JACE VAN DE VEN STADSDICHTER TILBURG

Tilburg - Gisteravond is bekend gemaakt dat Jace van de Ven (1949) de eerste Tilburgse Stadsdichter wordt. Twee jaar lang zal hij deze functie vervullen.
Van de Ven is naast dichter ook kunstredacteur bij het Brabants Dagblad. Zie de site van die krant voor reacties van andere Tilburger dichters en een portret (registreren verplicht). (Rottend Staal Online, 29/31-8-2003)

terug naar boven


OPROEP TOT DEELNAME AAN 'POËZIE 2003'

Gent - Poëzie 2003 roept dichters en performers op om poëzie op het podium terug tot leven te brengen. Poëzie 2003 is een poëzieperformance-wedstrijd. De beoordeling gebeurt op basis van wat op het podium wordt gebracht. De kwaliteit van de tekst is belangrijk, maar de performance en de poëtische X-factor van de performer tellen ook mee.
Voor wie dit een brug te ver is, wordt de duoformule voorzien, waarbij een dichter eigen werk kan laten brengen door een bevriend podiumbeest.

De 1ste ronde gaat door op zondagnamiddag 7 september 2003 in Kunstencentrum Fantast in Gent, België. De 2de ronde op vrijdagavond 19 september 2003 op het Feel Estate Kunstenfestival in de Minardschouwburg in Gent en de finale op zondagavond 21 september eveneens op Feel Estate.

Poëzie 2003 is een coproductie van Les Nuits Tout Court en Feel Estate. Meer info en inschrijven (tot 5 september) kan op www.poezie2003.be. (Rottend Staal Online, 29-8-2003)

terug naar boven


BAS KWAKMAN NIEUWE DIRECTEUR POETRY INTERNATIONAL

Rotterdam/Poetry International - Bas Kwakman wordt met ingang van 1 oktober aanstaande de nieuwe directeur van Poetry International. Kwakman volgt Tatjana Daan op, die dit najaar vertrekt naar Frankrijk. Hij wordt directeur van zowel de Stichting Poetry International, organisator van onder andere het jaarlijkse Poetry International Festival en de jaarlijkse Gedichtendag, als van de Stichting Poetry International Web, verantwoordelijk voor de in november vorig jaar opgerichte internationale poëziewebsite www.poetryinternational.org, waaraan inmiddels zeventien landen deelnemen.

Bas Kwakman (Arnhem, 1964) is initiatiefnemer en mede-oprichter van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, waarin poëzie een hoofdrol speelt, en was betrokken bij de recente oprichting van Douane, een Rotterdamse uitgeverij voor internationale poëzie. Kwakman heeft een jarenlange ervaring als manager in de kunstsector, met name op het gebied van festivalorganisatie, publiciteit en marketing. Op dit moment is hij nog hoofd van de afdeling communicatie van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. Kwakman doorliep de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en volgde de post-academische opleiding management aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. (Rottend Staal Online, 28-8-2003)

terug naar boven


OOK STADSDICHTER VOOR TILBURG

Tilburg - Aanstaande zondag 31 augustus wordt bekend gemaakt wie de Tilburgse Stadsdichter gaat worden, en wel om 13.50 uur in het Paleis-raadhuis aan het Willemsplein. De nieuwe Stadsdichter wordt geïnstalleerd door wethouder Hugo Backx.
De installatie vindt plaats tijdens 'Boeken rond het paleis', met optredens van o.a. de Tilburger, de Middelburger en de Groninger Stadsdichters en Leon de Winter.

Intussen, zo meldde de Provinciale Zeeuwse Courant, overweegt men ook te Hulst een Stadsdichter aan te stellen. (Rottend Staal Online, 27-8-2003)

terug naar boven


ANNELIEKE VAN MENS NIEUWE HUISDICHTER RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

Groningen - Annelieke van Mens (Hilversum, 1979) wordt op 1 september 2003 als vijfde huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen geïnstalleerd. Haar voorgangers waren onze medewerkers Daniël Dee en Petra Else Jekel, Gertjan Laan en Guido van der Wolk.

Van Mens studeert rechten en is redacteur van het literair tijdschrift Krakatau. Ze treedt sinds enkele jaren met haar gedichten op. Zo was ze onlangs te zien bij het Dichters in dePrinsentuin-festival.
(Rottend Staal Online, 26-8-2003)

terug naar boven


POËZIE-AVOND TE NIEUW-BEIJERLAND

Delft - Op vrijdagavond 29 augustus vindt het 'Dichter bij de molen'-festival plaats. Met dit jaar Robert Anker, Anneke Brassinga, Afshin Ellian, Philip Hoorne, Hagar Peeters, Anne Vegter, Simon Vinkenoog en Menno Wigman.

De muzikale component wordt ingevuld door de rockband 'Pin Jelly' en de sixties band 'Ticket to Ride'. Een primeur heeft Pin Jelly met twee gedichten van de overleden festivaloprichter Bram Roza, die speciaal ter gelegenheid van het eerste festivallustrum op muziek zijn gezet. Als bijzonder contrast met deze swingende muziek zullen tere carillonklokken over het water klinken als de Nieuw-Beijerlandse musicus en beiaardier Henk van Putten de Reizende Beiaard bespeelt.

De avond begint om 20.00 uur aan de Gors te Nieuws Beijerland en de toegang bedraagt 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij o.a. de VVV Oud-Beijerland of per e-mail: h.faas@dichterbijdemolen.nlh.faas@dichterbijdemolen.nl
Het is een onderdeel van het Bram Roza Festival, dat zich van 15 t/m 31 augustus op diverse locaties in Nieuw-Beijerland afspeelt. (Rottend Staal Online, 25-8-2003)

terug naar boven


HET MIRAKEL VAN BREDEVOORT

Bredevoort - Dagblad de Gelderlander doet vandaag verslag van de Komrij-dag te Bredevoort (gratis registratie noodzakelijk). In de kerk aldaar geschiedde een wonder; Komrij schreef een sonnet dat in een oplage van 200 exemplaren verscheen en in de kerk voor 13,50 euro verkrijgbaar was. Volgens De Gelderlander vermeerderde dit sonnet bij het verlaten van de kerk direct in waarde.

Nu en volgend jaar is Gerrit Komrij nog 'Dichter des vaderlands', maar in 2005 is het echt afgelopen. Daar is hij niet rouwig om, liet hij blijken. Hij had er zelf voor gezorgd dat in de reglementen werd opgenomen dat de functie niet herkiesbaar is. 'Ik heb het nooit met tegenzin gedaan, maar in 2005 mag een ander de klappen opvangen.'Want hij voelt zich niet altijd goed begrepen. 'Ik sleep altijd een jutezak vol misverstanden met me mee.'
(Rottend Staal Online, 25-8-2003)

terug naar boven


DEN HAAG WINNAAR WASSENAARS VOETBALTOERNOOI

Groningen - Het Haagse team - met o.a. Harry Zevenbergen en Cor Gout - won gisteren overweldigend het 'dichters met ballen'-toernooi. Rotterdam - met o.a. Peter de Groot en de Woorddansers - werd tweede, Amsterdam - met Joost Baars, Dorpsoudste de Jong, Hans Kloos, Rick de Leeuw, Thomas Möhlmann en F. Starik - behaalde de derde plaats en het Groninger team, dat voor een glorieuze nederlaag ging, werd vierde, met dertig doelpunten tegen en geen enkel voor.
Het Nijmeegse team blonk uit door afwezigheid. (Rottend Staal Online, 24-8-2003)

terug naar boven


NADER BERICHT UIT VENLO

Venlo - Dagblad de Limburger berichtte gisteren nader over de tumultueus verlopen Poetry Slam interland:

"De zogeheten Spiegeltent op het Zomerparkfeest in Venlo is in de nacht van donderdag op vrijdag ontruimd toen er door een onbekende met pepperspray werd gespoten na een incident met een Hitlergroet.
In de tent werd een poetry slam (gedichtenwedstrijd) gehouden tussen Nederlandse en Duitse dichters. Toen een Duits gedicht werd voorgedragen, bracht een dertigjarige Venlonaar de Hitlergroet. Veiligheidsmedewerkers van het parkfeest spraken de man daarop aan, waarna hij hen bedreigde. De te hulp geroepen politie arresteerde de man en maakte proces-verbaal op. De Venlonaar, die gisteren weer is vrijgelaten, zei de groet 'voor de grap' te hebben gebracht.

Na het incident werd de Spiegeltent rond half twee door de organisatie van het parkfeest ontruimd omdat er iemand met pepperspray had gespoten. Dat veroorzaakt irritaties aan ogen en luchtwegen bij bezoekers. De gedichtenwedstrijd vond daardoor een voortijdig einde."
(Rottend Staal Online, 24-8-2003)

terug naar boven


DICHTERS MET BALLEN

Groningen/Wassenaar - Vandaag vindt van 13.00 tot circa 17.00 uur op het voetbalveld van de S.V. Wassenaar (Charlottestraat 7, Kerkehout, Wassenaar) het 'Dichters met ballen'-evenement plaats. Teams bestaande uit dichters, uitgevers, organisatoren en één muzikant en afkomstig uit Amsterdam, 's-Gravenhage, Groningen, Nijmegen en Rotterdam gaan middels het schoppen tegen een voetbal en elkaar de strijd aan.
Ter redactie is enkel de complete samenstelling van het Groninger team bekend: Tsead Bruinja, Daniël Dee, André Degen, Bart FM Droog, Tjitse Hofman, Jan Klug, Anton Scheepstra en Rense Sinkgraven - alhoewel de laatste gisteren verklaarde 'aan de schijterij te zijn' en derhalve twijfelde over zijn deelname vandaag.

Op www.subliterair.org zullen wedstrijdverslagen gepubliceerd worden. Het voetbalveld is voor het publiek bereikbaar per buslijn 90, die vanaf 's-Gravenhage CS vertrekt. Het publiek wordt wel verzocht zich niet te buiten te gaan aan peppersprayaanvallen of Hitlergroetplegingen. Dit gezien de ramp te Venlo.
(Rottend Staal Online, 23-8-2003)

terug naar boven


KOMRIJ-DAG TE BREDEVOORT

Bredevoort - Onze medewerker Gerrit Komrij heeft een speciaal gedicht geschreven voor het Achterhoekse boekenstadje Bredevoort. De Dichter des Vaderlands draagt zijn ode vandaag voor tijdens de speciale Komrij-dag in Bredevoort. Het gedicht wordt in een beperkte oplage uitgegeven.

Komrij, die zijn jeugd in het naburige Winterswijk doorbracht, zal nog meer uit eigen werk voordragen. Verder zijn andere vertellers te gast. Bovendien is er aandacht voor Portugal, het land waar Komrij woont. Monica Triga zingt fado-liederen en er zijn Portugese hapjes en drankjes verkrijgbaar. Bezoekers kunnen per fiets een poezië- en prozaroute afleggen. De Komrij-dag heeft plaats op plein 't Zand en begint om 14.00 uur. (ANP/Rottend Staal Online, 23-8-2003)

terug naar boven


LITERAIRE INTERLAND DOOR SECURITY BEËINDIGD

Venlo - Peppersprayaanvallen, Hitlergroeten en een algehele dreigende sfeer deed de Venlose Zomerrparkfeestsecurity vannacht besluiten de poetry slam interland Nederland-Duitsland tijdens het Zomerparkfeest te stoppen. Op last van de politie werd daarna de Poetry Slamtent gesloten

Ook namen wat nitwits in het publiek aanstoot aan een frase uit een gedicht van de Rotterdamse Woorddansers: 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' - in de contekst van het gedicht overigens absoluut niet beledigend bedoeld.
Op dat moment stond het Duitse team (Wehwalt Koslovsky, Lasse Samström en Markim Pause) met 2-1 voor op het Nederlandse team (De Woorddansers, Sieger M. Geertsma en A.C.G. Vianen). Door het ingrijpen van de Venlose politie bleef deze poetry slam interland onbeslist.

De interland zal een vervolg krijgen op het Lowlands-festival, volgende week. Het Venlose publiek krijgt komende zondag een herkansing tot het aanhoren van de dichters in het Limburgs Museum.

Een oogetuigeverslag van de rel zal in de komende dagen op Rottend Staal verschijnen. (Rottend Staal Online, 22-8-2003)

terug naar boven


WWW.DEELDERDRAAIT.NL

Rotterdam - Platenmaatschappij Essential Dance Music heeft een een eenvoudige doch prachtige site ontworpen ter promotie van 'Deelder Draait', de door J.A. Deelder samengestelde cd die genomineerd is voor de Edisonprijs. Het adres is www.deelderdraait.nl. (Rottend Staal Online, 22-8-2003)

terug naar boven


ANDY FIERENS NAAR ZUID-AFRIKA

Antwerpen - Onze medewerker Andy Fierens gaat met multimuziektalent Francois le Roux in september en oktober 2003 op poëziemuziektour door Zuid-Afrika. Zover nu bekend start de tour in het RAU Theatre te Johannesburg, waarna Pretoria, Karoo, Stellenbosch, Kaapstad, Kimberley en weer Pretoria worden aangedaan. (Rottend Staal Online, 22-8-2003)

terug naar boven


EPISITE LOVEND BESPROKEN IN NIEUWE TZUM

Epibreren - In de nieuwe Tzum, net als de nieuwe Krakatau alweer nummer 22, ditmaal naast onder andere gedichten van onze medewerkers Willem Groenewegen en Tjitske Jansen en een verhaal van onze medewerker Tommy Wieringa tevens een recensie van www.epibreren.com. Voor de redacteuren van de site een bijzonder moment: niet eerder verscheen een artikel langer dan één alinea over onze site, inmiddels alweer drie jaar online. (Rottend Staal Online, 21-8-2003)

terug naar boven


VAN DUIJNHOVEN SLAAT TERUG

Epibreren - In zijn vakantiewoning aan de Duinweg schreef onze medewerker Serge van Duijnhoven een recensie van een wel heel vervelend boek. Deze recensie is vanaf 23 augustus ook in het tijdschrift Krakatau te lezen. Dit omdat nummer 22 dan verschijnt. dat nummer wordt bijkans een Van Duijnhoven-special: naast de recensie ook een interview met en gedichten van hem. (Rottend Staal Online, 12-8-2003)

terug naar boven


GERUCHT MIST ELKE GROND

Epibreren - Meerdere bronnen meldden dat onze hoofdredacteur gaat optreden bij het komende Lowlands-festival. Zij hebben het echter mis: onze technisch redacteur Jan Klug zal bij het komende festival aanwezig zijn; niet als schrijver, zoals op de Lowlands-site te lezen valt, maar als animator op videogebied.

Wel zijn er voordrachten bij te wonen van onze medewerkers Maria Barnas, Daniël Dee, Serge van Duijnhoven, Ruben van Gogh, Quirien van Haelen, Erik Jan Harmens, Wehwalt Koslovsky, F. Starik, Meindert Talma, Vrouwkje Tuinman, 'Het Venijnig Gebroed' en Menno Wigman. (Rottend Staal Online, 12-8-2003)

terug naar boven


GEEN NIEUWS WEGENS HITTE

Epibreren - Wegens de hittegolf die West-Europa teisterde besloot de redactie van Rottend Staal tot een spontane werkstaking. Vanaf 21 augustus weer reguliere berichtgeving. (Rottend Staal Online, 12-8-2003)

terug naar boven


WILLEM WILMINK OVERLEDEN

Enschede - Schrijver en dichter Willem Wilmink is zaterdagavond 2 augustus in zijn woonplaats Enschede op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager Jan Willemsen zondag bekendgemaakt. Wilmink was al enige tijd ernstig ziek.
Wilmink schreef teksten voor onder anderen Herman van Veen, de cabaretgroep Don Quishocking, Martine Bijl, Joost Prinsen en Wieteke van Dort. Hij was betrokken bij televisieprogramma's als De stratemakeropzeeshow, De film van Ome Willem, Sesamstraat, Het Klokhuis en Kinderen voor Kinderen.
Verder schreef hij liedjes voor musicals, stelde hij bloemlezingen samen en heeft hij talloze kinderboeken op zijn naam staan. Hij schreef voor De Tijd, Spektator poëzierecensies en vertaalde gedichten. Hoewel hij zich eerst op volwassenen richtte, werden later kinderen zijn voornaamste doelgroep.
Hij debuteerde in 1966 met de bundel Brief van een Verkademeisje en andere liedjes (Arbeiderspers, Amsterdam, 1966). Vanaf 1970 vormde hij met Karel Eijkman, Hans Dorrestijn, Ries Moonen, Fetze Pijlman en Jan Riem het schrijverscollectief.
Het waren niet altijd anderen die zijn liedjes ten gehore brachten. Wilmink trad af en toe zelf op, spelend op een accordeon. In de jaren negentig bracht hij een eigen theatertoer.
In zijn loopbaan ontving Wilmink talloze prijzen. De eerste was in de zeventiger jaren, de Louis Davids-prijs. In 1983 en 1994 ontving hij de Zilveren Griffel, in 1986 de gouden versie ervan. Ook ontving hij in 1988 de prestigieuze Theo Thijssen Prijs en in 1997 de Johnny van Doornprijs. (ANP/Rottend Staal Online, 4-8-2003)

terug naar boven


TUINFEEST MET UNIEKE SFEER

Deventer - De zesde editie van het Tuinfeest, het jaarlijkse poëziefestival dat voorafgaat aan de grote Deventer Boekenmarkt - met 125.000 bezoekers de grootste van Europa - trok zaterdag 1500 bezoekers.
In een afgezet gedeelte van de binnenstad heerste een unieke festivalsfeer: mensen luisterden in prachtige stadstuinen of op het Kloosterplein naar dertig dichters, die allen meerdere keren optraden op steeds wisselende locaties.

De afzetting was een geniale greep: de 1500 poëzieliefhebbers konden zich daardoor op straat ongestoord ophouden en geen optreden werd verstoord door dwaalgasten, hangjeugd of ander tuig.

Rutger Kopland kwam bij zijn voordracht op het plein terug op de 'Jonge sla'-affaire: 'ik heb gehoord dat het een heel goed gedicht was' en had het publiek in zijn ban met een uiterst gevarieerde show.

In de Apeldoornse Courant verscheen overigens een zeer maffe recensie, waarin de bijna bejaarde dichters Wigman, Soepboer en Droog als 'jong' ten tonele werden gevoerd.

(Rottend Staal Online, 4-8-2003)

terug naar boven


het nieuws van nu
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven