De Rottend Staal Onlines van maart 2001

NRC BERICHT OVER ZATERDAGSKATERN

In het NRC Handelsblad van vrijdag 30 maart werd in een paginagroot artikel in het Cultureel Supplement aandacht besteedt aan de reacties van vele dichters op een schotschrift waarin tamelijk grote onzin over hen verspreid werd. Helaas werden de lezers van dat NRC-artikel doorverwezen naar de toeristische informatiesite www.epibreren.com , in plaats van naar het betreffende zaterdagskatern van de Rottend Staal Online. Dit zorgde voor veel verwarring bij de balie-medewerkers van de VVV te Epibreren. (Rottend Staal Online, 31-3-2001)

terug naar boven


ALL STAR SLAM TOUR VAN START

Vanavond om 20.30 uur begint in het Goethe-Institut, Westersingel 9, te Rotterdam het eerste optreden van deze spectaculaire dichterstournee. Tracy Splinter zal er haar nieuwe cd en boek aan het Hollandse publiek presenteren, bijgestaan door haar Duitse collega's Wehwalt Koslovsky en Lasse Samström. Primeur voor Rotterdam is dat voor het eerst sedert mensenheugenis ook Zwitserse dichters in Nederland zullen voordragen: Tom Combo en Jürg Halter. De Nedersaksische Dichters uit Epibreren complementeren het geheel. Het voorprogrmma wordt verzorgd door H.M. Koningin Beatrix en premier Wim Kok, die vanaf 18.00 uur via Radio 1 en Nederland 2 het Nederlandse volk voorbereiden op de poëzie-all stars. (Rottend Staal Online, 30-3-2001)

terug naar boven


BOEIENDE DICHTAVOND TE GRONINGEN

Rond de honderd mensen woonden gisteren voordrachten bij van o.a. Sieger M. Geertsma, Tonnus Oosterhoff, Hagar Peeters en Volken B. de Vlas, in Academie Minerva te Groningen. De avond was de afsluiting van een meerdaags 'Taal'-project, waarbij de kunstenaars-in-opleiding beeldende kunst op gedichten maakten en w.orkshops o.l.v. de dichters bijwoonden. (Rottend Staal Online, 30-3-2001)

terug naar boven


IN EIGEN BEHEER UITGEVEN?

Zeer goed, maar hoedt u voor de geldkloppers. Meer daarover kunt u hier lezen. (Rottend Staal Online, 29-3-2001)

terug naar boven


LEUKE BOEKWINKEL IN ROTTERDAM

Een van de gezelligste boekwinkels van het land, tevens galerie, podium, lees-/UIThoek, uitgeverij en (koffie)tapperij is De Oplichterij te Rotterdam. Met een unieke collectie boeken van de kleine literaire uitgeverijen. Elke dag open van 11.00 tot 23.00 uur aan de Witte de Withstraat 48 a, 3012 BR Rotterdam, tel: 010 - 411.56.62. (Rottend Staal Online, 29-3-2001)

terug naar boven


ZEVEN JAAR EPIBREREN

Epibreren - Vanwege de Mond- en Klauwzeer-tragedie die ook op het eiland voor grote problemen zorgt, hebben De Dichters uit Epibreren besloten hun zevende verjaardagsfeest vandaag niet te vieren. Het voor het feest bestelde gebak wordt ter beschikking gesteld aan de getroffen Epibreerder boeren.

Op 28 maart 1994 ontstond de dichtersbent door een ontmoeting van toen nog vijf dichters en een muzikant tijdens een art-party in de metropool Paterswolde. (Rottend Staal Online, 28-3-2001)

terug naar boven

DE DUITSERS EN ZWITSERS KOMEN

Aanstaande vrijdag barst te Rotterdam de All Star Slam Tour 2001 los, met optredens van dichters uit de Zwitserse, Duitse en Nederlandse Poetry Slam- en performance-scene.Met Tracy Splinter, Jürg Halter, Lasse Samström, Tom Combo, Wehwalt Koslovsky en De Dichters uit Epibreren. Overige plaatsen die deze tour aandoet: Groningen, Den Haag, Nijmegen en Amsterdam. Meer informatie op www.epibreren.com/slam (Rottend Staal Online, 27-3-2001)


terug naar boven


NEDERLANDSE NIEUWE

Groningen - afgelopen weekend is het contract gesloten voor een bloemlezing uit het werk van de eerste generatie dichters van de eenentwintigste eeuw: dichters geboren sedert het begin van de jaren zeventig, gepubliceerd hebbend in tijdschriften of reeds in officiële bundels verkrijgbaar. Het boek zal in november 2001 bij Uitgeverij Passage verschijnen, samengesteld door Daniël Dee. In de twee jaar en één maand die dan verstreken zijn sedert de laatste dichters van de twintigste eeuw naar de sterren sprongen, heeft namelijk een behoorlijk aantal verse dichters van zich laten horen. (Rottend Staal Online, 26-3-2001).

.
terug naar boven


FRIESE TREINREIS LEVERT HOLLANDS GEDICHT OP

Epibreren - Dichter Tjitse Hofman ontving vanochtend in de kerk het bericht dat zijn gedicht 'Trein' opgenomen zal worden in Honderd Dichters 5, een uitgave van Stichting Internationaal Forum te Leiden, te verschijnen winter 2001/2002. Het bijzondere is dat in deze bloemlezing verder alleen gedichten in streektalen of van buitenlandse origine worden opgenomen. Hofmans Nederlandstalige gedicht is verkozen vanwege het landelijke, Hollandse karakter - ofschoon het ontstaan is in een boemeltrein tussen Buitenpost en Hardegarijp in de fraaie provincie Friesland. (Rottend Staal Online, 25-3-2001)

terug naar boven


HET IS WAAR MAAR RAAR

Epibreren - Sahara Sunday Spain lijkt echt te bestaan. Het vreemde is dat de berichtgeving over haar in Nederland negen maanden achter schijnt te lopen bij de rest van de wereld: in juni 2000 berichtten Amerikaanse, Braziliaanse, Engelse, Italiaanse, Pakistaanse en Franse media over haar en haar hoge voorschot. Haar boek is verschenen en is bij amazon.com alweer in de uitverkoop (Rottend Staal Online, 24-3-2001).

terug naar boven


IS DIT WAAR? NEGENJARIGE DEBUTEERT EN ONTVANG TONNEN !?

Epibreren -het Nieuwsblad van het Noorden meldt vandaag: 'De negenjarige Amerikaanse Sahara Sunday Spain heeft een voorschot gekregen van bijna 375.000 gulden voor haar eerste dichtbundel. De New York Times omschreef de gedichten als wonderbaarlijk.'. Haar bundel zal uitgegeven gaan worden door uitgeverij Harper te San Francisco. De literaire agent van Sahara Sunday Spain noemt het meisje een buitengewoon wonderkind. Met 18 maanden zou ze het alfabet al hebben gekend, met vier jaar begon ze te dichten en nu speelt ze piano en viool, werkt als componist en dichter en spreekt ze Frans.
 
Het wordt nog ongeloofwaardiger als ook haar moeder geciteerd wordt: 'Voordat ze kon schrijven (18 maanden oud!) sprak ze haar gedichten in op het antwoordapparaat om ze niet te vergeten'. Als bron wordt het persbureau AFP opgegeven - de Rottend Staal Online hoopt in de komende dagen meer over deze curieuze zaak te berichten. In de tussentijd kunt u zich verwonderen aan juffrouw Sahara Sunday Spains eigen site: http://www.saharasundayspain.com/
(Rottend Staal Online, 23-3-2001)

terug naar boven


STUDERENDE BEELDEND KUNSTENAARS BESTUDEREN GEDICHTEN


Momenteel heerst op de Academie Minerva te Groningen het thema 'Taal'. Remco Ekkers en de kunstschilder Martin Tissing geven diverse cursussen en lezingen over poëzie en kunst, o.a. over het werk van de dichters C.O. Jellema en Lucebert.  Hagar Peeters geeft op 28 en 29 maart 2001 workshops waarin academiestudenten elementen uit haar gedichten zullen vertalen naar beeldend werk. De resultaten van dit project worden donderdagavond 29 maart tijdens de literaire avond gepresenteerd. Tijdens de avond met voordrachten van o.a. Hagar Peeters en Tonnus Oosterhoff zal ook een speciale editie van het studentenblad 'Ephedrine Magazine' worden gepresenteerd met daarin onder meer werk van Hagar Peeters, Sieger M. Geertsma en Volken B. de Vlas. De muziek wordt verzorgd door de studenten Jan B. Ketelaar en Stephan Janssen. Aanvang 20.15 uur, entree fl. 4,00. Nadere informatie: Academie Minerva Groningen, Dhr. Bartle Laverman, tel.: 050-59.51.200, e-mail: b.j.laverman@pl.hanze.nl (Rottend Staal Online, 23-3-2001)

terug naar boven


TIVOLI WRITERS BLOCK OP HERHALING?

Gisteren vond in 013 te Tilburg het laatste optreden van de eerste Tivoli Writers Block Tournee plaats. Een goede honderd mensen woonden in 'The Choice' (de grote zaal) van deze poptempel voordrachten en lezingen bij van de Groningers Barbara Stok en De Dichters uit Epibreren en de Utrechters Ronald Giphart, Hagar Peeters, Jack Nouws en de eenden Fokke & Sukke. Welingelichte bronnen melden dat later dit jaar deze schrijverskaravaan ook in Enschede en Groningen verwacht wordt. (Rottend Staal Online, 22-3-2001)

terug naar boven


VOLSTREKT KRANKJORUM (2)

Is inderdaad het debat dat men op 10 april in Utrecht gaat houden over de door I.L. Pfeijffer uitgelokte 'discussie'. Nog krankjorummer is het dat hiervoor een van de redacteuren van Rottend Staal Online uitgenodigd was en na plaatsing van enige kritische noten er niets meer van hoorde, tot gisteren een persbericht binnenrolde: '(...) Op 10 april gaan de dichters Ilja Pfeijffer, Ruben van Gogh en Olaf Zwetsloot en de letterkundige Dr. Thomas Vaessens in discussie over de mythe van de verstaanbaarheid. Het debat zal worden voorgezeten door de journalist Pieter Webeling, die eerder dit jaar voor Volkskrant Magazine een spraakmakend interview met Hagar Peeters, Ingmar Heytze en Ilja Pfeijffer schreef. Volkskrant-recensent Peter Swanborn en dichter Ingmar Heytze zullen ieder een inleidende column verzorgen.'
Omdat men te Utrecht blijkbaar niet de berichten uit Epibreren wil vernemen, kunnen we niet anders dan voor de zoveelste keer weer eens verwijzen naar
ons zaterdagskatern.  (Rottend Staal Online, 21-3-2001)

terug naar boven


RENÉ PUTHAAR ONTVANGT PRIJS

René Puthaar, de sympathieke dichter uit Rotterdam, ontvangt op zaterdag 2 juni vanwege 'de erudiete allusies' van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2001 voor zijn bundel Dansmuziek. Aan de prijs gaat een bedrag van fl. 13.000,- gepaard.  (Rottend Staal Online, 20-3-2001) 

terug naar boven


VOLSTREKT KRANKJORUM

Volstrekt krankjorum vindt Menno Wigman de door I.L. Pfeijffer uitgelokte discussie over podiumdichters. Zijn mening daarover kunt u lezen in HP/De Tijd van 16 maart 2001 en in ons zaterdagskatern.  Wigman is overigens door Gerrit Komrij gevraagd om als redacteur deel te nemen aan het nieuwe poëzietijdschrift waarvan Komrij tijdens de Landelijke Gedichtendag de oprichting aankondigde. (Rottend Staal Online, 19-3-2001)

terug naar boven


MARK BOOG

De Utrechtse dichter Mark Boog heeft een nieuwe virtuele woning betrokken: http://www.markboog.nl en is daar dagelijks te bezoeken (Rottend Staal Online, 19-3-2001)

terug naar boven


WIE KRIJGT DE TWEEDE EPI-CD?

Amsterdam - bij het optreden van De Dichters uit Epibreren in de Melkweg meldde zich geen prijswinnaar waardoor de Epibranten met het 00002 genummerde exemplaar van hun eerste cd bleven staan en deze later op de terugtocht naar Groningen aan een passerend polderkonijn overhandigden, tussen Almere en Lelystad. (Rottend Staal Online, 18-3-2001) 

terug naar boven


NAMEN DEELNEMENDE DICHTERS 'DICHTER AAN HUIS' BEKEND

Epibreren - Hedennacht ratelde uit de telex de lijst van dichters die op 29 en 30 september 2001 Haagse huiskamers gaan bevolken: zie de optredenslijst. (Rottend Staal Online, 18-3-2001)

terug naar boven


VANNACHT SPREEKT DE BLOEMLEESPIRAAT

Epibreren - in de nieuwe editie van de Meanderkrant-op-Zondag wordt aandacht besteedt aan de onze lezers welbekende bloemleespiraat G. Abonneer u nu op Meander en u ontvangt vannacht, kort na twaalven, een exemplaar gratis in uw email-box. Abonneren: stuur een bericht aan majordomo@oudenaarden.nl met als inhoud: subscribe meander-l (het laatste teken is de letter 'l' van letterbak).  (Rottend Staal Online, 17-3-2001)

terug naar boven


TIVOLI WRITERS BLOCK VAN START

Gisteren ging in Tivoli te Utrecht de Writers Block Tournee van start. Ongeveer 250 mensen woonden voordrachten bij van Ronald Giphart, Hagar Peeters, Barbara Stok, Fokke & Sukke, Jack Nouws en De Dichters uit Epibreren. Nadat de twee eenden voor veel hilariteit hadden gezorgd, werd de eerste 'De Dichters uit Epibreren'-cd 'Wei Epibreren' uitgereikt aan een van de gelukkige winnaressen van de prijsvraag die aan deze tour gekoppeld is. Zaterdag en woensdag doet de tour De Melkweg (Amsterdam) en 013 (Tilburg) aan. (Rottend Staal Online, 16-3-2001) 

terug naar boven


EPIBREREN DRUK BEZOCHT

In de eerste twee weken van maart bezochten gemiddeld 48,6 toeristen per dag het Waddeneiland Epibreren. Topdag was afgelopen dinsdag, toen maar liefst 67 mensen de barre tocht door het Wad waagden om het traditionele zeehondenmeppen bij te wonen. (Rottend Staal Online, 15-3-2001) 

terug naar boven


HUISDICHTERS NIEUW BEHUISD

Dame Jekel en Heer Dee, de huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen hebben hedennacht een nieuwe internetwoning betrokken: http://www.huisdichter.nl/ . Het is nog onbekend of ze daar na de zomer, bij de aanstelling van een nieuwe huisdichter, mogen blijven. (Rottend Staal Online, 15-3-2001)

terug naar boven


54 HAAGSE DICHTERS GEBUNDELD

Afgelopen zondag verscheen bij Uitgeverij BZZTôH te 's-Gravenhage de bloemlezing Van Haagse dichters die voorbijgaan, samengesteld door Adriaan Bontebal, Marinus van der Marel en Harry Zevenbergen. Onder de 54 levende dichters die ofwel in het Haagse geboren zijn ofwel daar momenteel vertoeven bevindt zich zelfs een eeneiïge tweeling met een leeftijdsverschil van drie jaar, de Gebroeders de Gier. Natuurlijk ontbreken verzen van bekende dichters met Haagse roots als Jan Baeke, Bergman, Bart Chabot, Remco Campert, Nomi Ben David, Kees 't Hart, Jaap Harten, Tomas Lieske en Erik Lindner niet, evenmin als verzen van Hagenezen die in de laatste jaren druk bezig zijn, als Boozy en Pierre Wind. De bloemlezing is bij de betere boekhandel verkrijgbaar. (Rottend Staal Online, 14-3-2001)

terug naar boven


MOBIELE DICHTERS IN FLAIR

In het kwaliteitsmagazine 'Flair' staat deze week een diepgaande aankondiging van de komende 'Tivoli Writers Block'-tour, die a.s. donderdag van start gaat, met een prachtige foto van de gratis ansichtkaart die in een limited edition speciaal voor de tour door Tivoli gedistribueerd wordt en waarvan een reproductie op de Epibreren-optredenslijst te vinden is. (Rottend Staal Online, 13-3-2001). 

terug naar boven


DEELDER GAAT DIGITAAL

Als zovele dichters heeft nu ook J.A. Deelder zijn intrek genomen op het waddeneiland Epibreren. Hij heeft hedenochtend de villa 'Deelder komt!' (Duinpan 89 - 3 hoog, 3012 BG  Epibreren) betrokken. Vanuit zijn duinwoning zal in de toekomst het laatste nieuws omtrent zijn activiteiten uitgezonden worden. (Epibreren, 12-3-2001)

terug naar boven


HET GAAT GOED MET DE POËZIE 

De grote bloei van de poëzie uit zich meer en meer in de vorming van poëzie als exportproduct. Het laatste nieuws op dit vlak is dat Serge van Duijnhoven met het project 'Dichters dansen niet' op 16, 17 en 18 maart dichtvoordrachten verzorgt in het verre Berlijn - zie de optredenslijst (Rottend Staal Online, 12-3-2001)

terug naar boven


EEN GEZELLIGE DICHTAVOND IN AARSCHOT

Gisteravond woonden naar schatting een tachtigtal mensen voordrachten bij van Peter Holvoet-Hanssen, Adriaan Bontebal en De Dichters uit Epibreren in het Vlaamse Aarschot, in de grote zaal van Café D'Elf Ure Mis. Adriaan Bontebal, die vandaag in Antwerpen en in Den Haag voordrachten geeft, wist menig lachsalvo te ontlokken en Peter Holvoet-Hanssen - grootmeester van de Vlaamse poëzie - betoverde het publiek met een wonderbaarlijke mix van gedichten, theater-attributen en persiflages op moderne muziekgenres. De Dichters uit Epibreren sloten de avond af met twaalf gedichten waarin gezocht werd naar het collectief dat sommigen rond hen waar weten te nemen. 
Bij de vier-urige terugtocht naar Epibreren werd vervolgens geconstateerd dat a: de nachtpomp bij grensstation Hazeldonk gesloten was en dat b: het nieuwste model Opel Vectra extreem prettig rijdt. (Rottend Staal Online, 11-3-2001)

terug naar boven


BEKRANSING DICHTER ZORGT VOOR OPROER
 
Kiev - Ongeveer honderd poëziefans hebben vrijdag een kantoor van de Oekraïense president Leonid Koetsjma in Kiev bestormd. De fans waren bewapend met stokken en bekogelden de aanwezige oproerpolitie met stenen en straattegels. Agenten vuurden op hun beurt traangasgranaten af en wisten de aanval met moeite af te slaan. De gewelddadige confrontatie, die plaatshad in de middag, volgde op botsingen in de ochtenduren tussen ongeveer tweehonderd dichtliefhebbers en de politie bij het monument van de belangrijkste Oekraïense dichter, Taras Sjevtsjenko, waar Koetsjma een krans zou leggen.
De betogers waren met name getergd omdat de van moord op politieke opponenten verdachte Koetsjma geen enkele dichtregel van Sjevtsjenko bij de kranslegging wist te citeren (IMEDIATE/Rottend Staal Online, 10-3-2001)

terug naar boven


BLOEMLEESPIRAAT STRIKES AGAIN

Ondanks vele waarschuwingen en expliciete verboden op publicatie van gedichten door dichters, uitgeverijen en rechthebbenden gaat Anton G. (zie ook Rottend Staal Online d.d. 1-3 en 24-2) gewoon door met zijn piraterij - het laatste nieuws in deze is dat hij ondanks een verbod van Simon Vinkenoog op publicatie van vier gedichten hij deze gedichten nog steeds online heeft. Op de piratenschuit Poëtisch Liedgenootschap (alleen nog de intro-pagina) en op het roofbarkas Sneeker (intro-pagina en gedichten).  (Rottend Staal Online, 10-3-2001)

terug naar boven


TONNUS OOSTERHOFF  DICHT VOOR PRINS

Als welkomstgedicht voor de Prins van Oranje verschijnt morgen een gedicht van de Jan Campertprijswinnaar Tonnus Oosterhoff in het Nieuwsblad van het Noorden, waarin hij op speelse wijze de gevoelens van Willem-Alexander verwoordt. (Rottend Staal Online, 9-3-2001)

terug naar boven


PRINSELIJK COMPLOT?

Volgens de Epibreerse dichteres Liesbeth van Dalsum is de commotie rond een mogelijk huwelijk van de Prins van Oranje met Maxima Zorreguieta een vooropgezet plan van de prins om zijn bloedroeping en vaderlandsplicht te ontlopen. Jaren heeft hij over de aardkloot gestruind, op zoek naar de voor het parlement meest onacceptabele bruid, omdat hij boven het koningsschap een carrière als dichter/horecauitbater ambieert. Dat hij kort geleden het vervallen chalet Duinzicht aan Epibreren-strand (met bijbehorend strandpaviljoen) heeft gekocht is veelzeggend. (Rottend Staal Online, 9-3-2001)

terug naar boven


VERDWENEN DICHTER GETRACEERD

Een van onze speciale verslaggevers reisde naar Zuidoost-Azië af, en belandde na een gevaarlijke tocht door jungle en massaslachting bij het bivak van Max Niematz, die over zijn praktijken op Borneo verklaarde: 'Afterall, I'm only doing my job en geniet ondertussen bij de vleet. Wat een raar leven hier. De ene keer zit je met de politiecommissaris te borrelen, de andere met de misdadiger. Allemaal vriendjes van elkaar, maar onder werktijd vangt de een de ander en de ander probeert voor de een ongezien te blijven. Bij wijze van spreken. Moordende tocht door jungle achter de rug met de beroemde Penans, de oudste oermens ter wereld.' (Rottend Staal Online, 8-3-2001)

terug naar boven


PASSIONATE?

Tot grote verbijstering van iedereen die de Rotterdamse dichter Joz Knoop kent, verscheen in het Rotterdamse literaire tijdschrift Passionate (maart/april 2001) een hoofdredactioneel artikel waarin Joz Knoop op een dusdanige manier wordt afgeschilderd, dat men kan spreken van karaktermoord op een betreurenswaardig laag peil. De redactie van Rottend Staal Online is hier dusdanig ontstemd over dat we besloten hebben niet meer over Passionate-activiteiten te berichten in onze optredens-lijst, totdat de redactie van Passionate Joz Knoop zijn welverdiende excuses heeft aangeboden. We hebben de redactie van Passionate inmiddels van ons standpunt op de hoogte gebracht. (Rottend Staal Online, 7-3-2001)

terug naar boven


WIN BOEKEN EN CD'S

Wie het antwoord weet op de vraag in welke club veel van Barbara Stoks strips zich afspelen, surfe naar de Tivoli Writers Block-prijsvraag. Zover bekend is dit de eerste prijsvraag waar Barbara Stok en De Dichters uit Epibreren in figureren. (Rottend Staal Online, 6-3-2001)

terug naar boven


HUBERT KLAVER WINT VIJFDE WORD SLAM

Afgelopen zondagavond won Hubert Klaver met zijn gesproken columns over de sympathieke kankeraar Zwijnenberg de vijfde Wordslam in het Literair Lokaal te Groningen, en verzekerde zich hiermee van een voordracht bij de finale op 1 juli. (Rottend Staal Online, 5-3-2001)

terug naar boven


TOPOGRAFISCHE VERWARRING ALOM

Vooruitlopend op de plaatsverplaatsingsplannen van de Stichting CPNB verplaatst het Rotterdamse café De Consul (Westersingel 28) zich op zondag 11 maart naar Amsterdam, met medeneming van een gehele Rotterdamse straat. Vanaf 13.45 dragen Menno Wigman, Hannie van der Lecq, Josien van Barlo, Ger van Wijck en Christiaan Jongeneel voor, gepresenteerd door Harold de Boer, zo meldt ons de altijd wakkere redactie van de Meanderkrant op Zondag vandaag in haar 131ste nummer. Nadere informatie: w.l.keursten@zonnet.nl (Rottend Staal Online, 4-3-2001)

terug naar boven


EEN BOEKENWEEK VOL VERRASSINGEN

Van 14 t/m 21 maart vindt De Boekenweek plaats. Die dit jaar een paar opmerkelijke verrassingen met zich meebrengt, tenminste als we de activiteiten-pagina's van de site www.boekenweek.nl moeten geloven. Zo wordt tijdens de boekenweek de Drenthse gemeente Emmen naar de provincie Overijssel verplaatst. Ter compensatie verkrijgt Drenthe het tijdelijk beheer over het Noord-Brabantse Steenbergen. Wat weer met zich meebrengt dat de organisator van de boekenweek, de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek de auteur Ramsey Nasr laat klonen om hem gelijktijdig te Soest en Eindhoven voor te laten dragen, op 20 maart, om 20.00 uur.Al deze inspanningen hebben ongetwijfeld veroorzaakt dat het merendeel van de dichtvoordrachten tijdens de Boekenweek op de boekenweek-site onvermeld zijn gebleven. Men moet nu eenmaal zijn prioriteiten stellen. Ter geruststelling van onze lezers: gelukkig is er nog de betrouwbare Rottend Staal Online-optredenslijst. (Rottend Staal Online, 3-3-2001) 

terug naar boven


BLOKKERENDE VISSERS OP INTERNET

Boze vissers legden vandaag uit protest tegen de vangstbeperking al het internetverkeer van en naar Epibreren plat, van 06.00 tot 13.15 uur. De blokkade is inmiddels opgeheven. Onze excuses voor de overlast (Rottend Staal Online, 2-3-2001) 

terug naar boven


VERDWENEN DICHTER OP OORLOGSPAD?

De verdwenen dichter Max Niematz blijkt al geruime tijd betrokken te zijn in de onlusten te Indonesië. Nadat hij in een vrolijke stemming kort voor de Landelijke Gedichtendag nog te Groningen gesignaleerd was, was zijn laatste levensteken afkomstig uit Borneo, waar hij op een marktplein gesignaleerd werd toen hij aan het volksmennen was. (Rottend Staal Online, 1-3-2001)

terug naar boven


DE BLOEMLEESPIRAAT EN DE ARGELOOSHEID

Bij research naar de activiteiten van bloemleespiraat G. van 'Het Poëtisch Liedgenootschap' bleken er meer sites te zijn waarop hij zijn piraterij-activiteiten ontplooit: http://members.tripodnet.nl/liedgenootschap/, http://home.soneraplaza.nl/mw/prive/poetisch, http://home.multiweb.nl/~poetisch/index.html, http://sneeker.ameranet.com/, http://listen.to/gezongengedichten/  (schakelt door naar soneraplaza-site). Dit is een oude truc: door gebruik te maken van verschillende URL's trachtte hij op zo veel mogelijk plaatsen gelinkt te worden. Waarbij het de piratenjagers opviel dat een behoorlijk aantal literaire webmasters blijkbaar niet de moeite nam de aangeboden link te controleren.
Piraat G. treedt ook zonder autorisatie op met andermans gedichten en wist hiermee zelfs de landelijke televisie te bereiken: NRC Handelsblad, 8 november 2000: AMUSEMENT (tv-pagina). 'Simek adverteert! In deze aflevering o.a. G. die al 175 gedichten op muziek heeft gezet en oprichter is van het Poëtisch Liedgenootschap. Ned.3, 20.27-21.20u.' Ook hier weer de vraag waarom geen van de redacteuren zich afgevraagd heeft of G. toestemming van de rechthebbenden had. De omroepen zijn terecht uiterst scherp als het gaat om rechten op beeldmateriaal, maar vergeten helaas te vaak dat op gedichten ook rechten rusten. (Rottend Staal Online, 1-3-2001)

terug naar boven


POËZIE IN PRIVÉ DEEL TWEE

In het kwaliteitstijdschrift Privé, medio februari 2001, werd in een diepgravend achtergrondartikel bericht over de tweede cd van de zanger Hans Zilver, getiteld 'Voor de verre prinses'. Daarop vertolkt Zilver gedichten van o.a. Hans Andreus, J. Bernlef, Hagar Peeters, J. Slauerhoff, Toon Tellegen.  Hagar Peeters ontving het eerste exemplaar. De plechtige overdracht werd op de gevoelige plaat vastgelegd en in het tijdschrift afgedrukt. Hiermee volgt Peeters het voorbeeld van Simon Vinkenoog, die reeds in september 2000 uitgebreid door de Privé-redactie behandeld werd. (Rottend Staal Online, 1-3-2001)

terug naar boven


het nieuws van nu vindt u hier
het nieuws van januari en februari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.

Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief