DILEMMA

Epibreren - Met het verschijnen van de dichtbundel Niets dat zegt (Meulenhoff, 2002) van de Vlaamse schrijfster, essayiste en hoogleraar filosofie Patricia de Martelaere ziet de redactie van de Rottend Staal Online zich voor een dilemma geplaatst.

Normaliter zou ze door dit dichtdebuut opgenomen worden in het overzicht van landelijk actieve dichters. In de verantwoording schrijft ze echter: "Deze bundel is niet bedoeld als een debuut in de dichtkunst, maar als een volstrekt eenmalige gelegenheidsbundel. Hij bevat een selectie uit de gedichten die ik de afgelopen twintig jaar schreef, zonder de ambitie een dichter te willen zijn en zonder een eigentijdse poëtica voor ogen. Het zijn in de volle betekenis van het woord gelegenheidsgedichten."

In het NRC Handelsblad van gisteren veegt Arie van den Berg al de vloer aan met deze rare redenatie. Hij vraagt zich af: "Hoezo geen debuut? En als je geen dichter wilt zijn, waarom publiceer je je adolescentieverzen dan toch in een poëziereeks als die van Meulenhoff?".

Haar 'volstrekt eenmalige gelegenheidsbundel' zal door haar uitgeverij vermoedelijk voor tal van literaire prijzen worden ingezonden, er zal waarschijnlijk uit worden gebloemleesd, ze zal worden uitgenodigd voor lezingen, haar debuut dat geen debuut mag zijn wordt al besproken, dus zien we ons genoodzaakt haar toch op te nemen in het overzicht, ondanks haar ontbrekende 'ambitie een dichter te willen zijn' . (Rottend Staal Online, 31-8-2002)

terug naar boven


NIEUWE PASSIONATE VERSCHENEN

Rotterdam - Het 'tijdschrift voor nieuwe letteren' brengt ditmaal gesprekken met Kamagurka & Herr Seele, Spinvis en Fouad Laroui. Aan Laroui, wiens debuutdichtbundel genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs, zijn ook beschouwingen gewijd en er staat een verhaal van hem in deze Passionate. Waarin natuurlijk ook gedichten, en wel van Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Ronald Ohlsen en Vrouwkje Tuinman. De nieuwe gedichten van Ohlsen doen de vraag oprijzen wanneer hij nu eindelijk eens met een dichtbundel op de markt komt: overal kom je zijn fraaie verzen tegen, behalve in een echt boek. Opschieten, Ohlsen!

De verhalen zijn ditmaal door Elise Broeks en Yorgos Dalman geleverd en voor de strip tekende Mirjam Vissers. Dalmans verhaal 'De vrouw in de kamer' verscheen vorig jaar al in de Brakke Hond, dus waarom het nu in de Passionate staat, is vooralsnog een raadsel.

In het voorwoord doet hoofdredacteur Richard Dekker een oproep aan schrijvers van Arabische origine om vooral succcesvol en geëngageerd te zijn.
Passionate, jaargang 9, nummer 5 kost 3,99 euro en is te vinden in boekhandels doorheen het taalgebied. (Rottend Staal Online, 30-8-2002)

terug naar boven


MOWAFFK AL-SAWAD IN DE AVONDEN

Epibreren - In het VPRO-radioprogramma De Avonden is donderdagavond onze medewerker Mowaffk Al-Sawad te gast. Hij vertelt kort na tienen over zijn poëzie en Irak. Radio 747 AM. (Rottend Staal Online, 29-8-2002)

terug naar boven


STEPHEN DUNN FOETERT POËTISCH

Stephen Dunn, winnaar van de Pulitzerprijs voor de poëzie 2001, heeft het gedicht 'Creators' geschreven, waarin hij zijn ongenoegen over de International Society of Poets Convention 2002 kenbaar maakt. Karin Giphart, wier relaas over die conventie in het Algemeen Dagblad van gisteren verscheen, heeft op eigen wijze haar ervaringen in een gedicht verwerkt. Tot haar verbijstering ontving ze een van de publiciteitsprijzen tijdens de conventie, en kreeg een reusachtige bokaal mee:

EXISTENCE

To this day
the bowl looks down on her
with softspoken cries
of unabaited shame
It is a twisted fate
winning a mindless game

Customs had asked her
Gulf?
No.
Tennis?
No. Poetry.
Wow.

They quickly let her pass.
They oohd her
They aaahd her.
They believed the charade.
A winner out of her
The bowl had made.

Poets and passion, prizes and shows
To this day she doesn't know
if was she like the bowl
a mere example
to excite the mass and silence the critics
or if they truly liked her poem

The bowl beckons her attention
in vain today
she is writing a poem
that she will never enter
in any contest nor pay a fee for again
this poem will not need to prove

its worthiness is its existence

© Karin Giphart, 2002(Rottend Staal Online, 29-8-2002)

terug naar boven


JAN CAMPERTPRIJS VOOR MENNO WIGMAN

Amsterdam - Voor zijn dichtbundel Zwart als kaviaar (Bert Bakker 2001, tweede druk 2002) ontvangt onze medewerker Menno Wigman de Jan Campert-prijs voor poëzie. De jury omschrijft Wigman als "een zwarte romanticus, verdwaald in de eenentwintigste eeuw" en auteur van "vormvaste verzen". Wigman debuteerde in 1997 met 's Zomers stinken alle steden, een bundel die volgens de Belgische krant De Standaard "meteen een schot in de roos bleek". Het aan de prijs gekoppelde bedrag bestaat uit 4500 euro. De prijs wordt op 13 december in Den Haag uitgereikt. (Rottend Staal Online, 29-8-2002)

terug naar boven


INTERVIEW MET GUIDO VAN DER WOLK

Rotterdam - Het Algemeen Dagblad brengt vandaag op pagina 2 een verrassend interview met Guido van der Wolk, de huisdichter 2002/2003 van de Rijksuniversiteit Groningen. (Rottend Staal Online, 29-8-2002)

terug naar boven


POLITIEK INCORRECT TIJDSCHRIFT EN POLITIEK CORRECTE POËZIEWEBSITE

Epibreren - Het zijn verwarrende tijden in Nederland: op 11 september wordt het politiek incorrecte satirisch tijdschrift PIM gepresenteerd en eind oktober gaat de politiek-correcte website Poetry International Web van start.

Aan het maandblad PIM, dat in een oplage van 50.000 exemplaren zal worden gedrukt, werken onder anderen Theo van Gogh, Theodor Holman, Hans Teeuwen en Beau van Erven Dorens mee. Het is voor het eerst sinds de jaren vijftig dat er in Nederland weer een satirisch tijdschrift zal zijn, meldde de Telegraaf.

Volgens Poetry International is Poetry International Web een uniek samenwerkingsproject van literaire organisaties uit veertien landen, waarvan zeven Europese. Elk jaar zullen nieuwe landen uit alle delen van de wereld worden toegevoegd. De website presenteert poëzie uit de deelnemende landen, in de originele taal en in het Engels, naast allerlei informatie over poëzie wereldwijd: beschouwingen, journalistieke bijdragen, adressen, nieuws en links. De voertaal van de site is Engels.

Op de website van Poetry International viel deze zomer een beleidsnotitie over deze internationale site te lezen, waarin stond dat de Nederlandse redacteur o.a. zorg moet dragen voor een 'politiek correcte' inhoud. Die notitie is inmiddels verwijderd.

Of dit zal betekenen dat alle gedichten waaraan wie dan ook waar ter wereld ook aanstoot aan kan nemen wegens 'politiek correcte' redenen geweerd gaan worden is vooralsnog de vraag. Een andere vraag is natuurlijk: wat is politiek correct of incorrect? Wie het weet mag het zeggen. (Rottend Staal Online, 28-8-2002)

terug naar boven


HUYGENS-PRIJS VOOR KEES OUWENS

Den Haag (ANP) - De Constantijn Huygens-prijs van dit jaar gaat naar Kees Ouwens. Hij ontvangt de prijs van 9000 euro voor zijn hele oeuvre. Dat heeft de verantwoordelijke Jan Campert-Stichting vandaag bekendgemaakt.

De jury noemt Ouwens "een van onze intrigerendste dichters, schepper van een volstrekt persoonlijk, eigenzinnig, mystiek oeuvre, verkenner van het onbereikbare." Dat geldt vanaf zijn debuut met de dichtbundel Arcadia in 1968 tot het recente verschijnen van de bundel Etgroen, aldus de jury.

Kees Ouwens kreeg in 2001 de VSB-Poëzieprijs.

(Rottend Staal Online, 28-8-2002)

terug naar boven


DEBUTANTENSTORTVLOED

Epibreren - Een fors aantal Rottend Staal-medewerkers debuteert binnenkort. Hanz Mirck (1970) zelfs al vandaag: zijn debuutbundel Het Geluk Weet Niets Van Mij (Vassallucci) wordt vanavond om 19.30 uur gepresenteerd in Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, aan de Turfstraat 19 te Zutphen.
Scheidend huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen Gertjan Laan (1973) debuteert op 5 september met de bundel Badans (een uitgave van de RuG/UK) en viert dat feestelijk in Athena's Boekhandel te Groningen, om 17.00 uur.

Op zondag 8 september beleeft Adriaan Jaeggi (1963) zijn coming out als dichter-met-bundel. Hoewel hij al eerder onder pseudoniem een bundel op de wereld bracht, alsmede onder eigen naam een roman, presenteert hij dan zijn officiële debuut Sorry dat ik het paard en de hond heb doodgeschoten (Prometheus) in Café Duende aan de Lindengracht 62hs te Amsterdam, om 15.00 uur. Op de presentaties verluchtigen tal van dichters de ceremonies.

Te Groningen debuteren Sieger M. Geertsma (1979) en Daniël Dee (1975) met respectievelijk de bundels Straatvluchter en 3D, schetsjes van onvermogen in november bij uitgeverij Passage. En Erik Jan Harmens (1970), de Nationaal Kampioen Poetry Slam die afgelopen weekend ook al de Lowlands-slam won, debuteert in 2003 bij Thomas Rap, zo melden welingelichte bronnen uit Landsmeer. Ook twee van onze Vlaamse medewerkers debuteren binnenkort: Richard Steegmans (1952) brengt dit najaar de bundel Uitgeslagen zomers bij uitgeverij Perdu uit. Bij uitgeverij 521, verschijnt het debuut van een van onze andere Vlaamse medewerkers, die dit vooralsnog geheim wil houden.

In het komend najaar zal ook de Delftse dichter Arnoud van Adrichem (1978) debuteren. Zijn debuut Aambeeld van alfa verschijnt bij Vassallucci. Gilles Boeuf (1970) debuteert bij Meulenhoff en welingelichte bronnen melden dat Jannah Loontjes bij De Bezige Bij gaat debuteren. (Rottend Staal Online, 28/29-8-2002)

terug naar boven


WONDER TE GRONINGEN

Groningen - De vermiste zwarte handtas, waarover de Rottend Staal Online maandag berichtte, is terecht. Vanochtend belde een agent aan bij Zwarte Jo en overhandigde haar de tas, met de mededeling: "Deze vond ik in mijn wagen. Ik weet ook niet hoe de tas erin verzeild geraakt is."
Het niet bijster gure type dat de tas ontvreemd had, was vermoedelijk door de in de tas aanwezige kalmeringsmiddelen tot inkeer gekomen en moet zelf de handtas in de wagen geplaatst hebben. Dit na buitmaking van het geld. Het paspoort, de bankpassen, de familiefoto's alsmede het halve gros condooms heeft hij evenwel ongemoeid gelaten. (Rottend Staal Online, 28-8-2002)

terug naar boven


FORTUYNGEKTE IN DE BEELDHOUWKUNST

Rotterdam - Er komt een derde beeld ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn. Dichter en politicus Manuel Kneepkens van de Stadspartij Rotterdam heeft opdracht gegeven een beeld te ontwerpen "ter herinnering aan opgang en ondergang van het fenomeen-Fortuyn".
Kneepkens, verklaard tegenstander van Pim Fortuyn, vindt dat "de werkelijke eer voor een politicus is dat hij wordt geëerd door zijn tegenstanders en niet door zijn slippendragers en lakeien''. "Ik had tenminste wat met Fortuyn, al waren we tegenstanders. Zijn partijgenoten kenden hem allemaal veel korter dan ik.''

De voorman van de Stadspartij gaf maandag kunstenaar Ruut Ramsier opdracht een plastiek te ontwerpen. Hij wil op die manier voorkomen dat het beeld dat Fortuyns partij Leefbaar Rotterdam laat vervaardigen, een plek krijgt vlak naast het stadhuis aan de Coolsingel. "Er tekent zich een meerderheid af om dat object te laten plaatsen aan het Doelwater. Ik ben Rotterdammer, ik houd me met kunst bezig en ik heb geen zin in een stuk kitsch daar", zo meldt het ANP vandaag.

Helaas ontbreekt in de berichtgeving informatie over eventuele teksten die op al die Fortuynstandbeelden geplaatst gaan worden. Gezien de stommiteiten met zijn gedenksteeninscriptie, waarbij een regel van Adriaan Roland Holst in verkrachte versie werd gegraveerd en de voorliefde van de Fortuynisten voor bizarre gedichten houdt men te Epibreren het hart vast. (Rottend Staal Online, 27-8-2002)
terug naar boven


KRAKATAU #16 VERSCHENEN

Rotterdam - Bij het zestiende nummer van het Rotterdams/Groningse tijdschrift Krakatau is de ondertitel 'tijdschrift tegen alles' veranderd in 'tijdschrift voor de breedspraak', wat in de praktijk weinig aan het periodiek wijzigt: een interview met een dichter, gedichten, aforismen en een colofon kenden we al uit voorgaande edities.
Desalniettemin is de nieuwe Krakatau weer de moeite van het lezen waard, met een boeiend interview met Tjitske Mussche en gedichten van o.a. Mowaffk Al-Sawad, Tonnus Oosterhoff, Alfred Schaffer en Nachoem M. Wijnberg. Bijzonder is het gedicht 'Ik hou van je' van Anne van Mens, vol verrassende ontwikkelingen en gedurfd taalgebruik.
Krakatau is in boekhandels te Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht verkrijgbaar, of direct te bestellen door 18 euro over te maken op giro 83.406.83 t.n.v. Peter de Groot te Rotterdam, onder vermelding van 'abonnement Krakatau'. Men krijgt dan zes nummers toegestuurd. (Rottend Staal Online, 27-8-2002)
terug naar boven

TOMMY WIERINGA IN DE RACE VOOR AKO LITERATUURPRIJS

Amsterdam - Onze medewerker Tommy Wieringa is in de race voor de AKO Literatuurprijs. Zijn roman Alles over Tristan (De Bezige Bij) staat op de longlist die de jury maandag bekendmaakte. Het boek is ook genomineerd voor de Halewijnprijs en zal binnenkort bij de Franse uitgeverij Alteredit te Parijs verschijnen, uiteraard in Franse vertaling.

De jury presenteerde vandaag negentien titels die in aanmerking komen voor de prijs. De lijst wordt in september teruggebracht tot minimaal drie en maximaal zes nominaties. In oktober vindt de prijsuitreiking plaats. De jury staat dit jaar onder voorzitterschap van de Belgische oud-minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback.

Andere boeken op de longlist zijn Stucwerk van Geerten Meijsing (vorig jaar ook al genomineerd voor zijn boek Dood meisje), Voel maar van Jan Brokken, eerder genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, evenals Over de grens van Chaja Polak. De Kameleon van Paul Claes - sleepte al de Multatuliprijs 2002 in de wacht - en Sterven als een polemist, een biografie over Menno ter Braak van Léon Hanssen die dit jaar al de Busken Huetprijs won.
(ANP/Rottend Staal Online, 26-8-2002)

terug naar boven


ZE ZWAAIT NAAR IEDEREEN - LOWLANDS 2002

Utrecht - "Ik zit op Lowlands," belt onze taxichauffeur onderweg enthousiast naar zijn moeder. Hij is bereid ons tot óp het podium te rijden, dat voelen we. We hebben helaas niet de juiste auto-sticker, en de organisatie is dan onvermurwbaar: uitstappen en te voet verder. "Maar het zit die jongens al de hele dag tegen," probeert de chauffeur nog, ons ten behoeve.

Zonder sticker, maar mét artiestenlabel om de pols, worstelen Ronald Ohlsen en ik de lange weg door de blubber naar de Echo: de mega-tent waarin wij moeten optreden met onze poëzie-diashow. "Naast de weg lopen jongens, de auto's moeten er ook nog langs," roept de organisatie ons na. Georgina Verbaan passeert ons in een voormalig wit autootje en zwaait vriendelijk.
"Naar mij," meent Ronald. "Nee, naar mij," vind ik. "Ze zwaait naar iedereen," zegt iemand van de organisatie later.

Voor de Echo zijn shovels in de weer met ladingen stro, om nog iets te maken van het jonge moeras dat gisteren nog festivalterrein heette. In de tent ruikt het alsof Normaal zojuist heeft opgetreden: verschraald bier, nat hout en regenplassen ­ het is er nog leeg. Iemand dweilt het podium; iemand anders speelt een playstation-game op het grote scherm. Het is de Zwitserse dichter Tom Combo, die later zijn werk zal voordragen terwijl hij een snowboardgame speelt met Lieke, mede-organisatrice namens Tivoli: "Wow, did you see the move she made!? Well, my next poem is about..."
Presentator Jack Nouws, in televisiepak, vertelt het ruim 400 koppig publiek bij aanvang dat het buitengedeelte van de Uitmarkt in Amsterdam de vorige avond is afgelast: "... de losers." Het publiek juicht uitbundig, ze zijn zonder uitzondering grijs bespat tot de knieën. Heel Lowlands draagt één type schoen, de grijze blubberschoen. "En het dak van hun Ikea is ingestort." Wederom gejuich. Vervolgens wordt er stilgestaan bij het jammerlijke lot van de Billy's en de Benno's, en kan het literaire programma beginnen.

Zestigduizend man in Biddinghuizen; 0,7 procent daarvan zit zondagochtend om 11.20u klaar om anderhalf uur literatuur tot zich te nemen. Gefluit en gejoel als Ronald Ohlsen zingt: "Want het komt naar je toe als een windvlaag op een mooie zomerdag.." en op de bijbehorende dia de geheel ontkleedde barby-kloon Fruitgirl bevallig over het uitgestorven strand van Delfzijl kruipt. Vlak daarvoor stond zij nog netjes gekleed in het Botlekgebied te poseren.

Ook de andere acts: poëzietekenfilms, urban poetry en ook kale voorleesbeurten valt veel aandachtige warmte ten deel. Pas tegen het eind, als de zon op het tentzeil het publiek heeft veranderd in een waaierende massa, ontstaat er wat broeierige onrust wanneer schrijver Tim Krabbé de microfoon niet meteen optimaal weet te benutten.

Gelukkig valt hem 's middags in het Kunstenaarsdorp geconcentreerdere aandacht ten deel, als hij zich met Jaap Scholten, een festivalstelletje, een losse dame en een cameraploeg van het Journaal terugtrekt in de Literaire Afwerkplaats. "Hebben jullie nog vragen?" vraagt hij even later, en er ontspinnen zich aangename een-op-eengesprekken tussen de schrijvers en het publiek.
Ook Ronald, Tom Combo en ik trekken ons gedurende een uur af en toe discreet terug met wat dames voor onze women-only editie van de afwerkplaats. Mooie jonge meisjes met ongelooflijk vieze schoenen en schenen. "Ik ga jullie opzoeken," raspt een hese schoonheid, en schrijft onze namen op. Wij weten niet of wij hopen dat zij dit figuurlijk bedoelt.

Direct naast de Literaire Afwerkplaats, een omgebouwde camper door Atelier van Lieshout, staat een Van Lieshoutcontainer met zes schuifdeuren, waarachter stelletjes zich gedurende een uur kunnen afzonderen met schoon, wit linnen en een condoom. Daar had de Literaire Afwerkplaats moeten zitten. In de vroege middag durft nog niemand de cabines in te gaan. Als er een stel zich dan uiteindelijk heeft genesteld - de blubberschoenen staan netjes buiten, maar worden niet gepoetst - lijkt het een uur later wel de aankomsthal van Schiphol na een chartervlucht Benidorm. Cameraploegen en een uitzinnige menigte zien er op toe hoe het stel lichtjes gegeneerd en toch ook trots, de vieze schoenen weer aantrekt en opgaat in de immer bonkende massa.

Tot in de stadsbus van Utrecht kom ik 's avonds nog het handelsmerk van Lowlands 2002 tegen: blubberschoenen onder, een tevreden gezicht boven. Helaas behorende bij de overige 99,3% die het bij bonken hebben gelaten.
(Ruben van Gogh, Rottend Staal Online, 26-8-2002)

terug naar boven


LITERATUUR OP LOWLANDS

Utrecht/Groningen - Geheel in tegenstelling tot eerdere jaren besteden enkele media dit jaar wel aandacht aan de uitgebreide literatuurprogrammering op Lowlands. Op de VPRO-site 3 voor 12 doet Fred Hermsen dat het uitvoerigst. En dagblad Trouw publiceerde dit: "Wie vroeg uit de veren was, kon naar het Tivoli Writers Block. Initiatiefnemer Jack Nouws verzamelde een bonte stoet literatoren om zich heen en liet daarmee zien dat literatuur ook cool kan zijn. Alleen al de manier waarop hij de mensen in de zaal aanspreekt - 'Dag Paradijsvogeltjes van me'- is een reden om hierbij te zijn.
In het onderdeel 'Beeldspraak' wordt tekst aan beeld gekoppeld en andersom. Terwijl dichter Tsead Bruinja een verhaal in het Fries rapt over een grafdelver, lijkt het of hij ronddoolt in de gewelven van een gigantisch kasteel. Prachtig gedaan.

Dan zijn de dichters van de Poetry Slam aan de beurt; in twee keer twee minuten strijden zij om de gunst van hun gehoor. De applausmeter maakt uit welke dichter vandaag het beste is. In een spannende eindstrijd wint Erik Jan Harmens van Tjitske Jansen."

In het NRC bericht Jan Vollaard over literatuur op Lowlands: "Nieuw en leuk was de openluchtgalerie van beeldende kunstenaars, met een Love Hotel waar in gestapelde hokken met matras en schone lakens een liefdesnest of een rustplaats voor een uur gehuurd kon worden. In het hoerige interieur van de 'Literaire Afwerkplek' kon een een-tweetje of een trio worden aangegaan met een dichter of een schrijver die voordroeg uit eigen werk. Tim Krabbé kon je er treffen, of Rick de Leeuw, of zomaar een onbekende maar briljante dichter. Wie verderop de geluiddichte deur van de éénpersoonsdisco open trok werd geconfronteerd met donderend lawaai, rook en knipperlicht."

Het Parool vond de Literaire Afwerkplaats een van de hoogtepunten van het festival: "Niet-muzikaal hoogtepunt: de Literaire Afwerkplaats, een onderdeel van het zogenoemde Kunstdrome, dat eveneens beeldende kunst van onder meer L.A. Raeven en Atelier van Lieshout bood. De Literaire Afwerkplaats bleek een caravan te zijn waar een paar schrijvers telkens een klein groepje mensen op een intieme, zeer directe manier onderhield. Zo kon je met vijf anderen belanden bij bijvoorbeeld dichter Sven Ariaans en Ernest van der Kwast, die respectievelijk een gedicht en een kort verhaal ten beste gaven. Luisteren naar de voordracht werd een stuk intenser dan wanneer het in een grote zaal geweest zou zijn, gedeeld met honderden anderen."
(Rottend Staal Online, 26-8-2002)

terug naar boven


DRAMA OP SLOTAVOND NOORDERZON

Groningen - Terwijl Zwarte Jo, een van de dames van Taxi Knus en gezellig, in geanimeerd gesprek was met de Groninger Stadsdichter, stal een onverlaat haar zwarte handtas. Dit geschiedde op het stadszijdeterras boven de plantsoenvijver, kort na het concert van Krang.
De zwarte handtas was voorzien van een zandkleurige riem en bevatte naast bankpassen, geld, haar paspoort, foto's van haar zoon, kalmeringstabletten en tweeënzeventig condooms. Wie deze tas of de inhoud vindt, wordt verzocht contact op te nemen met de Noorderzon-organisatie of de Groninger politie. (Rottend Staal Online, 26-8-2002)
terug naar boven

KARIN GIPHART BERICHT (2)

Washington - Wil je geloven dat als ik even een pauze wil nemen, even weg wil zijn van die vrieskist van een Hilton Hotel, even geen gedichten meer wil aanhoren, ik midden in een neo-fascistische march terechtkom pal voor The Capitol? Stonden ze daar met hun hakenkruizen.

Dan toch liever de Poetry Convention.

Ik was vandaag weer aanwezig bij de (en ik citeer:) Up Close and Personal Discussion (This is your chance to network with all of the ISP instructors, seminar leaders, and lecturers). Algauw werd weer duidelijk dat het allemaal om netwerken draait. Zodra er een vraag kwam over de organisatie of over de bloemwerken, werd er een grapje gemaakt en ging men snel weer over de stijl en inhoud van poëzie over. Toch was vandaag de sfeer opener dan gisteren, minder defensief. Men legde zowaar uit hoe men bij 'echte' uitgevers zou kunnen worden uitgegeven. Men gaf zowaar toe dat in vorige jaren het een rotzooitje was en dat men de amateurdichters niet correct had behandeld.

Ik keek om me heen en ik zag alleen maar tevreden gezichten. Ik ben veel Amerikanen tegengekomen, uit Los Angeles, uit The Midwest, maar ook mensen uit Peru, Zuid-Afrika, Engeland, Italië, Nederland, Argentinië, Mexico, noem maar op. De meeste zijn gekomen om hun eigen werk te promoten. Ze hebben heel veel gedichten bij zich, vaak ook al in boekvorm, of cd'tjes. Ze gaven me ballonnen met daarop hun website-adressen. Deze mensen krijgen blijkbaar wat ze willen: aandacht en de kans om contacten te krijgen. Ik heb de ogen van een Arabier geopend en hij is niet meer van plan om zelf voor zijn eigen werk te laten betalen.

De professoren motiveerden de dichters ook op dergelijke wijze. Ze zeiden: zorg dat je werk in lokale blaadjes gepubliceerd word, zorg dat men jou wil publiceren zonder dat jij ervoor hoeft te betalen. Niet dat ik dit een pluspunt vind, ik vind het niet meer dan normaal. Toch word nergens ook maar aangestipt dat de werkwijze van Poetry.com geldklopperij is. Veel amateurdichters hebben er absoluut geen moeite mee om voor hun eigen werk te betalen. Gelukkig waren er ook stemmen dat men de bloemwerken gruwelijk lelijk vond en de kwaliteit van de gedichten heel slecht, maar men kwam toch naar de Conferentie, omdat men hun eigen kans om voor publiek hun gedicht te lezen en er nog geld mee kunnen winnen, niet kon laten schieten.
Netwerken en geld winnen, daar heeft men wel 600 dollar voor over..

Men is hier niet aanwezig om naar andermans werk te luisteren, men wil met name uit eigen werk voordragen. Toch word er enthousiast op elkaars werk gereageerd en hoor ik weinig kritiek. Ik heb zowaar twee mooie gedichten gehoord van dezelfde man van wie ik ook een ballon kreeg: die komt er wel.

De lezingen en workshops concentreren zich op de inhoud van het werk, maar er zijn ook lezingen zoals Getting Published door Dr. Fleda Brown, een bevlogen vrouw die pas na haar dertigste begon met dichten. Toen er werd gevraagd wat hun grootse obstakel was in hun carrière als dichter, zei één: de spiegel. Prof. Cavalieri hield het op 'selfdoubt' en anderen begonnen erover dat je een mentor zou moeten hebben. Het zijn wel degelijk inspirerende lezingen en ik zie dat de amateurdichters het als pap opdrinken.

Vanavond is er weer een banquet, maar ik denk niet dat ik dat ik het door mijn keel kan krijgen. Ik ga liever karaoken in een sleazy bar. Ik mis dan wel Florence Henderson (de moeder van de Brady Bunch), maar ik denk wel dat ik dat overleef.

Morgen is de Grote Dag: de prijsuitreiking. Stephen Dunn gaat weer voorlezen en ik hoop hem nog te kunnen spreken, maar ik heb niet het idee dat hij de International Poets Society zal afvallen. Florence Henderson (wat zij met poëzie te maken heeft, is mij volstrekt onduidelijk) en Stephen Dunn reiken de prijs van 20.000 dollar uit. Tona en ik zijn heel erg benieuwd of deze persoon een 'echte' bona fide amateurdichter is.

(Karin Giphart, Rottend Staal Online, 25-8-2002)

terug naar boven


KARIN GIPHART BERICHT UIT WASHINGTON

Momenteel vindt in Washington het 'International Society of Poets Summer Convention and Symposium' plaats. Duizenden amateurdichters zijn er van over de hele wereld naar toe afgereisd. Dat ze daarbij grondig opgelicht worden, is iets wat de meesten zich niet (willen) realiseren. Exclusief voor Rottend Staal Online en het Algemeen Dagblad doet Karin Giphart verslag van dit surrealistische gebeuren. Giphart debuteert overigens volgend jaar met een 'lesbische schelmenroman' bij uitgeverij Nijgh & van Ditmar.

DE EERSTE DAG

Washington D.C. - Gisteravond hebben Tona Wong en ik allebei onze International Poet of Merit Award in ontvangst mogen nemen, samen met ongeveer 2000 andere amateurdichters en 1500 'gasten'. Het was vreemd om zoveel 'nepzilveren vazen' met mensen te zien rondlopen, want ze hadden wat dit betreft absoluut niet gelogen: de schaal is Amerikaans enorm.

Alsof dat niet genoeg was kregen we er ook nog een medaille bij. Heb ik eindelijk een medaille mogen ontvangen, naast die van de Vierdaagse toen ik 5 was. Ik heb een foto genomen van een stel, met hun baby op zijn arm en de schaal in de buggy. Zij trots, hij ietwat verveeld, maar hij gunde het haar graag, want nu kreeg ze eindelijk een beetje erkenning voor haar gedichten. Haar liefdesgedichten over hem had ze bijna huilend voorgedragen. Liefdesgedichten en gedichten over 11 september voeren de boventoon op dit congres.

Je geeft The International Society of Poets 600 dollar en daarvoor word je een weekend behandeld alsof je het nieuwe dichttalent bent van het jaar, samen met 2000 anderen. Toch kregen we geen moment het gevoel dat we in een massa zaten behalve 's avond bij het banquet. Het menu bestond uit een stukje kip, zeven boontjes, een beetje spinazie en wat saus op rijst, geserveerd met overigens een lekkere salade en water. Stephen Dunn, de Pulitzerprijswinnaar 2001, trad op en er waren nog meer zeer geslaagde acts. Waarbij het publiek enorm welwillend was.

Nadat we ons gedicht hadden voorgedragen in The Lincoln West Room van het Washington Hilton Hotel, stormden wij naar een 'personal' vraaggesprek met de jury en leden van de organisatie. Ik vroeg hen of het eerlijk was om maar één jurylid per voordraagkamer te hebben. Eén man noem ik geen 'jury'. Ze haastten zich met te zeggen dat het absoluut een zeer bekwame dichter met tal van publicaties op zijn naam was, wiens vakmanschap niet in twijfel kon worden getrokken. Na de selectie die hij/zij maakte van de 50 gedichten worden de overgebleven gedichten aan een jury van 5 'bekwame en gepubliceerde' dichters overgedragen die dan de prijs van 20.000 dollar zullen uitreiken.

Het dansfeest was heerlijk, want al die dichters moesten zich even ontladen. Ik heb overigens het idee dat de organisatie zich erg aan het boekje houdt, omdat er gedreigd is met acties tegen hen. Morgen gaan we andere dichters vragen naar hun ervaringen,

Het is nu half tien 's ochtends in Nederland en ik moest maar eens gaan slapen. Over een paar uur word ik alweer verwacht in de Jefferson Zaal om daar naar een dichter te kijken die dan zijn gedicht zal voordragen. De sfeer onder al deze amateurdichters is erg ontspannen. Mijn god, ik ben hier gekomen om het aan de kaak te stellen en nu zit ik me te vermaken... hoort allemaal bij het plan!

(Karin Giphart, Rottend Staal Online, 24-8-2002)

terug naar boven


25-JARIG JUBILEUM LIJKVONDST HAWINKELS

Nijmegen - In Nijmegen wordt vandaag feestelijk herdacht dat het exact 25 jaar geleden is dat het levenloze lichaam van de 35-jarige dichter, schrijver, vertaler en tekstschrijver Pé Hawinkels werd gevonden. Hij zat al acht dagen dood achter zijn bureau.
Met een zeer stille tocht door het centrum en een kort zwijgmoment bij Hawinkels voormalige woning wordt de nagedachtenis aan hem levend gehouden.
Op zijn sterfdag, 16 augustus, wijdde De Gelderlander al een herdenkingsartikel aan hem. (Rottend Staal Online, 24-8-2002)

terug naar boven

HEERLIJK RUSTIG IN HET LAND

Epibreren - Met de hangjeugd opgesloten op het Lowlands-terrrein en de snelle cultuursnackers opeengehoopt op de Uitmarkt ligt het land er heerlijk rustig bij. Zo rustig zelfs dat dit weekend hele gemeenten poëtisch getransponeerd worden. In de gemeente Eemsmond is die operatie vannacht al in gang gezet. Liesbeth van Dalsum vroeg beleidsmedewerker Be Kleffens hoe het verliep.
Liesbeth van Dalsum: "Meneer Kleffens, is alles goed verlopen?"
Be Kleffens: "Namens de gemeente Eemsmond kan ik melden dat alles perfect en planningsgewijs verlopen is."
Van Dalsum: "Zijn er bijzonderheden te melden?"
Kleffens: "
Ja. Tijdens de transponatie is een behoorlijk vergeten dichter aan de oppervlakte gekomen, Leo Lens (1893-1942). Hoewel hij in Zuid-Holland nog enige bekendheid geniet en een van zijn kleinzoons zelfs enige gedichten van hem online heeft gezet, hebben we kunnen vaststellen dat hij behoorlijk vergeten was. Zelfs zijn bundeltje Roffelrijmen uit 1933 - herdrukt in 1934 - was zo vergeten dat het in de standaardliteratuur onvermeld is gebleven. Terwijl daarin wel melding gemaakt wordt van zijn ware naam, G. van Oel." (Rottend Staal Online, 24-8-2002)

terug naar boven

NIEUWE HUISDICHTER UNIVERSITEIT GRONINGEN

Groningen - Gisteren maakte de Universiteitskrant UK bekend dat Guido van der Wolk benoemd is tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. De 22-jarige student sterrenkunde en wijsbegeerte zal komend studiejaar poëtisch commentaar op allerlei gebeurtenissen en thema's aan de universiteit geven. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Daniël Dee en Petra Else Jekel (2000/2001) en Gertjan Laan (2001/2002).
Op 5 september wordt hij bij een ceremonie in Athena's Boekhandel, Oude Kijk in 't Jatstraat 42 te Groningen, officiëel ingehuldigd. En wel kort na 17.00 uur. Bij die ceremonie zal tevens de scheidende huisdichter Laan zijn debuutbundel Badans presenteren.

In het Dagblad van het Noorden van vandaag verklaart Van der Wolk dat hij geen vrienden heeft - "Ik had ze wel, maar ze zijn allemaal weggegaan" - en dat hij een "experimenteel, Cobra-achtig dichter is", "niet van plan het hele land rond te gaan reizen."
Tot grote vreugde van het kaalhoofdig dichtersvolk is ook Van der Wolk in het bezit van een fris, kortgeknipt kapsel. (Rottend Staal Online, 23-8-2002).
terug naar boven


DODE ZEEHONDEN NAAR DEPOT EEMSHAVEN

Epibreren - In witte zakken liggen 38 dode zeehonden klaar voor transport naar de wal. Zij zijn in de buurt van het eiland bezweken aan het phocine distemper virus. Dat brak in juni uit. Sindsdien zijn op Epibreren zo'n zestig dode zeehonden gevonden. Totaal waren tot woensdag in het Nederlandse waddengebied zo'n vijfhonderd dieren geborgen.

Medewerkers van de dierenambulance en de zeehondenopvang in Pieterburen brachten de zeehonden gisteren naar de Eemshaven bij Delfzijl. Daar liggen in een vriescontainer inmiddels zo'n 130 dode dieren opgeslagen die op de eilanden aangespoeld zijn. Onderzoekers zullen over enkele weken sectie op al deze zeehonden verrichten. "We hebben nu niet genoeg mankracht. We onderzoeken dagelijks enkele verse dieren. De rest doen we later in een keer'', aldus viroloog Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Amsterdam. Bij de eerdere uitbraak in 1988 was het virus na ongeveer vier maanden uitgewoed. (Rottend Staal Online, 23-8-2002)

terug naar boven


OORLOG IN HET NRC

Epibreren - Op de pagina's van het NRC wordt deze zomer een merkwaardige oorlog uitgevochten tussen enerzijds Gerrit Komrij en anderzijds Anneke Brassinga. Gisteren vond de derde veldslag plaats. Komrij plaatste daarbij naast het gedicht 'Haydn in Ierland' een lange boutade tegen Brassinga, die hij onder meer uitmaakt voor Fritzi-[Harmsen van Beek]kloon, precieus en ridicuul. Over haar gedichten: "Ik krijg er uitslag van."
De oorlog lijkt te draaien om de VSB-Poëzieprijs, waarover Komrij zegt: "Als ze die niet wint, zit ze in de jury. De hoogste Nederlandse onderscheiding voor subsidiabele fijnzinnigheid."

En het begon allemaal met een dode. Op 25 juli, kort na het overlijden van dichteres Gertrude Starink, lichtte de Dichter des Vaderlands een gedicht van haar uit en oordeelde uiterst negatief, waarbij hij en passant de jury van de VSB-Poëzieprijs een veeg uit de pan gaf. Een van die juryleden, Anneke Brassinga reageerde in het NRC van 31 juli door Komrij 'lafhartig', 'wansmakelijk' en 'goedkoop' te noemen. Ook de prijs werd genoemd: "Het was mij een paar jaar geleden als jurylid van de VSB-Poëzieprijs een vreugde het fijnzinnige, muzikale, evocatieve werk van Gertrude Starink mede te nomineren voor deze prijs."

Te Epibreren vindt men eigenlijk beide dichters onsmakelijk bezig. Dit uit de hand gelopen conflict vol jaloezie en eerzucht wordt door beide kanten over het graf van een onlangs gestorven dichteres uitgevochten. Het is dat de Rottend Staal Online onlangs het predikaat 'smakeloos' heeft gekregen, anders zouden wij zeer fijnzinnig lafhartig over andere zaken berichten. (Rottend Staal Online, 23-8-2002)

terug naar boven

EDDY EVENHUIS OVERLEDEN

Leeuwarden - Oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en dichter Eddy Evenhuis is woensdag 21augustus op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Leeuwarden. Dat heeft hoofdredacteur R. Mulder van de Leeuwarder Courant donderdag bevestigd.
Evenhuis, geboren op 1 november 1920 te Groningen, was eerst chef-redacteur van het Groninger Dagblad en daarna, van 1955 tot 1983 hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Volgens Mulder was de Groninger een 'journalist pur sang'. "Hij zat bovenop het nieuws en was heel direct betrokken bij de inhoud van de krant", aldus Mulder. Evenhuis heeft lange tijd, ook na zijn hoofdredacteurschap, de commentaren in de krant voor zijn rekening genomen.

Hij debuteerde met de bundel Uit de pas, Homerus Pers, [Bussum], 1943, waarna hij nog De leerling Alexander (In Agris Occupatis, 1944) en Pan in de stad (De Bezige Bij, Amsterdam, 1946) publiceerde. In 1974 verscheen zijn laatste bundel, Een affaire. Gedichten bij de Arbeiderspers.
Vanaf 1940 tot 1999 duiken gedichten van hem op in bloemlezingen, van Nieuwe Poëzie (Meulenhoff, Amsterdam, 1940) en Groningsche poëzie (Balkema, Amsterdam, 1941) tot De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw (Bert Bakker, Amsterdam, 1996) en Wat blijft (Bert Bakker, Amsterdam, 1999).

Evenhuis was verantwoordelijk voor de bijlage 'Lyrische Courant' in de Leeuwarder Courant waarin provinciaal talent op het gebied van poezië de ruimte kreeg werk te publiceren. Onder een andere naam publiceerde Evenhuis zelf ook enkele gedichten in deze bijlage. Hij was medewerker aan tal van Friese literaire periodieken (ANP/Rottend Staal Online, 22-8-2002)

terug naar boven


EINDELIJK EEN TALKSHOW MET INHOUD!

Groningen - Aanstaande zaterdag gaat men tijdens het Noorderzonfestival twee uur lang praten over de vraag of Amsterdam nóg verder van Groningen moet liggen. Dit in het kader van 'The 8 O'Clock Talks - gesprekken en debatten over (de toekomst van) kunst & cultuur in Noord Nederland. Onder leiding van journalist en horeca-uitbater Luuk Verpaalen praten politici, festivaldirecteuren en kunstenaars over deze brandende vraag.
Stadsdichter Bart FM Droog is vanwege zijn verleden als Rijkswaterstaatmedewerker gevraagd de waterstaatkundige aspecten van de verwijderingsprocedure uit te diepen. (Rottend Staal Online, 22-8-2002)

terug naar boven

YES STEELT GEDICHT!

Epibreren - Op www.gedicht.nu is het bloedstollend relaas te lezen van de bestolen dichteres 'LadyChatterly':

"De gedichten die ik schrijf zijn soms goed en soms wat minder maar ze zijn wel van mij en ik ben er trots op. Maar laatst las ik in de Yes MIJN gedicht en dat vond ik niet leuk! Wat kun je daar dan aan doen want ik heb het geschreven en dan moet niet iemand anders er mee aan de haal gaan. Misschien dat iemand iets weet?"

Onze tip voor 'LadyChatterly', die 27 gedichten op www.gedicht.nu heeft gepubliceerd: stuur het tijdschrift 'Yes' een gepeperde rekening (e-mail: yes@sanoma-uitgevers.nl) en informeer de Rottend Staal Online over de laatste ontwikkelingen. (Rottend Staal Online, 22-8-2002)

terug naar boven

OPTREDEN GEWASSEN OP NOORDERZON GAAT DOOR

Groningen - Ondanks het noodweer dat vannacht het grootste deel van de bomen in het Noorderplantsoen ontwortelde, tenten verscheurde en de vijvers deed overstromen, gaan de Noorderzon-optredens van de formatie Gewassen en van Mowaffk Al-Sawad vanavond gewoon door. Op de H.O.M.E. locatie, om 8, 9 en 10 uur, en de toegang is gratis.
Komend weekend treden Gewassen en de Rottend Staal-medewerkers Tom Combo, Ruben van Gogh, Ronald Ohlsen en F. Starik (met de Willem Kloosgroep) op in het programma Beeldspraak op Lowlands. Daar bedraagt de toegangsprijs 114 euro en alle kaarten zijn inmiddels uitverkocht. (Rottend Staal Online, 21-8-2002)

terug naar boven

KARIN GIPHART VLIEGT NAAR WASHINGTON D.C.

Epibreren - Exclusief voor Rottend Staal Online en het Algemeen Dagblad vliegt schrijfster Karin Giphart naar Washington D.C., om daar verslag te doen van het 'International Society of Poets Summer 2002 Convention and Symposium', dat zich van 23 t/m 25 augustus afspeelt.
Op deze bijeenkomst worden circa 3000 amateurdichters voor een goede 1,2 miljoen dollar opgelicht.
Zie www.epibreren.com/opgepast voor meer over deze oplichterij.

Karin Giphart zal vanaf zaterdag rechtstreeks uit Washington over de conventie berichten. (Rottend Staal Online, 20-8-2002)

terug naar boven


STADSDICHTER IN BORDEELTAXI

Groningen - Nietsvermoedende hoerenlopers werden gisteravond in de Groninger raamprostitutiestraat 'De Nieuwstad' geconfronteerd met een met tijgerbont beklede limousine van Taxi Knus en gezellig, waarin de Groninger Stadsdichter het gedicht 'Nightclub nightlife' declameerde.
Met Blonde Co aan het stuur en Zwarte Jo op de bijrijdersstoel vertrekt deze limo nog tot en met zondag 25 augustus elke avond - behalve vrijdag - vanaf het Noorderzonfestivalterrein. Voor slechts 5 euro verwennen de dames hun klanten met champagne en bifiworstjes tijdens een unieke rijtour.

Blonde Co, naast dame uit het vak ook beeldend kunstenaar, opent op vrijdagavond haar nieuwste expositie hyperrealistische Country & Western-schilderijen in het Gasuniegebouw. Wederom met champagne en bifiworstjes. (Rottend Staal Online, 20-8-2002; copyright foto Bezembinder/Langerwerf, 2002)

terug naar boven

VOOR DE JOHNNY VAN DOORN-FANS

Amsterdam - Op dinsdagavond 21 augustus herhaalt VPRO's De Avonden de 'In Memoriam Johnny van Doorn'-uitzending uit november 2001. Op Radio 747 AM, tussen 22.02 en 23.00 uur. (Rottend Staal Online, 19-8-2002). Liefhebbers van andere dode dichters komen in de nacht van 31 augustus op 1 september volop aan hun trekken bij de Derde TV-Nacht van de Poëzie, waarbij alle afleveringen van de Dode Dichters Almanak van het afgelopen seizoen worden vertoond. (Rottend Staal Online, 19-8-2002)

terug naar boven

IN DE HEL

Willemstad - In 'De Hel' trad naast de eerder gemelde dichters ook Peter de Groot uit Rotterdam op. Met een dikke tweehonderd bezoekers, heerlijk xwoel zomerweer en pakkende voordrachten was de zevende editie van dit dichtfestival wederom zeer geslaagd. Vanwege de grote hoeveelheid wodka die in de nacht na de voordrachten geconsumeerd moest worden was onze correspondent helaas niet meer in staat tot een samenhangende recensie te komen. Deze correspondent is inmiddels ontslagen. Gelukkig bleef een journalist van BN De Stem wel nuchter, wat deze recensie opleverde. (Rottend Staal Online, 19-8-2002)

terug naar boven

NAAR DE HEL!

Epibreren - Vanavond vindt in Fort de Hel nabij Willemstad (Noord-Brabant) het jaarlijkse poëziefestival plaats, met voordrachten van Sven Ariaans, Bart FM Droog, Erik Jan Harmens, Tjitse Hofman, Joz Knoop, Simon Vinkenoog en Rijn Vogelaar. Welingelichte bronnen melden dat ook de legendarische Herman J. van den Bold en de El Hizjra-literatuurprijswinnaar Mowaffk al-Sawad in de Hel zullen voordragen, maar dat bericht is bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet bevestigd. De presentatie is in handen van Harold de Boer. Het begint om 20.00 uur en de entree bedraagt 5 euro. Info: 06-23.38.63.17 en 0168-47.23.80. (Rottend Staal Online, 17-8-2002)

terug naar boven

PIRAAT BEDREIGT DICHTERS, LIEDTEKSTSCHRIJVERS EN RAPPERS

Epibreren - Justus Schoonheim, bloemleespiraat van de digitale roofdruksite 'Homepage', dreigt o.a. Gerrit Komrij, J.A. Deelder, Bart Chabot, Henk Westbroek, Def P, André Hazes, Paul de Leeuw, Ramsey Nasr, Jean Pierre Rawie, Gerard Reve, Ramses Shaffy, M. Vasalis en Simon Vinkenoog met 'een hard en lang gevecht' als ze bezwaar maken tegen de ongevraagde opname van hun werk op Schoonheims site.
Hij laat het niet alleen bij een dreigement. Ook beledigt hij ze ferm:

"Bepaalde poëzie bijvoorbeeld is zo moeilijk te vinden en niet meer in herdruk of in druk dat ik gedichten op mijn website zet."

Schoonheim woont in Amsterdam. Dat verklaart wellicht de moeilijke verkrijgbaarheid van gedichten van De Dichter des Vaderlands, de Rotterdamse Nachtburgemeester e.v.a., want, zoals elk weet, is Amsterdam de stad met het karigste dichtbundelaanbod in de boekwinkels van heel het land.
De bedreigden zijn intussen zo bang van het dreigement geraakt, dat ze voor nader commentaar niet thuis gaven. Alleen de dappere en onlangs gestorven M. Vasalis liet het er niet bij zitten, en drong vanuit het hiernamaals bij haar uitgeverij G.A. van Oorschot erop aan stappen te ondernemen. Haar gedicht is intussen van de site verdwenen.

Internetspecialist W. Smog over dit dreigement en de belediging: "Ik heb veel meegemaakt op het gebied van bloemleespiraterij, maar deze regelrechte uitdaging is wel heel vreemd. Het doet me een beetje denken aan virtueel masochisme."

Justus Schoonheim, oud-leraar Nederlands aan de Geert Groote Vrije School te Amsterdam-Zuid, op http://members.ams.chello.nl/schoonhe/copyright.html: "Deze site is bedoeld als educatief instrument. Er is geen enkele commerciële doelstelling. Voor educatie gelden er andere copyrights. Mocht u desondanks een klacht hebben betreffende copyrights dan kan u een hard en lang gevecht verwachten over hetgeen is opgenomen. Bepaalde poëzie bijvoorbeeld is zo moeilijk te vinden en niet meer in herdruk of in druk dat ik gedichten op mijn website zet."
(Rottend Staal Online, 16-8-2002)

terug naar boven

UNIEK GELUIDSMATERIAAL JAN ARENDS GEVONDEN

Amsterdam - De neerlandicus Nico Keuning heeft bij het onderzoek voor zijn biografie over schrijver/dichter Jan Arends drie uur nooit eerder uitgezonden bandmateriaal uit 1970 getraceerd, zo meldde Volkskrantjournalist Arjan Peters gisteren.
Keuning kreeg het materiaal van Rob Hakhoff, die jarenlang de video-editor van Bert Haanstra is geweest.
Jan Arends (1925-1974) was copywriter, huisknecht, patiënt in psychiatrische inrichtingen, maar ook de auteur van indringende gedichten en de beroemde novelles Keefman en Vrijgezel op kamers. Op 21 januari 1974 beging hij zelfmoord door uit het raam van zijn appartement aan het Amsterdamse Roelof Hartplein te stappen.
"Er zijn maar een paar interviews met Arends bekend," volgens Keuning, die de stem van Arends omschrijft als "keurig Haags, een soort versnelde Remco Campert". Hakhoff sprak Arends destijds omdat er plannen waren voor de verfilming van Vrijgezel op kamers, te regissseren door Paul Verhoeven.
De auteur was op dat moment opgenomen in een isoleercel van het Willem Arntsz Huis in Utrecht. Keuning: "Het was een zonnige dag, en diverse patiënten zaten buiten op het terras. Arends bekeek het tafereel en zei toen tegen Hakhoff: iedereen zit in de zon, en ik sta in de regen."
De bandopnamen, onder meer handelend over de novelle en het huisknechtenbestaan, zijn dermate uniek dat ze in het voorjaar van 2003 integraal zullen worden uitgezonden door Wim Noordhoek in het VPRO-radioprogramma 'De Avonden'.
Tegelijk met Keunings biografie Angst voor de winter die in het voorjaar van 2003 bij De Bezige Bij zal verschijnen, brengt de uitgeverij een nieuwe editie uit van Jan Arends Verzameld werk. Hierin is voor het eerst diens prozadebuut opgenomen, een kerstverhaal uit 1945. (Rottend Staal Online, 16-8-2002)

terug naar boven

DE MAXIMALEN

Epibreren - Te pas en te onpas wordt in literaire discussies aan de 'Maximalen' gerefereerd, en meestal zeer onzinnig. Vandaar dat Rottend Staal Online maar eens wat feiten over de Maximalen presenteert. Lees het op de nieuwe Pieter Boskma-pagina. (Rottend Staal Online, 16-8-2002)

terug naar boven

LITERAIRE AFWERKPLAATS

Biddinghuizen - Direct apart met je favoriete schrijver? Dat kan op Lowlands. De Literaire Afwerkplaats, een idee van dichter Ruben van Gogh, huist daar twee dagen lang in het kunstenaarsdorp van Atelier van Lieshout. Steeds twee auteurs ontvangen hun publiek in het boudoir van hun caravan. Ze onderhouden geile festivalbezoekers vijf tot vijftien minuten, tot het punt van bevrediging bereikt is.
De literatuurhoeren zijn o.a. F.Starik, Jerry Goossens, Rick de Leeuw, Karel Glastra van Loon, Erik Jan Harmens, Sven Ariaans, Tsead Bruinja, Sieger M. Geertsma, Ernest van der Kwast, Boozy, Tim Krabbé, Jaap Scholten, Ronald Ohlsen, Vrouwkje Tuinman, Ruben van Gogh, Tjitske Jansen, Jacob van Duijn, Andy Fierens en Jack Nouws.
Voor een veilige afhandeling van het afwerkgebeuren zijn condooms verkrijgbaar in de festivalsupermarkt. De afwerkplaats is geopend op 24 en 25 augustus, doorlopend van 13.00-18.00 uur. Meer over de geschiedenis van de Literaire Afwerkplaats is te lezen in het SLAU-archief. De Literaire Afwerkplaats is een project van Tivoli Writers Block. (Rottend Staal Online, 15-8-2002)

terug naar boven

METAMORFOSE

Epibreren - Onze medewerker Ingmar Heytze heeft zich vanochtend in kapsalon Martha (Zeepad 12) het klassieke dichterskapsel laten aanmeten, zoals dat sedert 1994 het straatbeeld te Epibreren beheerst. Hiertoe werd een tondeuze van het merk Philips gebruikt. Het haarafval werd vanmiddag op de fancy fair van bejaardenhuis 'Juliana' geveild. De opbrengst ging naar diverse goede doelen.
Bezoek Heytze in zijn vakantiewoning aan de Duindreef 6 en zie hoezeer hij er op vooruitgegaan is. (Rottend Staal Online, 14-8-2002).

terug naar boven

BLOEMLEESPIRATEN

Epibreren - In maart vorig jaar berichtte de Rottend Staal Online uitgebreid over sites waarop willens en wetens het auteursrecht van tal van dichters geschonden wordt. Omdat sedert toen weer nieuwe bloemleespiraten het ruime sop van het internet gekozen hebben, hier een overzichtje van de meest notoire rechtenschenders:

Anne-Maries bloemlezing: www.xs4all.nl/~ace/Literaria/
Teksten en citaten m.b.t. "mystiek en spiritualiteit": www.spiritualiteit.net/dhtml.htm?page=poezie2.htm
Poëzie, een kennismaking: home.hetnet.nl/~cambiumned/poezie.htm
Bloemlezing: home.student.uva.nl/claudia.vankruistum/index.html
Henk van Dorp's webstek: home-1.tiscali.nl/~sb068187/Kunst/Gedichten/
Paul van Buuren; persoonlijke webstek: www.paulvanbuuren.net/gedicht/
Justus Schoonheim: members.ams.chello.nl/schoonhe/

En natuurlijk de onverbeterlijke Anton Greefkes, die ondanks waarschuwingen, aanmaningen, verbodsbrieven en rekeningen blijft volharden in zijn bloemleespiraterij, met zijn over diverse providers verspreide site 'Het Poëtisch Liedgenootschap'. Zie bijvoorbeeld:
http://home.quicknet.nl/qn/prive/liedgenootschap/
http://www.tandemtour.net/poetisch/frameset.html (Oostenrijk)
http://sneeker.ameranet.com/ (USA)
http://liedgenootschap.musiceert.nl/
http://members.lycos.nl/liedgenootschap/

Waar bij de eerste zeven piraten nog sprake zou kunnen zijn van onnozelheid betreffende de Auteurswet, is Anton Greefkes overduidelijk ter kwader trouw bezig. In plaats van de onrechtmatig geplaatste gedichten van het internet te verwijderen, verplaatst hij keer op keer zijn site simpelweg van provider.

Zolang een aantal uitgeverijen, met name die van het PCM-concern, laks blijft in de aanpak van de internetpiraterij, zal deze doorgaan, met als resultaat verkeerd overgetypte gedichten en complete dichtoeuvres die ongeautoriseerd verspreid op het web te traceren zijn.
Gelukkig zijn er ook uitgeverijen die wel voortvarend tegen de piraten optreden: De Harmonie, G.A. van Oorschot en Passage, bijvoorbeeld, beseffen dat opkomen voor de rechten van hun dichters in het belang van zowel de uitgeverij, de dichters alsmede in het belang van de lezers is. (Rottend Staal Online, 14-8-2002)

terug naar boven

POËZIE HAALT TV-QUIZ

Epibreren - Omdat het eiland per gemeentelijk decreet van 30 maart 1959 verstoken is van televisietoestellen, bereikte dit bericht ons eerst vandaag:

In de Vara TV-quiz 'Twee voor Twaalf' van zaterdag 10 augustus werd deze vraag gesteld: "Afgelopen voorjaar ontdekte een journalist van het Nieuwsblad van het Noorden dat de auteur Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman Rupert rijkelijk en zonder bronvermelding geciteerd had uit het boek The Waste Land. Hoe heette de schrijver van The Waste Land, waaruit de citaten waren overgenomen?"

Trouwe lezers van de Rottend Staal Online wisten natuurlijk dat het juiste antwoord T.S. Eliot moest zijn. En dat de journalist ook een naam heeft: Reinier Spreen, inmiddels werkzaam voor het Dagblad van het Noorden. (Rottend Staal Online, 14-8-2002)

terug naar boven

MEINDERT TALMA ZOMERGAST KUNSTSTOF RADIO 1

Hilversum - Vanavond is onze medewerker Meindert Talma een uur lang de zomergast in Kunststof, de dagelijkse talkshow over cultuur en Media op Radio 1. Talma, naast muzikant ook romancier en dichter, wordt geïnterviewd door Jellie Brouwer. Live, van 19.02 tot 20.00 uur op 1008 AM. (Rottend Staal Online, 13-8-2002)

terug naar boven

'EERSTE ECHTE' BIOGRAFIE ANNIE M.G. SCHMIDT

Amsterdam (ANP) - Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar brengt in november een biografie over Annie M.G. Schmidt (1911-1995) op de markt. Het door Annejet van der Zijl geschreven levensverhaal is volgens de uitgever 'de eerste echte' levensbeschrijving over de populaire Nederlandse schrijfster en dichteres.
Van der Zijl gebruikte voor Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt onder meer honderden brieven die Schmidt voor de oorlog aan haar moeder schreef en eerder verloren gewaande correspondentie tussen Schmidt en haar echtgenoot Dick van Duyn. Ze kreeg de correspondentie van zoon Flip van Duijn. Ze reconstrueerde het leven van de schrijfster verder op basis van interviews en niet eerder gepubliceerde foto's, brieven aan vriendinnen en nieuw ontdekt materiaal, aldus de uitgever.
Al twee keer eerder werd geprobeerd een biografie over Annie M.G. Schmidt te maken maar die pogingen lukten maar deels. Joke Linders schreef Doe nooit wat je moeder zegt over het schrijversschap. Biograaf Hans Vogel overleed voor zijn werk af was. De bewerking van Wacht maar tot ik dood ben gaat vooral over het theaterwerk. (Rottend Staal Online, 13-8-2002)

terug naar boven

JIRI KOLAR OVERLEDEN

Praag - De Tjechische krant 'Mlada fronta Dnes' meldt het overlijden van kunstenaar en dichter Jiri Kolar. Hij is 87 jaar geworden.
Kolar, die in 1971 in het Stedelijk Museum te Amsterdam exposeerde, kreeg vooral bekendheid met zijn visuele poëzie, zijn objecten en collages met lettercomposities en zijn fotomontages, waarbij hij onder meer gebruik maakte van reproducties van schilderijen van oude meesters.
Kolar was een tegenstander van het communistische regime in het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Hij kreeg in 1970 een publicatie- en expositieverbod. In 1977 verhuisde hij naar Parijs. Enkele jaren geleden keerde hij terug naar Tsjeche, zo meldt de Volkskrant vandaag. (Rottend Staal Online, 13-8-2002).

terug naar boven


HET IS EEN GROF SCHANDAAL (2)

Epibreren/Utrecht - Dankzij Willem van Zeeland, programmeur van Tivoli en nauw betrokken bij Lowlands is inmiddels bekend geworden dat ook

Jack Nouws (5 maal)
Ronald Giphart (4 maal)
Ruben van Gogh, Vrouwkje Tuinman met Beeldspraak, Serge van Duijnhoven en Fokke & Sukke (3 maal)

in het OOR-overzicht van acts die het vaakst op Lowlands stonden ontbreken. Jack Nouws zou zelfs Def P (4 maal) van de tweede plaats verdringen. Ook stonden Ome Cor 4 maal en Rick de Stripper, Anneke Ivanhoe en Dolf Jansen minstens 3 maal in de Foxtrottent. Naast de door OOR gemelde Lady Aida hebben nog vele andere dj's minstens 3 maal op Lowlands plaatjes gedraaid: St Paul, Gijsbert, Radar, Wipneus & Pim, Chaos en L-Dopa. (Rottend Staal Online, 12-8-2002)

terug naar boven


HET IS EEN GROF SCHANDAAL

In de OOR van 10-8-2002 wordt een overzicht gegeven van de acts die driemaal of vaker op Lowlands stonden, onder de kop 'Polderkoningen'. Tot aller verbazing ontbreken in dat overzicht namen van auteurs. De Dichters uit Epibreren bijvoorbeeld traden toch echt in 1995, 2000 en 2001 tijdens het festival op. En ook dit jaar zal, zij het in verfilmde versie, op Lowlands poëzie uit Epibreren te horen zijn.

De immer verongelijkte Epibreërs hebben de redactie van OOR inmiddels een brief op hoge poten gestuurd, waarin om rectificatie verzocht wordt. Omdat ook zij niet weten welke auteurs net als hen drie maal of vaker de hangjeugd te Biddinghuizen met woordkunst hebben vermaakt, roepen Klug, Hofman en Droog hen op zelf even een rectificatieverzoek te mailen aan redactie@oor.nl

Liesbeth van Dalsum vroeg de briesende en stampvoetende dichtersbent of hun reactie niet een beetje overtrokken is, in deze tijd van een stervende mensheid.
Jan Klug: "Misschien kan je een kort nieuwsitem over mijn succesvolle tour met de Jungle Warriors schrijven, met een linkje erbij naar de geweldige recensie van het eerste optreden, afgelopen vrijdag te Den Bosch?"
Tjitse Hofman: "Door deze verwarring ga ik er van uit dat de afspraken blijven zoals ze gemaakt zijn tenzij."
Bart FM Droog: "Je hebt helemaal gelijk. Koop een gasmasker en verwittig je naasten. En het was me een genoegen je gekend te hebben."
(Rottend Staal Online, 12-8-2002)

terug naar boven

GIFWOLK BEDREIGT MENSHEID

In verband met de dodelijke gifgaswolk die op het punt staat een aanzienlijk deel van de mensheid uit te roeien, passen we onze berichtgeving aan.
----------------------------------------
ANP, 11-08-2002: 23.46 uur

NEW YORK (ANP) - Een drie kilometer dikke gifwolk boven Zuidoost-Azië brengt de levens van honderdduizenden mensen in gevaar en kan ingrijpende klimatologische veranderingen veroorzaken. UNEP-baas Klaus Töpfer zei zondag in Londen dat de gifwolk ook elders in de wereld gevaar kan opleveren. "Een voorraad gif van die omvang kan binnen een week de halve wereld rondgaan", aldus Töpfer.

Op maandag presenteert de VN-milieuorganisatie UNEP een rapport over de gifwolk.
De UNEP stelt in dat rapport dat onder meer bosbranden en een forse toename van het gebruik van fossiele brandstoffen voor auto's, industrie en energiecentrales hebben geleid tot het ontstaan van de gifwolk boven Zuidoost-Azië. Volgens de UNEP kunnen honderdduizenden mensen door de wolk grote ademhalingsproblemen krijgen.

De milieuorganisatie van de VN stelt dat de gifwolk ook van invloed is op de klimatologische omstandigheden. Het is mogelijk dat de gemiddelde neerslag in het noordwesten van Azië, het westen van China en het westelijk deel van Centraal-Azië op termijn met 40 procent afneemt. Daardoor zal alleen al in India de opbrengst van de rijstoogsten in de winterseizoenen met 10 procent afnemen. Bovendien veroorzaakt de nevel zure regen, waardoor schade aan gewassen en bomen ontstaat.

---------------

Omdat al onze lezers, waar ook op de planeet, direct gevaar oplopen, kunnen wij te Epibreren niets anders doen dan iedereen alvast 'vaarwel' wensen. Dichters, waar ook op de globe, roepen we op om gedichten te produceren die de stervende mensheid tot troost kunnen zijn. (Rottend Staal Online, 00.30 uur, 12-8-2002)

terug naar boven


POËZIE = GELD

Epibreren - Sluwe zakenlieden roepen op de site Vipspotting onnozele halsen op om 'Bekende Nederlanders' te stalken en de locaties waar deze BN-ers zich ophouden direct door te geven ter vermelding op hun site. Dat moet per SMS, waarvoor de eigenaars van de rijkelijk met reclame voorziene site ongetwijfeld de nodige commissie opstrijken.
De dichtende 'VIP's' die via de site gestalkt worden, zijn Boudewijn Büch, Drs P, Gerrit Komrij, Harry Mulisch, Henk Spaan, Ingmar Heytze, J.A. Deelder, Theodor Holman, Lydia Rood en Vrouwkje Tuinman - de laatste debuteerde in juni als dichter in het Haagse tijdschrift.Bordelaise Literair #17.
Bezoekers van de site worden opgeroepen de gestalkten te becommentariëren, wat in het geval van Heytze de volgende idiotie opleverde: "Ik krijg bultjes van Ingmar. Ik heb vroeger, heel lang geleden, samen met Ingmar op de universiteit gezeten. Ook toen al kreeg ik allerhande bultjes en chronische jeuk als ik hem weer, miskend en wel, voorbij zag komen lopen," babbelt stalker 'Barbarella'.
Stalker Traatje vervolgt: "Helaas loop je hem [Ingmar Heytze - red] in Utrecht nogal regelmatig tegen het vadsige lijf."

In zijn column in het Utrechts Nieuwsblad zal Heytze later deze week met deze zieke stalkers van www.vipspot.nl ferm de vloer aanvegen.
(Rottend Staal Online, 11-8-2002)

update 12-8-2002: De redactie van www.vipspot.nl heeft de vermeldingen over Heytze inmiddels van de site verwijderd.

terug naar boven

GERRIT KOMRIJ START NIEUWE POËZIEREEKS

Amsterdam - De Volkskrant berichtte gisteren dat Gerrit Komrij in samenwerking met Uitgeverij 521 een nieuwe poëziereeks start. In deze zogeheten Sandwichreeks zal Komrij zich manifesteren als ontdekker van talenten en 'vergeten of verwaarloosde dichters'.

Elk half jaar zullende de komende vijf jaar twee genummerde, gebonden delen verschijnen. De serie van Komrij en Uitgeverij 521 is het derde initiatief van de in januari 2002 gekozen Dichter des Vaderlands. Eerder richtte hij de Poezieclub en het tijdschrift 'Awater' op

Aan Volkskrantverslaggever John Schoorl vertelde Komrij dat hij met deze Sandwichreeks een vorm gevonden heeft voor zijn 'heel persoonlijke hobby'. In zijn bloemlezingen meent hij weleens dichters te zijn tegengekomen 'die niet worden opgepikt'. 'Ik kan me dus best voorstellen dat ik een keer het werk van een dichter uit de achttiende of negentiende eeuw extra uitlicht', stelt Komrij.

Welke dichters in deze reeks aan bod komen wordt in november 2002 bekend gemaakt. (Rottend Staal Online, 11-8-2002)

terug naar boven

STANDBEELD HERMAN BROOD ONTHULD

Zwolle/Epibreren - In Zwolle is vrijdagmiddag het borstbeeld van Herman Brood geplaatst. Het beeld staat voor Hedon, het plaatselijke podium voor popcultuur.
Over de locatie van het beeld is volop gediscussieerd in Zwolle. Vorig jaar meldden burgemeester en wethouders nog tegen een locatie in de openlucht te zijn, wegens het omstreden karakter van de in Zwolle geboren muzikant, beeldend kunstenaar en dichter. Cultuurwethouder J. Berends (CDA) zei bij de plaatsing blij te zijn met de huidige plek, omdat het nu op grond van het popcentrum staat, waar iedereen het kan bezoeken.
Brood beging vorig jaar zelfmoord door van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. Op de plaatsing kwamen vrijdag zo'n honderd belangstellenden af. Terwijl de Zwolse Band of Glory muziek van Brood speelde, werd het bronzen beeld van 93 centimeter hoog, op de sokkel geplaatst.
Het borstbeeld is gemaakt door kunstenaar F. Rosen op initiatief van kunsthandelaar I. de Lange, een vriend van Brood. Het idee voor het borstbeeld ontstond in 2000 toen de artiest De Lange Zwolle bezocht. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Brood het kunstwerk zelf zou onthullen. Vanwege zijn overlijden was hij helaas afwezig.

Brood zal ook afwezig zijn bij de presentatie van de dit najaar te verschijnen bloemlezing Rock-n'-roll, het derde deel van de 'Seks, drug & rock-n'-roll'-anthologietrilogie van Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze, waarin ook verzen van Brood staan. (ANP/Rottend Staal Online, 10-8-2002)

terug naar boven

BORDELLO-FESTIVAL OP LAATSTE MOMENT AFGEBLAZEN

Antwerpen -Op 15 augustus zou onder de naam 'Bordello' de Antwerpse hoerenbuurt voor de vierde keer omgetoverd worden tot een groot podium voor schrijvers (met o.a. onze medewerkers Andy Fierens en Didi de Paris), schilders en fotografen die het volgens hen schandalige prostitutiebeleid van het Antwerpse stadsbestuur aanklagen.
Vandaag is echter bekend geworden dat de stad Antwerpen geen vergunning wil geven. De Bordello-organisatie overweegt nu een schadevergoeding van 25 miljoen euro van de stad Antwerpen te eisen.
Dit bedrag is even groot als de verhoging van het politiebudget en zou gebruikt moeten worden voor de renovering van en het sociaal plan voor het Schipperskwartier en voor de Antwerpse kunstgroepen.De vzw Bordello diende eind juni een aanvraag in om de vierde editie van het festival te organiseren op de Veemarkt. De locatie kwam er niet zomaar, maar werd gesuggereerd door het kabinet van Leona Detiège. Diezelfde Detiège gaf vreemd genoeg een negatief advies bij de eigenlijke aanvraag, omdat er geen programma bijgevoegd was.
Waarop Bordello opnieuw de aanvraag indiende, mét gedetailleerd programma. Twee keer zelfs: gemeenteraadslid Anneke Vermeiren van de VLD diende haar in bij de stadsadministratie en Bordello stuurde een brief op. Vreemd genoeg beweerde de administratie dat ze nog steeds niets ontvangen had.

De vzw Bordello neemt dit niet en heeft het dossier overgemaakt aan haar advocaten. Die stellen momenteel een schadeclaim op. Tijdens de eerstkomende Antwerpense gemeenteraadszitting zal Vermeiren een interpellatie houden over deze merkwaardige gang van zaken.

Nadere informatie: Kris Verdonck, intendant vzw Bordello, kris@bordello.be, en Nico Volceryck, voorzitter vzw Bordello, nicovolckeryck@skynet.be (Rottend Staal Online, 9-8-2002)


terug naar boven


NIEUWE GEDICHTEN VAN LUCEBERT

Amsterdam (ANP) - Uitgeverij De Bezige Bij heeft 25 onbekende gedichten van Lucebert (1924-1994) ontdekt. Ze waren in het bezit van Luceberts weduwe T. Swaanswijk en werden gevonden bij het samenstellen van een nieuwe uitgave met alle bundels van de dichter/schilder.
De uitgeverij heeft dat vrijdag 9 augustus bekendgemaakt. Het gaat om gedichten die Lucebert vlak voor zijn dood maakte, nadat hij zijn laatste bundel Van de maltentige losbol had afgerond. Deze bundel verscheen uiteindelijk nadat hij was gestorven.
Lucebert (pseudoniem voor Lubertus Jacobus Swaanswijk) heeft dertien bundels op zijn naam staan. De Bezige Bij was van plan deze in een boek uit te geven. "Toen we daar mee bezig waren, vertelde zijn weduwe dat er nog meer gedichten waren," aldus redacteur Victor Schiferli van de uitgeverij. "Hij was tot vlak voor zijn dood blijven doorwerken."
De ontdekte verzen worden toegevoegd aan Verzamelde Gedichten, dat op 12 september in de winkel ligt. Verder wordt onder andere ook een gedicht toegevoegd dat Lucebert speciaal voor de schrijver Salman Rushdie maakte.

In het NRC Handelsblad van vandaag zijn twee van die onbekende gedichten afgedrukt, die gelukkig ook online zijn gezet.
(Rottend Staal Online, 9-8-2002)

terug naar boven


DE DICHTERS UIT HET AUGUSTUS-FONDS

Culemborg - Het Boekblad publiceerde een handig overzichtje van alle auteurs die deel uitmaken van het donderdag gepresenteerde fonds van uitgeverij Augustus.
In dit fonds de volgende auteurs die ook dichten: Armando, Maarten Asscher, Andreas Burnier, Adriaan van Dis, K. Michel, Nelleke Noordervliet, René Puthaar en Henk Romijn Meijer.

Ook de internetspecialist Francisco van Jole gaat bij Augustus publiceren. Wat echter geen consequenties schijnt te hebben voor het internetinzicht van de nieuwe uitgeverij: op www.augustus.nl staat alleen een foto van een vistekaartje van Augustus met daarbij de namen van de auteurs. Ook ontbreken metatags onder die pagina. Ergo: zoekmachines registreren noch uitgeverij Augustus noch de namen.
(Rottend Staal Online, 9-8-2002)

terug naar boven

KOOP VANDAAG HET NRC HANDELSBLAD

Epibreren - In het NRC Handelsblad van vandaag staat een diepgravend achtergrondartikel van Ward Wijndelts over de Amerikaanse poëzie-oplichters. Het NRC Handelsblad kost € 1,15 en is vanaf een uur of vier verkrijgbaar bij supermarkten, tijdschriftenwinkels, boekhandels, benzinepompen, NRC-krantenjongens en op diverse verkooppunten in de buitenlanden. (Rottend Staal Online, 8-8-2002)

terug naar boven

SPECTACULAIRE PRIMEUR IN DUITSE PERS: PRINS CLAUS' LAATSTE WOORDEN!

Landsmeer/Nijmegen - Nog sterker dan in Nederland was men in Duitsland overtuigd van de nakende dood van ZKH Prins Claus. Vandaar dat een aantal Duitse kwaliteitsweekbladen deze week het laatste nieuws over diens dood brengt. Das Neue Blatt tekende de 'laatste woorden' op van de prins-gemaal: "Bewaar mij in jullie hart en leef verder in liefde en wederzijdse ondersteuning", zou hij op zijn sterfbed hebben gezegd. Volgens concurrent Die Neue Post was er eindelijk 'een einde gekomen aan zijn kwellingen'.
Die Neue Post suggereerde ook dat Claus heel Nederlands om euthanasie (Sterbehilfe) had gevraagd en dat die wens door de familie was gerespecteerd. Het blad Woche der Frau meldt dat de prins op het laatste moment zijn testament veranderde om zijn vermogen aan zijn geliefde Máxima 'de dochter die hij nooit heeft gehad' te kunnen nalaten.
"Omdat Máxima bij haar huwelijk een wurgcontract moest tekenen, blijft ze bij een eventuele scheiding zonder cent achter. Dat wilde Claus voorkomen", aldus Die Neue Post. Máxima heeft het toch al moeilijk. Volgens Das Neue Blatt heeft de prinses onlangs een miskraam gehad.
Hoofdredacteur Peter Bartels van de Neue Revue, een blad waarin alleen voorzichtig wordt terugblikt op het huwelijk van Claus met een Nederlandse koningin: "Hoe macaber het ook klinkt, in ons vak geldt de uitspraak: 'Hij of zij is niet op het juiste moment gestorven'. Waarmee het moment wordt bedoeld wanneer de bladen net zijn gedrukt."

Zie Het Parool en De Gelderlander voor foto's van de covers van de Duitse bladen. (Rottend Staal Online, 8-8-2002)

terug naar boven

ONLINE GEWASSEN

Groningen - Hoewel de Volkskrant vorige week woensdag de formatie als 'Fries' omschreef, is Gewassen zo Gronings als Gronings kan zijn. Vandaar dat vandaag www.gewassen.com online is gegaan, vooruitlopend op het optreden bij Lowlands. (Rottend Staal Online, 7-8-2002)

terug naar boven

RAADSEL VAN DEVENTER OPGELOST

Epibreren - Het grote nieuws van de Boekenmarkt van Deventer, afgelopen zondag, was dat er niets bijzonders gevonden was. Vandaag maakte het ANP bekend hoe dat kwam: door de gevreesde inktvraat! Gelukkig heeft de EU nu één miljoen euro in een inktvraatbestrijdingsproject gestoken, zodat volgend jaar wel weer bijzondere vondsten te Deventer gedaan kunnen worden:

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse instellingen doen mee aan Europees onderzoek naar een nieuwe manier om inktvraat aan te pakken. Op dit moment worden belangrijke werken van bijvoorbeeld Rembrandt en Guercino door inktvraat bedreigd.
Het gaat om het Nationaal Archief, Teylers Museum en het Instituut Collectie Nederland (ICN). Vanuit het buitenland werken onder meer het Louvre in Parijs en de Universiteit van Ljubljana (Slovenië) mee. De samenwerking heet InkCor, een afkorting van Stabilisation of Iron Gall Ink Containing Paper. De EU steekt een miljoen euro in het onderzoek.
Vanaf de Middeleeuwen tot de 20ste eeuw werd galinkt (op basis van de galnoot) gebruikt. Het zuur en ijzer in deze inkt kan op den duur oxideren en een verwoestende werking op papier en perkament hebben. Volgens de betrokken instellingen is een snelle oplossing voor deze vraat geboden. Bestaande methoden tegen inktvraat zijn voor deze vorm geen oplossing.

Vanaf volgende week dinsdag gaat een team restauratoren van het Nationaal Archief aan de slag met honderd stukken uit het archief. In Teylers Museum wordt de schade aan topwerken van Rembrandt en Guercino geïnventariseerd. Met ultraviolet licht worden de eerste sporen van inktvraat opgespoord. Het ICN coördineert deze eerste fase van het onderzoek.
(Rottend Staal Online, 7-8-2002)

terug naar boven


NIEUW VOLKSLIED VOOR NEDERLAND

Amsterdam - Christine Otten is door het Winternachten Festival in Den Haag gevraagd om een nieuw volkslied te schrijven voor Nederland. Het Winternachten Festival vindt
in januari 2003 plaats te Den Haag. Otten zal op zondagmiddag 19 januari haar lied ten gehore brengen. Jan Klug van De Dichters uit Epibreren zal haar begeleiden. Omdat Otten wel kan schrijven maar niet kan componeren zal Klug de tekst op muziek zetten.
Klug, Duits staatsburger, treedt hiermee in de voetsporen van de onbekende Duitse componist die ergens in de vijf- of zestiende eeuw de huurlingenmelodie componeerde, waarop later onze medewerker Marnix van St Allegonde het 'Wilhelmus' schreef.
Thema van het festival is 'Beeld van Nederland', omdat Nederland politiek en cultureel in staat van verwarring verkeert. (Rottend Staal Online, 7-8-2002)

terug naar boven

MARIE-CLAIRE-UPDATE

Epibreren - Op 30 en 31 juli berichtte de Rottend Staal Online over een hilarisch artikel in het tijdschrift 'De Marie Claire' van augustus 2002, waarin de 'charismatische ster' Ilja Pfeijffer schitterde 'tussen de misfits en halftalenten'
Op 31 juli vroeg onze medewerker Menno Wigman - volgens 'Marie Claire' een van die 'misfits en halftalenten' - zich af of Ilja Pfeijffer dat artikel van tevoren had ingezien. En zo ja, of hij dan niks ondernomen had om zijn collega's (Hans Verhagen, Tsead Bruinja en Tjitske Mussche) en mederedacteuren (Wigman en Pieter Boskma van Awater) te behoeden voor zulke 'achterbakse schrijfseltjes'?'

Wigman kreeg op zaterdag 3 augustus te Deventer antwoord op zijn vragen. Pfeijffer had inderdaad inzage gekregen in het artikel, en de eerste versie was volgens hem oneindig veel sarcastischer.

De Rottend Staal Online begrijpt hieruit dat de 'misfits en halftalenten' Pfeijffer uiterst dankbaar moeten zijn, omdat hij wellicht voorkomen heeft dat ze niet als bijvoorbeeld 'kwijlende poëziedebielen' werden afgeschilderd.
Wigman beschouwt de zaak als afgedaan. De Rottend Staal Online natuurlijk niet, omdat nu de interesse gewekt is naar die eerste versie. Annemieke van Twuijver, schrijfster van het artikel, is helaas tot op heden onbereikbaar. (Rottend Staal Online, 7-8-2002)

terug naar boven

WAARSCHUWING VOOR LITERAIRE ZWENDELAARS-PAGINA'S ONLINE

Epibreren - Om amateurdichters en -prozaïsten meer nozelheid bij te brengen, is vanaf heden www.epibreren.com/opgepast online, waarop gewaarschuwd wordt voor de malafide praktijken van literaire oplichters, zwendelaars en andere dubieuze geldwolven in het binnen- en buitenlandse letterenland.
(Rottend Staal Online, 7-8-2002)


terug naar boven

VERPLICHTE STAATSPOËZIE IN TURKMENISTAN

Moskou - Zowel De Standaard als het Dagblad van het Noorden namen vandaag dit bericht van de Russische krant Kommersant over: De Turkmeense president Saparmoerat Niazov heeft zijn eerste dichtbundel uitgebracht. Niazov is er zo tevreden mee dat hij het werk meteen heeft uitgeroepen tot verplichte kost voor alle inwoners van de centraal-Aziatische republiek. De gedichten hebben titels als 'Mijn Turkmenistan', 'Het noodlot van de Turkmenen is het mijne' en 'Mama'.
Niazov liet zich al uitroepen tot 'De Vader van alle Turkmenen'. Vorig jaar schafte hij alle balletvoorstellingen in de hoofdstad Asjchabad af, onder het motto: "Ik begrijp niets van ballet. Wat moet ik daar mee?" (Rottend Staal Online, 6-8-2002)

terug naar boven

GAT IN BRUGGE 2002

Brugge -In het kader van Brugge 2002 loopt van 16 tot en met 25 augustus het project GAT (Gexzamenlijke Artistieke Tekst). Onder de bezielende leiding van Het Venijnig Gebroed werkt een vijftigtal kunstenaars uit vrijwel alle disciplines aan dit project mee. Uitgangspunt is een zeventiende eeuwse legende over het katholieke meisje Annaatje van 't Pitje, die door snoodaards in een diepe waterput was gesmeten. Gelukkig bad haar stiefmoeder tot een Mariabeeld, dat het water in de put deed bevriezen en zodoende Annaatje redde.

In de weekenden van 16/18 en 23/25 augustuis zijn er fietsrondleidingen langs de diverse kunstwerken die voor dit project vervaardigd zijn. De rondleidingen eindigen met spectaculaire poëzie- en muziekoptredens in keldercafé De Zolder aan de Vlamingstraat. Met ondermeer Het Scharlaken Dak (Han van der Vegt, Peter Holvoet-Hanssen & Anna Roza Holvoet); Deo Optimo Maximo (Harry Zevenbergen en Diann van Faassen), Het Venijnig Gebroed (Jan Wijffels, albrecht b doemlicht, Frederik Lucien De Laere en Denis S.M. Vercruysse), One Nation Underground (Geert Breës & JMH Berckmans (o.v.)) en tal van Vlaamse rappers.
Nadere informatie: info@brugge2002.be of info@venijniggebroed.be (Rottend Staal Online, 6-8-2002)

terug naar boven


WIM DE BIE OVER DE POËZIE-OPLICHTERS

Epibreren - Gisteren plaatste Wim de Bie op Bieslog een satirisch stukje over een slachtoffer van de Amerikaanse poëzie-oplichters.
Vanavond praten de internetkenners Francisco van Jole en Jan van Tiel in het Trosprogramma Radio Online (Radio 1, 20.02 uur) met Bart FM Droog over de poëziezwendel.
(Rottend Staal Online, 6-8-2002)

terug naar boven


RECENSIE HET TUINFEEST

Deventer - In het Deventer Dagblad van vandaag een recensie van het dichtfestival het Tuinfeest, dat afgelopen zaterdag plaats vond. (Rottend Staal Online, 5-8-2002)

terug naar boven


WEER NIEUWE CLAUS I.M.-PAGINA ONLINE

Landsmeer - Hoewel Prins Claus langzaam opkrabbelt blijven nieuwe I.M-pagina's opduiken. Vandaag op de site van de Holland Dagbladcombinatie, waar tal van artikelen over de nog niet overledene alsmede een condoleanceregister op te vinden waren onder deze banner:

.

Op www.funeralathome.com/ is die pagina wellicht nog te traceren. Het zal ons benieuwen of al die kranten-I.M.pagina's voorzien gaan worden van een link naar de troostrijke I.M. Prins Clausgedichten (Rottend Staal Online, 5-8-2002)

terug naar boven


GEEN VONDSTEN OP DEVENTER BOEKENMARKT

Deventer - De Deventer Boekenmarkt heeft zondag ruim 125.000 bezoekers naar de Hanzestad getrokken. De VVV noemt de veertiende editie een groot succes.
In de binnenstad en langs de IJsselkade stonden meer dan 850 kramen met duizenden boeken. Totaal vormden de kramen een lengte van 6 kilometer. Een boekje met daarin de standhouders, het type boeken en een plattegrond moest de bezoekers wegwijs maken. Het evenement werd opgeluisterd met muziek en straattheater. Voor zover bekend hebben bezoekers dit jaar nog geen bijzondere vondsten gedaan. Enkele jaren geleden vond iemand in een doos gekochte boeken etsen van Rembrandt, aldus een woordvoerster van de VVV.

Liesbeth van Dalsum was een van die velen die geen bijzondere vondsten deed. Ze vroeg de woordvoerster wat er zoal verder niet gevonden was.
Woordvoerster: "Het is niet te geloven, maar dit jaar werd geen eerste druk van Costers bijbel aangetroffen. Ook het vermelden waard is dat nergens het geheime dagboek van prins Bernhard, noch een beschadigde editie van de Heksenhamer te vinden was."
Van Dalsum: "En qua beeldende kunst?"
Woordvoerster: "We hadden minstens gehoopt op een onbekend beeldhouwwerk van Leonardo da Vinci of de kindertekeningen van Vincent van Gogh. Maar helaas, niets van dat al."
(ANP/Rottend Staal Online, 5-8-2002)

terug naar boven


POËZIEZWENDEL IN DE BENELUX

Epibreren - Wie door de berichtgeving van de afgelopen dagen denkt dat oplichters die misbruik maken van de ijdelheid van amateurdichters alleen in de Verenigde Staten hokken, heeft het helaas mis.
Ook in de Benelux is een 'uitgeverij' actief die onder het mom van een po
ëziewedstrijd de deelnemers geld uit de zakken troggelt.
Zo schreef uitgeverij De Vleermuis uit Roermond jarenlang de Pipistrelllus Proza- en Poëzieprijs uit. Winnende teksten werden uitverkoren voor een bloemlezing. De enthousiaste schrijvers merkten bij lezing van het wedstrijdreglement dat ze verplicht werden een aantal exemplaren van die bloemlezing te kopen, wilden ze erin worden opgenomen.
Een literatuurrecensent uit het Noorden van de Benelux rekende enkele jaren geleden al uit dat de 'uitgeefster' D. van K. (jawel, de dame op de foto op de openingspagina van de Vleermuissite) op deze manier bij elke wedstrijd vele tienduizenden guldens van amateurdichters en -schrijvers afhandig wist te maken.

Inmiddels zijn de namen van deze prijzen veranderd in de 'Strellus Prozaprijs' en de 'Strellus Po
ëzieprijs Op de website is het reglement te lezen:

"De winnende auteurs verklaren zich akkoord met een minimum-afname van twee boeken tegen de prijs à € 11,50 plus een tegemoetkoming in de verzend- en portokosten van € 5,50 euro = totaal € 28,50".
(...) De rechten op de jaarlijkse boekuitgave [waarin de 'winnende' gedichten worden afgedrukt - Rottend Staal Online] zijn voorbehouden aan de uitgeverij. Bij eventuele publicatie kan geen honorarium worden bedongen."

De wedstrijdbloemlezing die de Vleermuis vorig jaar uitbracht, telde 88 bladzijden. Conservatief geschat bevatte dat boek werk van 75 dichters. Wat betekent dat deze 75 'winnaars' elk goed zijn voor € 28,50. Kassa!: 75 x € 28,50 euro = € 2137,50. De oplage van eerdere Vleermuisbloemlezingen was 2000. Minus de 150 exemplaren die de 75 winnaars verplicht afnemen blijven er dus nog 1850 over voor de verkoop. De winkelprijs is € 11,50 euro.
Gesteld dat de helft van deze exemplaren via de boekhandel verkocht wordt - 925 exemplaren - en dat. boekhandels doorgaans 40% korting op de winkelprijs bedingen, blijft er voor De Vleermuis € 6,90 per exemplaar over. Maal 925 levert dat € 6382,50 op.

Rekent u even verder mee: € 2137,50 + € 6382,50 = € 8520. Zelfs na aftrek van alle productie-, porto- en distributiekosten zal er een aanzienlijk bedrag overblijven voor uitgeverij De Vleermuis.
En wat krijgen die 75 winnaars ervoor terug?

Twee exemplaren van die bundel, waarvoor ze dus € 28,50 betalen. De beste inzending krijgt een boekenpakket ter waarde van € 227 (uit het Vleermuisfonds) en aan de hoofdwinnaar wordt de Strellus Poëzie Prijs 2003 toegekend. De trofee is een ingelijste pentekening, die volgens De Vleermuis maar liefst € 450 waard is.

Nog bizarder is het bij de 'Strellus Prozaprijs 2003. De 'winnaars' verplichten zich elk 10 exemplaren van de wedstrijdbloemlezing af te nemen. Dat kost ze slechts € 124,50.
De prozabloemlezing 2001 telde 262 bladzijden. Wederom conservatief geschat werden toen circa 60 auteurs 'uitverkoren'. Naar verwachting zal de bloemlezing 2002 werk van een even groot aantal auteurs bevatten, wat betekent dat De Vleermuis ongeacht de uiteindelijke verkoop al 60 x € 124,50 = € 7440,- binnenhaalt. Tel uit je winst.

Ik ben erg benieuwd naar meer verhalen over uitgeverijen of organisaties die op bovenstaande manier misbruik maken van de publicatiedrang van nietsvermoedende amateurdichters en -schrijvers. Die verhalen kunnen naar: droog@epibreren.com (zonder attachments!).
(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 4-8-2002)

terug naar boven


SLACHTOFFERS - DOE AANGIFTE!

Epibreren/Kentucky - Slachtoffers van de 'International Society of Poets' (ISP) kunnen met hun klachten rechtstreeks terecht bij de Attorney General van de staat Maryland. Deze houdt de ISP al geruime tijd in de gaten

Tara B. Letwinsky
Mediation Supervisor, Consumer Protection Division
Office of the Maryland Attorney General
200 St. Paul Place, 16th Floor
Baltimore, MD 21202, USA
Phone (410) 576-6304
Fax (410) 576-7040
e-mail: tletwinsky@oag.state.md.us

Ook Joy Bryant verzamelt klachten over de aan de ISP gelieerde site poetry.com. Ze heeft een advocaat ingeschakeld en zint op een rechtszaak. Ze is te bereiken op jebryant@earthlink.net
Teken ook de petitie gericht op het stoppen van de oplichtingspraktijken van de ISP, op: www.petitiononline.com/ilp123/petition.html

Tot slot, speciaal voor amateurdichters: betaal nooit voor een publicatiemogelijkheid of deelname aan een poëziewedstrijd. In vrijwel alle gevallen zijn de mensen die achter dat soort initiatieven zitten in de eerste plaats geïnteresseerd in uw geld en interesseert wat u schrijft ze geen zier.
(Rottend Staal Online, 3-8-2002)

terug naar boven


AMERIKAANSE POËZIE-OPLICHTERSBENDE

Epibreren - Duizenden amateurdichters in de Verenigde Staten en velen daarbuiten zijn slachtoffer geworden van een Amerikaanse oplichtersbende, die opereert onder de namen 'International Library of Poetry', 'National Library of Poetry' en 'International Society of Poets'. De bende schrijft nietsvermoedende amateurdichters aan met de mededeling dat ze zijn uitverkoren voor een bloemlezing of ronselt ze via hun websites of advertenties om mee te doen aan wedstrijden of 'conventies'.
Daar staat natuurlijk wel wat tegenover: opname in een bloemlezing kost minimaal 50 dollar. Zo'n bloemlezing bevat gemiddeld 600 pagina's, met op elke pagina 6 gedichten. Kassa: 180.000 dollar per boek. De laatste jaren geeft deze bende jaarlijks gemiddeld meer dan 50 bloemlezingen uit, vermoedelijk elk in een oplage die even groot is als het aantal dichters dat er in staat opgenomen. Conservatief geschatte jaarlijkse opbrengst: 9 miljoen dollar.

Met vleiende e-mails pogen ze hun slachtoffers naar zogenaamde 'internationale poëziebijeenkomsten' te lokken, waar andermaal fors voor betaald moet worden. Lees hier het verslag van een van hun slachtoffers, Theresa Coleman, die door de oplichters genomineerd was als 'Poet of the Year 2000' en met 4000 anderen het tiende 'International Society of Poets Convention and Symposium' bijwoonde. Daar merkte ze dat iedereen genomineerd was. Geschatte opbrengst van deze bijeenkomst, waar de 4000 elk minimaal 595 dollar (exclusief reis- en verblijfskosten) neertelden: 2,38 miljoen dollar. Onder die 4000 waren ook Nederlanders, volgens Coleman.

Lees alles over deze oplichters op http://windpub.org/literary.scams/ en http://windpub.org/literary.scams/ilp.htm

De reden dat we dit nu in het nieuws brengen, is omdat de bende momenteel ook in Nederland en Vlaanderen slachtoffers ronselt voor de eerstkomende conventie, de 'International Society of Poets Summer Convention and Symposium', in Washington D.C, eind augustus 2002. Dat leerden we vandaag uit een adviesaanvraag van een uitgever, die door een van hun slachtoffers benaderd werd met de vraag of zijn uitgeverij geen bundel van hem wilde uitbrengen, nu hij genomineerd was als 'Poet of the Year 2002'.

Webmasters roepen we op om eventuele links naar de sites van de oplichtersbende: www.poetry.com en www.poets.com te verwijderen of te voorzien van een duidelijke waarschuwing. Ook roepen we beheerders van amateurdichterssites op om hun dichters en bezoekers te verwittigen van de malafide praktijken van de 'International Library of Poetry', de 'National Library of Poetry' en 'International Society of Poets'.

Omdat de oplichters binnen de grenzen van de Amerikaanse wet blijven, kunnen ze ongestraft hun praktijken continueren. Het enige wat tegen hun praktijken ondernomen kan worden is iedereen ervoor te waarschuwen.
(De Dichters uit Epibreren, met dank aan Frank Messina, Ron Whitehead en Charlie Hughes, Rottend Staal Online, 2-8-2002)

terug naar bovenPRINS CLAUS HAD GOEDE NACHT

Epibreren - De Rijks Voorlichtings Dienst meldde om 18.10 uur dat Prins Claus de afgelopen nacht een goede nacht gehad heeft. Reden te meer om weer twee gedichten aan de I.M. Prins Clauspagina toe te voegen, zodat hij vanavond voor het slapen gaan weer wat verse poezie tot zich kan nemen en andermaal een goede nacht moge hebben.
Een van die gedichten behoeft enige uitleg. De dienstdoend Rottend Staalredacteur weigerde namelijk in eerste instantie het Clausgedicht van Karel ten Haaf op te nemen, omdat hij er enerzijds de ballen van snapte en het anderzijds wel erg kort vond. Maar na overleg met de heer Ten Haaf is besloten het toch te plaatsen, want, zoals Ten Haaf de redacteur schreef:

"Het gaat over het afscheid van een vader (zo je wilt vader des volks of vaderlands) en dat verwijst naar de huilende Maxima die haar pappie miste bij het huwelijk. Daarbij komt dat bandeonist Carel Kraayenhof sinds hij dat tranentrekkende moppie (adios nonino) speelde tijdens de kerkelijke huwelijksinzegening ook een held van het oranjegezinde, na Claus' dood rouwende volk is. Kortom: beter kan ik het niet, en langer hoeft het m.i. ook niet."

Het andere verse gedicht is Friestalig en afkomstig van onze medewerker Tsead Bruinja. Voor de niet-Friestaligen is evenwel een Nederlandse vertaling bijgevoegd. Het totaal aantal gedichten voor Prins Claus is hiermee op 9 gekomen. (Rottend Staal Online, 2-8-2002)

terug naar boven


WILLEM VAN DEN AKER

Epibreren - In zijn wekelijkse dichtartikel in het NRC Handelsblad etaleerde Gerrit Komrij gisteren een gedicht van de 'verdwenen' Vlaamse dichter Willem van den Aker (17-6-1901/ ? ). Komrij kende twee bundels van deze Antwerpense dichter en vroeg zich af wat er met hem gebeurd was.
De bibliotheek van Epibreren bleek enkele antwoorden te herbergen: Willem van den Aker, die de dichtbundels Wijding. Muziek der Sferen (eigen beheer, Antwerpen, 1924) en Het gelaat der Straten (Steenlandt, Kortrijk, 1932 of 1933) uitbracht, was in 1954 werkzaam als accountant in zijn geboortestad.

Gedichten van zijn hand werden afgedrukt in de bloemlezingen Vlaamsche Verzen van dezen tijd (Bigot en Van Rossum, Amsterdam, [1934]) en Hollands Helicon ( J.L. van Schaik, Bepk., Pretoria (Z.A.), 1940). In 1941 kon André Demedts, samensteller van de omvangrijke bloemlezing Vlaamsche poëzie 1918-1941 (Kunstuitgeverij P.V.B.A., Diest, 1941) wegens onvindbaarheid van Van den Aker geen gedichten van hem plaatsen: "W. Van den Aker hebben we niet kunnen bereiken."

In 1930 bracht hij ook een kunstboek uit: Edmond Van Dooren, kunstschilder, bij Uitgeverij Regenboog te Antwerpen.
Dan is er een mysterieuze uitgave, die al sedert 1918 in de kelders van de Koninklijke Bibliotheek van België rust: het geschrift Cartouche, naverteld door Willem Van den Aker. Boum-Boum, door Jules Claretie; Vlaamsche bewerking van F.-A. Van de Burght. Auteur(s) : Willem Van den Aker, Jules Claretie en F.-A. Van de Burght. Een uitgave van Patria te Antwerpen, 1918.
Maar daar Van den Aker in 1918 slechts 16 of 17 jaar oud was, is het de vraag of deze laatste Willem van den Aker dezeklfde is als de latere dichtende Willem.

De laatste maal dat Willem van den Aker in de boeken opduikt, is in het onvolprezen Lectuurrepertorium uit 1954: "Dichter en accountant te Antwerpen. Publiceerde o.m. twee bundels
gedichten in de geest van Paul van Ostaijen, waarin het levensgevoel van de jonge mens met bezieling en oprechtheid wordt bezongen."

Wij vermoeden dat hij na de bundel uit 1932 of 1933 geen boeken meer heeft uitgebracht en zich geheel en al wijdde aan de boeiende wereld van de accountancy - eens zo fraai door Monty Python bezongen. (Rottend Staal Online, 2-8-2002)

terug naar boven


WEERZINWEKKEND

Epibreren - Zojuist was in het Vara-radioprogramma Ophef en vertier (Radio 747 AM) een gesprek te beluisteren dat Boudewijn Büch en Louis Ferron in de zomer van 1993 voerden. Ze luisterden even naar de voordracht van Johnny van Doorn tijdens Poëzie in Carré (feb. 1966), waarop Ferron zei: "Zo'n man haalt het dichterschap naar beneden! Poëzie moet gelezen worden. Het moet sacraal zijn"
Büch verwonderde zich waarom mensen toch naar po
ëzievoordrachten gaat, want die zijn toch altijd zo dodelijk saai. Ferron beaamde dat, en zei nooit naar zulke avonden te gaan, niet om voor te dragen, noch om te luisteren. Dat hoefde hij ook niet, want hij kreeg immers genoeg geld van het Fonds voor de Letteren.
Inmiddels, negen jaar na de oorspronkelijke opname, hebben redacteuren van Rottend Staal Ferron meerdere malen zien voordragen, op een - het dient gezegd - dodelijk saaie sacrale wijze. We zijn erg benieuwd naar Ferrons huidige standpunten over het voordragen van gedichten. (Rottend Staal Online, 2-8-20002)

terug naar boven


TEKEN VAN DE NIEUWE TIJD?

Terwijl er in het westen des lands nog steeds geen duidelijkheid is of de merkwaardige haatzaaiaanklacht tegen politici en journalisten van de advocaat Spong in behandeling wordt genomen, loopt men in Twente harder van stapel. Te Epibreren hoopt men dat deze aanklachtmanie zich niet tot in de poëzie gaat voortwoekeren:

Almelo (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo spant een strafzaak aan tegen journalist Jan Medendorp. Volgens het OM heeft de Twentse journalist zich in een column in het Twentse opinieweekblad De Roskam schuldig gemaakt aan opruiing.
Medendorp moet zich 7 oktober voor de politierechter verantwoorden. Dat maakte persofficier Dam van Justitie donderdag bekend. Medendorp noemde VVD-wethouder Pingen van Almelo vorig jaar in een column "een leugenaar". De bestuurder zou volgens de columnist incapabel en arrogant zijn.
De journalist schreef in dezelfde column ook over een incident waarbij onbekenden de ruiten van een Turks gezin ingooiden. De journalist wekte de suggestie dat de stenen beter bij Pingen naar binnen hadden kunnen vallen. In zijn bijdrage noemde Medendorp tevens het adres van de wethouder.

Al eerder kwam Medendorp in opspraak via De Roskam, kort na de vuurwerkramp in Enschede, in 2000:

JOURNALIST RTV OOST GESCHORST

Verslaggever Jan Medendorp van RTV Oost is door hoofdredacteur-directeur H. Everts geschorst. Reden is een conflict met collega Jan de Koning. Die voelt zich beledigd door Medendorp in het opinieweekblad De Roskam. In een verhaal overde verslaggeving van de vuurwerkramp in Enschede haalde Medendorp uit naar De Koning. Die dwong via de directie van RTV Oost excuses af. Medendorp verklaarde vervolgens in het personeelsblad van de regionale omroep dat hij dat alleen maar op last van de directie had gedaan.
"Een lullige zaak", reageert directeur-hoofdredacteur H. Everts van RTV Oost. "Maar mij restte niets anders dan hem een preventieve schorsing van veertien dagen op te leggen. Een onderzoekscommissie zal met de partijen praten en advies uitbrengen." (Tubantia) (bron: http://www.hvanbeek.com/medianieuws/archief/2000/2000_06_2.html )
(Rottend Staal Online, 2-8-2002)

terug naar boven


SAMENWERKING ARJAN WITTE EN SPINVIS

Epibreren/Duiven - Bij het Geen Daden Maar Woorden-festival, eind september te Rotterdam, gaan Arjan Witte en Spinvis samen het podium betreden. Rottend Staal vroeg Witte hoe dat zo gekomen is:
Witte: "Spinvis en ik zijn tot elkander gekomen in 4 Havo. Daar gingen we intellectueel keten met het onderwijzend personeel. Ook pleegden we samen graffiti. De ondergang van de Thorbecke Scholengemeenschap te Utrecht wordt nu de kwestie 'zwart/wit' verweten. Maar de Spiv en ik, en Joost en Petri en Franciska en Fredje en Hanneke en David en weet ik allemaal wie, hebben die neerwaartse spiraal in gang gezet.
De Spiv en ik speelden ook allebei in punk- en wavebands op dezelfde festivals, kochten centraal verdovende middelen in voor de geplande feesten en hebben ook in twee behoorlijk waardeloze films gespeeld. Als je goed op de insertcover van Spinvis' cd kijkt, zie je de bovengenoemde reeks zittenblijvers, spijbelaars en gefreakte onderwijzers afgebeeld in het groepsfotootje. Hij is lang niet zo relaxed als de cd doet schijnen. De Spiv is mad, man!. Vvolkomen spaced out, maar wel met de kop erbij.
Wat we gaan doen is Spinvis' pakkie an. Ik zal in ieder geval gewoon mezelf zijn, een geestenman. Net zoals met Rob van Erkelens op Crossing Border, of met Tommy Wieringa bij De Balie. Gabriël Kousbroek heeft een keer een opname uitgezonden waarop ik vliegenmepper op een stoelkussen en stoffer en blik erbij speel. Maar op GDMW is Spinvis de sturende factor."
(Rottend Staal Online, 2-8-2002)

terug naar boven


PROTEST TEGEN SEKSISME OP ROTTEND STAAL

Epibreren - Onze medewerker Nataça is in vlammende woede ontstoken door een opmerking van de onlangs door het blad Marie Claire tot de status van 'misfit en halftalent' bevorderde Menno Wigman, in de Rottend Staal Online van 31 juli:

"Laten we hopen dat 'het Marie Claire-team' zich voortaan weer met modeshows en cosmeticatests bezighoudt!", zei Menno Wigman. Dat vind ik nou weer niet kunnen, qua seksistisch en denigrerend hokje. Het is ook niet relevant, ongeacht de uitgesproken Iljavoorkeursbehandeling: Ik ben het verder met Menno eens, maar die laatste zin dissoneert, oeioei. En wat is er mis met poëzie in glossy's?
(Rottend Staal Online, 2-8-2002)

terug naar boven


DICHTER OVERVALLEN DOOR WOLKBREUK

Groningen - Onze medewerker Sjef Weller werd gisteravond in zijn kelderwoning overvallen door een wolkbreuk, zo meldt de Groninger Internet Courant vandaag. Een kolkende watermassa drong zich zonder enig kloppen zijn huis binnen. Weller kon zich ternauwernood het vege lijf redden. Lees hier het hele verhaal. (Rottend Staal Online, 1-8-2002)

terug naar boven


NAAR DEVENTER!

Epibreren - Komend weekend staat Deventer traditioneel weer in het teken van het boek, met de grootste boekenmarkt van Europa. Dichtliefhebbers kunnen zich zaterdag in Deventer verlustigen aan tientallen dichters, die optreden in de tuinen rond Theater Bouwkunde, in het kader van de vijfde editie van het dichtfestival 'Het Tuinfeest'. Met ondermeer onze medewerkers Jan Boerstoel, Eva Cox, Tonnus Oosterhoff, Simon Vinkenoog en Menno Wigman, de Groningers C.O. Jellema en Driek van Wissen, Vlaming Geert Buelens en de Dichter des Vaderlands. (Rottend Staal Online, 1-8-2002)

terug naar boven


OPKOMST EN ONDERGANG...

Epibreren - In de niet aflatende stroom aan schandalen rond de LPF het zoveelste deel: het ANP bericht dat LPF-voorlichter Ines Scheffer voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld is. Volgens vice-fractievoorzitter Hoogendijk van de LPF heeft ze haar functie misbruikt voor privé-zaken.

Scheffers stuurde de pers eerder een gedicht waarin ze haar mening gaf over het onderzoek naar de moord op Fortuyn. Met dat gedicht, dat in vrijwel alle Nederlandse kranten werd afgedrukt, verwierf ze kortstondig roem als slechtste dichter van gans het land.

Ditmaal riep ze in een e-mail de omstreden minister Bomhoff (eveneens LPF) van Volksgezondheid op om professor Hornblas, een arts van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, aan te pakken. De arts zou bij een buikoperatie bij haar broer medische fouten hebben gemaakt. De e-mail werd ook naar diverse media gestuurd. Het heeft er de schijn van dat ze ook in deze e-mail haar poëtische (on)vermogen wilde tonen:

Meneer Bomhoff, doe hier astublieft wat aan,
pak Hornblas aan!


Inderdaad rijmt 'aan' op 'aan'. Maar in de geest van Fortuyn had ze natuurlijk beter tweemaal 'an' kunnen gebruiken.
Volgens Hoogendijk wordt de komende tijd onderzocht of Scheffers nog kan terugkeren. "We moeten de zaak even bekijken." (Rottend Staal Online, 1-8-2002)

terug naar boven


... EN WEER MEER PIMPOËZIE

Beverwijk/Venray - Een van onze medewerkers toog kort voor Pim Fortuyns feestelijke herbegraving naar de begraafplaats Driehuis-Westerveld. Hij was van plan de kist open te breken, om te zien of de heer Fortuyn daadwerkelijk in zijn kist lag. Hij kwam evenwel niet verder dan het hek, waar hij het volgende gedicht aantrof:

Pim je sprak je mening in onze taal.
Ook al was je homo, ook al was je kaal.

Hetgeen hem zo misselijk maakte, dat hij brakend wegvluchtte naar het verre Venray. Waar hij tot zijn grote schrik in Hotel de Zwaan (Grote Markt 2a-4) een sprekend evenbeeld van Pim Fortuyn aantrof, die claimde de uitbater van het hotel te zijn. Nog was het niet genoeg: hij vluchtte verder en kwam in de trein naar Venlo terecht, waar een gezette dame met hem het gedachtengoed van Fortuyn wilde delen. Onze medewerker greep de noodrem en rende gillend de trein uit.
Uit veiligheidsoverwegingen kunnen we helaas zijn naam niet prijsgeven. (Rottend Staal Online, 1-8-2002)

terug naar boven


DICHTERES NIET VAN MOORD VERDACHT

Gent/Epibreren - In de recentste Poëziekrant debuteerde Els Leemans met de gedichtencyclus 'Etruskisch graf'. Op zoek naar meer informatie over haar belandde een van de Rottend Staal Onlineredacteuren op de site van Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Via een indexpagina kwam hij bij een bloedstollend verhaal terecht, waarin ene Els L., naamgenote van de dichtende Els Leemans, als een van de mogelijke verdachten van de onopgeloste moord op Ran Biemans, een hoofdrol speelt.

Navraag bij het Poëziecentrum te Gent leerde echter dat de dichtende Els Leemans niet verward moet worden met de zittende Els L.: de eerste Els is namelijk de vrouw van Stefaan Evenepoel, één van de redacteuren van de Poëziekrant, die - zover bekend - in blakende gezondheid verkeert. (Rottend Staal Online, 1-8-2002).

terug naar boven


het nieuws van nu

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.
terug naar boven


Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief