(klik hier voor verschijning van Rottend Staal in juiste vormgeving)

DICHTER DES VADERLANDSVERKIEZING: DE ZESTIENDE STEMDAG

Epibreren - Liesbeth van Dalsum vroeg buiten het stemlokaal de eerste 681 stemmers naar hun keuze:

Ingmar Heytze & Hanz Mirck -105 stemmen
Simon Vinkenoog - 91 stemmen
J.A. Deelder - 34 stemmen
Toon Tellegen - 28 stemmen
Hans Dorrestijn - 27 stemmen
Olaf Risee - 27 stemmen
Serge van Duijnhoven - 25 stemmen
Eva Gerlach - 22 stemmen
Anna Enquist - 17 stemmen
Menno Wigman - 13 stemmen
Bernlef - 10 stemmen
Daniël Dee - 10 stemmen
Esther Jansma - 10 stemmen
Joke van Leeuwen - 8 stemmen
Joost Zwagerman - 7 stemmen
Armando - 6 stemmen
Jaap Blonk - 6 stemmen
Chawwa Wijnberg - 6 stemmen
Harry Zevenbergen - 6 stemmen
Judith Herzberg - 5 stemmen
Jan Kal - 5 stemmen
Diana Ozon - 5 stemmen
Drs. P - 5 stemmen
Marion Bloem - 4 stemmen
Mathieu Bosch - 4 stemmen
Ruben van Gogh - 4 stemmen
Ted van Lieshout - 4 stemmen
Nanne Nauta - 4 stemmen
Cees Nooteboom - 4 stemmen
Henk van Zuiden - 4 stemmen

Benno Barnard - 3 stemmen
Quirien van Haelen - 3 stemmen
Henk van Zuiden - 3 stemmen
Chretién Breukers - 2 stemmen
Bart Chabot - 2 stemmen
Elma van Haren - 2 stemmen
Erik Jan Harmens - 2 stemmen
Gerrit Krol - 2 stemmen
Huub van der Lubbe - 2 stemmen
Ramsey Nasr - 2 stemmen
Jan Atze Nicolai - 2 stemmen
Ilja Leonard Pfeijffer - 2 stemmen
K. Schippers - 2 stemmen
Henk Spaan - 2 stemmen
Marjoleine de Vos - 2 stemmen
Nachoem M. Wijnberg - 2 stemmen
Driek van Wissen - 2 stemmen
Jan Boerstoel - 1 stem
Lenze L. Bouwers - 1 stem
Frans Budé - 1 stem
Karel Eykman - 1 stem
Frans Hoppenbrouwers - 1 stem
Tjitske Jansen - 1 stem
Arnold Jansen op de Haar -1 stem
Freek de Jonge - 1 stem (?)
Marcel Koopman - 1 stem
Astrid Lampe - 1 stem
Ed Leeflang - 1 stemLouis Th. Lehmann - 1 stem
Tonnus Oosterhoff - 1 stem
Kees Ouwens - 1 stem
Frank van Pamelen - 1 stem
Hagar Peeters - 1 stem
Patty Scholten - 1 stem
Albertina Soepboer - 1 stem
Joop Visser - 1 stem
Elly de Waard - 1 stem
Ad Zuiderent - 1 stem


NIET BESCHIKBAAR:
Huub Oosterhuis - [26 stemmen]
Ivo de Wijs - [25 stemmen]
Ingmar Heytze - [6 stemmen solo]
Remco Campert - [4 stemmen]
Hanz Mirck - [4 stemmen solo]
Jean Pierre Rawie - [2 stemmen]
Mustafa Stitou - [1 stem]
H.H. ter Balkt - [0 stemmen]
Pieter Boskma - [0 stemmen]
Piet Gerbrandy - [0 stemmen]
ongeldig: 76 stemmen tegen: 2 stemmen  

En merkt voor de vijftiende maal op dat er wel wat meer op dichteressen gestemd mag worden.

Nog niet gestemd? Bezoek het stemhok om uw stem uit te brengen.

Stemmen is voorbehouden aan inwoners van Nederland en aan mensen buiten Nederland met de Nederlandse nationaliteit. Per persoon is één stem toegestaan. Alleen stemmen uitgebracht in het stemhok tellen mee. Fraude zal worden aangepakt.

Na overleg van de stemcommissie is de kiestermijn verlengd tot en met zondag 22 februari, 23.59 uur. De uitslag zal direct daarna bekend gemaakt worden. (Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


UTRECHTS SCHRIJVER/COLUMNIST BETRAPT OP VERKIEZINGSFRAUDE

Epibreren - De stemcontroleur merkte juist op dat er in snel tempo vier stemmen van ogenschijnlijk verschillende afzenders binnenkwamen op een van de verkiesbare dichters.
Controle van de IP-adressen (de unieke code van de internet-aansluiting vanwaar af de e-mail verstuurd is) leerde dat ze allemaal vanuit de computer van de Utrechtse schrijver/columnist Jack Nouws verzonden waren. De code wordt namelijk automatisch aan elke mail, onder willekeurig welk e-mailadres gebruikt wordt, door de computer aan de e-mails toegevoegd. In het geval van Nouws was dit code:
[194.134.35.175] (helo=smtp4.wanadoo.nl) (62.234.89.69 (c3eea59c3.cable.wanadoo.nl [62.234.89.195])

De heer Nouws gebruikt de e-mailaliassen
Jacqueline Kleijer: sasiena@wanadoo.nl
n.de.boer@wanadoo.nl
Wij zijn altijd thuis: driekeerbellen@wanadoo.nl
En natuurlijk Jack Nouws: post@jacknouws.nl

Wederom een 'heterdaadje', waarmee de stemmen van Jack Nouws zijn komen te vervallen. Omdat de stemcommissie geen enkele aanwijzing heeft dat de dichter waarop Nouws zo driftig stemde weet had van deze fraude (ter geruststelling van onze lezers: deze dichter staat niet in de Top-5) zien we geen reden de naam van deze dichter publiek te maken.

Nouws heeft doelbewust deze verkiezingen in gevaar gebracht. De stemcommissie heeft de gevoelens over hem hem in de scherpste bewoordingen middels een privé-mail kenbaar gemaakt.
(Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


EXCLUSIEVE LITERAIRE 'FRANSE LUNCH' MET GOOSSENS, HEYTZE & GIPHART

Utrecht - In het kader van de Boekenweek 2004 (thema Frankrijk) vindt er in Restaurant Ilha in de Bilt op zondagmiddag 14 maart een exclusief en eenmalig literair spektakel plaats. Inhakend op het thema heeft chef-kok Joost Klein een speciaal 3-gangen lunchmenu samengesteld.

Tussen de gerechten door zullen de schrijvers Jerry Goossens (romancier en dagcolumnist van het Utrechts Nieuwsblad), Ingmar Heytze (een van de favorieten als opvolger van Gerrit Komrij als Dichter des Vaderlands) en Ronald Giphart (schrijver van het Boekenweekgeschenk 2003) voorlezen uit eigen werk en de gasten amuseren met literaire anekdotes. De Biltse Boekhandel Bouwman verzorgt een boekentafel.

De entree bedraagt € 30,- (inclusief voedsel en voordrachten). Aanvang 12.30 uur, 14 maart a.s. Restaurant Ilha bevindt zich aan de Dorpsstraat 81/83 te de Bilt.
Reserveert tijdig, want (en dit bedoelen we op een niet-strafbare manier) 'vol is vol'. Reserveren/
informatie: 030-221.20.10 (vragen naar Co Mol).
(Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


OPINIES DER KIEZERS (2)

Epibreren - Buiten het stemhok vroeg onze redacteur Yfke Dalhemd kiezers die juist hun stem hadden uitgebracht op wie ze gestemd hebben, en waarom.

Willem van Twist: 'Als opvolger voor Gerrit Komrij heb ik Simon Vinkenoog mijn DDV-stem gegeven. Als motivatie wil ik aanvoeren: Simon kan zich alvast warm lopen voor de verkiezingen 2005-2010. Prima 'vintage' dichter, verrassend, veelzijdig en speels.'
Frits Maij: 'Als liefhebber en als schrijver van vrolijke gedichten zou ik het liefste Ivo de Wijs hebben gekozen, maar die heeft geen tijd.
Verder ben ik een groot liefhebber van de poëzie van Drs. P. Vanwege de orginaliteit en de vele nieuwe versvormen die hij gemaakt heeft. Hij is echter al op leeftijd en ik gun hem een rustige levensavond.
Dan zou ik een keuze willen maken tussen Jan Boerstoel, Driek van Wissen of Kees Thorn. Of toch maar Hans Dorrestijn ?
Ik kies voor Jan Boerstoel. Ik heb genoten van zijn bundel Veel Werk en ik vind hem iets beter dan Driek van Wissen. Kees Thorn en Hans Dorrestijn vind ik beter in het theater. Daar komen zij beter tot hun recht. De winnaar voor mij is dus Jan Boerstoel en ik hoop dat we veel orginele vrolijke poëzie van hem tegemoet zullen zien.'
Marry Kralt: 'Ik stem voor Eva Gerlach als Dichter des Vaderlands. In de eerste plaats vanwege haar prachtige heldere stijl van schrijven en in de tweede plaats omdat ik sterk de indruk krijg dat in de Nederlandse literatuur vrouwen eerder worden verzwegen dan bewonderd.'
Yoeri Albrecht: 'Judith Herzberg. Motivatie: Lekker eenvoudig dichtwerk. Weinig poeha. Doet het goed bij grote groepen van de Nederlandse bevolking dus geschikt als DDV.'
Emilie Fijan: 'Ik stem op Anna Enquist, en hoop dat ze nog heel veel stemmen zal krijgen. Inderdaad moet er meer op de vrouwen onder ons gestemd worden!!!!!'
(Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


DDV-KANDIDAAT OPTIE VOOR EUROPEES DICHTERSCHAP

Utrecht/Epibreren - Onze medewerker Chrétien Breukers, in het rennersveld van DDV-kandidaten in het peleton te vinden, schreef vandaag een gedicht waarmee hij wat ons betreft Dichter van Europa mag worden. Het is het eerste Marco Pantani In Memoriam Gedicht de redactie bekend:

(-)

Pantani is alweer het eerste boven.
Italië in rouw. De paus gaat bidden voor
zijn zielenheil. Ik kijk, maar kan het
niet geloven: zulke renners sterven niet.
Vandaag draagt god de gele én de roze trui.

© Chrétien Breukers, 2004
(Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


POËZIEKRANT 2003/#6 VERSCHENEN

Epibreren - Eindelijk is dan de verse Poëziekrant op het eiland gearriveerd. Een echt collectors item; niet zozeer vanwege de nieuwe gedichten van Paul Rigolle, Jan Vanriet en Maarten de Pourcq en vertaald werk van Antonio Machado en Christine Lavant, of de weinig opzienbarende interviews met Marjoleine de Vos en Renaat Ramon. Ook de slaapverwekkende beschouwingen nodigen de nieuwsgierige poëzieliefhebber niet echt tot lezen uit.

Nee, deze Poëziekrant is vooral bijzonder door wat zich op pagina's 68 en 69 ontvouwt, iets zó bizars dat het Poëziekrant 2003/#6 tot een collectors item maakt. Om het bizarre karakter van die pagina's duidelijk te maken moet ik even terug in de tijd gaan, naar 13 oktober 2000, toen Rottend Staal dit berichtte:

PLAGIAAT OF SPEL?

In 'De Volkskrant' van vrijdag 13 oktober 2000 vraagt dichtrecensent Piet Gerbrandy zich vertwijfeld af of er wellicht een spel met hem gespeeld wordt, dit na zijn constatering dat dichteres Margreet Schouwenaar in de dichtbundel Talen naar de val (Querido, 2000) in enkele gedichten wel erg Gerbrandyaans taalgebruik hanteert. Schouwenaar: 'Daarna, o later, dorstende blikken / in de gastheer geslagen, staren naar een / onbestemd dressoir, hoeder van de / schalen / de vliezen van het aangeschoten / wild vermijdend.' In Gerbrandy's bundel Weloverwogen en onopgemerkt (Meulenhoff, 1996; een prachtbundel die momenteel tegen een volksvriendelijke prijs bij Boekhandel De Slegte aanschafbaar is) treffen de lezers deze constructies aan: 'dorstende blik' (pag. 20), 'afgedankt dressoir' (pag. 22) en 'aangeschoten / wild en meuke vliezen' (pagina 25). De overeenkomst is inderdaad opvallend. Gerbrandy zelf concludeert: 'We mogen aannemen dat Schouwenaar ervan is uitgegaan dat ik, gezien mijn functie, haar boek zou lezen en de verwijzingen zou opmerken. Omdat ik geen beroemd dichter ben, kon ze ook veronderstellen dat andere recensenten het niet zouden zien'. Blijft de vraag, een vraag die ook Gerbrandy kwelt: zou ze ook in de rest van haar gedichten de hele tijd anderen citeren? (Rottend Staal Online, 13-10-2000)

Vervolgens, in komkommertijd 2002, berichtten we dit:

OUD NIEUWS HERBEKEKEN

Epibreren - Op 13 oktober 2000 berichtte Rottend Staal hoe Piet Gerbrandy, dichter en criticus bij de Volkskrant, zich afvroeg of er wellicht een spel met hem gespeeld werd. Dit na zijn constatering dat dichteres Margreet Schouwenaar in de door hem gerecenseerde dichtbundel Talen naar de val (Querido, 2000) in enkele gedichten wel erg Gerbrandyaans taalgebruik hanteerde. Rottend Staal vroeg Gerbrandy of er zich nog nadere ontwikkelingen in deze merkwaardige geschiedenis hebben voorgedaan:
Piet Gerbrandy: "Jan Kuijpers (Schouwenaars redacteur bij Querido) moest na mijn lijstje van een twintigtal evidente ontleningen toegeven dat ik me niet vergiste, maar Schouwenaar bleef zelf volhouden dat ze mijn werk niet kende, waarom ik haar in een brief hartelijk doch beleefd heb uitgelachen." (Rottend Staal Online, 15-7-2002)

Te Epibreren dacht men dat deze affaire hiermee afgedaan was. Tot in de Poëziekrant 2003/#4 Remco Ekkers Margreet Schouwenaar interviewt. In dat interview ontkent Schouwenaar opnieuw ooit leentjebuur bij Gerbrandy gespeeld te hebben, en kakelt laster over Gerbrandy, gretig nagepapegaaid door Ekkers:

Remco Ekkers: 'Je wilt misschien iets recht zetten: Piet Gerbrandy beschuldigde je van 'woordendiefstal'. Hij ontdekte in Talen naar de val allerlei woorden uit zijn bundel Weloverwogen en onopgemerkt (What is in a name?).'
Margreet Schouwenaar: 'Wat moet ik recht zetten? Piet schreef een hele nare recensie. Op dat moment herkende ik er niets van. Ik heb zelf geen contact met hem gehad. Ik heb een keer een briefje naar hem gestuurd en ik kreeg een boos briefje terug. Hij heeft later tegen iemand gezegd dat hij alleen maar verbaasd was, dat zoiets mogelijk was. Hij vond dat we een discussie zouden moeten voeren over het gebruik van woorden. Hij vond dat mijn woorden zo leken op zijn woorden. Soms gebruiken we dezelfde woorden, maar het is toch vooral overtrokken. Hij stuurde een hele lijst op van woorden. Ook combinaties als 'nog even'. Het maakte me heel onzeker. Ik dacht: ik moet maar niks meer lezen, hoewel ik Gerbrandy toen nog niet gelezen had. In een radiouitzending gaf hij toe dat hij me niet van plagiaat wilde beschuldigen. Kouwenaar belde nog, Arie van den Berg, en die zagen ook geen probleem. Piet Gerbrandy wil nooit meer een recensie over mij schrijven.'
Remco Ekkers: 'Dat is de omgekeerde wereld. Hij zou een Margreet-Schouwenaar-verbod moeten krijgen. Het is een overgevoeligheid bij hem.'
Margreet Schouwenaar: '
Het is uitgegaan als een nachtkaars'.

Zoiets kan een mens niet op zich laten zitten. Gerbrandy stuurde een brief aan Ekkers:
------------------
Beste Remco,

Met belangstelling las ik je interview met Schouwenaar. Je zult begrijpen dat enkele formuleringen daarin me onaangenaam troffen omdat ik erin wordt afgeschilderd als een naar, bezitterig mannetje dat het niet kan hebben als een ander dezelfde woorden gebruikt als ik. Gelukkig weet ik dat dat niet waar is. Als je de elementaire journalistieke beleefdheid van hoor en wederhoor had toegepast, had je geweten hoe de vork in de steel zat.

Er is geen sprake van dat ik iemand beschuldig van woordendiefstal. Ik zou niet op het idee komen. Toen ik de gewraakte bundel las, ontdekte ik dat complete woordgroepen, en wel zeer eigenzinnige woordgroepen, uit mijn bundel Weloverwogen en onopgemerkt in haar poëzie terechtgekomen waren. Daarbij ging het niet om drie of vier toevallige woordcombinaties, maar om clusters van halve zinnen, beelden en woordgroepen, die bovendien zo dicht bij elkaar stonden (en in enkele gevallen in de volgorde waarin ze ook in mijn bundel voortkwamen) dat het niet om toeval kon gaan. Ik was daarover uiteraard niet boos, zoals het interview suggereert, en het woord 'plagiaat' zou niet in me opkomen., maar ik vond het wel héél curieus. Mijn recensie ging over verbazing, en het woord 'beschuldigen' is echt absurd. Heb je die recensie eigenlijk wel gelezen? Ik krijg de indruk van niet.

(...) Mocht je belang stellen in het lijstje overeenkomsten, dan moet je het maar zeggen, dan stuur ik het je toe. Ik zal je maar niet vragen de passage in het interview te rectificeren, want dan wordt het allemaal nog veel pijnlijker dan nodig is. Ik hecht er echter wel aan dat je weet wat er is gebeurd.

Vriendelijke groet,

Piet Gerbrandy,
Winterswijk, 18-7-2003
------------

De complete brief staat op blz 68 afgedrukt, gevolgd door een schrijven van Remco Ekkers, waarin hij vertelt over zijn vakantieperikelen en het lijstje overeenkomsten opvraagt. Gerbrandy doet hem deze met een kort schrijven toekomen (ook dat briefje staat in de Poëziekrant afgedrukt), en vervolgens behandelt Ekkers in een laatste brief het lijstje overeenkomsten en zegt rectificatie toe.

Het integraal afdrukken van deze hele correspondentie verbaast niet alleen de bevolking van Epibreren. Ook bij de bevolking van Winterswijk is sprake van verbazing.

Hoe dan ook: als iemand me kan helpen aan het e-mailadres van Margreet Schouwenaar, ter verdere navraag, zal ik een nog gelukkiger mens zijn dan ik nu al ben vanwege het bezit van deze bizarste Poëziekrant ooit.
Poëziekrant #6, november/december 2003/#6 (verschenen februari 2004), € 9,- (België), € 10,- (rest van de wereld)
(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


POËZIEKRANT 2003/#6 - NOG WAT

Epibreren - Het is een kleinigheidje vergeleken bij het in bovenstaande artikel beschrevene, maar toch: ook in de nieuwe Poëziekrant een interview met Mirjam van Hengel van uitgeverij G.A. van Oorschot en Erna Staal van uitgeverij Contact. Erna Staal zegt in dat interview over onze medewerker Tsead Bruinja: 'Tsead zit inderdaad in zo'n clubje podiumdichters van een man of zeven waar er bij zes op papier niets van overblijft.'

Nu ken ik Tsead Bruinja zo'n jaar of zeven, heb enig inzicht in wie en wat er zoal in het Nederlandse poëziewereldje actief zijn, maar het door Contact-redactrice Staal gesignaleerde 'clubje podiumdichters van een man of zeven' is mij onbekend. Omdat ik erg nieuwsgierig ben - tot op het ziekelijke af - wil ik bij deze mevrouw Staal vragen zo snel mogelijk contact op te nemen met Rottend Staal om de namen van die zes dichters te onthullen.

Volgens Staal waren bij de presentatie van Bruinja's bundel zes van deze clubleden aanwezig. In het archief te Epibreren bevindt zich gelukkig een papyrusrol met de namen van de mensen die bij Bruinja's bundelpresentatie in Perdu, 29 juni 2003 optraden: Joost Baars, Marije Langelaar, Thomas Möhlmann, Willem Groenewegen, Mowaffk Al-Sawad, Abe de Vries, Elmar Kuiper, de dicht/muziek-formaties Gewassen en Daniel Dee & de M.d.k.l.nk.rs

Welgeteld traden daar dus naast Bruinja negen dichters op. Waarvan twee Friestalig en één Arabischtalig. Resteren Joost Baars, Marije Langelaar, Thomas Möhlmann, Willem Groenewegen, Sieger M. Geertsma en Daniël Dee - en hen tot één club rekenen? Wat een onzin. Interviewer Joris van Casteren had op dit punt toch wel wat kritischer mogen zijn. (Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (122)

Epibreren - Het verwerken van gegevens uit de Dikke Komrij vordert gestaag. Dit zijn de nieuwe Ootjes in het boek: A.J.D. van Oosten (1898-1969), Andreas Oosthoek (1942), W.F. Oostveen (1849-1890), Th. van Os (1954) en Eugeen van Oye (1840-1926).

Vooral over de opname van A.J.D. van Oosten is men te Epibreren zeer opgetogen: Van Oosten publiceerde al in de jaren twintig van de twintigste eeuw prachtige on-the-road poëzie, vol motorgeweld. Van Oosten was zijn tijd ver vooruit: neem deze fragmenten die Komrij heeft opgenomen uit zijn bundel Tijd der nooden. Een bundel tijds-verzen ('s-Gravenhage, 1934):

'men vindt benzine en een bed gereed' (uit 'Langs vaste paden', blz 902)

of, in het prachtige 'Muziek op Waalhaven' (blz. 902 en 903):

Over 't vliegveld blaakt de zomermiddag
voor de toko hangt een zonne-hoes
uit de rood-geverfde blokken triplex
dreunt de nieuwste gave hit, de blues
Body and Soul.

Het is moeilijk te geloven dat dit materiaal al zeventig jaar oud is. En het is heel jammer dat Abraham (Ab?) van Oosten zijn dichtlier in 1940 of 1941 voorgoed heeft weggesmeten. (Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


HISTORISCHE DICHTBUNDEL OVER SURINAME VERSCHIJNT

Schoorl - Binnenkort verschijnt Geef mij het land dat in jou woont, historische gedichten van Cándani bij de sympathieke uitgeverij Conserve te Schoorl.

In lyrische bewoordingen dicht Cándani over Suriname's pre-Columbiaanse periode, de oerbewoners en de inboorlingen, de koloniale periode, de rode slaven en de negerslaven uit Afrika, de post-slavernijperiode, de onafhankelijkheid van Suriname en de donkere dagen van de decembermoorden. Ook vraagt ze zich af wat de toekomst van Suriname is.

Candáni (ps. van Asha van den Bosch- Radjkoemar) werd in 1965 in Suriname geboren en debuteerde in 1990 met een bundel Sarnàmi-gedichten Ghunghru tut gail – De rinkelband is gebroken. Bij In de Knipscheer publiceerde ze eerder de roman Huis van As, het verhaal Oude Onbekenden en de dichtbundel een zoetwaterlied.
(Rottend Staal Online, 15-2-2004)

terug naar boven


CITAAT VAN DE DAG(courtesy www.citaten.net)

terug naar boven


DICHTER DES VADERLANDSVERKIEZING: DE VIJFTIENDE STEMDAG

Epibreren - Liesbeth van Dalsum vroeg buiten het stemlokaal de eerste 643 stemmers naar hun keuze:
Ingmar Heytze & Hanz Mirck - 99 stemmen
Simon Vinkenoog - 87 stemmen
J.A. Deelder - 31 stemmen
Olaf Risee - 26 stemmen
Hans Dorrestijn - 25 stemmen
Serge van Duijnhoven - 25 stemmen
Toon Tellegen - 25 stemmen
Eva Gerlach - 18 stemmen
Anna Enquist - 16 stemmen
Menno Wigman - 13 stemmen
Daniël Dee - 10 stemmen
Bernlef - 9 stemmen
Esther Jansma - 9 stemmen
Joost Zwagerman - 7 stemmen
Armando - 6 stemmen
Jaap Blonk - 6 stemmen
Harry Zevenbergen - 6 stemmen
Jan Kal - 5 stemmen
Joke van Leeuwen - 5 stemmen
Diana Ozon - 5 stemmen
Drs. P - 5 stemmen
Marion Bloem - 4 stemmen
Mathieu Bosch - 4 stemmen
Ruben van Gogh - 4 stemmen
Judith Herzberg - 4 stemmen
Ted van Lieshout - 4 stemmen
Nanne Nauta - 4 stemmen
Chawwa Wijnberg - 4 stemmen
Henk van Zuiden - 4 stemmen
Benno Barnard - 3 stemmen
Quirien van Haelen - 3 stemmen
Cees Nooteboom - 3 stemmen
Chretién Breukers - 2 stemmen
Bart Chabot - 2 stemmen
Elma van Haren - 2 stemmen
Erik Jan Harmens - 2 stemmen
Gerrit Krol - 2 stemmen
Huub van der Lubbe - 2 stemmen

Ramsey Nasr - 2 stemmen
Jan Atze Nicolai - 2 stemmen
Ilja Leonard Pfeijffer - 2 stemmen
K. Schippers - 2 stemmen
Henk Spaan - 2 stemmen
Marjoleine de Vos - 2 stemmen
Nachoem M. Wijnberg - 2 stemmen
Driek van Wissen - 2 stemmen
Henk van Zuiden - 2 stemmen
Lenze L. Bouwers - 1 stem
Frans Budé - 1 stem
Karel Eykman - 1 stem
Frans Hoppenbrouwers - 1 stem
Tjitske Jansen - 1 stem
Arnold Jansen op de Haar -1 stem
Marcel Koopman - 1 stem
Astrid Lampe - 1 stem
Ed Leeflang - 1 stem
Louis Th. Lehmann - 1 stem
Tonnus Oosterhoff - 1 stem
Kees Ouwens - 1 stem
Hagar Peeters - 1 stem
Patty Scholten - 1 stem
Albertina Soepboer - 1 stem
Joop Visser - 1 stem
Elly de Waard - 1 stem
Ad Zuiderent - 1 stem

NIET BESCHIKBAAR:
Huub Oosterhuis - [26 stemmen]
Ivo de Wijs - [25 stemmen]
Ingmar Heytze - [6 stemmen solo]
Remco Campert - [4 stemmen]
Hanz Mirck - [4 stemmen solo]
Jean Pierre Rawie - [2 stemmen]
Mustafa Stitou - [1 stem]
H.H. ter Balkt - [0 stemmen]
Pieter Boskma - [0 stemmen]
Piet Gerbrandy - [0 stemmen]
ongeldig: 76 stemmen tegen: 2 stemmen

En merkt voor de veertiende maal op dat er wel wat meer op dichteressen gestemd mag worden.

Nog niet gestemd? Bezoek het stemhok om uw stem uit te brengen.

Stemmen is voorbehouden aan inwoners van Nederland en aan mensen buiten Nederland met de Nederlandse nationaliteit. Per persoon is één stem toegestaan. Alleen stemmen uitgebracht in het stemhok tellen mee. Fraude zal worden aangepakt.

Na overleg van de stemcommissie is de kiestermijn verlengd tot en met zondag 22 februari, 23.59 uur. De uitslag zal direct daarna bekend gemaakt worden. (Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar boven


PROEFVADERLANDSDICHTERLIJKGEDICHT VAN VINKENOOG IN AANKOMST

Epibreren - De stemcommissie gaf aan kandidaat Simon Vinkenoog de opdracht een proefvaderlandsdichterlijk vers te schrijven, waaraan hij graag wilde voldoen.
Echter, ondertussen wordt er ook gestorven, en Vinkenoog zag zich plots door onze medewerker F. Starik voor de taak gesteld een gedicht voor een doodgeboren kind te schrijven. Dit in het kader van de eenzame uitvaarten.

De stemcommisie begrijpt dat een uitvaartgedicht voorrang heeft boven al het andere en respecteert derhalve Vinkenoogs besluit. De kandidaat-DDV deed ons wel een ander vers gedicht toekomen, dat enige weken geleden in het tijdschrift Awater werd afgedrukt. Omdat dat blad maar 1000 lezers heeft presenteren we het bij deze op Rottend Staal, mét Vinkenoogs opmerking 'Heeft iemand opgemerkt welke naam hierin verwerkt is? Maak het kenbaar!'

MELCHIZEDER

"Ik zie ze tot leven komen
lastige vagebonden van dag en nacht
jarenlang gedroomde gelaatstrekken
ademsnakkende herinnering.

Laveloos machteloos zonderdak
engelen in vodden met schorre stemmen
onbekend en onbeheerd
naamloze nutteloze profeten
afgedaalde hellen en hemelen
reisvaardig bereid
decor zonder aanwezigheid.

Prachtige produkten van de verbeelding
fiks en uit de kluiten gewassen
eeuwig verward in scheermesscherpe
identiteit:
force majeure complotten en manipulaties
free fight flow ter vervolmaking -
energie van zwaartekracht bevrijd
rechttoe rechtaan in ruimte en tijd."

© Simon Vinkenoog, 2004

Toegegeven: ook wij zagen het niet direct. Maar denkend aan het 'Wilhelmus' van onze medewerker Philips de Marnix viel bij ons het kwartje: dit gedicht is een acrostichon; een gedicht waarvan de beginletters der regels of coupletten een naam vormen.
Net als De Marnix heeft Vinkenoog de naam niet correct weergegeven. Er ontbreekt in dit gedicht een beginregel met de letter j. (Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar boven


NIEUWE OPDRACHT AAN KANDIDAATS-DDV'S

Epibreren - De stemcommisie maakt bekend dat de Dichter des Vaderlands 2004 tenminste één nieuw woord en één gevleugde uitdrukking aan de Nederlandse taal dient toe te voegen.

De commisie verzoekt de kandidaten vriendelijk doch beleefd liefst voor de laatste kiesdag, zondag 22 februari 2004, het Nederlandse volk op de hoogte te brengen wat hun nieuwe woorden en uitdrukkingen zijn, zodat ook Onze Taal zich achter de verkiezingen kan scharen. (Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar boven


HAAGSE WETHOUDER BAALT VAN INTERNETDICHTER

Den Haag - De zeer geliefde wethouder Wilbert Stolte (CDA) wordt al geruime tijd gespamd door een internetdichter die zich de 'HofstadNar' noemt. Diens laatste vers, waarin hij de door de gehele Haagse bevolking gewenste preventieve fouilleringsplannen (kleuters en ouden-van-dagen incluis) van het gemeentebestuur hekelt, tergde de wethouder zo zeer dat deze terugmailde: ''Ik verzoek u dringend mij per direct van uw verzendlijst te schrappen. Ik wil in het vervolg van deze ongein verschoond blijven!', zo bericht de Haagsche Courant.

Research op google leert dat de HofstadNar ook wel bekend staat als Erwin van Leeuwen. Een foto van hem, in narrenpak, is bij klikken op zijn eigenlijke naam te zien.

De HofstadNar maakt deel uit van DichterbijdePolitiek (DbdP), een aan de S.P. gelieerde poëzieactiegroep. Uit het dagboek van DbdP: 'Zaterdag 14 februari 2004. Vanuit haar onderduikadres heeft de redactie van DbdP getracht de HofstadNar te verleiden tot een commentaar. Zoals bekend is zijn verblijfplaats echter zeer onderhevig aan zijn stemming en aangezien het ons niet bekend is in hoeverre de reactie van de wethouder het gemoed van de dichter heeft aangetast, is zijn verblijfplaats ons vooralsnog volslagen onbekend.' (Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar boven


STEMADVIES OP DRIEK VAN WISSEN

Epibreren - In een interview met het Dagblad van het Noorden verklaarde de dichter Driek van Wissen vandaag dolgraag Dichter des Vaderlands te worden. Vandaar dat de gemeenteraad van Epibreren alle dorpsbewoners oproept om op hem te stemmen, daar de enige Groninger in de top-10 voor het DDV-schap de nog nauwelijks zindelijke Daniël Dee is, op nummer 10. In de ogen van de gemeenteraad is het een gotspe dat Dee, met slechts één bundel en twee door hem samengestelde bloemlezingen, beter in de verkiezingen scoort dan onze Driek.

Van Wissen bewijst al jarenlang prima gelegenheidsverzen te schrijven die zouteloos genoeg zijn om op brede maatschappelijke acceptatie te mogen rekenen.

Dit stemadvies van de gemeenteraad dient niet als een stemadvies van de stemcommisie gezien te worden. De commisie heeft haar voorkeuren al vastgelegd in een begeleidend schrijven in het stemhok.

De stemcommisie heeft in de internationale wateren een tweede stemhok geopend, waar Nederlanders in den vreemde, jazelfs zij die het Nederland verleerd zijn maar nog wel een Nederlands paspoort hebben, alsmede in Nederland vertoevende Amerikanen, Britten, Ieren, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Kenianen, Liberianen en andere Engelstaligen hun stem kunnen uitbrengen.
(Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar boven


KOUWENAAR PROTESTEERT TEGEN OPHEF ROND JEUGDWERK

Hilversum - Het radioprogramma Knetterende Letteren maakte juist bekend dat Gerrit Kouwenaar niet content is met de ophef die het Letterkundig Museum eerder deze week maakte rond de aankoop van brieven en jeugdverzen van de dichter, daterend uit de jaren veertig. Het museum wilde de verzen publiceren, maar Kouwenaar wist dit te verhinderen, omdat hij ze nooit publicabel achtte. (Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar boven


ROUWPOËZIE, FRAGMENTARISCH EN COMPLEET

Epibreren - Omdat er vanaf 08.00 uur hedenmorgen maar zes kiezers hun stem uitbrachten, had de dienstdoend stemcontroleur tijd om in de garage het rijdend en vliegend materieel op te poetsen (waarbij hij opmerkte dat de Concorde waarin onze sterverslaggeefster Van Dalsum soms op reportage gaat kleurloos is). Daarna drukte hij uit pure verveling op de google-link van twee stukjes geleden en vond op de site van Stichting Echelon een pagina vol gedichten en fragmenten van gedichten die zich bij uitstek lenen ter gebruik in overlijdensadvertenties.

Tot zijn stomme verbazing bleek tussen de teksten van lieden als Plato, Lucas, Mohammed, Maarten Luther, Shakesperare, Schiller, Frederik van Eeden, J.C. Bloem, Vasalis, Gerard Reve, John Lennon en de bekende Isapwo Musika Crowfoot ook een vers van hoofdredacteur Droog te staan.

Hij holde naar Droog, die op het Epibreerder strand met Van Dalsum aan het traditionele zaterdagse zeehondenschieten deelnam. 'Dat is een heuglijke tijding', bromde de dichter bij het villen van een vers geschoten zeehond. 'Mijn uitgever zal het nog druk gaan krijgen'. (Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (121)

Epibreren - Op de site van Stichting BeeldSpraak / Literair Tijdschrift OpSpraak staat een aardige recensie van De Dikke Komrij. Op dezelfde site ook commentaar op Komrij's abdicatie als DDV.
(Rottend Staal Online, 14-2-2004 - met dank aan Diana Ozon)

terug naar boven


VIJFDE POËET & DATE-SHOW TE GRONINGEN

Groningen - Alweer de vijfde Poëet en Date Show en wel op woensdag 18 februari in de Usva (Munnekeholm 10, aanvang: 20.30 uur). Wat gaat dat brengen? Natuurlijk brengt presentator Bart FM Droog weer potentiële date-koppels samen en declameert hij een liefdesgedicht dat tot tranen roert. Het winnende date-koppel van de vorige maand, Floris en Dianne brengt verslag uit. Wie weet gaan zij een kinderrijke toekomst tegemoet, meer verklappen wij niet.

De gastdichter is helemaal afkomstig uit Den Haag en heet Harry Zevenbergen. En wat zou de show zijn zonder Meindert Talma. Hij gaat weer liederen ten gehore brengen en natuurlijk een grensverleggend Fries seksgedicht. Meistermusiker Jan Klug produceert opnieuw prachtige jingles waaronder de nu reeds klassieke Poëet & Date-show muziek. Een ieder die zijn ei kwijt moet, kan dat op het Open Podium. De publieksfavoriet wint een prachtige prijs. Het onvolprezen huis aan huisblad de Loeks plaatst wederom een foto van het date-koppel met daarbij een passend slamgedicht. Wilt u liefde, wilt u literatuur? Kom!

Mensen die mee willen doen aan het Open Podium (en zodoende kans maken op die heerlijke fles wijn van de Druivelaar) kunnen zich aanmelden via het volgende mailadres of telefoonnummer:schrijversschool@hotmail.com of tel. 050-850.71.48. (Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar boven


COLUMN VAN POËZIEPUZZEL 2004-WINNAAR ONLINE

Epibreren - We hebben even gewacht tot vandaag, Valentijnsdag, om de romantische poëziecolumn van Cindy Noorderwier online te zetten. Noorderwier wist de meeste dichtersnamen in Lenze L. Bouwers Poëziepuzzel 2004 te noemen: 42. Waarmee ze veruit de andere 52.841 inzenders versloeg.

Cindy Noorderwier (Rotterdam, 1976) heeft na vele geflopte studies aan de Erasmus Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen gekozen voor het vrije leven. Ze werkt tijdelijk in de lingeriewinkel aan de Zwanestraat te Groningen. (Rottend Staal Online, 14-2-2004)

terug naar bovenhet nieuws van 12-2 t/m 13-2-2004
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!terug naar boven

© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.