DUBIEUZE SCHRIJFWEDSTRIJDEN (DEEL ZOVEEL)

Epibreren - Vanuit Vlaanderen werden we geattendeerd op het bestaan van de Jeanne Vande Putteprijs van Uitgeverij Zuid & Noord, die ook bekend staat als de poëzieprijs van de stad Blankenberge.
Net als bij de Strellus Poëzieprijs en Strellus Prozaprijs verplichten deelnemers aan de poëziewedstrijd zich twee 'wedstrijdbundels' te kopen.
Het is bij de redactie niet bekend of ook bij deze poëziewedstrijd alle inzendingen in de wedstrijdbloemlezing worden opgenomen . Ons advies: niet aan deelnemen. (Rottend Staal Online, 30-6-2003)

terug naar boven


EERSTE OOGST KOMKOMMERTIJD BINNEN

Epibreren - De grote vreugd werd ietwat getemperd door een klein berichtje in de Volkskrant, vanochtend: "Vanaf vandaag verschijnt de Volkskrant acht weken in zomergedaante. (...) Op zaterdagen worden de katernen Cicero, Media, Wetenschap, Gezond en Traject gebundeld in de zomerse bijlage Intermezzo."
Dus de komende acht vrijdagen geen boekenbijlage bij de Volkskrant. De lezers zijn gewaarschuwd. (Rottend Staal Online, 30-6-2003)

terug naar boven


KOMKOMMERTIJD BEGONNEN

Epibreren - Tot grote vreugd van dichtend Nederland is gisteren de komkommertijd begonnen. De tijd waarin de media zó om nieuws te springen zitten, dat elk poëtisch initiatief garant staat voor grote stukken in de verzamelde kranten.
(Rottend Staal Online, 28-6-2003)

terug naar boven


BOEKPRESENTATIES MEDEWERKERS

Groningen/Amsterdam - Dit weekend presenteren twee van onze medewerkers hun nieuwste boeken. Vanavond, in Het Viaduct te Groningen onthult Karel ten Haaf zijn tweede roman, Geen zomer meer (uitgeverij Passage) en zondag viert Tsead Bruinja feestelijk de geboorde van zijn vierde dichtbundel Dat het zo hoorde (uitgeverij Contact) in Perdu te Amsterdam. Deze vierde bundel is Bruinja's Nederlandstalige debuut: zijn eerdere werken verschenen in het Fries bij uitgeverij Bornmeer.
Zie de optredenslijst voor alle details van de presentaties. (Rottend Staal Online, 27-6-2003)

terug naar boven


GEDICHT TJITSE HOFMAN OP BBC WORLD SERVICE

Londen - In juli zendt de BBC World Service het gedicht 'Vuur' van Tjitse Hofman uit, in de vertaling zoals die gemaakt is door John Irons. De uitzending geschiedt in het kader van de programmaserie
'Discovery On Fire'.
'Vuur' is een van de oudste gedichten van Tjitse Hofman, en stamt uit circa 1994. Het is te lezen in de bundel TV 2000 (Passage, 1999). Komend najaar verschijnt Hofmans tweede bundel.

Al eerder gaf de BBC-radio ruimte aan poëzie uit Epibreren. Medio vorig jaar was Bart FM Droog te horen in een item over 'performing poetry in the Netherlands' en bij de eerste Dichters uit Epibreren-tour in het Verenigd Koninkrijk in 1997 zond BBC North een vraaggesprek met alsmede een gedicht van een der Epibranten uit.
(Rottend Staal Online, 27-6-2003)

terug naar boven


POSTUME HANS WARREN HOMEPAGE

Leiden? - Ronny Boogaart & Eric de Rooij beheren sedert augustus de 'Hans Warren Homepage', een aardige site met het laatste nieuws over alles wat met Hans Warren samenhangt.
(Rottend Staal Online, 27-6-2003)

terug naar boven


DE BESTE BOEKHANDELS VOOR LITERATUUR

Amsterdam - De redactie van Literatuur - Magazine over Nederlandse letterkunde heeft in een niet representatieve steekproef aan vijf boekhandels een topscore van drie sterren toegekend. Het gaat om Athenaeum (Amsterdam), Scholtens Wristers (Groningen), Athenaeum (Haarlem), Donner (Rotterdam) en De Tille (Leeuwarden).
Deze steekproef staat helaas niet online. In Het Boekblad Online is echter een samenvatting van deze steekproef te lezen.
(Rottend Staal Online, 26-6-2003)

terug naar boven


TSJECHEN WETEN RAAD MET HANGJEUGD

Praag
(ANP) - Onder luid gejuich van een buslading Epibreerder toeschouwers op de publieke tribune heeft de rechtbank in de Tsjechische hoofdstad Praag woensdag twee scholieren uit Zoetermeer (16 en 17 jaar) veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar. De rechter acht hen schuldig aan het met geweld beroven van een Tsjechische vrouw.
De leerlingen maakten deel uit van een groep van 46 scholieren uit 4 havo en 5 vwo van het Erasmus College in Zoetermeer, die half mei op schoolreis in Praag was. De jongens verlieten in de nacht het pension waar ze verbleven, en beroofden een Tsjechische vrouw. De politie hield ze later aan.
De scholieren stellen dat ze hebben gehandeld in een opwelling, onder invloed van drank. De Tsjechische rechter wilde van dergelijke verzachtende omstandigheden niets weten.

De Tsjechische advocaat van de scholieren heeft direct na de uitspraak hoger beroep aangetekend. Het is echter niet zeker dat de zaak nog een keer voorkomt. Als ze in hoger beroep gaan, moeten de baldadige Zoetermeerder hangjongeren in de Tsjechische gevangenis blijven. De advocaat van het duo had gevraagd of de jongens het hoger beroep in Nederland zouden mogen afwachten. De rechter wees dit verzoek af.

Volgens de woordvoerder van de jongens is het mogelijk verstandiger om toch af te zien van hoger beroep. In dat geval kunnen de jongens hun straf hoogstwaarschijnlijk in Nederland uitzitten en komt er een einde aan een periode van onzekerheid. Donderdag gaan de ouders van de jongens de situatie met de advocaat bespreken op de ambassade van Nederland in Praag.

Te Epibreren heeft men om dergelijke uitwassen te voorkomen de preventieve jeugdhechtenis ingevoerd. Alle jeugdigen die de leeftijd van 12 jaar bereiken worden opgesloten op de Bajeswerft, waar ze tot hun 18de aan een strak regime onderworpen zijn. Ze worden o.a. ingezet in het dierenmeppen, zodat de stranden van het eiland zeehond- en walvisvrij blijven, en in verzorghuis Vergane Glorie, waar ze rolstoelen mogen duwen.
(Rottend Staal Online, 25-6-2003)

terug naar boven


UITGEVERIJ 521 PAKT UIT

Amsterdam - Twee nieuwe delen in Komrij's Sandwich-reeks en het eerste exemplaar van alweer een nieuwe reeks, de Bergen-reeks, in de zomeraanbieding van de sympathieke Uitgeverij 521.

Sandwich-reeks #3 is de debuutbundel Nu nog volop ventilatoren van Bas Belleman (1978). Belleman studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Maastricht. Hij is columnist voor dagblad De Gelderlander, medewerker van het Filosofie Magazine en interim-projectleider bij het bureau van het Poetry International Web.

Sandwich-reeks #4 is getiteld O.C.F. Hoffham – Gedichten. Maar liefst tien gedichten nam Gerrit Komrij in zijn bloemlezing van de poëzie uit de zeventiende en achttiende eeuw op van de Nederlands schrijvende Duitse dichter O.C.F. Hoffham (1744-1799). Hoffham is een merkwaardig geval in onze letterkunde: uit Duitse ouders geboren in Küstrin (thans Kostrzyn aan de Pools-Duitse grens) en tot zijn tiende aldaar woonachtig. Vervolgens kwam hij onder de hoede van zijn oom, een Amsterdamse koopman, en werd in Nederland naar een Franse kostschool gestuurd. Daarna was hij zestien jaar lang werkzaam in Amsterdam (in die periode zette hij zijn eerste schreden op het literaire pad) en ten slotte keerde hij in 1773 naar zijn vaderland terug waar hij in 1780 in het huwelijk trad en de rest van zijn leven is blijven wonen. Heel zijn oeuvre (naast de Slaapdichten o.a. nog een Proeve eener theorie der Nederduitsche poëzy, 1788) schreef hij in het Nederlands.
Dit deel is van een inleiding door Komrij voorzien.

De Bergen-reeks is opgezet door het Bert Schierbeekfonds en Uitgeverij 521 om essays te publiceren die in brede zin verband houden met het huis van Adriaan Roland Holst te Bergen, Adriaan Roland Holst, Bergen en omgeving en de schrijvers en dichters die er vroeger kwamen of die er thans verblijven.

Het eerste deel, Mijn tweede huid, is door Jan van der Vegt geschreven ter gelegenheid van de ingebruikneming van het huis aan de Nesdijk 7 in Bergen. Van der Vegt (1935) schreef eerder de biografie van Hans Andreus en recent verscheen Zes winters aan zee: liefde en rekenschap bij A. Roland Holst. In 2000 publiceerde hij A. Roland Holst, Biografie.

Adriaan Roland Holst werd op 23 mei 1888 geboren in Amsterdam en stierf op 6 augustus 1976 in Bergen, waar hij op de Algemene Begraafplaats begraven ligt. In 1921 betrok hij het huis aan de Nesdijk. Hij schreef daar zijn belangrijkste bundels, waaronder De Wilde Kim (1925) en Winter aan zee (1937) Vierenveertig jaar, precies de helft van zijn leven, is Roland Holst de bewoner van het huis Nesdijk 7 in Bergen geweest. Op 19 juli 1921 kon hij het betrekken, omstreeks de paasdagen van 1965 besloot hij het voorgoed op te geven. Het essay Mijn tweede huid vertelt de geschiedenis van dit bijzondere huis en de invloed ervan op leven en werk van A. Roland Holst.
(Rottend Staal Online, 25-6-2003)

terug naar boven


'DE 27STE', ZEI DE RECHERCHEUR

Amsterdam - Op zijn weblog doet onze medewerker F. Starik verslag hoe onze medewerker Simon Vinkenoog een eenzame Nigeriaanse bolletjesslikker uitvaart, inclusief het gruwelijke stervensverslag. (Rottend Staal Online, 25-6-2003)

terug naar boven


LITERATUUR EN BEELD OP LOWLANDS

Biddinghuizen - In het programma Beeldspraak, Literatuur in de beeldcultuur, dat op 30 en 31 augustus om 11.00 uur in de Echotent tijdens Lowlands plaats vindt, treden net als in de voorgaande jaren weer een groot aantal Rottend Staal-medewerkers op. Dit jaar zijn dat Het venijnig gebroed, Jan Klug, Maria Barnas, Serge van Duijnhoven (bijgestaan door Gabriël Kousbroek), Daniël Dee & de M*d*kl*nk*rs en F. Starik. Tevens treedt Bellissima op. De presentatie is in handen van onze medewerker Vrouwkje Tuinman. (Rottend Staal Online, 25-6-2003)

terug naar bovenSCHAT IN DRENTHE

Nieuw-Dordrecht - Gisteren bracht ik een bezoek aan Jans Brands, de 70-jarige verzamelaar die in de loop van zijn leven zijn ouderlijke boerderij volgestapeld heeft met boeken, manuscripten, gebruiksvoorwerpen, Drenthiana, fotocollecties, munten, penningen en curiosa.
In deze wonderbaarlijke collectie, die momenteel geïnventariseerd wordt door medewerkers van de Provinciale Bibliotheekcentrale Drenthe en waarvan fragmenten te zien zijn in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en vanaf zaterdag 28 juni tot en met 15 augustus in het Centrum voor Beeldende Kunst te Emmen - de expositie 'Uitvaart en gedenken' - bevinden zich voorwerpen die elke poëzieliefhebber doen watertanden: 14de en 15de eeuwse manuscripten met onbekende Middel-Nederlandse en Limburgse gedichten, een exemplaar van Hendrik de Vries' eerste, in eigen beheer uitgegeven bundel Het gat in Mars en het Milagrat (1917), alsmede alle edities van 'The next call', het tijdschrift van H.N. Werkman uit de jaren twintig, inclusief alle omslagen.

De kern van de verzameling is het verhaal achter elk object. En over elk voorwerp heeft Jans Brands een boeiend verhaal te vertellen. De collectie is tot en met 26 oktober 2003 elke zater- en zondag te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur. Daarbuiten op afspraak voor groepen van minimaal 10 personen. Reserveringen: 0591-31.26.13 of 06-15.69.86.77. Adres: Herenstreek 11, Nieuw-Dordrecht.

De collectie Jans Brands zal voor de toekomst behouden blijven. De Stichting Nieuw Dordrecht Historisch en Cultureel streeft ernaar een studiecentrum in en om de boerderij te bouwen. Waarmee de gemeente Emmen eindelijk weer een historisch informatiecentrum krijgt. (Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 24-6-2003)

terug naar boven


BUNDELPRESENTATIE IN LELYSTAD

Lemmer - Morgen, op 24 juni verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap (De Bezige Bij) een nieuwe bundel van onze medewerker Job Degenaar: Huisbroei. Het boek zal dan tussen 16.00 en 17.30 uur feestelijk met zang, poëzie, drank en hapjes worden gedoopt in de aula van ROC-Flevoland (Agorawagenplein 1) in Lelystad. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan de Commissaris van de Koningin van Flevoland, mr. M.J.E.M. Jager. (Rottend Staal Online, 23-6-2003)

terug naar boven


JEAN-PAUL FRANSSENS OVERLEDEN

Amsterdam - Schrijver, schilder en dichter Jean-Paul Franssens is donderdag 19 juni op 65-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Dat heeft zijn redacteur bij uitgeverij De Arbeiderspers, P. Nijssen, vrijdag bekendgemaakt.
De tot operaregisseur opgeleide Franssens (Groningen, 1938) debuteerde in 1981 als schrijver met de novelle De Wisselwachter, die door de verfilming door Jos Stelling een van zijn bekendste titels werd.
Hij publiceerde de volgende dichtbundels: Lilis (Arbeiderspers, Amsterdam, 1982) Oefening voor de Zondagmorgen (Arbeiderspers, Amsterdam 1983), Villa Arcana (Arbeiderspers, Amsterdam, 1986) en De Ierse Schoonheidskoningin (Contact, Amsterdam, 1990).
Met hem is een markant verteller heengegaan. (Rottend Staal Online, 22-6-2003)

terug naar boven


JO SHAPCOTT OP SLOTAVOND POETRY INTERNATIONAL

De dichter Jo Shapcott, een van de grote namen uit de hedendaagse Britse poëzie, zal op vrijdag 20 juni de Deense dichter Inger Christensen vervangen. De voordracht van Christensen komt wegens ziekte te vervallen.
In het werk van Jo Shapcott (Londen, 1953) is er vaak sprake van het buitengewone dat door haar tot iets vanzelfsprekends wordt gemaakt. Het onverwachte speelt in haar gedichten een grote rol en het ontbreekt haar daarbij niet aan onderwerpen en ideeën. Wat grappig en speels begint kan plotseling in het tegendeel veranderen. Zij houdt ervan zaken binnenstebuiten te keren en maakt daarvoor van vele middelen gebruik.
Jo Shapcott is de eerste Britse dichteres die tweemaal de eerste prijs in de National Poetry Competition won, in 1985 met haar gedicht 'The Surrealist's Summer Convention Came to our City'’ en in 1991 met 'Phrase Book'. Shapcott debuteerde in 1988 met haar bundel Elecroplating the Baby (1988). Haar laatste bundel is Her Book: Poems 1988-1998 uit 2000.
(Eefke Voeten, Rottend Staal Online, 20-6-2003)

terug naar boven


POETRY INTERNATIONAL SLAM!

Rotterdam - Op woensdagavond vond de vijfde Poetry International Slam! plaats, voor mij het hoogtepunt van Poetry International. Topperformers van over de hele wereld zijn voor deze Slam die nooit een Slam is, maar altijd een wervelende poëzieshow met spetterende en veelzijdige voordrachten is, naar Rotterdam gehaald en zorgen elk jaar weer voor een heugeniswaardige avond in een steevast volgepakte Kleine Zaal van de Schouwburg.
Voor de show schoof ik aan bij het diner, en hoorde opmerkelijk oud nieuws van de Australische dichter Jayne Fenton Keane. Ze vertelde dat de eerste Poetry Slams al in 1982 op Tasmanië gehouden werden, ruim drie jaar voordat de Amerikaan Marc Smith Poetry Slam in de States introduceerde. De Poetry Slam-geschiedenis dient dus herschreven.
Onder het eten waren de deelnemers aan de Slam opmerkelijk eensgezind in hun opinie over Poetry Slam: op de lange duur zorgen de Slams voor slechte, op effectbejag gemaakte gedichten. In landen als de Verenigde Staten en Duitsland zijn er dichters die van het winnen van Slams leven. Om te winnen schrijven ze veelal gedichten over seks, met veel stand-up comedy elementen, die garant staan voor de hoogste punten. Maar die niet noodzakelijkerwijs op papier overeind blijven. Poetry Slam is evenwel een goede leerschool: wie bestand is tegen de vaak debiele publieksbeoordelingen kan elk publiek aan.

De Zwitser Tom Combo beet 's avonds de spits af. Na een absurde Engelstalige inleiding bracht hij een Duitstalig gedicht over ondermeer aquariumvissen, waarin een prachtregel als 'Menschen sind wie Möbel' voorkwam. Zijn tweede tekst bracht hij zingend.
Jayne Fenton Keane bracht een ijzersterk gedicht dat begon met 'I am a wordwhore' en eindigde met 'I am a slut for language'. Af en toe ging haar voordracht over in exaltische zang.
Als derde betrad de Duitser Sebastian Krämer het met zand bedekte podium en begon een spel met de vijf microfoonstandaards die er voor de respectievelijke dichters waren opgesteld, waarbij het eigenlijk als eerste de interactie met het publiek aanging. Terwijl hij zijn 'apocalyptisch liefdesgedicht' voordroeg liep hij door het publiek, hurkte voor sommige mensen, sprak zijn woorden en kwam tot een climax.
De Britse Karen Hayley gaf een waanzinnig strakke voordracht weg, met twee gedichten over (ex-)minnaars. Gedurfde straattaal, kurkdroge maar zeer humoristische inleidingen en een uitstraling om 'u' tegen te zeggen. Zeer cool, en wie haar wil horen en zien kan, naar het schijnt, dat dagelijks via MTV doen. De Nederlandse Erik Jan Harmens sloot het eerste blok af, met zijn typisch tragi-absurdistische gedichten. Als ik hem zie optreden sluit ik vaak mijn ogen en vorm zijn woorden tot beelden om, waardoor ik een soort lachwekkende horrorfilm beland. Retestrak en altijd goed.
Na Harmens begon het weer opnieuw. Combo bracht een Franstalig vers over liefde tussen mismaakten, Fenton Keane bracht een, naar haar zeggen, jazzfunkfusionpoëem, Krämer pakte het programmaboekje erbij en begon te vertellen hoe mooi hij de vertaling van zijn gedicht vond en deed dat gedicht vervolgens niet, omdat 'er geen reden is om het te doen, want jullie kunnen het nu lezen'.
Hayley bracht een vers over een fabuleuze one-night stand met ene Edward en Harmens deed weer enkele van zijn karakteristieke verzen, waarna onder aanvoering van presentator Rik Maverik en dj Marco Braun alle dichters op Hayley na een gemeenschappelijk 'beatgedicht' uitvoerden. Niet tot ieders vreugd: twee rijpere dames verlieten gebelgd kijkend de zaal.

Het publiek was eigenlijk te mak, deze eerste set. Of dat kwam door een te laag alcoholgehalte of omdat ze dicht opeengepakt op een tribune zaten, hetgeen de schuchterheid verhoogt, durf ik niet te zeggen. Wel dat een publiekscaféopstelling, met tafeltjes en stoelen doorgaans zeer sfeerverhogend werkt, helemaal als er ook nog een barretje de zaal in gereden word.

Na de eerste Slam-sessie woonde ik de voordrachten van de C. Buddingh'-prijs genomineerden voor. In een zeer lege Grote Zaal traden Norbert de Beule, Sieger M. Geertsma, Jane Leusink en Hanz Mirck voor het voetlicht, gepresenteerd door Edward van de Vendel die ze kundig introduceerde en kort interviewde.
Het was heel jammer dat er weer zo'n vervloekte katheder voor de optredenden was neergezet: de meeste dichters verschuilen zich - vaak ongewild - achter zo'n ding en de hele uitstraling wordt doods. Katheders zijn geschikt voor uitvaartceremonies, niet voor theatervoordrachten. In het geval van Geertsma, die een overigens sprankelende voordracht weggaf, was de aanwezigheid van dat ding het jammerst: normaal gebruikt hij het podium, beweegt ten volle en weet hij het publiek te mesmeriseren, maar nu zat hij vast aan dat onding en de eraan bevestigde microfoon.

Ik had al dagen tevoren, uit twee bronnen, vernomen wie de prijs zou krijgen, dus ik was weinig verrast toen jury-voorzitter Ilja Pfeijffer bekend maakte wie de prijs kreeg. Ik was ook weinig verrast dat de juryvoorzitter zei dat alle niet genomineerde debuutbundels van het afgelopen jaar bagger waren. De man schijnt niet anders te kunnen dan af te geven op het werk van andere dichters, tenzij dit hem uit opportunistische overwegingen even niet uitkomt. Zoals bij deze prijsuitreiking. Maar soit: het was een leuke avond, die zich tot de vroege ochtend in een hotelkamer in het Atlanta Hotel voortzette. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 20-6-2003)

terug naar boven


CD MET GEDICHTEN GERRIT KOUWENAAR

Rotterdam - Op donderdag 26 juni presenteert de groep muse conNAction in samenwerking met de Bibliotheek Breda haar nieuwste cd, 'voorgoed het ogenblik', met twee concerten in de concertzaal van De Nieuwe Veste, Molenstraat 6 te Breda. Deze cd is een hommage aan Gerrit Kouwenaar en uitgegeven ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. De dichter is tijdens de concerten aanwezig en zal gedichten voorlezen. De Bredase wethouder Adank opent de avond.

De cd 'voorgoed het ogenblik' is ontstaan uit een intense ontmoeting tussen de taal van Kouwenaar en de muziek van muse conNAction (Noortje Korst, zangvoordracht, en Annemiek van de Geijn, piano). De titel is een zinsnede uit 'dichters muzikanten', het gedicht dat Kouwenaar schreef ter inleiding van hun vorige cd 'teer in de tijd'. Uit zijn oeuvre zijn dertien gedichten geselecteerd, waarvan hij er op de cd twee voorleest. De overige elf gedichten worden gespeeld door muse conNAction. Muse conNAction beschouwt het werken met de gedichten van Kouwenaar en de prettige samenwerking met hem als een inspirerend voorrecht.

Op de 26ste zijn er twee concerten. Het eerste begint om 20.00 uur, het tweede om 21.30 uur. Nadere informatie: www.cultuur.breda.nl, 076 – 529 95 95, of email: cultuurpunt@breda.nl (Rottend Staal Online, 20-6-2003)

terug naar bovenC. BUDDINGH'-PRIJS VOOR JANE LEUSINK

Rotterdam - Op Poetry International is gisteren de C. Buddingh'-prijs aan Jane Leusink uitgereikt, voor haar boek Mos en gladde paadjes. Dat was natuurlijk geen verrassing meer voor mij... Later zal ik wat meer vertellen over wat ik op het festival mee heb gemaakt, maar ik moet eerst even van de reis Rotterdam - Epibreren bijkomen.
Ach, voor ik het vergeet, natuurlijk de hartelijke felicitaties van de redactie van de Rottend Staal Online, Jane!

De prijs voor nieuw dichttalent bedraagt 1200 euro. Volgens de jury vertoont de poëzie van Leusink een 'bewonderenswaardige neiging tot precisie'. Leusink schrijft verder 'krachtige, muzikale, ritmische poëzie die to the point is en leeft.'
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 19-6-2003)

terug naar bovenVANDAAG OP POETRY INTERNATIONAL (2)

Rotterdam - Onze medewerkers Erik Jan Harmens en Tom Combo zijn respectievelijk uit Landsmeer (Nederland) en Winterthür (Zwitserland) ingevlogen ter participatie aan de vijfde Poetry International Slam! Combo, een schat van een man, was eerder in Nederland te zien tijdens de All Star Slam Tour 2001.
De Rotterdamse Slam, welke zich doorgaans ontpopt als een wervelende dichtperformance-show
waarin geen sprake is van een wedstrijdelement, is een absolute aanrader om te bezoeken. Want naast de gemelde Rottend Staal-medewerkers zijn ook Karen Hayley (Groot-Brittannië), Jayne Fenton Keane (Australië) en Sebastian Krämer (Duitsland) te bewonderen. De presentatie wordt als vanouds door de sympathieke Rik Maverik en DJ Marco verzorgd.

Ook verheug ik me erop eindelijk eens Jane Leusink te mogen horen voordragen. Bij een boekpresentatie te Den Haag, anderhalf jaar geleden, introduceerde de amabile Remco Ekkers haar aan me, maar tot dusverre bleef het daarbij. Ze is net als onze medewerkers Mirck en Geertsma en de joviale Vlaming De Beule genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs, die vanavond uitgereikt wordt. Wat me ook verheugt is dat deze uitreiking gepresenteerd wordt door de flamboyante oud-Zuidlaarder dichter Edward van de Vendel, die ik echt ben gaan missen sinds zijn vertrek uit het Noorden.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 18-6-2003)

terug naar boven


WEER SCANDINAVISCHE MEGA-ORDER VOOR UITGEVERSGROEP JONGBLOED

Culemborg - Het Boekblad maakt melding van een wederom grote exportorder voor de Christelijke uitgeversgroep Jongbloed uit Heerenveen. Ditmaal gaat het om 250.000 Zweedse liedboeken, voor een bedrag van één miljoen euro. Of deze liedboeken allemaal bestemd zijn voor één weeshuis, zoals met de Deense order waarover we op 7 januari berichtten is ter redactie onbekend.
(Rottend Staal Online, 18-6-2003)

terug naar bovenVANDAAG OP POETRY INTERNATIONAL


Rotterdam - Ik verheug me zeer op de voordracht van de door mij zo bewonderde Ruben van Gogh, de hommage aan Nijhoff door Ramsey Nasr en het interview met Jaap Blonk, dat vanmiddag in de zonovergoten tuin van Schouwburgcafé Floor zal plaatsvinden. Voor Van Gogh en Nasr moet ik nog tot vanavond zitten soppen.
Hoogtepunt van gisteren was voor mij het gesprek met dichter/vertaler Willem Groenewegen, die geïnterviewd werd door webredacteuren van het zwaar overschatte www.poetryinternational.org.
Zelden heb ik dusdanig diepzinnige antwoorden gehoord: ik heb er de hele avond over lopen nadenken en miste daardoor het hele avondprogramma, waarin ondermeer Rottend Staal-medewerker Albertina Soepboer voordroeg.
Op de afterparty luisterde ik een gesprek van enkele dronken dichters af en hoorde wie morgen de C. Buddingh'-prijs gaat krijgen. Waarmee ik voor een groot dilemma sta: ga ik, sterverslaggeefster van de Rottend Staal Online, scoopen met de primeur en me daar de eeuwigdurende woede van de organisatie mee op de hals haal, of doe ik mee met het valse koor van schijnheilige quasi-verbazing dat na de uitreiking zal losbarsten? Ik kies voor het laatste. Wel belde ik die aardige jongeman van de Ommelander Courant zijn bed uit, maar dat is weer een heel ander verhaal.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 17-6-2003)

terug naar boven


MEDEWERKERS VERHUIZEN

Groningen - Onze medewerker Tsead Bruinja, wiens Nederlandstalige poëziedebuut Dat het zo hoorde op 29 juni bij uitgeverij Contact verschijnt, is gisteren als eerste van zijn familie van het Noorden naar het Amsterdamse verhuisd.
Zijn luxe grachtenpand te Groningen, waar eerder onze medewerker Karel ten Haaf resideerde, blijft evenwel voor de literatuur behouden: de Groninger Stadsdichter heeft het per decreet gevorderd en verkeert momenteel in de overgangsfase van Violenstraat naar Lodewijkstraat. (Rottend Staal Online, 17-6-2003)

terug naar boven


PINDACONCERTEN

Utrecht - Onze medewerker en multitalent Kees Wennekendonk organiseert regelmatig culturele bijeenkomsten in zijn fraaie werfkelder, onder de noemer 'Pindaconcert. Afgelopen zondag, tevens 'culturele zondag' te Utrecht, was er weer eentje, en over wat daar gebeurde bericht hij:

Zonder dralen valt te stellen dat met het Pindaconcert van 15 juni het niveau van de culturele zondag 'Het Neusje van de Zalm' ruim 160 duim is opgetrokken. Buiten mededinging natuurlijk. Dat spreekt vanzelf.
Een verlaat begin ging vlekkeloos over in op onnavolgbare wijze door Arjan Witte gespeeld stuk uit 'Also Sprach Zarathustra' (geboren Fries), en intieme voordrachten over de liefde van Vrouwkje Tuinman en Frank Starik, waarbij gezegd moet worden dat Frank zijn ranzigste teksten achterwege heeft gelaten. Wij kregen er een warme smartlap voor in de plaats. Marjanne Verbrugge raakte god en genot met engelstalig eigen werk op vleugel, Desmond Haneveer had weer fijne vertalingen en nieuwe teksten op Ealsmuziek, Jan Suschitsky vertoonde ritmische beeldencomposities op het bijna witte, door cinematofiele vliegen en onze grote ogen enthousiast bezochte witte doek. Later op de middag werd dit met een door Jan met verve en Swung gezongen lied uit het oeuvre van Brecht over de 'sexuellen hörigkeit' van de man aangevuld, de gastheer in complete perplexiteit achterlatend. Maar het paste bij nader inzien gelukkig prima met de bril die ik voor hem had ontworpen, ooit. Spielerisch mit Spass.
Ingmar Heytze schreef synchroon een column voor het Utrechts Nieuwsblad en voegde er een gedichtje of vier aan toe, er was een verrassend lief optreden van rockzanger Jascha, op een door stickers bijeengehouden gitaar, en ik mocht mijn oudste en nieuwste liedjes daar eveneens op begeleiden.
Daartussen en daarna was het buiten goed toeven, met rose en wijn, en knapperige pinda 's.

Ik verwacht in september het heerlijk samenkomen via het pindaconcept voort te zetten met onder andere een presentatie van Frank van Geloven, filmer te Utrecht.
(Kees Wennekendonk, Rottend Staal Online, 17-6-2003)

terug naar boven


NAAR ROTTERDAM

Rotterdam - Alhier is inmiddels de 34ste editie van Poetry International begonnen. Tal van voordrachten, interviews en vertaalprojecten zijn bij te wonen. Zoals eerder vermeld treedt er een groot aantal van onze medewerkers op. Spannend wordt het voor Sieger M. Geertsma en Hanz Mirck, die komende woensdag zullen vernemen of ze al dan niet de C. Buddingh'-prijs krijgen. (Rottend Staal Online, 15-6-2003)

terug naar boven


VADERGEDICHTEN IN BAJES

Veenhuizen - Gedichten over vaders zijn vandaag in tal van gevangenissen via de intercom te aanhoren. Dit vanwege vaderdag. Berichten over door de gedichten veroorzaakte zelfmoordgolven in het Nederlandse gevangeniswezen zijn tot dusverre uitgebleven.

Het bajesvaderdaggedichtenproject is een initiatief van dezelfde mensen die ook de poëzielijn 0909GEDICHT (0909-4334-248, 50 cent per minuut) initieerden.
(Rottend Staal Online, 15-6-2003)

terug naar boven


ROTTEND STAAL STAKING

Epibreren - Het vermoeden bestaat dat het disfunctioneren van de dagelijkse verslaggeving in de Rottend Staal Online samenhangt met de zware aanvallen van apathie en lethargie die momenteel het eiland teisteren.
De veroorzaker van dit kwaad wordt momenteel in het International Space Station door Herr Doktor Jan Klug onderzocht. Tijdens een korte persconferentie verklaarde Klug dat hij niet uitsloot dat de patiënt een ruimtevirus heeft opgelopen bij het openen van zijn helm. Zie ook de Rottend Staal Online van 15 mei 2003. (Rottend Staal Online, 15-6-2003)

terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven