KIFTENDE DICHTERS

Epibreren - Gerrit Komrij's afrekening met Gertrude Starink, waarover we op 26 juli berichtten, is niet bij iedereen in het juiste keelgat geschoten. Zo reageerde Anneke Brassinga middels een ingezonden brief in het NRC van vandaag: "Gerrit Komrij, onze nationale kampioen van de dreun (lees 52 Sonnetten bij het verglijden van de Eeuw voor een schoolvoorbeeld van "de Boem de Boem de Boem de Boem de Boem" en de rijmelarij) betoont zich niet alleen wansmakelijk maar ook lafhartig met zijn goedkope gesmier op het werk van de onlangs overleden dichteres Gertrude Starink. Dansen op iemands graf met platvloerse klompen - ziedaar het heldendom van onze dichter des vaderlands en poëzieclub-hopman; een scribent zonder eer, zonder hart en zonder intellect.
Het was mij een paar jaar geleden als jurylid van de VSB-Poëzieprijs een vreugde het fijnzinnige, muzikale, evocatieve werk van Gertrude Starink mede te nomineren voor deze prijs."
(Rottend Staal Online, 31-7-2002)

terug naar boven


MARIE CLAIRE (2)

Epibreren - Zoals we gisteren al berichtten vond 'het Marie Claire-team' Perdu een deprimerende zaal, waar de charismatische ster Ilja Pfeijffer schitterde 'tussen de misfits en halftalenten'. Een paar van die misfits en halftalenten figureren in dat stuk, helaas anoniem:

Marie Claire: "Het aftandse zaaltje [Perdu] heeft geen podium (wat wil je ook, met geen budget), maar wel een verrijdbare tribune en een minibar. De zaal wordt spaarzaam verlicht. Ilja houdt zich op in de schaduwen. Voert afgemeten gesprekjes met de collegadichters. Houdt het Marie Claire-team kort gezelschap en is dan weer verdwenen..Wij, in de tussentijd, maken GEEN kennis met de mensen in de zaal. De meeste personen zien eruit alsof ze volledig in beslag worden genomen door hun eigen besognes en dat ter geruststelling 'poëzie' noemen. Ook een manier om je ellende te verdoezelen.
Optreden 1: op gedragen toon houdt een dichter twintig minuten lang het iambische ritme (tadúm, tadúm) in ere. Optreden 2: met natte haren van de regen in warrige strengen over zijn kalende hoofd, leest de tweede dichter met dubbele tong stukken voor uit zijn oeuvre. Optreden 3: muziek. De bluesrapper houdt veertig minuten vol dat het leven te vreselijk is om geleefd te worden. "I hate my job, I want to kill myself, no no no, better not, yeah." De pianist wordt meegevoerd op de toppen van inspiratie ('waarbij hij wordt geleid,' verduidelijkt het rondgedeelde stencil. Het Marie Claire-team overweegt subiet te vluchten."

Rottend Staal Online zocht uit wie toen in de zaal zaten en wie er voordroegen. Ondermeer onze medewerkers Tsead Bruinja en Menno Wigman.
Wigman: "Eerst de feiten: de eerste dichter die beschreven wordt is Pieter Boskma, de tweede dichter Hans Verhagen. Tijdens de avond die door Ilja was samengesteld traden Pieter Boskma, Hans Verhagen, Tjitske Mussche, Ilja Pfeijffer en ik op. De naam van de pianist is me ontschoten."
Bruinja: "Dat was Willem van Ekeren, die gedichten van Charles Bukowski op muziek van J.S. Bach bracht."
Wigman: "Ik vind het artikel, als je dit naieve getetter zo kunt noemen, van zo'n vooringenomenheid getuigen, dat het wel lijkt of ik een heel andere avond heb beleefd.. Bovendien is het ook vals: Pieter Boskma las juist gloedvol voor, Hans Verhagen was niet dronken maar ziek en Perdu is allesbehalve een achterafzaaltje dat je zo snel mogelijk moet zien te ontvluchten. Bovendien is het niet waar dat niemand zich om onze nufjes bekommerde: ik heb zelfs een minuut of vijf met ze gesproken, maar vond ze - eerlijk is eerlijk - zo naief dat ik me weer snel uit de voeten maakte. Het lijkt erop dat 'het Marie Claire-team' alles bewust heeft afgezeken ten einde Ilja's ster meer te laten schitteren. Een fraai staaltje retoriek!
Wat ik me afvraag is dit: heeft Ilja Pfeijffer dit artikel van tevoren ingezien? En zo ja, heeft hij dan niks ondernomen om zijn collega's en mederedacteuren te behoeden voor zulke achterbakse schrijfseltjes? Laten we hopen dat 'het Marie Claire-team' zich voortaan weer met modeshows en cosmeticatests bezighoudt!"
(Rottend Staal Online, 31-7-2002)

terug naar boven


HILARISCH ARTIKEL IN DE MARIE CLAIRE

Epibreren - Een onzer lezers attendeerde ons op de Marie Claire van augustus 2002. Marie Claire-medewerkster Annemieke van Twuijver volgde op vrijdag 26 april de Leidse dichter Ilja Pfeijffer van zijn 'vrijmibo' in het Amsterdamse etablissement Café de Zwart ("Als de Benjamin kent hij zijn plaats. Hij is er om rondjes te bestellen.") tot in het hoofdstedelijke poëziecentrum Perdu.
Over Pfeijffer, in de Marie Claire omschreven als 'een charismatische ster met heldenstatus in de categorie Bono en Mel Gibson' vraagt Van Twuijven zich af: 'Wat dóet Ilja Leonard Pfeijffer - een dichter die werkelijk wat te melden heeft - in deze louche entourage? U2 speelt toch ook niet meer in het clubhuis van de St. Marks Rangers Footbal Club te Dublin? (...) Het wachten is op die ene stralende morgen dat Ilja wakker wordt met de zon op zijn gezicht en bedenkt: ja, maar wat doe ik ook in die deprimerende zaaltjes, tussen de misfits en halftalenten.'

Wát Pfeijffer dan te melden heeft wordt in het artikel helaas niet duidelijk gemaakt. Desalniettemin: elk die wil lachen leze de Marie Claire! (Rottend Staal Online, 30-7-2002)

terug naar boven


DE NIEUWE STAATSSECRETARIS VOOR CULTUUR

Epibreren - Op www.regering.nl, de nieuwe regeringspropagandasite, beantwoorden de nieuwe ministers en staatssecretarissen elk acht vragen. Zo ook de staatssecretaris van Cultuur en Media, de heer Cees van Leeuwen van de LPF. Op de openingsvraag "Wat wilt u over vier jaar hebben bereikt?" is zijn respons: "Ik wil dat de files in Hilversum zijn opgelost en dat iedereen een goed gevoel heeft over het cultuur- en mediabeleid dat is gevoerd."
Hoe hij middels het cultuur- en mediabeleid de files in Hilversum denkt op te lossen is vooralsnog een raadsel. Concerten op parkeerplaatsen en voordrachten in tankstations, zodat automobilisten de file verlaten om aan 'cultuur' te doen? Of doelt hij op de opheffing van het Mediapark te Hilversum, opdat de files te Hilversum verminderen?
Ook zijn antwoord op de vraag "Hebt u hobby’s of liefhebberijen?" is ietwat verwarrend: "Ik verzamel wijnen, echte topwijnen, bijvoorbeeld uit de Medoc. Verder houd ik van sport en muziek." Dit doet vermoeden dat de wijncultuur van het ministerie van Landbouw wordt overgeheveld naar het staatssecretariaat van Cultuur. En dat wellicht 'wijn' een van de nieuwe cultuurspeerpunten wordt.

De heer Van Leeuwen is als 'Media'-verantwoordelijke helaas geen internetspecialist: "Ik heb nog niet veel met internet gewerkt, {maar] heb wel eens iets over wijnen opgezocht."

Inderdaad: 'wijn' zal het belangrijkste ingrediënt gaan worden in het nieuwe cultuurbeleid. Wie iets gedaan wil krijgen van de nieuwe staatssecretaris hoeft slechts een kistje Medoc mee te nemen. Handig om te weten voor de verzamelde cultuurlobby.
(Rottend Staal Online, 29-7-2002)

terug naar boven


DICHTERLIJKE DIEF BRENGT HAM TERUG

Vlaanderen - De site www.crimesite.be meldt dat het dagblad Het Volk op 23 juli een merkwaardig bericht plaatste over een berouwvolle dief te Gent.

"Een poëtisch gestemde dief die berouw kreeg na zijn zonde, bracht zondagochtend een gestolen Ganda-ham terug naar het Groot Vleeshuis. De hammen hangen daar per twee te drogen, en blijkbaar had J. (zoals de dief zichzelf afkort) niet aan de verleiding kunnen weerstaan. Maar hij kwam tot inkeer, stopte de ham in een plastic zak in een doos, zette die voor het Vleeshuis en schreef er een dichterlijke verontschuldiging bij."

(Rottend Staal Online, 28-7-2002)

terug naar boven


DICHTER IN DE BLOEM GEZET

Groningen - Bij de slotavond van het Dichters aan de Prinsentuinfestival hebben vier dankbare dichters op ludieke wijze een eerbetoon gebracht aan dichter/organisator Tsead Bruinja, omdat hij nu al vijf jaar de drijvende kracht achter dit literair-botanische festival is.

 
v.l.n.r. Laan, Dee en Droog. Bruinja op voorgrond. © Piet Oosterheerd, 2002  

Nadat Tjitse Hofman, Gertjan Laan, Daniël Dee en Bart FM Droog een lofdicht op Bruinja voordroegen, overgoten ze de nietsvermoedende en glunderende Fries met vier kilo bloem, wat Bruinja net iets minder dan het publiek kon waarderen. (Rottend Staal Online, 28-7-2002)

terug naar boven


MEER A. MARJA ONLINE

Ede - Op de site van Chroom Digitaal 2000 is een boeiend artikel van Ko Veldkamp over de dichter A. Marja te lezen, met tal van links en gedichten. (Rottend Staal Online, 28-7-2002)

terug naar boven


'OPROEP VOOR IN-MEMORIAMGEDICHTEN IS SMAKELOOS'

Groningen - Op deze stelling die zowel op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden als op de site van de krant te lezen is, hebben inmiddels 353 mensen gereageerd. De mening heeft zich sinds gisteren licht gewijzigd: nu is 89% het daarmee eens en 11% oneens.
Dit ontlokte Arjan Witte, de schrijver van het eerste Prins Claus In Memoriamgedicht, de volgende opmerking: "Smaak? Niets hoeft een vriendelijke daad in de weg te staan." Het grote aantal mensen dat het eens is met de stelling heeft ook dichters Daniël Dee en Harry Zevenbergen er niet van weerhouden I.M.-gedichten te schrijven.
Gelukkig lijkt het met de gezondheidstoestand van Prins Claus weer iets vooruit te gaan, wat het dichtersfront meer tijd geeft om nog meer liefdevolle I.M.-gedichten te fabriceren. (Rottend Staal Online, 28-7-2002)

update 29-7-2002, 14.42 uur: uiteindelijk brachten 426 mensen hun stem uit. Waarvan 88% het eens was met de stelling en 12% oneens, zo meldt het Dagblad van het Noorden (papieren versie).

terug naar boven


IN MEMORIAM-PAGINA ONLINE EN EEN VOLK BEREIDT ZICH VOOR

Epibreren - Verzekeringsmaatschappijen willen het overlijden van prins Claus niet langer opnemen in hun polissen, prins Bernhard bedrinkt zich in Italië en dichters schrijven rouwgedichten. Het eerste rouwgedicht is vanaf nu online te lezen. Offline blijkt dat Jean Pierre Rawie met het gedicht 'Sterfbed' (uit Onmogelijk geluk, Bert Bakker, Amsterdam, 1992) wederom heeft aangetoond dat dichters zieners zijn. (Rottend Staal Online, 27-7-2002)

terug naar boven


HAGENEES REGISTREERT INTERNETNAAM PRINSCLAUS.NL

Den Haag (ANP) - Hagenaar R. Eichhorn heeft de domeinnaam prinsclaus.nl vast laten leggen bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Uit de website van de SIDN blijkt dat de naam vrijdag officieel is geregistreerd.
Eichhorn zegt een website over de zieke prins te hebben gemaakt om informatie te kunnen geven over zijn gezondheidstoestand. "Toen ik daar zelf deze week naar op zoek ging, bleek dat ik voor internetnieuws over Claus bijzonder veel moeite moest doen. Sites van kranten spraken elkaar tegen en bij de Rijksvoorlichtingsdienst vond ik alleen de kabinetsformatie.''
Eichhorn zegt bijzonder geïnteresseerd te zijn in juist Claus, omdat de prins zijn favoriete lid van het Koninklijk Huis is. "Hij is de enige die mij aanspreekt. Hij is lekker zichzelf gebleven. Kijk maar die stropdas-act van hem."

Condoleanceregister

Aanvankelijke plannen om de website te gebruiken voor goede wensen voor de prins en eventueel een condoleanceregister heeft hij even in de ijskast gezet. Ook wil Eichhorn de domeinnaam niet exploiteren. "Dat zou niet bepaald gepast zijn."
Hij zegt maandag contact op te nemen met de Rijksvoorlichtingsdienst over de site. "Mochten ze willen dat ik stop met prinsclaus.nl, dan valt daar best over te praten." Overigens was de website zaterdag nog niet actief op internet. (Rottend Staal Online, 27-7-2002)

terug naar boven

COMMOTIE OVER I.M. PRINS CLAUSGEDICHTEN

Groningen - De redactie van Rottend Staal Online is overspoeld met telefoontjes van collega's van het ANP, het Dagblad van het Noorden en NCRV-Radio, die meer wilden weten over de Prins Clausgedichten. Steevast bezigden ze de term 'smakeloos', waar wij het intitiatief vooral als een nuchter anticiperen op de marktsituatie inschalen.
Inmiddels heeft de eerste enthousiaste uitgever zich al aangediend (die na Claus' dood een bloemlezing met de I.M.-gedichten wil uitbrengen), is het eerste gedicht gearriveerd en is ook een ondersteunende e-mail van het verre eiland Curaçao tot ons gekomen: "Over de doden niets dan goeds, uiteraard. Maar wat is er nu mooier dan bij leven en meer of minder welzijn al te vernemen hoe goed je was als je eenmaal dood bent." - zo mailde Carmen de Witt .
Op de website van het Dagblad van het Noorden hebben intussen 96 mensen hun stem uitgebracht op de stelling "Oproep voor in-memoriamgedichten over Claus is smakeloos". Vanochtend was 93% het daarmee eens. (Rottend Staal Online, 27-7-2002)

terug naar boven


ZWEEDSE AUTEUR OLOF LAGERCRANTZ OVERLEDEN

ANP/www.letteren.net - Olof Lagercrantz, een van de belangrijkste culturele figuren van Zweden, is op 91-jarige leeftijd thuis in de buurt van Stockholm overleden. Hij was al lang ziek. Dat heeft de Zweedse radio gemeld.
Lagercrantz was onder meer auteur, dichter, journalist en criticus. Sinds zijn debuut als dichter in 1935, zijn er meer dan dertig boeken van hem verschenen. In 1965 kreeg hij de belangrijkste Scandinavische literatuurprijs voor zijn boek over de Italiaanse dichter Dante. Na negen jaar als cultureel redacteur te hebben gewerkt voor Dagens Nyheter, een van de grootste kranten van Zweden, werd hij daar in 1960 hoofdredacteur van.
Lagercrantz was sinds zijn 28e jaar getrouwd met de tien jaar jongere Martina Ruin, die bij hem was toen hij stierf. Hij had vijf kinderen. (Rottend Staal Online, 27-7-2002)

terug naar boven


PRINS CLAUSGEDICHTEN

Epibreren - Vooruitlopend op de dood van Prins Claus wordt op Rottend Staal Online ruimte ingericht voor een I.M. Prins Clausgedichtenpagina. Vandaar dat we onze lezers verzoeken dusdanige gedichten aan ons te mailen: droog@epibreren.com. In gewone e-mails, zonder attachments! (Rottend Staal Online, 26-7-2002)

terug naar boven


DICHTERS IN DE PRINSENTUIN REDELIJK BEZOCHT

Groningen - Op de eerste dag van de vijfde editie van het Dichters in de Prinsentuinfestival doolden vele poëzieliefhebbers door de binnenstad van Groningen, waar op diverse locaties dichters te aanhoren waren.
Dit had evenwel wel tot gevolg dat het op sommige locaties erg rustig was - een euvel dat zich bij alle festivals waar meerdere activiteiten tegelijkertijd voordoen voordoet. Dus volgend jaar s.v.p. geen overlappende programmaonderdelen.
De uitbreiding naar de avond was wel zeer geslaagd: in een bomvol Schouwburgcafë de Souffleur droegen negen dichters hun verzen voor en was in tegenstelling tot op de andere locaties alcohol verkrijgbaar - een essentieel onderdeel van dichtavonden, zo lalde een beschonken criticus van het Dagblad van het Noorden. (Liesbeth van Dalsum, 26-7-2002)

terug naar boven



POSTUME AFREKENING?

Epibreren - In het NRC Handelsblad van gisteren doet Gerrit Komrij een poging het werk van de onlangs overleden dichteres Gertrude Starink te duiden: "[ze was] in de verkeerde tak van kunst verdwaald omdat ze haar hadden wijsgemaakt dat ze kon dichten." (...) "Wie weet zijn haar bundels geschreven in het academielands. Noem kletskoek hermetisch en er zal zich een literatuuronderzoeker over je ontfermen." (Rottend Staal Online, 26-7-2002)

terug naar boven



INTUSSEN, IN GRONINGEN....

... schijnt de zon, dus staat de vijfde editie van het Dichters in de Prinsentuinfestival op uitbarsten. Deze zon is vandaag besteld door het dicht/beeldendende kunstduo Boelsums/Veen, dat vanmiddag een eenmalige dicht/kunstinstallatie tussen 13.00 en 16.00 uur in de Prinsentuin exposeert. Op www.isadora.nl is een voorproefje van deze nieuwe installatie te zien.
Net als vroeger verschijnt er bij het festival een bloemlezing, waarin verzen van de deelnemende dichters zijn opgenomen. Nieuw dit jaar is dat het festival zich nu over meerdere locaties in Groningen-Stad heeft uitgedijd. (Rottend Staal Online, 25-7-2002)

terug naar boven


TRANSFERS

Frankfurt/Amsterdam - Omdat de Frankfurter Buchmesse een nieuwe directeur krijgt, Volker Neumann, die per 2 september aantreedt als opvolger van de onlangs ontslagen Lorenzo Rudolf, volgt bij uitgeverij Het Spectrum Robert Francissen op 1 oktober Ewoud van Arkel op, die terugtreedt om gezondheidsredenen.
Neumann werkte sinds begin jaren tachtig bij Bertelsmann en was tot juni dit jaar directeur van Random House Duitsland. Hij staat bekend als PR- en marketing-expert. Francissen was sinds 1997 directeur van Zwijsen Algemeen en Leopold, zo meldt Het Boekblad. Het is momenteel onbekend wie Neumann en Francissen opvolgen in deze internationale uitgeversstoelendans. (Rottend Staal Online, 25-7-2002)

terug naar boven


HOGE DUITSE ONDERSCHEIDING VOOR HARRY MULISCH

Den Haag (ANP) - Duitsland kent het Kruis van Verdienste eerste klasse in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland toe aan de Nederlandse schrijver Harry Mulisch. Zo liet de Duitse ambassade in Den Haag donderdag weten.
De in 1927 geboren auteur krijgt de hoge onderscheiding voor zijn literaire werk dat een "belangrijke middelaarspositie'' inneemt tussen Nederland en Duitsland.
Mulisch' literaire behandeling van complexe kwesties als oorlog, geweld, schuld en verzoening, onrecht en verzet heeft zowel op zijn Nederlandse als op zijn Duitse lezers grote indruk gemaakt. Zeventien van zijn circa 35 romans, vertellingen, dichtbundels, essays en theaterstukken zijn in het Duits vertaald.

De term "middelaarspositie" zorgde te Epibreren voor enig fronsen. Heeft men namelijk in Duitsland de gedachte opgevat dat Mulisch de nieuwe "Zaligmaker" is? Middelaar is namelijk een van de namen van Jezus Christus, zo deelde de dorpspastoor mee. Wat nu? Is de Fortuyngekte dan ook al in Vermulischte vorm tot het doorgaans zo nuchtere Duitsland doorgedrongen?
Gelukkig bleek in de Van Dale dat "middelaar" ook "bemiddelaar", "scheidsman" of "tussenpersoon" kan betekenen. (Rottend Staal Online, 25-7-2002)

terug naar boven


LEONARD DE VRIES OVERLEDEN

Amsterdam - Het ANP bericht dat de schrijver Leonard de Vries, bekend van de hobbyclub-boeken, dinsdag 23 juli 2002 te Amsterdam is overleden. Nabestaanden hebben dat vandaag bekendgemaakt. De Vries, die honderden titels op zijn naam heeft staan, is 82 jaar geworden.
In de Tweede Wereldoorlog debuteerde de op 12 december 1919 te Java geboren De Vries met het Jongens Radioboek deel 1. Hierin stond onder andere een handleiding om een radio te maken. Het boek stelde veel Nederlanders tijdens de bezetting in staat om illegaal een ontvanger in elkaar te zetten.
De Vries was van joodse afkomst en moest onderduiken. In deze periode begon hij aan De Hobbyclub. Het was een uitgave bedoeld voor de jeugd en met allerhande uitleg over radio, televisie, toneelspelen, timmeren en schilderen enzovoort.
Naar aanleiding van het boek werden na de oorlog overal in Nederland Hobbyclubs opgericht die in de jaren vijftig en zestig populair waren en een eigen maandblad hadden. De Vries schreef nog enkele tientallen van dit soort boeken zoals De Hobbyclub op reis en De Hobbyclub in de VS.
De Vries schreef daarbij over vele andere onderwerpen zoals erotiek en naturisme.
(Rottend Staal Online, 24-7-2002)

terug naar boven

TIJDREIS

Epibreren - De Epibreerder uitvinder Jan Klug en journaliste Liesbeth van Dalsum keerden vanochtend terug van hun eerste experimentele tijdreis. Doel van de reis was om de oudste medewerker aan Rottend Staal Online, Philips de Marnix, Heer van St Allegonde te fotograferen en te interviewen. Dit naar aanleiding van de oplevering van de De portretten van Marnix van St. Aldegonde. Een ikonografische verkenning door J.A. de Waard op de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.
Tijdens een persconferentie in de koffiekamer van Hotel Hel verklaarden ze dat de missie enerzijds op een mislukking was uitgelopen, daar Marnix van St. Allegonde buitengemeen humeurig was en geen prijs stelde op het beantwoorden van Van Dalsums vragen, zoals: "Hoe voelt dat nu, schrijver van het latere volkslied te zijn?", en "Hoe is dat nu, met een ganzenveer te moeten schrijven?". Ook weigerde hij voor een foto te poseren. Jan Klug slaagde er evenwel in om door een gat in een van de wandtapijten Marnix' eerste voordracht van het Wilhelmus te fotograferen:



Jan Klug: "Ik moest een infraroodfilter gebruiken, waardoor de foto ietwat vreemde kleuren heeft gekregen. Philips de Marnix is de man die met de rug naar de lens staat. De schimmige figuur die achter de meest rechtse man staat is trouwens Balthasar Gerardsz, waarmee we later nog een biertje gedronken hebben. Hij was toen erg op dreef met moppen tappen, maar snelde opeens naar Delft, waar hij, zo zei hij bij het afscheid, nog even een klusje te klaren had."
Van Dalsum: "Op deze foto zit ik helemaal links. Onder de tafel had ik een dictafoon verstopt. Het kostte me veel moeite mijn lachen in te houden, omdat hij het Wilhelmus met een zwaar Frans accent voordroeg. Zeer hilarisch." (Rottend Staal Online, 24-7-2002)

terug naar boven

J.C. BLOEM WAS DE EERSTE

Epibreren - In een wekenlange speurtocht naar wie de eerste dichter was die het woord 'neuken' gebruikte binnen de Nederlandstalige poëzie, onthulde Ewoud Sanders in het NRC Handelsblad van gisteren dat dit J. C. Bloem geweest moet zijn.
Het betreffende gedicht dateert van voor 1914, toen Bloem in Utrecht rechten studeerde, en bevriend was met Erich Wichman. In het schunnige, elf coupletten tellende gedicht 'Ode in Erichiam Pangermanum panneukanum' bespotte Bloem Wichmans voorkeur voor 'vuile lellen' en 'rottig afgeflapte vrouwen'. In de laatste regels duikt een 'neuk'-variant op:

Muze, neem hem in uw hoede:
Snijd hem af, al is 't niet leuk,
Snijd hem af zijn vuile roede
- Dan is 't uit met dat geneuk.

Het gedicht is niet te vinden in het verzameld werk van Bloem. Het werd volgens Sanders mondeling of in handschrift overgeleverd en pas decennia later, in 1980, uitgegeven door de Utrechtse letterkundige Hans van Straten, in een bibliofiele uitgave die niet voor de handel bestemd was, in een oplage van honderd exemplaren.
Sanders onthulde tevens dat J.C. Bloem in 1920 in Blaricum werd opgepakt wegens openbare schennis van de eerbaarheid. Hij had een achttienjarige arbeider twee gulden betaald om hem ontuchtig te mogen betasten en vervolgens kneep hij de nachtwaker die hem had betrapt, in het kruis. Bloem werd veroordeeld tot rie weken gevangenisstraf en liep door deze kwestie een baan mis als griffier bij het kantongerecht in Veghel. In plaats daarvan werd hij 'nachtredacteur' bij de NRC.
Nadere informatie: Ewoud Sanders, sanders@nrc.nl. (Rottend Staal Online, 23-7-2002)

terug naar boven

TEKSTSCHRIJVER BLØF GEWILD DICHTER

ANP - Middelburg - De wachtruimtes van het nieuwe busstation in het Stationsgebied in Middelburg worden versierd met gedichten van tekstschrijver/bassist Peter Slager van de popgroep Bløf. Slager schreef op verzoek van designbureau NPK uit Leiden speciaal voor dit doel zeven gedichten. Hij dichtte over Middelburgse onderwerpen als de Lange Jan, het Kanaal door Walcheren, maar ook over meer algemene zaken als 'wachten' en 'reizen'.
De gedichten worden in de vorm van de contouren van een mens in de glazen wanden gegraveerd. Ieder gedicht bestaat uit ongeveer tachtig woorden. Busbedrijf Connexxion neemt het nieuwe station op 1 september 2002 in gebruik.
De glazenier die de gedichten van Slager graveert blijkt zijn werk echter niet voor die tijd klaar te hebben. Een woordvoerder van de gemeente Middelburg verwacht dat de transparante wanden begin september kunnen worden gemonteerd.

Op verzoek van het Letterkundig Museum in Den Haag heeft Peter Slager zijn tien favoriete gedichten gekozen en die van een toelichting voorzien. Van J.C. Bloem bijvoorbeeld koos hij 'Insomnia' met de beginregels 'Denkend aan de dood kan ik niet slapen, / En niet slapend denk ik aan de dood'. Slagers keus is bijeengebracht in een full-colour uitgave, uitsluitend verkrijgbaar door overmaking van 7,50 euro op giro 495619 o.v.v. Bløf t.n.v. het Letterkundig Museum. Men krijgt het boekdan thuisgestuurd. (Rottend Staal Online, 23-7-2002)

terug naar boven


COMBO KOMT!

Biddinghuizen - De organisatie van Lowlands bericht dat onze medewerker Tom Combo uit Zwitserland wordt ingevlogen voor een voordracht tijdens het festival, dat zich van 23 tot en met 25 augustus in het polderland afspeelt. (Rottend Staal Online, 22-7-2002)

terug naar boven

HEYTZE KRIJGT ER GEEN GENOEG VAN

Epibreren - Kort na het verschijnen van zijn Hier heeft de oudste steen gelijk. Een zomerdagboek heeft onze medewerker Ingmar Heytze nu een zomerweekdagboek 2002 gepubliceerd, waarin gerefereerd wordt aan de verschijning van het boek. Lees het op Schrijversnet.nl. (Rottend Staal Online, 22-7-2002)

terug naar boven


NAAR MESEN!

Epibreren - Deze zomer zullen vele mensen naar de Vlaamse Westhoek trekken, om gedichten en kunstwerken in Watou te bekijken. Als ze daar dan toch zijn, raden wij hen aan ook even naar de tweetalige gemeente Mesen/Messines te gaan, waar in 1998 het 'Island of Ireland Peace Park' is geopend, als memorial voor Ierse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Dit memorial bestaat uit een hoge Ierse toren, gedenkstenen en ook enige aangrijpende gedichten van Ierse frontsoldaten. Bovendien lopen bezoekers aan Mesen een goede kans op originele Eerste Wereldoorlogontploffingen, daar er in drie mijnschachten zich nog 20 ton explosief bevindt, op circa vijfentwintig meter onder het maaiveld, wachtend op detonatie. Klik hier voor meer over wat er in die oorlog in de omgeving van Mesen gebeurde.
In Mesen zelf bevindt zich in het stadhuis (Markt 1) het intieme Geschiedkundig Museum, waar de enthousiaste curator Steven Reynaert de scepter zwaait. Het museum is van maandag t.m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 14.30 tot 17.30 uur. Info: 00-32-(0)57-44.50.41 en steven.reynaert@yucom.be. (Rottend Staal Online, 21-7-2002)

terug naar boven

DEFINITIEF EINDE VRIJSTRAAT AUSTERLITZ

Epibreren - Het doek voor het literair periodiek Vrijstraat Austerlitz is nu definitief gevallen. Na vier papieren nummers en een doorstart op internet gooit de redactie de handdoek in de ring, middels een laatste redactioneel. (Rottend Staal Online, 21-7-2002)

terug naar boven


POËZIEKRANT WEER UIT

Epibreren - Bij terugkomst uit Vlaanderen lag de Poëziekrant #4, juli/augustus 2002 op de deurmat. Met ditmaal weer veel nieuws, nieuwe gedichten van Erik Spinoy, Czeslaw Milosz, Yves di Manno, Paul Claes en van debutanten Els Leemans en Francie van den Hurk; interviews met o.a. Lut de Block, Wouter Verbeylen, Stefaan van den Bremt en Pieter Boskma. Tevens tal van beschouwingen, waarin werken van Dimitri Verhulst, Armand van Assche, Elly de Waard en Anneke Brassinga nader bekeken worden. De Poëziekrant is een uitgave van het Poëziecentrum en is aldaar te bestellen.
(Rottend Staal Online, 20-7-2002)


terug naar boven

ZOMERSTOPJE

Epibreren - De komende week is de redactie in retraite in Vlaamse loopgraven en in een Duits theater. Op zondag 21 juli wordt de berichtgeving hervat. Voor vers literatuurnieuws verwijzen we naar de Epibreren-linkspagina, onderdeel 'literaire sites'. Fanatici die op de hoogte willen blijven van al het Nederlandse nieuws kunnen via de Volkskrant bij het ANP terecht.
Dichtverslaafden bevelen we een bezoek aan het Vlaamse Digther aan, waarop een mooi interview met onze medewerker Peter Holvoet-Hanssen te lezen valt.
(Rottend Staal Online, 16-7-2002)


terug naar boven

OUD NIEUWS HERBEKEKEN

Epibreren - Op 13 oktober 2000 berichtte Rottend Staal hoe Piet Gerbrandy, dichter en criticus bij de Volkskrant, zich afvroeg of er wellicht een spel met hem gespeeld werd. Dit na zijn constatering dat dichteres Margreet Schouwenaar in de door hem gerecenseerde dichtbundel Talen naar de val (Querido, 2000) in enkele gedichten wel erg Gerbrandyaans taalgebruik hanteerde. Rottend Staal vroeg Gerbrandy of er zich nog nadere ontwikkelingen in deze merkwaardige geschiedenis hebben voorgedaan:
Piet Gerbrandy: "Jan Kuijpers (Schouwenaars redacteur bij Querido) moest na mijn lijstje van een twintigtal evidente ontleningen toegeven dat ik me niet vergiste, maar Schouwenaar bleef zelf volhouden dat ze mijn werk niet kende, waarom ik haar in een brief hartelijk doch beleefd heb uitgelachen."

In februari 2002 berichtte Rottend Staal over een conflict tussen enerzijds het NPS-radioprogramma Knetterende Letteren en anderzijds de redactie van het poëzietijdschrift Awater. Omdat onze bronnen uit de twee partijen bestonden konden we niet anders dan verslag doen over het welles-nietes gekrakeel. Inmiddels is een derde bron getraceerd, op een archiefpagina van het tijdschrift Propria Cures: http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010218.html. Waarbij gezegd dat Propria Cures als hoogst onbetrouwbaar bekend staat.
Het nieuwe nummer van 'Awater' verschijnt overigens in de tweede helft van augustus 2002.

Ook in februari 2002 verscheen een mysterieuze opmerking van Adriaan Bontebal op Zevenbal, de dagelijkse columnpagina's van Bontebal en Harry Zevenbergen: " Gisteren een bakkie gedaan met de Groninger stadsdichter Bart FM Droog in de restauratie van ons Centraal Station. Hij was in de hofstad om een visum te halen voor Zuid-Afrika, in de ambassade aan de Wassenaarseweg. Met zijn groep, de Dichters uit Epibreren - verder bestaande uit dichter Tjitse Hofman en multi-instrumentalist Jan Klug - zal hij een tournee van een week door dat land doen. [...]
Als je dit vandaag leest, is Bart al gunterwijd: hij heeft zijn visum op de dag van vertrek pas afgehaald. Van Den Haag ging hij nog even naar Leiden. Daar hoopte hij Ilja Leonard Pfeijffer [te] treffen, een man die de oude waarden terug wil in de poëzie en dus dé kandidaat [stads]dichter is voor de stad van het corps van Minerva. Bart heeft vele, maar zeer verschillende vrienden."

Liesbeth van Dalsum vroeg Droog hoe dat zat, die ontmoeting met Pfeijffer.
Droog: "Shit, had gehoopt het geheim te houden, maar ja, was op die dag inderdaad te Leiden. Ongeveer vijf minuten. En later die dag vloog ik over Libië. Verder geen commentaar."
(Rottend Staal Online, 15-7-2002)


terug naar boven


OZON-GEDICHT OP FLORIADE

Amsterdam - Het gedicht 'Voor mijn voorgangster' van onze medewerker Diana Ozon, dat voor het eerst gepubliceerd werd op Rottend Staal Online, is uitgekozen voor tentoonstelling op de Floriade.
Het Woningbedrijf Amsterdam heeft voor haar paviljoen gekozen voor een aantal tuingedichten, waarvoor men op internet zocht en te Epibreren vond. Het gedicht hangt 'Naast de Berg' in 'De Groene Stad'.

Het woningbedrijf, toevallig eveneens Ozon's huisbaas, zegt er in een schrijven aan de dichter het volgende over:
"Het woningbedrijf Amsterdam verhuurt, renoveert en bouwt woningen. Poëzie heeft niet direct iets te maken met ons werk. Toch willen we het voor een even plek geven. Het woningbedrijf heeft een project op de Floriade. Zij heeft er een tentoonstelling over bouwen en wonen. Die tentoonstelling is ondergebracht in de zogenaamde 'gelaagde stad'. Bezoekers lopen door deze 'stad', ze passeren verschillende binnen- en buitenruimtes. Op hun route kunnen ze via een klein wenteltrapje afslaan naar een soort groene zolderkamer. De muren daarvan bestaan uit een soort heggen en als het regent wordt je er gewoon nat. In die ruimte kan je uitkijken over de Floriade. Nu is er behalve de groene heggen niets in die ruimte, maar het lijkt ons leuk om op een soort banieren een aantal gedichten op te hangen en deze groene kamer om te dopen tot poëzieprieel..."

Gewapend met een paraplu zal Ozon binnenkort zelf een kijkje gaan nemen op de Floriade om te zien of haar gedicht mooi is uitgewapperd.
(Rottend Staal Online, 14-7-2002)

terug naar boven


DICHTERS IN DE PRINSENTUIN - 25 EN 26 JULI

Groningen - De vijfde editie van Dichters in de Prinsentuin woedt dit jaar voor het eerst op meerdere locaties. Bezoekers kunnen terecht bij de Prinsenhoftuin, Athena's Boekhandel, Ann's Art en het Natuurmuseum. In het Natuurmuseum is de tentoonstelling 'Flowering inferno' van beeldend kunstenaar Rommert Boonstra te bewonderen. Door onder meer Rutger Kopland, Esther Jansma, Frans Budé, Rozalie Hirs, Albert Schaalma, Albertina Soepboer en Tonnus Oosterhoff werden gedichten geschreven bij bloemenfoto's van Boonstra. Deze gedichten zijn te beluisteren via koptelefoons. De bezoeker van het Prinsentuinfestival krijgt korting op de toegang van het museum.

Het merendeel van de dichters is overdag live te beluisteren in de lommerrijke Prinsentuin.
's Avonds is er een literair programma in het Schouwburgcafé De Souffleur. Op de donderdagavond zal het accent liggen op poëzie en muziek met onder meer Meindert Talma. De vrijdagavond staat in het teken van de bloemlezing Vanuit de lucht - de eerste generatie dichters van de eenentwintigste eeuw.

Rottend Staal-medewerkers die tijdens Dichters in de Prinsentuin voordragen zijn Ali Albazzaz, Mowaffk Al-Sawad, Tsead Bruinja, Daniël Dee, Bart FM Droog, Sieger M. Geertsma, Wouter Godijn, Karel ten Haaf, Tjitse Hofman, Annemieke Houttuin, Petra Else Jekel, Ruud Knook, Gertjan Laan, Nataça, Max Niematz, Ronald Ohlsen, Kasper Peters, Hannie Rouweler, Suze Sanders, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer, Meindert Talma, Benne van der Velde, Sjef Weller, Harry Zevenbergen en Gauke Zijlstra.

Dichters in de Prinsentuin, donderdag 25 en vrijdag 26 juli 2002. Nadere informatie: De Schrijversschool Groningen, tel: 050-850.71.62; e-mail: schrijversschool@hotmail.com/ Tsead Bruinja, tel 050-589.00.71; e-mail: tseadbruinja@hotmail.com (Rottend Staal Online, 14-7-2002)

terug naar boven

POËZIE ONTMASKERT

Boekarest - In de Roemeense hoofdstad zijn twintig bedelaars opgepakt die zich voordeden als monniken. Ze hadden lange baarden en droegen een pij. Agenten vroegen of ze een aantal bekende verzen uit de bijbel konden opzeggen. Toen bleek dat ze niet al te bijbelvast waren, werden ze gearresteerd. Roemenië wordt momenteel geteisterd door een plaag van nepmonniken, die zeggen geld nodig te hebben voor de restauratie van kerken en kloosters (Volkskrant/Rottend Staal Online, 14-7-2002)
terug naar boven

GERTRUDE STARINK OVERLEDEN

Rotterdam - Het NRC Handelsblad en de Volkskrant berichten vandaag middels een overlijdensadvertentie van de dood van dichter en vertaler Gertrude Starink. Ze stierf op dinsdag 9 juli 2002 op 54-jarige leeftijd in haar woonplaats St. Ives te Engeland. Ze leed al enige tijd aan kanker.
Starink, geboren op 30 september 1947, debuteerde in 1980 met de bundel De weg naar Egypte. Twintig passages 1970-1977 (Athenaeum, Polak & Van Gennep, Amsterdam). Daarna volgden de bundels De weg naar Egypte. Zeventien passages 1977-1985 (1993), De weg naar Egypte. Een passage 1985-1993 (1995), De weg naar Egypte. Zeventien passages 1993-1999 (2000) en De weg naar Egypte. Twintig passages 1999 (2000). De laatste twee bundels werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2001, voor de bundel uit 1995 ontving ze de Herman Gorterprijs 1996.
Bij de KRO publiceerde ze de boeken To the lighthouse, de elegie van Virginia Woolf (1979) en The rock of names (1981). In 1982 verscheen bij Uitgeverij Vrouw Holle te Utrecht de door haar uit het Frans vertaalde roman Brief aan de amazone van Marina Tswetajewa. Met haar man Jan Starink vertaalde ze onder meerTristram Shandy van Laurence Sterne.

roerloos ligt de boot te wachten
als ik instap volgt een zachte
deining zonder een geluid

dan bestrijkt de wind de zeilen
en de vogel op de steile
oever spreidt zijn vogels uit

(uit haar overlijdensadvertentie)

"Is er een andere Nederlandse dichter die zo conceptueel hecht en gericht aan een oeuvre bouwt? Starinks poëzie is niet alleen in verstechnische zin constant - want rigoureus metrisch - maar ook wat de inhoud betreft trouw aan zichzelf. Een probleem is echter dat die inhoud zich niet in een definitie laat vatten. Starink schrijft visionaire, droomachtige verzen vol mythische elementen."
(Arie van den Berg, NRC Handelsblad, 20 oktober 1995)

"Wat de dichteres met deze poëtische pelgrimage zonder einde precies wil is mij een raadsel. Haar taal is vrij simpel en onopvallend, en toch zijn de ermee opgeroepen voorstellingen volstrekt onbegrijpelijk. De queeste speelt zich af in een middeleeuws aandoend landschap. De 'ik' is voortdurend op weg, last pauzes in in talloze herbergen en gaat, hoe kan het anders, 'opnieuw op weg'. Waartoe? Waarheen? Waarom?"
(Peter de Boer, Trouw, 19 mei 2001)

Gertrude Starinks verzen zijn bij het grote publiek nooit echt bekend geworden - vermoedelijk omdat haar poëzie niet in bloemlezingen is terug te vinden. Online bevindt zich een gedicht van haar op http://web.inter.nl.net/users/L.de.Groot/Nederlands/Literatuur/Gedichten/starink.htm.

Nadere informatie: Athenaeum - Polak & van Gennep, Singel 262, 1016 AC Amsterdam, 020-551.12.62.
(Rottend Staal Online, 13-7-2002)

terug naar boven


WACHTEN OP WONDEREN IN EEMSMOND

Epibreren - In de gemeente Eemsmond is grote twijfel aan de efficiency van de moderne goden uitgebroken. Nadat in deelgemeente Epibreren vergeefs een gebedsdienst werd gehouden, wachtte in Uithuizen een man zeven weken op een wonder.

De Groninger Internet Courant van vandaag bericht hierover: "Een 45-jarige inwoner van het Groningse Uithuizen heeft zeven weken met een dode 75-jarige vrouw in huis gewoond. De vrouw zou volgens buurtbewoners zijn pleegmoeder zijn.
De man verklaarde tegen de Groningse politie dat hij hoopte dat de vrouw door een wonder weer tot leven zou komen. De twee woonden al veertien jaar samen.
De vrouw is volgens de politie medio mei een natuurlijke dood gestorven. Het Openbaar Ministerie heeft na overleg met de politie besloten geen juridische stappen tegen de man te nemen. Wel krijgt hij psychologische hulp aangeboden. De politie is op de zaak gewezen door ongeruste buurtbewoners."

Woedende bewoners van Epibreren en Uithuizen hebben intussen de verzamelde geestelijkheid in de gemeente Eemsmond een ultimatum gesteld: als de binnen de gemeente aanbeden goden niet snel wonderen verrichten, zal men massaal terugkeren tot de oude, door Bonifacius verdreven goden. Ook is men kwaad op het Openbaar Ministerie, daar dit geen stappen tegen de geestelijkheid heeft ondernomen. Doeke Tjalling, van het burgerinitiatief 'Wij Eisen Werkzame Goden' en buurman van de pleegzoon: "Het is een schande. We maanden de politie aan om de dominee, de imam, de pastoor en de rabbijn in gijzeling te nemen, zodat ze een beetje haast zouden maken met het wonder. Want de lucht was niet meer te harden. Maar wat doen ze: ze pakken onze buurtgenoot op en snijden het lijk aan stukken. Het is één groot complot!" (Rottend Staal Online, 12-7-2002)

terug naar boven


GEBEDSDIENST HEEFT NIET GEHOLPEN: LPF KRIJGT CULTUUR
& NADER NIEUWS OVER HET GRAFSCHRIFT

Epibreren - De gebedsdienst van afgelopen woensdag heeft niet mogen baten: voor het nieuwe kabinet levert de LPF de staatssecretaris van Media en Cultuur.
Wim de Bie voorspelt op Bieslog: "Meest genoemde LPF-kandidaat voor het staatssecretariaat van Cultuur: Nico Haasbroek. Zijn eerste daad: het vervangen van de huidige Dichter des Vaderlands door Ines Scheffers. Waarna hij zijn appeltje met de NOS gaat schillen."
Dit nieuws heeft ook de boekenbranche verrast, daar deze staatssecretaris zich ook zal gaan bemoeien met de vaste boekenprijs. In Het Boekblad een fraai staaltje paniekvoetbal: "De LPF die pas in februari van dit jaar werd opgericht, heeft zich nooit uitgelaten over dit thema. Anders dan Pim Fortuyn, op wiens gedachtegoed de partij zich baseert. In een column in het Haarlems Dagblad in 1996 hield hij een vurig pleidooi vóór de vaste prijs."

Intussen bericht het ANP dat het foute Adriaan Roland Holst-citaat op Fortuyns gedenksteen door Steenhouwersbedrijf Groot Natuursteen uit Beverwijk verbeterd wordt. Marten Fortuijn, broer van de overledene (die eigenlijk ook Fortuijn heette, maar zich Fortuyn liet noemen), erkent dat hij verantwoordelijk is voor de fout. Het was hem niet opgevallen dat het woordje 'nog' eigenlijk 'noch' moest zijn: "De spellingscorrector op mijn computer zag het natuurlijk niet''.
Onze medewerker Albert Schaalma bericht evenwel dat zelfs na die correctie een zinsnede op de gedenksteen curieus blijft: "onze spreekbuis is vermoord". De eerste betekenis van spreekbuis is namelijk, althans, volgens De Dikke van Dale: "lange buis eindigend in twee mondstukken waardoor men met elkaar kan spreken" - en heeft als zodanig meer raakvlakken met een pataphoon dan met een mens.

Voor onze Vlaamse lezers: excuses voor deze merkwaardige berichtgeving. In Nederland is men namelijk collectief gek geworden, vandaar. (Rottend Staal Online, 12-7-2002)

terug naar boven


POËZIE EN FORTUYN/LPF: HET WORDT AL GEKKER

Epibreren - In de internetdiscussiefora schuddebuikt men over het waanzinnig slechte gedicht dat de LPF gisteren niet alleen in de Tweede Kamer maar zelfs als persbericht verspreid heeft, en vermoedelijk is dit geschuddebuik nog niets vergelijken bij wat het laatste poezienieuws dat vanuit de LPF-gelederen tot ons komt, zal veroorzaken: op Fortuyns graf staat een dichtregel van Adriaan Roland Holst verkeerd gegraveerd: "Ik zal de halmen niet meer zien, nog binden ooit de volle schoven".
Dat had moeten zijn: "Ik zal de halmen niet meer zien, noch binden ooit de volle schoven". Dus 'noch', in plaats van 'nog'. (Rottend Staal Online, 11-7-2002)

terug naar boven


POËZIELANTAARNPALEN IN AMERONGEN

Amerongen - In Amerongen hangen vanaf 14 september tot en met 28 oktober 2002 circa veertig gedichten aan lantaarnpalen, die met elkaar een fraaie wandelroute door het oude dorp vormen. Het thema 'Dorp en natuur' heeft veel dichters - waaronder onze medewerkers Sieger M. Geertsma en Job Degenaar - aangesproken om nieuw of oud werk in te sturen. Er is dan ook een afwisselende verzameling Nederlandse poëzie te lezen van groene tot grijze dichters.
Op 14 september wordt om drie uur 's middags de eerste bundel Dorp en Natuur feestelijk overhandigd. Daarna wandelt een deel van de dichters langs de gedichten en draagt het eigen gedicht voor. De start van de wandeling is bij herberg Den Rooden Leeuw. Op deze (monumenten)dag zijn een aantal monumenten langs de wandelroute en in de rest van het oude dorp voorhet publiek toegankelijk.
's Avonds zijn er tegelijkertijd in restaurant Buitenlust, in Den Rooden Leeuw en in de Andrieskerk om acht, negen en tien uur poëzievoordrachten, afgewisseld met muziek. De route is verlicht en een gezelschap toneelspelers voegt een extra accent toe. Ook in de kasteeltuin zijn activiteiten. Parkeren is mogelijk op de laan voor het kasteel.
Bij wijze van entreebiljet wordt de dichtbundel Dorp en Natuur verkocht, waarin de meeste gedichten van de route zijn opgenomen. Deze bundel bevat naast gedichten van H.C. Achterberg, Jana Beranová, Carla Bogaards, Matthieu Bosch, Lenze Bouwers, Rosa Bromet, Emma Crebolder, Job Degenaar, Ton Delemarre, Frank Diamand, Albert van Doorn, Hanneke Eggels, Antoon Fischer, Sieger M. Geertsma, Hans Groenewegen, Bep Grootendorst-Doornekamp, C.O. Jellema, Wout Joling, Rutger Kopland, Lizet Kruyff, Paul van Leeuwenkamp, Lutgarde Lievense, Erik Lindner, Gerry van der Linden, Jan van der Meulen, George Moormann, Piëta Paaltjens, Jaap Peerbolte, Fred Penninga, Hedwig Selles, Ad van Schijndel, Patty Scholten, Roeland Schweitzer, Frans Terken, Carlo Verhaar, Jelly Verwaal, Jack Vroemen en Halina Zalewskatevens twee koffie- of theebonnen voor de restaurants.

De manifestatie is mogelijk dankzij bijdragen van VSB fonds, Den Rooden Leeuw, Buitenlust, en Schworks woord en beeld.
Voor nadere informatie kunt u bellen met 0343 - 452844, of kijken op www.schworks.nl (Rottend Staal Online, 11-7-2002)

terug naar boven


PLAATSVERVANGENDE SCHAAMTE

Rotterdam - Het NRC Handelsblad bericht vandaag over een wel heel lelijk gedicht, dat LPF-woordvoerder Ines Scheffers in de Tweede Kamer heeft gedistribueerd:

Kop in het zand

Pim's oproep van 14 maart 2002
Meneer Kok u bent ook mijn minister-president
galmt meeedogenloos na...
In de oproep Kok te zoenen voor zijn heengaan.
Da's heel wat anders dan kogels in nek, hoofd, hals en borst...
Pim ging heen als een held
getuige 't niet kies zijn van minister De Vries
en de struisvogelpolitiek van het demissionaire kabinet
KOK GAAAAAAT HEEN MET ZIJN KOP IN HET ZAND
Het verschil:
Pim was victorie
En maakte historie
Wim was altijd al (van) was.


Te Epibreren houdt men vanwege dit gedicht een speciale gebedsdienst om de God van het CDA te gebieden dat de LPF niets, maar dan ook niets met Cultuur te maken krijgt, in het komende kabinet. Deze gebedsdienst wordt gevolgd door een collectief schaamtemoment. Op Screbrenica, de Politionele Acties, de deportatie van de Molukkers, de slavernijwinsten en de afhandeling van de muiterij op de Zeven Provincieën na, gevoelde het zelden zo pijnlijk Nederlander te zijn. (Rottend Staal Online, 10-7-2002)

terug naar boven


EIGEN BEHEER? DOE HET ZELF!

Epibreren - Na enig commentaar op het Rottend Staal-artikel 'Eigen beheer? Doe het zelf!' dat deze week het eiland bereikte, besloot de schrijver ervan eens in de Koninklijke Bibliotheek te kijken naar de oogst aan nieuwe dichtbundels die daar de afgelopen vier weken is binnengekomen. Dat waren dertien titels, waarvan heel opmerkelijk maar liefst acht afkomstig zijn van de book-on-demand uitgeverijen Bergboek.nl en Mijneigenboek.nl.

Oorspronkelijk Nederlandstalige dichtbundels:

Karin Boone: Gekleurde gedachten, Bergboek.nl, [Zwolle], 2001, € 9.51
J. Eijkelboom: Tot zo ver: de meeste gedichten; Arbeiderspers, Amsterdam, 2002, € 15.95
Ger Lak: Psangen zonder notenbalken: semi-reli poezie van Ger Lak, Mijneigenboek.nl, Groningen, 2002, 10de druk (wat bij deze uitgeverij het 10de exemplaar betekent), € 12.50.
Ger Lak: Te gekke gedichten: voor jou / geschreven door Gerrit Lak /Ridicule rimes: pour vous / ecriver par Gerard Vernis / Lustige Lieder: für dich / geschrieben durch Gerhard Lacke / Featherlight verses: for you / written by Gerald Lac, Mijneigenboek.nl, Groningen, 2002, 10e druk (wat bij deze uitgeverij het 10de exemplaar betekent), € 10.-.
Simon de Nijs: Winterstrand, Bergboek.nl, [Zwolle], 2001, € 10.21
Christian Oerlemans: Oude liefde, Mijneigenboek.nl, Groningen, 2002, 9de druk (wat bij deze uitgeverij het 9de exemplaar betekent), € 9.-
Huub Oosterhuis: Op dood en leven, Ten Have, Baarn, 2002, € 12.75
Drs. P: De Odyssee van Drs. P; Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2002, € 10.-
Roel Reijntjes: Late brummelpluk [samenst.: Emmy Wijholds], Het Drentse Boek, Zuidwolde, 2002, € 11.50
Isabelle van Riemsdijk: Tuimelarij, Bergboek.nl, [Zwolle], 2001, € 9.30
Mark Slootweg: ...En toch is het leven zalig, Bergboek.nl, [Zwolle], 2001, € 11.57.
Jan Willem Visser: Oppelosjt!, Bergboek.nl, [Zwolle], 2001, € 9.76
Hans Warren: Een stip op de wereldkaart, Bert Bakker, Amsterdam, 2001, € 13.50

Het is traditiegetrouw een rustige periode in de boekenbranche, wat wellicht verklaart waarom er maar vijf bundels van reguliere uitgeverijen (Arbeiderspers, Bert Bakker, Drentse Boek, Ten Have en Nijgh & Van Ditmar) zijn geregistreerd. Het vreemde is dat de namen van de dichters van die bundels belletjes van herkenning doen rinkelen, waarbij ik bij de namen van de Bergboek.nl- en Mijneigenbeheer.nl-uitgaven alleen denk van: "wie zijn dat?"
Waarom ik dat zo vreemd vind, is omdat die dichters deze uitgeverijen fors betalen voor het verzorgen van de promotie van hun bundels. Waaruit die promotionele activiteiten dan bestaan blijft me een raadsel - tot ik het bovenstaande overzichtje samenstelde was ik nog nooit iets van of over die auteurs tegengekomen. Het geeft ook te denken dat de boeken van Bergboek.nl allemaal uit 2001 dateren en eerst in juni/juli 2002 bij de Koninklijke Bibliotheek geregistreerd zijn. Dit terwijl Bergboek.nl een ferm bedrag rekent voor het zenden van boeken aan de Koninklijke Bibliotheek - wat gratis kan, daar de KB beschikt over een gratis antwoordnummer voor nieuwe publicaties. De promotionele activiteiten bereiken naast mij overigens ook de boekhandels niet: op het overzicht van recent verschenen dichtbundels van Het Boekblad geen spoor van Bergboek.nl- of Mijneigenbeheer.nl-boeken. En ook voor www.google.com - de beste zoekmachine - blijven de auteurs onbekend, zo merkte ik bij het checken van de links onder de dichtersnamen.
Al met al reden genoeg om te blijven zeggen: Eigen beheer? Doe het zelf!

Zie ook www.taaldigitaal.nl/uitgeven/
(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 10-7-2002)

terug naar boven


POËZIE LOOPT VOOROP

Epibreren - Vooruitlopend op de invoering van de algehele identificatieplicht voeren meer en meer poëziemanifestaties de legitimatieplicht in. Voor het bijwonen van de voordrachten van Arthur Lava, Bart Brey en Jan Baeke bij de opening van de expositie 'Scream' van Mirko Krabbé in de Nederlandsche Bank, vrijdag 12 juli, 17.00 uur, is legitimatie verplicht. Ook bezoekers aan het festival Literair Paspoort, begin oktober te Den Haag, dienen hun paspoorten mee te nemen. Dat is allemaal nog niets vergeleken bij wat het publiek van de tweede editie van het festival Dichter Bij op 27 en 28 juli te wachten staat: na de verplichte irisscan krijgt de argeloze bezoeker daar een chip met radiozender geïmplanteerd, zodat de organisatie optimaal het bezoekersgedrag kan controleren en registreren. (Rottend Staal Online, 10-7-2002)

terug naar boven

AWATER OP KOMST?

Groningen - Uit het westen des lands komen signalen dat het tweede nummer van Awater, het op Gedichtendag met veel ophef gepresenteerde nieuwe poëzietijdschrift van Gerrit Komrij, nu dan toch eindelijk in de maak is. Nog onbekend is van welke dichter ditmaal vervalste verzen gepubliceerd gaan worden. (Rottend Staal Online, 9-7-2002)

terug naar boven

SYMPOSIUM

Amsterdam - Op vrijdag 1 november 2002 organiseren Stichting BulkBoeks Dag van de Literatuur en Stichting Schrijvers School Samenleving voor de zesde maal een symposium dat gewijd is aan het literatuuronderwijs. Het symposium is bestemd voor (aankomend) docenten Nederlands, moderne vreemde talen en CKV1 op het vmbo, in de basisvorming en de tweede fase. Ook voor (school)mediathecarissen, educatief medewerkers van bibliotheken en medewerkers van andere instellingen biedt het programma interessante onderdelen. Het symposium vindt plaats in congrescentrum de Doelen te Rotterdam. (Rottend Staal Online, 9-7-2002)


terug naar boven

FREARK DAM OVERLEDEN

Leeuwarden - In het ziekenhuis van Sneek is donderdag 4 juli de Friese schrijver, dichter en vertaler Frederik (Freark) Dam op 78-jarige leeftijd overleden. Dam, geboren in 1924 te Katlijk, is voor de Friese literatuur belangrijk geweest als literator en mentor van literair talent. Dam was van 1969 tot 1986 conservator van het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum (FLMD) in Leeuwarden. (NRC Handelsblad, 8-7-2002)

terug naar boven

KRACHTIG VOORLEZEN

Rotterdam - In haar vrijdagse column in het NRC Handelsblad deed Marjoleine de Vos deze oproep aan Nederlandse dichters: "Laten we krachtiger gaan voorlezen!", na betoogd te hebben dat de meeste Nederlandse dichters "dodelijk saai" voordragen. Ook vraagt ze zich af waarom uitgevers dichters geen voordrachtscursus cadeau geven.

Te Epibreren ondersteunt men deze oproep en is men erg content dat bij Marjoleine de Vos eindelijk het hogere inzicht is ingedaald. (Rottend Staal Online, 8-7-2002)

terug naar boven

BIOGRAFIE JAN CAMPERT IN DE MAAK

Amsterdam//Epibreren - Vermoedelijk vanwege de chaos rond de Nederlandse verkiezingen is het bericht dat uitgeverij De Bezige Bij Hans Renders gevraagd heeft een biografie te schrijven van Jan Campert tot vandaag onopgemerkt aan het eiland voorbijgegaan. Op 16 mei j.l. meldde het Parool namelijk al dat deze langverwachte biografie eind 2004 verschijnt, ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van De Bezige Bij.

