MAARTEN MOURIK OVERLEDEN

Callantsoog - Dichter, publicist en oud-Unesco-ambassadeur Maarten Mourik (Streefkerk, 18-2-1923) is maandagmiddag 30 september 2002 in zijn woonplaats Callantsoog op 79-jarige leeftijd overleden. Mourik verwierf internationale bekendheid met de juridische strijd die hij tot het laatst toe voerde tegen de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta.

Hij meende dat Zorreguieta zich schuldig had gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Mourik diende begin 2000 een aanklacht in tegen Zorreguieta en andere leden van de vroegere Argentijnse regering-Videla wegens foltering en andere misdrijven in de periode 1976-1983.

Het Openbaar Ministerie besloot Zorreguieta, die minister was in die periode, niet te vervolgen. In april 2001 ging Mourik bij het gerechtshof in Amsterdam in beroep. Het hof verwierp het beroep. Mourik overwoog hierna de voormalige minister in het buitenland aan te klagen. Volgens hem behoorden België en Spanje tot de mogelijkheden.

Minder bekend is dat hij ook dichter was. Sedert 1955 bracht hij negen bundels uit: Gedichte [z.j.], Stormvloed; Nomade (Stols/Barth, 's-Gravenhage, 1960); Iene miene megaton : versjes voor de kinderen van de rekening (Strengholt, Amsterdam, 1963); Per diplomatieke koerier - proza en poëzie van Nederlandse en Belgische diplomaten / verz. onder red. van Marnix Gijsen, Albert Helman en Maarten Mourik (Strengholt, Amsterdam, 1965), Van Dale en de dood (Andries Blitz, Laren, [1968]); De vijf seizoenen (De bladen voor de poëzie, Gottmer/Orion, Nijmegen/Brugge, 1978); Van bomen, plaats en tijd (Agathon, Weesp, 1984) en De wreedste maand (Conserve, Schoorl, 1992).

Binnenkort verschijnt zijn laatste bundel, Sluitingstijd, bij uitgeverij Conserve. Bedoeld als bundel ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag wordt het nu heel wrang zijn postume bundel.
Over zijn tijd als dwangarbeider in Duitsland schreef hij Brandenburgs Requiem (Conserve, 1992), een boek waarvan in 1997 ook een Duitse vertaling verscheen.

De crematie van Mourik is zaterdag in Schagen.

Diplomaat/dichter Maarten Mourik was ook de vader van de muzikant Maarten Mourik, bekend van de groep Montezuma's Revenge en momenteel werkzaam als zangdocent aan het Rotterdams Conservatorium. (ANP/Rottend Staal Online, 30-9-2002)

terug naar boven


KROEGENTOCHT VOOR DICHTERS

Zaandam - Dichters kunnen zich tijdens een kroegentocht in Zaandam aan een ambulante Poetry Slam te buiten gaan. Dit ter gelegenheid van het '2e Zaans Dichtersfestival', vrijdag 18 oktober 2002. De tocht begint om 19.00 uur bij de horecagelegenheid 'Prinses aan de Zaan'. In elk deelnemend café dragen dichters voor uit eigen werk. Zij dingen tijdens deze tocht mee naar een aantal prijzen, te weten De Bruna Poëzieprijs van 75 euro en de Fluxus-aanmoedigingsprijzen, ter waarde van 45 euro en 35 euro. Een meelopende jury kiest vervolgens drie finalisten die om de eer van Zaandam en de prijzen vechten tijdens de afsluiting in Cultureel Centrum De Kade. De volgende horecagelegenheden worden poëtisch bezocht: 'Prinses aan de Zaan', 'Het Paleis op de Dam', 'Het Proeflokaal Blacksmith' en 'Café Het Melkwoud'. Alle lokalen liggen bij De Dam te Zaandam.
De organisatie is in handen van Rob Vos, medewerker van Fluxus, Centrum voor de Kunsten.
Dichters, die willen meedoen, kunnen zich aanmelden bij Rob Vos (075-631.36.64, elke avond tussen zes en zeven uur) of bij Ellen Kickhefer (075-635.04.51),'s maandags tot en met 's donderdags tijdens kantooruren). (Rottend Staal Online, 30-9-2002)

terug naar boven


IN DE KRANTEN VANDAAG

Epibreren - In het Algemeen Dagblad en in het Rotterdams Dagblad vandaag recensies van het Geen Daden Maar Woorden Festival. Dagblad de Limburger bericht over de Maatregel en Poetry Slam te Venlo. (Rottend Staal Online, 30-9-2002)

terug naar boven


A.L. SÖTEMANN OVERLEDEN

Epibreren - De Volkskrant meldt vandaag het overlijden van prof. dr. A.L. Sötemann. Hij overleed zaterdag op 82-jarige leeftijd te Utrecht.
Hij was emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde van de universiteit van Utrecht en verzorgde o.a. het verzamelde werk van J.H. Leopold. Kees Fens noemt zijn grootste wetenschappelijke prestatie de opzet van de reeks Monumenta Literaria Neerlandica, een omvangrijke serie van historisch-kritische uitgaven van Nederlandse schrijvers en dichters. (Rottend Staal Online, 30-9-2002)

terug naar boven


DICHTERS OP TV

Hilversum: In De Dode Dichters Almanak vanavond een gedicht van de onlangs gestorven Duitse dichter Paul Celan (1920-1970), van 23.55 tot 23.59 uur op Nederland 3. Na een korte plaspauze kunnen poëzieliefhebbers vervolgens doorschakelen naar Nederland 1, waar van 00.07 tot 00.37 uur de legendarische Hansje Bunschoten de Dichter des Vaderlands interviewt over liefde en lust. (Rottend Staal Online, 29-9-2002)

terug naar boven


GEEN DADEN MAAR WOORDEN-FESTIVAL UITERST GESLAAGD

Rotterdam - In een goedgevulde Schouwburg woonden honderden mensen vrijdag- en zaterdagavond het Geen Daden Maar Woorden-Festival bij. Zij zagen gloedvolle optredens van onder meer Andy Fierens en Nicolas Rombouts, Arjan Witte en Spinvis, Herman Brusselmans, Sieger M. Geertsma, Khalid Boudou, Martin Bril, Relax, Tom Lanoye, Klaas van den Eerden, Thomas van Aalten, Alkemade en Bloemen , Yvette Benningshof, Bernhard Christiansen, Daniël Dee en Geschmacksverstärker, Frederik Lucien de Laere, Tonie Mudde, Tsead Bruinja, Relax, Stuurbaard Bakkebaard en Miquel Veldkamp.
Vooral veel applaus was er voor de filmpjes van het DICHT/VORM-project, dat op dit festival de tweede premiere beleefde. 'R&R Voorbij de laatste ster', het multimedia-spektakel van Ruben van Gogh en Ronald Ohlsen, trok in 23 containervoorstellingen minstens 275 man publiek, en was daarmee een van de succesvolste voorstellingen.
Minpuntje waren de vele pauzes tussen de acts: te kort om rustig een martini te bestellen, waardoor veel van de optredens begonnen voor een leeggestroomde zaal, die zich telkenmale langzaam vulde naarmate de voordracht vorderde. Desondanks heb ik er zeer van genoten, mede door de goede sfeer in de wandelgangen. (Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 29-9-2002)

terug naar boven


ROTTEND STAAL MEDEWERKERS WINNEN VENLOSE SLAM

Venlo - Onze medewerkers Sieger M. Geertsma en Wehwalt Koslovsky hebben gisteren de eerste Venlose Poetry Slam in Perron 55 gewonnen. Een tachtigtal mensen liet middels applaus weten dat zij twee de besten waren. Quirien van Haelen gooide echter ook hoge ogen, met zijn bijzondere en eigentijdse light verse-gedichten. Koslovsky won enkele dagen geleden ook al de eerste reguliere Arnhemse Poetry Slam.
Bij de Maatregel, de unieke mix van dichters, dj's en vj's die ook in Perron 55 gaande was, liet Rick de Leeuw horen hoe hij ook op techno zijn teksten overtuigend kan brengen. Helaas kwam het publiek niet echt los, zelfs niet toen dichteres Tjitske Jansen al buik- en limbodansend voor De Leeuw langs schoof.
(Rottend Staal Online, 29-9-2002)

terug naar boven


PREMIÈRE DICHTVORM GROOT SUCCES

Uttrecht - Met applaus na elk van de vijftien filmpjes gaf het publiek gisteren in Filmtheater 't Hoogt te kennen dat het de geanimeerde gedichten van het DICHT/VORM-project hogelijk waardeerde. Onder het publiek een aantal van de deelnemende dichters: Ramsey Nasr, Serge van Duijnhoven, Arjan Witte, Ingmar Heytze en Bart FM Droog.
Vanavond is in de Rotterdamse Schouwburg, in het kader van het Geen Daden Maar Woorden-festival de tweede vertoning. (Rottend Staal Online, 28-9-2002)

terug naar boven


MISDAAD LOONT: ANTON WACHTERPRIJS VOOR PLAGIAATBOEK

Harlingen - Hoewel de rechtenspecialist
Mr Joris van Manen in het NPS-radioprogramma Knetterende letteren (21-3-2002) het boek Rupert van Ilja Pfeijffer als "een zuivere vorm van plagiaat" bestempelde, heeft dit de jury van de Anton Wachterprijs er niet van weerhouden aan dit boek de vijftiende Anton Wachterprijs toe te kennen.

Twee jaar geleden werd de prijs niet uitgereikt. De winnaar Marek van der Jagt kwam niet opdagen. Arnon Grunberg erkende enkele weken geleden dat hij het winnende boek De geschiedenis van mijn kaalheid onder het pseudoniem Marek van der Jagt had geschreven.

"De jury prijst de volgehouden combinatie aan exhibitionisme en voyeurisme, die van dit eerste deel in een door Pfeijffer als Steppoli-tetralogie bedoelde serie titels, een aangrijpende moderne bekentenis maakt", aldus de scherprechters in hun rapport. De jury bestond uit Maarten 't Hart, Jo Huizinga, Wam de Moor, Rudi van der Paardt en Martin Ros..

De prijs wordt op 12 oktober in Harlingen uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen A.F.Th. van der Heijden, Kellendonk en Tessa de Loo. (ANP/Rottend Staal Online, 27-9-2002)

Update: Vrijdag 11 oktober 2002 - DEN HAAG - De uitreiking van de Anton Wachter-prijs gaat niet door.
Vanwege het overlijden van prins Claus wordt de prijs waarschijnlijk pas op 1 maart 2003 uitgereikt.
De gemeente Harlingen is -samen met het Centraal Comité 1945 verantwoordelijk voor de prijs, die bestaat uit een geldbedrag van ca. 1400 euro.

terug naar boven


GENREDOORBREKENDE ACTIVITEITEN IN LIMBURG

Venlo -' De grenzen tussen popmuziek, poëzie en kunst doorbreken. Dat is wat er zaterdag gebeurt tijdens de manifestatie Sonic Planet meets Maatregel#280902 in Perron 55 te Venlo. Deze manifestatie bestaat uit twee onderdelen'. Dagblad de Limburger noemde gisteren 'het belangrijkste een door de Nijmeegse culturele organisatie De Wintertuin geproduceerde 'ontmoeting' tussen jonge dichters, veejays, deejays en kunstenaars. Gezamenlijk brengen zij een heel eigen mix vanperforming poetry, dance-muziek, soundscape en videokunst, waarvoor zij al geruime tijd aan het oefenen zijn.
Het gaat zaterdag om de dichters Rick de Leeuw (ex-Tröckener Keks), De Dichters uit Epibreren, Wehwalt Koslovsky, Sieger M. Geertsma en Tjitske Jansen. De deejays zijn Lance, Nikolai en Sonic Planet's resident dj Equate, terwijl Grootendorst de veejay is en het kunstcollectief Blossum voor een bloemenregen zal zorgen. Wat zij doen komt er ongeveer op neer dat de woorden van de dichters worden ondersteund door beelden op videoschermen en begeleid door samples van de deejays.'

'Volgens De Wintertuin komt deze zogenoemde 'cross over' tussen de diverse disciplines voort uit recente ontwikkelingen in de literatuur. Terwijl de publicatiemogelijkheden voor dichters afnemen door het verdwijnen van tijdschriften en terughoudendheid bij uitgevers, stappen steeds meer jonge poëten het podium op tijdens festivals. Van de andere kant staat bijvoorbeeld het dance-publiek open voor artiesten uit andere hoeken dan de muziek.'

'De productie van De Wintertuin, Maatregel genaamd, is in zijn geheel overgenomen door het Literair Station Venlo en Perron55, die beiden al werken aan kruisbestuivingen tussen kunstdisciplines. Perron55 programmeert Maatregel in zijn dance-avondreeks Sonic Planet, vandaar de intrigerende naam voor de manifestatie.'

'Het tweede onderdeel van het programma is een poetry slam, een eigentijdse versie van een voordrachtwedstrijd voor dichters. Maar geen gewone saaie voordracht; het is de bedoeling dat dichters hun werk met verve brengen, liefst op muziek. De optredens worden beoordeeld door het publiek, dat zijn waardering flink mag uiten zodat een applausmeter in beweging wordt gezet. Wie de applausmeter het verst laat uitslaan heeft gewonnen. De poetry slam in Perron55 vindt in het café plaats, zodat de publiekswaardering goed kan worden gemeten.'

'Literair Station Venlo heeft voor de poetry slam enkele uit de regio Venlo afkomstige dichters benaderd. Quirien van Haelen, Ruud Linssen en Sjaak Smetsers hebben toegezegd mee te doen en het op te nemen tegen de dichters die onderdeelzijn van het Maatregel-programma. Verder kan elke poëet die zin heeft zijn gedichten komen voordragen', zo meldt De Limburger.
Liesbeth van Dalsum vroeg de Dichters uit Epibreren of het waar is dat zij ook aan de slam meedoen.
"Absoluut niet!", antwoordt woordvoerder Tjitse Hofman, "Ik houd niet van slam en ik verbied het mijn collega's uit Epibreren eraan deel te nemen."

De Limburger: 'Om de Venlose jongeren warm te maken voor de bijzondere avond in Perron55 heeft dichter Sieger M. Geertsma begin vorige week het Stedelijk College Den Hulster in Venlo, het Valuascollege in Venlo en het Raaylandcollege in Venray bezocht. Na aanvankelijke scepsis over het rap-achtige optreden van Geertsma, raakten de leerlingen enthousiast. Net als de leraren, die zich verbaasd toonden over deze nieuwe vorm van literatuurbenadering.'

Sonic Planet meets Maatregel #280902 vindt zaterdag plaats in Perron55 aan -de Kaldenkerkerweg te Venlo en begint om 22.00 uur. Info en reserveren:-077-326.65.30 of www.perron55.nl (Adri Gorissen en Liesbeth van Dalsum, Dagblad de Limburger/Rottend Staal Online, 26-9-2002)

terug naar boven


MOWAFFK AL-SAWAD BIJ KOPSPIJKERS

Groningen -Onze medewerker Mowaffk Al-Sawad is de hoofdgast in het Vara-televisieprogramma 'Kopspijkers' van Jack Spijkerman, op zaterdag 28 september, 20.05 uur op Nederland 3. Hij wordt daar geïnterviewd over zijn ervaringen tijdens de opstand tegen het regime in Irak, over zijn jarenlange verblijf in een vluchtelingenkamp en over zijn op 20 oktober te verschijnen roman Stemmen onder de zon (Uitgeverij Passage). (Rottend Staal Online, 26-9-2002)

terug naar boven


GISTEREN GEEN Rottend Staal Online

Epibreren - Tot onsteltenis van de verslaggevers Rosa ter Beek, Abe Bijma, Liesbeth van Dalsum en Chantalle Rozenvoet verscheen geen van de chef-redacteuren van Rottend Staal afgelopen woensdag op het redactiekantoor, waardoor geen knopen konden worden doorgehakt en derhalve niets geplaatst kon worden.
Eerst om 00.30 uur vandaag arriveerde technisch hoofdredacteur Jan Klug en verexcuseerde zich met de mededeling dat hij wegens een copieus diner in Hilversum, met de makers van de Teleac-serie 'Waarom moet ik dit lezen' (vanaf maandag 30 september vier weken lang op Nederland 1, 's maandags om 10.40 uur) afwezig was. Naast Klug werken ook Ruben van Gogh, Christine Otten, Atte Jongstra, Kristien Hemmerechts en De Kift aan deze literaire tv-serie voor Tweede Fase-scholieren mee.
Hoofdredacteur Bart FM Droog die blozend om 00.49 uur binnenstapte, dacht weg te komen door te melden dat hij 's ochtends en 's middags een diepte-interview had afgenomen - zonder te willen zeggen met wie - en daarna met Klug mee naar Hilversum moest. Eindredacteur Tjitse Hofman maakte het nog bonter, door om 01.32 te faxen dat hij de hele dag druk bezig was zijn huis te verkopen en derhalve helaas geabsenteerd had.

Zowel de verslaggevers als het voltallige drukpersoneel spreken schande over dit onverantwoord gedrag en bieden onze lezers hun excuses aan. (Rottend Staal Online, 26-9-2002)

terug naar boven


RAWIE OP MUZIEK

Groningen - Ter viering van het twintigjarig bestaan van Boekhandel Athena's zal Jean Pierre Rawie woensdagavond 25 september in de Kleine Zaal van CC de Oosterpoort zijn gedichten voordragen op muziek, die uitgevoerd wordt door de klassieke muzikanten Nynke Eekhof en Annemarie Kremer. (Rottend Staal Online, 24-9-2002)

terug naar boven


PASSIONATE ON AIR

Amsterdam - Het literair tijdschrift Passionate verzorgt vanavond een speciale radio-editie van het periodiek in het programma De Avonden, van 22.02 tot 23.00 uur op Radio 747 AM. (Rottend Staal Online, 24-9-2002)

terug naar boven


WERELDWIJDE VOORPREMIÈRE DICHT/VORM

Utrecht - Op vrijdag gaat tijdens het Nederlands Film Festival te Utrecht en tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival te Rotterdam DICHT/VORM in première, een project van het Utrechtse film- en animatiebedrijf Il Luster Produkties, waarbij tal van animatiemakers - ondermeer Adriaan Lokman - en een groot aantal dichters (Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Lernert Engelberts, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Mustafa Stitou, Menno Wigman en Arjan Witte) bij betrokken zijn.
Er was al een voorpremière bij het Lowlands-festival en via Moviezone en vanavond vindt de derde voorpremière plaats op het internet via www.dichtvorm.nl. (Rottend Staal Online, 23-9-2002)

terug naar boven


JAN DE HARTOG OVERLEDEN

Baarn - Schrijver Jan de Hartog is in de nacht van zondag 22 op maandag 23 september 2002 overleden in een ziekenhuis in het Amerikaanse Houston. Hij werd 88 jaar. Dat heeft Wim Hazeu van zijn vroegere uitgever De Prom maandag gezegd.

De Hartog lag in het ziekenhuis wegens een heupoperatie. Hij raakte geïnfecteerd door een ziekenhuisbacterie die een hartstilstand veroorzaakte.

De Hartog schreef tientallen romans en toneelstukken. Volgens Hazeu zijn er van zijn boeken 'miljoenen' verkocht. De Hartog was in de Verenigde Staten bekender dan in Nederland, aldus de uitgever. "In de VS vergelijkt men hem met de grote vertellers. Het zat hem wel eens dwars dat hij de laatste tijd minder erkenning kreeg vanuit Nederland."

Hoewel te Epibreren geen verzen van De Hartog bekend zijn, heeft hij zich wel met poëzie bezig gehouden: in 1950 stelde hij Feestelijke ommegang. Leven en werk van Johan C.P. Alberts. Verzen - toneel - journaal (Elsevier, Amsterdam/Brussel) samen en voorzag dit verzameld werk van dichter/schrijver/journalist Johan C.P. Alberts (1893-1967) van een inleiding.

De doorbraak van De Hartog kwam vlak voor de Tweede Wereldoorlog met het boek Hollands Glorie over het sleepwezen. De schrijver heeft zelf ook in die branche gewerkt. Hollands Glorie werd symbool van het zelfrespect dat de Nederlanders tijdens en na de oorlog wilden bewaren. Later werd het een tv-reeks.

Hazeu noemt zich naast uitgever ook vriend van de schrijver. "Hij wilde dit najaar nog naar Nederland komen, maar dat is niet meer gelukt. Hij heeft mij verteld dat het zijn droom was een staatsbegrafenis te krijgen in Maassluis; de plek waar veel kapiteins van zeeslepers vandaan komen. Nu wordt hij woensdag gecremeerd in Houston. Maar met zijn weduwe overleg ik om (een deel van) zijn as in Valburg of in Maassluis uit te strooien." (ANP/Rottend Staal Online, 23-9-2002)

terug naar boven


LASSE SAMSTRÖM DUITSE SLAMKAMPIOEN

Bern - De Duitse dichter Lasse Samström, die in 2001 deelnam aan de All Star Slam Tour die Rotterdam, Groningen, Den Haag, Nijmegen en Amsterdam aandeed, heeft bij de Duitse National Poetry Slam te Bern, Zwitserland, de eerste plaatsen behaald, zowel in de solofinale als in de teamfinale. Deze National poetry Slam staat open voor deelnemers uit het groot-Duitse taalgebied: de Bondsrepubliek, Oostenrijk, Zwitserland, Transsylvanië en Wolga-Duitsland.
In augustus 2001 behaalde Samström al de eerste plaats bij de eerste Kroatische Poetry Slam bij het Pontes-festival te Krk. (Rottend Staal Online, 23-9-2002)

terug naar boven


ANDREAS BURNIER OVERLEDEN

Amsterdam - De schrijfster, dichteres en criminologe Andreas Burnier, pseudoniem van dr. C.I. Dessaur, is woensdag 18 september op 71-jarige leeftijd geheel onverwacht in Amsterdam overleden. Dat heeft haar uitgeverij Augustus zondag bekendgemaakt.
Dessaur, geboren op 3 juli 1931 te Den Haag was van 1971 tot 1989 hoogleraar criminologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Als Andreas Burnier, onder welke naam zij al haar werk publiceerde, debuteerde zij in 1965 met de roman Een tevreden lach, waarvoor zij met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs werd onderscheiden.
Zij oogstte grote bewondering en ook felle kritiek door haar strijdbare stellingname in maatschappelijke debatten, zoals de emancipatie van homoseksuelen, het feminisme, euthanasie en de joodse cultuur en identiteit.

Zij schreef verder de romans De verschrikkingen van het Noorden, Het jongensuur, De huilende libertijn, De reis naar Kithira, De trein naar Tarascon, De literaire salon en De wereld van glas. Behalve verhalenbundels publiceerde zij ook essays. De bekendste essaybundels zijn De zwembadmentaliteit, De droom der rede, De rondgang der gevangenen en De achtste scheppingsdag.
Ook schreef ze gedichten, die gebundeld werden in Na de laatste keer (Querido, Amsterdam, 1981); Driestromenland (met Lucienne Stassaert, 1986) en Bijna onzichtbaar (1992).
Zij ontving verder de volgende literaire prijzen: de Jan Greshoff-prijs, de Annie Romein-prijs en de Busken Huet-prijs. In 1988 was zij als gastschrijver verbonden aan de Leidse universiteit. Haar gastcolleges verschenen onder de titel Mystiek en magie in de literatuur. (ANP/Rottend Staal Online, 23-9-2002)


terug naar boven


GEDICHTEN REMEDIE TEGEN BEDREIGINGEN

Naast depressieven en hartpatiënten blijken ook bedreigden baat te kunnen vinden bij de poëzie, zo blijkt uit een stuk over A. Ellian, strafrechtgeleerde en bedreigd als criricaster van de politieke islam, in de Volkskrant van 21 september: "De bedreigingen hebben Ellian veel nachtrust gekost. Om de mentale weerbaarheid toch op peil te houden, beveelt Ellian aan rode wijn te drinken, poëzie te lezen en goede speelfilms te bekijken." (Rottend Staal Online, 23-9-2002)

terug naar boven


LOFREDE ONLINE

Utrecht - Afgelopen woensdagavond sprak literatuurwetenschapper en recensent Thomas Vaessens een rede uit bij de presentatie van Ruben van Goghs nieuwe bundel Zoekmachines. Die rede is vanaf nu online te lezen. (Rottend Staal Online, 22-9-2002)

terug naar boven

MEDEWERKERS IN DE MEDIA

Epibreren - Weer volop Rottend Staal-medewerkers in de media, deze week. In het Volkskrant Magazine verhaalt Adriaan Bontebal over zijn jeugd, in de Nieuwe Revu heeft Ingmar Heytze het over palingvangst en in het noodlijdende De Groene Amsterdammer wordt de goede naam van onze kersverse medewerker Rosa ter Beek te grabbel gegooid, waarbij en passant ook Gerrit Komrij vegen uit de pan krijgt. (Rottend Staal Online, 22-9-2002)

terug naar boven


CLUBKEUZES

Rotterdam - De Poëzieclub heeft de najaarskeuze bekend gemaakt: totaal witte kamer (Querido), de nieuwe bundel van Gerrit Kouwenaar. Het boek bevat naast een aantal gelegenheidsgedichten en de reeks 'een glas om te breken' ook een reeks gedichten die hun aanleiding vonden in de dood van Kouwenaars echtgenote Paula. Kouwenaar is een dichter die een uniek idioom, een 'tussentaal' heeft ontwikkeld om het leven (de hevig stilstand van de beweging, het pikzwart van de helderheid en de oorverdovende stilte tussen de nauw hoorbare tikken) in taal stoffelijk te maken. Althans, 'bij wijze nog van spreken -'.
De zeshonderd leden van de Poezieclub krijgen het boek thuisgestuurd.

Naast deze clubkeuze heeft de clubkeuzecommissie - bestaande uit Neeltje Maria Min en Gerrit Komrij twee bundels aanbevolen, beide geschreven door Rottend Staal-medewerkers: Zo helder zagen we het zelden (Cossee) is de tweede dichtbundel van Mark Boog. Voor zijn eerste bundel Alsof er iets gebeurt ontving Boog lovende kritieken. Zo schreef Gerrit Komrij hierover: 'Zijn werk is een spel met intimiteit en ruimte, met huiselijkheid en eeuwigheden'.
Ook Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen (Bezige Bij) van Tonnus Oosterhoff wordt aangeprezen. In de drie bundels die Oosterhoff tot nu toe publiceerde maakte hij een bijzondere ontwikkeling door: zijn gedichten vertoonden steeds meer dwarsheid en durf. Deze beweging wordt voortgezet met Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen. In deze bundel worden gedichten geschreven, doorgestreept en weer hernomen voor het oog van de lezer. Op de bijbehorende cd-rom ziet men de gedichten op het beeldscherm van gedaante veranderen. (Rottend Staal Online, 21-9-2002)

terug naar boven

ROTTEND STAAL EXPORT

Epibreren - Wegens poëzie-exportverplichtingen in het Ruhrgebied, gevolgd door kunstverplichtingen in Arnhem is de redactie van Rottend Staal tot en met zaterdag 21 september niet bij machte het nieuws te verzorgen. (Rottend Staal Online, 19-9-2002)

terug naar boven

600 DICHTERS IN HET NEDERLANDSE TAALGEBIED ACTIEF

Epibreren - Met de registratie van dichter-dominee Geert Boogaard is het aantal landelijk actieve Nederlandstalige dichters op 600 gekomen. Cijfers die eerder door Poetry International (een kleine 400) en heel recent door Thomas Vaessens in Awater #2 (300) naar buiten zijn gebracht kunnen definitief naar de prullenbak worden verwezen.
Het Rottend Staal overzicht vermeldt dichters die landelijk in boekvorm publiceren alsmede de dichters die vaak doorheen het taalgebied voordragen uit eigen werk. Dichters die alleen in het kwijnende literaire tijdschriftencircuit publiceren staan niet opgenomen, noch dichters die alleen bij de zogenaamde 'ijdelheidsuitgeverijen' als Gopher en Mijneigenboek.nl publiceren.
Van deze 600 is er overigens welgeteld één die expliciet zegt speciaal voor voordrachten gedichten te schrijven. (Rottend Staal Online, 19-9-2002)

terug naar boven


DICHTER ONTVREEMDT EIGEN WERK

Deventer - De onlangs gedebuteerde Arnhemse dichter Hanz Mirck heeft tegenover de politie toegegeven een exemplaar van zijn eigen bundel Het geluk weet niets van mij te hebben ontvreemd bij Boekhandel Praamstra te Deventer. Desgevraagd zei de dichter: "Ik wilde het zo graag lezen! Maar als dichter verdien je gewoon veel te weinig om zo'n boek te kunnen aanschaffen..."
In overleg met de winkelier is besloten de zaak te seponeren. De dichter werd na een flinke waarschuwing naar zijn muze gestuurd. (Rottend Staal Online, 19-9-2002)

terug naar boven


GEEN AKO-LITERATUURPRIJS VOOR TOMMY WIERINGA

Amsterdam - Zojuist heeft de jury de short-list van de de Ako-Literatuurprijs bekend gemaakt. Onze medewerker Tommy Wieringa, wiens boek Alles over Tristan op de long-list stond, is helaas niet op de short-list beland.
Paul Claes met De kameleon, Renate Dorrestein met Zonder genade, Léon Hanssen met de biografie Sterven als een polemist, Menno ter Braak 1930-1940, Allard Schröder met De hydrograaf en Frank Westerman met Ingenieurs van de ziel zijn dat wel. Wie de prijs, bestaande uit een bedrag van 50.000 euro, uiteindelijk krijgt wordt op 23 oktober bekend gemaakt. (ANP/Rottend Staal Online, 18-9-2002)

terug naar bovenOPROEP VOOR MULTATULI-FANS

De Max Havelaar is een groot werk, zo bleek onlangs nog uit een enquête onder de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Het NPS-radioprogramma Knetterende Letteren weet dat er meer Multatuli-liefhebbers zijn. Daarom wijdt zij een groot deel van de uitzending van 26 september aan de nieuwe biografie van Multatuli. Voor deze uitzending vragen we de luisteraar: Wat is uw favoriete uitspraak van Multatuli? Mail dit naar: knetterendeletteren@nps.nl
of stuur het naar:

Knetterende Letteren
Postbus 29100
1202 MB Hilversum

Knetterende letteren, elke donderdag van 14.40 tot 16.00 uur op 747 AM (Rottend Staal Online, 18-9-2002)

terug naar boven


VIVISECTIE OP RUBEN VAN GOGH

- wegens bloedstollend karakter is de uitzending verplaatst naar woensdag 18 september, 17.33 uur, Nederland 1 -

Utrecht - Onze medewerker Ruben van Gogh laat vanmiddag voor het oog van televisiekijkend Nederland vivisectie op zich plegen in het AVRO-programma Gezondheidsplein, op Nederland 1 om 17.30 uur.

In een recente studie is namelijk ontdekt dat het ritmische geluid van een gedicht gezond is voor het hart van degene die het gedicht voordraagt. Het voordragen van gedichten heeft een stressverminderend effect. Het voordragen van ritmische poëzie is niet alleen nuttig voor stressmanagement, maar het kan ook dienen ter preventie van hart- en vaatziekten. Cardioloog Winter neemt de hartslag van Van Gogh onder de loep.

Omdat de kans groot is dat Van Gogh bij dit experiment overlijdt, staat vandaag in dagblad Trouw een artikel over hem en mag hij tevens rond een van de nieuwsuitzendingen op Radio 1 een dramatische laatste boodschap aan premier J.P. Balkenende brengen.

Het experiment is des te spannender omdat morgen zijn nieuwe bundel Zoekmachines (Prometheus) verschijnt en hij aanstaand vader is. Vanavond zullen we weten of Zoekmachines al dan niet een postume bundel wordt en of zijn aanstaand kind al dan niet een halve wees wordt. (Rottend Staal Online, 17-9-2002)

terug naar boven


TOM LANOYE COVERT WAR POETS

Ieper - - Niemands Land, het boek met gedichten uit de Eerste Wereldoorlog dat zondagavond onder de Menenpoort in Ieper werd gepresenteerd, is voor vertaler-dichter Tom Lanoye meer dan een hommage aan War Poets als Wilfred Owen en Siegfried Sassoon. "Deze gedichten zijn een sleutel om de oorlogspropaganda die vandaag gevoerd wordt te ontmaskeren", aldus Lanoye.

'In Vlaamse velden klappen rozen open', de openingsfrase van John McCrae's beroemde gedicht 'In Flanders Fields', werd door Jan Decleir met passende bas voorgedragen, voor een publiek dat na de Last Post was blijven wachten op Niemands Land. Veel volk, de 'Minister-van-Oostende' Vande Lanotte die z'n eega de hele avond liefdevol omarmde, opvallend veel jongeren ook. De literaire erfenis van Owen, Sassoon, McCrae maar ook Edmund Blunden, Robert Graves en - de enige vrouw - Margaret Postgate Cole is niet vergeefs.

"Wij hebben die literaire erfenis niet zelf", aldus Lanoye, die de gedichten vertaalde, bewerkte en hérwerkte naar zijn eigen idioom. Met dit als doel: de herinnering aan de oorlog, aan oorlogen, mag niet verloren gaan. "Dulce et decorum est pro patria mori, is Latijn," zei Lanoye. "'t Is goed en zoet te sterven voor het vaderland zegt dat gedicht. Aangezien we hier eigenlijk op Brits grondgebied staan en er alweer een oorlog dreigt aan te komen, draag ik dit gedicht graag op aan Tony Blair en George Bush." Applaus als appreciatie, applaus van angst en argwaan ook.

Hard en teder tegelijk, klonken Lanoye's gedichten. Door hemzelf met Jan Decleir en Josse De Pauw voorgedragen, enkel ontladen door muziek van de Koninklijke Harmonie Ypriana, troostend voor wonden van alle tijden. Het werd donker in Ieper, niemand had het gemerkt. Een kind van 2 werd moe en schreeuwde om haar bed. Ze wist niet waarom ze hier was, maar ooit mag ze Tom Lanoye dankbaar zijn voor Niemands Land. Hun namen leven voort, zegt de Menenpoort. Nu ook hun woorden.

Niemands Land van Tom Lanoye met foto's van Michiel Hendryckx en tekeningen van Dooreman, Prometheus, 90 blz., 25 euro (Gazet van Antwerpen/Rottend Staal Online, 17-9-2002)

terug naar boven


ZUIDERZINNEN TREKT 9000 BEZOEKERS

Antwerpen - Het jaarlijkse literatuurfestival Zuiderzinnen, dat zich gisteren rond het Antwerpense Zuid afspeelde, trok dit jaar 9000 bezoekers. Zowel de Gazet van Antwerpen als De Standaard berichten er vandaag over.
Op Zuiderzinnen waren ondermeer Geert Buelens, Laura de Coninck (dochter van Herman), Andy Fierens, Ruben van Gogh, Stefan Hertmans, Peter Holvoet Hanssen, Gerrit Komrij, Harry Mulisch, Ramsey Nasr en Lulu Wang te zien. (Rottend Staal Online, 16-9-2002)

terug naar boven


BART CHABOT HEEFT NU OOK EEN SITE

Epibreren - Op 23 september 2002 wordt Brood en spelen gepresenteerd, het nieuwe boek van Bart Chabot en het derde deel in de Herman Brood-biografie, die uiteindelijk vier delen zal beslaan. Dit deel beslaat de theatertour die Chabot, Brood en J.A. Deelder gedurende twee seizoenen maakten. Ter promotie van het boek is www.bartchabot.nl online gegaan.
(Rottend Staal Online, 15-9-2002)

terug naar boven


McCARTNEY BRENGT 35 JAAR OUD BEATLESNUMMER UIT

Londen - Onze medewerker Paul McCartney brengt een nummer van de Beatles dat 35 jaar niet te horen is geweest, weer tot leven. Het gaat dienen als soundtrack van een filmmontage van foto's die door zijn overleden vrouw Linda zijn gemaakt.
Het muziekstuk duurt veertien minuten en heet Carnival of Light. De Beatles namen het op toen zij aan het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band werkten. Het werd destijds niet geschikt geacht om op de plaat te zetten, aldus Beatle-producer George Martin tegenover The Sunday Times.
De vermaarde Britse popgroep speelde het voor het laatst op 30 januari 1969. Die dag gaven ze een gratis luchconcert op het dak van het gebouw van hun eigen platenmaatschappij en namen daarbij het nummer 'Get back' op. Dit concert werd echter na een kwartier door de politie afgebroken na klachten over geluidsoverlast uit de aanpalende bankgebouwen. Later dat jaar zijn the Beatles uiteengegaan.
(ANP/Rottend Staal Online/Uitgeverij Passage
, 15/16-9-2002)

terug naar boven


TITIA LODEWEGEN STADSDICHTER VAN GRONINGEN?

Epibreren - In het Volkskrant Magazine van vandaag staat een onderhoudend artikel van Peter Middendorp over het Noorderplantsoen te Groningen. Daarin figureert onder anderen een zelfverklaard Stadsdichter van Groningen:

(...) Als er in Groningen evenementen zijn, maakt Titia Lodewegen daar gedichten bij. Een tijdje terug koos de stad zijn eigen, officiële stadsdichter. Titia werd niet gekozen. Deze weken is er een grote boekenmanifestatie in de stad - overal wordt iets met boeken gedaan. Opnieuw werd Titia overgeslagen. Dus toen ze door Noorderburen werd gevraagd om vandaag een kraampje literair te bemannen zag ze haar kans op wraak. Tegen drieën zal ze met trillende benen een paar gedichten voorlezen en zich laten aankondigen als Stadsdichter van Groningen. Ze moeten vroeger opstaan; de mensen die Titia Lodewegen kapot willen maken. (...)

Liesbeth van Dalsum vroeg de officiële stadsdichter van Groningen om commentaar.
Liesbeth van Dalsum: 'Zo Stadsdichter, heeft u ook commentaar op bovenstaande?'
Bart FM Droog: 'Alsof het leven niet al verwarrend genoeg is, in deze dagen van de vele Rosa's ter Beeks! Maar goed. Die grote boekenmanifestatie die deze weken gaande zou zijn, zoals het Volkskrant Magazine wil doen geloven, is me onbekend. Sterker nog: ik weet vrijwel zeker dat deze boekenmanifestatie fictief is. Wat betekent dat iedereen is overgeslagen, omdat er simpelweg niets gaande is waarvoor dichters gevraagd zouden kunnen worden.
En wat betreft die Lodewegen: ik weet nog goed dat ze voor de Poëziemarathon, op Gedichtendag 2002, wel gevraagd is om aan het programma deel te nemen, maar dat ze toen weigerde, omdat ze zich te goed voelde voor het desbetreffende onderdeel, een dichtmiddag onder leiding van de legendarische Kees van der Hoef.'
Van Dalsum: 'Maar hoe zit het dan met 'de mensen die Titia Lodewegen kapot willen maken'?'
Droog: 'Enige tijd geleden eiste ze - in een interview in het huis-aan-huisblad Loeks - dat haar buren pantoffels moesten gaan dragen. Serieus: Lodewegen zei dat, omdat haar buren weigerden om zich binnenshuis op pantoffels voort te bewegen, ze vanwege geluidsoverlast niet meer tot het schrijven van gedichten kon komen. Maar zover ik weet zaten die buren niet in de commissie die over de aanstelling van de stadsdichter ging. Arme stakkers trouwens, die buren van haar. Als ik het me wel herinner mochten ze ook niet meer in hun eigen tuin komen, omdat ze daardoor de privacy van de gevoelige dichteres zouden aantasten.'
Van Dalsum: 'Ze laat zich aankondigen als 'Stadsdichter van Groningen'. Dat ben jij toch? Heb je daar geen bezwaar tegen'
Droog: 'Wel, mevrouw Lodewegen is gewoon een beetje van de pot gerukt. Elke Stadjer weet dat. Als het haar pleziert zich als 'Stadsdichter van Groningen', 'Dichteres des Vaderlands' of als 'Koningin van Nederland' aan te laten kondigen moet ze dat vooral doen.' (Rottend Staal Online, 14-9-2002)

terug naar boven


INTERNATIONAAL FESTIVAL TE BRUGGE

Epibreren - Van 25 tot en met 29 september 2002 vindt '
BruggePoésie 2002' plaats, een groot. internatonaal poëziefestival dat zich op meerdere locaties in het pittoreske Brugge afspeelt. Met dichters uit België (o.a. Luuk Gruwez en Stefan Hertmans), Canada, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Israël, Italië, Luxemburg, Marokko, Nederland (Willem van Toorn en Menno Wigman), Portugal, Roemenië, Slovakije en Spanje. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Zie de website voor meer informatie. (Rottend Staal Online, 14-9-2002)

terug naar boven


ROSA TER BEEK POËZIEWEDSTRIJD

Utrecht - Onze medewerker Ruben van Gogh, die komende week de bundel Zoekmachines uitbrengt, heeft de Rosa ter Beek Poëziewedstrijd uitgeschreven. Alle Rosa ter Beeks mogen een gedicht insturen, dat moet voldoen aan Rosa ter Beeks gedachtengoed.
De eerste inzending is al binnen:

De val

Val ik vele vadems
dieper dan een ademzucht
of stijg ik tot broze hoogten
hoger dan ijle sterrenmist?

Jij die mij dacht te nemen
en jij die ik nam om te geven
bloesemen open graven
knekelkuilen, roosgevuld

En ik zal zweven zonder beven
als astraal object ontkomen
aan die nare dichtersvingers
voos, vuil en vooral villijn.

© Rosa ter Beek, 2002

Inzendingen kunnen per e-mail gestuurd worden aan Ruben van Gogh: rvangogh@dds.nl. In gewone e-mails, absoluut zonder attachments. De winnaar krijgt een fraai boekenpakket.
(Rottend Staal Online, 14-9-2002).

terug naar boven


VERWARRING COMPLEET: BESTAAT GUUS LUIJTERS WEL?

Epibreren - Vandaag stelt Volkskrant-recensente Aleid Truijens de prangende vraag: 'En Guus Luijters, bestaat die eigenlijk wel?', in een recensie van Het korte leven van Rosa ter Beek en de Nagelaten gedichten. En, alsof het leven niet al verwarrend genoeg is, schrijft ze de uitgave van de Nagelaten gedichten toe aan uitgeverij L.J. Veen.
Poëziekenner Abe Bijma, die geruime tijd een relatie heeft gehad met Aleid Truijens, vermoed dat de Veen-uitgave van de Nagelaten gedichten wellicht weer een ander boek is, vermoedelijk geschreven door niemand minder dan.... Aleid Truijens. 'Want zo is ze', zegt Bijma, die benadrukt dat haar naam bijna een anagram is van Luijters: 'Wie schuift met de letters komt tot .... Driena Luijters'.
Guus Luijters zelf, of een acteur die Luijters speelt, geeft vanmiddag in het Vara-programma 'Ophef & Vertier' (Radio 747 AM) nadere uitleg over de Rosa ter Beek-explosie.

Dit alles weerhield het NRC Handelsblad er vandaag niet van in de rubriek 'Pas verschenen literatuur' dit af te drukken:

Guus Luijters: Het korte leven van Rosa ter Beek.
L.J. Veen, 256 blz. 15,50 euro.
Biografie over de jonggestorven dichteres Rosa ter Beek (1960-1993) die in 1991 debuteerde met de bundel De zachte zebra. tegelijkertijd verscheen bij uitgeverij 521 een door Guus Luijters bezorgd bundeltje: Rosa ter Beek Nagelaten gedichten. (2,95 euro)

(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 13-9-2002).

terug naar boven


GERRIT KOMRIJ IS OOK ROSA TER BEEK

Epibreren - De wekelijkse rubriek 'Kost en inwoning', die Gerrit Komrij donderdags op de achterzijde van het NRC Handelsblad vult, behandelt vandaag het gedicht 'De zittende politicus', dat de Dichter des Vaderlands kort na de moord op Fortuyn publiceerde, en waar toen tal van kortzichtigen overheen vielen.
Het gedicht wordt ditmaal behandeld door Rosa ter Beek, die en passant haar eigen, onverkrijgbare bundel uit 1991 aanprijst. Rosa veegt op grondige en overtuigende wijze de vloer aan met de kritiek op 'De zittende politicus'. Abe Bijma, poëziekenner te Epibreren concludeert hieruit dat nu ook Gerrit Komrij - naast Guus Luijters - gebruik maakt van het pseudoniem Rosa ter Beek. Om de verwarring compleet te maken heeft de redactie van de Rottend Staal Online een nieuwe correspondente ingehuurd: Rosa ter Beek (Rosa ter Beek, Rottend Staal Online, 12-9-2002)

terug naar boven


KNETTERENDE LETTEREN

Hilversum - Het NPS-literatuurprogramma Knetterende letteren besteedt vanmiddag aandacht aan de vreemde praktijken van de International Society of Poetry. Onze medewerker Karin Giphart zal live vertellen over haar ervaringen in Washington en er zal contact gezocht worden met de mensen achter de ISP. Radio 747 AM, 14.40 tot 16.00 uur.
Het gesprek met Karin is nu online te beluisteren op de Knetterende letteren-site. Het zit tussen de 10' en 19' op het Realplayer-schermpje. (Rottend Staal Online, 12-9-2002)

terug naar boven


KNETTEREN DER LETTEREN IN FRIESLAND

Epibreren - Van de redactie van het Friestalige literaire tijdschrift Kistwurk ontvingen wij het volgende bericht:

Leeuwarden - Tsead Bruinja, bestuurslid van het Fryske Skriuwersboun (Schrijversbond), een belangenorganisatie voor Friese schrijvers en media, stapt uit de redactie van het literair tijdschrift Kistwurk. De aanleiding voor zijn besluit is de op www.kistwurk.nl gebrachte poll over de stelling dat 'het Skriuwersboun een volkomen overbodige club is die het beste meteen kan worden opgeheven.' Aan Kistwurk schrijft Tsead: "Ik voel me er persoonlijk door geraakt", Andere redenen voor de Fries-Groninger dichter om er mee op te houden, zijn "de toon van het blad die niet de mijne is" en het feit "dat ik het afgelopen jaar te hard gewerkt heb."

Tsead Bruinja stapte begin juni naar Kistwurk over, op dit moment Frieslands meest spraakmakende literaire tijdschrift. Daarvoor zat hij bij het tijdschrift HJIR. De stelling van Kistwurkredakteur Abe de Vries, in het dagelijks leven redacteur buitenland bij het weekblad Elsevier, hekelde de passieve, lakse en vooral conformistische houding van het Fryske Skriuwersboun inzake het provinciale mediabeleid dat nauwelijks of geen ruimte laat voor kwalitatief, kritische Friese (literaire) tijdschriften.

Kistwurk moest dit voorjaar het digitale, literaire wiel stopzetten door geldgebrek. De redding kwam van het Nederlands Literair Productie-en Vertalingen Fonds (NLPVF). Dat kwam met een dubbele stimuleringssubsidie voor Kistwurk over de brug, ondermeer vanwege 'de hoge kwaliteit' van het tijdschrift dat zowel in digitale als gedrukte versie verschijnt en vrijwel dagelijks publiceert. Over de toon van Kistwurk, schreef de commissie Tijdschriften van het NLPVF: "Het blad is baldadig en grappig, het prikkelt de nieuwsgierigheid door de mystificaties en is niet bang voor een polemische toon, waar de andere bladen nog wel eens voor terugschrikken."

De redactie van Kistwurk, dat onlangs begon met een audioreeks van voordrachten van Friese dichters en binnenkort een intensief samenwerkingsverband met Ierland aangaat – literatuur behoort grensverleggend te zijn, ook letterlijk -, vindt het jammer het dat Bruinja zo snel al weer vertrekt, te meer omdat hij op het terrein van public relations en het organiseren van festivals wel zijn mannetje staat. De laatste maanden is nog geprobeerd om Tsead met extra (schrijvers)begeleiding zijn plek in Kistwurk te laten vinden, nadat hij de redactie liet weten dat zijn artikelen "onder niveau" waren. Een geste die helaas geen vervolg kent.

Kistwurk gaat verder met Elske Schotanus, Abe de Vries, Eeltsje Hettinga en backbencher dr. Eric Hoekstra.

w.g.,

De Kistwurkredactie

Tsead Bruinja, door de Rottend Staal Online om commentaar gevraagd: "Die poll werd zonder mijn medeweten geplaatst. Ik had daarvan graag van te voren op de hoogte willen worden gesteld, aangezien ik op dat moment deel uitmaakte van de redactie. Los daarvan bleek de de polemische toon niet echt bij me te passen. Door een gebrek aan tijd lukte het me verder niet een bijdrage te leveren waar ik tevreden over kon zijn. Het oordeel van het NLPVF kan ik me geheel in vinden, daarom wens ik de redactie ook alle succes bij het voortzetten van het tijdschrift." (Rottend Staal Online, 12-9-2002)

terug naar boven


AWATER #2 BESPROKEN

Epibreren - Inmiddels is het tweede nummer van Awater ook in Groningen in de boekhandels gearriveerd. Met daarin heel verrassend het gedicht 'De gele keizer of de drie muzieken' dat Theun de Vries in 1927 schreef en voor dit nummer bewerkte en een verfrissend interview met Antjie Krog door Alfred Schaffer.

Toch
ontbeert Awater een gezicht. Dat komt doordat de redactie geen standpunten inneemt, en waar een van de redacteuren dat wel doet, dat vaak haaks op eerdere publicaties in andere periodieken staat, of zelfs op een eerdere publicatie in Awater zelf.
In het eerste nummer bijvoorbeeld stond een van de nagelaten gedichten van Vasalis zonder commentaar afgedrukt,. Nu, in het tweede nummer, wederom een van haar nagelaten gedichten met ditmaal negatief commentaar. Waarom dat dan niet al een nummer geleden gedaan?
Of, waar in het NRC Handelsblad deze zomer een kleine oorlog gaande leek tussen Gerrit Komrij en Anneke Brassinga, staat nu zonder commentaar haar dankrede voor de VSB Poëzieprijs 2002 gepubliceerd. Awater-redacteur Ilja Pfeijffer schoof deze zomer het dichtdebuut van Erwin Mortier, ook in het NRC, snuivend terzijde en in deze Awater een kritiekloos interview met Mortier. Beetje merkwaardig.

Het eerder aangekondigde nieuws dat Awater zou brengen bestaat voornamelijk uit oud nieuws. Bij de gedichten van Mark Boog bijvoorbeeld niets over zijn tweede roman en tweede dichtbundel, die binnenkort verschijnen. Stukken over Harry Mulisch en Gerrit Kouwenaar, een interview met Remco Campert, tja, echt verrassend is dat niet te noemen.
Een iets kritischer opstelling zou de redactie niet misstaan.
Awater #2, Stichting Poëzieclub, Rotterdam. 5,50 euro.
(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 11-9-2002)

terug naar boven


ROSA TER BEEK (SLOT - NEE DUS)

Epibreren - Guus Luijters heeft inmiddels toegegeven dat Rosa ter Beek en haar verzen zijn geesteskinderen zijn. Al ziet hij haar niet als pseudoniem, want 'je schrijft geen boek over je pseudoniem. Haar verzen heb ik geschreven omdat romanpersonages dat zelf nu eenmaal niet doen.'

Toch zal in de toekomst Rosa ter Beek als zijn pseudoniem gezien worden. Want een argeloos lezer die de Nagelaten gedichten (uitgeverij 521) van Rosa ter Beek ter hand neemt zal niet kunnen bevroeden dat Guus Luijters de eigenlijke auteur is. Als deze argeloze lezer de achterflaptekst van Het korte leven van Rosa ter Beek bestudeert en denkt een biografie in handen te hebben, zal hij zich bij het lezen van het boek danig bedrogen weten. (Rottend Staal Online, 11-9-2002)

terug naar boven


AMERIKAANSE POET LAUREATE SCHRIJFT NINE-ONE-ONE GEDICHT

Amsterdam - Op www.schrijversnet.nl is een gedicht over de verschrikkingen van elf september 2001 te lezen dat de Amerikaanse Poet Laureate, Bill Collins, afgelopen week te New York voorlas. (Rottend Staal Online, 11-9-2002)

terug naar boven


WESSEL GANSFORTPRIJS VOOR HENK SCHOLTE

Groningen - Onze medewerker Henk Scholte krijgt dit jaar de Wessel Gansfortprijs. Deze culturele prijs van de provincie Groningen wordt tweejaarlijks toegekend aan iemand die 'op een bijzondere wijze een impuls heeft gegeven aan het culturele leven in de provincie'. Scholte zegt blij verrast te zijn. "Het bericht komt als een donderslag bij heldere hemel."

De Wessel Gansfortprijs, vernoemd naar de onlangs overleden Groningse humanist Wessel Gansfort (ca. 1420-1489), bestaat uit een plastiek van Cees Sillen en een geldprijs van op de kop af 6807 euro. Maar waardevoller vindt Scholte de uitstraling van de prijs. "Ik ben al sinds het midden van de jaren zeventig actief op allerlei, vaak als marginaal bestempelde, fronten. Het is leuk om daar van officiële zijde eens erkenning voor te krijgen," zei hij tegen het Dagblad van het Noorden.

Henk Scholte, geboren in Stadskanaal en woonachtig in Groningen, is een veelzijdig man. Hij is bekend als zanger van de groep Törf en als presentator van het Radio Noord-programma Twij deuntjes veur ain cent, een programma over streektaalmuziek. Daarnaast is hij dichter, schrijver, verhalenverteller en deskundige op het gebied van de Groninger literatuur en oude Groninger liedjes. Vier dagen in de week werkt hij in Nieuweschans op het kantoor van de grensoverschrijdende organisatie Eems-Dollard Regio. Eerder ontving hij de Rottend Staal Cultuur Award 1998/1999.

De prijs wordt op 27 september uitgereikt in de Statenxzaal van het Groninger Provinciehuis. (Dagblad v/h Noorden/Rottend Staal Online, 10-9-2002)

terug naar boven


GUUS LUIJTERS BLIJFT ONTKENNEN

Epibreren - Zelfs nu een van zijn uitgevers heeft toegegeven dat Guus Luijters en Rosa ter Beek dezelfde persoon zijn en het Algemeen Dagblad dat vandaag prominent op de kunstpagina afdrukte, zit Guus Luijters zelf nog steeds in de ontkenningsfase.

In een email aan een van de redacteuren van de Rottend Staal Online beweert hij nu dat Rosa ter Beek een hersenspinsel is van Thomas van der Winde, de schrijver van haar biografie.

Een snel onderzoek leert echter dat ook deze Thomas van der Winde niet bestaat, waarmee Guus Luijters in korte tijd een tweede pseudoniem prijsgeeft - al zullen lezers van de als biografie verpakte roman dat zelf al op bladzijde 17 beseffen. Het blijft evenwel jammer dat Het korte leven van Rosa ter Beek zelfs niet een roman is over Rosa, maar meer over de fictieve biograaf Thomas van der Winde handelt. (Rottend Staal Online, 9-9-2002)

terug naar boven


BRIEVEN SLAUERHOFF NAAR LETTERKUNDIG MUSEUM

Den Haag - Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft een collectie liefdesbrieven van de dichter J.J. Slauerhoff (1898-1936) gekocht van een Leids antiquariaat. De Mondriaan Stichting betaalde 40 procent van het aankoopbedrag.

Wat in totaal voor de 74 brieven en briefkaarten is betaald, maakt het museum niet bekend. Slauerhoff schreef de brieven aan de Friese domineesdochter Heleen Hille Ris Lambers tussen 1927 en 1936. Hij noemde haar "de muze van de landelijke liefde", al geeft een woordvoerder van het museum aan dat hij zijn liefde doorgaans in omfloerste termen beschreef. "Het ging toen allemaal wat bedekter dan nu."

Volgens de zegsman betreft het een complete collectie. De brieven zijn soms geschreven op briefpapier van stoomboten waarop de dichter als scheepsarts werkte en afkomstig uit havensteden als Malaga, Hongkong en Sanary. Tussen 8 oktober en 10 november is in het museum een kleine tentoonstelling te zien met deze brieven. (ANP/Rottend Staal Online, 9-9-2002)

terug naar boven


NU OOK REGULIERE POETRY SLAMS IN ROTTERDAM

Epibreren - Na Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Heerlen wordt nu ook in Rotterdam vrijwel maandelijk een Slam georganiseerd. Met zeven voorrondes en een Grote Finale op 25 juni 2003, waarbij 500 euro te winnen is.
Voor de jurering is het Amsterdamse model gekozen, met beoordeling door een jury onder leiding van Rijn Vogelaar. Ab Hoogesteger, Joz Knoop, Christiaan Mooiweer, Gijs ter Haar en Jaap Montagne betreden het podium. Jury o.l.v. Rijn Vogelaar. Er zal beeldende kunst van Jaco Putker te zien zijn, het Rotterdamse performance-duo Woorddansers zal een VJ experiment doen en DJ Serge Pistorius draait de avond aan elkaar. Met als extraatje: een open podium.
De eerste voorronde vindt op 25 september in B14 de Twijfelaar aan de Mauritsstraat te Rotterdam. Nadere informatie: eencontinueopzet@hotmail.com, 06-29344997 (Rottend Staal Online, 9-9-2002)

terug naar boven


VOLGENDE EDITIE MAANDAGAVOND

Epibreren - Wegens een boekpresentatie in Amsterdam, dichtactiviteiten te Utrecht en inspiratiebezichtiging van de kunstklimwand aan de Openbare Bibliotheek te Zeist (in het kader van Dichter bij Zeist) is de redactie van de Rottend Staal Online tot maandagavond on-the-road. (Rottend Staal Online, 8-9-2002)

terug naar boven


SPOREN VAN ROSA

Nijmegen/Epibreren - Onze medewerker Nataça herinnerde zich door de berichtgeving over Rosa ter Beek/Guus Luijters hoe in het maandblad BLVD van december 2001 handgeschreven liefdesgedichten van een groot aantal dichters stonden afgedrukt, waaronder verzen van Rosa ter Beek én Guus Luijters. Die Rosa-verzen zijn dezelfde als op de foto in de Rottend Staal Online van 6-9 te zien zijn.
BLVD meldde over deze poëmen:

"Deze niet eerder gepubliceerde gedichten werden vorig jaar gevonden in een oude schoenendoos op de zolder van het voormalige huis van Rosa ter Beek aan het Amsterdamse Vondelpark.
Dichter Rosa ter Beek - geboren 1963, overleden 1993. Recent werk: In de zomer van 2002 verschijnt haar door Guus Luijters geschreven biografie."

In de zomer van 2002 is haar geboortedatum opeens in 1960 veranderd. Toch een beetje slordig van Guus Luijters, die zich tot de verschijning van het boek alle moeite getroost heeft Rosa ter Beek als echt personage te verkopen.

Wie het boek leest, bemerkt al snel dat het een roman is, waarin de fictieve biograaf Thomas van der Winde het over Rosa en zichzelf heeft. Wat op zich doet denken aan Tommy Wieringa's roman Alles over Tristan, waarin de hoofdrol voor een dichtersbiograaf is weggelegd. In tegenstelling tot Luijters heeft Wieringa geen enkele poging gedaan verzen van de dichter uit zijn roman, Viktor Tristan, ergens gepubliceerd te krijgen. En waarom ook? Wieringa heeft geen doorzichtige publiciteitsstunts nodig om zijn boeken verkocht en bekroond te zien. (Rottend Staal Online, 7-9-2002)

terug naar boven


BERNLEF LAAT J VALLEN

Amsterdam (ANP) - De schrijver bekend als J. Bernlef (pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman) zal voortaan werk publiceren onder de naam Bernlef, zonder voorletter J. Volgens de 65-jarige auteur zorgde de J alleen maar voor onnodige verwarring, zo deelde hij zaterdag mee.
De tien dagen geleden verschenen verhalenbundel Verbroken zwijgen is al op de markt verschenen onder de naam Bernlef. Ook bij eerder uitgebracht werk zal, bij herdrukken, de letter J verdwijnen.
"Het is eigenlijk min of meer vanzelf gegaan. De laatste jaren werd, op bijvoorbeeld affiches van lezingen, de letter J al vaker weggehaald. Dat vond ik eigenlijk wel goed", zegt de schrijver. Bernlef wordt in het dagelijks leven Henk genoemd en de J zorgde voor verwarring: ,,Dan werd ik ineens Jan genoemd of in België zeiden ze Jacques."
Bernlef, die een pseudoniem aannam om niet verward te worden met de in 1940 gestorven dichter H. Marsman, ontving verschillende prijzen voor zijn werken waaronder de P.C. Hooftprijs (1994) voor zijn poëzie en de AKO Literatuurprijs (1987) voor de roman Publiek Geheim. (ANP/Rottend Staal Online, 7-9-2002)

terug naar boven


TROUW BLUNDERT EN STORTVLOED AAN ROSA TER BEEKS

Epibreren - Omdat de redactie van de Rottend Staal Online vindt dat lasterblad Trouw het maar zelf moet uitzoeken (zie de Rottend Staal Online van 12 oktober 2001), is deze krant als enige landelijke Nederlandse krant gisteren niet op de hoogte gebracht van het 'Rosa ter Beek = Guus Luijters'-verhaal.
Dat resulteerde vandaag in de volgende canard:

Guus Luijters: Het korte leven van Rosa ter Beek L.J. Veen, Amsterdam, ISBN 9020404571; 256 blz.- € 15,50
Op haar drieëndertigste kwam de dichteres Rosa ter Beek om door een val in de Pyreneeën. Poëziekenner Guus Luijters kende haar, ook als minnares, en schreef een persoonlijke biografie. (Trouw, 7-9-2002)

Ondertussen wordt de redactie overstelpt door e-mails van dichters die ook gebruik willen maken van het pseudoniem Rosa ter Beek. Omdat het merendeel van de gedichten bestaat uit te doorzichtige plagiaatpogingen heeft de redactie besloten geen materiaal op te nemen van welke Rosa ter Beek dan ook. (Rottend Staal Online, 7-9-2002)

terug naar boven


NIEUWS OVER ONTHULLING SLAAT IN ALS BOM

Epibreren - Het nieuws dat Rosa ter Beek en Guus Luijtters dezelfde persoon zijn is met verbijstering te Amsterdam ontvangen. Een medewerker van de Veen Uitgevers Groep, die uit veiligheidsredenen anoniem wil blijven, reageerde: "Als Rosa ter Beek Guus Luijters zou zijn, dan zou ik dat toch (moeten) weten. Ik hoorde dat A.L. Snijders op de presentatie van het boek in zijn hoedanigheid als Rosa's leraar Nederlands heeft opgetreden. Dat is toch wel dubbel sterk: Luijters en Snijders die samen de boel flessen? Maar wat weet ik? Misschien houden ze ons wel voor de gek, daar bij Veen." (Rottend Staal Online, 7-9-2002)

terug naar boven


ROSA TER BEEK IS GUUS LUIJTERS

Epibreren - Rosa ter Beek is Guus Luijters. Dat concludeerde Bart FM Droog, Dichter uit Epibreren en tevens Stadsdichter van Groningen, vanmiddag. Deze conclusie is inmiddels door de uitgever van Rosa ter Beeks Nagelaten gedichten bevestigd.

Onze verslaggeefster Liesbeth van Dalsum vroeg hem hoe de ontdekking in het werk ging.

Droog: 'Bij het lezen van de Volkskrantsboekenbijlage Cicero, vrijdag 6 september 2002, viel mijn oog op de rubriek ISBN: "Toen Rosa ter Beek in 1991 haar poëziebundel De zachte zebra publiceerde, wees alles erop dat ze een succesvol dichteres zou worden, maar een dodelijk ongeval in de Pyreneeën maakte aan deze verwachtingen een eind. In Het korte leven van Rosa ter Beek (L.J. Veen; 15,50 euro) beschrijft Guus Luijters haar leven en haar poëzie."

Mijn belangstelling was gewekt. Ik zocht in mijn eigen onderzoek naar landelijk publicerende Nederlandstalige dichters uit de twintigste eeuw naar haar en vond niets. Kan gebeuren, dacht ik, het onderzoek is nog niet afgerond en ik zal ongetwijfeld dichters over het hoofd gezien hebben, naast de 3165 tot dusverre getraceerde. Dus zocht ik verder op www.google.com en vond slechts één pagina met iets over haar: een foto van de omslag van het literair tijdschrift Nymph, nummer 4, 2001, waarop twee handgeschreven gedichten van haar stonden afgedrukt.handgeschreven verzen, toegeschreven aan Rosa ter Beek

Bij de online-catalogus van de Koninklijke Bibliotheek niets over Rosa ter Beek dan een verwijzing naar Guus Luijters boek. Er waren in 1991 wel twee andere boeken met 'zebra' in de titel verschenen, De gulzige zebra, een verhaal van Mwenye Hadithi, en De zingende zebra van Marianne Noom, maar geen De zachte zebra.

Toen begon ik ernstig te twijfelen aan het bestaan van Rosa ter Beek. Dus naar boekhandel Scholtens Wristers gehold en het boek aangeschaft. De flaptekst meldt: "Rosa ter Beek (1960-1993) is de auteur van de inmiddels klassiek geworden dichtbundel De zachte zebra. Bij het verschijnen van het boek in 1991 werd de bundel door de kritiek en het publiek ingehaald als een nieuw geluid in de vaderlandse poëzie. (...) Tegelijk met Het korte leven van Rosa ter Beek verscheen bij uitgeverij 521 haar door Guus Luijters bezorgde bundel Nagelaten gedichten."

Met het boek in de hand rende ik naar de Groninger Openbare Bibliotheek, snelde naar een van de computerterminals en begon daar in de digitale krantenbak te zoeken. Daar vond ik in het Parool van 31 augustus een ingezonden brief van Anneke Leene, als reactie op een voorpublicatie uit het betreffende boek, in het Parool van 27 augustus. In het krantenarchief van de bibliotheek was ook dat stuk traceerbaar. Met weer erbij vermeld dat het een heuse biografie betrof. Ook in de grote Brinkmans Catalogus, waarin alle boeken die sedert de dertiger jaren van de 19de eeuw binnen Nederland verschenen vermeld staan, stonden geen publicaties van Rosa ter Beek vermeld.
Meer en meer begon ik te vermoeden dat de biografie Het korte leven van Rosa ter Beek géén biografie was, maar een roman.'

Van Dalsum: 'Is het een goede roman?'
Droog: 'Dat weet ik niet. Ik moet het boek nog lezen. Wat ik wel weet is dat het oogt als een biografie, inclusief een zeer uitgebreide bibliografie van vermoedelijk enkel fictieve werken en - heel ongebruikelijk voor een roman - een register. Het lijkt er een beetje op, maar dit is maar een theorie, dat Luijters wil meeliften op het succes van de jong gestorven dichteres Ingrid Jonker (1933-1965).

Hoe dan ook, het werd tijd voor een second opinion. Ik belde Menno Wigman, dichter, vertaler, bloemlezer en redacteur van het tijdschrift Awater. Hij vertelde dat Guus Luijters de Rosa ter Beek-gedichten voor publicatie aan Awater had aangeboden, maar dat de redactie, wijzer geworden na de heisa rond de Achterberg-falsificaties, de gedichten geweigerd had wegens sterke twijfel aan de authenticiteit ervan. Wigman, na research van alle Nederlandse literatuurrecensies vanaf 1890 tot en met 1997 - waarbij hij geen enkele vermelding van Rosa ter Beek was tegengekomen -, was er voor 99 procent zeker van dat Guus Luijters zélf Rosa ter Beek moest zijn.'

Van Dalsum: 'Ja, hallo! Dat kan toch helemaal niet, meer dan 100 jaar aan recensies doornemen?'
Droog: 'Wel, in de meeste bibliotheken kan je cd-roms raadplegen waarop vrijwel alle recensies staan. Je hoeft enkel de naam in te voeren, en binnen luttele seconden weet je of , zoals het boek claimt, Rosa ter Beek eens door de kritiek bejubeld is.
Anyhow, o
m 100 procent zekerheid te krijgen, belde ik daarna met uitgeverij L.J. Veen. Marie-Anne van Wijnen van Veen verklaarde: "Lees het boek en je zult alles weten."
Harold de Croon, uitgever van Beeks Nagelaten gedichten, antwoordde op mijn opmerking dat de biografie eigenlijk een roman is: "Dat klopt. Het is een roman waarin een biograaf vertelt over een dichteres. Guus Luijters en Rosa ter Beek zijn dezelfde persoon."
Waarmee de 100 procent duidelijkheid is bereikt. Naast onder anderen Pieter Boskma, Victor Vroomkoning, Ronald Ohlsen en Menno Wigman is Guus Luijters de zoveelste dichter die een vrouwelijk pseudoniem hanteert. Niets nieuws onder de zon, dus.'

Van Dalsum: 'Toch blijf ik het vreemd vinden. Ik publiceer toch ook niet onder een mannelijk pseudoniem?'
Droog: 'Misschien zou je dat eens moeten proberen.'
(Rottend Staal Online, 6-9-2002)

terug naar boven


DUITSE LITERATUURPRIJZEN VOOR NEDERLANDSE AUTEURS

Düsseldorf - De literatuurprijs van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen gaat dit jaar naar Arnon Grunberg. In de categorie proza trok hij met zijn gehele oeuvre aan het langste eind en ontvangt daarvoor 5000 euro. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.
Ook in de categorie poëzie was er een Nederlandse winnaar. Ilja Leonard Pfeijffer uit Leiden krijgt 3000 euro voor zijn werk. Hij deelt de onderscheiding met de Duitser Stan Lafleur. Pfeijffer bestempelt zichzelf als een "taal- en literatuurwetenschapper van alle talen", maar staat te Epibreren vooral bekend als plagiator en provocateur. (DPA/ANP/Rottend Staal Online, 6-9-2002)

terug naar boven


ZWERFKEIPOËZIE

In Drenthe worden de komende vier jaar dertien grote keien geplaatst met in elk een Nederlands gedicht. De dertien stenen (in elke Drentse gemeente één en één in Westerbork) geven een overzicht van de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw.
Het is een project van de stichting Monument OnzeTaal. De stenen worden geplaatst in het model van een wijzerplaat van een klok. De centrale steen staat in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Beeldhouwer Stef Stokhof de Jong voorziet de steen van de eerste strofe van gedicht 'De achttien dooden' van Jan Campert.
Om de twaalf jaar wordt een van de stenen voorzien van een strofe uit een gedicht van die periode, zodat de stenen ook een overzicht bieden van de Nederlandse poëzie van de eenentwintigste en begin tweeëntwintigste eeuw. (ANP/Rottend Staal Online, 6-9-2002)

terug naar boven


ACROBATIEK OP DE AFSLUITDIJK

Epibreren - Op de terugtocht van een optreden bij de COA-personeelsmanifestatie in de kolossale discotheek Hemkade te Zaandam bleek de blauwe Ford Focus huurwagen van De Dichters uit Epibreren wederom defecte dimlichten te hebben. Hoewel het een andere wagen dan de pechwagen van afgelopen zondag betrof, had ook deze Ford een goede 30.000 kilometers op de teller. Het defect kwam aan het licht bij het vallen van de duisternis, midden op de Afsluitdijk.

Omdat stoppen op de snelweg verboden is, klom Jan Klug bij een snelheid van 120 km/u uit het rechterzijraam en liggend op de motorkap plakte hij met gaffatape de koplampen af, zodat er veilig met groot licht doorgereden kon worden.

Hoewel De Dichters uit Epibreren al jaren zonder enig probleem hun epimobielen huren bij autoverhuurbedrijf Budget te Groningen, is dit dimlichtfalen hun danig in het verkeerde keelgat geschoten. Tjitse Hofman: "En ik had ze verdomme voor vertrek nog gezegd de koplampen te inspecteren!" Bart FM Droog: "Als dit betekent dat een Ford Focus al na 30.000 kilometer rijp voor de sloop is, is het zeker geen goede reclame voor Ford. Het is een grof schandaal!" Jan Klug: "Het is dat ik technisch hoog begaafd en uiterst koen ben, want anders waren we hup-plons in het IJsselmeer beland." (Rottend Staal Online, 6-9-2002)

terug naar boven


FUNCTIEOVERDRACHT

Vanmiddag draagt de derde huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, Gertjan Laan, het stokje over aan zijn opvolger, Guido van der Wolk, de vierde RuG-huisdichter. Hoewel de Groninger Stadsdichter onlangs eliminatie van statiedichters na beëindinging van hun functie bepleitte, om te voorkomen dat ze hun opvolgers voor de voeten lopen, is Laan niet van plan aan deze oproep gehoor te geven.
De ceremonie vindt om 17.00 uur plaats in Athena's Boekhandel te Groningen. Alle oud-huisdichters zullen gedichten voordragen, Gertjan Laan presenteert zijn bundel Badans en Guido van der Wolk zal eindelijk te weten komen waarom de jury juist hem verkoos uit de talloze kandidaat-huisdichters. (Rottend Staal Online, 5-9-2002)

terug naar boven


DEELDER SOLO IN DEELDERAMA

Rotterdam - Deelderama is de nieuwe theatersolo van J.A. Deelder. Na vier seizoenen innige samenwerking met true originals als Herman Brood en Bart Chabot, gaat Deelder weer zijn eigen weg. Met nieuwe Deelderiaanse verhalen, gedichten en ervaringen, waarbij zelfs vogels niet meer vogelvrij zijn, schiet Deelder erop los. Jules Deelder: meer dan een halve eeuw geleden als dichter geboren, ouder dan de stad waarin hij woont en met de taal als uitgangspunt laat hij zijn stem horen. Onnavolgbaar maar verstaanbaar. Het Nederlandse fenomeen Deelder op zijn best.
Waar J.A. Deelder dit seizoen optreedt is te lezen op zijn speellijst. (Rottend Staal Online, 4-9-2002)

terug naar boven


EXIT MAANDBLAD 'LETTEREN'

Hengelo - Na 16 jaar is er een einde gekomen aan de maandelijkse uitgave van Letteren - literaire agenda. Het nummer van juli/augustus 2002 was de laatste editie die verscheen.
Hoewel de belangstelling voor literaire activiteiten in het algemeen de laatste jaren alleen maar gegroeid lijkt te zijn, bleek de traditionele doelgroep van Letteren de laatste tijd steeds kleiner te worden. Alle pogingen tot vernieuwing ten spijt was het abonnee-bestand dusdanig geslonken, dat de exploitatie van het gedrukte maandblad al geruime tijd niet meer rendabel was. Dat betekent spijtig genoeg dat uitgeverij Biblionet heeft moeten besluiten de publicatie van het tijdschrift te staken.

De Letteren-website mag zich verheugen in een voortdurende belangstelling en zal daarom wél blijven bestaan. Met ingang van 1 augustus 2002 heeft hoofdredacteur Peter Kuipers afscheid genomen. Zijn werkzaamheden zijn overgenomen door Barbara Bakker. Zij zal zich blijven inzetten om de online literaire agenda zo informatief en zo compleet mogelijk te maken. De website is voor iedereen gratis toegankelijk en iedereen kan ook de electronische nieuwsbrief aanvragen, die wekelijks de literaire agenda per e-mail thuisbezorgt.

Literaire activiteiten te melden? Zend zo vroeg mogelijk alle relevante informatie naar de redactie van Letteren, bij voorkeur per e-mail naar redactie@letteren.net, maar indien gewenst mag het ook nog steeds per post: Letteren - Postbus 1246 - 7550 BE Hengelo.

Het grote verschil tussen de Letteren- en de Rottend Staal-agenda is dat op de laatste alleen poëzievoordrachten opgenomen worden. Zend aankondigingen van poëzievoordrachten dus naar redactie@letteren.net én droog@epibreren.com (zonder attachments!)
(Letteren/Rottend Staal Online, 4-9-2002)

terug naar boven


POETRY SLAM

Epibreren - In een zeer lezenswaardig artikel over Poetry Slam, door Joost Geerts, gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad (29-8) en in BN/De Stem (30-8) staat helaas vermeld dat het succesvolle verschijnsel Poetry Slam "hier te lande op de kaart gezet [is] door mensen als Ingmar Heytze, Hagar Peeters en het kwieke gezelschap Dichters uit Epibreren".

Echter, zover te Epibreren bekend, heeft Ingmar Heytze nooit en Hagar Peeters slechts eenmaal (in 1999) aan een Slam meegedaan. De Dichters uit Epibreren deden driemaal mee aan een Slam - buiten mededinging, overigens. Het succes van Poetry Slam is enkel en alleen te danken aan organisatoren te Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Arnhem/Nijmegen, Eindhoven en Heerlen/Roermond, de dichters uit het hele land en ook uit daarbuiten die op de Slams optreden en natuurlijk het publiek dat de Slams bezoekt en eraan deelneemt.

Het enige wat De Dichters uit Epibreren ooit actief gedaan hebben op het Poetry Slam-gebied is het naar Nederland halen van Duitse en Zwitserse dichters uit het Slamcircuit voor reguliere optredens, het opzetten van een overkoepelende, slecht onderhouden Nedervlaamse Poetry Slam-site, het presenteren van Slams en het af en toe berichten over Poetry Slams.
Binnen de 'kwieke' Dichters uit Epibreren zijn de meningen over Poetry Slam zeer verdeeld. Hofman vindt het in principe niets, Droog denkt dat het een mooie, extra kweekvijver is en Klug doet zijn naam eer aan door wijselijk te zwijgen, omdat de waarheid niet te doorgronden is. (Epibreren, 3-9-2002)

terug naar boven


KEIKO DUIKT OP TE EPIBREREN

Epibreren - Keiko, de zwaardwalvis uit de film 'Free Willy', is opgedoken in de Schelpwijkbaai aan de westkant van Epibreren. De tien meter lange walvis, die sinds zes weken na een lange gewenningsperiode weer in het wild leeft, speelde daar met kinderen en liet hen op zijn rug zitten.
Het bevalt hem kennelijk goed, want hij maakt geen aanstalten te vertrekken. Om bij de baai te komen moest de orka een afstand van ongeveer 2379 kilometer afleggen. Hij is sinds 1998 aan de kust van IJsland getraind om weer in het wild te kunnen leven. Dat kostte in totaal bijna 20 miljoen dollar. Te Epibreren liet hij zien dat hij toch nog een beetje filmster is.

Twee kinderen van twaalf jaar die met hun vader in de baai aan het roeien waren, zagen de orka zondag ineens opduiken. Volgens hun vader schrokken ze eerst wel, maar kregen ze al snel in de gaten dat het dier alleen maar wilde spelen. "Hij zwom naast en onder de boot en hij bleef de rest van de dag en de nacht voor het strand zwemmen. Het was duidelijk dat hij contact met mensen zocht."

Keiko werd als jong bij IJsland gevangen en vertoonde bijna twintig jaar kunstjes in amusementsparken in Canada en Mexico. Hij werd in 1998 naar IJsland teruggebracht nadat mensen die hem hadden gezien in de film 'Free Willy' uit 1993 een campagne voor zijn vrijlating waren begonnen. Nu is hij 25 jaar.

Niet iedereen in Epibreren is blij met de komst van Keiko. De Noorse walvisdeskundige Nils Øien vindt dat het dier maar beter afgemaakt kan worden omdat hij de winter in de baai niet zal overleven. Dat leidde tot hevige protesten onder met name de ingezetenen van Epibreren, die traditioneel zeer walvislievend zijn.
Lenie 't Hart, van de Zeehondencrèche Pieterburen, heeft zich nog niet uitgelaten over de slachting onder de zeehonden die Keiko momenteel aanricht. Zeehonden behoren namelijk naast haringen tot zijn favoriete voedsel. (Rottend Staal Online, 3-9-2002)

terug naar boven


HALEWIJNPRIJS 2002 VOOR TOMMY WIERINGA

Epibreren - Onze medewerker Tommy Wieringa kreeg vandaag de blijde boodschap dat hij voor zijn meeslepende roman Alles over Tristan (Bezige Bij, 2002) de Halewijnprijs 2002 ontvangt. Hij zei daarover tegen een onzer verslaggevers: "Ik ben erg blij. Het is de eerste literaire prijs die mij ten deel valt."
De prijs bestaat uit een hem onbekend geldbedrag en een sculptuur. De auteur vreest met grote vreze dat het een werkje van Kees Verkade betreft. Alles over Tristan is ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2002.
Eerder kregen o.a. onze medewerker Adriaan Jaeggi (2000), Halil Gür (1991), Arjen Duinker (1993), Gijs IJlander (1994 of 1995), Allard Schröder (1995 of 1996), Esther Jansma (1998) en Pam Emmerik (2001) de Halewijnprijs. Deze literatuurprijs kent Roermond toe aan een talentvol auteur die meer belangstelling verdient.

Welingelichte bronnen melden dat aan de prijs een bedrag van 1000 euro verbonden is en dat het beeld best te pruimen is.(Rottend Staal Online, 3-9-2002)

terug naar boven


ENGELENBAK HEROPENT MET MAARTEN VAN ROOZENDAAL

Amsterdam - Theater De Engelenbak in Amsterdam gaat na een ingrijpende verbouwing op 14 september weer open. Onze medewerker Maarten van Roozendaal en Egon Kracht treden die avond op, en ook burgemeester Cohen is aanwezig.
Het dak van het theater ligt nu ruim drie meter hoger dan in de oude situatie. Ook de loopbruggen aan het plafond, de lichtcabine, alle elektrische installaties en de decortoegang zijn nieuw. Volgens het theater, vooral bedoeld voor amateurtoneel, bleef de intieme sfeer behouden.
De gemeente Amsterdam ondersteunde de werkzaamheden financieel. Tijdens de verbouwing verhuisden de voorstellingen tijdelijk naar theater Klein Carré. Op 19 september is in De Engelenbak de eerste toneelvoorstelling te zien. Theatergroep Toetssteen speelt dan het stuk 'Multatuli & Ik'. (ANP/Rottend Staal Online, 3-9-2002)

terug naar boven


PECH VOOR EPIBREREN

Epibreren - Voor de eerste maal in het achtjarig bestaan van De Dichters uit Epibreren werd een epimobiel gisteravond getroffen door pech, op de terugweg van een optreden te Rotterdam. Kort na het passeren van Huizen merkte de chaufferende Tjitse Hofman op dat de lichtbundel voor de blauwe Ford Focus wel erg spaars was. Omdat de A27 tussen Huizen en Almere geen parkeerplaatsen kent kon eerst op het legendarische tankstation Lepelaar aan de A6 tussen Almere en Lelystad gestopt worden.
De reddingsbergingswagenman die het verhuurbedrijf vervolgens op de gestrande epimobilisten afstuurde concludeerde na een half uur prutsen dat beide dimlichten kapot waren. "Piekspanning: het ene lampje geeft de geest, waardoor het andere lampje een fatale knal krijgt. Net als bij het sterven van eeneiïge tweelingen, maar dan anders."
Omdat ook hij geen reservelampjes bij zich had en tankstation Lepelaar al gesloten was werd er vervolgens in konvooi naar een pomp in Lelystad gereden, maar ook daar geen reservelampjes. "Afplakken, dan maar", stelde Jan Klug voor. De reddingsbergingswagenman liep naar zijn kolossale truck, pakte een rol tape en met door Klug ter beschikking gestelde wegwepzakdoekjes en de tape plakten de redder en Klug de koplampen af. Hierna kon op veilige wijze het groot licht gevoerd worden zonder tegenliggers te verblinden. Zonder verdere problemen werd het eiland in het holst van de nacht bereikt. (Rottend Staal Online, 2-9-2002)

terug naar boven


AWATER

Groningen - Een welingelichte bron uit Beijum meldt dat het tweede nummer van Awater inmiddels verschenen is. Waarin o.a. een interview met Remco Campert en ruim baan voor Alfred Schaffer en Antjie Krog. (Rottend Staal Online, 1-9-2002)

terug naar boven


het nieuws van nu

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.
terug naar boven

Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief