ANTON VAN DUINKERKENWANDELING

Bergen op Zoom - Vanaf vrijdag 30 mei is bij Toerisme Bergen op Zoom op de Grote Markt aldaar de Anton van Duinkerkenwandeling beschikbaar. De Anton van Duinkerkenwandeling voert de wandelaar langs verschillende plaatsen in Bergen op Zoom die herinneren aan Anton van Duinkerken/Willem Asselbergs. De Anton van Duinkerkenwandeling start bij het Toerisme Bergen op Zoom-kantoor.
Het wandelboekje kost 3 euro. Per boekje krijg je een kortingsbon van 1 euro. Deze bon geeft korting op het totaal van de consumpties bij vier horecazaken langs de route: Grand café De Salon op de Grote Markt, Konditorei Gouverneur aan de Zuivelstraat, Café Taverne Thalia aan de Koevoetstraat en café Zwijnshoofd aan de Moeregrebstraat.
(Rottend Staal Online, 30-5-2003)

terug naar boven


PAR MONTS ET PAR MOTS

Op zaterdag 7 en zondag 8 juni vindt het 5de festival van de Europese auteurs plaats in en rond Villa Mont-Noir te Saint-Jans-Cappel op de Frans-Belgische grens. 'Par Monts et par Mots' kadert dit jaar in de viering van de 100ste verjaardag van Marguerite Yourcenar. De Conseil Général du Nord en de Villa Mont-Noir willen haar eer bewijzen aan de hand van een programma voor klein en groot, met lezingen, conferenties en optredens die geïnspireerd zijn door haar werk. 100 Europese schrijvers verlenen hun medewerking.
Vlaamse auteurs op de affiche zijn o.a. Kristien Hemmerechts, Luuk Gruwez en onze medewerker Philip Hoorne. Deze laatste leest op zondagnamiddag twee maal een kwartier voor uit eigen werk. Speciaal voor deze gelegenheid werden een tiental van zijn gedichten in het Frans vertaald. (Rottend Staal Online, 30-5-2003)

terug naar boven


WESTERN DUNYA FESTIVAL TROK 270.000 BEZOEKERS

Rotterdam - Afgelopen weekend vond in Rotterdam het Western Union Dunya Festival plaats, een multicultureel festival met tal van verschillende disciplines. 270.000 Bezoekers woonden dit festival bij, zo meldde het ANP-nieuws in de nacht van zon- op maandag.
Gezien het grote aantal bezoekers en de vele topacts hoopten wij in kranten als de Volkskrant en het NRC recensies van het festival aan te treffen, maar nee, niets inhoudelijks over het festival.
In het Rotterdams Dagblad van gisteren vraagt onze medewerker René Puthaar zich af hoe dat kan.
In diezelfde krant was maandag wel een recensie te lezen, waarin helaas niet ingegaan wordt op de aldaar gebrachte poëzie. (Rottend Staal Online, 28-5-2003)

terug naar boven


RARE JONGENS, DIE AMSTERDAMMERS

Amsterdam/Epibreren - Boekhandel Scheltema - 'boekverkopers sinds 1853'- viert feest. De beroemde Amsterdamse boekhandel aan het Koningsplein 20 bestaat 150 jaar. Ter ere van dit jubileum is er een 'overdonderend feestprogramma' van 31 mei tot en met 7 juni georganiseerd.
Maar toen we de dichtonderdelen van dit programma wilden overnemen op de Rottend Staal-agenda, bemerkten we tot onze grote schrik onder alles 'wijzigingen voorbehouden' en 'Alle activiteiten onder voorbehoud' vermeld staan.
Ons beleid is al sinds jaar en dag geen 'onder voorbeheid'-optredens te melden in de agenda. Omdat de onzekerheid of de desbetreffende dichter komt opdagen, of, in zake de programma's in Scheltema, het programma-onderdeel doorgang vindt groter is dan de zekerheid dat die-en-die komt of dit-en-dat wel gebeurt.
Desalniettemin, geheel voor eigen risico, de dichters die misschien in Scheltema komen voordragen:
Dinsdag 3 juni: Marjoleine de Vos, Hanny Michaelis, Fouad Laroui, Paul Gellings.
Vrijdag 6 juni 2003: Anna Enquist, Ilja Pfeijffer, Huub van der Lubbe, Rick de Leeuw.
Zaterdag 7 juni: Remco Campert.
(Rottend Staal Online, 28-5-2003)

terug naar boven


EIGEN SITE VOOR HET LIEGEND KONIJN

Epibreren - Het goed ontvangen poëzietijdschrift 'Het Liegend Konijn' van Jozef Deleu heeft nu een eigen site: www.hetliegendkonijn.nl. (Rottend Staal Online, 27-5-2003)

terug naar boven


ZONSVERDUISTERING TE EPIBREREN
Majesteit eist eiland op

Epibreren - De Groninger Internet Courant meldt dat Groningse astronomen zich massaal opmaken voor een bijna totale zonsverduistering. Zaterdagochtend rond half zes staat de maan precies tussen de aarde en zon in en zal de maanschaduw de zon verduisteren. Het fenomeen is bijna een uur lang waar te nemen: het beste in Noordpolderzijl, in het puntje van Groningen.

Het opmaken der astronomen is een terugkerend ritueel bij zonsverduisteringen. Het grootste deel der astronomen kiest voor een radioactieve fluorescerende make-up, om daarmee de verbondenheid met de zon te benadrukken.

"In Nederland krijgen we hetzelfde te zien als op 11 augustus 1999", vertelt sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) enthousiast. "De astronomen waren toen echter in heel Europa goed te zien en trokken dus veel meer aandacht. Maar voor de liefhebbers is het deze keer net zo bijzonder."
Het blijft onvergetelijk om weilanden vol smaakvol opgemaakte starende sterrenkundigen te aanschouwen.

Het KNMI voorspelt voor zaterdagochtend schitterend kijkweer. "Er staat wat sluierbewolking op het programma, maar dat zal de astronomen niet deren", stelt woordvoerder Harry Geurts. "Ze blijven er prima zichtbaar bij."
Hij waarschuwt liefhebbers vooral te letten op de reacties die vogels op de oplichtende astronomen kunnen geven. In mei zingen veel vogels heel intensief. "Het is te verwachten dat de vogels gaan reageren op de oplichtende gezichten."

De meeste astronomen zijn te zien in Noord-Schotland of IJsland. In Nederland kunnen liefhebbers het beste afreizen naar Noordpolderzijl, het noordelijkste puntje van Groningen: daar is de zon voor negentig procent verduisterd te zien. De cafés in het dorp zullen voor de gelegenheid vanaf half vijf 's ochtends geopend zijn. Het maximum van de verduistering is om 5.33 uur. Tot voor kort kende Noordpolderzijl maar één café, 't Zielhoes. Uit het bericht van de G.I.C. blijkt dat speciaal voor deze gebeurtenis er vele cafés bijgebouwd zijn.

Het eiland Epibreren, net iets noordelijker dan Noordpolderzijl, is gereserveerd voor H.M. Beatrix, die op het eiland exclusief naar de vorstelijk opgemaakte hofastronoom Guido van der Wolk wil staren.

Na zaterdag duurt het tot 3 oktober 2005 voordat in Nederland weer opgemaakte astronomen waarneembaar zijn. Pas in 2081 zal het fenomeen weer bij zonsopgang te bewonderen zijn. Een totale astronomenopmaak, zoals die in 1999 in heel Europa waarneembaar was, vindt pas weer plaats in de 22e eeuw.

Meer informatie over de zonsverduistering is te vinden op www.hemelwacht.net en www.knmi.nl.

terug naar boven


VERFILMDE GEDICHTEN EN DOCUMENTAIRE OVER H.H. TER BALKT

Nijmegen - Gisteravond waren in het Nijmeegse café Merleyn verfilmde gedichten te zien van onze medewerkers Andy Fierens en Tjitse Hofman en van Nick J. Swarth. De aanpak van de filmmakers was verrassend: van Andy Fierens bekende kroegroddelgedicht was een korte thriller gemaakt, het door hem zelf ingesproken gedicht van Nick J. Swarth kende vooral veel beeldwisseling en bij Tjitse Hofmans 'Tot stof'' zweefde een jongeman in een weiland in de lucht.
Vervolgens werd een prachtdocumentaire over een dichter wiens naam we uit veiligheidsoverwegingen nu niet kunnen noemen vertoond. Het verrassendste aan deze documentaire was voor mij het zien van onze medewerker Louis Th. Lehmann met zijn levensgezellin Alida Beekhuis, bij een boekpresentatie rond 1970.
Klapstuk van de avond was de roadmovie van Martijn Grootendorst en Jan-Wieger van den Berg met Piet Gerbrandy en H.H. ter Balkt. Met Gerbrandy in de rol van interviewer en P.C. Hooftprijswinnaar Ter Balkt als zichzelf, grotendeels gefilmd in een wit personenbusje dat over wegen vol verkeersdrempels door Twente rijdt. In bosgebieden en voor industriële hoogmoedgebouwen leest Ter Balkt met zijn prachtige stem zijn even prachtige gedichten en geeft zeer openhartige antwoorden op de vragen van Gerbrandy. Deze film van net geen vijftig minuten is een absolute aanrader voor elk literair festival.
Deze filmavond, elke laatste maandag van de maand plaats vindend, was een van de vele projecten van De Wintertuin.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 27-5-2003)

terug naar boven


ATLAS VOOR NEDERLANDSE TAAL EN LITERATUUR ONLINE

Leiden (ANP) - De digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl) heeft maandag de 'Atlas voor de Nederlandse taal en literatuur' uitgebracht. In de Atlas staan taal en literaire gegevens over meer dan elfhonderd plaatsen in Nederland en Vlaanderen.
In de Atlas is informatie te vinden over het lokale dialect en welke schrijver waar is geboren. Het werk beantwoordt ook vragen als: zijn er geliefde sterfplaatsen voor schrijvers? Ook is er in te vinden hoe een gelijkenis, bijvoorbeeld die van de Verloren Zoon, in een bepaalde periode werd verteld in een plaats.
De digitale atlas is nog lang niet klaar. Het is de bedoeling dat er maandelijks literaire teksten, taalkundige studies en bijvoorbeeld illustraties bij komen. (Rottend Staal Online, 27-5-2003)

terug naar boven


JAN LEMMENS OVERLEDEN

Geffen - In zijn woonplaats Geffen is op 23 mei de dichter en leraar Jan Lemmens overleden. Hij werd geboren op 31 augustus 1942 en publiceerde twee dichtbundels, Meisje van Beröa (Opwenteling, Eindhoven, 1990) en Buiten de Muren (De Beuk, Amsterdam, 1990). Gedichten uit die bundels werden geherpubliceerd in de bloemlezingen Gedichten 1993 (Davidsfonds/Clauwaert, Leuven, 1993) en En verder is hier alles prachtig (Kwadraat, Utrecht, 1993).
Recenter werk van zijn hand verscheen in het Hollands Maandblad, in het augustus/septembernummer van 2000.
In de Jozefkerk te Oss (Oude Molenstraat 8) vindt op woensdag 28 mei om 14.00 uur een afscheidsbijeenkomst plaats. Jan Lemmens wordt daarna begraven op de Algemene Begraafplaats Hoogen Heuvel, Lindenstraat 22 te Oss. (Rottend Staal Online, 26-5-2003)

terug naar boven


LUCY B. EN C.W. VAN DER HOOGT-PRIJS VOOR GEERT BUELENS

Leiden - De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2003 voor beste poëziedebuut uit 2001 en 2002 toegekend aan Geert Buelens, voor zijn bundel Het is (Meulenhoff). De 'ambachtelijke en inhoudelijke kwaliteiten' worden in het juryrapport aangeprezen.
De prijs werd afgelopen zaterdag te Leiden uitgereikt.
De vorige winnaar, René Puthaar, kreeg in 2001 een bedrag van 13.000 gulden, hetgeen doet vermoeden dat Buelens circa 6000 euro ontvangen mocht. .(Rottend Staal Online, 26-5-2003)

terug naar bovenWOORDDANSERS BIJ BAREND & VAN DORP

Aalsmeer - Jeroen Naaktgeboren en Arie Hordijk, oftewel het duo De Woorddansers, winnaars van de landelijke Poetry Slam, zijn vanavond te gast in het televisieprogramma Barend & Van Dorp, om 22.30 uur op RTL 4.
(Rottend Staal Online, 26-5-2003)

terug naar boven


VOLLEDIGE PROGRAMMA POETRY INTERNATIONAL BEKEND

Rotterdam - Tijdens het 34ste Poetry International Festival, van 14 tot 20 juni in de Rotterdamse Schouwburg, treden onze medewerkers Mark Boog, Tom Combo, Sieger M. Geertsma, Ruben van Gogh, Willem Groenewegen, Erik Jan Harmens, Hanz Mirck, Thomas Möhlmann, Ramsey Nasr, René Puthaar, Albertina Soepboer en Menno Wigman op. Zie de site voor het volledige programma.
(Rottend Staal Online, 26-5-2003)

terug naar boven


HET BOEKENTOILET (2)

Antwerpen/Epibreren - Inmiddels is duidelijkheid verkregen over de persingsproblematiek op het Boekentoilet: de voordrachten vinden niet in het eigenlijke toilet (zie foto) plaats, maar in een zaal. Toch jammer, want zover ons bekend zou een openbaar dichtgebeuren op een plee een primeur zijn. Alhoewel? (Rottend Staal Online, 26-5-2003)


terug naar boven


HET BOEKENTOILET

Antwerpen - Op 6 juni
vindt in Erfgoedhuis Den Wolsack (Oude Beurs 27) een literair en muzikaal programma rond het historische boekentoilet op de eerste verdieping plaats.
Dit kleine kamertje heeft wanden afgewerkt met imitatie-boekruggen. Met Vitalski, Steven Grietens, Peter Holvoet-Hanssen, Elvis Peeters, Marino Bekaert alias Marino Punk, Bart Plouvier, de Zuid-Afrikaanse muzikant Francois le Roux en Andy Fierens
Aanvang 20.30 uur. Vooraf inschrijven is ten zeerste aan te raden (de plaatsen zijn beperkt). Kaarten kosten € 5 en zijn telefonisch of ter plekke te verkrijgen aan de balie van het Erfgoedhuis (elke dag tussen 9 uur en 17 uur, T 03/226 31 85).

Ter redactie is het onbekend hoe het publiek zich met de dichters in deze kamer moet persen. Gezien de gebruikelijke grootte van toiletten zal dit vermoedelijk verticaal gebeuren. (Rottend Staal Online, 25-5-2003)

terug naar boven


LIBER AMORICUM PAUL GELLINGS

Dalfsen - Op 16 mei jongstleden werd de dichter Paul Gellings 50 jaar. Vrienden boden hem een Liber Amicorum aan waarin bijdragen zijn opgenomen van ondermeer Joost Zwagerman, Igor Cornelissen, Reinjan Mulder, Kader Abdollah. Rutger Kopland - Paul Gellings vertaalde werk van hem in het Frans -, Rogi Wieg (een schilderij), Jan Pierre Rawie, Adriaan van Dis en Lenze L. Bouwers. Voor boekenfanaten een must. Inlichtingen erover bij Roy van Roeden, Van Cuylenburchstraat 47, 8012 EP, Zwolle. Van dit kostbaar kleinood zijn 100 exemplaren gedrukt. (Rottend Staal Online, 25-5-2003)

terug naar boven


HANS VERHAGEN

Den Haag - Onder de titel 'Tegen alle bloedvergieten en kanariepieten in' wijdt het Letterkundig Museum een expositie aan de dichter-journalist-programmamaker en schilder Hans Verhagen. Wiens verzamelde gedichten, getiteld Eeuwige vlam eerdaags bij Nijgh & Van Ditmar verschijnen.
De tentoonstelling wordt vandaag geopend en is tot en met 31 augustus te bezichtigen.
Op Wim de Bie's weblog is een deel van de opening van gisteren terug te vinden, alsmede een jeugdfilmpje van Verhagen en zijn familie te bewonderen..
(Rottend Staal Online, 24/25-5-2003)

terug naar boven


TWEEDE DEBUTANT IN SANDWICH-REEKS BEKEND

Amsterdam - Bas Belleman (1978) debuteert binnenkort als tweede debutant in Gerrit Komrij's Sandwich-reeks, zo meldt Stichting Perdu. De Sandwich-reeks verschijnt bij Uitgeverij 521. Belleman is vanavond te aanhoren in Vers van het Mes II te Perdu. (Rottend Staal Online, 23-5-2003)

terug naar boven


LE VERRE EST UN LIQUIDE LENT

Parijs - In het Institut Néerlandais te Parijs vindt op maandagavond 2 juni Le verre est un liquide lent plaats. Het slotakkoord van vijf jaar hedendaagse poëzie in het Institut Néerlandais. Met de Franse dichters Oscarine Bosquet, Éric Giraud, Jérôme Mauche en Jean-Jacques Viton en de Nederlandse dichters Jaap Blonk, F. van Dixhoorn, Erik Lindner, K. Michel en Martin Reints. Het is een tweetalige avond met vertoning van de vertalingen op grootbeeld. Tevens wordt de eerste bloemlezing van Nederlandse poëzie in het Frans gepresenteerd: Le verre est un liquide lent (Éditions Farrago, Tours, 2003). (Rottend Staal Online, 23-5-2003)

terug naar boven


DRUK WEEKEND

Epibreren - Poëzieliefhebbers hebben het maar moeilijk, dit weekend. Want waarheen te gaan? Naar de VSB Poëzieprijsuitreiking, vanavond in de Rode Hoed of naar Perdu? Naar het Virus Festival te Eindhoven of naar de feestelijke triopresentatie van Barnas, Langelaar en Starkenburg in Café Duende te Amsterdam? Of naar het tweedaagse Dunya Festival te Rotterdam? Of naar een stedenbandmiddag te Groningen, waar de Groningse Stadsdichter het gaat aanleggen met Gretta Duisenberg? Zie de agenda voor deze onmogelijke keuzes. (Rottend Staal Online, 23-5-2003)

terug naar boven


MUSTAFA STITOU MAAKT TRANSFER NAAR BEZIGE BIJMustafa Stitou
© Bart FM Droog, 2002

Amsterdam - Het Boekblad bericht dat Mustafa Stitou overstapt naar uitgeverij De Bezige Bij.
Het werk van Stitou (1974) werd eerder uitgegeven bij Vassallucci.
In november verschijnt bij de Bezige Bij zijn nieuwe dichtbundel Varkensroze ansichten.
Zie het Boekblad voor meer.
(Rottend Staal Online, 22-5-2003)

terug naar boven


DICHTER EN SCHRIJVER MOSES ROSENKRANZ OVERLEDEN

Aken (ANP) - De dichter Moses Rosenkranz is zaterdag op 99-jarige leeftijd overleden. Dat is woensdag bekendgemaakt door zijn uitgever. Rosenkranz, die de laatste jaren in Lenzkirch in Duitsland leefde, was al enige tijd ernstig ziek.
De dichter werd in 1904 in Roemenië geboren. Zijn eerste gedichtenbundel Leben in Versen verscheen in 1930. In die tijd trok hij naar Boekarest waar hij de privé-secretaris werd van de welgestelde schrijver Ion Pillat. In 1935 kwam Rosenkranz met een biografie over de Roemeense koningin Maria, Traum und Leben einer Königin, wat op haar verzoek was geschreven.
Rosenkranz, een jood, was grote delen van zijn leven op de vlucht. Eerst voor het nazigeweld in de jaren veertig en later voor de Russen. In 1961 vluchtte hij naar de Bondsrepubliek Duitsland. In Duitsland werd Rosenkranz bekend om zijn gedichten. In 2001 verscheen zijn autobiografie Kindheit, waarin hij de eerste vijftien jaren van zijn leven beschrijft. (Rottend Staal Online, 22-5-2003)

terug naar boven


P.C. HOOFTPRIJS UITGEREIKT AAN H.H. TER BALKT

Den Haag (ANP) - De dichter H.H. ter Balkt heeft woensdag in Den Haag de P.C. Hooftprijs in ontvangst genomen. De prijs bedraagt 57.000 euro, waarvan Ter Balkt 23.000 euro moet besteden aan een activiteit die verband houdt met het bekroonde oeuvre.
Volgens juryvoorzitter Wiel Kusters is poëzie voor Ter Balkt "in eerste instantie een vorm van levenskunst, een brok vitalisme, waarin de polsslag van de werkelijkheid voelbaar is."
De al ruim dertig jaar als poëet opererende Ter Balkt is ook tijdloos, volgens Kusters: "Door heden en verleden met elkaar te verweven, de zestiende eeuw van de Beeldenstorm en het volksoproer enerzijds en de twintigste eeuw met de provorellen en de verstoring van het huwelijk van Beatrix anderzijds, ontwikkelt Ter Balkt een tijdloos protest tegen het gezag, tegen het machtsapparaat van toen en nu."
De juryvoorzitter prees de laureaat verder voor onder meer zijn 'eigengereide taalrijkdom' en zijn 'kleurrijke beeldentaal', voor zijn 'eigenzinnige thematiek' en de 'kracht en onbaatzuchtige liefde die van zijn gedichten uitgaat'.
Feestredenaar Piet Meeuse dichtte Ter Balkt een lyrisch geluid toe dat over heel wat registers beschikt. Dat bleek al na de eerste bundels: "Het kon uitbundig en omstuimig klinken, maar ook grimmig of somber, liefdevol, ingetogen of elegisch. En hoe ongelikt en tegendraads het soms ook toeging in deze gedichten: dat er muziek in zat, dat deze dichter zòng, daarover kon geen twijfel bestaan."

(Rottend Staal Online, 21-5-2003)

terug naar boven


'GROTE GERRIT' ONLINE

Epibreren - De aanval op Komrij en Pfeijffer door Arnold Jansen op de Haar, eerder verschenen in dagblad Trouw van 10 mei 2003, is nu ook op Rottend Staal te lezen als service aan lezers in den vreemde, ons welwillend door de auteur beschikbaar gesteld. (Rottend Staal Online, 21-5-2003)

terug naar boven


LITERAIR VOETBALLEN

Wassenaar - Omdat altijd alles anders moet vindt er op 23 augustus op de velden van FC Wassenaar een literair voetbaltoernooi plaats. Teams uit Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Antwerpen hijsen zich in korte broek en zullen achter ballen aanhollen of juist niet. Nog niet alle deelnemers zijn momenteel bekend, desalniettemin:
Voor Amsterdam komen uit Dorpsoudste de Jong, Rick de Leeuw, F. Starik en Thomas Möhlmann. Bart Brey is inmiddels bij de trainingen geblesseerd geraakt en zal niet meedoen.
Den Haag wordt vertegenwoodigd door Cor Gout, Karel de Gier, Boozy, Chinook van Rheenen en Harry Zevenbergen.
Uit Rotterdam draven De Woorddansers, Rijn Vogelaar, Wilfried de Jong en Peter de Groot het veld op.
Antwerpen e.o. vaardigt Andy Fierens, Vital Baeken en Didi de Paris af.
Het Nijmeegse team bestaat o.a. uit Frank Tazelaar, Marcel Maassen en Maaike.
Voor voetbalhatend Groningen gaan Tjitse Hofman, Jan Klug, Bart FM Droog, Tsead Bruinja, Daniël Dee en André Degen op het veld zitten.
Het Utrechtse team bestaat vooralsnog uit drie: Tjitske Jansen, Vrouwkje Tuinman en Kees Wennekendonk.
En het Eindhovense team hult zich in geheimzinnigheid. (Rottend Staal Online, 21-5-2003)

terug naar boven


HERUITGAVE DICHTWERKEN ADRIAAN ROLAND HOLST

Bergen - In 2004 brengt Uitgeverij Meulenhoff een heruitgave uit van de verzamelde gedichten van Adriaan Roland Holst (1888-1976). Dat kondigde zijn biograaf Jan van der Vegt afgelopen weekend aan bij de uitreiking van de Adriaan Roland Holst Penning aan H.C. ten Berge, zo bericht de Volkskrant vandaag.
Volgens de biograaf groeit de belangstelling naar de werken van Roland Holst 'ondanks de hetze die neerlandicus Ton Anbeek tegen Roland Holst voert'. (Rottend Staal Online, 20-5-2003).

terug naar bovenDICHTERS IN DE PRINSENTUIN 2003

Groningen - Op 24, 25 juli en 26 juli vindt dit jaar voor de zesde maal het literair botanisch festival 'Dichters in de Prinsentuin' plaats. Dit jaar wordt het festival georganiseerd samen met Stichting Krag en de stichting Poëziemarathon. Het festival bestaat o.a. uit workshops, een tentoonstelling, eindfeest, een literaire wandeling en natuurlijk de voordrachten van een groot aantal dichters waaronder: Mowaffk Al-Sawad, Joost Baars, Arjen Bakker, Maria Barnas, Hidde Boersma, Liesbeth Cavé, Maria van Daalen, Daniël Dee, Job Degenaar, Bart FM Droog, Eddy Flohr (alias de Spade), Sieger M. Geertsma, Wouter Godijn, Petra Else Jekel, Hassan Golbang Khorasani, Willem Groenewegen, Peter de Groot, Karel ten Haaf, Kees van der Hoef, Remco Kapinga, Ruud Knook, Elmar Kuiper en de Zoete Hanen, Gertjan Laan, Edwin Lotz, Martijn Mertens, Peter Middendorp, Thomas Möhlmann, Emmie Muller, Jan Atze Nicolai, Ronald Ohlsen, Coen Peppelenbos, Johan Pol, Guillaume Pool, Ineke Riem, Hannie Rouweler, Suze Sanders, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer, Meindert Talma, Frank Tazelaar, Wim van Til, Leonieke Toering, Jabik Veenbaas, Erik Verhaar, Abe de Vries, Matty de Vries, Nyk de Vries, Victor Vroomkoning, Sjef Weller, Nina Werkman, Willem Jan van Wijk, Guido van der Wolk en Henk van Zuiden. (Rottend Staal Online, 19-5-2003)

terug naar boven


PHILIP HOORNE DICHTER VAN HET JAAR TE DELFT

Delft - Onze medewerker Philip Hoorne is op zondag 18 mei door het poëziepubliek van de Stichting Jambe Delft verkozen tot Dichter van het Jaar 2003. Tijdens de finale in Hotel De Plataan liet Hoorne - die dichter van de maand was in december - de acht andere finalisten achter zich. Deze overwinning leverde hem niet alleen een fraaie trofee, ingelijste oorkonde, flesje wijn en ruiker bloemen op, maar ook een wild card voor de volgende editie van het festival Dichter bij de Molen.
(Rottend Staal Online, 19-5-2003)

terug naar boven


HUISDICHTER VEILIG TERUGGEKEERD UIT V.S.

Groningen - Afgelopen april ging de huisdichter van de Rijksuniversiteit Guido van der Wolk drie weken op studiereis naar de Verenigde Staten (Boston en New York City) en Mexico (Mexico City) met zijn studievereniging de Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging. New York City inspireerde hem tot het gedicht 'Metropolitaans Mineur':

Metropolitaans Mineur

Als ik New York City was, zou ik verkondigen:
ik lig tussen Jeruzalem en Athene in. En zo is het ook.

Als ik een wolkenkrabber was, zou ik buigen.
Naar de mensen daar beneden.

Als ik een taxi was, zou ik toeteren.
Kort, kort, kort. Lang, lang, lang. Kort, kort, kort.

Als ik een vlag was, zou ik wapperen.
Over goed en kwaad.

Als ik een kerkklok was, zou ik zwijgen.
God is dood.

Als ik een wandelstok was, zou ik breken.
Democratie is niet om op te leunen.

Als ik een krant was, zou ik vragen koppen.
Want ik weet dat er niets te weten is.

Als ik een stropdas was, zou ik schreeuwen.
Tegen neoconservatieven.

Als ik een donut was, zou ik bang zijn.
Voor consumenten en producenten.

Als ik een illusie was, zou mijn naam wereldorde zijn.
En quarkmatig zou ik rondtollen up en dan weer down.

© Guido van der Wolk 2003

 

(Rottend Staal Online, 18-5-2003)

terug naar boven


FREE WORD AWARD 2003 VOOR APTIE BISULTANOV

Rotterdam - Dichteres Anna Enquist zal op zaterdag 24 mei, tijdens het Poetry Park avondprogramma in het Western Union Dunya Festival, de Free Word Award 2003 aan de dichter Aptie Bisultanov uit Tsjetsjenië overhandigen. Dit multidisciplinair festival wordt dit jaar voor de 26e keer in het Park bij de Euromast in Rotterdam gehouden.

Als de machthebbers het menselijk bestaan in het nauw brengen, is de noodzaak van meer woorden en meer daden een bevestiging van levensbetrokkenheid. Een beetje dichter schrikt niet, zwijgt niet. De ware poëzie dringt naar voren, zoekt een weg, maakt zichzelf zichtbaar. Het woord twijfelt niet over haar oorsprong, betekenis en kracht. Vooral in bittere tijden niet. Overal in de wereld zijn er dichters bezig, niet alleen met hun poëzie, maar ook met de menselijke realiteit van hun land en maatschappij.

Voor deze dichters is enkele jaren geleden de Free Word Award in leven geroepen door de Stichting Poets of All Nations. Het eregeld van de Free Word Award, ter beschikking gesteld door NOVIB, wordt toegekend aan een vervolgde, gevangen-gehouden of uit het land gezette of gevluchte dichter, wiens stem niet tot stilte is gebracht. Een internationale jury bestaande uit Neelie Kroes, Silke Behl, Bernlef, Remco Campert, Anna Enquist, Martin Mooij, Winfried van den Muijsenbergh en Joachim Sartorius, heeft dit jaar de dichter Aptie Bisultanov uit Tsjetsjenië gekozen. In 2002 werd de PAN/NOVIB Free Word Award 2002 aan Aisa Hassan Al-Yassiri uit Irak toegekend.

Aptie Bisultanov (Tsjetsjenië, 1959) studeerde Filologie aan de Tsjetsjeens-Russische Rijksuniversiteit in Grosny en was daarna als leraar werkzaam. In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel Noch ­ ze ­ tschö (plug ­ vuur ­ huis). Later publiceerde hij nog twee bundels. Hij ontving in 1992 de Tsjetsjeense Volksprijs voor Literatuur en wordt in zijn land geëerd als een van de meest succesvolle schrijvers van zijn generatie.

De PAN/NOVIB Free Word Award 2003 wordt uitgereikt aan de dichter Aptie Bisultanov op zaterdag 24 mei, om 20.30 uur, door dichteres Anna Enquist. Dit gebeurt in het programma Poetry Park-avond, tijdens het Western Union Dunya Festival.

Bij het tweedaags festival zijn verder voordrachten bij te wonen van o.a. J.A. Deelder, René Puthaar en Tommy Wieringa. (Rottend Staal Online, 18-5-2003)

terug naar boven


OUD NIEUWS

Epibreren - Een week geleden publiceerde
Arnold Jansen op de Haar in dagblad Trouw een paginagrote aanval op onze medewerker Gerrit Komrij en 'diens paladijn' Ilja Pfeijffer. Helaas is dat stuk enkel tegen betaling te lezen op de site van Trouw. Via de digitale krantenbank in de Openbare Bibliotheken te Nederland kan het artikel gratis gelezen worden en we hopen een digitale versie binnenkort op Rottend Staal te kunnen plaatsen.
Heel kort door de bocht samenvattend: Jansen op de Haar ziet liever Remco Campert als Dichter des Vaderlands en Pfeijffer is een epigonistische machtswellusteling.

Het dient echter gezegd dat Jansen op de Haars aanval op Pfeijffer niet los gezien kan worden van Pfeijffers recensie van Jansen op de Haars bundel Soldatenlaarzen in het NRC van 26 april 2002. Zie hiervoor de Rottend Staal Online van 27 april 2002.
(Rottend Staal Online, 17-5-2003)

terug naar boven


WOORDDANSERS WINNEN LANDELIJKE POETRY SLAM

Nijmegen - Het Rotterdamse duo De Woorddansers, bestaand uit Jeroen Naaktgeboren en Arie Hordijk, won gisteravond in een volgepakt Doornroosje te Nijmegen de Landelijke Finale van Zingo Poetry Slam. Als tweede eindigde Maarten Das. Er deden vierentwintig dichters uit acht steden mee aan de finale. Van de finale werd gisteren verslag gedaan in het NOS journaal en vanmiddag op het Radio 1 journaal. Erik Jan Harmens - in het Journaal als Erik Jan Hermans vermeld - overhandigde om 00.00 uur de Gouden Albatros aan het Rotterdamse duo dat zich een jaar lang Slammer des Vaderlands mag noemen.

Zie de de sites van De Wintertuin en van De Gelderlander voor meer nieuws over deze finale. (Frank Tazelaar, Rottend Staal Online, 16-5-2003)

terug naar boven


TWEEDE DRUK GROEIRINGEN VAN LENZE L. BOUWERS

Dalfsen - Negen maanden na de verschijning van onze medewerker Lenze L. Bouwers' bundel Groeiringen wordt de geboorte van de tweede druk verwacht, eind mei 2003.
Lenze L. Bouwers: "Ik werd erg verrast door het telefoontje van Querido. Zo vaak gebeurt het niet dat een literaire bundel een tweede druk krijgt. De eerste druk omvatte 600 exemplaren."
In de bundel De beste gedichten van 2002 (een uitgave van De Arbeiderspers) -verschijningsdatum 20 mei a.s.- zijn drie gedichten uit Groeiringen opgenomen (Rottend Staal Online, 16-5-2003)

terug naar boven


GRAND CITY SLAM

Nijmegen - Vandaag wordt in het NOS journaal van 22.00 uur en in de late NOS journaals, verslag gedaan van de Grand City Slam, de Landelijke Poetry Slam Finale die de Wintertuin vanaf 20.30 uur organiseert in Doornroosje Nijmegen. Naast onze medewerkers Diann van Faassen (Den Haag), Sieger O. Hesselink (Groningen) Rijn Vogelaar (Rotterdam) en Harry Zevenbergen (Den Haag) treden tijdens deze finale ook Quirien van Haelen en Frits Criens, Leonieke Toering en de Rotterdamse Woorddansers voor het voetlicht.
Bijzondere gast van deze avond is de enige Duitser die een voorronde van de Zingo Poetry Slam heeft gewonnen: Wehwalt Koslovsky.
Eén van al deze slammers mag zich in navolging van de winnaar van vorig jaar Erik Jan Harmens de Beste Slammer van Nederland noemen.
Een kaartje kost 4 euro. Reserveren kan via 024-3559887. (Rottend Staal Online, 15-5-2003)

terug naar boven


COLUMN VAN INGMAR HEYTZE

Utrecht - Onze medewerker Ingmar Heytze publiceerde onlangs deze boeiende column in het Utrechts Nieuwsblad:

Poëzie en geld staan over het algemeen op gespannen voet met elkaar. Dat komt vooral door de onmogelijkheid om het een met het ander te genereren. Er is één gezegende uitzondering: de VSB Poëzieprijs. Afgelopen vrijdag werd bekend dat hij zal worden uitgereikt aan Tonnus
Oosterhoff
, voor zijn prachtbundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen.
De VSB Poëzieprijs is, zeker in financieel opzicht, de belangrijkste prijs die een Nederlandstalige dichter voor één enkele bundel kan ontvangen; het prijzengeld bedraagt maar liefst 25.000 Euro (voor zo'n salaris moet de directeur van de VSB toch altijd nog een dag of elf werken). De overige genomineerden krijgen 1.200 euro mee naar huis, wat voor de gemiddeld verkopende dichter toch al snel een verdrievoudiging van zijn royalty's betekent.
De VSB Poëzieprijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. In de loop der jaren heeft de prijs steeds meer het karakter van leespromotie gekregen, met een dichtwedstrijd voor kinderen, een bloemlezing uit de bundels die werden ingezonden voor de prijs en poëzie-avonden in het land. Je zou kunnen zeggen dat de prijs steeds meer bedolven raakt onder alle activiteiten er omheen. Ik vind dat een goede zaak. Het is belangrijk dat er een behoorlijke geldprijs is voor nieuwe poëzie, maar het is nog belangrijker dat die poëzie ook wordt gelezen. Dat bereik je niet door één dichter een zak geld te geven, maar wel door poëzie overal te laten zien en horen.
De genomineerde dichters konden op kosten van de VSB worden uitgenodigd voor het geven van interviews en voordrachten. Op maandagavond, tweede
paasdag, traden twee dichteressen aan in een goedgevuld café Hofman: Anneke Brassinga (zij won de prijs vorig jaar) en de Utrechtse dichteres Astrid Lampe, die dit jaar op de shortlist stond. Het werd een avond met een hoog Wilhelmina Kuttje-gehalte. Voor een publiek van veertig bezoekers, die al binnen een minuut of tien volslagen verbijsterd waren, werden Brassinga en Lampe geïnterviewd. En of het nu aan de interviewers lag of aan de dichteressen, of aan het feit dat hun
gedichten nu eenmaal moeilijk zijn om iets zinnigs over te zeggen: het ging nergens over. Naast mij zaten twee meisjes die voor de eerste keer een literaire avond bezochten. Die komen gegarandeerd nooit meer kijken. Anneke Brassinga pareerde ongeveer elke vraag van de interviewer met een, laten we beleefd blijven, tamelijk weerbarstig gedicht. Toch was dat nog een wonder van coöperatie vergeleken met Astrid Lampe, die al in de remmen schoot toen de interviewer haar vroeg om iets te vertellen over de titel van haar dichtbundel De memen van Lara. In het onderhoud dat volgde heb ik Lampe negen keer horen zeggen: 'dat vind ik niet zo interessant'. De ragfijne draad die de dichteres nog met de werkelijkheid leek te verbinden – ze deed een poging om uit te leggen wat 'memen' precies zijn, en dat deed ze zo mistig dat ze niet de indruk wekte dat ze wist waar ze het over had – leek op knappen te staan. Wat Lampe wél interessant vond, bleef
onduidelijk. De gedichten die ze voorlas waren het in elk geval niet.
De vraag is natuurlijk: kun je wel iets zinnigs zeggen over zoiets autonooms als moderne poëzie? Het antwoord is: jawel, zolang je niet vraagt wat de dichter bedoelt ('kennelijk dit' kan de dichter dan alleen maar zeggen) waar het over gaat of hoe je het moet lezen ('zoek dat zelf maar uit' zegt de dichter dan parmantig). En toch blijven er dan nog meer dan genoeg vragen over die je zou kunnen stellen én beantwoorden. Gemiste kans. Aan elke bezoeker die na deze avond nooit
meer iets met poëzie te maken wil hebben: koop de bundels van Tonnus Oosterhoff en Alfred Schaffer (dit jaar ook genomineerd)! Zo kan poëzie ook zijn!
(Ingmar Heytze, Utrechts Nieuwsblad/Rottend Staal Online, 15-5-2003)

terug naar boven


DROOG IN SPACE?

Epibreren - Wegens de verdwijning van hoofdredacteur Droog heeft de Rottend Staal Online enige tijd niet kunnen verschijnen. Hij houdt zich vermoedelijk op in de omgeving van de maan, zo bljkt uit een foto die ons werd toegestuurd vanuit het internationale ruimtestation:

Gezien de luchtledigheid aldaar maakt de bevolking van Epibreren zich ernstige zorgen over Droogs zuurstofconsumptie.
(Rottend Staal Online, 15-5-2003)

terug naar boven


BULGAARSE DICHTERES DIMITROVA OVERLEDEN

Sofia (ANP) - De Bulgaarse dichteres, voormalig dissident en vice-president Blaga Dimitrova is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden, meldde het staatspersbureau BTA. De dichteres Dimotrova keerde zich tegen het communistische systeem van destijds.
Dimitrova was tevens een van de oprichters van de Club voor Bescherming van Openheid en Hervorming die het regime bekritiseerde.
Ze studeerde aan het Maxim Gorki Instituut te Moskou en was bevriend met de Poolse Nobelprijswinnende dichteres Wislawa Szymborska.
Een roman van Dimitrova, Gezicht, was onder het communistische bewind verboden. Toen dat viel, werd ze in 1992 onder de eerste niet-communistische president van Bulgarije, Sjeljoe Sjelev, tot vice-president van het land gekozen. Ze bleef vice-president tot in 1993. (Rottend Staal Online, 3-5-2003)

terug naar boven


VSB POËZIEPRIJS VOOR TONNUS OOSTERHOFF

Amsterdam (ANP) - Onze medewerker Tonnus Oosterhoff heeft de tiende VSB Poëzieprijs gewonnen. Dat is vrijdag bekendgemaakt in de Rode Hoed in Amsterdam. Oosterhoff krijgt de prijs voor zijn bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen, uitgegeven door De Bezige Bij.

De jury beoordeelde de bundel als "een van de avontuurlijkste, eigenzinnigste en oorspronkelijkste bundels die het afgelopen jaar zijn verschenen". Juryvoorzitter Gillis Dorleijn roemde Oosterhoffs vernieuwing, onder meer in de typografie. Ook is er veel waardering voor de experimenten met nieuwe media. Zo zijn er op de bijgeleverde cd-rom bewegende gedichten te bewonderen.

"Maar bovenal bevat Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen prachtige poëzie", aldus de juryvoorzitter. "In een volstrekt eigenzinnig taalspel vol unieke en vrolijke ontsporingen en subtiele, kietelende formuleringen welt een poëtische waterpartij op waar het goed zwemmen is: degene die zich erin onderdompelt ziet zich langzaam maar zeker in een school vissen veranderen."

Een aantal malen eerder is Oosterhoff (1953), dichter, prozaïst en essayist, gelauwerd. In 1990 ontving hij voor zijn poëziedebuut Boerentijger de C. Buddingh'-prijs. Voor De ingeland kreeg hij in 1994 de Herman Gorterprijs. Zijn eerste roman Het dikke hart werd bekroond met de Multatuliprijs. Voor de bundel (Robuuste tongwerken,) een stralend plenum werd hij met de Jan Campertprijs 1998 bekroond.

Tonnus Oosterhoff ontvangt voor zijn bundel een geldbedrag van 25.000 euro. De overige genomineerden krijgen ieder een bedrag van 1200 euro. Dat zijn Robert Anker (De broekbewapperde mens), Arjen Duinker (Misschien vier vergelijkingen), Astrid Lampe (De memen van Lara) en Alfred Schaffer (Dwaalgasten). (Rottend Staal Online, 3-5-2003)

terug naar bovenQUIRIEN VAN HAELEN RADIOMATIG

Hilversum - Het kan uitzonderlijk genoemd worden als een dichter een dichtende zoon voortbrengt. Nu heeft de Limburgse dichter Frits Criens dat wel gedaan en zelfs met hem de bundel Vader & zoon geschreven. De zoon in kwestie is Quirien van Haelen, en vader en zoon zijn morgen te gast in het Vara-programma 'Spijkers met koppen', zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur op Radio 2.
Quirien van Haelen zal daarin ondermeer verhalen over Poetry Slam (Rottend Staal Online, 2-5-2003)

terug naar boven


DEFINITIES EN HALLUCINATIES VAN ALFRED SCHAFFER

Landgraaf/Amsterdam - Onze medewerker en VSB Poëzieprijsgenomineerde Alfred Schaffer won vorig jaar als eerste dichter de Jo Peters Poëzieprijs. Deze prijs is vernoemd naar Jo Peters (1937-2001) die met zijn uitgeverij Herik een indrukwekkend poëziefonds opbouwde - de fameuze Zwarte Reeks. De aan zijn nagedachtenis ingestelde prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een dichter met een jong oeuvre die de gelegenheid krijgt een bundel te schrijven. Voor de uitgave daarvan werkt de Stichting Jo Peters Poëzieprijs samen met uitgeverij Perdu.
Met Definities en hallucinaties maakt hij zijn bekroning meer dan waar. In de poëzie van Alfred Schaffer schuiven beelden over elkaar, komen woorden los van hun betekenis - helder en indringend verwoord.
Bij de presentatie van de bundel, zaterdag 3 mei in Perdu (Kloveniersburgwal 86, Amsterdam) zijn optredenste zien van natuurlijk Alfred Schaffer, Eva Gerlach, Paul Bogaert, Nachoem Wijnberg, Mustafa Stitou en Hans Groenewegen. De band 'Naar Tevredenheid' zorgt voor de muzikale omlijsting. Het begint om 20.30 en de toegang is gratis. (Rottend Staal Online, 2-5-2003)

terug naar boven


KONINGINNENACHT TE NIJMEGEN

Nijmegen - In de nacht van 29 op 30 april vond in Lux het Lentefestival Sensaties plaats, een initiatief van de Wintertuin. Dagblad de Gelderlander berichtte gisteren over dit festival, waarbij opvallend veel Rottend Staal-medewerkers (Tsead Bruinja, Daniël Dee, Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Sieger M. Geertsma, Tjitske Jansen, Jan Klug en Tommy Wieringa) verzen en verhalen voordroegen voor circa 700 man publiek. Dat heet: niet Jan Klug, want hij bracht een muzikale compositie met eigenhandig gefabriceerd beeldmateriaal. (Rottend Staal Online, 1-5-2003)

terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven