augustus 2001

REDACTIE ROTTEND STAAL ON THE ROAD

Epibreren - Tot 5 september zal de Rottend Staal Online niet verschijnen wegens werkzaamheden der redacteuren in Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië.
We verwijzen onze lezers dan ook naar onze collega's van VPRO's De Avonden, Boeklog, Het Boekblad en Onze Taal voor vrijwel dagelijks ge-update literatuur-gerelateerde informatie.
(Rottend Staal Online, 27-8-2001)

terug naar boven


EXCLUSIEF: DE DICHTERS UIT EPIBREREN VEILIG TERUG TE EPIBREREN

Epibreren - Om 01.22 uur bezorgde het veer Charon een zilverkleurige Volkswagen Bora met drie vermoeide 'Dichters uit' terug op het eiland van een lange en hete dag op Lowlands. Voor circa 700 mensen brachten ze daar een vijftien minuten durende voorstelling, ditmaal voor de verandering met videoprojecties van door Jan Klug geproduceerde en gefabriceerde animaties.

Van de 56.300 in eerste instantie niet in dichters geïnteresseerde festivalgangers kocht er desalniettemin één de bundel 'Deze dagen' bij de signeersessie, waarmee Bart FM Droog de enige dichter was die via de officiële kanalen een dichtbundel verkocht bij Lowlands 2001 (en naar verluid de enige literaire auteur die er überhaupt een boek verkocht). Als eerste reactie op wat zij van Lowlands vonden, antwoordden de dichters: "Het was er te heet en het was er te vol. Dus reden we ter verkoeling uiteindelijk weer Noordwaarts, om bij het Noorderzon-Festival in Groningen nog een te gek concert van Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU) bij te wonen. Dat was echt speciaal: ze speelden voor 500 mensen de sterren van de hemel. Het begon te regenen, harder en harder. Een klein deel van het luchtig geklede publiek koos het hazepad. Waarop de violist van DAAU zei dat mensen met angst voor longontsteking op het beschutte podium plaats konden nemen. Een honderdtal mensen bevolkte daarop rustig de zij- en achterkanten van het podium. En DAAU speelde gepassioneerd door, voor de mensen op het podium en voor de 300 mensen die in de stromende regen de tribune bleven bezetten. En DAAU mocht niet ophouden: zelden hebben we een massaler 'meer, meer!' horen roepen na afloop van een concert." (Rottend Staal Online, 27-8-2001)

terug naar boven


DE DICHTERS UIT EPIBREREN VEILIG OP WEG NAAR LOWLANDS

Epibreren - Om 06.39 zijn De Dichters uit Epibreren in een van airconditioning voorziene zilverkleurige Volkswagen Bora naar Lowlands vertrokken. (Rottend Staal Online, 26-8-2001)

terug naar boven


DE DICHTERS UIT EPIBREREN BEREIDEN ZICH VOOR

Groningen - Op het Noorderzonfestival te Groningen trof Liesbeth van Dalsum zojuist twee van de drie Dichters uit Epibreren, op het terras van Meindert Talma's SRV-wagen. Terwijl de muzikant, Jan Klug, zich op het muziekpodium aan de plantsoenvijver de longen uit het lijf blaast met de formatie Dreambreak Junkies bespreken de dichters Droog en Hofman en prozaïst Talma met hun uitgever Anton Scheepstra de te volgen strategie voor hun derde Lowlands-optreden, morgen.
Scheepstra: "... en denk erom, jongens, dat jullie de naam van de uitgeverij na élk gedicht of verhaal noemen, alsmede de titel van het boek waaruit het komt."
Hofman: "Dat zal moeilijk gaan, daar hebben we geen tijd voor. We hebben een voorgeprogrammeerde computeranimatielichtbeeldenshow die exact 15 minuten duurt, met vijf seconden pauze tussen de gedichten."
Talma: "No, it's not possible., I'm sleeping in a room with ome Hajo."
Droog: "Fuck oma Heejo."
Talma: "Yes, oma Heejo."
Van Dalsum: "Heren uit Epibreren, ik wil even interpelleren!"
Hofman: ''Ja joh?"
Van Dalsum: "Hoe voelt dat nu, op zo'n vooravond van een Lowlands-optreden?"
Droog: "Ik voel me als afval in een ruimte. 't Is wel weird: las vanmiddag in een krant dat de 57.000 bezoekers gemiddeld 22 zijn, 50% studerend, 50% werkend. Ach, vroeger, in de vorige eeuw, ... toen je nog werkeloos kon zijn, als jongere, festivals goedkoper waren en de staat je van poen voorzag. Maar nu... me eerst maar eens bezatten, want het wordt straks vroeg op."
(Rottend Staal Online, 25-8-2001, 22.30 uur)

terug naar boven


UITGEVER JO PETERS OVERLEDEN

Limburg - Jo Peters, uitgever van de bibliofiele uitgeverij Herik en organisator van De Dag van de Poëzie te Landgraaf, is op 61-jarige leeftijd overleden. (Rottend Staal Online, 25-8-2001)

terug naar boven


MAGER DICHTERSAANBOD OP AMSTERDAMSE UITMARKT

Epibreren - Hoewel de Amsterdamse Uitmarkt zich aanprijst als 'het culturele hart van Nederland' is het dichtersaanbod er erg karig. Wel staan de Rottend Staal medewerkers Adriaan Bontebal, Meindert Talma en Simon Vinkenoog en de Johnny van Doornprijs 2001 winnaar Tom Lanoye er geprogrammeerd naast de hippe rapdichter Ilja P en de poëziepopgroepen D.O.M. en Naar Tevredenheid, maar op het totaalaanbod is het lage gehalte aan dichters curieus te noemen. Wel zijn er talloze prozaïsten: Kader Abdolah, Robert Anker, René Appel, Marion Bloem, Khalid Boudou, Fleur Bourgonje, Jessica Durlacher, Karel Glastra van Loon, Mensje van Keulen, Jacques KLöters, Tomas Lieske, Guus Luijters, Carry Slee, Bart Vos, Lulu Wang, Nilgün Yerli en Sytze van der Zee. Allen aan te treffen in de Literaire Salon in het Park Hotel, dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur.
(Rottend Staal Online, 24-8-2001)

terug naar boven


RUTGER KOPLAND OP LOWLANDS?

Epibreren - Zaterdag vervangt in het programma Beeldspraak op Lowlands Rutger Kopland middels een videobewerking van een van zijn gedichten de dichter Lernert Engelberts, die op het laatste moment besloten heeft zich liever in Seattle dan in Biddinghuizen op te houden, aanstaande zaterdag. (Rottend Staal Online, 24-8-2001)

terug naar boven


HOMOSEKSUELE DICHTERS

Epibreren - Op de redactie arriveerde een merkwaardige brief, waarin de scribent zich beklaagde over het hoge gehalte homosuele dichters binnen dit taalgebied. Bijgevoegd was een zogeheten 'roze' lijst, waarop alle dichters die vallen/vielen op gelijkseksigen uit de laatste honderdtwintig jaar vermeld stonden, met daarbij de oproep hun "immorele en losbandige verzen te verbieden". Los van deze ietwat gestoorde oproep vormt de lijst interessante informatie, welke we graag als service aan onze homosuele bezoekers zouden willen publiceren. De privacy-wetgeving verhindert dit echter. Vandaar dat we ons beperken tot het citeren van de namen van langverstorvenen: "P.C. Boutens (lees de immorele verzen van Andries de Hoghe!), Jacob Israël de Haan, Kloos en Verwey (tot op zekere hoogte, lastige kwestie), J.A. Dèr Mouw (biseksueel), Hans Lodeizen, Jac. van Hattum, Guido Gezelle en Maurice Gilliams (slechts een vermoeden), Ida Gerhardt, Anna Blaman, Marko Fondse en -- soms zeer interessant -- Johan C.P. Alberts." (Rottend Staal Online, 24-8-2001)

terug naar boven


COMMISSIE ONDERZOEKT CHAOS DICHTER BIJ

Gearslacht (ANP) - Oud-Kamerlid Tara Varma Singh (Groen Links) wordt voorzitter van een commissie die het onderzoek gaat begeleiden naar de chaos rond het poëziefestival Dichter Bij op 19 augustus. Dat heeft de gemeente Gearslach donderdag bekendgemaakt.
Wie het onderzoek gaat uitvoeren is nog niet bekend. Gearslach heeft aan vier deskundige bureaus een offerte gevraagd. De gemeente maakt eind deze maand in overleg met de commissie-Varma Singh een keuze. Dichter Bij, in het recreatiegebied De Waddenzee, liep na afloop helemaal uit de hand, omdat er voor duizenden bezoekers geen vervoer was. Talloze kleumende feestgangers moesten daardoor in de regen op de tast de weg naar Leeuwarden vinden. Circa achtduizend van hen zijn nog steeds vermist en het Friese platteland wordt geteisterd door verwilderde figuren.

De organisatie van Dichter Bij en betrokken instanties hebben hun medewerking aan het onderzoek toegezegd. De gemeente Gearslach wil dat het onderzoek uiterlijk eind oktober dit jaar klaar is. Een van de vragen die in het onderzoek aan de orde komen is of de Waddenzee wel geschikt is voor grootschalige evenementen. (Rottend Staal Online, 24-8-2001)

terug naar boven


STRANDPOËZIE VAN WIM DE BIE

Epibreren - Op Wim de Bie's spannend internetdagboek Bieslog is vandaag een opgetogen strandgedicht geplaatst. (Rottend Staal Online, 23-8-2001)

terug naar boven


LITERATUUR OP LOWLANDS

Epibreren - De jeugd van tegenwoordig heeft geld teveel. Anders valt niet te verklaren waarom jongeren fl. 195,- neerleggen om naar dichters en prozaïsten te kijken die zich komend weekend in een van de vele tenten van het Lowlands Festival nabij het barre Biddinghuizen ophouden.
Lowlands, oorspronkelijk als muziekfestival begonnen, is inmiddels uitgegroeid tot een literatuurfestival dat tienduizenden hangjongeren trekt. Daartoe heeft men dit jaar o.a. Mark Boog & Poetry in Motion, Dichters dansen niet (uit Brussel en Amsterdam), De Dichters uit Epibreren, Ronald Giphart, Erik Jan Harmens & Herman van Bostelen, Ramsey Nasr en Meindert Talma geprogrammeerd. Ook zijn er films van het duo Annemarieke Coenders en Paul de Heer (opererend onder de naam 'Kras') te zien en treden naar verluid tal van bandjes op. (Rottend Staal Online, 23-8-2001)

terug naar boven


DEELNEMERS EN PROGRAMMA PONTES FESTIVAL KRK

Epibreren/Krk - Volgende week dinsdag begint het literatuurfestival en -congres Pontes 2001., op het idyllische eiland buitengaats Kroatië. Aan dit internationale literatuurfestival nemen 35 literatoren uit 12 landen deel: uit Albanië Olimbi Velaj (auteur en vertaler), Etleva Tafa (auteur) en Dukagjin Hata (criticus);uit Bosnië Nenad Velickovitsj (auteur, uitgever en organisator), Ajdin Husitsj (auteur en slammer), Nermin Aganovitsj (auteur), Adisa Bašitsj (auteur), Admir Mujkitsj (kunstenaar), Boriša Gavrilovitsj (uitgever) en Josip Mlakitsj (auteur); uit Bulgarije Mirela Hristova (auteur en uitgever) en Aziz Nazmi Shakir-Tash (auteur en vertaler); uit Duitsland Dirk Hülstrunk (auteur en slammer), Markim Pause (auteur en slammer), Xóchil Andrea Schütz (auteur, slammer en criticus), Lasse Samström (slammer),Wehwalt Koslovsky (auteur, organisator en slammer), Jan Klug (muzikant, uitvinder, filmmaker en essayist), Timo Brunke (slammer) en Rayl Patzak (slammer); uit Georgië Tengiz Verulava (auteur); uit Italië Remo Urso (auteur en galeriehouder); uit Joegoslavië Jelena Markovitsj (auteur en vertaler); uit Kroatië Mario Kovac (theaterdirecteur en slammer), Simo Mraovic (auteur), Milan Fošner (dichter), Milena Benini (auteur, vertaler en organisator), Dunja Lakuš (auteur en organisator), Katarina Mazuran Jurešic (auteur en organisator) en Valerij Jurešic (uitgever en organisator); uit Macedonië Ivica Anteski; uit Nederland Bart FM Droog (dichter) en Kirsten van den Hul (coördinator van een vertaalprogramma) enuit Slovakije Peter Šulej (auteur en uitgever).
Op het programma staan workshops, schrijversoptredens, films, de literaire bootreis 'Drunk Boat', de 'International Book Exhibition', een boekenbeurs en de 'First Croatian Open Championship in SLAM'.
Serge van Duijnhoven, eerder in onze berichtgeving aangekondigd als deelnemer, heeft zich vanwege familieomstandigheden moeten terugtrekken (Rottend Staal Online, 22-8-2001)

terug naar boven


VANAVOND MARK BOOG OP RADIO 747

Hilversum - Hedenavond valt een half uur durend gesprek met Mark Boog te beluisteren over zijn boek De vuistslag. De hoofdpersoon in De vuistslag is op straat neergeslagen. In het ziekenhuis lopen slaap, ijlkoortsen en werkelijkheid naadloos in elkaar over. Zijn verweer bestaat uit het obsessief gefilosofeer, waarbij zijn bezoekers vergast worden op een spervuur van monologen. Het is de patiënt die de werkelijkheid naar zijn hand probeert te zetten. Tussen 23.00 en 23.30 uur, De Avonden, VPRO Radio 747 AM.
Later deze week treedt Boog samen met Poetry in Motion op bij het Lowlands Festival (reeds uitverkocht). (Rottend Staal Online, 21-8-2001)

terug naar boven


DICHTER BIJ KENT DRAMATISCH EINDE

'Het was een uitstekend festival, met prikkelende voordrachten', volgens Algemeen Dagblad-recensent b.d. Ruben van Gogh. 'Niet eerder was ik als dichter zo dicht bij de bij hermetisch opgesloten als vruchtwaterkind' sprak een opgetogen Chantalle Rozenvoet.

Gearslach - Publiek en deelnemers waren het er roerend over eens: het Dichter Bij Festival was meer dan geslaagd. Daarom is het zo jammer dat het na afloop radicaal uit de hand liep, door onverantwoord gedrag van enkele raddraaiers, taxichauffeurs en oververhitte agenten.

Hoewel het de hele dag stralend weer was begon het rond half elf van Wadden- tot Barentszee te stormen. Golven bereikten een hoogten van acht meter. Schepen vergingen, meeuwen stortten neer en zeehonden sloegen tegen de dijken te pletter. Desalniettemin volgde de stoet van negenduizend bezoekers in vol vertrouwen de wadloopgidsen door het zuigende slijk, wind en golven trotserend.

Na een barre tocht bereikte men Moddergat, waar de ellende pas echt begon. De achttien bussen, die gereed stonden voor het verdere transport naar Leeuwarden, werden door taxi's ingesloten. Het politiekorps van het nabijgelegen Paesens hanteerde daarop de lange lat om mensen de bussen in te jagen. De massa kwam in beweging, werd in de taxi's geperst en in de taxi's afgeperst tot het betalen van buitensporig hoge transporttarieven. Getergde festivalgangers begonnen daarop de weg te Moddergat open te breken en bekogelden zowel de politie als de taxi's met stukken asfalt. De politie reageerde met enkele traansgassalvo's. De taxichauffeurs kozen voor een massale vlucht buitendijks, waarbij een groot aantal taxi's zonk en voor eeuwig verdween.

Eerst toen keerde langzaam de kalmte terug. De bussen konden door de opgebroken weg niet meer vertrekken, dus ging de stoet in het duister op de tast naar Leeuwarden. En raakte vermoedelijk de weg kwijt, want te Leeuwarden arriveerde de stoet nimmer. Wel rapporteerden boeren hedenochtend grote stapels kadavers op hun landerijen. (Rottend Staal Online, 20-8-2001)

terug naar boven


VERTAALDE POËZIE UIT EPIBREREN ONLINE

Epibreren - Bij diefstal van aktenkoffers in boze buitenlanden worden de vertalingen van de bestolenen ontoegankelijk - er vanuit gaande dat die vertalingen zich in de koffers ophielden. Vandaar dat de bevolking van Epibreren deze week druk bezig is alle vertaalde Epipoëzie online te zetten. (Rottend Staal Online, 19-8-2001)

terug naar boven


DICHTER BIJ VERLOOPT VOORSPOEDIG

Dankzij de vriendelijk aard van waddenbijen verliep het festival gisteren naar wens: slechts vijf dichters raakten in paniek en werden daardoor enigszins gestoken.

Gearslach - Circa 9000 bezoekers woonden zaterdagmiddag en -avond het poëziefestival Dichter Bij mee. Met speciale bussen werden ze vanuit Leeuwarden naar Moddergat gereden, waar de wadloopgidsfamilie Soepboer hen begeleidde naar Gearslach.

Onder het genot van thee en droge kaakjes, gezeten aan tafeltjes onder vruchtbomen in de rustieke tuin van Abe Bijma, zagen ze hoe leerlingen van sportschool Bounce uit Dokkum twintig transpirerende en angstig kijkende dichters naar de bijenkorven leidden. Bij het inbrengen van de dichters begon Joost Geerts zijn gedicht 'Help, ik wil niet!' met een uitstekende mimiek voor te dragen, wat hem veel applaus opleverde. Kennelijk had hij dit gedicht eerder met de Bounce-leerlingen geoefend, want na een soortement ballet met de 'Bouncers' werd hij in zijn korf gepropt.

Hoogst spectaculair werd het toen Peter Swanborn vanuit een heftig heen en weer schommelende korf zijn performance-poëem 'Laat me eruit' orakelde. De talig- en gelaagdheid van zijn majestueuze oeuvre kwamen bij zijn voordracht optimaal tot hun recht, wat ook bleek uit het perfect getimede gezoem waarmee hij zich liet begeleidden door een zwerm Texelbijen.

Chantalle Rozenvoet, dé ontdekking van het festival, bracht, na ongeveer vier uur in haar korf gezeten te hebben, een zeer geslaagd vers dat vermoedelijk de titel 'Ben dichter bij bij' droeg. Het was zo onbegrijpelijk en onverstaanbaar dat het hele publiek ogenblikkelijk begreep dat het daarom goed moest zijn en een staande ovatie weggaf.
Toen om tien uur de dichters uit de korven verwijderd werden, bleken er vijf (Arie van den Berg, Yfke Dalhemd, Medea, Peter Swanborn en Nick J. Swarth) zich dusdanig in hun korven misdragen te hebben, dat ze daardoor enige steken hadden opgelopen. Ze zijn per helicopter naar het Academisch Ziekenhuis te Groningen afgevoerd.

Na afloop van deze eerste festivaldag vertrokken de meeste bezoekers per pontonbrug naar Epibreren, waar in de grote zaal zaal van Hotel Hel gefuifd werd tot in de kleine uurtjes. (Rottend Staal Online, 19-8-2001)

terug naar boven


VLAAMSE SITE GEWIJD AAN BLUNDERS OP DIKKE VAN DALE CD-ROM

Door fouten getergde gebruikers van de Dikke Van Dale cd-rom hebben de site 'schanDale Blunderweb' gebouwd, waarop met veel humor de fouten, de blunders en het overdreven Nederlandse karakter van de cd-rom aan de kaak gesteld worden.
De makers van schanDale, op de openingspagina: "Nuttig om te weten is ook dat, vooraleer we deze website hebben samengesteld, we contact hebben gehad met de Van Dale redactie. Daar was men evenwel niet bereid om naar onze grieven te luisteren. Ook op onze eis om een verbeterde cd-rom uit te brengen die gratis ter beschikking zou worden gesteld van alle gedupeerden die de eerste versie in hun bezit hebben, wou men niet ingaan. (Rottend Staal Online, 19-8-2001 - met dank aan www.onzetaal, die de site eerder deze week al signaleerde)

terug naar boven


RUIMTE IN UITVOERING

Groningen - In het kader van de fotomanifestatie 'Noorderlicht' heeft fotograaf Henk Veenstra 'verruimende beeldopnamen' gemaakt van de auteurs Willem Jan van Wijk, Tjitse Hofman, Anton Brand, Mathijs Deen, Simon Vinkenoog, Karel ten Haaf, Albertina Soepboer, Selma Parmentier, Meindert Talma, Hannie Rouweler, Bart FM Droog, Jos Tolboom, Peter Visser en Ronald Ohlsen - allen publicerend bij de tienjarige Uitgeverij Passage.

De expositie van deze foto's is gedurende Noorderlicht (25 augustus - eind september) te zien in boekhandel Scholtens Wristers, Guldenstraat 20, te Groningen. De opening vindt plaats op zaterdag 25 augustus, 17.30 uur, waarna een borrel in Café Marleen (Kleine Pelsterstraat 7) volgt. (Rottend Staal Online, 18-8-2001)

terug naar boven


HOE NAAR DICHTER BIJ?

Gearslach/Epibreren - Gezien de verwachte toestroom van 9000 bezoekers aan het festival Dichter Bij, heeft de organisatie 18 bussen ingehuurd, die vanaf station Leeuwarden de poëzieminnaars naar Moddergat brengen, alwaar het al wadlopende verder gaat naar Gearslach.
Chantalle Rozenvoet, een van de relatief onbekende dichters die aan het festival deelnemen, heeft naar aanleiding van het festival al een uitnodiging binnen gekregen een gedicht te publiceren in het tijdschrift Propria Cures - een uitnodiging die ze vanwege het kleuterkarakter van dat blad natuurlijk heeft afgeslagen.
Het festival zal exclusief gecoverd worden door de Rottend Staal Online - helaas voor Boekblad, dat een reportageteam voor zijn rubriek 'Boekblad Was Erbij' naar Dichter Bij wilde laten afreizen. (Rottend Staal Online, 17-8-2001)

terug naar boven


DICHTER HOONT HUISDICHTERS

Groningen - In het gastenboek van de huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen - Petra Else Jekel en Daniël Dee - plaatste Albert Schaalma, dichter en lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde gisteren dit opzienbarende bericht:

"Het spijt me, maar zelden heb ik slechtere gedichten gelezen dan die van jullie. Ze zijn slecht omdat ze vals klinken, d.w.z. geposeerd en modisch zijn en zich 'artistiek' voordoen. Dat de gebrekkige techniek deze zaken accentueert spreekt vanzelf. Jullie presentatie en zelfbeeld zijn gelukkig dik in orde; die dingen zullen wel blijven."

De redactie van de Rottend Staal Online is erg verheugd over deze nieuwe openheid in de poëziewereld. Dichters zouden vaker hun eerlijke mening moeten durven geven in plaats van het achterbakse achter elkaars ruggen om gelaster. Pikant detail aan dit verhaal is dat zowel Schaalma als Dee en Jekel medewerker zijn aan Rottend Staal Online.

Liesbeth van Dalsum vroeg de huisdichters om een eerste reactie:
Dee: "Sorry, ik heb het te druk met belangrijkere zaken. Het is namelijk vandaag 16 augustus en dat is de sterfdag van Elvis Presley (1935-1977), die ik nog steeds herdenk. Voorts is de motor van mijn tondeuse doorgebrand en heeft mijn vriendin me, na bijna drie jaar, in de steek gelaten. Ik heb dus, eufemistisch gesproken, een vervelende dag. Ik denk dat ik daar maar eens een gedicht over ga schrijven, dat heel erg vals klinkt (met een tikkeltje geposeerd en modisch zelfbeklag).
Jekel: "Ik heb meer dan eens gezegd dat als er op mijn werk als huisdichter eens een duidelijke reactie binnen zou komen, hetzij negatief, hetzij positief, dat ik dan mijn ambtsjaar als huisdichter als geslaagd beschouw.
Bij deze is dat voor het eerst echt zo duidelijk gebeurd. Ik kan morgen dus met een gerust hart en een tevreden gevoel het ambtsjaar afsluiten en de de fakkel doorgeven aan de volgende huisdichter, opdat die maar hetzelfde mag overkomen :-)."
(Rottend Staal Online, 16-8-2001)

terug naar boven


ROTTEND STAAL ÉÉN JAAR ONLINE

Epibreren - Het internetpoëziedagblad 'Rottend Staal Online' bestaat vandaag precies één jaar. Hoeveel bezoekers in dat jaar het dagblad bezochten is niet precies bekend, daar de teller enkel bezoekers registreert die binnenkomen via www.epibreren.com of www.epibreren.com/rs.
Liesbeth van Dalsum vroeg hoofdredacteur Droog of hij met de ontwikkeling van 'Rottend Staal Online' tevreden was.
Droog: 'Ja, meer dan. Na vijf jaar de papieren 'Rottend Staal Nieuwsbrief' (oplage uiteindelijk 450 exemplaren, twee tot driemaal per jaar, ergo: bereik 900 tot 1350 lezers per jaar) en na een jaar 'Rottend Staal Online' (bereik minimaal 13.500 lezers per jaar) mag ik dat ook wel zijn, lijkt me. Curieus is wel dat de papieren versie vaker besproken werd dan de online versie. Terwijl het bereik maar ook de impact van het periodiek behoorlijk gegroeid is.
Van Dalsum: 'Je beweert dat 'Rottend Staal Online' het enige internetpoëziedagblad ter wereld is. En dat terwijl het medium internet zich bij uitstek leent voor het uitbrengen van dagelijkse ge-update periodieken. Waaraan ligt het ontbreken van echte 'concullega's?'
Droog: 'Ik denk dat daarin drie dingen spelen: In de eerste plaats is poëzie voor de meeste site-beheerders een hobby. De professionele auteurs die een site hebben zijn voornamelijk in zichzelf geïnteresseerd of hebben geen ervaring met het uitbrengen van een tijdschrift. En voor de professionele literaire site-beheerders vormt poëzie een te marginaal gebied om zich er dagelijks mee bezig te houden.
Ik vind het wel jammer dat er geen andere internetpoëziedagbladen zijn - des te meer zielen, des te meer vreugd en je zou op elkaar kunnen inspelen. En ergens vind ik het ook raar: je zou zeggen dat Rottend Staal Online mensen op ideeën gebracht zou hebben.
(Rottend Staal Online, 15-8-2001)


terug naar boven


POËZIEFESTIVAL 'DICHTER BIJ' OPENT SITE

Gearslach - Het geruchtmakende poëziefestival 'Dichter Bij' (18 en 19 augustus) te Gearslach heeft vanochtend een site geopend met informatie over de deelnemers en arrangementen: http://www.epibreren.com/dichterbij. Voor slechts fl. 449,- kunnen liefhebbers genieten van poëzie en bijengezoem. (Rottend Staal Online, 14-8-2001)

terug naar boven


POETRY INTERNATIONAL VERGAART 140.000 GULDEN VOOR INTERNATIONALE POËZIE-WEBSITE

Rotterdam - Poetry International heeft inmiddels fl. 140.000,- vergaart voor de internationale poëziesite waar men nu al een jaar over praat en die, als god het wil, in juni 2002 gelanceerd wordt, met als adres www.poetry.int.
Elk land zal zijn eigen domein krijgen, waarop elk kwartaal een 'belangrijk' dichter in zowel het Engels als in de originele taal gepresenteerd wordt met vermoedelijk tien gedichten. Redacteuren voor Australië (Gig Ryan), Colombia (Raúl Jaime Gaviria), Duitsland (Heiko Strunk en Thomas Wohlfahrt), Frankrijk (Jean-Pierre Balpe), Griekenland, Israël (Ilana Zuckerman), Italië, Kroatië (Sibila Petlevski), Marokko (Norddine Zouitni), Nederland (Tom van Eck, NLPVF), Rusland (Grigory Kruzhkov), de Verenigde Staten (India Amos)en Zimbabwe (Irene Stanton) zijn al aangesteld.
De site zal worden gebouwd door het Nederlandse bedrijf Mediamatic Interactive Publishing. Meer hierover op http://www.poetry.nl/seminar/seminar.php. (Rottend Staal Online, 13-8-2001)

terug naar boven


WEBSITE VAN SSS DRAAIENDE

Epibreren - Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS), de organisatie die jaarlijks vele duizenden literaire voordrachten binnen Nederland regelt, heeft eindelijk een website die in werking is: http://www.sss.nl/. Helaas bevat de site (nog?) geen informatie over de auteurs die via SSS te boeken zijn, wel de aankondiging dat de nieuwe schrijverslijst 'waarschijnlijk' in het najaar 2001 verschijnt. (Rottend Staal Online, 12-8-2001)

terug naar boven


HILARISCH: ILJA PFEIJFFER DE NIEUWE JOHNNY VAN DOORN

Epibreren - Een beetje aan de late kant, maar toch grappig om te melden is de ontdekking van een site met nieuws uit Almere e.o.. Daarop valt in een recensie van het Sunsation Festival, dat in juni bij Lelystad gehouden werd, te lezen:

"Ilja Pfeijffer heeft met zijn eerste dichtbundel al de begeerde Cees Buddingh'-prijs binnengehaald. Naast enkele gedichten over de zon, gaf hij ook snel ritmische stromen van woorden, die deden denken aan Johnny the Selfkicker in zijn 60-er jaren stijl. Een gedicht over de lente leek misplaatst bij de begroeting van de zomer, maar heeft vele verwarmd."

Te Epibreren is men hierdoor erg benieuwd naar hoe 'podiumdichter' Pfeijffer zich in de komende maanden ontwikkelt. Zal hij nog in 2001 er in slagen geroemd te worden als Nederlandse Beat-poëet? Of als de nieuwe Deelder?
Ook rijst natuurlijk de vraag wat Johnny van Doorn van bovenstaand citaat gevonden zou hebben. (Rottend Staal Online, 12-8-2001)

terug naar boven


BLOEDSTOLLENDE VONDST OP EPIBREREN-STRAND

Heinrich Müller, een 54-jarige zakenman uit Wuppertal op vakantie te Epibreren, deed hedenochtend een huiveringwekkende vondst bij het aanleggen van zijn strandkuil. Op zes meter diepte stootte hij op de stoffelijke restanten van de sedert juni 2001 vermiste familie Brechmayer uit Braunau.
Vermoed wordt dat de 17-koppige familie Brechmayer is omgekomen bij het instorten van hun strandkuil.
Binnen de gemeenteraad van Epibreren rijzen meer en meer stemmen diepte en omvang van de strandkuilen te reguleren. Gemeenteraadslid Yfke Dalhemd: "Het begint zo langzamerhand te gek voor woorden te worden: toeristen komen met draglines, pompinstallaties en hydraulische liften naar het strand. Werkelijk geen gezicht. En het aantal strandvermissingen is dit jaar schrikbarend hoog, daar de meeste toeristen niet geschoold zijn in het aanleggen van stevige kuilen." (Rottend Staal Online, 12-8-2001)


terug naar boven


LAATSTE KANS VOOR BEZOEK AAN OVER HET IJ FESTIVAL

Amsterdam - Vanavond vindt op het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam-Noord de laatste aflevering plaats van het Over Het IJ Festival. Met naast een optreden van De Dogtroep (vermoedelijk al uitverkocht) Het Heldenplein, waarbij dichter Serge van Duijnhoven en een rapper in een intieme container voordragen, een pleidooi voor Poncke Princens rehabilitatie wordt gehouden, verteld wordt over de historie van de NSDM-werf door oud-werknemers, een Bekende Nederlander geïnterviewd wordt door Kuno Terwindt en theatergroep LeBelle (bestaande uit verstandelijk gehandicapten) een hilarische hippieshow uitvoert. Na afloop volgt een groot feest tot 05.00 uur. Vanaf het Centraal Station vaart een speciaal festivalveer naar het NDSM-terrein, waar naast reusachtige hallen ook een verrassende verzameling oude trams te vinden is. (Rottend Staal Online, 11-8-2001)

terug naar boven


LOUIS TH. LEHMANN BESPREEKT NIEUWE GEDICHTEN-CD

In het radioprogramma De Avonden (VPRO Radio 747 AM) van vrijdag 10 augustus bespreekt Louis Th. Lehmann de cd 'Naar tevredenheid' waar Nederlandse gedichten (van o.a. Menno Wigman en Erik Lindner) op muziek zijn gezet. (Rottend Staal Online, 9-8-2001)

terug naar boven


DICHTER BIJ

Epibreren - Het opzienbarendste poëziefestival van dit jaar is ongetwijfeld het festival 'Dichter Bij', dat op 18 en 19 augustus in het Friese Gearslach georganiseerd wordt. In de tuin van imker Abe Bijma nemen twintig dichters in twintig bijenkorven plaats en dragen vanuit de korven hun gedichten voor. Saillant detail is dat naast de dichters ook twintig bijenzwermen in de korven plaats nemen.

Liesbeth van Dalsum: 'Meneer Bijma, hoe kwam u nu op dit idee?'
Abe Bijma: 'Ik ben poëzie- én bijenliefhebber. Da's één. Daarnaast stoorde ik me al jaren aan al die fantasieloze benamingen voor dichtfestivals: Dichter bij de dijk, dichter bij de molen, dichter in het park, dichter aan huis, etcetera. Dus dacht ik: laa'k het maar eens heel anders doen.'
Van Dalsum: 'Is dat niet gevaarlijk, dichters en bijen met elkaar opsluiten?'
Bijma:
'Ze worden hoogstens geprikt.'
Van Dalsum:
'Ja, maar door een hele zwerm tegelijk!'
Bijma:
'Ach kom, dat zal zo'n vaart niet lopen.'
Van Dalsum:
'Welke dichters heeft u eigenlijk bereid gevonden in de korven plaats te nemen?'
Bijma:
'Ik heb voor 50% dichters geprogrammeerd die tevens recensent zijn, zodat het evenement ongetwijfeld in hun bladen besproken zal worden: Arie van den Berg, Joris van Casteren, Tom van Deel, Maarten Doorman, Remco Ekkers, Piet Gerbrandy, Rob Schouten, Peter Swanborn, Nick J. Swarth en Hans Warren. De andere dichters zijn zondagsdichters uit de directe omgeving, zodat ik ook nog publiek trek.'
(Rottend Staal Online, 8-8-2001)


terug naar boven


DE ZINGENDE ZAAG PRESENTEERT: HET BLAUWE UUR

Op zaterdag 11 augustus presenteert Uitgeverij De Zingende Zaag haar nieuwe uitgave: Het Blauwe Uur (boek en cd-rom). Ook wordt er een sculptuur onthuld van Frank Halmans: 'H2OME een zee-egel in de storm', kan men genieten van het 'banket voor zondvloedwezens', bereid door de maal-tijd kunstenaar Henri Roquas. Er zijn voordrachten van Jan Baeke, Kester Freriks, Peter van Lier, George Moormann, Th. van Os en René Puthaar. De legendarische Dolly Bellefleur presenteert de presentatie.
Voor deze uitgave en de tentoonstelling (t/m 1 september) lieten dichters en beeldend kunstenaars zich inspireren door het beeld van de zee en het water, met name door het bijzondere fenomeen dat 'het blauwe uur' genoemd wordt. Het is het moment, meestal aan het einde van een mooie zomerse dag, dat de tijd lijkt te haperen. Het licht is diffuus, de omtrekken van de dingen lossen op en een diep melancholisch verlangen dient zich aan: je zou het liefste willen oplossen in dit oneindige blauw.

Aan Het Blauwe Uur werken mee de dichters Jan Baeke, H.H. ter Balkt, Benno Barnard, Wim Brands, Wilbert Cornelissen, Maarten Doorman, Anton Ent, Kester Freriks, Elma van Haren, C.O. Jellema, Marieke Jonkman, Anton Korteweg, Wiel Kusters, Peter van Lier, Erik Lindner, George Moormann, Th. van Os, René Puthaar, Koen Stassijns, Eddy van Vliet, Leo Vroman en Nachoem M. Wijnberg en de beeldend kunstenaars Anutosh, Hans Asselbergs, Sylvia B., Michèle Baudet, Antoine Berghs, Rachel de Boer, Krien Clevis, Moritz Ebinger, Frank Halmans, Jo Klaps, Nol de Koning, Susanne Gertrud Kriemann, George Moormann, Titus Nolte, Pang, Esther Polak, Jennifer C. Protas, Henri Roquas, Tanja Smeets, Aline Thomassen, Mark de Weijer en Luuk Wilmering.

De presentatie en de tentoonstelling vinden plaats in de Synagoge Uilenburg, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam. Aanvang 18.00 uur, gratis entree. Inlichtingen en reserveringen betreffende de bundel en cd-rom Het Blauwe Uur: www.dezingendezaaghaarlem.nl, tel. 023-532.95.08. Info over de tentoonstelling: 020-693.95.58. (Rottend Staal Online, 7-8-2001)

terug naar boven


RUBEN VAN GOGH OVER VERIGE STEDEN

Naar aanleiding van de berichtgeving in de Volkskrant over het Tuinfeest te Deventer en de vraag over verige steden in de Rottend Staal Online van gisteren sprak onze verslaggeefster met Ruben van Gogh, een van de dichters die er voordroegen.

Van Dalsum: 'Ruben, schat, hoe zit dat nu met die steden en hoe was het festival nu echt?'

Van Gogh: 'Onvermeld bleven de steden: Den Haag (Dichter aan huis), Groningen (Dichters in de Prinsentuin), die toch ook een dergelijke opzet kennen. Om over andere steden maar te zwijgen. Wel kwamen drie dichters [Eijkelboom, Ouwens en Stitou - LvD]. niet opdraven. Ik weet niet hoe het 'ziekteverzuim' van dichters dan dienaangaande afsteekt bij het gemiddelde der treindienders.
Verder was het een geslaagd festival met veel drank, en dames van dubieus allooi: zo stapten er twee uit het damestoilet, zagen mij het mannentoilet binnengaan, schoten mij aan en zeiden: "We hebben genoten..."
Waarop ik antwoordde dat ik niets wilde weten van wat zij in het toilet hadden uitgespookt.'
(Rottend Staal Online, 7-8-2001)

terug naar boven


IETS WEL HEEL BIJZONDERS... VERIGE STEDEN

Epibreren - In de Volkskrant van vandaag recenseert Peter Swanborn het Tuinfeest te Deventer, waar afgelopen zaterdag 1250 bezoekers voordrachten van tal van dichters aanhoorden. Swanborn vond het 'een even sympathiek als intiem festival waarin de poëzie op de eerste plaats kwam.' Hij besluit zijn artikel echter met deze raadselachtige opmerking: 'Afgezien van Utrecht dat de Nacht van de Poëzie heeft, kunnen andere verige steden nog veel van de Deventer Orpheus.'

Ter verheldering: een naakte Orpheus was de mascotte van het festival. Maar wat 'verig' is? De Dikke van Dale meldt dat het een gewestelijk bijvoeglijk naamwoord is, dat 'verend, elastisch' betekent' - En wat die 'verige steden' nog veel kunnen.....???
(Rottend Staal Online, 6-8-2001)

terug naar boven


MOORDENDE EN VERMOORDE AUTEURS

Epibreren - Doctor Helmuth Schädelheber, huisarts te Epibreren, heeft verrassende verschillen gevonden op het gebied van zelfmoordende, moordende en vermoorde Nederlandstalige auteurs. "Er zijn naturlijk raakvlakken en grensgevallen, maar de kans dat een moordende auteur suïcidaal gedrag vertoont ligt op 50%. Bij Vlaamse auteurs zelfs op 100%. Bij vermoorde auteurs ligt dit percentage op nihil."
Morgen wordt in VPRO's De Avonden (Radio 747 AM, 22.02-24.00) nader op dit onderwerp ingegaan: te beluisteren valt een gesprek met de schrijfster Anjet Daanje over Suikerbeest; een psychologische thriller over een man als alle anderen die slechts op een punt afwijkt. Hij moordt aan de lopende band. .
(Rottend Staal Online, 6-8-2001)


terug naar boven


ZELFMOORDENDE DICHTERS

Epibreren - De Meanderkrant -op-Zondag van vandaag (no. 147) attendeerde ons op een curieus onderzoek van de psychologieprofessor James Pennebaker van de Universiteit van Texas naar het verschil in het werk van zelfmoordende dichters en hen die dit nog moeten doen/nooit gedaan hebben.
Hiertoe onderzocht hij, geassisteerd door student Shannon Wiltsey Stirman en een computerprogramma, 156 gedichten van 9 gezelfdode dichters: John Berryman (1914-1972), Hart Crane (1899-1932), Sergei Esenin (1895-1925), Adam L. Gordon (1833-1870), Randall Jarrell (1914-1965), Vladimir Majakovski (1893-1930), Sylvia Plath (1932-1963), Sarah Teasdale (1884-1933) en Anne Sexton (1928-1974), en 135 poëmen van 9 onsuïcidalen: Matthew Arnold (1822-1888), Lawrence Ferlinghetti (1919-in leven), Joyce Kilmer (1886-1918), Denise Levertov (1923-1997), Robert Lowell (1917-1977), Osip Mandelstam (1891-1938), Boris Pasternak (1890-1960), Adrienne Rich (1929-in leven) en Edna St. Vincent Millay (1892-1950).
Wat bleek? Het taalgebruik en de woordkeus van de zelfdoders week op bepaalde punten duidelijk af: zo gebruiken ze vaker woorden als 'ik', 'me' en 'mijn', ze maken minder referenties naar 'de ander' en gebruiken minder woorden die met communicatie te maken hebben, zoals 'praten', 'delen' en 'luisteren'. Eerder onderzoek scheen overigens al eerder uitgewezen te hebben dat de zelfdodingscijfers onder dichters veel hoger liggen dan bij 'gewone' schrijvers. En bovendien zijn ze vaker depressief of manisch-depressief.

Rest de vraag of bovenstaande ook voor Nederlandstalige dichters geldt. Welke onderzoeker gaat zich wagen aan het vergelijk van bijvoorbeeld het werk van de dichtende zelfdoders Jan Arends (1925-1974), Frans Babylon (1924-1968), Dop Bles (1883-1940), Menno ter Braak (1902-1940), Jac. Braamse (1922-1987), Herman Brood (1946-2001), Hein de Bruin (1899-1947), Jan Emiel Daele (1942-1978), Jan Emmens (1924-1971), Jacob Hiegentlich (1907-1940), Halbo C. Kool (1907-1968), Renate Stoute (1950-2000) en Jotie T'Hooft (1956-1977) met dat van dichtende niet-zelfdoders?
Deze kleine inventarisatie leert wel dat vrouwelijke dichters in ons taalgebied minder snel geneigd zijn zich van het leven te beroven. Dichters die 'Jan' als voornaam hebben lopen relatief de grootste kans op zelfmoord. (Rottend Staal Online, 5-8-2001).

terug naar boven


BONTEBAL EN ZEVENBERGEN MET COLUMNKOORTS BEHEPT

Drie weken lang zaten ze bij het Tourpeloton in het wiel en schreven iedere dag een column. Adriaan Bontebal 's morgens en Harry Zevenbergen 's middags. De Tour is voorbij, maar de verslaving heeft toegeslagen. Er was geen
afkickprogramma voor schrijven beschikbaar dus gaan ze door. Vanaf maandag 6 augustus een zesdaagse werkweek voor Bontebal en Zevenbergen, die hun columns op Bontebals site publiceren. Al snel zal blijken dat de heren niet alleen alles menen te weten van wielrennen, maar dat ze eigenlijk overal een mening over hebben. (Rottend Staal Online, 5-8-2001)

terug naar boven


HUISDICHTERS PRESENTEREN BOEK

Groningen - De vorig jaar verkozen huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen, Daniël Dee en Petra Else Jekel, brengen in het kader van de KEI-week (algemene introductieweek voor aankomend studenten) op vrijdag 17 augustus in het USVA-Theater een afwisselende literaire avond, waarin hun dichtbundel Dubbelblind gepresenteerd zal worden.
Dubbelblind bevat alle gedichten die de huisdichters afgelopen studiejaar schreven in opdracht van de Rijkuniversiteit Groningen. Nadat de bundel is aangeboden aan Doeko Bosscher, rector magnificus van de RUG, die tevens de bundel inleidt, lezen Daniël Dee en Petra Else Jekel voor uit hun vers verschenen boek. Verschillende voordrachten in Nederlands en Fries en muzikale acts vullen de avond aan. Op het programma staan onder meer de Fries/Nederlandstalige auteurs Albertina Soepboer en Tsead Bruinja. Een muzikaal intermezzo komt van dichter, prozaïst en schrijfdocent aan de USVA Ronald Ohlsen. Sieger M. Geertsma zal op zijn eigen onnavolgbare wijze zijn 'hip hop poetry' ten gehore brengen, terwijl Sjef Weller de aanverwante kunst van de Nederhop beoefent. Dichter Paul Janssen tenslotte laat op het ritme van zijn stem dansparen de tango dansen. Presentator van de avond is de Dichter uit Epibreren Bart FM Droog. Er zal een open podium zijn voor wie ook iets ten gehore wil brengen, waarop Doeko Bosscher met eigen werk het spits zal afbijten. Voor dit open podium kun je je opgeven door te bellen of mailen naar: 050 3134564 (Petra), info@huisdichter.nl. Na afloop van de avond is er livemuziek in het USVA-café.
USVA-theater, Munnekeholm 10 te Groningen. Vrijdag 17 augustus 2001 vanaf 21.30 uur tot ongeveer 23.00 uur. Met afterparty tot 01.43 uur. (Rottend Staal Online, 4-8-2001)

terug naar boven


LITERATUUREXPORT (2)

Porto - In de eerste week van november 2001 wordt in Porto, met Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa, weer het FalaDura Festival georganiseerd. De organisatie wil hiervoor net als in 1999 Nederpoëzie uit Epibreren importeren. (Rottend Staal Online, 3-8-2001)

terug naar boven


SATANIST LINKT DROOG

Epibreren - Kapelaan Max Niematz van de Sint Simon in-de-verte parochiekerk heeft de banvloek over de ogenschijnlijk rooms-katholieke dichter Bart FM Droog uitgesproken. Dit omdat hij bij het op kuisheid controleren van porno-sites plots geconfronteerd werd met een website waarop naast verwijzingen naar de Satansbijbel en andere onchristelijke informatie een link naar Droog was opgenomen.

Liesbeth van Dalsum vroeg Droog er het fijne van.
Van Dalsum: 'Zo, ben je crypto-Satanist geworden?'
Droog: '!Engapmacretsal nee tiu eewt leed si tid.'
Van Dalsum: 'Sorry?'
Droog: 'Taalfa nee nav tizeb teh ni, keilohtak deog neb ki.'

Na dit verwarrende gesprek toog Van Dalsum naar kapelaan Niematz. Deze verklaarde dat gezien de puntoren van Droog, zijn geboortejaar 1966 (dat verdacht veel weg heeft van het getal van het beest) en zijn boek Hotel Hel hij altijd al bevroedde dat Droog verboden moest worden. (Rottend Staal Online, 3-8-2001)

terug naar boven


UITGEVERIJ PASSAGE VERHUISD

Groningen - Uitgeverij Passage, de geliefde uitgeverij van o.a. De Dichters uit Epibreren, Piet Gerbrandy, Karel ten Haaf, Ronald Ohlsen, Selma Parmentier, Hannie Rouweler, Albertina Soepboer, Meindert Talma en Simon Vinkenoog, is van webadres veranderd. Het nieuwe URL is: www.uitgeverijpassage.nl (Rottend Staal Online, 2-8-2001)

terug naar boven


EPIBREREN VERBODEN

Epibreren - Het Wadgebied rondom Epibreren is tot verboden gebied verklaard. Dit omdat de reddingsbrigade het meer dan beu is onnozele wadtoeristen van zandplaten te redden. Alleen al in de laatste week moest de brigade 5612 maal uitrukken om mensen voor het aanstormend vloedwatergeweld te redden.
De opmerking van een randstedelijk toerist bij redding 5613: 'Dat duurde lang. Kunnen jullie niet opschieten, luie donders!' was de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overstromen. De toerist werd derhalve gekielhaald en teruggezet op de reeds overstroomde zandplaat. Hij is sedertdien vermist. (Rottend Staal Online, 1-8-2001)

terug naar boven


het nieuws van nu vindt u hier

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.
terug naar boven


Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief