'NIEUWE' GENERATIE ENGELSE DICHTERS

Londen - The Independent van 13 maart j.l. bericht over de 'nieuwe' generatie Engelse dichters, die in een £ 43.000,- kostend initiatief van de Britse Arts Council en de Poetry Book Society gepromoot wordt. Dit om de verkoop van bundels van 'jongere' dichters te bevorderen.

Hoewel heel nobel doet dit initiatief op zeker één punt de wenkbrauwen fronsen: het panel dat bepaalt welke dichters tot deze 'nieuwe' generatie dichters behoort bestaat uit de Engelse Poet Laureate Andrew Motion, A.L. Kennedy en dichter Simon Armitage.

De laatste - jaargang 1963 - heeft zichzelf uitverkoren als deel uitmakend van deze nieuwe generatie, die verder bestaat uit John Burnside (1955), David Dabydeen (1955), Michael Donaghy (1954), Lavinia Greenlaw (1962), WN Herbert (1961), Michael Hofmann (1957), Glyn Maxwell (1962) en Don Paterson (1963).


Jong? Nieuw? Rare jongens, die Engelsen. (Rottend Staal Online, 15-3-2004, met dank aan Places for writers)

terug naar boven


MOKUMMER EENZAME UITVAART #22

Amsterdam - Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam de crematie plaats van de in 1929 geboren Philip Walter. Eva Gerlach was de dichter van dienst en merkte dat deze uitvaart gelukkig minder eenzaam was dan tevoren gedacht. Lees haar gedicht en uitvaartverslag op onze medewerker F. Stariks weblog. (Rottend Staal Online, 15-3-2004)

terug naar boven


ALLE MINIATUREN CEES BUDDINGH' GEBUNDELD

Dordrecht/Haelen - Uitgeverij Liverse presenteert deze week de bundel Bij wijze van spreken, met alle miniaturen, gepubliceerd en ongepubliceerd, van Cees Buddingh' (1918-1985).

Ook heeft de uitgeverij een Boekenweekgeschenk uitgebracht: het vouwblad Père & Fils met daarin vier gedichten van onze medewerker Quirien van Haelen en zijn vader Frits Criens, met het weinig verrassende thema 'Frankrijk'. (Rottend Staal Online, 13-3-2004)

terug naar boven


DIANA OZONS SITE GEHEEL VERNIEUWD

Amsterdam - De site van onze medewerker Diana Ozon, www.diana-ozon.nl, is geheel vernieuwd. Veel anekdotes uit haar roemrijke podiumverleden, een verslag van haar Boekenbalescapades, natuurlijk veel gedichten, foto's en links. En die links werpen een aantal vragen op. Waarom niet alfabetisch? Waarom zoveel? Anyhow: de site is een mooie aanrader voor luie literaire wandelaars, die vanachter hun computer door dit nieuw ontsloten verleden kunnen struinen. (Rottend Staal Online, 13-3-2004)

terug naar boven


THE LAST POETS OP DE LAATSTE DICHTERS TOUR

Amsterdam - Van 9 tot en met 15 mei 2004 reizen The Last Poets, met onze medewerker Umar Bin Hassan, door Nederland. Deze speciale tour vindt plaats ter gelegenheid van de publicatie van de roman De laatste dichters van schrijfster Christine Otten.

Dertig jaar geleden maakten de Afrikaans-Amerikaanse formatie The Last Poets furore met gepassioneerde en zelfkritische gedichten die ze voordroegen op drummuziek. 'Niggers are scared of revolution. Niggers love anything but themselves'. Het was de tijd van de Black Panthers. De lucht was zwanger van hoop en revolutie.

Schrijfster Christine Otten reisde naar de Verenigde Staten en trok op met The Last Poets. Ze schreef een wervelende en gedurfde roman over de lotgevallen van de leden van deze legendarische groep, die ze de naam De Laatste Dichters gaf. Een kroniek over hun jeugd, liefdes, poëzie, gewelddadige ruzies, succes en teleurstellingen. De roman verschijnt eind april bij uitgeverij Atlas.

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek, toeren The Last Poets, nu springlevende vijftigers, in mei door Nederland. Niet alleen The Last Poets verschijnen op het podium. Een keur aan artiesten uit de soul, hiphop en spoken wordscenes der lage landen brengen tijdens deze De Laatste Dichters-tour op geheel eigen wijze een eerbetoon aan The Last Poets. Artiesten als het Gentse hiphopduo Krewcial & DJ Gus, Tanya Saw (Zap Mama/Youssou N'dour), TrackAdddicts, Neske Beks, onze medewerker Maarten Das en Tasha's World komen met nieuw werk, geïnspireerd op de roman van Otten en het werk van The Last Poets. In een avondvullend programma wordt de roman De Laatste Dichters live voorgeschoteld. Christine Otten draagt gedurende de avond verschillende fragmenten uit haar boek voor. De presentatie ligt in handen van Howard Komproe. Muzikaal en visueel wordt de avond omlijst door DJ Clyde en VJ Supreme Cuisine.

Tourdata:

9 mei : De Effenaar Eindhoven.
12 mei : Doornroosje, Nijmegen
13 mei : Het Paard van Troje, Den Haag
14 mei : Nighttown, Rotterdam
15 mei : Paradiso, Amsterdam

Naast de optredens tijdens De Laatste Dichters-tour geven The Last Poets workshops en verzorgen zij op dinsdag 11 mei een presentatie in de Openbare Bibliotheek Bijlmermeer te Amsterdam. Ook staan er verschillende optredens op het programma tijdens enkele bevrijdingsfestivals in het noorden van het land.

De Laatste Dichters-tour is een productie van Paradiso en Crime Jazz in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Bijlmermeer, Krater Theater en Uitgeverij Atlas. (Rottend Staal Online, 13-3-2004)

terug naar boven


NEDERPOËTEN IN BERLIJN

Berlijn - Over het weerbarstige plaveisel van de Klosterstrasse in Oost-Berlijn veerden vorige week de voetjes van enkele Nederlandse hotemetoten en anderszins cultureel ontheemden. Reden: de opening van de Nederlandse ambassade naar een ontwerp van architect Rem Koolhaas, die het jaren daarvoor nog was verboden ooit nog het tekenpotlood te hanteren om een ontwerp te maken van welk gebouw dan ook in de Duitse hoofdstad.

Het weekend van 6 en 7 maart 2004 stond niet alleen in het teken van het prachtige ontwerp van Koolhaas, waarmee hij een krachtige revanche maakte, maar ook in het teken van de Nederlandse cultuur. Vandaar dat op de zaterdagavond het Duitse volk mocht komen genieten van onder andere onze medewerkers Adriaan Jaeggi en Menno Wigman en Thé Lau. In het geval van deze drie mensen kon men ook werkelijk van genot spreken, zeker van de zang van Lau wiens rauw gezongen nummers ook in het Duits overtuigden.

Bij de voordracht van romancier en dichter Tomas Lieske kromden de tenen de schoenen uit. Lieske had een uiteenzetting over zijn roman Franklin laten vertalen. In een knerpend schoolmeester-Duits wijde hij veel te lang uit over de opzet van zijn boek. De passages die hij voorlas leken wel te worden gedicteerd aan het publiek. Spijtig voor een auteurs wiens werk het echt verdiend om gelezen te worden.

Het programma van de zondagochtend begon met een kortstondig hoogtepunt. Het jazztrio van pianist Guus Janssen, met op contrabas Ernst van Glerum en op percussie Wim Janssen, aangevuld door een violist, speelde de sterren van de hemel. Het publiek kreeg een een gesprek voorgeschoteld van Christoph Buchwald en presentator Hans Maarten van den Brink met schrijfster Tessa de Loo, wier film 'De tweeling' net naast de Oscar had gegrepen. De Loo sprak vloeiend Duits en wist te vertellen dat auteurs zich niet met het script van hun verfilmde boeken bezig moesten houden omdat dat de nachtrust danig kon verstoren. Er werden enkele scenes uit de verfliming vertoond die zich voor een groot deel in W.O. II afspeeld. Frappant was dat daarbij gekozen was voor een moment waarop dronken Duitse officieren op een slot met plezier een aantal personeelsleden afknallen.

Buchwald gaf daarop aan dat deze film in Duitsland waarschijnlijk niet veel succes zou oogsten omdat de oorlog door de Duitsers zelf al zeer genuanceerd verbeeld en verwerkt was. Die oorlog kwam gedurende de hele dag te vaak ter sprake. Gelukkig wist presentator van den Brink interessantere onderwerpen naar voren te brengen. De discussies en interviews gedurende de rest van de dag waren niet allemaal even interessant. Hoogtepunten waren misschien wel het gesprek met de regisseur van Shouf Shouf Habibi en de dialoog tussen van den Brink, Rudi Fuchs, Ann Demeester en een collega-curator.

Verder was er nog het optreden van onze medewerker Tsead Bruinja samen met toetsenist Michiel Rasker, die tijdens het tweede deel van hun show werden vergezeld door percussionist Wim Janssen. Het publiek luisterde aandachtig naar de ingetogen gedichten en reageerde enthousiast. Bruinja las sterk voor in het Duits, maar haperde een beetje tijdens het interview met Buchwald en van den Brink.
Michiel Rasker en Tsead Bruinja
© Menno Hartman, 2004
 

Ondertussen kon het publiek, dat na elk programmaonderdeel en een bezichtiging van het gebouw plaats moest maken voor een volgende groep, Grolsch drinken en happen in een bitterbal of een stukje kaas. Hopelijk is de ambassadeur in de toekomst nogmaals zo gastvrij want vooral de binnenkant van het gebouw verdient het om door veel mensen gezien te worden. Voorlopig zult u het moeten doen met de foto's die te bekijken zijn op deze pagina's.
(Foeke Zwart, Rottend Staal Online, 13-3-2004)

terug naar boven


DE DICHTER DES VADERLANDSVERKIEZING 2005 SOAP DEEL ZOVEEL

Den Haag - Tatatata! De nieuwe Dichter des Vaderlandskandidaat die vandaag op de site van de Koninklijke Bibliotheek en in het NRC gepresenteerd wordt is niemand minder dan: Anna Enquist!

De Epibreerder Vrouwenbond is uiterst verheugd dat hiermee een signaal is afgegeven dat ook vrouwen capabel worden geacht voor de functie. De zeven eerder gepresenteerde dichters waren namelijk allen man.

Waar de tekst op de website van de Koninklijke Bibliotheek vorige week nog luidde: 'Vanaf 23 januari 2004 stelt de poëzie-website van de KB wekelijks een nieuwe dichter voor als kandidaat voor de post van Dichter des Vaderlands' is deze nu veranderd in 'vanaf 23 januari 2004 stelt de poëzie-website van de KB wekelijks een nieuwe dichter voor in de aanloop naar de verkiezingen voor de post van Dichter des Vaderlands.'

Poetry International en het NRC Handelsblad stellen dat de presentatie van deze dichters dient om 'de gedachten te bepalen'. Op de KB-site: 'Om de kiezers op ideeën te brengen presenteert de KB in samenwerking met NRC Handelsblad deze serie van circa 40 dichters.'

Omdat het nog steeds onduidelijk is waar de getergde kiezers kunnen discussiëren over de te bepalen gedichten kan men hiervoor nog steeds terecht op de ouderwets-interactieve Gedachtenbepaalpagina van Rottend Staal.

Omdat het ook onduidelijk is of Anna Enquist überhaupt voelt voor het Dichter des Vaderlandsschap is Liesbeth van Dalsum nu op haar turboskateboard met buitenboordmotor naar de gevierde dichteres onderweg.

Heel voorbarig, zo leerde ze te Amsterdam. Enquist verblijft tot dinsdag in een buitenland.
(Rottend Staal Online, 12-3-2004)

terug naar boven


DICHTER DES VADERLANDS IN DE ETHER

Hilversum/Groningen - Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog is vanmiddag om kwart voor zes te gast in het KRO-programma 'Dolce Vita', op Nederland 1. Dit tot grote opluchting van ons geplaagde volk, dat alweer een dag niets meer via de landelijke zenders van hem vernomen heeft.
Zijn recentste mediaoptreden was gisteravond in RTL Boulevard - in een videoverslag van de Deelderavond - en is via deze pagina na te kijken.

Zijn recente uitgave Goede raad is vuur en zijn meest recente dichtbundel, De ware Adam (beide verschenen bij uitgeverij Passage) zullen in dit programma aan de orde komen. (Rottend Staal Online, 12-3-2004)

terug naar boven


LITERAIR WANDELEN IN ARNHEM

Arnhem - Op zondag 14 maart kan er onder leiding van onze medewerker Arnold Jansen op de Haar literair gewandeld worden te Arnhem. Hij zal de wandelaars langs plekken voeren waar eens Johnny van Doorn orakelde, Thomas Verbogt aan de koffie zat en T. van Deel bijna in een mariakaakje stikte. Dit en nog veel meer, en dat alles naar aanleiding van de verschijning van zijn boek Van Jan Cremer tot Herman Koch; een literaire wandeling door Arnhem.

Vertrek: 10.30 uur bij café Dudok. Deelname: vijf euro inclusief koffie of thee. Inclusief boek: negen euro. Aansluitend volgt een causerie met auteurs Koos van Zomeren en Jac. Toes. Aanmelden: (026) 3579751 of mail: redactie.arnhem@gelderlander.nl (Rottend Staal Online, 12-3-2004)

terug naar boven


DE DICHTERS UIT EPIBREREN TIEN JAAR (2)

Epibreren - Gisteren is Jan Klug vrijgelaten uit Studio Duinappel, waarin hij 1278 uur continu werkte aan de vervolmaking van de cd 'Wei Epibreren'. Enkele minuten voor zijn vrijlating nam een ijlbode een pakket met de eindversie in ontvangst, ter leverantie aan een cd-fabriek ergens in de Bondsrepubliek Duitsland. De ruw geschatte studiokosten bedragen circa 60.000 euro.

'De cd zal verschijnen in een metalen doosje, waarin naast het spiegelplaatje ook een kleurrijk boekwerkje, bevattende de twintig gedichten in tekstvorm, zodat ook dove luisteraars optimaal kunnen genieten. Voor blinde lezers bevat de cd de gedichten in gesproken vorm; helaas bleek het niet mogelijk een brailleversie van het boekje tegen een acceptabele kostprijs te produceren,' aldus Klug.

Klug bespeelt op de cd de saxofoons, de fluit, de pataphoon, de casio, de piano,de synthesizer, de theremin en de basklarinet, zingt boventoonzang, tokkelt op de gitaar, ramt op computer en is verantwoordelijk voor de ritmes, effecten en geluiden. Ook alle composities, de opname, de productie, de mix en mastering kunnen op het conto van Klug geschreven worden.

De twintig gedichten verschenen eerder in de bundels TV 2000, Roodvocht, Deze Dagen, Benzine en het op 27 maart enkele dagen oude Radioactief.

De cd wordt op het tienjarig jubileum van De Dichters uit Epibreren gepresenteerd in de Groninger Puddingfabriek. Het programma is nog in ontwikkeling - in ieder geval zal Diana Ozon er voordragen, dj's Loeki en Martijn staan garant voor een swingende sfeer en naar verwachting zullen ook de Dichters uit Epibreren zelf er enkele poëmen ten gehore brengen. De entreeprijs is inmiddels verhoogd van niets naar één euro - dit omdat er wegens gemeentelijke verordeningen gewerkt moet worden met een maandkaart, teneinde de drankprijzen zo laag mogelijk te kunnen houden.
(Rottend Staal Online, 12-3-2004)

terug naar boven


VERDERE BOEKENWEEK EN -WASINSTALLATIEINSPECTIE

Epibreren - De installaties te Amsterdam, Ede en Rotterdam zijn gecontroleerd. Uw redactie is momenteel aan het inspecteren te Groningen en Winschoten.

Ofschoon geen van de redacteuren zich deelname aan de vechtpartij tijdens het Boekenbal kan herinneren, is hoofdredacteur Droog wel een tand kwijtgeraakt in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Indien een van onze lezers aldaar een tand heeft aangetroffen, verzoeken we deze op te sturen naar Rottend Staal, Lodewijkstraat 3a, 9724 BC Groningen.

In Rotterdam, waar in Hotel New York 500 mensen de presentatie van de Deelder-special van Passionate bijwoonden, vergat de onttande hoofdredacteur een recensie-exemplaar van het blad mee te nemen. We verzoeken onze Passionatieredactieledenlezers derhalve een exemplaar (met eventueel een loze tand) naar voornoemd adres op te sturen.

Belangrijkste nieuws aldaar: J.A. Deelder wil na zijn dood opgezet worden. Zijn kadaver moet daarna tentoongesteld worden in het Letterkundig Museum. En hij stelt zich niét verkiesbaar als Dichter des Vaderlands 2005-2010. Zijn manager deelde mee dat Deelder de gevoelens van het volk deelt dat Vinkenoog levenslang tot het Dideva-schap veroordeeld moet.

En: J.A. Deelder werd gisteravond tot eredoctor van de Letteren N
oodfaculteit Rotterdam uitgeroepen.

Jeroen Wiellaert van het Radio 1 Journaal maakte een radioverslag van de avond, dat met een beetje geluk op de dusdanige site na te luisteren valt. Het Rotterdams Dagblad bericht er vandaag ook over. Zie de site voor meer. Alsmede RTL Boulevard - klik hier voor filmpje met Deelder, Chabot en Vinkenoog. Onze excuses voor deze summiere berichtgeving, maar we moeten nú door naar Winschoten.
(Rottend Staal Online, 11-3-2004)

terug naar boven


ROTTEND STAAL NIEUWSSTAKING

Epibreren - Wegens het inspecteren van de talrijke boekenweek- en wasinstallaties in Amsterdam, Ede en Rotterdam zijn onze redacteuren tot en met donderdagmiddag laat afwezig. (Rottend Staal Online, 9-3-2004)

terug naar boven


LITERATUURWETENSCHAPPER OVER ROTTEND STAAL

Epibreren/Amsterdam - Een van onze trouwe lezers is Thomas Vaessens, literatuurwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de vooravond van de Boekenweek vloog onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum met haar bedorven zalmgroene Fieseler Fi 156 Storch naar de hoofdstad en vroeg hem, na een kundige landing op de Herengracht, hoe hij tegen Rottend Staal aankijkt.

Liesbeth van Dalsum: 'Lieve Thomas. Je onderzoekt de nieuwe en nieuwste Nederlandse literatuur. Hoe past Rottend Staal hierin?'
Thomas Vaessens: 'Er zijn de laatste 60 jaar steeds meer tekenen waar te nemen van een fundamentele wijziging van ons idee van poëzie - een idee dat sinds de romantiek onveranderlijk leek. De autonomie van de literatuur, door de romantici bevochten, werd in de 19de en 20ste eeuw verder uitgewerkt en voorzien van een degelijk theoretisch fundament van leerstukken als: 'in het gedicht klinkt een authentieke stem', 'het gedicht is een organische eenheid' of 'het gedicht bevat een bijzondere (niet-rationele, toverachtige) vorm van kennis'.
Van Dalsum: 'Ja, en?'
Vaessens: 'Dit moderne idee van poëzie ligt ten grondslag aan het klassieke geschiedverhaal zoals dat in alle recente schoolboeken terug te vinden is: het verhaal van de elkaar bestrijdende en opvolgende bewegingen die allemaal streven naar een centrale positie in het literaire debat. De bewegingen die daarin slagen, bepalen het verloop van het geschiedverhaal en hun voornaamste vertegenwoordigers worden na verloop van tijd 'klassiek'. Zij helpen de poëzie als het ware een stukje verder.'
Van Dalsum: 'Maar?'
Vaessens: 'Maar in de snel veranderende wereld van de 20ste-eeuws zijn er steeds meer dichters, gedichten en poëtische verschijnselen aan te wijzen die in dit lineaire verhaal van voortdurende 'vernieuwing' niet goed passen. Dichters die de in wezen romantische basispremissen van de moderne poëzie eenvoudigweg niet delen. Wat moeten we bijvoorbeeld met Jan Hanlo's 'Oote oote boe', waarin met de beste wil van de wereld geen bijzondere vorm van kennis te ontwaren is?'
Van Dalsum: 'Ik weet het niet.'
Vaessens: 'Of met de boodschappenlijstjes en andere ready mades van K. Schippers en met Gerrit Krols computerpoëzie: waar is in zulk werk de authentieke dichterlijke stem gebleven? Bij de centrumloze configuraties van Peter Holvoet-Hanssen en Dirk van Bastelaere kun je vergelijkbare vragen stellen, evenals bij de merkwaardige poëzie van Peter Verhelst, de dichter die zijn poezie in zijn poëzie ongedaan probeert te maken. Al deze dichters onderzoeken de grenzen van het medium; zij botsen ostentatief met ons op romantische leest geschoeide idee van wat poëzie is. Waar het klassieke model van de literatuurgeschiedenis voorschrijft dat auteurs de literatuur vanuit een bepaalde stand van zaken een stapje verder brengen, daar vechten deze auteurs de vanzelfsprekendheid van die stand van zaken aan.'

Van Dalsum:
'Verdomd interessant, maar ga toch vooral verder.'
Vaessens: 'Dichters komen niet met een nieuwe poëtica (een expressionistische tegenover een realistische, een modernistische tegenover een espressionistische), maar zij confronteren ons met de begrenzingen die elke poëtica kenmerken. Nog ingewikkelder wordt het in de 'bewegende' gedichten van Tonnus Oosterhoff, waar geen bundel of paper meer aan te pas komt. Kennelijk kan poëzie ook buiten het boekje gaan. En wat te denken van de zogenaamde Slam-dichters, die er niet eens meer naar streven om in een 'letterkundig tijdschrift' te worden gepubliceerd: de bestaande literaire infrastructuur zal hen worst wezen. Van een klassieke avant-garde kan in geen van de genoemde gevallen nog sprake zijn. Deze dichters streven niet meer naar een centrale positie omdat zij een centrale positie onbestaanbaar achten in een pluriforme wereld waarin de poëzie al lang niet meer de zaak is van de 'letterkundige tijdschriften' alleen. Dichters strijden inmiddels op heel verschillende fronten. Nijhoff en Roland Holst waren als redacteur van De Gids spinnen in het web van de literatuur: figuren in de onbetwistbare spits van de literatuur. Vandaag de dag kan je als dichter op heel verschillende, nauwelijks met elkaar verbonden podia schitteren: de tijdschriften, het voordrachtscircuit, de televisie, de dag- en weekbladkritiek, de glossy's, het internet.'

Van Dalsum: 'Ja, dat is waar. Alhoewel je ook zou kunnen stellen dat er toch veel interactie tussen deze diverse podia is. Maar dit terzijde.'
Vaessens: 'Een van de interessantste nieuwe podia voor dichters (voor poëzie, maar vooral ook voor de discussie over poëzie) is het elektronische poëziedagblad Rottend Staal. De onder de bezielende leiding van Bart FM Droog in de lucht gehouden site is een heel relevante toevoeging aan 'poetry as we know it'. Zonder dat de dichters die zich op Rottend Staal manifesteren nou allemaal zo 'nieuw' zijn, kan van de site gezegd worden dat zij een frisse, ándere visie heeft op de inrichting van onze poëzie. Een visie de schatplichtig is aan ónze tijd, niet aan de van onze voorgangers. Rottend Staal trekt zich prettig weinig aan van de literaire conventies. De redactie moet op een goed moment besloten hebben zich niets aan te trekken van de geldende codes in het literaire landschap. Zij verhoudt zich als eigentijds fenomeen niet tot het traditionele verhaal van de literatuurgeschiedenis, zoals zij ook met de overzichtelijke wereld niets heeft waarin die conventies tot stand kwamen. Wie dit uitlegt als een onverschilligheid van barbaarse ignorantie begaat een historische fout. De reden dat Rottend Staal zich niet tot de gekende traditie verhoudt, is dat die traditie voor de redactie eenvoudigweg niet relevant is. Rottend Staal zoekt naar ándere wortels; het zal, hoop ik, op den duur een ándere traditie construeren, een ánder geschiedverhaal. We moeten er serieus rekening mee houden dat in dat verhaal niet aangeknoopt wordt bij de dichters die wij sinds de romantiek tot de Groten zijn gaan rekenen. Rottend Staal is een van de tekenen van de fascinerende ontwikkelingen die op het moment in de literatuur gaande zijn.' (Rottend Staal Online, 9-3-2004)

terug naar boven


PASSAGE MET DRIE COLONNES NAAR BOEKENBAL

Epibreren/Amsterdam - Uitgeverij Passage rijdt vanavond geheel in stijl met de Franse Boekenweek met een Duitse BMW 3.0 si naar het Boekenbal. De Dichters uit Epibreren minus Jan Klug mogen in de voorste limousine plaatsnemen. Het Epi-team is van plan met de BMW in te rijden op de colonne van Uitgeverij Querido, die met een twintigtal Citroen 2CV's de binnenstad van Amsterdam onveilig wil maken.

Jan Klug boycot dit jaar het Boekenbal vanwege oude Duits-Franse ressentimenten. Bovendien zit hij opgesloten in zijn studio om de allerlaatste hand te leggen aan de cd 'wei Epibreren', die op 27 maart verschijnt. Met hem opgesloten zit uitgever Anton Scheepstra, die de postzegels bevochtigd ter bevestiging op de uitnodigingskaarten voor de presentatie.

Een tweede Passage-colonne zal vanmiddag vanuit Duiven oprukken naar de hoofdstad. In deze colonne bevindt zich o.a. onze medewerker en Passage-auteur Arjan Witte. De twee colonnes zullen zich, na vernietiging van de Queridocolonne verzamelen in de hal van de Amsterdamse Schouwburg, teneinde de groeten van de uitgever over te brengen aan Passage-auteur Simon Vinkenoog, dit jaar een van de eregasten op het Boekenbal.

Een derde Passage-colonne, waarvan de aard uit veiligheidsredenen nog even geheim gehouden wordt, zal onze medewerker en Passage-auteur Daniël Dee bevatten. Ook hij is een van de eregasten op het Boekenbal. (Rottend Staal Online, 9-3-2004)

terug naar boven


DICHTER DES VADERLANDS GAAT DUITS

Wiesbaden - Een van de taken van een Dichter des Vaderlands is natuurlijk het exportbevorderen van de Nederlandstalige poëzie. Voordat de verkiezingsuitslag bekend was zorgde de Rottend Staal-redactie ervoor dat Engelstalige persberichten de internationale media bereikten. We hadden echter niet kunnen voorzien dat een Duitse Vinkenoogfan spontaan tot vertaling van het Telegraafartikel over Vinkenoogs verkiezing zou overgaan. Geniet derhalve even mee op www.legalizewiesbaden.de. (Rottend Staal Online, 9-3-2004)

terug naar boven


WADDENPOËZIE

Loosduinen/Epibreren - Op 31 maart 2004 verschijnt bij uitgeverij 521 de eerste Waddenbloemlezing ooit, samengesteld door onze medewerker Henk van Zuiden. In de loop der tijden zijn vele Waddengedichten geschreven, en soms was een keuze eruit terug te vinden in bloemlezingen die Nederland per provincie of streek behandelden, maar niet eerder tevoren waren deze Waddengedichten zo talrijk verzameld. Een must voor elke eilandganger!

Met gedichten van onze medewerkers Menno van der Beek, Tsead Bruinja, Job Degenaar, Bart FM Droog, Willem Groenwegen, Adriaan Lakerveld, Louis Th. Lehmann, Hannie Rouweler, Leendert Witvliet en Henk van Zuiden, alsmede van Jana Beranová, Peter Berger, Bernlef, Hans Bouma, Jan Campert, Anton Ent, Ida Gerhardt, J. Greshoff, Maria de Groot, Jacob Israël de Haan, Iven Joris, Muus Jacobse, Jan Kal, Frank Koenegracht, Gerrit Krol, Imca Marina, Erik Menkveld, Maurits Mok, Tom Naastepad, Jan Atze Nicolai, Willem Jan Otten, F. Papenhove, Fetze Pijlman, Michel van der Plas, Jan Prins, Adriaan Roland Holst, John Schoorl, J. Slauerhoff, Albert Verwey, Ivo de Wijs, Jan Wolkers, Jaap Sietse Zuierveld e.v.a.

(Rottend Staal Online, 9-3-2004)

terug naar boven


DE WPG-WEBSITES

Epibreren/Zandvoort - Vorige week berichtten we naar aanleiding van een Boekbladartikel door Hans van der Klis enkele malen over de vernieuwde website van De Bezige Bij en over hoe uitgeefmoloch WPG met sites van onder het concern vallende uitgeverijen te werk gaat.

Het laatste artikel, door Jeannine Janssens, ontlokte commentaar van Van der Klis. Dus haalde onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum de Kojima KE007 uit de mottenballen en reed in precies één uur en drie minuten vanuit de A.J.D. van Oosten-garage te Epibreren naar het circuit te Zandvoort, want: Hans van der Klis is naast medewerker aan het Boekblad ook autosportjournalist en auteur van
Dwars door de Tarzanbocht, over de elf Nederlandse Formule 1-coureurs.

Liesbeth van Dalsum: 'Hans, lieverd. Over mijn handsfree-e autoradio hoorde ik je commentaar geven op Jeannine Janssens schrijven. Wat is er nu precies aan de hand?'
Hans van der Klis: 'Misschien is mijn andere werk ook de reden dat ik iets bevattelijker ben voor het marketingverhaal van de Bij dan Jeannine Janssens. Zoals zij nu doet voorkomen, is het enige dat ertoe doet welke database achter een site is geparkeerd. Ik denk dat 'internetstrategie' meer te betekenen heeft dan alleen een leuke database opbouwen. Kijk maar naar Rottend Staal: dat is een
heel aardige internetsite en ik geloof niet dat er een database achter hangt.'
Van Dalsum: 'Dat is waar. Als ik het namens de redactie mag uitleggen: we waren in een vroeg stadium van oordeel dat er teveel a's in een database zitten. Dat en het feit dat zoekmachines doorgaans geen informatie in databases traceren heeft ons ertoe gebracht geen database te Epibreren aan te leggen. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Ga vooral verder!'
Van der Klis: 'Overigens is de database van Boekboek.nl nog lang niet perfect; probeer maar eens Montaigne (uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep) te vinden. Niet opgenomen. Ongetwijfeld is er nog zeer veel loos.'
Van Dalsum: 'Schandalig!'
Van der Klis: 'Maar dat de site van De Bezige Bij niets nieuws biedt, is natuurlijk onzin. De site bevat een lijst met auteurs (niet op Boekboek, daar moet je zelf de naam verzinnen), een geschiedenis van de uitgeverij, een nieuwsrubriek, je kunt de fondslijst downloaden en er zijn leesclubtips opgenomen. Die staan ook niet op Boekboek. Als je interessegebied zich beperkt tot databases, dan heeft mevrouw Janssens gelijk. Als je de site beschouwt als marketinginstrument (en dat is het, want je kunt er niets kopen en service is een vorm van marketing), dan biedt de site wel degelijk meer dan Boekboek. Vraag mij niet of de literatuur ermee is gediend, dat is een kwestie voor anderen.
Van Dalsum: 'Resumerend?'
Van der Klis: 'Wel jammer dat mevrouw Janssens al na het lezen van een alinea haar conclusie trekt. Ze valt mij nu aan op iets wat ik niet heb beweerd.' (Rottend Staal Online, 9-3-2004)

terug naar boven


PAROOL BRENGT RICK DE LEEUW-INTERVIEW

Waregem/Amsterdam - In het Parool van 27 februari j.l. een bijzonder mooi interview met onze medewerker Rick de Leeuw. Dit naar aanleiding van de verschijning van zijn nieuwe roman Comeback!. (Rottend Staal Online, 8-3-2004, met dank aan Risee in Letterland)

terug naar boven


COMPUTERSPONSOR VOOR DICHTER DES VADERLANDS GEVONDEN

Epibreren - De ontbonden stemcommissie maakt bekend dat gefortuneerde Rottend Staallezers weer opgelucht adem kunnen halen: de sponsor die de tweede Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog aan een computer met internetverbindingsmogelijkheid moet helpen heeft zich aangemeld.

Op 22 maart a.s. zal bekend gemaakt worden wie de gulle gever is.

De Dichter des Vaderlands zelf was gisteren weer goed op dreef in het Radio-1 Journaal, waarin hij ondermeer zijn nieuwe 'Volksgedicht' declameerde. En zoals hij zei, binnenkort te lezen op Rottend Staal. We verzoeken onze lezers om begrip voor de vertragingen die momenteel nog veroorzaakt worden door het gebruik van de reguliere post, waarvan Vinkenoog (zoon van een postbode) tot op 22 maart bijzonder aan verknocht is. (Rottend Staal Online, 8-3-2004)

terug naar boven


EL HIZRJA POËZIEPRIJZEN VOOR NISRINE MBARKI EN NAJI RAHIM

Amsterdam - Gistermiddag werden in het KIT Tropentheater voor de twaalfde maal de El Hizjra-Literatuurprijzen uitgereikt. Van de poëzie-inzenders werden bekroond:

Nisrine Mbarki, met de Eerste prijs poëzie voor 26 jaar en ouder, Mbarki werd in 1977 geboren te Tilburg, waar ze tegenwoordig nog steeds woont. 'Ze schrijft bijzondere subtiele gedichten over de kleine en grote dingen van het leven. Echte poëzie waarin iets met taal wordt gedaan en voldoende aan de fantasie van de lezer wordt overgelaten. Een gedicht als "De zon schijnt vroeg deze ochtend" mag in iedere tram komen te hangen,' aldus de jury.

Naji Rahim, met de Eerste prijs Arabische poëzie. Rahim, woonachtig te Zoetermeer en geboren in 1965, is bekroond voor zijn gedichten 'Wit' en 'Een vrouw voor alle seizoenen'. Hij komt oorspronkelijk uit Irak en schrijft gedichten en korte verhalen. Vorig jaar ontving hij een tweede prijs voor zijn poëzie.

Ze winnen hiermee elk een oorkonde, een geldbedrag van 250 euro, publicatie van het bekroonde werk in de bundel, drie exemplaren van die bundel en een Cursus Literair Schrijven. (Rottend Staal Online, 8-3-2004)

terug naar boven


BOEKENWEEK IN GRONINGEN

Epibreren - Morgen begint met het Boekenbal de Boekenweek. De week dat heel Nederland de boeken in de week zet, zodat die er na een flinke wasbeurt weer een jaar schoon tegenaan kunnen gaan. In Groningen heeft men dit jaar voor een massale aanpak gekozen. Voor het hoofdstation is een grote boekenweekput gegraven, waar vanaf woensdag Noord-Nederlanders hun boeken kunnen reinigen. OOG-TV berichtte er afgelopen vrijdag over in het programma Droog.

Onze medewerker Cornelis van der Wal ontdekte in het Dagblad van het Noorden dat de gemeente Groningen ook na de Boekenweek een literaire invulling voor de boekenweekput in gedachten heeft: 'Groot gat in Stationsplein wordt gedicht' (Rottend Staal Online, 8-3-2004)

terug naar boven


DDV 2005-2010 SOAP DEEL ZOVEEL

Landsmeer - Omdat ze het wel heel vreemd vond dat onze medewerker Erik Jan Harmens als kandidaatsvaderlandsdichterlijk dichter afgelopen vrijdag gepresenteerd werd stapte onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum in haar exclusieve okergele Daf Daffodil 32 'S' Sedan Rally en reed zonder acht te slaan op wegen, rivieren en binnenzeeën rechtstreeks van Epibreren naar Landsmeer om Harmens aan een van haar gevreesde diepte-interviews bloot te stellen.

Liesbeth van Dalsum: 'Erik Jan Harmens, lieverd. Stel jij je eigenlijk verkiesbaar als?
Erik Jan Harmens: 'Ik ga me NIET NIET verkiesbaar stellen. Da's een aparte categorie.'
Van Dalsum: 'Niet niet?'
Harmens: 'Da's een aparte categorie.'
Van Dalsum: 'Wel, leve de verwarring. En niet niet betekent 'wel'. Al die omslachtigheid! Dus ga ik maar weer. Me een beetje in het ooitje laten nemen, zeker. Dag!'
Harmens: 'Ho. Stop!'
Van Dalsum: 'Ja?'
Harmens: 'Ik ben erg gegrepen door het spitwerk van de Koninklijke Bibliotheek. Zo zag ik in mijn
verhaal plotseling de omslagen opduiken van mijn allereerste eigen beheer bundels, Dood doet leven en 'Komt buiten spelen!' (de duivel wacht), bundels die ik zelf niet meer heb, omdat ik ze in oplages van 100 had laten kopiëren en dan beide keren mijn eigen laatste exemplaar weggaf aan het meisje met de reebruine ogen, wiens huis ik korte tijd later midden inde nacht ontvluchtte, als Lucky Luke op Jolly Jumper, en dan geeft het natuurlijk geen pas om je fucking boekje later nog eens op te komen halen.'
Van Dalsum: 'Wel, ik zie hier op mijn laptop dat iemand in 1988 de KB van die tweede bundel voorzien heeft. Dus zo vreemd is het niet dat deze vermeld staat.'
Harmens: 'Dat neemt niet weg dat ik 50 euro bied voor een originele Dood doet leven of 'Komt buiten spelen!' (de duivel wacht). Misschien kun je een oproep plaatsen?'
Van Dalsum: 'Bij deze.'
Harmens: 'Ik herken onmiddellijk of het een echt exemplaar betreft, want de lijmlaag was zo beroerd dat de boekjes na eerste lezing al uit elkaar lagen.'

Zie ook de Gedachtenbepaalpagina.
(Rottend Staal Online, 8-3-2004)

terug naar boven


GUMMBAH NU OOK DICHTER

Tilburg - In het Brabants Dagblad van gisteren een interview met de tekenaar Gertjan van Leeuwen alias Gummbah, die zich op instigatie van de Wintertuin nu ook op de poëzie gestort heeft. Komende vrijdag is hij als dichter mee te maken op de Nacht van het Gedicht te Goirle.

Gummbah: 'Dat poëzie serieus moet zijn, is een misverstand. Er is veel poëzie waar ik erg om kan lachen. Tonnus Oosterhoff, Frank Koenegracht, Martin Reints, Mustafa Stitou, H.H. ter Balkt. Wie een zin als 'een goddelijk rooskleurige aars, bijna als een paleis' kan verzinnen, zoals Ter Balkt, is een genie.'

Achtste Nacht van het Gedicht, 12 maart 2004, Jan van Besouwhuis Goirle. Met Gummbah (00.00u), de Tilburgse Stadsdichter Jace van de Ven, Mark Boog, Piet Gerbrandy, Peter Holvoet-Hanssen (B) e.a.. Aanvang 20.30 uur. Vanuit Tilburg CS rijdt om 19.30, 20.30 en 21 uur een gratis bus naar Goirle. Info 013-5342240. Later dit jaar verschijnt bij Uitgeverij De Harmonie Net niet verschenen, een boek met gedichten, proza en tekeningen van Gummbah. (Rottend Staal Online, 6-3-2004)

terug naar boven


POËTISCHE CLICHÉS GEZOCHT

Amsterdam - Literatuurwetenschapper Thomas Vaessens is op zoek naar poëtische clichés. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum parkeerde haar zwarte Bell 430 op zijn patio en vroeg hem de details.

Liesbeth van Dalsum: 'Thomas, schat, waar ben je nu precies op zoek naar?'
Thomas Vaessens: 'Ik ben op zoek naar veelgeciteerde, aforistische uitspraken over poezie van het type Poetry is what is lost in translation: tot cliché verworden uitspraken of definities, die in hun kernachtigheid kennelijk zo sexy zijn dat ze oneindig herhaald worden.'
Van Dalsum: 'Och, dit klinkt me wel erg abstract in de oren. Kun je een concreet voorbeeld geven?'
Vaessens: 'In Nederland hebben we natuurlijk Kloos' allerindividueelste emotie van de allerindividueelste expressie. Dat soort oneliners zoek ik - grofweg van de romantiek tot heden. Het is mij nadrukkelijk om clichés te doen.'
Van Dalsum: 'En hoe kunnen onze lezers hun clichés bij jou kwijt?'
Vaessens: 't.l.vaessens@uva.nl'
(Rottend Staal Online, 6-3-2004)

terug naar boven


DE DICHTER DES VADERLANDSVERKIEZING 2005 SOAP

Den Haag - Tatatata! De nieuwe Dichter des Vaderlandskandidaat die vandaag op de site van de Koninklijke Bibliotheek en in het NRC gepresenteerd wordt is niemand minder dan: onze medewerker Erik Jan Harmens.

Met precies één dichtbundel op zijn naam een zeer voor de hand liggende kandidaat.

Het is wel erg jammer dat op de KB-pagina's over onze gewaardeerde medewerker een wel heel merkwaardig verhaal over de geschiedenis van Slam in Nederland wordt gehouden. De rol van Amsterdam wordt zwaar overdreven, de initiatieven uit Groningen en Nijmegen die via impulsen uit Duitsland en Zwitserland het hele Poetry Slamgebeuren vanaf 2001 een landelijke impact gaven, verdwijnen in een bijzin, de eerste landelijke finale wordt foutief gedateerd en de tennisser Bart Droog uit Heerenveen worden tal van uitspraken in de mond gelegd, die hij zeker niet gedaan heeft.

Daarnaast wordt net als bij de Dideva-kandidaten Gerbrandy, Boskma en Wigman gesproken over zijn pagina bij Epibreren. Voor alle duidelijkheid: Geen van allen heeft een pagina bij Epibreren: ze hebben homepages op Rottend Staal Online. (Rottend Staal Online, 5-3-2004)

terug naar boven


POËZIESLAG EERT SIMON VINKENOOG

Amsterdam - Simon Vinkenoog, de verse Dichter des Vaderlands, is tijdens de Poëzieslag, zevende aflevering, zesde jaargang, gefeliciteerd met zijn benoeming. Vinkenoog, die bijna alle afleveringen van de Poëzieslag als voorzitter van de jury, aanwezig was, kreeg van het bestuur van de Stichting Poëzieslag een fles van zijn favoriete drank, een goede whisky. Zijn muze, luisterend naar de naam Edith Ringnalda, kreeg bij deze gelegenheid een bos bloemen aangeboden.

In zijn toespraak tot de nieuwe Dichter des Vaderlands roemde Gerard Beentjes Vinkenoogs passie voor poëzie en zijn niet aflatende ijver voor de voordracht van poëzie. Elke keer opnieuw valt zijn bereidheid op om niet alleen te luisteren naar nieuwe, jonge podiumdichters, maar ook om hen aan te moedigen tot doorgaan met het lezen van dichters en met het zoeken naar een eigen stem. Simon Vinkenoog is daarmee al meer dan vijftig jaar een voorloper geweest binnen de poëzie, van Atonaal in 1951 tot de dag van vandaag.
Bij gelegenheid droeg Beentjes het volgende vers voor om hem extra in het zonnetje te zetten:

Ode aan de dichter

   voor Simon Vinkenoog

Hier in de stad van de dichter
staat het café van de dichter

Hier stroomt het bloed van de dichter
als de dans van de dichter

Hier vlamt het vuur van de dichter
voor de vrouw van de dichter

Hier ademt de muze van de dichter
het woord van de dichter

Hier hoort het oor van de dichter
zegt het voort zo zegt de dichter

Hier op de stoel van de dichter
hoort des vaderlands dichter.


© Gerard Beentjes, 2004
(Rottend Staal Online, 5-3-2004)

terug naar boven


NIJMEGENGEDICHTEN GEZOCHT

Nijmegen - Nijmegen is volgend jaar 2000 jaar oud. Dat wordt gevierd. Met enkele anderen uit het literaire veld zit onze medewerker Victor Vroomkoning in een commissie die onder andere zorg draagt voor een Nijmegenbloemlezing die in 2005 bij Uitgeverij 521 verschijnt, onder eindredactie van Wam de Moor.

Liesbeth van Dalsum zocht de onlangs met een Zilveren Kei gelauwerde poëet op en vroeg hem hoe het vordert met deze bloemlezing.

Liesbeth van Dalsum: 'Lieve Victor, hoe vordert het met deze bloemlezing?'
Victor Vroomkoning: 'We zoeken nog een paar Nijmegengedichten, dat wil zeggen gedichten met Nijmegen in de hoofd- of bijrol, of zich afspelend in Nijmegen. Het liefst ontvangen we gedichten die al eerder gepubliceerd zijn door landelijk publicerende dichters, of ongepubliceerde Nijmegengedichten van landelijk publicerende poëten. Plaatsing wordt niet gegarandeerd.
Van Dalsum: 'Waarom niet?'
Vroomkoning: 'Omdat we alleen de beste Nijmegengedichten willen opnemen.'
Van Dalsum: 'En waar kunnen dichtend Nederland en Vlaanderen de Nijmegengedichten naar toe sturen?'
Vroomkoning: 'Naar w.demoor@inter.nl.net of naar vroomkoning@planet.nl, onder vermelding van 'Nijmegengedichten. In een gewone e-mail, zonder attachment!'
(Rottend Staal Online, 5-3-2004)

terug naar boven


WWW.DEBEZIGE BIJ.NL (2)

Montarnaud - Wanneer Hans van der Klis in Het Boekblad zegt dat de WPG-uitgeverijen die samenwerken met Boekboek.nl hun internetstrategie aanpassen, en dat De Bezige Bij als eerste met een prachtige uitgebreide eigen site kwam, dan frons ik toch even de wenkbrouwen.

Wat is er zo nieuw aan die site? Niets. Ze halen gewoon hun informatie op de site van Boekboek, net als de andere WPG-uitgeverijen doen.

Een half jaar geleden vernieuwde Boekboek.nl zijn site, en maakte sindsdien gebruik van een nieuwe database. De eerste uitgever die van de database van Boekboek.nl gebruik maakte om zijn eigen auteurs en boeken op de eigen site te presenteren, was de kinderboekenuitgever Ploegsma, met www.ploegsma.nl . Ploegsma werd spoedig gevolgd door kinderboekenuitgever Leopold, www.leopold.nl . Korte tijd daarna bracht ook Querido zijn auteurs en boeken op een eigen site, met naam QueridoKind, op www.queridokind.nl

Een verwarrende naam misschien, omdat op de site van QueridoKind niet alleen kinderboeken-auteurs en kinderboeken gepresenteerd worden, doch ook de overige auteurs van Querido. Maar Querido had al een andere, nog steeds bestaande website, met als adres www.querido.nl, vandaar dat de nieuwe website de naam 'QueridoKind' meekreeg, ook al vindt men er evengoed niet-kinderboekenschrijvers.

Ook Athenaeum-Polak & Van Gennep maakt gebruik van de gegevens van Boekboek.nl, voor hun website www.klassieken.nl . Zoekt men op die website naar informatie over een auteur, dan krijgt men dezelfde informatie voorgeschoteld die men over die auteur ook op de website van Boekboek.nl vindt.

Twee weken geleden kwam er De Bezige Bij nog bij, om gebruik te maken van de database van Boekboek voor het presenteren van hun auteurs en boeken. Ze zijn dus lang niet de eerste uitgeverij van de groep die zijn boeken onder eigen naam presenteert, en hierbij niets anders doet dan putten uit de database van Boekboek. En zeker brengen ze niets nieuws.

Een voorbeeld

Men zoekt informatie over Tommy Wieringa. Op de website van Boekboek.nl krijgt men die te zien tegen een witte achtergrond, op een website met weinig kleur, op: http://www.boekboek.nl/boekboek/show/id=3176/dbid=9762/typeofpage=30185

Wil men Tommy Wieringa liever tegen een groene achtergrond, dan kan men terecht op de website van QueridoKind, op: http://www.queridokind.nl/queridokind/show/id=44415/dbid=9694/typeofpage=40964

En wie niet van een groene achtergrond houdt, doch Tommy Wieringa liever tegen een rode achtergrond ziet, die kan terecht op de website van De Bezige Bij, op:
http://www.debezigebij.nl/boekboek/show/id=33896/dbid=9762/typeofpage=30185

Wat is nu het verschil tussen deze drie pagina's? Wat de tekst van de biografie, de foto en de bibliografie betreft: niets. Het enige verschil ligt in de kleur van de achtergrond en de omkadering.
Welk nut heeft het dan om die verschillende websites aan te houden? Voor de WPG-uitgeverijen, dat men in plaats van één deur naar hun winkel een groot aantal deuren openzet, en op die manier meer bezoekers krijgt.

Voor wie informatie zoekt over een auteur is het echter handiger om één enkele website te onthouden, die van Boekboek, omdat men alle informatie die op de websites van de afzonderlijke uitgeverijen te vinden is, daar toch ook vindt.

Ik ben benieuwd tegen welke achtergrondkleurtjes we diezelfde informatie nu nog eens voorgeschoteld gaan krijgen, wanneer ook Nijgh & Van Ditmar en De Arbeiderspers hun 'nieuwe' websites presenteren.

(Jeannine Janssens, Rottend Staal Online, 5-3-2004)

terug naar boven


BANG VOOR BEATRIX

Hilversum - In het televisieprogramma Zembla, vanavond om 21.10 uur op Nederland 3, hebben o.a. onze medewerker Gerrit Komrij, VN-voorman Kofi Annan en ex-minister Max van der Stoel het over hun angst voor Beatrix. De aflevering is getiteld 'Bang voor Beatrix', en behandelt ondermeer de afgewezen asielaanvragen van prins Claus en Prins Friso die uit angst voor de koningin in 1998 asiel zochten in Cuba, waar Fidel Castro dacht Willem de Zwijger te zijn. (Rottend Staal Online, 4-3-2004)

terug naar boven


WWW.DEBEZIGE BIJ.NL

Amsterdam/Epibreren - Uitgeverij De Bezige Bij - niet te verwarren met administratiekantoor De Bezige Bij - www.bezigebij.nl - heeft www.debezigebij.nl zeer uitgebreid.

Vorige week berichtte Hans van der Klis in Het Boekblad daarover: 'De WPG-uitgeverijen [o.a. De Bezige Bij, Querido, Balans, Arbeiderspers - RS-red] die samenwerken op Boekboek.nl passen hun internetstrategie aan. De Bezige Bij heeft een prachtige uitgebreide eigen site laten maken en is daarmee de eerste die zijn boeken nadrukkelijk onder zijn eigen naam presenteert.'

'Tot nu toe beperken de internetactiviteiten van veel zogenaamde literaire uitgeverijen die deel uitmaken van de concerns zich tot een aantal generieke sites, zoals boekboek.nl (WPG) en boekenwereld.nl (Veen Bosch & Keuning) en auteurssites. Daarmee hebben de literaire uitgeverijen een fundamenteel andere keuze gemaakt dan zelfstandige uitgeverijen zoals De Geus, Podium en Rainbow. Die zijn, net zoals verschillende kinderboekenuitgeverijen, het meer populair getinte A.W. Bruna en Athenaeum-Polak & Van Gennep, veel actiever in hun benadering.'

Het Boekblad continueert:

'Van de in Boekboek.nl samenwerkende uitgeverijen is De Bezige Bij nu de eerste die een nieuwe eigen website laat bouwen. 'Wij merkten dat veel bezoekers via www.debezigebij.nl op boekboek.nl terechtkwamen', zegt Francien Schuursma, hoofd publiciteit en promotie bij De Bezige Bij. 'De gemiddelde lezer is ook beter bekend met de naam van De Bezige Bij dan met de namen van WPG en boekboek.nl.'

De site www.debezigebij.nl bestond namelijk al jaren - al stond er niet veel meer op dan een korte geschiedenis van de uitgeverij en adresgegevens.

'Het doel van de eigen website is intensiever gebruik te maken van internet in het contact met de lezers. 'Dat doen wij bijvoorbeeld met de leesclubtips, met prijsvragen en met nieuwsberichten', stelt Schuursma. 'Het is heel prettig om zo direct te kunnen communiceren met de lezer.' De Bezige Bij heeft geen plannen om de website ook in te zetten voor verkoop van boeken, of zoals bij klassieken.nl voor de verkoop van ramsj. 'Wat we wel gaan doen is exclusief op de site 'Bij-artikelen' verkopen, zoals de poster van de groepsfoto die onlangs in het Rijksmuseum is gemaakt, de puzzel die daar net als in 1969 van wordt gemaakt en tasjes.''

Direct communiceren met de lezer? De Bezige Bij en communiceren? Tasjes, puzzels en posters verkopen, in plaats van boeken? Het wordt al gekker. Maar hiermee is het wel duidelijk waarom de auteursfoto van Bezige Bij-auteurs in alle kranten en ook op de site zelf zo onscherp mogelijk is gepubliceerd: het volk moet een poster kopen. Of liever nog, een in stukken gehakte poster die dan met veel moeite in elkaar gepuzzeld dient. Wat een waanzin!

'De kinderboekenuitgeverijen uit het WPG-concern hadden al eigen sites, maar onder de literaire uitgeverijen uit het WPG-concern is De Bezige Bij de trendsetter. De websitebouwers van WPG hebben ook nieuwe sites voor Nijgh & Van Ditmar en De Arbeiderspers op het programma staan. Dat betekent echter niet dat WPG Boekboek zal laten vallen, verzekert Ineke Boerrigter, projectleider internet bij WPG. 'Boekboek krijgt maandelijks 40.000 à 50.000 bezoekers en blijft daarom gehandhaafd als etalage. We hebben Boekboek zelf ook nog op onze jaarplanning staan om opnieuw aangepakt te worden.''

De site zelf ziet er mooi uit. Bij het auteursoverzicht is het wel vreemd dat de Rap-auteurs zijn weggestopt op een aparte index, terwijl iedereen weet dat Thomas Rap en De Bezige Bij hetzelfde bedrijf zijn, gelijk Prometheus en Bert Bakker. Natuurlijk bezoek ik niet een uitgeverijsite om eventueel een boek te kopen - dat ziet De Bezige Bij heel goed in (????). Maar wat als ik nu een leuke poster van Serge van Duijnhoven wil bestellen, of een tasje van J.A. Deelder? Of een puzzel van Tommy Wieringa?

Op de auteurspagina's kom je die mogelijkheden niet tegen. En wat als ik nu eens niét wil puzzelen met Tommy Wieringa, maar hem wil boeken voor een optreden? Ook daarin is www.debezigebij.nl niet behulpzaam. Links naar betrouwbare homepages van de schrijvers ontbreken bij Wieringa en Deelder. Bij Van Duijnhoven wordt verwezen naar een niet in werking zijnde site en - maar misschien komt dat nog - op www.google.com duiken de nieuwe Bezige Bij-pagina's niet op. Waarmee in mijn optiek ook deze spectaculair vernieuwde uitgeverijsite voornamelijk gebakken lucht is.
(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 4-3-2004)

terug naar boven


WINTERNACHTEN OVERZEE

Paramaribo - Op de historische binnenplaats van Fort Zeelandia, een gebouw met een voor Suriname tragisch verleden, is het internationale literatuurfestival Winternachten overzee - '1001 identiteiten' geopend. Er was een gevarieerd programma neergezet, aangekondigd door Arlette Codfried van Schrijversgroep '77, met schrijvers uit verschillende landen die uit hun werk voordroegen voor het naar schatting 450-koppige publiek. De luisteraars vormden een mooie mix van Surinamers, toeristen en Nederlandse stagiaires.

Vele talen kwamen voorbij en de Nederlandse vertaling werd strak tegelijkertijd gebeamd. Te horen waren het Papiaments van de Curaçaose dichter Gibi Bacilio, het Bahasa Indonesia van de Indonesische dichter Sitok Srengenge, het Nederlands van Ronald Giphart en Joke van Leeuwen en het Sranan van in dit geval zangeres Denise Jannah.

Jannah heeft muziek gecomponeerd op het werk van diverse dichters zoals Trefossa (de eerste Surinaamse dichter die in het Sranan publiceerde, in 1957), Gerrit Komrij, Orlando Emanuels en Slory. Haar show werd zeer gewaardeerd door het publiek. Hoewel het de aandacht voor het woord behoorlijk weghaalde en het de gedichten tot liederen maakte, was het een vakkundig en persoonlijk gebracht optreden.

Rappa en Guillaume Pool brachten hun verhalen met veel humor. Dat deed ook Joke van Leeuwen. Zij droeg gedichten vor die geïnspireerd waren op haar emigratie op haar dertiende naar Brussel en handelden over de taalverwarring die daaruit ontstond. Veel humor ook in Ronald Gipharts voordrachten uit Gif en Ik ook van jou, en in zijn uitleg over de uitnodiging van de festivalorganisatie: 'Ze wilden een echte macamba/bakra (Papiaments/Sranan voor witte) voor 1001 identiteiten. Daarom sta ik hier'.

De door dansgroep Tandavi met begeleiding van djembé en tablan gedanste gedichten van Slory en Shrinivasi zorgden voor de nodige afwisseling. Met Cynthia McLeods uitleg over het gebruik van feiten waarbij fictie niet nodig is en Srengenge's serieuze gedichten met waarschuwing was de opening een mooie mix van diverse talen en genres die goed werd ontvangen door een enthousiast publiek.

Een kleine kanttekening kan gezet worden bij het feit dat de schrijvers/dichters tot de oudere garde kunnen worden gerekend. Jammer is dat er geen selectie uit het komende programma is gemaakt om de bezoekers voor dat programma te enthousiasmeren waarbij de jongere garde uit Suriname zelf meer aan bod komt. Daarentegen is het programmaboekje erg duidelijk en kan een ieder na deze opening zijn eigen keuze maken. (Hanne Suuter, Rottend Staal Online, 4-3-2004)

terug naar boven


VERJAARDAGSGESCHENKEN VOOR KOMRIJ

Culemborg/Rotterdam - Het Boekblad bericht vandaag dat 'ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de voormalige Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij op 30 maart De Bezige Bij drie bijzondere uitgaven uitbrengt: een herziene en vermeerderde editie van Alle gedichten tot gisteren, een gebonden heruitgave van Verwoest Arcadië en Het fabeldier dat Komrij heet, een beschrijving van het leven van de auteur van de hand van Onno Blom, die daarvoor inzage kreeg in ongepubliceerd materiaal, foto's en archieven van de schrijver. Het eerste exemplaar van dat laatste boek wordt op 26 maart door Blom aan Komrij overhandigd bij de opening van de Komrij-tentoonstelling in het Letterkundig Museum.'

De onlangs overleden tv-maker Jop Pannekoek wilde in verband met Komrij's 60ste verjaardag een portret van de jarige maken. 'Het Letterkundig Museum wilde de film graag meefinancieren en vertonen op de tentoonstelling van 2004. (...). Een scenario was in de maak, er was interesse van een zendgemachtigde en Komrij had zich enthousiast betoond. Tot Vrij Nederland-medewerker Onno Blom, samensteller van de tentoonstelling, ineens bedacht 'zelf ook iets met televisie' te willen doen en het onderwerp claimde, niemand daar iets in zag en het hele plan werd afgeblazen,' zo meldt de Rotterdamse site www.rotterdam010.nl.

De bevolking van Epibreren feliciteert bij deze onze medewerker Komrij met zijn 60ste verjaardag, al is het natuurlijk nog wel wat voorbarig. (Rottend Staal Online, 3-3-2004)

terug naar boven


STOPT AMICAAL TAALGEBRUIK!

Epibreren - Vandaag werd een onzer redacteuren wederom geconfronteerd met het amicale taalgebruik dat bij voortduring opduikt in interviews met dichters. Het tenenkrullende gebruik van bijvoorbeeld 'Gerrit', 'Esther', 'Huub' of 'Simon' in berichten over dichters is buitengemeen publieksonvriendelijk, omdat het wijst op het hoge incrowd-gehalte van de onderhavige tekst.

Bovendien is het erg verwarrend, want wie is 'Simon'? Vinkenoog of Carmiggelt? En 'Gerrit'? Bakker, Komrij of Achterberg? En 'Tjitske'? Mussche of Jansen? En ga zo maar door.

Vandaar dat de redactie de verzamelde dichters, poëzietijdschriftmakers en poëzieradioredacteuren verzoekt om het gebruik van voornamen per onmiddelijke ingang te staken. (Rottend Staal Online, 3-3-2004)

terug naar boven


PAUS VERKOOPT MEER DAN MILJOEN DICHTBUNDELS

Vaticaanstad/Amsterdam - Van de poëziebundel Romeinse triptiek van Karol Wojtyla, zoals paus Johannes Paulus II voor de burgerlijke stand heet, zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren in omloop. Alleen al in zijn geboorteland Polen zijn er 600.000 exemplaren van gedrukt.

Dat heeft Libreria Vaticana, de uitgeverij van het Vaticaan, dinsdag laten weten. De bundel is in twintig talen verschenen. In Nederland kwam Romeinse triptiek vorig najaar uit in een oplage van 2000 exemplaren. Daarvan zijn er ruim 1250 verkocht, aldus uitgeverij De Prom.

'Voor een dichtbundel is Romeinse triptiek goed verkocht, maar voor een boek van de paus niet denderend', zei een redacteur van De Prom. Van de paus zou dit voorjaar ook de bundel Mystieke poëzie verschijnen, maar de uitgave daarvan is wegens ziekte van vertaler Gerard Rasch voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Een Poolse studio werkt aan een tekenfilm van 45 minuten naar aanleiding van Romeinse triptiek. In die bundel laat de paus onder meer zijn dichterlijke oog rondgaan in de Sixtijnse kapel in het Vaticaan, waar hij in 1978 tot paus werd gekozen en waar de kardinalen na zijn dood zijn opvolger zullen kiezen. De literair aangelegde Wojtyla heeft behalve poëzie ook toneelwerk op zijn naam staan. (ANP/Rottend Staal Online, 3-3-2004)

terug naar boven


HET GROTE MARGREET SCHOUWENAAR-INTERVIEW

Epibreren - Naar aanleiding van een bizarre correspondentie in de recentste Poëziekrant (zie de Rottend Staal Online van 15-2-2004) stapte onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum in haar plichéroze Mazda 626 en reed naar Margreet Schouwenaar. De dichteres, die eerder gretig had ingestemd met een interviewverzoek, was echter niet erg spraakzaam.

Liesbeth van Dalsum: 'Geachte mevrouw Schouwenaar. Omdat ik al vanaf Piet Gerbrandy's recensie (13-10-2000) van uw boek Talen naar de val de zaak volg was ik ietwat verbaasd in de recentste Poëziekrant (2003/#6) de correspondentie tussen Gerbrandy en Remco Ekkers te lezen, waarin nu ook Ekkers (na Jan Kuijpers) erkende dat u naar aller waarschijnlijkheid Weloverwogen en onopgemerkt gebruikt hebt als basis (of belangrijk ingrediënt) voor een behoorlijk aantal gedichten in Talen naar de val. Mijn eerste vraag is derhalve: waarom blijft u dit ontkennen?'
Margreet Schouwenaar: '...'
Van Dalsum: 'Volgens Gerbrandy was er vóór de recensie - die u omschreef als een 'naar stuk' - niets tussen u beiden gebeurd, Mijn tweede vraag is daarom: Wat heeft u tegen Piet Gerbrandy en waarom?'
Margreet Schouwenaar: '...'
Van Dalsum: 'En tot slot, vraag drie: wanneer mogen we uw volgende bundel verwachten en wat is de titel?'
Schouwenaar: '...'
Van Dalsum: 'Nou, dank u wel voor uw heldere antwoorden. Vooral uw nieuwe boektitel is zeer verrassend en hoogst origineel gevonden.'
(Rottend Staal Online, 3-3-2004)

terug naar boven


LITERAIRE WANDELING DOOR ARNHEM

Arnhem - Binnenkort verschijnt het boek Van Jan Cremer tot Herman Koch; een literaire wandeling door Arnhem, waarin ook een aantal dichters figureert. Van Anneke Brassinga, Herman Brood, Tom van Deel, Johnny van Doorn, Jan Greshoff, Jan H. de Groot en Marc Kregting tot E.J. Potgieter, Hélène Swarth en Willem van Toorn. In het boek ook een tot nu toe onbekend eerbetoon van een nog jonge Cornelius Bastiaan Vaandrager en Hans Verhagen aan Jan Cremer.

Op de achterzijde van een foto van Jan Cremer trof onze medewerker Arnold Jansen op de Haar, tevens schrijver van Van Jan Cremer tot Herman Koch, een zeldzame tekst aan: 'Jan Cremer Fenklup opgericht. Naast de bewonderingscentra voor zingende en voetballende idolen bezitten we thans ook een fanclub voor de Haagse barbarist en kunstvijand nr:I Jan Cremer. Opgericht door Cornelis Vaandrager uit Rotterdam en Hans Verhagen uit Vlissingen. De fans zullen maandelijks een officiëel [sic] orgaan ontvangen gevuld met roddel en poëzie van bekende jonge dichters en eveneens een gesigneerde foto van het verffenomeen. Verdere plannen, pelgrimages naar Cremers geboorte- woon en werkplaats te Den Haag.'

De foto stamt waarschijnlijk uit 1956 of 1957. Het opschrift op de achterzijde vermeldt verder 'Cremer, ongeveer 3 jaar gelden toen hij heel eenzaam in een sousterrain [sic] in de Parkstraat te Arnhem woonde en daar zijn schildersatelier had.'

Arnold Jansen op de Haar: 'Dat betekent waarschijnlijk dat de tekst op de achterzijde uit 1959 of 1960 stamt. Overigens komt de foto met tekst uit de literaire nalatenschap van de schrijver C.C.S Crone en werd beschikbaar gesteld door zijn zoon Frans.'

Het boek wordt op 10 maart gepresenteerd in de Arnhemse bibliotheek aan de Koningstraat om 16.30 uur. Arnold Jansen op de Haar overhandigt dan het eerste exemplaar aan Koos van Zomeren. (Rottend Staal Online, 3-3-2004)

terug naar boven


ADRIAAN JAEGGI KOKKERELT IN PAPAUL (2)

Amsterdam - Vol verwachting keek de bevolking van Epibreren gisteren naar het Varaprograma Papaul om te zien hoe Rottend Staal- medewerker Adriaan Jaeggi het er al kokkerellend vanaf zou brengen. Maar hoe men ook keek, hoe minder Jaeggi men zag.

Een woedende Liesbeth van Dalsum belde direct na de uitzending Jaeggi op om te vragen wat er gebeurd was. Jaeggi: 'Sorry, pardon, Papaul z'n schuld: "A
driaan, koken, praten over zijn nieuwe boek? Niet vanavond, maar MORGEN! WOENSDAG!"'

Ïnmiddels is het morgen en woensdag en vol verwachting zal de eilandbevolking om 19.00 uur naar Nederland 3 staren. (Rottend Staal Online, 3-3-2004)

terug naar boven


EEN NIEUW SAMENWERKEND DICHTERSVERBAND

Epibreren - In de afgelopen tien jaar vroeg de kernredactie van Rottend Staal zich vaak af waarom niet meer dichters, al dan niet met muzikanten, kozen voor nauwe samenwerking. Er waren wel kortstondige samenwerkingsverbanden, zoals de Sprooksprekers (met o.a. Serge van Duijnhoven en Olaf Zwetsloot), het Donskoy Ensemble (met o.a. Tommy Wieringa en Arjan Witte) en Gewassen (met Tsead Bruinja en Sieger M. Geertsma), maar geen van alle was een lang leven beschoren.

Vandaar dat de redactie uiterst blij is met De Residentie, een nieuwe vierkoppige dichtformatie die opereert vanuit de hoofdstad. En die daarmee naast D.O.M., Het Venijnig Gebroed en De Dichters uit Epibreren de vierde ter redactie bekende actieve en enthousiaste dichtformatie is. (Rottend Staal Online, 2-3-2004)

terug naar boven


TIEN JAAR DICHTERS UIT EPIBREREN

Epibreren - Op zaterdag 27 maart 2004 is het precies tien jaar en één dag geleden dat De Dichters uit Epibreren ontstonden. Reden voor het gezelschap een feest te geven, en wel om 22.00 uur in de Puddingfabriek, Viaductstraat 3a Groningen (naast Hereviaduct).

Tijdens dit feest zal de langverwachte cd 'Wei Epibreren' gepresenteerd worden. Recensie-exemplaren zijn vanaf komende maandag op te vragen bij Uitgeverij Passage.

Toegangskaarten voor het gratis toegankelijke feest zullen op het Boekenbal, volgende week dinsdag, gedistribueerd worden onder belangstellenden. Leden van de fanclub, Rottend Staal-medewerkers en het personeel van de uitgeverij mogen zich zonder kaartje op het feest vervoegen.

Cadeautip: géén bloemen. (Rottend Staal Online, 2-3-2004)

terug naar boven


WILT U STOPPEN MET STEMMEN, S.V.P.?

Epibreren - Nog steeds willen mensen hun stem uitbrengen voor een nieuwe Dichter des Vaderlands. Hoewel de inmiddels ontbonden stemcommissie deze stemdwang apprecieert moeten we deze mensen voorlopig teleurstellen: de stembus sloot vorige week zondag en Simon Vinkenoog is inmiddels verkozen tot tweede Dichter des Vaderlands.

De verkiezingen voor de volgende Dideva vinden eerst eind 2004 plaats. Tot die tijd kunnen de gedachten over wie of wat de volgende Nationale Dichter zou moeten worden bepaald worden op de interactieve Gedachtenbepaalpagina, waar ook een actueel overzicht te vinden is van wie wel wil en wie niet. (Rottend Staal Online, 2-3-2004)

terug naar boven


MEER NIEUWS VAN GENE ZIJDE

Eindhoven - Wat veel mensen al dachten lijkt bewaarheid: het jong gestorven zoontje Mickey van Boudewijn Büch, beschreven in De kleine blonde dood, is naar aller waarschijnlijkheid niet de zoon van de overleden dichter/schrijver en is niet gestorven en gecremeerd: het knaapje leeft.

Büch-biograaf Frans Mouws beschrijft in zijn binnenkort te verschijnen boek Weg uit Wassenaar (Aspekt) zijn onderzoek naar de waarheid achter de fictie van Büch. Hij ontmoet in Leiden Bernadette Gallis, een vroegere liefde van Büch, die hem het verhaal over het zoontje vertelt.

De Gelderlander: 'Volgens Büch zou hij een zoontje hebben gehad bij een vrouw in Den Haag, een zekere Marianne die samenwoont met ene Coen. In 1976 belandt het jongetje in het ziekenhuis, raakt in coma, overlijdt en wordt gecremeerd.

Büch is er kapot van. Bernadette vindt het echter vreemd dat zij en geen van de vrienden van Büch bij de crematie aanwezig mochten zijn.

Bernadette helpt Frans Mouws de geboortedatum en de volledige namen van het zogenaamde zoontje van Büch te achterhalen, waarop Mouws zich tot de burgerlijke stand in Den Haag wendt en de bevestiging krijgt dat de betreffende persoon nog leeft.

Mouws belt hem en krijgt hem aan de lijn. Hij blijkt te zijn geboren op 23 april 1970 en is allerminst gecremeerd, waarmee het mysterie rondom De kleine blonde dood, dat veel fans van Büch bezighoudt, is ontraadseld. Volgens de burgerlijke stand is hij niet de zoon van Büch, maar gewoon van Marianne en Coen. Hijzelf gaat daar ook vanuit. Zijn moeder is inmiddels overleden. Zijn vader wil geen commentaar geven op de affaire.' (Rottend Staal Online, 2-3-2004)

terug naar boven


NOG MEER ONGEPUBLICEERDE HANS WARREN-GEDICHTEN

Amsterdam - De makers van de Hans Warren Homepage berichtten: 'De bron met ongepubliceerde gedichten van Warren is voorlopig nog niet opgedroogd. We waren vorige week bij de presentatie van het nieuwe Geheim Dagboek en daar las Molegraaf twee onbekende gedichten uit de nalatenschap van Hans Warren voor én bovendien kregen alle bezoekers nog een derde ongepubliceerd gedicht getiteld 'Februari' mee naar huis.'

Verslagen van de presentatie én van de rare kranten- en tijdschriftartikelen over het recentste Dagboek zijn te lezen op de site. (Rottend Staal Online, 1-3-2004)

terug naar boven


DE DIKKE KOMRIJ (126)

Culemborg/Amsterdam - Het Boekblad bericht vandaag: 'In de tweede druk van de Dikke Komrij zijn na protest van de auteur twee liedjes van Joop Visser geschrapt. Uitgeverij Bert Bakker heeft in de nieuwe editie, die al in herdruk is verschenen, twee extra bijdragen van Willem Wilmink opgenomen.'

Waarmee de Dikke Komrij dus zijn vijftiende druk beleeft. De veelbesproken versies (gebonden en paperback) van 28 januari 2004 waren de 'dertiende en veertiende herziene en vermeerderde druk'.

Visser gaat op zijn site nogal tekeer, maar juridische stappen had hij niet ondernomen (zie de Rottend Staal Online van 24-2-2004) tegen de ongevraagde opname van twee van zijn werken.

'Volgens hoofdredacteur Job Lisman van Bert Bakker zijn de twee bijdragen van Visser wegens 'miscommunicatie' in De Dikke Komrij terecht gekomen. 'Juridisch is het wel toegestaan om ze in de bloemlezing te publiceren, zo bleek na overleg met de bedrijfsjurist. Maar als een auteur er zo'n moeite mee heeft dan houden we daar rekening mee, ' aldus Lisman.

De gebonden editie van 4000 exemplaren was binnen tien dagen uitverkocht, en is anderhalve week niet leverbaar geweest. Dat heeft volgens Lisman niet te maken met het feit dat de uitgeverij twee nieuwe bijdragen van Wilmink moest opnemen, maar met de omvang van de uitgave. De eerste druk van de paperback van De Dikke Komrij, met daarin nog de twee liedjes van Visser, is nog niet uitverkocht.

Lisman is erg tevreden met het succes van De Dikke Komrij. 'Dat de gebonden editie binnen tien dagen was uitverkocht, hadden we niet verwacht.'' (Rottend Staal Online, 1-3-2004)

terug naar boven


ADRIAAN JAEGGI KOKKERELT IN PAPAUL

Amsterdam - Morgen, dinsdag 2 maart, is in het Varaprograma Papaul te zien hoe onze medewerker Adriaan Jaeggi het er al kokkerellend vanaf brengt. Dit mede gezien de verschijning van zijn nieuwe verhalen- en columnsboek Luxeproblemen, begin april. (Rottend Staal Online, 1-3-2004)

terug naar boven


ROTTEND STAAL BREEKT WEER RECORD

Epibreren - In februari 2004 deden 10.920 bezoekers de Rottend Staal-nieuwspagina aan. Waarmee het vorige record van 5297 (januari 2004) ruimschoots overtroffen is.

Het hoge lezersaantal van februari is zonder twijfel veroorzaakt door de Dichter des Vaderlandsverkiezing, en in mindere mate door de Dikke Komrij-berichtgeving.

Rottend Staal Online is hiermee na Meander het best gelezen poëzietijdschrift van het taalgebied. Meander wordt eens in de twee weken naar ongeveer 6000 abonnees verzonden.

Onze vaste lezers zal het opgevallen zijn dat de hoofdteller, links van deze pagina, de afgelopen week dagelijks meer dan 1000 bezoekers registreerde. Dit wordt veroorzaakt door een ombouw van de honderden afzonderlijke pagina's, die nu, indien opgevraagd via zoekmachines, binnen de frames links en boven verschijnen. Bezoekers van die afzonderlijke pagina's werden voorheen niet geregistreerd. (Rottend Staal Online, 1-3-2004)

terug naar boven


A CAPELLA-PROGRAMMA OP TEKSTEN DRS. P

Arnhem - In een uitverkocht Posttheater is zaterdagavond het theaterpprogramma P Capella, dat geheel is opgebouwd uit gedichten van Drs. P, in première gegaan. Vier zangers van de groep Mezzo Macho zingen de door de dichter zelf getoonzette gedichten en touren ermee door het land. En passant verkopen ze de cd Mezzo Macho zingt Drs. P.

In de Gelderlander van vandaag een recensie van de première. De voorstelling is nog te zien in o.a. Vlissingen (4-3), Sassenheim (6-3), Hoofddorp (10-3), Laren (16-3), IJsselstein (17-3), Nijmegen (
18-3) en op 17 andere data.
(Rottend Staal Online, 1-3-2004)

terug naar boven


ARTHUR RIMBAUD-EXPOSITIE IN BRUSSEL

Brussel - In het Paleis voor Schone Kunsten is vrijdag de expositie Arthur Rimbaud 'Une Saison en enfer' geopend. Dit vanwege het honderdenvijftigste geboortejaar van de dichter. Te zien zijn persoonlijke documenten, nooit eerder aan het publiek getoond: tekeningen, archiefmateriaal, brieven en gedichten.

Deze tentoonstelling wordt aangevuld door een programma van lezingen, debatten, ateliers, concerten en voorstellingen. Tot 16 mei 2004 te bezichtigen. (Rottend Staal Online, 1-3-2004)

terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van 22-2 t/m 29-2-2004
het nieuws van 20-2 t/m 21-2-2004
het nieuws van 19-2-2004
het nieuws van 16-2 t/m 18-2-2004
het nieuws van 14-2 t/m 15-2-2004
het nieuws van 12-2 t/m 13-2-2004
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.