De Residentie †

      laatste update 10 december 2004


     Previous Home Next

biografie Weerbericht, 2004 contact
     

De Residentie bestaat niet meer. De groep verzorgde haar laatste optreden bij het Wintertuinfestival in Nijmegen, november 2004

BIOGRAFIE

De Residentie is ontstaan op een mooie zomerse dag in augustus 2003, toen Mohs Volke, Tom Zinger, Karlijn Groet en Lucas Laherto Hirsch hadden besloten dat het misschien wel een leuk idee zou zijn om eens met elkaar op het podium te kruipen i.p.v. ieder afzonderlijk. De leden van de Residentie hebben elkaar rond november van het jaar 2002 ontmoet in het welbekende dichtcafé 'Festina Lente' te Amsterdam. Wat bindt hen? Ten eerste, een grote passie voor poëzie, ten tweede, de grote verschillen tussen hun dichtstijlen en opvattingen over de poëzie in het algemeen en als laatste, de vriendschap die er is ontstaan tussen deze vier individuen. Ook zijn ze alle vier in staat om hun poëzie driedimensionaal te laten zijn. De dichters schromen niet om hun ziel bloot te leggen op papier en het podium. Er wordt dan ook zelden gedicht over zaken die niet persoonsgebonden zijn. De poëzie wordt van binnenuit over de lezers en de luisteraars uitgestort. Begin 2004 is Pom Wolff toegevoegd aan De Residentie. Een hand is niets zonder de vijfde vinger en nu kan De Residentie echt een vuist maken.


De Residentie in huidige samenstelling: vlnr Lucas Laherto Hirsch, Karlijn Groet, Tom Zinger, Pom Wolff en Mohs Volke. © Koen van Rossum, 2004.

Mohs Volke wordt in de wandelgangen ook wel eens de magiër of de sjamaan van de Residentie genoemd, Tom Zinger de ongekroonde bluesdichter, Karlijn Groet, de vrouw, de moeder, of de vriendin die je liever niet of wel hebt, aangezien haar waarheden echt pijn doen en Lucas Laherto Hirsch het kleine kind dat kan kijken als een kind en formuleren als een volwassene. Pom Wolff is in staat om het publiek te vervreemden met zijn bezwerende poëzie. Vijf individuen, vijf stijlen, vijf vrienden, en één passie.


De Residentie in eerste vierkoppige samenstelling: links Tom Zinger, boven Lucas Laherto Hirsch, rechts Mohs Volke en onder Karlijn Groet. © Jessica Fraenk, 2004.WEERBERICHT:

Een zomerse donderwolk, ontstaan op een zonnige dag in augustus 2003 aan de vijver in het Vondelpark. Windrichting onduidelijk, wel afkomstig uit de vier windstreken. Een schipperskindwind, une force feminine, magische geladenheid en een hogedrukgebied vol verbazing. En het weerbericht? Kom het zelf voelen.


© De Residentie, 2004

CONTACT

Lucas Laherto Hirsch: laherto@hotmail.com

&

Karlijn Groet: groetyes@yahoo.com

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© De Residentie/Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.