RISEE IN LETTERLAND

Epibreren - Hoewel de man in het verleden nare dingen heeft geschreven over tal van onze medewerkers en ons is hedenochtend om 05.00 uur besloten toch een link te leggen naar de weblog Risee in Letterland, http://risee.web-log.nl/.

Want naast al het naars waarin Olaf Risee grossiert brengt hij op zijn weblog regelmatig interessant poëziegerelateerd nieuws en wetenswaardigheden. Een van die wetenswaardigeden is zelfs een aardigheid: blijkens een 'poll' die momenteel op deze weblog gehouden wordt is Rottend Staal volgens 28,6% van de 14 mensen die aan deze enquete meededen 'het beste literaire tijdschrift'. De Brakke Hond De Klos en 'geen mening' scoren elk 21,4%. En Awater staat op 7,1%. (Rottend Staal Online, 14-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (76)

Epibreren -
Ook poëzie van Inge Lievaart, Jan Baeke en Astrid Lampe zal na te lezen zijn in De Dikke Komrij. Inge Lievaart, jaargang 1917, publiceert bij uitgeverij Kok te Kampen. Jan Baeke, jaargang 1956, doet dat bij de Bezige Bij. En Astrid Lampe, bouwjaar 1955, doet het bij Querido.

Zo ver bekend is Lievaart daarmee de op één na oudste levende dichter in de bloemlezing. Leo Vroman is de oudste. Hij dateert uit 1915. (Rottend Staal Online, 14-1-2004)

terug naar boven


WEBLOG VOOR PHILIP HOORNE

Wevelgem - Onze medewerker Philip Hoorne heeft nu ook een eigen weblog: http://philiphoorne.skynetblogs.be/. Liesbeth van Dalsum nam voor de gelegenheid haar roodwitte jetski uit de stalling en snelde via de Noordzee en het Belgische kanalenstelsel naar Wevelgem om de dichter te vragen wat hij daarop van plan is.

Liesbeth van Dalsum: 'Philip, wat ben je met je weblog van plan?'
Philip Hoorne: 'Af en toe zal ik er een verhaaltje of gedichtje droppen, nu eens bloedernstig dan weer zo geschift als de bearnaisesaus van mijn grootmoeder aan vaders kant zaliger.'

Het verschijnsel 'weblog' neemt de laatste maanden explosief toe. Twee achtergrondartikelen erover vberschenen onlangs, deze van Marc van Oostendorp en deze van 'Erik Paginabeheer', de beheerder van de populaire poëziestartpagina poezie.pagina.nl. (Rottend Staal Online, 13-1-2004)

terug naar boven


DAGBLAD VAN HET NOORDEN OVER KUT- EN IQ-DICHTERS

Epibreren - Het Dagblad van het Noorden bericht vandaag over zowel de Kutgedichten als over de Groninger bijdrage aan de Nationale IQ-Test. En doet in het kutgedichtbericht eindelijk mee aan de feestelijke hype rond de Dikke Komrij.

De samenstellers van de Kutgedichten, onze medewerkers Bruinja en Dee, vertellen uitgebreid over wie weigerde toestemming tot opname te verlenen en waarom. Frappant is dat werk van een aanzienlijk aantal dichters niet opgenomen kon worden wegens onbekende beslommeringen bij enkele uitgeverijen, waardoor men niet tot antwoorden kwam. (Rottend Staal Online, 13-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (75)

Rotterdam/Epibreren -
Een van de dichters waarvan géén verzen worden opgenomen in De Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten is Manuel Kneepkens, dichter en gemeenteraadslid te Rotterdam. Liesbeth van Dalsum zocht hem op en stelde hem enige vragen.

Liesbeth van Dalsum: 'Wat vindt u ervan dat er geen werk van u wordt opgenomen in deze bloemlezing?
Manuel Kneepkens: 'Ook de Volkskrant meldde dit bericht, dat ondergetekende de eer had samen met Aad Nuis (eveneens politiek) en Henk Spaan (voetbal) niet langer ge-komrij-iseerd te worden. Op de voorpagina! Kom je als dichter eens op de voorpagina, blijkt er stront aan de knikker!'

Liesbeth van Dalsum: 'Heeft u enig idee waarom Komrij niets van u opgenomen heeft?'
Manuel Kneepkens: 'Komrij beschouwt mij als een dichter die aan politiek doet, dat acht hij poëtisch incorrect. Denk ook aan zijn conflict met de Vijftigers.
Aad Nuis deelt mijn lot. Gerrit houdt ook niet van voetbal. Exit Henk Spaan.'

Liesbeth van Dalsum: 'En wat vindt u van Gerrit Komrij? Als bloemlezer en als dichter?'
Manuel Kneepkens: 'Als bloemlezer hoogst subjectief. Zijn bloemlezing is niettemin zeer interessant. Als dichter wordt hij ongeveer evenveel over- als onderschat. Net als ik. Recent is van mijn hand uit Het Dolfijnenkostuum (Ad. Donker, Roterdam, november 2003). Gerrit zou dat eens moeten lezen om zich vervolgens in een hoekje te gaan schamen.'

Liesbeth van Dalsum: 'In 2005 wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands aangesteld. Bent u eventueel beschikbaar voor die functie?
Manuel Kneepkens: 'Dichter des Vaderlands doet zwaar denken aan Verguldselavondjes, Camera Obscura, e.d... Oubollig. Komrij, met zijn typisch 19de eeuwse
oriëntatie, is waarschijnlijk de enige Nederlandse dichter die past bij dit praedicaat.
Kosmisch Dichter moet je zijn, vind ik. Niet dat ik dat (al) ben. Maar dat is wel het streven. "
Heel de wereld is mijn Vaderland!" (Erasmus!)!' (Rottend Staal Online, 12-1-2004)

terug naar boven


ASRUL SANI OVERLEDEN

Jakarta - De onder Indonesiërs geliefde dichter en (film)regisseur Asrul Sani is zondag op 76-jarige leeftijd overleden aan chronische ziekte. Dat bericht The Jakarta Post.

Sani, geboren op 10 juni 1927 te Rao op West-Sumatra, kreeg gedurende zijn leven talrijke Indonesische en Aziatische prijzen voor zijn werk. Hij speelde tot het laatst een belangrijke rol binnen de literaire en cinematografische wereld in Indonesië.

De dichter vertaalde ook buitenlandse literaire werken in het Bahasa Indonesia, zoals Villa des Roses van Elsschot. (ANP/Rottend Staal Online, 12-1-2004)

terug naar boven


NIEUWE BUNDEL F. STARIK

Amsterdam - Onze medewerker F. Starik maakt bekend dat afgelopen vrijdag zijn nieuwe bundel De grote vakantie van de persen is gerold. Het boek is voorzien van een harde kaft en bevat naast een papieren inhoud ook een cd met vier liedjes. Het boek wordt uitgegeven door In de Knipscheer. Het ISBN bedraagt 90-6265-562-9 en de prijs is op € 19,50 genummerd.

Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel of te bestellen bij de uitgeverij of via de eigen webstek van Starik, www.starik.nl, waarop momenteel een hilarische animatie te zien is. (Rottend Staal Online, 11-1-2004)

terug naar boven


W.B. YEATS AUTISTISCH?

Dublin (Reuters) - De Ierse psychiater Michael Fitzgerald, professor aan Dublins Trinity College, zegt dat de dichter W.B. Yeats en Eamon de Valera, stichter van de Ierse republiek, wel eens autistisch geweest kunnen zijn.

Volgens Fitzgerald had Yeats grote moeilijkheden op school. Hij werd gepest en had problemen in 'een-op-een-relaties', maar was brilliant in menigten. Volgens hem zou Yeats aan het syndroom van Asperger geleden hebben - een syndroom in 2003 toegedicht aan Volkert van der Graaf.

Fitzgerald heeft enkele belangrijke personen uit de Ierse geschiedenis retrospectief gediagnostiseerd, door hun biografieën te vergelijken met zijn observaties van zijn eigen patiënten.

Lees het hele verhaal op Yahoo (Rottend Staal Online, 11-1-2004; met dank aan [places for writers])

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (74)

Breda/Epibreren - In BN/De Stem van gisteren stonden naast een fraaie foto van Y. Né (ook bekend als Yvonne Né) interviews met haar en onze medewerker Albert Hagenaars afgedrukt, wegens opname van poëmen van hun hand in De Dikke Komrij.
(Rottend Staal Online, 10-1-2004)

terug naar boven


OOK GUIDO VAN DER WOLK IN NATIONALE IQ TEST

Groningen - Vanochtend, op een persconferentie in het News Café, maakte burgemeester Wallage bekend dat ook onze medewerker Guido van der Wolk, dichter en astronoom-in-opleiding, én de schrijfster Marije Zomerdijk meedoen aan de Nationale IQ Test, woensdag 14 januari, live op Nederland 2.

Het college van B & W had namelijk te weinig vertrouwen in het IQ-gehalte van het tot dusverre bekende Rottend Staal Team, bestaande uit Bruinja, Dee, Droog, Groenewegen, Hofman, van Mens, Starik en Tuinman.

Jacques Wallage: 'Ik ben het eens met Bolkestein: alleen als je weet waar je vandaan komt weet je waar je naartoe moet. Ook met de kennis van vandaag zou ik pluriformiteit blijven beschouwen als het wezenskenmerk van onze samenleving.'
(Rottend Staal Online, 10-1-2004)

terug naar boven


DENISE JANNAH PRESENTEERT CD 'GEDICHT - GEZONGEN' TIJDENS WINTERNACHTEN

Den Haag - Op zaterdagavond 17 januari presenteert zangeres Denise Jannah tijdens het internationaal literatuurfestival Winternachten in Theater aan het Spui in Den Haag haar nieuwste cd 'Gedicht - Gezongen': een album met gezongen poëzie waarvoor zij zelf de muziek componeerde. De 22 gedichten zijn afkomstig van dichters uit Nederland, Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba, Indonesië en Zuid Afrika en worden gezongen in de oorspronkelijke taal.

Op de cd staan o.a. gedichten van Gerrit Komrij, Neeltje Maria Min en M. Vasalis (Nederland), Celestine Raalte, Shrinivási en Orlando Emanuels (Suriname), Frank Martinus Arion en Elis Juliana (Curaçao), Ruby Bute (St. Maarten), Sitok Srengenge (Indonesië), Ernesto Rosenstand (Aruba) en C. Louis Leipoldt (Zuid Afrika). 'Reizend' door verschillende muzikale stijlen, van blues tot Caribische wals en afro-groove, en van jazz tot hiphop en latin, neemt Denise Jannah de luisteraar mee door verschillende sferen, emoties en ritmes.

Onze medewerker Komrij schreef een 'ten geleide' in het cd-boekje. Over Jannahs aanpak schrijft hij: "Een lied is een lied en een gedicht is een gedicht, tweelingsterren die van lieverlede ver uit elkaar zijn gedwaald maar ooit samenvielen, en die alleen door een tovenaar nog wel eens bij elkaar worden gebracht. Denise Jannah is zo'n tovenaar, want ze kent de taal van de muziek en de muziek van de woorden."

De cd wordt in licentie uitgebracht door Plattèl Music, label van collega-zangeres/producer en Jannahs goede vriendin Plattèl.

Meer informatie over de cd en het festival Winternachten: Winternachten - internationaal literatuurfestival Den Haag, Hedi Legerstee (afd. publiciteit, 070-365.02.22, publiciteit@winternachten.nl).
(Rottend Staal Online, 9-1-2004)

terug naar boven


RUZIE TUSSEN ANTWERPEN EN GRONINGEN: WIE HEEFT DE MEESTE ACTIVITEITEN OP GEDICHTENDAG?

Epibreren - Vanochtend ontvingen wij een woedende mail van een van de organisatoren van Antwerpen Book Capital 2004 over onze claim dat op de Gedichtendag (donderdag 29 januari) de meeste poëzie-activiteiten van heel Groot-Nederland te Groningen geschieden.

De organisator (waarom publiceren die rare Vlamingen tegenwoordig zoveel in het Engels?) stelt: 'Heb jij wel netjes overal gecheckt voor je Groningen uitriep tot de plaats waar tijdens Gedichtendag het meeste gebeurt? Neen dus, anders had je gemerkt dat het in Antwerpen nog drukker wordt. Tuttuttut, zo is het!'

Dus ging Rottend Staal aan het tellen en registreerde bij de Groninger 24-uurs Poëziemarathon 21 verschillende activiteiten. Evenveel als in Antwerpen. Groningen telt echter significant minder inwoners dan Antwerpen, waardoor het aantal activiteiten procentueel gezien beduidend groter is dan waar dan ook.

(Rottend Staal Online, 9-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (73)

Epibreren - Op 3 januari verscheen onder de kop 'Jezus en Komrij' een artikel van Menno Schenke in het Algemeen Dagblad, waarvan we eerst gisteravond de inhoud leerden:

'Deze maand verschijnt ook de nieuwe, vierde editie van een bestseller van ruim 2000 bladzijden: Gerrit Komrij's De Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. De vorige uitgave dateert van 1996 en sindsdien zijn er heel wat jonge dichters opgestaan. Vooral zij zullen met angst en beven afwachten of ze Komrij's toets der kritiek hebben doorstaan en zijn vereeuwigd in dit boek.'

Het is wel grappig om op te merken dat het ditmaal vooral de 'oudere' dichters zijn die nu nog 'met angst en beven' in afwachting zijn. Dit beven wordt veroorzaakt door slechte tot geen communicatie tussen een schrikbarend aantal uitgeverijen en de grijze poëten, het niet hebben van internettoegang en het verblijven op de beruchte zolderkamers - naar verluidt een favoriete hobby van dichters van voor de dood van koningin Wilhelmina.

Omineus was voor hen ook Komrij's wekelijkse column in het NRC Handelsblad van gisteren, waarin hij zijn weerzin tegen Sybren Polet, Theun de Vries, experimentele dichters en Pia Beck uitspreekt.
(Rottend Staal Online, 9-1-2004)

terug naar boven
DE NATIONALE IQ TEST-UPDATE

Epibreren/Hilversum - Zoals het er nu naar uitziet doen onze medewerkers Tsead Bruinja, Daniël Dee, Willem Groenewegen, Annelieke van Mens, F. Starik en Vrouwkje Tuinman benevens onze redacteuren Droog en Hofman en tevens poëzietijdschrift Krakatau-hoofdredacteur Peter de Groot mee aan de Nationale IQ Test, woensdag 14 januari op Nederland 2, van 20.25 tot 22.25 uur.

Onze lezer André Hazes heeft helaas afgezegd. RTL Boulevard meldt dat hij in een dip zit wegens zijn zoveelste echtscheiding. Waarmee een geduchte concurrent verloren gaat. Hij wordt vervangen door kunstenaar Mirko Krabbé. (Rottend Staal Online, 8/9-1-2004)

terug naar boven


POËZIEFESTIVAL HET TUINFEEST KRIJGT PROMOTIEPRIJS

Deventer - Dagblad de Stentor bericht (gratis registratie verplicht) dat de Deventer Promotieprijs 2004 is gegaan naar de organisatoren van het Tuinfeest, een initiatief van de stichting Theater Bouwkunde. Heleen Boom kreeg de prijs op 2 januari 2004 uit handen van wethouder Bert Doornebos.

Doornebos legde tijdens de stadsreceptie in de Lebuïnuskerk uit dat de stichting de prijs verdient vanwege de extra activiteiten die ze in de zomer organiseert, en dan in het bijzonder het Tuinfeest. (Rottend Staal Online, 8-1-2004)

terug naar boven


KUTGEDICHTEN-NIEUWSBULLETIN

Diemen/Groningen - Wegens de onverwachte weigering tot het verlenen van toestemming tot het publiceren van bestaande kutgedichten in de bloemlezing Kutgedichten door een aantal preutse dichters, zien de samenstellers hun streven exact 69 vaginale verzen in de anthologie op te nemen in gevaar komen.

Samensteller Tsead Bruinja: 'We zoeken nog een paar kutgedichten, dat wil zeggen gedichten met de kut in de hoofd- of bijrol en niet als scheldwoord. Het liefst ontvangen we gedichten die al eerder gepubliceerd zijn door landelijk publicerende auteurs met daarbij toestemming van de uitgever. Plaatsing wordt niet gegarandeerd, omdat we bijna aan ons quotum zitten. Ook welkom zijn klotegedichten; gedichten waarin het scrotum een bepaalde rol in speelt, voorkeur gaat daarbij wederom uit naar landelijk publicerende auteurs, plaatsing wordt niet gegarandeerd. En dit voor de bloemlezing Klotegedichten, die op Gedichtendag 2005 verschijnt.
Mijn e-mail is tseadbruinja@hotmail.com.'

Liesbeth van Dalsum: 'Denk je niet dat je dan beter op zoek kan gaan naar klotengedichten?'
Bruinja: '...'
Van Dalsum: 'Juist ja. Kan je me dan wel vertellen wie wél in Kutgedichten komt?'
Bruinja: 'Wie er zeker in de Kutgedichten komen te staan: Maria Barnas, Bas Belleman, Jana Beranová, Neeltje van Beveren, Carla Bogaards, Pieter Boskma, Anneke Brassinga, Martin Bril, Tsead Bruinja, Hugo Claus, Herman de Coninck, Maria van Daalen, Daniël Dee, T. van Deel, J.A. Deelder, Maarten Doorman, Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Piet Gerbrandy, Gust Gils, Wouter Godijn, Jo Govaerts, Willem Groenewegen, Peter de Groot, Karel ten Haaf, Marijke Hanegraaf, Erik Jan Harmens, Ingmar Heytze, Tjitse Hofman, Peter Holvoet-Hanssen, Sylvia Hubers, Tjitske Jansen, Arnold Jansen op de Haar, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Gerrit Krol, Astrid Lampe, A. Moonen, Adriaan Morriën, Tjitske Mussche, Ronald Ohlsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Hans Plomp, Alfred Schaffer, Patty Scholten, Rob Schouten, Paul Snoek, Albertina Soepboer, F. Starik, Vrouwkje Tuinman, Jos Vandeloo, Anne Vegter, Benne van der Velde, Rogi Wieg, Menno Wigman, Ad Zuiderent en Joost Zwagerman.
Van Dalsum: 'Dat kan toch niet! Maar zeven Vlamingen, waarvan het merendeel nog dood ook! Weer zo'n typisch voorbeeld van Nederlands cultuursnobisme! Bah, ik heb hier niets meer mee te maken. Tabé!'
(Rottend Staal Online, 8-1-2004)

terug naar boven


HOORNE VERSUS VLAAMS FONDS DER LETTEREN
FONDS DER LETTEREN VERSUS KOMRIJ & KOPLAND
HOORNE START BREDE DISCUSSIE OVER DIT FONDS

Wevelgem/Epibreren - Op 8 december 2003 kreeg onze medewerker Philip Hoorne de onprettige tijding dat het Vlaams Fonds voor de Letteren hem geen stimuleringsbeurs toekent voor de opvolger van Niets met jou. De beslissing werd genomen na advies van de Vlaams-Nederlandse commissie, bestaande uit zes personen onder wie Dirk De Geest, die Hoornes debuut recenseerde in Leesidee 4/2003. 'In ieder geval weet Hoorne met deze kleine dichtbundel echt indruk te maken. Niets met jou is een bundel voor veel lezers,’ schreef die toen. Vermits het aannemelijk is dat iemand in enkele maanden tijd zijn mening over een dichtwerk niet herziet, dient het negatief advies gezocht te worden bij de dames en heren Gitta op den Akker, Annemie Leysen, Maydo van Marwijk Kooy, Huub Beurskens en Yves T'Sjoen.

In een bijlage stond te lezen dat de commissie een positief advies verleende aan 19 van de 42 aanvragen. Bij die 19 slechts 2 poëzieuitgaven. De debuten van Sascha Blé (Lannoo) en Sven Cooremans (Uitgeverij P) vielen wel in de smaak van de beoordeelaars. Hoewel Sascha Blé toch echt Sacha Blé heet. Desalniettemin: zij mogen zich verheugen op een beurs die zal variëren tussen 3.200 en 7.000 euro.

Zich niet zomaar neerleggend bij deze beslissing, vroeg Hoorne de nadere motivering voor de weigering. Dit is een document dat een auteur zelf moet aanvragen vooraleer hij een inhoudelijk bezwaarschrift kan indienen die de beroepsprocedure in gang zet.

Deze morgen viel die nadere motivering ten huize Hoorne in de brievenbus. Met stijgende verbazing en plaatsvervangend schaamrood op de wangen nam onze medewerker akte van het schrijven van het Vlaams Fonds der Letteren. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum reed in haar plichéroze Mazda 626 naar Wevelgem om het nieuws te noteren en om de boze Hoorne wat op te beuren.

Van Dalsum: 'Vanwaar je verontwaardiging?'

Hoorne: 'In de motivering wordt mijn debuut Zonder klinkers genoemd, terwijl de titel van de bundel Niets met jou is. Verder wordt mijn werk 'overpopulair' genoemd - ach, was dat maar zo - en eveneens nieuw voor mij is dat mijn werk omschreven wordt als light verse, terwijl ik net dacht dat dit een ernstige bundel is vergeleken met de gedichten die ik regelmatig publiceer in bijvoorbeeld De Brakke Hond.'

Van Dalsum: 'Maar dat is niet alles?'

Hoorne: 'Ik word vergeleken met Kopland en Komrij - een complimentje zou een mens durven denken - maar de commissie schaamt zich er niet voor die twee vooraanstaande dichters eveneens een veeg uit de pan te geven. Hun poëzie wordt 'parlandistisch' genoemd - een neutrale omschrijving, maar in deze context absoluut pejoratief...'

Van Dalsum: 'Pejowat?'

Hoorne: 'Pejoratief - met ongunstige gevoelswaarde - bedoeld - en ook de term 'kleinkunst-poëzie' valt. De motivering is in zijn geheel hard en grof, ik heb er geen andere woorden voor. Ik heb nogal wat relativeringsvermogen en durf ook wel eens de hakbijl bovenhalen als ik een bundel recenseer die mij niet bevalt, maar dit was toch even schrikken, vooral omdat het afkomstig is van een 'deftige' overheidsinstantie, terwijl een 'ordinaire' recensie altijd de mening is van één man/vrouw over één boek en dus relatief onbelangrijk.'

Van Dalsum: 'Je debuut verscheen als het nummer 1 in de 20-delige Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij. Je oogstte het voorbije jaar nogal wat bijval op literaire festivals, en dat kwam heus niet door theatrale performances maar wel door de kracht van je teksten. Je bundel verkoopt als zoete broodjes en werd genomineerd voor de Vlaamse Debuutprijs. Drie gedichten uit Niets met jou komen in de anthologie De Nederlandse poëzie van de 19e tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten, hét standaardwerk der Nederlandstalige dichtkunst, samengesteld door Gerrit Komrij. Zijn de leden van de Vlaams-Nederlands adviescommissie Stimuleringsbeurzen Auteurs wereldvreemd?'

Hoorne: 'Ach Liesbeth, er bestaat geen spreekwoord - maar ik vind het hier ter plaatse wel even uit - dat zegt 'Wie honger heeft, houdt best de kok te vriend.' Op termijn wil ik geheel of gedeeltelijk van mijn pen gaan leven. In die optiek is het niet krijgen van een beurs een regelrechte ramp. Dat Komrij - toch de poëziepaus van ons taalgebied - mij koos om een debutantenreeks te openen, speelt blijkbaar geen rol, net zomin als de positieve besprekingen in vooral Nederlandse kranten en het warm applaus van het publiek tijdens literaire lezingen. Maar verwacht van mij niet dat ik die Fondsmensen verbaal zal bruuskeren. Blijkbaar hebben die een andere visie op poëzie en een andere smaak. Ook het feit dat maar twee poëziepublicaties een betoelaging krijgen, is veelbetekenend. Deze uitspraak doe ik onder voorbehoud omdat ik niet weet hoeveel dichters een stimuleringsbeurs hebben aangevraagd.'

Van Dalsum: 'Besef je wel dat u door openlijk kritiek te uiten op het Fonds der Letteren een delicaat potje opentrekt?'

Hoorne: 'De motivering van die Fondsmensen over mijn debuut is hilarisch en het is mijn verdomde plicht daar ruchtbaarheid aan te geven. Ik wil met dit interview ook een brede discussie starten over het Fonds der Letteren en haar beoordelingscommissies. Wie zijn die mensen die zomaar beslissen over beurzen van vele duizenden euro's. Wat betekenen die lui in literair Nederland en Vlaanderen? Welke autoriteit hebben zij en van wie hebben ze die gekregen? Allemaal vragen die ik mij stel. Als ik andere dichters aanspreek over het Fonds der Letteren, dan doen die daar altijd geringschattend over. 'Ach Philip, hou je daar toch niet mee bezig, dop zelf je boontjes, reken er niet op dat het Fonds iets voor jou zal doen, tja, het is nu eenmaal zo.' Ik hoop dat jullie ter redactie wat post krijgen hierover, want als iedereen zijn bek houdt en berust zal er niets veranderen. Tezelfdertijd met de brief over mijn debuut kreeg ik ook een mail van het Vlaams Fonds - een doekje voor het bloeden leek het wel -waarin zij meldden dat er voor volgend jaar flink in hun budget wordt geknipt. Ook dat wil ik aanklagen. Ik vecht dus tegen de Letterenbobo's voor mijn zaak, maar ook samen met hen tegen de budgetbobo's voor hun zaak. In elk geval, met of zonder beurs verschijnt over enkele maanden mijn tweede bundel Inbreng nihil, en in alle bescheidenheid: hij wordt schitterend.'

Van Dalsum: 'En vervolgens?'

Hoorne: 'Vervolgens vraag ik een werkbeurs aan voor het realiseren van mijn derde bundel.'
(Rottend Staal Online, 8-1-2004)

terug naar boven


VERTALINGEN T/M 'M' ONLINE

Assen/Epibreren - In het kader van de globalisering heeft onze medewerker Willem Groenewegen inmiddels de Rottend Staal-dichterspagina's t/m de M vertaald, biografiegewijs. Of beter gezegd: Groenewegen is inmiddels bij de P, en de overzetredacteuren hobbelen achter hem aan. (Rottend Staal Online, 7-1-2004)

terug naar boven
DE DIKKE KOMRIJ (72)

Tielt/Epibreren - Uitgeverij Lannoo bericht dat naast poëmen van Kurt De Boodt en Marc Tritsmans ook gedichten van de volgende poëten uit het Lannoo-fonds in De Dikke Komrij worden opgenomen:
Stefaan van den Bremt, Mark Bruynseel, Ben Cami, Jan Lauwereyns, Mark van Tongele en Anton van Wilderode (†).
Aan Van Wilderode is overigens een prachtige site gewijd: http://users.pandora.be/antonvanwilderode/ (luidsprekers aanzetten).
(Rottend Staal Online, 7-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (71)

Mechelen/Epibreren - De Vlaamse dichter Kurt De Boodt deelt ons mee dat ook poëzie van zijn hand in De Dikke Komrij wordt opgenomen. Hij publiceert bij Lannoo. (Rottend Staal Online, 7-1-2004)

terug naar boven


BANVLOEK OP POËZIE IN BILOXI

Biloxi - Het gemeentebestuur van Biloxi (Mississippi, VS) heeft poëzievoordrachten in een restaurant verboden, bericht de Sun Herald. Poëziehatende ambtenaren vertelden de eigenaars van de Blue Bean Bistro dat live entertainment op de huidige locatie niet is toegestaan. Dit nadat mensen geklaagd hadden over geluidsoverlast. (Rottend Staal Online, 7-1-2003; met dank aan Erik van pagina.web-log.nl)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (70)

Epibreren - Kan een Algemeen Dagblad-abonnee onder onze lezers ons helpen aan het artikel over De Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 20ste eeuw in 2000 en enige gedichten dat op 3 januari in het AD werd afgedrukt? Het is te vinden in het online AD-archief, dat helaas enkel voor abonnees toegankelijk is. Een kopietje kan verstuurd worden aan Liesbeth van Dalsum, dalsum@epibreren.com (Rottend Staal Online, 7-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (69)

Antwerpen/Epibreren - Marianne Jacobs van Uitgeverij Manteau telegrafeerde juist dat ook poëzie uit Ongehoord. Een keuze uit de gedichten 1957-1997. Samengesteld door Jean-Marie Maes van Hedwig Speliers in de nieuwe editie van De Dikke Komrij wordt opgenomen. Het boek is in Nederland uitgebracht door Meulenhoff. (Rottend Staal Online, 7-1-2004)

terug naar boven


MARS ZOALS NIEMAND HET VOORHEEN GEZIEN HEEFT

Pasadena - Zo juist heeft de Marslander Spirit de eerste hoge resolutie kleurenfoto van het Marslandschap naar de Aarde verzonden. Te zien is een roodbruin zandlandschap, waarin veel keien en wat wel eens kiezels kunnen zijn. Als die kiezels inderdaad kiezels zijn, is daarmee het bewijs dat Mars ooit stromend water heeft gekend geleverd. De horizon lijkt smogbesmeurd - de atmosfeer weerspiegelt de roestbruine kleur van het Marsoppervlak. Eens moet de lucht blauw geweest zijn, net als op Aarde.

De foto is niet alleen de scherpste kleurenfoto ooit te Mars genomen, het is tevens de scherpste foto ooit op een planeet buiten de Aarde genomen, meldt het Jet Propulsion Laboratory trots.

Hoewel momenteel de experimentele dichters op de planeet Aarde al op deze foto gebaseerde gedichten schrijven, wacht het merendeel van de aardklootdichters nog wat meer sprekender foto's af, alvorens zich aan Marspoëzie te buiten te gaan. (Rottend Staal Online, 7-1-2003)

terug naar boven


PROGRAMMA POËZIEMARATHON BEKEND

Groningen - Eindelijk is het definitieve programma van de 24-uurs Poëziemarathon, die jaarlijks op Gedichtendag te Groningen gehouden wordt, bijna helemaal bekend. Voor het eerst is het programma nu met een dag uitgebreid: op vrijdag 30 januari vindt in de fameuze club for international popunderground Vera de Gedignag plaats; een wervelende poëzie-, muziek en dj-show, met o.a. Rick de Leeuw, Diana Ozon, Stan Lafleur, Andy Fierens, Erik Jan Harmens, muzikant Jan Klug en human beatbox Raoul Thepen en wereldberoemde dj's, waarvan de namen na Noorderslag bekend gemaakt worden.

De Poëziemarathon wordt geopend in de legendarische Benzinebar, met een nachtprogramma rond het tienjarig overlijden van Charles Bukowski. Adriaan Bontebal, Meindert Talma, Bach-Bukowski en Daniël Dee & de M*d*kl*nk*rs herdenken hem op hun geheel eigen wijze van 00.00 tot 02.00 uur, op donderdag 29 januari 2004.

Tegelijkertijd begint op het lokake radiostation OOG-Radio een acht uur durende Radionacht, ditmaal verzorgd door de redactie van het poëzietijdschrift Krakatau. Met een hele stoot aan gastdichters.

Tijd om bij te komen is er niet: van 08.00 tot 10.00 uur organiseert Athena's boekhandel het traditionele Poëzieontbijt. Gastheer Tsead Bruinja ontvingt Maria Barnas en Erik Lindner.

Van de vele activiteiten overdag - waaraan Doe Maar Dicht Maar, de 100-jarige Openbare Bibliotheek Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, café de Stadtlander, poëziegroep de Minnaar (m/v), boekhandel Scholtens Wristers etc., verdienen twee evenementen speciale vermelding: het waterschap Noorderzijlvest, dat lager gelegen delen van Groningen-stad voor overstroming behoed, maakt om 11.00 uur bekend wie beste dichtende ambtenaar van het waterschap wordt, en wie daarmee dé Held van Gedichtendag 2004 is. Want zonder deze poëzieminnende ambtenaren was Nederland allang verzopen.

En er is natuurlijk de presentatie van de omstreden bloemlezing Kutgedichten. Uitgeverijen durfden de samenstellers niet te woord te staan, dichters kregen het schaamrood en weigerden bot, maar desalniettemin verschijnt deze anthologie om 15.00 uur in het USVA, bevattende 69 kutgedichten. Daaraan gepaard vele voordrachten.

Het slotprogramma breekt om 20.00 in het Groninger Museum uit: Bart Chabot, De Dichters uit Epibreren, Andy Fierens, Sieger M. Geertsma, Erik Jan Harmens, Tjitske Jansen, Rutger Kopland, Stan Lafleur, Jane Leusink, Neeltje Maria Min, Diana Ozon en Simon Vinkenoog doen hun best om beter te klinken dan de Russischelandschappen blinken. Als dat maar goed gaat...

Kortom: ook in 2004 is Groningen de stad waar tijdens de Gedichtendag de meeste en gevarieerdste dichtzaken gebeuren. En entree wordt nauwelijks geheven.
(Rottend Staal Online, 6-1-2003)


terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (68)

Epibreren - Ook poëzie van onze medewerker Albert Hagenaars zal in de nieuwe editie van De Dikke Komrij na te lezen zijn, zo bevestigt een zeer betrouwbare bron. (Rottend Staal Online, 6-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (67)

Epibreren - Een onzer lezers attendeerde ons gisteren op een artikel over De Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw (vereist gratis registratie) in het Brabants Dagblad. Centraal in dat artikel stonden natuurlijk de 'nieuwe' Brabantse dichters in De Dikke Komrij, en dan met name Maarten van den Elzen, voor wie Komrij's keuze grote erkenning betekent voor zijn uitgeverij De Hoenderbossche verzen.

Lezing van dat artikel veroorzaakte op het eiland enige consternatie, daar er zonder bronvermelding geput was uit de informatie op de Rottend Staal Dikke Komrijpagina. Op ons protest bij het Brabants Dagblad volgden de welgemeende excuses van journaliste Mieske van Eck, die bovendien beloofde dat morgen een rectificatie in het BD verschijnt, waarin de juiste bronvermelding geschiedt. (Rottend Staal Online, 6-1-2004)

terug naar boven


DE NATIONALE IQ TEST 2004

Epibreren - Onze lezers André Hazes, Liesbeth Kamerling, onze medewerkers Tsead Bruinja, Willem Groenewegen en Vrouwkje Tuinman en onze hoofdredacteur Droog blijken mee te doen aan de Nationale IQ Test 2004. Het programma wordt op woensdag 14 januari 2004 live uitgezonden op Nederland 2, van 20.25 tot 22.25 uur. (Rottend Staal Online, 6-1-2004)

terug naar boven


DE WINTERNACHTEN

Den Haag - Van 15 t/m 18 januari vindt in Den Haag het internationaal literatuurfestival Winternachten plaats. Onze medewerkers Pieter Boskma, Wim Brands, Joris van Casteren, Ruben van Gogh, Tjitske Jansen en Gerrit Komrij treden er op. Ook zal onze redacteur Jan Klug net als vorig jaar Christine Otten muzikaal bijstaan, op de 17de januari. Het is uiterst merkwaardig dat op de Winternachten-site Klugs bijdrage onvermeld blijft, terwijl hij wel op de Winternachtenfoto van Otten te zien is.

RECTIFICATIE: Nader onderzoek leert dat Klug toch vermeld staat, en wel hier (scroll helemaal naar beneden).
(Rottend Staal Online, 6-1-2004)

terug naar boven


INGEZONDEN MEDEDELING:

CultuurNet/Eyeworks - Kunstenaars gezocht voor televisieprogramma, BNN is op zoek naar jou!

Volgend op het grote succes van de Nationale IQ Testen van de afgelopen jaren produceert Eyeworks op 14 januari het televisieprogramma 'De Nationale IQ Test 2004' voor BNN.

Net als vorig jaar zijn wij nu ook weer op zoek naar publieksgroepen die live de IQ test maken in de studio. Dit jaar willen wij graag kunstenaars uitnodigen. Wordt er niet beweerd dat kunstenaars heel erg slim zijn? Ga de uitdaging aan en kom naar de studio om dit te testen.

De live uitzending is op woensdagavond 14 januari te Hilversum. Dit spektakel wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw en Bridget Maasland.

Meld je aan door een e-mail te sturen naar iqtest@eyeworks.tv onder vermelding van de IQ Test. Geef duidelijk aan wie u bent, waar u woont en op welk telefoonnummer en e-mail adres u te bereiken bent.

Einde ingezonden mededeling. (Rottend Staal Online, 6-1-2004)

terug naar boven

NIEUW URL VOOR WILLEM DE MÉRODE
(DE DIKKE KOMRIJ 66)

Uithuizermeeden - De site van Willem de Mérode, de onlangs overleden dichter, heeft een nieuw URL, namelijk www.merode.nl. Webmaster van en initiatiefnemer voor het maken deze website is Helma de Boer. De woning van haar ouders in Uithuizermeeden is tevens dépendance van Streekmuseum 't Hoogeland. Anna de Boer beheert deze dependance waarin 2 musea gehuisvest zijn. Het gaat om een handwerkmuseum en om de "Willem de Mérode-kamer". In dit kleine, speciaal ingerichte museum is zeer veel informatie te vinden over deze dichter.

Welingelichte bronnen melden dat ook poëzie van De Mérode in De Dikke Komrij na te lezen zal zijn. (Rottend Staal Online, 6-1-2004)

terug naar boven


MEDEWERKERS IN DE AVONDEN

Hilversum/Epibreren - In Music Hall, het wekelijkse live-onderdeel van VPRO's De Avonden zijn vanavond onze medewerkers Meindert Talma en F. Starik te gast. Ook Nyk de Vries, Thomas Verbogt en Cathelijn Schilder leveren gesproken bijdragen aan de show. De muziek wordt verzorgd door de Rotterdamse soulformatie La Kidda. En dat al is live en gratis bij te wonen in Studio Desmet, Plantage Middenlaan 4a te Amsterdam.

In tegenstelling tot vroeger, toen alles beter was, beginnen De Avonden dit jaar dagelijks om 21.02 uur. En zijn om 23.00 uur beëindigd. (Rottend Staal Online, 6-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (65)

Antwerpen - Uitgeverij Manteau maakt bekend dat naast poëzie van Bart Plouvier (zie de Rottend Staal Online van 18-12-2003) ook gedichten van de Manteaudichters Paul Bogaert, Nic van Bruggen (1938-1991), Karel Jonckheere (1906-1993), Jan Lauwereyns en Peter Theunynck in De Dikke Komrij opgenomen worden. (Rottend Staal Online, 5-1-2004)

terug naar bovenDE DIKKE KOMRIJ (64)

Epibreren - Elke ochtend spitten onze redacteuren vrijwel alle Nederlandse dagbladen na op nieuws over De Dikke Komrij. Waarbij het ons is opgevallen dat dagblad Trouw uiterst karig is met het melden van wat dan ook over de activiteiten van Gerrit Komrij.

Liesbeth van Dalsum snapte dat niet, vloog in haar privé-Concorde naar Portugal en vroeg De Dichter des Vaderlands wat de diepere gronden van deze Komrij-boycot zijn. Maar ook voor hem was de vraag reëler dan het antwoord.

Bij het bijtanken op Schiphol vernam Van Dalsum van Trouw-verslaggever Iris Pronk - die op het platform de Trouw-Piper Cup met jerrycans bijvulde - dat ze over De Dikke Komrij wil berichten, maar dan enkel vanuit de negatieve invalshoek, dit op instigatie van de 'T. van Deel-clan'.
'Hoe bedoel je?', vroeg Van Dalsum.'
Pronk knipoogde veelbetekenend.
'Ach, je bedoelt dat in het kader van de non-nieuwsberichtgeving (zie Rottend Staal Online van 23-12-2003) je dichters gaat interviewen die niet in die bloemlezing komen, zoals George de Sévooy, Hans Koldewijn, Prinses Juliana en Gerard Reve? Wel, sterkte, want die zijn dood of dement. Maar die 'T. van Deel-clan', wie behoren daar eigenlijk toe?'

Maar Pronk was al in haar Piper Cub gesprongen en pruttelend opgestegen. (Rottend Staal Online, 5-1-2004)

terug naar boven


AAN DE STAMTAFEL

Epibreren - Vanochtend, tijdens het traditionele nieuwjaarskrantenlezen aan de stamtafel van Hotel Hel, kwam een van de stamgasten een boeiend artikel tegen in de Sydney Morning Herald, waarin het verschijnsel van verdwijnende woorden besproken werd.

Waarop Marc van Oostendorp, verwoed Waddenbezoeker opmerkte: 'Dit doet me denken aan een anekdote over de 'duizenddichter' Willem Hietbrink. Het Meertens Instituut, waar ik werk, was tot een jaar of vijf gevestigd in het centrum van Amsterdam (tegenwoordig zit het in een industriegebied aan de rand van de stad) en daar kwam Hietbrink weleens langs om in de leeszaal te snuffelen. Het verhaal gaat dat hij een keer voor de kast stond waarin de grote zware banden van het Woordenboek der Nederlandsche Taal stonden en toen in snikken uitbarstte: "Zoveel woorden! En niemand die ze nog gebruikt!"'

Tjitse Hofman: 'Wacht eens, als ik me het goed herinner zaten we met de Epileeërs eens met Hietbrink in het radioprogramma 'Spijkers met koppen' of zoiets, in november 1995. Hij had het toen over een boekje Kwispelen met taal en kraamde vooral klinkklare nonsens uit.'
Van Oostendorp: 'Beroemd is zijn hypothese dat het Maastrichts de oudste van alle talen is, en dat al die andere talen ervan zijn afgeleid. Bewijs: reis vanuit Maastricht in een rechte lijn in willekeurige richting. Hoe verder weg je komt, des meer begint de taal te verschillen.'
(Rottend Staal Online, 5-1-2004)

terug naar boven


HET IS EEN KLEINE WERELD (DE DIKKE KOMRIJ 63)

Epibreren - De jong gestorven dichter Adriaan Lakerveld, achterneef van een van de oprichters van De Dichters uit Epibreren, heeft les gehad van Fetze Pijlman, naast dichter ook docent tekstschrijven.
Gedichten van zowel Pijlman als Lakerveld zullen na te lezen zijn in De Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten, oftewel de Dikke Komrij. Het kloeke boekwerk heeft inmiddels al meer bijnamen dan een gemiddelde Volendammer visser. We noteerden De poëziebijbel, De poëzie van Nederland (al dan niet van een bepaalde periode) en simpelweg De Dikke alsmede De Komrij. (Rottend Staal Online, 4-1-2004)

terug naar boven


OP MARS!

Pasadena - De Spirit is veilig op Mars geland, circa 05.40 C.E.T. De eerste foto die de Marslander van het Marslandschap genomen heeft staat inmiddels op http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html. (Rottend Staal Online, 4-1-2004)

terug naar bovenNAAR MARS!

Pasadena/Beijing/Phobos/Epibreren - De Spirit is op dit moment (03.12 C.E.T.) 28.768 km verwijderd van Mars. Daar deze afstand korter is dan een rondje om onze planeet nam onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum contact op met de Chinese ruimtevaarder Yang Liwei en vroeg hem om commentaar. Exclusief voor de Rottend Staal Online verklaarde hij:

Het ruimteschip werkt naar wens.
Ik voel me zeer goed
en
ik ben trots op mijn moederplaneet.

(Rottend Staal Online, 4-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (62)

Epibreren/Diemen - Onze medewerker Tsead Bruinja, parttime-boekverkoper te Amsterdam, bericht: 'Vandaag kwam iemand in de winkel met een boek dat hij in consignatie wilde verkopen. Het was werk van zijn overleden zoon. Hij had ook een exemplaar naar Komrij gestuurd met als resultaat dat er drie gedichten van hem in de Dikke Komrij komen.'

Het gaat hier om Adriaan Lakerveld (13-05-1976/14-11-1999) en de bundel Aan de oever van iets staan (samenstelling Ad Lakerveld, Publicatiefonds Adriaan Lakerveld, Amsterdam, 2001). En de vader merkte op dat hij van het bestaan van Epibreren wist, daar een neef van hem, Arend Niebuur, een van de oorspronkelijke eilandbewoners was.
(Rottend Staal Online, 3-1-2004)

terug naar boven


SPECTACULAIR: DE VIRTUELE NADERING VAN MARS

Houston/Phobos - De Spirit is bij het schrijven van dit artikel nog 170.809 km verwijderd van Mars. Elke tien minuten verschijnt op http://mars1.jpl.nasa.gov/mgs/realtime/mera1.jpg een nieuw plaatje, dat eruit ziet zoals een opvarende van de ruimteverkenner de rode planeet zou zien, inclusief de laatste afstandsgegevens. Momenteel heeft het schip een vaart van 10.668 km/u.
Zie ook: http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html.
Vannacht zal Nasa-tv online gaan en rechtstreeks beelden verzorgen van Mission Control: www.nasa.gov/multimedia/nasatv. (Rottend Staal Online, 3-1-2004)

terug naar boven


AMSTERDAMS BALLON GEZELSCHAPSFEEST 2003

Amsterdam - Traditioneel viert het Amsterdams Ballon Gezelschap uit Ruigoord eind december een groot feest in Paradiso. In 2003 was dat op 28 december. Mathilde muPe, de zus van onze medewerker Diana Ozon was erbij en legde het gebeuren op de gevoelige plaat vast. Zie hier en hierro en ontdek naast Ozon ook onze medewerkers Simon Vinkenoog en Hans Plomp, alsmede de legendarische Armand, Aja Waalwijk en Grazina Przybyl.

Enkele dagen later, in de vroege ochtend van de 1ste januari 2004 noteerde muPe uit de mond van Ozon het eerste nieuwe Nederlandse woord van 2004: 'pooierpijl', als omschrijving van overdreven groot vuurwerk. Die gebeurtenis is hier vastgelegd. (Rottend Staal Online, 3-1-2004)

terug naar boven


WINTERTUIN 2003 - DE DINSDAGAVOND (SLOT)

Nijmegen/Epibreren - - Ietwat laat, maar dan toch de bespreking van de slotavond van Wintertuin 2003, dinsdag 30 december 2003. In een wederom volgepakte grote zaal van Lux woonden circa 200 mensen de 'Nijmeegse klap op de vuurpijl bij'.

Onze medewerker Hanz Mirck bewerkte Billy Holiday's 'Strange Fruit' naar het Nederlands en bracht zijn versie onder pianobegeleiding van Jasmin Hadisubrata. Het blijft natuurlijk altijd gevaarlijk aan liederen of uitvoeringen te morrelen die op zich al perfect zijn: de bewerking zal er vrijwel altijd schril bij afsteken. Toch sloeg Mirck met deze bewerking niet de plank mis: op prachtig pianospel bracht hij zijn 'Vreemd fruit', waarin flarden van het gedachtengoed van Pim Fortuyn waren verwerkt: 'ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik denk / ik zeg wat ik doe en ik denk wat ik zeg / ik doe wat ik denk en ik zeg wat ik zeg', dat in een crescendo eindigde op een Miles Davis-compositie. Cool. Al dient gezegd dat de stem van Mirck zich nog wel wat mag ontwikkelen.

DJ Johnny Smoke nam het hierna over. Hij had een prima platenkeus en bracht de sfeer tot de juiste hoogte voor onze medewerker Harry Zevenbergen en muzikant Timo de la Mar. Zij brachten eerst het gedicht 'Vitaminestoot', waarna De la Mar solo een lied inzette. 'Wel heel oprecht', merkte een omstander daarover op. Toen was er tijd voor een fijna interactieve bezigheid: staand Het Wilhelmus zingen. Aan Zevenbergens oproep hiertoe werd massaal gehoor gegeven. Helaas mochten we van de dichter alleen de eerste vier regels zingen, omdat hij zijn Antioranjegeboortengedicht wilde inzetten. Tot mijn verbijstering bleef niemand doorzingen, maar allen luisterden aandachtig toe naar deze uitvoering, die me naast de in zijn inleiding genoemde Eminem ook sterk aan Attila the Stockbrokers uitvoering van The Ramones-song 'Every time I eat vegetables' deed denken. De muzikale ontwikkeling was echter te weinig om me diepgaand te beindrukken - en de tekst zou wat mij betreft met de helft ingekort kunnen worden.

Enfin, tijd voor dj Johnny Smoke, gevolgd door de Hardrockpoëten. Jazeker, de Hardrockpoëten. Bestaande uit onzer medewerkers Rense Sinkgraven en André Degen en de gitaristen Dik Smit (ex-Moonlizards) en Erwin Lotz. Van de voordrachten van de dichters was ik tot dusverre nooit een echte fan, dus ik hield m'n hart vast. En maar goed ook, want anders was het van het lachen gebarsten. Het was namelijk zo intens absurd: op gitaarhardrock, inclusief debiele lange solo's, brachten Sinkgraven en Degen bikkelharde barricade- en hardrockpoëzie. Met diepe stem, af en toe met hoge uithalen gelijk een hardrockzanger betaamt, stak Sinkgraven op aanstekelijke wijze de draak met zichzelf en het muziekgenre. Hilarisch geniaal!

De volgende acts konden me daarentegen niet tot geheel niet boeien. Weekmaker bracht wat liedjes waarvan elke betekenis me ontging op elektronische muziek à la 1984. Wat hierop volgde was echter zo slecht - Freek Lomme en muzikant Scon - dat ik de zaal verliet. Een te lange quasi-dichttekst, quasi-wild voorgelezen op quasi-soundscapes, nee. Er zijn grenzen.

Ik beklaagde me bij de festivaldirectie, waardoor ik On Turntable Jazz miste. De aanstekelijke klanken van Herb Spectacles lokten me weer de zaal in. Zalig, wat een muziek! Marimba, twee trompetten, drums, djembés, gitaar, bas, aangevuld met een muzikale manus-van alles brachten het publiek tot dansen en mij tot genieten. Dit swingende mariachi-poporkest, voortgekomen uit The Treble Spankers (1993-1998) en de Amsterdam Klezmerband, weet hoe een zaal te vermaken en een festival af te sluiten. Volgend jaar hopelijk elke avond de Herb Spectacles op Wintertuin!
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 2-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (61)

Epibreren - Ook gedichten van cabaretière Marijke Boon zullen in De Nederlandse poëzie van de 19e, 20e en 21e eeuw in 2000 en enige gedichten na te lezen zijn volgens de website van Hummelinck Stuurman Theaterbureau.

Vreemd genoeg is volgens die site het boek al in 1979 verschenen, waardoor bejaarde Komrijkenners aan de stamtafel van Hotel Hel de theorie opperden dat Gerrit Komrij de beschikking heeft over een tijdmachine.
(Rottend Staal Online, 2-1-2004)

terug naar boven


HOOP VOOR RUIMTEVAARTPOËZIEFANATEN

Houston/Epibreren - Hoewel de Beagle 2 zich nog steeds angstvallig stil houdt, is alle hoop nog niet verloren. Want zondag arriveert de Spirit, de eerste van de twee Amerikaanse Marsverkenners, bij de rode planeet. Als de robotlander van deze verkenner veilig landt, zal een ongekende inspiratiebron aan de verzamelde Aardse dichtgemeenschap geopenbaard worden. (Rottend Staal Online, 2-1-2004)

terug naar boven


POËZIEPUZZEL 2004

Dalfsen/Epibreren - Onze medewerker Lenze L. Bouwers heeft weer een fraaie poëziepuzzel geschreven. Deze valt op te lossen tot 25 januari 2004. Ditmaal maakt één gelukkige goede inzender kans op het schrijven van een heuse poëziecolumn, die op deze site gepubliceerd wordt. (Rottend Staal Online, 2-1-2004)

terug naar boven


MEER KUTDICHTERS

Diemen/Epibreren - Inmiddels hebben weer enkele dichters toestemming geven tot opname van hun werk in de bloemlezing Kutgedichten: Titi Zaadnoordijk en H.C. ten Berge.
Bij de presentatie, tijdens de Poëziemarathon op Gedichtendag 2004, zal het kutgedicht van onze medewerker Ingmar Heytze te beluisteren zijn als hoorspel, waar onze medewerker Arjan Witte zijn stem voor uitleent. (Rottend Staal Online, 2-1-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (60)

Epibreren - In de kunstbijlage van de Volkskrant van 31 december 2003 stond weer een interview met onze medewerker Quirien van Haelen, naar verluidt de 'jongste' dichter in De Dikke Komrij.
Ter verhoging van de verwarring noemde De Volkskrant het boek ditmaal 'De poëzie van Nederland van Gerrit Komrij.'

Op dezelfde pagina (5) verkondigt André Verbart, de C. Buddingh'-prijswinnaar 2000 voor zijn boek 98 (Querido, 1999), dat hij geen plannen heeft voor een tweede bundel. Hij zegt dat zijn debuutbundel in een ellendige tijd was ontstaan, 'en ongeluk vormt nu eenmaal een bron voor het schrijven.'
Verbart: 'Ik heb geen onderwerp. Bovendien gaat het veel beter met me. In die zin was mijn debuut ook een soort afsluiting.'
(Rottend Staal Online, 1-1-2004)

terug naar boven


BERICHTGEVING HERVAT: TOERISME 2003

Epibreren - Het was aangenaam verpozen in Helsinki. In het Hilton Helsinki Strand vierden we de jaarwisseling met bonbons en wodka. Via de uitstekende internetverbinding met Epibreren-eiland kregen we om 00.02 uur de toeristische bezoekeraantallen over 2003 binnen.

De Rottend Staal-nieuwspagina, in 2002 aangedaan door 17.333 bezoekers, trok in 2003 maar liefst 26.612 bezoekers.

De VVV van Epibreren maakte vanochtend bekend dat in 2003 34.263 toeristen het eiland aandeden, waarmee het totaal aantal bezoekers op 84.221 kwam.
In 2002 bezochten 28.384 toeristen het eiland . In 2001 was het bezoekersaantal 17.012; in 2000 deden 4562 toeristen het eiland aan. Deze aantallen betreffen de bezoekers die geregistreerd werden, doordat ze het eiland benaderden via www.epibreren.com of via www.epibreren.com/rs.

Het totaal aantal bezoekers blijft echter onbekend, daar op de meeste pagina's geen telling plaats vindt. (Rottend Staal Online, 1-1-2004)

terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!


terug naar boven