GEEN JAAROVERZICHT, WEL DE DODEN

Epibreren - Om onze Nederlandse bezoekers, die de laatste week zijn doodgegooid met jaaroverzichten op radio, tv en in de kranten, te sparen brengt Rottend Staal geen jaaroverzicht. Wie niet meer herinnert wat er in 2002 zoal gebeurd is, kan een bezoek brengen aan het archief, onderaan deze pagina.

In 2002 stierven de volgende dichters:

Boudewijn Büch (* 1948)
Andreas Burnier (* 1931)
Freark Dam (* 1924)
Eddy Evenhuis (* 1920)
Vernie February (* 1938)
Gust Gils (* 1924)
W.J. van der Molen (* 1923)
Adriaan Morriën (* 1912)
Maarten Mourik (* 1923)
Lennaert Nijgh (* 1945)
Theo Peppink / Thomas Pinkhoff (* 1947)
Gertrude Starink (* 1947)
D.A. Tamminga (* 1909)
Nel Veerman (* 1909)
Eddy van Vliet (* 1942)
Leo van der Zalm (* 1942)

Hetgeen een sterftecijfer van zo'n 2,5 % van de gehele dichterspopulatie betekent.

terug naar boven


PAUS BRENGT DICHTBUNDEL UIT

Warschau - Paus Johannes Paulus II publiceert binnenkort in zijn geboorteland Polen een gedichtenbundel, waarin hij onder meer zijn gedachten over zijn opvolging laat gaan. Dat heeft het Poolse katholieke persbureau maandag bekendgemaakt.
De werktitel van het boek is: De triptiek van Rome, de overpeinzingen van Johannes Paulus II. De paus heeft de gedichten de afgelopen maanden geschreven. Hij heeft verscheidene bestsellers geschreven sinds hij in oktober 1978 tot paus werd gekozen, maar nog nooit heeft hij zich aan gedichten gewaagd. (ANP/Rottend Staal Online, 30-12-2002)

terug naar boven


LEIPZIGER ONDERSCHEIDING VOOR HUGO CLAUS

Amsterdam - De Duitse stad Leipzig heeft de Vlaamse auteur Hugo Claus onderscheiden met de 'Leipziger Buchpreis zur europäischen Verständigung'. Dat heeft uitgeverij De Bezige Bij maandag bekendgemaakt.
De prijs wordt in maart tijdens de Leipziger Buchmesse aan hem uitgereikt. De stad kent de prijs sinds 1994 jaarlijks toe aan een schrijver die met zijn werk de verstandhouding binnen Europa heeft bevorderd.
Claus (73) is als dichter, prozaïst en toneelschrijver bekendgeworden. Hij heeft in het verleden de Europese prijs voor poëzie van de stad Münster gekregen. Aan de Leipziger Buchpreis is een bedrag van 10.000 euro verbonden. (ANP/Rottend Staal Online, 30-12-2002)

terug naar boven


PUZZELS EN QUIZZEN

Epibreren - Nog altijd wachten wij op meer inzendingen betreffende de puzzel. Om het wachten te overbruggen derhalve ditmaal een simpele quiz:

1. Welke dichter woonde in 1935 aan de Scheveningschelaan 109 te Kijkduin?
a. Martinus Nijhoff
b. J.C. Bloem
c. Hein Boeken

2. Wie schreef deze beginregel: "Was er een tijd dat ik hierboven stond,"?
a. Philip Hoorne
b. Astrid Lampe
c. Menno Wigman

3. Welke dichters stierven in 2002?

De oplossingen: 1b, 2c en voor 3 zie bericht van 31-12-2002.
(Rottend Staal Online, 30/31-12-2002)

terug naar boven


WEER MEER OVER GEDICHTENDAG 2003

Epibreren - Naast Groningen en Zuid-Limburg bevelen we ook Antwerpen aan voor een prima verblijf tijdens Gedichtendag 2003. Het begint daar op woensdagavond 29 januari met de inhuldiging van Tom Lanoye als Stadsdichter. Op de Gedichtendag zelf lezen gemeenteraadsleden, burgemeester en schepenen hun favoriete gedichten voor in het Stadhuis, terwijl Antwerpens prikkelenste voordrachtkunstenaars (m/v) van deur tot deur trekken om, onder de noemer 'Dichters van Jehova', poëzie te belijden.
Mooie stemmen brengen in diverse Antwerpse supermarkten via de omroepmicrofoon korte, luchtige verzen over fruit, groenten en ander lekkers.
In het Zuiderpershuis vindt een hommage aan Eddy van Vliet en Herman de Coninck plaats, met o.a. Laura de Coninck, Benno Barnard, Antje de Boeck en Luc Huybrechts. Iedere bezoeker ontvangt het boekje 'Poezie, een pleidooi' van Eddy van Vliet. De hele dag zijn gratis posters met het gedicht 'De geliefden' van Eddy van Vliet verkrijgbaar bij Antwerpse boekhandels, bibliotheken en bij het AMVC-Letterenhuis.
Op Gedichtendag start ook de tentoonstelling 'Visuele Poëzie' in de Stadsbibliotheek met een happening en hommage in aanwezigheid van Adriaan De Roover, de legendarische Antwerpse jazzpoëet en woordkunstenaar, naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag.
Tot slot vindt de Gedichtennacht plaats, middels de befaamde Maatregel. Dichters en dj's verenigen een nacht lang de krachten in Café d'Anvers. De Maatregel is wervelende combinatie van poetry slam en dance, versterkt door een vj, een totaalgebeuren waarop - doorlopend - gedanst kan worden. Met o.a. Rick de Leeuw, Marcel Vantilt, Vitalski, Erik Jan Harmens, Sieger M. Geertsma, Wehwalt Koslovsky, Tjitske Jansen en Svetlana (V.S.).

De activiteiten in Antwerpen worden georganiseerd door o.a. Antwerpen Boekenstad, Het Poëziecentrum, De Bezige Bij, Knack, Boek.be, de Stadsbibliotheek en de Stad Antwerpen. (Rottend Staal Online, 29-12-2002)

terug naar boven


GEDICHTENDAG 2003

Epibreren - Over een goede maand is het weer Gedichtendag, de dag waarop de uitslag van Rottend Staals spectaculaire Poëziepuzzel bekend gemaakt zal worden. Omdat tot dusverre slechts één goede inzending is binnengekomen, roepen we onze lezers op om zich aan de uiterst gecompliceerde puzzel te buiten te gaan.

Inmiddels is ook bekend wat de Gedichtendagorganisatie zelf organiseert: de tweede opening, tien uur na de opening te Groningen, in de Haaienzaal van Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Op het programma staan de overhandiging van het eerste exemplaar van de Gedichtendagbundel Daar ligt het van Eva Gerlach, de uitreiking van de Gedichtendagprijzen en de voordrachten van enkele moderne fabels.

In de dierentuin zelf zijn alle speciaal voor Gedichtendag geschreven moderne fabels voor het publiek te zien op de 'fabelroute'. De fabels zijn uitvergroot opgehangen bij de betreffende dierenverblijven.

Om 11.37 uur gaat het aan boord van de intercity Rotterdam-Groningen, waarin de NS vier 1e klas treincoupés als 'dichterscoupés' zal inrichten. Treinreizigers kunen in deze coupés dichters als Ruben van Gogh, Mustafa Stitou en Hagar Peeters vergezellen terwijl zij worden getrakteerd op poëtische voordrachten. De trein stopt op de volgende NS stations: Rotterdam Centraal (vertrek), Rotterdam Alexander, Utrecht Centraal, Amersfoort, Zwolle, Assen en het eindpunt Groningen. De NS sponsort Gedichtendag in het kader van de campagne 'Tijd voor Lezen'.

Gezien de gebruikeljke vertragingen zal de trein net op tjd arriveren voor de 'Gedichten voor dieren'-show, die om 17.00 uur op het bordes van het Groninger Stadhuis losbarst. (Rottend Staal Online, 28-12-2002)

terug naar boven


KERSTSTAKING 2002

Epibreren - Vanwege de afwezigheid van kantoorpersoneel zal de berichtgeving de komende dagen gestaakt worden, ter hervatting op zaterdag 28 december. Eventuele nieuwe sterfgevallen zijn te lezen op het ANP-nieuws, afdeling 'cultuur'.
(Rottend Staal Online, 24-12-2002)

terug naar boven


KERSTMIS 2002

Dalfsen - Ter overbrugging van de kerstdagen bewerkte onze medewerker Lenze L. Bouwers een proza-idee van Assenaar Douwe Janssen:

Eerste Kerstdag

Het kind zat dapper eerste klas;
de conducteur weet niet meer of
het een jongen of meisje was.

Gelukkig sneeuwde het buiten
hard:een dikke laag bleef plakvast
zitten op de vieze ruiten.

Het kind zat in een werkcoupé
samen met stilte, alleen; geen
ander reisde kwebbelend mee

en daarom kon hij in zichzelf
denken en hardop praten tot
de conducteur opeens verscheen.

Mag ik je kaartje? In zijn hand
had hij een kniptang. Maar het kind
keek naar de man als naar een vrind.

Ik heb er geen. Bij het loket
lachten ze me uit, bah, gemeen,
bij de automaat vond ik Best

en Beverwijk, geen Bethlehem.
Graag een enkel Jeruzalem,
daarna neem ik wel een bus of

luister ik goed of ik de stem
van de herders hoor of de ster
zie staan. Dan loop ik zo naar Hem.

Voor de reis heb ik lang gespaard,
veel werkjes voor oma gedaan.

Het hield de hand op en de man

heeft er een geschreven kaartje
in gestopt, maar het geld nam hij
niet aan. De trein stopt nu vlakbij.

© Lenze L. Bouwers, 2002

(Rottend Staal Online, 24-12-2002)

terug naar boven


DICHTWEDSTIJD: 'MONSTERS'

Groningen - De Schrijversschool Groningen heeft in samenwerking met de Openbare Bibliotheek aldaar de dichtwedstrijd 'Monsters' uitgeschreven. Zie de site van de Poëziemarathon voor de details. Te winnen zijn geldbedragen en publicaties. De uitslag zal op de Gedichtendag bekend gemaakt worden.
(Rottend Staal Online, 24-12-2002)

terug naar boven


ACHTSTE EDITIE WINTERNACHTEN

Den Haag -De achtste editie van het Winternachten-festival vindt plaats op 17, 18 en 19 januari 2003 in Den Haag. Literatuur, muziek, film, performing poets en stand-up comedy komen samen in een programma in Theater aan het Spui en het aangrenzende filmhuis. De optredende gasten komen uit Nederland, Zuid-Afrika, Indonesië, Suriname, de Antillen en Japan. Onder de meer dan vijftig deelnemers bevinden zich onze medewerkers Ruben van Gogh en Ronald Ohlsen en de auteurs Christine Otten, Joost Zwagerman, Leon de Winter, Kees van Kooten, Geert Mak, Herman Franke, Elsbeth Etty, Herman Koch en Rudy Kousbroek.

Winternachten biedt een feestelijk en gevarieerd programma. Op vrijdag- en zaterdagavond kunnen bezoekers per uur kiezen uit vijf totaal verschillende programma's: van dansmuziek tot korte films, performing poëts en gesprekken met schrijvers. De programma's hebben één hoofdthema: 'Beeld van Holland'. Dat beeld moet flink worden bijgesteld sinds de afgelopen verkiezingen. Om daarbij te helpen houden schrijvers en dichters hun 'donderpreken voor Nederland', en zingen hun nieuwe volkslied voor ons land. Onze redacteur Jan Klug schreef voor een van deze liederen de muziek.

De vele buitenlandse schrijvers geven in gesprekken en literaire bijdragen hun visie op Nederland. Op vrijdagavond 17 januari treden behalve een groot aantal Nederlandse schrijvers (waaronder Leon de Winter), de Zuid-Afrikaanse schrijvers Antjie Krog en Achmat Dangor op. Rudy Kousbroek is op deze avond te zien met dichters uit Indonesië en Japan.
Geert Mak, Fouad Laroui, Bas Heijne zijn enkele van de Nederlandse deelnemers op zaterdagavond 18 januari. In het Surinaams/Antilliaanse programma van die avond zijn optredens van onder andere de succesvolle Surinaamse debutante Marylin Simons en dichter/performer Gibi Bacilio uit Curaçao. Met muziek van onder meer de Nederlandstalige groep 'De Kift'. Het festival sluit af op zondagmiddag met 'Mijn volkslied voor Nederland', waarin vijf schrijvers hun voor het festival geschreven volkslied voor Nederland zingen. Onder hen zijn Kader Abdolah, Theodor Holman, Gibi Bacilio (Curaçao), Geert van Istendael (Vlaanderen) en Christine Otten.

Kaarten zijn te bestellen via de kassa van Theater aan het Spui (070 – 346 52 72). Op vrijdag- en zaterdagavond is de toegangsprijs € 17,-; op zondagmiddag € 12,-. Op www.winternachten.nl vindt u het uitgebreide festivalprogramma. (Rottend Staal Online, 23-12-2002)

terug naar boven


SPAANSE DICHTER JOSÉ HIERRO OVERLEDEN

Madrid - De dichter José Hierro, een van de belangrijkste Spaanse auteurs van de twintigste eeuw, is zaterdag op 80-jarige leeftijd aan een hart- en longkwaal overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Hierro kreeg bekendheid met dichtbundels als Tierra sin nosotros (Aarde zonder ons, 1947) en Quinta del 42 (1953). Nadat hij in 1964 de bundel El libro de las alucinaciones (Het boek van de hallucinaties) had gepubliceerd, kwam bijna dertig jaar lang geen werk van hem uit. (ANP/Rottend Staal Online, 22-12-2002)

terug naar boven


LAATSTE KANS TOT KENNISMAKING MET H.J. VAN TIENHOVEN

Epibreren - In de Gelderlander van afgelopen zaterdag stond een aardig artikel van Hans Gulpen over de dichter H.J. van Tienhoven (1923-1990), wiens Verzamelde gedichten (De Prom, 1998) momenteel in de ramsj liggen. (Rottend Staal Online, 22-12-2002)

terug naar boven


SENAAT VAN NEW JERSEY WIL AF VAN STAATSDICHTER

Poety International Web - Een commissie van de Senaat van de Amerikaanse Staat New Jersey wil de functie van 'Staatsdichter' afschaffen, nu het onmogelijk is gebleken de in opspraak geraakte 'Poet Laureate' van de staat, Amiri Baraka, te ontslaan.
Baraka veroorzaakte een schandaal met een gedicht over de 11de september, waarin o.a. de Israëli's worden beticht van betrokkenheid bij de aanslagen. (Rottend Staal Online, 20-12-2002)

terug naar boven


IS BART FM DROOG PARANORMAAL?

Epibreren - Oplettende lezers zal het niet ontgaan zijn dat vandaag de bundel In Memoriam Prins Claus. Gedichten verschijnt. De samensteller ervan, die later vandaag via Radio Noord (om 12.30 uur) en via Radio 1 (om 13.30 uur) het volk over deze bundel gaat voorlichten, had de afgelopen dagen enige opmerklijke ervaringen, die wellicht samenhangen met de bundel. Liesbeth van Dalsum vroeg hem wat er gebeurd is.

Liesbeth van Dalsum: "Bart, wat is je overkomen?"
Droog: "Wel, gisteren had ik een droom.
Van Dalsum: "Gunst, dat heb ik ook wel eens."
Droog: "Droomde gisteren dat ik bij prins Claus op bezoek was en hem het boek gaf. Moest daartoe een open lift gebruiken die me circa 40 meter in de hoogte voerde, waar een wand openschoof en ik hem op een stoel op een groot grasveld zag zitten. Hij was gezond en toch ietwat geschokt zijn eigen overlijdensdatum te lezen. Maar de gedichten vond hij mooi. Werd wakker toen hij me naar zijn vrouw verwees."
Van Dalsum: "Nou, dat is wel een heel bijzondere droom!"
Droog: "Maar dat is nog niet alles. Later die dag zag ik een doodsvogeltje. Was op begraafplaats Selwerderhof met een fotograaf van het NRC, en we bekeken een vers gedolven graf. Het was heel diep, 2,5 meter ongeveer. Zag iets fladderen en dacht: 'wat gek, een vlinder in de winter'.
Keek beter en zag een roodborstje uit dat graf vliegen. Een paar minuten later, bij de fotosessie op de opslagplaats van afgedankte grafstenen kwam dat vogeltje weer. Het leek ons te volgen, van zerk tot zerk hoppend. Heel weird."
Van Dalsum: "Betekent dit dat je paranormaal begaafd bent?"
Droog: "Ik denk eerder dat het een toevallig samenvloeien van het fluctum was."

Meer over de Clausbundel in het NRC en AD van donderdag 19 december 2002 en in het NRC van vrijdag 3 januari 2003, alsmede via gemelde radiozenders, zaterdag op Businessradio, rond 13.30 uur en a.s. maandag via NCRV's Plein Publiek..
(Rottend Staal Online, 19-12-2002)

terug naar boven


TOM LANOYE STADSDICHTER VAN ANTWERPEN

Antwerpen - De Belgische schrijver Tom Lanoye wordt Stadsdichter van Antwerpen. Het stadsbestuur besloot woensdag daartoe. Op 29 januari 2003 zal Lanoye worden aangesteld. Zijn 'ambt' duurt een jaar.
Voor een honorarium van 5000 euro moet de Stadsdichter minstens zes gedichten over de Scheldestad schrijven. Dat werk mag de stad Antwerpen vrij gebruiken in haar promotie. Het stadsbestuur roept tegelijk alle bewoners op ook hun dichtader aan te spreken, en zo mee te dingen naar 'een mooie geldprijs'. (ANP/Rottend Staal Online, 19-12-2002)

terug naar boven


MILIEUMALLOTEN TEGEN VOORUITGANG

Groningen - De Groninger Stadsdichter ontving gisteren een aan hem en 'Epibreren' geadresseerd omvangrijk postpakket van Milieudefensie Groningen. Het bevatte een oproep om mee te werken aan de actie 'Noorderlingen tegen de magneettrein', waarmee de magnifieke magneetzweeftreinbaan bedoeld wordt, die aangelegd moét worden, met enerzijds een vertakking naar Schiphol en anderzijds via Bremen, Berlijn, en Warschau naar Moskou, met Groningen als hoofdstation.

Milieudefensie schreef: "Wilt u in uw eigen woorden in een paar zinnen duidelijk maken wat u vindt van de magneettrein-plannen? (...) Wanneer u meewerkt aan onze actie, stellen wij een leuke portretfoto ook zeer op prijs. Als u nog andere bekende Noord-Nederlanders kent die aan onze actie mee zouden willen werken, zouden wij dat ook bijzonder waarderen. Binnenkort zullen wij u bellen om uw reactie te horen."

Nu is de Groninger Stadsdichter een ferm voorstander van die prachtmagneetzweeftreinbaan, dus gaat hij niet meewerken aan deze milieubelastende actie (brief met kleurenopdruk, vier vel papier, A5 enveloppe met sticker en twee postzegels). Hij kan zich ook niet voorstellen dat Jan Klug, muzikant van De Dichters uit Epibreren én magneetzweefbaanveteraan van het Duitse testzweefcircuit te Lathen, iets voor bovenstaande voelt. Noch dat mede-Epibrant én principieel BMW-rijder Tjitse Hofman iets tegen de extreem snelle zweeftrein heeft. Hofman: "Nah, gekke lui. Dat is toch prachtig, magneetzweven!"
Klug: "Ja, maar ik ben tegen!"
Hofman en Droog: "Desalniettemin besluiten we hierbij democratisch dat we voor zijn."

Vandaar dat Droog besloten heeft zijn volgende Stadsgedicht een lofzang op de magneetzweeftrein te laten zijn, dat hij gratis ter beschikking zal stellen aan het lobbyteam dat onder leiding van Commissaris der Koningin Hans Alders dit hoogtepunt van technisch kunnen voor Noord-Nederland poogt binnen te halen. Ook roept hij alle dichters en andere kunstenaars die van comfortabel en snel vervoer houden op een pro-magneetzweeftreinkunstwerk te vervaardigen. Voor pro-gedichten wordt op deze site een pagina gereserveerd. (Rottend Staal Online, 18-12-2002)

terug naar boven


GEDICHTENDAG 2003 NOG WEINIG VERRASSEND

Epibreren - Groningen en Zuid-Limburg lijken voor de komende Gedichtendag (donderdag 30 januari 2003) de brandhaarden der poëzie: in Groningen-Stad vindt dan voor de vierde maal de 24-uus Poëziemarathon plaats en in Zuid-Limburg dendert de Kunstkickbus met dichters door het landschap. (Rottend Staal Online, 18-12-2002)

terug naar boven


BED & BREAKFAST BIJ DICHTERES

Heks - Poëzieliefhebbers kunnen sinds kort in het Belgische Heks (nabij Maastricht) een gastvrij onthaal vinden bij dichteres Elma van Haren. In het kleinste 'bed & breakfast'-logies van de Benelux is plaats voor twee gasten. Nadere informatie: Elma van Haren, e-mail: habo@pandora.be. (Rottend Staal Online, 17-12-2002)

terug naar boven


P.C. HOOFTPRIJS VOOR H.H. TER BALKT

Den Haag - De P.C. Hooftprijs 2003 gaat naar de dichter H.H. ter Balkt. Hij begon met publiceren onder het pseudoniem Habakuk II de Balker. De prijs wordt traditiegetrouw uitgereikt in het Letterkundig Museum op 21 mei, de sterfdag van P.C. Hooft (1581-1647).

De dichter reageert verheugd op de prijs: "Het is een soort kroontje op mijn werk. Verder laat ik me er niet al te veel door afleiden. Je moet op je eigen weg blijven", aldus Ter Balkt (64) vanuit zijn rijtjeswoning in Nijmegen.

De verzamelbundel In de waterwingebieden (Gedichten 1953-1999) van Ter Balkt verscheen in 2000 bij de Bezige Bij. Aan deze oeuvreprijs is een geldbedrag verbonden van 57.000 euro, waarvan 23.000 euro besteed moet worden aan publicaties of activiteiten die verband houden met het bekroonde oeuvre.

Ter Balkt ontving al eerder, in 1998, voor zijn hele werk de Constantijn Huygensprijs. De P.C. Hooftprijs is toegekend op voordracht van een jury onder voorzitterschap van de Maastrichtse hoogleraar en dichter Wiel Kusters, waarvan verder deel uitmaakten de dichters Pieter Boskma, Elma van Haren en Erik Menkveld, en de Gentse literatuurhistoricus Yves T'Sjoen. Recente eerdere laureaten in het genre poëzie waren Eva Gerlach (2000), Judith Herzberg (1997), J. Bernlef (1994) en Elisabeth Eybers (1991).

De Balker krijgt de prijs omdat hij niet alleen al een halve eeuw bezig is als dichter, maar ook omdat zijn werk een verzet is tegen het niet authentieke, het gladde en de bureaucratie. De typisch boerse dichter moet niets hebben van de stad en haar ambtelijkheid. (ANP/Rottend Staal Online, 16-12-2002).

terug naar boven


WWW.LITERAIRNEDERLAND.NL ONLINE

Epibreren - Vandaag is de site www.literairnederland.nl online gegaan. Volgens de makers biedt de site 'een gegevensbestand waarin de canon van de Nederlandse literatuur sinds 1900 is opgeslagen'. Ook brengt de site literatuurgerelateerd nieuws, waarbij het wel opvalt dat het poëzienieuws op de site niet verder reikt dan de Randstad en Parijs. Gelukkig is de site nog in opbouw en heerst de hoop dat binnenkort meer nieuws uit de provincieën op de site te lezen zal zijn. (Rottend Staal Online, 16-12-2002).

terug naar boven


POËZIEPUZZEL

Epibreren/Dalfsen - Onze medewerker Lenze L. Bouwers heeft voor iedereen die moeite heeft de eenzame kerstdagen te doorstaan een poëziepuzzel gemaakt.
Wie de puzzel oplost maakt kans op twee dichtbundels. De winnaars worden op Gedichtendag, donderdag 30 januari 2003, op de Rottend Staalnieuwspagina bekend gemaakt.
(Rottend Staal Online, 16-12-2002).

terug naar boven


STAATSDICHTER VAN CALIFORNIË NEEMT ONTSLAG

San Francisco - Quincy Troupe, de eerste 'poet laureate' ('staatsdichter') van de Amerikaanse staat Californië, heeft afstand gedaan van zijn functie, nadat bekend werd dat hij zich in zijn C.V. gewichtiger voorgedaan had dan dat hij was. Ook neemt hij ontslag als professor Amerikaanse en Caribische literatuur aan de Universiteit van Californië te San Diego. Hij werd in juni 2002 aangesteld als 'staatsdichter'.

Hij is de tweede Amerikaanse 'staatsdichter' die in opspraak geraakt is. Eerder brak in de Verenigde Staten commotie uit over een 11-september gedicht van de 'staatsdichter' van New Jersey, Amiri Baraka (zie hiervoor de Rottend Staal Online van 4-10-2002). De regering van New Jersey heeft daarop zijn toelage van 10.000 dollar bevroren en zoekt nu naar een manier om hem te ontslaan, zo valt te lezen op de nieuwsafdeling van Poetry International Web. (Rottend Staal Online, 16-12-2002).

terug naar boven


RAAR GERUCHT OVER IN MEMORIAM PRINS CLAUS-BUNDEL

Groningen - Komende donderdag rolt de bundel In Memoriam Prins Claus. Gedichten van de drukpers. Vanaf volgende week dinsdag zal deze in de betere boekwinkels liggen. Het gebonden, hardcover-boek bevat een selectie van gedichten van de In Memoriam Prins Claus-gedichtenpagina en is een uitgave van uitgeverij Passage. Een deel van de opbrengst zal ten goede komen aan het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling.
De afgelopen week kreeg de samensteller al van twee personen te horen dat de Rijks Voorlichtings Dienst (RVD) niet blij zou zijn met het boek. Wat erg vreemd is, want uitgever noch samensteller hebben ook maar enig bericht van de RVD gehad. Ze verwijzen het gerucht dan ook naar de vuilnisemmer. (Rottend Staal Online, 16-12-2002)

terug naar boven


FANS HERDENKEN BÜCH

Amsterdam - Ongeveer zeventig bewonderaars hebben zaterdag in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam de overleden schrijver Boudewijn Büch herdacht. De herdenking werd georganiseerd door het Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania.

Met een in memoriam en lezingen van Büch-fans en schrijvers als Theodor Holman en Martin Ros werd een eerbetoon gebracht aan de auteur, verzamelaar en tv-persoonlijkheid.

Het gezelschap was al voor de plotselinge dood van Büch op 23 november van plan een dergelijk evenement te houden. De bijeenkomst die werd aangekondigd als de 1ste Internationale Büchdag veranderde nu van een discussiemiddag in een herdenkingsbijeenkomst.

Büchmania wil elk jaar een bijeenkomst organiseren die is gewijd aan Boudewijn Büch. "Wij willen zijn werk en passie uitdragen", verklaarde voorzitter H. Spraakman aan het ANP. Het gezelschap gaat zich verder bezighouden met literaire uitgaven en wil ook een literaire Büch-prijs in het leven roepen. Momenteel telt het genootschap tachtig leden. (ANP/Rottend Staal Online, 15-12-2002)

terug naar boven


MEER NIEUWE BUNDELS

Den Haag - De nijvere medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek hebben de afgelopen weken weer een aantal nieuwe dichtbundels verwerkt:


Anna Enquist - Kom dichterbij (boek & cd, piano gespeeld door Ivo Janssen, De Arbeiderspers, Amsterdam, 2002
Paul Marijnis - Roze zoenen - gedichten, De Arbeiderspers, Amstedam, 2002
Tonnus Oosterhoff - Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen - gedichten (met cd-rom), De Bezige Bij, Amsterdam, 2002
Herman van Veen - In vogelvlucht - levende herinneringen (tekstred. Roger Hendriks), Signature, Utrecht, 2002

Bovenstaande gegevens komen van de site www.kb.nl/netuit/. Bloemlezingen, vertalingen en herdrukken en werken van ijdelheidsuitgeverijen zijn in bovenstaande overzicht niet opgenomen. (Rottend Staal Online, 15-12-2002)

terug naar boven


IJZEL HINDERT HET WAD

Epibreren - Vanwege beijzelde zandbanken kon gisteren de Rottend Staal Online niet verschijnen. (Rottend Staal Online, 15-12-2002)


terug naar boven

BEURS VAN KLEINE UITGEVERIJEN

Groningen - Op zondag 15 december vindt in Paradiso te Amsterdam van 13.00 tot 17.00 uur de 25ste Beurs van Kleine Uitgeverijen plaats. Onze medewerker Simon Vinkenoog signeert in de stand van Passage. Entree 1,50 euro. (Rottend Staal Online, 13-12-2002)

terug naar boven

PRIJS VOOR HENK VAN ZUIDEN

Epibreren - Zondag 8 december is in het Koetshuis van Kasteel en Landgoed Oud-Poelgeest te Oegstgeest een bundel met nieuwe Lofdichten over het landgoed gepresenteerd. Het gedicht 'Tanka voor Oud-Poelgeest' van onze medewerker Henk van Zuiden werd hierbij bekroond met een cheque van 500 euro. (Rottend Staal Online, 13-12-2002)

terug naar boven

DE DICHTERS UIT EPIBREREN TERUG OP HET EILAND

Epibreren - Dinsdagavond verwelkomde de bevolking van Epibreren de dichters, bij hun terugkomst van een succesvolle Zwitserland-tournee. In Bern traden ze op voor 50 mensen, in Zürich voor 30. Bij beide optredens werden ze ingeleid door onze Zwitserse medewerker Jürg Halter.
Tussen beide optredens in gaven Jan Klug en Bart FM Droog op 1970 meter hoogte op de helling van de berg Schilthorn een akoestische voordracht, waarbij ze een eenzame snowboardster van de skipiste verjoegen. Wegens hoogtevrees en lekke schoenen durfde Tjitse Hofman niet hoger te gaan dan 1920 meter.

Woensdagochtend moest Droog, naast Epibreeër tevens Stadsdichter van Groningen, op de begraafplaats Selwerderhof verschijnen, voor de ter aarde bestelling van een onbekende man, die op 19 november j.l. in het Boterdiep te Groningen gevonden was. Bij de plechtigheid, die werd bijgewoond door de vier dragers, de voorloper, de uitvaartleider, de twee beambten Jan Cees Noord en Nelly Schipper van de Dienst Bevolkingszaken , rechercheur Eddy Bakker en een politiefotograaf, en NRC Handelsblad-correspondent Kester Freriks, sprak Droog het volgende gedicht:

NN BOTERDIEP

Waar je ook op aarde
ter wereld kwam, ergens
op deze planeet, eens
in onbekende jaren

moet er van je gehouden zijn
waren er mensen die je kenden
voor je zorgden, waarop
je kon bouwen en zij op jou

hebben ze je uitgezwaaid
met goede raad overladen
of vertrok je met stille trom
omdat er niemand meer was?

weet je, ik kan niet geloven
dat nergens op deze globe
er iemand is die aan je denkt
zich je herinnert en je mist

dra zal grond je bedekken
neemt de planeet je in haar op
zoals ze doet met wat ze gaf
en ze zal je gedenken.


Van 'NN Boterdiep', zoals de man in de gemeentearchieven geboekstaafd is, is vrijwel niets bekend. Naam noch nationaliteit, leeftijd noch religie. Zijn DNA-profiel doet een Noord-Afrikaanse afkomst vermoeden. Aan zijn gebit waren nooit tandheelkundige ingrepen verricht. Wie enig idee heeft wie hij was wordt verzocht contact op te nemen met de Regiopolitie Groningen, telefoon 050-599.59.95, zodat zijn nabestaanden getraceerd kunnen worden. (Rottend Staal Online, 12-12-2002)

terug naar boven

Rottend Staal Online STAAKT BERICHTGEVING TOT WOENSDAG

Epibreren - Vanwege de te verwachten aanval op Irak en de dreigende repercussies op de laaglandse burgerbevolking zoekt de redactie van de Rottend Staal Online de komende dagen haar toevlucht tot het neutrale Zwitserland.
Op woensdag 11 december hopen we de berichtgeving te hervatten. (Rottend Staal Online, 7-12-2002)

terug naar boven

VIERDE 24-UURS POËZIEMARATHON IN GRONINGEN

Groningen - Op Gedichtendag, donderdag 30 januari 2003, vindt te Groningen weer de 24-uurs Poëziemarathon plaats, met ditmaal o.a. Fleur Bourgonje, Hans Dorrestijn, Serge van Duijnhoven & DJ Fat, C.O. Jellema, Hagar Peeters, Alfred Schaffer, Miriam Van hee en Tommy Wieringa. Naast de reguliere programma's is er nu een nieuw onderdeel: 'gedichten voor dieren'. Het programma staat nu online. (Rottend Staal Online, 7-12-2002)

terug naar boven

BÜCHDAG IN AMSTERDAMSE BIBLIOTHEEK

Amsterdam - Het Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania houdt op 14 december de eerste internationale dag gewijd aan de 23 november overleden auteur. Het gezelschap was al voor het verscheiden van de schrijver van plan om een dergelijk evenement te houden.

De Internationale Büchdag vindt plaats in de Centrale Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Op het programma staan een in memoriam en lezingen van onder anderen Theodor Holman en Martin Ros op het programma. Verder is er een expositie met een overzicht van het oeuvre van Büch. (ANP/Rottend Staal Online, 6-12-2002)

terug naar boven


KO DE LAAT BEKROOND

Tilburg - Gisteren werd bekend gemaakt dat Ko de Laat de winnaar is van de Sinterklaassonnettenwedstrijd van Hendrikx & Van der Spek en Content Crew (bureau voor bedrijfscommunicatie te Bussum). Zijn winnende gedicht is te lezen op de websites www.hvds.nl en www.contentcrew.nl
De prijs bestaat uit het woord 'COMMUNICATIE' in chocoladeletters. (Rottend Staal Online, 5-12-2002)

terug naar boven


MOWAFFK AL-SAWAD IN ZEMBLA
Groningen - Op donderdag 5 december 2002 is onze medewerker Mowaffk Al-Sawad te zien in het tv-programma Zembla, om 21.15 uur op Nederland 3. Het programma is gtiteld 'Kanonnenvoer van Saddam'. In de woorden van de redactie: "De dagen van Saddam Hoessein lijken geteld. Maar niet elke Irakees blijkt een bevrijding van Irak door de Amerikanen toe te juichen. Door de burgerslachtoffers van de vorige Golfoorlog en de rol van de Amerikanen tijdens de opstand die volgde, is de haat tegen Amerika soms groter dan de haat tegen Saddam. Iraakse oppositiegroepen beschuldigen VN-landen, zoals Nederland van vuile handen, vanwege hun rol in het destructieve handelsembargo. Zembla onderzoekt de beschuldigingen." (Rottend Staal Online, 4-12-2002)


Mowaffk Al-Sawad
© Bart FM Droog, 2002

terug naar boven


MEER NIEUWE BUNDELS

Den Haag - De nijvere medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek hebben de afgelopen maand weer een hele zwik nieuwe dichtbundels verwerkt:


Menno van der Beek, Waterdicht, gedichten, Mozaïek, Zoetermeer, 2002
Pieter Boskma, De aardse komedie, een roman-gedicht, Prometheus, Amsterdam, 2002
Hans Bouma, Sterkte; fotogr. Jan Vermeer, Fleur de Lys, Houten, 2002
Hans Bouma, Voor je verjaardag; fotogr. Jan vermeer, Fleur de Lys, Houten, 2002
Ina Broekhuizen-Slot, Op roet, ill. Jaap Hartog, Sietse Wiersma, Pirola, Schoorl, 2002
Daniël Dee, 3D, schetsjes van onvermogen - poëzie, Passage, Groningen, 2002
Jozef Deleu, Hoe het licht wandelt; een bloemlezing uit de poëzie van Jozef Deleu, samengest. en ingel. door Hugo Brems, Van Halewyck/Meulenhoff, Leuven/Amsterdam, 2002
Sieger M. Geertsma, Straatvluchter - poëzie, Passage, Groningen, 2002
Francie van den Hurk, Naastenparade, De Harmonie, Amsterdam, 2002
Lavina Kruisman, Vangnet voor het wonder, houvast bij nacht, Servo, Assen, 2002
Jan Lauwereyns, Buigzaamheden, gedichten, Meulenhoff, Amsterdam, 2002
Jannah Loontjens, Varianten van nu, Bert Bakker, Amsterdam, 2002
Walter Palm, Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker, verzamelde gedichten; voorw. Wim Rutgers, In de Knipscheer, Haarlem, 2002
Jane van Pelt-Zwerus, Heimwee, gedichten, De Groot Goudriaan, Kampen, 2002
Jane van Pelt-Zwerus, Koningsliederen, gedichten, De Groot Goudriaan, Kampen, 2002
Erik Spinoy, Boze wolven, gedichten, Meulenhoff, Amsterdam, 2002
Victor Vroomkoning, Bij verstek, gedichten, De Arbeiderspers, Amsterdam, 2002

en een bijzondere herdruk:
Gerti Bierenbroodspot, Mijn mond sluimert lila, gedichten en tekeningen, samenst. Harm Botje [Aangevulde herdr.], Bert Bakker, Amsterdam, 2002 (1e dr.: De Ceder, Meulenhoff, Amsterdam, 1968)

Bovenstaande gegevens komen van de site www.kb.nl/netuit/. Bloemlezingen, herdrukken (op de bundel van Bierenbroodspot na) en werken van ijdelheidsuitgeverijen zijn in bovenstaande overzicht niet opgenomen. (Rottend Staal Online, 4-12-2002)

terug naar boven


TWEE BLOEMLEZINGEN OVER GRONINGEN

Groningen - Op Gedichtendag, 30 jamnuari 2003, zien maar liefst twee bloemlezingen met het thema 'Groningen' het daglicht. Voor Uitgeverij 521 stelt onze medewerker Henk van Zuiden de bloemlezing Groningen. De stad in gedichten samen, met verzen van o.a. Daniël Dee, Bart FM Droog, Sieger M. Geertsma, Ruben van Gogh, Tjitse Hofman, Rense Sinkgraven en Albertina Soepboer. Dit is deel vier in een serie die eerder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht in verzen behandelde. Deel 5 gaat over Den Haag.

Voor Uitgeverij De kleine uil stelt Coen Peppelenbos de anthologie Poëtisch Groningen - een wandeling in gedichten samen. Hierin hoofdzakelijk verse verzen, van o.a. Tsead Bruinja, Daniël Dee, Bart FM Droog, Sieger M. Geertsma, Ronald Giphart, Wouter Godijn, Tjitse Hofman, Petra Else Jekel, C.O. Jellema, Rutger Kopland, Gerrit Krol, Peter Middendorp, Max Niematz, Ronald Ohlsen, Tonnus Oosterhoff, Albertina Soepboer, Kees Spiering, Edward van de Vendel, Boris Wanders, Driek van Wissen en Leendert Witvliet. Deze bloemlezing is nu al te bestellen bij Athena's Boekhandel. (Rottend Staal Online, 4-12-2002)

terug naar boven

ONDERTUSSEN, IN SINGAPORE

Epibreren - Onze medewerker Ruben van Gogh verkeerde in november in Singapore. Het onderstaande verslag over zijn verblijf aldaar verscheen eerder in dagblad Trouw.

Het regent en het is november; ook hier in Singapore. Al blijft de temperatuur altijd steken boven de 25 graden, of het nu dag is of nacht. Ik bekijk vanaf een overdekt terras de bezoekers van Holland Village, een horeca-agglomeratie in het zuidwesten, die gefrequenteerd wordt door expats en de beter gesitueerde Singaporezen. Sommigen dragen een paraplu, anderen houden een krant boven hun hoofd - de door de staat gecontroleerde Straits Times houdt wel meer tegen - de rest lijkt het koud te laten, en loopt lichtvoetig door de lauwe douche.
Ik weet niet of ik een jetlag heb of een kater, het voordeel van flink doorzakken op de eerste avond. "Ik weet ook niet wat ik heb," probeert Hans Schellekens als hij is gearriveerd. Hij werkt hier al zes jaar als leraarNederlands.

We nemen een taxi naar de United World College of South East Asia, waar ik de komende week poëzielessen verzorg voor de Nederkinderen. Hans' lokaal is tevens zijn kantoor; een grote, ovale tafel in het midden, video aan de zijkant, bureau met computer in de hoek en een rijkelijk gevulde boekenkast met de Nederlandse klassiekers: Multatuli, Bordewijk, Nijhoff, Van Gogh.

Dinsdagochtend is er de wekelijkse 'staffmeeting'. Er wordt om compassie gevraagd met de kinderen die de Ramadan vieren, en extra steun voor de twee leerlingen wier vaders zijn omgekomen bij de bomaanslag op Bali. Het wereldnieuws komt hier dichtbij, ook een van de collega's heeft haar man verloren. De Nederlandse onderwijsinspecteur heeft vanwege 'de situatie in de regio' afgezegd, net als de band Oasis enkele weken daarvoor.
Singapore zelf doet veilig aan. Wel zijn sinds enige tijd de oude mannetjes bij de schoolingang vervangen door strenge politieagenten, die alle bussen en taxi's controleren op inhoud.

Het lesgeven blijkt niettemin een vredige bezigheid met zulke kleine en beschaafde klassen. Per 'level' werk ik toe naar een gedicht aan het eind van de week. De leerlingen moeten beurtelings een betekenisassociatie en een rijmwoord bedenken. "Meneer," roept een meisje in alle onschuld: "Wat rijmt er op pagina?" Het blijft even stil, dan vervalt de klas in dertien-jarige hilariteit. "Ik maak er wel bladzijde van," zegt het meisje bedremmeld. Bij een snelle, associatieve schrijfoefening in een hogere klas, waarbij niet mag worden teruggekeken, belandt een jongen in drie regels van zijn vriendin in bed tot op schoot bij zijn moeder. Heimwee is een belangrijk thema hier.
De Nederlandse artiesten worden goed bijgehouden, er wordt met verbazing gereageerd als ik vertel dat ik rapper Brainpower wel eens heb ontmoet. "En Raymzter dan?", willen ze meteen weten. "Ik wist eerst niet hoe ik Kut-Marrokkanen moest duiden," deelt een leerling beschaafd mee.

Tegen het eind van de week treed ik, met een lezing op de Holland Club, in de voetsporen van Youp van 't Hek en Najib Amhali. Ook de leerlingen van de twee hoogste klassen zijn aanwezig, in vrijetijdskledij: polo's voor de jongens, blote navels voor de meisjes. Op school gaan zij in voorgeschreven tenue. Ik behandel een viertal bloemlezingen, die, vanaf 1988, steeds een overzicht probeerden te geven van een nieuwe lichting dichters. Als dank krijg ik een witte polo met Holland Club-embleem. "Ik weet niet of ik daar thuis veilig mee over straat kan," zeg ik.
"Ik moet bekennen dat ik geen van die dichters kende," vertelt een Hollandse expat-dame na afloop enigszins beschaamd: "Alleen van die Joop Zwagerman had ik wel eens gehoord."

Als ik terugkeer laat ik zo'n veertig gedichten achter. De wereld lijkt in brand te staan, maar op het vliegveld van Singapore hoef ik niks geen tas of koffer te openen. Ik loop gewoon door. Weer thuis blijken de internationalescholen op Djakarta gesloten. Die in Singapore blijven open weet ik, al is dat hier geen nieuwsbericht waard. Op straat ligt glas van een auto-inbraak. (Rottend Staal Online, 4-12-2002)

terug naar boven


CIJFERS

Amsterdam - Het ANP bericht vandaag over de oplagecijfers van een groot aantal Nederlandse kranten. De totale verspreide oplage van de dagbladen in Nederland zakte van 4,4 naar 4,3 miljoen stuks. De procentueel sterkste dalers bevinden zich onder de regionale kranten.
titel oplage groei/verlies t/o vorig jaar
Telegraaf 795.364 - 1,6%
Volkskrant 328.931 ?
Algemeen Dagblad 320.303 - 4,5 %
NRC Handelsblad 268.486 + 0,4 %
Limburgse Dagbladen Combinatie 236.805 - 2,0 %
De Gelderlander 190.511 - 6,5 %
Utrechts Nieuwsblad 130.000 (?) ?
Trouw 123.788 - 4,0 %
Haagsche Courant 107.578 - 6,0 %
Financieele Dagblad 63.296 - 6,0 %
Reformatorisch Dagblad 59.368 + 1,0 %
Nederlands Dagblad 33.441 + 1,5 %
Staatscourant 10.687 - 16,0 %

terug naar boven


WEER MEER GEDICHTENEXPORT

Epibreren/Amsterdam - De Dichters uit Epibreren doen nu na Duitsland, Engeland, Kroatië, Portugal, Vlaanderen en Zuid-Afrika ook Zwitserland aan. Op zondag 8 december treden ze op in Bern, op maandag 9 in Zürich.

Een goede week later (17 december) doen Pieter Boskma, Anneke Brassinga en Astrid Lampe Parijs aan, waar ze in het Institut Néerlandais met de Franse dichters Caroline Dubois, Emmanuel Hocquard en Éric Suchère een avondvullend programa zullen verzorgen. (Rottend Staal Online, 3-12-2002)

terug naar boven


PHILIP HOORNE SLAAT TERUG

Wevelgem - Onze medewerker Philip Hoorne reageert op De Recensent op de achterbakse aanval op zijn debuutbundel. (Rottend Staal Online, 3-12-2002)

terug naar boven

NIEUWE VERSIE VAN 'DE DIKKE KOMRIJ'

Groningen - In een exclusief diepte-interview met Gerrit Komrij vroeg Liesbeth van Dalsum wanneer de nieuwe editie van De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in 1000 en enige gedichten verschijnt. De laatste herziene editie van dit in 1979 voor het eerst verschenen standaardwerk zag het daglicht in 1996.
Gerrit Komrij: "In de tweede helft van 2003. De negentiende en twintigste eeuw zullen over twee banden gesplitst worden, die elk ongeveer 800 bladzijden zullen tellen. De grens voor de negentiende eeuw ligt ruwweg op 1914. De eenentwintigste eeuw zal tot en met 31 december 2002 worden meegenomen. De titel zal natuurlijk moeten veranderen."
Van Dalsum: "De Nederlandse poëzie van de 19de, 20ste en 21ste eeuw in nog meer gedichten?"
Komrij: "Er wordt over nagedacht."
Van Dalsum: " Heel goed. En wat vindt u van Groningen?"
Komrij: "Ik lig in de wieg van mijn dromen. Groningen is voorgoed de stad van mijn hart."
(Rottend Staal Online, 2-12-2002)

terug naar boven

HEYTZE'S BOEKPRESENTATIE

Utrecht - Hoewel het Utrechts Nieuwsblad reclame maakte voor Ingmar Heytze's bundelpresentatie van Het ging over rozen (zijn vijfde) als de plaats om jonge, knappe dames te ontmoeten (meisjes), viel de daadwerkelijke oogst wel mee. Goed, er droeg er één voor, en er was een ander, maar die had al een kind.
Toch was het een heuglijke gebeurtenis daar midden in boekhandel Broese. Onversterkt, maar in een goede sfeer, vonden diverse voordrachten plaats: Hanz Mirck, die als een neo-Bart FM Droog, per bundel Heytze's gedichten had geteld en gescand op de eerste persoon enkelvoud [ik, geloof ik - DS], om zo tot een 'wet van Heytze' te komen, Vrouwkje Tuinman, die zich steeds nadrukkelijker als prozaist en dichter begint te ontpoppen, Erik Jan Harmens, zonder cameraploeg dit keer, die zich verontschuldigde niet te slammen maar te lezen en de immer melancholiek ogende jubilaris zelf die van iedereen toch het duidelijkst verstaanbaar was. Daarnaast was er de welluidende omlijsting van muzikant/zanger Desmond Haneveer.
In het publiek zag ik verder: Tjitske Jansen, Kees Wennekendonk, Ruben van Gogh, Jack Nouws, schilder en Heytze's omslagenverzorger Dolf Zwerver, Coornhert-kenner Goudsblom en tal van anderen uit de cultuur- en persscène van Utrecht.
(Duco Staal, Rottend Staal Online, 2-12-2002)

terug naar boven


SPRAAKMAKERS

Utrecht - Weinig poëzie tijdens Spraakmakers, het jaarlijks literair festival van de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht). De enige poëzie die te beluisteren viel, kwam van Vrouwkje Tuinman en Tjitske Jansen, die beiden opereerden in de Literaire Afwerkplaats.
Niettemin poogde dichter en criticus Rob Schouten in een korte lezing een overzicht te geven van de verschenen poëzie in 2002. De ver- en bijziende Schouten begon zijn lezing 'Buitelende bejaarden' met het terzijde schuiven van de bloemlezing: Vanuit de lucht als weinig inhoudelijk en eindigde met de conclusie: 'Het was een springlevend jaar, lekker zonder jongste garde'.
Hij bejubelde daartussenin vooral die werken waarin geslachtsorganen en het verkeer dat daarbij hoort onverbloemd voorkwamen. Het 'zaad' in het verzamelde werk van Ouwens en de 'kut' in Anne Vegters bundel Aandelen en obligaties werden daarbij met gretigheid geparafraseerd.
Verder had hij lovende woorden over voor Guépins herijking van de Nederlandse poëzie en Oosterhoffs 'bewegende gedichten', waarvan hij terecht vond dat deze ten volle de huidige digitale mogelijkheden benutte op een eigenzinnige, intelligente en vernieuwende wijze, waaraan de jongere generatie [iedereen na 1953 - DS] een puntje kon zuigen.
Frappant was wel dat een aantal van zijn ijkpunten - buitelend, bijna als rap, levenslustig - waarmee hij het werk van voornamelijk oudere dichters bejubelde, ook van toepassing zijn op het werk van veel jongere dichters. Als onderscheid voldoen deze dus niet meer.
Hoewel Schouten inmiddels het verschil kent tussen rap en house, waarvoor hulde, was zijn 'blinde vlek' duidelijk waarneembaar in het achteloos voorbijgaan aan veel veelzeggende poëzie. Als nietszeggendheid op nietszeggende wijze wordt aangetoond, waar zijn we dan nog?
(Duco Staal, Rottend Staal Online, 2-12-2002)

terug naar boven


WINTERTUIN NABESCHOUWING

In de Gelderlander van vandaag een nabeschouwing van het Wintertuinfestival, middels een interview met onze medewerker Frank Tazelaar. Conclusie: "beetje meer publiek, veel meer sfeer." (Rottend Staal Online, 2-12-2002)

terug naar boven


BOEKHANDELAAR SNAPT DIEF TIJDENS KOMRIJ-INTERVIEW

Groningen - Op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden van vandaag een opzienbarend artikel van de hand van Mannus van der Laan over een op poëzie beluste snodaard: "Een onbekende boekendief beschikte zaterdagmiddag in Groningen over een goede timing, maar rekende buiten de winkelier. Op het moment dat alle aandacht in Athena's Boekhandel uitging naar een openbaar interview met schrijver Gerrit Komrij, greep de dief een boek en rende ermee de winkel uit.

Eigenaresse Gelly Talsma was echter alert en zette direct de achtervolging in. Zij wist de dief na een paar honderd meter in de kraag te vatten. Onder diens trui kwam een dichtbundel van de recent overleden Boudewijn Büch te voorschijn.

Lichtelijk overstuur keerde Talsma met de gestolen waar, ze had de dief laten lopen. De dader was volgens haar een blanke man van middelbare leeftijd. "Hij zag er keurig uit."

Komrij was te gast in Athena's Boekhandel in het kader van een cultureel weekend in Groningen rondom de Dichter des Vaderlands. De schrijver heeft niets van het incident gemerkt. Hij zag als liefhebber van Büchs gedichten na afloop vooral de zonnige zijde van het voorval: "Komt er eindelijk ook eens schot in dat werk."

Dit interview vond plaats gedurende het Gerrit Komrij Festival, dat zich de afgelopen dagen op meerdere locaties in Groningen afspeelde en dat ongeveer 1000 bezoekers trok. Er gebeurde meer rare dingen: tijdens de Dichterslunch, zondagmiddag in de Oosterpoort, werd, juist toen de Groninger Stadsdichter het over massagraven had, een oudere man in het publiek onwel en werd de klassieke vraag omgeroepen: "Is er een dokter in de zaal?"

Vooruitlopend op het festival publiceerden het Dagblad van het Noorden, De Gelderlander en BN/De Stem een interview met Komrij. In het Eindhovens Dagblad een verslag van een avond rond Komrij te Helmond, vorige week.
(Rottend Staal Online, 2-12-2002)

terug naar boven


het nieuws van nu


terug naar boven

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.

Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief