(klik hier voor verschijning van Rottend Staal in juiste vormgeving)


TROUWS SCHRIJVER & BOEKENDAGEN

Amsterdam - Dit weekend vinden in de Beurs van Berlage de
Schrijvers & Boekendagen plaats. Onze redacteur Tjitse Hofman presenteert Roodvocht, zijn nieuwe bundel. Onze medewerkers Mark Boog, Daniël Dee, Karel ten Haaf en Ronald Ohlsen dragen voor uit eigen werk.
Ook Bas Belleman, Martin Bril, Erik Menkveld, Huub Oosterhuis, Willem Jan Otten, Mustafa Stitou, Peter Theunynck en Marjoleine de Vos zullen er voordragen, signeren, of beide.
Bezoek de Trouw-Schrijvers & Boekendagenpagina's voor verdere details.
(Rottend Staal Online, 31-10-2003)


terug naar boven


ANTWERPEN. DE STAD IN GEDICHTEN

Wevelgem/Epibreren - Na bloemlezingen over Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Den Haag heeft Uitgeverij 521 gisteren te Antwerpen de bloemlezing Antwerpen. De stad in gedichten gepresenteerd. De samenstelling berustte in handen van onze medewerker Philip Hoorne.

Het succes van deze bloemlezingen laat zich makkelijk verklaren: de gedichten in deze reeks bevatten herkenbare straten, pleinen en dreven en staan dus dicht bij het publiek.
(Rottend Staal Online, 31-10-2003)


terug naar boven


EERSTE POËET EN DATE SHOW VEELBELOVEND VERLOPEN

Groningen - Hoewel het publiek aanvankelijk nog wat huiverig voor het nieuwe concept van dating en poëzie was, waren op het slot van het programma maar liefst negen mensen aan elkaar gekoppeld en ging de dinerbon de deur uit naar het favoriete datekoppel Bart en Erwin.

In de tweede show, eind november, zullen zij vertellen hoe het tussen hen vergaan is. Het Groninger huis-aan-huis-blad Loeks drukt binnenkort een grote foto van Bart en Erwin af, als 'koppel van de maand' en publiceert tevens een gedicht van de winnares van de Poetry Slam: Renée Luth. In de finale versloeg zij nipt onze medewerker Ruud Knook. Arnhemmer Wicher Ponne en Groninger Alexander Hesse kwamen tot de halve finale.

Gastdichter Maarten Das vulde twee sets met zijn bezwerende gedichten, Meindert Talma bracht een nieuw lied ten gehore, alsmede een Fries seksgedicht uit de negentiende eeuw, en Jan Klug produceerde live prachtige jingles, alsmede de speciaal gecomponeerde 'Poëet & Date-showmuziek'.

NCRV-verslaggever Ivo Talsma legde de avond in het USVA vast op magneetband, en werkt momenteel uit alle macht aan een reportage over deze eerste 'Poëet & Date-show', die vanmiddag om ongeveer 14.45 uur in het programma '1 op de Middag' op Radio 1 te beluisteren is.
(Rottend Staal Online, 31-10-2003)


terug naar boven


TURKS-NEDERLANDSE COCKTAILAVOND

Amsterdam - Vanavond vindt de Poëzie en Proza Cocktailavond in het Amsterdamse Crea-Theater (Turfmanspad 17) plaats, georganiseerd door stichting Troya. Voor eenieder die geïnteresseerd is in (Turkstalige) literatuur en bijvoorbeeld wil weten wat er gebeurd is met de winnaars van de door Troya georganiseerde literaire activiteiten, wat het Fonds voor de Letteren voor toekomstplannen heeft of hoe de Phenix Foundation talenten wil ondersteunen.
De avond wordt gepresenteerd door schrijfster en kunstenaar Neval Gölay.
Op het programma staan, naast welkomstwoorden, uiteenzettingen en uitleggen, ook voordrachten, en wel van Seren Dalkiran, Mesut Balik, Nesan Erdogan, Cengiz Daridere en Ezgi Gürgay.

Stichting Troya verzorgt al een aantal jaren literaire activiteiten om Nederlandse Turkstaligen te stimuleren met hun literaire talent voor de dag te komen. Zo organiseerde Troya onder meer het jaarlijkse Turks-Nederlandse Poëziefestival, de uitreiking van een literatuurprijs en Literair Café Meddah.Voor meer informatie: http://www.troya.nl/

Het programa begint om 20.30 uur en is gratis toegankelijk
(Rottend Staal Online, 30-10-2003)

terug naar boven


WEER MEDEWERKER IN DE ETHER

Hilversum - Vanavond leest onze medewerker Menno Wigman zijn nog ongepubliceerde gedicht 'Lichaam, mijn lichaam', in de Levende Dichters Almanak van VPRO's De Avonden. Dit valt rond 23.00 uur te beluisteren op Radio 747 AM.
(Rottend Staal Online, 30-10-2003)

terug naar boven


UITNODIGING VOOR REVISOR?

Epibreren - Wat moet je aan met iemand die je op het ene moment 'kwaadaardig en geen-dichter' en het andere moment 'een van de meest toonaangevende dichters van Nederland' noemt? Voor die vraag zag onze hoofdredacteur zich gesteld, toen hij onlangs een uitnodigingsbrief tot het leveren van een bijdrage van het literair tijdschrift De Revisor ontving.

Gelukkig bleek er sprake van een groot misverstand: de bedenker van bovenstaande betitelingen legde de hoofdredacteur uit, dat de uitnodiging bestemd was voor 'iemand die ijvert voor emancipatie van poëzie op de podia en op electronische media'.

Aangezien er wat de hoofdredacteur betreft niets te emanciperen valt op deze vlakken - poëzie op de podia en op elektronische media is uiteindelijk hetzelfde als poëzie op papier, steen, kleitablet, radio en televisie, begreep hij dat deze uitnodigingsbrief niet voor hem bestemd was.

Dus was er geen enkele noodzaak om in 7000 woorden te leuteren over literatuuropvattingen en niet bestaande stromingen. Ook hoefde hij zich dus gelukkig niet uit te spreken over de onzinnige vragen welk type literatuur of welke stromingen betere literatuur zouden opleveren en welke literatuur voorgoed verboden zou moeten worden, zoals de redactie van de Revisor van geadresseerde verlangde.

Piet Gerbrandy, Bas Heijne, Arnold Heumakers, Astrid Lampe, Arjan Peters, Arie Storm, Manon Uphoff en Thomas Vaessens blijken zich wel te willen buigen over deze allesbehalve prangende kwesties. Hoe zij daarin in 56.000 woorden slagen, zal in februari 2004 in De Revisor te lezen zijn. (Rottend Staal Online, 29-10-2003)

terug naar boven


WWW.THOMASVAESSENS.NL

Amsterdam - Literatuurwetenschapper Thomas Vaessens heeft nu veel van zijn interessante onderzoek naar de nieuwe en nieuwste Nederlandse literatuur gehuisvest op http://www.thomasvaessens.nl/.
(Rottend Staal Online, 29-10-2003)

terug naar boven


HET OUDSTE LIEFDESGEDICHT TER WERELD

Amsterdam - Het oudste liefdesgedicht ter wereld is weer online te vinden, in Engelse vertaling. Het op een kleitablet genoteerde gedicht, gecatalogiseerd als 'Istanbul 2461', is geschreven door een vrouw die mogelijk de bruid was van de Soemerische koning Shu-Sin. Het oorspronkelijke gedicht is getekend met: 'Your loving wife who has had a child', maar dan in het Sumerisch.

Het gedicht was al in 1998 op het web te vinden op de site van de Universiteit van Texas, verdween daar en is momenteel te vinden op sexualrecords.com, een site gespecialiseerd in weetjes rond het seksleven: wie had de grootste, de langste en in dit geval de oudste.

Het gedicht beschrijft de smeekbeden van een bibberend bruidje dat zich een prooi voelt, weggenomen van haar ouders, op de aanstaande bruidsnacht.

"Writing was invented by the Sumerians around 3500 BC. Many of their clay tablets have survived, including one with history's first love poem. Archaeologists bestowed upon it the rather mundane title "Istanbul #2461," but you can't expect these guys to understand poetry. The author is unknown, but it's believed to have been recited by the chosen bride for Sumerian King Shu-Sin."

De auteursnaam 'your wife' is van het digitale 'kleitablet' afgevallen waar het origineel haar al die tijd had weten te behouden. Waardoor deze vrouw verder in de anonimiteit verdwijnt.

De kans dat dit gedicht bewaard blijft is groter dan de kans dat op internet geschreven werk, waaronder liefdesgedichten, de millenia overleeft. Een kleitablet is duurzamer dan een harddisk.
(Diana Ozon, Rottend Staal Online, 29-10-2003)

terug naar boven


VANDAAG ROTTEND STAAL RADIO

Epibreren - Vanavond zendt Rottend Staal Radio uit, live vanuit de gelagkamer van Hotel Hel, en voor de gelegenheid ook te beluisteren via VPRO's De Avonden, op Radio 747 AM, van 22.02 tot 23.00 uur. Tevens is een videolijnverbinding aangebracht in Studio Desmet, Plantagemiddenlaan 4a, opdat ook het Randstedelijke publiek semi-virtueel in de Epibreerder gelagkamer aanwezig kan zijn.

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum, criticus Jacob Moerman, onze medewerkers Erik Jan Harmens en Tommy Wieringa, alsmede de redacteuren Hofman, Klug en Droog zullen de uitzending vullen met poëzie en proza, het laatste nieuws en geroddel en gebabbel uit het literaire leven.

Na de uitzending is het programma op de site van de Avonden online te beluisteren.
(Rottend Staal Online, 28-10-2003)

terug naar boven


SVEN ARIAANS WINT FINALE ROTTERDAMSE POETRY SLAM

Rotterdam - De finale van de Poetry Slam Rotterdam is afgelopen zondagavond in een volgepakt Rotown gewonnen door de Amsterdamse Sven Ariaans. De deelnemers aan deze finale waren naast Ariaans Jet Crielaard, Daniël Dee, Gijs ter Haar, Peter M vd Linden en ACG Vianen.
Jeroen Naaktgeboren van het presenterende duo de Woorddansers: 'Op het podium stonden de toppers uit de Nederlandse Poetry Slamscene. Naast het geven van sterke performances bewezen alle kandidaten zich ook inhoudelijk: ze brachten absurde, dreigende en meeslepende gedichten en verhalen in een contekst van taal als muziek, alles in een flitsend zaptempo, ondersteund door Photonic Visuals.'

'Na twee ronden werd een publieksstemming gehouden, Sven Ariaans werd daar door het publiek als de favoriet voor de finale aangewezen. De jury, bestaande uit Harold de Boer, Rijn Vogelaar en Bas Kwakman, voegde aan de finaleronde Peter M vd Linden en Daniël Dee toe.'

'De finale kwam tot een apotheose toen Ariaans in zijn laatste blok spreektijd de zaal volledig stil kreeg; met ingehouden spanning bracht hij zijn woorden naar het publiek. Tot achterin de zaal kon je het papier horen kraken.'

De jury, die hem in eerste instantie op grond van zijn prestaties de eerste twee ronden niet aan de finale toe had willen voegen, was om, waardoor Sven Ariaans het komende jaar de titel 'Rotterdam Slammer' mag voeren. Daarnaast ontving hij, namens de stichting Poetry ProMotion en Blauw Research, een cheque van 250 euro.

Voor in Poetry Slam geïnteresseerden: volgende week, oip 7 november, zendt de NPS de tv-documentaire 'Slammers' uit, waarin Ariaans een van de hoofdrollen vervult.

Er is veel commotie rond het feit dat Poëzie in wedstrijdvorm wordt georganiseerd. De avond liet zien dat bij Poetry Slam het wedstrijdelement de dichters juist prikkelt om het maximale uit hun poëzie en performance te halen en het publiek op deze wijze een gedenkwaardige avond te geven.

Zondag 28 december vindt de eerste voorronde voor het nieuwe seizoen Poetry Slam Rotterdam plaats, opnieuw in Rotown. De organisatie selecteert vier
kandidaten op grond van eerdere podiumprestaties, daarnaast is er een wildcard die, in een open podium na de eerste ronde, door het publiek wordt
vergeven. Inschrijven voor dit open podium of overige informatie verkrijghen kan per e-mail: info@poetrypromotion.nl. (Rottend Staal Online, 27-10-2003)

terug naar boven


VEILIGE THUISKOMSTEN (2)

Epibreren/Utrecht - Inmiddels zijn ook onze medewerkers F. Starik en Vrouwkje Tuinman veilig thuis aangekomen. Na een voordracht te Amsterdam togen ze gisteren ook nog naar de presentatie van Ingmar Heytze's boek Ik ben er voor niemand. Die presentatie werd dermate druk bezocht dat menig bezoeker gangmatig het gebeuren moest bijwonen.
Onder die bezoekers waren ook onze medewerkers Tjitske Jansen, Kees Wennekendonk, Arjan Witte en heel veel geïnteresseerde meisjes van begin twintig.

Nu bleken de te Utrecht aangeboden exemplaren van het boek misdrukken te zijn, die met een korting van één euro verkocht werden. Het kostte Heytze uren om al deze boeken te signeren. De correcte versie zal eerdaags in de boekwinkel verschijnen (Rottend Staal Online, 27-10-2003)

terug naar boven


THEO PEPPINK OVERLEDEN

Epibreren - Gisteren bereikte ons het droeve bericht dat dichter/predikant Theo Peppink overleden is - en dat al geruime tijd geleden, namelijk op 29 september 2002.
Hij werd op 8 oktober 1947 geboren te Amsterdam en was werkzaam als predikant te Emmen (1973-1978) en vanaf 1978 als full-time docent theologie, ethiek, en godsdienstwetenschap aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten 'Constantijn Huygens' te Kampen. In 1997 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op het proefschrift 'Gestremde Beweging', over geloof en kunst, bij Prof. dr. G van der Leeuw.

Peppink schreef meer dan twintig boeken, in verschillende genres: kinderboeken, jeugddetectives, een roman, bijbelstudies, dichtbundels en essays over geloof en kunst. Een aantal boeken verscheen onder het pseudoniem Thomas Pinkhoff.
(Rottend Staal Online, 27-10-2003)

terug naar boven

VEILIGE TERUGKOMSTEN

Arnhem/Epibreren - Ofschoon geplaagd door e-mailmatige storingen is onze medewerker Hanz Mirck toch veilig thuisgekomen. Ter redactie is het helaas onbekend waarvandaan.
Ook De Dichters uit Epibreren zijn veilig teruggekeerd, en wel uit Bremen.
Onze medewerker Andy Fierens daarentegen heeft zijn huis niet verlaten en verkeert aldaar in alle veiligheid.

Onze medewerkers Ingmar Heytze - die vandaag zijn prozadebuut Ik ben er voor niemand (Podium) presenteert -, F. Starik, Adriaan Jaeggi en Vrouwkje Tuinman zijn nog onderweg. We hopen later over hun veilige thuiskomst te berichten.
(Rottend Staal Online, 26-10-2003)

terug naar boven

GEEN NIEUWS

Epibreren - Hoewel veel nieuws over optredens van dichters op het eiland is gearriveerd, ontbrak enig nieuws ter verwerking in deze rubriek. Het enige interessante dat een van onze bronnen te berde bracht, namelijk de geplande aanleg van een weg door een tuin die gestopt door een zoon van R.S. Thomas (1913-2000) geen doorgang vond, ergens in Engeland, ergens in het nu, want: het was een inspirerende tuin voor Thomas, dus die zoon lag dwars en die weg kwam er niet.

Helaas zijn er geen nadere details over deze boeiende affaire die momenteel Engeland in haar greep houdt bekend, want onze bron verhaalde ons dat meer hierover bij de B.B.C. verkrijgbaar was. En dat. lieve lezers, was niet waar. Vandaar dat we vandaag geen nieuws brengen.
(Rottend Staal Online, 25-10-2003)

terug naar boven

DROOG

Epibreren - Exclusief voor tv-kijkers te Groningen is vandaag het tv-acteurdebuut te zien van onze medewerkers Daniël Dee en Cornelis van der Wal. Met de eveneens als acteur debuterende Joppe van der Spoel en de wel vaker als acteur bijklussende fotograaf Chris van Wierst schitteren ze vanavond in een nieuwe aflevering van 'Droog', het wekelijkse tv-programma van Noor Agter en de Groninger Stadsdichter.

Om onze lezers in België, Frankrijk, Portugal, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Canada tegemoet te komen (buiten-Groningse Nederlanders wordt verzocht vandaag af te reizen naar de gemeente Groningen) heeft OOG-TV stills uit het programma online gezet.

Wie die stills wil zien klikke op de OOG
-site op 'Droog'. (Rottend Staal Online, 24-10-2003)

terug naar boven

KRAKATAU #23 VERSCHENEN

Epibreren - In de nieuwe Krakatau, het sympathieke poëzietijdschrift uit Rotterdam/Groningen staat verrassend weinig poëzie. Vijf nieuwe gedichten van Yorgos Dalman, Harry Zevenbergen, Mustafa Stitou en Peter de Groot vormen de eigenlijke oogst.
Daarnaast enkele dichtfragmenten uit C.O. Jellema's laatste bundel Stemtest, in een bespreking van het boek, en twee favoriete gedichten van de nieuwe Poetry International-directeur. Twee gedichten die zo op het oog zonder toestemming van de rechthebbenden geplaatst zijn, gezien het ontbreken van bronvermeldingen.

Krakatau-redacteur Daniël Dee leverde een absurdististisch stuk over het schrijven van een geniaal gedicht en hoofdredacteur Peter de Groot interviewde Bas Kwakman, die de eerder gemelde nieuwe directeur is. Intrigerend is Kwakmans opmerking over een bepaald soort dichter: 'Wat je vandaag de dag ziet is, dat er nu ook dichters zijn, die helemaal niet geïnteresseerd zijn in het verkopen van hun bundel, maar die puur en alleen op zoek zijn naar een zo goed mogelijke voordracht.'
Dat doet een mens afvragen of er ook namen bij deze nieuwe dichterssoort te plaatsen zijn. Kwakman noemt ze niet en te Epibreren kennen we ze niet. Waar Kwakman het waarschijnlijk over heeft is een nieuwe stroming: de fictieve dichters.
Tijdschrift Krakatau #23, 3 euro. Info: info@tijdschriftkrakatau.nl
(Rottend Staal Online, 24-10-2003)
terug naar boven


ONBEDERF'LIJK VERS: REMCO CAMPERT LIEGT

Epibreren - Volgende week woensdag vindt te Nijmegen het poëziefestival Onbederf'lijk Vers plaats. Onze medewerkers Eva Cox, Maarten Das, Ruben van Gogh, Petra Else Jekel, Hanz Mirck, Benne van der Velde, Simon Vinkenoog en Menno Wigman treden er naast 'en anderen' op.
In deze tijden van recessie, Mabelgates en stokkend verkeer is het heel positief dat het festival gratis toegankelijk is.

Minder positief is dat het festival een leugen inzet om zich te verkopen. In een mailing geeft de organisatie negen redenen aan om het festival te bezoeken. Reden één volgens Onbederf'lijk Vers:

'Omdat men vroeger niet zou durven de nieuwe generatie samen met de oude, gevestigde generatie dichters te laten optreden (aldus Remco Campert in VOX, 16 oktober 2003).'

Het hele interview waaruit dit citaat stamt is te lezen in de online-versie van Vox, het magazine van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarin staat:

'Het festival moet een 'ontmoeting'worden tussen de 'oude en nieuwe generatie dichters van Nederland'. Campert is met 72 jaar een van de oudste deelnemers. Pim te Bokkel (20) is een van zijn jongste collega's.
Vroeger zou de jonge generatie nooit met de oude dichters op één avond geprogrammeerd worden, vertelt Campert. De gevestigde dichters waren toen 'gewichtige heren met een wat regenterige mentaliteit'. Daar keek men tegen op, en voor Campert en zijn collega-vijftigers gold: daar trad je niet mee op, daar trad je tegen op. En hard. Nog steeds wordt het werk van de vijftigers gezien als een belangrijke wending in de Nederlandse poëziegeschiedenis. Nu is er nauwelijks nog sprake van een generatiekloof. De gewichtigheid is er bovendien wat van af. Campert: 'Iedereen maakt wel een beetje tamtam, maar dat hoort bij de tijd: jezelf hypen'.'

Ho. Stop. Vroeger, toen alles beter was, werden er ook poëziefestivals georganiseerd met dichters van verschillende leeftijden. Zevenendertig jaar geleden bijvoorbeeld, op 28 februari 1966 te Amsterdam. 25 Dichters van zeer uiteenlopende leeftijden lazen hun gedichten in een volgepakt Carré voor.

J. Bernlef (1937), C. Buddingh' {1918), Remco Campert (1929), Jules A. Deelder (1944), Johnny van Doorn (1944), Jan G. Elburg (1919), Gust Gils (1924), Jan Hanlo (1912), Jaap Harten (1930), Dick Hillenius (1927), Ed. Hoornik (1910), Gerrit Kouwenaar (1923), Louis Th. Lehmann (1920), Adriaan Morriën (1912), C. Nooteboom (1933), Hugues C. Pernath (1931), Gerard Reve - toen nog Gerard Kornelis van het Reve (1923), Adriaan Roland Holst (1888), Bert Schierbeek (1918), K. Schippers (1936), Koos Schuur (1915), Ewald Vanvugt (1943), Hans Verhagen (1939), Simon Vinkenoog (1928) en Bert Voeten (1918) waren die dichters.

De jongsten waren 21 - Deelder en Van Doorn - en de oudste was toen 77 (Roland Holst). Dit festival is bewaard gebleven in de vorm van de bloemlezing poëzie in carré (Bezige Bij, 1966), waarin naast de gedichten die toen voorgedragen werden ook foto's van de avond en alle recensies staan.

Camperts uitspraak: 'Gevestigde dichters (...) daar trad je tegen op. En hard.' wordt door die foto's ontkracht. Het zag er toen uit als een gezellig en gemoedelijk gebeuren. En jezelf hypen, was dat niet iets waar vooral de dichters die bekend werden als 'de vijftigers' erg goed in waren?
(zie ook: Het komplot der vijftigers, R.L.K. Fokkema, De Bezige Bij, 1979)
(Rottend Staal Online, 23-10-2003)

terug naar boven

TE WIJZIGEN C.V.'S

Epibreren (huishoudelijke mededeling voor overlijdensberichtschrijvers) - Aan de biografieën van onze medewerkers Daniël Dee en Cornelis van der Wal kan vanaf gisteren worden toegevoegd dat ze ook als tv-acteur werkzaam geweest zijn. Nadere details volgen.
(Rottend Staal Online, 22-10-2003)

terug naar boven


LIESBETH VAN DALSUM GEZOCHT

Epibreren - Hedenochtend arriveerde op het redactiebureau een aanvraag tot een interview met onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum, van het actualiteitenprogramma Twee Vandaag.
Onze lezers is het bekend dat Van Dalsum zich momenteel ophoudt op de Nederlandse Antillen. De redactie weet niet waar ze momenteel exact te lokaliseren is - ons is slechts bekend dat ze op Curaçao Tip Marug wilde interviewen, waarna ze zich enige dagen snorkelgewijs wilde ontspannen.
Dinsdag de 28ste oktober wordt ze terugverwacht, om in VPRO's De Avonden te vertellen over haar avonturen, maar misschien is dat te laat voor Twee Vandaag.

Mocht u zich ophouden op de Antillen en ziet u Van Dalsum, wilt u haar dan vertellen dat ze zo spoedig mogelijk contact met de redactie moet opnemen?
(Rottend Staal Online, 22-10-2003)

terug naar boven


H.H. TER BALKT, DE SLAMDICHTER

Epibreren - Het verschijnsel Poetry Slam blijft voor verwarring zorgen. Ditmaal op de voortreffelijke VPRO's Boekensite, waar bij een vooraankondiging van de tv-vertoning van de documentaire 'Slammers' een rijtje dichters vermeld staat, waarin de naam van P.C. Hooftprijswinnaar H.H. ter Balkt te lezen valt.

De verwarring rond Poetry Slam is vermoedelijk veroorzaakt door een artikel in de Volkskrant, waar de Rottend Staal Online op 21 en 24 februari 2003 over berichtte. Vandaar dat we alle literatuurjournalisten aanraden die berichten te raadplegen, alsmede de F.A.Q.'s betreffende Poetry Slam op deze site, alvorens nog meer onzin over Poetry Slam te distribueren.

(Rottend Staal Online, 22-10-2003)

terug naar boven

23STE NACHT DER POËTEN TE AARSCHOT, EEN VERSLAG

Onze nieuwe correspondent voor Vlaanderen, Karel Smits, had afgelopen zaterdag in het pittoreske Aarschot zijn eerste klus

Zo ziek als een hond, maar de slavendrijvers van Epibreren kenden geen genade. Gewapend met pen en papier trok ik naar de Nacht der Poëten op 18 oktober 2003 in de Stadsfeestzaal te Aarschot. Mooi volk op de affiche, dat wel.

De winnaars van de Aarschotse Literatuurprijs, Philip Hoorne voor poëzie en Peter Mangelschots voor proza, mochten het publiek opwarmen. Onze medewerker Philip Hoorne bracht een aardig mix van ernst, liefde en bullshit. Peter Mangelschots las een lang fragment uit zijn winnend verhaal. Daarna hield Kamiel Vanhole, vooral bekend als romancier en toneelschrijver, voor het eerst een poëzielezing.

Na dit eerste blokje van drie dichters mochten Johan Verminnen en groep het podium op, terwijl ik dringend naar mijn auto moest om even wat medicatie in te nemen. Op de weg terug naar de zaal stuitte ik op een onguur persoon die Ilja Leonard Pfeijffer bleek te zijn. Hij had geen weet van de omleiding die de treinen uit Amsterdam dienden te maken om in Belgenland te geraken, en was maar net op tijd te Aarschot. Vrijwel meteen mocht hij on stage, gevolgd door Leonard Nolens en Jean-Pierre Rawie, drie optredens die ik miste omdat Jan Mulder net arriveerde. Welke wulpse dame zou de man met de meest sexy wangzakken ter wereld vergezellen, was de vraag die mij al de hele dag bezighield. Het bleek de pittige mevrouw Mulder zelve te zijn. Verbeeldde ik het me, of voelde ik me heel even ietsje beter?

De avond werd aan elkaar gepraat door de B.V. (Bekende Vlaming) Kurt Van Eeghem. Toen die voor de tweede keer de vervelende Verminnen en groep de coulissen in mocht jagen, was het de beurt aan een meid die tegenwoordig zo vaak op de planken staat dat je haast zou denken dat er speciaal voor haar poëziefestivals worden ingericht. Hagar Peeters kent haar teksten uit het hoofd, maar weer viel me op hoe raar dit meisje praat, hoe ze de klanken in haar mond centrifugeert vooraleer ze die loslaat. Wat voor een accent is dit eigenlijk? Vervolgens bracht Jan Mulder enkele voetbalcolumns op de relativerende tongue-in-cheeck-wijze die hij zo prima beheerst. Zo ingetogen-maar-ook-een-beetje-tragisch leuk dat ik zowaar mijn plan om Johanna Mulder tijdens het optreden van haar man gezelschap te houden helemaal vergat.

Omdat mijn lichaam alweer nood had aan een dosis geneesmiddelen, miste ik de levende stripfiguur Pjeroo Roobjee, en het complete vierde dichtersblok met als apotheose Simon Vinkenoog die steeds iets anders brengt, maar wat het zaterdag was, kan ik u helaas niet melden.

Twaalf man op de affiche, ruim de helft gemist, de redactie zal niet tevreden zijn. En naast het betere nies-en-snuitwerk, zit ik na die avondlijke ontmoeting met Ilja Leonard Pfeijffer nu ook nog eens met vreselijke nachtmerries opgezadeld.

(Karel Smits, Rottend Staal Online, 21-10-2003)

terug naar boven


HALEWIJNPRIJS VOOR DICHTER PAUL HERMANS

Roermond - De Halewijnprijs, de literatuurprijs van de stad Roermond, is dit jaar toegekend aan Paul Hermans uit Brunssum. De prijs, die is ingesteld door de Stichting kring 84, wordt op zondag 26 oktober uitgereikt tijdens het jaarlijks Literair Festijn in theaterhotel De Oranjerie.

Paul Hermans (Maastricht, 1953), werkzaam als psycholoog, debuteerde in 1992 met de bundel Een kern van oppervlakkigheid bij uitgeverij Veen. In 1996 en in 1999 volgden bij uitgeverij Herik de bundels Inhuizig en Ademnis. Bij Veen verscheen in september de nieuwe bundel Achteruitwaarts vliegen.

De jury heeft Hermans de Halewijnprijs toegekend omdat zij onder de indruk is van het virtuoze taalspel van de dichter. Paul Hermans is volgens de jury een dichttalent dat met iedere nieuwe bundel de lezer weer andere, verrassende verzen voortovert. Zijn dichterlijke horizon lijkt nog lang niet bereikt.

Eerdere winnaars van deze prijs waren o.a. onze medewerkers Adriaan Jaeggi en Tommy Wieringa.
(De Limburger/Rottend Staal Online, 21-10-2003)


terug naar boven


DE DOOD EN POËZIE

Amsterdam - Bizarre ongelukken kunnen een bron tot inspiratie zijn. Dat merkte onze medewerker F. Starik, die door onderstaande ANP bericht tot een gedicht kwam. Een gedicht dat hij wellicht bij de uitvaart van de ongelukkige moet gaan voordragen, gezien zijn hoedanigheid van hoofdstedelijke eenzame uitvaartendichter

Bewoners vinden lijk tussen spouwmuren

Amsterdam (ANP) - Bewoners van een huis aan de Nieuwe Nieuwstraat in Amsterdam kregen in de nacht van vrijdag op zaterdag de schrik van hun leven, toen ze tussen twee spouwmuren het lijk van een man zagen zitten.

De aannemer moest eraan te pas komen om een stuk muur weg te halen, zodat de politie het stoffelijk overschot kon bergen. De bewoners waren net teruggekeerd van vakantie, maar hoorden van omwonenden dat het mogelijk om een inbreker zou kunnen gaan.

Zes dagen geleden hoorden buren gestommel op het dak. Toen de politie destijds ter plaatse kwam, troffen zij niemand meer aan. Wellicht dat de degene die op het dak liep, van schrik in de veertig centimeter brede spleet is gevallen, zo zei een woordvoerder van de politie zaterdag.

De man was drie etages naar beneden gevallen en tussen de twee spouwmuren terechtgekomen. Daar heeft hij vermoedelijk zes dagen vastgezeten. Getuigen verklaarden wel gekreun te hebben gehoord. Slechts vanuit één huis konden bewoners in de spleet kijken, maar die waren de afgelopen week op vakantie.

De politie weet nog niet precies hoe de man in de diepe spleet is gevallen. Maandag kan de politie de man waarschijnlijk identificeren, aldus de woordvoerder. Dan wordt ook duidelijk of het inderdaad een inbreker betrof.

De man op het dak

                19 oktober 2003

De buren hoorden 's nachts gestommel
op het dak en daarna niets meer, politie gebeld,
niemand. De verbeelding van een herfstnacht.
Zou wel een gedicht verdienen: van het dak

en van de man die in de spleet viel tussen de huizen,
veertig centimeter spouw, de afwezige bewoners met
het nieuwe uitzicht op de zittende man
tussen de muren die nooit meer bewegen.

De man die niemand zachtjes hoorde kreunen,
de man die niet om hulp durfde roepen, van tussen de muren
stout geweest, viel van het dak met de gelegenheidsmoraal
van wie sterft, ontloopt zijn straf.

© F. Starik, 2003

(Rottend Staal Online, 20-10-2003)
terug naar boven


CANADESE 'POET LAUREATE' FOETERT OP DE POETRY SLAM SCENE

Vancouver - De Canadese 'poet laureate', George Bowering, houdt er van knuppels in hoenderhokken te gooien. Het dagblad de Vancouver Sun berichtte zaterdag dat hij lieden uit de Poetry Slam-scene de narcistische equivalenten van circuspuppies die op hun achterpoten lopen vindt.
Hij zei dit gelukkig niet in het Nederlands, maar in het Engels. Een taal waarin de opmerking iets krachtiger klinkt: 'George Bowering called Slam Poetry scenesters the narcissistic equivalent of circus pups walking on hind legs'. (Rottend Staal Online, 20-10-2003)

terug naar boven

AMERIKAANSE 'POET LAUREATE' BREEKT MET TRADITIE

Cambridge (V.S.) - De nieuwe Amerikaanse 'poet laureate', Louise Gluck, zal niet in de voetsporen van haar voorgangers treden, die zich op stelden als handelsreizigers in poëzie. Ze is namelijk erg verlegen en introvert. In de Boston Herald een artikel over haar. (Rottend Staal Online, 19-10-2003)

terug naar boven

DRIE 'POETRY INTERNATIONALS'

Epibreren - Researchers van Rottend Staal ontdekten vannacht dat naast Poetry International te Rotterdam er ook een tweede Poetry International, en wel te San Diego (V.S.), bestaat en een derde Poetry International te Londen bestond.
Het Rotterdamse wordt in 2004 voor het 35ste jaar gehouden, het San Diegoze is onlangs het zesde jaar ingegegaan. Het Londense vond vorig jaar plaats.

De Nederlandse en Engelse Poetry Internationals zijn festivals en het Amerikaanse is een tijdschrift. (Rottend Staal Online, 18/19-10-2003)

terug naar boven

VÁZQUEZ MONTALBÁN OVERLEDEN

Madrid Bangkok (ANP) - De Spaanse auteur Manuel Vázquez Montalbán is zaterdag op 64-jarige leeftijd overleden. De succesvolle Catalaanse auteur stierf op het vliegveld van Bangkok aan een hartaanval, meldden Spaanse media bij mondde van Spaanse diplomaten in Thailand.

Vázquez Montalbán kreeg wereldwijde bekendheid met de serie literaire thrillers over de detective Pepe Carvalho. Het eerste deel van de serie, Tatuaje (1976), speelt zich gedeeltelijk af in Amsterdam. De auteur stond te boek als een schrijver met grote betrokkenheid bij zijn eigen tijd, zoals ook bleek uit zijn roman El Pianista (De pianist, 1985).

Als dichter werd Vázquez Montalbán bekend als een van de 'novísimos', die vanaf de jaren zeventig een poëzie bedreven die apolitiek was en zich vooral richtte op de taal en de literatuur zelf. Hij kreeg in de loop van zijn leven talrijke literaire prijzen.

Tijdens het bewind van generaal Franco (1939-1975) verzette Vázquez Montalbán zich actief tegen het regime.

Vázquez Montalbán had in Australië een reeks lezingen gegeven over literaire thrillers. Zijn stoffelijk overschot wordt na autopsie overgebracht naar Spanje. (Rottend Staal Online, 18-10-2003)

terug naar boven


LITERAIRE INBURGERINGSCURSUS

Groningen/Amsterdam - Gisteren trof een van onze medewerkers onze medewerker Mowaffk Al-Sawad aan in de Groninger bibliotheek, waar beiden op zoek waren naar materiaal.

De laatste was dat aan het doen voor dit:

Literaire inburgeringscursus

Onder het mom van een literaire inburgeringscursus voor Nederlanders wordt in Perdu de bestaande verhoudingen eens omgekeerd. Schrijvers dragen één of meerdere vertaalde fragmenten voor uit de Arabische literatuur en lichten toe wat dit werk zo bijzonder maakt. Welke werken spreken tot de verbeelding van de schrijvers en waarom vinden zij dat het publiek er kennis van moet nemen?

Op deze Avond zullen Salah Hassan (1960, Babylon, Irak), Mowaffk Al-Sawad (1971, Basra, Irak) en Chalan Charif spreken. Salah publiceerde in verschillende kranten en tijdschriften en trad op bij Poetry International. In 1996 en in 1998 won hij de Dunya Poëzieprijs. Mowaffk publiceerde in kranten en literaire tijdschriften en in 2002 won hij de El Hizrja literatuurprijs. Chalan is dichter en gezamenlijk traden zij al op in het programma 'Een mijnenveld vol dromen'.

'Vanavond in Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam. Aanvang 20.30 uur, entree 5 euro. (Rottend Staal Online, 17-10-2003)

terug naar boven


DE OORLOG TEGEN POËZIE

Eugene (V.S.) David Jagernauth, columnist van de Oregon Daily, heeft interessante gedachten over de stortvloed aan anti-oorlogsgedichten van de Poets against War: hij noemt deze een oorlogsverklaring aan de poëzie.


Tussen de 14.000 obligate anti-oorlogsverzen trof hij één gedicht dat hem deed stoppen met zijn hoofd tegen het bureau bonzen, namelijk een vers van Katha Pollit:

What good are more poems against war
the real subject of which
so often seems to be the poet's superior
moral sensitivities?

Ook dit vers vindt Jagernauth niet echt goed. Jagernauth: 'But at least she understands that the nature of a poem is not to be a political statement but rather to be a statement on the political.' (Rottend Staal Online, 17-10-2003)

terug naar boven


NOG MEER RUIMTEPOEZIE VAN YANG LIWEI

Shanghai - Hoewel op de zwarte markt inmiddels vele van aan Yang Liwei toegeschreven scabreuze ruimteverzen te koop worden aangebodem, heeft onze correspondent ter plekke de hand weten te leggen op onderstaande officiële ruimtepoëmen:


SCHITTEREND

  aan mijn vrouw

Het landschap buiten is erg mooi en
ik kan onze prachtige thuisplaneet zien
Het milieu in het toestel is heel goed

Yang Liwei, 2003

AAN MIJN ZOON

Dank je, mijn lieve zoon
Mijn conditie is best goed
Ik heb alles opgeschreven
mijn werk hier en wat ik zag
Ik at het z.g. ruimtevoedsel

Yang Liwei, 2003

(Rottend Staal Online, 17-10-2003)

terug naar boven


VLAAMSE DEBUUTPRIJS VOOR MARGOT VANDERSTRAETEN

Antwerpen - Dit jaar bekroonde Boek.be voor de 33ste keer een Vlaams literair debuut met de Debuutprijs, en wel de roman Alle mensen bijten van Margot Vanderstraeten. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 6.200, met de steun van de Provincie Antwerpen. De laureaat werd bekend gemaakt op 14 oktober, tijdens de persconferentie over de Boekenbeurs. De prijs wordt door Boek.be aan de debutant uitgereikt tijdens de officiële opening van de Boekenbeurs, op woensdag 29 oktober 2003.
Zie http://www.boekenbeurs.be/content_pers.htm voor alle details.
(Rottend Staal Online, 16-10-2003
)

terug naar boven

HOOP OP CHINESE RUIMTESTEDEN

Groningen - Onze medewerker Guido van der Wolk, dichter én astronoom-in-opleiding, hoopt dat de Chinezen – en niet de Amerikanen of Russen – de eerste bewoners van de ruimtesteden zullen worden. De Chinezen verstaan immers de kunst van het fastfood.

Yang Liwei's uiterst succesvolle en in de 21ste eeuw ongeëvenaarde ruimte-avontuur inspireerde hem tot het schrijven van het gedicht 'Ruimtestad', waarin de lotsverbondenheid van het Chinese en Nederlandse volk centraal staan.
(Rottend Staal Online, 16-10-2003
)

terug naar boven

EERSTE CHINESE RUIMTEVAARTGEDICHT

Beijing — China's eerste astronaut is veilig op de planeet Aarde teruggekeerd. Bij het zonsgloren te Mongolië daalde de capsule met luitenant-kolonel Yang Liwei aan een reusachtige parachute neer op de graslanden van Binnen-Mongolië, na eenentwintig uur om de globe gecirkeld te hebben, berichtte Xinhua News Agency, het officiële Chinese nieuwsagentschap.

Enkele minuten na de landing trok Yang zich uit de capsule omhoog en wuifde de massaal toegestroomde bergers toe. Zij waren 600 in getal. Vervolgens declameerde hij het eerste Chinese ruimtegedicht:

Het ruimteschip werkte naar wens.
Ik voel me zeer goed
en
ik ben trots op mijn moederland.

Yang Liwei, 2003

Vlak voor zijn vertrek sprak de vanwege zijn poëtische kwaliteiten geselecteerde astronaut het onderstaande gedicht uit:

Elke handeling zal ik verrichten
met de uiterste concentratie
om eer te bewijzen
aan het Volksbevrijdingsleger
en de Chinese natie.

Yang Liwei, 2003

De vertalingen van deze oorspronkelijk Chinese gedichten zijn gemaakt door twee van onze medewerkers, die hiertoe aan een spoedcursus Chinees zijn blootgesteld.
(Rottend Staal Online, 16-10-2003)

terug naar boven


ANTWERPEN. DE STAD IN GEDICHTEN

Antwerpen/Amsterdam - Op donderdag 30 oktober verschijnt Antwerpen. De Stad in gedichten, als zesde deel in de stadsbloemlezingenreeks bij Uitgeverij 521. Samensteller is ditmaal onze medewerker Philip Hoorne. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de Boekenbeurs Antwerpen, in de zaal Architectura van het Bouwcentrum aldaar, op die donderdag de 30ste, tussen 13.00 en 14.00 uur.
Het eerste exemplaar zal Patrick Janssens, burgemeester van de stad Antwerpen, in ontvangst nemen (Rottend Staal Online, 16-10-2003)

terug naar boven

MABELGATE: MABEL LEGDE VERKLARING AF AAN INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE

Epibreren - Vlak voor premier Balkenende in een persconferentie verklaarde geen Toestemmmingswet in te dienen voor het huwelijk tussen Johan Friso van Oranje en Mabel Wisse Smit, sprak de laatste met Thomas Fuller van de International Herald Tribune.
Die krant drukte dat korte interview op zaterdag 11 oktober af:

Reached by telephone before the prime minister's announcement, Wisse Smit described the dispute over her wedding plans as "very complicated" and a "media situation." But she declined to comment on details of the case.

"I'm in the difficult position that I'm not allowed to talk to the media," she said, without saying who was preventing her from discussing the case. "I cannot in any way comment on this matter."

Wie Mabel Wisse Smit verbood iets over de kwestie te zeggen is nu de grote vraag. Liesbeth van Dalsum, die in een vlaag van verstandsverbijstering Epibreren verlaten heeft en volgens welingelichte bronnen naar de Nederlandse Antillen vertrokken is, sprak op de veerboot wel de omineuze woorden: 'Als ik terugkom spreek ik haar wel even aan op de loslippigheid'.
(Rottend Staal Online, 15-10-2003)


terug naar boven


DE STEMMEN VAN DICHTERS EN SCHRIJVERS

Assen - Een onzer medewerkers attendeerde ons om 05.41 uur C.E.T. op de prachtige website
www.thepoetryforum.org/, waar op de pagina www.thepoetryforum.org/poets.html tientallen voordrachten van schrijvers, dichters en acteurs te beluisteren zijn.

Deze opnames zijn gemaakt in de periode 1966-1999, bij publieke voordrachten. De lengte van elke opname kan - bij het materiaal tot dusverre beluisterd - oplopen tot 45 minuten, vaak voorzien van lange inleidingen door anonieme presentatoren.

Naast de stem van onze medewerker Stephen Dunn zijn ook o.a. Jorge Luis Borges, Joseph Brodsky, Lawrence Ferlinghetti, Seamus Heaney, Jerzy Kosinski, V.S. Naipaul, Anne Sexton, Mark Strand en Kurt Vonnegut Jr. te beluisteren. De laatste in een opname die te dateren is ten tijde van de Vietnam-oorlog.
(Rottend Staal Online, 15-10-2003)

terug naar boven

CHINA LANCEERT BEMANDE RAKET VOOR RUIMTEPOËZIE

Beijing/Epibreren - Hedenochtend om 03.00 uur C.E.T. is de
38-jarige Chinese astronaut Yang Liwei in de Shenzhou (Goddelijk Vaartuig) V met een Lange Mars 2F raket naar de ruimte opgestegen. De lancering vond plaats vanaf de Jiuquan-basis in de Gobi-woestijn, ongeveer 1500 kilometer ten westen van de hoofdstad Beijing in de regio Binnen-Mongolië.

Yang Liwei (1965) verheugt zich kort voor de lancering op de prachtige ruimtegedichten die hij als eerste Volkschinees in het buitendampkringige gaat fabriceren.

foto met dank aan Mark Wade, www.astronautix.com

China hoopt dat de astronaut na zijn veilige landing (vermoedelijk donderdag 16 oktober 2003, 01.00 uur C.E.T.) een bijdrage zal leveren aan de nieuwe geheel aan astronomische poëzie gewijde website
www.astropoetica.com.
(Rottend Staal Online, 15-10-2003)

terug naar boven


RUZIE OM LIJK GARCIA LORCA

Madrid - Moet het stoffelijk overschot van de beroemdste schrijver van Spanje, Federico Garcia Lorca, worden opgegraven en herbegraven? Dat is de kwestie waarover voor- en tegenstanders, onder wie familieleden van Lorca, elkaar in de haren vliegen.

De Spaanse dichter en dramaticus werd op 19 augustus 1936 samen met drie andere gevangenen geëxecuteerd. Spaanse fascisten vonden het een maand na begin van de Spaanse burgeroorlog al nodig om de 38-jarige republikeinse, homoseksuele 'volksdichter' uit de weg te ruimen. Nadat ze hem de schedel hadden ingeslagen en hij met meerdere kogels was doorzeefd, bespuugden ze het lijk en scholden ze hem nog uit voor 'rode flikker'.

De positie van het graf was lange tijd onbekend. Maar nu men in Spanje eindelijk begint de erfenis van het Franco-regime te verwerken ontdekt men meer en meer massagraven uit de begindagen van zijn schrikbewind. Ongeveer 30.000 Spanjaarden staan nog steeds te boek als vermist.
Het Franco-regime, onder leiding van generalissimo Francisco Franco (1892-1975) heerste na de burgeroorlog (1936-1939) van 1939 tot diens dood.

De kwestie rond Lorca's rustplaats was geen kwestie, tot familieleden van andere slachtoffers in het graf wel op op- en herbegraving van hun doden aandrongen.

Voorstanders van opgraving uit het massagraf bij Alfacar (Andalusië) vinden het ondraaglijk dat Lorca 'als een hond ligt begraven'. Zij willen een waardige herbegrafenis.

Tegenstanders vrezen een 'ontwijding' van de plek, die met een eenvoudige steen is gemarkeerd. Nabestaanden van Lorca stellen dat het lot van de schrijver in vergetelheid raakt als hij, evenals andere grote kunstenaars, ergens in een protserig mausoleum verdwijnt. Ook zou de opgraving niet bijdragen aan de verwerking van de donkere bladzijde uit de Spaanse geschiedenis.

De socialistische regering van de regio Andalusië gaf inmiddels toestemming voor de opening van het massagraf, waardoor de erfgenamen van Lorca onder druk zijn komen te staan. Betrokkenen achten het onwaarschijnlijk dat de lijken van een leraar en twee stierenvechters wel worden geborgen, maar dat de stoffelijke resten van Lorca in het graf achterblijven. (ANP/Rottend Staal Online, 15-10-2003)

terug naar boven


OOG IN ACTIE

Groningen - OOG, de lokale omroep te Groningen die radio- en tv-programma's uitzendt, is in actie gekomen voor een met uitzetting bedreigde medewerker. De journalist is al tien jaar in Groningen en moet terug naar Iran waar hij vanwege religieuze redenen gedood zal worden, vreest hij.

Ebrahimpour Masoud Ebrahimpour (1964) vluchtte vanwege het idiote regime uit Iran. Hij verblijft al 10 jaar in ons land. Sinds 1997 is hij als vrijwilliger actief bij OOG en Humanitas.

Het personeel van OOG is een handtekeningenactie begonnen om Masoud Ebrahimpour voor uitzetting te behoeden. De handtekeningen zullen op donderdag 16 oktober worden aangeboden aan Tweede-Kamerlid Marjo van Dijken. Van Dijken zal de handtekeningen vervolgens in Den Haag aanbieden aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken.

Ebrahimpour lijkt niet te vallen onder het speciale pardon voor schrijnende gevallen, dat minister Verdonk van vreemdelingenzaken heeft beloofd. Dit zou inhouden dat Ebrahimpour teruggestuurd wordt naar Iran, waar hij voor zijn leven moet vrezen.

'Wij vinden dit onaanvaardbaar', aldus Evert Janse, directeur van OOG. 'Wij kennen Masoud als een collega met een geweldige inzet voor de organisatie, en hij is in alle opzichten een aanwinst voor onze maatschappij. Wij zien niet in waarom je zo iemand het land uit zou moeten zetten. OOG is een organisatie die hart heeft voor de stad en zijn inwoners, en al onze medewerkers vonden dat we niet werkeloos kunen toekijken hoe hier iemands leven verwoest wordt. Daarom zijn we deze actie begonnen, en we hopen dat de minister haar hand over haar hart strijkt. Er wordt de laatste tijd veel gesproken over normen en waarden, en dit is een van die momenten dat ons normbesef zwaarder moet wegen dan papieren regels.'

Het OOG-personeel hoopt minstens honderdvijftig handtekeningen in te zamelen. Deze zullen op donderdag 16 oktober namens het OOG-personeel worden aangeboden door Annelies van Santen aan PvdA-Tweede-Kamerlid Marjo van Dijken. Stadsdichter Bart FM Droog zal optreden als ceremoniemeester. Droog maakt sinds enige tijd een eigen tv-programma voor OOG. Het programma DROOG van 17 oktober zal geheel gewijd zijn aan Masoud. (Rottend Staal Online, 14-10-2003)

terug naar boven


MEDEWERKERS IN DE ETHER

Hilversum/Epibreren - Onze medewerkers Erik Jan Harmens, Tjitske Jansen en Frank Tazelaar zijn op woensdagmiddag te gast in het Teleacprogramma Faros Cultuur, van 15.00 tot 16.00 uur live op Radio 747 AM.
Ze praten over de vraag hoe je poëzie toegankelijk kan maken voor jonge mensen en over het verschijnsel Poetry Slam. Publiek kan de uitzending bijwonen; deze vindt plaats in Studio Desmet aan de Plantage Middenlaan 4a te Amsterdam. (Rottend Staal Online, 14-10-2003)


terug naar boven

NIEUWE ONTHULLINGEN IN MABELGATE
Liesbeth van Dalsum onthutst

Amsterdam/Den Haag/Epibreren - Het Algemeen Dagblad bericht vandaag dat Mabel Wisse Smit niet alleen meermalen overnachtte op de Neeltje Jacoba van Klaas Bruinsma, maar ook 'vaak' de nacht met hem doorbracht in het Amstel Hotel te Amsterdam. Hierbij zou sprake zijn van 'een op een' contact.

Het Algemeen Dagblad heeft dit vernomen van 'bronnen rond het kabinet', die volgens het AD 'betrouwbare bronnen' zijn. Of dit dezelfde bronnen zijn die de vertrouwelijke correspondentie tussen Peter R. de Vries en de RVD aan de Telegraaf gelekt hebben, blijft onvermeld.

Onze medewerker Liesbeth van Dalsum is door deze berichtgeving zeer onthutst. 'Klaas heeft me dus grondig bedrogen! Ik haat hem!', zo verklaarde ze vanuit haar geheime onderduikadres aan de Duinweg 47 te Epibreren.

Het doorgaans onbetrouwbare weekblad 'Weekend' brengt inzake Mabelgate een nieuwe onthulling. Marc van der Linden, medewerker aan het blad: 'De zus van Mabel, Nicoline, heeft een relatie gehad met Frans Wevers, bekend uit het Limburgse criminele circuit. Hij ontkent het, maar zij niet.'
(Rottend Staal Online, 14-10-2003)

terug naar boven

WWW.KLAASBRUINSMA.NL EN WWW.MABELWISSESMIT.NL

Madurodam - (ANP/Rottend Staal Online) Wie de afgelopen dagen op internet www.klaasbruinsma.nl intikte, kreeg geen informatie over de in 1991 vermoorde topcrimineel, maar werd doorgelinkt naar de website van de Rijksvoorlichtingsdienst. 'Een grapje', zegt internetondernemer B. Bohlmeijer uit Amsterdam.

'De RVD is de instantie waar je moet zijn voor nieuws over Mabel Wisse Smit en Klaas Bruinsma. Aan de andere kant is het natuurlijk wel altijd afwachten of de informatie klopt'.

Bohlmeijer tikte enkele dagen geleden www.klaasbruinsma.nl in op zijn toetsenbord en ontdekte dat de naam nog vrij was. Hij liet het webadres registreren en bracht vrijdagmorgen een link aan naar de website van de RVD. Dat leverde de Rijksvoorlichtingsdienst vanaf vrijdagochtend tot zondagavond middernacht een kleine 30.000 extra bezoekers op.

Inmiddels heeft Bohlmeijer de link naar de RVD verwijderd. Op de site staat nu te lezen: '
[we] hebben vooral genoten van alle commentaren, in het bijzonder die op de verschillende forums. Het meest bizar waren die van mensen die in deze actie uiteenlopende complottheorieën bevestigd zagen. Van de moord op Pim Fortuijn tot de affaire Margarita en de relatie tussen Klaas en Mabel.'

Sander Scholten uit Groningen heeft inmiddels www.wissemabelsmit.nl laten registreren, en zoekt nu naar kopers. Hij prijst de domeinnaam aan met 'Meer dan 600 unieke bezoekers per dag!' (Rottend Staal Online, 13-10-2003)

terug naar boven


DE SINISTERE WAARHEID ACHTER MABELGATE
LIESBETH VAN DALSUM VREEST VOOR HAAR LEVEN
Koningin naar buitenland gevlucht!


Epibreren/Amstelveen/Soestdijk - Niet de verzwegen relatie met Klaas Bruinsma, of die nu uit een oppervlakkige zeil- of uit een intieme liefdesrelatie bestond, maar de liquidatiegolf onder de erven Bruinsma deed de minister-president besluiten geen Toestemmingswet voor het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit in te dienen.

Welingelichte bronnen verbonden aan de Nederlandse ambassade te Washington onthulden dit aan Liesbeth van Dalsum , kort voordat ze zaterdag op het vliegtuig stapte.
'De liquidaties van de erven Bruinsma begonnen in 2000, kort nadat de prins en Wisse Smit besloten hadden in het huwelijksbootje te stappen. Dat men in Nederland niet begrijpt dat met deze liquidaties één voor één getuigen van de relatie tussen De Lange (Bruinsma - red.) en Wisse Smit verdwijnen, wordt door Nederlandse expats van Washington tot Adelaide niet gesnapt.

Zo verdween vrijdag nog de 39-jarige Jules Jie in een kogelregen van het toneel. Zijn luxe Mercedes CL 500 werd hierbij zwaar beschadigd. Dat gebeurde in Amstelveen, niet lang na de liquidatie van oud-Heinekenontvoerder Cor van Hout. Beiden waren vermoedelijk op de hoogte van Wisse Smits schimmige verleden.

De twee daders ontkwamen vrijdag op een scooter. Bronnen te Soestdijk bevestigen dat Prins Bernhard met een metgezel vrijdagochtend per scooter richting Amstelveen vertrok.

Liesbeth van Dalsum: 'In de Jumbojet telde ik één bij één op en concludeerde dat ik, als oudgeliefde van Bruinsma, ook wel eens op het dodenlijstje kan staan. Ik verzocht de captain om voor de landing nog een rondje boven Epibreren te draaien. De Boeing 747 deed dat op vierhonderd meter boven het eiland. En terwijl alle passagiers genoten van het uitzicht op zeehonden, zandbanken en op het wrak van de stoomboot van Sinterklaas (zie de Rottend Staal Online, 3-12-2001), wist ik me onopgemerkt per parachute uit het vliegtuig te verwijderen. No way dat ik me in deze dagen nog in de buurt van Amstelveen ga ophouden!'

Ook H.M. de Koningin is deze mening toegedaan. Want ook zij had een oppervlakkige zeilrelatie met Bruinsma, vertelt men in de zeilwereld.
Bewoners van Den Haag zagen haar vanochtend in grote haast het paleis verlaten. Hofbronnen suggereren dat Majesteit zich veiligheidshalve in een Zwitserse bankkluis laat insluiten. (Rottend Staal Online, 13-10-2003)

terug naar boven

ANNA BIJNS PRIJS VOOR HELGA RUEBSAMEN

Hilversum - Gisteren werd bekend gemaakt dat Helga Ruebsamen op 20 november de Anna Bijns Prijs 2003 gaat ontvangen. Deze oeuvreprijs wordt elke twee jaar wordt uitgereikt aan een vrouwelijke Nederlandstalige auteur en bestaat uit 10.000 euro en een beeldhouwwerk.
'Ze schrijft sprankelend, baldadig en hartstochtelijk', liet de jury middels Hanneke Groenteman weten.

Ruebsamen schrijft helaas geen poëzie, dus stopt hiermee de berichtgeving. (Rottend Staal Online, 13-10-2003)

terug naar boven

HUHM?

Utrecht/Epibreren - Onze medewerker Ruben van Gogh attendeerde ons op een recensie van Tjitske Jansens debuutbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen, zoals deze gisteren in dagblad Trouw verscheen, van de hand van Peter de Boer:
----------
'En nu komt het vreemde. Na een paar minuutjes rondstruinen op internet op zoek naar wat informatie over deze debutante, kom je opeens in een heel zelfbewust literair cikeltje terecht. Dat van het Groningse literaire E-zine Epibreren bijvoorbeeld, waar de geest van lightverse-dichter en bloemlezer Ruben van Gogh rondwaart. En die stellen [let op de vreemde meervoudsvorm ineens - RvG] de maakster van deze bedeesde poëzie voor als een van de koninginnen onder de zogenaamde stand-up poets, een podiumtijgerin die op menige poetry slam (woelige voordrachtswedstrijden met het joelend publiek als jury) heeft geschitterd. Nog niet één bundel gepubliceerd maar al overal opgetreden: De Nachten (Antwerpen), De Nacht (Utrecht), Poëziemarathon (Groningen), Paradiso (Amsterdam), Lowlands, Poetry International ... Een imposante lijst, waarbij niet onvermeld mag blijven dat Jansen de maandlijkse Poëzieslag in eetcafé Festina Lente in Amsterdam éénmaal op haar naam heeft gebracht. In één moeite door citeert Epibreren enkele ongenoemde 'collega's' over haar poëzie: 'erg lichamelijk', 'spannend', 'brutaal' ...
[...]
Geestverwante collega's zien in haar poëzie eigenschappen die deze poëzie absoluut niet heeft. Komt dit doordat podiumpoëzie het in het theater of eetcafé altijd beter doet dan simpelweg op papier?'
----------

Het is de voltallige redactie van Rottend Staal Online een volslagen raadsel hoe Peter de Boer tot bovenstaande bizarheden is gekomen. Even een paar simpele feitjes:

Na een paar minuutjes rondstruinen op internet op zoek naar wat informatie over deze debutante

Wie op www.google.com "Tjitske Jansen" intoetst, komt binnen luttele seconden op Rottend Staal terecht. Wie daar langer over doet weet niet hoe google te gebruiken - maar zalig zijn de onnozelen van geest.

'kom je opeens bij een heel zelfbewust literair cikeltje terecht. Dat van het Groningse literaire E-zine Epibreren bijvoorbeeld'


Het literaire E-zine Epibreren bestaat niet. Wat wel bestaat is www.epibreren.com, de digitale thuisbasis van De Dichters uit Epibreren, die op hun beurt bestaan uit drie mensen.

Omdat De Dichters uit Epibreren meer met hun website wilden doen dan wat doorgaans op promotionele auteurssites geschiedt (reclame-reclame-reclame), is in augustus 2000 het poëziedagblad 'Rottend Staal Online' op www.epibreren.com gehuisvest, met het aparte adres www.epibreren.com/rs.

Aan Rottend Staal Online werkt momenteel ongeveer een kwart van de in dit taalgebied landelijk actieve dichters mee. Zo'n goede 140 dichters hebben op Rottend Staal een informatieve homepage. Van zeer bekende dichters tot dichters die meer in de luwte opereren. Dus wat nu 'literair cirkeltje'?

waar de geest van lightverse-dichter en bloemlezer Ruben van Gogh rondwaart

Sinds wanneer is Ruben van Gogh een lightverse-dichter? Sinds wanneer waart zijn geest op deze site rond? En hoe dan wel? Wie het weet mag het zeggen.

En die stellen de maakster van deze bedeesde poëzie voor als een van de koninginnen onder de zogenaamde stand-up poets'

De term stand-up poets wordt doorgaans niet op Rottend Staal gebezigd. Ook stelt de redactie van Rottend Staal Online Tjitske Jansen niet voor als wat dan ook; wij berichten hoofdzakelijk over wat in de media over haar verschijnt.

Nog niet één bundel gepubliceerd maar al overal opgetreden: De Nachten (Antwerpen), De Nacht (Utrecht), Poëziemarathon (Groningen), Paradiso (Amsterdam), Lowlands, Poetry International ...
Tjitske Jansen heeft nog nooit op De Nacht [van de Poëzie] te Utrecht opgetreden. Deze verkeerde informatie heeft Peter de Boer vermoedelijk van de site www.neder-l.nl/ geplukt, waar in een aankondiging van een voordracht van Jansen op 20 oktober a.s. te Utrecht wegens nog onopgehelderde redenen dit foutje terecht gekomen is.

In één moeite door citeert Epibreren enkele ongenoemde 'collega's' over haar poëzie: 'erg lichamelijk', 'spannend', 'brutaal' ...

Zoals op alle dichterspagina's op Rottend Staal is de biografie gemaakt door de desbetreffende dichter en de redactie. Wie die ongenoemde collega's zijn, is deels terug te lezen op de pagina die Uitgeverij Podium aan het boek van Tjitske Jansen gewijd heeft.

Geestverwante collega's zien in haar poëzie eigenschappen die deze poëzie absoluut niet heeft.

Dat Peter de Boer aan Jacques Klöters, Thomas Verbogt, Ed van Eeden, Carla Bogaards, tal van recensenten en programmeurs en inderdaad aan veel dichters inzichten toeschrijft die hij zelf niet heeft, staat hem natuurlijk vrij. Maar laat hem dan wel de beestjes bij hun naampjes noemen.

Komt dit doordat podiumpoëzie het in het theater of eetcafé altijd beter doet dan simpelweg op papier?

Daar gaan we weer: podiumpoëzie bestaat niet. Wie wel bestaan zijn podiumdichters: mensen die het publiekelijk voordragen van hun gedichten serieus nemen, en daarmee ook het publiek. Dit in tegenstelling tot sommige recensenten, die er niet voor terugdeinzen hun lezers voor te liegen.
(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 12-10-2003)

terug naar boven

GPD-INTERVIEW MET TJITSKE JANSEN

Epibreren - Onze medewerker Tjitske Jansen is waanzinnig populair onder onze lezers, zo blijkt uit bestudering van de bezoekerscijfers. Vandaar dat de redactie erg blij is met dit nieuwe Tjitske Jansen interview, dat Jeroen de Valk voor de GPD maakte. (Rottend Staal Online, 12-10-2003)

terug naar boven


LOUIS VAN GAAL DICHTER?
GOD BEWARE ONS VOOR PROMINENTENPOËZIE!

Amsterdam - Na George Bush blijkt nu ook Louis Van Gaal, sinds kort technische directeur van FC Ajax, dichter. Zijn vers is gepubliceerd op de clubsite met een verslag van zijn voordracht voor breed publiek via een persconferentie zoals ook te horen en zien was in de sportrubriek van de lokale Amsterdamse nieuwszender AT5.
Die redactie meent: 'Het gedicht zal wellicht nooit opgenomen worden in welke bundel dan ook, maar onderstreepte wel de unieke persoonlijkheid die de voormalige succescoach is.'

"Hier, bij Ajax ligt mijn hart
Een club fascinerend, altijd apart
Door velen genoemd naar Godenzonen
Voor mij de bakermat van voetbaliconen
Mijn herinneringen gaan terug naar "De Meer"
Ook daar heerste een bijzondere sfeer
Nu ga ik mijn gevoelens achterna
En treedt technisch toe in de ArenA
In mijn levensfase is dit een nieuwe kans
En mijn jeugdliefde krijgt een extra stimulans
En daarom klinkt het vol overgave uit mijn mond
Vandaag is de cirkel ècht weer rond"

De plaatselijke correspondent voor Rottend Staal concludeert: 'enige coaching van Louis van Gaal's voordrachtskunst zou wellicht zijn gedicht beter laten scoren.' (Rottend Staal Online, 11-10-2003)
(Rottend Staal Online, 11-10-2003)

terug naar boven


SERGE VAN DUIJNHOVENS WEBSITE GEKAAPT

Brussel/Epibreren - Zoals een goed dichter betaamt zat onze medewerker Serge van Duijnhoven de afgelopen zomer even in acute geldnood. Waardoor hij de registratiekosten van zijn domeinnaam www.sergevanduijnhoven.com niet kon betalen. Met als gevolg dat zijn site off-line ging.

Toen hij echter wel weer de beschikking had over het nodige geld en de registratie in orde wilde brengen, bleek dit niet mogelijk. Een internetpiraat had in de korte periode dat Van Duijnhovens .com-adres 'vrij' was, dit domein aangekocht.

Van Duijnhoven wilde natuurlijk zijn domeinnaam terug hebben, nam daartoe contact op met de piraat, die Van Duinhoven antwoordde:

I have an offer so you can get the domain back to the way it was, with your website on it.
But we have paid a life-long registration for it, and we still want to keep the domain.
Of course you can still obtain access to the domain.

All we require is that you pay us 100,- (Euros) for administration and hosting, and put up our standard "enter page" on: http://www.sergevanduijnhoven.com/index.html .

You can have any text on the page as you want, but only one link which leads to your real firste page. The enter page we want you to create is only a middle page before surfers enter your page, and this index.html page. we want 2-4 links (don't need to be much visible, you can hide them at the bottom of this page).

Let me know if this is ok for you, and if it is.

Onze medewerker is natuurlijk niet ingegaan op deze chantage en is momenteel druk bezig met het online zetten van een nieuwe website, met als adres www.sergevanduijnhoven.net.
Wordt ongetwijfeld vervolgd (Rottend Staal Online, 11-10-2003)

terug naar boven


FORWARD PRIZE VOOR CIARAN CARSON

Londen - Voor zijn negende bundel Breaking News heeft de Noord-Ierse dichter Ciaran Carson de Forward Prize gekregen, de hoogste jaarlijkse Britse poëzieprijs, goed voor een bedrag van 10.000 pond. In Breaking news zijn berichten van een oorlogscorrespondent verwerkt.
De prijs voor het beste debuut ging naar A.B. Jackson uit Glasgow, voor zijn bundel Fire Stations.
De onderscheiding voor het beste gedicht ging naar Robert Minhinnick, voor zijn gedicht 'The Fox in the Museum of Wales'.
Meer hierover op de site van de BBC. (Rottend Staal Online, 10-10-2003)

terug naar boven


OMROEP BRABANT MELDT PER ABUIS OVERLIJDEN JULIANA
AFLEIDINGSMANOEUVRE KONINKLIJK HUIS?
GEEN OPROEP TOT HET SCHRIJVEN VAN I.M. GEDICHTEN

Eindhoven/Tilburg/Epibreren - Omroep Brabant Televisie heeft woensdagavond per abuis het overlijden van prinses Juliana gemeld. De tekst kwam volgens de omroep door een technisch mankement in beeld.

Tussen 22.30 uur en 00.00 uur kwam bij kijkers in Midden-Brabant een tekst in beeld met de melding dat in verband met het overlijden van de 94-jarige prinses, die van 1948 tot 1980 koningin was, de uitzending werd aangepast.

De tekst die woensdagavond in beeld kwam, is opgeslagen in de uitzendcomputers van Omroep Brabant. Bij calamiteiten kan zo met een paar handelingen een mededeling in beeld worden gebracht. Omroep Brabant neemt maatregelen om te voorkomen dat in de toekomst dergelijke incidenten nog kunnen voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat per abuis het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis in de media wordt gemeld. In juli 2002 verscheen het overlijdensbericht van prins Claus op een aantal internetsites van kranten van het Wegenerconcern. Oorzaak was een fout van een technicus. De prins overleed op 6 oktober 2002, zo meldde het ANP gisteravond.

Te Epibreren herinnert men zich nog goed hoe dat voortijdige Prins Claus-overlijdensbericht aan de wieg stond van de bundel In Memoriam Prins Claus. Gedichten (Passage, 2002). De initiator van dat project, Bart FM Droog, verklaart nu niet van plan te zijn een soortgelijk boekwerk met Juliana-gedichten te maken: 'Het leven van Claus speelde zich in de openbaarheid af. Die arme Juliana is nu al jaren opgesloten in één van de paleiskelders. Wat moet je daar dan in godsnaam over schrijven?'

'Bovendien heb ik sterk de indruk dat H.M. De Koningin eigenhandig een knop bij die omroep heeft ingedrukt om bovenstaande onzalige de wereld in te helpen, als zoveelste afleidingsmanoeuvre in de zaak Mabelgate. Hoewel je natuurlijk zou kunnen stellen dat Mabelgate is voortgekomen uit een afleidingsmanoeuvre in de zaak Margaritagate, toch?'

'Of, zoals op een zeilsite te lezen staat: 'Bruinsma en Mabel zouden elkaar volgens de tv-uitzending van Peter R. de Vries hebben leren kennen bij een 'Gooise zeilvereniging'. Bij navraag gaat het hier om de KNRZV in Muiden, waar ook de Groene Draeck van koningin Beatrix en de motorboot Jumbo IV van prins Bernhard liggen.' Bij deze zeilvereniging was ook wijlen vader Wisse Smit betrokken.

Een van de Rottend Staal-medewerkers deduceerde uit deze navraag het volgende:

'Mabel hoort er gewoon bij. Bovendien heeft ze het ideale gebit voor het behoud van de juiste hamsterachtige 'oranje-overbyte'.
En verder klopt dat huwelijk helemaal. Het is een biseksuele vrouw die met Ottolien Lels deelnam aan Bruinsma's 'ongewone' seksleven. Op een boottochtje hebben Bea en Pa Wisse Smit het op een akkoordje gegooid om hun gaye kroost tot een verstandshuwelijk te dwingen. Dat er wat al te zeer wordt gegraven in de Bruinsmakant van Mabel is onderdeel van het gehele 'hetero-offensief'.

Willem Oltmans heeft inmiddels prins Johan Friso hierover aangeschreven, in een wel heel valse maar zeer lezenswaardige open brief. (Rottend Staal Online, 10-10-2003)

terug naar boven


RADIO REIST SLAUERHOFF ACHTERNA

Hilversum - In februari 1933 gaf schrijver en scheepsarts J.J. Slauerhoff een lezing voor de Volksuniversiteit in Den Haag waarin hij de toehoorders meenam op een reis rondom de wereld aan de hand van zijn gedichten. Nu 70 jaar later reist het VPRO-radioprogramma Urubicha Slauerhoff achterna met behulp van zijn gedichten, prozafragmenten en de muziek waarvan hij hield en waarnaar hij luisterde.

Deze uitzending van Urubicha is gebaseerd op die lezing met de titel 'De dichter gaat de wereld rond'. In deze lezing neemt Slauerhoff de toehoorders mee op een reis rondom de wereld aan de hand van zijn gedichten. Van deze lezing die helaas niet op geluidsdrager werd vastgelegd, bestaat wel een typoscript dat zich bevindt in het Letterkundig Museum in Den Haag met een, zij het onvolledige, volgorde van gedichten en aantekeningen voor de lezing.
Anton de Goede en Kees Lekkerkerker verzorgen de stemmen in het program.
Urubicha, Radio 4, 19.00-20.00 uur. Na de uitzending is het programma online te beluisteren via de website van Urubicha.
(Rottend Staal Online, 9-10-2003)


terug naar boven


ONDERTUSSEN, IN ENGELAND...

Epibreren - ...is het vandaag 'National Poetry Day', zeg maar de Britse equivalent van Gedichtendag. Daarom is vanavond op BBC 2 het programma 'Essential Poems for Britain' te zien, en wel van 20.30 tot 21.00 uur (C.E.T.)
Het thema van de Britse Gedichtendag is dit jaar 'Britain'. Derhalve in het programma een stortvloed van chauvinistische gedichten, waarin alle Britse verworvenheden, zoals regen, mist, fish & chips, ontsporende treinen en overspelige prinsen bezongen worden. (Rottend Staal Online, 9-10-2003)

terug naar boven

WEER INTERNATIONALE ERKENNING VOOR CEES NOOTEBOOM

Het Boekblad meldt dat Cees Nooteboom op de Frankfurter Buchmesse, waar zijn Duitse uitgever Suhrkamp Verlag de eerste drie delen van zijn verzameld werk presenteerde, de Oostenrijkse Staatsprijs voor Literatuur (Großer Österreichischer Staatspreis für Literatur) heeft ontvangen. Aan de prijs is een bedrag van 22.000 euro verbonden.

Vorig jaar werd hij nog onderscheiden met de Goetheprijs van de Alfred Toepfer Stichting in Hamburg en in 2000 kreeg hij de Internationale Compostelaprijs van de Spaanse regio Galicië.

Het is frappant dat wie op www.google.com naar Nooteboom zoekt, vooral buiten-Nederlandse sites tegenkomt.
Hoewel Nooteboom ook in Nederland regelmatig gelauwerd is, onder andere met de Constantijn Huygens-prijs, de Multatuli-prijs, de F. Bordewijk-prijs en de Jan Campert-prijs, zijn grote prijzen, zoals de P.C. Hooft-prijs en de Prijs der Nederlandse Letteren, tot nu toe aan hem voorbij gegaan. (Rottend Staal Online, 9-10-2003)

terug naar boven


NIEUW OP DE HANS WARREN HOMEPAGE

Amsterdam - De makers van de Hans Warren Homepage berichten dat de site weer veel nieuws bevat, zoals:
• De bekendmaking van de publicatie waarin twaalf ongepubliceerde jeugdverzen van Warren verschijnen.
Citaten van onze medewerker Gerrit Komrij over zijn relatie met Hans Warren, zoals hij deze heeft neergeschreven in zijn recentelijk verschenen boekwerk Demonen (De Bezige Bij).
En waarom de NCRV-documentaire over Warren "nooit herhaald mag worden''.

Klik op de Hans Warren Homepage op 'nieuws' en lees het. (Rottend Staal Online, 9-10-2003)
terug naar boven

ANNA BIJNS PRIJSUITREIKING MET RICK DE LEEUW

Hilversum - Komende zondag 12 oktober 2003 zal in Hanneke Groentemans programma Boeken op Zondag (Nederland 3, 17.00-18.00 uur) bekend gemaakt worden wie de Anna Bijns Prijs 2003 ontvangt. Een prijs goed voor een bedrag van 10.000 euro. Genomineerd voor deze prijs die tweejaarlijks aan een Nederlandstalige autrice voor haar hele oeuvre wordt uitgereikt zijn Helga Ruebsamen (1934), Maria Stahlie (1955) en Frida Vogels (1930).
Van deze drie is Vogels de enige die ook gedichten maakt. Derhalve hoopt men te Epibreren dat zij de prijs krijgt.

Merkwaardig genoeg is op de website van de prijsuitreikende Anna Bijns Stichting meer informatie over de juryleden dan over de genomineerden te vinden. Over hen weinig meer dan links naar non-informatie.

Onze medewerker Rick de Leeuw zal in hetzelfde programma met muziekbegeleiding gedichten voordragen. (Rottend Staal Online, 9-10-2003)

terug naar boven

BRONNEN TE EPIBREREN BEVESTIGEN RELAAS EX

Epibreren - Henk Smit, uitbater van Hotel Hel te Epibreren, bevestigt de verklaring van Liesbeth van Dalsum.
Smit: 'Ik herinner me het nog goed, al was het alleen maar omdat Liesbeth toen nog erg jong was, zo'n jaar of vijftien.
Ondanks die leeftijd was ze toen al jarenlang betrokken in de illegale bessenpluk in het Lauwersmeer. Als Duitse toeristen me vroegen of ze nog ergens bessen konden afnemen hoefde ik maar naar haar te wijzen...'
Rottend Staal Online: 'De connectie met Klaas Bruinsma ontgaat ons.'
Smit: 'Het is algemeen bekend dat de organisatie van Bruinsma ook betrokken was in de georganiseerde bessenpluk. Daar moeten ze elkaar van kennen.'
Rottend Staal Online: 'Heeft u ook bewijzen?'
Smit wijst ons op de ingelijste kogelgaten in de gelagkamermuur. 'Kijk', zegt hij, 'op een gegeven moment vochten hij en Liesbeth hier een echtelijke ruzie uit. Die ruzie draaide om de bessenverdeelsleutel en werd uitgevochten met vuurwapens.
Rottend Staal Online: 'Waren daar nog meer getuigen bij?'
Smit: 'De voormalige protestliederenzanger Karel van de Graaf - al zal hij niet veel gezien hebben, want hij dook bij voorbaat al onder een tafel. En Mabel Wisse Smit, Ottolien Lels en Charlie da Silva.'
Rottend Staal Online: 'Wacht eens: zowel Van Dalsum, Wisse Smit als Lels ontkennen Da Silva gekend te hebben!'
Smit: 'Dat is nu juist de leugen die hun verhalen geloofwaardig maakt.'
Rottend Staal Online: 'Hmmm??'
Smit: 'Want alledrie hadden ze ook een verhouding met Da Silva, die als de dood was dat zijn vrouw dat te weten zou komen. '
Rottend Staal Online: 'Het wordt al vreemder.'
Smit: 'En dat terwijl ik nog helemaal niet heb verteld waarom Bruinsma in eerste instantie naar Epibreren gekomen was.'
Rottend Staal Online: 'Vooruit met de geit!'
Smit: 'Bruinsma was zeer intelligent, maar slecht geschoold. Hij was een groot liefhebber van de gedichten van J.J. Slauerhoff, zoals bleek uit zijn overlijdensadvertentie'.
Rottend Staal Online: 'Ja, en?'
Smit: 'Hij hoopte hier de dichter te ontmoeten. Niemand had hem ooit verteld dat deze inmiddels al overleden was.' (Rottend Staal Online, 8-10-2003)

terug naar boven

EX BRUINSMA ONTKRACHT RELAZEN MABEL EN OTTOLIEN
Liesbeth van Dalsum: 'Ik was die andere dame'

Washington - Niet Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, noch haar vriendin Ottolien Lels, maar Liesbeth van Dalsum had begin jaren negentig een liefdesrelatie met topcrimineel Klaas Bruinsma. Dit stelt de nu 27-jarige Van Dalsum in een verklaring die zij dinsdag gaf in antwoord op vragen van de Rottend Staal Online.

Van Dalsum, wiskundige en momenteel journalist verbonden aan een internationale poëzieonderneming, geeft openheid over haar relatie, omdat volgens haar Wisse Smit en Lels ten onrechte worden beschuldigd van een affaire met Bruinsma. Van Dalsum: 'Alleen de waarheid helpt om onrecht recht te zetten.'
Ten tijde van de relatie werkte Van Dalsum bij een bedrijf dat onder meer bessenplukevenementen in het Lauwersmeer organiseerde. Later ging zij in Groningen wiskunde studeren. Van Dalsum is ongehuwd en heeft geen kinderen.

Bruinsma Wisse Smit Lels Van Dalsum (in 1990)

Maandag verklaarde wedstrijdzeiler Jochem Visser, de schipper van het door Bruinsma gesponsorde zeiljacht Amsterdamned, in de Volkskrant al dat Wisse Smit geen relatie had met de mafiabaas, maar met een bemanningslid. Het gaat waarschijnlijk om Arne Klunder, die eergisteren op televisie verklaarde dat hij een verhouding had met Wisse Smit.

Visser, die naar eigen zeggen 'erg close' was met Bruinsma: 'Destijds was er een andere dame in het leven van Bruinsma, ook een uit de betere kringen. Dat was zijn echte vriendin, die bij hem bleef tot zijn dood. Misschien wordt Mabel verward met die vrouw.' Van Dalsum in haar verklaring: 'In de periode voorafgaande aan de dood van Bruinsma was ik ''de andere dame'' over wie Visser spreekt.'

Oude Bruinsma-getrouwen Geurt Roos en Etienne Urka verklaarden eveneens dat Bruinsma 'absoluut' geen liefdesrelatie had met Wisse Smit. Eerder zei lijfwacht Charlie da Silva tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat Wisse Smit en zijn baas een liefdesrelatie hadden.
Mabel Wisse Smit heeft, verklaarde ze, op Bruinsma's motorschip Neeltje Jacoba gelogeerd. Af en toe werd het schip gebruikt als 'hotel' voor de wedstrijdcrew.
Het kabinet laat nader onderzoek verrichten naar de contacten van Wisse Smit met Bruinsma. Johan Friso en zijn verloofde hebben het parlement toestemming gevraagd voor hun huwelijk. Instemming is nodig om aanspraak op de Troon te houden.
(Bart van den Meercenbeem en Geert Swenk, Rottend Staal Online, 8-10-2003)
terug naar boven


VERKLARING LIESBETH VAN DALSUM

'Dit is voor mij een zeer pijnlijke confrontatie met het verleden; een tijd waaraan ik liever niet meer terugdenk. Sterker, ik kan me voorstellen dat niemand in mijn directe omgeving, van toen en nu, opnieuw met deze periode geconfronteerd wil worden. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat in deze kwestie alleen de waarheid helpt om onrecht recht te zetten. Dat is de reden waarom ik heb besloten deze verklaring af te geven.

Ik bevestig de verklaring van Mabel Wisse Smit en in aansluiting daarop die van de heren Jochem Visser in de Volkskrant en Geurt Roos en Etienne U. in andere media. Ik herken de manier waarop zij haar contact met Bruinsma beschrijft. Mabel Wisse Smit en Ottolien Lels hadden geen liefdesaffaire met Klaas Bruinsma. In de periode voorafgaande aan de dood van Klaas Bruinsma was ik de 'andere dame' over wie Visser spreekt.

Ik heb aan boord van de Neeltje Jacoba overnacht, alleen met Klaas Bruinsma en samen met anderen, onder wie ook Mabel Wisse Smit en Ottolien Lels. Ik kan me Charlie da Silva niet herinneren, wel anderen in Bruinsma's omgeving.

Klaas Bruinsma probeerde mij zoveel mogelijk buiten zijn zakelijke activiteiten te houden. Pas na zijn overlijden werden die mij in hun volle omvang duidelijk. Alle feiten omtrent de relatie tussen Klaas Bruinsma en mijzelf, alsmede de mate waarin ik op de hoogte was van zijn activiteiten, zijn terug te vinden bij de politie van Amsterdam. Die heb ik hierover destijds benaderd. Mogelijk is mijn persoon ook terug te vinden in verslagen van het IRT-onderzoek naar Klaas Bruinsma.
Tot slot wil ik duidelijk maken dat ik niet twijfel aan de integriteit en de goede bedoelingen van Mabel Wisse Smit en Ottolien Lels, die geen vriendinnen van mij zijn. De weergave van de gebeurtenissen in het verleden is uiterst ongelukkig. Dit levert mijns insziens alleen maar verliezers op.
Ik hoop dat de media het recht op privacy van mij, mijn familie en mijn vrienden zullen respecteren.'
(Rottend Staal Online, 8-10-2003)

terug naar boven


NIEUWE BUNDEL WOUTER GODIJN

Epibreren - Hedenochtend viel de derde bundel van onze medewerker Wouter Godijn op de deurmat. De titel is De karpers en de krab en het is wederom een uitgave van uitgeverij Contact. (Rottend Staal Online, 7-10-2003)

terug naar boven

HET HOUDT NIET OP: ALWEER MEDEWERKER OP RADIO

Hilversum - In 'Music Hall', het literaire variété dat elke dinsdagavond van 22.02 tot 23.00 uur in VPRO's de Avonden te horen is op Radio 747 AM, valt vanavond onze medewerker Hanz Mirck te beluisteren, alsmede Wim de Bie, K. Michel, en Arie Storm. De saxofonist Robert Veen zorgt voor de muzikale invulling. (Rottend Staal Online, 7-10-2003)

terug naar boven

ANDY FIERENS BEREIKT VEILIG EUROPA!

Antwerpen - Juist berichtte onze medewerker Andy Fierens over zijn veilige aankomst in het nabijgelegen Antwerpen. Hij heeft een maand getourd in Zuid-Afrika, en daar tal van voordrachten verzorgd. (Rottend Staal Online, 6-10-2003)

terug naar boven

KORTE TERUGBLIK OP HET ANDERE BOEK

Antwerpen/Groningen - Vannacht keerde tot grote opluchting van alle Passage-auteurs hun uitgever, Anton Scheepstra, veilig terug uit het verre Antwerpen.
In een geëmotioneerde toespraak in het uitgeverijkantoor liet hij vanochtend om 08.30 uur zijn verzamelde fonds weten: 'Antwerpen is een erg leuke stad. Het Andere Boek is een zeer geslaagd evenement, eigenlijk een boekenbeurs en auteursfestival ineen. Met veel voor ons onbekende Vlaamse auteurs, die horden publiek trokken. Dit in tegenstelling tot de enige Nederlandere, Dirk van Weelden, die slechts een handjevol bezoekers had. Zaterdag waren er ongeveer 2000 mensen, zondag 4000.' (Rottend Staal Online, 6-10-2003)

terug naar boven

TERUGBLIK OP REÜNIE VAN HET WOORD

Leeuwarden - Het was een mooie avond, vrijdag in de Harmonie, waar de Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden haar twintigjarig bestaan vierde, middels een bont literair programma. Er waren zo'n 300 bezoekers in een zaal waar met gemak 400 in pasten. De avond verliep een beetje rommelig, maar dat schijnt bij de SLAL te horen. Het was in ieder geval een zeer diverse avond.
De Woorddansers gaven een goed optreden en ook Tsjêbbe Hettinga vlamde, maar het hoogtepunt was een optreden van Anne Vegter die als opdracht gedichten had geschreven over Surhuisterveen, waar ze van haar achtste tot haar
vijftiende had gewoond. Die gedichten waren door onze medewerker Tsead Bruinja naar het Fries vertaald en Vegter las deze vertalingen voor. Het klonk prachtig. (Yfke Dalhemd, Rottend Staal Online, 6-10-2003)

terug naar boven

HET TJITSKE JANSEN-INTERVIEW ONLINE

Epibreren - Dankzij de welwillende medewerking van Peter Swanborn kunnen we onze lezers vergasten op het grote Tjitske Jansen-interview, zoals dat afgelopen vrijdag in de Volkskrant stond. (Rottend Staal Online, 6-10-2003)

terug naar boven

KEES STIPPRIJS VOOR LIGHT VERSE

Haelen - Op donderdag 2 oktober 2003 heeft Kees Jiskoot de Kees Stipprijs voor Light Verse in ontvangst genomen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt door het literaire tijdschrift 'De tweede ronde' (G.A. van Oorschot) uitgereikt. Eerdere prijswinnaars zijn Drs. P, Driek van Wissen, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Nelis Klokkenist en Patty Scholten.
De zeventigjarige Zeeuw Jiskoot was verrast en zeer verheugd. Jiskoot publiceert met grote regelmaat in 'De tweede ronde'. 'De tweede ronde' is het enige Nederlandse literaire tijdschrift met een vaste light-verseafdeling.

Bij de prijsuitreiking waren vrijwel alle prominente light-versedichters aanwezig. Jos Versteegen, redacteur van 'De tweede ronde' sprak het 'Feestlied voor Kees Jiskoot' uit:

Zijn rijmen zijn niet zelden dubbel,
zijn metrum golft weldadig voort.
Geen versvorm bracht hem ooit in trouble.
Zijn frappe frappeert, zijn humor scoort.

Hij woont dan ook aan Ravelijn de Grenadier.
Dat geeft zijn verzen poëzie en kracht en zwier.

Hij is beslist een coryfee, want
zijn stijl is fris en helder als
de weidse hemel boven Zeeland
en als een Zeeuwse meid zo mals.

Hij woont dan ook aan Ravelijn de Grenadier.
Dat geeft zijn verzen poëzie en kracht en zwier.

En telkens denk ik, als ik Jiskoot lees:
Ach, woonde ik maar aan zo'n ravelijn,
dan zou mijn dichtkunst pas poëtisch zijn.
Verhuur je huis eens voor een weekje, Kees,
of desnoods enkel maar die grenadier.
Onstuimig ruisen zou mijn oude lier.

© Jos Versteegen, 2003


Zoals doorgaans het geval is bij dichters met merkwaardige namen is Kees Jiskoot geen pseudoniem van, maar heet de dichter echt Kees Jiskoot. Dit blijkt uit een genealogische pagina, waarop ook zijn zoon Murk Jiskoot en zijn kleinkinderen Ynske en Cas Jiskoot figureren. (Rottend Staal Online, 5-10-2003)

terug naar boven


'BETER MAF DAN MOF'

Berlijn - Oudere lezers zullen zich herinneren hoe J.A. Deelder in 1980 voor het VPRO-programma Neon de kunstzinnige graffiti ''Beter maf dan mof' op de Berlijnse muur aanbracht.

Met het vallen van de muur, in 1989, verdween ook deze graffiti. Dacht men. Gelukkig heeft onze lezer Leo Roubos dit momunent van Duits-Nederlandse verbroedering op beeld vastgelegd, inclusief de restauratie van de oorspronkelijke tekst in 1985, en de situatie van na de val.

Die foto's, kaarten met de exacte locatie en enige uitleg zijn nu te zien op http://www.leoroubos.nl/Holiday2001/deelder.htm, een mooi opgezette pagina met een uiterst spannend muziekje!
En bezoek Roubos' andere 'Muur'-pagina, voor meer foto's van de Muur en een kiekje van Deelder in een kleedkamer.
(Rottend Staal Online, 5-10-2003)

terug naar boven

GEORGE W. BUSH HARTSTOCHTELIJK DICHTER

Amsterdam/Atlanta - Eén onzer lezers attendeerde ons op een CNN-pagina, waar het originele, Engelstalige gedicht staat dat de Amerikaanse president voor zijn 'bobbel in bed' schreef. Dat vers is aanmerkelijk langer dan de versie die het RTL-nieuws verspreidde:

Roses are red
Violets are blue
Oh my, lump in the bed
How I've missed you

Roses are redder
Bluer am I
Seeing you kissed by that charming French guy

The dogs and the cat, they missed you too
Barney's still mad you dropped him, he ate your shoe
The distance, my dear, has been such a barrier
Next time you want an adventure, just land on a carrier.

© George W. Bush, 2003
muziek 'lump in the bed'': Kate Ashby-Craft

Sommige rozen zijn violet
Andere zijn blauw
O, mijn bobbeltje in bed
Wat mis ik jou

Rozen zijn roder
En ik krijg een nog blauwere kleur
Van de kus die je kreeg van die Franse charmeur

De honden en katten missen je het meest
Barney at je schoen nadat je hem liet vallen, arm beest
De afstand tussen ons, liefje, was altijd veel te groot
Dus wil je nog ’s op avontuur, koers dan richting mijn vloot.

vertaling: Willem Groenewegen, 2003Met die 'charming French guy' wordt de Franse president Jacques Chirac bedoeld - deze gaf Laura Bush twee handkussen bij haar bezoek aan Frankrijk. 'Barney' is de presidentiële hond.

Mevrouw Bush reciteerde dit gedicht afgelopen vrijdag, tijdens het openingsgala van het 'National Book Festival', in aanwezigheid van meneer Bush, romancier Tom Clancy, de Cherokee-verhalenverteller Gayle Ross, nonfictie-auteur and novelist Stephen L. Carter, CBS 'newsman' Bob Schieffer, actrice Julie Andrews en honderden anderen.

De Rottend Staal-redactie probeert momenteel toestemming van de heer Bush te krijgen het bovenstaande gedicht te mogen publiceren. Dit gezien de internationale copyrightbepalingen. Hiertoe is hedenochtend Liesbeth van Dalsum naar Washington vertrokken.
Tot die toestemming geregeld is, zult u genoegen moeten nemen met de illegale versie, zoals afgedrukt op deze pagina.
(Rottend Staal Online, 5-10-2003).

terug naar boven

GEORGE W. BUSH ROMANTISCH DICHTER

Aalsmeer - Het RTL-nieuws brengt een opmerkelijk bericht over de Amerikaanse president. Zijn vrouw, Laura Bush, vertelde tijdens een toepraak te Washington dat hij tijdens haar afwezigheid in Europa onderstaande gedicht zou hebben geschreven:


Rozen zijn rood
Viooltjes zijn blauw
O, mijn bobbel in bed
Ik mis jou

De afstand, mijn liefste
Was zo'n barrière
De volgende keer dat je avontuur wilt
Land dan op een carrier

Het RTL-nieuws doet geen nadere mededelingen over waarom George W. in het Nederlands dicht. Of is het bovenstaande gedicht uit het Engels vertaald? Want wie het vertaalt naar het Engels merkt dat in die taal 'rood' op 'bed' rijmt, 'blauw' op 'jou' en 'barrière' op 'carrier'. Mocht dit het geval zijn, dan zijn we natuurlijk erg benieuwd naar de vertaler die het prachtige gedicht van de machtigste man ter wereld heeft mogen vertalen.
De 'carrier' waar in dit gedicht sprake van is, moet het vliegdekschip USS Lincoln zijn, die Bush in mei bezocht om aan te kondigen dat de oorlog tegen Irak voorbij was.
(Rottend Staal Online, 4-10-2003).

terug naar boven


H.H. TER BALKT IN NOVA (SLOT)

Hilversum: gisteren was het dan eindelijk zover: het H.H. ter Balkt-item was in Nova te zien (klik hier voor het filmpje). En De Novaverslaggever die hem ergens aan een rivier in oostelijk Nederland interviewde wilde meer weten over nieuwe dichtwebsite van De Bezige Bij, www.dichterbijdebezigebij.nl.

Ter Balkt: 'Dat heb ik niet bedacht. Ik weet amper wat internet is.'
De verslaggever vroeg hem vervolgens 'Blijf slapen, Autocamp Valek' voor te dragen, het gedicht dat op die website staat.
Ter Balkt: 'Ik heb het zelf niet gezien, maar ik neem aan dat het er inderdaad op staat', en hij las het gedicht voor.

Op dat moment moet de verslaggever zich gerealiseerd hebben dat Ter Balkt niets meer kon en wilde zeggen over die site, waarop het gesprek andere paden insloeg.

Wel waren in dit item fragmenten te zien van voordrachten van onze medewerker Erik Lindner en van Hugo Claus en Miriam Van hee.

Tot slot ontpopte Ter Balkt zich als groot humorist. In de 'wereld volgens B' noemde hij 'Bush en zijn bende' en 'Balkenende. Een groot politicus, natuurlijk'.
(Rottend Staal Online, 4-10-2003).

terug naar boven


TJITSE HOFMAN IN OPIUM

Hilversum - Onze redacteur Tjitse Hofman is zaterdagavond 4 oktober te gast in het AVRO-radioprogramma Opium, van 19.02 tot 20.00 uur op Radio 1. Hem is gevraagd om afgelopen donderdag de voorstelling: 'Boe, de dichter is een koe' van Theatergroep Flint te bekijken. Een voorstelling rond gedichten van de onlangs overleden dichter Gerrit Achterberg.

Hofman, inderdaad de broer van zowel de Groninger historicus Beno Hofman én de dichter Wim Hofman vertelt hoe hij het vond en gaat reclame maken voor zijn in november te verschijnen bundel Roodvocht.

Opium is het cultuurprogramma van de AVRO en wordt ieder weekend op zaterdag- en
zondagavond live uitgezonden vanuit het café van Studio Desmet in Amsterdam. Presentator is Roeland Kooijmans, Arjan Peters leest zijn wekelijkse radiocolumn, choreografe Conny Janssen vertelt over haar nieuwe dansvoorstelling 'Troost', waarin ze een opmerkelijk combinatie gemaakt heeft van gedichten en dans. Met zeven dansers onderzoekt zij de raakvlakken tussen woord en beweging. En naar men zegt is ook Martin Bril zaterdag te gast. Alhoewel, die gast komt in de helft van de gevallen niet opdagen bij voordrachten in het land, dus of hij daadwerkelijk de barre tocht naar de Amsterdamse studio gaat maken, valt nog te bezien. Of beter gezegd: te beluisteren.
(Rottend Staal Online, 3-10-2003).

terug naar boven

H.H. TER BALKT IN NOVA (5)

Hilversum - Juist maakte Nova bekend dat 'Herman ter Balkt' - bij het poëziepubliek beter bekend als Harry of H.H. ter Balkt - vanavond in het programma te zien is. Op Nederland 3, tussen 22.20 tot 23.10 uur.
Gezien de titel van het item, Dichterbij Herman ter Balkt, lijkt het erop dat de internetloze Ter Balkt het gaat hebben over de site www.dichterbijdebezigebij.nl.

Het item is na de uitzending online te bekijken op de Nova-site.
(Rottend Staal Online, 3-10-2003).

terug naar boven

20 JAAR DE BRAKKE HOND

Wevelgem - Op zaterdag 4 oktober 2003 viert het Vlaamse literaire tijdschrift De Brakke Hond zijn twintigste verjaardag met een literaire happening en een spetterend feest.
Dit geschiedt in Het Paleis, Meistraat 2 te Antwerpen en wordt georganiseerd in samenwerking met Het Andere Boek, de jaarlijkse literaire manifestatie die, gewoontegetrouw, doorgaat tijdens het eerste weekend van oktober in de Plantijn Hogeschool te Antwerpen.

Tijdens de happening valt er kennis te maken met de voltallige redactie van het tijdschrift, met auteurs zoals Hanneke Paauwe, Dimitri Verhulst en Adam Thirlwill, met de dichters Didi de Paris en Philip Hoorne en met de winnares van de negentiende verhalenwedstrijd. Het geheel wordt muzikaal omkaderd door het kwartet Some Tree.
Entree tot het feest middels betaling van vijf euro of via de toegangskaart voor Het Andere Boek. (Rottend Staal Online, 3-10-2003).

terug naar boven


TJITSKE JANSENS MEDIA-OFFENSIEF (3)
INTERVIEW MET JANSEN EN RECENSIE BARNAS IN VOLKSKRANT


Amsterdam - Vanaf de prominentste plaats in een krant, rechtsbovenaan op de voorpagina, kijkt onze medewerker Tjitske Jansen de Volkskrantlezers aan, met daarbij de kop 'Wonderdichteres'.

Om op pagina 25, in de boekenbijlage Cicero, aan de tand te worden gevoeld door Peter Swanborn. Dat interview bedraagt circa een halve pagina, exclusief de fraaie foto van Jansen door Guus Du
bbelman die ook nog eens goed is voor 1/5de pagina.

En het interview is nog lezenswaardig ook! Dus, o lezer, gaat heen en scoor een Volkskrant. Al was het maar om in de slotregels van het interview te lezen: 'Op de vraag wat zij vindt van de voordracht van andere dichters, schiet ze overeind: ''Dan denk ik: KOM MAAR EEN WORKSHOP BIJ MIJ VOLGEN! Nee, ik noem geen namen, maar het is echt alsof bij veel dichters het rare idee leeft dat het juist interessant is om niet goed te kunnen voordragen. En dat terwijl het vaak om poëzie gaat die zich er heel goed voor leent, die zo muzikaal is. En dan hoor je die schrijver en dan denk je bijna: laat mij het maar doen."'

Op pagina 24 van de Volkskrant staat dan ook weer zo'n gedegen recensie van onze medewerker Piet Gerbrandy. Ditmaal over de bundel Twee zonnen van onze medewerker Maria Barnas. Ter grootte van 1/5de pagina, inclusief een foto van een naamloze fotograaf van de Arbeiderspers. Gerbrandy: 'De kracht van Barnas schuilt in haar eigenzinnige stijl, die bruusk hard en geestig is. Het maakt niet uit wat ze zegt, het is de toon van haar zinnen die ervoor zorgt dat je het boek niet kunt wegleggen.'
(Rottend Staal Online, 3-10-2003).

terug naar boven

BEKENDMAKING NOBELPRIJSWINNAAR VOOR LITERATUUR

Stockholm - Kort na 13.00 uur zal op www.nobel.se de winnaar bekend gemaakt worden. Mocht dat de Nieuw-Zeelandse Janet Frame (79) worden, dan zal zij het prijzengeld gebruiken om de Nieuw-Zeelandse spoorwegen te deprivatiseren, zo meldt het ANP.


De prijs is evenwel gegaan naar J. M. Coetzee. (Rottend Staal Online, 2-10-2003)

terug naar boven

REÜNIE VAN HET WOORD

Diemen - De SLAL (Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden) bestaat twintig jaar. Dat wordt morgen, vrijdag 3 oktober 2003, gevierd met een manifestatie rond de letteren. 'Reünie van het woord' verwijst naar wat de organisatie een van haar succesvolste activiteiten noemt: 'De nacht van het woord' op 11 december 1992. Helaas valt nergens te vinden wat er toen gebeurde, of er toen iets gebeurde en of het inderdaad wel succesvol was - maar dit terzijde.

Uitgenodigd zijn schrijvers die al eens eerder te gast zijn geweest bij de SLAL: Arjen Duinker, Judith Herzberg, Tsjêbbe Hettinga, Gerrit Kouwenaar, Reinder van der Leest en Trinus Riemersma. Ook vinden er optredens plaats van Bindervoet & Henkes en de band van Hans Vandenburg (ex-Gruppo Sportivo), is een live-aflevering van het hoorspelfeuilleton naar 'Het Bureau' van Voskuil bij te wonen, draait Vic van de Reijt de 'Top Honderd Aller Tijden' en dravern de onvermijdelijke Woorddansers op. In het dichterscafé presenteert kok Klaas Kasma een literair 'broodje bal'.

Onder de noemer Dead Poets Society worden gedichten gelezen van overleden dichters als C.O. Jellema, Sikke Doele, Bert Schierbeek en Douwe Tamminga. Het Theater van de Verloren Tijd brengt in een oldtimer caravan 'Music Hall', een nostalgische voorstelling rond Van Ostaijen, Lodeizen, Slauerhoff en Rilke.

Aan onze medewerker Benno Barnard en Nicolaas Matsier, Manon Uphoff, Anne Vegter en Dirk van Weelden is gevraagd om gedurende een aantal dagen als writer in residence neer te strijken in
Leeuwarden. Hun bevindingen worden gepresenteerd tijdens de slotavond.

'Reünie van het woord' vindt plaats in Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, te Leeuwarden. Nadere informatie: www.harmonie.nl (Rottend Staal Online, 2-10-2003)

terug naar boven


JOB DEGENAAR IN DE ETHER & ROTTEND STAAL RADIO

Lemmer/Hilversum - Vanavond is onze medewerker Job Degenaar te horen in de 'Levende Dichters Almanak', rond 23.00 uur, in VPRO's De Avonden op Radio 747 AM.


Over een kleine vier weken, op dinsdag 28 oktober, is in De Avonden een speciale radiozending van Rottend Staal te horen. M.m.v. de Epileëers, Liesbeth van Dalsum en Erik Jan Harmens..
(Rottend Staal Online, 2-10-2003)

terug naar boven


NOBELPRIJS VOOR SYRISCHE DICHTER ADONIS?
MULISCH GENOEMD!

Kaapstad - Vanochtend ontwaakte ik in mijn fraaie hotelbed in het Table Bay Hotel naast Peter Starck. De voorgaande nacht zag ik hem aan de hotelbar hangen en ik herkende hem direct als lotgenoot: internationaal poëziecorrespondent, die net als ik door zijn redactie de wereld overgejaagd wordt. Peter, correspondent voor Reuters, was zo uitgeput als een Duitse deurmat, dus ontfermde ik me over hem. En wist hem 's nachts, gedurende ons liefdesspel, het nodige te ontfutselen.

Donderdag wordt namelijk bekend gemaakt wie de Nobelprijs voor literatuur gaat krijgen. Literatuurcritici van over de hele wereld hadden Starck verteld dat de Syrische dichter Ali Ahmad Said, beter bekend als Adonis, veruit de beste kansen maakt.
De keus is namelijk vaak beïnvloed door de wereldpolitiek. Hetgeen in 2003 kan betekenen dat de prijs nu wordt gebruikt om de door de V.S. veroorzaakte vernedering en woede in de Arabische wereld weg te nemen.

In Madrid begon zijn jacht naar het nieuws: 'De prijs moet altijd in een politieke contekst gezien worden', zei Javier Rodriguez Marcos van de Spaanse krant El Pais' literaire supplement Babelia. In Dubai vertelde Duraid Albik, van het dagblad Gulf News aan Peter: 'De prijs is nog maar één keer naar de Arabische wereld gegaan, naar de Egyptische Naguib Mahfouz, in 1988. Als de prijs dit jaar naar een auteur uit deze regio zou gaan, is dat geweldig.
'Maar de prijs is nog nooit naar een Nederlandstalig auteur gegaan', merkte Rodriguez Marcos tijdens een tussenstop in Barcelona op , 'vandaar dat het me niet zou verbazen als het dit jaar Harry Mulisch wordt'
Waarop Peter Starck verder naar Parijs vloog, waar hij uit de mond van Le Monde-redacteur Josyane Savigneau noteerde: 'Dat zou inderdaad vol wonderen zijn.'
Nog ietwat verbaasd over deze mysterieuze uitsprak stapte Starck vervolgens in de lijnjet naar Stockholm. Daar gaf Åsa Beckman, chef literaire kritiek van het Zweedse dagblad Dagens Nyheter, in een diepteinterview te kennen 'Adonis als een 'misschien' te zien'. Maar zelf zag ze de Nieuw-Zeelandse dichter Janet Frame als favoriet. 'Het wordt nu wel tijd voor een dichter', zei Beckman, waarbij ze opmerkte dat enkel prozaïsten de laatste zes jaar de Nobelprijs voor literatuur hadden gewonnen - de bekendste daarvan waren V.S. Naipaul in 2001 en Günter Grass in 1999.
Zoals elk jaar werden ook traditiegetrouw de Zuid-Afrikaan J.M. Coetzee, de Amerikanen Don DeLillo en Philip Roth, de Canadese Margaret Atwood, Mexicaan Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa uit Peru en Franzoos Yves Bonnefoy door de critici als kanshebbers aangeduid.

De Nobelprijs voor literatuur bestaat uit een geldbedrag van 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 1,1 miljoen euro).
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 1-10-2003)

terug naar boven


het nieuws van nu
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven