WINNAARS POËZIEPUZZEL

Epibreren - De uiterst moeilijke Rottend Staal-kerstpoëziepuzzel is opgelost door vijf personen, in volgorde van binnenkomst: Menno Wigman, Vrouwkje Tuinman, Samir el Gamal, Edith de Gilde en Barbara Klomp. Allen wisten de gezochte dichtregel en de dichter ervan te achterhalen: Schrijvenderwijs was ik ingeslapen (Guillaume van der Graft)

Middels een dobbel- en iene-miene-mutte-selectiesysteem zijn de laatste drie tot de prijswinnaars uitgeroepen. Wat betekent dat Samir, Edith en Barbara zo spoedig mogelijk de bundels De route van de rondvaartboot van Lenze L. Bouwers en Benzine van Bart FM Droog krijgen toegestuurd. (Rottend Staal Online, 31-1-2003)

terug naar boven


GEDICHTENDAGTREIN

Groningen - De intercity met dichters die op Gedichtendag door het land gleed, bereikte veilig Groningen. Aan boord - naast de dichters - voornamelijk journalisten, die op een gegeven moment zelfs elkaar begonnen te interviewen. Desalniettemin was er ook publiek. In de Gelderlander van vandaag een mooi artikel erover.
(Rottend Staal Online, 31-1-2003)

terug naar boven


POËZIEMARATHON WEER UITERST GESLAAGD

Groningen - De vierde Poëziemarathon kan wederom uiterst geslaagd genoemd worden. De Gedichtenlunch met Kees van der Hoef, de boekpresentatie van Groningen. De stad in gedichten, de literaire rondvaart en het onderdeel met de Groningstalige dichters in boekhandel Godert Walter werden goed bezocht.
Voor de 'Gedichten voor dieren' belden het politiepaard en de politiehond af, omdat het te koud (!) zou zijn. Wat de honden Suzy en Lorca en de dode makreel Vincent er niet van weerhield wel aanwezig te zijn. De bode van het Stadhuis, die aanzag hoe het publiek op de trappen van het stadhuis stond te verkleumen, opende in al zijn goedertierendheid de deur en noodde het gezelschap uit om in de ontvangsthal het programma voort te zetten.

De slotmanifestatie in Huize Maas trok op het oog minder volk dan vorig jaar. Naar ruwe schatting waren er zo'n tweehonderd mensen. Hans Dorrestijn, Fouad Laroui, Marije Langelaar en Tommy Wieringa gaven de sterkste voordrachten. Mustafa Stitou en Menno Wigman traden als verrassing nog op in het laatste half uurtje. Na het zingen van het Gronings Volkslied toog de meute naar Café Marleen voor de traditionele afterparty. Er deden zich ondanks de kou geen ongeregeldheden voor. (Rottend Staal Online, 31-1-2003)

terug naar boven


GENOMINEERDEN VSB POËZIEPRIJS BEKEND

Amsterdam - De jury van de VSB Poezieprijs heeft vrijdag de namen naar buiten gebracht van de vijf dichters die dit jaar in aanmerking komen voor de onderscheiding van 25.000 euro. Het is de tiende keer dat de prijs wordt uitgereikt.
De kanshebbers zijn Robert Anker met zijn bundel De broekbewapperde mens, Arjen Duinker met Misschien vier vergelijkingen, Astrid Lampe met De memen van Lara, en onze medewerkers Tonnus Oosterhoff met Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen en Alfred Schaffer met Dwaalgasten.
De jury vermeldde daarnaast de bundel Totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar. Hij is niet genomineerd omdat de prijs hem korter dan zeven jaar geleden al eens werd toegekend.
De winnaar wordt 2 mei bekend.
(Rottend Staal Online, 31-1-2003)

terug naar boven


STADSDICHTERS

Op of kort voor Gedichtendag zijn in de volgende steden Stadsdichters geïnstalleerd:

Antwerpen: Tom Lanoye
Middelburg: Chawwa Wijnberg
Gent: Roel Richelieu van Londersele
Gouda: Inez Meter.

Hetgeen het totaal aan Stadsdichters in de lage landen nu op zes brengt. (Rottend Staal Online, 31-1-2003)

terug naar boven


POËZIEMARATHON: OPENING, BENZINEBAR EN ONTBIJT GOED BEZOCHT

Groningen - De openingsmanifestatie van de Poëziemarathon in Vera werd bezocht door circa 150 bezoekers.
Na een indringende performance door Nyk de Vries, Eduard Bezembinder en Michael Hall kon klokslag 00.00 uur Tjitske Mussche het eerste gedicht van de Gedichtendag ten gehore brengen. Een uiterst enthousiast publiek aanhoorde haar, Adriaan Bontebal, Serge van Duijnhoven en Spinvis.
Grote afwezige was Tommy Wieringa, die in de waan verkeerde eerst hedenavond op te moeten treden. Wat dus gaat geschieden.

Na tweeën toog de meute naar de Benzinebar, waar o.a. Rense Sinkgraven, André Degen en Meindert Talma het poëtisch-muzikale programma 'Degen en Sinkgraven prostitueren zich' verzorgden. De Groninger Stadsdichter, die Serge van Duijnhoven naar de Benzinebar begeleidde, verongelukte op de reis naar deze legendarische kroeg bijkans, door kamikazegewijs op winkelpuien in te fietsen.

Om acht uur vervoegden de nachtbrakers én vroege vogels zich in Athena's Boekhandel, voor het poëzieontbijt. Ongeveer negentig mensen waren daarbij aanwezig. Jacques Wallage, de Groninger burgervader, was een van die negentig.
(Rottend Staal Online, 30-1-2003)

terug naar boven


GEDICHTENDAGPRIJZEN

Eemshaven - Op www.letteren.net staan de drie gedichten die door een jury - bestaande uit Betty Mellaerts, Jabik Veenbaas en Jana Beranová - verkozen zijn tot de drie mooiste Nederlandstalige gedichten van 2002. Tot onze grote vreugde is één van die drie gedichten van de hand van onze medewerker Ingmar Heytze. Ook Elly de Waard met 'Cara' en Rien Vroegindeweij met 'Maaltijd met afwezige' hebben de Gedichtendagprijs gewonnen.

VOOR DE LIEFSTE ONBEKENDE

Wie van ons twee heeft de ander bedacht?
Paul Éluard


Wat ben ik blij dat ik je nog niet ken.
Ik dank de sterren en de maan
dat iedereen die komt en gaat
de diepste sporen achterlaat, behalve jij,
dat jij mijn deuren, dicht of open,
steeds voorbijgelopen bent.


Het is maar goed dat je me niet herkent.
Kussen onder straatlantaarns
en samen dwalen door de regen,
wéér verliefd zijn, wéér verliezen,
bijna sterven van verdriet ­
dat hoeft nu allemaal nog niet.


Ik ben nog niet aan ons gehecht.
Ik kijk bepaald niet naar je uit.
Neem de tijd, als je dat wilt.
Wacht een maand, een jaar,
de eeuwigheid en één seconde meer
­ maar kom, voor ik mijn ogen sluit.

© Ingmar Heytze
uit de bundel Het ging over rozen, Podium, 2002

Aan de Gedichtendagprijs is een geldbedrag van 900 euro verbonden, aangevuld met 200 euro aan boekenbonnen. De winnende gedichten zijn afgedrukt op ansichtkaarten die gratis worden uitgedeeld in bibliotheken en boekhandels in Nederland en Vlaanderen. (Rottend Staal Online, 30-1-2003)

terug naar boven


UITLEG OVER SCHRIJVERSNET.NL

Epibreren - Naar aanleiding van het artikel over www.schrijversnet.nl (Rottend Staal Online, 28-1-2003) reisde Liesbeth van Dalsum af naar Montarnaud in Zuid-Frankrijk, voor een gesprek met Jeannine Janssens, medewerker aan die site.

Liesbeth van Dalsum: "Jeannine, wat is er nu eigenlijk aan de hand?"
Jeannine Janssens: "Wij zijn niet gespaard gebleven van technische problemen met Schrijversnet. Onze webbouwer E*Norm ging failliet in maart, nog vooraleer de veelvuldige technische fouten uit de programma's gehaald waren. Een aantal onderdelen van de site deden het gewoon niet, andere onderdelen waren zo vreselijk traag, dat het onze bezoekers wegjaagde.
En andere fouten in de programma's zorgden ervoor dat we vaak niet online konden werken aan de site, en dat de site voortdurend crashte. Dat maakt dat de site meerdere malen per dag uit de lucht was. Maar, omdat we gebruik maakten van dezelfde database als Van Dale Taalweb en Filosofie.nl, waren die dan telkens ook uit de lucht.
De technische problemen stapelden zich op. Niemand kon hieraan verhelpen, omdat niemand anders dan de (failliete) webbouwer wist hoe de programma's in mekaar zaten. Het was erg frustrerend voor ons, omdat we tenslotte toch hard werkten aan de inhoud van de site, maar die niet eens online konden krijgen. Uiteindelijk bleef de enige oplossing: de site uit de lucht nemen, en een volledig nieuwe site bouwen.
Het heeft wat geduurd; het voordeel van tot een grote uitgeversgroep te behoren (Schrijversnet is eigendom van uitgeverij Contact, dat deel uitmaakt van Veen, Bosch & Keuning) is dat er voldoende geld kan op tafel gelegd worden voor een zo duur initiatief als Schrijversnet (al wie er aan meewerkt doet dat op professionele basis), maar het nadeel is dat er heel wat mensen (de individuele uitgevers die tot de groep behoren) hun zeg moeten hebben, vooraleer er een beslissing genomen wordt. Dat heeft dus een tijdje in beslag genomen.
Momenteel zijn we zo ver dat er een webbouwer bezig is met de bouw van een nieuwe site voor Schrijversnet.
Ik werk ondertussen verder aan mijn linksverzameling, net zoals mijn collega's Louis Stiller (die de prachtige biografieën op de site maakt) en Erik Nieuwenhuis (hoofdredacteur, zorgt o.a. voor het nieuws) eveneens verder werken aan het hun toevertrouwde deel van de site.
Binnenkort zijn we terug, en ditmaal hopelijk met een snelle site zonder problemen."
Van Dalsum: "Vol verwachting klopt mijn hart."
Janssens: "Je had het ook over Poetry International Web: in tegenstelling tot Schrijversnet hebben die een goed werkende website, maar geen inhoud; wij hebben inhoud, maar geen website..."
(Rottend Staal Online, 30-1-2003)

terug naar boven


RUBEN VAN GOGH OP POËZIEMARATHON

Utrecht/Groningen - Onze medewerker Ruben van Gogh, dit jaar Mr Gedichtendag, zal ook op de Poëziemarathon te Groningen optreden. Zijn dag begint om zes uur, als hij in de taxi stapt om in Hilversum het tv-ochtendprogramma 'Goedemorgen Nederland' van de nodige poëzie te voorzien, van 07.00 tot 09.00 uur. Dan wacht hem een auto met chauffeur, die hem naar Diergaarde Blijdorp snelt, waar hij tijdens de Rotterdamse opening van de Gedichtendag verzen gaat blaten. Daarna stapt hij om 11.37 uur in de intercity Rotterdam-Groningen, om aldaar nog meer gedichten te laten horen.
In Groningen zal hij bij 'Gedichten voor dieren' (17.00-17.30 uur) op de statietrap van het stadhuis wederom oreren. Ditmaal voor een publiek van minimaal twee honden en één paard.
(Rottend Staal Online, 29-1-2003)

terug naar boven


GEDICHTENDAG 2003

Rotterdam/Groningen/Epibreren - De aandacht voor Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen blijft toenemen. Een week voor Gedichtendag zijn er al ruim 150 Gedichtendagactiviteiten aangemeld bij Stichting Poetry International. Opvallend hierbij is dat de samenwerking tussen boekhandels, scholen, bibliotheken en literaire organisaties steeds intensiever wordt. De Poëziemarathon in Groningen en de Landelijke (!?) Poëziedag Amsterdam zijn inmiddels haast traditie geworden. Dit jaar vindt ook in Rotterdam een uitgebreide viering van Gedichtendag plaats, met voordrachten op verschillende locaties in de stad, zoals de Koopgoot en het Centraal Station, en een poëziefeest ter afsluiting van deze dag in het Bibliotheektheater.

Het overzicht van activiteiten staat op www.gedichtendag.nl/activiteiten.php. In Gent, thuisbasis van het Poëziecentrum, gebeurt ook het nodige. Zie www.poeziecentrum.be/pcentrum/main0407.htm.

De Rottend Staal-optredenslijst brengt dit jaar slechts een kleine selectie uit het aanbod op de Gedichtendag, daar de redactie het onzinnig vindt alles dubbel te doen.

En Jean Pierre Rawie, met zijn voortdurende bemopper op de Gedichtendag? Die is morgen te vinden in Hendrik Ido Ambacht, waar hij met Jacques Klöters, Jean Pierre Rawie, Driek van Wissen en Alex Roeka het literair muzikaal programma 'Soms hoor ik onverwacht' in het kader van de Gedichtendag verzorgt. Enig consequent gedrag zou hem evenwel sieren. (Rottend Staal Online, 29-1-2003)

terug naar boven


OOK GOUDA KRIJGT STADSDICHTER

Gouda - Na Dordrecht, Groningen, Middelburg en Antwerpen krijgt nu ook Gouda een Stadsdichter. Wie het wordt zal op de Gedichtendag, komende donderdag, bekend gemaakt worden door J. Warners, wethouder Cultuur van de gemeente Gouda.
De gemeente Gouda, de kwartaalclub en Gheraert Leeu, de Goudse stichting voor letteren, hebben het initiatief genomen om een Goudse Stadsdichter te gaan benoemen.

Een Stadsdichter is een dichter die in opdracht van het stadsbestuur of van een organisatie een toepasselijk gedicht schrijft, voordraagt en publiceert. De Goudse media zullen verzocht worden om de gedichten te plaatsen. De Goudsche Courant heeft dit al toegezegd. Te denken valt aan belangrijke Goudse gebeurtenissen als de benoeming van een burgemeester, het afsluiten van de herinrichting van de Markt, of de miljoenste toerist die onze mooie stad aandoet.
Doelstelling van het in het leven roepen van deze Stadsdichter is om de poëzie dichter bij de mensen te brengen, de Gouwenaren even op een andere manier
aan het denken te zetten en stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen.

De eerste Goudse Stadsdichter wordt benoemd door een commissie bestaande uit J. Warners, wethouder voor Cultuur, mw. Th. Wamelink, secretaris van de Kwartaalclub en H. Te Baerts, voorzitter van Gheraert Leeu. De criteria waaraan de dichter moet voldoen zijn:

· Een goede dichter zijn
· In Gouda wonen en/of werken
· Bereid zijn een jaar op te treden als stadsdichter
· Heeft oog voor Goudse culturele en maatschappelijke ontwikkelingen

De Goudse Stadsdichter zal op uitnodiging en zo nodig zelfstandig optreden. Aan het einde van het jaar worden de gedichten gebundeld en uitgegeven. De Goudse stadsdichter wijst zijn opvolger aan.

De bekendmaking van de naam van de Stadsdichter zal plaatsvinden op de avond van de Gedichtendag. Dan vindt de manifestatie Slang on Stage plaats in het minitheater van De Werkschuit achter de boerderij Bloemendaalseweg 48 in Gouda. De Gedichtendag staat in het teken van fabels en dieren en in Gouda is gekozen om vooral jongeren bij dag te betrekken. De start van de manifestatie is om 20.00 uur.
Nadere informatie: Hans Te Baerts, Gheraert Leeu: htbgouda@planet.nl
(Rottend Staal Online, 28-1-2003)

terug naar boven


GEDONDER MET LITERAIRE SITES

Epibreren - Wat is het toch met sommige literaire sites? Het eens veelgeprezen www.schrijversnet.nl is nu al ruim een maand uit de lucht wegens de zoveelste ombouw. Waarom toch? Hoe het was was goed en informatief, met honderden biografieën van schrijvers en dichters. De pagina's werden goed getraceerd door zoekmachines, en het nieuws werd regelmatig bijgehouden. En nu: riente. Curieus.
Nog curieuzer is het met veel persbombarie gepresenteerde Poetry International Web. Vele tienduizenden euro's zijn er tegen aan gesmeten, maar voor wat? Het nieuws is uiterst karig en de biografieën erop zijn niet alleen tamelijk gedateerd en in typisch a-kritisch promotiejargon gevat, ook geven die pagina's geen mogelijkheid meer te weten te komen over de desbetreffende dichter. En dat terwijl een automatische doorschakeling naar www.google.com, zoals op de Rottend Staal-pagina's al meer dan een jaar gebeurt, altijd garant staat voor meer informatie.

(Rottend Staal Online, 28-1-2003)

terug naar boven


HELAAS, GEEN JAN HANLO

Epibreren - Afgelopen weekend kwam bij de redactie de vraag binnen waarom er op deze site geen gedichten van Jan Hanlo staan, laat staan een verwijzing naar hem op het overzicht van landelijk actieve dichters te vinden is.
De eerste vraag is simpel te beantwoorden: wijlen Jan Hanlo heeft ons nooit gedichten ter publicatie gezonden. De tweede vraag is zo mogelijk nog simpeler: het overzicht geeft slechts informatie over levende dichters. Desalniettemin: voor meer over Jan Hanlo klik hier.

(Rottend Staal Online, 27-1-2003)

terug naar boven

POËZIEHATERS LENEN GRATIS

Middelburg - Hoe krijg je iemand aan poëzie die er eigenlijk een hekel aan heeft? Geen eenvoudige opdracht, maar de Zeeuwse Bibliotheek doet een poging. Poëziehaters mogen twee gedichtenbundels lenen, zonder dat ze daar leengeld voor moeten betalen.
De bibliotheek haakt aan bij de Gedichtendag die op 30 januari plaatsvindt. De bibliotheek probeert ook tegenstanders over de streep te trekken. Op de Gedichtendag en de dag eraan voorafgaand staan er honderd tasjes klaar voor poëziehaters. Daarin zitten ansichtkaarten, flyers en de twee bundels.
Sinds het begin van de maand wordt er op de Zeeuwse middelbare scholen gewerkt met poëziekalenders die door de bibliotheek zijn samengesteld, meldt BN/De Stem.

(Rottend Staal Online, 24-1-2003).

terug naar boven


'CANDLELIGHT' OP SKY VOORGOED GEDOOFD

Hilversum - Sky Radio en Jan van Veen stoppen 30 januari met het radioprogramma 'Candlelight'. De omroep heeft Van Veen aan de kant gezet
omdat Sky een non-stop muziekzender wil zijn. Aanvankelijk had Sky gemeld dat Van Veen zelf zo langzamerhand wilde ophouden met radio en zich meer als zakenman wilde oriënteren. Van Veen voert volgens eigen zeggen op dit moment gesprekken met onder meer de regionale publieke omroep van de provincie Utrecht Radio M. Hij sluit niet uit dat hij 'Candlelight' op den duur weer op de radio terugbrengt.
'Candlelight' maakt op Sky plaats voor het programma Lovesongs dat elke dag tussen 23.00 en 02.00 uur zal worden uitgezonden. In dit programma zullen non-stop 'de beste en de meeste' lovesongs worden gedraaid.
Eind jaren zestig was het programma 'Candlelight' voor het eerst te beluisteren op de toenmalige zeezender Veronica. In de jaren tachtig zond de AVRO 'Candlelight' uit op Radio 3, waarna het programma begin jaren negentig verhuisde naar Sky Radio. Het programma was op Sky jarenlang een soort 'dagsluiting'. Van 23.00 uur tot middernacht draaide Jan van Veen popballads, die werden omlijst met gedichten van luisteraars. Daarvan kwamen er tot op heden honderden per week binnen. Veel van die gedichten werden gebundeld in bloemlezingen, die allen Candlelight heetten.

(ANP/Rottend Staal Online, 23-1-2003)

terug naar boven


LITERAIR ONTBIJTEN EN RONDVAREN

Groningen - Voor het Poëzieontbijt en de Literaire Rondvaart tijdens de Poëziemarathon op de Gedichtendag zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. Reserveer nu en wees verzekerd van plaats!
Bel voor het ontbijt in Athena's Boekhandel: 050-312.55.93; entree gratis.
Toegangskaarten (5 euro) voor de rondvaart zijn te bestellen bij Uitgeverij Passage: 050-527.13.32, e-mail: passuit@xs4all.nl. (Rottend Staal Online, 22-1-2003)

terug naar boven


BRIEVEN IDA GERHARDT AAN HENK VAN ULSEN GEPUBLICEERD

Rijswijk (IPB) - Het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker heeft een primeur. In zijn jongste nummer publiceert het tijdschrift een keuze uit de correspondentie tussen dichteres Ida Gerhardt en acteur Henk van Ulsen.
De brieven worden toegelicht door Gerhardt-kenner Mieke Koenen. Gerhardts bijzondere persoonlijkheid en dichterschap blijken ten volle uit haar correspondentie met Van Ulsen (1927). De publicatie is geïllustreerd met enkele unieke handschriften.
Ida Gerhardt en Henk van Ulsen leerden elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog kennen. Gerhardt was Van Ulsens lerares Latijn en huurde een tijdje kamers bij zijn ouders in Kampen. Later hernieuwden ze de kennismaking, toen Van Ulsen voordrachten uit haar werk ging verzorgen.
Verbondenheid
Zij herkenden geestverwanten in elkaar. Van 1972 tot 1993 onderhielden de twee een niet regelmatige, maar intense briefwisseling. Daaruit blijkt hoezeer Ida Gerhardt gebukt ging onder haar rotjeugd. Zij bewonderde Van Ulsens ouders en vooral zijn moeder. In haar zag zij, in tegenstelling tot die van haarzelf, de Absolute Moeder.
Ook andere belangrijke thema's uit Gerhardts klassieke dichtwerk, zoals de observatie van natuur en landschap, lopen als een rode draad door de brieven. Het artikel citeert daarnaast een opmerkelijke opdracht van Gerhardt aan koningin Wilhelmina, afkomstig uit het Koninklijk Huisarchief. Hij stamt uit een in 1949 aan de vorstin aangeboden exemplaar van de bundel Kwatrijnen in opdracht. (ANP/Rottend Staal Online, 21-1-2003)

terug naar boven


VANDAAG, 29 JAAR GELEDEN

Epibreren - Op 21 januari 1974 sprong de dichter Jan Arends uit zijn raam zijn einde tegemoet. Op www.literairnederland.nl een mooi artikel over hem. Volgende maand verschijnt eindelijk een biografie over deze virtuoze dichter en markante persoonlijkheid. (Rottend Staal Online, 21-1-2003)

terug naar boven


DICHTERS HERDENKEN WATERSNOODRAMP

Middelburg - Op Gedichtendag trekt een groot aantal dichters per bus door Zeeland, om op marktpleinen en parkeerplaatsen hun speciale watersnoodgedichten voor te lezen.
De tocht is georganiseerd door het literair tijdschrift Ballustrada, die voor deze gelegenheid een bloemlezing gemaakt heeft van grotendeels nieuwe gedichten over de watersnood. De bloemlezing zal in een dubbelnummer van Ballustrada en het Zeeuws Tijdschrift verschijnen.
Emma Crebolder, Wim Hofman, Jan JB Kuipers, Erik Verhaar, Henk Kruit, Theo Raats, Kees Klok, André van der Veeke, Leo Nierse, Johanna Kruit, Cees Maas, Y. Né, Rob van Hese, Meindert Inderwisch, Robbert Jan Swiers, Lou Vleugelhof zijn enige van de deelnemende dichters.
De bus vertrekt om 09.00 uur vanaf het Damplein in Middelburg. Dan gaat het richting Vlissingen waar een optreden is in het Bellamypark van 09.30 uur tot 10.10 uur. De volgende halte is de Markt in Terneuzen. De dichters zullen hier tussen 11.45 uur en 12.15 uur hun eigen werk voordragen. Goes is de volgende stopplaats. Op het parkeerterrein aan de Oostwal is een optreden gepland tussen 13.50 en 14.30 uur. Zierikzee is de vierde stad op rij die de dichters aandoen. Ze lezen voor op de kade van de Museumhaven tussen 15.00 en 15.40 uur. De laatste stop en eindhalte is het jazzcafé Desafinado in Middelburg., zo meldt BN/De Stem. (Rottend Staal Online, 21-1-2003)

terug naar boven


WINTERNACHTEN PRESENTEERT VIJF NIEUWE VOLKSLIEDEREN

Den Haag - Gisteren waren tijdens een zeer onderhoudende middag in Thater aan het Spui vijf nieuwe volksliederen te aanhoren, die auteurs in opdracht van het Winternachten-festival geschreven hadden.
Kader Abbdolah - wat kan die man mooi zingen! - bracht zijn aangrijpende 'Vallende parels', Christine Otten zingzong 'Lied voor Vanessa en Omar', dat door Jan Klug van een lounge-achtige muziek voorzien was, en de Antilliaanse dichter Gibi Bacilio zong op krachtige wijze zijn olijke 'Ons Allerland'. Geert van Istendael liet door zangeres Lieve Jansen zijn 'Hollandse hymne' zingen, een tekst vol Vlaamse vooroordelen over die rare Hollanders. En Theodor Holman zong vanachter een vleugel zijn nieuwe volkslied 'Trots!'.

Na elk lied werd onder leiding van Michaël Zeeman door de auteurs stevig en met veel humor gesproken over de tekst. Zelden zag ik tijdens een literair festival een gesprek dat zo boeiend, afwisselend luchtig en diep en daardoor zo onvergetelijk was.

Hoewel de nieuwe volksliederen zeer de moeite van het aanhoren waard waren, misten ze toch de tijdsoverstijgende werking van het huidige volkslied: veelal gingen ze in op de actualiteit. Maar wie weet wordt een van deze teksten over vijfhonderd jaar als nieuw volkslied geaccepteerd.

Zie ook de Haagsche Courant voor een recensie van de openingsavond, afgelopen vrijdag, alsmede voor een artikel over het gehele weekend.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 20-1-2003)

terug naar boven


DICHTER BIJ HET GRAF

Antwerpen - Lef hebben ze: Marcel Van Maele, Jean-Marie Berckmans, Didi De Paris, Peter Holvoet Hanssen, Wilfried Houjebek, Jean Emile Driessens, Leon Lemahieu en Tony Rombouts. Terwijl hun collega-dichters tijdens de Gedichtendag op donderdag 30 januari warmere oorden opzoeken zoals de warenhuizen en Café d'Anvers, trotseren zij van 14.00 tot 16.00 uur de koude en de doden. Op het ereperk van de Antwerpse begraafplaats het Schoonselhof brengen deze geletterden 's namiddags een saluut op de graven van hun gestorven bloedbroeders en drinkebroers, lezen voor uit eigen werk of geven een performance. 's Avonds is er een tweede programma in het Crematorium, waarbij de bezoekers troost kunnen vinden aan de dichterlijke koffietafel.

Dit evenement wordt georganiseerd door vzw Bordello en vzw Boekenstad. Wie het wil bijwonen kan zich om 13.30 uur bij het Crematorium (Jules Moretuslei 2, Antwerpen-Wilrijk) vervoegen. Entree 's middags gratis; het avondprogramma kost 5 euro. Wie wil aanschuiven aan de koffietafel, reserveert best een plekje bij Dirk of Frieda (03.825.41.22 en 03.825.02.05). (Rottend Staal Online, 18-1-2002)

terug naar boven


E. DU PERRONPRIJS VOOR FOUAD LAROUI


Tilburg - De Marokkaanse schrijver Fouad Laroui (1958) heeft woensdag de E. du Perronprijs 2002 ontvangen. De prijs is bedoeld voor auteurs die bijdragen aan wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de Nederlandse bevolkingsgroepen.
De onderscheiding is een initiatief van de letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg en de gemeente Tilburg. Laroui kreeg het bijbehorende geldbedrag van 2500 euro woensdag uitgereikt tijdens het symposium 'Mondige jeugdliteratuur'.
Schrijver en dichter Laroui is geboren in Oudja (Marokko) en woont sinds 1990 in Amsterdam, waar hij economie doceert aan de Vrije Universiteit. In 1996 ontving hij de prestigieuze Prix Albert Camus voor zijn debuutroman Les dents du topographe.
Zijn eerste direct in het Nederlandse geschreven publicatie Vreemdeling: aangenaam verscheen in 2001. Met Verbannen woorden debuteerde Laroui een jaar later als Nederlands dichter. Inmiddels zijn drie van zijn Franse romans in het Nederlands vertaald: Kijk uit voor parachutisten, Judith en Jamal en De tanden van de topograaf. Het sep/okt nummer van Passionate bevatte overigens een special over Laroui.
De E. Du Perronprijs is dit jaar voor de dertiende maal uitgereikt. Eerder wonnen onder anderen Nilgün Yerli (2001), Anil Ramdas (1997), Marion Bloem (1993) en Gerda Havertong (1988) de onderscheiding. (ANP/Rottend Staal Online, 16-1-2003)

terug naar boven


PROTESTGEDICHT VAN ANDREW MOTION

Londen - De Britse Hofdichter Andrew Motion verleende Rottend Staal Online gisteren toestemming om zijn protestgedicht, waarover we vorige week berichtten, te publiceren. Bij deze:

CAUSA BELLI

They read good books, and quote, but never learn
a language other than the scream of rocket-burn.
Our straighter talk is drowned but ironclad:
elections, money, empire, oil and Dad.

Motion vertelde The Guardian dat 'Dad' slaat op het idiote vadercomplex waaraan de huidige president Bush schijnt te lijden. (Rottend Staal Online, 15-1-2003)

terug naar boven


EERSTE DIEREN VOOR GEDICHTEN VOOR DIEREN AANGEMELD

Groningen - Bij de Poëziemarathon tijdens de gedichtendag treedt de Groninger Stadsdichter Bart FM Droog op in het programma 'Gedichten voor dieren', om zo tot de essentie van het thema van de dag te komen. Dit is minder bizar dan het klinkt, daar Droog al eerder merkte dat dieren bijzonder ontvankelijk voor poëzie zijn.
Inmiddels hebben de eerste drie dieren zich aangemeld: de hond Doris, elf jaar en een van de dikste teefjes uit Groningen, en twee dieren van de Gemeentepolitie Groningen: een politiepaard en een politiehond. Naar meer dieren wordt gezocht. (Rottend Staal Online, 15-1-2003)

terug naar boven


VERKIEZINGEN 2003-COLUMNS

Epibreren - Zoals eerder bericht heeft onze medewerker Tommy Wieringa vanwege de Nederlandse parlementsverkiezingen een dagelijkse column in de gratis ochtendkrant Spits! Vanaf vandaag zijn deze columns ook op Rottend Staal Online te lezen. Klik op columns 2003. (Rottend Staal Online, 15-1-2003)

terug naar boven


PROTEST TEGEN LEENSUBSIDIEREGELING

Gent - 222 auteurs, jeugdauteurs, vertalers, illustratoren en uitgevers hebben een open brief aan de Vlaamse minister van Cultuur ondertekend, waarmee zij protest aantekenen tegen de rare gang van zaken rondom deze kwestie. Het opstellen van deze brief was een initiatief van Erwin Mortier en Stefan Brijs. (Rottend Staal Online, 14-1-2003)

terug naar boven


VAN GOGH-FABEL VOOR TREINREIZIGERS

Utrecht - In het kader van de Gedichtendag heeft onze medewerker Ruben van Gogh in opdracht van de NS een fabel geschreven die op 30 januari in een oplage van 100.000 uitgedeeld wordt op stations en in treinen. Van Gogh: "Het is natuurlijk niet de hoogste oplage ooit; maar misschien wel de hoogste uitgedeelde oplage." (Rottend Staal Online, 13-1-2003)

terug naar boven


MOWAFFK AL-SAWAD OVER OORLOG MET IRAK

Groningen - In de Volkskrant van vandaag staat op pagina 4 een interview met onze medewerker Mowaffk al-Sawad over de komende oorlog met Irak en zijn ervaringen als soldaat en opstandeling in de oorlog van 1991.
(Rottend Staal Online, 13-1-2003)

terug naar boven


KANTTEKENINGEN BIJ ACTIVITEITEN OP DE GEDICHTENDAG

Epibreren - Tal van organisaties werken mee aan de Gedichtendag, die op donderdag 30 januari 2002 in Nederland en Vlaanderen losbarst. Dat is natuurlijk geweldig, maar zowel als dichter die vaak in openbare gelegenheden heeft opgetreden en als mede-organisator van de 24-uurs Poëziemarathon te Groningen vraag ik me af of sommige activiteiten niet meer schade aanrichten dan dat ze goed doen. Ik doel op de activiteiten waarbij nietsvermoedende burgers plots en op een agressieve wijze geconfronteerd worden met gedichten: 'De dichters van Jehova', die in Antwerpen van deur tot deur trekken, bijvoorbeeld. Of dichters die forenzen met poëzie lastig vallen in treinen of op stations.

Het klinkt allemaal wel leuk, maar als bij mij wordt aangebeld en ik bij het onnozel opendoen een gedicht te horen krijg, denk ik: rot op, laat me met rust, g.v.d! En ik zou de deur woedend dicht slaan.
In een trein is het zo mogelijk nog erger. Als reiziger kan je geen kant op. De enige uitweg is om aan de noodrem te trekken en gillend de trein te verlaten.

Daarom hebben we in Groningen gekozen voor de publieksvriendelijke aanpak: wie op de Gedichtendag poëzie wil horen, kan een van de vele locaties binnenstappen en vrijwillig én gratis vele voordrachten ondergaan.

Waarmee niet gezegd dat alle poëzieactiviteiten in het openbaar vervoer uit den boze zijn: zolang de reizigers er bewust voor kiezen een voordracht aan boord van een trein, bus, tram, boot of vliegtuig bij te wonen, zoals dat in de reguliere Intercity Rotterdam-Groningen (wat nou - speciale 'dichterstrein'?) van 11.37 uur op 30 januari kan, omdat de dichters zich verschanst hebben in enkele eerste klas coupés, vallen deze activiteiten alleen maar toe te juichen. Des te meer omdat voor het bijwonen van deze treinvoordrachten door o.a. Gerrit Komrij en onze medewerkers Alfred Schaffer en Ruben van Gogh het bezit een tweede klaskaartje volstaat. Of een identiteitsbewijs, voor de zwartrijders onder ons.

Dan: Gedichtendag te Amsterdam: die heet daar de Landelijke Poëziedag Amsterdam. Mét een maar liefst drie uur durende dichtersmarathon, à 8 euro. Ja, het is moeilijk om origineel te zijn. (Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 11-1-2003)

terug naar boven


PROTEST TEGEN POËZIEVARKENS

Brussel/Epibreren - Al eerder berichtten we over het onzalige plan om op de Poëziezomer 2003 te Watou varkens met getatoeëerde gedichten te laten rondlopen. Het Algemeen Dagblad van vandaag meldt dat inmiddels de Vlaamse dierenbeschermingsorganisatie Gaia alles op alles wil zetten om deze 'dierenmishandeling' te voorkomen. Gaia-leider Michel Vandenbosch en Gwij Mandelinck, organisator van de Poëziezomer, gaan volgende week hierover een gesprek aan met ministerie van Volksgezondheid.
De Dichters uit Epibreren stellen voor dat bezoekers aan de Poëziezomer zich geheel vrijwillig van een poëzietatoeage laten voorzien. Dit naast verplichte poëzietatoeages voor medewerkers aan de Poëziezomer. Onze medewerker Hannie Rouweler schreef onderstaande gedicht naar aanleiding van bovenstaande:

OVER EEN VARKEN IN WATOU

Dit varken is een varken.
Dit varken is niet geschikt
om tatoeages op te zetten.

Dit gedicht is een gedicht
en geen varken met dichterlijke
inspiratie die van de huid van
een vers getransplanteerd is
naar een varken in de modder.

Dit varken
dit gedicht
lopen samen vrij in de wei.
Ze leven het best zonder elkaar,
ook als de kop de grond ingaat.

(Rottend Staal Online, 10/11-1-2002)

terug naar boven


BRITSE HOFDICHTER DICHT TEGEN OORLOG MET IRAK

Londen - The Guardian meldt dat Andrew Motion, de Britse Hofdichter, zich middels een dertig woorden tellend vers verzet tegen een aanval op Irak. Hij valt de retoriek aan van leiders die volgens hem verhullen waar hen het om gaat: olie en een vadercomplex. Lees het in The Guardian. (Rottend Staal Online, 10-1-2002)

terug naar boven


MEER NIEUWE BUNDELS

Den Haag - De nijvere medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek hebben de afgelopen weken weer een aantal nieuwe dichtbundels verwerkt:


Leo Herberghs - Weggang, Plantage, Leiden, 2002; ISBN 90-73023-66-1; € 11.50
Ingmar Heytze - Het ging over rozen, Podium, Amsterdam, 2002; ISBN 90-5759-065-4, € 12.50
Philip Hoorne - Niets met jou, (Sandwich-reeks nr 1), Uitgeverij 521, Amsterdam, 2002; ISBN 90-76927-29-4, € 12.50
Miriam Janssen - Rondom de middag,gedichten, Kontrast, Oosterbeek, 2002; ISBN 90-75665-47-4, € 12.50
Jaap Schermerhorn - Bezweringen, gedichten, IJzer, Utrecht, 2002; ISBN 90-74328-64-4, € 12.50
Hanneke Schoonebeek, Wijs mij de weg, De Banier, Utrecht, 2002; ISBN 90-336-0528-7; € 5.-
Gerda van Vemde - Scheve keien, Kontrast, Oosterbeek, 2002; ISBN 90-75665-46-6, € 12.50

apart

Rutger Kopland e.a. - Ik wil het niet zien maar het moet : Co Westerik met film en al zijn schilderijen op dvd / met gedichten van Rutger Kopland ... [red.: Rene´ Mendel ... et al.][boek en dvd], Waanders, Zwolle, 2002; ISBN 90-400-8730-X, € 19.50

herdrukken:

Hester Knibbe - Verstoorde grond, de Prom, Baarn, 2002 (2de druk, 1e dr.: 2002); ISBN 90-6801-821-3, € 13.50
Rutger Kopland - Geluk is gevaarlijk. Een keuze uit de gedichten (Rainbow essentials nr. 27), Muntinga, Amsterdam, 2002 [Uitg. in samenw. met Van Oorschot; Oorspr. uitg.: 1999](Rainbow pocketboeken ; 416); ISBN 90-417-4028-7; € 10.-
Huub Oosterhuis - Nooit meer niet, nieuwe gedichten, de Prom, Amsterdam, 200 (3de druk, 1e dr.: 2002); ISBN 90-6801-808-6; € 17.95

Bovenstaande gegevens komen van de site www.kb.nl/netuit/. Bloemlezingen, vertalingen en werken van ijdelheidsuitgeverijen zijn in bovenstaande overzicht niet opgenomen. (Rottend Staal Online, 10-1-2003)

terug naar boven


HANDSCHRIFTENVERKOOPTENTOONSTELLING

Utrecht - Gisteren werd in de Brandweerkazerne op de Ganzenmarkt te Utrecht een tentoonstelling met handschriften geopend. Het is een verkooptentoonstelling, je kunt er gedichten en proza kopen van Marijke Boon, Bernhard Christiansen, Ingmar Heytze, Sylvia Hubers, Arthur Japin, Jack Nouws, Manon Uphoff, Vrouwkje Tuinman en een hele rits andere Utrechtse auteurs.
De tentoonstelling blijft zes weken hangen - als iets wordt verkocht, komt er een nieuw gedicht/verhaal te hangen van dezelfde auteur - en maakt onderdeel
uit van de serie Boulevard d'Unica. De prijzen van de handschriften lopen uiteen van 10 tot 275 euro. Nadere informatie bij de curator Claas Hille: 030-280.32.90 / 06-13.25.08.76. (Rottend Staal Online, 10-1-2003)

terug naar boven


LOFZANG OP CLAUSGEDICHTEN

Groningen - Van de uitgever van de In Memoriam Prins Claus gedichten-bundel ontvingen we een zeer positief stuk over het boek. Dit stuk verscheen op de niet nader geïdentificeerde bron 'Nieuwstekst van Dordrecht':

IN MEMORIAM PRINS CLAUS: een bundel gedichten die aantoont dat het overlijden van de prins-gemaal het signaal gaf tot het schrijven van professionele en prachtige poëzie. Een van de 24 gedichten gaat zo: Op het tere lichaam van de prins/ prijkt naar verluidt geen tatoeage/ hij hield van zijn vorstin, de vrouw/ die hij tot op zijn allerlaatste ziekbed/ aan bleef spreken met "meine kleine Prinzessin"/ al zag de Majesteit ook daarvan ' nooit de humor in. Serge van Duijnhoven is de maker en Passage is de uitgever die de opbrengst wegschenkt. Chapeau.

(Rottend Staal Online, 10-1-2003)

terug naar boven


DAGELIJKSE COLUMN TOMMY WIERINGA IN SPITS!

Groningen - Onze medewerker Tommy Wieringa heeft in deze verkiezingstijd een dagelijkse column in de gratis ochtendkrant Spits!, waarin hij de campagnes becommentariëert, zo valt te lezen op de nieuwspagina van de Poëziemarathon, waar hij bij de Gedichtendag optreedt met poëzie. (Rottend Staal Online, 9-1-2003)

terug naar boven


LODE BISSCHOP OVERLEDEN

Amersfoort - Op woensdag 8 januari 2003 is de Amersfoortse dichter Lode Bisschop in zijn woonplaats overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Bisschop, geboren op 17 augustus 1921 te Wildervank (Groningen), publiceerde tussen 1967 en 1992 een handvol bijzondere dichtbundels, waarmee hij met name bekendheid verwierf in de christelijke literaire wereld.
Een in memoriam, geschreven door Bert van Weenen, kunt u vinden op: www.chroom.net/bisschop/imlb2003.htm. Op de website van Chroom Digitaal 2000 zijn ook gesproken gedichten van Lode Bisschop te vinden, in het realaudio-formaat. (Rottend Staal Online, 9-1-2003)

terug naar boven


INBURGERINGSCURSUS VOOR ALIENS

Groningen - Vanaf 6 januari kunnen Groningers de nieuwste inburgeringscursus voor buitenaardse wezens, Making Martians Earthwise, ondergaan. Op diverse semi-openbare plaatsen in Groningen zullen speciale eenpersoons assimilatiecapsules staan, waarin de cursus kan worden ondergaan. Daarna zullen de capsules op reis gaan in de rest van Nederland. Pavlov hoopt verder de cursus binnenkort de ruimte in te kunnen sturen. Onderzocht wordt, of the Herschel Space Observatory, die deels van Groningse makelij is, een goede optie zou zijn. De aanwezigheid van de capsules in Groningen is eenmalig.
De inburgeringscursus Making Martians Earthwise is een korte videofilm van 12 minuten, waarin aan een buitenaards publiek wordt uitgelegd hoe de wereld van de mens in elkaar zit. In het lang verwachte vervolg op 'Ce ci n'est pas une pipe' van Magritte wordt in een mengeling van stijlen uitleg gegeven over het menselijke zijn. Documentairestijl wordt gecombineerd met super 8 opnames, animaties en digitale technieken. De film is op een humoristische en verontrustende manier filosofisch.
De inburgeringscursus is een aanvulling op de platina grammofoonplaat en de plaquettes met beelden en geluiden van de aarde, die in de jaren '70 met de Voyager en de Pioneer 10 en 11 de ruimte ingezonden zijn. Deze boodschappen waren ook bedoeld om buitenaards intelligent leven meer over de aarde te leren.

Op 20 januari wordt in Boekhandel Scholtens Wristers nadere uitleg over dit project gegeven door Nathalie van Beek van Pavlov en Guido van der Wolk, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en astronoom-in-opleiding. De laatste heeft ook een gedicht voor het project geleverd, dat te lezen zal zijn in de etalage van de boekhandel. (Rottend Staal Online, 9-1-2003)

terug naar bovenMEER DICHTERS IN TREINEN

Rotterdam - Op Gedichtendag reist een tiental Westvlaamse dichters van Dichterscollectief West-Vlaanderen per trein. Zij houden lezingen in enkele stations en spreken de medereizigers aan omtrent poëzie, onder de noemer 'Dichters op het spoor'. (Rottend Staal Online, 8-1-2003)

terug naar boven


INTERVIEW JAN KLUG

Epibreren - Het muziekblad 'Akkoord' drukte in het najaar van 2002 een groot interview af met Jan Klug, geestelijk vader van deze website. Omdat gisteren de 50.000ste geregistreerde bezoeker zijn geesteskind bezocht is dit interview nu online te lezen. (Rottend Staal Online, 7-1-2003)
terug naar boven


OPMERKELIJK: 450.000 LIEDBOEKEN VOOR WEESHUIS

Culemborg - Het Boekblad maakt melding van een grote exportorder voor de Christelijke uitgeversgroep Jongbloed uit Heerenveen. Het gaat om de de grootste exportopdracht in haar 140-jarig bestaan. Jongbloed gaat 450.000 exemplaren van het nieuwe Deense liedboek leveren aan een weeshuis in Kopenhagen. Het bericht laat de vraag wat één weeshuis met 450.000 boeken moet helaas onbeantwoord. (Rottend Staal Online, 7-1-2--3)

terug naar boven


POËZIEZENDING

Brussel - Op woensdag 8 januari leest Bart Stouten in zijn programma 'Klara's Intermezzo' om 19u.20 op Radio Klara het gedicht 'Verjaardagskaart (Beknopte handleiding en voorbeeld)' van onze medewerker Philip Hoorne.
Dit gedicht komt uit Hoornes debuutbundel Niets met jou die in november verscheen bij Uitgeverij 521 te Amsterdam, als het eerste deel in de Sandwich-poëziereeks onder redactie van Gerrit Komrij.
(Rottend Staal Online, 7-1-2--3)

terug naar boven


POËZIEKRANT VERSCHENEN

Epibreren - Nog net voor de jaarwisseling viel de Poëziekrant #6 (november/december 2002) op de deurmat. Met ditmaal interviews met de Poolse Nobelprijswinnaar (1980) Czeslaw Milosz, onze medewerker Joris van Casteren en Willie Verhegghe, tal van besprekingen, onder andere over het sublieme Niemands Land van Tom Lanoye en natuurlijk veel poëzie.

Toch is deze Poëziekrant in het Hoge Noorden met gemengde gevoelens ontvangen, want het blad bevat enige zeer storende fouten. Zo wordt de Poëziemarathon aangekondigd met een overzicht van de activiteiten op de vorige Gedichtendag en rekent de redactie van de Poëziekrant Joost Zwagerman, Ingmar Heytze en Serge van Duijnhoven tot 'dichters uit het dichterscollectief De Dichters uit Epibreren'.

Zowel Tjitse Hofman als Bart FM Droog, de beide oprichters van het gezelschap en naast Jan Klug de enige 'Dichters uit Epibreren', zijn zeer ontstemd over deze debiele berichtgeving. 'Uiterst dom', noemt Hofman het. 'Onbegrijpelijk', zegt Droog. (Rottend Staal Online, 6-1-2003)

terug naar boven


2003 ANTON VAN DUINKERKENJAAR

Bergen op Zoom - Honderd jaar en drie dagen geleden werd de dichter en P.C. Hooftprijswinnaar Anton van Duinkerken geboren. Vandaar dat men in zijn geboortestad 2003 tot Anton van Duinkerkenjaar heeft uitgeroepen. In het Boekblad van afgelopen week een interview met Peter van der Graaf, van Stichting Anton van Duinkerkenjaar.
Tijdens de officiële opening van dit feestjaar op zondag 12 januari 2003 wordt het programma van het Anton van Duinkerkenjaar 2003 gepresenteerd en verschijnt het boekje Herinneringen aan… Anton van Duinkerken, waarin familie, vrienden en Van Duinkerken-kenners herinneringen ophalen aan 'Toon'.
Een van de meest duidelijke herinneringen die in dit boekje naar voren komt, is die van Van Duinkerken als levensgenieter. 'Genieten' is dan ook het thema van de gedichtenwedstrijd die op 30 januari 2003 van start gaat en waarvan de inzendtermijn sluit op 15 april 2003. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens het poëziefestival op 31 mei 2003.
(Rottend Staal Online, 5-1-2003)

terug naar boven


DICHTERS GEZOCHT

Antwerpen - Antwerpen Boekenstad, coördinator en organisator van tal van initiatieven tijdens de komende Gedichtendag te Antwerpen, is op zoek naar dichters die willen deelnemen aan het project 'De Dichters van Jehova'. Hierbij worden dichters per twee de straat op gestuurd om van deur tot deur te gaan en de blijde poëtische boodschap te verkondigen door hun lievelingsgedichten voor te dragen. Het begint om 13.00 uur. 's Avonds is er een slotmanifestatie in de kelder van boekhandel De Groene Waterman aan de Wolstraat.
Wie erbij wil zijn kan contact opnemen met antwerpenboekenstad@msn.com. (Rottend Staal Online, 4-1-2003)

terug naar boven


KOOP VANDAAG HET NRC HANDELSBLAD

Rotterdam/Epibreren - In het Cultureel Supplement van het NRC Handelsblad van vandaag staat een artikel door onze medewerker Kester Freriks over de Groninger Stadsdichter, in verband met de uitvaarten van anonieme doden. Met gratis foto van de opslagplaats voor afgedankte grafstenen op grafveld het Selwerderhof.
In het Dagblad van het Noorden van zaterdag zal bovendien een reportage verschijnen over 'NN Boterdiep', waarbij het gedicht voor hem zal worden afgedrukt - zie ook de Rottend Staal Online van 13-12-2002. (Rottend Staal Online, 3-1-2002)

terug naar boven


WINST VOOR JONGE LITERATOREN

Hilversum - In de literatuurquiz, die gisteren in het NPS-radioprogramma Knetterende Letteren te horen was, versloeg het team bestaande uit onze medewerker Menno Wigman en Arie Storm het team bestaande uit de critici Rob Schouten en Elsbeth Etty verslagen. (Rottend Staal Online, 3-1-2003)

terug naar boven


FINALEFOTO'S

Amsterdam - Foto's van de finale van de Poëzieslag 2002 zijn nu online te bekijken. Bezoek www.talkingtree.nl. In een van de vierkante hokjes onderaan staat het item 'foto's'. (Rottend Staal Online, 3-1-2003)

terug naar boven


2002 WAS GOED TOERISTENJAAR

Epibreren - De VVV van Epibreren maakte vanochtend bekend dat 28.384 toeristen in 2002 het eiland bezochten. In 2001 was het bezoekersaantal 17.012; in 2000 deden 4562 toeristen het eiland aan. Deze aantallen betreffen de bezoekers die geregistreerd werden, doordat ze het eiland benaderden via www.epibreren.com of via www.epibreren.com/rs. (Rottend Staal Online, 2-1-2003)

terug naar boven


NIEUWJAARSWENS

De redactie van Rottend Staal Online wenst haar lezers een voorspoedig en aangenaam 2003. (Rottend Staal Online, 2-1-2003)

terug naar boven


Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.

Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief