OUDBAKKEN MINNARESSEN DUIKEN MASSAAL OP

Epibreren - In het kader van oud nieuws deze week twee onthullingen op (literatuur)historisch gebied: oud-premier Hendrik Colijn had een Duitse minnares en dichteres Liane Bruylants (1921) werd jarenlang bemind door Willem Elsschot (1882-1960), die er naast zijn echtgenote ook nog een andere vriendin op nahield.

Het programma 'Andere tijden' onthulde de affaire van Colijn, de Volkskrant berichtte maandag over de presentatie van het boek Willem Elsschot- Man van woorden (uitgeverij Meulenhoff-Manteau) van Martine Cuyt, 'een biografisch portret door de ogen van mensen die hem persoonlijk hebben gekend. Tijdens het speurwerk hiervoor stuitte Cuyt op Liane Bruylants (1921), een dichteres en toneelschrijfster die onthult dat ze in de jaren 1946-1951 een intieme verhouding had met de bijna veertig jaar oudere schrijver.'

'Tijdens een van hun namiddagse ontmoetingen in een Antwerps hotel zou hij Bruylants bovendien hebben verteld, al dertig jaar nog een andere minnares te hebben. Díe heeft Cuyt niet kunnen vinden: 'Mijn spoor hield op bij het kinderloos overlijden van een dame die lange tijd in de Verdussenstraat had gewoond.'', meldt Arjan Peters.

Wat ons brengt op de eigen niet bestaande berichtgeving over liefdesaffaires in de dichtwereld. De redactie is niet van plan om daarover te berichten, opdat toekomstige biografen smeuïge ontdekkingen kunnen doen. (Rottend Staal Online, 31-3-2004)

terug naar boven


POËZIEFESTIVAL IN IRAK

Basra/Groningen - Onze medewerker Mowaffk Al-Sawad is afgelopen zaterdag naar Basra in Irak vertrokken. Hij zal daar deelnemen aan het duizend jaar oude El Merbed-festival. Dit is een jaarlijks poëziefestival, het grootse en oudste in de Arabische wereld. Altijd vond dit festival in Basra plaats, met uitzondering van de Saddam-periode. Deze dictator maakte er in Bagdad een festival ter ere van zichzelf van. Dit jaar is het festival weer terug in de plaats van oorsprong: Basra dus.

Sinds de val van de dictator leeft de vrije pers en dus ook de literatuur weer helemaal op in Irak: onder Hoessein verscheen een handvol kranten, nu zijn dat er honderden. Veel schrijvers uit de exile zijn - doorgaans tijdelijk - teruggekeerd om met auteurs te Irak te discussiëren over de verschillen in de Irakese 'binnenlandse' en 'buitenlandse' literatuur.

Een van de grote vragen is wat men aan moet met auteurs die ten tijde van het Baathregime lofzangen op de dictator schreven. Volgens Al-Sawad is het een zeer moelijke kwestiek, daar velen gedwongen werden Saddam Hoessein met verzen de hemel in te prijzen, en het hen daarom niet al te zwaar moet worden aangerekend. (Rottend Staal Online, 31-3-2004)

terug naar boven


EEN GEDEGEN NACHT VAN DE POËZIE-RECENSIE

Zeist - Een van de mooie dingen aan het publiceren op internet is dat in tegenstelling tot papieren kranten of tijdschriften er een overvloed aan ruimte is. Waardoor het mogelijk is heel uitgebreid verslag te doen van een literair evenement.

Onze medewerker Annette van den Bosch schreef voor Meander een prachtig verslag van de Nacht van de Poëzie 2004, waarin vrijwel alle optredende dichters aan bod komen. Minpuntje is dat ze het amicale taalgebruik hanteert - 'Tjitske' en 'Erik Jan' in plaats van Jansen en Harmens. (Rottend Staal Online, 30-3-2004)

terug naar boven


VERS JUULPOËEM

Delft - Omdat ze nog net boven de grond is:

Hoffelijke plichtpleging

De dag hing aan elkaar van protocol
de mensen willen blijkbaar rituelen
haar konden ceremonies niet veel schelen
zij gruwde soms van haar formele rol

Dat heeft zij in haar leven vaak gezegd
maar nu heeft zij zich er bij neergelegd


© Koos Dijksterhuis, 2004

Meer troostrijke verzen op de In Memoriam Koningin Jukliana Gedichtenpagina. (Rottend Staal Online, 30-3-2004)

terug naar boven


EINDELIJK NIEUW BOEK OZON OP KOMST

Amsterdam/Groningen - In 2005, twaalf jaar na het verschijnen van haar poëzie- en prozaverzamelbundel Stad Sta Stil, verschijnt bij Uitgeverij Passage een nieuwe bundel van onze medewerker Diana Ozon.
(Rottend Staal Online, 30-3-2004)

terug naar boven


F. STARIK PRESENTEERT DE GROTE VAKANTIE

Amsterdam - Onze medewerker F. Starik presenteert aanstaande vrijdag 2 april zijn nieuwe dichtbundel De Grote Vakantie (In de Knipscheer). Aan dit boek gaat ook een cd gepaard. De presentatie vindt plaats in de Arti & Amicitae-sociëteit (Rokin 112, Amsterdam), vanaf 21.00 uur. Het evenement is vrij toegankelijk en zal feestelijk van karakter zijn.

Bij de presentatie zullen onze medewerkers Erik Jan Harmens, Vrouwkje Tuinman en Tommy Wieringa, alsmede Carel Helder, Rogi Wieg, Robbert Jan Henkes & Erik Bindervoet en natuurlijk Starik & de Vakantiemannen (Cor Vos & Von der Möhlen) optredens en incidenten verzorgen. De Fokbros vertonen hun film The Tourist.

De Poëzieclub verkoos De Grote Vakantie tot Aanbeveling van het voorjaar. Het Utrechts Nieuwsblad vergeleek de dichter alvast met Annie M.G. Schmidt. Onze medewerker Hanz Mirck schreef in Boekblad: ' F. Starik schreef een grote dichtbundel over de Grote Vakantie, het gat in de tijd. Maar volgens mij vooral over de vergankelijkheid. Op de voor Starik kenmerkende onderkoelde maar o zo emotionerende toon. Toegankelijk maar nooit gemakkelijk, simpel maar diepzinnig, contemplatief maar nooit somber.' En onze medewerker Adriaan Jaeggi schreeft in het Parool van vrijdag 12 maart: 'Iemand zei ooit eens tegen mij: je kunt zien of iemand een dichter is als hij een wolk voor de zon kan laten schuiven. Die stelling klopt vaker niet dan wel. Voor Starik gaat hij op.'
(Rottend Staal Online, 30-3-2004)

terug naar boven


SIMON VINKENOOG BIJ BAREND EN VAN DORP

Hilversum - Vanavond is onze medewerker Simon Vinkenoog te gast in het tv-programma Barend & Van Dorp. Dit vanwege zijn Dichter des Vaderlandsschap en zijn vaderlandsdichterrlijke vers bij de dood van de vandaag bij te zetten Juul. (Rottend Staal Online, 30-3-2004)

terug naar boven


NRC: JAN ARENDS EN CORNELIS VAANDRAGER LEVEN!

Rotterdam/Landsmeer - Het NRC Handelsblad van gisteren over de Nacht van de Poëzie, op pagina. 9: 'Onder de zeventien deelnemende dichters waren ook Jan Arends, Abdelkader Benali, A. Moonen, Hagar Peeters, Cornelis Vaandrager en Dimitri Verhulst.'

De andere kranten lieten de verschijningen van Jan Arends (1925-1974) en Cornelis Vaandrager (1935-1992) onvermeld. En ook zwijgen ze over de aanwezigheid van A. Moonen, die in de aankondiging onvermeld staat. (Rottend Staal Online, 30-3-2004)

terug naar boven


DICHTER BIJ MUZIEK

Hellendoorn - Gisteren was in de hervormde kerk aan de Dorpsstraat 39 te Hellendoorn de uitvoering 'Dichter bij muziek' bij te wonen. Dichter Hans Bouma en organist Folgert Zwaving verzorgden dit muziek- en poëzieprogramma voor de 40-dagentijd.

Voor de uitvoering sprak De Twentsche Courant Tubantia met Zwaving over de uitvoering. Zwaving: 'De avond bestaat uit vier collages. Hij praat door een voortdurende stroom van muziek. Mijn taak als organist is om de gedichten in te leiden en te omlijsten. Hij is de hoofdpersoon. Ik hoop dat de verbindingen die ik maak goed overkomen. Hij spreekt met z’n mond, maar ík spreek met m’n vingers. Ik vind het heel boeiend om te doen.

In de eerste collage zijn psalmen te horen. Hier in psalm 122 is het eerst heel blij, maar hier in psalm 123 wordt het somber. De onderwerpen van de andere drie collages zijn: Zomaar ineens een mens, Met de kracht van Jezus en Zoon der Schepping. En kijk, hier gaat het over een dodelijke stilte. Dan stokt het orgel...

Ik sluit af met het lied ‘Wat God doet dat is welgedaan’, maar ik heb geen idee hoeveel tijd ik daar dan nog voor heb. Het moet niet veel langer dan een uur duren. Zondagmiddag om vier uur gaan we samen oefenen en afspraken maken. Bouma moet door mijn manier van spelen aanvoelen wanneer hij weer kan gaan spreken.' (Rottend Staal Online, 29-3-2004)

terug naar boven


UTRECHTSE NACHT VAN DE POËZIE BESCHREVEN

Nijmegen - In de Gelderlander vandaag een bespreking van de 24ste Nacht van de Poëzie, die afgelopen zaterdag in Utrecht plaats vond, met o.a. onze medewerkers Benno Barnard, Maria Barnas, Tsead Bruinja, Wouter Godijn, Erik Jan Harmens en Tjitske Jansen.

Harmens wordt ditmaal geroemd om zijn 'stem als scheepstoeter'. Over Jansen wordt gemeld dat in het backstagegedeelte 'met lichte afgunst gedebatteerd' over haar tv-succes. Dit omdat ze de eerste dichter is die het voor elkaar heeft gekregen vijf gedichten voor te dragen tijdens RTL4's Barend en Van Dorp. Waarmee een van de sneue kanten van de Nederlandse dichtwereld aan het licht komt: in plaats van zelf poëzie te promoten in allerhande radio- en tv-programma's klaagt men liever over het succes van anderen.

Mark Roos in De Gelderlander: 'Ze maakte duidelijk dat ze een fenomeen-in-wording is. Ze imponeerde met een voordracht die zo helder, aards en licht van toon was dat het onmogelijk was in gedachten af te dwalen.'

Op VPRO's Boekensite meer over de Nacht van de Poëzie: een uitlichting van de optredens van Hagar Peeters, Martin Reints en Jan Wolkers en Wouter Godijn.
(Rottend Staal Online, 29-3-2004)

terug naar boven


EPIFEEST GESLAAGD

Circa 150 mensen woonden gisteravond en vannacht het tienjarig jubileum van De Dichters uit Epibreren bij. Onder de aanwezigen vele Rottend Staal-medewerkers, waarvan maar liefst drie uit de categorie W: Wieringa, Witte en Van der Wolk, uit respectievelijk Weesp, Duiven en Groningen. Ook uit de W een grote delegatie van de Wintertuin, uit Nijmegen. Alsmede uit de W Epi-medeoprichter Martijn Woldring.

W-fotograaf Chris van Wierst hield een spontane speech en overhandigde de jubilanten een fraaie ingelijste portretfoto en in het kader van de W kregen zij ook van de Wintertuin drie grote foto's van zichzelf.

Op hun beurt presenteerde het trio in het W-denken de cd 'Wei Epibreren', die massaal door het publiek werd ingekocht, hoewel vrijwel niemand een cd-speler bij zich had. Ook overhandigde Droog het eerste exemplaar van zijn nieuwe bundel Radioactief aan zichzelf, omdat hij er beu van was altijd maar zijn nieuwste kindje te moeten weggeven. Het knalgele boek licht onder een blacklight magisch op en doet inderdaad geigertellers uitslaan.

Kasper Peters, ook mede-oprichter en groepslid van 1994 tot 1997, opende de avond met drie gedichten, waaronder zijn klassieker 'Afsluitdijk'. Hij debuteert in juni met de bundel Hellevaartsdagen bij uitgeverij Passage.

Als tweede en laatste gastspreker trad Diana Ozon op, die ondanks bommeldingen en sneeuwstormen in Drenthe de barre treinreis vanuit Amsterdam veilig overleefd had. Het publiek luisterde ademloos naar haar gedichten, die, als alles volgens plan gaat, volgend jaar weer in boekvorm gaan verschijnen.

Het optredenm van de Epibranten was lichtelijk chaotisch; ze wilden eigenlijk te veel zeggen en te veel mensen bedanken en dat is nu eenmaal moeilijk in te passen bij een poëzievoordracht.

Erna volgde het feest, waarbij de wijn rijkelijk vloeide. Het werd erg laat en heel gezellig. (Rottend Staal Online, 28-3-2004)

terug naar bovenKOMRIJ IN NOVA

Hilversum - Onze medewerkerr Gerrit Komrij wordt komende dinsdag zestig jaar. En daarom is hij vanavond in Nova, speciaal voor iedereen die niet in Groningen kan zijn. (Rottend Staal Online, 27-3-2004)

terug naar boven


JUBILEUMFEEST DICHTERS UIT EPIBREREN

Epibreren - De feestcommissie heeft gisteravond de zaal van de Puddingfabriek gecontroleerd en geconstateerd dat deze zaal doet denken aan de bunker waar zes jaar geleden het vierjarig bestaan van De Dichters uit Epibreren werd gevierd. Er zijn prachtige betonwanden en heerlijke betonnen pilaren.

De catering bleek ook in orde: frisdranken kosten één euro en bier en wijn (rood en wit) zijn vanavond voor anderhalf euro verkrijgbaar. Er zijn geen hapjes of knabbeltjes. Het sanitair is in tegenstelling tot zes jaar geleden van een optimale kwaliteit en net als vroeger is er geen ordentelijke garderobe.

Jan Klug is momenteel bezig video-opnamen van de laatste tien jaar te monteren tot een feestelijke herdenkingsfilm, die vanavond in première gaat. De presentatie van de twee gastdichters, Diana Ozon en Kasper Peters, zal worden verzorgd door Tjitse Hofman en Bart FM Droog. Ook wordt nog gekeken of de op non-actief gestelde Wadden-Furbies Eekee en Toeloe vanavond een finale performance kunnen geven op 220 volt.

Eekee en Toeloe traden in 2000 en 2001 op met De Dichters uit Epibreren. Zij vervingen de te Kampen en Porto ontplofte blauwe zeehonden Hans en Joppe, die op hun beurt weer de gogo-danseressen Kamille en Daphne vervingen. Met de gogo-danseressen en Karel ten Haaf traden de Epileeërs in 1995 op bij het Lowlands-festival. Of Daphne en Kamille vanavond aanwezig zullen zijn is onbekend - wel maakt Karel ten Haaf zijn opwachting.

Feestgangers wordt aangeraden heel veel geld mee te nemen, want er is veel te koop. De cd 'Wei Epibreren', à € 15,-; de bundels Deze Dagen, TV 2000, Benzine, Roodvocht en Radioactief (allemaal tussen de € 10,- en 13,50) en natuurlijk de hippe Roodvocht-designkleding.

Vroege feestgangers kunnen wellicht nog een glimp opvangen van de befaamde fotograaf Harry Cock, die de Epizeeërs voor het boek Groninger Kampioenen op de gevoelige plaat gaat vastleggen, rond 21.00 uur. Latere feestgangers lopen kans op de foto te worden gezet door een fotograaf van het Dagblad van het Noorden, als ze zich tenminste hinderlijk voor de lens bewegen als de fotografist de jubilanten wil kieken.

Iets daarvoor houdt Thomas Vaessens een feestrede op Radio 1, in het programma Opium, van 19.00 tot 20.00 uur. Hij onthult dan ook zijn visie op de cd. En wellicht worden fragmenten van de cd aan het volk geopenbaard.

Kortom: kom vanavond naar de Puddingfabriek, Viaductstraat 3a te Groningen. De zaal gaat open om 21.30 uur, het feestprogramma begint om exact 22.00 uur en eindigt ergens diep in de nacht. De entree bedraagt 1 euro. (Rottend Staal Online, 27-3-2004)

terug naar boven


WEER MEER CAPRIOLEN MET NRC HANDELSBLAD

Epibreren - Wat moet je aan met een krant waarvan op dezelfde dag de ene medewerker je vriendelijk verzoekt te berichten over een project van hem, het NRC en de Amsterdamse lokale zender AT5 en een andere NRC-medewerker - Elsbeth Etty - je tegelijkertijd in die krant een 'azijnpisser' noemt, in een artikel waarin ze weer een andere NRC-medewerker ophemelt en en passant een onjuist beeld geeft van wat twee jaar geleden door rechtenspecialist mr. Joris van Manen afdoende als pure plagiaat bestempeld is?

Wel, je rakelt het verleden noodgedwongen maar weer eens op, denkt stilletjes dat bij Etty al jaren lang een schroefje los zit en strijkt grootmoedig over het hart. Vandaar deze binnengekomen mededeling van Ward Wijndelts:

'Boeken- en cultuurprogramma AT5 half april van start

AMSTERDAM, 25 MAART De Amsterdamse regionale televisieomroep AT5 presenteert in samenwerking met het NRC Handelsblad het boeken- en cultuurprogramma 'Lezen etcetera'.

'Lezen etcetera' wordt gepresenteerd door Margot Dijkgraaf. Zij praat met diverse gasten over hedendaagse literatuur en over actuele culturele onderwerpen. Het programma wordt ondersteund door reportages over literatuur en cultuur zoals boekpresentaties of theatervoorstellingen.
'Lezen etcetera' wordt opgenomen in De Heeren van Aemstel aan het Thorbeckeplein in Amsterdam. Tot de zomer zijn er negen uitzendingen. Mogelijk volgt na de zomer nog een tweede serie. Eerste uitzending: zaterdagavond 17 april om 19:30 uur. Vanaf dan wekelijks. Herhalingen: zaterdag om 22:45 uur en op zondag om 11:00 uur en 22:30 uur.

Voorlopig is Lezen etcetera alleen te zien in het uitzendgebied van AT5. Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden om het programma door te geven via andere regionale stations of via de site van de krant of AT5.'

Te hopen valt dat ze bij AT5 zo slim zijn niet via de NRC-site het programma online te plaatsen, omdat het dan enkel voor NRC-abonnees of tegen betaling te bekijken is. (Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 26-3-2004)

terug naar boven


RADIO RIJNMOND HEEFT VANNACHT KUTNACHT

Rotterdam - Naar aanleiding van de bloemlezing Kutgedichten (ingeleid en samengesteld door onze medewerkers Tsead Bruinja en Daniël Dee) zal in de nacht van vrijdag 26 maart op zaterdag 27 maart van 0.00 tot en met 02.00 uur een themanacht rond de kut worden gehouden op Radio Rijnmond. De volgende dichters zullen hun kutgedicht ten gehore brengen: Tsead Bruinja, Peter de Groot, Karel ten Haaf, Erik Jan Harmens, Ingmar Heytze, Tjitse Hofman, Diana Ozon en Benne van der Velde. Verder is er veel kutmuziek. De presentatie is in handen van Jelko de Ruijter en Daniël Dee. Radio Rijnmond is ook live te beluisteren via internet op www.rijnmond.nl. (Rottend Staal Online, 26-3-2004)

terug naar boven


CD-DOOS BEPLAKKEN ZORGT VOOR HARTKLACHTEN

Epibreren - Leden van de Epibreerder seniorenclub zijn al de hele dag bezig om speciale etiketten op de achterkant van de cd-dozen te plakken; uit frustratie over de heftig tegenstribbelende etiketten zijn al meerdere senioren met hartklachten naar de ziekenboeg geleid.

Desalniettemin bericht opzichter Jan Klug dat de senioren goed werk hebben verricht: Wei Epibreren is nu leverbaar, in de gezeefdrukte en beëtiketteerde metalen doos, met boekje en natuurlijk met de cd.
(Rottend Staal Online, 26-3-2004)

terug naar boven


CEES VAN RAAK BECOMMENTARIEERT UITVAART

Tilburg/Hilversum - Komende dinsdag voorziet onze medewerker Cees van Raak de uitvaart van Juliana van commentaar op Radio 1, live vanuit de studio in Hilversum, samen met andere gasten en met presentator Rob Trip. Dit vanwege zijn boek Vorstelijk begraven en gedenken. Funeraire geschiedenis van het huis Oranje-Nassau (2de, herziene en geactualiseerde herdruk, Thoth, Bussum, 2003).

Hij zal dan ook zijn speciale In Memoriam Koningin Juliana-gedicht voorlezen, getiteld 'Juliana (1909-2004)'. Om te conbtroleren of hij het juist voorleest, is het nu al te vinden op de In Memoriam Koningin Juliana Gedichten-pagina. (Rottend Staal Online, 26-3-2004)

terug naar boven


KOMRIJ-TENTOONSTELLING IN WINTERSWIJK

Arnhem - Onze medewerker Gerrit Komrij wordt volgende week dinsdag zestig jaar. Dat wordt uitgebreid gevierd in Amsterdam, Leiden en in zijn geboorteplaats Winterswijk. De Gelderlander bericht vandaag over de Winterwijkse activiteit: een tentoonstelling in het Museum Freriks. Komrij opent de expositie zondagmiddag 28 maart.

Te zien zijn o.a. foto's van zijn familie en vrienden, zijn eerste probeersels op papier en memorabilia aan zijn middelbare schoolperiode, met ook de Maagdenburgse halve bollen die Komrij bijna een halve eeuw geleden beroerde en waar hij in 1968 zijn debuutdichtbundel naar vernoemde.
Museum Freriks, Groenloseweg 86, Winterswijk. Inlichtingen: 0543-53.35.33, www.freriks.nl.

(Rottend Staal Online, 26-3-2004)

terug naar boven


MAX DENDERMONDE OVERLEDEN

Rijswijk/Sarasota - De Nederlandse schrijver en dichter Max Dendermonde is in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn woonplaats Sarasota in Florida overleden. Dendermonde, die in Winschoten geboren werd als Hendrik Hazelhoff, is 84 jaar geworden en is overleden in zijn slaap.

Dat heeft zijn uitgeverij De Prom donderdag laten weten. De schrijver werd bekend door zijn roman De wereld gaat aan vlijt ten onder (1954). Zijn laatste boek Max Dendermonde op reportage kwam in 2002 uit en bevat reportages uit de jaren vijftig. Ook schreef hij meerdere dichtbundels. Dendermonde emigreerde in 1979 naar de Verenigde Staten. (ANP/Rottend Staal Online, 25-3-2004)

terug naar boven


TIEN JAAR EPIBREREN: RADIOACTIEVE AANWEZIGHEID

Groningen - De uitgever bericht dat ondanks het massale afsterven van het drukkerijpersoneel morgen alle exemplaren van Radioactief van Bart FM Droog bij het riante uitgeverijcomplex afgeleverd zullen worden. Dat betekent dat de bundel bij het tienjarig jubileum van De Dichters uit Epibreren verkrijgbaar zal zijn.

De Wit-Russische leveranciers van het radioactieve afval dat vermalen werd met de inkt voor de omslag hebben intussen gemeld dat het omkopen van de Nederlandse douane duurder uitviel dan verwacht. De winkelprijs van de bundel is derhalve verhoogd naar € 13,50. (Rottend Staal Online, 25-3-2004)

terug naar boven


JOOST ZWAGERMAN STADSDICHTER VAN ALKMAAR

Alkmaar/Landsmeer - Het Noordhollands Dagblad bericht vandaag: 'Alkmaar heeft een stadsdichter: Joost Zwagerman. De geboren Alkmaarder gaat voortaan dichten over 'hoogte- en dieptepunten' die de stad meemaakt. Dat heeft burgemeester M. van Rossen gisteren bekendgemaakt na een ingelaste collegevergadering waarin het dichterschap officieel werd beklonken.

De eerste opdracht is ook al bekend: een gedicht over 750 jaar stad Alkmaar. Joost Zwagerman is geboren in Alkmaar. Hij woonde er tot zijn twintigste. Hij schreef over de stad in de romans Vals Licht (verfilmd) en De Buitenvrouw. Verder publiceert hij dichtbundels, essays, kritieken en korte verhalen. Inmiddels woont hij al ruim twintig jaar in Amsterdam.

Hij krijgt de oorkonde die hoort bij zijn benoeming zaterdag overhandigd bij boekhandel Van der Meulen in de Langestraat in Alkmaar. Daar signeert hij tussen half drie en half vier het boek Tussen droom en daad in Dubbelstad - Alkmaar in feit en fictie. In het boekje schrijft hij over de plaats van Alkmaar in de literatuur. Hij legt uit hoe de werkelijkheid van Alkmaar en de verbeelding in beide romans door en over elkaar heen schuiven.

De benoeming tot stadsdichter komt uit de lucht vallen, geeft de burgemeester grif toe. 'Het is spontaan ontstaan bij de jaarlijkse Van Foreestlezing die hij dinsdag heeft gehouden in de Grote Kerk. We kregen er stevig van langs in een boeiende en venijnige lezing. Alkmaar heeft best een literair pallet, maar de stad doet er weinig mee, zei hij. Ik heb die handschoen opgepakt en hem in mijn dankwoord uitgenodigd om onze stadsdichter te worden. Toen hij instemmend knikte, heb ik hem eigenmachtig benoemd. Da's geen gewoonte van me, want normaal doe ik zoiets alleen als ik weet dat de rest van het college achter me staat. Gelukkig is inmiddels duidelijk dat dat zo is.''

Zwagerman heeft het aanzoek van de stad geaccepteerd. Het college is van plan de kersverse stadsdichter opdrachten te geven om bij hoogte- of dieptepunten in Alkmaar gedichten te maken. 'Denk bijvoorbeeld maar aan de opening van het nieuwe AZ-stadion', aldus de burgemeester. De stadsdichter zelf noemde de benoeming in een eerste reactie 'een geweldige verrassing'. (Rottend Staal Online, 25-3-2004)

terug naar boven


'WEI EPIBREREN' IN NEDERLAND GEARRIVEERD (2)

Epibreren - Tot grote consternatie van de in de witte Ford Escort Van naar Amsterdam afgereisde Klug en Droog bleek de cd-fabriek niet in Duitsland, maar in Noord-Brabant te staan. Gelukkig zijn de metalen cd-doosjes wél uit Duitsland afkomstig, waarmee 'Wei Epibreren' toch nog het kwaliteitskeurmerk '(partly) Made in Germany' mag dragen.

Vandaag reist Klug af naar Duitsland, om bij een distributiecentrum te Leer de bezeefdrukte metalen cd-boxjes op te halen. De vandaag afgekondigde verhoging van de staalprijzen heeft gelukkig geen invloed op de prijs van de Epi-cd.

De cd's zijn rond, vrij plat en hebben een gat in het midden. Op het spiegelplaatje staat een foto van de drie Dichters uit Epibreren in het waddenslijk. Op de achtergrond zijn de contouren van het eiland te zien.

Het begeleidende boekje bevat twintig gedichten, die zijn afgedrukt op kleurenfoto's met eilandtaferelen. Vormgever van dit boekje is Joppe van der Spoel.

Voor anderstaligen is bovendien een begeleidend zwart-wit boekje gemaakt met Engelse vertalingen van de gedichten. Willem Groenewegen en John Irons maakten de vertalingen en Groenewegen gaf dit boekje vorm. Het heet 'Plain Epibreren' en zal bij Epi-optredens in het buitenland aan kopers van de cd overrhandigd worden. (Rottend Staal Online, 25-3-2004)

terug naar boven


ERIK JAN HARMENS IN TELEGRAAF


Erik Jan Harmens, live op de Poëziemarathon 2004 in het Groninger Museum.
© Henk Veenstra, 2004

Landsmeer - Vandaag bericht 's lands meest gelezen dagblad De Telegraaf over waarom onze medewerker Erik Jan Harmens aanstaande zaterdag niet bij het tienjarig jubileum van De Dichters uit Epibreren aanwezig zal zijn. De krant roemt Harmens' 'vervreemdende poëzie'. (Rottend Staal Online, 25-3-2004)

terug naar boven


'WEI EPIBREREN' IN NEDERLAND GEARRIVEERD

Epibreren - Met grote vreugd kunnen we onze lezers meedelen dat de cd 'Wei Epibreren' vandaag vanuit een Duitse cd-fabriek in Nederland gearriveerd is. Uw redacteuren Klug en Droog vertrekken vanmiddag naar een niet nader aan te duiden distributiecentrum te Amsterdam om de cd's te collectioneren, ter verdere verspreiding via de Epishop en de betere boekhandels en cd-zaken. (Rottend Staal Online, 24-3-2004)

terug naar boven


TJITSKE JANSEN IN BAREND EN VAN DORP

Hilversum - Vanavond is onze medewerker Tjitske Jansen te gast in het tv-programma Barend & Van Dorp. Dit vanwege het verschijnen van haar debuutbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen, die op 21 september 2003 het levenslicht zag. Ook zal ze gevraagd worden waarom ze op zaterdag 27 maart niet optreeedt bij het tienjarig bestaan van de Dichters uit Epibreren te Groningen. (Rottend Staal Online, 24-3-2004)

terug naar boven


TROUW PUBLICEERT JUULGEDICHT VAN DICHTER DES VADERLANDS

Epibreren - Vandaag staat op de voorpagina van Dagblad Trouw het In Memoriam Juliana-gedicht van de enige echte huidige Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog.

Meer over het zwalkend beleid van het NRC Handelsblad, dat eerst de verkiezingsuitslag accepteert en vervolgens een paljas die welgeteld drie stemmen kreeg naar voren schuift als dé Dichter des Vaderlands ad interim, op Theo van Gogh's website De Gezonde Roker. Hij bericht over het onbegrijpelijke ontslag van Max Pam als columnist van het NRC. (Rottend Staal Online, 24-3-2004)

terug naar boven


ROTTEND STAAL ZWICHT VOOR ORANJEWAAN

Epibreren - Met grote tegenzin heeft de redactie besloten tóch een 'In Memoriam Koningin Juliana gedichten'-pagina te openen. Dit na binnenkomst van een groot aantal zodanige gedichten van onze medewerkers. I.M. Koningin Juliana? Jawel. Want zodra het deksel weer op de koninklijke tombe te Delft geleid wordt mag de koningin-moeder weer net als vroeger 'koningin' in plaats van 'prinses' genoemd worden. Dat overkwam haar moeder in 1962 ook - we weten het nog goed.

Als eerste I.M. Koningin Juliana gedicht presenteren we het gedicht van de enige Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog, geschreven op verzoek van het Radio 1 Journaal:

JULIANA 1909-2004

Moeder Majesteit.
Voor haar een einde aan de strijd
voor vrede en gerechtigheid,
bevrijd van ruimte en tijd
geborgen in de schoot van de eeuwigheid,
voor hemelse vreugde bereid.

Toonbeeld van kracht: Rust Zacht.

Voor dit enig koningskind geen requiem of rouwbeklag,
ook onzer is de vrede die zij de wereld toedacht,
drie decennia in liefdesplicht betracht.

Voor ieder onzer dit hard gelag
dat verstand en rede te boven gaat,
vroeg of laat - verwacht of onbevroed.

Ook deze eeuw één grote schreeuw:
verdom de oorlog - die het leven vergiftigt,
beziel de vrede - die het leven heiligt.

Op de rode loper waar het hart slaat
staan alle dwaze moeders kordaat,
blij en gelovend in al wat goed doet,
met de barbaren voor de deur
en de geschiedenis vergeten.

De beelden beklijven:
vrede, vrede, vrede.

© Simon Vinkenoog, 20/21-3-2004


Momenteel circuleren op het internet andere, ingekorte versies van dit gedicht. Deze versie is echter de enige juiste.

Omdat we ook het overlijden van prins Bernhard binnen afzienbarte tijd verwachten, doen we bij deze een oproep tot het schrijven van In Memoriam Prins Berrnhard-gedichten, alsmede In Memoriam Koningin Beatrix- en In Memoriam Pieter van Vollenhoven-gedichten.

Zie:

In Memoriam Koningin Juliana-gedichten
In Memoriam Prins Claus-gedichten
Antioranjegeboortengedichtenpagina

en binnenkort:

In Memoriam Prins Bernhard-gedichten
In Memoriam Koningin Beatrix-gedichten
In Memoriam Pieter van Vollenhoven-gedichten


(Rottend Staal Online, 23-3-2004)

terug naar bovenPOËZIE-INTENDANT VOOR BRUSSEL

Brussel (Belga) - De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) onderzoekt de aanstelling van een Brusselse poëzie-intendant. Die moet de poëzie naar de mensen brengen, in samenwerking met de anderstalige gemeenschappen. De VGC denkt onder meer aan een poëzieparcours door de Brusselse straten of aan 'poëziemuren'. Dat zijn levensgrote gedichten die op de gevels van huizen worden geschilderd. Het idee komt van de stripmuren die nu al in heel Brussel te zien zijn. De resolutie van Brigitte Grouwels, Walter Vandenbossche en Jan Beghin die de VGC vandaag goedkeurde, vroeg eigenlijk om de aanstelling van een Vlaamse stadsdichter voor Brussel. De collegevoorzitter Pascal Smet wilde echter veel verder gaan. De VGC wil een eerste initiatief lanceren tijdens Gedichtendag in 2005. (Rottend Staal Online, 22-3-2004, met dank aan Risee in Letterland)

terug naar boven


VAN DE POT GERUKT BEZIG

Epibreren - Al eerder berichtten we van de curieuze kandidaten voor het Dichter des Vaderlandsschap 2005-2010 die in het NRC Handelsblad en op de site van de Koninklijke Bibliotheek gepresenteerd worden. Afgelopen vrijdag was dat Mustafa Stitou, die duidelijk te kennen heeft gegeven de functie niet te ambiëren. Dus waarom het door vorstelijke overlijdens zwaar geplaagde volk nu het hoofd moet breken over de vraag of hij al dan niet geschikt is voor de functie blijft een raadsel.

Nog raadselachtiger is dit ANP-bericht, over de extra edities die afgelopen zaterdag en zondag van de papieren bladen verschenen:

'Op de voorpagina van NRC Handelsblad is ook ruimte voor een bericht over de herverkiezing van de Taiwanese president Chen en voor de kleine berichtjes in de linker kolom. Op die pagina ook het gedicht van Ilja Leonard Pfeijffer 'in memoriam h.k.h. juliana van oranje-nassau', dat zij op verzoek van de redactie heeft geschreven.' (ANP, 20-03-2004 17:32)

Het is de redactie van Rottend Staal ontgaan dat Ilja Pfeijffer een geslachtsverandering heeft ondergaan - een niet ongebruikelijke operatie binnen de dichtgemeenschap; men denke aan Dirkje Kuik en wijlen Renate Stoute. Wel vreemd is dat zij haar naam niet gewijzigd heeft - Ilja is en blijft een jongensnaam - maar dat is weer een heel ander verhaal.

En dat is ook weer een heel ander bericht dan dit direct ervoor verschenen ANP-bericht, gedateerd 20-03-2004 17:18:

-----------------------------
'NRC publiceert gedicht over Juliana

ROTTERDAM (ANP) - Het NRC Handelsblad publiceert zondag in een extra editie een door Ilja Leonard Pfeijffer geschreven gedicht over prinses Juliana. Dat meldde NRC-hoofdredacteur F. Jensma zaterdagmiddag.

Pfeijffer treedt op als 'dichter des vaderlands' ad interim, omdat Gerrit Komrij deze functie onlangs heeft neergelegd. De voor de gelegenheid acht pagina's tellende krant verschijnt zondagmorgen in een oplage van 120.000 exemplaren. De zondagkrant wordt niet bezorgd bij de abonnees, maar verspreid via ruim duizend losse verkooppunten, zoals NS-stations en benzinepompen.

Het gedicht van Ilja Leonard Pfeijffer staat op de voorpagina. De artikelen uit de zondagkrant worden maandag nog een keer gepubliceerd, zodat de abonnees ook worden bediend.'
----------------------------

Nu wil het geval dat het NRC Handelsblad sinds 29 januari 2004 achtereenvolgens de afgetreden Gerrit Komrij én de huidige Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog als 'ad interim' betiteld. En nu dus ook Ilja Pfeijffer.

De eerste reacties die op het eiland zijn binnengekomen over deze NRC-berichtgeving zijn:
'Flauw van het NRC' (een stemcommissielid)
'Wat is dat voor een grap?' (een ander stemcommissielid)
'Nou ja zeg!!!' (een uitgever)

Het standpunt van de Rottend Staal Redactie is erg eenvoudig: zo kinderachtig hebben we het nog niet eerder meegemaakt. Kinderachtig van de NRC-hoofdredactie en kinderachtig van Pfeijffer - die welgeteld drie stemmen kreeg bij de Dichter des Vaderlandsverkiezing die dít orgaan uitriep en die overtuigend gewonnen werd door Simon Vinkenoog.

Vinkenoog heeft ondertussen het echte Dichter des Vaderlandsgedicht geschreven, dat afgelopen zondag meerdere malen op Radio 1 te horen was. (Rottend Staal Online, 22-3-2004)

terug naar boven


PRINSES JULIANA GESTORVEN

Soestdijk - Prinses Juliana is om tien voor zes hedenochtend op 94-jarige leeftijd op Paleis Soestdijk overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. De prinses overleed aan de gevolgen van longontsteking en algehele verzwakking.

De redactie van Rottend Staal Online condoleert de familie en prins Bernhard in het bijzonder. Dit totaal onverwachte sterfgeval heeft ons onvoorbereid getroffen; er zal dan ook geen In Memoriam Prinses Juliana-gedichtenpagina geopend worden - want premature I.M. Prinses Juliana-gedichten zijn ons onbekend.

Gelukkig heeft onze medewerker Diana Ozon op haar website ruimte ingeruimd voor punkherinneringen aan Juultje.
(Rottend Staal Online, 20-3-2004)

terug naar boven


VERTALER GERARD RASCH OVERLEDEN

Amsterdam/Utrecht - Vorige week woensdag is Gerard Rasch (1946) overleden. Hij vertaalde uit het Russisch, Pools (Szymborska, Bruno Schulz, Czeslaw Milosz e.a.) en ook uit het Deens (Søren Kierkegaard, Ole Lund Kirkegaard, Ib Michael, Henrik Nordbrandt e.a.). Rasch kreeg in 1998 de Nijhoff-prijs voor literaire vertalingen.

Onze medewerker Chrétien Breukers schreef onderstaande voor Rasch, waarin ook Jan Kostwinder en Zbigniew Herbert aanschuiven. Breukers: 'Herbert schreef over Meneer Cogito. Meneer De Vries was het poëtische alter ego van Jan Kostwinder (die het gedicht 'Meneer de Vries ontmoet Meneer Cogito' schreef ). Gerard Rasch vertaalde Herbert. Zelf schreef ik gedichten met in de hoofdrol 'het mannetje'. Er is een band tussen de vier en het is een In Memoriam voor de drie overledenen.'

Het mannetje ontmoet Meneer Cogito, Meneer de Vries en Gerard Rasch

'Liep ik op een landweg, zag ik daar:
Cogito, De Vries en Rasch. Men had
flinke ruzie. Over poëzie.
De Vries het hoogste woord. Cogito
sloeg menig troef en Rasch hield alles
in de gaten. Ze merkten niets van
hun omgeving. Herten sloegen op
de vlucht. Ze verdwenen in het bos.

Ze dachten al aan thuis. De schriften
open. Er werd in hoofden druk en
veel gepend. Ik keek over schouders
mee en dacht: Als ik zo schrijven kon!
Maar nee. Ze lopen daar. Ze schrijven.
Zonder mij. Buiten mededinging.'

© Chrétien Breukers, 2004

Ook Hans Kloos herdenkt Gerard Rasch op zijn site. Klik daartoe op de schim van Szymborska, linksboven op de centrale pagina van de Hans Kloos-site.

(Rottend Staal Online, 19-3-2004, met dank aan scandinavie.web-log.nl)

terug naar boven


SCHRIJVER VAN BEROEP

Hilversum - Het tv-programma 'Het uur van de wolf' volgt met tussenpozen van vijf jaar een aantal auteurs die in 1999 debuteerden. Tot hen behoren o.a. Ayatollah Musa (intussen sandalenontwerper en geloofshervinder), Erwin Mortier en Hagar Peeters. Vanavond te zien op Nederland 3, van 21.05 tot 22.00 uur (Rottend Staal Online, 19-3-2004)

terug naar boven


MOKUMMER EENZAME UITVAART #23

Amsterdam - Enkele dagen geleden vond in Amsterdam de uitvaart plaats van de in 1924 geboren Cornelia van Hulst. Onze medewerker F. Starik was de dichter van dienst. Lees zijn twee uitvaartgedichten voor haar en het uitvaartverslag op F. Stariks weblog. (Rottend Staal Online, 19-3-2004)

terug naar boven


RADIOACTIEF BOEK IN DE MAAK

Groningen - Inmiddels bericht Anton Scheepstra van uitgeverij Passage: 'Ik kreeg vanochtend de drukproeven van Radioactief met de fluorescerende druk erop retour. Ziet er spectaculair uit. We gaan dit in elk geval doen.'

Voor wie niet snapt waar de uitgever het over heeft: hij spreekt over de bundel Radioactief. Voor de omslag van dit boek is gebruik gemaakt van radioactief afval, dat in vermalen vorm met de inkt gemengd is. Het boek wordt daardoor beter zichtbaar in het duister, geeft warmte af en is van positieve invloed op de overbevolkingsproblematiek.

Daarnaast schijnt het boek ook gedichten te bevatten - maar dat is weer een heel ander verhaal. (Rottend Staal Online, 18-3-2004)

terug naar boven


ONLINE-WINKEL TE EPIBREREN GEOPEND

Epibreren - Onder grote publieke belangstelling is gisteren door een drietal dode dichters de 'Epishop' geopend; de eerste Epibreerder winkel die uitsluitend via internet de spulletjes verkoopt.

Jan Klug, architect van de winkel en dus als eregast bij de opening aanwezig: 'Het lijkt hier wel een beetje op een oude DDR-winkel. Vooralsnog lege schappen, en als er dan uiteindelijk toch iets te kopen is, is het één product.'

Tjitse Hofman: 'Ik vind deze shop echt geweldig. Eigenlijk moet er ook nog een supermarktmuzakje bij, kun je helemaal optimaal winkelen. 'Dokter Jan kassa vier alsjeblieft... sss,kgg.. Dokter Jan, kassa vier'..'

Bart FM Droog merkt daarbij op: 'Makkelijk toch! Zou wel willen dat elke winkel zo'n opzet kende. Nooit meer zoeken of moeten denken over wat je wil kopen. Zo zou ik graag een levensmiddelenwinkel op het eiland wensen die elke dag één levensmiddel in de aanbieding heeft. En een wijnwinkel met één soort wijn. En etcetera. Het leven zou dan een stuk gemakkelijker worden.' (Rottend Staal Online, 18-3-2004)

terug naar boven


SCHOLIERE DECLAMEERT POËEM BIJ DODENHERDENKING

Groningen (ANP) - De 16-jarige scholiere Anke Kraster uit Oosterwold mag dit jaar tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam haar gedicht over herdenken voordragen. Ze deed mee aan de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei.

Het thema voor de wedstrijd voor Groningse jongeren was herdenken. Ruim 250 jongens en meisjes in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar namen deel. Volgens de jury slaat winnares Anke Kraster een brug tussen verschillende generaties, aldus organisator Nationaal Comité 4 en 5 mei woensdag.

De jury oordeelde dat de scholiere in originele metaforen duidelijk een gevoel weet uit te drukken. Zo schrijft ze in haar gedicht 'Verhalen': 'De schaduwen van de donkere nacht. Het verhaal over een afscheid dat nooit een afscheid is geweest.'

Het gedicht 'Mijn oorlog' van Jurre van den Berg (18) uit Thesinge is uitverkozen om op 4 mei in Kamp Westerbork te worden voorgelezen. Het gedicht 'Een fluistering uit het verleden' van Hanan el Boundati (17) uit Hoogezand zal tijdens de herdenking in Kamp Vught worden voorgedragen.

De dichtwedstrijd is een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het comité wil hiermee jongeren actief betrekken bij thema's als herdenken en vieren van vrijheid. Groningen is dit jaar de gastprovincie van de start van de viering van bevrijdingsdag. (Epibode, 18-3-2004)

terug naar boven


TIPDILEMMA

Epibreren - Van onze medewerker Thomas Möhlmann ontvingen we juist een tip voor poëzieminnaars die komende vrijdag poëzie met de Franse slag willen beminnen. Waarmee hij een heikel punt aansnijdt: het evenment dat hij wil tippen - een Neder-Franse poëzieavond in Amsterdam vindt tegelijkertijd plaats met poëzieactiviteiten te Den Haag, Nijmegen en Lelystad.

Vandaar dat we onze lezers vooral op het Rottend Staal-optredensoverzicht opmerkzaam willen maken, waar meer details van deze vier poëziecenementen te vinden zijn. Aan u de keus. (Rottend Staal Online, 17-3-2004)

terug naar boven


'WORLD POETRY DAY' OF 'WORLD POETRY DAYS'?

Mill/Epibreren - Gisteren berichtten we dat 21 maart en 21 april de 'World Poetry Day' zou zijn. Welke van beide de echte is, is ons onbekend. Vandaag werden we door onze lezer Dick Ettema er op gewezen dat óók 15 oktober 'World Poetry Day' is, en wel sedert 1936 of 1951. Ook attendeerde Ettema ons op diverse gedichtenweken en -maanden, her en der op de globe.

Het bestaan van drie 'World Poetry Days' lijkt ons echter te veel van het goede. Omdat ook wij niet weten welke van de drie data de enige juiste is berichten we totdat de Verenigde Naties zich erover uitspreken
er voorlopig niets meer over. (Rottend Staal Online, 17-3-2004)

terug naar boven


TIJDSCHRIFTENCONFERENTIE TE AMSTERDAM

Epibreren - Gisteravond vond in de burelen van Tijdschrift Schrijven een conferentie plaats, waaraan redacteuren en hoofdredacteuren van Tijdschrift Schrijven, Meander (6000 abonnees) Krakatau (92 abonnees), Concept (1000 abonnees), Hjir (350 abonnees) , Poëziepuntgl (150 abonnees), het onlangs ter ziele gegane Nymph (circa 350 abonnees), Lava en Rottend Staal (circa 1500 lezers per dag) deelnamen. Gesproken werd over de rol van literaire tijdschriften in het huidige literaire bestel.

Tijdschrift Schrijven zal in het juni-nummer uitvoerig berichten over deze conferentie. Om onze collega's van Tijdschrift Schrijven niet al te zeer voor de voeten te rijden, zal Rottend Staal wachten met een uitvoerig verslag tot het desbetreffende nummer verschijnt. Toch kwamen er enkele dringende zaken aan de orde die niet tot over een paar maanden kunnen wachten.

Zo heeft het fraai uitgevoerde Poëziepuntgl dringend behoefte aan circa 100 extra abonnees, wil het kunnen voortbestaan. Het tijdschrift richt zich op poëzie die op de een of andere wijze met Gelderland van doen heeft. Vandaar dat wij onze lezers met Gelderse interessen oproepen om stante pede abonnee te worden.

Bij Meander merkt de redactie dat de abonnees en inzenders aan het vergrijzen zijn: er komt relatief weinig werk van de jeugd binnen. Dus, hangjeugd van Neder-Vlaanderland: word (gratis!) abonnee van Meander en overstelp de redactie met inzendingen, en niet alleen voor de wedstrijd voor jonge dichters. Opdat Meander nog scherper kan selecteren.

Enkele redacteuren riepen dat 'internet en literatuur geen goede combinatie is'. Deze stelling werd helaas niet uitgediept, maar eigenlijk hoeft dat ook niet. Uit cijfermateriaal dat in de loop der jaren te Epibreren vergaard is blijkt ontegenzeggelijk het tegendeel.
(Rottend Staal Online, 17-3-2004)

terug naar boven


NOBELPRIJSWINNAAR VAN PAPIEREN BEROOFD

Edinburgh - The Scotsman bericht over de diefstal van alle reisdocumenten van dichter en Nobelprijswinnaar Derek Walcott, onlangs te Parijs. Een van de vervelende gevolgen van deze diefstal is dat de bekroonde dichter daardoor niet naar het enige Schotse poëziefestival, het St Anza Poetry Festival, kan afreizen. Lees het hele bizarre verhaal in The Scotsman. (Rottend Staal Online, 17-3-2004, met dank aan Places for writers)

terug naar boven


RECENSIE TIENDE NACHT VAN DE POËZIE

Tilburg - Ook in het Brabants Dagblad van gisteren een recensie van de tiende Nacht van de Poëzie die dit weekend te Woudrichem gehouden werd, met o.a. Eva Gerlach. Teus van Tilborg bericht erover. (Rottend Staal Online, 16-3-2004)

terug naar boven


RECENSIE GOIRLESE NACHT VAN HET GEDICHT

Tilburg - In het Brabants Dagblad van gisteren bericht Dieter van den Bergh over de Goirlese Nacht van het Gedicht. Bij dit festival traden ondermeer onze medewerkers Mark Boog, Piet Gerbrandy en Peter Holvoet-Hanssen op.

De recensent was het meest gecharmeerd van Gerbrandy, waarover hij schrijft: 'De plechtige sfeer werd pas echt doorbroken door Piet Gerbrandy (1958). De dichter/criticus is een uniek woord- en klankkunstenaar, zijn titelloze gedichten doen abstract aan alsof het een vreemde taal betreft, maar het swingt de pan uit en is nog humoristisch ook.' (Rottend Staal Online, 16-3-2004)

terug naar boven


50.000 GRATIS BUNDELS AAN VLAAMSE KUST

Oostende - Het Vlaamse Ministerie voor Toerisme en de Antwerpse vzw Behoud de Begeerte gaan aan de kust 50.000 gratis poëziebundels Waarheid over de zee van Fernando Pessoa verdelen. Op 103 locaties aan de kust werden al fragmenten van het gedicht neergeschreven. Dit in het kader van Literaal.

Het gaat onder meer om gegraveerde letters in de stenen van de zeedijken of om fragmenten op balustrades, enzovoort. De 50.000 exemplaren van de dichtbundel zullen via de toeristische diensten worden verspreid. Alle Vlaamse bibliotheken krijgen van het ministerie ook een gratis uitleenexemplaar van de bundel. Naast de integrale versie van Pessoa's bundel staat in het boek ook een fotoreportage van Daniël de Kievith en een plannetje met daarop de verschillende locaties van de 'literaire stempels'. De bezoekers aan het poëziedorp Watou zullen bij aankoop van een cataloog voor de Poëziezomer 2004 ook een gratis exemplaar ontvangen.

In 2003 liet de Vlaamse overheid in het kader van Literaal al 75.000 exemplaren van de poëziebundel Zeezucht van Hugo Claus en Jan Vanriet gratis verdelen. Tijdens de zomer van 2003 werden meer dan 150 literaire evenementen georganiseerd aan de kust. De literaire stempels zijn het koninginne- en sluitstuk van Literaal. (Epibode, 16-3-2004, met dank aan www.letteren.net)

terug naar boven


NATIONALE POËZIEDAG TE GRONINGEN?

Epibreren - Gisteren werden we op diverse locaties te Internet geconfronteerd met het bericht dat op 25 april a.s. de Nationale Poëziedag gehouden zal worden te Groningen. Bron van dit bericht is zover we kunnen nagaan de site van RTV Noord.

En dat bericht klopt niet: er bestaat namelijk niet zoiets als de Nationale Poëziedag. Wat wel bestaat is de Gedichtendag, elk jaar op de laatste donderdag van januari. Op zaterdag 25 april - zover ons bekend niet vallend in januari - wordt te Groningen de jaarlijjkse Pen Poëziedag gehouden, waarvan we tot dusverre niet meer weten dan dat er een hommage aan C.O. Jellema gehouden zal worden waaraan enkele van onze medewerkers deelnemen, zoals Jan Baeke, Tsead Bruinja, Daniël Dee, Job Degenaar, Albertina Soepboer en ene Droog.
.

Alhoewel... dit bericht uit 2002 de algehele verwarring danig verhoogt: 'Tijdens het internationale PEN Congres in 1997 in Edinburgh werd besloten 21 april uit te roepen tot World Poetry Day. Het is aan de diverse PEN-centra om invulling te geven aan deze dag. Engeland, Schotland, Turkije en ook Nederland doen al vanaf het eerste uur mee. Dit jaar zal de Nederlandse variant van de jaarlijkse poëziedag van de PEN, de internationale schrijversbond, op 18 april a.s. in Utrecht plaatsvinden.' (bron: de SLAU-site, april 2002)

Wereld Poëziedag? Nooit van gehoord. Research op Internet leert dat de mogelijke datum ervan 21 maart is. Dat heet, elders op de wereld. Wie zou ook alweer gezegd hebben dat in Nederland alles vijftig jaar later gebeurt? Maakt niet uit - hij had het mis: het achterlopen bedraagt slechts een maand. (Rottend Staal Online, 16-3-2004)

terug naar boven


'NIEUWE' GENERATIE ENGELSE DICHTERS (2)

Londen/ Assen - Nadere bestudering van het Independentstuk waarover we gisteren berichtten leerde
dat we onze lezers flink hebben voorgelogen. De gemelde dichters zijn niét de 'nieuwe' nieuwe generatie, maar waren als zodanig, vroeger, diep in de vorige eeuw, gepresenteerd. Nu zitten ze allen in een jury die een 'nieuwe' nieuwe generatie 'jonge' dichters mag selecteren. En deze dichtende Engelse hangjeugd zal bestaan uit een select clubje dichters dat sedert 19994 gedebuteerd is.

Onze redacteur Engels bericht: 'The New Poetry (Bloodaxe, 1993) was de titel van een overzichtsbloemlezing uit het werk van Engelstalige dichters die eind jaren tachtig/begin jaren negentig naar voren kwamen. Daarin staan alle 'jonge' dichters uit het Independentstukje. Het boek was de aanleiding voor een tour onder de titel die ook in het krantenstuk van nu vermeld staat: New Generation Poets. Zo verschenen er groepsfoto's in de kranten en gingen ze in wisselende samenstelling met elkaar op een tournee, die uiteindelijk ook in Nederland geweest is. Bij uitgeverij IJzer verscheen bij die tour, twee jaar later in 1995, ook een boek, getiteld Poëzie met een angel: Introducing The New Poetry in the Netherlands - onder redactie van onze medewerkers Jan Baeke en Erik Lindner. Daarin staat van het Independentrijtje alleen Greenlaw.

Het verbazingwekkende van deze nieuwe actie, getiteld Next Generation Poets - Next in plaats van New - is dat de dichters uit the New Generation Poets gezellig samen in de jury zitten. Ten tijde van de vorige campagne distantieerden ze zich duidelijk van het bestaan van een 'generatie' en nu doen ze vrolijk mee aan het marketing matigopzetten van een nieuwe.

Hier nog een rijtje van wie ik denk dat ze bij de Next Generation Poets zullen horen: Roddy Lumsden, Neil Rollinson, Paul Farley, Kate Clanchy, Colette Bryce en Greta Stoddart. Met die drie laatste dames heb ik ooit eens meegedaan aan een dichterscursus in Devon, maar dat is weer een heel ander verhaal…'
(Rottend Staal Online, 16-3-2004)

terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van 1-3 t/m 15-3-2004
het nieuws van 22-2 t/m 29-2-2004
het nieuws van 20-2 t/m 21-2-2004
het nieuws van 19-2-2004
het nieuws van 16-2 t/m 18-2-2004
het nieuws van 14-2 t/m 15-2-2004
het nieuws van 12-2 t/m 13-2-2004
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.