HALVE FINALE TEAMSLAM

In het Rotterdamse Rotown werd op zondag 28 november de halve finale van de Nationale Poetryslam voor teams gehouden. Vier teams streden om twee plaatsen in de finale die op 15 december in het Paard van Troje (Den Haag) wordt gehouden.

De individuele optredens van de meeste dichters waren van een hoog niveau, maar het begrip teampresentatie werd door een aantal teams nogal ruim geïnterpreteerd. Met drie personen op een podium staan en allemaal een gedicht voordragen is natuurlijk niet voldoende. Het beste teamstuk kwam op naam van het winnende team, dat bestond uit: Tom Zinger, Marlies Zomers en Pom Wolff. De teksten van de verschillende dichters sloten naadloos op elkaar aan en er was zelfs sprake van enige meerstemmigheid.

De slam werd uitgevochten in individuele duels tussen dichters van verschillende teams en in duels tussen twee teams. De punten van de vijfkoppige jury (een mix van publiek en deskundigen) bepaalden de winnaars in deze duels. Aan het eind van de avond werden de behaalde punten opgeteld en bereikte behalve het reeds genoemde team ook het team met Bernard Wesseling, Sander Koolwijk en Robin Block de finale. Het team met Sven Ariaans, Bas Belleman en Tsead Bruinja, werd ondanks de beste performance (Sven Ariaans) en de mooiste gedichten van de avond (Tsead Bruinja) uitgeschakeld. Ook het team met Gijs ter Haar, Rijn Vogelaar en Karlijn Groet zien we niet terug in Den Haag. De presentatie van de avond was in handen van de Woorddansers en The Evol Monkeyz

De winnende teams maken op 15 december met teams uit Den Haag, Eindhoven en Amsterdam uit wie de eerste Nederlandse titel teamslam in de wacht sleept. Voor meer informatie: info@subliterair.org en www.subliterair.org


(Harry Zevenbergen, Rottend Staal Online, 30-11-2004)

terug naar boven


POËZIESUPPOOSTEN UITGELICHT

Epibreren - De Gelderlander van vandaag bericht (gratis registratie verplicht) over de werkzaamheden van onze medewerker Ruben van Gogh en onze adjuncthoofdredacteur Tjitse Hofman in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, waar ze zaterdag als poëziesuppoosten baanbrekend werk verrichten. Het programma was onderdeel van het Wintertuinfestival.

(Rottend Staal Online, 29-11-2004)

terug naar boven


CALLAHAN EN ANDERE GEDAANTEN BESPROKEN OP POËZIERAPPORT

Wevelgem/Epibreren - Poëzierapport brengt ditmaal een recensie van de bundel Callahan en andere gedaanten van onze medewerker Onno Kosters.
(Rottend Staal Online, 29-11-2004)

terug naar bovenWINTERTUIN: SLOTAVOND UITVERKOCHT

Nijmegen - Om 16.40 uur bereikte ons het nieuws dat de slotavond van de Wintertuin uitverkocht is. Wat betekent dat vanavond ongeveer 650 mensen voordrachten van ondermeer Ruben van Gogh, Erik Jan Harmens, Tjitse Hofman, Pilot le Hot, Daniel Dee, Fred Papenhove, Ad Visser (!), Robin Block, dans door de Japanse Takako Suzuki, trompetspel van eric Vloeimans en allerhande geluiden van Jan Klug zullen bijwonen.

Heel verrassend staat ook onze sterverslaggeeefster Liesbeth van Dalsum geprogrammeerd, om 02.00 uur in de kleine zaal. Wat ze gaat doen is uw redactie onbekend.


Eerstvolgende update maandagmiddag 29-11 na 15.00 uur.

(Rottend Staal Online, 27-11-2004)

terug naar boven


THE EX ZONDAG IN BRUSSEL

Nijmegen - Op zondag 28 november viert The Ex haar vijfentwintigjarig bestaan in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel met een dag vol poëzie en muziek. Vanaf 13.00 uur tot 24.00 uur treden naast The Ex Simon Vinkenoog, Menno Wigman, F. Starik en De Dichters uit Epibreren e.va. op.

(Rottend Staal Online, 27-11-2004)

terug naar boven


ESSAY OVER EPOËZIE ONLINE

Groningen - Onze medewerker Guido van der Wolk heeft nu zijn essay over epoëzie online gezet, en wel op zijn eigen site.

(Rottend Staal Online, 27-11-2004)

terug naar bovenWINTERTUIN: DE ZESDE DAG

Nijmegen - Terwijl Connie Palmen en Thomas Rosenboom in de Arnhemse Eusebiustoren voodroegen, werden in de Nijmeegse Fictiefabriek Remco Campert en Abdelkader Benali aan de tand gevoeld over hun succesvolle prozadebuten. Het was goed om te zien dat ditmaal - in tegenstelling tot de donderdagavond - het circa tweehonderdkoppige publiek uiterst gemeleerd was: jong en oud, kriskras doorelkaar en gekluisterd aan de lippen van de optredende auteurs.

Voor wie in proza geinteresseerd is zal het ongetwijfeld een boeiend gesprek zijn geweest, maar proza is aan mij niet besteed, dus verliet ik de zaal om nog even bij kunstenaar Bard Sloven te kijken, die bij de toegang naar de benedenverdieping verder werkte aan zijn schilderij (zie gisteren) en schoof in het theatercafe aan bij enkele dichters voor wat gebabbel. Toen ging het weer omhoog, voor de voordrachten van Saskia de Jong en onze medewerkers Maurice Buehler, Mark Boog en Erik Jan Harmens.

Buehler opende het dichtersblok. En bleek op optreedgebied nog heel wat te moeten leren, zoals daar is de elementaire microfoontechniek. Af en toe bracht hij regels op fluistertoon, zonder dichter naar de microfoon te bewegen, met als gevolg onverstaanbaarheid. Mark Boog was een stuk beter; zijn verzen kwamen krachtig en overtuigend over. Ik verbaasde me wel over de stilte die na elk gedicht volgde: het publiek was zeer koppig en durfde pas na afloop van een gehele voordracht te applaudiseren. Saskia de Jong worstelde zichtbaar met dit stilteprobleem. Ze probeerde het te doorbreken middels inleidingen, maar ze kon naar eigen zeggen niks zinnigs verzinnen waardoor ze af en toe in lachen uitbrak - wat zeer ontwapenend werkte. Erik Jan Harmens, die verzen uit zijn begin volgend jaar te verschijnen nieuwe bundel Underperformer bracht, was de eerste die het publiek echt los kreeg: zijn absurde dichterlijke vergelijkingen zorgden voor massale lachsalvo's.

Na de pauze woonde ik nog een stukje van het gesprek met Frans Pointl en Helga Ruebsamen bij, ook weer over hun succesvolle debuutbundels. Ik hoorde aardige anekdotes over hoe ze door Adriaan van Dis' legendarische boekenprogramma waren uitgenodigd en wat voor afscheidsgeschenken ze kregen: Pointl twee blikjes kattenvoer en Ruebsamen een ingelijste foto van... Adriaan van Dis. Pointl bleek wederom een sympathieke en bescheiden rasverteller en tot mijn vreugd bracht hij twee gedichten.

Weer naar beneden, nu voor de voordracht door Pilote le Hot, de Franse dichter die altijd zo schalks knipoogt naar het publiek. Eerder dit jaar was hij te zien bij Poetry International, en daar leerde ik hem kennen als iemand die willekeurig welk publiek stil weet te krijgen met zijn expressieve voordracht, ook al is het in het Frans. Terwijl op de achterwand vertalingen van zijn verzen (verzorgd door onze medewerker Ruben van Gogh) geprojecteerd werden rockte Le Hot de sterren van de hemel. Zeer gaaf. Na hem volgden nog wat korte voordrachten door o.a. onze medewerker Benne van der Velde, die zeer romantische verzen bracht op een wijze die enkel als 'lief' bestempeld kan worden.

En daarna brak de massale dans uit, waaraan zelfs uw verslaggever meedeed.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 27-11-2004)

terug naar boven


TAFEL NIEUWE BUNDEL ERIK LINDNER

Amsterdam - Geheel in lijn met de Nederlandse meubelpoëzietraditie is de net verschenen nieuwe bundel van onze medewerker Erik Lindner Tafel getiteld. Het boek is een uitgave van De Bezige Bij.

(Rottend Staal Online, 27-11-2004)

terug naar boven


WEBLOG EVA COX

Gent - Onze medewerker Eva Cox heeft sinds kort de beschikking over een prettig gestoord weblog.

(Rottend Staal Online, 26-11-2004)

terug naar boven


DONALD HUGENS OVERLEDEN?

Nijmegen - Vannacht berichtte ons de Brabantse dichter Martin Beversluis dat al geruime tijd geleden de Eindhovense dichter en voormalig uitgever Donald Hugens is overleden.

Hugens, die medio jaren negentig van de vorige eeuw de uitgeverij Stichting Raamwerk Letter Exploitatie dreef, waar werk van o.a. Hans Plomp en Erwin Troost verscheen, en de literaire programmering voor de Effenaar verzorgde, had in die tijd grootse plannen voor zijn uitgeverij en voor 'performing poetry' die allemaal in het honderd liepen door zijn eigenschap met iedereen ruzie te krijgen. Inzake Epibreren escaleerde dat zelfs tot een rechtszaak (over iets onbenulligs, en de uitslag was 0-0).

UPDATE: DONALD HUGENS LEEFT

Epibreren - Vorig jaar berichtten we over het overlijden van de Eindhovense dichter/uitgever Donald Hugens. Hoewel de bron van het nieuws zeer stellig en overtuigend klonk werd dat overlijden door geen enkele andere bron bevestigd.

Afgelopen avond bereikte ons een wanhopig klinkende e-mail van een vriendin van de moeder van Hugens. De laatste had al in geen tijden contact gehad met haar zoon (wat kon kloppen als hij inderdaad overleden zou zijn) en vroeg zich wanhopig af wat er van haar zoon geworden was.

Reden voor ons om het onderzoek te heropenen en wat blijkt? Donald Hugens leeft. We spraken hem juist. Het bericht over zijn overlijden bleek voortgekomen uit een opmerking die hij eens terloops maakte over dat hij na zijn vertrek uit het literaire landschap onder de groene zoden zou liggen. Die opmerking werd door anderen voor waar aangenomen, doorverteld en kwam zodoende bij ons terecht.

We bieden Donald Hugens hierbij onze excuses aan voor de overlast die hij eventueel heeft ondervonden van onze fout. Gelukkig is er ook nog een positieve draai aan dit verhaal. Door het bericht van vorig jaar belandde de vriendin van de moeder op deze site, nam contact met ons op voor meer informatie en vandaag konden we haar zijn telefoonnummer doorsturen. Eind goed, al goed.(Rottend Staal Online, 26-11-2004/31-8-2005)

terug naar boven


GRONINGEN ZOEKT NIEUWE STADSDICHTER

Nijmegen - Op de website van de gemeente Groningen is dit bericht te lezen: 'Het college van B&W roept geïnteresseerde kandidaten op om zich te melden als stadsdichter voor 2005 en 2006. De stadsdichter schrijft tenminste zes stadsgedichten per jaar en ontvangt daarvoor een vergoeding van 5.000 euro bruto per jaar. De aanmeldingstermijn sluit op 31 december. Kandidaten moeten in Groningen wonen en de dichter moet van professioneel niveau zijn.'

Uit de kleine lettertjes blijkt dat niets een herbenoeming van de zittende stadsdichter, tevens onze hoofdredacteur, in de weg staat. Daarom sprong onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum juist in de blauwe Volkswagenbus van Wintertuindirecteur Frank Tazelaar en reed daarmee frontaal op het Wintertuinkantoor in, waar Bart FM Droog aan het werken was.

Liesbeth van Dalsum: 'Hallo Bart, ga je er opnieuw voor?'
Bart FM Droog: 'Ja. Juist in deze roerige tijd heeft het volk behoefte aan stabiliteit. Bovendien ben ik de enige Groninger met enige ervaring op stadsdichtersgebied en heeft de gemeente herhaaldelijk haar vreugde over mij geuit.'
Van Dalsum: 'Ja, dat is natuurlijk wel waar. Maar stel dat je het niet wordt, wie zou je dan graag als opvolger zien?'
Droog: 'De eerste namen die me te binnen schieten zijn in alfabetische volgorde Anneke Claus, Daniel Dee, Sieger M. Geertsma, Jan Glas, Wouter Godijn, Karel ten Haaf, Tjitse Hofman, Petra Else Jekel, Paul Janssen, Gertjan Laan, Ronald Ohlsen, Kasper Peters, Jean Pierre Rawie, Suze Sanders, Albertina Soepboer, Corrnelis van der Wal, Driek van Wissen en Guido van der Wolk.'
Van Dalsum: 'Wat een slap antwoord.'
Droog: 'Dan moet je maar een betere vraag stellen.'
Van Dalsum: 'Wie vind je absoluut ongeschikt?'
Droog: 'Al die dichters die zichzelf belangrijk wanen. Belangrijk zijn de rioolwerkers, de milieudienstmedewerkers en de bakkersknechten. En natuurlijk al diegenen die anders dan ik heten. Zoals mijn moeder al zei: 'Voor wie ik liefheb wil ik heten.'
Van Dalsum: 'Hum? Dat is toch van Neeltje Maria Min? Is zij werkelijk je moeder?'
Droog: 'De vraag stellen is deze beantwoorden.'
Van Dalsum: 'Tot slot, heb je eigenlijk wel blijvende stadsgedichten geschreven? Die ook buiten Groningen en los van de waan van de dag de moeite van het lezen waard zijn?'
Droog: 'Alhoewel men nooit de kip moet prijzen voordat de haan onthoofd is, meen ik toch van ja. Al was het maar omwille van het maffe gedicht 'Groningen uber alles.'

(Rottend Staal Online, 26-11-2004)

terug naar boven


WINTERTUIN DAG 5: DE STUDENTENAVOND

Nijmegen - Het programma van donderdagavond was samengesteld middels een enquete waaraan meer dan 500 studenten deelnamen. Massaal wilden ze Ronald Giphart en striptekenaar Gummbah, die dan ook in de volgepakte Grote Theaterzaal voordroegen en zoals het vaklieden eigen is met veel succes. Gummbah bracht overigens korte verhalen uit niet bestaande boeken en Giphart las uit z'n bestaande boeken.

Eerder waren in de Grote Theaterzaal de soepstengels van Propria Cures bezig het publiek met hun nonverhaaltjes te vervelen, waarna ze terecht grondig werden afgeserveerd door tv-filosoof Bas Haring, die ze met enkele vernietigende woorden de oren waste. Zoiets heb ik niet eerder in m'n optreedcarriere heb meegemaakt - een act die oordeelt over de voorgaande act. Eigenlijk kan en hoort het niet, maar het was terecht. Propria Cures hoort op de schroothoop der vergetelheid en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Haring had het verder bover de onbescheidenheid van de mens, waardoor ik besloot me bescheiden op te stellen en het onderdeel Toerobics bij te wonen, een waanzinnige persiflage op het hele fitnessgebeuren door vier kunstenaars van Gelderse origine. Met van geluidseffecten voorziene skippyballen, een wrede gezondsmix van bananen, vitaminepillen en water, alsmede andere tot instrumenten verbouwde gezondheidsapparaten verwekten ze het ene lachsalvo na het andere. Hoewel de timing soms net iets te lang uitviel was hun show het hoogtepunt van de avond.

Dieptepunt was de namaakdichteres Clothilde Gaugaud Parici , die onlangs met de bundel Van Hot naar Haar debuteerde bij Veen. Met verdraaide stem poogde ze het publiek wijs te maken dat limericks altijd pikant moeten zijn (niet waar), vertelde vervolgens te langdradig over haar fictieve voorouders en verveelde het publiek vervolgens met slechtlopende limericks die niet pikant maar eerder genant te noemen waren: 'Een kutmarokkaantje uit Mokum / ging naar een hoertje te Dokkum' - het braaksel begon bij me op te komen. Mokum op Dokkum laten rijmen - ja, dag!

Toen ze ook nog eens met namaak-Duits accent ging praten was voor mij de maat vol. Ik greep in mijn festivalvest naar mijn jachtgeweer, merkte dat ik dat tp Epibreren achtergelaten had en riep daarom maar wat uitlatingen van verontwaardiging naar het namaakwezen met haar namaakhaar. Bah, zo'n belediging voor het publiek krijg je zelden voorgeschoteld.

Dus ging ik maar naar boven, naar Barts Kunsthoekje, waar een kunstenaar live aan een prachtig olieverfdoek werkt en andere kunstenaars uitleg gaven bij waanzinnig mooie foto's en objecten. Gaat dat zien: vooral de openklapbare onderzeeer, die na openklappen een wodkabar blijkt, blijft me intrigeren. Net als de foto van de naakte man die op een Zwitserse bergtop in de sneeuw op zijn kop staat - en niks geen fotoshop, maar echt zo gekiekt. Weergaloos!

Beneden trad in het theatercafe de Britse dichter Marc Gwynne Jones op in het rumoerige theatercafe. Hoewel hij z'n teksten uit z'n hoofd bracht vond ik het niet echt overtuigen - wellicht dat het in een rustiger omgeving beter had gewerkt. Ook brachten in het theatercafe Daniel Dee en Tsead Bruinja enkele gedichten uit hun bloemlezing Kutgedichten. Helaas niet die van hunzelf, maar die van Jan Arends, Herman Brood, J.A. Deelder en Martin Bril. En dat hadden ze niet moeten doen: want wat ze deden was in feite een verkrachting van mooie kutgedichten. Maar dat al mocht de pret niet drukken - de sfeer was goed, het publiek massaal en tot half vijf deze ochtend werd er nog voluit nagepraat in de Fictiefabriek.

Vanavond bij de Wintertuin o.a. Saskia de Jong, Remco Campert, Erik Jan Harmens, Maurice Buehler, Erik Jan Harmens, Tsead Bruinja, Wouter Godijn, Abdelkader Benali, Helga Ruebsamen, Frans Pointl en Mark Boog

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 26-11-2004)

terug naar boven


WINTERTUIN DAG 4: RAKE KLAPPEN

Nijmegen - De stoere muziek van Survivor klinkt als ik woensdagavond het kleine zaaltje van O42 inloop. Het is de muziek die we allemaal kennen van de Rocky films van Silvester Stallone die steevast murw geslagen aan het einde van de film de naam van zijn vrouw Adrienne uitroept en vervolgens een bloederige tand uitspuugt.

Dit keer werd niet de naam van een geliefde, maar die van de schaarsgeklede vrouwelijke assistente veelvuldig uitgeroepen. Alles was er aan gedaan om Pop vs. Poets, een strijd tussen dichters en zangers, te laten lijken op een boksgala. Nu vind ik kunst geen wedstrijd en had ik van deze wat al te populaire aanpak niet veel verwacht, maar toch ben ik enthousiast.

In de eerste ronde voerden de dichter Sieger M. Geertsma en zanger Bob Fosko met elkaar de strijd aan. Geertsma bracht met verve zijn verzen en deed dit bovendien uit zijn hoofd. Hij richtte zich tot het publiek door triomfantelijk de hele ring rond te lopen en keek daarna diep in de ogen van Fosko die zich er niet door van de wijs liet brengen, evenmin als zijn masseur. Fosko's eerste voordracht viel echter tegen. Enigszins routineus las hij een tekst voor van een verfrommeld papiertje en wisselde wat agressieve blikken uit met Geertsma.

Er volgden drie partijen, waarvan vooral de voordracht/zang van de zanger van Katoen opviel. Deze gooide zijn microfoon naar zijn assistent en waar hij zich in de eerste ronde nog net kon bedwingen om in de ring te blijven, schoot hij in de tweede ronde op het publiek af om enkele nietsvermoedende bezoekers over de bol te aaien en ze toe te schreeuwen dat hij zich lekker voelde. Fosko was in de tweede ronde ook veel feller. Hij overtuigde met een gedicht van Danny Daluiso over een man die in een park in Parijs een Algerijn pijpt en daar het luttele bedrag van 20 francs voor op mag strijken, net genoeg om een blikje frisdrank te kopen om de gore smaak van het zaad weg te spoelen. De overige voordrachten waren goed, maar een stuk minder spectaculair. Een dichter als Daniël Dee hoefde zijn stem bovendien niet te verheffen om de handen van het publiek op elkaar te krijgen. Op de avond dat zijn Rotterdamse en poëtische peetvader J.A. Deelder zijn zestigste verjaardag vierde, vermaakte Dee het publiek met zijn Rotterdamse humor. Jeroen Naaktgeboren, eveneens uit Rotterdam, had besloten om er geen wedstrijd van te maken. Stiekem had hij met de zanger tegen wie hij het op zou nemen besloten er een lief duetje van te maken. Dat had kunnen werken, maar beide performers konden samen niet de spanning volhouden die de andere deelnemers bij elkaar opwekten.

Het team van de dichters won uiteindelijk na een dubbele aplausmeting, zodat aanvoerder Sieger M. Geertsma de brede winnaarsriem omgebonden kreeg, waarbij ik totaal vergeet te vertellen dat de bijdrage van zanger/caberetier André Manuel het eigenlijke hoogtepunt van deze avond vormde. Zijn platte volkse verhaal, half in het dialect en half in het Nederlands, over de verongelukte vriend Bob, wiens lijk voor de grap in een boom was gehangen boven zijn graf en bij wie door zijn vrienden traditioneel over de kleine teen werd gepist, was de sterkste bijdrage aan de avond of het moet zijn
piep en knars uitvoering van het lied 'Junky van de taal' zijn geweest.

Pop vs. Poets is een welkome aanvulling op de slam, ook een wedstrijd in woorden, vooral omdat de kwaliteit van de optredens en de teksten hoger ligt, maar ook door de diversiteit aan dichters en zangers. Het niveau van het open podium, waaraan slams vaak lijden, wordt zo ontstegen. Het valt daarom te hopen voor het Nijmeegs publiek dat de Wintertuin dit initiatief herhaalt.

(Tsead Bruinja, Rottend Staal Online, 25-11-2004)

terug naar boven


PIET PAALTJENS MAKER OERA LINDA?

Groningen (ANP) - Het mysterieuze, meer dan honderd jaar geleden geschreven boek over de geschiedenis van Friesland, het Oera Linda-boek, is van de hand van de onlangs overleden François Haverschmidt (1835-1894), als dichter ook bekend als Piet Paaltjens. Dat claimt een onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Oera Linda-boek dook in 1867 voor het eerst op bij een timmerman in Den Helder. Het staat bekend als een fraai staaltje geschiedvervalsing. In een voorrede van het boek staat dat het zou gaan om een uit 1256 daterende kopie van een Oudfries manuscript betreffende het begin van de wereld en zijn geschiedenis.

Volgens onderzoeker Goffe Jensma kan met zekerheid worden vastgesteld dat François Haverschmidt de geestelijk vader is geweest van het Oera Linda-boek. Het was zijn bedoeling zijn orthodoxe christelijke tijdgenoten te laten zien dat ze de bijbel niet letterlijk moesten nemen.

Maar de persiflage bleek veel serieuzer te worden genomen dan Haverschmidt had verwacht. Een classicus uit Leeuwarden, Jan Gerhardus Ottema, geloofde het boek namelijk op zijn woord. Dankzij diens vertaling en uitgave (uit 1872) kon het boek later, vooral in Duitsland in het Interbellum en in de Angelsaksisch georiënteerde New Age-beweging, worden gelezen als een bijbel.

Volgens Jensma staat nu vast dat Haverschmidt de geestelijk vader was. Het Oera Linda-boek past, zo concludeert Jensma, als een hand in een handschoen in zijn oeuvre. Het toont tal van overeenkomsten met zijn andere werken en getuigt van dezelfde drang tot mystificatie die zijn alter ego Piet Paaltjens aan de dag legde. Jensma promoveert in december aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn onderzoek.

De hele tekst van het Oera Linda boek is te lezen op http://www.solar.boudicca.de/oeralindaboek/inhoud.html

(Rottend Staal Online, 25-11-2004)

terug naar boven


NIEUW NUMMER ENERIS

Epibreren - Minder bekend in Nederland, maar zeker de moeite waard: het tijdschrift EnErIs. Het blad, onder hoofdredacteurschap van Xavier Roelens, biedt veel ruimte aan jonge, aanstormende dichters zoals onze medewerkers Ruth Lasters, en Maarten Das, alsmede Joris Lenstra en Bernard de Bruyckere. Het oktobernummer is net een paar weken geleden verschenen. Naar de winkel rennen heeft geen zin: het blad is in Nederland bijna niet te krijgen. Mail de redactie en neem een abonnement.

(Rottend Staal Online, 25-11-2004)

terug naar boven


BART CHABOT 50

Den Haag - Op donderdag 9 december om 19.30 uur treedt Bart Chabot op in de Haagse bibliotheek Benoordenhout aan de Utenbroekestraat 4. De bibliotheek viert haar vijfjarig bestaan, Chabot zijn vijftigste verjaardag.

'Ik heb het wel een beetje gehád met de vrolijke Frans uithangen in tv-panels. De consument moet oppassen, want de laatste maanden heb ik een soort explosie van creativiteit ontwikkeld.' Aan het woord dichter, schrijver, performer Bart Chabot, die doelt op het verschijnen van twee bundels van zijn hand. Zijn verzamelde gedichten verschijnen in Greatest Hits- Volume 1, met daarin een keuze uit zijn beste gedichten én een geheel nieuwe bundel Knekeltaal. In de tweede publicatie, de bundel Elvistranen, staan drie verhalen waarvan niet overal duidelijk is of zij feit of fictie beschrijven: er zijn nogal wat sterfgevallen, maar met de doden is steeds iets geks aan de hand.

Bart Chabot opende vijf jaar geleden de nieuwe bibliotheek in het Benoordenhout en presenteert ter gelegenheid van dit lustrum deze twee nieuwe boeken, die overigens zijn eigen tiende lustrum markeren.

Donderdag 9 december 2004, 19.30-21.30 uur, entree gratis.

(Rottend Staal Online, 25-11-2004)

terug naar boven


GEANIMEERDE GEDICHTEN

Kaapstad - Op de site van tekenaar en animator Sander Alt staan onder ander twee filmpjes die hij maakte bij gedichten van onze medewerkers Alfred Schaffer en Menno Wigman, voor respectievelijk Geen Daden Maar Woorden 2003 en 2004. Kijk bij www.s-alt.nl en klik daar op de GDMW 2003 en 2004-links. Voor het Dichtvorm-project maakte Alt al eerder een geanimeerde versie van een gedicht van onze medewerker Serge van Duijnhoven.

(Rottend Staal Online, 25-11-2004)

terug naar boven


NIEUWE BUNDEL DIANA OZON

Amsterdam - Op 20 maart 2005 verschijnt de langverwachte nieuwe bundel van onze medewerker Diana Ozon bij uitgeverij Passage. Langverwacht, want in 1993 verscheen haar recentste boek Stad Sta Stil.

(Rottend Staal Online, 25-11-2004)

terug naar boven


DEELDER 60

Rotterdam - Gisteren werd J.A. Deelder 60 jaar. In de Kunsthal is derhalve een foto-tentoonstelling over Deelder te zien, tot en met 5 december 2004. In de Gelderlander van vandaag een foto van Deelder die een foto van Deelder toont.

Deelder ontving gisteren de Wolfert van Borselenpenning van de gemeente Rotterdam. Hij kreeg de penning wegens zijn 'Rotterdammer-in-hart-en-nieren-en-daar-ook-altijd-voor-uit- komt'-schap.
(Rottend Staal Online, 25-11-2004)

terug naar boven


ONTHULLING BIJ SLIJMMETONSMEE

Groningen - Op het beruchte slijmlog Slijm met ons mee heeft zich gisteren een heuse onthulling voorgedaan: één van de roddelzieke tantes ontdekte hoe Meanderrecensent Yves Joris de door hemzelf geredigeerde bundel Het Harnas van G.M. Berelaf zeer lovend besprak, zonder de Meanderlezers te vertellen wat zijn rol bij het samenstellen van dat boek was.

(Rottend Staal Online, 24-11-2004)

terug naar boven


WINTERTUIN: VANAVOND

Groningen - In Nijmegen vanavond in O42: Bob Fosko (Raggende Mannen) vs Sieger M. Geertsma. Bazz (VanKatoen) vs Daniël Dee. André Manuel (Krang) vs Frank Antonie Denvis Wankalot (The Spades) vs Jeroen Naaktgeboren (De WoordDansers) in een soortement literaire bokswedstrijd. Aanvang 20.30 uur en daarna wederom het open Podium in de Fictiefabriek!

(Rottend Staal Online, 24-11-2004)

terug naar boven


LIESBETH VAN DALSUM SPREEKT DE ZELFMOORDDICHTER

Nijmegen - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum reed gisteren in haar herfstkleurige Audi A8 naar Amsterdam voor een gesprek met Sieger Baljon.

Liesbeth van Dalsum: 'Lieve Sieger, wilde je echt geen zelfmoord plegen?'
Sieger Baljon: 'Dat men tegenwoordig denkt dat je jezelf, gezekerd met een feloranje touw, van één hoog, kapot kan gooien is schokkend te noemen. Mijn bedoeling was het niet om van suïcide een kunstvorm te maken, maar laat ze het maar denken.'
Van Dalsum: 'En nu?'
Baljon: 'Ondertussen wil ik er wel werk van maken, want die idiote dienders hebben me met hun absurde optreden een ideale aanleiding gegeven om het één en ander aan te kaarten. Niet alleen gaan we natuurlijk een klacht indienen over de wetsovertredingen van deze smerissen, ook denk ik serieus na over een platform voor clandestiene dichters. Een aanzet voor deze gedachten heb ik inderhaast in dit artikel geperst.
Van Dalsum: 'Oei, het is wel wat lang, maar dank je wel en nu moet ik weer terug naar Nijmegen. Toedeledokie!'

(Rottend Staal Online, 24-11-2004)

terug naar boven


DRIEK VAN WISSEN VOERT IJVERIG CAMPAGNE

Groningen - Driek van Wissen is ondertussen stevig campagne aan het voeren om de volgende Dichter des Vaderlands te worden. Het Dagblad van het Noorden bericht er vandaag over en ook TV-Noord zal vanavond een item over zijn campagne uitzenden.

Helaas is Drieks campagne een zinloze bezigheid, daar zoals eerder gemeld, de hele verkiezingen één grote farce zijn. Redacteuren van Rottend Staal zullen eerdaags een beroep doen op ons krachtige kabinet om simpelweg een echte officiële Landsdichterr te benoemen, net als in Engeland en Amerika.

(Rottend Staal Online, 24-11-2004)

terug naar boven


HET PRANGENDE ANTWOORD

Epibreren - Een onzer medewerkers bericht dat onze medewerker Ramsey Nasr inderdaad een broer heeft.
(Rottend Staal Online, 24-11-2004)

terug naar boven


WINTERTUIN: DE DERDE DAG

Groningen - Gisteravond trad in het bomvolle Nijmeegse O42 Vincent Bijlo op. Niet als cabaretier, maar als schrijver, die aanstekelijk voordroeg uit zijn boeken die gaan over een blinde elfjarig knaapje dat groeter wordt en later gaat studeren. Het was fascinerend om te zien hoe de vingers van Bijlo over de pagina's van zijn in braille uitgevoerde boeken gleden en hij met veel schwung de tekst las.

Zijn verhalen boden veel inzicht in hoe een blinde de wereld ervaart - zo had ik er nooit bij stil gestaan dat elk mens een typische geur verspreid die blinden eerder dan zienden waarnemen en hen helpt mensen te identificeren - en de aanstekelijke wijze waarop hij ze bracht sleepte me mee de tekst in. Wat me bij proza weinig overkomt.

Dit programma-onderdeel was, net als de andere Wintertuinonderdelen in O42, een samenwerking van de Wintertuin en Cultuur op de Campus, een organisatie die al jarenlang zorgt voor de nodige culturele input in het Nijmeegse studentendom.

In de pauze verliet ik met de juist uit Amsterdam teruggekeerde Liesbeth van Dalsum en Tsead Bruinja O42 om me te vervoegen in de Fictiefabriek voor het Open Podium. Waar gelukkig meer publiek was dan de vorige dag en - godzijdank! - verrassende dichters. Onze medewerkers Benne van der Velde en Bruinja, Pim te Bokkel van het tijdschrift Aarghh! en drie dichters uit Eindhoven en Deventer gaven in een ontspannen sfeer voordrachten weg. Traditioneel bracht ik de meest absurde anekdote uit het poëzienieuws van de dag en enkele verzen. Bruinja koos ditmaal voor het brengen van verzen uit de verse Friese bloemlezing en Frank Tazelaar bracht daarbij de Nederlandse vertalingen. De voordracht van Pim te Bokkel was een aangename verrassing - helder, contact zoeken met het publiek en met dichtregels die blijven hangen. De wijze van voordracht deed een beetje aan die van Erik Jan Harmens denken, maar dat kan je alleen maar toejuichen - Te Bokkel is nog jong - 21 - en zoekende en zal terzijnertijd tot een geheel eigen vorm komen.

De wijn vloeide rijkelijk, ik zakte bewusteloos ineen en ontwaakte vanochtend in weer een verrassende nieuwe locatie in de Fictiefabriek: de slaapvlonder, waar een groot aantal matrassen me vriendelijk toelachtte. Het was tijd om even naar Groningen te gaan.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 24-11-2004)

terug naar boven


IN HET KADER VAN RARE VRAGEN...

Epibreren/Nijmegen - Jacob Griephonger, onze stagiair die momenteel het hoofdkantoor te Epibreren bemant, werd vanmiddag geconfronteerd met deze vraag:

'Wij zoeken zeer dringend antwoord op de vraag: Heeft Ramsey Nasr een broer en zo ja, wat is zijn beroep? In de bundel Onhandig bloesemend staat het gedicht 'mijn broer was een nuchtere jongen'. Bij analyse van een gedicht uit dezelfde bundel, 'het complot', spreekt Nasr over een 'vertrouwde bron'. We vermoeden dat dit naar zijn broer verwijst, moest deze al bestaan. Kan iemand ons a.u.b. zo spoedig mogelijk uit de nood helpen?? Hopelijk Nasr in eigenste persoon! Dank.

Sofie Van Dyck, e-mail: midsummernightsfairy@hotmail.com'

Omdat de hoofdredactie zelf behept is met in totaal drie broers en zeven zussen, alsmede zes ouders waarvan eentje wijlen en drie kinderen waarvan eentje inmiddels ontkend, hebben we nooit tijd gehad ons te verdiepen in de familiebanden van onze honderdtachtig medewerkers. We kunnen slechts hopen dat onze medewerker Ramsey Nasr deze vraag leest en zelf gaat antwoorden dat zijn werkelijke familiebanden van geen enkel belang zijn voor het lezen van een gedicht.

We vermoeden dat de vrager naar ons innig geliefd eiland gezonden is door een docent Nederlands, die zijn arme leerlingen verward heeft met idiote vragen over gedichten die vooral niet doodgeanalyseerd dienen.

Vandaar dit advies aan al die verwarde leerlingen: antwoord jullie leermeesters dat het er nooit om gaat wat de dichter bedoelt, maar om wat jullie er als lezer mee kunnen.

(Rottend Staal Online, 23-11-2004)

terug naar boven


POEZIERAPPORT RECENSEERT MEER EN MEER

Noot van de redactie: computers te Nijmegen kunnen geen trema's produceren. Onze excuses voor de overlast

Nijmegen/Wevelgem - Op Poezierapport nu recensies van Over waaierloze wegen van Huisdichter Cornelis! en Allemansgek van Luuk Gruwez. De bundel van de huisdichter wordt beoordeeld met een 1, en volkomen terecht.

(Rottend Staal Online, 23-11-2004)

terug naar boven


'ZELFMOORD'-DICHTER BLIJKT ROTTEND STAAL-MEDEWERKER

Amsterdam/Nijmegen - De dichter die er door buren en politie van verdacht werd zelfmoord te willen plegen bij het voordragen van een gedicht vanuit een geopend raam blijkt niemand minder te zijn dan onze medewerker Sieger Baljon.

Intussen is ook zijn voor een zelfmoordafscheidsbrief aangeziene gedicht ter redactie gearriveerd.
Het titelloze gedicht staat nu op zijn huispagina en is te vinden door aldaar op 'Geen zelfmoordgedicht' te klikken.

(Rottend Staal Online, 23-11-2004)

terug naar boven


WINTERTUIN DAG TWEE: RICK DE LEEUW EN ERIK JAN HARMENS

Nijmegen - Ruim vijftig bezoekers woonden in Societeit O42 de avond rond onze medewerkers Rick de Leeuw en Erik Jan Harmens bij. Onze medewerker en gespreksleider Frank Tazelaar kondigde aan dat het de breedte, de diepte, de hoogte en de laagte zou ingaan en dat ging het. Voordrachten van zowel eigen werk als van werk van favorieten - Pessoa, Ramsey Nasr - werden afgewisseld met anekdotes, overpeinzingen en dat al gelardeerd met veel humor. De Leeuw vertelde hoe hij dezelfde ochtend nog een persconferentie van de Vlaamse cultgroep K3 had geopend in het reusachtige Antwerpense Sportpaleis, voor evenveel publiek als in Nijmegen aanwezig was, en ook hoe hij zijn toch ietwat droeve gedicht aan de manager van de hitformatie verkocht had. Waarna het gesprek via Pessoa en Nasr op het schrijven van gedichten voor tv, de stemontwikkeling van Harmens, een gemeenschappelijk cd-project, het waarom De Leeuw niet in het Engels andersmans werken wil uitvoeren en nog veel meer. Reuze boeiend, leerzaam en verhelderend en vaak erg hilarisch. Na een minuut of vijftig belandde het gesprek weer bij K3 en dat was het moment dat eigenlijk het einde van het gesprek zou moeten zijn. Er lag een raamwerk, na een minuut of vijftig heeft het publiek een pauze nodig en het volgende programma-onderdeel zou kort erop beginnen. Helaas had de gespreksleider dat niet in de gaten - ik adviseer de Wintertuinorganisatie dan ook gespreksleiders en dichters waarvan het bekend is dat ze vaak over hun tijd gaan te voorzien van een stroomdraad en ze van een 220-voltschok te voorzien zodra ze de heilige tijdsgrenzen dreigen te overscheiden.

Omdat ik zelf het volgende programma-onderdeel moest openen verliet ik na een uurtje het nog steeds voortgaande gesprek en begaf me met onze medewerker Tsead Bruinja naar de Fictiefabriek, die me met de dag mooier voorkomt. Bij gebrek aan publiek - dat zich nog deels in O42 bevond - bewonderde ik de prachtige betegelde voormalige kleedruimtes, die helaas binnenkort vernietigd gaan worden om plaats te maken voor een parkeergarage, sprak ik met beeldend kunstenaar Maayke Kleinbussink - met films aanwezig in de fabriek - over de fraaiheid van het gebouw en ik streelde de aluminium buizenconstructies, die net als in de film Brazil aan ingewanden doen denken.

Echt druk werd het niet meer, en in het geval van de dichter die op me volgde en een vreselijke tekst over zinloos geweld de zaal inslingerde waarbij hij zichzelf op een trommeltje begeleidde was dat misschien maar goed ook. Gelukkig volgden nog Erik Jan Harmens, Rick de Leeuw en Tsead Bruinja, die allen voor een handvol publiek keigoede voordrachten en liederen ten beste gaven. Het was weer een mooie dag.

En vanavond: Vincent Bijlo in O42 en daarna wederom een open podium in de Fictiefabriek.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 23-11-2004)

terug naar bovenAFSCHEIDSINTERVIEW DE RESIDENTIE

Nijmegen/Amsterdam - Het Amsterdamse dichtcollectief De Residentie is niet meer. Onze sterverslaggeefster Liesbeth Van Dalsum wilde er meer van weten en stapte in haar mintgroene Cadillac deVille Convertible Cabrio/Roadster (bouwjaar 1964) en spoedde zich naar het Amsterdamse.

Liesbeth van Dalsum: 'Nou daar gaan we dan; het waarom, het waardoor en het wat nu lijkt me wel een goed begin van dit gesprek….'
De Residentie: 'Het waarom is niet zo moeilijk te verklaren, de rek is er behoorlijk uit, er zijn wat onderlinge strubbelingen geweest en de solo-optredens voor een aantal leden lonkten ook weer sterk. We hadden sowieso bij de oprichting gezegd dat het vrijblijvend zou zijn, we treden op zolang het leuk is, zo niet dan stoppen we ermee. En trouwens, we hebben allemaal andere activiteiten naast de poëzie, zo is Tom Zinger het vak van slager gaan uitoefenen, Karlijn Groet is journalist in wording, Pom Wolff heeft het als advocaat erg druk met het verdedigen van het vrije woord, zal Mohs Volke Joop van de Ende naar de VS volgen en Lucas Laherto Hirsch zal schapen gaan hoeden in Nieuw Zeeland.
Ook worden we de laatste tijd gevolgd door de AIVD omdat die van mening zijn dat we iets te doen zouden hebben met de 'Hofstadgroep', tja, it's all in the name…, daar wilden we vanaf eigenlijk…'
Van Dalsum: 'Maak dat jullie grootjes maar wijs. Waardoor liep het niet meer?'
De Residentie: 'Tja, we hebben te lang niet meer met elkaar opgetreden, Ruigoord Landjuweel was het laatste optreden, Mohs besloot toen om te stoppen met optreden vanwege het werk dat hij doet. Ook had hij het wel even gezien, verder waren er wat onderlinge meningsverschillen die ook niet ten goede kwamen van ons samenzijn. We besloten om het Wintertuinfestival te zien als ons laatste optreden. We hadden ieder zo ons eigen idee over het hoe en wat van De Residentie, dat wilde nog wel eens botsen. Ook hebben we in een jaar zo'n dertig optredens gedaan, iedere keer dezelfde koppen gaat ook wel vervelen…'
Van Dalsum: ' En wat nu?'
De Residentie: 'Tja, een deel van ons zal veel op blijven treden, ook zo nu en dan gezamenlijk. We blijven gewoon vrienden, maar zullen niet meer in de hoedanigheid van De Residentie verschijnen, De Residentie is dood. We gaan weer allemaal solo, de één meer dan de ander. Tom is veel slams aan het winnen op dit moment, dus daar zal hij nog wel even mee doorgaan en Lucas is zich meer gaan richten op het publiceren in poëziebladen en minder op slams.
Van Dalsum: 'Tot slot, verdrietig?'
De Residentie: “Nee totaal niet, het kostte rete veel energie om iedereen met zijn neus dezelfde kant op te krijgen, de laatste tijd ging het niet meer om de poëzie, maar om de onderlinge strubbelingen, dan moet je ermee stoppen. Wel hebben we een te gek jaar gehad en zijn we op plekken geweest waar we normaliter nooit zouden komen. Ook hebben we legendarische dingen meegemaakt en de tuin van Pom is veranderd in een wegenbouwopslagplaats…'
Van Dalsum: 'Uhm juist ja….?!'
De Residentie: 'Liesbeth, mogen we met je [door redactie verwijderd]?'
Van Dalsum: 'That's it, snotapen! Ik ga terug naar Nijmegen!'

(Rottend Staal Online, 23-11-2004)

terug naar bovenWINTERTUINREDE ARNOLD JANSEN OP DE HAAR IN DRUK EN ONLINE

Nijmegen - Vandaag publiceerde De Gelderlander de rede die onze medewerker Arnold Jansen op de Haar bij de opening van Wintertuin hield, over de waan van de dag binnen de literatuur. Met trots presenteren we speciaal voor onze lezers buiten het Gelderse deze rede online.

(Rottend Staal Online, 23-11-2004)

terug naar bovenDICHTER VAST NA 'ZELFMOORDPOGING'

Amsterdam (AT5/Indymedia) - De opening van krakersgalerie Schijnheilig aan de Heiligeweg is zondagavond uitgelopen op een relletje. Een 23-jarige man stond in een raam op de eerste etage van het pand een voordracht te houden. Omwonenden belden de politie omdat ze dachten dat de man zelfmoord wilde plegen. Die rukte met veel
machtsvertoon uit.

Meer hierover bij AT5 en Indymedia.

(Rottend Staal Online, 22-11-2004)

terug naar bovenOPENING WINTERTUIN GROOT SUCCES

Nijmegen - 250 Mensen woonden zondag de opening van de tiende editie van literatuurfestival de Wintertuin bij, die dit jaar zich grotendeels in de voormalige Biotexfabriek afspeelt. De laatste weken is de fabriek omgebouwd tot een volwaardige festivallocatie, met o.a. een karaokebar, intieme zaaltjes en een grote zaal met tribunes. 's Middags waren er in het theatercafe gesprekken met uitgevers, festivalorganisatoren en tijdschriftmakers, die door het rumoer van de bezoekers en hinderlijk gekrijs van te veel en te jonge kinderen grotendeels onverstaanbaar waren (wat zijn dat dan ook voor malloten die kinderen van drie meenemen naar literatuurfestivals?), afgewisseld met voordrachten van dichters en schrijvers.

In de grote zaal droegen dichters en schrijvers als Mustafa Stitou, Ted van Lieshout en Menno Wigman voor uit eigen werk en op de eerste verdieping stonden uitgevers en tijdschriftmakers hun waren aan te prijzen. Met die 250 bezoekers was het een volle bak en de sfeer die er hing was prima. De keuze voor een licht verteerbaar middagprogramma werkte goed: wie even genoeg had van de voordrachten kon rondlopen om te belanden in een van de vele private gesprekken tussen auteurs en daaraan meedoen.

Na een overheerlijk maal dat massaal door het publiek in het theatercafe genuttigd werd vonden er nog optredens van twee dichtcollectieven plaats: de Residentie uit Amsterdam en De Slag uit Eindhoven. Van te voren had ik al vernomen dat dit het laatste optreden van De Residentie zou zijn. en dat was enerzijds jammer, want deze voorkennis ontnam me een onbevangen blik naar wat er op het podium gebeurde: een te lange monoloog van Mohs Volcke, die vertelde dat we hier ongenode gasten op een uitvaart waren en daarna verzen van alle Residentieleden begon voor te dragen. Van wat verder volgde kon enkel de voordracht van Tom Zinger me bekoren - scherpe gedichten, uit het hoofd gebracht en ook goed gearticuleerd. Wat me overigens wel verbaasde, daar hij kort voor z'n optreden zich nog te buiten had gegaan aan neusbepoedering en ik elke vorm van drogering voor een voordracht ten scherpste afwijs. Lucas Laherto Hirsch las verzen voor die naar het scheen eerst de afgelopen dagen geschreven waren, en daardoor niet aan het voor goede poezie noodzakelijke rijpingsproces waren blootgesteld. Karlijn Groet, die ik eerder dit jaar, tijdens het Dichters in de Prinsentuin te Groningen, een sterke voordracht zag geven, kon me ditmaal niet echt bekoren. En Pom Wolff evenmin. Het geheel was een chaotische voorstelling zonder veel vaart en dat de onderlinge verhoudingen niet echt goed waren straalde er ook nog eens vanaf.

Maar het was nog net vol te houden, al was het allerminst goed. Ronduit genant daarentegen was wat De Slag bracht. Een groot aantal heren dat als dichter op het podium poseerde - u kent dat wel, tafeltje met drankfles, peinzende blikken, en een middelmatige saxofonist die te lange solo's hield. De om en om gebrachte verzen zouden nog net te accepteren zijn als ze door romantische pubers gebracht zouden worden, maar dertigplussers die gedichten vol 'zwijgen', 'gedachten' en 'woorden' brachten is ronduit genant. Nadat de saxofonist ook nog eens vals begon te spelen en ik merkte dat de 'show' een vaart had van een slome stoomboot verliet ik dan ook de zaal. Wat een bagger.

Gelukkig was er het theatercafe, waar de sfeer ronduit goed was. Er werd massaal Annie M.G. Schmidt gekaraookt, de traditionele verjaardag van festivaldirecteur Frank Tazelaar werd in de keuken gevierd met een spontane speech en aan de tafels in het cafe werd nog lang gesproken, gediscussieerd en gebabbeld. Kortom: erg tof, deze goed bezochte opening.

Lees ook de recensie in De Gelderlander (gratis registratie verplicht) en bezoek vandaag het optreden van onze medewerkers Rick de Leeuw en Erik Jan Harmens in 042 te Nijmegen.

Na afloop is er een open podium in de voormalige Biotexfabriek, nu Fictiefabriek genaamd.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 22-11-2004)

terug naar boven


NIEUWE BUNDEL JAN BAEKE

Amsterdam - Afgelopen weekend verscheen onze medewerker Jan Baeke's nieuwe bundel Iedereen is er bij de Bezige Bij.

(Rottend Staal Online, 22-11-2004)

terug naar bovenDE WINTERTUIN

Epibreren/Nijmegen - Vanmiddag begint te Nijmegen het literatuurfestival de Wintertuin. Onze verslaggevers zijn inmiddels afgereisd ter verslaggeving.

(Rottend Staal Online, 21-11-2004)

terug naar boven


WINDROOS-WEBLOG

Den Haag - Op http://dewindroos.web-log.nl/ nieuws over de Windroosreeks en over de dichters die in de reeks verschijnen.

(Rottend Staal Online, 17-11-2004)

terug naar boven


MEANDER ONTHULT

Epibreren - In een van zijn beruchte diepte-interviews gaat Meanders Rob de Vos uitgebreid in op de vermoede oplichtingspraktijken rond de verkiezingen van de Dichter des Vaderlands 1999/2000 en 2004/2005.

(Rottend Staal Online, 17-11-2004)

terug naar boven


NIEUWE BUNDEL (GUILLAUME) VAN DER GRAFT

Utrecht - Op donderdag 25 november 2004 verschijnt (Guillaume) van der Grafts Oevertaal, gevolgd door het essay Onder de wolk bij uitgeverij Hengsteboer (24 pagina's, ISBN 90 8055123 6/NUR 306).

De uitgaven van Hengsteboer verschijnen in een beperkte, exclusieve oplage van 249 met de hand genummerde exemplaren. Hengsteboer verzorgt maximaal één uitgave per jaar. De eerste uitgave was de bundel Embargo van Hilbrand Rozema.

Uitgaven van Hengsteboer zijn eenmalig: ze worden nooit herdrukt. Abonnees ontvangen steeds hetzelfde nummer uit de reeks, zodat hun reeks een eenheid vormt. Zij krijgen hun exemplaar voor € 12,95. Losse nummers kosten € 15,95. Bestellen kan via Uitgeverij Hengsteboer, Cartesiusweg 79, 3534 BB of acmvdberg@hotmail.com

(Rottend Staal Online, 17-11-2004)

terug naar boven


NIEUWE WIGMAN BESPROKEN OP POËZIERAPPORT

Wevelgem/Epibreren - Het nieuwe recensententeam van Poëzierapport laat er geen gras over groeien en heeft alweer een verse bundel gerecenseerd. Ditmaal Dit is mijn dag van onze medewerker Menno Wigman.

(Rottend Staal Online, 16-11-2004)

terug naar boven


EINDSTAND GROOTSTE NEDERLANDSTALIGE DODE DICHTERVERKIEZING

Epibreren - Na 172 binnengekomen stemmen is dit de uitslag:

1. J.J. Slauerhoff (1898-1936) - 16 stemmen
2. Lucebert (1924-1994), Paul van Ostaijen (1896-1928) en Martinus Nijhoff (1894-1953) - elk 14 stemmen
3. Gerrit Achterberg (1905-1962) - 12 stemmen
4. Ida Gerhardt (1905-1997) - 10 stemmen
5. Hans Warren (1921-2001)- 9 stemmen
6. Jan Arends (1925-1974) - 8 stemmen
7. Herman de Coninck (1944-1997) - 7 stemmen
8. J.C. Bloem (1887-1966) - 6 stemmen
9. Guido Gezelle (1830-1899), Gust Gils (1924-2002), Herman Gorter (1864-1927), Bert Schierbeek (1918-1996), Kees Stip (1913-2001) en Willem Wilmink (1936-2003)- elk 3 stemmen
10. Hans Andreus (1926-1977), C. Buddingh' (1918-1985), J.A. Dèr Mouw (1863-1919), J.A. Emmens (1924-1971), Hans Faverey (1933-1990 ), Constantijn Huygens (1596-1687), J.H. Leopold (1865-1925), Hans Lodeizen (1924-1950), Adriaan Roland Holst (1888-1976), J.C. van Schagen (1891-1985), Annie M.G. Schmidt (1911-1995), M. Vasalis (1909-1998) - elk 2 stemmen.

Ondanks het geringe aantal deelnemers is deze uitslag toch heel wat geloofwaardiger dan de malle uitslag van de grootste Nederlander aller tijden. Derhalve feliciteren wij de erven van de heer Slauerhoff en raden we onze lezers die nog nooit van deze onlangs overleden dichter gehoord hebben aan spoedig eens een vers van hem ter hand te nemen.

De complete uitslag, met alle nummers 11 (alle dichters die één stem vergaarden) is te lezen op de GDND-pagina.

(Rottend Staal Online, 16-11-2004)

terug naar boven


EXIT BZZLETIN

Epibreren/Utrecht - Onze medewerker Ingmar Heytze becommentarieerde in het Utrechts Nieuwsblad van afgelopen zaterdag het verdwijnen van alweer een papieren literair tijdschrift als volgt:

'Niets blijft hetzelfde. Gisteren berichte deze krant, onder de dramatische kop: 'Literatuurtijdschrift gaat ten onder aan de tijdgeest' dat na 291 nummers eindelijk de bijl is gevallen voor het literaire tijdschrift Bzzletin. Dat werd ook de hoogste tijd. Niet omdat Bzzletin een slecht blad was – zeker niet - maar omdat het traditionele literaire tijdschrift het meest neuzelige, achterhaalde medium is voor literatuur. Geen menselijke activiteit komt me overbodiger en onnozeler voor dan het runnen van een literair tijdschrift. Als het dan ook nog een papieren tijdschrift is, zo’n ding met een kaftje erom dat gedrukt en verspreid moet worden, waan ik me helemaal op een markt voor oude ambachten. Manden vlechten, klompen snijden, papier scheppen, netten breien, literair tijdschrift uitgeven.

Wat is – of beter gezegd, wás - een literair tijdschrift? Een papieren ego. De meeste literaire tijdschriften zijn ooit opgericht door een clubje aanstormende literatoren die de wereld wel eens even zouden laten zien hoe goed ze zijn. In het begin kan dat een interessant blad opleveren, soms zelfs een blad dat achteraf letterkundige waarde heeft. Op den duur vervallen de meeste bladen echter onherroepelijk tot intellectueel masturbatie-object van een redactie die het bos alweer uitloopt, ondempbare put voor subsidie en vitrine voor het fonds van de uitgever van het blad. Weg hemelbestormende intenties. Van de kant van de uitgever is het natuurlijk begrijpelijk dat hij zijn tijdschrift voornamelijk beschouwt als een (prijzig) visitekaartje, want verkopen doet het niet. Het aantal abonnees is met drie, soms zelfs met twee cijfers uit te drukken. Ik ken een uitgever die tienduizend gulden per nummer toelegde op een tijdschrift dat in zijn hoogtijdagen zesendertig abonnees had. In de universiteitsbibliotheek ga ik een paar keer per jaar literaire tijdschriften doornemen, om te kijken of er toevallig nog iets opborrelt in die afvoerputjes van de geest. Ik tref het drukwerk altijd in zo'n volkomen ongerepte staat aan, dat ik vrees dat ik er de eerste en laatste lezer van ben.

Moet het literaire tijdschrift in zijn huidige vorm dan verdwijnen? Dat is geen punt van discussie: de grote uittocht is al begonnen. Volgens mij kan ieder tijdschrift dat de productiekosten niet terugverdient aan verkoop en abonnementen, beter ophouden te bestaan in papieren vorm en een digitaal leven gaan leiden. Als de redactie dat goed aanpakt, zou het zelfs wel eens kunnen leiden tot zo'n dramatische stijging van het aantal lezers, dat op den duur een papieren versie weer tot de mogelijkheden behoort, of bijvoorbeeld een mengvorm: je maakt een digitaal literair tijdschrift en een keer per jaar geef je de oogst van dat jaar in boekvorm uit.

Zoals ik al zei ga ik hooguit een paar keer per jaar literaire tijdschriften lezen in de bibliotheek, maar er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat ik even rondkijk op de nieuwssite Rottend Staal Online en, mede op grond van de informatie die ik daar vind, sites als http://meandermagazine.net/ of www.poezierapport.blogspot.com bezoek. De sterke kanten van een goed literair tijdschrift – een podium bieden voor nieuw talent en voor nieuw werk van gevestigde namen, een vrijplaats zijn voor literaire discussie en nieuws en opinie geven over nieuwe ontwikkelingen en publicaties – worden nog veel sterker als ze interactief en actueel worden. Het is een achterhaalde misvatting dat iets alleen maar betekenis heeft als het ergens gedrukt staat. De grenzen tussen drukwerk en digitaal zijn al lang vervaagd. Elke gek kan zijn eigen boek voor een habbekrats laten drukken via POD (Printing On Demand), desnoods in oplages van één, vijf of vijftig exemplaren. Aan de andere kant van het spectrum vind je dichters als Martijn Benders die hun dichtbundels geheel digitaal aanbieden, of digitale literaire tijdschriften als Tijd Schrift. Het wordt tijd dat het literaire tijdschrift evolueert van papieren ego tot cyber-ego, dat ruimt meteen ook lekker op in de boekenkast. Die is namelijk, in tegenstelling tot de harde schijf van mijn Apple, barstensvol.

(Rottend Staal Online, 15-11-2004)

terug naar boven


JAN CREMERS DICHTBUNDEL BESPROKEN

Wevelgem - Nieuw op Poëzierapport: een bespreking van Jan Cremers Verloren gedichten. (Rottend Staal Online, 15-11-2004)

terug naar boven


OPGEPAST: FRIESE DICHTER ON THE ROAD!

Gearslach - Een aantal dichters uit de tweetalige bloemlezing Droom in
blauwe regenjas - Dream yn blauwe reinjas
(Contact & Bornmeer) gaat weer op tournee door Nederland om het publiek kennis te laten maken met verse Friese verzen. Daarbij worden vertalingen geprojecteerd of voorgelezen.

Op donderdag 18 november maken Tsead Bruinja, Anne Feddema, Hein Jaap Hilarides, Abe de Vries en Cornelis van der Wal boekhandel De Drvkkery aan de Markt 51 te Middelburg onveilig, en wel vanaf 20.00 uur.

Op vrijdag 19 november tiert de Friese furie in Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, te Amsterdam, met Hidde Boersma, Tsead Bruinja, Lida Dijkstra, Tsjisse Hettema, Hein
Jaap Hilarides en Arjan Hut.

En op zondag 21 november weerklinken om 14.00 uur Friese gedichten tijdens De Wintertuin, in De Fictie Fabriek (v/h de Biotex fabriek), Graafsedwarstraat 12, Nijmegen, met Tsead Bruinja, Anne Feddema, Hein Jaap Hilarides, Nyk de Vries en Cornelis van der Wal.

(Rottend Staal Online, 15-11-2004)

terug naar boven


AMERIKAANS POËZIEDAGBLAD

Epibreren - Juist gespot: Poetry Daily, een Amerikaans poëziedagblad: www.poems.com. (Rottend Staal Online, 15-11-2004)

terug naar boven


GROOTSTE DODE DICHTERVERKIEZING

Epibreren - Met nog twee dagen van een geopende stembus valt de opkomst erg tegen: slechts 165 onzer lezers wilden hun favoriete dode dichter kenbaar maken. Kortom: wie nog niet gestemd heeft en zijn of haar favoriete dichter onder de aandacht wil brengen - stem!
Het kan nog tot en met vandaag.

(Rottend Staal Online, 13/15-11-2004)

terug naar boven


DE DDV-SOAP (DEEL ZOVEEL)

Epibreren - Een onzer medewerkers attendeerde ons op het NRC Handelsblad van vandaag, dat op bladzijde 59 onze medewerker Gerrit Komrij laat herrijzen als Dichter des Vaderlands - hij is nu weer DdV a.i.. Over de huidige DdV, onze medewerker Simon Vinkenoog, wordt in alle toonaarden gezwegen.

Ondertussen groeit ter redactie de overtuiging dat het NRC en Poetry International bij de eerste verkiezingen de boel grondig hebben geflest en dat bij de volgende verkiezingen weer van plan zijn. Onafhankelijke waarnemers wil men niet toelaten, hoeveel stemmen er op elke dichter worden uitgebracht bleef en blijft geheim - met andere woorden: het is een grote farce. Niet het publiek bepaalt wie de volgende DdV wordt, maar enkele medewerkers van Poetry en het NRC.

Nu zijn wij een groot voorstander van dat een DdV door een selecte commissie van wijze lieden benoemd wordt - maar laat zo'n commissie dan wel onafhankelijk zijn en bedot én het publiek én de dichters niet met holle verkiezingen.

(Rottend Staal Online, 13-11-2004)

terug naar boven


NIEUWE WEBSITE FRANS BUDÉ

Epibreren -Dichter Frans Budé heeft sinds een paar dagen ook een eigen, zeer fraai vormgegeven website: www.fransbude.nl. De talloze liefhebbers van Budé's werk kunnen er terecht voor een summiere biografie en een paar mooie gedichten. Bovendien zijn er door de auteur gemaakte foto's te bewonderen; Budé is van huis uit beeldend kunstenaar. De redactie op Epibreren betreurt het ontbreken van een uitgebreide linkpagina.

Liesbeth van Dalsum stapte in haar onbestemdkleurige Kia Clarus en reisde naar Maastricht om daarover opheldering te vragen. Budé zei: 'Hallo Liesbeth, wat leuk om je te zien. Wat je zegt over die links: dat moet nog komen. De site is wat te vroeg de lucht in gegaan. Maar er wordt druk aan gewerkt en er komt steeds weer iets nieuws bij.'

Na afloop liet Budé weten: 'Jammer dat ik Liesbeth geen amaretto bij haar koffie kon aanbieden. Zoals ze zelf zei: "Het is nog een heel eind naar huis en ik krijg mijn auto altijd moeilijk onder de carport geparkeerd." Maar de 250 gram kersenbonbons die ik in allerijl bij Le lekkerbec du sud had ingeslagen verdwenen zonder aarzeling in haar laatste nieuwe Louis Vuitton. "Voor thuis," mompelde ze nog, "met de donkere dagen van december in het verschiet wordt het dubbel genieten."'

(Rottend Staal Online, 13-11-2004)

terug naar boven


VAN GOGH OVER VAN GOGH

Utrecht/Epibreren - Onze medewerker Ruben van Gogh, geen familie van de volgens het Vlaamse tv-nieuws vorige week vermoorde Vincent van Gogh, heeft op zijn site www.rubenvangogh.nl een gedichtencyclus geplaatst over de vermoorde Theo van Gogh.

Ter redactie zijn een behoorlijk aantal I.M. Theo van Gogh-gedichten binnengekomen die we niet plaatsen omdat we het op 2 november geplaatste gedicht van onze medewerker Menno van der Beek het passendst vinden.

Ook is ter redactie het 'gedicht' binnengekomen dat de van de moord op Theo van Gogh verdachte op zich droeg. Ook dat vers onthouden we u - het is te ziek van inhoud.

(Rottend Staal Online, 13-11-2004)

terug naar boven


WWW.GERRYVANDERLINDEN.NL

Amsterdam - Dichter en prozaïst Gerry van der Linden heeft nu ook een site, rustig en smaakvol ingericht en hoogst informatief: www.gerryvanderlinden.nl.
(Rottend Staal Online, 13-11-2004)

terug naar boven


POËZIERAPPORT RECENSEERT WEER MEER

Wevelgem - Lees op Poëzierapport de verse bespreking van de bundel Mooi voetenwerk van René van Loenen.
(Rottend Staal Online, 12-11-2004)

terug naar boven


HOMEROS IN FRIES VERTAALD
Levenswerk Klaas Bruinsma verschijnt 19 november


Muze, o neam my de slûchslimme man dy't faken en folle
omswalke, nei't er de machtige fêsting fan Troje ferwoeste.

Leeuwarden - Zo klinken in het Fries de beroemde beginregels van Homêros' Odusseia, vertaald door Klaas Bruinsma - overigens niet te verwarren met de geliquideerde maffioos Klaas Bruinsma (1953-1991). Vertaler Bruinsma was al vanaf de jaren vijftig nu en dan bezig met het vertaalwerk maar pas midden jaren negentig kreeg hij de gang er goed in. In 1997 waren de vertalingen van de Ilias en de Odusseia zo goed als klaar, waarna het werk 'nog zeven jaar lag te rijpen', zoals de vertaler stelt. In de tussentijd zocht hij naar een uitgever. Steven Sterk, boekhandelaar en uitgever te Utrecht en bekend van eerdere kostbare uitgaven in het Fries, zette zijn schouders eronder en nu is het dan zo ver: Op 19 november wordt het werk gepresenteerd in Theater Romein in Leeuwarden.

De boeken

De tekst is vertaald met behoud van het zesvoetige metrum in dactylen en spondeeën. Het levenswerk van Bruinsma beslaat ca. 24.000 regels en wordt uitgegeven in twee losse delen met in totaal zo'n duizend bladzijden. De vormgeving is van Gert Jan Slagter.

Presentatie

Tijdens de presentatie in Theater Romein zal onze medewerker Piet Gerbrandy een lezing houden over 'Homerus in de moderne literatuur'. Verder zal Eric Hoekstra fragmenten uit de Ilias en de Odusseia voorlezen en zijn er bijdragen van de Friese dichters Anne Feddema en onze medewerker Albertina Soepboer. Actrice Tamara Schoppert (Tryater) vertolkt de dramatische monoloog uit de Trojaanse vrouwen van Euripides.De presentatie is in handen van onze medewerker Abe de Vries. Van uitgeverij Bornmeer uit Leeuwarden verschijnt op dezelfde avond een nieuw nummer in de themareeks Farskskrift, met als thema 'Klaas Bruinsma en de klassieken'.

Ilias, 536 pagina's, 90 73789079, Odusseia, 424 pagina's, 90 73789 087. Beide boeken ingebonden in halflinnense band. Ze worden alleen per paar verkocht.Verkoopprijs in de boekhandel: € 125,– .
Aanvang presentatie: 20.00 uur.Theater Romein Bagijnestraat 59, Leeuwarden

(Rottend Staal Online, 12-11-2004)

terug naar boven


ZELDZAME COLLECTIE ROMANTISCHE POËZIE GERED

Londen (BBC) - De Britse Wordsworth Trust heeft een grote privécollectie dichtbundels van de Romantische dichters Wordsworth, Coleridge, Shelley en Keats gekocht. Er zijn veel eerste drukken bij die het publiek nog nooit heeft kunnen bekijken. Ze worden tentoongesteld in het Jerwood Centre, naast Dove Cottage in Grasmere, waar Wordsworth woonde.
(Rottend Staal Online, 12-11-2004)

terug naar boven


MORGEN IN KNETTERENDE LETTEREN

Hilversum - Welk effect hebben de recente gebeurtenissen op het geschreven woord? Houden schrijvers rekening met repercussies? Schrijven ze daardoor minder vrij? Of juist niet? Hierover filosofeert het forum in Knetterende Letteren, zaterdagmiddag. Met aan de telefoon Afshin Ellian, dichter en rechtsfilosoof, en aan tafel schrijvers Nelleke Noordervliet en Rob Schouten.

Schrijfdokter Thomas Verbogt behandelt de ingezonden verhalen met de opdracht: De werknemer keert terug en verkeert in onzekerheid, hij heeft een werknemer belast, de chef reageerde terughoudend, wat zal er gebeuren?

In Mijn opa, de president en andere dieren zien we door de ogen van een kleine jongen en zijn opa het leven in een klein dorp in het Irak van Saddam Hoessein, waar verhalen worden verteld om de altijd aanwezige angst te bezweren. Een gesprek met de schrijver van deze Arabische vertelling, Al Galidi.

Radio 747 AM, zaterdag 13 november, van 14.00 tot 15.00 uur.

(Rottend Staal Online, 12-11-2004)

terug naar boven


HYSTERIE IN HET LAND - ROTTEND STAAL ZWIJGT

Epibreren - Onze lezers zal het niet ontgaan zijn dat sinds vorige week woensdag Rottend Staal niet meer ververst werd. Dit werkt veroorzaakt door de algehele hysterie die sedert de moord op Theo van Gogh het land teistert.

De hoofdredactie besloot daarom even te zwijgen.

Nu - na de arrestaties te Den Haag van twee wannabe-zelfmoordterroristen, zielige aanslagen van rechtsextremisten op islamitische basisscholen en even zielige aanslagen op christelijke instellingen en nog zielerige uitlatingen van tal van columnisten is het zwijgen ons genoeg en gaan we over tot de orde van de dag.

(Rottend Staal Online, 12-11-2004)

terug naar boven


MOOI STATEMENT OP SITE THEO VAN GOGH
Overheid blijft zwijgen over inhoud brief

Amsterdam: Op www.theovangogh.nl staat nu onder de foto van de vermoorde film- en opiniemaker de tekst:

'Hedenochtend bereikte ons het bericht dat Theo van Gogh hoofdredacteur van De Gezonde Roker is overleden.

Door de overweldigende belangstelling hebben we de site helaas moeten sluiten, over een paar dagen hopen we weer terug te zijn. Reacties kunt U kwijt via de bekende link: Slijmen & Schelden, wees U in Uw deelneming bewust dat Theo zelf hierover gezegd zou hebben: "Met zoveel vrienden heb je geen vijanden nodig."

Voor condoléances verwijzen wij U naar de daartoe gespecialiseerde sites.'

De overheid blijft intussen zwijgen over de inhoud van de brief die de dader op Theo van Gogh heeft achtergelaten. En voedt daarmee het geruchtencircuit en de idioten die op allerhande discussiefora de meest wilde samenzweringstheorieën en haatoproepen verspreiden.

(Rottend Staal Online, 3-11-2004)

terug naar boven


POËZIERECENSIES IN BRABANTS DAGBLAD

Tilburg/Epibreren - Het Brabants Dagblad publiceerde gisteren twee poëzierecensies. Nick J. Swarth besprak de bundel Vitrine van onze medewerker Vrouwkje Tuinman en Jaap Goedegebuure de bundel Een man in de tuin van Rutger Kopland.

(Rottend Staal Online, 3-11-2004)

terug naar boven


AFSCHUW

Epibreren - Het bestuur van het P.E.N. Centrum voor Nederland heeft met afschuw kennis genomen van de moord op de cineast en publicist Theo van Gogh. In een moderne, complexe, multi-culturele samenleving als de Nederlandse moet de vrijheid van meningsuiting altijd gewaarborgd zijn. Alleen door debat, door een al dan niet gestileerde uitwisseling van meningen, hoe uitdagend ook verwoord, is een waarachtig samen leven mogelijk en zinvol.

Theo van Gogh zocht in zijn films en publicaties naar grenzen; hij provoceerde vaak en graag. Die prikkelende manier van werken was zijn handelsmerk, zijn wijze van kunst bedrijven. Dat Van Gogh zijn visie op de werkelijkheid met de dood heeft moeten bekopen, is voor bestuur en leden van het Nederlandse P.E.N. Centrum schokkend en onverdraaglijk.

(Rottend Staal Online, 3-11-2004)

terug naar boven


KLEINE WIJZIGINGEN BIJ KRIKRI-FESTIVAL

Gent - Amal Al-Jubouri zal door de blijvende onrust in Irak niet aanwezig zijn op het Krikri festival omtrent polypoëzie, dat op 27 november te Gent geschiedt. Ze wordt vervangen door de Libanese dichter Bassam Barrak die samen met de zangeres Jahida Wehbe zal optreden.

(Rottend Staal Online, 3-11-2004)

terug naar boven


VERTALERS IN DE AANBIEDING

Epibreren - De inhoud van de brief die op het stoffelijk overschot van Theo van Gogh was achtergelaten is nog steeds niet vrijgegeven. Het laatste harde nieuws erover was dat onderzocht werd in welke taal de tekst op de brief geschreven was. Gisteravond werden via de publieke zenders geruchten verspreid dat de inhoud zou bestaan uit Koranteksten, die vaak in een taal die Arabisch heet neergepend zijn.

Nu wil het toeval dat enkele van onze medewerkers het Arabisch beheersen. Zij willen ongetwijfeld justitie behulpzaam zijn bij het duiden van de taal op de mysterieuze brief.

Nu zonder gekheid: het is te bizar voor woorden dat de overheid over de inhoud van de brief op Theo van Gogh, naast strijder voor het Vrije Woord ook strijder tegen elke vorm van religieus fanatisme, blijft zwijgen.

(Rottend Staal Online, 3-11-2004)

terug naar boven


DICHTER WINT PRESIDENTSVERKIEZINGEN TE V.S.

Epibreren - De overwegend achterlijk-conservatieve bevolking van Epibreren heeft opgelucht gereageerd op het nieuws dat dichter/president George W. Bush de presidentsverkiezingen gewonnen heeft. Bij de dorpspomp scandeerden enkele eilandbewoners al: 'Four more years, one more poem!'

Nu heeft de populaire president vandaag geen tijd om een nieuw gedicht te schrijven. Daarom presenteren wij om de kalmte te bewaren vandaag weer zijn bekende liefdesgedicht:

Roses are red
Violets are blue
Oh my, lump in the bed
How I've missed you

Roses are redder
Bluer am I
Seeing you kissed by that charming French guy

The dogs and the cat, they missed you too
Barney's still mad you dropped him, he ate your shoe
The distance, my dear, has been such a barrier
Next time you want an adventure, just land on a carrier.

© George W. Bush, 2003
muziek 'lump in the bed'': Kate Ashby-Craft

vertaling:

Sommige rozen zijn violet
Andere zijn blauw
O, mijn bobbeltje in bed
Wat mis ik jou

Rozen zijn roder
En ik krijg een nog blauwere kleur
Van de kus die je kreeg van die Franse charmeur

De honden en katten missen je het meest
Barney at je schoen nadat je hem liet vallen, arm beest
De afstand tussen ons, liefje, was altijd veel te groot
Dus wil je nog ’s op avontuur, koers dan richting mijn vloot.

vertaling: Willem Groenewegen, 2003

Met die 'charming French guy' wordt de Franse president Jacques Chirac bedoeld - deze gaf Laura Bush twee handkussen bij haar bezoek aan Frankrijk. 'Barney' is de presidentiële hond.


Uw redactie hoopt dat George W. Bush de komende vier jaar vooral meer van dit soort prachtige verzen gaat schrijven en minder landen gaat binnenvallen. Dan komt het vast wel allemaal goed.

(Rottend Staal Online, 3-11-2004)

terug naar boven


THEO VAN GOGH WAARSCHIJNLIJK DOOR MOSLIM-EXTREMIST VERMOORD

Epibreren - Over de van de moord verdachte is juist op het NOS-journaal bekend gemaakt dat hij bevriend was met Samir A., een van de 150 extremistische moslimjongeren die dag en nacht door de veiligheidsdiensten geobserveerd worden. Samir A. zit al geruime tijd vast. Hij werd eerder dit jaar gearresteerd met plannen voor een aanslag op o.a. het parlement, de nationale luchthaven en een kerncentrale op zak.

Die 150 extremisten staan onder die observatie wegens vermoedelijke banden met aan Al Qaeda gelieerde groeperingen.

Deze Samir, uit een goed geïntegreerd Neder-Marokkaans gezin, kwam al in januari 2003 in het nieuws, omdat hij als 17-jarige aan de grens van Rusland gearresteerd was. Hij was van huis weggelopen en onderweg naar Tsjetsjenië, om mee te vechten in de Jihad tegen de ongelovige honden.

Sedertdien werd hij logischerwijze in de gaten gehouden door de AIVD. Je zou denken dat als je al moslim-extremist bent en weet dat je onder observatie staat, je je wel voorzichtig zou gedragen, maar nee - vorig jaar werd hij gearresteerd nadat hij ingrediënten voor explosieven aan het verzamelen was. Maar hij was nogal knullig, had verkeerde materialen ingeslagen die met elkaar niet-explosief bleken en dus werd hij na een paar weken vrijgelaten.

Kort nadien gaven de Amerikanen een afgeluisterd telefoongesprek van een Al Qaeda-topman vrij, waarin gesproken werd over activiteiten in West-Europa. Even werd erin aan Nederland gerefereerd en een zeer toegewijd lid besproken - waar iedereen met enige interesse in deze materie Samir A. in herkende.

Kortom: het maakt het heel aannemelijk dat de verdachte van de moord op Theo van Gogh een moslim-extremist was. En dat Van Gogh inderdaad vanwege zijn uitlatingen over de islam vermoord is. De wijze waarop de cineast geslacht is lijkt op de wijze die Algerijnse moslim-extremisten hanteren.

Vrijdenker Afshin Ellian zei, in Netwerk vanavond, dat de moordwijze hem deed denken aan rituele moorden zoals al in de middeleeuwen gepleegd door moslim-fanatici.

Ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) zullen later vanavond een persconferentie geven over de achtergronden van de verdachte, live op Nederland 3 te volgen.

(Rottend Staal Online, 2-11-2004)

terug naar boven


THEO VAN GOGH, 1957 - 2004

Hier ligt een kans. Hier ligt een arme dode man
op straat. Zijn lichaam rust in een politietent
en wordt omringd door technisch personeel

dat straks naar buiten komt, met lege handen,
om ons aan het idee te laten wennen:
dit land kan niet meer worden terugveranderd.

En voor wie net als ik vanavond niet kan slapen:
Laten we samen naar zijn films gaan. Ongewapend.

© Menno van der Beek

(Rottend Staal Online, 2-11-2004)

terug naar boven


THEO VAN GOGH VERMOORD
Vanavond om 19.30 demonstratie vóór vrijheid van meningsuiting op de Dam

Hilversum/Amsterdam - Filmmaker en schrijver Theo van Gogh is vanochtend rond 09.00 uur doodgeschoten in zijn woonplaats Amsterdam. Bij de schietpartijen die plaatsvonden in het Oosterpark en op de Mauritskade raakten ook de vermoedelijke dader, een omstander en een motoragent gewond.

Van Gogh is gevonden met een brief op zijn lichaam. Deze was met een mes in zijn borst vastgestoken. De vermoedelijke dader, een 26-jarige Amsterdammer, is opgepakt. De man heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Dat heeft hoofdofficier van justitie L. de Wit bekendgemaakt.

De politie bevestigt dat het om Van Gogh gaat. De moord vond plaats voor het Stadsdeelkantoor Oost, toen het slachtoffer het gebouw verliet. Hij zou de overkant van de straat nog hebben bereikt en daar in elkaar zijn gezakt, waarop de schutter nogmaals vuurde, aldus de politie.

Een tweede persoon raakte door dit schot gewond. Die is op eigen houtje naar het politiebureau gegaan om te waarschuwen.

Volgens een ooggetuige bleef de dader enkele minuten over het slachtoffer gebogen staan om te controleren of Van Gogh was overleden, meldt de NOS-verslaggever ter plekke..

Oosterpark

De verdachte rende weg richting het Oosterpark, aan de andere kant van het park bij de Mauritskade werd hij gepakt door de politie die al naar hem op zoek was.

De verdachte schoot op politieauto's, waarbij een motoragent licht gewond raakte - zijn kogelvrije vest voorkwam erger. De vermoedelijke dader is in zijn been geschoten, gearresteerd en wordt nu behandeld in een Amsterdams ziekenhuis. De politie heeft de directe omgeving, waaronder het naastgelegen Oosterpark, afgesloten.

De burgemeester van Amsterdam roept de bevolking op om vanavond om 19.30 uur op de Dam te demonstreren vóór de vrijheid van meningsuiting.

Theo van Gogh zou vanavond deelnemen aan het programma The President's Night & The American Breakfast in de Melkweg. Dat programma gaat in aangepaste versie door en zal eveneens een demonstratie vóór de vrijheid van meningsuiting zijn.

Zie het NOS-nieuws en het RTL-nieuws voor meer.

De Rottend Staal-redactie is uiterst geschokt door deze laffe aanslag op een moedig mens, die als geen ander in Nederland streed voor de vrijheid van meningsuiting. Ook roepen we op de hoofden koel te houden: zolang het motief van de verdachte niet bekend is is het vrij zinloos te speculeren waarom Theo van Gogh vermoord is.

(Rottend Staal Online, 2 november 2004)

terug naar boven


NADER NIEUWS UIT ANTWERPEN
'Constructief gesprek' burgemeester en nieuwe Stadsdichter
VLD-schepen bindt in

Antwerpen - De Standaard bericht vandaag: ''Ik lees twee stadsgedichten voor', zei Tom Lanoye op de avond van Behoud de Begeerte [zondag, 31-10-04]. 'Wees gerust, ze zijn geheel en al goedgekeurd door de Mossad.' Ha, dit ging over het stadsdichterschap, meer bepaald over de vraag of Ramsey Nasr stadsdichter mag zijn in Antwerpen en zich toch uitlaten over het Israëlische beleid.'

In De Morgen meer over de visie van Lanoye, in een groot interview over het rumoer. Terug naar De Standaard:

'Zaterdag had de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout, die dat op de website van de VLD in twijfel trok, nog een veeg uit de pan gekregen van de Nederlander Thomas van Dalen, de fractievoorzitter van de links-liberale partij D66 in Groningen en initiatiefnemer van het stadsdichterschap aldaar. 'Stadsbestuurders en politici zouden zich niet met het inhoudelijk debat rond kunst moeten bemoeien', wist deze stem uit het noorden te melden.'

'Wat aansloot op Lanoyes sarcastische zing toch van ongelukkige liefdes/ politiek is niets voor poëzie/ ge voelt dat toch. Er steeg gejuich op nog voor hij Ramsey Nasr aankondigde, want de nieuwe stadsdichter van Antwerpen was 's ochtends al op 'De zevende dag' geweest [hierin vergist De Standaard zich - het was Lanoye die in dat programma verscheen -red], en naast Lanoye was anderhalf uur lang een stoel leeg gebleven, dus zo'n verrassing was zijn komst naar Behouden Begeerte niet.'

'Nasr bewees meteen dat hij toch meer showmanship gemeen heeft met zijn voorganger dan werd aangenomen. 'Ik hoorde dat er wat problemen waren', zei hij wat sloom, 'dus ik dacht: ik kom 's langs!' Met de Antwerpse burgemeester, die in de zaal zat, was de kwestie al uitgepraat.'

'Schrijf maar dat voor een keer een Palestijn geheel tevreden is teruggekeerd van de onderhandelingstafel', zei Nasr.'

Tot zo ver De Standaard. De Morgen, op de voorpagina:

'De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens en stadsdichter in spe Ramsey Nasr hebben zondag een 'constructief' gesprek gehad over de invulling van het stadsdichterschap. 'Ramsey heeft mij verzekerd dat het niet zijn bedoeling is om de functie te gebruiken als een megafoon voor zijn politieke opinies.'

'Ik heb hem in naam van het stadsbestuur beloofd dat het niet onze bedoeling is om hem als stadsdichter te muilkorven”, aldus Janssens.'

'De commotie rond Nasr als stadsdichter ontstond nadat hij in een analyse in het NRC Handelsblad de politiek van Israël op de korrel had genomen. Normaal neemt Nasr op 27 januari 2005, Nationale Gedichtendag, de ‘stadsdichterfakkel’ over van Tom Lanoye. VLD-schepen Ludo Van Campenhout, die eerder vraagtekens plaatste bij de aanstelling van Nasr, noemt het resultaat van het gesprek alvast 'bemoedigend'.

Ditzelfde bericht verscheen in De Gazet van Antwerpen. Waarmee het rumoer voorbij lijkt.

(Rottend Staal Online, 2 november 2004)

terug naar boven


NIEUWE RECENSENTEN POËZIERAPPORT

Wevelgem - Op Poëzierapport is bekend gemaakt dat het vernieuwde recensententrio nu bestaat uit onze medewerker Philip Hoorne, Patricia Lasoen en onze redacteur Chrétien Breukers.

(Rottend Staal Online, 2 november 2004)

terug naar boven


CHARLOTTE KÖHLER STIPENDIUM VOOR BART MEULEMAN

Den Haag - Het Charlotte Köhler Stipendium (€ 7.000,-) wordt jaarlijks toegekend aan een beginnende auteur in een telkens wisselende literaire discipline. In 2004 is dat poëzie. Het stipendium 2004 is toegekend aan Bart Meuleman (1965) voor zijn bundel Hulp, door een jury bestaande uit Remco Ekkers, Ruben van Gogh en Neeltje Maria Min.

Eerdere winnaars in de categorie poëzie zijn onze medewerkster Ilse Starkenburg (1996) en Rogi Wieg (1988). Het stipendium mag niet worden verward met De Charlotte Köhler-prijs voor literatuur. Die gaat om de vijf jaar naar de schrijver van het beste Nederlandstalige werk in de voorafgaande vijf jaar, maar dan ook steeds in wisselende literaire disciplines, om het overzichtelijk te houden. De uitreiking van het stipendium is op zaterdagmiddag 6 november in Perdu, Kloveniersburgwal 86 te Amsterdam.

(Rottend Staal Online, 1 november 2004)

terug naar boven


TIME-OUT IN RUMOER-AFFAIRE

Antwerpen/Epibreren - Vandaag geen nieuws over het rumoer rond Ramsey Nasr, omdat het in België vandaag Allerheiligen is, een dag waarop alles dicht is, behalve begraafplaatsen en kerken. Morgen verwachten we derhalve een lawine aan nieuws.

(Rottend Staal Online, 1 november 2004)

terug naar boven


DICHTER DES VADERLANDS-VERKIEZINGSNIEUWS

Amsterdam/Epibreren - Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog publiceert op zijn webstek een brief die hij van Poetry International ontving over de komende verkiezing.

Erin wordt gevraagd of hij zich expliciet kandidaat wil stellen. We zijn erg benieuwd welke van onze lezers die landelijk publicerend dichter zijn net zo'n brief hebben gekregen en wie niet: dalsum@epibreren.com.

Onze medewerker Ruben van Gogh is tot dusverre (17.07 uur) naast Vinkenoog de enige ontvanger gebleken.

Dichters die zich al tijden geleden over een kandidaatstelling hebben uitgesproken bevinden zich op onze eigen gedachtenbepaalpagina.

Omdat Poetry en het NRC Handelsblad nog steeds weigeren de exacte cijfers van de stemuitslag van de eerste DdV-verkiezingen in 1999/2000 vrij te geven en ook hebben aangegeven de exacte stemuitslag van de komende verkiezingen geheim te houden, groeit op het eiland het geloof dat de komende verkiezingen niets anders zijn dan één groot doorgestoken kaartenspel. De weigering om een onafhankelijke stemcommissie toezicht te laten houden op een eerlijk verloop doet dit geloof alleen maar groeien.

Binnenkort meer hierover.
.
(Rottend Staal Online, 1 november 2004)

terug naar boven


DICHTER IN DE BUURT

Amsterdam/Epibreren - Zo'n 25 bewoners van de Pieter Aertszstraat in de Amsterdamse Pijp stellen hun huiskamerraam ter beschikking voor het werk van kunstenaar en dichter.

Thema van het project is 'Gesprek van de dag'. De kunstenaar Mirko Krabbé, de dichters Jan Baeke, Anneke Brassinga, Erik Lindner, Erik Menkveld, Martin Reints en Anne Vegter en een grafisch ontwerper zijn een samenwerking aangegaan om hun bijdrage te leveren aan dat gesprek.

Via webcams is te volgen wat er in de straat gebeurt - als die dingen het tenminste doen. Ze zijn te bekijken via http://www.dichterindebuurt.nl/
.
(Rottend Staal Online, 1 november 2004)

terug naar boven


LITERAIRE TRAM

Amsterdam/Epibreren - Misschien lezen auteurs als Remco Campert, Karel Eijkman, Theodor Holman en Hans Vervoort vrijdag uit hun werk voor tijdens een rondrit per historische tram door Amsterdam. De Literaire Tram is een initiatief van de stichting Amsterdams Openbaar vervoer Museum (AOM), een organisatie van vrijwilligers die de rijke geschiedenis van het openbaar vervoer in Amsterdam levend houdt.

Het AOM wordt door huisvestingsproblemen in zijn voortbestaan wordt bedreigd. De opbrengst van de actie - entreekaarten kosten 25 euro - komt geheel ten goede aan het AOM. De Amsterdamse schrijvers hebben iets met (historisch) openbaar vervoer

De rondrit eindigt met een optreden van Henk Hofstede (van de popformatie NITS) in museumremise Tollensstraat. De presentatie is in de handen van Vic van de Reijt, directeur van uitgeverij Nijgh & van Ditmar.

Uw redactie te Epibreren is tegen Amsterdam, en voor musea. Daarom roepen wij de gemeente Amsterdam toe: 'Steun het AOM!'

Vooraf reserveren is verplicht. Belangstellenden kunnen dit tot en met donderdag doen. Er zijn in totaal 75 plaatsen. De start is vrijdagavond om 19.15 uur in café De Kwaker in Amsterdam. Aanmelden kan via www.literairetram.nl of telefonisch via 020-612.81.06.

Nota Bene: informeer bij uw reservering welke auteurs zullen voordragen. Op de website staat namelijk vermeld: '(*) Deelname schrijvers onder voorbehoud'
.
(Rottend Staal Online, 1 november 2004)

terug naar boven


OOK ROTTEND STAAL VOOR MULTATULI MUSEUM

Amsterdam/Epibreren – In de Volkskrant van vandaag, maandag 1 november, staat een open brief waarin wordt opgeroepen om alles in het werk te stellen om het Multatuli Museum open te houden. Het museum krijgt elk jaar een bescheiden subsidie van de gemeente Amsterdam, zo'n 20.000 euro, waarvan ongeveer een kwart naar de gemeente terugstroomt voor huur van het pand. De gemeente Amsterdam wil die subsidie echter stopzetten. Ondertekenaars van het epistel zijn onder meer: Frits Bolkenstein, Adriaan van Dis, Hella Haasse, Kees van Kooten, Geert Mak, drs. P., Nelleke Noordervliet en oud-burgemeester van Amsterdam Schelto Patijn. Uw redactie te Epibreren is tegen Amsterdam, en voor Multatuli. Daarom roepen wij de gemeente Amsterdam toe: 'Steun het Multatuli Museum!'
.
(Rottend Staal Online, 1 november 2004)

terug naar boven


NIEUW GEDICHT EN INTERVIEW MET HENK VAN ZUIDEN

Loosduinen - Onze medewerker Henk van Zuiden heeft zijn traditionele maandelijkse vers online gezet. In verband met de verschijning van de door hem samengestelde bloemlezing Alles voor de liefde (uitgeverij 521) is hij door zijn uitgevers geïnterviewd.
.
(Rottend Staal Online, 1 november 2004)

terug naar boven


GESPREK NASR EN BURGEMEESTER HEEFT AL PLAATSGEVONDEN

Antwerpen/Epibreren - In het Vlaamse tv-nieuws van gisteravond verklaarde Ramsey Nasr dat het voor december aangekondigde gesprek tussen burgemeester Patrick Janssens en hem al had plaats gevonden en dat het voor het eerst in de geschiedenis was dat een Palestijn een bespreking tevreden verlaten heeft.

Hij deed dit vanaf het podium van DeSingel te Antwerpen, tijdens Behouden Begeerte, waarvan het tv-nieuws verslag deed.
.
(Rottend Staal Online, 1 november 2004)

terug naar boven 


terug naar bovenhet nieuws van nu
het nieuws van oktober 2004
het nieuws van september 2004
het nieuws van 18 t/m 31 augustus 2004
het nieuws van 1 t/m 17 augustus 2004
het nieuws van juli 2004
het nieuws van juni 2004
het nieuws van 1-5-2004 t/m 31-5-2004
het nieuws van 16-4 t/m 30-4-2004
het nieuws van 1-4 t/m 15-4-2004
het nieuws van 16-3 t/m 31-3-2004
het nieuws van 1-3 t/m 15-3-2004
het nieuws van 22-2 t/m 29-2-2004
het nieuws van 20-2 t/m 21-2-2004
het nieuws van 19-2-2004
het nieuws van 16-2 t/m 18-2-2004
het nieuws van 14-2 t/m 15-2-2004
het nieuws van 12-2 t/m 13-2-2004
het nieuws van 10-2 t/m 11-2-2004
het nieuws van 7-2 t/m 9-2-2004
het nieuws van 4-2 t/m 6-2-2004
het nieuws van 30-1-2004 t/m 3-2-2004
het nieuws van 22-29 januari 2004
het nieuws van 15-21 januari 2004
het nieuws van 1-14 januari 2004
het nieuws van 22-31 december 2003 (c)
het nieuws van december 2003 (b)
het nieuws van december 2003 (a)
het nieuws van november 2003
het nieuws van oktober 2003
het nieuws van september 2003
het nieuws van augustus 2003
het nieuws van juli 2003
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!
terug naar boven


© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.