Jan Campert, geboren te Spijkenisse op 15 augustus 1902, was dichter, prozaïst, journalist en vader van Remco Campert. Hij schreef het beroemde gedicht 'Het lied der achttien dooden', over de ter dood veroordeelde Februari-stakers:

Een cel is maar twee meter lang
en nauw twee meter breed,
wel kleiner nog is het stuk grond,
dat ik nu nog niet weet,
maar waar ik naamloos rusten zal,
mijn makkers bovendien,
wij waren achttien in getal,
geen zal den avond zien."

[eerste strofe van de zeven - zie het Parool van 10 februari 1943 voor het hele gedicht. Uit auteursrechtelijke bepalingen kunnen we 'De achttien dooden' helaas niet volledig publiceren. De enige moderne legale publicatie van dit gedicht op internet is te lezen op de site van het Erepeleton Waalsdorpervlakte.]

Het geldt als eerste uitgave van verzetsuitgeverij De Bezige Bij. Geert Lubberhuizen (1916-1984), oprichter van De Bezige Bij in december 1944, verspreidde het gedicht als rijmprent. Met de opbrengst van deze en andere uitgaven financierde hij de door hem georganiseerde hulp aan joodse kinderen. De rijmprent 'De Achttien Dooden' werd in grote aantallen verkocht'.

Hans Renders, die eerder een biografie van dichter Jan Hanlo (1912-1969) schreef, zal in de Campert-biografie ook aandacht besteden aan de geschiedenis van De Bezige Bij. Hij plaatst Jan Campert in het literair-journalistieke klimaat van zijn tijd. Campert was naast dichter en romancier ook journalist van talloze kleine en grote kranten uit de jaren twintig en dertig, zoals 'De Nieuwsgier' en 'Het Vaderland'. Voor het tijdschrift 'Nederland' hield hij de kroniek van de dichtkunst bij.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog raakte hij betrokken bij illegale activiteiten, die hem uiteindelijk fataal werden. In juli 1942 werd hij gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland. Campert overleed op 12 januari 1943 in het concentratiekamp Neuengamme.

In Spijkenisse, zijn geboortedorp, zal dit jaar een monument worden opgericht voor deze dichter en verzetstrijder. Het gedenkteken werd ontworpen door de kunstenares Helen Ferdinand uit Spijkenisse. Het zal geplaatst worden vlakbij zijn gesloopte geboortehuis.
(Het Parool, 16-5-2002/Meander, 2002/Rottend Staal Online, 7-7-2002)

terug naar boven


PRACHTIG LEESBEVORDERINGSPROJECT

San Francisco - In de Verenigde Staten is een uniek leesbevorderingsproject gaande. Mensen laten bewust boeken in treinen, vliegtuigen en tuinen achter, zodat vreemdelingen kennis van deze juweeltjes kunnen nemen. Op de website www.bookcrossing.com worden de avonturen van deze zwervende boeken bijgehouden.
De boeken zijn voorzien van een sticker "I am not lost! Free pre-read book", waarop informatie staat hoe de vondst van het boek te registreren. Inmiddels zijn er al meer dan 25.000 boeken op avontuur gestuurd. (San Francisco Chronicle/Rottend Staal Online, 6-7-2002)

terug naar boven

COLUMN

Epibreren - De eerste oogst in de komkommertijd is de nieuwe Rottend Staal Columnspagina. (Rottend Staal Online, 6-7-2002)

terug naar boven

GARDEN PARTY ERG GESLAAGD!

Amsterdam - Onze medewerker Willem Groenewegen gaf afgelopen donderdag een weergaloze voordracht van twee K. Michel-vertalingen ten beste, tijdens The Garden Party in de tuin van het Mokumse Theatermuseum. Recensent Rob Schouten vroeg hem één, of misschien wel twee vertalingen te laten horen. Daarop ging Groenewegen achter de microfoon staan en droeg in volkomen rust ten overstaan van de verzamelde Amsterdamse literatureluurscene deze vertalingen voor. De liefde, de kwaliteit en de ingetogenheid van zowel de vertalingen als de voordracht waren een lust voor het oor. Elke twijfel over zijn achtergrond werden "in one fell blow" weggenomen, en naderhand mocht hij complimenten ontvangen van o.a. Erik Lindner, een groot liefhebber van K. Michel, alsmede van Arjen Duinker.
Alleen K. Michel schitterde door afwezigheid. Eerder op de dag was hij wel aanwezig, maar welingeluide bronnen berichtten hem in grote haast naar een toilet te hebben zien hollen waar hij zich langdurig en met veel lawaai ophield. (Liesbeth van Daldsum, Rottend Staal Online, 6-7-2002).

terug naar boven

DEBUUT IS AANRADER

Epibreren - De debuutbundel Het geluk weet niets van mij (uitgeverij Vassallucci) van onze verse medewerker Hanz Mirck is door Gerrit Komrij en Neeltje Maria Min al uitgeroepen tot 'aanrader' voor Komrij's Poëzieclub. De bundel verschijnt eind augustus 2002. (Rottend Staal Online, 4-7-2002)


terug naar boven

EXPERIMENT

Amsterdam - Een onzer hoofdstedelijke correspondenten bericht over een zonderling bericht over de miraculeuze redding van een bergbeklimmer door een telemarketeer, middels een mobiele telefoon:
http://www.cnn.com/2002/WORLD/americas/06/28/mountaineer.cellphone.reut/index.html (Rottend Staal Online, 4-7-2002)

terug naar boven

DRIE NIEUWE BOEKEN

Epibreren - De veerpont bezorgde deze week drie nieuwe boeken op het eiland, waarvan twee met grote vreugd en eentje met een combinatie van vreugde en verbazing ontvangen werden.
Zowel in Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid. Persoonlijke kroniek 2001, Prive-domein #247 (Arbeiderspers) van Ronald Giphart als in Hier heeft de oudste steen gelijk. Een zomerdagboek (De Prom) van Ingmar Heytze wordt gerefereerd aan de bewoners van Epibreren. Beide boeken geven een verrassende inkijk in het leven van enerzijds een contemporain succesvol schrijver en anderzijds een contemporain succesvol dichter. Beide boeken zijn zeer aangenaam leesbaar, en bevatten tal van anekdotes en achtergronden die kijkjes in de keukens van de auteurs bieden. Heytze blijft in zijn boek het vriendelijkst voor de medemens, waar Giphart zo nu en dan flink uithaalt naar figureren uit de hedendaagse literatureluur, zonder daarbij rancuneus te klinken. Het leuke aan beide boeken is dat ze elkaar raken en in elkaar voorkomen. Enfin, snel naar de boekwinkel dus om deze prachtboeken aan te schaffen, zo u dat nog niet gedaan heeft.

Ook een heel leesbaar boek, met intrigerende geschiedenissen van 22 dichters, is In de schaduw van de Parnassus. Gesprekken met vergeten dichters (Prometheus) van Joris van Casteren. Deze verhalen verschenen eerder in De Groene Amsterdammer. Of die dichters echt vergeten zijn, is zeer de vraag, daar van velen verzen staan opgenomen in Gerrit Komrij's De Nederlandse poëzie van de negentiende en twintigste eeuw in 1000 en enige gedichten, die vrijwel elke poëzieliefhebber in de boekenkast heeft staan.

In de inleiding vindt Van Casteren het helaas nodig tegen een groot aantal dichters aan te schoppen en een behoorlijk aantal waanvoorstellingen op zijn lezers te projecteren.
Van Casteren, eerder door de Raad voor de Journalistiek berispt, had zijn rancuneuze uitlatingen beter achterwege kunnen laten. Want wat nu na lezing resteert is het gevoel dat de samensteller (die godbetert als dichter aan de Rottend Staal Nieuwsbrief meewerkte) van het boek een vroegoude hokjesfanaticus is. Wat behoorlijk sneu is. (Rottend Staal Online, 3-7-2002)

terug naar boven

GEZOCHT: A PUNK CALLED DE NOLUL

Amsterdam - In verband met de voorbereidingen voor een film waarin alle gefotografeerden uit het fotoboek Paradiso Stills van Max Natkiel voor de filmcamera gehaald worden, zoekt filmmaker Marc Geeraards contact met iemand die in 1982 een jongen met een bril op was. Men denkt dat hij een dichter uit het oosten des lands was, mogelijk uit Enschede; met de bijnaam 'de Nolul'. Wie weet wat er van 'de Nolul' geworden is kan contact opnemen met Marc Geeraards, e-mail: marc.geerards@wanadoo.nl (Rottend Staal Online, 2-7-2002)

terug naar boven

INTUSSEN, IN WATOU

Is de Poëziezomer 2002 vandaag van start gegaan. Wederom werken tientallen beeldend kunstenaars en al dan niet dode dichters er aan mee. Zie ook de heldere informatiepagina van de Dienst Toerisme van Poperinge. (Rottend Staal Online, 1-7-2002)


terug naar boven


het nieuws van nu

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.




terug naar boven


Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief

KIFTEN