRESENTEERT NIEUWE ROMAN

Epibreren - Vanavond presenteert onze medewerker Arjan Witte zijn derde roman Oswin, geboorte van een moraal (Uitgeverij Passage) in het Utrechtse Tivoli. De redactie voor dit langverwachte boek werd verzorgd door Suzanne Meeuwissen. Vele artiesten luisteren deze feestelijke avond op: il-Luster vertoont de animatie van Witte's gedicht 'Kikkerbloed'; Gijs Hendriks, Diann van Faassen, Gabriël Kousbroek, Raoul Thepen, Luther Varkusbloedt en Spinvis geven optredens weg en Tjitse Hofman fungeert als ceremoniemeester. Het geheel begint om 21.00 uur. (Rottend Staal Online, 14-11-2002)

terug naar boven


GUST GILS OVERLEDEN

Epibreren - Middels een overlijdensadvertentie in het NRC Handelsblad bericht Uitgeverij de Bezige Bij van het overlijden van dichter, prozaïst en beeldhouwer Gust Gils. Hij is op maandag 11 november 2002 gestorven.

Gust Gils, op 20 augustus 1924 te Antwerpen geboren, debuteerde in 1953 met de bundel Partituur voor vlinderbloemigen (Ontwikkeling [=eigen beheer], Antwerpen). Met o.a. Paul Snoek en Hugues C. Pernath richtte hij 'Gard Sivik' op (1955-1964), waarmee het experiment in de na-oorlogse Vlaamse poëzie pas echt losbrak. De zogenaamde 'Vijfenvijftigers' zetten zich af tegen de ethische implicaties van hun 'voorgangers' van de 'Tijd en Mens'-generatie (Hugo Claus, Louis Paul Boon en Jan Walravens) en zochten een meer esthetisch georiënteerde poëzie. In 1962 verscheen zijn eerste bundel bij De Bezige Bij, de verzamelbundel Drie partituren. Daarna volgden nog vele bundels bij De Bij en enkele bij Meulenhoff en Manteau. De gedichten van Gils kenmerken zich door een totaal eigenzinnig taalgebruik, een grote beeldende werking en vaak absurdistische wendingen - al vond hij zijn werk altijd bloedserieus.

In 1966 kwam hij in aanvaring met Jan Berghmans, Vlaams prozaïst en 'dichter' die in 1962 de dichtbundel Antimaterie uitbracht, waarvan in 1967 bleek dat het merendeeel van de gedichten erin geschreven was door Lambert Jagenau. Deze Berghmans trad in september 1966 te Brussel op voor een tweeduizendkoppig publiek dat hem onvermoeibaar uitfloot. Na de voordracht bedronk hij zich, zocht ruzie met Gust Gils door hem voor ‘mislukkeling' uit te maken, waarop Gils hem een tand uit zijn mond sloeg.

Tot 1974 werkte Gils als ambtenaar bij de Stad Antwerpen. Daarna leefde hij van de pen en de beitel.
In 1996 kreeg hij de Oeuvreprijs van de Vlaamse Gemeenschap
In de laatste jaren droeg Gust Gils nog te Nederland voor uit eigen werk: in de kerk van Ruigoord (2000) en bij het Sunsation Festival (1999), nabij Lelystad.

Onze medewerker Andy Fierens, die Gust Gils te gast had in zijn radioprogramma: "Een groot verlies voor de Vlaamse literatuur. Een van de weinige dichters waar ik echt van hield en die mij enorm beïnvloedde. De dood komt altijd te vroeg, maar van Gust Gils had hij gewoon met z'n fikken moeten afblijven."

Zie ook de informatie over Gust Gils en zijn twee nog verkrijgbare boeken op www.boekboek.nl.
(Rottend Staal Online, 13-11-2002)

terug naar boven


NIEUWE BUNDEL INGMAR HEYTZE

Utrecht - Op 26 november verschijnt Het ging over rozen, de nieuwe bundel van Ingmar Heytze. Op zijn site www.heytze.nl kondigt Heytze aan binnenkort meer nieuws over deze bundel en de te verwachten presentatie te onthullen. (Rottend Staal Online, 13-11-2002)

terug naar boven


MOOIE WOORDEN - KUNST EN GEDICHTEN

Arnhem - Een van de onderdelen van het Literatuurfestival de Wintertuin is de expositie 'Mooie woorden', die op zondag 17 november in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem geopend wordt.
Over deze expositie, waarvoor beeldende kunstenaars en dichters samenwerkten, vandaag een artikel in De Gelderlander. Beeldend kunstenaar Roland Schimmel en dichter Piet Gerbrandy komen aan het woord en geven blijk van hun voorliefde voor Aristoteles.

'Mooie woorden' is te zien tot met 2 februari 2003. Naast het werk van Schimmel & Gerbrandy zijn er de co-producties te zien van Wilma Sommers & Bart FM Droog; Mark Manders & Marije Langelaar; Grootendorst & Van den Berg & Ingmar Heytze; Uneke Kaagman & Tjitske Jansen; Jake de Vos & Albertina Soepboer; Dyane Donck & Geert Buelens; Melle Smets & Tsead Bruinja.
De opening wordt verricht door Ann Demeester (directeur W139, Amsterdam), gevolgd door voordrachten, performances, dj Gina Pelita en gratis drank.

De Gelderlander heeft overigens op haar site een Wintertuindossier geopend.
(Rottend Staal Online, 13-11-2002)

terug naar boven


BART CHABOTS VERZAMELDE GEDICHTEN

Den Haag - In september 2004 verschijnen de Verzamelde gedichten van Bart Chabot bij Nijgh & Van Ditmar. Voor dit boek, dat op zijn vijftigste verjaardag gepresenteerd wordt, maakt Chabot een scherpe selectie uit zijn vroegere verzen. Ook zal het de dan nooit uitgegeven bundel Zand erover bevatten, oorspronkeljk gepland voor 2003. Vanwege het uitkomen van het vierde deel van de omvangrijke Broodbiografie in dat jaar, heeft de uitgever het besluit genomen Zand erover eerst in de Verzamelde gedichten af te drukken. (Rottend Staal Online, 12-11-2002)

terug naar boven


DICHTER BETROKKEN BIJ MOORD OP FORTUYN? (2)

Epibreren - Welingevoerde bronnen uit Den Haag en Amersfoort meldden dat een dichter die voldoet aan de beschrijving van De Gelderlander van afgelopen zaterdag hen onbekend is. Wat de vraag doet rijzen of deze 'dichter' ooit een vers gepubliceerd heeft.
De dichters uit dit taalgebied zijn doorgaans passief betrokken bij misdaden: op een handvol zelfmoorden na is de laatste honderd jaar een behoorlijk aantal beroofd, mishandeld, gegijzeld of vermoord; vanwege nu nog onopgeheldere redenen zijn het doorgaans de Nederlandstalige prozaïsten die aan het moorden slaan.
Zie ook de Rottend Staal Onlines van 5 en 6 augustus 2001. (Rottend Staal Online, 11-11-2002)

terug naar boven


STADSDICHTERS VIRTUEEL VERGADERD

Epibreren - Om te voldoen aan de toenemende vraag naar informatie over het fenomeen 'Stadsdichter', is vanaf nu www.epibreren.com/stadsdichter geopend, waar accurate informatie over de officiële Stadsdichters van dit taalgebied op aan te treffen valt.
Het Bureau Sebes & Van Gelderen hoopt een graantje mee te pikken van het eclatante Stadsdichtersucces: op www.boekeenschrijver.nl/dichters.htm staat te lezen: "Een gemeente kan via Dichter bij Werk een stadsdichter aanstellen." Daarvoor moet natuurlijk fors betaald worden, terwijl enige expertise op het Stadsdichtergebied ontbreekt.
(Rottend Staal Online, 10/11-11-2002)

terug naar boven


WINTERTUIN: POËZIE EN POLITIEK

Epibreren - Komende vrijdag begint in Arnhem/Nijmegen het Literatuurfestival de Wintertuin. Eén van de programma-onderdelen is een avond waarbij dichters en politici zich buigen over de vraag: 'Wat kan de moderne poëzie betekenen voor de verwarde, aangeslagen democratie?', op woensdag 20 november.
Aad Nuis (D66, voormalig staatssecretaris, ex-Kamerlid, literatuurkenner én dichter) discussieert mee. De Gelderlander van 9 november drukte een interview met hem af, waarin de al eerder gehoorde uitspraak 'had de poëzie ook een oplossing kunnen bieden in het hoog opgelopen conflict tussen de LPF-ministers Bomhoff en Heinsbroek, dat ten grondslag lag aan de val van de regering-Balkenende?' aan hem voorgelegd werd. Nuis: "Nee hoor, in dat stadium is het voor poëzie al te laat. Als je de beide heren een dikke bundel poëzie zou hebben toegestuurd zouden ze elkaar er waarschijnlijk mee naar het hoofd hebben gegooid." (Rottend Staal Online, 10-11-2002)

terug naar boven


CROSSING BORDER

Epibreren - Het ANP bericht dat het Crossing Border Festival in Amsterdam de afgelopen drie dagen 8000 bezoekers naar verscheidene zalen rond het Leidseplein heeft getrokken. Donderdag en zaterdag waren uitverkocht.
Organisator Louis Behre keek zondagochtend tevreden terug op het cultuurfestival, dat volgens hem boordevol mooie optredens zat.
Vorig jaar trok Crossing Border 11.000 toeschouwers. Toen deden poptempel Paradiso en Theater Bellevue mee. Die schrapte Behre dit jaar, omdat ze volgens hem niet in het concept pasten. Behre: "Een zaal als Paradiso krijg je niet stil voor een literair optreden."

De Dichters uit Epibreren bestrijden deze uitspraak: "Het is een kwestie van de juiste mensen op de juiste manier programmeren", menen ze. "Een programma als de Maatregel zou bijvoorbeeld ook in Paradiso prima kunnen werken". Tjitse Hofman: "Wij krijgen elke zaal stil." Jan Klug: "En enthousiast".
Op de vraag of zij ooit op het Crossing Border Festival hebben opgetreden, zoals twee jaar geleden gesuggereerd werd, antwoordt Bart FM Droog: "Nee. Was in 1995 zo stom om in een joviale dronken bui Louis Behre te begroeten met de woorden "Hé, ouwe rukker! Wanneer programmeer je ons eens?" Sedertdien kunnen we het shaken." (Rottend Staal Online, 10-11-2002)

terug naar boven

CHAWWA WIJNBERG STADSDICHTER VAN MIDDELBURG

Middelburg - In januari 2003 wordt Chawwa Wijnberg (1942) voor een periode van één jaar benoemd tot Stadsdichter van Middelburg, zo meldde de Provinciale Zeeuwse Courant op 30 oktober. "Het moet een traditie worden", zegt Wijnberg. "Ik ben in ieder geval ontzettend vereerd dat ze mij hebben gevraagd."
Met het aanstellen van een Stadsdichter volgt Middelburg het voorbeeld van Dordrecht en Groningen. De bedoeling is dat de gemeente Wijnberg betaalt voor maximaal vier gedichten per jaar. Om Stadsdichter te worden moesten kandidaten in ieder geval aan twee critieria voldoen. Ze moesten landelijk poëzie hebben gepubliceerd en in de stad Middelburg wonen.

Wijnberg wordt de eerste vrouwelijke Stadsdichter van Nederland. Inmiddels wordt er ook in Zoetermeer in de gemeenteraad over de aanstelling van een Stadsdichter vergaderd. Zover bekend woont er in Zoetermeer maar één landelijk publicerende dichter, Johanna W.P. Hell (1931), dus zal de commissie die volgens D66-gemeenteraadslid Flip Huisman de Stadsdichter van Zoetermeer moet benoemen, weinig moeite met de keus hebben. Ook in Haarlem is men serieus bezig met het plan een Stadsdichter te benoemen. Over dit plan hopen we spoedig meer te kunnen berichten

In Antwerpen speculeert men er intussen lustig op los wie aldaar in januari 2003 de Stadsdichter gaat worden. Te Epibreren hoopt men dat of Gust Gils of Peter Holvoet-Hanssen Stadsdichter gaat worden. (Rottend Staal Online, 9-11-2002)

terug naar boven


DICHTER BETROKKEN BIJ MOORD OP FORTUYN?

Wageningen - De Gelderlander-verslaggevers Paul Bolwerk en Henk van Gelder berichten vandaag over een mogelijke leverancier van het wapen waarmee Pim Fortuyn is doodgeschoten. De vermoedelijke dader, Volkert van der G., zou het gekregen hebben via een dichter/beeldend kunstenaar uit Amersfoort.

Deze mysterieuze dichter is een voormalige bovenbuurman van het Wagenings kantoorpand van de Vereniging Milieu Offensief (VMO), waarvoor Volkert tot zijn arrestatie werkte. Hij is op 6 september jongstleden door de politie aangehouden op verdenking van het verstrekken van het moordwapen aan Volkert van der G.

Het recherchebijstandsteam sluit ook niet uit dat de man bij Volkerts zoektocht naar een vuurwapen als contactpersoon heeft gediend. Fortuyn werd op 6 mei dit jaar omgebracht met een semi-automatische Star Firestar. Het vuurwapen is ooit gebruikt bij een ramkraak in Emmen. Het spoor naar de vorige eigenaar loopt dood.

De bovenbuur van Van der G.'s werkgever is twee dagen na zijn arrestatie weer op vrije voeten gesteld. Eind september bevestigde justitie tegenover De Gelderlander zijn aanhouding. Daarbij werd tevens verklaard dat op de oud-Wageninger geen verdenking meer rust.

Justitie handhaaft deze verklaring inmiddels niet meer. De Amsterdamse persofficier van justitie mr. D. Kruimel laat desgevraagd weten dat de man nog steeds in beeld is in het lopende onderzoek naar Volkert van der G. Verder commentaar wordt geweigerd. De opgepakte en vrijgelaten man woont nu in Amersfoort. Hij is niet voor commentaar bereikbaar.

De Amersfoorter heeft van mei 1997 tot mei 2001 in het kantoorpand aan de Dijkstraat in Wageningen gewoond. Hij zat op de derde verdieping, VMO op de tweede. Volkert en hij hebben elkaar in die periode leren kennen. Ze bleken veel gemeenschappelijke interesses te hebben, waaronder de voorliefde voor de vegetarische/veganistische keuken. Ze kwamen ook privé bij elkaar over de vloer.

De Amersfoorter is in Wageningen bekend als dichter/beeldend kunstenaar, maar over zijn achtergrond weten weinigen iets af. Uit onderzoek van De Gelderlander is gebleken dat de dichter/beeldend kunstenaar in zijn Haagse tijd onder meer tot celstraf veroordeeld is voor zijn vermeende aandeel in januari 1982 in een gewapende bankoverval op een NMB-filiaal in Baarn.

Of de verdachte dichter een landelijk publicerend dichter is, is bij de redactie van Rottend Staal Online onbekend. De ter redactie bekende dichters uit Amersfoort, Lode Bisschop (1921) en Hans Werkman (1939), passen niet in het hierboven geschetste profiel.
Ook is het onbekend of deze dichter iets te maken heeft met de tot op heden onopgeloste aanslag op kunstenaar Rob Scholte. (Rottend Staal Online, 9-11-2002)

terug naar boven


TWEE DICHTDEBUTEN GEPRESENTEERD

Groningen - Onder grote publieke belangstelling, en met medewerking van vele dichters, muzikanten, d.j.'s en v.j.'s presenteerden onze medewerkers Daniël Dee en Sieger M. Geertsma hun debuutbundels 3D, schetsjes van onvermogen en Straatvluchter in het jongerencentrum Simplon.
Aanwezig waren onder andere een filmploeg, bezig aan een documentaire over Geertsma en een reportageteam van De Morgen. (Rottend Staal Online, 9-11-2002)

terug naar boven

ILSE STARKENBURG 'VROUW VAN DE DAG'

Amsterdam - Het portaal vrouwen.klup.nl heeft onze medewerker Ilse Starkenburg uitgeroepen tot 'Vrouw van de dag'. Starkenburg is hier natuurlijk erg content mee: "Ik sta midden tussen de info over babyluiers. Dit geluk moet ik echt even met iemand delen!" (Rottend Staal Online, 8-11-2002)

terug naar boven

REGISTREREN VOOR DICHTER DES VADERLANDSDOSSIER

Epibreren - Registreren is doorgaans de eerste stap naar het betalen voor internetpagina's. Dat kranten geld vragen voor het opvragen van hun pagina's valt ergens te begrijpen. Maar dat sinds deze week de bezoekers aan het Dossier Dichter des Vaderlands van het NRC Handelsblad, waar alle gedichten die Gerrit Komrij als Dichter des Vaderlands schreef te vinden zijn, zich moeten registreren is een omineus teken. (Rottend Staal Online, 8-11-2002)

terug naar boven

POETRY INTERNATIONAL WEB (3)

Epibreren - Of de dienstdoend redacteur van de Rottend Staal Online heeft gisteren niet goed gekeken, of de informatie is sedert deel 2 van deze reeks toegevoegd: hoe dan ook: de Nederlandse subsite http://netherlands.poetryinternational.org van www.poetryinternational.org bevat nu veel links naar Nederlandse organisaties. Waaronder ook naar www.epibreren.com. Omdat wij in de Waddenzee veel van zeiken houden: toch jammer dat 'Rottend Staal' als 'Rotting Steal' vertaald is, dat, terugvertaald naar het Nederlands, vermoedelijk zoiets betekent als 'Rottende Diefstal'. Gezien de recente zeehondensterfte klopt het rottende, maar het verband tussen staal en diefstal blijft ons vooralsnog ontgaan. (Rottend Staal Online, 7-11-2002)

terug naar boven

PHILIP HOORNE EERSTE SANDWICHDICHTER

Wevelgem - Onze medewerker Philip Hoorne debuteert met de bundel Niets met jou als eerste dichter in de veelbesproken Sandwichreeks, die onder redactie van Gerrit Komrij bij Uitgeverij 521 verschijnt.

De Sandwichreeks wordt op 16 november gepresenteerd tijdens de Trouw Schrijvers & Boekendagen in de Beurs van Berlage te Amsterdam, en wel om 13.30 uur in de Graanbeurszaal. Op dit door Uitgeverij 521 en de Poëzieclub georganiseerde evenement zijn naast Hoorne ook Gerrit Komrij, Gerrit Kouwenaar, de Dordtse Stadsdichter Jan Eijkelboom, Ilja Leonard Pfeijffer, onze medewerker Wouter Godijn en presentator Onno Blom aanwezig.

De datum voor de presentatie in Hoorne's thuisbasis Wevelgem wordt spoedig bekend gemaakt. (Rottend Staal Online, 7-11-2002)

terug naar boven


WINNAAR BOOKER PRIZE BESCHULDIGD VAN PLAGIAAT

New York - Het ANP bericht dat de Canadese schrijver Yann Martel volgens The New York Times plagiaat heeft gepleegd in zijn boek The Life of Pi (Het leven van Pi). Martell won twee weken geleden de Booker Prize.
Het boek zou sterke gelijkenissen met een oudere novelle van de Braziliaan Moacyr Scliar tonen, zo schreef de krant donderdag.
Martel kreeg de belangrijkste Britse literaire prijs voor zijn boek over een jonge Indische overlevende van een schipbreuk die zijn reddingssloep deelt met een tijger. In Max and the Cats (Max en de katten) van Scliar overleeft een jonge jood een schipbreuk en deelt hij zijn reddingssloep met een panter.
De 39-jarige Martel geeft toe dat het boek van Scliar hem heeft geïnspireerd, maar zegt het nooit te hebben gelezen. Hij zei dat het verhaal zijn aandacht trok door een recensie door de auteur John Updike, begin jaren negentig. Volgens de NYT bestaat er echter geen recensie door Updike van Scliars boek.

Of er nog meer gelijkenissen zijn tussen de Brazilaanse novelle, die gepubliceerd werd in 1990, en het nieuwe werk van Martel, moet worden bekeken wanneer beide boeken woord voor woord met elkaar worden vergeleken, aldus het ANP.
De Rottend Staal Online, altijd geïnteresseerd in plagiaatnieuws, roept lezers die het Portugees en het Engels machtig zijn, en toegang hebben tot beide boeken, op om uitkomst te bieden. Klopt de beschuldiging van The New York Times of is Martel onnozel in deze? (Rottend Staal Online, 7-11-2002)

terug naar boven


MEDEWERKERS IN DE MEDIA

Epibreren - Koop vandaag de Volkskrant, omdat de Kunst-bijlage een diepte-interview met onze medewerker Maarten van Roozendaal brengt, met daarbij een gratis paginagrote foto. Ook bevat die bijlage een artikel over hiphop-met-een-boodschap, naar aanleiding van het succes van de raphit 'Kutmarokkanen??!' van Raymtzer.

In het NPS-radioprogramma Knetterende Letteren, vanmiddag van 14.40 tot 16.00 uur op 747 AM, wordt ook over dat nummer gesproken. Het Knetterende Letteren Forum, deze week met Désanne van Brederode, Rob Schouten en onze medewerker Menno Wigman, geeft o.a. haar mening over de kwestie: 'is de rap 'Kutmarokkanen??!' van Raymzter poëzie? en rakelt hiermee een oud non-issue op, dat sedert 1997 begraven leek. Immers, toen verklaarde een rapper als Def P. van de Osdorp Posse al dat rap en poëzie twee verschillende dingen zijn. Meerdere dichters vielen hem toen bij. (Rottend Staal Online, 7-11-2002)

terug naar boven


GEDICHTENEXPORT

Epibreren - Net als tulpen, kaas en diverse drugs vinden ook Nederlandse gedichten en hun makers gretig aftrek in het buitenland.

Zo vertrekt onze medewerker Ruben van Gogh morgen naar Singapore, alwaar hij een week lesgeeft aan Nederkinderen in den vreemde. Op 14 november maakt hij zijn opwachting bij de Hollandse Club, waar hij de Clubleden zal vergasten op zijn poëzie.

In het kader van de stedenbanden tussen Groningen en Newcastle-upon-Tyne (UK) vertrekken onze medewerkers Tsead Bruinja en Sieger M. Geertsma maandag 11 november naar Engeland om daar voor te lezen uit eigen werk. Hun verblijf zal bestaan uit een optreden in Darlington tijdens de Hydrogen Jukebox avond, een gesprek met een docent van de Universiteit van Newcastle gevolgd door een klein seminar van een uur, een openbaar optreden in het Bridge Hotel aan de rivier Tyne, een ontmoeting met de Lord Mayor en een bezoek aan een school waar Bruinja en Geertsma twee uur lang met een klas literatuurstudenten zullen gaan praten over poëzie en voor zullen lezen uit eigen werk. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en de gemeente Groningen.

terug naar boven


POETRY INTERNATIONAL WEB (2)

Epibreren -Inmiddels is de inhoud van www.poetryinternational.org weer gewijzigd: nu figureren naast Gerrit Kouwenaar Patricia de Martelaere, Erik Lindner, Wim Hofman, onze medewerkers Sieger M. Geertsma en Menno Wigman, Bart Moeyaert, Jan Baeke, Anne Feddema en Anne Vegter. Van deze dichters zijn Engelstalige biografiepagina's op de site aan te treffen. Helaas zonder gedichten en zonder links naar hun thuispagina's en gebaseerd op de bio's van Poetry International 2002 (geschreven eind 2001/begin 2002), dus niet echt actueel meer. Dat Sieger M. Geertsma dit weekende debuteert bij Uitgeverij Passage blijft bijvoorbeeld onvermeld.

In het NRC Handelsblad van vandaag laat de doorgaans goed geïnformeerde Ward Wijndelts projectleider Arnolda Jagersma aan het woord over de site: "Er was altijd al ontzettend veel poëzie op internet te vinden, maar meestal van amateurs. Wat ontbreekt was een website met een redactie, die aandacht besteedt aan het werk van kwaliteitsdichters."

Bart FM Droog, hoofdredacteur van deze krant: "Er zijn meerdere poëziewebsites mét redacties, die aandacht besteden aan het werk van kwaliteitsdichters, zowel in binnen- als buitenland. Zie bijvoorbeeld De Gekooide Roos, het Friestalige Kistwurk,, het religieuze Chroom Digitaal, de voortreffelijke site van het Poëziecentrum met veel online artikelen uit de Poëziekrant, en als ik me niet vergis bestaat er ook ziets als Rottend Staal Online, met gedichten en uitvoerige informatie van en over o.a. Stephen Dunn, Lenze L. Bouwers, Sieger M. Geertsma, Louis Th. Lehmann, Tonnus Oosterhoff, Menno Wigman en 120 anderen, allen volgens die Arnolda Jagersma dus géén kwaliteitsdichters. Ze wordt vriendelijk bedankt." (Rottend Staal Online, 6-11-2002)

terug naar boven


MEER NIEUWS OVER DE ANTWERPSE STADSDICHTER

Epibreren/Antwerpen - Inmiddels is er iets meer bekend over de Antwerpse Stadsdichter, die op Gedichtendag 2003 benoemd zal worden. Dat zal in ieder geval niet Hugo Claus zijn. Hij heeft al geweigerd. Liesbeth van Dalsum sprak Benno Barnard, wiens naam als komend Stadsdichter herhaaldelijk genoemd wordt, en Andy Fierens, een van de initiatiefnemers.

Liesbeth van Dalsum: "Benno, voel je ervoor om de Stadsdichter van Antwerpen te worden?
Benno Barnard: "Neen, om dezelfde reden waarom ik ook geen clown wil worden. En ja, omdat een Hollander als Stadsdichter mij een geschikte straf lijkt voor dit xenofobe Antwerpen. Aan ons hebben ze namelijk nog meer de pest dan aan Marokkanen."
Van Dalsum: "Wat zijn je plannen als eventueel Stadsdichter?"
Barnard: "In elk geval niet het bezingen van stedebouwkundige successen of vooraanstaande stadsgenoten. Misschien dat ik een aantal gedichten over de stad zelf schrijf; anderzijds: die heb ik al geschreven. Zie bijvoorbeeld mijn komende bundel Getierd hebbende doden (Uitgeverij Atlas, Amsterdam/Antwerpen, februari 2003)."
Van Dalsum: "Wie is volgens jou de beste kandidaat?"
Barnard: "In poëtisch opzicht Leonard Nolens, in uitvoerend opzicht Tom Lanoye, in etno-politico-historisch opzicht mijzelf."

Van Dalsum: "En Andy, wie gaat het nu worden?
Andy Fierens: "Geloof in ieder geval niet wat je in de kranten leest. Dat Lanoye stadsdichter wordt, staat lang niet vast. We gaan met hem praten, maar het kan ook Vitalski, Wannes van de Velde, Guido Belcanto of iemand anders worden.
Maar zeker niet Benno Barnard. Hij staat op het punt om te verhuizen naar de kanten van Leuven en komt daardoor niet meer in aanmerking."
Van Dalsum: "Ach, dat is nu jammer. Wanneer kunnen we meer nieuws verwachten?"
Fierens: "Op 20 november, 16.00 uur, houdt Antwerpen Boekenstad tijdens het Literatuurfestival de Wintertuin een persconferentie in zaal Lux te Nijmegen."
Van Dalsum: "Hoe gezellig. Ik zal er zijn. "

Om Antwerpen voor te bereiden op haar komende Stadsdichter, zendt de Vlaamse krant De Morgen komende vrijdag een reportageteam naar Groningen, om te kijken hoe de Stadsdichter aldaar zich door het leven slaat. Het verslag zal vermoedelijk op 16 november in De Morgen staan. (Rottend Staal Online, 6-11-2002)

terug naar boven


POETRY INTERNATIONAL WEB ONLINE

Epibreren - Ruim voor de opening door Gerrit Kouwenaar, later vandaag te Rotterdam, en een dag voordat het volgens het NRC Handelsblad van 1-11-2002 publiekelijk zou worden, trof een van onze medewerkers de site www.poetryinternational.org in werking aan.

De Engelstalige site (op de landenpagina's tweetalig uitgevoerd) brengt gedichten van de Nederlandse dichters Anneke Brassinga, J. Bernlef (inmiddels Bernlef geheten), Remco Campert, Judith Herzberg, Tsjêbbe Hettinga, Hester Knibbe, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Gerrit Kouwenaar, Ed Leeflang, Tonnus Oosterhoff, Renée van Riessen, Toon Tellegen, Willem van Toorn en Elly de Waard. Vlamingen ontbreken vooralsnog. Onze medewerker Tonnus Oosterhoff (49) en Renée van Riessen zijn de benjamins van dit gezelschap.

Het nieuws is niet bijster up-to-date: een bericht over de Argentijnse dichter Juan Gelman, waarvoor een actie is begonnen om zijn in de jaren zeventig verdwenen schoondochter te vinden en een bericht over de Egyptische webdesigner Shohdy Surur, die in juni veroordeeld werd tot een jaar gevangenisstraf, vanwege het publiceren van een gedicht van wijlen zijn vader, de dichter en toneelschrijver Naguib Surur, de in 1978 gestorven 'wild man of Egyptian literature'.
Zijn zoon, die volgens het bericht de eerste persoon ter wereld die is veroordeeld wegens het publiceren van gedichten op het internet, leeft inmiddels in ballingschap. Helaas is het betreffende gedicht, dat zou indruisen tegen de heersende normen en waarden in Egypte, niet op de site te lezen. Er is wel een link naar een Arabische site waar het te vinden valt. Maar wie geen Arabisch kan lezen heeft daar weinig aan.

Bij de links valt op dat als enige Nederlandse organisatie Poetry International staat opgenomen. Waarom geen links naar andere Nederlandse literatuurfestivals staan opgenomen, of naar het NLPVF, is een raadsel. Maar wellicht gaat dat nog veranderen. (Rottend Staal Online, 6-11-2002)

terug naar boven

VERSREGELS OP VARKENS GETATOUEËERD

Epibreren - De Standaard brengt vandaag op de voorpagina een wel heel opmerkelijk plan: de kunstenaar Wim Delvoye, bekend van zijn 'kakmachines', gaat voor de Poëziezomer 2003 te Watou varkens deze winter tatoeëren met dichtregels. Hij wil de varkens in Watou loslaten, zoals hij al eerder varkens liet rondknorren in musea te Antwerpen, Moskou, San Francisco en Nantes. Want "wat is er meer op zijn plaats in een landelijk West-Vlaams dorp dan een stel varkens dat door kunstliefhebbers als heilige koeien wordt bekeken?", aldus Delvoye.

De Poëziezomer Watou hoopt met Devoyes naam op de affiche ook een jonger publiek aan te trekken. Door de rampzalige julimaand vielen de bezoekerscijfers van de Poëziezomr dit jaar tegen. Er kwamen 17.000 bezoekers, tegenover 20.000 het jaar voordien, zo meldt de De Standaard.

Het is nog onbekend hoe de Vlaamse Dierenbescherming reageert op dit bizarre voornemen onnozele varkens op pijnlijke wijze van poëzie te voorzien. (Rottend Staal Online, 6-11-2002)

terug naar boven

HANSISCHER GOETHE-PREIS VOOR CEES NOOTEBOOM

Hamburg - Cees Nooteboom heeft voor zijn hele oeuvre de Hansischer Goethe-Preis van de Alfred Toepfer Stiftung gekregen. Dit heeft het curatorium van de prijs maandag meegedeeld. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden.
De Toepferstichting stelt dat Nooteboom in zijn werk "filosofische, historische en kunsthistorische vorming verbindt met de poëtische lichtvoetigheid van onbevangen visuele ontdekkingen". De prijs wordt op 27 maart uitgereikt in het raadhuis van Hamburg. Eerder ontvingen o.a. Martin Buber (1951) en T.S. Eliot (1954) deze prijs. (ANP/Rottend Staal Online, 5-11-2002)

terug naar boven


ILSE STARKENBURG BERICHT OVER HAAR WERKPLEK

Epibreren - Onze medewerker Ilse Starkenburg bericht vanavond uit haar werkplek over haar werkplek, in het VPRO-programma De Avonden, rond elf uur, op Radio 747 AM. Na de uitzending is het programma online te beluisteren.
Op dinsdagavond is Starkenburg wederom in De Avonden te horen, dan tussen tien en elf in 'Music Hall. (Rottend Staal Online, 4/5-11-2002)

terug naar boven

MEER NIEUWE BUNDELS

Den Haag - De nijvere medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek hebben deze week weer een hele zwik nieuwe dichtbundels verwerkt:


Jan de Bas, Dat zijn zo de dingen waar het hier om gaat, De Prom, [Baarn], 2002
Corja Bekius, Een blauwe tuin [foto's Corja Bekius ... et al.], Kok, Kampen, 2002
Arjen Duinker, Misschien vier vergelijkingen - gedichten, Meulenhoff, Amsterdam, 2002
M.A. Groeneweg-de Reuver, Niet altijd antwoord, Hardeman, Ede, [2002]
Gerrit Kouwenaar, Totaal witte kamer, Querido, Amsterdam, 2002
Hans Wap, Een huismus op stelten - dierengedichten, De Weideblik, Varik, 2002

Bij wijze van test zijn onder de titels links naar www.google.com gelegd, die automatisch naar online-recensies, zo die er zijn, zouden moeten leiden.

Bovenstaande gegevens komen van de site www.kb.nl/netuit/. Bloemlezingen, herdrukken en werken van ijdelheidsuitgeverijen zijn in bovenstaande overzicht niet opgenomen. (Rottend Staal Online, 4-11-2002)

terug naar boven

5000 EURO VOOR ANTWERPSE STADSDICHTER

Epibreren - Onze lezer Thomas Blondeau schrijft: "Het VRT-journaal meldde dat het honorarium voor de Antwerpse Stadsdichter 5000 euro gaat bedragen. De eerste keuze gaat uit naar Hugo Claus. Doch vermoedelijk wil hij de titel stadsdichter niet dragen, daar hij zich niet wil verbinden aan een bepaalde stad of instelling. Evenzo heeft hij testamentair laten vastleggen dat hij geen straat of plein naar zich vernoemd wil hebben.
Mocht Claus zich niet melden dat gaat de keuze uit naar Tom Lanoye of Benno Barnard."
(Rottend Staal Online, 4-11-2002)

terug naar boven


BOEKEN OP DRIFT

Epibreren - Op 6 juli 2002 berichtte de Rottend Staal Online over het Amerikaanse initiatief www.bookcrossing.com, waarbij boeken in de samenleving ter volksverheffing worden vrijgelaten. Met grote vertraging is het bestaan van dit initiatief inmiddels ook tot Hilversum doorgedrongen: het NCRV-radioprogramma Plein Publiek op 747 AM had er vanochtend een item over.
In Vlaanderen is op de Antwerpse Boekenbeurs de Nederlandstalige versie van bookcrossing.com gepresenteerd: www.wildeboeken.be. (Rottend Staal Online, 4-11-2002)
terug naar boven

VAN GOGH VERDWENEN UIT HET VAN GOGH MUSEUM

Amsterdam - Een oplettende medewerker ontdekte vanochtend dat er één Van Gogh minder in het Van Gogh Museum aanwezig was dan de avond ervoor. Het betreft een exemplaar van 1.80 meter hoog. Een zeldzaam stuk, moet ook de organisatrice van het museumnachtprogramma van het Van Gogh Museum, Carine Brinkman, erkennen. "Het thema was 'Schoonheid', vandaar dat we speciaal deze Van Gogh van stal gehaald hadden. Het is dan wel triest te moeten constateren dat hij blijkbaar aan het eind van de avond zomaar de portier kon passeren".
De portier treft naar eigen zeggen geen blaam: "Ja, als je ziet wat hier zo'n avond in- en uitloopt valt zo'n Van Gogh ook nauwelijks op: ik zag een aantal Vermeers, een De Kooning, en drie Cremers rondlopen, dat zegt toch genoeg."
Als iemand Ruben van Gogh gezien heeft wordt hij of zij vriendelijk verzocht het Van Gogh Museum in te lichten. (Duco Staal, Rottend Staal Online, 3-11-2002)

terug naar boven


VLAAMS POËZIEVOLKSFEEST

www.boek.be meldt: "In januari 2003 is er weer de Gedichtendag. Maar Vlaams minister-president Patrick Dewael maakt van 11 juli 2003 ook een soort van gedichtendag. De minister-president maakte op 18 oktober afspraken terzake met Richard Celis en Sooi Daems, respectievelijk de voorzitter en de directeur van de v.z.w. 11-daagse Vlaanderen-Europa. De Vlaamse regering wil ook in 2003 via de festiviteiten rond 11 juli de betrokkenheid en participatie bevorderen van de inwoners van Vlaanderen bij de gemeenschap en hun samenleving. De Vlaamse Feestdag moet in 2003 een even groot volksfeest zijn als dit jaar, zo zegt Dewael. De elfdaagse periode van feestelijkheden naar aanleiding van de Vlaamse feestdag zal volgend jaar plaatsvinden onder de noemer Vlaanderen Feest 2003. Vanaf 2003 zullen de feestelijkheden in het kader van de Vlaamse feestdag telkens rond een bepaald thema plaatsvinden. Voor 2003 wordt geopteerd voor de poëzie. Staan er ons (gesubsidieerde) literaire barbecues te wachten?"
De laatste opmerking slaat op de barbecues die de Vlaamse regering op 11 juli 2002 massaal subsidieerde. (Rottend Staal Online, 3-11-2002)

terug naar boven


OVERKOEPELENDE GEDICHTENDAGSITES? EEN ROTZOOI!

Epibreren - Nu meer en meer organisaties plannen voor de komende Gedichtendag, donderdag 30 januari 2002, openbaren is het wel heel tragisch dat de overkoepelende sites óf niet werken óf uiterst gebruikersonvriendelijk zijn. De Vlaamse Gedichtendagsite www.begeerte.be is nog steeds onder constructie, net als voor, tijdens en na Gedichtendag 2002.
Op de Nederlandse Gedichtendagsite www.gedichtendag.nl vinden de makers het blijkbaar belangrijker het Comité van Aanbeveling en de sponsoren te noemen, dan het de bezoekers naar nuttige informatie te leiden. Rottend Staal Online vroeg ervaren internetgebruikers hoeveel tijd ze nodig hadden om op die site de Diergedichtenquiz en het activiteitenoverzicht te traceren.
De snelste had één minuut nodig, het merendeel twee minuten (deze mensen klikten overal op het scherm in de hoop iets te vinden), twee van de ondervraagden kostte het zelfs vijf minuten en één had na tien minuten geen van beide weten te traceren. Was internet niet uitgerekend het medium voor makkelijke en snelle informatie-overdracht? (Rottend Staal Online, 1/3-11-2002)

update 4-11-2002: tot 3 november vertoonde www.begeerte.be de mededeling dat de site rond de 30ste oktober in werking zou treden. Op 4 november is dat veranderd in 15 november.

terug naar boven

ANTWERPEN KRIJGT STADSDICHTER

Antwerpen - Antwerpen wordt de derde stad binnen dit taalgebied met een eigen stadsdichter, zo meldde onze medewerker Richard Steegmans vanuit Vlaanderen. Zijn bron was De Standaard van gisteren:

"Op de volgende Gedichtendag, eind januari [= 30-1-2003], stelt de vereniging [= Antwerpen Boekenstad] een meerjarenplan voor waarbij heel literair Antwerpen een vinger in de pap te brokkelen had. In afwachting kondigde [Michael] Vandebril al aan dat er tegen die tijd een Antwerps stadsdichter wordt aangesteld, die een keer of zes per jaar een gedicht mag leveren over de Antwerpse actualiteit."

Het is te Epibreren niet bekend of deze stadsdichter, gelijk Jan Eijkelboom (Dordrecht) en Bart FM Droog (Groningen), wordt benoemd door het college van burgemeester en schepenen, noch wat het honorarium voor de eerste Vlaamse stadsdichter zal zijn. (Rottend Staal Online, 1-11-2002)

terug naar boven


het nieuws van nu

terug naar boven

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.
Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief