POËZIE IN AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZING

Londen - The Guardian bericht over het gebruik van poëzie in de campagne van presidentskandidaat John F. Kerry. In tegenstelling tot George W. Bush is hij zelf niet aan het dichten geslagen, maar gebruikt een gedicht van de onlangs overleden dichter Langston Hughes (1902-1967).
(Rottend Staal Online, 30-7-2004, met dank aan www.placesforwriters.com)

terug naar boven

HARRIET LAUREY OVERLEDEN

GPD - De dichteres en kinderboekenschrijfster Harriët Laurey is zondag 25 juli op 79-jarige leeftijd in haar woonplaats Lage Mierde overleden. Harriët Laurey werd op 20 december 1924 in Eindhoven geboren. Ze groeide op in Brabant, werkte als secretaresse in Amsterdam en woonde na haar huwelijk in Haarlem. Ze debuteerde als dichteres in 1945 met het gedicht 'Laatste gebed' (in 'De Nieuwe Eeuw') maar werd na 1955 vooral bekend als schrijfster en vertaalster van sprookjesachtige kinderboeken voor veelal jonge kinderen.

Laurey won liefst twee keer de CPNB-prijs voor het Kinderboek van het Jaar (de latere Gouden Griffel). De eerste keer in 1959 met het boek Sinterklaas en de struikrovers en in 1970 met Verhalen van de spinnende kater. Als schrijfster had ze meer dan tachtig publicaties op haar naam staan. (Rottend Staal Online, 30-7-2004)

terug naar boven


MEDEWERKER SPEELT LEENTJEBUUR

Epibreren - Chantalle Rozenvoet, dat weten maar weinig lezers van Rottend Staal, is geboren in Utrecht. Iedere vrijdag bezoekt ze haar ouders. Die bewaren alle doordeweekse nummers van haar lijfkrant Utrechts Nieuwsblad en Chantalle neemt die na thuiskomst op het eiland altijd nauwgezet door. Vanmiddag zag ze een beetje pips toen ze weer op het eiland terugkwam. Jacob Griephonger – al sinds zijn aanstelling op Epibreren heimelijk verliefd op Chantalle – vroeg bezorgd wat eraan scheelde.

Chantalle: 'Vorige publiceerde Ingmar Heytze zijn eerste vrijdagse gedicht in het Utrechts Nieuwsblad. Daarin gebruikte hij de zin: "Als ik boven op de dom kom." Bijna iedere Utrechter zal die herkennen: hij is namelijk uit een liedje van Rijk de Gooyer. Vandaag gebruikte hij de regel: "Ik droeg nog kleine kleren." Die zullen minder Utrechters herkennen. Hij is namelijk van Martinus Nijhoff. Beide keren deed Ingmar Heytze dat zonder bronvermelding. En dat is toch niet netjes. Bovendien waren het allebei nogal matige gedichten, en als hij dan regels van andere dichters gebruikt lijkt het net of hij zijn eigen werk een beetje wil oppompen.'

Jacob Griephonger legde zijn arm om Chantalle heen en zei: 'Dat is niet netjes, nee. Maar hij zal er ongetwijfeld een goede reden voor hebben. Geen inspiratie. Een regel die nog moest worden gevuld. Of anders heeft hij gewoon gedacht: de lezers van het Utrechts Nieuwsblad zijn zo dom, die merken dat toch niet.'
Chantalle Rozenvoet keek peinzend voor zich uit. Ze was er nog niet helemaal uit. (Rottend Staal Online, 30-7-2004)

terug naar bovenDICHTERS IN DE PRINSENTUIN: DE AVOND

Groningen/Assen - Poëzie in de Groninger Prinsentuin, een poëziewandeling door Groningen, heb je daarna nog zin om een praatprogramma bij te wonen over poëzie in een boekhandel? Zo’n 35 mensen beantwoordden die vraag met een stellig 'ja'en togen gisteravond naar Athena's Boekhandel om daar te luisteren naar Marije Langelaar en onze medewerkers Jan Baeke, Maurice Buehler en Kasper Peters.

Een introductie van onze medewerker Tsead Bruinja maakte duidelijk wat de bedoeling was: in koppels van twee zouden de dichters elkaar gaan interviewen. Baeke en Langelaar vormden Koppel 1 en Buehler en Peters Koppel 2. Het enige wat nog ontbrak was een quizmaster, zullen we maar zeggen.

Koppel 1 was een zachtmoedig stel dat besloten had hun gedichten voor zich te laten spreken – ze hadden gedichten uitgezocht die 'op elkaar reageerden' – en toch vooral te praten over het creatieve proces. Ook al leidde dit tot mooie uitspraken – Langelaar gaat 's morgens achter haar PC zitten, tikt er dan vrijelijk op los om daarna 'de anarchie op het beeldscherm zacht neer te knuppelen' en Baeke loopt al een tijdje rond met een zin van een mobiele beller op straat die hij graag in een gedicht wil verwerken: 'dit voelt op zich nog niet echt verkeerd'– het koppel bleef toch vooral erg aardig voor elkaar en zonder concrete voorbeelden van hoe hun creatieve proces leidde tot de gedichten in hun bundels was het allemaal wat te abstract.

Nee, dan Koppel 2. Heftig grinnikend kwamen zij ter tafel om daar mee te delen dat ze al uren samen gepraat hadden. Peters bleek Buehlers werk besproken te hebben met zijn cliënten in de Mesdagkliniek die het gedicht 'Water hamert de goten' het mooist vonden. Zowel Buehler als Peters gaven meteen aan wat ze treffend of verbazingwekkend vonden in het werk van de ander. Zo weten we nu dat Peters van een stevig slotakkoord houdt in een gedicht, terwijl Buehler niet bang is om gedichten 'te laten leeglopen'. En dat Peters vermoeden dat in Buehlers gedicht 'Grasaap te water' het hele gedicht om de derde strofe is gebouwd bij aandringen juist bleek. Kijk, daar kunnen wij als publiek wat mee. Zeker als het gedicht daarna voorgedragen wordt.

Was er ook nog iets dat Koppel 1 aan Koppel 2 koppelde? Jawel: beiden hadden het over om hun werk heen lopen. Ze lopen alle vier graag om de woorden, zinnen en beelden heen die ze bedenken om te kijken wat ze met elkaar doen.

En wat deed het publiek? Ze klapten hard en dronken net als uw verslaggever nog een door Athena's beschikbaar gesteld glaasje wijn.
(Willem Groenewegen, Rottend Staal Online, 30-7-2004)

terug naar boven


MEDEWERKER SPINT GAREN BIJ KOMKOMMERTIJD

Epibreren - Het plan van onze medewerker Karel ten Haaf om op aanvraag mensen in zijn nieuwe roman Stinkende Heelmeesters te verwerken is massaal door de media opgepikt. Zo is hij vanmiddag op de nieuwszender Radio 1 over het project aan het woord (tussen 15.30 en 16.00 uur ter lengte van 5 à 10 minuten), berichtte ook de treinkrant Spits! over zijn voornemen en wordt hij overstelpt door e-mails van mensen die graag in zijn boek willen figureren.

De vraag rijst natuurlijk of onze medewerker zich realiseert dat elke laaglander wel in een boek een prominente rol zou willen hebben. Dus het gevaar bestaat dat circa zestien miljoen mensen hem benaderen. Als dat maar goed gaat...

De Rottend Staal-redactie heeft hem inmiddels aangeraden vooral ook wat poëzie in het boek te verwerken, opdat we de berichtgeving over deze komkommertijdstunt ook buiten de komkommertijd (dagprijs vandaag plus 0,29) kunnen continueren.

Ten Haafs uitgever, de heer Scheepstra van uitgeverij Passage heeft zich voorzichtig positief uitgelaten over het al dan niet daadwerkelijk uitgeven van dit boek: 'Uiteraard heeft Uitgeverij Passage de intentie dit boek uit te gaan geven. Maar eerst 'Bokkenvla' maar....'

Waarmee hij doelt op een ander boek van Ten Haaf, dat in het najaar zal verschijnen.
(Rottend Staal Online, 29-7-2004)

terug naar boven

VERHOOR ALFRED SCHAFFER ONLINE

Kaapstad - Het verhoor dat Elisabeth Lockhorn onze medewerker Alfred Schaffer afnam en dat enkerle weken geleden in Vrij Nederland werd afgedrukt is nu ook online te lezen op de site van het tijdschrift.
(Rottend Staal Online, 29-7-2004)

terug naar boven

RAADSELTJE IN BN/DE STEM

Breda - 'Rara, wie is die vriendelijke opa?' luidde de vraag in BN/De Stem bij een foto van een schilderij van een onzer medewerkers. Voor wie het echt niet weet - het juiste antwoord staat onder de foto vermeld.
(Rottend Staal Online, 28-7-2004)

terug naar boven

BRUGGEPOÉSIE 2004

Brugge - Als vervolg op BruggePoésie 2002 en in het raam van 'Rijsel en Genua culturele hoofdsteden 2004' (hmm? - waarom dan te Brugge?) wordt van 23 september tot 25 september 2004 een internationaal poëziefestival georganiseerd in Brugge. Artistiek directeur is, net zoals in 2002, Claudio Pozzani, organisator van grote poëziefestivals in Genua, Helsinki, Lodève, Parijs en München.

Na de succesvolle start in 2002 volgt van 23 september tot 25 september 2004 de tweede editie van het West-Vlaams internationaal poëziefestival BruggePoésie 2004. Tijdens deze poëziedagen in Brugge komen een aantal West-Vlaamse dichters zelf aan het woord. Ditmaal werd gekozen uit de 18 laureaten van de Prijs Poëzie van de Provincie West-Vlaanderen sedert 1955 en de West-Vlaamse laureaten van de Interprovinciale Prijs Poëzie.

Naast de West-Vlamingen zijn ook dichters uit Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Ierland en China geprogrammeerd. De komst van de absolute wereldtopper en Nobelprijswinnaar Breyten Breytenbach is een primeur voor België. Verdere namen die nu bekend zijn: Hugo Claus, Michel Deguy, Edoardo Sanguineti, Peter Verhelst en Maram all Massri
.
Voor informatie over het volledige programma BruggePoésie 2004 kunt u terecht bij het Provinciaal Informatiecentrum op het telefoonnummer 0800 20 021
(Rottend Staal Online, 28-7-2004, met dank aan KKunst.com)

terug naar boven


ZEVENDE DICHTERS IN DE PRINSENTUIN-FESTIVAL

Groningen - Morgenmiddag begint in de Groninger binnenstad het zevende Dichters in de Prinsentuin-festival. Reden voor het Dagblad van het Noorden om de huidige organisatoren Roos Custers en Arjen Nolles te interviewen.

Op het festival, waarbij meer dan zeventig dichters voordragen, dragen onze medewerkers Ali Albazzaz, Mowaffk Al-Sawad, Jan Baeke, Bas Belleman, Jurre van den Berg, Tsead Bruinja, Maurice Buehler, Daniël Dee, André Degen, Job Degenaar, Bart FM Droog, Sieger M. Geertsma, Wouter Godijn, Willem M. Groenewegen, Karel ten Haaf, Petra Else Jekel, Gertjan Laan, Frederik Lucien de Laere, Jane Leusink, Annelieke van Mens, Hanz Mirck, Thomas Möhlmann, Max Niematz, Ronald Ohlsen, Fred Papenhove, Kasper Peters, Olaf Risee, Hannie Rouweler, Rense Sinkgraven (met muzikanten Edwin Lotz en Pablo ter Borg), Frank Starik, Ilse Starkenburg, Meindert Talma, Vrouwkje Tuinman, Benne van der Velde, Sjef Weller, Henk van Zuiden en Karlijn Groet, Tom Zinger, Mohs Volke, Pom Wolff en Lucas Laherto Hirsch (oftewel De Residentie) voor uit eigen werk.

Zie de festivalsite voor alle details: www.dichtersindeprinsentuin.nl
(Rottend Staal Online, 28-7-2004)

terug naar boven


SADDAMIC VERSES IN NEDERLANDS DAGBLAD

Epibreren - Het onvolprezen Nederlands Dagblad heeft de rubriek 'Dichter op het nieuws' ingevoerd, waarin eens in de veertien dagen dichters een gedicht schrijven bij recente nieuwsfoto's. In de krant van vandaag staan onder de kop 'Saddamic Verses' vier gedichten van onze medewerker Menno van der Beek en van Rien van den Berg, Hilbrand Rozema en Rikkert Zuiderveld op het nieuws over Saddam Husseins dichterschap. (Rottend Staal Online, 28-7-2004)

terug naar boven

MEDEWERKER ZOEKT PERSONAGES VOOR ROMAN

Groningen/Epibreren) - Onze medewerker Karel ten Haaf zoekt personages voor zijn nieuwe roman Stinkende Heelmeesters. Wie in dit boek wil voorkomen kan bij Ten Haaf een vragenlijst opvragen, waarin hij/zij kan aangeven hoe vaak en in welke situaties in het boek te willen figureren.

Het Dagblad van het Noorden bericht er vandaag uitvoerig over. Radio 3 FM (een zender die overigens op het eiland niet beluisterd wordt) is momenteel op zoek naar onze medewerker, zo meldde onze stagiair Jacob Griephonger vanaf de telefoonafdeling.

Gezien de nieuwsschaarste door komkommerovervloed hebben inmiddels ook het ANP, De Gelderlander en Boekblad hierover bericht.
(Rottend Staal Online, 27/28-7-2004)

terug naar bovenHET VERHAAL VAN DE KOPIIST
Hoe de overschrijver van Chaucer na 600 jaar werd ontmaskerd

Londen - Dankzij de interesse van Professor Linne Mooney in kopiisten, is nu uit geschriften in Londen gebleken dat ene 'Adam de kopiist'- zoals hij tot nog toe heette - de overschrijver is van de twee belangrijkste kopieën van de Canterbury Tales en auteur van een verwijzing naar het feit dat Geoffrey Chaucer overleed voordat de Canterbury Tales klaar waren.

'Adam de kopiist' blijkt nu Adam Pinkhurst te zijn, zoon van een grondbezitter in de provincie Surrey tijdens de 14e eeuw.

Er wordt gezegd dat deze Adam de favoriete kopiist was van Chaucer, maar hij verschreef zich best wel eens en tot nog toe was Adam Pinkhurst dan ook alleen bekend uit een ironisch gedichtje dat na de dood van Chaucer bij zijn Tales gevoegd werd onder de titel 'Chaucers woorden tot Adam zijn eigen kopiist':

Als jij, Adam de kopiist, het ooit aandurft
Om Boece of Troilus* over te schrijven,
Dan wens ik jou van harte de schurft.
Bij alles wat ik aan het papier toevertrouw,
Word ik moe van dat slordige werk van jou
Dat alsmaar corrigeren, je zit er zo vaak naast
Door die stomme achteloosheid en haast

(*Boece en Troilus verwijzen naar twee vroegere teksten van Chaucer, 'Troilus en Criseyde' en 'Boece', zijn vertaling van Boethius 'Troost der filosofie')

Het is een typische uiting van een schrijvers woede uit die tijd over het redactieproces.

Toevallig blijkt Pinkhurst uit een plaatsje tussen Guildford en Dorking te komen, niet ver van waar uw aller redacteur Engels zijn lagere schooltijd doorbracht.

Lees het hele uitvoerige verslag hierover in The Guardian van 20 juli 2004, opgeschreven door arts/correspondent John Ezard. (Rottend Staal Online, 27-7-2004; © vertaling Willem Groenewegen)

terug naar boven


KOUWENAAR HEEFT RUGKLACHTEN

Deventer - Dagblad De Stentor bericht dat Gerrit Kouwenaar en onze medewerker René Puthaar afwezig zullen zijn bij het poëziefestival het Tuinfeest, aanstaande zaterdag. Gerrit Kouwenaar heeft afgezegd wegens rugklachten en onze medewerker, die min of meer als chaperon van Kouwenaar zou fungeren, heeft terecht geen zin in z'n eentje 2500 kilometers in treinen van diverse kleuren te zitten.

Op het al tijden uitverkochte festival zijn wel onze medewerkers Barnas, Belleman, Bruinja, Dee, Hoorne, Komrij, Nasr en Vinkenoog aanwezig.(Rottend Staal Online, 26-7-2004)

terug naar boven

DICHTER/DICTATOR

Londen - In navolging van de Amerikaanse president is nu ook Saddam Hussein begonnen te dichten. In zijn gevangenschap heeft hij ondermeer een gedicht geschreven op George W. Bush, bericht The Guardian vandaag. (Rottend Staal Online, 26-7-2004)

terug naar boven

REMCO CAMPERT 75

Epibreren - Op www.boekbalie.nl is een aardig verhaal over Remco Campert te lezen, die later deze week zijn vijfenzeventigste verjaardag hoopt te vieren. (Rottend Staal Online, 26-7-2004)

terug naar boven

VOETGROOTTE NEDERDICHTERS VERKLAARD

Epibreren - Enkele jaren geleden berichtten we over de opmerkelijke voetgrootte van Nederlandse dichters. Het persbureau Reuters heeft nu een mogelijke verklaring gevonden voor dit opmerkelijke fenomeen: Nederdichters zijn namelijk de langste bewoners van deze planeet, gemiddeld tien centimeter groter dan een doorsnee Britdichter of Amidichter. Ook zijn ze gemiddeld vijftien centimeter langer dan de oude Nederdichters dat veertig jaar geleden waren.

Naar verwachting zullen de Nederdichters in de komende decennia nog tien centimeters in lengte toenemen. Het aantal centimeters dat de voeten zullen groeien is vooralsnog onbekend.

Het VVP heeft dit nieuws uitgeroepen tot nieuws van de dag en doet haar cursisten een dringend beroep geen gedichten op het nieuws van gisteren meer in te zenden. (Rottend Staal Online, 23-7-2004)

terug naar boven

CHARLOTTE KÖHLER STIPENDIUM VOOR BART MEULEMAN

Boekbalie.nl - Het Charlotte Köhler Stipendium is een jaarlijks stipendium, ingesteld in 1987, ter aanmoediging van een beginnend auteur in een telkens wisselende literaire discipline. Het Stipendium van dit jaar, bestemd voor poëzie, is toegekend aan de Vlaamse dichter Bart Meuleman (1965) voor Hulp, een uitgave van Querido.

Het Stipendium, waaraan een bedrag van 7.000 euro is verbonden, wordt op 6 november in Amsterdam aan hem uitgereikt. Het is vernoemd naar de in 1977 overleden actrice Charlotte Köhler. Zij liet de helft van haar vermogen na ter aanmoediging van veelbelovende jonge kunstenaars. Haar nalatenschap wordt beheerd door de Vereniging van Letterkundigen. De Stichting kent eenmaal in de vijf jaar ook de Charlotte Köhler-prijs voor Literatuur toe, met een prijzengeld van 18.000 euro. Zie voor meer hier. (Rottend Staal Online, 23-7-2004)


terug naar boven

HUNEBEDPROMOTIEPOËEM

Groningen - De Drentse dichter Egbert Hovenkamp levert een van zijn typisch Drentse gedichten voor een typisch Drents shirt: een hunebedshirt. De Hunebedproductgroep uit Borger zocht contact met de dichter na het lezen van een zijn gedichten, omdat ze dat zeer toepasselijk vonden voor een hunebedpromotieshirt.

Het gaat om het gedicht

As Drent
Binj altied
Stoned
Umday
Tuschen
Hunebedden
Woont.

Dit poëem staat op de achterkant van de zogenoemde hunebedshirts, waarvan vrijdag het eerste exemplaar aan de dichter zelf wordt aangeboden.

Als het aan de productgroep ligt zijn de shirts weldra te koop in de Drentse VVV-shops. Vooralsnog dienen geïnteresseerden echter af te reizen naar Borger, waar ze de kledij in de winkel van het Hunebedden Centrum kunnen vinden, temidden van de hunebedkoek, hunebedbosbessenwijn, hunebedmosterd, hunebeddrop, aardewerken hunebedmodellen, hunebednectarappelsap en hunebedplatkoek met hunebedbosbessenjam. (Sjef Weller, Rottend Staal Online, 23-7-2004)

terug naar boven


BESTAAN NAAKTE ONTUCHTMASSAGELESSEN BETWIJFELD

Epibreren - Wellicht zijn we het slachtoffer geworden van een verlate 1 aprilgrap, inzake de berichtgeving over de naakte ontuchtmassagelessen die aan het Beautycentrum Heerlen gegeven zouden worden. Noch Google noch www.telefoongids.nl kennen het Beautycentrum Heerlen.

Wel localiseerden we een interview met het zich van geen kwaad bewuste naakte lesduo in de Volkskrant van 8 juli j.l, waarin niet over een Beautycentrum, maar over een 'opleidingscentrum voor schoonheidsspecialisten' gesproken wordt. Dat verder ook niet te traceren is. Het VVP excuseert zich bij alle verveelde poëten voor het eventuele ongemak dat dit meer en meer op een hoax lijkende verhaal met zich meebrengt. (Rottend Staal Online, 22-7-2004)

terug naar boven

EERSTE VVP-GEDICHTEN ONTVANGEN

Epibreren - Het Vermaakcentrum Voor Poëten (VVP) presenteert met trots de eerste twee door verveelde poëten geschreven gedichten bij het nieuws van de dag op de speciale VVP-pagina. (Rottend Staal Online, 22-7-2004)

terug naar boven

ARTIESTENMIS MET DICHTER

Beauvoorde/Epibreren - Momenteel is in het Vlaamse Beauvoorde het 30ste Poëziefestival gaande. Dat festival schijnt voornamelijk te bestaan uit wandelen op gedichten van Patrick Lateur en kerkdiensten waarbij dichters hoogstwaarschijnlijk gedichten prevelen.

Afgelopen zondag deed Fernand Florizoone dat, en aanstaande zondag zal Gwij Mandelinck om 10.30 uur in de Beauvoordse Wulveringemkerk kerkgangers met poëzie zegenen. Dat gebeurt onder de noemer 'Artiestenmis' - een verschijnsel dat tot op vandaag de bevolking van Epibreren onbekend was, maar in Vlaanderen al vanaf 13 juni 1943 tot de normale wekelijkse gebeurtenissen behoort.
(Rottend Staal Online, 22-7-2004, met dank aan Parlando!)

terug naar boven

NIEUWS VAN LOWLANDS

Bidddinghuizen/Epibreren - Op de Lowlandssite vandaag een onthutsend bericht: 'De nieuwe en laatste namen van het programma zijn Jules Deelder, de jonge succesvolle schrijfster Annelies Verbeke, Ruben van Gogh, de dichter Jean Pierre Rawie en De Dichters uit Epibreren vervangen Maria Barnas.'

Liesbeth van Dalsum: 'Ik snap niet hoe ik dit moet lezen. Wie vervangen onze medewerker Maria Barnas? Rawie en de Epizeeërs? Of de Epizeeërs alleen? Betekent dit dat Barnas even duur is als Rawie en De Dichters uit Epibreren samen?'
Jacob Griephonger: 'De vraag stellen is deze beantwoorden.'
Van Dalsum: 'Die frase parafraseer je van Van Kooten en De Bie.'
Griephonger: 'Wie? De Bie of Rawie?'
Van Dalsum: 'Hoe dan ook, Rawie op Lowlands.... Als dat maar goed gaat. Ach, hoe toevallig! Zit me daar juist Maria Barnas op een strandpaal naar de baren te staren. Joehoe, Maria, waarom wordt je eigenlijk vervangen? Was je te duur?'
Maria Barnas: 'Eh, nee. Het komt door een gebrek aan planning van mijn kant. Ik ging er van uit dat Lowlands eind augustus zou zijn, maar het optreden was gepland op de 21ste en dan ben ik als het goed is nog op reis... dat is de ellende als je met iemand anders een vakantie plant, dan kan je niet alles op het laatste moment cancelen.'
(Rottend Staal Online, 22-7-2004)

terug naar boven

GRAVE DICHTMATIG BEZONGEN

Grave - Al eerder berichtten we hoe burgemeester Piet Zelissen van Grave zijn gemeente in de poëtische vaart der volkeren wil opstuwen met het door hem eigenhandig uit de grond gestampte festival TaalKabaal. Dat niet verward moet worden met de site Taalkabaal.

Opgetogen bewoners van Grave hebben inmiddels een metalen lessenaar op het pleintje achter de Begijnenstraat geplaatst, waarop elke maand een ander lofdicht op Grave te lezen zal zijn, bericht de Gelderlander. (Rottend Staal Online, 22-7-2004)

terug naar boven

VERMAAKCENTRUM VOOR POËTEN GEOPEND

Epibreren - Hedenochtend is om 05.38 uur het Vermaakcentrum Voor Poëten (VVP) te Epibreren-Oost geopend. Het VVP zal in vakantieperioden verveelde poëten van inspirerend nieuws voorzien. Het inspirerende nieuws van vandaag is onderstaande ANP-bericht. Cursisten van het VVP mogen op dit bericht een vers gedicht maken. Het door de directie van het VVP mooist bevonden gedicht zal morgen op Rottend Staal gepubliceerd worden.
---------------
Taakstraf voor ontuchtige massage en naakte bijles

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 36-jarige Ilona S. uit Heerlen veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur voor het geven van ontuchtige massage en naakte bijles aan cursisten van Beautycenter Heerlen. De vrouw werkte als docente bij het schoonheidscentrum.

De zaak tegen de 61-jarige Alouis S. uit Voerendaal, directeur van Beautycenter Heerlen en eveneens verdacht van ontuchtige massage en naakte bijles, is aangehouden. De rechtbank dient zich eerst nog te buigen over een aantal vorderingen van slachtoffers. Deze bleken tijdens de zitting zoek. Het OM heeft tegen A.S. drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur geëist.

In totaal hebben zes cursisten aangifte gedaan van ontucht, die plaatsvond in de periode 2000-2003. Zij kregen bijlessen om hun examen lichaamsverzorging te halen. De directeur en de docente verzorgden die lessen bloot en trokken gedurende de massage ook de lingerie van de verbouwereerde vrouwen uit.
-------------

Buiten het VVP sprak onze sterverslaggeefster Liesbeth vcan Dalsum met enkele cursisten. Liesbeth van Dalsum: 'Jacob, wat doe jij hier? Moet je niet schoonmaken?'
Jacob Griephonger: 'Het leek me wel wat. Dichten en zo. Ik dacht: ik ga het gewoon doen.'
Van Dalsum: 'En u?'
Chantalle Rozenvoet: 'Meid, hou daar eens mee op. Je weet reuzewel dat ik hier ben om foto's te maken.'
Van Dalsum: 'Hoe voelt dat nu, zo'n dichtopdracht gekregen te hebben?'
Merel van der Oesterkweek: 'Dolletjes. Het lijkt me een perfecte uitdaging om middels de semantiek van de gelaagde taligheid de grenzen van de taal te onderzoeken.' (Rottend Staal Online, 22-7-2004)

terug naar boven

GAAF: SLAM DE LUXE!

Antwerpen - Als onderdeel van Antwerpen Wereldboekenhoofdstad 2004 vindt op 10 september in de Breekmolen (D'Herbouvillekaai 21, Antwerpen Zuid) Slam de luxe! plaats, met toppers uit de internationale slamscene.

De organisatie is erin geslaagd Marc Kelly Smith, de bedenker van Poetry Slam, naar Vlaanderen te halen. Uit Zwitserland wordt onze medewerker Jürg Halter per puistgele Airbus A400M ingevlogen en vanuit Duitsland zal onze medewerker Wehwalt Koslovsky in zijn diarreebruine Porsche GT3 RS aansnellen. Onze medewerker Erik Jan Harmens zal naar verwachting gebruik maken van zijn Saab 9-3 Cabriolet Viggen voor de tocht van Landsmeer naar Antwerpen. Uit Limburg wordt onze medewerker Quirien van Haelen op zijn Harley Davidson Dyna Glide verwacht. (Rottend Staal Online, 21-7-2004)

terug naar boven

TRIOPRESENTATIE

Utrecht - Op 11 september verschijnt het langverwachte debuut van onze medewerker Vrouwkje Tuinman, de bundel Vitrine (Nijgh & Van Ditmar). Het boek wordt tegelijkertijd met twee nieuwe bundels - Rode Vlam en De Verdwijnkunstenaar (Vassallucci)- van haar levensgezel en onze medewerker F. Starik gepresenteerd.

's Middags worden die bundels te Utrecht gepresenteerd en 's avonds in Amsterdam (zie de agenda voor meer details). Spinvis en onze medewerkers Arjan Witte, Ingmar Heytze en Maria Barnas treden daarbij naast Tuinman en Starik op. (Rottend Staal Online, 21-7-2004)

terug naar boven

NEELTJE MARIA MIN 60

Koedijk - Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat dichter Neeltje Maria Min ter wereld kwam. We weten het nog goed. (Rottend Staal Online, 21-7-2004)

terug naar boven

LITERATUUR OP LOWLANDS

Biddinghuizen - Dit jaar staan voor de vierde maal De Dichters uit Epibreren op Lowlands. Op literair vlak staan verder onze medewerkers Maria Barnas, de literaire watertaxi (een variant op Ruben van Goghs Literaire Afwerkplek - Van Gogh zal zelf ook aanwezig zijn), Tjitske Jansen, Ramsey Nasr, Simon Vinkenoog alsmede Kader Abdolah, Jaap Boots, Boozy, Bart Chabot, de gezellige vogels Fokke & Sukke, André Manuel en Heleen van Royen geprogrammeerd.

Én de formatie Electric Barbarian, waarin ex-Last Poet Kain poëzie brengt, op muziek van de Groninger muzikanten Grazzhoppa (draaitafels), Bart Maris (trompet en effecten), Harry Arling (drums) en Floris Vermeulen (bas). (Rottend Staal Online, 20-7-2004)

terug naar boven

DE WINDROOSREEKS - ALLE BUNDELS OP EEN RIJTJE

Epibreren - Onze medewerker en Windroosreeksredacteur Chrétien Breukers heeft in zijn caravan op Epibreren-strand vannacht het complete overzicht van alle Windroosbundels van 1950 tot en met 1990 samengesteld.

Het is een wonderlijke lijst, vol namen van dichters die enerzijds nog steeds bezig zijn tot dichters die in de vergetelheid verdwenen zijn. Gelukkig zijn die laatsten in de minderheid.
Een van de intrigerende namen op het lijstje is die van Boccarossa, een pseudoniem waarachter misdaadauteur Margreet Hirs schuil gaat. En Margreet Hirs is inderdaad familie van onze medewerker Rozalie Hirs, die haar een verre tante mag noemen. (Rottend Staal Online, 20-7-2004)

terug naar boven

OOK KOMKOMMERTIJD IN DE VERENIGDE STATEN

Rotterdam/Epibreren/Boston - De Boston Globe pakt groot uit met een artikel over de website www.foetry.com, die zichzelf de 'Amerikaanse poëziewaakhond noemt. De site zou voor veel opschudding binnen de Amerikaanse poëziewereld zorgen door te berichten over corrupte praktijken van dichtjuryleden. Lezers kunnen anonierm beschuldigingen en roddels over poëzie op de site kwijt, die onderhouden wordt door lieden die zelf angstvallig anoniem willen blijven.

Het artikel geeft echter eerder een boeiend inzicht in het kleinschalige karakter van de poëzie in de Verenigde Staten en hoe men aldaar gemeen is te debuteren, dan dat het veel opheldering verschaft over dat www.foetry.com - een site die nauwelijks interessant is voor niet-Amerikaanse poëzieliefhebbers of -roddelaars.

Onze redacteur Engels: 'De uitbater van 'Verse Press', Matthew Zapruder – de enige die ik uit dit verhaal ken – heeft een goed punt dat het nogal makkelijk roepen is als je het anoniem doet. En is dit nou wel zo'n opzienbarend verhaal? In Engeland heb je de Smith/Doorstop reeks, waarin elk jaar vier (toen ik in England woonde waren dat er vier, tenminste) uit wedstrijden gekozen dichters een boekje mogen publiceren. Dat daar dan leerlingen bijzitten van de uitgever die ook een schrijverscursus geeft, maakt niemand iets uit, want het zijn stuk voor stuk goede dichters. Alle dichters in het Verenigd Koninkrijk doen aan die wedstrijd mee – iedereen wil namelijk een Smith/Doorstop-boekje op zijn/haar naam hebben.

In de Amerikaanse 'sue'-cultuur kan ik me enigszins voorstellen dat je iets anoniem wilt doen, omdat je bang bent dat ze je anders voor de rechter slepen, maar om dat te doen over partijdigheid jegens winnaars van poëziewedstrijden. en wat voor aantallen noemen ze? 600? 1000? We hebben het hier over de hele VS, godallemachtig. Zoveel bezoekers trekt Rottend Staal in dit kippenlandje alleen al!' (Rottend Staal Online, 20-7-2004, met dank aan Maarten Dessing)

terug naar boven


MEDEWERKER BEHAALT DIPLOMA

Thesinge - Onze jongste medewerker, Jurre van den Berg, heeft zijn VWO-diploma behaald en maakt zich op voor een studiecarrière aan een Rijksuniversiteit in het noorden des lands.
Hedenochtend droeg hij in de feestzaal van Hotel Hel tijdens het traditionele maandagochtendvieren een speciaal afstudeergedicht voor dat te lezen is op zijn pagina.
(Rottend Staal Online, 19-7-2004)

terug naar boven

WILDGROEI AAN WEBLOGS

Epibreren/Rotterdam - Alweer in het kader van de komkommertijd (zie ter vergelijk de prijslijst van november; voor 0,90 euro kunt u via www.groenned.nl de actuele prijzen opvragen ) nieuws over een weblog. Die van het poëzietijdschrift Krakatau ditmaal: www.krakatau.web-log.nl. Driemaal niks, oordeelde de redactie vorige week: flauwe versjes, geïmporteerd nieuws van www.fok.nl en te agressieve kleurstelling.

Dat al weerhoudt Radio Rijnmond er niet van iedere werkdag een gedicht over
actuele zaken van het Krakatauweblog in het programma 'Rijnmond Nu middag' uit te zenden. Het ergerlijke is dat dit programma wereldwijd beluisterd moet worden via deze site.
(Rottend Staal Online, 19-7-2004)

terug naar boven

160 EURO TE WIN

Epibreren/Amsterdam - Het is dat het komkommertijd is, anders hadden we u dit nieuws over de zoveelste dichtwedstrijd onthouden. Het verse 'audiovisuele taalmagazine' Boilingpoint' is gelanceerd en heeft een dichtwedstrijd uitgeschreven, waarbij het thema 'culturele diversiteit' is en 160 euro voor de diverse winnaars gereserveerd is. Er kan ingezonden worden tot 31 december 2004. Zie voor nadere informatie www.boilingpoint.nl
(Rottend Staal Online, 19-7-2004)

terug naar boven

MEDEWERKERS IN MEANDER

Epibreren - In de nieuwe editie van literair magazine Meander recenseert onze medewerker Annette van den Bosch de nieuwe bundel Geen hand voor ogen van onze medewerker Alfred Schaffer en interviewt Rob de Vos onze medewerker Lucas Laherto Hirsch. (Rottend Staal Online, 18-7-2004)

terug naar boven

WEER NIEUWE WEBLOG VAN MEDEWERKER

Epibreren/Groningen - Na ondermeer Philip Hoorne, Hanz Mirck en Olaf Risee heeft nu ook onze medewerker Petra Else Jekel een eigen weblog: http://petraelsejekel.web-log.nl/. (Rottend Staal Online, 18-7-2004)

terug naar boven

PARLANDO - VERZAMELPLAATS VOOR DE VLAAMSE POËZIE

Beveren-Leie - De Vlaamse dichter Tine Moniek heeft een virtuele verzamelplaats voor en over poëzie uit en in Vlaanderen opgezet, onder de naam Parlando! Een lovenswaardig initiatief, dat nu al een schat aan informatie bevat. (Rottend Staal Online, 17-7-2004)

terug naar boven

MARTINUS NIJHOFF VOORALSNOG GROOTSTE DICHTER

Epibreren - Naast de poëzierecensentenpoll is nog steeds de grootste dode dichterverkiezing gaande. De eerste loopt tot ergens in deze komkommertijd, de tweede tot medio november. Na 119 binnengekomen stemmen is dit de tussenstand:

Martinus Nijhoff (1894-1953) - 11 stemmen
Gerrit Achterberg (1905-1962) en Paul van Ostaijen (1896-1928) - 10 stemmen
J.J. Slauerhoff (1898-1936) - 9 stemmen

De recentst binnen gekomen stem werd uitgebracht op Slauerhoff, door onze lezer Abel Buurma uit Wezep. Hij vertelt: 'Jan Jacob Slauerhoff vind ik de grootste dichter alle tijden.
Ik vind zijn gedichten zo vol emotie. Altijd maar weer die eenzaamheid, die onrust, het niet kunnen vinden van zijn paradijs, de liefde, het verdriet en de liefde voor de zee. Ook als mens is Slauerhoff een boeiende persoonlijkheid. Wim Hazeu schrijft in zijn boek 'ik wou dat hij mijn vriend was' en zo voel ik het ook.'
(Rottend Staal Online, 17-7-2004)

terug naar boven

CABARETIER RAPT DISTEKST

Epibreren/Eindhoven - Cabarerier Theo Maassen heeft juist dit rapdisnummer uitgebracht in het kader van de discussie over disteksten. Hij kondigt erin aan Jan Peter Balkenende, Ayaan Hirsi Ali, Dick Advocaat, Jack Spijkerman, Paul van Vliet en nog wat anderen met handgranaat, pistool, revolver en trekhaak te doden, op beats van de Clashing Ego's.
(Rottend Staal Online, 17-7-2004, met dank aan de Theo Maassen fanpagina)

terug naar boven

YEP, HEYTZE IS DICHTER ACHTER EL HALAL

Epibreren/Utrecht - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum sprong na lezing van het bericht op Mircks weblog in haar zakenrode Volvo S40 en snelde naar Utrecht, om Ingmar Heytze te confronteren met Mircks gededuceer.

Liesbeth van Dalsum: 'Klopt de onthulling van Hanz Mirck, dat jij het dichtende gedeelte van Yusef el Halals boek verzorgd hebt?'
Ingmar Heytze: 'Niet om stiekem of geheimzinnig te doen, maar ik heb een bindende afspraak om daar geen mededelingen over te doen.'
Liesbeth van Dalsum: 'Dat beschouw ik dus als een ja. Dank je wel!'

Bij terugkomst op het eiland werd ijzig gereageerd op haar breaking news. 'Nieuws? Nieuws?', bromde de met de dag sikkeneuriger wordende hoofdredacteur. 'De zoveelste goedkope publiciteitsstunt die vanuit de Randstad op ons wordt losgelaten. Nieuw is het niet, en van al die mystificaties door auteurs die toch al bekend genoeg zijn om dit soort stunts niet nodig te hebben word ik zo langzamerhand doodmisselijk. Neem dan liever onze nieuwe stagiair, Jacob Griephonger.'
Van Dalsum: 'Die opgewekte jongen die onder het mom van stagelopen bij een krant hier de boel onderbetaald schoonmaakt?'
Droog: Juist ja, dat ei.'
Van Dalsum: 'Wat is er met hem?'
Droog: 'Helemaal niets, en dat is juist zo prettig.'
(Rottend Staal Online, 16-7-2004)

terug naar boven

DE DICHTER ACHTER YUSEF EL HALAL IS...

Arnhem/Epibreren - Gisteren berichtten we dat op de weblog van onze medewerker Mirck onthullingen over de ware identiteit achter Yusef el Halal te lezen zouden zijn. Dat was ietwat voorbarig - want die onthullingen werden eerst na het bericht hier dáár gepubliceerd. Maar inmiddels is het zover. (Rottend Staal Online, 16-7-2004)

terug naar boven

EIGEN BEHEER? DOE HET ZELF!

Epibreren - Drie jaar geleden zette ik deze eigen beheer-pagina online, om beginnende auteurs te wijzen op de mogelijkheden om daadwerkelijk in eigen beheer boeken uit te brengen. Ook plaatste ik kanttekeningen bij de activiteiten van een aantal bedrijven, die gebruik maken van de onwetendheid en ijdelheid van beginnende auteurs.

Zonder me al te zeer op de borst te willen kloppen kan ik melden dat die pagina werkt: met enige regelmaat ontvangen we op het eiland dankmails van mensen die na het lezen van die pagina zich veel geld bespaarden. Ook komen er af en toe mailtjes van vertegenwoordigers van de gemelde bedrijven binnen, waarin getracht wordt me te overtuigen van de redelijkheid van de gehanteerde tarieven. Deze week was het weer raak:

Bergboek maakt het voor auteurs mogelijk om hun eigen boek uit te geven in zowel paperback als gebonden boek.

Natuurlijk worden hier prijzen voor berekend, maar €335 euro voor 11 paperbacks volledig opgemaakt en gebonden lijkt mij toch best een acceptabele prijs.

Het kan natuurlijk zijn dat de inflatie op de vaste wal zo gestegen is, dat 335 euro (ruwweg 700 ouderwetsche guldens) voor welgeteld elf boekjes een 'acceptabele prijs' is, maar hier op het eiland hanteert de lokale copyshop toch klantvriendelijkere prijzen.

Maar omdat het lang geleden is dat ik zelf als uitgever boeken uitbracht, legde ik het voorbeeld van Bergboek voor aan Anton Scheepstra, uitgever van Uitgeverij Passage. Zijn repliek:

'Ik heb hun site even bekeken en kan nergens vinden om wat voor soort boek het gaat (formaat, aantal pagina's, papiersoort binnenwerk, omslag, bindwijze), en dat zijn toch cruciale gegevens voor het berekenen van de prijs van een boek.'

'Maar belangrijker en fundamenteler is toch dat deze bedrijven mensen voorhouden dat ze een echt boek maken (en dus inspelen op sentimenten van mensen die een eigen boek willen hebben), terwijl ze alleen maar digitaal kopieerwerk verkopen. Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat men voor kopieerwerk wil betalen (en in dit geval is dat veel te veel, maar goed). In ieder geval levert het ingaan op aanbiedingen van deze bedrijven geen serieus boek op, dat het publiek in de boekwinkel aantreft. Want daar komen deze boeken zeker niet terecht.'

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 16-7-2004)

terug naar boven


JACOB VAN LENNEP EN OVERIJSSEL

Zwolle/Epibreren - In Dagblad de Stentor kijkt Paul Gellings uitvoerig terug op het verblijf van de onlangs overleden dichter Jacob van Lennep (1802-1868) in Overijssel.
(Rottend Staal Online, 16-7-2004)

terug naar boven

HEYTZE HUISDICHTER UTRECHTS NIEUWSBLAD

Utrecht/Epibreren - Vanaf vandaag is op elke vrijdag een actualiteitsvers van onze medewerker Ingmar Heytze in het Utrechts Nieuwsblad te lezen. In een interview met die krant zegt hij daarover: 'Ik wil met poëzie het nieuws van de week van een andere laag voorzien. Je kunt met een gedicht laten zien wat het allemaal zou kunnen gaan betekenen.'

Heytze vindt dat de aanleidingen voor zijn gedichten in de krant zelf te lezen moeten zijn geweest. 'En het is een uitdaging. Ik kan niet dagenlang schaven, maar ik moet gewoon elke week op tijd inleveren. Als je over vijftig jaar een serie van deze gedichten leest, zou je een aparte kijk op deze rare stad met die wonderlijke mensen moeten krijgen.'

Zijn eerste gedicht in de serie is opgedragen aan de Utrechtse dichter Alain Teister (1932-1979) en is getiteld 'Utrecht aan zee'.

Heytze is hiermee niet de eerste huisdichter van een krant: elke zaterdag is in het Dagblad van het Noorden een vers vers van Driek van Wissen te lezen, Daan de Ligt dicht regelmatig in de Haagsche Courant en in 1999 dichtte onze medewerker Gerrit Komrij wekelijks in het Algemeen Dagblad.
(Rottend Staal Online, 16-7-2004)

terug naar boven

NIEUWE WIGMAN IN AANTOCHT

Amsterdam. Onze medewerker Menno Wigman is druk doende de laatste hand te leggen aan zijn nieuwe bundel, die als alles goed gaat in oktober verschijnt. De titel zal naar aller waarschijnlijkheid Dit is mijn dag worden, naar de gelijknamige titel van het bekende gedicht dat op zijn huispagina prijkt.
(Rottend Staal Online, 16-7-2004)

terug naar boven

HET GROTE ALFRED SCHAFFER-INTERVIEW

Epibreren - In de Vrij Nederland van deze week is een buitengemeen openhartig en fraai interview met onze medewerker Alfred Schaffer te lezen. De interviewster is Elisabeth Lockhorn. die we al kennen van eerdere dichtersinterviews. (Rottend Staal Online, 16-7-2004)

terug naar boven

DICHTER AAN DE SNELWEG


© Eva Salomons, 2004

Willemstad - Onze medewerker Simon Vinkenoog nodigt schilderijgewijs automobilisten op de A29 (Rotterdam-Bergen op Zoom) uit om op 14 augustus de Nacht van de Poëzie in Fort de Hel bij te wonen. De maker van het schilderij is Frank Kastelein, kunstenaar en kasteelheer van het Napoleontische fort nabij Willemstad. (Rottend Staal Online, 15-7-2004)

terug naar boven

DE RESIDENTIE DOET ZOMERFESTIVALS

Amsterdam - Onze medewerkers van De Residentie doen deze zomer een groot aantal zomerfestivals aan. Zo staan ze op de openingsavond van Landjuweel te Ruigoord (29 juli tot en met 2 augustus) geprogrammeerd, op Dichters in de Prinsentuin (29 en 30 juli) te Groningen, op het Open Haven Festival te Amsterdam (20 tot en met 22 augustus) en op het literair popfestival Zoem zoem zoem... in het Vlaamse Herentals, op 21 augustus. (Rottend Staal Online, 15-7-2004)

terug naar boven

WALGELIJKE DICHTVERKRACHTING

Epibreren - Vaak vraagt de redactie zich af waarom dichters, songtekstschrijvers en prozaisten niet met hun gore klauwen van prachtwerk van een ander afblijven. Het resultaat is namelijk altijd minder dan het origineel en het ergste is wel dat door dit soort gefröbel het publiek ernstig misleid wordt.

Zo vergreep Freek de Jonge zich een aantal jaren geleden aan Bob Dylans prachttekst 'Death is not the end' en maakte daarvan de carnavalskraker 'Na de dood', waarop de domme Hollanders massaal hosten zonder te weten dat de muziek en de tekst van het origineel wezenlijk beter klinken. En momenteel heeft een Nederlandse popzanger een zomerhitje met een fluttekst op een prachtmelodie van The Doors - de naam van die zanger is ons gelukkig onbekend, de melodie die hij misbruikt is van 'People are strange'. We zouden ons er niet aan storen, ware het niet dat we naar die kul moéten luisteren, omdat nieuwszender Radio 1 die rotzooi uitzendt en mevrouw Van Dalsum de hele redactie dwingt mogelijk poëzienieuws op die zender te monitoren.

Maar ook in de dichtkunst blijft deze onnutte spielerei met andermans werk populair - en we vragen ons af waarom. Zo attendeerde onze medewerker Hanz Mirck ons op zijn weblog
www.hanzmirck.web-log.nl, waarop naast onthullingen over de ware identiteit(en) van de mysterieuze Yusef el Halal een eerbetoonverwijzing naar werk van een uwer redacteuren te lezen zou zijn.

De schrik sloeg ons om het hart toen we dat 'tribuut' lazen. Van wat het is - een beschrijving van een voor drie personen historische autorit, waarin na elke zuippartij ordentelijk geslapen werd om daarna nuchter verder te rijden naar het volgende optreden - is nu een doelloze autoreis gemaakt waarin enkel gezopen en gereden wordt, in slecht Nederlands. Walgelijk. (Rottend Staal Online, 15-7-2004)

terug naar boven

ALLE DHC-RAPPERS VRIJ

Den Haag (ANP) - De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft ook de derde rapper van DHC (Den Haag Connection) op vrije voeten gesteld. Dat zei persofficier van justitie A. Rijsdorp woensdag. De man wordt ervan verdacht dat hij Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) in een rap met de dood heeft bedreigd. Twee medeverdachten kwamen al eerder vrij. De verdenking van bedreiging blijft staan, aldus de persofficier.

De politie pakte de drie leden van DHC op 2 en 3 juli op. Enkele dagen daarvoor had Hirsi Ali aangifte gedaan van de bedreigingen. In de songtekst staat onder meer dat een liquidatie van de VVD-politica in voorbereiding is. Verder wordt ze flink uitgescholden.

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar de bedreiging nog niet afgerond. Het kan zijn dat de mannen worden vervolgd voor een 'gewone' bedreiging en voor het belemmeren van een parlementariër in het uitoefenen van haar taak. Voor de derde verdachte geldt ook een verdenking van drugsbezit. De raadkamer vond de bezwaren tegen deze man echter niet zo zwaarwegend dat ze hem daarvoor dertig dagen in gevangenhouding wilde zetten.

Aldus het ANP. Het hele DHC-vervolgingsverhaal wordt absurder en absurder. Tien dagen celstraf voor een tekst waarvan niemand gehoord zou hebben als niet een nieuwshongerig tv-programma het als groot nieuws gebracht had - het is te debiel voor woorden. (Rottend Staal Online, 15-7-2004)

terug naar boven


OPLUCHTING TE EPIBREREN

Epibreren - Met grote opluchting heeft de bevolking van Epibreren gemerkt niet door het Letterkundig Museum uitgenodigd te zijn portretschilderijen van zichzelf in te sturen voor de 'Nationale Schrijversportrettengalerij', die het museum aan het volk wil tonen.

Het museum schijnt duizend auteurs al in maart aangeschreven te hebben, waaronder onze medewerker Serge van Duijnhoven. Die net als de bevolking van Epibreren gruwt van de gedachte een dergelijk schilderij dagelijks thuis te moeten aanschouwen, maar bij gebrek aan zo'n ding het museum niet kan verblijden met een bevrijdend wegzenden ervan.

De Groninger Stadsdichter, wiens lelijke facie door ondermeer de kunstenaars Charlotte Scholten en Arnout van Albada op het natte doek is vastgelegd, vroeg zijn uitgever of hij wellicht meer van die Nationale Schrijversportrettengalerij wist. Waarop de uitgever het museum en vooral museumdirecteur Anton Kortweg begon te demoniseren: 'Ik heb dit inderdaad in de krant moeten lezen. En ik verwacht er ook geen brief van, want het Letterkundig Museum heeft er ook in het verleden blijk van gegeven niet naar uitgeverijen buiten de randstad (en misschien zelfs wel niet buiten Amsterdam) om te kijken. Die Korteweg verdient een flink pak slaag!' (Rottend Staal Online, 14-7-2004)

terug naar boven

TEEUWEN LEEST ZWAGERMAN

Epibreren - In januari 2005 verschijnt de nieuwe bundel Roeshoofd hemelt (Arbeiderspers) van onze medewerker Joost Zwagerman. Een voorpublicatie ervan is al enige tijd op zijn pagina te lezen.

Naast de normale editie zal ook een speciale editie verschijnen in een beperkte oplage. Deze speciale editie is voorzien van een cd, waarop cabaretier Hans Teeuwen een deel van de gedichten uit de bundel voorleest.
(Rottend Staal Online, 13-7-2004, met dank aan Boekblad)

terug naar boven

41 STEMMEN BINNEN - NOG 19 TE GAAN

Epibreren - Na 41 binnengekomen stemmen is de tussenstand in de poëzierecensentenpoll nu als volgt:

Yves Joris (Meander)- 10 stemmen
Piet Gerbrandy (Volkskrant) - 7 stemmen
Maria Barnas (Groene Amsterdammer) - 6 stemmen

Zoals gebruikelijk ondervroeg onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum weer een aantal kiezers. Ditmaal deed ze dat vanaf de achterbank van de vederwitte Ford-T, die ze onlangs in Madrid gekocht heeft.

Hendrik IJsinga, boekhouder: 'Maria Barnas als beste poëzierecensent. Ze maakt werkelijk enthousiast voor nieuw werk van dichters.'
Hans van der Klis, autosportauteur en journalist: 'Mijn stem gaat naar Koen Vergeer, want er zijn maar weinig recensenten die ook de poëzie van de geur van olie en rubber, van ronkende motoren en glad asfalt op waarde weten te schatten. Op uzelve na dan, uw inmiddels fameuze wagenpark in aanmerking genomen.'
Brigitte Galeyn, poëzieliefhebber en kunstschilder: 'Yves Joris. Zijn
poëziekennis, zijn belezenheid en zijn eenvoudig taalgebruik zijn belangrijk
voor mensen zoals ik.'
Irma Papendrecht: 'Hierbij mijn stem voor Maria Barnas die ik als lezer van de Groene Amsterdammer zeer graag lees. Zij schrijft met eigen stijl vanuit een breed perspectief en heeft oog voor intentie en toon van de dichter. Daarbij gaat ze zeer zorgvuldig te werk.
De minst capabele is voor mij Pfeijffer van de NRC: wat een bekrompen visie op poëzie.'

Zodra er meer dan 60 stemmen zijn binnengekomen zullen we voor deze poll de openbaarheid zoeken, teneinde deze komkommertijd op een interactieve wijze te overbruggen en het verzamelde recensentendom uitvoerig te laten zweten.
(Rottend Staal Online, 13-7-2004)

terug naar boven

KRITIEK OP BEKENDE DICHTERS TOP-200

Epibreren - Op Jacob de Bruins weblog 'Naamloos kladblok' is een alternatieve Top-20 te lezen, plus kritiek op de metingen die onlangs op het eiland verricht zijn.

Hij heeft daartoe de zoeksleutel 'poezie' op enkele van de door ons bijeengemeten dichters losgelaten. Dat is leuk en aardig, maar daarmee wordt dichters die veel buiten dit taalgebied actief zijn onrecht aangedaan. Want 'poezie', al dan niet met trema, komt alleen in het Roemeens, Tjechisch en Nederlands voor.

Vandaar dat we in ons eigen onderzoek het gebruik van die extra zoeksleutel zo veel mogelijk vermeden hebben.

Zo op het oog heeft Jacob de Bruin niet de moeite genomen om alle 600+ op het eiland bekende dichters aan zijn alternatieve google-meting te onderwerpen, waarmee zijn onderzoek nog waardelozer is dan het onze. Het is ons ook een raadsel waarom hij de dode Toon Hermans en ene Balkenende in zijn metingen heeft meegenomen.
(Rottend Staal Online, 12-7-2004)

terug naar boven

DICHTERS IN DE PRINSENTUIN-FESTIVAL IS NAKENDE

Groningen - De voorbereidingen voor het Dichters in de Prinsentuin-festival zijn in volle gang en als alles goed gaat zijn er op 29 en 30 juli meer dichters dan ooit mee te maken in de Prinsentuin en in een aantal cafés.

Heel bijzonder dit jaar zijn de indalingen van Jean Pierre Rawie en Wim T. Schippers zijn. Rawie, hoewel stad-Groninger, treedt betrekkelijk weinig in de Martinistad op en Wim T. Schippers, nog steeds verguld over opname van dichtwerk van hem in de Dikke Komrij, zal als Wilhelmina Kuttje Sr. poëmen brengen in zijn geboortestad.
(Rottend Staal Online, 12-7-2004)

terug naar boven

DE POËZIERECENSENTEN-POLL

Epibreren - Er zijn nog 29 stemmen nodig, wil deze poll nieuwswaarde krijgen - dus wie maakt ons los? Op kop staat Meanders Yves Joris met 9 stemmen, gevolgd door onze medewerker Piet Gerbrandy, in zijn hoedanigheid als Volkskrantpoëzierecensent, met 7 stemmen.

Een van de grote verrassingen aan deze poll is dat ermee het eerste grote overzicht geboden wordt van wie er zoal tegenwoordig poézie recenseert, en waarin. Er blijken circa 60 poëzierecensenten actief te zijn, hetgeen betekent dat er voor elke 10 dichters één recensent paraat staat.

De onvermoeibare Liesbeth van Dalsum onderwierp buiten het stembureau weer enige kiezers aan haar beruchte diepteinterviewtechnieken.

Liesbeth van Dalsum: 'Op wie en waarom?'
Kris Leyssens, Boedapest: 'In Vlaanderen is er maar één naam die er mijlenver bovenuit steekt, namelijk Yves Joris. Reeds tien jaar staat hij op eenzame hoogte metzijn vakkennis, feeling en welbelezenheid, die een amateur-lezer als mezelf enorm richting geeft.'
Willem Groenewegen, Assen: 'Ik heb vele rondjes in de Epibrerense Ferrari gereden voor ik een besluit kon nemen welke poëzierecensent mij het beste leek. Nu lees ik sowieso weinig critici, maar als ik ze dan inzie, de literaire bijlagen, dan treft me vaak de insteek van Piet Gerbrandy als meest verrassend. Hij opent zijn stukjes vaak op speelse wijze en leidt de lezer zo onbewust naar de pittige kritiek die hij uit kan delen. Zit goed in elkaar en anders dan de meeste critici houdt hij een heel artikel lang voet bij stuk – al zit hij er wel eens naast.'
Joeri Boom, Amsterdam: 'Maria Barnas verslindt die E. Etty met huid en haar. Zij is de Beste Poëzierecensent van Nederland. Uiteraard. Met name omdat ze het werk van dichters werkelijk tracht te doorgronden en hen in hun waarde laat. En dat doen veel recensenten - zoals jullie weten - niet. Die vinden het fijner om reputaties te bashen.'
(Rottend Staal Online, 9-7-2004)

terug naar boven

KOMKOMMERTIJD SLAAT ONVERBIDDELIJK TOE

Epibreren - Wegens het ontbreken van hard nieuws hierbij een kleine selectie uit binnengekomen non- of saai nieuws:

Brussel krijgt internationaal literatuurhuis

Boekblad - Op 5 oktober beleeft Brussel de verschijning van een internationaal literatuurhuis. Bij binnenkomst zal het huis een literaire salon blijken te bevatten, alsmede een schrijversflat, een heuse meertalige boekhandel en een galerie. De naam van het literatuurhuis is 'Passa Porta'. De opening wordt gevierd met een tiendaags festival van 5 tot 16 oktober. Voor meer informatie: info@beschrijf.be

Parool doet ironisch

Gisteren berichtte het Parool over de Dichter des Vaderlands-verkiezingen. Onze medewerker Jaeggi legde een onzer redacteuren uit dat het een ironisch stuk betreft. De woordvoerder van de Dichter des Vaderlands verklaarde dat de Dichter des Vaderlands discussie toejuicht.
(Rottend Staal Online, 9-7-2004)

terug naar boven

YUSEF KOMUNYAKAA VECHT TEGEN VERGETEN

New York - The New York Times bracht gisteren een interessant portret van de dichter Yusef Komunyakaa, omdat hij tien jaar geleden de Pulitzer Prize for Poetry won.
(Rottend Staal Online, 9-7-2004)

terug naar boven

HET GROTE DEF P-INTERVIEW

Epibreren - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum sprong in haar okergele Daf Daffodil 32 'S' Sedan Rally om de godfather van de Nederlandstalige rap enige vragen te stellen over de waanzin die nu heerst.

Liesbeth van Dalsum: 'Def P, wat vind je van wat er de laatste week gebeurd is rond de rapformatie DHC?'
Def P: 'Vanuit rappers-oogpunt erg grappig, maar vanuit media-oogpunt erg stompzinnig en kortzichtig dat ze er zo massaal en serieus op in gaan. Waarschijnlijk wordt het bedreigen van BN-ers nu een rage zodat onbekende flutrappertjes ook eens de publiciteit kunnen halen.'

Van Dalsum: 'Maak je je geen zorgen over je eventuele uitlevering aan de V.S., wegens je tekst 'Fuck Bush' die - als we de gedachtenlijnen van het Openbaar Ministerie volgen - gezien kan worden als een oproep tot verkrachting van een bevriend staatshoofd?'
Def P: 'Dat is een mooi verwoorde stelling, maar ik denk (en hoop) dat Bush wel wat beters te doen heeft. Ik denk trouwens dat hij op Thaise jongetjes valt.'

Van Dalsum: 'Het begrip 'distekst' valt voortdurend. Een begrip waar veel van onze lezers tot voor kort nog nooit van gehoord hadden. Kan je een typische Def P-distekst laten horen?'
Def P: 'Bij deze, een gloedjenieuwe:

GAAN WE DISSEN?

U wou me dissen meneer? Sukkel, dan mis je het weer
Ik schep je als een grizzlybeer als verse vis uit het meer
Je wist een machtige zet, maar vist weer achter het net
Ik dis je drachtige slet, pis in je prachtige bed
Want ik heb schijt aan jouw soort, sukkel we splijten jouw soort
Ik hang je lijf aan een koord en heb geen spijt van jouw moord
Want ik start zonder schroom, ja dit had het gewoon
Jij keek de kat uit de boom en rijms die jat je gewoon
Want je lijkt op een zweer, en ik kijk op je neer
Ja, ik zeik op je neer, want niemand strijkt met m'n eer
Je bent een slappe hap, een slappe grap, snap je dat?
Je kruist me als een zwarte kat dus ik kap je pad
Je bent een boerenlul, je rapt boerenkul
Zo'n mooie stoere knul wordt mijn fooienhoerenspul
Je bent een kleine ring, om mijne pink, een geinig ding
Een spelletje van pijniging wordt jouw beëindiging
van je rapcarrière, maar die had je niet eens
Je staat te neppen en te bleren, maar je vat het niet eens
wat de consequenties zijn van jouw intenties met mijn
defensierijm, nu val ik aan en geef intense pijn
met immens venijn, verdedig je, ik verneder je
Ik klop je te simpel, je popt als een pimpel
Verstand brandt liever briljant dan relevant
Je doet genant interessant, maar hebt geen klant in dit land
Wou je spotten met mij? Kom d'r bij, spot met mij
Maar hou je kop d'r bij, want spotten is een topsport voor mij
Je bent een bitch uit een tankstation in een nachtjapon
op de vagina-pagina, open als je schacht maar kon
Je wil de badkamer in, maar geen kamerdebat
Ik wil je schatkamer in, dus naar je kamertje schat
en maak je schaamlippen nat, want nou, ik douw toch wel door
Ik hou het rauw en goor als ik je vrouw en dochtertje boor
Ik split je bitch clit met een snit van m'n scalpel
en neuk die shit bloedend voor m'n mooie rooie balspel
Ik zal wel ziek zijn, maar yo ik voel me piekfijn
en hak je kliek fijn als een gehaktfabriek zwijn
Dus wat had je dan, wat moet je dan, wat wil je dan?
Ik ben die kille ille man en ja, ik kill je plan
op de helling, maar geen straf zonder terechtstelling
Ik pak je aan en geef je zeer terechte kwelling

Dus wat is er? Gaan we dissen?
Hé, daar zit ik niet mee, neem ook je chickie maar mee
Ik krijg hatsekidee, een stijve pikt mijn idee
Geintjes flikken met de P? Ik kick op het idee!
Dus wat is er? Gaan we dissen?
Nou kom maar op, daar wacht ik op, wat dacht je snob?
Geef me een reden, haal mij maar naar beneden
en ik wacht je op! Ik slacht je kop!

Fok jou debiele gezwets, met je subtielige raps
Dat gepiel is ouderwets, want ik verniel je het best
als het teen tegen teen is, gewoon één op één is
het gek en extreem is, en lekker gemeen is
Dus wordt het je menens? Dan stuur ik een rouwkrans
Gewoonlijk persoonlijk, als ik met je vrouw sjans
Achter het raam dan, wat was je naam man?
Ik kan je niet, maar zie dat jij het spel niet meer aan kan
De dis is beslist, ik pis op je kist
timmer maar dicht, want niemand mist nog je glimmende gezicht
van je angstzweet, je deed je angstkreet nog wack!
Brand maar in de hel, want niemand wil je bange reet back-
streetboy, neptoy, ik keer je binnenste buiten
om met kalk te spuiten, niet in zinnen te uiten
Nou ben je maaienvoer, ik naai je hoer, taai en stoer
Ik aai en poer bijters in de papagaaienvoer
En ben je er geweest joch? Dan is dat maar klinisch
Dan dis ik je geest nog, geestig en cynisch
Ik plak je kist dicht met een sticker van mijn gezicht
Lachend in je deksel als jouw eeuwige uitzicht
Lekker in de grond zweten, en mijn stront vreten
En op je steen staat: 'Deze sukkel kon het weten'
Je hing de faker uit, glad verkeken op de buit
Maar eenmaal koud in een kluit, lult niemand jou er nog uit!

Dus wat is er? Gaan we dissen?
Hé, daar zit ik niet mee, neem ook je chickie maar mee
Ik krijg hatsekidee, een stijve pikt mijn idee
Geintjes flikken met de P? Ik kick op het idee!
Dus wat is er? Gaan we dissen?
Nou kom maar op, daar wacht ik op, wat dacht je snob?
Geef me een reden, haal mij maar naar beneden
en ik wacht je op! Ik slacht je kop!

© Def P, 2004

Van Dalsum: 'Retecool, Def! En reuze bedankt voor het interview.'
(Rottend Staal Online, 8-7-2004)

terug naar boven

DE GEKTE BLIJFT TOENEMEN: WEER RAPGROEP ONDER VUUR
Binnenkort ook dichters vervolgd?

Epibreren - De Volkskrant bericht dat nu vervolging dreigt voor de rapgroep Noord Nederlands Taaltechnisch Offensief (NNTTO). De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) wil de rappers uit het Friese Gorredijk voor de rechter zien vanwege het nummer IND, waarin de IND-medewerkers kampbeulen worden genoemd en ook minister Verdonk een veeg uit de pan krijgt.

'Wij rappen over wat ons overkomt', licht Jorn Idzerda alias JPM van NNTTO toe. 'Het nummer IND gaat ons persoonlijk aan omdat ons groeplid Nigga P met uitzetting naar Sierra Leone wordt bedreigd. Dát houdt ons bezig. Wat moeten we dan? Over onze onderbroek rappen?' Door de kwestie DHC had NNTTO de tekst van IND al afgezwakt. De zinssnede 'Verdonk denk na voordat je beslist, want ik ben degene die je dist', eindigde oorspronkelijk: 'want ik weet dat niet één van mijn kogels je mist'.

Lees hier het hele artikel, en zie ook deze NRC-artikelen over de Hirsi Ali-distekst:
hoofdredactioneel commentaar
muziekkenners over het nummer
juridische analyse.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed deze week een aangifte tegen de groep De Sluipschutters. In het via internet verspreide nummer 'Wie niet springt is een jood' worden onder meer teksten als 'Alle joden moeten dood' en 'Fuck de homofielen' gebezigd. Naar verluid worden met 'joden' in deze tekst Ajax-supporters bedoeld.

Het wachten is nu nog op een aangifte tegen de dichtformatie De Woorddansers, die een gedicht hebben met de frase 'Hamas, hamas, joden aan het gas'. De hele tekst is momenteel niet op het internet te traceren, wel twee referenties aan optredens van het dichtduo waarbij die tekst gebracht werd, op Hotel Boekenlust, februari 2003 en op Rottend Staal Online, 22 en 24 augustus 2003. Dat ze in die tekst enkel hooligans beschrijven doet in het huidige klimaat niet meer ter zake. Opsluiten, vervolgen, vierendelen! (Rottend Staal Online, 8-7-2004)

terug naar boven


MEDEWERKERS WIJZIGEN NAMEN

Amersfoort/Waregem - Onze medewerker Sieger Hesselink gaat meer en meer door het leven als Sieger Baljon. Onze medewerker Olaf Risee wil wegens de Hirsi Ali-distekst voortaan Olaf Balkenende genoemd worden, zo schrijft hij op zijn weblog. (Rottend Staal Online, 8-7-2004)

terug naar boven

VERZAMELD WERK C.O. JELLEMA VERSCHIJNT

Amsterdam - De Volkskrant berichtte dat het Verzameld Werk, waarin opgenomen zijn poëzie en essays, van de vorig jaar overleden C.O. Jellema in november bij Querido zal verschijnen. In het boekwerk staan ook de twaalf gedichten die Jellema kort voor zijn dood schreef.

Deze week verscheen bij uitgeverij-galerie Hein Elferink te Staphorst een bibliofiele uitgave in een oplage van 75 exemplaren van Jellema's postume bundel Bosvijver. (Rottend Staal Online, 8-7-2004)

terug naar boven

FREDDY DE VREE OVERLEDEN

www.boekbalie.nl - In het Middelheimziekenhuis in Antwerpen is de dichter en publicist Freddy de Vree overleden. Hij is 64 jaar geworden. Zijn bekendheid in Vlaanderen was vooral terug te voeren op zijn culturele programma’s voor de radio. Hij werkte meer dan dertig jaar als producer voor Radio 3, de voorloper van het huidige Radio Klara. In Nederland was hij vooral bekend als kenner en vriend van schrijvers als Hugo Claus en Willem Frederik Hermans. Lees hier meer. (Rottend Staal Online, 7-7-2004)

terug naar boven

DE RECENSENTEN-POLL

Epibreren - Inmiddels zijn 24 stemmen uitgebracht in de populairste poëzierecensenten-poll. Omdat deze poll pas nieuwswaarde heeft bij meer dan 60 uitgebrachte stemmen (het aantal respondenten in een onderzoek van het tijdschrift Literatuur naar de populairste literatuurcriticus) roepen we onze lezers nogmaals op hun stem zo snel mogelijk uit te brengen.

De mogelijkheid om ook een stem op de meest gehate recensent uit te brengen is bij deze vervangen door de mogelijk te stemmen op de 'minst capabele'.

Liesbeth van Dalsum vroeg ondertussen weer enige kiezers op wie en waarom ze hun stem hebben uitgebracht.

Cornelis van der Wal: 'Dag lieve Liesbeth, ik stem op Piet Gerbrandy. Omdat hij zo'n mooie snor heeft en zeer zinnige dingen schrijft. Zeer goed is zijn demonisering van Anna Enquist, die ik verafschuw. Ikzelf ben dichter. Mijn nieuwste bundel is Skalder en it swurd. In 2004 uitgegeven bij Venus.'
Gertruud Baars: 'Rutger Cornets de Groot. Ik zou hem willen typeren als een degelijke, confronterende en vakkundige recensent, en bovenal een poëzieliefhebber pur sang en een sympathiek mens. Bovendien heb ik de indruk dat er nog progressie mogelijk is. Laat ik zeggen dat ik denk dat we nog meer van hem zullen horen.'
Paul van Leeuwenkamp: 'Philip Hoorne. Omdat hij een heldere kijk meeslepend verwoord en soms knuppels in hoenderhokken gooit.'
Tris Gilis: 'Yves Joris. Waarom? Omdat hij zelf met zijn dichtersziel op zoek gaat naar wat de dichter drijft.'
Marcel Raman: 'Yves T'sjoen. Hij is de meest onderlegde, de intelligentste.' (Rottend Staal Online, 7-7-2004)

terug naar boven

SYLVIA HUBERS WINT GEBROKEN HART

Haarlem - Sylvia Hubers heeft de poëzie- en voordrachtsprijs Het Gebroken Hart gewonnen, afgelopen zondag in de wonderoliestad. Zij mag met een vriend of vriendin een avondje tete a tete doorbrengen op of onder de Haarlemmer Sterrenwacht.

Tweede werd de Surinaamse schrijfster Annel de Noré, die onder haar haar eigen naam Netty Simons het gedicht

Gebroken: een oeroud stenen hart

Wekker, computer, afwasmachien,
douche, haardroger, wasmachien,
sleutel in slot, pinpas in automaat,

roltrap op,
trein in.
Fluit!

Rust...

Omlijst door driedimensionaal dagduister
reist in vlakke, onthullende, flitsvlagen
een ijl, vreemdbekend spiegelbeeld mee...

en 't gisternacht doorgeseind noodsignaal
wreekt de gigabeet links onder het borstbeen
die eerst in, nu door de wind wordt geslagen.

Gevangen in technologie, digitaal en staal
breekt verweerd, oeroud, 't hart van steen
alsnóg en weigert - uiterst banaal - dienst.

© Netty Simons, 2004

had ingestuurd, ons hier welwillend door haar uitgeverij In de Knipscheer ter beschikking gesteld. De prijzen werden overhandigd door de Haarlemse Stadsdichter en juryvoorzitter George Moormann. Onze medewerkers F. Papenhove, Hannie Rouweler, Ilse Starkenburg en Harry Zevenbergen vielen net buiten de prijzenregen. (Rottend Staal Online, 7-7-2004)

terug naar boven

BOEIENDE KRANTENARTIKELEN BIJ DRAMATISCHE OPLAGEDALINGEN

Epibreren - Hoewel de oplagen van de dagbladen dramatisch blijven dalen, wil dat natuurlijk niet zeggen dat in de papieren kranten niets boeiend verschijnt

Zo bericht de Gelderlander vandaag over het project van onze medewerker Victor Vroomkoning en fotograaf Hans Bol.

En besteedde het NRC Handelsblad ruim aandacht aan de DHC/Hirsi Ali-affaire. Middels o.a. het hoofdartikel, interviews met muziekspecialisten en een juridische analyse.

De Twentsche Courant Tubantia bericht over een poëtisch muziekproject in de Achterhoek, Dichter bij Muziek, dat de gehele zomer wereldsteden als Winterswijk, Meddo en Corle opvrolijkt. Onze medewerker Piet Gerbrandy is een van de deelnemende dichters.

In het Zeeuwse Aardenburg vond een kleine week geleden de Dag van de Poëzie plaats, leren we uit BN/De Stem en de Provinciale Zeeuwse Courant: 'De Vlaamse dichter Hugo Vanbellingen en Aardenburger Jan Kroeze van de Stichting Cultureel Aardenburg wisten hun gehoor tijdens de poëziewandeling met hun deskundige uitleg te boeien met de meest uiteenlopende woordcreaties.'

Ook in BN/De Stem een boeiend artikel over een poëzie op bankjes-project te Chaam, 'poosplaatsen', bedacht door dichter/beeldend kunstenaar Pien Storm van Leeuwen. Op 27 plaatsen in de Nederlands-Belgische grensstreek liet ze een stenen bank of kei plaatsen met daarop een gedicht. Dicht
ers die hieraan meewerken zijn de Tilburgse Stadsdichter Jace van der Ven, onze medewerker Albert Hagenaars en o.a. Yvonne Né, Jos Steegstra en Jasper Mikkers.

Grave wordt op de kaart gezet door de bevlogen burgemeester Piet Zelissen, die vanwege het ontbreken van enig cultuurbeleid in zijn gemeente zelkf maar een poëziefestival georganiseerd heeft: TaalKabaal, dat in het laatste weekend van augustus Grave zal opstuwen in de vaart der volkeren, zo bericht de Gelderlander.

De Haagsche Courant deed tenslotte verslag van de Nacht van de Culinaire Poëzie, die op de eerste juli in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag geschiedde. Uitgelicht worden de voordrachten door H.C. ten Berge en Jan Eijkelboom (voor de gelegenheid IJkelboom geheten).
(Rottend Staal Online, 7-7-2004)

terug naar boven

ÉÉN RAPPER VRIJ, TWEE VAST EN ÉÉN GEZOCHT

Rotterdam - NRC Handelsblad bericht vandaag dat twee leden van de rapformatie DHC in hechtenis blijven op verdenking van bedreiging van de VVD-politicus. Dat heeft de rechter-commissaris bij de Haagse rechtbank gisteren besloten. De rechter-commissaris volgt niet de redenering van het Openbaar Ministerie dat Hirsi Ali wordt belemmerd in haar werk als parlementariër.

Een van de drie gearresteerde rappers is inmiddels vrij gelaten, omdat hij pas bij de formatie kwam na de opname van de Hirsi Ali-distekst. Een vierde groepslid wordt nog gezocht.

De hechtenis is verlengd op basis van de verdenking van bedreiging (art. 285 wetboek van strafrecht), dat maximaal vier jaar gevangenisstraf mogelijk maakt.

In deze hele non-affaire mogen ook vraagtekens gezet worden bij de rol van de Nova-redactie en Hirsi Ali zelf. Het was het hijgerige Nova dat het nummer tot dreigement heeft opgeblazen. Eén uur voor de uitzending vorige week deed Hirsi Ali aangifte van bedreiging - als ze dat niet had gedaan zou het hele Nova-item immers in het water gevallen zijn. Weg media-exposure voor de politicus, weg scoop voor de tv-makers.

Ter redactie zijn wat vragen binnengekomen over waarom we over dit onderwerp berichten. Daar kunnen we heel kort over zijn: wat de rappers van DHC overkomt, kan morgen ook een poëet overkomen.

Want hoe te denken over de scheldverzen van onze medewerker Cornelis van der Wal? In zijn 'De vloek van de stadsdichter' laat hij een personage een vloek uitspreken over de vorige week opgestapte Groninger wethouder Pattje. Dat vers staat inmiddels al een kleine drie jaar online. Was deze poëtische vervloeking de ware reden van het aftreden van de wethouder en moet Van der Wal zich nu zorgen maken over een eventuele aanklacht wegens bedreiging? We mogen hopen van niet.
(Rottend Staal Online, 6-7-2004)

terug naar boven

BEZIGE BIJ PAKT INTERNETPIRATERIJ AAN

Epibreren - Uitgeverij De Bezige Bij maakt eindelijk werk van het beschermen van de auteursrechten van haar auteurs op internet. Op deze pagina is te lezen hoe Hayo Deinum van de afdeling auteursrecht van de uitgeverij de zaak heeft aangepakt. (Rottend Staal Online, 6-7-2004)

terug naar bovenVERNIEUWDE SITE UITGEVERIJ 521

Amsterdam - Uitgeverij 521 heeft haar site grondig vernieuwd. En het resultaat mag zeker gezien worden. Het is wel jammer dat er niet even wat hyperlinks onder de namen van de auteurs gelegd zijn.

Kort na plaatsing van dit bericht bleek door technische problematiek de oude site weer op het gemelde URL te staan. Dus check eventueel dit uit: http://www.uitgeverij521.com/index2.html
(Rottend Staal Online, 6-7-2004)

terug naar boven

'HARRYMOETDOOD'

Den Haag/Epibreren - Het Nova-optreden van onze medewerker Zevenbergen heeft een aardig voorbeeld opgeleverd van de gekte die momenteel in Nederland heerst, namelijk een heuse dreigmail.

Exclusief voor onze lezers in den vreemde presenteren we het hier.
------------
----- Original Message -----
From: Henk ten Doeschate
To: Harry Zevenbergen
Sent: Tuesday, July 06, 2004 11:10 AM
Subject: Harrymoetdood

Smerige moordenaar, ik hoop dat ze je te grazen nemen. Volkert en jij horen te hangen aan de hoogste paal. Alle slinkse tuig aan het gas.

-------------
Het aardige aan deze mail is dat de afzender ogenschijnlijk niet de moeite heeft genomen zich een pseudoniem aan te meten. Op google zien we dat deze dreigmailverspreider zich danig roert in tal van discussies - waar we hier verder niet op ingaan. Wel op de curieuze volgorde van executiemethoden die de afzender Zevenbergen wil laten ondergaan. Eerst ophangen, dan vergassen? Merkwaardig.

Het aardige is ook dat Zevenbergen vorige week al aangaf graag gedemoniseerd te willen worden. Hij wordt op zijn wenken bediend. Te hopen is dat hierdoor de verkoop van zijn debuutbundel drastisch toeneemt.

Liesbeth van Dalsum reisde derhalve naar Den Haag af en vroeg Zevenbergen hoe hij momenteel tegen het verschijnsel dreigmail aankijkt.
Harry Zevenbergen: 'Jullie hadden helemaal gelijk en deemoedig ga ik door het stof.
Ik ben tegen dreigmailtjes en zal het ze nooit meer bagatelliseren. Nu ik zelf getroffen in mijn huiskamer zit te beven van angst voor wat komen gaat.'

Inmiddels heeft de heer Ten Doeschate zijn erudiete epistel nader aan Zevenbergen verklaard. Hij verstuurde de dreigmail in de eerste plaats om Zevenbergen te laten zien wat het is bedreigd worden. Dus onze medewerker blijft voorlopig leven als het aan Henk ten Doeschate ligt. (Rottend Staal Online, 6-7-2004)

terug naar boven


PASSIONATE MAGAZINE GEHEEL VERNIEUWD

Rotterdam - Morgen, woensdag 7 juli 2004, wordt in Off_Corso in Rotterdam het geheel vernieuwde Passionate Magazine gepresenteerd.

Het eerste nummer van Passionate Magazine wordt uitgereikt aan Henk Pröpper, directeur van het Nederlands Literair Productie en Vertalingenfonds. Verder treden Wonder en onze medewerker Ramsey Nasr op en draaien DJ’s Chezz & Deep Diggin.

De Passionate-redactie bezweert dat het vernieuwde Passionate Magazine vooral leesbaarder zal zijn dan het oude Passionate. Dat zal zich zien laten in een nieuwe vormgeving en een duidelijke routing. Passionate Magazine heeft vaste columnisten en introduceert besprekingen van boeken, dichtbundels, films en muziek. Ook zijn er een aantal nieuwe rubrieken, zoals een nieuwsrubriek.

In het nieuwe nummer ondermeer stadsgedichten van onze medewerker Ruben van Gogh en een diepte-interview met onze medewerker Maurice Buehler. (Rottend Staal Online, 6-7-2004)

terug naar boven


DE POËZIERECENSENTEN-POLL

Epibreren - Intussen gaat ondanks alles de populairste poëzierecensenten-poll lekker door. Recensent Jos Joosten voorzag ons van de namen van een groot aantal Vlaamse poëziecritici, waardoor ook voor mensen die niet willen participeren in deze poll het overzicht van huidige poëzierecensenten interessante kost is. Er blijken namelijk zeker vijftig poëzierecensenten actief te zijn.

Momenteel is Yves Joris van Meander de populairste poëzierecensent, na 20 binnengekomen stemmen. Liesbeth van Dalsum ondervroeg enige van de stemmers.

Lieve Van Den Langenbergh, Malaga (Spanje): 'Als fervent poeziëliefhebster heb ik mijn stem uitgebracht voor Yves Joris.
De man heeft pittige commentaren, is integer, heeft geen hoogheidswaanzin (zoals vele andere recensenten), produceert opbouwende kritiek en wat belangrijk is... hij brengt me aan het lachen. '
Mieke Van Dyck: 'Yves Joris. Hij is de populairste poezierecencent aller tijden! Ik ben een fervent poezielezer en vind zijn recensies super. Hopelijk wint hij. Hij is de beste.'
Joop Leibbrand: 'Mijn stem gaat naar Rutger H. Cornets de Groot, die zeker voor een internetperiodiek een niveau haalt dat hem minstens op één lijn stelt met de 'groten' uit het recensievak.'

De poll wordt momenteel publicitair ondersteund door Meander en de Recensent. De onvermijdelijke Olaf Risee maant op z'n weblog zijn lezers aan een stem uit te brengen - waarvoor hulde! Omdat het komkommertijd is hopen we dat binnen afzienbare tijd de diverse kranten en tijdschriften met te verkiezen recensenten hun lezers zullen oproepen een stem uit te brengen op een van hun bloedeigen critici. (Rottend Staal Online, 6-7-2004)

terug naar boven

AFKEURING VOOR ZEVENBERGENS BAGATELLISERENDE OPMERKINGEN

Epibreren - In de gelagkamer te Hotel Hel klonk gisteravond een intens gemor, toen de vergaderde stamgasten onze medewerker Harry Zevenbergen dreigmails en -telefoontjes hoorden bagatelliseren.

Henk Smit, de uitbater van Hotel Hel: 'Is hij nu helemaal gek geworden?'
Liesbeth van Dalsum: 'En ik had hem nog zo gewaarschuwd zich te concentreren op waar het om gaat: de directe vrijlating van die rappers!'
Bart FM Droog: 'Henk, doe me een koffie, of nee, maak er maar een dubbele van. Tegen de gekte in dit land is alleen koffie gewassen. Ministers bedreigen wegens hun beleid is als planten vervloeken vanwege hun groei. En als er al zo nodig bedreigd moet worden, doe dat dan voor een spiegel.'
Hofman: 'Maar waar is Jan Klug eigenlijk?'
Van Dalsum: 'Oh, die is even voor een maand op twee op theatertournee in Zwitserland en Italië.'
Hofman: 'Huh?'
Van Dalsum: 'Ja, hij speelt weer mee in een productie van Andrea Paciotto. As long as it lasts, heet die productie, en het is gebaseerd op de verhalenbundel Cosmicomics van de Italiaanse schrijver Italo Calvino. Lars Angeli, Andrea Giannoni, Paola Lattanzi, Elisabetta Spallaccia en Sander Trispel spelen ook mee in de gelaagde compositie die de indruk geeft van een reis door ruimte en tijd.'
Droog: 'Neemt niet weg dat Zevenbergen het redelijk deed - op zijn debiele goedpraten van anonieme telefoontjes en dreigmails na, natuurlijk.'
Hofman: 'Krek zo. En doe mij ook maar een koffie.' (Rottend Staal Online, 6-7-2004)

terug naar boven

HARRY ZEVENBERGEN PLEIT VANAVOND IN NOVA VOOR VRIJLATING RAPPERS

Den Haag/Epibreren - In het eerder aangekondigde debat over de vraag hoe ver je mag gaan in een rap, dat vanavond in Nova plaats vindt, zal onze medewerker Harry Zevenbergen pleiten vóór ogenblikkelijke vrijlating van de rappers van DHC.

Zevenbergen wees de Nova-redactie op het bestaan van zijn gedicht 'We zijn Oranje' (uit de bundel Punk in Rhenen, Papieren Tijger, 2004), waarin de regels

ik wil de koning dood
opgejaagd door honden
in het nauw gedreven afgeschoten

voorkomen. Uit het gedicht blijkt dat hij kroonprins Willem-Alexander en koningin Beatrix graag zou willen liquideren. Hij vroeg Nova of nu ook hij aangeklaagd en opgepakt moet worden. Of Nova inmiddels het op hol geslagen Openbaar Ministerie op Zevenbergens staatsgevaarlijke plannen geattendeerd heeft zal vanavond blijken.
(Rottend Staal Online, 5-7-2004)

terug naar boven


RAPPERS MET LEVENSLANG BEDREIGD
Voormalige Double Talk-dichters verdeeld over kwestie

Rotterdam/Epibreren - Het NRC Handelsblad bericht dat de rappers van DHC vervolgd gaan worden wegens het bedreigen van het Kamerlid Hirsi Ali (VVD). Daarvoor gebruikt het OM een wetsartikel dat levenslang mogelijk maakt. Dat heeft het Haagse openbaar ministerie (OM) vanochtend bevestigd.

Het OM doet voor vervolging van de rappers een beroep op twee artikelen van het wetboek van strafrecht. Het gangbare artikel 285 betreft bedreiging, het zelden toegepaste artikel 121 is speciaal gericht op leden van de Eerste en Tweede Kamer. Volgens dit artikel kunnen personen die leden van de Staten-Generaal verhinderen om vrij en onbelemmerd hun plicht te vervullen, worden gestraft met een levenslange gevangenisstraf, een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar of een geldboete.

De advocaat van de drie aangehouden rappers, mr. V. Koppe, noemt het 'onbegrijpelijk'' dat artikel 121 wordt ingezet. 'Het is buiten alle proporties. Het OM lijkt het spoor volledig bijster.'

Aldus het NRC. Intussen is tussen dichters (Droog, Van Duijnhoven, Van Gogh, Heytze, Hofman, Peeters en Witte), die in 1996/1998 participeerden in het Double Talk-project, waarbij rappers en dichters gemeenschappelijk optraden op festivals en waarvan werk werd opgenomen in de bloemlezingen Double Talk (Arbeiderspers, 1997) en Double Talk Too (Arbeiderspers, 1998) een hevige discussie uitgebroken over het al dan niet ondertekenen van het Rottend Staal-manifest dat directe vrijlating van de rappers eist.

Hoewel allen het er over eens zijn dat de bewuste tekst niet bijster hoogstaand is, zijn Arjan Witte, Tjitse Hofman en Bart FM Droog de mening toegedaan dat die tekst binnen de raptraditie past en geen reden tot vervolging mag zijn, omdat er zoiets als de vrijheid van meningsuiting bestaat en de tekst - hoe slecht ook - als kunst en niet als een concrete bedreiging gezien moet worden.

Hagar Peeters vindt anderzijds dat de tekst een zeer grove belediging is, niet alleen aan het adres van Hirshi Ali maar aan dat van alle besneden vrouwen. Peeters spreekt zich uit tegen een klimaat waarin zo'n tekst normaal en toelaatbaar gevonden wordt en verafschuwt, als dit door de beugel moet kunnen omdat het rap is, rap.

Ruben van Gogh ziet zich voor een dillemma geplaatst en vraagt zich af of het in deze nog wel het vrije woord betrteft. Van Gogh: 'Je zou ook kunnen zeggen dat het hier juist uitermate dictatoriale woorden betreft. En wij gaan toch met wat we zelf doen uit van de kracht van het woord, dat maakt hun woorden tot zeer gevaarlijke (ook wij hebben die potentie). Als vrijheid is dat je maar lukraak alles kan en mag zeggen, tegen hoogstens wegwuivend schouderophalen dan weet ik niet meer zo goed wat die vrijheid waard is.'

Van Gogh: 'Er zijn woorden waardoor je zelf in je vrijheid wordt beknot - dus welke vrijheid heeft voorrang? Het betreft hier een zeldzaam beledigende tekst, en als Van Nistelrooy - om maar wat te noemen - met het ene woord 'thuisfluiter' al twee wedstrijden geschorst wordt (en dat principe vind ik terecht), zie ik, behalve de zwaarte van het woord en dito maatregel, geen fundamenteel verschil, en past ook hierop collectieve verontwaardiging. Of telt dat alleen als hij de scheidsrechter op dat moment met rijm en ritme had beledigd?'

Ingmar Heyze: 'Ik vind het vastzetten van iemand op reële verdenking van voorbereiding van een aanslag terecht. Het lijkt me in dit geval echter duidelijk dat niemand de woorden van DHC serieus hoeft te nemen; wie werkelijk bezig is om een liquidatie van een kamerlid voor te bereiden, kondigt dat niet aan in een raptekst. Ik beschouw het vastzetten van de rappers van DHC dan ook als een onrechtmatige daad. Dat Hirsi Ali haar werk als kamerlid niet zou kunnen uitoefenen door het bekend worden van deze tekst, lijkt me een politieke Schwalbe van de eerste orde, waarmee dit kamerlid naar mijn mening haar laatste restje geloofwaardigheid heeft verloren.'

Heytze: 'Dat neemt niet weg dat ik vind dat er gerechtelijke stappen moeten kunnen worden ondernomen tegen DHC, omdat ze in hun tekst buitengewoon smakeloze, discriminerende en beledigende opmerkingen over een publieke figuur hebben gemaakt. Ik ben een leek op het gebied van het Nederlands recht, dus vergeef me als ik nu iets heel doms zeg, maar een aanklacht voor smaad op basis van artikel 1 van de Grondwet Art 1. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. lijkt mij in dit geval behoorlijk levensvatbaar. Ik meen dat daar een boete van een fors geldbedrag voor staat, en geen gevangenisstraf, laat staan levenslang.'

Van Gogh: 'Het argument van het OM dat hun tekst gezien moet worden als een bedreiging (of gelijk gesteld met) vind ik ongegrond, maar als DHC eventueel vervolgd zou worden voor verregaande belediging van persoon, geslacht en volk vind ik dat terecht. Dus kan Harry Zevenberg gewoon op vrije voeten blijven. En zouden onze rappende heren - met enkel de aanklacht 'bedreiging' vrijgelaten moeten worden.'

'Eigenlijk hoop ik op een aanklacht van vergaande belediging, in plaats van bedreiging. Dan wordt het pas echt interessant.'

Vanuit Brussel laat Serge van Duijnhoven weten: 'My God - men is wel overspannen in Ollandia, sedert Pimmetje Pim Pam Pet is vermoord. Als een lege huls of brullende ezel al als gevaarlijk of levensbedreigend worden gezien, is men blijkbaar niet meer in staat om het verstand te laten oordelen. Men maakt zichzelf nog ridiculer dan de rappers; het is een beetje zoals in Fahrenheit 9/11, waar geheime agenten infiltreren in kaartlegclubjes en de FBI mensen arresteert die stoere taal spraken in de fitnessclub. Het is blijkbaar niet de leugen, zoals Beatrix enige jaren geleden beweerde , maar de paranoia en domheid die momenteel in Nederland regeren.'

Van Duijnhoven: 'Gebrek aan humor is ook gevaarlijk. Daar zou men Hirsi Ali en de politie Haaglanden toch ook op kunnen wijzen? En de rol van Nova is een bekende, want waar nog geen rook is moet eerst een fikkie worden aangestoken. Kan er temidden van al dat bange gesidder, bespottelijke gebrul en domme gemekker, dan echt geen lachje meer vanaf?
Dan raad ik Holland dringend aan in therapie te gaan.'
(Rottend Staal Online, 5-7-2004)

terug naar boven

'IK WEET WAAR JE HOOITJE WOONT'

Epibreren - Al enige dagen breken we ons hoofd over de betekenis van het woord 'hooitje' in de distekst van de rapformatie DHC. Onze medewerker Ozon doet een poging tot uitleg: 'Het is afkomstig van de straattaal: 'ik weet waar je huis woont'. Bedreigend danwel waarschuwend bedoeld.
Nieuw in deze strofe is ook voor mij het 'hooitje'. Hierin zie ik beeldend weergegeven een stohutje of andere uit 'hooi', lees natuurlijke materialen, opgetrokken Afrikaanse woonstede. Huis, huisje, hutje, hooitje, zooitje... zo ongeveer zal het verbogen en afgeleid kunnen zijn.'

Omdat de DHC-groepsleden nog steeds vast zitten zoeken we nog steeds ondertekenaars voor het manifest van 3/5 juli, waarin we hun vrijlating eisen. Niet omdat we de raptekst zo geweldig vinden, maar omdat in deze de vrijheid van meningsuiting in het geding is. Ondertekenaars kunnen zich melden via droog@epibreren.com

Peter de Groot, hoofdredacteur van het poëzietijdschrift Krakatau, merkt in dit verband op: 'Ben jij wel eens bij het beeld van Pim Fortuyn geweest? Op de sokkel staat de tekst:

'Laten wij waken over de vrijheid van het spreken'

Zet mij ook op de lijst van ondertekenaars'.

NOVA OVER DISSEN

Hilversum - Het tv-programma Nova zendt vanavond een debat uit over de vraag hoe ver je mag gaan in een rap. Nova: 'Vandaag zijn de leden van de Haagse rapgroep DHC voorgeleid op beschuldiging van bedreiging van Kamerlid Hirsi Ali. Volgens de rappers moet je hun teksten niet letterlijk nemen. En ook andere beoefenaars van rap zeggen dat beledigen en bedreigen nu eenmaal horen bij de rapcultuur. 'Dissen' noemen ze het en dat gaat samen met overdrijving' (22.20 - 23.00 uur, Nederland 3, na middernacht volgen de herhalingen).
(Rottend Staal Online, 5-7-2004)

terug naar boven


TOP-200 VAN BEKENDSTE DICHTERS BEKEND

Epibreren - De complete Top-200 2004 staat nu online op deze pagina. Het opvallendste aan deze Top 200 is de explosieve toename van poëzie en informatie over dichters op internet, vergeleken met de Top-200 van 2003. Dat heeft er toe geleid dat de drempel voor opname dit jaar op 329 'hits' op www.google.com ligt. In 2003 waren er 108 'hits' voor nodig.

Bij vrijwel alle van de ruim 600 onderzochte dichters bleek het aantal meldingen op internet fors toegenomen. In slechts twee gevallen (Frank Pollet, gezakt van de 66ste naar de 151ste plaats en Jane Leusink, vorig jaar nog op de 184ste plaats en nu uit de ranglijst verdwenen) werd een afname van het aantal hits geconstateerd. Pollet had in 2003 nog 517 hits. In 2004 zijn dat er 492. Leusink zakte van 130 hits naar 98.

Opvallendste nieuwkomer in de Top-20 is Nel Benschop. Vorig jaar registreerde google haar naam slechts 352 maal. Dat is in 2004 4.810 maal geworden. Wegens protesten van lezers over de niet-opname van Mulisch en Reve in de Top-200 van vorig jaar zijn beiden dit jaar wel meegenomen. Waardoor de Top-20 2004 er zo uitziet:

plaats/plaats vorig jaar naam aantal hits op google
( ) = hits in 2003
1 (nieuw) Harry Mulisch 60.100
2 (1) Hugo Claus 47.500 (8050)
3 (nieuw) Gerard Reve 41.600
4 (2) Cees Nooteboom 15.400 (5450)
5 (3) Gerrit Komrij 11.100 (3650)
6 (4) Remco Campert 10.500 (3260)
7 (6) Tom Lanoye   8.680 (2700)
8 (5) Jaap Blonk   8.260 (2780)
9 (17) Bart Moeyaert   6.930 (1680)
10 (6) Jules Deelder   5.740 (2700)
11 (13) Rutger Kopland   5.700 (1910)
12 (9) Anna Enquist   5.490 (2070)
13 (16) Toon Tellegen   4.860 (1700)
14 (75) Luuk Gruwez   4.830 (447)
15 (98) Nel Benschop   4.810 (352)
16 (11) Huub Oosterhuis   4.790 (1990)
17 (18) Simon Vinkenoog   4.650 (1650)
18 (8) Joost Zwagerman   4.590 (2160)
19 (19) Gerrit Kouwenaar   4.040 (1490)
20 (15) Peter Verhelst   4.030 (1830)

(Rottend Staal Online, 5-7-2004)

terug naar boven

BEKENDE DICHTERS TOP-200 2004 IN DE MAAK

Epibreren - Momenteel is uw redactie bezig alle haar bekende Nederlandstalige dichters weer te onderwerpen aan een google-meting, om tot de Top-200 van bekendste dichters te komen.

Daartoe is de Top-200 van 2003 gereviseerd en verbeterd (in eerste opzet kregen dichters die evenveel hits op google hadden maar alfabetisch gezien later genoteerd werden een lager nummer. Dat is nu rechtgetrokken).

Enkele van de vragen waar de redactie momenteel mee zit zijn:
- Moet Henk Spaan nog gezien worden als dichter of is het puur een tv-mensch?
- Reve en Mulisch wel of niet meenemen - hun faam is toch hoofdzakelijk middels hun proza ontstaan?
Wie doorslaggevende argumenten heeft inzake deze twee kwesties kan het ons melden, via droog@epibreren.com.

Zie in de tussentijd de populairste poëzierecensenten-poll.

(Rottend Staal Online, 4-7-2004)

terug naar boven

PETER DE BOER NAAST EEN DER MEEST POPULAIRE OOK MEEST GEHATE RECENSENT

Epibreren -Inmiddels heeft in de populairste poëzierecensentenpoll de zesde stemmer zich gemeld. Die enerzijds stemde op Meanders Rutger H. Cornets de Groot als meest populaire poëzierecensent, en anderzijds Trouws Peter de Boer nomineerde als meest gehate.

Liesbeth van Dalsum vroeg deze stemmer, Jeannine Janssens, waarom.
Jeannine Janssens: 'Ik vind Rutger Cornets de Groot de beste poëzierecensent. Hij schrijft niet voor 'grote kranten', maar zijn recensies in Meander, evenals zijn 'klassiekers' die hij voor Meander schreef, zijn zeer degelijk.
Van Dalsum: 'Je liet ook weten je te willen roeren in het grote demonisatiedebat?'
Janssens: 'Wie de meest gehate poëzierecensent zou zijn? Ikzelf zou het niet weten, maar wanneer ik moet voortgaan op reacties die ik krijg op literatuurlinks.net van de daar opgenomen auteurs, dan zou dat wellicht Peter de Boer zijn. Ik krijg van de dichters wier bundels hij gerecenseerd heeft (recensies waarnaar ik links heb in mijn linksverzameling), behalve de vraag om die negatieve recensies te verwijderen (wat ik niet doe, alle online recensies worden opgenomen, of die positief of negatief uitvallen, dat doet er niet toe, want ik betracht de 'volledigheid'), o.a. volgende reacties:
- die vent wil ik graag een stamp tegen zijn kloten geven.
- die zou ik graag eens een schop tegen zijn achterste geven, maar als dichter ben ik daar te wellevend voor.
Nu vraagt men mij wel regelmatig om negatieve recensies te verwijderen (wat ik niet doe), doch Peter de Boer is wat dat betreft de kampioen-recensent. Je ziet maar, dat de dichters zelf niet altijd zijn recensies appreciëren...' (Rottend Staal Online, 3-7-2004)

terug naar boven

ONGEHOORD: RAPPERS DRIE DAGEN VAST OMWILLE VAN DISTEKST
Wij eisen de directe vrijlating van rapformatie DHC!

Epibreren - De bevolking van Epibreren heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat drie leden van de Haagse rapformatie DHC drie dagen worden vastgehouden omwille van een raptekst over VVD-politica Ayaan Hirsi Ali.

De bewuste tekst en de bijbehorende muziek staan al driekwartjaar op internet en bovendien past de tekst binnen de oer-Hollandse hiphoptraditie, zoals al eerder deze week in Het Parool te lezen was. Het soort tekst is een 'distekst', waarin het de bedoeling is zo negatief mogelijk het onderwerp van de tekst te behandelen. En daarin is DHC zeer goed geslaagd.

Hoewel we denken dat de tekst wel wat subtieler had gemogen, zien we in de eerste strofe een prachtig AABBBB rijmschema, waarbij het gebruik van elementen uit de actualiteit van de zomer van 2003 (Ali Chemicali, deze week weer even in het nieuws), toen de tekst ontstond, op mooie wijze en multiglobaal verweven zijn, waarin toch ook nog wordt gewezen op de tekortkomingen van een bepaalde luchtvaartmaatschappij en bovendien verwezen wordt naar de edele schaaksport:

Fuck Hirsi Ali Somali
dit is Rico Chemicalie
Ben aan zet
stuur een scud-raket
Naar die kanker slet
je bent goedkoper dan een easyjet

In de tweede strofe vallen de herhalingen van het woord 'kanker' op. Die versterken het ritme en het levert bij het derde gebruik een prachtpoëtisch beeld op: 'kanker stront vlek'. een woordcombinatie waaraan onze medewerker Gerrit Komrij wel eens een essay zou mogen wijden.

Twee maanden in Nederland
en intussen bijdehand
kanker bitch
kanker hoer
kanker stront vlek
Ik sla je op je bek
breek je nek

De derde strofe brengt ons tot een ongekende vervoeging van het woord 'hooi'. Heel verrassend:

Wat je denkt wat je denkt
je bent een excuus allochtoon
doe eens gewoon
want ik weet waar je hooitje woont

Enfin, voordat we de hele tekst hier dood analyseren, moeten we terugkomen op waar het om draait: het is wereldwijd een hoogst normale zaak dat machthebbers (en Ayaan Hirsi Ali is als parlementariër van een regeringspartij een machthebber) door dichters, schrijvers, rappers en zangers met woorden worden aangevallen. Dat kan subtiel, dat kan grof. Maar het mag geen reden zijn de makers van die teksten op te sluiten. Dat gebeurt in een dictatuur, niet in een democratie.

Vandaar dat wij per direct de vrijlating eisen van de leden van de Haagse rapformatie DHC.

Epibreren (prov. Groningen), 3/5-7-2004

Daniël Dee, dichter
Bart FM Droog, dichter en hoofdredacteur Rottend Staal Online
Peter de Groot, dichter en hoofdredacteur poëzietijdschrift Krakatau
Tjitse Hofman, dichter en adjunct-hoofdredacteur Rottend Staal Online
Jeannine Janssens, jurist en beheerder literatuurlinks.net
Jan Klug, muzikant/componist en technisch hoofdredacteur Rottend Staal Online
Han van der Vegt, dichter
Cornelis van der Wal, dichter
Arjan Witte, dichter
Harry Zevenbergen, dichter

(Rottend Staal Online, 3/5-7-2004)

terug naar boven

HET FORMAAT VAN WATERLAND

Nijmegen - Op donderdag 15 juli om 19.30 uur wordt in het kerkje van Persingen (in de Ooijpolder bij Nijmegen) het boek Het formaat van waterland gepresenteerd. Het is een een dubbelportret van de Ooijpolder en de Over-Betuwe in foto's van Hans Bol en gedichten van onze medewerker Victor Vroomkoning.

Burgemeester Wilbers van Ooij (gemeente Beek-Ubbergen ) neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Hans Rooseboom (conservator Rijksmuseum) leidt in, fotograaf Hans Bol exposeert een groot aantal foto's en Victor Vroomkoning leest de gedichten die opgenomen zijn in Het formaat van waterland.

Het boek (ISBN 90808767 1 2 ) wordt uitgegeven door uitgeverij Recto Verso in samenwerking met uitgeverij De Weideblik. De oplage bedraagt 1500 exemplaren en een speciale gesigneerde editie van 45 stuks. Nadere informatie en bestellingen: www.hansbol.com (Rottend Staal Online, 3-7-2004)

terug naar boven

PETER DE BOER EN PIET GERBRANDY POPULAIRSTE RECENSENTEN!
Stempagina geopend

Epibreren - Na vijf binnengekomen stemmen liggen Trouws Peter de Boer en Volkskrants Piet Gerbrandy weer op kop, met maar liefst twee stemmen elk!
Het klassement is nu:

Peter de Boer - 2 stemmen
Piet Gerbrandy - 2 stemmen
Arjan Peters - 1 stem

De respondenten zijn tot dusverre 5 dichters, waarvan 3 ook zelf werkzaam zijn als recensent en nee - geen stemde op zichzelf, gelukkig. Over wie de gehaatste recensent is heeft nog niemand zich durven uitspreken.

Er kan vanaf nu ook gestemd worden op http://www.epibreren.com/rs/recensent.html

(Rottend Staal Online, 3-7-2004)

terug naar boven

PIET GERBRANDY, ARJAN PETERS EN PETER DE BOER POPULAIRSTE POËZIERECENSENTEN

Epibreren - Na de eerste drie stemmen zijn verkeren onze medewerker Piet Gerbrandy, Arjan Peters en Peter de Boer in een hevige strijd om de koppositie. Allen hebben één stem gekregen. (Rottend Staal Online, 3-7-2004)

terug naar boven

TROUWS PETER DE BOER POPULAIRSTE POËZIERECENSENT!

Epibreren - Met inmiddels één binnengekomen stem leidt poëzierecensent Peter de Boer van dagblad Trouw overtuigend het klassement met 100% van de stemmen. Zelfs in stalinistische landen is zo'n voorlopige verkiezingsuitslag ongekend. (Rottend Staal Online, 3-7-2004)

terug naar boven

HULP VAN MEDEWERKERS EN LEZERS GEVRAAGD
Elsbeth Etty werkelijk populairste criticus?

Epibreren - Literatuur, magazine over Nederlandse letterkunde, heeft een onderzoek gedaan onder verschillende beroepsgroepen uit het boekenvak over de vraag wie de populairste criticus zou zijn. Er werden 180 vragenlijsten verstuurd, waarvan 60 ingevuld geretourneerd werden, zo bericht Boekblad.

Die 60 invullers bestaan uit 12 medewerkers van uitgeverijen, 14 universitair docenten en hoogleraren, 21 boekhandelaren en 13 leeskringenlieden. Waarmee dit onderzoek niet helemaal representatief is, zo waarschuwt onderzoeksleider Marja Pruis in het zojuist verschenen nummer 2004-5 van Literatuur.

Hoe dan ook, volgens dit onderzoek zou Elsbeth Etty (NRC) de populairste criticus zijn, met 10 voorkeursstemmen. Arjan Peters (Volkskrant) eindigt als tweede met 9 stemmen en Arnold Heumakers (NRC) als derde met 7 stemmen.

Nu is Elsbeth Etty volgens de heersende opinie op het eiland wel de minst geloofwaardige criticus denkbaar - ze heeft simpelweg te veel meningen over alles en nog wat om nog geloofwaardig te kunnen zijn, schrijft altijd lovend over literaire werken van andere NRC-medewerkers en - zoals onze medewerker Ohlsen haarfijn opmerkt: 'Dit is een communistisch complot. Het rode gevaar komt terug.'

Daarom gaat Rottend Staal deze zomer op zoek naar de populairste (whatever that may be) poëzierecensent van ons taalgebied. Maar, omdat ook wij niet alles weten en zeker op het gebied van het Vlaamse recensentendom grote hiaten zich in ons weten bevinden, zouden we eerst moeten inventariseren wie er zoal als poëzierecensent werkzaam zijn. Hier volgen wat namen - aanvullingen vernemen we graag via droog@epibreren.com.

Maria Barnas (Groene Amsterdammer)
Arie van den Berg (NRC)
Rien van den Berg (Nederlands Dagblad)
Henk Blanken (Dagblad van het Noorden)
Onno Blom (De Standaard)
Peter de Boer (Trouw)
Wim Brands (VPRO's De Avonden)
Yvonne Broekmans (Meander)
Tsead Bruinja (Iets met Boeken, NPS-radio)
Rutger H. Cornets de Groot (Meander)
Danny Degenaar (de Recensent)
Bibi Dumont Tak (Biblion, v/h Bibliotheekdienst)
Remco Ekkers (Poëziekrant)
Stijn Ekkers (Iets met Boeken, NPS-radio)
Ron Elshout (Bzzletin)
Edwin Fagel (de Recensent)
Ko van Geemert (Biblion, v/h Bibliotheekdienst)
Els van Geene (Biblion, v/h Bibliotheekdienst)
Piet Gerbrandy (Volkskrant)
Jaap Goedegebuure (GPD)
Albert Hagenaars (Biblion, v/h Bibliotheekdienst)
Milla van der Have (Meander)
Jos van Heck (Metro)
Philip Hoorne (Meander, Concept)
Adriaan Jaeggi (Parool)
Jos Joosten (De Standaard)
Yves Joris (Meander)
Joop Leibbrand (Meander)
Joris Lenstra (Meander)
Guus Middag (NRC)
Hanz Mirck (Boekblad)
Thomas Möhlmann (Literair Nederland)
Max Pam (HP/De Tijd)
Arjan Peters (Volkskrant)
Ilja Pfeijffer (NRC)
Olaf Risee (voorheen van de Recensent)
Menno Schenke (AD)
Rob Schouten (Vrij Nederland)
Fleur Speet ((Financieele Dagblad)
Thomas Vaessens (Financieele Dagblad)
Jeroen de Valk (Utrechts Nieuwsblad)
Bert van Weenen (Meander)
Hans Werkman (Nederlands Dagblad)
Atze van Wieren (Meander)

Er kan natuurlijk al wel gestemd worden. Stuur daartoe een mail naar Liesbeth van Dalsum, met daarin de naam van de poëzierecensent, eventueel een kort waarom, uw eigen naam en adres, en uw positie binnen de poëziewereld (bv. uitgever, journalist, dichter, lezer, vormgever, etcetera.). Dat kan middels deze e-maillink: dalsum@epibreren.com

In het kader van de algehele demonisering zijn we natuurlijk ook op zoek naar de meest gehate recensent. Die kunt u eventueel ook in uw stemmail melden. (Rottend Staal Online, 3-7-2004)

terug naar boven

VOLKSKRANT DEMONISEERT MEDEWERKER

Utrecht - Onder het stalen staketsel van de tijdelijk herbouwde Domkerk had Liesbeth van Dalsum een romantische ontbijtafspraak met onze medewerker Nanne Nauta.

Van Dalsum: 'Lieve Nanne, wat zie jij er beteuterd uit? Dacht dat je blij zou zijn met dat diepteartikel over je in de Volkskrant, vandaag.'
Nauta: 'Liesbeth, liefje. Ik voel me zwaar vernederd. En dit keer niet door jouw zoveelste afwijzing. Zelfs in komkommertijd haal ik Cicero niet. Erger nog in: in een simpele wending word ik weggedemoniseerd naar én sport én Frans. Kan ik me ooit nog op straat vertonen in laten we zeggen, Groningen?'
Van Dalsum: 'Maar... maar... dat is ongehoord! Iedereen weet toch dat geen hond op het eiland de sportpagina's leest? Die rare krant weigert al jaren te berichten over de sporten die op het eiland bedreven worden, zoals zeehondenmeppen, voggewrikken en babygooien.'
(Rottend Staal Online, 3-7-2004)

terug naar boven

175STE MEDEWERKER VERWELKOMT

Epibreren - Vanavond is de Rozalie Hirs Rottend Staal-pagina online gegaan. Hirs is hiermee de 175ste Rottend Staal medewerker. (Rottend Staal Online, 2-7-2004)

terug naar boven

KOOP ZATERDAG DE VOLKSKRANT

Amsterdam - Wegens de invoering van de komkommertijd verschijnt Cicero, de boekenbijlage van de Volkskrant vanaf morgen acht weken lang op zaterdag. In die eerste zaterdagse krant met boekenbijlage is morgen een boeiend artikel over onze medewerker Nanne Nauta in de rubriek Het Nieuwe Schavot te lezen. Welingelichte bronnen binnen het PCM-concern melden dat het geschreven gaat worden door Volkskrantjournalist en auteur John Schoorl.

Of in het kader van de algehele demonisatie Nauta daar publiekelijk geëxecuteerd gaat worden zullen we morgen weten. (Rottend Staal Online, 2-7-2004)

terug naar boven

ZELFDEMONISATIE EN DEDEMONISATIE

Epibreren - Op de gezellige parkeerplaatsen rond luchthaven Schiphol trof Liesbeth van Dalsum twee onzer medewerkers. De een danig bebloed en beschramd, de ander, die ze de afgelopen dagen al vaak gesproken had, deemoedig.

Liesbeth van Dalsum: 'Maar als dat onze medewerker Harry Zevenbergen niet is! Harry, jongen, wat zie je er uit! Wat is er in vredesnaam gebeurd?'
Harry Zevenbergen: 'Ik ben tegen demoniseren, maar als iemands werk niet pregnant en noodzakelijk is, is het mijn werk wel. Wanneer er dan toch gedemoniseerd wordt en wie is er nog niet gedemoniseerd, dan wil ik ook mijn beurt. Buitensluiting is nog erger dan met een bijbelse steniging bedreigd worden. Dus alsjeblieft, aan wie de eer?
Van Dalsum: 'Ja, aan wie?'
Zevenbergen: 'Zelfs mij demoniseren moet ik blijkbaar zelf doen. 'Ik doe er niet toe', riep ik vanmorgen om vijf uur op de Dam. 'Ik wordt niet uitgegeven door een Amsterdamse uitgeverij en mijn poëzie is niet urgent. Je kunt het ook morgen lezen.' 'Okay dan doen we dat,' werd schouderophalend gemompeld. Dit was niet het effect waar ik op gehoopt had. Niemand was bereid me te stenigen. Daar zit ik dan bekneld tussen servet en tafellaken.
Niet gedemoniseerd worden is nog erger dan…., het is heel erg. Het feit dat ik maar vijf exemplaren van mijn bundel verkoop en dat mijn bundel alleen gepromoot wordt door een zeer lokale piratenzender waar maar vier mensen naar luisteren, wil niet zeggen dat mijn poëzie minder nutteloos is.'
Van Dalsum: 'Dus?'
Zevenbergen: 'Ik besloot na de zelfdemonisering, waar ik opportunist als ik ben zwaar door beïnvloed werd, mezelf dan maar te stenigen of aan te rijden. Ik kwam er met een paar blauwe plekken, een minderwaardigheidsgevoel en de schrik vrij.'
Van Dalsum: 'Dus?'
Zevenbergen: 'Zelfs mijn rol als martelaar kent geen enkele urgentie of noodzakelijkheid.'

Van Dalsum: 'Dat is allegaar wel heel sneu. Maar wie zie ik daar... Chrétien Breukers,wat spook jij hier in hemelsnaam uit? Wie ga je nu weer demoniseren?'
Breukers: '...'
Van Dalsum: 'Ik versta je niet door al het gebulder. Kan je wat harder spreken?'
Breukers: 'In het interview dat je me hebt afgenomen, heb ik gezegd dat het werk van een aantal dichters mij niet bevalt. Dit heeft bij de meeste dichters geleid tot de enig mogelijke reactie, een laconieke. Dichters vinden nu eenmaal van alles van elkaar werk, en het staat hen vrij om dat te zeggen; als je iedereen die je werk niet waardeert, moet gaan aanvallen, kun je wel aan de gang blijven.
Demoniseren, het vreemde woord dat ineens rondzoemt, is helemaal voor rekening van de onvolprezen persmuskiet Bart FM Droog, die ik een warm, zij het soms ook gramstorig hart toedraag. Het was mij, in eerste instantie, begonnen om de Windroos - en dat is, zelfs volgens onze Utrechtse collega Heytze, een goed initiatief. Aan het werk maar weer.' (Rottend Staal Online, 2-7-2004)

terug naar boven

BOEIEND INTERVIEW MET JEAN PIERRE RAWIE IN HP/DE TIJD

Epibreren - In het dubbeldikke zomernummer van deze week brengt HP/De Tijd een boeiend interview met de onlangs tot ridder geslagen Jean Pierre Rawie door Tom Kellerhuis. Ridder Rawie vertelt uitgebreid over zijn visie op zure kritieken en steekt de loftrompet op over Groningen. Hij houdt een diepgaand pleidooi vóór de aanleg van de magneetzweeftrein Groningen-Amstrerdam, doet ferme uitspraken over al het nodeloze gebabbel over wat een gedicht zou moeten zijn - 'gelul' - en brengt traditiegetrouw een paar leugentjes ten beste. Zo is zijn uitsporaak dat hij sowieso geen werk van tijdgenoten leest aantoonbaar gelogen - in 2003 zat hij in de jury van de J.C. Bloemprijs en prees hij als jurylid Paul Marijnis' bundel Roze zoenen als beste tweede bundel aan.

Natuurlijk gaat hij in het interview ook in op het grote demonisatiedebat, zelf slachtoffer van gedemoniseer door Jaap Goedegebuure, middels dit artikel. Het siert Rawie dat hij niet in de huidige mode meegaat en zelf niemand met name demoniseert, zelfs Goedegebuure niet, waarover hij zegt: 'Is dat niet van een ongelooflijke heftigheid van toon? Ik bedoel: wat heb ik de man gedaan?'
(Rottend Staal Online, 2-7-2004)

terug naar boven

DEBIEL ARTIKEL IN VOLKSKRANT

Epibreren - In de Volkskrant van gisteren stond een groot stuk van Martin Sommer over journalistiek op internet, onder de kop 'Zelfjournalistiek - er leek een grote toekomst te gloren voor de privékrant op het internet. dat viel tegen. Zou er toch zoiets als ambachtelijke journalistiek bestaan?'

Aan de hand van één voorbeeld, de Haagse privékrant Hagazine (dagelijks gemiddeld een goede dertig lezers - het Volkskrantartikel stuwde voor één dag het aantal naar 90) oordeelt Sommer uiterst negatief over het verschijnsel dagblad op internet.

Het is jammer dat hij een paar fundamentele denkfouten in zijn artikel maakt. Zo stelt hij: 'Hoeveel aandacht krijgt zo'n weblog? Een paar honderd aanklikkers? Pas als erover wordt geschreven - in de ouderwetse krant (!) neemt het aantal bezoekjes toe. En dus de invloed.'

Geheel los van de opmerking dat een weblog (die over de persoonlijke besognes van de maker gaat) iets anders is dan een krant op internet, klopt zijn stelling niet dat door een bericht in een papieren krant internetbezoek toeneemt. Deze krant, die toch met enige regelmaat in papieren kranten genoemd wordt, ziet de bezoekersaantallen niet noemenswaardig toenemen na zulke meldingen. Voorpagina Volkskrant? Zeventien extra bezoekers. Paginagroot artikel in het NRC over een onzer redacteuren, met melding www.epibreren.com - geen noemenswaardig extra bezoek. En dat is ook niet zo vreemd: veel mensen lezen de krant in de trein en hebben daar geen internettoegang. Tegen de tijd dat ze thuis of op kantoor zijn aangekomen zijn ze de krantenstukjes alweer vergeten, en zeker de URL's die er in genoemd werden.

Wat wél werkt is melding op andere websites. Om wat voorbeelden te geven: de webstek van weblogger Simon Vinkenoog kreeg significant meer bezoekers na melding op Rottend Staal Online. Rottend Staal krijgt veel extra bezoek na berichten op het zeer goed bezochte OnzeTaal. Etcetera, etcetera.

Als makers van een goed bezochte krant op internet verbazen we ons meer en meer over marketingmensen die het bedrijfsleven wijs maken dat het plaatsen van een internetadres op vrachtwagens of op snelwegreclameborden nut heeft. Complete larie - alsof de doelgroepen zich al internettend op de snelwegen ophouden. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Waar het om draait is dat het verschijnsel krant op internet een grote toekomst heeft. Niet omdat het papieren kranten overbodig maakt - niet in het minst - maar wel omdat over specifieke terreinen (met name kunst en wetenschap) veel uitgebreider bericht kan worden dan in papieren kranten. Geen papieren krant zal geheel en al gewijd zijn aan poëzie of chemie of macrameeën, omdat dat simpelweg niet uitkan. En op internet kan dat wel.


(Rottend Staal Online, 2-7-2004)

terug naar boven


BREUKERS TERUGGEDEMONISEERD

Breukelen/Epibreren - Vandaag rijdt onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum in haar gepantserde Ford Kia opnieuw door het land om verdere reacties op het gedemoniseer van gisteren te peilen. In het prachtarchitectonische Chinese restaurant aan de A2 te Breukelen - morgen is het immers de Dag van de Architectuur - ontbeet ze met onze medewerker Vrouwkje Tuinman, die haar toefluisterde: 'Vorige week gaf Perdu bij haar eind- annex jubileumfeest naast een paar stapels oude nummers van haar eigen tijdschrift ook een stapel bundels van Breukers gratis weg - zelfs daar onverkoopbaar, blijkbaar.'
Van Dalsum: 'Ach!'
Vrouwkje Tuinman: 'Er was ook een hele stapel bundels van andere mensen waar ze dan nog wel één euro voor wilden.'

Juist op dat moment kwam onze medewerker Ruben van Gogh langswandelen. Hij was aan zijn dagelijkse Vechtwandeling met zijn hond Babouschka bezig.
Liesbeth van Dalsum: 'Hallo Ruben, kom er gezellig bij zitten. Loempia? En hoe sta je tegenover het gebeurende?'
Ruben van Gogh: 'Ik demoniseer weinig de laatste tijd. Heb ook geen demoniseerbehoefte.'
Van Dalsum: 'Echt niet?'
Van Gogh: 'Bij nader inzien demoniseer ik graag TV3 wegens niet nagekomen afspraken - heb een reportage met ze gedaan ten behoeve van Dichter bij Zee die ze vervolgens zonder opgaaf van redenen niet hebben uitgezonden.'
Van Dalsum: 'Gaaf. Al eerder werd dat programma door Tom Lanoye gedemoniseerd. Je demoniseert dus binnen de traditie. De door ons onlangs gedemoniseerde Thomas Vaessens zal hier erg blij mee zijn.'

Toen werd het pas echt gezellig. Want wat zag het drietal buiten het restaurant op de snelwegberm? Jawel, een vrolijk tennispartijtje waaraan onze medewerker Tjitske Jansen deelnam. Van Dalsum snelde naar buiten om haar te confronteren met Breukers demoniserende uitspraken over haar.
Tjitske Jansen: 'Wat is dit nou weer voor onzin! Wie is Chrétien Breukers? Heb jij haar verzonnen? Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat echt gezegd heeft.'
Van Dalsum: 'Hihi, 'haar' is een 'hij' en hij bestaat echt. Net als de paus. Maar in tegenstelling tot de paus is hij wél betrokken in de Windroosreeks.'
Jansen: 'Jongens, ga toch lekker tennissen, dat heb ik ook net gedaan, het is behoorlijk moeilijk, maar heel leuk. En een groot voordeel van tennis is dat je wel heel hard kunt roepen dat je beter bent dan een ander, maar als het niet zo is, verlies je toch.'
Van Dalsum: Maar om terug te komen op het gedemoniseer?'
Jansen: 'Ik vind het vooral een beetje zielig voor meneer Breukers (van wie ik hiervoor nog nooit had gehoord, en lieve Liesbeth, val me ook liever niet meer met hem lastig) dat hij denkt dat zijn oordeel over welke dichters er wel en welke er niet pregnant en noodzakelijk zijn, er toe doet. Misschien denkt hij ook wel dat zijn poezie er toe doet...'

En weg was ze weer, om verder te tennissen met onze medewerker Ramsey Nasr, eveneens gisteren gedemoniseerd. Op Van Dalsums aanbod om zelf te demoniseren antwoordde hij: 'Bedankt maar weinig behoefte aan. Ik wandel reeds met kalebassen door de straten.'

In het restaurant teruggekomen bleek ook Rozalie Hirs aangeschoven, die later vandaag de felbegeerde medewerkerstatus zal bereiken.
Liesbeth van Dalsum: 'Hoe sta jij tegenover al dit gedemoniseergedoe'
Rozalie Hirs: 'Wat bedoel je precies met het demoniseren van dichters? Een dichter/dichters voor demon of duivel uitmaken, of hem of haar op polariserende wijze slechte eigenschappen toeschrijven, of een slechte naam of faam bezorgen? Vaak leidt het zwartmaken van iemand of van een groep tot eigen faam en geld. Vooral als diegene welbespraakt is en een straatvechtersmentaliteit heeft (maar doorgaat). Maar alleen op de
korte termijn. Op lange termijn komt de waarheid aan het licht. Maar dan zijn er misschien wel slachtoffers gevallen. De straatvechter zelf kan er niet gelukkig van geworden zijn en bovendien heeft hij de gedemoniseerde ook nog ongelukkig gemaakt. Het lijkt me een
verlies-verlies situatie. En in alle gevallen onwenselijk. Zoiets als oorlog.
Het klinkt misschien een open deur, maar het is interessant precies te kijken naar wat iemand over iemand anders zegt, vooral als het emotioneel geladen is, en te kijken in hoeverre dat op de spreker zelf van toepassing is. Het zou je nog kunnen verwonderen.'
(Rottend Staal Online, 2-7-2004)

terug naar boven

WIJZIGINGEN BIJ AWATER

Rotterdam/Epibreren - Ron Rijghard is met ingang van heden benoemd tot hoofdredacteur van het poëzietijdschrift Awater. In die functie is hij de opvolger van Onno Blom, die zijn werkzaamheden voor Awater neerlegt in verband met zijn aanstelling als adjunct-uitgever bij De Bezige Bij. Rijghard, kunstredacteur bij NRC Handelsblad, maakt sinds november 2003 deel uit van de redactie van Awater. Tevens is hij coauteur van De Nederlandse literatuur in een notendop (1999), dat hij samen met Annette Portegies schreef, en van Theaterkritiek in Nederland (2003, met Richard Stuivenberg). Behalve Blom heeft ook dichter Menno Wigman aangekondigd de redactie te verlaten. Om de opengevallen plaatsen op te vullen heeft Awater twee nieuwe redacteuren aangetrokken: Hagar Peeters (auteur van onder andere Koffers Zeelucht, 2003) en Thomas Möhlmann, beleidsmedewerker bij het Nederlands Literair Produktie en Vertalingen Fonds. Möhlmann publiceerde gedichten in onder andere Bunker Hill, Passionate en Nymph', bericht Boekblad.
(Rottend Staal Online, 1-7-2004)

terug naar boven

MEDEWERKERS REAGEREN WOEDEND OP UITLATINGEN MEDEWERKER

Epibreren - Liesbeth van Dalsum deed vanochtend in haar Bentley een rondje Nederland om de reacties van onze door onze medewerker Breukers gedemoniseerde medewerkers te peilen. Als eerste sprak ze Daniël Dee, Erik Jan Harmens, Ingmar Heyze en Petra Else Jekel.

Liesbeth van Dalsum: 'Hoe voelt dat nu, gedemoniseerd te worden?'
Daniël Dee: 'Ik ben momenteel nog herstellende van de schrammen die ik heb opgelopen door die automobilist die op mij is ingereden. Mijn verwondingen zijn gelukkig niet zo ernstig, maar de schrik zit er goed in. Wie de dader was weet ik niet. Het was iemand die ik al wel vaker rond mijn appartement had zien sluipen. Mijn moedertje werd daar heel zenuwachtig van. Over de identiteit van de dader valt weinig meer te melden dan dat hij volledig in het zwart gekleed ging, een dikke buik had en een masker droeg. Hij had de obesessieve neiging om overal met zijn zwaard een Z te krassen. Het motief van de dader is bij justitie niet bekend. Men tast volledig in het duister. Het onderzoek is nog in volle gang.'

Van Dalsum: 'Erik Jan, je ziet er vrij rustig uit voor een zojuist gedemoniseerde.'
Erik Jan Harmens: 'Ik heb bij het lezen van de uitspraken van Breukers niets noemenswaardig gevoeld. Ik ken hem niet, ik ken zijn poëzie ook niet. Tot mijn grote spijt slaag ik er ook niet in om zijn uitspraken als demoniserend te ervaren.'
Van Dalsum: 'Nou, petje af hoor. Als die Breukers zoiets over mijn prachtige verzen zou zeggen zou ik met m'n naaldhakken op em in slaan. Of doen zoals onze medewerker Heytze. Niet waar, Ingmar?

Ingmar Heytze: 'Aangezien het gepubliceerde dichterlijke oeuvre van de heer Breukers het op alle fronten aflegt tegen het mijne - en dan spreek ik over werkelijke alle fronten, dus: totaalvolume, aantal titels, verkoopcijfers, herdrukken, vertegenwoordiging in bloemlezingen, programmering op literaire festivals, en, het spijt me dat ik het zeggen moet, inhoudelijke kwaliteit - voel ik me evenmin door hem gedemoniseerd als door de wesp die af en toe door mijn raam naar binnen en naar buiten zoemt. Zijn opmerking vind ik niet alleen gratuit, maar ook dom. Zes van de zeven (zeer verschillende!) dichters die hij op een hoop gooit onder het predikaat 'overbodig' hebben namelijk één ding gemeen: zij hebben een fonds als De Windroos helemaal niet nodig, omdat ze al lang onder de pannen zijn bij een uitgeverij. Vier van de zeven publiceerden bundels bij Amsterdamse uitgevers met een landelijke uitstraling - iets wat Breukers zelf nog niet is gelukt. Stel je voor dat de trainer van, laten we zeggen, het eerste van U.S.V. Elinkwijk, tegen een journalist zou zeggen: 'Ik heb een heel eigen visie. Ik wil alleen pregnante en noodzakelijke spelers in mijn team. Dus overbodige voetballers als Robben en Seedorf moeten echt niet denken dat ze bij ons kunnen komen spelen!'

'Waarom Breukers mijn werk overbodig vindt weet ik niet. Ik weet wel dat ik onlangs nog een heilige verontwaardiging bij hem heb losgemaakt door mijn recente aanval op Parool-recensent Arie Storm (het stijlmiddel 'ironie' is aan Breukers niet besteed), en ik vermoed dat hij ook niet erg gelukkig was met een column die ik vier jaar terug voor het Utrechts Nieuwsblad schreef. Ik denk dat ik mijn indruk van Breukers als volgt kan samenvatten: een publiciteitsgeil, gefrustreerd mannetje, dat als dichter tussen het servet en het tafellaken valt en zijn woede daarover uitleeft op dichters die toevallig wat meer succes hebben dan hij, omdat, wie zal het zeggen, ze misschien wel eens beter zouden kunnen zijn dan hij. Ik wil er graag bij zeggen dat Breukers mijns inziens alle lof verdient voor zijn aandeel in het bezorgen van de gedichten van Jan Kostwinder en voor zijn uitstekende initiatief tot reanimatie van De Windroos. Ik ben het zeer eens met de visie die hij daarover geeft in het Meander-interview en kijk uit naar de eerste vier delen. Het huis van de poëzie heeft vele kamers, maar er kan natuurlijk altijd nog een schuurtje of een hondenhok bij - en misschien gaan daar wel de interessantste dingen gebeuren.'

Van Dalsum: 'Zo, dat is pas een snedig en bondig antwoord!' En wat is jouw reactie, Petra?'
Petra Else Jekel: 'Hé wat grappig, ik heb toch, dacht ik, gisteren dat stuk gelezen. Niet zo
goed dus: ik had die bewuste passage niet eens gezien!'
Van Dalsum: 'Dat kan kloppen. Toen ik gisteren terugreed en het interview nalas, dacht ik van hé - hij beweert iets naars over bepaalde dichters maar noemt geen namen. Dus heb ik hem nog even gebeld en om concrete namen gevraagd. En die zijn later in het interview ingevoegd.
Maar, en raar dat ik me dat nu pas afvraag - waarom ben ík niet voor de Windroos gevraagd, meneertje Breukers? Wat vind je van mijn prachtige kwadraten en wortels-gedicht, bijvoorbeeld?'
Chrétien Breukers: 'Vroeger op school was ik erg slecht in wiskunde; ik vrees dat ik je
gedichten dus niet begrijp. Bovendien ben je nog veel te jong voor de Windroos, je moet eerst nog een beetje groeien, je ontwikkelen, maak eens een wereldreis bijvoorbeeld.'
Van Dalsum: 'En zijn er ook 'jonge' dichters die je wel waardeert?'
Breukers: 'Er zijn ook goede 'jongeren', zoals Mark Boog, Peter van Lier, René Puthaar, Hagar Peters, Menno Wigman, Ruben van Gogh, en oh ja, Gilles Boeuf die vind ik ook goed. En Tjitske Mussche. Etcetera etcetera. Misschien moet dat ook verwerkt, anders krijg ik iedereen op me dak.'
Van Dalsum: 'En waarom demoniseer je enkel de hangjeugd?
Breukers: 'Ik heb geen enkele dichter gedemoniseerd, hoewel er wel een paar dichters zijn die daarvoor in aanmerking komen. En oudere dichters demoniseren, nee, daar begin ik niet aan. Ken je het werk van Frans Budé, Liesbeth? Dat is een oudere dichter die prachtige gedichten schrijft. En laatst las ik gedichten van Ad Zuiderent, ook niet meer zo piep, die ik erg mooi vond.'
Van Dalsum: 'Nu, dan wil ik weten ook wie volgens jou gedemoniseerd moeten worden.'
Breukers: 'Ik zeg niks.'
Van Dalsum: 'Jammer hoor - alle lezers zitten te springen naar nieuwe ontwikkelingen in
deze prachtige tijdsgeesteigen rel, en dan zeg je 'niks'!?'
Breukers: 'Dichters moeten niet gedemoniseerd worden. Maar dichters moeten gewoon
iets minder aardig tegen elkaar zijn. Zie mijn reactie op Ingmar Heytze: in vergelijking met Ingmar Heytze is Joost Eerdmans van de LPF een beschaafd mens. Of, voor de Belgische lezers: in vergelijking met Ingmar Heytze is Filip de Winter van het Vlaams Blok een beschaafd mens.
Van Dalsum: 'Tuttuttut. Dit vraagt toch echt om een weerwoord!'
Heytze: 'Wat een verlichte en vooral inhoudelijk ijzersterke reactie van meneer Breukers. Tegen zo'n polemische godenzoon kan ik niet op. Hiermee is me effectief de mond gesnoerd. Ik bedoel, als het geen pregnante en noodzakelijke argumentatie is om mij in bedekte termen voor fascist uit te maken, wat dan wel? Enfin, genoeg tijd verspild. Ik ga weer eens een van mijn overbodige gedichten zitten schrijven.'
beent boos weg
Van Dalsum: 'Ingmars reactie vind ik heel begrijpelijk. Als jij zoiets over me zou zeggen zou ik mijn naaldhakken in je pupillen prikken.'
Breukers: '
Nu ja, een punt dan: ik maak niemand uit voor 'fascist', maar vind de debatmethode van zowel Eerdmans als De Winter lijken op die van de heer Heytze: heeft iemand kritiek op je? Begin dan over die persoon te sneren, in de hoop dat hij vervolgens zijn mond houdt.
Heytze (inmiddels teruggebeend): 'Ik zeg je dit niet om een gesprek te (her)openen als je dat niet wilt voeren (waarom noem je mijn naam als je niet wilt dat ik iets terugzeg?), maar ik ben erg blij met je laatste nuancering. We hoeven het nergens over eens te worden, maar ik vind je laatste punt de eerste eerlijke kritische uitspraak die je doet: ik heb inderdaad gedeeltelijk op de man gespeeld met mijn reactie en daar had ik me misschien niet toe moeten verlagen. Ik voel niet de behoefte om me daarvoor te verontschuldigen, want ik vind ook dat jij bent begonnen met op de man spelen. om precies te zijn: op zeven man tegelijk. Als ik word geconfronteerd met een ongemotiveerd schot hagel zoals het jouwe:

Breukers: '...Daarom heb ik vier verschillende dichters gekozen, die één ding met elkaar gemeen hebben: hun werk is pregnant en noodzakelijk – iets wat ik van het werk van menige 'jonge' Nederlandse dichters niet kan zeggen.
Van Dalsum: 'Ha! Dan wil ik natuurlijk de namen weten van die 'jonge' dichters met overbodig werk!'
Breukers: 'Ach, wie kent ze niet? Of beter, wie kent ze wel? Daniël Dee, Sieger M. Geertsma, Ramsey Nasr, Ingmar Heytze, Petra Else Jekel, Tjitske Jansen, Erik Jan Harmens - het is eigenlijk al te veel eer om deze namen te noemen.'

heb ik niet de neiging om daarop genuanceerd te reageren. Zou je een uitspraak als deze zinnige, inhoudelijke kritiek willen noemen? Ik niet. Ik vind het een hol en goedkoop statement. Niemand hoeft mijn werk (of dat van de andere dichters die je noemt) goed, pregnant, noodzakelijk of wat dan ook te vinden, maar ik protesteer tegen deze zielige poging om op één hoop geveegd te worden met collega's die naar mijn idee weinig meer met mij en met elkaar te maken hebben dan dat ze nog ruim onder de veertig zijn - ook al vind ik drie van die collega's persoonlijk erg goede dichters, evenals trouwens de meeste dichters die je later roemt als wél goed (door de term pregnant zit ik nu overigens opgescheept met het uiterst plastische beeld van diverse zwangere mannen. Als daar maar geen poëzie van komt).

Ik blijf van mening dat je een onnozele, kortzichtige uitspraak hebt gedaan die bepaald niet aan autoriteit wint door je eigen staat van dienst. Van de dichters die je in je overvloedige namedropping hekelt en waardeert heeft zeker tweederde tot nu toe meer bereikt dan jij. Natuurlijk diskwalificeert iemands staat van dienst hem niet voor het hebben van een mening over het werk van een ander, maar ik vind wel dat je uitspraken erdoor aan geloofwaardigheid inboeten.

Als jij sneert: 'Wie kent ze niet? Of beter, wie kent ze wel? Het is eigenlijk al te veel eer om deze namen te noemen.' kom ik niet verder dan de vraag: wie is meneer Chrétien Breukers dan wel helemaal om dit te zeggen? En ik denk er achteraan: een beginnende uitgever die zich graag wil profileren over de rug van anderen, of, nog erger: iemand die zelf voor literaire mandarijn wil doorgaan door, om met Rutger van Zeijst te spreken, te schreeuwen 'dat deze een klungel en die een genie is'. Maar wie er nu wie goed of slecht vindt, doet er volgens mij helemaal niet toe. Ik wilde je er alleen maar aan herinneren dat de meeste dichters die jij noemt volgens mij niet onder de doelgroep van je uitgeverij vallen, omdat ze al publiceren bij een andere. Ik wil daar graag nog aan toevoegen dat ik bij mijn uitgeverij Podium, hoe vervelend het ook is voor mijn criticasters, nog nooit op een wachtlijst heb hoeven staan. Integendeel: in september van dit jaar verschijnt mijn zesde dichtbundel, in maart 2005 gevolgd door een zevende. Als ik het wel heb, is Erik Jan Harmens (wie haalt het trouwens in zijn dolle kop om te zeggen dat die géén pregnante, noodzakelijke poëzie schrijft?) binnenkort eveneens toe aan een tweede bundel toe bij zijn uitgever. Ik wil je humeur niet nog verder verpesten, maar het komende jaar is onheilszwanger van overbodige, niet-pregnante poëzie.

Tenslotte, ook al geloof je het misschien niet (meer) na al dit gehakketak: ik vind de nieuwe Windroos-reeks een een geweldig initiatief van je en ik ben zeer benieuwd naar de poëzie die je gaat uitgeven. Niet benieuwd op een larmoyante, polemische, messenslijperige manier, maar oprecht geïnteresseerd. Ik wil namelijk niet minder aardig voor dichters worden (en zeker niet voor jou), maar doorgaan met wat ik al bijna twintig jaar doe; met interesse kennis nemen van zoveel mogelijk poëzie, ontdekken waar ik van hou, en niet veroordelen wat ik toevallig niet waardeer.'

Van Dalsum: 'Het zit wel diep tussen jullie, hè. Verder nog iets op je lever, Chrétien?'
Breukers: '
Oh ja, nog iets: Als verkoopcijfers iets zeggen over de kwaliteit van de dichter, dan zijn Toon Hermans en Nel Benschop de grootste Nederlandse dichters aller tijden. Verder vind ik de redactie van Daniël Dee erg goed. En leuk. Dus heb ik bijna spijt dat ik iets onaardigs over hem heb gezegd. Bijna.'
(Rottend Staal Online, 1-7-2004)


terug naar boven


CHILEENSE MEDAILLES VOOR HUGO CLAUS EN PIERRE MERTENS

Brussel (Belga/dwm)- Een Nederlands- en een Franstalige Belgisch schrijver, Hugo Claus en Pierre Mertens, ontvangen op maandag 12 juli de Chileense presidentiële eremedaille ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Dat is door de Chileense ambassade in Brussel bekendgemaakt.

In 65 landen hebben op 12 juli, de geboortedag van Neruda, gelijkaardige plechtigheden plaats. In totaal ontvangt een honderdtal mensen in de hele wereld de medaille. De onderscheidingen die in België worden toegekend, 'huldigen zowel het letterkundig oeuvre als de loopbaan van Claus en Mertens, alsook hun aanzienlijke bijdrage tot de ontwikkeling van het humanistisch denken', meldt de de Chileense ambassade. (Rottend Staal Online, 1-7-2004, met dank aan Letteren.)

terug naar boven

VINKENOOG BESCHRIJFT PORTUGESE LUXE

Olhos d'Agua - Op zijn webstek beschrijft de Dichter des Vaderlands de luxe die hem de afgelopen dagen in Portugal overkwam. Hij was daar voor een optreden in verband met iets met ballen.
(Rottend Staal Online, 1-7-2004)

terug naar boven

MEDEWERKER DEMONISEERT MEDEWERKERS

Epibreren - In het gisteren geplaatste Grote Chrétien Breukers-interview demoniseert onze medewerker Breukers onze medewerkers Dee, Geertsma, Harmens, Heytze, Jansen, Jekel en Nasr.

Niet echt te vertrouwen bronnen melden dat door dit gedemoniseer inmiddels een automobilist op Dee is ingereden, rappers een nummer met doodsbedreigingen voor Geertsma op internet gezet hebben en actievoerders zouden Harmens met opgebakken mayonaise overgoten hebben. Bovendien schijnt Heytze naar Houten ontvoerd te zijn, ontwaakte Jansen met een afgehakt paardenhoofd naast zich, ontving Jekel een amateuristisch uitgevoerde bombrief en kreeg Nasr een bedorven taart in zijn gezicht geduwd.
(Rottend Staal Online, 1-7-2004)

terug naar boven

200.000STE BEZOEKER GEREGISTREERD

Epibreren - De VVV te alhier maakt bekend dat gisteren, woensdag 30 juni 2004, de 200.000ste bezoeker aan het eiland geteld is. De 100.000ste bezoeker werd op 22 februari 2004 geteld.

De bevolking van het eiland maakt zich ernstige zorgen over deze grote toeristenaanwas. Hertha Damwand, woordvoerder van de VVV: 'De huidige toerist wil vooral demoniseren en bedreigen en gedemoniseerd en bedreigd worden. Het is moeilijk voor het Epibreerder horecapersoneel daar goed op in te springen.'

(Rottend Staal Online, 1-7-2004)

terug naar boven


 
   terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van juni 2004
het nieuws van 1-5-2004 t/m 31-5-2004
het nieuws van 16-4 t/m 30-4-2004
het nieuws van 1-4 t/m 15-4-2004
het nieuws van 16-3 t/m 31-3-2004
het nieuws van 1-3 t/m 15-3-2004
het nieuws van 22-2 t/m 29-2-2004
het nieuws van 20-2 t/m 21-2-2004
het nieuws van 19-2-2004
het nieuws van 16-2 t/m 18-2-2004
het nieuws van 14-2 t/m 15-2-2004
het nieuws van 12-2 t/m 13-2-2004
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.