RECENSIEPRIJSVRAAG

Epibreren - Op boekenlezers.web-log.nl roept uitgeverij Passage de lezers op de vers verschenen bloemlezing Klotengedichten te recenseren. De vijf eerste recensenten ontvangen daarvoor een exemplaar van de later deze maand te verschijnen bundel Vogel op steen van onze medewerker Hannie Rouweler.
(Rottend Staal Online, 31-1-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: Slaapkus van onze medewerker Henk van Zuiden, besproken door onze redacteur Chrétien Breukers.


(Rottend Staal Online, 31-1-2005)

terug naar boven


NRC OVER DE DDV

Epibreren - Dit weekend verschenen in de Volkskrant en in het Dagblad van het Noorden twee interviews met o.a. Joyce Roodnat , chef-kunst van het NRC Handelsblad, over Driek van Wissen, waaruit we een paar krenten gepikt hebben:

De Volkskrant: 'Voor de suggestie van dichters en letterkundigen om een commissie van deskundigen voortaan te belasten met de keuze, voelen de betrokkenen weinig.
Paul van Capelleveen (van de Koninklijke Bibliotheek): 'Dat is wel erg pontificaal. Het is ooit als een soort grap begonnen.'
Joyce Roodnat: 'Zo wordt het duf. Dan krijg je discussie over de samenstelling van zo'n commissie.'

Rottend Staal: 'Wat is er mis met een dergelijke discussie? Naar verwachting zal deze zeer tumultueus zal verlopen - dus wat nu duf? Waar wij voor pleiten is een onafhankelijke commissie, zonder dichters, uitgeverij- en/of literaire festival-medewerkers. Zo'n commissie benoemt in Groningen de Stadsdichter en men kan het eens of oneens met de keuze zijn maar er is in ieder geval geen sprake van belangenverstrengeling geweest.

De Volkskrant: 'Over de kwaliteit van Van Wissen werk - door Joost Zwagerman bestempeld als 'rijmelarij' - laten beiden zich niet uit.'
Van Capelleveen: Het gaat niet alleen om gedichten bij gebeurtenissen van nationaal belang. Ik ben heel benieuwd wat hij als ambassadeur van de poëzie gaat doen.'
Roodnat: 'Ik ken het werk nauwelijks.'

Mannus van der Laan, Dagblad van het Noorden: 'Vinden jullie hem wel NRC-fähig?'
Roodnat: 'Wat is dat voor onzinvraag! Daar geef ik geen antwoord op. NRC-fähig, wat mag dat dan wel zijn? als je nog zo'n vraag stelt, hang ik op.'
Mannus van der Laan, Dagblad van het Noorden: 'Joost Zwagerman heeft zich anders in de NRC nogal laatdunkend uitgelaten over Driek. Hij zette hem in de hoek als 'rijmelaar.'
Roodnat: 'Ja, maar dat was een column. Dat is zijn mening, niet die van de krant.'

(Rottend Staal Online, 31-1-2005)

terug naar boven


NIEUWE DELEN SANDWICH-REEKS VERSCHENEN
en andere gebeurtenissen in den lande


Epibreren/Amsterdam/Roermond - Afgelopen zaterdag werden bij het althans in de Melkweg matig bezochte Weerwoord-festival twee nieuwe delen van de Sandwichreeks van Uitgeverij 521 gepresenteerd: Eternelle lust geen bollen van Danny Degenaar (1978) en Quasi una romanza van de onlangs overleden Peter M. Heringa (1945-1987). De laatste publiceerde ook onder de namen Peter Leberecht en H.G. Liebentrau. Onze medewerker en reekshoofdredacteur Gerrit Komrij liet zich bij de presentaties interviewen door onze medewerker Gerrit Komrij. Of Danny Degenaar, die in de bundel het curieuze gedicht 'Brief aan Job Degenaar + antwoord' heeft opgenomen, waarin hij vragen voorlegt aan iemand die eventueel zijn vader of oom kan zijn, namelijk ... onze medewerker Job Degenaar! Die in het antwoord doet alsof hij echt de vader is. Of dat ook werkelijk zo is, is een vraag die we later deze week hopen te beantwoorden.

Verder waren er o.a. voordrachten van onze medewerker Rick de Leeuw en Bart Chabot. Ook de Dichters uit Epibreren gaven acte-de-presence, net als een dag later in Asenray, bij het Woordgolf vs. Vloedgolf-benefietfestival. Daar spraken verder o.a. onze medewerkers Catharina Blaauwendraad, Daniël Dee, Ruben van Gogh, Quirien van Haelen en Diana Ozon. Het program werd geopend door de Stadsdichter van Roermond, Hans van Bergen, met een indrukwekkend gedicht op soundscape en begeleid door dansers van een Pentjak Silat-groep

Het was heel goed om eindelijk eens Patty Scholten en Emma Crebolder aan het voordragen gezien te hebben. Beide dichters brachten hun werk op een geïnspireerde wijze, met veel aandacht voor het publiek. Omdat we de appel al kenden maar de boom nog niet was het ook fijn om Frits Criens, de vader van Quirien van Haelen eens aan het werk gezien te hebben. zijn voordracht deed me afvragen hoe het er vroeger in huize Criens aan toegegaan moet zijn: zou er enkel rijmend gecommuniceerd zijn - dat soort vragen.

Enfin, dit programma, dat van twee uur 's middags tot acht uur 's avonds duurde, was volgens de organisatoren geslaagd, omdat er veel geld was binnengehaald en er zo'n kleine honderd mensen op af gekomen waren. Toch was het wel aan de lange kant: zes uur voordracht is zwaar om te doorstaan, waardoor velen zich in de rookruimte ter keuveling terugtrokken.

(zie ook het Windroosreekslog, voor een verslag van Catharina Blaauwendraad)

Erna volgde ik Dee, de Epibreerders, Ozon en haar gade en Scholten naar hotel Kasteeltje Hattem, waar de dichters bijzonder luxueus waren ondergebracht. En daar werd het nog erg laat en gezellig, mede door de Jacuzzi-baden met straalaandrijving, die ik ter plekke liet taxeren door mijn goede vriendin Nicole - maar dat is weer een heel ander verhaal.

(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 31-1-2005)

terug naar boven
NIEUWSSTAKING

Epibreren - Wegens optreedverplichtingen te Amsterdam en Roermond (indien de link niet werkt, zie RS 23-1-2005: Woordgolf vs. Vloedgolf) wordt de berichtgeving tot en met maandag gestaakt.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 29-1-2005)

terug naar bovenNOU JA, ZEG!

Epibreren - In HP/De Tijd van deze week staat naast een bespreking van de nieuwe roman Joe Speedboot van onze medewerker Tommy Wieringa een artikel over de stand van zaken in de Nederlandse poëziewereld. Waarin ene Hans Hoenjet het volgende rondkakelt:

'Met het romantische idee van de avant-garde is ook het brutale, gestencilde dichtersblaadje in de geest van Barbarber ten grave gedragen. Wie wil voorpubliceren of polemiseren, gaat het internet op en bouwt een eigen website. Sommigen gaan verder en experimenteren met de digitale mogelijkheden van het nieuwe medium, zoals Tonnus Oosterhoff en Albertina Soepboer.'

'Hierdoor is de bedaagde studeerkamersfeer die poëzie vaak aankleefde goeddeels verdwenen. Soms voeren rellerigheid en provocatielust de boventoon, zoals in de elektronische nieuwsbrief Rottend Staal, van de Groninger stadsdichter Bart FM Droog, die dagelijks vriend en vijanden op de hoogte houdt van de laatste geruchten en berichten van het poëziefront. Ruim 180 dichters hebben een eigen pagina op zijn site. Ook voorziet Rottend Staal in de behoefte aan een agenda van festivals , poetry slams en voorleesavonden. Dat Droog weinig moet hebben van het literaire establishment, blijkt wel uit de alternatieve verkiezing voor de nieuwe Dichter des Vaderlands die hij heeft uitgeschreven.'

'Het keurige blad Awater van de Poëzieclub interviewde Bart FM Droog onlangs over het succes van zijn balorige nieuwsbrief. Hioj is de Sjors van de Rebellenclub van de Nederlandse poëzie, de representant van een nieuw type dichter dat lak heeft aan deftige critici, tijdschriftredacteuren en andere mandarijnen.'

Ja, leest u het nog eens over, dat van de 'elektronische nieuwsbrief', met 'de laatste geruchten', waarin rellerigheid en provocatielust de boventoon voeren. En wat is dat voor een verkiezing, die ik momenteel uitgeschreven zou hebben?

Ergens denk ik dat Hans Hoenjet niet de moeite heeft genomen Rottend Staal Online zelf eens te bekijken - hij baseert zich op een interview met me in het allesbehalve keurige blad Awater. Dat bewuste interview werd zeer tegen de zin van de bewuste interviewer in door Awaters hoofdredacteur, roddeltante Ron Rijghard (jawel, óók NRC), ingeleid met wat denigrerende opmerkingen over het roddel- en geruchtengehalte van Rottend Staal.

Nu weten de trouwe Rottend Staal-lezers dat ons nieuws ontdaan is van roddels en geruchten en dat we in bijvoorbeeld de berichtgeving over De Dikke Komrij, een jaar geleden, en over de recente Dichter des Vaderlandsverkiezing accurater, sneller en betrouwbaarder wisten te berichten dan welk ander Nederlands medium ook.

Maar verder is het wel een aardig stukje.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


WAT ZWAGERMAN VANGT ALS STADSDICHTER
Pleidooi voor zwijggebod Zwagerman

Epibreren - De afgelopen dagen bereikten ons wat vragen over de vergoeding die onze medewerker Joost Zwagerman ontvangt voor zijn werkzaamheden als Stadsdichter van Alkmaar. Zwagerman wilde in het tv-programma 'De Avond van het Gedicht' daarover geen opheldering verschaffen.

We meenden dat we in onze archieven wel antwoord op die vraag zouden vinden, maar nee. Gelukkig is er ook nog het raadpleegbare brein van de Stadsdichter b.d. Bart FM Droog, die kort na de benoeming van Zwagerman door Zwagerman gebeld werd met de vraag hoeveel hij kreeg als Stadsdichter. 'Vijfduizend euro's' per jaar, sprak Droog, 'net zoveel als de Stadsdichter van Antwerpen'.

Dus nemen we aan dat ook Zwagerman jaarlijks 5000 euro van zijn gemeente ontvangt. En pleiten we verder vóór een voorlopig zwijggebod voor Zwagerman, die de afgelopen twee maanden de ene onzinnigheid na de andere over poëzie en poëten heeft geuit - en dat enkel en alleen om zijn eigen nieuwe bundel te promoten. Wie eigen belang vóór landsbelang stelt (want daar draaide het bij de godzijdank voorbije verkiezingen om) verdient het niet om gehoord te worden. Zwagerman: hou je kop!

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


WEERWOORD-FESTIVAL IN AMSTERDAM

Epibreren - En dan vindt er deze dagen op en in theaters/zalen rondom het Leidscheplein te Amsterdam het Weerwoord-festival plaats. Hoewel we de organisatie al weken geleden verzocht hadden om ons daarover heldere en overzichtelijke informatie te geven mochten we die tot op de dag van vandaag niet ontvangen. Omdat we geen zin en tijd hebben in nodeloos gepuzzel verwijzen derhalve naar de festival-site - waar, het dient gezegd, die informatie nu wel helder en overzichtelijk te vinden is. Rare jongens, die Amsterdammers.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


BUNDEL RONALD OHLSEN OP KOMST

Groningen - Het heeft jaren geduurd, maar binnenkort is het dan eindelijk zo ver: onze medewerker en de kersverse Stadsdichter van Groningen Ronald Ohlsen publiceert nog dit jaar zijn debuutbundel, en wel bij Uitgeverij Passage, die dit jaar ook nieuwe bundels van onze medewerkers Diana Ozon en Hannie Rouweler alsmede de debuutbundel van Anneke Claus uitbrengt.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


VSB POËZIEPRIJS 2005 NOMINATIES

Amsterdam/Epibreren - Vier Nederlanders en een Belg komen dit jaar in aanmerking voor de VSB Poëzieprijs 2005. De organisatie heeft dat donderdag laten weten.

De genomineerden zijn H.H. ter Balkt (Anti-canto's en De Astatica), Arjen Duinker (De zon en de wereld), onze medewerker Alfred Schaffer (Geen hand voor ogen), Bart Meuleman (hulp) en onze medewerker Nachoem M. Wijnberg (Eerst dit dan dat).

De poëzieprijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro en een beeldje van Nelson Carrilho. De winnaar wordt vrijdag 22 april bekendgemaakt in De Rode Hoed in Amsterdam. Het is voor de twaalfde keer dat de trofee wordt toegekend.

Te Epibreren is men bezorgd over het gemoed van de teergevoelige Arjen Duinker, die bij eerdere prijsnominaties heel moeilijk bleek om te kunnen gaan met het uiteindelijk niet krijgen van een prijs. We wensen hem... sterkte!

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


OPERAESJE FERS

Leeuwarden/Amsterdam - Gisteren is op de website van Tresoar het archief van Operaesje Fers online gegaan. Dit archief bevat circa 1100 Friestalige opnamen, 800 Nederlandstalige en 100 anderstalige.

Van 1968 tot en met 1994 kon men het telefoonnummer van Operatie Vers / Operaesje Fers bellen om via een antwoordapparaat twee keer per week een ander gedicht te horen.


(Rottend Staal Online, 28-1-2005, met dank aan het Communicatielog)

terug naar boven


DE GELDERLANDER OVER DE GRAND TOUR VAN DE DICHTER DES VADERLANDS

Arnhem/Epibreren - De Gelderlander doet vandaag verslag van de Grand Tour die de nieuwe Dichter des Vaderlands gisteren per NS-trein door het land maakte.

In dat artikel verwoordt Bart Chabot treffend de gevoelens die bij velen in poëziedorp Nederland deze dagen heersen: 'Ik ben ontzettend blij met de keuze voor Driek. We hebben nu echt een dichter voor het volk en geen Dichter des grachtengordels, haha. Dat hij het geworden is maakt deze tour voor mij extra leuk.'

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


AFKORTINGEN AFGESCHAFT

Epibreren - Wegens overweldigende protesten van met name het Duitse deel der eilandbewoners heeft de gemeenteraad besloten de ludiek bedoelde afkortingen voor Stadsdichters per direct af te schaffen.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


NOG MEER ZUUR IN HET NRC HANDELSBLAD

Rotterdam/Epibreren - Nog een aardig voorbeeld van hoe ontstemd men bij het NRC Handelsblad over de overwining van Driek van Wissen is laat zich hier lezen.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


RAMSEY NASR GEÏNSTALLEERD ALS STADSDICHTER ANTWERPEN

Antwerpen/Epibreren - Onze medewerker Ramsey Nasr is gisteren geïnstalleerd als nieuwe Stadsdichter van Antwerpen. Waardoor zijn voorganger Tom Lanoye nu ook met het oude-mannen predikaat 'Stadsdichter buiten dienst' door het leven mag gaan.
(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


NIEUWE AFKORTINGEN VOOR STADSDICHTERS

Epibreren - In het kader van de afkortisering van de maatschappij heeft de gemeenteraad van Epibreren besloten de term Stadsdichter voortaan af te korten tot S.D. (StadsDichter) of Gestapo (Gezellige Stads Poëet), al dan niet vergezeld door de afkorting b.d. (buiten dienst).
De afkorting Gestapo zal gebruikt worden voor landelijk publicerende Stadsdichters en SD voor de louter lokaal actieven - onderscheid moet er nu eenmaal zijn.


(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


ARJAN HUT EERSTE STADSDICHTER LEEUWARDEN

Leeuwarden/Epibreren - De Leeuwarder Courant bericht dat de 29-jarige Arjan Hut is uitgeroepen tot eerste Stadsdichter van Leeuwarden. Klik hier voor een Nederlandstalige biografie van Hut.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


FROUWKJE ZWANENBURG NIEUWE STADSDICHTER GOUDA

Gouda/Epibreren - De Goudse wethouder van cultuur Siebe Keulen heeft gisteren de stadsdichter voor 2005 geïnstalleerd, en wel Frouwkje Zwanenburg. Net als haar voorgangers Inez Meter en Aart Both wil zij zich voor haar stadsgedichten laten inspireren door de Goudse actualiteit, maar daarnaast ook door de inwoners van Gouda en hun activiteiten.

Frouwkje Zwanenburg werd in 1953 geboren in Amersfoort en woont sinds 1989 in Gouda. Haar literaire activiteiten hebben zich tot dusverre voornamelijk tot het Goudse beperkt.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


RONALD OHLSEN NIEUWE STADSDICHTER VAN GRONINGEN

Groningen/Epibreren - Onze medewerker Ronald Ohlsen is gisteren benoemd tot nieuwe Stadsdichter van Groningen, tijdens de slotmanifestatie van de Poëziemarathon. Hij is voor een periode van twee jaar benoemd en zal jaarlijks zes gedichten schrijven bij actuele zaken in de gemeente Groningen, tegen een jaarlijkse vergoeding van 5000 euro.

Zowel Ohlsen als zijn voorganger werden aangenaam verrast door zijn benoeming, die cultuurwethouder Karin Dekker tot op het laatste moment geheim wist te houden. Ohlsens voorganger, de Stadsdichter buiten dienst Droog kreeg als afscheidsgeschenk een door hemzelf geschreven gedicht aangeboden - waarvan hij het bestaan inmiddels vergeten was, dat binnenkort op grote schaal postergewijs in openbare ruimtes aangebracht zal worden.

Het Eenzame Uitvaarten-project wordt door Ohlsen overgenomen. De Stadsdichter b.d. zal hem daarbij assisteren.

Het Dagblad van het Noorden bericht er vandaag zodoende over. En de Groninger Internet Courant van zulks.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


DE STEMMEN BIJ DE DDV-VERKIEZINGEN

Rottersdam/Epibreren - Het NRC Handelsblad publiceerde gisteren dit overzicht van de stemmen op de tien dichters met de meeste stemmen:

1. Driek van Wissen - 1736
2. Simon Vinkenoog - 435
3. Ilja Pfeijffer - 377
4. J.A. Deelder - 371
5. Joost Zwagerman - 333
6- Elly de Waard - 288
7 - Leo Vroman - 212
8 - Hagar Peeters - 210
9 - Anna Enquist - 190
10. Marjoleine de Vos - 161

Waarbij gezegd dat J.A. Deelder tegen zijn zin in op de stemlijst stond en nooit beschikbaar is geweest als kandidaat. Het is een raadsel waarom in veel krantenberichten gisteren stond dat er sprake zou zijn van een 'nipte overwinning' - Driek van Wissen heeft overtuigend gewonnen.

Het Dagblad van het Noorden, dat gisteren groot uitpakte met de overwinning van Van Wissen, bericht vandaag over de 'triomftocht' van de nieuwe Dichter des Vaderlands. Een fragment: 'Donderdagochtend vroeg moest hij meteen aan de slag als Dichter des Vaderlands. Samen met collega-dichters maakte hij een treinreis door Nederland. Van Amsterdam via Rotterdam en Den Bosch richting het Noorden. Bart Chabot was van de partij, Joop Visser, Jana Beranova, Ruben van Gogh, ja zelfs zijn rivaal Joost Zwagerman reisde een stuk mee. "Ik heb mij volledig verzoend met Joost. Hij heeft me ook gefeliciteerd", zegt Van Wissen. Ilja Leonard Pfeijffer, zijn andere grote tegenstrever, toonde zich minder sportief. "Hij is geen goede verliezer, denk ik."

Hij blijft gewoon gedichten voor Dagblad van het Noorden schrijven, belooft hij. Dat NRC Handelsblad officieel het eerste publicatierecht heeft, het zal hem wat. "Het is een verworven recht, waar je je vraagtekens bij kunt zetten."

Ook de werkplek van Van Wissen, het Aletta Jacobscollege te Hoogezand ontsnapt niet aan de aandacht van het Dagblad van het Noorden.

Heel opvallend was dat het NRC gisteren een miniem berichtje op de voorpagina had geplaatst over van Wissens overwinning. Hoe kinderachtig kan een krant zijn? Zelfs de Telegraaf berichtte er opvallender op - niet op de voorpagina, wel op pagina 3, mét kleurenfoto.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

terug naar boven


TOPDRUKTE OP VAN WISSENS WEBSTEK

Groningen - De webstek van Dichter des Vaderlands Driek van Wissen trekt vandaag een extreem groot aantal bezoekers, zo meldt ons Nedstat.

(Rottend Staal Online, 27-1-2005)

terug naar boven


FEESTELIJK ONTHAAL DRIEK VAN WISSEN

Groningen - De 180.000 Stad-Groningers die vanavond om 18.15 uur Driek van Wissen in de stationshal gaan toejuichen doen dat onder leiding van het poëzieminnende gemeentebestuur. Ook de rector van de Hoogezandse school waaraan Van Wissen als leraar Nederlands verbonden is zal meejuichen.

De stationshal van Groningen is gelukkig immens groot. De Stichting Poëziemarathon, Rottend Staal Online, het Dagblad van het Noorden en de Groninger Internet Courant roepen daarom iedereen op om vanavond live mee te juichen.

(Rottend Staal Online, 27-1-2005)

terug naar boven


VOLLE BAK BIJ GEDIGNAG

Groningen - Het dient gezegd dat de bespreking die nu gaat volgen geschreven is door een der organisatoren van de Poëziemarathon.

De Gedignag, het openingsprogramma van de 26-uurs Poëziemarathon, trok gisteravond een vierhonderd koppig publiek, waarmee Vera bomvol zat. De optredens waren stuk voor stuk geweldig: Kasper Peters bracht een grandioos heftig en lang openingsgedicht, op superbe wijze ondersteund door de belichting: computergestuurde schijnwerpers waarvan Albert Speer natte dromen zou hebben gekregen zorgden voor de meest intense belichting ooit door me tijdens een poëziefestival waargenomen.

Peter M. van der Linden kwam als tweede op. Een melodisch geluidslandschap begeleidde zijn voordracht van twintig minuten. Hij werkte zichzelf en het publiek tot een trance - waarbij het op een bepaald moment niet meer ging om wat hij te zeggen had, maar om hoe. Retecool! Maar het zou nog beter zijn geweest als hij zich tot vijftien minuten beperkt had, want de betovering die hij wist op te wekken houdt moelijk extreem lang stand.

De derde dichter was Anneke Claus, die een absolute topvoordracht weggaf, luid bejubeld door J.A. Deelder, het publiek en ondergetekende. Strakke gedichten die ergens over gingen, vol overtuiging en uit het hoofd gebracht. Met Claus is er eindelijk weer een goed optredende dichteres opgestaan - de eerste na Diana Ozon die geschikt is voor voordrachten voor elk publiek, hoe vijandig ook. Johnny van Doorn, ook in Vera, maar voor het laatst in 1984, zal blij vanaf zijn wolk hebben toegekeken.

En toen, toen kwam Ger 'Sax' van Voorden op, Deelders vaste saxspeler. Hij improviseerde op de pauzejazzmuziek en maakte de zaal rijp voor de grootmeester der voordrachtskunst: J.A. Deelder. Zelden zag ik de zestigjarige dichter zo op dreef als tijdens deze avond - het was grandioos en ook gaaf mee te maken hoe het in het algeheel jeugdige publiek bij vlagen zelfs geshockeerd reageerde op Deelders poëmen.

De breakdancecrew 'Compared to you we rock' danste daarna temidden van het publiek de sterren van de hemel, waarna André Manuel de avond besloot met een overtuigend optreden vol lied, gitaar en harmoniumspel. Werkelijk: er gaat niets boven Groningen.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 27-1-2005)

terug naar boven


DRIEK DES VADERLANDS

Epibreren - Met grote vreugde heeft de bevolking van Epibreren gereageerd op het nieuws dat Driek van Wissen de derde Dichter des Vaderlands is geworden. Een spontaan 'Hoera!'* op authentiek Kozaks/Groningse wijze, weerklonk vanaf het eiland.

Prelaat Garmt-Jan IX, die eerder deze week onthulde dat Van Wissen de nieuwe DdV zou worden en ook juist voorspelde dat Joke van Leeuwen en Hagar Peeters tot Kidideva en Jeudideva verkozen zouden worden, haalde vooral opgelucht adem, Mijters liggen nogal zwaar op de maag en zijn bij overdoses dodelijk.

Dideva Driek zit vandaag tot 18.15 uur in een speciale NS-Poëzietrein, van waaruit hij het Nederlandse volk toezwaait. Om 18.15 uur wordt hij door alle 180.000 Groningers verwelkomd in de Groninger hoofdstationshal. Bij de slotmanifestatie van de Poëziemarathon zal hij rond 23.00 uur de Groninger poëzieliefhebbers toespreken.

Ook op het redactiekantoor is de vreugde groot: Driek van Wissen wilde graag, voerde op een positieve manier campagne en heeft al meer dan bewezen dat hij capabel is tot het schrijven van gedichten bij actuele zaken. Gedichten bovendien die in brede lagen der bevolking weerklank vinden.

We blijven evenwel tegen (internet)verkiezingen en hopen dat Poetry International en NRC Handelsblad het liefst in samenwerking met de overheid een onafhankelijke commissie in het leven roept die over vier jaar de vierde Dichter des Vaderlands benoemt. Onafhankelijk in de zin van dat er geen dichters, uitgeverijmedewerkers of festivalorganisatoren in zo'n commissie mogen zetelen.

De exacte stemuitslagen hopen we morgen van Poetry International te ontvangen en hier te publiceren.

Inmiddels zijn links en rechts de eerste commentaren verschenen, op het Communicatielog, op Frotland. De Gelderlander bericht nader over de tv-uitzending.

* De kreet 'hoera' is in 1813 door kozakken naar Nederland gebracht, toen ze o.a. Groningen bevrijdden van de vuige Franse bezetters. We weten het nog goed.

(Rottend Staal Online, 27-1-2005)

terug naar boven


ACHT FRIEZEN IN UTRECHT

Utrecht/Epibreren - Acht van de 23 dichters die hebben gepubliceerd in de onlangs verschenen Fries-Nederlandse bloemlezing Droom in blauwe regenjas traden gisteravond op in het Utrechtse ACU. In het linkse rovershol werd dan ook opvallend veel Fries gesproken. En, laat dat meteen gezegd zijn: het was een geweldige avond. Het helemaal in ‘neo-krakersstijl’ verbouwde achterzaaltje zat goed vol, en het publiek reageerde warm en enthousiast op het gebodene. Voor de pauze lazen Abe de Vries, Anne Feddema, Jabik Veenbaas en Hidde Boersma hun verzen voor. De Vries las imponerende verzen, in een zeer poëtische spreektaal.

Anne Feddema reikte voor zijn optreden samen met Cornelis van der Wal de Anco-Cultuurprijs uit aan een van de samenstellers van de bloemlezing, Tsead Bruinja. Deze prijs, de Anne en Cor-prijs dus, die jaarlijks wordt uitgereikt, bestaat uit een gelegenheidsvers van Van der Wal en een kunstwerk van Feddema. Bruinja, zichtbaar geëmotioneerd onder dit eerbetoon, aanvaardde het kunstwerk van Feddema in dankbaarheid. Op het gelegenheidsvers van Van der Wal zal hij nog moeten wachten: 'Dat is nog niet af', meldde de dichter.

Waarna Feddema een paar licht-absurdistische gedichten voorlas, waaronder het in Friesland al klassieke 'Mozart op wei nei Praach' ('Mozart op weg naar Praag'). Jabik Veenbaas las een paar van zijn zeer hecht doortimmerde verzen voor, onder andere het prachtige 'De jefte' ('De gave'). Laatste dichter voor de pauze was Hidde Boersma, wiens verzen volgens mij nog wel enig redactiewerk behoeven, en die zijn parmantige podiumpresentatie niet rechtvaardigen.

In de pauze – door de Friese dichters en hun uitgever, maar vooral door Cornelis van der Wal, benut om opvallend grote hoeveelheden bier tot zich te nemen – ontstond dat heerlijke 'wij zijn allemaal op een gezellige poëzieavond en de rest van Nederland niet' sfeertje. Een sfeer zo doordrenkt van saamhorigheid, dat het bijna jammer is als je weer in het zaaltje moet gaan zitten. Maar goed. Dat moet toch.

Na de pauze las de Utrechtse gast Ingmar Heytze voor, waarna een zichtbaar zenuwachtige Arjan Hut een paar gedichten bracht. Vervolgens nam mijn persoonlijke Friese favoriet, Cornelis van der Wal het woord voor een ijzersterke voordracht. Hein Jaap Hilarides, met Bruinja de samensteller van de bloemlezing, was na Van der Wal aan de beurt. Zijn gedicht over de smalle en brede weegbree maakte diepe indruk op een Marokkaanse gast, die zijn bewondering na de pauze sowieso niet voor zich kon houden. Daarna mocht Hidde Boersma nog een keer voorlezen, om twee meisjes die speciaal voor hem gekomen waren te imponeren, waarna Bruinja de avond afsloot.

Na afloop was er geanimeerde conversatie – tussen Abe de Vries (die zich – terecht – opwond over post-modernistische malligheid in de huidige Nederlandse poëzie), Nanne Nauta, op de happening afgekomen, Cornelis van der Wal, Nicole Montagne en ondergetekende. Vervolgens werden Van der Wal en uw verslaggever geïnterviewd door een uit Friesland afkomstige studente van de School voor Journalistiek te Utrecht, die een diepgaande studie maakt naar het verschijnsel Friese poëzie. Zij vroeg zich af waarom een Limburger, zoals ik, in 's hemelsnaam Friese poëzie leest, in het Fries nog wel. Na de avond gisteren zou dat toch iedereen duidelijk hebben kunnen zijn: omdat er heel veel goede dichters in het Fries schrijven. Wij sloten de avond af met het gezamenlijk zingen van het Friese volkslied. Het bleef nog lang onrustig in de Utrechtse binnenstad.

(Chrétien Breukers, Het Windroosweblog/Rottend Staal Online, 26-1-2005)

terug naar bovenPOËZIEMARATHON (2)

Groningen - Aan de 26-uurs Poëziemarathon die vanavond in Vera begint gaat nog een speciaal poëzieprogramma van de Schrijversschool vooraf: in Images aan de Poelestraat interviewt Ton Peters de vertrekkende Stadsdichter en een van zijn mogelijke opvolgers, en wel van 20.00 tot 22.00 uur.

Bij het slotprogramma, morgenavond van 21.00 tot 24.00 uur is nog een optreden ingelast van Driek van Wissen, de Groninger poëet die geheel op eigen kracht door een positieve manier van campagnevoeren de DdV-verkiezing lijkt te winnen.

In dat slotprogramma verder: H.H. ter Balkt, Piet Gerbrandy, Eva Gerlach, Ruben van Gogh, Tonnus Oosterhoff, Nachoem M. Wijnberg, de vierendeling van de vertrekkend Stadsdichter, de benoeming van zijn opvolger e.v.a.

Ook is het program uitgebreid met een online E-poetry-show, onder leiding van Guido van der Wolk, waarvan vanavond de URL's onthuld zullen worden.

(Rottend Staal Online, 26-1-2005)

terug naar boven


INTERVIEWS MET DDV-KANDIDATEN IN TROUW

Epibreren - Dagblad Trouw bracht gisteren interviews met Driek van Wissen, Elly de Waard en Simon Vinkenoog.

Vorige week berichtte het Dagblad van het Noorden over de verkiezing, de Avond van het Gedicht en de Gedichtendag - een artikel dat later in ingekorte versie in tal van andere regionale kranten verscheen.

(Rottend Staal Online, 26-1-2005)

terug naar boven


HET NOORDEN ONAFHANKELIJK!

Epibreren - De bevolking van Epibreren reageert verheugd op het onafhankelijkheidsstreven van Noord-Nederland. Groningen, Drenthe en Friesland zijn er rijp voor: met de verwachte benoeming van Driek van Wissen als Dichter des Vaderlands heeft het Noorden alle ingrediënten in huis om een autonome grootmacht binnen Europa te worden.

De aardgasopbrengsten, die momenteel verdwijnen in de sloppenwijken van Wassenaar en Blaricum, kunnen dan besteed worden aan de aanleg van magneetzweeftreinbanen tussen de Noordelijke hoofdsteden en naar het Duitse achterland.

(Rottend Staal Online, 26-1-2005)

terug naar boven


STADSDICHTER VOOR LEEUWARDEN

Epibreren - De Leeuwarder Courant bericht vandaag dat er 35 serieuze kandidaten zich hebben opgeven voor het Stadsdichterschap van Leeuwarden. Daarvan zijn vijf genomineerd: Willem Abma, Anne Feddema, Anke D. Feenstra, Eric Hoekstra en Arjen Hut. Een van hen wordt donderdagochtend, tijdens de Gedichtendag, als Stadsdichter aangewezen. Hij of zij maakt tenminste vier keer per jaar een gedicht en treedt daarnaast op als 'ambassadeur van de stad'.

De jury had acht eisen, waar ze de inzendingen aan toetste. Zo moet de dichter in het Nederlands, het Fries en Liwwadders kunnen werken, maar gedichten in die laatste twee talen moeten voor landelijke optredens wel vertaald kunnen worden. Liefst wil de jury een 'jong fris talent' en bovendien iemand die in de stad opgemerkt wordt, niet iemand 'die in een achterkamertje bezig is diep na te denken'.

Voor het Stadsdichterschap trekt Leeuwarden €7200 per jaar uit. Cultuurwethouder Tom van Mourik onderstreepte dat er tussen gemeente en dichter 'geen gezagsverhouding' zal bestaan: de dichter mag schrijven wat hij wil.

De Leeuwarder Stadsdichter wordt voor een periode van twee jaar benoemd.


(Rottend Staal Online, 25-1-2005)

terug naar boven


SCHADELIJKE NAWERKING GRONINGEN GIST

Epibreren - Wegens aanwezigheidsverplichtingen van uw twee hoofdredacteuren bij Groningen Gist, gister, ontbrak vandaag de fut om nieuws te verzorgen. Later vanavond enige updates.

Het Groninger Gist is proefondervindelijk als uiterst hardnekkig vastgesteld.

(Rottend Staal Online, 25-1-2005)

terug naar boven


PROGRAMMA POËZIEMARATHON ROND

Groningen - Het definitieve programma van de Poëziemarathon is rond. Woensdag en donderdag treden tientallen dichters uit binnen- en buitenland op te Groningen en omgeving.

Bij de openingsavond, Gedignag geheten, in het centrum voor internationale popunderground Vera, treden op Anneke Claus, J.A. Deelder, Peter M. van der Linden, André Manuel, Kasper Peters en een behoorlijk aantal dansers. Aanvang 22.00 uur, woensdag 26 januari.

(Rottend Staal Online, 24-1-2005)

terug naar boven


'DICHTERS LATEN ZICH DOOR RIJM NIET MISLEIDEN'

'Nijmegen - De Gelderlander doet vandaag verslag van de onderzoeksresultaten van het Max Planck Instituut voor psycholinguistiek, dat een twintigtal dichters onderwierp aan een serie van drie taalexperimenten.

Onze medewerkers Maria Barnas, Tsead Bruinja, Piet Gerbrandy, Lucas Hüsgen en Simon Vinkenoog, alsmede Rutger Kopland en Elly de Waard behoorden tot dat twintigtal.
(Rottend Staal Online, 24-1-2005)

terug naar boven


SPORTPOËZIEPARCOURS TE LEUVEN

Ninove - Op donderdag 27 januari 2005, oftewel Gedichtendag, opent de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR) van de Katholieke Universiteit Leuven een permanent Sportpoëzieparcours op de faculteit.

Om niet alleen te putten uit de sportspinsels van professionele dichters, organiseerde FaBeR een sportpoëziewedstrijd voor alle studenten en personeelsleden van de Leuvense universiteit. In twee academische arena's kwamen meer dan zeventig sportgedichten in competitie. Via een blind review werden ze beoordeeld door een zeskoppige jury: Mart Buekers, Pascal Delheye en Bart Vanreusel (FaBeR-initiatiefnemers), Jos Stroobants en Maarten Quanten (Commissie Cultuur K.U.Leuven) en onze medewerker Willie Verhegghe (extern jurylid via het Poëziecentrum) kozen uit de inzendingen zes winnaars: drie personeelsleden en drie studenten.

De gedichten van de winnaars zullen op het Sportpoëzieparcours prijken naast 'professionele' sportgedichten van monumenten als Hugo Claus, Herman de Coninck, Paul Snoek, Jan van Nijlen, onze medewerker Paul van Ostaijen en Willie Verhegghe. Samen vormen ze een poëtische fit-o-meter verspreid over de faculteit, een symbolische symbiose van sport en cultuur. Het Sportpoëzieparcours kwam tot stand met de financiële steun van de Commissie Cultuur van de K.U.Leuven.

Op 27 januari worden de gedichten voorgedragen door Marc Maes (BOIC en Universiteit Gent) en Nadia Koeck (K.U.Leuven) en worden de winnaars van de poëziewedstrijd gelauwerd. Ook wordt de gelegenheidsbundel Sport gedicht aan de K.U.Leuven (Acco-uitgave) voorgesteld met een selectie van twintig sportgedichten die aan de wedstrijd deelnamen.

De inhuldiging van het Sportpoëzieparcours vindt op donderdag 27 januari 2005 (Gedichtendag) om 11.00 uur plaats, aan de inkom van de FaBeR, Tervuursevest 101 te Leuven. Aansluitend is er een receptie.

(Rottend Staal Online, 24-1-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: Het Harnas van G.M. Berelaf, besproken door onze redacteur Chrétien Breukers.


(Rottend Staal Online, 23-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: WIE HET WORDEN?

Epibreren - Na de kerkdienst vanochtend nam prelaat Garmt- Jan IX aan de stamtafel van Hotel Hel plaats en prevelde: 'Zal ik een geheim opbiechten?'
Henk Smit, de uitbater van het hotel, riep daarop: 'Maak er drie van en ik ben je man.'

Garmt Jan IX: 'Welnu. Bij het afnemen van de biechten vernam ik wie de Kinder- en de Jeugd-Dichters des Vaderlandsen worden, alsmede wie Simon Vinkenoog als Dideva gaat opvolgen.'
Liesbeth van Dalsum: 'Maar eerwaarde Vader, er bestaat toch zoiets als een biechtgeheim?'
Garmt-Jan IX: 'Ja kindje, maar de zondaars die ik sprak wilden dat ik het bekend zou maken.'
Henk Smit: 'Dus u gaat helemaal geen geheimen opbiechten?'
Garmt-Jan IX: 'Nee, eigenlijk niet. Ik wilde met mijn geprevel enkel jullie aandacht trekken.'
Van Dalsum: 'Eerwaarde Vader, u bent een baken van guitigheid! Maar nu de namen, en snel een beetje.'
Henk Smit: 'Hoe dan ook - mijn aanbod neem ik terug.'
Garmt-Jan IX: 'De Kinderdichter des Vaderlands: Joke van Leeuwen. De Jeugddichter des Vaderlands: Hagar Peeters. De Dichter des Vaderlands: Driek van Wissen. En geef me nu maar een neut'
Van Dalsum: 'Eerwaarde, hoe waar en betrouwbaar zijn deze onthullingen?'
Garm-Jan IX: 'Betreffende de Kidideva en de Jeudideva: 100% waar. Mocht het desalniettemin niet waar zijn, dan eet ik mijn mijter op. Betreffende Dideva Driek: ik moet zeggen dat de wens vader van de gedachte is. Ik vind zijn wekelijkse verzen in het Dagblad van het Noorden werkelijk mieters, dus ook voor hem wil ik mijn mijter wel opeten.'

(Rottend Staal Online, 23-1-2005)

terug naar boven


HET FLUTTERTJE PAROOL

Epibreren - Dit weekend arriveerde een exemplaar van het Amsterdamse lokale fluttertje Het Parool (d.d. 19-1-2005) op het eiland, waarin een wel zeer slecht geïnformeerde reporter bericht over de Poetry/NPS-persconferentie, eerder deze week:

'Tot nu toe hebben ruim vijfduizend mensen hun stem uitgebracht via internet of in bibliotheken. Volgens Bas Kwakman, directeur van Poetry International, waren 'alle ons bekende dichters' gevraagd en na toestemming waren ze op de kandidatenlijst gezet, waarop dichter Diana Ozon luid reageerde met: "Ik niet!"

Kwakman zei dat wel degelijk een formulier naar haar was opgestuurd; zij had dat kennelijk niet ontvangen. Maar het stond iedereen vrij namen aan de kandidatenlijst toe te voegen. Ozon en de naast haar zittende Groningse stadsdichter Bart FM Droog stelden wan-trouwende vragen. Wat deed de controlerende notaris precies? En waarom moesten stemmers ook hun telefoonnummer vermelden? Het was duidelijk dat hier boze machten aan het werk waren die Ozon en Droog bij voorbaat kansloos maakten voor een uitverkiezing tot Dichter des Vaderlands.'

Dat het voor de betreffende reporter, ene Jos Bloemkolk, kennelijk nieuws is dat er bij een persconferentie kritische vragen worden gesteld, is opmerkelijk. Maar dat hij suggereert dat Ozon en ik zelf het DdV-schap ambiëren is zeer kwalijk: al een klein jaar geleden lieten zowel Ozon als ik weten die functie niet na te streven.

Feit is dat het gros van de landelijk publicerende dichters niet is gevraagd of ze zich al dan niet kandidaat wilden stellen. Ook velen van de bij Poetry 'bekende dichters' niet. En in veel gevallen is naar het antwoord van de dichters die de vraag wel is voorgelegd niet geluisterd. Zo vertelde gisteren Jan Eijkelboom, wiens naam op het stemformulier voorkwam, gisteren nog op Radio 1 dat hij tegen zijn zin in als kandidaat is opgevoerd.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 23-1-2005)

terug naar boven


WINTERNACHTEN IN DEN HAAG

's-Gravenhage - In de Hofstadgroepstad begint vandaag de tiende editie van het driedaagse literatuurfestival De Winternachten. Met ondermeer onze medewerker Alfred Schaffer en onze redacteur Jan Klug. Beiden zijn vanavond tussen 21.00 en 23.00 uur live te beluisteren in VPRO's De Avonden.

(Rottend Staal Online, 21-1-2005)

terug naar boven


CHABOT BESPROKEN

Hilversum - Op de NPS-site Iets met boeken bespreekt onze medewerker Tsead Bruinja Greaterst Hits Volume 1 van Bart Chabot. Klik op de titel voor directe toegang tot die bespreking, die rijkelijk met gedichten gelardeerd is.

(Rottend Staal Online, 21-1-2005)

terug naar boven


THEUN DE VRIES OVERLEDEN

Amsterdam (ANP) - Theun de Vries is vrijdag overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Querido bekendgemaakt. Voor zover bekend stierf hij thuis in Amsterdam, in aanwezigheid van zijn dochter.

De Vries is 97 jaar geworden. Hij had de afgelopen week een zware bronchitis gekregen, aldus Querido. Over de uitvaart zijn nog geen gegevens bekend.

Theun de Vries begon al op zeer vroege leeftijd met schrijven en laat een enorm oeuvre na. Ver over de honderd publicaties zijn bekend. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als de schrijver van Het meisje met het rode haar, dat in 1981 met groot succes werd verfilmd. Hij schreef proza zowel als poëzie.

Op de Telegraaf-site is vandaag een gedicht van hem bij dit droeve nieuws geplaatst.

(Rottend Staal Online, 21-1-2005)

terug naar boven


RECTIFICATIE: WEISGLAS LEEST GEEN KOPLAND

Epibreren - Gisteren berichtten we foutief dat het gedicht 'Portret' van Rutger Kopland op Gedichtendag door de voorzitter van de Twede Kamer voorgelezen zal worden. Dit is onjuist: het ministerie van Binnenlandse Zaken kocht het gedicht van de Hofstadgroep-boekhandel voor een ander project, waarover we later hopen te berichten.

(Rottend Staal Online, 21-1-2005)

terug naar boven


DICHTERS VOOR AZIË IN ASENRAY

Asenray (Limburg) - Op zondag 30 januari vindt het benefietpoëziefestival Woordgolf vs. Vloedgolf plaats. Het festival begint om 14.00 en duurt tot 19.00. Het wordt gehouden in de omgebouwde kapel Thélème (vernoemd naar de abdij van de Thelemieten, een 'orde van de vrije wil' zoals Francois Rabelais die in het boek Gargantua beschrijft). Het is een kleine, maar bijzonder sfeervolle locatie in het buitengebied van Roermond, Asenray om precies te zijn. Er kunnen ongeveer 100 mensen in de zaal. Naast de zaal ligt een grote serre. Daar kunnen de mensen praten, als ze even geen zin meer hebben in dichters.

Bij Woordgolf vs. Vloedgolf zijn optredens bij te wonen van Toos Benjamin, Hans van Bergen, Catharina Blaauwendraad, Bas Belleman, Emma Crebolder, Frits Criens, Daniël Dee, Hanneke Eggels, De Dichters uit Epibreren, Ruben van Gogh, Vers Beeld (Quirien van Haelen en Tijs Hendrikx), John Hölsgens, Richard Jordens, Willem Kurstjens & Kees Verbeek, Ruud Linssen, Diana Ozon, Patty Scholten, Meindert Talma, Anke Wind, Peter Winkels en De Woorddansers. Ook is er een veiling met gedichten, litho's en meer van in ieder geval Fred Papenhove, John Schoorl, Simon Vinkenoog en Driek van Wissen.

Nadere informatie: Quirienvanhaelen@hotmail.com
en: www.theleme.nl

(Rottend Staal Online, 20-1-2005)

terug naar boven


POËZIE KOPLAND IN TWEEDE KAMER

Epibreren/'s-Gravenhage - Een onzer medewerkers, werkzaam in een boekhandel van de Hofstadgroep bericht ons dit:

'De Tweede Kamervergadering op 27 januari zal hoogstwaarschijnlijk geopend worden met een gedicht van Kopland. Waarschijnlijk het gedicht 'Portret' uit zijn bundel Dankzij de dingen.

Ik had vandaag iemand van Binnenlandse Zaken aan de telefoon, die gericht vroeg naar dat gedicht. Ik heb haar de verzamelpocket Geluk is gevaarlijk kunnen verkopen waar het gedicht in staat.'

Een onzer andere medewerkers deed intussen research naar wie de geheimzinnige voordrager van dat gedicht zou kunnen zijn. In de wandelgangen van het parlement vernam ze dat Frans Weisglas, de altijd zo bescheiden voorzitter van de Tweede Kamer, zich aan dat gedicht zal vergrijpen.

Nu weet Weisglas waarschijnlijk niet dat voor een publieke voordracht van andermans poëzie toestemming van de rechthebbende vereist is. Gezien uitgeverij G.A. van Oorschots rigide standpunten op dit gebied zal hij naar aller waarschijnlijkheid na afloop van de voordracht met een gepeperde rekening van die uitgeverij geconfronteerd worden.

(Rottend Staal Online, 20-1-2005)

terug naar boven


KLOTENGEDICHTEN

Epibreren - Op Gedichtendag, volgende week donderdag, verschijnen veel bundels. Een daarvan is de bloemlezing Klotengedichten, die samen met het vorige Gedichtendag verschenen Kutgedichten, een poëtisch genitaliëntweeluik vormt.

Er zijn twee redenen om die Klotengedichten vandaag te noemen: enerzijds omdat in die anthologie dit gedicht van Hugo Claus verschijnt:

NA HET LEZEN VAN EEN NARE KRITIEK DOOR WEVERBERGH
[dagboekbladen 12]


Dit moet vandaag op punt gezet.
Je hebt a. castrati, die beroofd zijn van alle uitwendige
                    voortplantende organen
               b. spadones, die de penis behouden maar
                    waarvan de teelballen zijn verwijderd
               c. thlibioe, met teelballen ter plaatse, maar
                    kunstmatig verpletterd
                d. Weverbergh.

© Hugo Claus

Dat naadloos aansluit op onderstaande bericht over het rumoer rond het archief van Jotie T'Hooft. De Weverbergh uit Claus' gedicht is namelijk dezelfde Weverbergh die schoonvader van Jotie T'Hooft was.

Maar er is ook nog iets anders gaande met de Klotengedichten. Vorig jaar maakte het Groninger gemeenteraadslid David de Jong (Christen-Unie) op zijn weblog (13-1-2004) bezwaar tegen de Kutgedichten: 'Dichters met enig fatsoen in hun lijf wensen niet mee te werken aan een bundel gedichten die als titel meekrijgt: Kutgedichten. De smakeloosheid van Nederland blijft je toch echt steeds weer verbazen. En wij maar denken: hoe komen de kinderen toch aan dat platte taalgebruik? Wie het weet, mag het zeggen!'

Nu verscheen gisteren op het Windrooslog, onderhouden door onze redacteur Chrétien Breukers, ogenschijnlijk een nieuw bericht over poëzie van David de Jong, als respons op wat eng Vlaams-nationalistisch gebazel van ene Hubert Desmedt, die de Klotengedichten een smakeloos idee vond. De Jong: 'Daar sluit ik mij graag bij aan! Op mijn weblog van 2004 onder 13 januari zult u mijn reactie op de vorige bloemlezing van de heren Dee en Bruinja vinden.'

Maar... is die David de Jong op het Windrooslog de echte David de Jong? Nee. De David de Jong op het Windrooslog is niemand anders dan een van de samenstellers van de bloemlezing, onze medewerker Tsead Bruinja, zo bleek na vergelijking van IP-adressen.

(Rottend Staal Online, 20-1-2005)

terug naar boven


RUMOER ROND ARCHIEF JOTIE T'HOOFT

Brussel/Antwerpen - Het ANP bericht dat de rechtbank van Antwerpen dinsdag verboden heeft dat het archief van de onlangs overleden dichter Jotie T'Hooft (1956-1977) in de verkoop gaat. Eerst moet een notaris een inventaris maken van het archief. Vervolgens kan wel een verkoop plaatsvinden.

Daarvan moet T'Hoofts weduwe Ingrid bovendien eenderde van de opbrengst krijgen. 't Hooft werd vooral bekend door zijn dichtbundel Junkieverdriet.

Weduwe Ingrid T'Hooft-Weverbergh stapte naar de rechter, omdat haar vader en uitgever Julien het archief in de verkoop wilde doen. Julien Weverbergh vindt zich de echte erfgenaam van het archief, omdat Ingrid 't Hooft het kort na de dood van haar man aan hem overhandigde. Zij kon het beheer van het archief toen naar eigen zeggen emotioneel niet aan. Het archief bevat een aantal ongepubliceerde gedichten.

De weduwe wil dat het archief in zijn geheel bewaard blijft in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (AMVC). Eind vorig jaar vond in Antwerpen al een vergelijkbare rechtszaak plaats over het archief van Willem Elsschot. De rechter bepaalde toen ook dat drie kleinzonen van Elsschot dat niet gedeeltelijk mochten verkopen. Eerst moet ook daarvan een inventaris worden gemaakt, waarna het mogelijk ook in zijn geheel over kan gaan naar het AMVC.

Als het museum het archief van T'Hooft kan kopen, gaat zeker eenderde naar de weduwe, zo heeft de rechtbank eerder al bepaald. Nog eens eenderde gaat naar de vader van T'Hooft en eenderde naar diens moeder.

(Rottend Staal Online, 19-1-2005)

terug naar boven


DE KOMENDE GEDICHTENDAG

Amsterdam/Epibreren - Zoals vannacht al kort verteld vond gistermiddag een persconferentie van Poetry International en de NPS plaats, waar nadere uitleg werd gegeven over de komende Gedichtendag, donderdag 27 januari, de Dichter des Vaderlandsverkiezing, de Gedichtendagbundel van Gerrit Kouwenaar en het 'Avond van het Gedicht'-programma, woendagavond 26 januari, van 20.25 tot 21.55 uur op Nederland 3.

Volgens Poetry gebeuren er op de Gedichtendag 2005 tweehonderd verschillende projecten in Nederland en Vlaanderen. Van de niet eens op de Gedichtendag passende Poëziemarathon (ditmaal 26-urig) te Groningen tot een Limburgse prins Carnaval die zijn lievelingsgedicht voorleest, van een zanggroep die in de bibliotheek van Veenendaal gedichten van Kees Stip zingt tot de opening van de Tweede Kamervergadering te Den Haag met een gedicht (van wie? door wie?), kortom: teveel op hier op te noemen: op www.gedichtendag.org is een overzicht te vinden van alle activiteiten.

Gedichtendagbundel

Gerrit Kouwenaar had dit jaar de mazzel de Gedichtendagbundel te mogen schrijven: hij schreef tien nieuwe gedichten onder de titel het bezit van een ruïne. De bundel verschijnt in een oplage van 20.000 exemplaren en is vanaf Gedichtendag verkrijgbaar voor anderhalf euro. Het is een uitgave van Querido. Bij de persconferentie las Kouwenaar enkele verzen eruit voor, waarbij hij zichzelf inleidde met: 'Niet zo'n opgewekt bundeltje, maar wat wil je van een oude meneer.'

Dichterstrein

Zoals ook al eerder aangekondigd rijdt er die dag een speciale Dichterstrein van de NS door het land, met aan boord o.a. onze medewerkers Ruben van Gogh, Tjitske Jansen, Simon Vinkenoog, Joost Zwagerman, alsmede Jana Beranová, Bart Chabot, Patty Scholten, Joop Visser, Elly de Waard en de nieuwe DdV.

De Dichter des Vaderlandsverkiezing

En juist voor meer informatie over die DdV, of beter gezegd, de verkiezing van, waren we naar het afgelegen Amsterdam afgereisd. Tot op gisteren waren de stemmen van 5000 mensen geteld en gecontroleerd. 500 Stemmen waren ongeldig verklaard en een nog onbekend aantal (geschat op 1000 tot 2000 stemmen) moet nog worden gecontroleerd.
Online en papieren stemformulieren die niet volledig waren ingevuld (dus waar teklefoonnummers, geboortedata etc.) op ontbraken worden afgekeurd. Ook kopieën van het papieren stemformulier worden niet meegeteld - uitgezonderd kopieën verzorgd door een handvol bibliotheken die er hun stempel op hadden gezet.

Onze medewerker Diana Ozon, voor de gelegenheid meegegaan als gastredacteur, merkte op dat hierdoor dichters met een alternatieve achterban, zoals de huidige Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog, veel stemmen zullen mislopen - omdat deze mensen geen zin hadden zaken als telefoonnummers en verdere privacy-gevoelige informatie prijs te geven.

Op vragen waarom Poetry niet alle landelijk publicerende dichters gevraagd had of ze zich al dan niet kandidaat wilden stellen voor het DdV-schap bleven bevredigende antwoorden uit. Volgens Kwakman waren alle bij Poetry bekende dichters aangeschreven - maar omdat zelfs veel dichters die in het recente verleden bij het festival hadden opgetreden nooit die vraag is voorgelegd, blijft dit een van de grote missers in de hele verkiezing. Te hopen valt dat over vier jaar wel alle dichters die vraag wordt voorgelegd en dat er dan - zo men in 2008 weer opteert voor een verkiezing in plaats van een benoeming door een onafhankelijke commissie, dan twee lijsten publiceert: een stemlijst met alle bereidwilligen en een lijst met alle onwilligen.

Bas Kwakman legde ook uit dat momenteel de notaris toezicht houdt op de stemcontrole en vertelde dat ook de exacte stemaantallen op de vijf populairste DdV-kandidaten na de verkiezingsuitslag openbaar gemaakt worden. We hopen kort na de verkiezingen die cijfers alhier te publiceren.

Het tv-programma

De Avond van het Gedicht (NPS, Nederland 3, 20.25-21.55 uur, woensdag 26-1-2005)), waarin de verkiezingsuitslag bekend gemaakt zal worden, wordt live uitgezonden vanuit de zaal Panama te Amsterdam. Gesprekken met dichters onder leiding van Joost Prinsen, worden afgewisseld met filmpjes over poëten en poëzie. Zo is er een persiflagefilmpje over de stadsdichterbenoeming te Roermond, waaraan alle drie kandidaten meewerkten (onze medewerker Quirien van Haelen, Hans van Bergen en een ongeIdentificeerd dichter die grandioos acteert) en een film over Driek van Wissen op campagnepad, opgenomen in de Groninger binnenstad (met o.a. Jean Pierre Rawie en Henk Scholte). Onze medewerker Maarten van Roozendaal verzorgt een live-optreden in het programma - enfin zie de Avond van het Gedicht'-site voor alle details.

Het programma past binnen de reeks Thema-avonden die de NPS dit jaar gaat verzorgen: anderhalf uur lange tv-avonden, zonder reclame- of spookrijdersignaleringsonderbrekingen.

Maar waar was het NRC?

Opvallende afwezige bij deze persconferentie was het NRC Handelsblad, of beter gezegd Pieter Steinz, naar we in de wandelgangen vernomen hebben de idioot achter het hele gedachtenbepaalgedoe in het NRC Handelsblad. U weet wel, dichters werden vanaf eind januari 2004 in het NRC gepresenteerd als dichters om 'de gedachten te bepalen' voor de huidige verkiezingen. Waarvan eerst werd beweerd dat ze dé kandidaten waren, waarover daarna werd gezegd dat ze absoluut niét als kandidaat gezien mochten, en waarvan gisteren op de persconferentie weer expliciet werd gezegd dat ze wél kandidaat waren. We hadden Steinz graag enkele kritische vragen hierover willen stellen, alsmede over misleidende informatie die deze man in het NRC over de verkiezingen publiceerde. Maar helaas: hij had zich verstopt.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 19-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: POETRY GAAT EXACTE UITSLAG BEKENDMAKEN
Max Dohle spreekt blubber

Epibreren - Bij een persconferentie van Poetry International en de NPS, vanmiddag in Amsterdam, deed Poetry-directeur Bas Kwakman de toezegging dat in ieder geval het aantal stemmers op de vijf populairste dichters in de DdV-verkiezing geopenbaard zal worden. En op aanvraag zullen ook nadere stemgegevens geopenbaard worden.

Tot dusverre zijn 5000 stemmen geldige stemmen gecontroleerd en geregistreerd en moet nog een onbekende hoeveelheid geteld worden.

Over die persconferentie later vandaag meer.

De eerdere aankondiging betreffende Max Dohle's onthulling blijkt gebakken lucht te zijn - mijn excuses voor de overlast

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 19-1-2005)

terug naar boven


VANAVOND BEKENDMAKING NIEUWE DDV?

Amsterdam/Epibreren - Max Dohle bericht ons dat hij vanavond op het Communicatielog bekend zal maken wie de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt.

We zijn erg benieuwd naar zijn onthulling, maar weten niet hoe we deze vooralsnog moeten inschatten. Dohle beschikt evenwel over goede contacten binnen het PCM-concern, eigenaar van o.a. NRC Handelsblad.

Wegens on-the-road-verplichtingen zal minimaal tot vanavond de nieuwsvoorziening vanaf Epibreren gestaakt worden.

.(Rottend Staal Online, 18-1-2005)

terug naar boven


POËZIE IN DE VARAGIDS

Epibreren/Hilversum - In de Vara- en VPRO-Gidsen die deze week verschijnen veel aandacht voor de DdV-Soap: in de Vara-Gids interviews met Hagar Peeters, Driek van Wissen en Elly de Waard over het DdVschap, hun campagnes, en alledrie schreven een vers vers voor de gids. En onze medewerkers Starik en Tuinman worden geïnterviewd over hun televisiekijkgedrag. In de VPRO-Gids staat naar verwachting een diepte-interview met onze hoofdredacteur over de soap.

.(Rottend Staal Online, 18-1-2005)

terug naar boven


SIGNEERMACHINES

Epibreren - Onlangs kwam een signeermachine in het nieuws, omdat de Amerikaanse minister van defensie Rumsfeld zo'n apparaat had ingezet om de condoleancebrieven aan familieleden van gesneuvelde soldaten mee te ondertekenen.

De Canadese schrijfster Margaret Atwood wil nu ook zo'n ding. Reden voor de Gelderlander om een aantal Nederlandse auteurs, waaronder H.H. ter Balkt, te vragen hoe ze over signeren denken.

.(Rottend Staal Online, 18-1-2005)

terug naar boven


DRENTSE KOPPERMAANDAGPRENT

Assen/Meppel - Het is nu precies een week geleden dat in het Drukkerijmuseum te Meppel de Drentse koppermaandagprent (klik rechtsonder op plaatje om het leesbaar te krijgen) uitgereikt aan Maarten van den Elzen, dichter en uitgever uit Uden.

Zijn gedicht 'Tekens en sporen' (uit: Zwaluwen en een zuiver hart, Hoenderbossche Verzen, Uden, 1997) werd door kunstenaar Jan van Rossum uit Steenwijk vormgegeven, m.b.v. steendruk. De prent is in een offsetuitvoering te koop bij het Drukkerijmuseum.

.(Rottend Staal Online, 17-1-2005)

terug naar boven


DE NIEUWE STADSDICHTER VAN GRONINGEN

Groningen/Epibreren - Het is natuurlijk erg aardig dat het Dagblad van het Noorden in de aanloop van de benoeming van de inderdaad derde Stadsdichter van Groningen, zoals onze medewerker Guido van der Wolk op zijn weblog opmerkte, een tiental van de kandidaten presenteert.

Minder aardig is het dat de stadsredactie van die krant dit onzalige idee heeft opgevat: 'Aan het eind van de reeks vellen de lezers een oordeel en mag u een winnaar aanwijzen. Wie weet legt het gewicht in de schaal bij de vakjury die een kandidaat moet aandragen bij het college.'

Omdat er nu eenmaal 31 kandidaten zijn, waarvan het DvhN maar 10 presenteert, slaat de in de alinea hierboven aangekondigde lezersverkiezing nergens op. De 'vakjury' heeft al begin januari een oordeel geveld.

Toch is er ook een positieve kant aan dit verhaal: het gewauwel van sommige van de kandidaten, kritiekloos neergepend door stadsredacteuren zonder enige poëziekennis, toont het belang aan van het bestaan van de kunstredactie van het DvhN.

.(Rottend Staal Online, 17-1-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: Paniek in het circus van onze medewerker Frederik Lucien de Laere, besproken door Patricia Lasoen.
Die eindelijk eens revanche neemt op al die mannelijke recensenten die het hebben over het uiterlijk van dichteressen: 'Hier mag overigens gezegd dat hij er uitziet als een echte dichter en mooie ogen heeft. Niet alleen mannen mogen met complimentjes gooien.'

(Rottend Staal Online, 16-1-2005)

terug naar bovenJÜRG HALTER: IK STOP MET POETRY SLAM

Stuttgart/Bern/Epibreren - Per ietwat vertraagde post bereikte ons vandaag het nieuws dat onze medewerker Jürg Halter gestopt is met optredens bij Poetry Slams. Hij verklaarde dit in november bij de achtste German International Poetry Slam GILP te Stuttgart

(Rottend Staal Online, 16-1-2005)

terug naar boven


DE WINTER IN DRIE GEZANGEN

Amsterdam - Max Dohle presenteert 'De winter in drie gezangen', een 18de eeuwse boertige klucht over de Friese schaatscultuur. De productie is nog aan verandering onderhavig, maar is voor liefhebbers van schaats- en ijspoëzie beslist de moeite van het bezoeken waard.

(Rottend Staal Online, 16-1-2005)

terug naar boven


PERSCONFERENTIE OP LIEFDESEILAND

Epibreren - Om 16.00 vanmiddag geven onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum en onze hoofdredacteur Bart FM Droog een persconferentie, live vanaf het liefdeseiland waar ze gisteren naar vertrokken zijn. Waarover die persconferentie gaat is tot dusverre angstvallig geheim gehouden.

(Jacob Griephonger, Rottend Staal Online, 15-1-2005)

terug naar boven


DANIËL DEE: 'IK WORD GEEN STADSDICHTER'

Groningen - Op zijn weblog bericht onze medewerker Daniël Dee dat hij grote zekerheid heeft dat hij niet de volgende Stadsdichter van Groningen wordt. Best wel jammer, want in een interview met het Dagblad van het Noorden vertelde hij over sympathiek klinkende projecten die hij als Stadsdichter zou willen ondernemen.

(Rottend Staal Online, 15-1-2005)

terug naar boven


ONTSPOORDE DICHTERS IN WEST-VLAANDEREN

Harelbeke/Epibreren - Nadat het verschijnsel zich al eerder in Groningen en Friesland voordeed - waarbij één arrestatie viel (zie ook RS, 17-12-2004) - gaan nu ook locaties in West-Vlaanderen onveilig gemaakt worden door ontspoorde dichters, en wel op zaterdag de 22ste januari 2005. Specifiek: de stedelijke bibliotheek van Harelbeke (11.00 uur), het ontmoetingscentrum 'Het Schippershof' in Menen (15.00 uur) en '4AD' in Diksmuide (20.00 uur).

Leidende raddraaier is Toon Van Laere, die met vrijwel alle ontspoorde dichters in het legendarische 4AD op die zaterdagavond te zien en te horen is. Met o.a. Lut de Block, Frederik Lucien de Laere, Alain Delmotte, Joris Denoo, Philip Hoorne, Paul Rigolle, Xavier Roelens, Willy Spillebeen, Jan van Meenen en Hugo Verstraeten.

Diksmuide is tevens de thuisbasis van het literaire tijdschrift 'Digther', honk van een aantal der ontspoorden.

(Rottend Staal Online, 15-1-2005)

terug naar boven


IETS MET BOEKEN

Amsterdam - Op de NPS-site Ietsmetboeken is in de rubriek 'Ietsmetpoëzie' een stuk verschenen over Iedereen is er, de derde bundel van onze medewerker Jan Baeke.

In het archief zijn recensies te vinden van bundels van o.a.: Abdelkader Benali, Neeltje van Beveren, Bernd G. Bevers, Mark Boog, Pieter Boskma, Maurice Buehler, F. van Dixhoorn, Bart FM Droog, Luuk Gruwez, Tjitse Hofman, Juliën Holtrigter, Philip Hoorne, Paul Janssen, Antoine de Kom, Onno Kosters, Marije Langelaar, Jan Lauwereyns, Peter van Lier, Erik Lindner, K. Michel, Leonard Nolens, Kasper Peters, L.F. Rosen, F. Starik, Andrea Voigt, Nachoem M. Wijnberg en Ad Zuiderent.

(Rottend Staal Online, 15-1-2005)

terug naar boven


DE NEVER ENDING DDV-SOAP

Epibreren/Reuver - Vandaag werd van diverse kanten bevestigd dat per vandaag begonnen is met het controleren van de stemmen die zijn uitgebracht in de Poetry/NRC-huisdichterverkiezing. Liesbeth van Dalsum doet verslag vanuit haar donkerblauwe Opel Omega 3000, die ze vanmiddag van een Groninger taxichauffeur opkocht - maar dit terzijde.

Liesbeth van Dalsum: 'Maar Quirien van Haelen, wat zie jij bleekjes?'
Quirien van Haelen: 'Ik kreeg net van Poetry International een controletelefoontje om te checken of het nummer klopte dat ik had ingevuld op het stemformulier en om te kijken of ik wel echt op degene gestemd had die zij daar hadden staan.'
Liesbeth van Dalsum: ' Nu, dat klinkt hoopvol!'
Quirien van Haelen: 'Ik nam mijn telefoon op met Quirien van Haelen, terwijl ik onder mijn echte naam Frits Criens had gestemd. Wat meteen voor verwarring zorgde. Nu weet ik dat mijn vader, Frits Criens senior, ook gestemd heeft. Ik ben benieuwd of een van ons twee nu wordt weggestreept. Maar in elk geval doen ze er veel aan om te kijken of ze alles goed doen.'
Liesbeth van Dalsum: 'Als ze alle stemmers tenminste gaan bellen.'
Quirien van Haelen: 'Ik heb die mevrouw van Poetry gevraagd of ze iedereen nabelde. Ze vertelde me dat ze een representatieve steekproef hield. Als ex-verkeerskundestudent weet ik veel van steekproeven. Methoden en technieken heb ik daar namelijk diverse modules gevolgd. Ook op de middelbare school was ik al goed in kansberekenen. Ik haalde voor wiskunde A zelfs een 9,7 op mijn eindexamen.
Liesbeth van Dalsum: 'Wat ben je toch knap! Maar kan je een representatieve steekproef houden bij stemcontroles? Volgens mij moet je simpelweg elke stem checken - gezien het gemak waarmee bij deze verkiezingen te frauderen was.
Iets heel anders nu, maar wat toch erg veel met deze verkiezing te maken heeft: ben jij eigenlijk ooit gevraagd of je jezelf verkiesbaar wilde stellen?':
Quirien van Haelen: 'Ik ben niet gevraagd om me kandidaat te stellen.'
Liesbeth van Dalsum: 'Maar je hebt wel een uitnodiging van de NPS en Poetry gekregen om als klapvee op te komen draven bij die tv-uitzending van 26 januari, net als alle andere landelijk publicerende dichters die ook nooit is gevraagd of ze zich al dan niet kandidaat wilden stellen?'
Quirien van Haelen: 'Voor het tv-programma heb ik wel een uitnodiging gekregen. Maar dat heeft er volgens mij vooral mee te maken dat ik de stadsdichtersverkiezingen in Roermond niet heb gewonnen. '
Liesbeth van Dalsum: 'Nu volg ik je even niet.'
Quirien van Haelen: 'Die stadsdichtersverkiezingen zijn namelijk gefilmd door de NPS en dat filmpje wordt op op de vooravond van Gedichtendag uitgezonden in dat 'Avond van de Poëzie-programma' op Nederland 3.'

(Rottend Staal Online, 14-1-2005)

terug naar boven


WEER GERUCHT ROND DDV-SOAP ONTZENUWD

Epibreren - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum was vanochtend op bezoek bij uitgever Anton Scheepstra van uitgeverij Passage. Ze hoopt namelijk eens bij deze uitgeverij haar memoires uit te brengen. Natuurlijk ging het gesprek ook over de hortensiarovers en de DdV-soap, waarover de heer Scheepstra zei dat hij al vorige week van een wederzijdse kennis van hem en Driek van Wissen gehoord had dat Van Wissen gebeld zou zijn door Poetry met de mededeling dat hij niet de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt.

Natuurlijk kon Van Dalsum dit niet geloven. Immers, de stembussen sloten pas op de tweede januari en het controleren van de stemmen is een proces dat naar aller inschatting zeker een week of twee zal kosten - áls dat inderdaad gedaan wordt.

Dus nam onze sterverslaggeefster een donkerblauwe Opel Omega 3000-taxi en snelde naar Driek van Wissen.
Liesbeth van Dalsum: 'Beste Driek, wat klopt er van dit rare verhaal?'
Driek van Wissen: 'De zaak zit zo: ik ben inderdaad gebeld, maar alleen in het holst van de nacht van 2 op 3 januari om pakweg 02.30 uur (sic!) door Ilja Leonard Pfeiffer.'
Van Dalsum: 'Echt? Dat meen je niet! Ben je er zeker van dat het hem echt was?'
Van Wissen: 'Of het was iemand die zich daarvoor uitgaf, maar volgens mij was hij het zelf.'
Van Dalsum: 'En toen?'
Van Wissen: 'Hij sprak - met op de achtergrond cafëgedruis en met een ietwat onvaste stem: "Je spreekt met de nieuwe Dichter des Vaderlands". Ik heb hem slaapdronken (dat is wat anders) van harte gefeliciteerd, maar deze mededeling absoluut niet serieus genomen.'
Van Dalsum: 'Het is ongehoord. En nu?'
Van Wissen: 'Ik zou zeggen: gun hem de lol.'
Van Dalsum: 'Driek, je bent te goed voor de wereld. En dan te bedenken dat je de volgende ochtend weer vroeg uit de veren moest om les te geven in Hoogezand. In ieder geval bedankt voor je uitleg.'
(Rottend Staal Online, 14-1-2005)

terug naar boven


VERWARRING DOOR KOP

Epibreren - Elke morgen speuren onze medewerkers in de media naar nieuwsmeldingen over poëzie. Vandaar dat deze mysterieze kop in de Telegraaf ons alarmeerde:

Lek in Gmail gedicht

Een lek poëem? En wat zou dat kunnen zijn, een Gmailgedicht?. En wat raar dat er een spatie stond tussen 'Gmail' (kennelijk een Arabische naam) en 'gedicht'! Toch bleek het om iets heel anders te gaan:

'AMSTERDAM - Gmail, de populaire emaildienst van zoekmachine Google, is enige tijd lek geweest. Programmeurs ontdekten een lek in Gmail waardoor het mogelijk was gegevens op te vragen over het laatste emailtje van elke ‘gmailer’.

Door middel van een '>' achter het emailadres van een geadresseerde te plaatsen, stuurde de server informatie over het laatste mailtje wat deze geadresseerde had verstuurd.

Google dichtte na bekendmaking het lek snel.' (De Telegraaf)

(Rottend Staal Online, 14-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: GELUIDEN UIT HET BUITENLAND

Antwerpen/Epibreren: Jos Joosten deed gisteren in De Standaard der Letteren verslag over de Nederlandse Dichter des Vaderlandsverkiezingen:

Dichter des Gehuchts

GEEN Nederlands gehucht met drie alfabete ingezetenen of de roep om een Dichter des Gehuchts weerklinkt. De verspreiding van het fenomeen Dichter des Vulmaarin neemt in Nederland epidemische vormen aan. Elk lokaal half- of kwartdichttalent (m/v) grijpt een kans.

Zo meldde zich in mijn eigen niet al te grootsteedse woonplaats in het lokaal dagblad een volstrekt onbekend meisje, dat liet weten thuis graag een potje te zitten rijmen. Niemand las ooit iets van haar, maar de gemeenteraadsleden - bang zich als cultuurbarbaren te diskwalificeren - nemen binnenkort een besluit over haar open sollicitatie. Wat dat betreft, pakte Groningen het slimmer aan. Daar benoemde men een toch al uitkeringstrekkende poëet tot stadsdichter: de nettowinst is dat de arme jongen nu belasting moet betalen over zijn stedelijke eregeld, dat precies het bedrag van zijn uitkering bedroeg.

De bron van alle lokale kwaad ligt bij de vier jaar geleden ingestelde landelijke functie van Dichter des Vaderlands (DdV). Een grap op Poetry International bleek, toen NRC Handelsblad zich ermee ging bemoeien, ineens serieuzer dan vermoed. Hoewel het gerommel bij de aanvang al onheilspellend was.

De op ondoorzichtige gronden gekozen Rutger Kopland weigerde beleefd, zodat het al direct een tweede keusje werd: Gerrit Komrij, die rare kruising tussen Drs. P en Willem Bilderdijk. Vijand en (zijn enkele) vriend waren het erover eens dat Komrijs DdV-producten zelfs niet met moeite voor het etiket 'middelmatig' in aanmerking kwamen. Vóór de afgesproken termijn gaf Komrij er de brui aan.

Daarop namen allerlei dichtgieren een duikvlucht. Naar verluidt wilde NRC Handelsblad zijn eigen, dichtende poëzierecensent promoten, reden voor Bart FM Droog van de poëziewebsite Rottend Staal om een carrière te beginnen als beroepsluis in de DdV-pels. Allereerst installeerde zijn website na eigen verkiezingen een tussenpaus: Simon Vinkenoog, de brulboei van Vijftig werd vorig jaar interim-DdV.

Rottend Staal wees op slordigheden en fouten in de procedure: op het verkiezingsformulier stonden (populaire) dichters die allang hadden aangegeven niet verkiesbaar te zijn; op onbekende dichters die wél wilden, kon niet gestemd worden. Dieptepunt was het lek in de Poetry-website, waardoor volledige personalia en stemgedrag van honderden kiezers op straat lagen: er openbaarde zich een mooi panorama aan zelfstemmers, gemobiliseerde familienetwerken en verzonnen e-mailadressen. Waarna weer andere dichters in een open brief aan premier Balkenende vroegen om van de DdV een officieel gecontroleerde staatsfunctie te maken.

Tijd om te stoppen, zou je zeggen. Maar intussen bemoeien de landelijke omroep, de Koninklijke Bibliotheek en zulke zwaargewichten zich al met de verkiezing. De tv-uitzending staat half januari vast, dus deze stuurloze sneeuwbal rolt op zijn gemakje door. En hilarisch is het allemaal wel.'

Helaas komen kernvragen bij alle gedoe niet meer aan bod: moet een dichter zich eigenlijk wel voor zo'n baantje lenen? Is uitgerekend poëzie niet principieel tegendraads? Kan een dichter die zijn gedichten over alledaagsheden als koninklijke huwelijken of hoogbejaarde sterfgevallen, voetbalwedstrijden of vuurwerkongelukken op afroep maakt, met iets indrukwekkends tevoorschijn komen? Dichter en vazal sluiten elkaar toch uit?

Niettemin is de poëziewereld in één opzicht eventjes illustratief voor het hele, verwarde Nederland van vandaag: een Bananenrepubliek. Der Letteren, in dit geval.

© Jos Joosten, 2005

(De Standaard der Letteren, De Standaard, 13-1-2005/Rottend Staal Online, 14-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP

Epibreren - Het wordt al gekker: hoewel de stembussen al anderhalf week gesloten zijn arriveerden er ter redactie twee campagnemails van Maria van Daalen (verzonden 13-1-2005): 'Kiest allen deze vrouw & dichter tot de Delta des Vaderlands, in ons natte Nederland, dat één grote delta is, één watervlakte. Waarom een 'Dichter des Vaderlands'? Nederland heeft een DELTA nodig! Een vrouw. Een moeder. Een dichter. Een begrip.. Want die 'Dichter des Vaderlands', bleuhhhh ... Kan het ietsje minder braaf alstubliefff?!'
Met daarbij dit afschrikwekkende plaatje:
(Rottend Staal Online, 14-1-2005)

terug naar boven


ERWIN MORTIER NIEUWE STADSDICHTER GENT

Gent - Erwin Mortier wordt binnenkort aangesteld als tweede Stadsdichter van Gent, zo berichtte de Standaard gisteren. Mortier, vooral bekend als prozaïst, kreeg de C. Buddingh'-prijs 2002 voor zijn debuutbundel Vergeten licht en werkt aan zijn tweede dichtbundel, die komend najaar verschijnt.

Hij is na een jaar Stadsdichterloosheid de opvolger van de eerste Gentse Stadsdichter, Roel Richelieu van Londersele. Gent wisselt jaarlijks van Stadsdichter/Stadsklankdichter.

(Rottend Staal Online, 14-1-2005)

terug naar boven


SPINVIS TOURT MET ARJAN WITTE

Duiven - Aan de tournee van Spinvis doorheen Nederland (zie tourschema onderaan de Spinvispagina) in maart en april 2005 werkt onze medewerker Arjan Witte mee. Liesbeth van Dalsum vroeg hem hoe.

Liesbeth van Dalsum: 'Hallo Arjan. Hoe?'
Arjan Witte: 'Mijn rol is die van algemene geluidenbron. Hierbij moet je denken aan Hammondorgel, accordeon, tweede stem, tamboerijn, etcetera. In één nieuw nummer kom ik bovendien met mijn echomachine verdacht dicht in de buurt van de welbekende Jan Klug.'
Van Dalsum: 'Jullie hebben al met elkaar opgetreden op de Nacht van de Poëzie - dat was geweldig, moet ik zeggen - en onlangs in het Koningstheater in Den Bosch. Hoe is de sfeer onderling?'
Witte: 'Buiten de optredens grinnik ik veel in kleedkamers en parkeerplaatsen met de overige Spinvis-mensen.'

(Rottend Staal Online, 13-1-2005)

terug naar boven


VEEL NIEUWS OVER STADSDICHTERS

Epibreren/Middelburg/Nijmegen/Breda - De Provinciale Zeeuwse Courant van gisteren publiceerde een interview met onze medewerker Chawwa Wijnberg, die terugblikt op haar op 1 januari beëindigde termijn als Stadsdichter van Middelburg.

BN/De Stem kondigde gisteren aan dat ook Breda binnenkort een Stadsdichter gaat krijgen. en wel voor een periode van vijf jaar. Voor de baan zijn zeven poëten voorgedragen (nadere details hopen we later te kunnen geven).

De Gelderlander bericht nader over het plan aldaar een Stadsdichter te benoemen. De Groen Linksfractie vindt dat de Wintertuin hiervoor een verkiezing moet uitschrijven. De stadsdichter kan dan in het kader van Nijmegen 2000 allerlei activiteiten ontplooien - in Nijmegen loopt men niet vijf jaar achter, maar viert men dit jaar het 2000-jarig bestaan, vandaar).

Er moet een open sollicitatieprocedure komen waarin ook de Nijmeegse bevolking een stem krijgt, vindt GroenLinks. Daarbij denkt de fractie aan voordrachtwedstrijd poetry slam als competitie-element. Of stemmen via het internet.

Ho! Stop! Is GroenLinks Nijmegen nu helemaal gek geworden? Ze willen én een open sollicitatieronde, én een poetry slam én een verkiezing gebruiken om een Stadsdichter te benoemen?

In Groningen, waar sowieso alles beter is, hebben nijvere ambtenaren ruim drie jaar geleden plannen uitgewerkt hoe zonder problemen tot de benoeming van een Stadsdichter te komen. Dat plan is heel simpel: de gemeente maakt bekend dat er een stadsdichter gezocht wordt, omschrijft de criteria en roept bereidwilligen op zich kandidaat te stellen. Die kandidaten melden zich bij een door de gemeente benoemde onafhankelijke commissie (waarin absoluut géén dichters of uitgeverijmensen zitten - en beter ook geen literatuurfestivalmedewerkers, om elke vorm van belangenverstrengeling te voorkomen) en die commissie selecteert de nieuwe Stadsdichter. Dat plan is op te vragen bij Marieke Zwaving (m.zwaving@ocsw.groningen.nl ), van de Dienst OCSW van de gemeente Groningen.

Dus waarom steeds het wiel opnieuw willen uitvinden? Het Groninger model functioneert goed (30 kandidaten in 2002, 31 kandidaten in 2005), sluit verkiezingschaos uit en voorkomt Poetry Slam-ellende.

In het betreffende Gelderlanderartikel wordt ook onze medewerker Frank Tazelaar aan het woord gelaten. Die naar we hopen ernstig verkeerd is geciteerd: 'En wat ooit in Amsterdam is ontstaan, is de 'eenzame uitvaart'. Idee daarbij is dat de stadsdichter een gedicht maakt voor elke inwoner die eenzaam, zonder familie sterft.'

Ahum. Dat is dus mooi niet in Amsterdam ontstaan,.maar in Groningen. We weten het nog goed.

(Rottend Staal Online, 13-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: EEN CAMPAGNEMAIL

Epibreren - Eindelijk heeft dan een campagnemail het eiland bereikt. Navraag op de vaste wal leerde dat de meeste onzer medewerkers alle campagnemails direct hebben weggeworpen als overbodige spam. Toch wisten we de hand te leggen op één authentiek exemplaar, curieus genoeg verzonden op zaterdag 1 januari 2005, 15.27 uur, een kleine anderhalf dag vóór het sluiten van de verkiezing, in het vrijwel internetverkeersloze Oud & Nieuwweekend..
--------------------
From: Ilja Pfeijffer
To: ilja@...
Subject: Een als nieuwjaarsgroet vermomde campagneboodschap
Sent: Saturday, January 1, 2005 3:27 PM

Collega's, poëziekenners, vrienden,

Met excuses voor dit ongevraagde bericht zou ik graag jullie aandacht willen vragen voor het volgende. Zoals jullie weten, worden er op dit moment verkiezingen gehouden voor de vacerende functie van Dichter des Vaderlands en zoals jullie hadden kunnen vermoeden, heb ik mij daarvoor kandidaat gesteld. En volgens een uitgelekte tussenstand van de internetverkiezing sta ik tweede, achter de Groningse dichter Driek van Wissen, die in zijn thuisstad een ongehoorde campagne heeft ontketend, waarbij hij zelfs de meest laaghartige methoden niet schuwt, zoals het uitdelen van gratis pennen met een versje van zijn hand.

Uiteraard moet er alles aan gedaan worden om te voorkomen dat Driek van Wissen de verkiezingen wint. Hij is een knutselgrage rijmelaar die kan dichten zonder zijn hempje op te lichten, een middelmatige representant van een muf verleden waar slechts gapen heerst, een versvoetenpunniker van de hobbyclub in de meest belegen gedaante. Noch het vaderland noch de poëzie zijn gediend met de verkiezing van een Sinterklaas des Vaderlands die vier jaar lang het volk zal vergasten op rijmpjes die het volk zullen bevestigen in het kneuterige beeld van de poëzie dat wij gezamenlijk zo fel bestrijden. Dan zal Lucebert voor niets hebben geleefd.

Als strijdbaar voorvechter van een type poëzie dat in alle opzichten het tegenovergestelde is van de versjes van Driek van Wissen, vraag ik om jullie hulp. Ik zou dankbaar zijn als jullie mijn kandidatuur zouden willen ondersteunen op www.dichterdesvaderlands.nl. Nog meer erkentelijk zou ik zijn als jullie mij zouden kunnen helpen met het campagne-offensief dat ik nu, in de week tussen kerst en nieuwjaar, probeer te ontplooien, bijvoorbeeld door dit bericht op grote schaal te verspreiden of op welke andere wijze ook.

Geef Nederland een dichter en geen rijmelaar. De poëzie is te belangrijk om te verkwanselen.

Ik zal jullie steun niet vergeten. We hebben nog tot en met morgen, 2 januari.

Strijdbaar groetend, met de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar,

Ilja Leonard Pfeijffer
--------------------------

Maar wie zijn dan toch die 'wij' in 'het kneuterige beeld van de poëzie dat wij gezamenlijk zo fel bestrijden.'? En hoezo zou Lucebert (of wie dan ook) voor niets geleefd hebben als Driek van Wissen DvD zou zijn? Wat een pathologisch geblaat.

(Rottend Staal Online, 12-1-2005)

terug naar boven


TAFEL BESPROKEN BIJ DE RECENSENT

Epibreren - Op de recensiesite De Recensent is een recensie te lezen van de bundel Tafel van onze medewerker Erik Lindner.

(Rottend Staal Online, 12-1-2005)

terug naar boven


KOMKOMMERTIJD: DE HORTENSIAROVERS

Epibreren - Een merkwaardig fenomeen doet zich voor: het is weer komkommertijd, en dat hartje winter. Poëzienieuws is er nauwelijks, wel veel idioot nieuws als 'Groninger eet bijna gehoorapparaat op' en natuurlijk de beruchte Hortensiarovers, waarover we in december al berichtten, en die de laatste tijd 'steeds brutaler' opereren.

(Rottend Staal Online, 12-1-2005)

terug naar boven


WWW.ANNEVANAMSTEL.NL

Epibreren - De eind vorig jaar gedebuteerde dichter Anne van Amstel beschikt nu al over een prachtige webstek: www.annevanamstel.nl (en zet uw luidsprekers aan!). En dan te bedenken dat er nog steeds dichters zijn die al vijftig jaar geleden debuteerden en nog steeds geen homepage hebben!

(Rottend Staal Online, 11-1-2005)

terug naar boven


MEANDER BRENGT ALFRED SCHAFFER-INTERVIEW

Hoogvliet/Kaapstad - Klarijn, de kantinejuffrouw van Meander interviewt onze medewerker Alfred Schaffer, die binnenkort vanuit Zuid-Afrika terug naar Nederland verhuisd.

(Rottend Staal Online, 11-1-2005)

terug naar boven


TIEN JAAR TAAL AAN TAFEL

Veeningen - Al tien jaar worden in café Poortman bij Veeningen in het Reestdal literaire middagen georganiseerd. Het Dagblad van het Noorden deed gisteren verslag van de jubileumdag van afgelopen zondag, waar ondermeer de Drentse schrijver Martin Koster en de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga optraden.

(Rottend Staal Online, 11-1-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: Een man in de tuin van Rutger Kopland, besproken door onze medewerker Philip Hoorne.
Die betere bundels van Kopland heeft gelezen en daarom hoopt op de spoedige verschijning van meer nieuw werk van de dichter uit Glimmen.

(Rottend Staal Online, 10-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP: CAMPAGNEMAILS GEZOCHT

Epibreren - We zoeken dringend kopieën van campagnemails die dichters de laatste maand verstuurd hebben in hun streven DdV te worden. Heeft u danige mails, stuur ze dan s.v.p. door naar dalsum@epibreren.com

(Rottend Staal Online, 9-1-2005)

terug naar boven


POËZIEWEDSTRIJD VOOR BLAGEN

Hoogvliet - Speciaal voor blaagdichters tussen de 16 en 29 jaar organiseert Meander een dichtwedstrijd. In de periode 8 januari t/m 10 maart 2005 mogen deelnemers één gedicht inleveren op de website van de wedstrijd. Het gedicht moet gaan over het onderwerp 'Afstand'.

Op 20 mei 2005 wordt de uitslag bekend gemaakt. Aan het werk van de winnaar zal een extra aflevering van Meander worden gewijd. Bovendien krijgt hij/zij boekenbonnen ter waarde van 125 euro en een plek voor een eigen website met domeinnaam en nog veel meer. Ook voor de winnaars van de tweede en derde prijs zijn er prijzen beschikbaar.


De redactie van Meander kiest uit de inzenders de tien beste. Die gaan door naar de tweede ronde.
In de tweede ronde wordt de overgebleven deelnemers gevraagd nog twee
gedichten in te leveren. Een jury bestaande onze medewerkers Erik Jan Harmens en Vrouwkje Tuinman en Mirjam Delen (de winnares van vorig jaar) en Ivo van Strijtem zullen daarna bepalen wie wint.

Op http://meanderwedstrijd.info/ staan alle voorwaarden en verdere informatie. Wie wil meedoen kan ook op dit adres terecht.

Bij een eerdere poëziewedstrijd voor blagen, die Meander vorig jaar organiseerde, bleek een behoorlijk aantal bejaarde dichters op een frauduleuze wijze mee te doen. Daarom wordt van de dichters die doorgaan naar de tweede ronde een paspoortkopie verwacht.

(Rottend Staal Online, 9-1-2005)

terug naar boven


CANARD BIJ LITERAIRNEDERLAND.NL

Epibreren - 'Literair Nederland heeft de primeur', schalt het trots op de pagina's van Literair Nederland. 'Na Gerrit Komrij en interim Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog, is het nu de beurt aan Ilja Leonard Pfeijffer.'

Maar dit is geen primeur en geen nieuws. Dit is een typische canard; de zoveelste goedkope publiciteitsstunt van Pfeijffer, weten we sinds vrijdagavond.

Liesbeth van Dalsum: 'Hoe?'
Bart FM Droog: 'Ik werd vrijdagavond geïnterviewd door OOG-Radio over het stadsdichterschap. Voor de uitzending bleef een van de presentatoren me maar vragen wie volgens mij de nieuwe DdV wordt. Vertelde dat ik daar moeilijk uitspraken over kon doen, gezien het algehele blabla. Hij claimde het te weten. Na enig doorgevraag vertelde hij dat Ilja Pfeijffer donderdag door Poetry gebeld zou zijn met de mededeling dat hij de nieuwe DdV wordt.'
Van Dalsum: 'Hè?'
Droog: 'Dat was ook mijn reactie. Zondag 2 januari sloot de stemming - en zover ik weet is eerst daarna de stemcontrole begonnen - een klus die als je dat goed wil doen minimaal twee weken zal kosten.'
Van Dalsum: 'Dat kon toch gelijk met de stemming?'
Droog: 'Nee, want Poetry was op vakantie en door de aanwezigheid van twee stemsites, een op www.dichterdesvaderlands.nl en een op www.tijdvoorlezen.nl heeft de organisatie zich datzelf onmogelijk gemaakt. Bovendien heb ik van die zogenaamde 'onafhankelijke waarnemer' te horen gekregen dat elke stem in aanwezigheid van de notaris geverifieerd gaat worden. En dat kost tijd.'
Van Dalsum: 'Ik snap het. Als het waar is wat die onafhankelijk waarnemer beweerde.'
Droog: 'Hoe dan ook, de presentator bleef heel stellig. Zijn informatie had hij van een vriend die weer bevriend is met Pfeijffer. En Pfeijffer had die vriend donderdag vol trots gebeld, met het verhaal over zijn DdV-schap en daarbij de opmerking: 'niet door vertellen'.
Van Dalsum: 'Dus?'
Droog: 'De presentator was zo trots dat hij dit nieuws kon breken dat ik zwaar geneigd was hem te geloven. Dit al kwam trouwens niet in de uitzending ter sprake; we bespraken het voor het programma. Na de uitzending nam ik contact op met een aantal RS-redacteuren en medewerkers. Een ervan opperde het lumineuze idee dit 'nieuws' via-via bij Pfeijffer te checken, door hem de boodschap 'Gefeliciteerd' te doen toekomen. Aldus geschiedde.'
Van Dalsum: 'En wat was Pfeijffers antwoord?'
Droog: 'Hij antwoordde: "Ik verspreid dat gerucht zelf. Maar weet werkelijk van niets. Maar altijd goed om bij voorbaat vast verwarring te stichten."'
Van Dalsum: 'Leuke vriend, die een beetje zijn eigen vrienden loopt voor te liegen!'

Vrijdag verscheen het stukje op Literair Nederland. Natuurlijk attendeerden we de redactie erop dat ze geen primeur of nieuws brachten. Redacteur Coen Peppelenbos antwoordde ons: 'Hoe meer verwarring, hoe mooier het wordt.'

Waarmee direct duidelijk is dat Literair Nederland als nieuwsbron niet langer serieus genomen hoeft te worden. Helaas.

(Rottend Staal Online, 9-1-2005)

terug naar boven


ED. HOORNIKS 'GESPREK IN DE NACHT' VERFILMD

Nijmegen - De VPRO zendt zondag rond middernacht de verfilming van Ed. Hoorniks gedicht 'Gesprek in de nacht' uit tijdens Nachtpodium, op Nederland 3. De Gelderlander brengt daarom een interview met regisseur Peter Schmitz.

(Rottend Staal Online, 8-1-2005)

terug naar boven


POËZIECENTRUM GEFFEN - WIE HELPT?

Geffen - Het Poëziecentrum Geffen is een studie- en documentatiecentrum voor moderne Nederlandstalige poëzie. De basis wordt gevormd door zo'n 15.000 poëzie-uitgaven (bundels, bibliofiele drukwerken, posters, bloemlezingen e.d.) en een schat aan knipsels, recensies, essays, gebonden secundaire literatuur en (literaire) tijdschriften.

Het centrum is op afspraak geopend voor de poëzieliefhebber die wil rondneuzen, de journalist die een artikel voorbereidt, de student die met een scriptieonderdeel worstelt, de dichter die er andere dichters wil ontmoeten, de bloemlezer die Komrij naar de troon wil steken en de leraar die met leerlingen op zoek is naar het antwoord op de vraag Wat is poëzie?.

Voor de poëziecollectie ben ik altijd op zoek naar nog niet aanwezige bundels van dichters die al wel zijn opgenomen en vanzelfsprekend naar werk van debutanten. Het is natuurlijk de opzet om van elke dichter een compleet oeuvre te kunnen tonen.

Vandaar deze oproep aan de dichters:

Vind je het een sympathieke gedachte dat anderen je gehele oeuvre kunnen bewonderen, vergelijken en gebruiken voor hun goede doel? Neem dan contact op met Poëziecentrum Geffen en verneem wat er van jouw werk aanwezig is en hoe je vervolgens kunt helpen om het overzicht compleet te maken.

Dat laatste kan bijvoorbeeld door de niet aanwezige uitgaven te schenken, tegen een vriendenvergoeding te verkopen of door een lijst met alle poëzie-uitgaven ter beschikking te stellen.

De oproep geldt vanzelfsprekend ook voor mensen die hun poëzie van de hand willen doen.

Een afspraak is gauw gemaakt!

Wim van Til (tel. 06-53856040)
Poëziecentrum Geffen, Postbus 54, 5386 ZH Geffen.
e-mail: poeziecentrum@planet.nl

(Rottend Staal Online, 8-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP

Epibreren - In het NRC Handelsblad van vandaag vier ingezonden brieven over het slecht geïnformeerde stuk dat Joost Zwagerman medio december eerst op weblogs en daarna in het NRC publiceerde tegen Driek van Wissen.

Paul Gellings, waarschijnlijk de enige serieuze Stadsdichterkanddidaat voor Zwolle, onderschrijft in zijn ingezonden brief Zwagermans 'schotschrift' en vergelijkt Van Wissen met een cliniclown; Rob van der Heijden uit Amsterdam wil Ingmar Heytze als DdV, zonder verdere verkiezingsonzin, Peter Verstegen van de Driek van Wissenfanclub neemt het voor Van Wissen en light verse op en onze medewerker Max Niematz prijst Van Wissen het graf in:

'Het is goed in Joost Zwagermans artikel nog eens bevestigd te zien wat iedereen al wist: dat de Groninger, zichzelf 'een genie' noemende poëet Driek van Wissen een rijmelende lolbroek is. Minder goed en onbegrijpelijk is het dat Zwagerman in deze lolligerd geen geschikt kandidaat voor het dichterdesvaderlandsschap ziet. Me dunkt dat Van Wissen om genoemde kwaliteiten juist volop in aanmerking komt voor een ambt dat zelf het exclusieve product is van inbeelding, lolbroekerij en sensatielust.'

'Het instituut Dichter des vaderlands gaat terug op dat van de poet laureate, een titel die dichters werd verleend, als ze bereid waren hun vorst te bewieroken. De instelling van het laureaat was kortom een produkt van het absolutisme, al dan niet verlicht. Ook nu leven we weer in absolutistische tijden, onder het juk namelijk van management en zaligmakend gewin. Ik denk dat het maar het beste is een flinke nul te kiezen, minimaal Van Wissen, en welgemeend diens ijdelheid te kietelen, de zoom van zijn jas te kussen en hem op de hersenpan te pissen, om hem vervolgens onder verdiende belangstelling te onthoofden, aan de voet van de Martinitoren, wil het Ambt nog cachet, charme en inhoud hebben.'

De Stadsdichter van Groningen, die al drie jaar geleden verkondigde op het eind van zijn termijn op de Grote Markt gevierendeeld te willen worden, betreurt het dat hij die toekomstige onthoofding niet meer mag meemaken. En snapt nu ook de opmerking van Maria van Daalen, die Gerrit Komrij een laffe houding verwijt - al lang geleden kondigden we de feestelijke onthoofding van Komrij op de komende Gedichtendag aan. Daar zal hij geen zin in gehad hebben en dáárom trad hij vorig jaar af. Inderdaad, bijzonder laf. Voor een beetje onthoofding kruipt het volk wel uit zijn krochten en dat is weer goed voor de poëzie.

(Rottend Staal Online, 7-1-2005)

terug naar boven


POËZIEVEILINGBIJDRAGEN GEZOCHT

Grembergen - KoKoBoZo organiseert een poëzieveiling in het kader van de 'Tsunami 12-12'-actie. Hiermee wil KoKoBoZo een kleine tournee maken langs verschillende steden. De bedoeling is dat een aantal dichters een gedicht te schrijven over de situatie in Zuid-Oost-Azië. Die gedichten worden dan vormgegeven door enkele kunstenaars en grafische vormgevers, waarna er poëzieavonden georganiseerd worden n in o.a. Brussel, Gent, Dendermonde en Sint-Niklaas. De vormgegeven gedichten zullen worden geveild per opbod aan het einde van de avond. De opbrengst is bestemd voor 'Tsunami 12-12'.

Heeft u interesse, of kent u andere mogelijk geïnteresseerden om hieraan mee te werken in de vorm van het organiseren van zo'n avond, of wilt u een gedicht voor dit project schrijven en dit dan ook voordragen, of grafici te contacteren die gedichten willen bewerken? Neem dan contact op met Philip of Maarten via info@kokobozo.org. of bel tijdens kantooruren naar (+32) (0)478-20.20.87

(Rottend Staal Online, 7-1-2005)

terug naar boven


STRUCTURELE VERKRACHTINGEN VAN DICHTERESSEN BIJ NEDERLANDSE POËZIEFESTIVALS?

Epibreren - Op 18 december 2004 verscheen in dagblad Trouw een curieuze brief van een van de kandidaten voor het Groninger Stadsdichterschap, Maria van Daalen. Met daarin deze passages:

'Geachte mevrouw Hirsi Ali, U bent opgesloten in een onzichtbare cel - niet die van uw beveiliging, maar die daaraan vooraf gaat: de bedreiging met geweld - omdat u de verdrukking van de vrouw bestrijdt met woorden, feiten, argumenten. Laat mij u in die eenzame opsluiting een geschiedenis vertellen. (...)

'Ik ben ooit verkracht op een Nederlands poëziefestival door een blanke Nederlander.' (...) 'Ik ben recentelijk door de man die mijn grote liefde was, in elkaar geslagen, eenmaal met een hersenschudding als gevolg.' (...)

'En dit is nog alleen het geweld in daden. Ik heb het nu niet over een man die urenlang tegen je schreeuwt, of die elke maand opnieuw zegt: 'Vrouwen die ongesteld zijn stinken en moeten uit mijn buurt blijven. Oh pardon, dit is een grapje, en kun je daar niet tegen.'

Dit soort zaken moet je als vrouw liever niet onthouden. En zo'n opsomming, dat zal wel alleen voor mij gelden. Ik wou dat het waar was. Helaas. Ik kan het onderdeel bedreigingen, aanrandingen en pogingen tot verkrachting moeiteloos aanvullen met eenzelfde reeks geschiedenissen, van, jawel, dichteressen, die half zo oud zijn als ik. Op festivals. Het gebeurt. Wat zou de oorzaak zijn? De kunst? De angst voor vrouwen?' (...)

'Elders in de wereld worden dichters om hun mening gevraagd bij dringende politieke problemen, bijvoorbeeld in Italië, dat ons altijd zo corrupt voorkomt. Het woord van een dichter geeft leiding, en het verschijnt op de voorpagina. Heeft de politiek in Nederland Gerrit Kouwenaar weleens om zijn mening gevraagd? Oh nee, we hebben hier een Dichter des Vaderlands, daarmee is de kritische positie van de dichters gelijk onschadelijk gemaakt. Komrij heeft daar met zijn laffe houding nooit iets aan verbeterd. Elders in de wereld heet de positie Poet Laureate. Die titel laat de eer aan de dichter. Hier hoort de dichter bij Het Vaderland. Mijn vaderland is de poëzie, welke dan ook, waar ook ter wereld, in welke taal dan ook.'


Wel, hierdoor ga je je natuurlijk afvragen wat de verhalen zijn van al die op festivals verkrachte dichteressen. Onze redacteuren lopen al meer dan een decennium op poëziefestivals rond en nog nooit maakten we zulke verkrachtingen mee, of hoorden erover. Door wie worden de dichteressen massaal verkracht? Door het publiek? Door dichters? Door organisatoren? Door journalisten? Door elkaar? En is onze medewerker Gerrit Komrij laf omdat hij zich nooit uitgesproken heeft tegen de vermeende groepsverkrachtingen op poëziefestivals? Antwoorden op deze vragen kunnen gemaild worden naar onze sterverslaggeefster en gevierd dichteres Liesbeth van Dalsum (nog niet verkracht): dalsum@epibreren.com.

(Rottend Staal Online, 7-1-2005)

terug naar boven


ANTHOLOGIE 'JONGE' VLAAMSE DICHTERS

Epibreren/Utrecht - Het Windrooslog bericht over de bloemlezing Op het oog. 21 dichters voor de 21ste eeuw met werk van 'jonge' Vlaamse dichters, die binnenkort bij Uitgeverij P te Leuven verschijnt.

De samenstellers zijn Maarten De Pourcq en Xavier Roelens. Over de opnamecriteria schrijven ze: 'De dichters zijn niet ouder dan 35 en hebben minstens één tijdschriftpublicatie en/of maximaal één bundel uitgegeven.'

Tot die 21 behoren onze medewerkers Eva Cox, albrecht b doemlicht en Ruth Lasters, alsmede Koen Bauwens, Geert Buelens, Sven Cooremans, Yves Coussement, Maarten Crappé, Serge Delbruyère, Jan Geerts, Fransiska Louwagie, Sis Matthé, Erik Metsue, Kris Pint, Maarten de Pourcq, X Roelens, Jeroen Theunissen, Nargilah V. H., David Van Reybrouck, Reinout Verbeke en Peter Vermeersch.

(Rottend Staal Online, 7-1-2005)

terug naar boven


RESPONS VAN MINISTERIE VAN OC&W OP OPEN BRIEF AAN KABINET

Epibreren - Ter redactie is het respons van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gearriveerd op de Open Brief aan Balkenende en staatssecretaris van cultuur Medy van der Laan. Een hoogst onbevredigend respons.

Het Ministerie: 'Navraag bij Stichting Poetry International leerde mij dat uw klacht daar
bekend is en dat men zich, na overleg met u, bereid heeft verklaard te streven naar meer openheid ten aanzien van de uitslag.'

Dat overleg vond telefonisch op 15-12-2004 plaats. En het is bij een loze belofte gebleven. Sedertdien heeft poetry categorisch geweigerd om onze vragen m.b.t. de verkiezing te beantwoorden noch enig signaal afgegeven dat er daadwerkelijk meer openheid komt.

Het Ministerie: 'Ik vind het begrijpelijk dat de organiserende instellingen een zekere discretie wensen te betrachten bij het bekendmaken ervan. Het gaat tenslotte om nog werkzame dichters.'

Complete kul: wie meedoet aan een verkiezing wil weten hoeveel stemmen op hem of haar zijn uitgebracht. Wie een stem uitbrengt bij een verkiezing wil weten hoeveel stemmen zijn of haar favoriet heeft gekregen. In het NRC Handelsblad staan regelmatig lasterstukken gericht tegen bepaalde 'werkzame dichters'. Dus hoezo: discretie met betrekking tot dichters?

Het Ministerie: 'Op grond van de door Poetry International verstrekte toelichting heb ik de indruk dat men bij de verkiezing zorgvuldig en gewetensvol te werk gaat.'

Dan heeft Poetry verzwegen hoe onzorgvuldig ze te werk is gegaan bij het samenstellen van de kandidatenlijst op het stemformulier: het merendeel van de landelijk actieve dichters in het land is niet gevraagd of ze zich al dan niet kandidaat wilden stellen. En naar het respons van het handjevol dichters dat ze wel gevraagd hebben is in veel gevallen niet geluisterd. Van die zorgvuldigheid is ook niets gebleken bij de oorspronkelijkle beveiliging van de stemsite. En is het 'gewetensvol' om onschuldige internetsurfers als 'hackers', oftewel digitale inbrekers, te bestempelen om het eigen falen te maskeren? Is het 'zorgvuldig en gewetensvol' journalisten, stemmers, dichters en nu ook ambtenaren voor te liegen, zoals Poetry en het NRC in deze al vanaf februari 2004 doen?

Het Ministerie: '...wat onder meer tot uiting komt in het notariële toezicht.'

Dat toezicht is een wassen neus gebleken (zie Rottend Staal, 9 december 2004). Kortom: we laten het hier niet bij zitten.

(Rottend Staal Online, 6-1-2005)

terug naar boven


31 KANDIDATEN VOOR GRONINGER STADSDICHTERSCHAP

Groningen - Vanmiddag vergadert de onafhankelijke Stadsdichterbenoemingscommissie over de vraag wie van de 31 kandidaten de nieuwe Stadsdichter van Groningen moet worden. In 2002 hadden zich 30 kandidaten aangemeld. Wat na enig diepgaand rekenwerk een stijging van 1 betekent.

Vergeleken met andere steden waar binnenkort een Stadsdichter benoemd wordt is het kandidatenaantal bijzonder groot te noemen.

(Rottend Staal Online, 6-1-2005)

terug naar boven


DICHTERS IN ACTIE VOOR AZIË
Update: ook actie in Den Haag, Roggel, Leidschendam en Roermond

Utrecht/Reuver - De Vrije School Utrecht en Solid House Foundation presenteren op zaterdag 15 januari (inderdaad, niet op 8-1, zoals het Utrechts Nieuwsblad meldt) een benefietfestival voor de slachtoffers van de zeebeving te Azië. Van 10.00 tot 17.00 uur vinden in de Vrije School Utrecht, Hieronymusplantsoen 3, optredens van o.a. onze medewerker Ingmar Heytze en Spinvis plaats. Ook wordt er gemasseerd, gebazaard, geworkshopt, gepetit cafeed, gekindertheaterd en is er een kunstveiling.

's Avonds, van 20.00 tot 24.00 uur is er een afsluitend feest met swing-bands, de bekende Utrechtse dj's de 'Easy Aloha's' en de Literaire Afwerkplaats met o.a. David Mulder en onze medewerkers Ruben van Gogh, F. Starik en Vrouwkje Tuinman. Er kan voor het goede doel geboden worden op boeken, handtekeningen en persoonlijke opdrachten.
Nadere informatie: Nadja Kloos Elzas: 030-231.92.09.

Ook in Limburg is een dichter doende voor Azië. Onze medewerker Quirien van Haelen organiseert daar een benefiet, waar we later meer over hopen te berichten. Op de 9de treedt hij al met 9 bands voor Azie op in het Sjor (Kerkstraat 18) in het Limburgse Roggel (dat we even verwarden met het Brabantse Reuzel - waarvoor onze excuses).

In Café de Bordelaise,Huygenspark 20a, te Den Haag treden vanavond, 6 januari 2005, de dichters Adriaan Bontebal, Frans Terken, Pom en Pandora, Harry Zevenbergen, Gerard Beentjes, Maaike Muis en Jan Bervoets (met ook een interview), de singersongwriter Jascha van Roij en Roy S, en taal- en klankwonder Joris Schiks voor Azië op.

Bontebal zal ook een gedichtenveiling leiden. Waarbij ook online geboden kan worden via www.bordelaise.nl, waar het gebeuren vanavond online en live te volgen is.

Op 23 januari staat benefietfestival gepland in Den Haag. Waar de podia Paardcafé (Prinsegracht 10 ), 't Paard (Prinsegracht 12) en One Four (Prinsegracht 14) veel Haagse popmuzikanten (Barry Hay, Robert Jan Stips, de oude Living Blues, Smutfish) en ook onze medewerkers Diann van Faassen en Fred Papenhove voor Azië laten optreden.

En op de 30 ste organiseert te Leidschendam Theo van Rijn samen met Adriaan Bontebal en met steun van de organisatie van Vlietpop een groot festival met dichters, cabaret, stand-up comedy, dj´s en muziek. Op de twee podia voor gesproken woord in ieder geval: Jet Crielaard, Adriaan Bontebal, Sjaak Bral, Diann van Faassen, Fred Papenhove en Harry Zevenbergen. Het festival wordt gehouden in Theater Camuz, sporthal de Fluit en het Veurscollege.

Onze medewerker Adriaan Jaeggi vindt dat er intussen al te veel geld voor Azië is ingezameld en bericht daarover op zijn weblog.

Onze medewerker Olaf Risee denkt daar weer heel anders over en heeft zijn weblog zelfs helemaal in het teken van de Aziëhulp gesteld. Dat lijkt ons toch wel een beetje overtrokken, gezien het bestaan van www.giro555.nl en www.1212.be.

Wie desalniettemin niet naar de benefiets gaat noch naar Jaeggi wil luisteren kan geld storten op giro 555 (NL) of eenheidsnummer 000-0000012-12 (B) of geld naar het beeldscherm gooien. Vooral dat laatste is een erg bevredigend gebaar.

(Rottend Staal Online, 6-1-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: De Toorn van Johan van Tilburg, besproken door onze redacteur Chrétien Breukers. Die zich in de bespreking vertwijfeld afvraagt hoe het in vredesnaam mogelijk is dat een serieuze uitgeverij zo'n bundel heeft kunnen uitbrengen.


Na lezing van enkele gedichten die links en rechts op het internet zwerven delen we Breukers vertwijfeling en menen we dat hij met het geven van het cijfer 1 zich nog zeer positief heeft geuit.

(Rottend Staal Online, 6-1-2005)

terug naar boven


GRONINGER GEVIT

Epibreren/Groningen - Op 27 januari, tijdens de slotmanifestatie van de Poëziemarathon, maakt het College van B&W van Groningen bekend wie de nieuwe Groninger Stadsdichter wordt. De kandidaten zijn - zover we weten - in alfabetische volgorde: Anneke Claus, Maria van Daalen, Daniël Dee, Bart FM Droog, Sieger M. Geertsma, Kees van der Hoef, Petra Else Jekel, Titia Lodewegen, Coen Peppelenbos, Ronald Ohlsen, Kasper Peters en Rense Sinkgraven. In het Dagblad van het Noorden worden in de aanloop naar de benoeming portretten van dichters die zich bij de benoemingscommissie kandidaat gesteld hebben, gepubliceerd.

Jean Pierre Rawie, met stip de bekendste dichter uit Groningen-stad is niet beschikbaar. Net als Driek van Wissen, die de functie liever aan de jeugd of Kees van der Hoef overlaat.

Gelukkig gaat deze benoemingsprocedure nu óók gepaard met het nodige onderlinge gevit. Zo heeft onze medewerker Guido van der Wolk (geen kandidaat) op zijn weblog de aanval ingezet op onze medewerker Petra Else Jekel. Om niet bij Van der Wolk achter te blijven doet nu ook de zittende Stadsdichter een duit in het zakje. Volgens welingelichte bronnen beweert deze dat alle andere kandidaten niet kunnen bogen op enige ervaring op Stadsdichtersgebied en dat het een gotspe is dat deze tante, die in de vorige eeuw het legendarische Winterschrift (eerst Herfstschrift) willens en wetens om zeep geholpen heeft, nu Stadsdichter wil worden en nog meer kapot wil maken. Zelfs zaken die er niet meer zijn.

Onze medewerker Sieger M. Geertsma vit daarentegen op de zittende Stadsdichter, waarover hij opmerkt: 'Heb jij iets vernomen van Bart FM Droog? Die was toch helemaal niet aanwezig? De nieuwe stadsdichter moet veel zichtbaarder opereren.' Droogs reactie liet zich raden: 'Gekkie Geertsma leest blijkbaar de lokale, nationale en internationale kranten en tijdschriften niet, noch heeft hij de lokale tv-programma's van Agter en Droog bekeken. Laat hem puisten knijpen, de knul!'

Het wachten is nu op nog meer onderling gevit en gekift, waarmee de Groninger dichters aangeven lak te hebben aan het vredesgemurmel dat de paus van Vaticaanstad en de prelaat van Epibreren op nieuwjaarsdag uitbrabbelden.

(Rottend Staal Online, 5-1-2005)

terug naar boven


VIAGRA-POËZIE

Epibreren - Het blijft maar binnenkomen; spam waarin Viagrapillen wordt aangeprezen. Nu wordt die spam doorgaans direct weggeklikt, maar vandaag zat er een aparte tussen, die een ready made bevatte:

Hard & stable erections
Long-lasting effects
Discreet delivery
No prescription required


Een uit diverse spamzinnen vertaald fraai Nederlandstalig vers over te vergroten of verkleinen lichaamsdelen, bankgerelateerde, sexindustrieele en apothekerszaken is te lezen in Anna van Amstels debuutbundel Het oog van de storm (Voetnoot, 2004). Exclusief voor Orkut-leden verzorgt onze medewerker Diana Ozon al vanaf afgelopen voorjaar een 'spampoetry-bloemlezing.' Exclusief voor alle andere mensen heeft ze die anthologie nu ook op haar eigen site tentoongesteld.

(Rottend Staal Online, 5-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP

Epibreren - Ter verhoging van het leesplezier zijn Liesbeth van Dalsum en Jacob Griephonger de archieven ingedoken om een 'Dossier Dichter des Vaderlands' samen te stellen, met daarin een selectie uit het nieuws over de DdV-verkiezingen van 1999/2000, februari 2004 en 2004/2005. Het materiaal op deze pagina's zal in de komende dagen worden aangevuld met meer uit de archieven.

(Rottend Staal Online, 5-1-2005)

terug naar boven


'LITERATUUR' VERDWIJNT

Amsterdam - Het publiekstijdschrift over Nederlandse letterkunde 'Literatuur' verdwijnt, berichtte NRC Handelsblad gisteren. De uitgever, Amsterdam University Press, ziet er geen been in nog langer dit maandblad met 1300 abonnees en een losse verkoop van 600 exemplaren uit te brengen. 'Het is jammer dat er niet genoeg markt is voor zo'n tijdschrift', volgens Anniek Meinders van de uitgeverij.

Het 21-jarige tijdschrift kende in zijn hoogtijdagen 10.000 abonnees. De laatste aflevering, #8, jaargang 21 is nog tot eind januari te koop. De bijbehorende website www.literatuuronline.nl blijft vooralsnog online.

(Rottend Staal Online, 5-1-2005)

terug naar boven


NIALL SPOONER-HARVEY EERSTE BRITSE POETRY SLAMKAMPIOEN

Londen/Assen - Niall Spooner-Harvey mag zich sinds 16 december de Farrago UK Slam! Poetry Champion noemen. Hij was al London Slam! Champion. Deze kampioenschappen worden georganiseerd door John Paul O'Neill, die in 2004 te Rotterdam bij het Poetry International World Poetry Slam-kampioenschap optrad. In het persbericht staat dat de finale vijfentachtig tot negentig man publiek trok, en daarmee het bestbezochte evenement georganiseerd door de Londense slamscene in 2004 was. Tegenvallend, als je het met Nederlandse cijfers vergelijkt.

De 'Farrago UK Slam! Poetry Champion'-titel is vergelijkbaar met de Nederlandse Landelijke Poetry Slamkampioentitel, maar dan voor het Verenigd Koninkrijk. Aan de Britse finale deden 24 deelnemers mee.

Veel beter bezocht aan gene zijde van de Noordzee zijn de teamslams tussen steden. Onze redacteur Groenewegen woonde een aantal jaren geleden daar de landelijke finale van bij en telde een vier- tot vijfhonderdkoppig publiek.

(Rottend Staal Online, 4-1-2005)

terug naar boven


NIEUWE POËZIEREEKS

Waregem - Na de Sandwich-reeks en de Windroos Poëziereeks is er nu een derde poëziereeks voor het poëziepubliek in de lage landen: De Oostakkerse Cahiers. Uitgegeven door uitgeverij bf Ampersand & Tilde uit Antwerpen, die jaarlijks twee bundels in de reeks wil uitbrengen. De eerste bundel verschijnt in april 2005: De schuldloze man van Aleidis Dierick. In oktober 2005 volgt een bundel van onze medewerker Roger Nupie. Voor 2006 staat een uitgave van Rose Vandewalle reeds vast.

Losse bundels kosten € 8, maar er kan ook een jaarabonnement worden genomen. Dat kost € 15. Nadere informatie: Bert Bevers, e-mail: info@bertbevers.com. Bestellen kan bij François Vermeulen.

(Rottend Staal Online, 4-1-2005, met dank aan Parlando)

terug naar boven


MYSTERIEUZE NIEUWE WEBLOG VOOR POËZIEDEADLINES

Epibreren - 'Witlof & Ereprijs' is het eerste nieuwe poëzieweblog van 2005, met poëzienieuws dat de lezers aan deadlines herinnert. Als de raadselachtige maker daarmee consequent doorgaat zal die weblog wel eens kunnen uitgroeien tot een veelbezochte site.
(Rottend Staal Online, 4-1-2005)

terug naar boven


KLOTENGEDICHTEN

Amsterdam/Epibreren - Naar goede gewoonte heeft onze medewerker Tsead Bruinja een pagina over zijn nieuwste bloemlezingproject online gegooid: Klotengedichten. Deze anthologie, die hij samen met onze medewerker Daniël Dee samenstelt, verschijnt tijdens de Poëziemarathon op Gedichtendag, 27 januari, bij Uitgeverij Passage en vormt met de vorig jaar verschenen Kutgedichten een curieus tweeluik.

(Rottend Staal Online, 4-1-2005)

terug naar boven


BEMMELS RAADSLID WIL RAADSVERGADERINGEN MET POËZIE BEGINNEN

Bemmel - Het Bemmelse raadslid Anke Leenders (Fractie Leenders - Gerritsen) vindt dat Lingewaardse raadsvergaderingen niet moeten beginnen en eindigen met de vaste overdenking van burgemeester Rob Persoon, maar met poëzie.
De Gelderlander bericht over het waarom.

(Rottend Staal Online, 4-1-2005)

terug naar boven


IDA GERHARDT IN DE STENTOR

Kampen - In de schitterende Stentorserie 'Sporen' komt ditmaal de onlangs overleden Ida Gerhardt aan bod, liefdevol beschreven door Mieke Koenen. Koenen bezorgt later dit jaar met Ben Hosman een bloemlezing uit de brieven van Gerhardt. Dat boek verschijnt in september bij Querido.

(Rottend Staal Online, 3-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP

Epibreren - Er is gelukkig ook nog goed nieuws over de onzalige DdV-verkiezingen: de stemformulieren zijn offline gehaald en er kan nu dus inderdaad niet meer gestemd worden. Behalve dan bij Opzij, waar nog steeds krachtig campagne wordt gevoerd om o.a. Nel Benschop te nomineren als 'Dichteres des Vaderlands'. Dat die nominaties overigens zinloos zijn, nu er niet meer gestemd kan worden, behoeft geen nadere uitleg.

Helemaal lachen is het bijzonder slecht geïnformeerde stuk van Nico de Boer, dat vrijdag in De Gelderlander verscheen, nadat het al eerder in het Rotterdams Dagblad werd afgedrukt. Vooral de verkapte oproep om op niet-beschikbaren als Bernlef, Remco Campert of Gerrit Kouwenaar te stemmen is hoogst hilarisch. Maar dat zelfs deze Nico de Boer deze namaakverkiezingen toch ook als wedstrijd ziet - iets wat we volgens Poetry niet mogen - is een teken aan de wand, zo blijkt uit zijn slotopmerking: 'De winnaar van de verkiezing wordt bekendgemaakt op woensdag 26 januari.'

(Rottend Staal Online, 3-1-2005)

terug naar boven


EILANDTOERISME 2004

Epibreren -
Vandaag kregen we de de toeristische bezoekersaantallen over 2004 binnen.

De Rottend Staal-nieuwspagina trok in 2004 78.193 bezoekers. In 2002 waren dat er 17.333 bezoekers; in 2003 26.612.

De VVV van Epibreren maakte vanochtend bekend dat in 2004 in totaal 245.528 toeristen het eiland aandeden, waarmee het totaal aantal bezoekers op 329.749 kwam.

(Rottend Staal Online, 2-1-2005)

terug naar boven


DE DDV-SOAP

Epibreren - Wie gedacht had dat de hele Dichter des Vaderlandsverkiezingen-soap geen nieuwe verrassende ontwikkelingen kende kwam de afgelopen week bedrogen uit: want naar het zich laat aanzien zijn de verkiezingsorganisatoren de vorige week met vakantie vertrokken - wel het domste om te doen als verkiezingen nog gaande zijn.

Waardoor grapjassen zo vaak ze wilden konden stemmen via het NS-onlinestemformulier - waarvan de status tot op de dag van vandaag onduidelijk is.

Nadat we al eerder zagen dat het oorspronkelijke stemformulier van alle kanten rammelde, de persoonlijke gegevens van de eerste 734 stemmers voor iedereen vrij toegankelijk waren en er maar een zeer klein gedeelte van de Nederlandse landelijk publicerende dichters ooit gevraagd is of ze al dan niet Dichter des Vaderlands wilde worden kunnen we nu al concluderen dat deze verkiezingen, waarvoor in principe vijf jaar voorbereidingstijd was, tot de klunzigst georganiseerde ooit behoren.

Onderwijl zijn in een krant en in een weekblad twee artikelen over de verkiezingen verschenen, waarin het Spuit Elf gehalte wel heel erg hoog lag: het Rotterdams Dagblad suggereerde dat Simon Vinkenoog zich zelf had uitgeroepen tot Dichters des Vaderlands (niet waar) en in Vrij Nederland van vorige week deed Lisa Kuitert deze idiote uitspraken:

'... een volgende harde actie: De Dichter des Vaderlands-gate. Onlangs stuurden negenveertig dichters en poëzieliefhebbers een brief naar de staatssecretaris toen bekend werd dat onder anderen Ilja Leonard Pfeijffer, Driek van Wissen en Elly de Waard bij de verkiezing van de Dichter des Vaderlands op zichzelf hadden gestemd. De ondertekeneaars
vinden dat er een 'rijkscommissie' moet worden ingesteld om dergelijk gerotzooi te voorkomen. een dichterlijke staking lijkt me wel wat. En als we Pfeijffer, Van Wissen en De Waard in de rijkscommissie zetten, heeft de literaire wereld eindelijk weer een beetje rust.'

Overduidelijk een geval van iemand die niet weet waar ze het over heeft.

(Rottend Staal Online, 2-1-2005)

terug naar boven


VOGGEWRIKKEN

Epibreren - Gisterenmiddag hebben de oudste, gedichten publicerende zonen uit alle Epibreerder families zich bezig gehouden met het traditionele voggewrikken. De vogels die men hiervoor gebruikt zijn gevangen op oudjaarsavond, door lijm op de dorpseik te smeren. De zoon die die de vogel die hij moet voggen het eerst buiten de lijn weet te slaan, heeft gewonnen. Dit jaar was dat Geurt UHF Droog - de neef van Garmt FM. Bij het voggewrikken blies de Epibreerder kapel het Epibreerder Voggewrikkenlied, met de steeds terugkerende refreinregel: 'Voggewrikken, meisjes pikken!'

Bekijk hier een filmje van het voggewrikken (als uw browser tenminste over een quicktime plug-in beschikt)

(Geurt Breukers, Rottend Staal Online, 2-1-2005)

terug naar boven


VREDE!

Epibreren - Prelaat Garm-Jan IX heeft op nieuwjaarsdag opgeroepen tot vrede en vergiffenis in de hele poëziewereld. Tijdens de nieuwjaarsmis in de Sint Simon-in-de-verte-kerk in Epibreren-dorp benadrukte de kerkvorst dat 'het kwade - alle officiële, gesubsidieerde instanties, met het wapen van de liefde - alle niet-officiële, niet-gesubsidieerde instanties – moet worden bestreden'.

(Rottend Staal Online, 1 januari 2005)

terug naar boven


DIEPTE-INTERVIEWS IN DE BLVD

Epibreren - Het glossy maandmagazine Blvd, het 'Lifestyle-magazine voor jonge vrouwelijke trendsetters vol mode, beauty, fotografie, scherpe interviews en meer...', presenteert deze maand 'de honderd veelbelovende vrouwen' van 2005, middels diepte-interviews waar elk reporter jaloers van wordt. Onder deze veelbelovende vrouwen onze medewerkers Maria Barnas en Vrouwkje Tuinman. Omdat de harde interviewtechnieken van Blvd onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum shockeerden, besloot ze in te breken in de gesprekken.

Blvd: 'En?'
Maria Barnas: 'Poëzie is de basis van alles wat ik maak, of het nu vertaald wordt in tekst of beeldende kunst. Zolang ik zowel in beeld als in tekst denk, werkt het voor mij.
Liesbeth van Dalsum: 'Juist ja. Maar wat beloof je eigenlijk?'
Barnas: 'Het loopt allemaal goed, maar ik heb mijn echte platform nog niet
gevonden. Ik heb grote plannen.'
Liesbeth van Dalsum: 'Zo! Toe maar weer!'
Blvd: 'En, Tuinvrouw, wat zijn dat voor een kledingstukken die je op je hoofd draagt?
Vrouwkje Tuinman: 'Dat zijn zwarte wollen truitjes van Bennetton.'
Liesbeth van Dalsum: 'Dat mobieltje dat je uit woede over de voorgaande genante vraag tegen de muur te pletter hebt gegooid, wat was dat voor eentje?'
Tuinman: 'Een Nokia 6100.'
Blvd: 'Dus? En à propos, ik heet geen Blvd, maar Alexandra Onderwater!'
Van Dalsum: 'Maak dat de kat wijs, mallerd. Lieve Vrouwkje, wat heb je nou nooit gedacht en wat is daarom de rode draad in je leven?'
Tuinman: 'Ik heb nooit gedacht: ik wil een roman uitbrengen. De rode draad in mijn leven is dat ik dingen wil leren.'
Alexandra Onderwater: 'Met dat leren zit het wel goed. Je debuteerde afgelopen jaar met de dichtbundel Vitrine en binnenkort verschijnt je eerste romannetje Twaalf. Niet gek voor een afgestudeerd muziekwetenschappertje dat er een bijbaantje in de journalistiek op nahield.
Van Dalsum: 'Dan weet je meer dan ik, Alexandra. Maar wat beloof jij nou echt, Vrouwkje?'
Tuinman: 'Ik leef per ding. Ik bereid me samen met mijn vriend, dichter F. Starik bezig voor op het poëziefestival Duizenddichters in 2006.'
Van Dalsum: 'Het poëziefestival Duizenddichters in 2006?'
Tuinman: 'De titel mag je letterlijk nemen. Duizend dichters treden aan op 30 juni en 1 juli 2006 in de Stadsschouwburg te Utrecht. Over een week of twee verschijnt het eerste persbericht op de site www.duizenddichters.nl.'
Onderwater: 'Dus was je laatste aanschaf?'
Tuinman: 'Een koffer op wieltjes.'

(Rottend Staal Online, 1 januari 2005)

terug naar boven


NIEUWJAARSCONCERT 2005

Epibreren – Dirigent Geurt Geluk dirigeert op nieuwjaarsdag 2005 het Nieuwjaarsconcert vanuit het dorpshuis in Epibreren-dorp. Samen met ‘De Epibreerder Kapel’ opent de bekende dirigent het nieuwe jaar, zoals hij dit de afgelopen 25 jaar al tien maal eerder deed. Epibreren TV zendt het concert rechtstreeks uit op Epibreren 2, van 20.15 -21.35 uur. Willem Groenewegen verzorgt het - zuinige - commentaar.

Elk jaar kijken en luisteren gemiddeld 1.000 dorpsbewoners naar het concert. Geurt Geluk was aan het begin van de jaren tachtig muzikaal leider van Het Gronings Operettekoor. Hiernaast eisten ook zijn werkzaamheden in alle vermaarde muzieksteden ter wereld als gastdirigent zijn aandacht op. Vorig jaar stond hij bijvoorbeeld in Assen voor de plaatselijke harmonie, om die te dirigeren. Ongetwijfeld komt het waldhoornspel van Geluk tijdens het Nieuwjaarsconcert aan bod. Geluk is zeer bekwaam op de waldhoorn, die hij tijdens vele concerten – gevraagd en ongevraagd – aan de mond zet.

De vertrouwde muziek van de gebroeders Gerben en Garmt Struik staat ook in 2005 weer centraal op het programma, door maestro Geluk hoogstpersoonlijk uitgekozen. Behalve deze muziek wordt er onbekender werk ten gehore gebracht, van Geurt Droog, een oom van Bart FM, en Geurt Hofman, een oom , inderdaad, van Tjitse. Met de gebruikelijke Epibreerdermars van Geurt van Dalsum, de vader van Liesbeth van, wordt het concert afgesloten.

(Geurt Breukers, Rottend Staal Online, 1 januari 2005)

  


terug naar bovenhet nieuws van nu
zie verder het Rottend Staal-nieuwsarchief.


terug naar boven

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.