Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief

JOHN O'MILL

Epibreren - Gisteren berichtten we dat plezierdichter John O'Mill (Jan van der Meulen, 1915) nog in leven is en vandaag vonden we op een fanpagina een oproep tot het uitgeven van John O'Mills verzamelde in hilarisch krom-Engels geschreven verzen. Een oproep waar we ons gaarne bij aansluiten. Daar onder onze medewerkers zich minimaal drie redacteuren van poëziereeksen bevinden hierbij de vraag: wie van jullie neemt John O'Mill - of middels zijn verzameld werk of middels een keuze uit - in de reeks op?

Want het is frappant te noemen dat in vrijwel alle overzichtsbloemlezingen sedert 1960 werk van O'Mill te lezen is, maar dat sedert begin jaren tachtig geen boeken van hem in de reguliere boekhandel verkrijgbaar zijn.

Of ligt hier meer een taak voor Uitgeverij Liverse, die zich specialiseert in het uitgeven van light verse?

(Rottend Staal, 28-10-2005)


terug naar boven

RONDJE REGIONALE DAGBLADEN

Epibreren - Deze week in het Eindhovens Dagblad een recensie van de door onze medewerker Menno Wigman samengestelde Dagkalender van de poëzie 2006, met daarbij twee gedichten, van Antjie Krog en Judith Herzberg.

BN/De Stem brengt een interview met de Bredase Mayke Breukers, die komende zondag een dichtcafé in de turfschipstad organiseert, waar o.a. onze medewerkers Adriaan Jaeggi en Victor Vroomkoning optreden. En Olaf Douwes Dekker, de stadsdichter van Breda die geen officiële Stadsdichter is omdat het college van B & W geen Stadsdichter wil die ook gemeenteraadslid is - dat hele verhaal komt in het interview ook aan de orde.

Ook in BN/De Stem een artikel over in rouwadvertenties gebruikte gedichten en rijmsels, door Frank Lambregts. Hij schrijft darin ondermeer: 'Een speurtocht door drie maanden overlijdenspagina's van de krant stemt op dit punt niet vrolijk. Niet alleen omdat het onderwerp zo somber is, maar ook omdat dan opvalt dat niet iedereen er in slaagt om in z'n eigen woorden uitdrukking te geven aan zijn gevoelens van rouw.'

Het Brabants Dagblad bericht over de presentatie van een cd met op muziek gezette gedichten van Tymen Trolsky (a.k.a. Jasper Mikkers), komende zondag.

Curieus genoeg komt in dat bericht een Michaël Breukers aan het woord. Mayke Breukers, Michaël Breukers, Chrétien Breukers: een mens begint zich af te vragen wat de Breukersclan van plan is - maar dit terzijde.

De Gelderlander meldt de afscheidstournee van de burgervader van Neerijnen, Ton Jansen. Die maar liefst zes afscheidsrecepties geeft, waarbij hij ondermeer overladen wordt met poëzie. In dat verhaal géén Breukersen, wel een Kusters: wethouder Aart Kusters, die over het bijna achttienjarige burgemeesterschap van Jansen zegt: 'Kort samengevat is dat: calvinistisch werken, bourgondisch leven."

Ook in de Gelderlander: Wam de Moor neemt afscheid van zijn krantenrubrieklezers.

De Twentsche Courant Tubantia heeft een reportage over een 'Urban Poetry Battle', die werd bijgewoond door 'tweeduizend bezwete pubers'. Maar dat blijkt over rap te gaan - en gelukkig maar, want 'tweeduizend bezwete pubers' betekent ook: vele openspattende puisten. Yekkes.

In dit verband klinkt het artikel 'Dichtershoofd als borrelend vat' uit het Eindhovens Dagblad wel héél luguber.

Tot slot: Het Dagblad van het Noorden berichtte recentelijk over een boek van Léon Hanssen over de poëzie van M. Vasalis, de verschijning van een nieuwe editie van het verzameld werk van Rutger Kopland en over het plan van Dichter des Vaderlands Driek van Wissen om een 'Landjuweel' voor dichtclubs te beginnen. Of de betiteling 'Landjuweel' wel zo'n goed idee is? Niet echt: al sinds jaar en dag wordt te Ruigoord het festival 'Landjuweel' gehouden.

(Rottend Staal, 28-10-2005)


terug naar boven

DE SPIEGEL (15)

Epibreren - Gisteren signaleerden we al dat Sonja Prins (1912) de oudste nog in leven zijnde dichter is in de nieuwe editie van De spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Naast haar zijn drie andere in De Spiegel vertegenwoordigde poëten uit de jaren tien van de twintigste eeuw nog in leven: Bert Decorte (1915), John O'Mill (1915) en Leo Vroman (1915).

(Rottend Staal, 27-10-2005)

terug naar boven


PROGRAMMERING WINTERTUIN BEKEND (+UPDATE)

Nijmegen - De 11e editie van Literatuurfestival De Wintertuin vindt van 19 t/m 27 november plaats in Nijmegen, Arnhem en voor het eerst ook in drie Duitse grenssteden. Wie er wanneer en waar optreden is in het programma te lezen.

Aan te bevelen zijn de voordracht van de legendarische Linton Kwesi Johnson, op woensdag 23 november in Doornroosje. Hij wordt daarbij ingeleid door Christine Otten.

En de zogenaamde 'Euroslam', waarbij poëzieperformers uit Europa optreden, op vrijdag 25 november, wederom in Doornroosje. Waarbij het jammer is dat weer voor een Poetry Slam-formule gekozen is: laat dichters die goed kunnen optreden dat gewoon doen, zonder het nu toch wel erg versleten en onderhand behoorlijk irriterende wedstrijdgedoe, dat ten koste gaat van de tijd die de dichters kunnen voordragen en dat werkelijk helemaal niets meer toevoegt.

Vroeger, toen alles beter was en dichters als Deelder, Van Doorn, Chabot, Ozon, Dorpsoudste de Jong en Ton Lebbink de podia beheersten was er geen sprake van applausmachines. Kan iemand vertellen waarom nu wel?

UPDATE: de euroslam is géén wedstrijd, vernemen we juist. De diverse dichters laten simpelweg zien hoe ze optreden. Net als vroeger, vóór dat ellendige Poetry Slam.

(Rottend Staal, 27-10-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van Kamermuziek of de weg naar de onverschilligheid van onze medewerker Wouter Godijn.

(Rottend Staal, 27-10-2005)

terug naar boven

W.F. HERMANS CONTRA ED. HOORNIK
PAM VERSUS HERMANS INSTITUUT


Amsterdam - In een bundel met werk van de in 1995 overleden schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995), die deze week verschijnt, ontbreekt een deel. De samensteller van de bundel, Max Pam, kreeg geen toestemming tot publicatie van de erven van de schrijver.

Zij besloten in samenspraak met het Willem Frederik Hermans Instituut de wil van de schrijver te respecteren, dat er na zijn dood geen werk gepubliceerd mocht worden dat tot dan toe niet was uitgegeven.

Hermans werd vooral bekend door zijn roman De donkere kamer van Damokles, maar in literaire kring voerde hij een heftige pennenstrijd met generatiegenoten. Die polemieken werden opgenomen in Mandarijnen op zwavelzuur, waarvan in 1963 een eerste druk verscheen, en waarvan in 1983 nog een uitgebreide versie verscheen.

Pam onthulde woensdag in het tv-programma Nova dat in het begin van de jaren negentig een stuk, een "nieuwe mandarijn", is gevonden. Daarin haalt Hermans uit naar de in 1970 overleden Ed. Hoornik (1910-1970), die Hermans' roman De Tranen der Acacia's "je reinste pornografie" had genoemd. Hermans sloeg terug in het niet gepubliceerde stuk met opmerkingen over het oorlogsverleden van Hoornik.

Aldus bericht het ANP. Het Nova-gesprek met Max Pam is op de Nova-site te bekijken. Hoornik, die het concentratiekamp Dachau overleefde, zou volgens Hermans dikker uit het kamp zijn gekomen dan dat hij erin kwam.

Deze opmerking is echter niet echt nieuw te noemen: Adriaan Venema (1941-1993) schreef in zijn zeer omstreden vijfdelige werk Schrijvers, uitgevers & hun collaboratie al iets soortgelijks. Waarbij gezegd dat Venema's werk over de oorlogsperiode zo tendentieus is, dat het als bron nauwelijks serieus te nemen is.

Hoe dan ook: op de dinsdagen 1 en 8 november is in het NPS-programma Dokwerk het tweeluik 'Een Overgevoelige Natuur' te zien, een tweedelige documentaire van Max Pam en Jan Bosdriesz over Hermans.

En: verzen van zowel Hermans als Hoornik zijn na te lezen in de nieuwe editie van De Spiegel.

(Rottend Staal, 27-10-2005)

terug naar boven


DOORBRAAK ANNE VAN AMSTEL IN ARABISCHE WERELD

Beirut/Epibreren - Vandaag beleeft de poëzie van Anne van Amstel een primeur in de Arabische wereld. Salah Hassan vertaalde een zestal van haar gedichten, maakte een interview met Van Amstel, en vertaalde een door haar geschreven overzicht-in-vogelvlucht van de geschiedenis van de Nederlandstalige poezie. Een en ander staat vandaag in de online krant An-Nahar, een liberale Arabische krant die over de hele wereld door enkele miljoenen Arabischtaligen gelezen wordt. An-Nahar is gevestigd in het altijd zo vredige Beirut, Libanon.

Lees het op deze pagina, en hier en daar. Kennis van het Arabisch strekt tot aanbeveling.

Volgende week, vermoedelijk woensdag, volgt deel twee, met nog meer vertalingen -
inclusief Van Amstels 'Open brief aan Al Qa'ida'.

(Rottend Staal, 26-10-2005)

terug naar boven


DE SPIEGEL (14)

Epibreren - De in onderstaande bericht verwerkte namen betreffen hoofdzakelijk in De Spiegel gebloemleesde Rottend Staal-medewerkers. Dus roept u alstublieft niet: wat vreemd dat de Tachtigers of de Vijftigers niet of nauwelijks vertegenwoordigd zijn: dat zijn ze wel, en ruim ook.

Ook komen er aanzienlijk meer vrouwen in voor dan uit bericht (13) blijkt: liefhebbers van het werk van bijvoorbeeld Alice Nahon, Neeltje Maria Min, Elly de Waard, Eva Gerlach, Judith Herzberg, Ida Gerhardt, Annie M.G. Schmidt, Andrea Voigt, Hella S. Haasse, Anne Vegter, Ellen Warmond, Patricia Lasoen, Anneke Brassinga, Anna Enquist, Marjoleine de Vos, Anna Blaman, Bea Vianen, Hagar Peeters, Elma van Haren, Giza Ritschl, Gerry van der Linden, Carla Bogaards, M. Vasalis, Maria van Daalen, Clara Eggink, Hélène Swarth, F. Harmsen van Beek en de onvermijdelijke Albertine Steenhoff-Smulders zullen na aankoop niet teleurgesteld zijn.

Zelfs liefhebbers van poëmen van transgenderende poëten komen aan hun trekken, daar er ook werk van Dirkje Kuik is opgenomen.

(Rottend Staal, 26-10-2005)

terug naar boven


DE SPIEGEL (13)

Wassenaar/Epibreren - Inmiddels is op het eiland een digitale versie van
De spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst gearriveerd. Die we nu aan het lezen zijn. De eerste ontdekking is dat onze onlangs overleden medewerkers A. van Collem en Paul van Ostaijen er in vertegenwoordigd zijn.

Ook de op het eiland zwaar bejubelde A.J.D. van Oosten is met drie gedichten opgenomen - helaas behoren die niet tot zijn on-the-road oeuvre, maar dat mag de pret niet drukken.

Jan Camperts bekende gedicht 'Het lied der achttien dooden' staat zoals het hoort in deze overzichtsbloemlezing - dit in tegenstelling tot de Dikke Komrij, waarin het vergeefs zoeken is naar deze klassieker.

Sonja Prins (1912) is met twee gedichten de oudste nog in leven zijnde dichter in de Spiegel; Louis Th. Lehmann (1920) is met vijf gedichten de oudste levende Rottend Staal-medewerker.

Onze overleden medewerker Hans Warren (1921-2001) - twintig jaar samensteller van De Spiegel - is met negen gedichten vertegenwoordigd.

De vandaag zijn tachtigste verjaardag vierende Jan Wolkers - die eveneens vandaag op de voorpagina van de Volkskrant vertelt dat poëzie hem in 1946 het leven redde - is met een driedelige cyclus opgenomen.

Met van elk één gedicht van onze medewerkers Simon Vinkenoog (1928) en Marcel van Maele (1931) belanden we bij de jeugdige dichters, waartoe ook onze medewerker Victor Vroomkoning (1938) gerekend kan worden. Twee verzen van hem zijn in De Spiegel te lezen.

De volgende medewerkers waar we een gedicht van aantreffen zijn Lenze L. Bouwers (1940), Max Niematz (1942), Chawwa Wijnberg (1942) en Jan Boerstoel (1944). Dichter des Vaderlands Driek van Wissen (1943) is eveneens met één gedicht vertegenwoordigd.

Uit het voor de poëzie zo vruchtbare jaar 1944 zien we o.a. J.A. Deelder met drie poëmen en onze medewerker Gerrit Komrij met een achttal gedichten vertegenwoordigd.

Vervolgens lezen we twee gedichten elk van onze medewerkers Patty Scholten (1946) en Lévi Weemoedt (1948), drie van Tonnus Oosterhoff (1953), twee van Benno Barnard (1954). Uit 1954 stamt ook Bart Chabot, waarvan twee verzen te lezen zijn. Net als van onze medewerker Wouter Godijn (1955).

Vervolgens zien lezen we het gedicht 'De catastrofe' van onze medewerkers Jan Baeke (1956) en van Pieter Boskma (1956) 'Lethargia'; drie gedichten elk van onze medewerkers Maarten Doorman (1957) en Piet Gerbrandy (1958); twee van onze medewerkers F. Starik (1958) en Wim Brands (1959) en één van onze medewerker Diana Ozon (1959).

Medewerkers Peter Holvoet-Hanssen (1960) en Rick de Leeuw (1960) zijn met respectievelijk twee en één stuks poëzie vertegenwoordigd. Volgen vier gedichten van onze medewerker Nachoem M. Wijnberg (1961) en één van medewerker Arjan Witte (1961): zijn bekende en verfilmde 'Kikkerbloed'.

Dan twee poëmen van onze medewerker Joost Zwagerman (1963), waarvan één heel lang, twee elk van Philip Hoorne (1964) en René Puthaar (1964).

Uw hoofdredacteur Droog (1966) is met twee poëmen vertegenwoordigd, net als onze medewerker Menno Wigman (1966). Medewerker Ruben van Gogh (1967) heeft er drie. De eveneens uit 1967 afkomstige medewerker Victor Schiferli staat met twee gedichten vertegenwoordigd.

Met vier gedichten oftewel drie bladzijden is Ilja Leonard Pfeijffer vertegenwoordigd - wat bijzonder genoemd mag worden gezien de voorgeschiedenis van de totstandkoming van deze nieuwe editie van De Spiegel.

Medewerker Mark Boog (1970) mag trots zijn op zijn gedicht 'Water, aspirine, jou', net als Serge van Duijnhoven (1970) met zijn poëem 'Solaris solitaris'.

Onze medewerkers Erik Jan Harmens (1970) en Ingmar Heytze (1970) zijn met respectievelijk twee en vier verzen opgenomen, Maria Barnas (1973) met één, Alfred Schaffer (1973) met twee, Tsead Bruinja (1974) met twee en uw adjunct-hoofdredacteur Tjitse Hofman (1974) met één. Net als Jannah Loontjens, van wie het gedicht 'Insomnia' gekozen is.

Twee gedichten van de Antwerpense stadsdichter Ramsey Nasr (1974) zijn in De Spiegel te lezen. Hoewel hij geen medewerker is, kan ook Mustafa Stitou (1974) verheugd zijn met de opname van zijn bekende gedicht 'Affirmaties', uit zijn recentste bundel. 1974 Heeft verder onze medewerker Vrouwkje Tuinman voortgebracht, met één gedicht. Daniël Dee (1975) is met twee gedichten opgenomen; Thomas Möhlmann (1975) heeft er ook twee; Joris van Casteren (1976) één en hekkensluiter is Miguel Declercq (1976) met twee.

(Rottend Staal, 26-10-2005)

terug naar boven


STADSDICHTERSNIEUWS

Epibreren - De Provinciale Zeeuwse Courant bericht over de ontwikkelingen te Zierikzee, het Brabants Dagblad brengt een gedicht van Toine den Teuling, fietsenmaker en stadsdichterkandidaat te Waalwijk, het Dagblad van het Noorden bericht over de Stadsdichtersdag te Lelystad én over de ontwikkelingen te Assen. Dat laatste is niet online te traceren, dus daarom alhier:

Dagblad van het Noorden, editie Midden-Drenthe, voorpagina, 24-10-2005

Stadsdichter Assen: acht kandidaten

poëet voor twee jaar aan de slag, gage 5000 euro

door Bert Bontsema

Assen – Er zijn acht kandidaten voor het stadsdichterschap van Assen. Zeven mannen en een vrouw hebben zich gemeld.

Op 10 december wordt bekend wie de komende twee jaar stadsdichter van Assen is. Die dag is in DeSmelt de slotmanifestatie van Assen Culturele Hoofdstad van Drenthe. Het is de bedoeling dat alle kandidaten dan een voordracht verzorgen, waarna de eerste stadsdichter van Assen wordt bekendgemaakt.

De stadsdichter wordt voor twee jaar aangesteld en moet jaarlijks minimaal zes gedichten maken over belangrijke gebeurtenissen in Assen. Ook moet de dichter bijdragen aan de literair ontwikkeling van Assen, bijvoorbeeld door het houden van workshops of een spreekuur. Voor twee jaar stadsdichterschap stelt de gemeente 5000 euro beschikbaar.

De kandidaten hebben een aantal gedichten moeten insturen. De gemeente gaat nu in gesprek met hen en wil onder meer weten hoe ze invulling aan het dichterschap willen geven.
Volgende week gaat het college van B en W de juryleden benoemen.

De kandidaten:
- Mariska van Gennep
- Geert Loman
- Arthur Peschar
- Adrie Krijgsman
- Egbert Hovenkamp
- Erik Hartenveld
- Djodjie Rinsampessy
- Willem Groenewegen

De meeste kandidaten hebben zichzelf voorgedragen. Loman en Groenewegen zijn door anderen aangemeld. Groenewegen voerde campagne. Hij is door zo'n twintig mensen voorgedragen.

Met daarbij een screenshot van Groenewegens campagnepagina, met als onderschrift: 'Willem Groenewegen ziet zichzelf al als stadsdichter van Assen, getuige deze afbeelding op www.epibreren.com/groenewegen'

(Rottend Staal, 25-10-2005)

terug naar boven


POËZIE OP DE BOX

Amsterdam/Loosduinen - De muziektelevisiezender The Box zendt de komende dagen een portret uit van onze medewerker Sander Koolwijk. En wel op:

woensdag 26 oktober: 16.40 uur
donderdag 27 oktober: 22.45 uur
en op zaterdag 29 of zondag 30 oktober om 16.20 uur.

Het item zal een minuut of vijf duren.

(Rottend Staal, 25-10-2005)


terug naar boven


POËZIEPERFORMER 2005

Gent/Epibreren - Op vrijdag 28 en zondag 30 oktober bepaalt men in de Charlatan (Vlasmarkt 6) te Gent wie de beste Poëzieperformer 2005 is. Althans: er zijn twaalf voornamelijk Vlaamse performers die het tegen elkaar gaan opnemen: Benjamin Ball, Tanja Billiard a.k.a. Rita de Pita, Jeroen Boone, Bernhard Christiansen, Sacha de Backer, Armando Dios, Ypsilon Exqucé (a.k.a. Eddy Dockx), Igom van Inge (a.k.a. Ignace van Ingelom), Alexis de Roode, Francois Semay, Ingrid Spilliaert en Steven Vrancken.

Er is een vakjury die oordeelt wie het beste optreedt. Het publiek mag zich ook uitspreken, middels deze pagina met filmpjes van de twaalf voordrachtskunstenaars. De performances van Tanja Billiard en Igom van Inge springen er kijkgewijs uit.

In 2003 werd de onlangs met de bundel Ich bin ein star baby (Vassallucci) gedebuteerde Peter M. van der Linden uitgeroepen tot beste poëzieperformer. In 2004 was dat Stijn Vranken.

(Rottend Staal, 25-10-2005)


terug naar boven

DE SPIEGEL (12)

Amsterdam - De op 2 november (niet 21 november, zoals we eerder berichtten) te verschijnen De spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst gaat er zo uitzien:


Tegelijkertijd met De Spiegel verschijnt de door samensteller Mario Molegraaf vervaardigde bundel begeleidende poëziebeschouwingen Je ongezond verstand gebruiken.

(Rottend Staal, 25-10-2005, met dank aan Eric & Ronny van de Hans Warren Homepage)


terug naar boven

QUERIDO UITGEROEPEN TOT POËZIE-UITGEVERIJ MET GROOTSTE BETEKENIS

Epibreren - In De Gelderlander roept een anonieme recensent Uitgeverij Querido uit tot de uitgeverij die voor de poëziecriticus en -lezer van de grootste betekenis is. Want volgens hem of haar heeft Querido 'het onbetwistbaar breedste en rijkste fonds, met niet alleen grootheden als Achterberg, Eybers, Vroman, Kouwenaar, Kopland, Nolens en Tellegen, maar ook jongere dichters voor wie het uitproberen van de taal alles is.'

Maar... Kopland zit toch sinds 1966 bij Van Oorschot?

Vreemd. Maar van al die transfers uit het nabije verleden raakt een gemiddeld poëziecriticus natuurlijk verward. Desalniettemin: de NN-criticus bespreekt op het eind van zijn artikel de bundels Verdwenen obers (Arbeiderspers) van onze bij De Bezige Bij werkzame medewerkers Victor Schiferli en Spuit je ralkleur (Querido) van Astrid Lampe.

(Rottend Staal, 24-10-2005)


terug naar boven

KENT IEMAND CHINEES?

Epibreren - Vanochtend kwam er een mail uit China ter redactie binnen. Maar daar niemand op het eiland Chinees beheerst - ook niet onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum, wat haar er niet van weerhoudt lustig op Chinese weblogs mee te babbelen - vragen wij ons af of een van onze lezers ons behulpzaam kan zijn bij het ontcijferen van de als 'urgente post' verstuurd elektronisch epistel.

(Rottend Staal, 23-10-2005)


terug naar boven

TIJDSCHRIFTENSPECIAL WEIRDO'S

Epibreren - Het 71ste nummer van Weirdo's behandelt hoofdzakelijk tijdschriften, en alle relevante artikelen zijn online geplaatst. Hoewel het voornamelijk over de Vlaamse literaire periodieken en het Vlaams Fonds voor de Letteren gaat bestrijken de diverse artikelen een breed gebied waarin ook diverse Nederlandse literaire magazines aan bod komen.

Deze tijdschriftenspecial is een mooie aanleiding om opnieuw enige redacties van literaire periodieken op te roepen uitsluitsel te geven over hun oplage- en abonneecijfers, ter verwerking op het tijdschriftenoverzicht.

(Rottend Staal, 23-10-2005, met dank aan Meander)

terug naar boven


CAFÉSTIVAL IN DIVERSE STEDEN

Nijmegen - De Gelderlander bericht over een nieuwe maandelijkse show met poëzie, cabaret en muziek door beginnende talenten die momenteel in Nijmegen, Amsterdam, Den Bosch en Utrecht gaande is, onder de naam Caféstival: www.cafestival.nl.

(Rottend Staal, 22-10-2005)

terug naar boven


POËZIEPRIJS VAN DE KANTL VOOR KOUWENAAR

Gent - Na de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam (1958, 1961 en 1963), de Jan Campert-prijs (1962), de Henriette Roland Holst-prijs (1967), de Martinus Nijhoff-prijs (1967), de P.C. Hooft-prijs (1970), de Prijs der Nederlandse Letteren (1989) en de VSB Poëzieprijs (1997) krijgt Gerrit Kouwenaar dan eindelijk de prijs voor poëzie 2005 van de Belgische Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Hij ontvangt deze op 16 november uit te reiken prijs à 6250 euro voor zijn bundel Totaal witte kamer uit 2002. Dat heeft de Academie donderdag bekendgemaakt. De jury vindt dat Kouwenaar als eminence grise van de Nederlandse poëzie zichzelf in Totaal witte kamer nog wist te vernieuwen. 'De bundel omvat uitsluitend goede tot heel sterke gedichten waarvan een aantal ongetwijfeld voorbestemd zijn omklassiek te worden.'

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde reikt jaarlijks een prijs uit, maar het genre wisselt. Naast poëzie zijn er prijzen voor essays, studies van een oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden en proza en podiumteksten.

(ANP/Rottend Staal, 21-10-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van De buigzaamheid van steen van Hester Knibbe.

(Rottend Staal, 21-10-2005)

terug naar boven

FESTIVAL MOOIE WOORDEN KUNSTROUTE

Utrecht - Het Festival Mooie Woorden is een allround literatuurfestival dat zich richt op evenementen die 'iets met mooie woorden' doen: poëzie, cabaret, muziek, animatiefilms, theater en multimediale producties. Het festival vindt plaats van 5 t/m 12 november.

Onderdeel van het festival is De Kunstroute: acht verschillende gedichten en prozafragmenten van schrijvers en dichters als Ingmar Heytze, Hagar Peeters, Vrouwkje Tuinman, Arthur Japin en Tommy Wieringa, zijn elk doorgegeven aan een volgende kunstenaar, die zich erdoor liet inspireren voor een nieuw kunstwerk. De acht 'vervolgkunstwerken' werden weer doorgegeven aan een derde groep van acht kunstenaars, en hun werk weer aan een vierde, zodat het eindresultaat bestaat uit acht reeksen van steeds vier op elkaar geïnspireerde kunstwerken.

De Kunstroute is in het klein te zien in het boek Festival Mooie Woorden Kunstroute, dat vanaf 27 oktober voor € 2,50 te koop is bij verschillende Utrechtse boekhandels.

De presentatie vindt op 27 oktober om 19.00 uur plaats in boekhandel Broese, Stadhuisbrug 5 te Utrecht. Met een optreden van singersongwriter Phinx en een interview met Ramon Verberne, Jan Schellink, Vrouwkje Tuinman en enkele kunstenaars die aan de Kunstroute hebben meegewerkt.

(Rottend Staal, 21-10-2005)


terug naar boven

WAT IS POËZIENIEUWS?

Epibreren - Met deze vraag worstelt uw redactie al meer dan vijf jaar. Intussen zijn we er achter dat noch afzonderlijke radio-optredens, noch de verschijning van een nieuw boek of tijdschrift noch een doorsnee dichtavond noch de opdatering van een website of publicatie van een nieuw gedicht op een weblog tot het territorium van 'nieuws' behoren.

Sterfgevallen, absurde ontwikkelingen, speciale boeken, sommige literaire prijzen, televisie-optredens, sommige besprekingen en dichtfestivals beschouwen we wel als nieuws. Voorlopig.

(Rottend Staal, 21-10-2005)

terug naar boven

GEKTE IN HET LETTERKUNDIG MUSEUM

Den Haag/Epibreren - In het Letterkundig Museum is de expositie 'Hollandse Nieuwe' van start gegaan. Waarover het museum het volgende meedeelt:

'Hollandse Nieuwe: een expositie die toont wat zich nu in de Nederlandse Letteren afspeelt.

Met een nieuwe dichtersgeneratie, jonge auteurs die al talrijke prijzen in de wacht hebben gesleept en aanstormend talent dat droomt van bekendheid en roem.

Russell Artus, Maria Barnas, Mark Boog, Hafid Bouazza, Esther Gerritsen, Hans den Hartog Jager, Niels 't Hooft, Benny Lindelauf, Ilja Leonard Pfeijffer, Victor Schiferli, Karlijn Stoffels, Edward van de Vendel, Tommy Wieringa en Floortje Zwigtman. U hoort en ziet ze voorbijkomen in een parade van tekst, beeld en geluid.

Hollandse Nieuwe; dat smaakt.'

Maar wat is er in vredesnaam nieuw aan deze auteurs? En wie van deze dames en heren van grotendeels middelbare leeftijd behoren er tot een 'nieuwe dichtersgeneratie'?

Russell Artus (1969, debuteerde in 1995), Maria Barnas (1973, debuteerde in 1997), Mark Boog (1970, debuteerde in 2000), Hafid Bouazza (1970, debuteerde in 1996), Esther Gerritsen (1972, debuteerde in 2000), Hans den Hartog Jager (1968, debuteerde in 2003), Niels 't Hooft (1980, debuteerde in 2003 of 2004), Benny Lindelauf (1964, debuteerde in 1998), Ilja Leonard Pfeijffer (1968, debuteerde in 1998), Victor Schiferli (1967, debuteerde in 2000), Karlijn Stoffels (1947, debuteerde in 1996), Edward van de Vendel (1964, debuteerde in 1996), Tommy Wieringa (1967, debuteerde in 1995) en Floortje Zwigtman (1974, debuteerde in 2001).

Er is welgeteld één die als 'jong' bestempeld kan worden: Niels 't Hooft, prozaïst. Ware het Letterkundig Museum een haringkraam, dan zou - zeker gezien het aanprijzen van de dichters in dit gezelschap als 'dé nieuwe dichtersgeneratie' - de VWA/Keuringsdienst van Waren per direct de tent sluiten.

(Rottend Staal, 20-10-2005)

terug naar boven

POËZIEKALENDERBESPREKING

Nijmegen - In de Gelderlander verscheen gisteren een bespreking van de door onze medewerker Menno Wigman samengestelde Dagkalender van de Poëzie 2006

(Rottend Staal, 20-10-2005)

terug naar boven


CANONBLOEMLEZINGEN- EN DAGBOEKNIEUWS

Epibreren - Met maar liefst twee canonbloemlezingen in aantocht, de op 21 november verschijnende De spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst en de in februari/maart 2006 verwachte Vette Breukers is vandaag een nieuw deel van onze medewerker en canonbloemlezer Hans Warrens Geheime Dagboeken verschenen. En wel Geheim Dagboek 1987-1990. De onlangs overleden Warren kwam vandaag, maar dan precies 84 jaar geleden, ter wereld.

Over de Vette Breukers bericht Boekblad vandaag meer - maar in dat bericht staat niets nieuws voor vaste lezers van Rottend Staal of de Contrabas, behalve dat de beoogd samensteller Breukers op zijn sterfbed de Boekblad-journalist nog te woord wist te staan. Of is 'liggen' een beter woord in dit verband?

We zijn wel benieuwd naar welke dichters met poëmen opgenomen staan in de komende Spiegel. Waarvan we tot dusverre niets meer weten dan dat gedichten van Bertus Aafjes, Abdelkader Benali, Martin Bril, Tsead Bruinja, Candani, Miguel Declercq, Adriaan van Dis, Bart FM Droog, Guido Gezelle, Hella Haasse, Ingmar Heytze, Tjitse Hofman, Ruben van Gogh, Philip Hoorne, Walter Palm, Ilja Leonard Pfeijffer, Shrinivasi, Michael Slory, Gerard Reve, Menno Wigman, Chawwa Wijnberg en Joost Zwagerman in deze anthologie te lezen zullen zijn.

(Rottend Staal, 20-10-2005)

terug naar boven


STADSDICHTERNIEUWS UIT ANTWERPEN

Antwerpen - Inmiddels heeft onze medewerker Ramsey Nasr zijn zesde Stadsgedicht voltooid, dat is aangebracht op een muur op het Mechelseplein en te beluisteren valt op de Stadsdichterpodcast. Over zijn opvolging, in 2007, verscheen onderstaande raadselachtige bericht van het Belgische persbureau Belga. Raadselachtig, want naar we begrepen hadden was Nasr net als zijn voorganger Lanoye voor twee jaar benoemd:

Stadsdichter Antwerpen voortaan twee jaar

De Antwerpse stadsdichter die Ramsey Nasr opvolgt, wordt aangesteld voor twee jaar in plaats van één. Er komt ook een nieuwe procedure voor de aanstelling. Tot dusver liet Antwerpen Boekenstad zich adviseren door respectievelijk Luc Coorevits (Behoud de Begeerte) en een comité met vertegenwoordigers uit het literaire veld. In de toekomst draagt een adviescommissie een kandidaat-stadsdichter voor. De commissie wordt voorgezeten door de directeur van het stadsbedrijf cultuur, sport en recreatie en zal voor de rest bestaan uit zes leden: een academicus, een literaire organisator, een auteur of gewezen stadsdichter en drie vertegenwoordigers van de stad Antwerpen. Dat alles gaat het schepencollege aan de gemeenteraad voorstellen.

(Rottend Staal, 20-10-2005)

terug naar boven

LEZING OVER INTERNETPOËZIE WEINIG INFORMATIEF

Epibreren - Gisteren bezochten onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum en uw hoofdredacteur de als lezing over 'Literatuur en internet. De stand van zaken.' aangekondigde spreekbeurt van onze medewerker Tonus Oosterhoff in de Zernikezaal van de Rijksunisiteit Groningen. Ze kwamen teleurgesteld terug.

Liesbeth van Dalsum: 'Ik ben vooral teleurgesteld omdat Groninger dienders mijn plichéroze BA-64B in beslag wilden nemen en ik daardoor de lezing miste. Gelukkig kreeg ik 's nachts mijn kekke antieke pantserwagentje terug, helaas minus het 7,62 mm MG.'
Bart FM Droog: 'Er dient gezegd dat Oosterhoff aan het begin vertelde dat het persbericht ietwat misleidend was. Hij wilde het gaan hebben over de stand van zaken met betrekking tot internetpoëzie. Maar hij wist in anderhalf uur tijd slechts drie voorbeelden te presenteren. Ondermeer door Thomas Vaessens gesignaleerde 'Rozenkrans'-cyclus van Maria van Daalen uit 1997. Volgens Oosterhoff de 'Hebban olla vogala' van de Nederlandstalige internetpoëzie.

Omdat die cyclus eerder in boekvorm dan op internet verscheen en het interactieve gedeelte enkel eruit bestond dat je door het drukken op vier links in en bij de tekst de volgorde van de diverse gedichten uit die cyclus kon variëren een slecht voorbeeld van interactieve poëzie - te meer daar van 1992 tot 1994 Brain Drain Diskmagazine bestond, het allereerste volledig gedigitaliseerde Nederlandstalige literaire periodiek, onder de bezielende leiding van onze medewerker Didi de Paris. Er verschenen vijf nummers van. Elk nummer bevatte meer dan 1.000 pagina's tekst, ruim voorzien van hyperteksten en links. Weliswaar van vóór de massale doorbraak van het internet, maar Brain Drain had integraal op het web geplaatst kunnen worden en verschillende teksten in het magazine waren een stuk interactiever dan Van Daalens Rozenkrans. Voor wie iets meer over dit magazine wil weten: Vrij Nederland berichtte er in mei 1994 over.

Een ander en veel beter voorbeeld waarmee Oosterhoff kwam was deze versie van '2 Blinds & a Bittern', uit 2004. Het is een interactieve versie van dit gedicht van de Amerikaanse dichter Michele Glazer. Oosterhoff was er terecht niet erg gecharmeerd van, daar beeld en geluid geen recht doen aan de inhoud van het gedicht. Een ouder, en Nederlands voorbeeld van een soortgelijke interactieve animatie is dit door Jan Klug in 2000 vervaardige filmpje, met een gedicht van Tjitse Hofman en een prozafragment van Max Niematz, waarin beeld en geluid wél tot een eenheid worden. Klik vooral op diverse plaatsen op de plaatjes!

Nog een ander voorbeeld is dit poëzieproject van het Xaveriuscollege uit het Vlaamse Borgerhout. Dat echter in spielerei blijft steken.

Oosterhoff liet deze oudere Nederlandstalige voorbeelden ongenoemd. Daarom doe ik dat hier, omdat in alle voorbeelden de enige interactiviteit in de animatie schuilt - niet in de teksten, die al bestonden voor de animatoren ermee aan de slag gingen. Dus in hoeverre hier sprake is van pure internetpoëzie... ik waag het te betwijfelen.

Komen we tot het derde voorbeeld dat Oosterhoff presenteerde: interactieve gedichten van Jim Rosenberg, die te vinden zouden moeten zijn op http://www.well.com/user/jer/. Een hopeloze chaos, waar een normale lezer al snel door de bomen het bos niet ziet en waar voornamelijk heel veel materiaal uit de jaren negentig op te vinden is.

Verder liet Oosterhoff veel dichtanimaties zien, die hij presenteerde als internetpoëzie. Complete kul natuurlijk: het prachtige project Poetry in Motion van onze medewerker Mark Boog en animator John van der Wens, waarvan hij als voorbeeld het gedicht 'Atleet' liet zien kan evengoed in een bioscoop of op de televisie getoond worden. Dat geldt ook voor Oosterhoffs eigen experimenten op animatievlak. Of de weinig originele animatie van de Koreaan Young Hae Chang, op http://www.yhchang.com/, die me direct deed denken aan het bekende clipje van Bob Dylan uit de jaren zestig, waarin hij tekstvellen met woorden razendsnel door het beeld laat vliegen. Kortom: dat iets op internet staat maakt iets nog niet tot iets specifieks internetachtigs.

Ook de in de lezing ongenoemd gebleven internetpublicaties van onze medewerker Diana Ozon behoren strikt genomen niet tot internetpoëzie. Ozon had als een van de eerste dichters op een BBS, een voorloper van het internet, al in 1992 een eigen site die in 1996 naar het internet verhuisde: http://www.diana-ozon.nl/old/. Ook daar zijn wat vroege experimenten te zien, in de afdeling 'Met afbeelding', zoals het volgens Ozon speciaal voor beeldschermweergave gemaakte 'Kunst'. Maar ook dat gedicht had in de door haar gebruikte vormgeving net zo goed als dia geprojecteerd kunnen worden.

Oosterhoff vroeg zich tot slot af waarom het genre van interactieve poëzie nooit een succes is geworden en wist helaas geen antwoord te formuleren. Wat ik toch wel verwacht had - en daarom doe ík dat maar: interactieve poëzie, of breder gezien, interactieve literatuur, zal nooit een succes worden omdat het leespubliek een voltooid product eist. Pure internetpoëzie, dat is een vorm van poëzie die enkel op het internet, met gebruikmaking van alle internettechnologieën bestaat, heeft dan ook geen enkele toekomst. Internet is en blijft een medium, dat de distributie van poëzie kan dienen, net als radio en televisie dat (kunnen) doen. Heeft in dit verband radio ooit 'nieuwe' literatuur opgeleverd? Niet echt: iets anders dan het genre van radiohoorspelen kan ik niet verzinnen, en zelfs dat genre is welbeschouwd niets anders dan een iets gemoderniseerde vorm van het millennia oude toneel.

Al met al was de lezing hoogst oninformatief en allerminst een bespreking van de huidige stand van zaken. Een gemiste kans voor Oosterhoff en verspilde tijd voor mij.'

( Bart FM Droog, 20-10-2005)

terug naar boven

CANDLELIGHT TERUG ALS INTERNETRADIO

Epibreren/Amsterdam - Liefhebbers van huiverradio kunnen hun hart ophalen, want... Candlelight is terug in de ether, als internetradio: www.candlelight.nl.

(Rottend Staal, 19-10-2005)

terug naar boven


KLINKHAMER BEKENT TWEEDE MOORD EN DEELNAME AAN EXECUTIE

Epibreren - Auteur en ex-Vreemdelingenlegionnair Richard Klinkhamer (1937), in 2000 gearresteerd wegens de verdwijning van zijn vrouw en in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar wegens doodslag, schreef voor het blad 'Verdacht - magazine over misdaad en misdadigers' (een extra uitgave van Panorama), #3/2005, een relaas over zijn jaren in de bajes.

Het is een hard verhaal, in zijn bekende rauwe stijl, waarin hij stelt dat hij al eerder in Nederland iemand om het leven gebracht heeft. In 1968 zou hij zijn toenmalige zakenpartner Johnny Boekman met twee schoten te Amsterdam geliquideerd hebben. Omdat het lijk na de moord verdween - uit Klinkhamers verhaal wordt niet duidelijk of hij daar zelf verantwoordelijk voor was - werd er nooit een onderzoek naar de moord ingesteld.

Klinkhamer schrijft ook dat hij in 1958 betrokken was bij de executie van drie
Algerijnen, in of nabij Tin Akoum, gedurende de tijd dat hij in het Vreemdelingenlegioen zat.

In hoeverre zijn beweringen waar zijn is te Epibreren onbekend. Maar wellicht heeft een van onze lezers zin en tijd te onderzoeken of Klinkhamers verhaal over wat hij in 1968 deed fictie of feit is.

Meer over moordende prozaïsten en dichters is te lezen in dit boeiende Groene Ammerdammer-essay.

(Rottend Staal, 19-10-2005)

terug naar boven


TONNUS OOSTERHOFF OVER LITERATUUR OP INTERNET

Groningen/Epibreren - Onze medewerker Tonnus Oosterhoff verzorgt vanavond in zijn hoedanigheid als gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen een lezing over 'Literatuur en internet'. Hij gaat het hebben over de stand van zaken.

In het persbericht over de lezing is te lezen: 'Literatuur op internet bestaat tien jaar, maar veel te genieten valt er nog altijd niet. Misschien omdat de moeilijkheden bij publicatie, die bij gedrukte poëzie gelden, ontbreken? Over de zegeningen van traditie, hiërarchie, een krappe markt en een kritische gemeenschap.'

Woensdag 19 oktober, 20.00 uur
Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Toegang € 2,- (voor studenten, abonnees en ambassadeurs gratis)

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum is in haar plichéroze BA-64B naar Groningen vertrokken om deze lezing bij te wonen. Dit omdat te Epibreren de opinie bestaat dat allen die denken dat internet een nieuw soort literatuur oplevert een fundamentele denkfout begaan; internet is niets meer en niets minder dan een extra medium, gericht op informatieverspreiding.

(Rottend Staal, 19-10-2005)

terug naar boven

BOEIENDE AVOND IN ANTWERPEN

Epibreren - Gisteravond was uw voltallige hoofdredactie in het AMCV Letterenhuis te Antwerpen, voor het bijwonen van de eerste avond in de lezingencyclus Anderzijds - Dialogen over mainstream en marge in de Nederlandse literatuur van de 21 ste eeuw.

Het Letterenhuis is het Vlaamse equivalent van het Nederlandse Letterkundig Museum, en bezit een rijke collectie Vlaamse literaire bezienswaardigheden, zoals de doodsmaskers van vele Vlaamse auteurs, de snijmachine uit de slagerij van Tom Lanoye's ouders en vele manuscripten, waartussen die van onze medewerker Paul van Ostaijen en een paar werkelijk schitterende kleurenposters van literaire festivals uit 1903 en 1909.

De eerste lezing van de cyclus had als onderwerp 'Performance in de Lage Landen', en is een must voor iedereen die meer wil weten van de geschiedenis van de poëzievoordrachtskunst in deze contreien. Het verrassendst was wel dat de makers - Kevin Absillis en Indra van Sprundel - een recensie van een voordracht door Van Ostaijen hadden opgeduikeld, waaruit bleek dat hij op zeer expressieve wijze zijn gedichten ten gehore bracht. Natuurlijk kwamen ook Kurt Schwitters, Simon Vinkenoog, Johnny van Doorn, The Last Poets, Jaap Blonk en veel van hen die na hen kwamen aan bod, veelal met beeld en geluidsfragmenten.

Na de lezing liet uw hoofdredactie zien hoe zij poëzieperformance in praktijk brengt, waarna een publieksdiscussie volgde.

Deze lezingencyclus is een initiatief van Stichting Lezen, het AMVC-Letterenhuis en de Universiteit Antwerpen (ISLN).

(Rottend Staal, 19-10-2005)

terug naar boven

ROTTEND STAAL-REDACTEUR OP STERVEN

Utrecht/Amsterdam - Omdat onze redacteur Breukers op sterven ligt zal hij donderdag a.s. niet in De Avonden te beluisteren zijn. Hij wordt vervangen door H.G. (Hein) Aalders. Aalders spreekt donderdag vanaf 21.00 uur in De Avonden vooruitlopend op zijn promotie aan de Universiteit van Amsterdam. De titel van het proefschrift is: Van ellende edel, de criticus Slauerhoff over het dichterschap.

Aalders' studie legt een verband tussen Slauerhoff en de traditie van de Europese letterkunde waarvan hij deel uitmaakt. Een analyse van Slauerhoffs belangrijkste essays laat volgens Aalders twee dingen zien: een gepassioneerd pleidooi voor een aantal Franse poètes maudits, dat vaak de trekken van een verdediging van zijn eigen poëzie aanneemt, en de aandacht voor verschillende vormaspecten van poëzie. 'Men zou het bij de als slordig bekend staande dichter Slauerhoff niet verwachten', aldus Aalders.

Verder zal ook aan bod komen: op welke tekst van Slauerhoff wist Aalders de hand te leggen? En: hoe staat het verder met de nalatenschap van de al 69 jaar geleden overleden auteur?

Dat alles in De Avonden, donderdagavond tussen 21.00 en 22.00 uur, via de zender 747AM, of in stereo via de kabel, eveneens later te beluisteren via Internet waar ook ter wereld en op ieder gewenst moment. Een handelseditie van Aalders'proefschrift zal verschijnen bij de Amsterdamse uitgeverij Rozenberg.

(Rottend Staal, 19-10-2005)

terug naar boven

POËZIEPUNT.GL BESPROKEN

Nijmegen - Vorige week verscheen in de Gelderlander een bespreking van het Gelderse literaire tijdschrift Poëziepuntgl.

Dat periodiek ontbreekt overigens op ons literaire tijdschriftenoverzicht, net als de andere provinciale literaire periodieken als bijvoorbeeld Krödde (Groningen) en Roet (Drenthe). Daarom overwegen we een apart lijstje samen te stellen waar alle provinciale literaire periodieken op vermeld staan. Wie helpt ons aan de titels en korte omschrijvingen van die bladen?

(Rottend Staal, 18-10-2005)

terug naar boven


POËZIE EN POËTEN OP DE RADIO

Epibreren - Omdat er de laatste tijd zo vaak en zo veel poëzie en poëten in de diverse radiouitzendingen te horen zijn berichten we daar sedert de zomer zo terughoudend mogelijk over, omdat iets wat alledaags geworden is geen 'nieuws' meer is.

Desalniettemin: het dagelijkse doordeweekse literaire radioprogramma De Avonden (Radio 747 AM, van 20.02 tot 23.00 uur) laat deze week opmerkelijk veel Rottend Staal-medewerkers aan het woord: op dinsdag 18 oktober Vrouwkje Tuinman en Peter Holvoet-Hanssen, en op donderdag 20 oktober onze redacteur Chrétien Breukers, die gaat vertellen over zijn Vette Breukers, de overzichtsbloemlezing van poëzie geproduceerd door poëten die na 1980 debuteerden.

(Rottend Staal, 17-10-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van Onder dak van onze medewerker Sander Koolwijk.

(Rottend Staal, 17-10-2005)

terug naar boven

AKO LITERATUURPRIJS 2005 VOOR JAN SIEBELINK

Rijswijk - Jan Siebelink heeft de AKO Literatuurprijs 2005 gewonnen met zijn boek Knielen op een bed violen. Juryvoorzitter Hans Dijkstal heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt in het tv-programma RTL Boulevard. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

De andere genomineerden waren Arnon Grunberg met De joodse messias, onze medewerker Tommy Wieringa met Joe Speedboot, Patricia de Martelaere met Het onverwachte antwoord, Wanda Reisel met Witte liefde en Frank Westerman met El negro en ik.

Het door www.geenstijl.nl in de wereld gestuurde onzinbericht dat al weken geleden uitgelekt zou zijn dat Wieringa met Joe Speedboot de prijs zou krijgen blijkt inderdaad op niets gebaseerd. Het aardige is dat vooral de Geenstijllezers zich zwaar genept voelen door de onbetrouwbare berichtgeving op Geenstijl, zo blijkt uit de reacties op die site.

Wie de vermoedelijke schrijver van dat onzinbericht is laat zich hier en daar (zie de reacties) lezen.

(Rottend Staal, 17-10-2005)

terug naar boven


MEANDERVERNIEUWING

Epibreren - Het oudste literaire elektronische periodiek van het land, Meander, heeft zijn website grondig vernieuwd: http://meander.italics.net/. De eerste aanblik komt nogal overweldigend over, maar na het bijkomen van de schrik blijkt de vernieuwing een hele verbetering. In één oogopslag een overzicht van de recente recensies en interviews, met o.a. Elly de Waard, Jan-Willem Anker en Peter Wullen. En etcetera.

Ook heeft Meander een gedeelte van de site als weblog bestempeld. Waarom is onduidelijk: dat gedeelte lijkt hetzelfde te zijn als wat voorheen op de site te vinden was.

(Rottend Staal, 17-10-2005)

terug naar boven

INTERVIEWS MET VROOMKONING EN BREUKERS

Utrecht - Op de Contrabas verscheen een interview met onze medewerker Victor Vroomkoning en op de website van essayist/beeldend kunstenaar Nicole Montagne is een interview door haar met onze redacteur Chrétien Breukers geplaatst.

(Rottend Staal, 17-10-2005)

terug naar boven

DE 'KOMRIJ-BOYS'

Tilburg - Onlangs verscheen het oktober/november-nummer van het tijdschrift Brabant Cultureel (jrg.54, nr.8). Met daarin een interview met onze medewerker Gerrit
Komrij
: 'Poëzie van nu is zó saai!'. Waarin het ook gaat over de Dikke Komrij en Brabantse dichters die erin opgenomen zijn. Citaat: 'Zo lopen in Brabant drie heel blije dichters rond, omdat ze in zijn bloemlezing zijn opgenomen. Ze worden wel de Komrij-boys genoemd. Komrij lacht hartelijk. "O ja, wie zijn dat? Dat vind ik leuk." Cees van Raak, Maarten van den Elzen en Eddie Besselsen, uitgegeven bij de Hoenderbosschse Verzen, net als Jasper Mikkers. "Maar die is van een andere generatie hè? Die zal zich geen boy noemen."'

Dat klopt, Mikkers noemt zich tegenwoordig weer net als vroeger Tymen Trolsky en brengt in die hoedanigheid op 30 oktober een boek met cd uit, met muziek door Michaël Breukers. Of nee, een cd met tekstboek. Zie www.trolsky.nl voor de details.

Onze medewerker Van Raak constateert dat hij gezien de uitlatingen van Komrij inmiddels tot een heuse stroming behoort en piekert over het schrijven van een beginselverklaring.

(Rottend Staal, 17-10-2005)

terug naar boven

DE NOBELPRIJS VOOR DE LITERATUUR (2)

Stockholm - Op donderdag 13 oktober werd om 13.00 uur C.E.T. bekend gemaakt wie de Nobelprijs voor de literatuur 2005 krijgt, namelijk de Britse toneelschrijver en dichter Harold Pinter. Die bekendmaking beleefde op de site van de Nobelprijsorganisatie de internetprimeur, en wel om 12.58 uur, zo merkte onze medewerker Tom Zinger op.

(Rottend Staal, 17-10-2005)

terug naar boven

DE NOBELPRIJS VOOR DE LITERATUUR

Stockholm - Om 13.00 uur C.E.T. wordt bekend gemaakt wie de Nobelprijs voor de literatuur 2005 krijgt. Die bekendmaking beleeft op de site van de Nobelprijsorganisatie de internetprimeur.

(Rottend Staal, 13-10-2005)

terug naar boven

INTERVIEW MET H.H. TER BALKT

Epibreren/Nijmegen - Gisteren vond het poëziefestival Onbederf'lijk vers te Nijmegen plaats. Hoewel we (nog) geen online recensires hebben gesignaleerd vonden we wel een interview met H.H. ter Balkt, dat op 10 oktober in de Gelderlander verscheen bij wijze van voorpubliciteit voor het festival. Ter Balkt doet daarin boeiende uitspraken over poëzievoordrachten.

(Rottend Staal, 13-10-2005)

terug naar boven

DE CONTRABAS EN UITGEVERIJ BNM
Acht bundels, een verzameld werk en De Vette Breukers

Utrecht - In februari 2006 verschijnt de eerste serie bundels in de Contrabas-reeks van uitgeverij BNM, onder redactie van onze redacteur Chrétien Breukers, meldden de Volkskrant en de Contrabas gisteren. Die eerste serie bestaat uit acht bundels. Waarvan vier tweetalig, in het Fries en in het Nederlands, en vier puur Nederlandstalige.

Onze medewerkers Menno van der Beek, Han van der Vegt, Abe de Vries en Cornelis van der Wal behoren tot de eerste lichting Contrabasdichters, net als de in de reeks debuterende Frédéric Leroy en Marwin Vos, alsmede de van origine Friestalige Elmar Kuiper en Jabik Veenbaas.

Uitgeverij BNM (officieel uitgeverij BnM, maar we doen mooi niet mee aan deze idiote spelling) brengt in 2006 ook het verzameld werk uit van de onlangs overleden Hans Berghuis (1924 – 1994).

Én gaat de concurrentie aan met uitgeverijen Balans en Prometheus/Bert Bakker, op het gebied van de overzichtsbloemlezingen. Balans heeft De Spiegel van de Nederlandse dichtkunst (waarvan de herziene editie deze maand verschijnt), Bert Bakker De Dikke Komrij en BNM komt met een nu nog titelloze overzichtsbloemlezing van 666 pagina's uit het werk van na 1980 gedebuteerde dichters, onder redactie van Breukers.

In een later stadium volgen de andere delen van deze bloemlezing, die respectievelijk de periodes 1945-1980, 1910-1945 en 1880-1910 beslaan.

(Rottend Staal, 13-10-2005)

terug naar boven

DONDERDAGOCHTEND: DICHTERS OP DE BUIS

Hilversum - Televisiejunks die hun dag beginnen met ontbijttelevisie worden morgenochtend geconfronteerd met onze medewerkers Robin Block en Sander Koolwijk. Ze zijn, wegens hun debuteren vorige maand, te gast in 'Goedemorgen Nederland', tussen 07.00 uur en 08.00 uur op Nederland 1.

Voor de junks die in de file tv kijken: het programma wordt tussen 08.00 en 09.00 uur herhaald.

(Rottend Staal, 12-10-2005)

terug naar boven


VANAVOND TE NIJMEGEN: ONBEDERF'LIJK VERS

Nijmegen - Vanaf 20.00 uur zijn op tien verschillende locaties dertig dichters voordrachtmatig actief. Onder hen H.H. ter Balkt, Judith Herzberg en een behoorlijk aantal van onze medewerkers. Zie www.onbederflijkvers.nl voor alle details.

(Rottend Staal, 12-10-2005)

terug naar boven


VANAVOND TE GRONINGEN: LITERARITEITEN KABINET

Groningen - Om 20.30 uur vindt de eerste aflevering van 'Het Literariteiten Kabinet' plaats in de Usva. Met poëzie van o.a. Jurre van den Berg, muziek verzorgd door Jan Klug en D..J. Keesanova, rariteiten uit de kelders van het Groninger Universiteitsmuseum en discussie. Het thema van de avond is ditmaal 'Moord op de Martinitoren'. Videojockey Antipanda verzorgt de filmische bespiegelingen die aansluiten bij het thema. Bart FM Droog is de gastheer van de avond.

Het Literariteiten Kabinet is de opvolger van de Poëet & Date Show, die na twee seizoenen aan vernieuwing toe was. Voortaan geen poëtisch gedate meer, maar wel meer interactieve publieksparticipatie in een hoogst absurdistisch jasje.

(Rottend Staal, 12-10-2005)

terug naar boven

RUZIËNDE ACADEMICI (2)

Leiden/Nijmegen - Op het weblog van de Leidse literatuurwetenschapper Jeroen Mettes is een vermakelijke discussie uitgebroken tussen hem en J.H. de Roder. Dit naar aanleiding van Jan Lauwereyns' Splash (Vantilt, 2005).

(Rottend Staal, 12-10-2005)

terug naar boven


RUZIËNDE ACADEMICI (1)

Epibreren - Er is ruzie uitgebroken binnen de gelederen van de Zweedse Academie, het comité dat jaarlijks bepaalt wie de Nobelprijs voor de literatuur krijgt, waardoor de bekendmaking van wie de prijswinnaar 2005 is niet vorige week geschiedde maar eerst morgen plaats vindt, bericht Michaël Zeeman in de Volkskrant.

De Zweedse krant Svenska Dagbladet interviewde Academie-lid Knut Ahnlund over de onenigheid (liefhebbers van het Zweeds kunnen dat interview hier lezen). Ahnlund heeft nog steeds moeite met de toekenning van de prijs aan de Oostenrijkse auteur Elfriede Jellinek in 2004. Hij vindt haar werk modiues gezaag.

(Rottend Staal, 12-10-2005)

terug naar boven

GEDICHT TER RUIMTEBESCHIETING

Tilburg/Leicester/Epibreren - De Britse Poetry Society wil een gedicht de ruimte in schieten op de Britse nationale poëziedag. Het gedicht van Adrian Mitchell met de titel 'Human Beings' is een lofzang op de mensheid. Zo'n duizend mensen kozen Human Beings uit acht gedichten. De Poetry Society zoekt middelen om het gedicht echt de ruimte in te sturen. Tot dan is het te lezen op een scherm buiten het Britse ruimtecentrum in Leicester, zo bericht het Brabants Dagblad.

Het is natuurlijk wel een beetje raar dat de Britten denken dat onze mede-universumbewoners het Engels beheersen en dat men gekozen heeft voor een lofzang op de mensheid, waar een waarschuwing tegen dit dodelijke ongedierte meer op zijn plaats is.

(Rottend Staal, 11-10-2005)

terug naar boven

POËZIE VAN BOB DYLAN TE KOOP

New York - Het ANP bericht dat vroege gedichten van Bob Dylan volgende maand geveild worden op een veiling in New York. Bij de zestien pagina's handgeschreven poëzie uit 1960 gaat het, voor zover bekend, om het eerste gebruik van het pseudoniem Dylan en Dylanism door Robert Zimmerman. Het veilinghuis Christie's schat de opbrengst van de kavel op 60.000 tot 80.000 dollar.

(Rottend Staal, 11-10-2005)

terug naar boven

EERSTE NIJMEEGSE EENZAME UITVAART

Nijmegen - Onze medewerker Merijn Hilte, Stadsdichter van Nijmegen, beleefde vrijdag j.l. zijn eerste eenzame uitvaart. Een uitvaart die minder eenzaam was dan verwacht. Op zijn nieuwe weblog een verslag en het eerste Nijmeegse eenzame uitvaartgedicht.

(Rottend Staal, 10-10-2005)

terug naar boven

HILARISCH RADIOVERSLAG

Waregem/Gent - Gisteren waren onze medewerkers Wolff en Zinger te gast in een radio-programma van Kink FM. De uitzending werd live becommentarieerd door onze medewerkers Eva Cox en Olaf Risee op Risee in Letterland en het commentaar is uiterst hilarisch leesvoer geworden.

(Rottend Staal, 10-10-2005)

terug naar boven

WELLICHT INTERESSANT WEBLOG

Amsterdam - Elke week nodigt De Volkskrant iemand die in de lopende week in het nieuws is uit om het 'Weeklog' bij te houden. Deze week is het woord aan Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke van Dale, waarvan volgende week de nieuwe editie verschijnt.

Ton den Boon is niet alleen hoofdredacteur van de Van Dale. Hij is ook uitgever van uitgeverij BnM die ernaar streeft binnen afzienbare tijd het grootste poëziefonds der lage landen te hebben, zo verzekert ons een aan de uitgeverij verbonden poëzieredacteur.

(Rottend Staal, 10-10-2005, met dank aan www.onzetaal.nl)

terug naar boven

PHILIP HOORNE OVER POËZIERAPPORT

Wevelgem - Op zijn weblog blikt onze medewerker Philip Hoorne terug op het éénjarig bestaan van de recensiesite Poëzierapport. Hij vertelt o.a. waarom hij Poëzierapport onafhankelijk wil houden en overnameaanbiedingen heeft afgeslagen.

(Rottend Staal, 10-10-2005)

terug naar boven


NEDERLAND EEN GEDICHT

Epibreren - Het luxe uitgevoerde poëzie- en fotoboek Nederland een gedicht (bezoek de fraaie bijbehorende site: www.nederlandeengedicht.nl) is het mooiste poëzieboek dat ons dit jaar onder ogen kwam. Het 'behandelt' Nederland per provincie, poëziematig.

De foto's van Antoine van der Maesen - niet allen héél bijzonder, maar wel allen héél bijzonder afgedrukt - zijn gemaakt bij de gedichten en niet andersom, zoals zo vaak gebeurt. De samensteller is Remco Ekkers, en naast gedichten van zijn hand troffen we ook poëmen van de onlangs overleden C.O. Jellema, van onze medewerkers Boog, Bruinja, Van Gogh, Soepboer en Vroomkoning, alsmede van Hester Knibbe, Johanna Kruit, Hans Tentije, Erik Menkveld, Marga Kool, John Heymans, H.H. ter Balkt, Wiel Kusters en Willem van Toorn er in aan. Met daarbij Engelse vertalingen door Rien van Nek.

Het boek is een uitgave van P. A. van der Maesen, uitgeverij Mantinge (Drenthe). Het kost 65 euro en kan via www.nederlandeengedicht.nl besteld worden.

(Rottend Staal, 9-10-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van Bestialen van onze medewerker Robin Block.

(Rottend Staal, 9-10-2005)

terug naar boven

ANNA BIJNS PRIJS 2005 VOOR BRASSINGA

Amsterdam - Vanavond is in het Avro-radioprogramma Opium (Radio 1, 19.00-20.00 uur) bekend gemaakt dat de Anna Bijns Prijs 2005 naar Anneke Brassinga is gegaan, voor haar de bundel Timiditeiten. Eva Gerlach met Een bed van mensenvlees en Hagar Peeters met Koffers zeelucht vielen buiiten de boot.

De Anna Bijns prijs-organisatie die ons weliswaar ruim op tijd een persbericht met de uitslag en het waarom stuurde is helaas zo dom geweest dat in een niet kopieerbare vorm te doen. Omdat we wel wat beters te doen hebben dan ronkende jurypraat over te tikken onthouden we u die.

De Anna Bijns Prijs is een literaire onderscheiding voor Nederlandse literatuur van vrouwen, die één keer in de twee jaar wordt uitgereikt en afwisselend naar proza en poezie gaat. De prijs moest ooit de positie van vrouwen in de literatuur benadrukken en bevorderen. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro.

Eerder dit jaar werd er op het voormalige Contrabasreeksweb-log.nl volop gediscussieerd over deze prijs. Dat is hier en hier na te lezen.

(Rottend Staal, 9-10-2005)

terug naar boven

HUGO CLAUS DICHT NIET MEER DOOR OVERMACHT

Epibreren - Inmiddels is duidelijk geworden dat gezondheidsproblemen Hugo Claus het dichten onmogelijk maken. Onze medewerker Herlinda Vekemans vertelt op De Contrabas wat er werkelijk gaande is:'

'Hij was niet boos of verbitterd in verband met het gebrek aan aandacht voor zijn twee bundels (toch een 500-tal gedichten, zei hij wel), maar hij had dus wel het besluit genomen niet meer te dichten en hij noemde dat 'koppig kinderachtig'. Hij vermeldde er ook bij dat zijn korte- termijngeheugen niet meer zo goed was na zijn ziekte, en dat het dichten hem daardoor moeilijker viel.'

(Rottend Staal, 8-10-2005)

terug naar boven

KORTE NIEUWSSTAKING

Epibreren - In navolging van Hugo Claus gaan ook wij in staking, maar dan nieuwsmatig, en wel tot ergens zaterdagmiddag of avond. En niet uit protest, maar vanwege optreedverplichtingen. In onze eisen sluiten we ons evenwel aan bij Claus.

(Rottend Staal, 7-10-2005)

terug naar boven


WIE DE NOBELPRIJS VOOR LITERATUUR 2005 KRIJGT...

Epibreren - ... wordt in de loop van volgende week bekend gemaakt. Een mooie reden om terug te blikken op de eerdere winnaars.

(Rottend Staal, 7-10-2005)

terug naar boven


KOMRIJ EN CLAUS BIJ DE SLEGTE

Arnhem - Nog meer poëzienieuws uit De Gelderlander - In 'De Slegte-Poëziereeks' (beter niet hardop uit te spreken) is nu de bundel Fata Morgana van onze medewerker Gerrit Komrij verschenen. In deze reeks van boekhandel/uitgeverij De Slegte verscheen vorig jaar een bundel van de sedert gisteren in poëziestaking zijnde Hugo Claus.

(Rottend Staal, 7-10-2005)

terug naar boven


INTERVIEW MET VICTOR VROOMKONING

Nijmegen - Omdat vanavond zijn nieuwe bundel Stapelen (Arbeiderspers) gepresenteerd wordt verscheen twee dagen geleden in De Gelderlander een diepteinterview met onze medewerker Victor Vroomkoning.

(Rottend Staal, 7-10-2005)

terug naar boven


HUGO CLAUS DREIGT TE STOPPEN MET DICHTEN

Brussel - 'De Vlaamse schrijver Hugo Claus wil geen dichtbundels meer uitgeven. Tegenover de VRT-radio zei hij donderdag dat hij teleurgesteld is over het gebrek aan reacties op twee dikke verzamelbundels van zijn hand', bericht het ANP.

'Als men ook maar drie sonnetjes had overgehouden, zou ik verder dichten', aldus de kunstenaar.

Hier ligt dus een mooie taak voor onze aan Poëzierapport verbonden medewerkers en aan andere recenserende medewerkers. Of, ook een mogelijkheid, moet er niet gezwicht worden voor zeurende dichters?

Het kan natuurlijk ook zijn dat het Claus-citaat danig uit zijn verband is gerukt - gelukkig heeft onze medewerker Risee een handige link naar een bandopname van dat radiogesprek op Risee in Letterland gezet. Oordeelt u zelf.

(Rottend Staal, 7-10-2005)

terug naar boven


OOK ASSEN ZOEKT STADSDICHTER

Assen - Als eerste Drentse gemeente zoekt nu ook Assen een Stadsdichter. Kandidaten kunnen zich tot 17 oktober aanmelden bij de heer Emil Klok, gemeentelijk stadsdichteraanmeldbeambte: e.klok@assen.nl.

Onze redacteur Willem Groenewegen wil graag de eerste Asser Stadsdichter worden en heeft daartoe een eigen webstek ingericht: www.epibreren.com/groenewegen.

(Rottend Staal, 6-10-2005)

terug naar boven


DE FORWARD POETRY PRIJZEN 2005

Londen - De Forward Arts Foundation heeft gisteren bekend gemaakt naar wie de Forward Poetry prijzen 2005 gaan.

De Forward Poetry Prize voor de beste bundel gaat naar David Harsent (1942), voor zijn dichtbundel Legion (Faber & Faber).
De Forward Poetry Prize voor de beste debuutbundel gaat naar Helen Farish (1962) voor haar boek Intimates (Jonathan Cape)
De Forward Poetry Prize voor het beste gedicht gaat naar Paul Farley (1965), voor zijn gedicht 'Liverpool Disappears for a Billionth of a Second' (uit de bundel The North).

(Rottend Staal, 6-10-2005)

terug naar boven

NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van een nieuwe god / de nieuwe regels van onze medewerker Peter de Groot.

(Rottend Staal, 6-10-2005)

terug naar boven

EN NU WE HET TOCH OVER GEENSTIJL HEBBEN...

Epibreren - ... is het wellicht goed om aan dit (hier compleet, in pdf), dit en dat artikel te herinneren, waarin naast de namen van de 'redacteuren' ook enkele van hun eerdere ziekigheden na te lezen zijn. Eén aspect van Geenstijl (GS) blijft daarin onbelicht: de lezers van GS. Uit de diverse meters blijken die hoofdzakelijk uit kantoorvolk te bestaan, verbonden aan ziekenhuizen, ministeries, universiteiten of werkzaam in het bedrijfsleven.

Het gebruikelijke GS-gekanker op ambtenaren is in dit licht wel een beetje... vreemd te noemen.

Net als de claim van GS dagelijks ruim 60.000 dagelijkse bezoekers te hebben. Een getal waar we niets van geloven, gezien de publicaties op GS van gisteren. Zeven artikeltjes, waartussen deze, waarin naar meerdere pagina's onder ons beheer gelinkt was. Qua pageviews had dat als resultaat:

Rottend Staal-nieuwspagina: 2284
Geen Stijl-Ako-artikel: 295
Drooglog: 198

Het zijn relatief veel pageviews, maar een stuk minder dan men aan de hand van de geclaimde 60.000 bezoekers zou verwachten. Ergo: Geenstijl heeft wat uit te leggen aan haar adverteerders.

Intussen is men op GS vanwege de Rottend Staal-publicatie bezig elkaar de huid vol te schelden:

---------------------------------------------
Zegt Ariël Bruéns 05-10-05 @ 18:33:
"Zou geweldig zijn als Linkse lul Lucas aka Prittstift eens flink de tyfus getrapt zou worden door zijn linkse soortgenoten."

Je praat wel erg als een NSB-er van weleer, hè Ariël? En jij hield toch niet zo veel van NSB-ers, beweerde je laatst?
. Vossie 05-10-05 @ 21:40
--------------------------------------------

En laat deze 'Vossie' ons nu eens bekend voorkomen. Eerder dit jaar werd hij in HP/De Tijd geportretteerd in een artikel van Peter Middendorp over de Schrijversschool Groningen, vorige week stuurde hij ons een namaakbericht over een 'dichtersstaking' en vanochtend versprak hij zich in een reactie op de reactiestroom waaruit ook bovenstaande fragment gelicht is:

---------------------
Maar lees eens de verhalen RIFKA en 'De dingen die maar niet voorbij gaan' van ene Rudolf Paul op www.nederlands.nl Die gaan over dit soort zaken.
En misschien ook het verhaal Gerontion op www.lucasdelinkselul.nl
. Vossie 06-10-05 @ 10:18
-------------

Inderdaad, Vossie is Rudolf Paul - soortgelijke postings op o.a. NCRV''s verdwenen Poetry Alive staan ons nog goed bij. Hoe heette die bij De Bezige Bij verschenen roman van Gert-Jan van Exel ook al weer?

UPDATE: Het onder het eerste 'dit' gelinkte artikel in dit artikel staat in zijn geheel hier op Geenstijl te lezen als pdf-bestand. Zover we kunnen zien is er niet in geknipt.

(Rottend Staal, 5-10-2005)

terug naar boven


MEANDER BRENGT DICHTER AAN HUIS-RECENSIE

Epibreren - En wel van de zondag, door Edith de Gilde, op deze pagina van de Meander-site. Ze woonde de voordrachten van Hester Knibbe, Bart Moeyaert, Tom Lanoye, Geert van Istendael en onze medewerker Alfred Schaffer bij.

Wat dit jaar erg opvalt is dat naast een gedegen NRC-recensie de enige substantiële besprekingen van Dichter aan huis op sites en niet in papieren kranten verschenen: het AD Haagse Courant bracht maandag een minieme nabeschouwing, eigenlijk de naam recensie niet waardig

Zie ook de eerdere besprekingen.

(Rottend Staal, 5-10-2005)

terug naar boven

WAAR SCHRIJVEN BRITSE DICHTERS OVER?

Londen - Vandaag wordt bekend gemaakt wie de Forward Prize à £ 10.000 voor de beste bundel nieuwe poëzie krijgt. Reden voor John Mullan te bekijken over welke onderwerpen de Britse dichters zoal schrijven. Lees zijn bevindingen in The Guardian.

(Rottend Staal, 5-10-2005, met dank aan Maarten Dessing)

terug naar boven

CHINEZEN IN RODE HOED

Taipei - In het kader van het Amsterdam China Festival treden op 13 oktober twee Chinese poëten en een Taiwanese dichter op in De Rode Hoed, in het programma 'Chinese Poetry & Music'

Het gaat om Bei Dao (1949) - een van de bekendere Chinese dichters, Hsia Yü (1956) uit Taiwan en dichter/geluidskunstenaar/muziekcriticus Yan Jun (1973). De laatste heeft ook een weblog, weliswaar in het Chinees, maar uiterst boeiend.

De muziek wordt verzorgd door de Chinees/Duitse formatie Wu Xing. De presentatie is in handen van Chinese literatuurkener Maghiel van Crevel en Silvia Marijnissen van de Universiteit Leiden.

Meer informatie en de mogelijkheid tot online reserveren bevindt zich op de site van De Rode Hoed.

(Rottend Staal, 5-10-2005)

terug naar boven

DE ZEELANDBRUG IN GEDICHTEN
Stadsdichterscollectief voor Zierikzee?

Zierikzee - Omdat de Zeelandbrug, jarenlang de langste brug van Europa op 15 december veertig jaar bestaat, is een tentoonstelling over de brug georganiseerd, die dit najaar door Zeeland tourt. Eerste halteplaats is het Stadhuismuseum in Zierikzee, bericht BN De Stem.

De tentoonstelling in Zierikzee laat de complete geschiedenis van de brug zien. Vanaf de plannen op de tekentafel tot de opening van de destijds 77 miljoen gulden kostende brug.

Om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen werd de Zeeuwen gevraagd foto's, krantenberichten en documenten beschikbaar te stellen. De organisatie werd bedolven onder de reacties. 'Een bewijs dat de Zeelandbrug nog altijd leeft in de provincie', zegt Leo Adriaanse, een van de samenstellers van de tentoonstelling.

'Niet alleen foto's werden ingestuurd, ook gedichten, liedjes en schilderijen die aan de brug gewijd zijn.'

En nu we toch in Zeeland zijn: in Zierikzee bestaan plannen voor een Stasdsdichterscollectief.

(Rottend Staal, 5-10-2005)

terug naar boven


EN NU WE HET TOCH OVER DE DOOD HEBBEN...

Epibreren - De afgelopen zesentwintig uur observeerden we de reacties op de site van Bert Brussen en op Geenstijl.nl. Dit naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van gisteren.

Zo namen we waar hoe Bert Brussen in twee uur tijd zestig keer op zichzelf reageerde, in deze reactiestroom. Waarin en passant internetjournalist Francisco van Jole een doodsbedreiging naar zijn hoofd geslingerd krijgt, en wel zo:

----------------------------
therealshowstopper Says:
oktober 3rd, 2005 at 9:51 pm
SSL: je BENT hem.
Jole: Peng.
---------------------------

Een dag later volgde de volgende, meer verkapte bedreiging, of moeten we spreken van een aansporing?:

-------------------------
Pritt Stift Says:
oktober 4th, 2005 at 5:47 pm
Ga eens dood.
------------------------

Inmiddels nemen we waar hoe grapjas Brussen op zijn webhoek weer druk met zichzelf en een paar van zijn virtuele vrindjes babbelt. Ook heeft hij een gesprek tussen uw hoofdredacteur en een gans van een radio-interviewster in verknipte vorm online gezet. Wat eruit is geknipt? Een door de interviewster geciteerde uitlating van Brussen dat hij ergens 'sterven ' had ingetikt waar hij 'streven' had bedoeld. Het is aardig studiemateriaal dat leert wat in de hoofden van de Geenstijlers en aanverwant volk omgaat.

(Rottend Staal, 4-10-2005)

terug naar boven

EENZAME UITVAART #48

Amsterdam - Vandaag vond in Amsterdam de 48ste eenzame uitvaart plaats. Dichter van dienst was onze medewerker Ilse Starkenburg. Onze medewerker F. Starik legde zoals gebruikelijk op zijn weblog de uitvaart vast.

(Rottend Staal, 4-10-2005)

terug naar boven


YAHOO BEGINT OOK ONLINE BIBLIOTHEEK
EUROPESE COMMISSIE VOLGT

Sunnyvale (ANP/CNET News.com) - Na Google gaat nu ook Yahoo honderdduizenden boeken en literaire stukken in een digitale bibliotheek onderbrengen. Het bedrijf maakt deel uit van een consortium dat daar speciaal voor is opgericht.

Het consortium Open Content Alliance bestaat naast Yahoo uit de technologiebedrijven Adobe en Hewlett-Packard. Ook de universiteiten van Californië en Toronto doen mee. In Europa wordt onder meer samengewerkt met de Britse National Archives.

Yahoo financiert het inscannen van 18.000 boeken van de Universiteit van Californië. Het gaat in eerste instantie om boeken waar geen auteursrechten op rusten of waarvoor de uitgever of auteur toestemming voor publicatie hebben gegeven. De boeken en geschriften zijn op het internet te vinden via zoekmachines, waaronder die van Yahoo en Google.

De Europese Commissie wil niet achterblijven en zint op plannen om ook de Europese culturele erfenis te digitaliseren. De commissie wil die plannen na 20 januari 2006 bekend maken.

Google lanceerde negen maanden geleden een soortgelijk initatief. Het bedrijf werkt daarbij samen met de universiteiten van Oxford, Harvard, Stanford en Michigan. Ook de New York Public Library is bij het project van Google betrokken.

In augustus werd de digitalisering van auteursrechtelijk beschermde boeken door Google onder druk van een belangenvereniging voor schrijvers tot november stopgezet. Sommige uitgeverijen en schrijvers maken bezwaar tegen opname in de online bibliotheek. Door uitgevers en auteurs bezwaar te laten maken in plaats van hen om toestemming te vragen, keert Google volgens sommige critici het auteursrecht om.

(Rottend Staal, 4-10-2005)


terug naar boven


DERDE STADSDICHTERSDAG TE LELYSTAD

Lelystad - Op 30 oktober 2005 komen in Hotel Mercure te Lelystad de meeste officiële Stadsdichters van het land bijeen voor wat helaas de eerste Stadsdichtersdag genoemd is - eerdere soortgelijke manifestaties waren bij te wonen te Gent (juli 2003) en Middelburg (november 2003).

Op het programma muziek, eten en poëzievoordrachten van Dichter des Vaderlands Driek van Wissen en de verzamelde Stadsdichters minus die van Antwerpen, Gent, Alkmaar, Dordrecht en Valkenswaard.

Van Wissen presenteert tijdens de manifestatie een voor deze gelegenheid door uitgeverij Kontrast uit Beekbergen uitgebrachte Stadsdichtersbundel.

Nadere informatie vindt u op de site van Gerard Beense, de Stadsdichter van Lelystad.


(Rottend Staal, 4-10-2005)


terug naar boven


UPDATES

Epibreren - In het Dichter aan huis-verslag (links naar foto's en impressie van deelnemend dichter). Het Pritt-stift/Geen Stijl-artikel staat nu ook op aparte pagina, ter directe linking: http://www.epibreren.com/rs/geenstijl200510.html

(Rottend Staal, 3-10-2005)


terug naar boven

NOG MEER STADSDICHTERS

Epibreren - Vandaag vernamen we dat ook Valkenswaard en Zandvoort gezegend zijn met Stadsdichters, te weten Frans Hoppenbrouwers (1940) en Marco Termes (1957).

De gemeente Valkenswaard, in een persbericht dat eerst in september 2005 online gezet werd:

'Frans Hoppenbrouwers is op 3 januari officieel benoemd tot de eerste (gemeente-)huisdichter van de gemeente Valkenswaard. Dit besluit werd door burgemeester J. Haas bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsontmoeting in het gemeentehuis.

De heer Hoppenbrouwers werd in 2004 voor het eerst opgenomen in 'de Dikke Komrij'. Zijn staat van dienst op poëtisch gebied, gecombineerd met zijn relatie met deze regio was voor het college aanleiding hem te benoemen tot eerste (gemeente-)huisdichter van Valkenswaard. Bovendien bereikte de heer Hoppenbrouwers op 2 januari de 65-jarige leeftijd, hetgeen de directe aanleiding vormde om de benoeming begin januari te laten plaatsvinden.

De heer Hoppenbrouwers heeft zich als dichter inmiddels ten volle bewezen. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan. Gerrit Komrij heeft hem een plek toebedeeld in zijn 'bijbel', kortom, hij is een gevestigde naam. Hij is uniek in Valkenswaard, niet alleen door zijn nationale erkenning, maar ook door de verbondenheid met de streek waar hij opgroeide, die zo nadrukkelijk in veel sonnetten tot uitdrukking komt.

Een (gemeente-)huisdichter kan het historisch karakter van Valkenswaard op een bijzondere wijze tot uitdrukking brengen. Het hoeft niet alleen te gaan om een tekst in muren of monumenten, het kan ook gaan om een gedicht bij de nieuwjaarsreceptie, bij een zeer bijzonder bezoek of bij de herdenking op 17 september enzovoorts. De benoeming geldt voor onbepaalde tijd.'

Over Hoppenbrouwwers meldt Cultureel Brabant: 'Hoppenbrouwers schuwt de publiciteit. Misschien is dat de reden waarom hij slechts in kleine kring bekend is, ondanks zijn zeer grote oeuvre. Hij schreef meer dan tien bundels gedichten, en daarnaast radiospelen, kinderboeken, verhalen, en liedteksten. Hij was ook een van de initiatiefnemers van de 'Kroniek van de Kempen'.'

Een publiciteitsschuwe Stadsdichter? Het moet niet gekker worden.

Uit de gemeente Zandvoort kwam dit bericht tot ons: 'Zandvoort heeft de Dichter bij Zee - Marco Termes. Op www.zandvoort.nl vindt u proeven van zijn bekwaamheid.'

En wel op deze pagina, waar héél véél gedichten en een biografie staan. Termes heeft een eigen site: www.marcotermes.nl. Hij zegt gedebuteerd te zijn met een zeer succesvolle roman, die in een oplage van 10.000 exemplaren verscheen. Die roman blijft op zowel de Zandvoortsite als op zijn eigen site zonder titel voorkomen. Een zoektocht op 'Termes' op de site van de Koninklijke Biblliotheek leverde geen romantitel op. Wat is hier nu weer aan de hand?

(Rottend Staal, 3-10-2005, met dank aan Gerard Beense)

terug naar boven


'PRITT STIFT' EN DE GELEKTE AKO LITERATUURPRIJS-HOAX

Epibreren - Alles wijst erop dat degene die het fake-bericht over het uitlekken van de Ako Literatuurprijs op www.geenstijl.nl plaatste of liet plaatsen NSE-redacteur Bert Brussen was.

Watskeburt?

Op de sensatiesite Geenstijl (GS) verscheen op 23 september een bericht dat onze medewerker Tommy Wieringa de Ako Literatuurprijs 2005 gaat winnen. Die prijs wordt op 14 oktober live in het tv-programma RTL Boulevard uitgereikt.

Het bericht moet gezien worden in het licht van de andere Geenstijl-berichten: sensatiegericht, soms met een kern van waarheid erin, maar meestal totale onzin. Zo klopt het dat Tommy Wieringa genomineerd is, net als vijf andere auteurs. Maar dat al voor 23 september gelekt zou zijn wie de prijs gaat krijgen is complete larie.

Wij berichtten erover omdat door die GS-hoax Wieringa's de zich te Epibreren bevindende homepage een buitensporig hoog aantal bezoekers kreeg. Enkele andere media berichtten erover, omdat ... ja, waarom eigenlijk?

WIE IS PRITT STIFT?

We vroegen ons natuurlijk wel af: wie was de 'Pritt Stift' die dat bericht gemaakt had en waarom had hij het gedaan? Direct werd gesuggereerd dat onze medewerker Eva Cox er misschien iets te maken mee had, omdat haar debuutbundel Pritt.stift.lippe als titel heeft. Maar uit niets bleek dat Eva Cox 'Pritt Stift' zou kunnen zijn.

Er werd gesuggereerd dat Tommy Wieringa zelf achter de hoax zou zitten. Maar er is geen enkele reden voor hem om op zo'n manier de publiciteit te zoeken: zijn boek verkoopt als een trein, wordt verfilmd en vertaald en bovendien zou hij door betrokkenheid in zo'n hoax zijn kans de Ako Literatuurprijs te winnen eerder verkleinen dan vergroten.

Een derde mogelijke verdachte was iemand die sites beheerde waar Pritt stiften op een humoristische wijze worden gepresenteerd, namelijk deze en deze. Maar ook hij bleek niets met het GS-bericht te maken te hebben. Een van onze medewerkers plaatste echter op GS een reactie waarin gesuggereerd werd dat deze onschuldige Pritt-stiftenfan wel degelijk de gezochte 'Pritt Stift' was - die reactie is onderaan de reacties op dit bericht te vinden.

NSE

In de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 september reageerde 'Pritt Stift' geërgerd op die suggestie, om 01.43 uur, met een reactie op GS. Waarmee we zijn ijdelheid gekwetst moeten hebben. Want de volgende ochtend, rond half twaalf, belt iemand onze hoofdredacteur. Hij stelt zich voor als Bert Brussen, redacteur van het Talpa-tv-programma NSE. Hij wil een bericht over een 'dichtersstaking' verifiëren. (zie RS, 28-9-2005)

Vannacht ontdekten we echter dat Brussen al vóór hij ons belde geweten móet hebben dat het bericht dat hij wilde verifiëren 100% fake was. Het dichtersstaking-bericht was geschreven door Rudolf Paul, een Groninger amateurprozaïst die al vanaf begin september meewerkt aan Bert Brussens privé-site www.lucasdelinkselul.nl - een site in de Geenstijl-stijl, met overeenkomstige berichten, waarop Brussen medewerkers als 'Michaël Zeeman' en 'Harmke Pijpers' opvoert. Op die site komen we later terug.

Brussen vertelde ons ook dat hij 'Pritt Stift' persoonlijk kent en dat de mysterieuze Mr. Pritt goed ingevoerd was in de literaire wereld. Waardoor wij naar de naaste omgeving van Bert Brussen gingen kijken en enkele wonderbaarlijke dingen ontdekten.

CONNECTIE NSE-GEEN STIJL

Zo zit in de internetredactie van NSE ook Romke Spierdijk, mede-oprichter van Geenstijl. Zo was Bert Brussen medewerker van Geenstijl. Zo antwoordde NSE-presentator Beau van Ervens Dorens, in een interview op de Talpa-site op de vraag: 'Ga je zelf ook nog iets bijdragen aan de site?' het volgende: 'Ja, absoluut. Het moet een combinatie worden van detelegraaf.nl, nrc.nl en geenstijl.nl. Het moet lekker zijn, informatief en tegelijk een 'edge' hebben. Het moet een brutaal programma worden en die toon vind je ook terug op de site.'

De interviewer verbaasde zich terecht en vroeg door: 'Geenstijl-tv?' Van Erven Dorens: 'Die stijl is al jaren bezig. Ik neem het nu als voorbeeld, maar ik had ook Propria Cures kunnen noemen. Daar schrijven ze al honderd jaar op die manier. Net alsof Geen Stijl als eerste een beetje stout over het nieuws is gaan schrijven.'

Al eerder was iemand de connectie NSE-Geenstijl opgevallen. Op dit weblog dat wordt gerund door iemand die zowel Talpa als Geenstijl kritisch volgt, verscheen op 9 september dit bericht:

-------------
'Die Beau, natuurlijk heeft GeenStijl een mol op de redactie.

Aldus GeenStijl enige tijd geleden als reactie op de vermoedens van Beau. Nu is het opvallend dat de redactie van NSE uit drie personen bestaat waarvan er twee in ieder geval met GeenStijl te maken hebben gehad. Romke Spierdijk schreef lange tijd als Rombo op Geenstijl en Bert Brussen als Lucas.

Raar dat GeenStijl klaagde over het feit dat NSE veel dezelfde items had als Geenstijl? Nee hoor, een beetje reclame voor Talpa’s NSE. John de Mol houdt namelijk van nieuwe vormen van reclame is het niet? En je kan mij niet wijsmaken dat men niet weet wie de twee mollen bij NSE zijn. Of is dit echt onbekend voor Beau?'
----------------

Dit bericht en andere aanwijzingen - deden ons afvragen: is Beau van Erven Dorens wellicht 'Pritt Stift?'. 'Pritt Stift' was als Geenstijl-redacteur begonnen op het moment dat Van Ervens Dorens stopte met het presenteren van RTL Boulevard, in maart 2005. En ook verwonderden we ons of dit geen raar opzetje van NSE/GS was om concurrent RTL Boulevard een hak te zetten.

We vroegen Bert Brussen naar zijn contact met Geenstijl en vroegen hem ook wat het doel was van het fakebericht en wat voor raar spelletje hier gespeeld wordt. Voor u dat antwoord leest moet u zich realiseren dat Geenstijl-redacteuren of -medewerkers vrijwel altijd ontkennen bij GS betrokken te zijn. En ook dat we zijn antwoord niet via zijn werk-e-mailadres ontvingen, maar via een mailsysteem dat het IP-nummer versluiert. Iets wat een normaal mens alleen doet als hij iets wil verbergen. Enfin: zijn mail geeft in ieder geval een inkijkje in de gedachtenwereld van een Geenstijler.

----------------------
Bert Brussen: 'Helaas weet ik dat niet. Romke is overigens al 100 jaar niet meer bij Geenstijl betrokken, en zelf ben ik slechts columnist (in ruste)
Lucasdelinkselul. (Aangenaam...)

De berichten die geplaatst worden op GS verrassen mij net zo als jij, want ook ik zie ze pas als ze online komen. Ik heb verder geen inzicht en wetenschap over de inhoud of waarheid. Het spijt me echt. Je zou kunnen mailen naar Fleischbaum@gmail.com en de situatie uitleggen zoals je die aan mij uitgelegd hebt: dat wellicht nu iemand eenn prijs door de neus geborod wordt. Echter, je loopt het enorme risico dat ze ook dat gebruiken
om de hoax verder op te kloppen of je brief publiceren. Nogmaals, ik ben (was) gewoon de columnist die zijn columnpjes instuurde.
(Romke heeft uberhaupt geen contact meer met GS.)

Ik kan je dus niet helpen. Wel kan ik een 'tegenaanval' of 'tegenhoax' publiceren op mijn weblog: www.lucasdelinkselul.nl

(Als je een goeie hoax hebt halen we het landelijk nieuws...:-))

Sterkte.

Lucasdelinkselul@gmail.com
-----------------------------

BERT BRUSSEN

Deze merkwaardige e-mail deed ons besluiten Brussen nader te onderzoeken. In eerste instantie zijn site www.lucasdelinkselul.nl, waar ondermeer
stukjes over literaire auteurs op verschijnen.

Zie bijvoorbeeld deze rubrieken aldaar:
http://www.lucasdelinkselul.nl/?cat=17
http://www.lucasdelinkselul.nl/?cat=10
http://www.lucasdelinkselul.nl/?cat=16

De artikelen zelf zijn onzin en de reacties erop... tsja. Kwalijk is dat hij op die site berichten plaatst/laat plaatsen die geschreven zouden zijn door 'Michaël Zeeman', 'Jeroen Brouwers', 'Harry Mulisch' en 'Harmke Pijpers'. We kunnen het niet bewijzen, maar we vermoeden sterk dat Bert Brussen hun bijdragen zelf schreef en plaatste. Verrassend komt ook 'Pritt Stift' even voorbij - en dat is vooral zo verrassend omdat www.lucasdelinkselul.nl. nauwelijks bezoekers trekt. Zo weinig dat Bert Brussen het al nieuws vindt als hij zelf met zijn werkcomputer die site aandoet, gezien dit bericht. Ook leren we van die site dat Brussen een zekere belangstelling heeft voor het Nijmeegse studentenleven, gezien een ziek berichtje over het verdwijnen van de Nijmeegse studentenvereniging Diogenes.

Waarmee we op een oudere site van Bert Brussen komen: www.bertbrussen.nl. Waar we kennis maken met een Bert Brussen die aan literaire prijswedstrijden voor jong talent meedeed, die schrijvers interviewde voor Nijmeegse studentenbladen en een prozaverhaal uitbracht in een bloemlezing bij uitgeverij De Vleermuis uit Roermond - u weet wel, die uitgeverij die proza- en poëziewedstrijden uitschrijft die iedereen wint. De 'winnaars' realiseren zich meestal pas na de bekendmaking van de 'uitslag' dat ze zich verplicht hebben een flink aantal prijsbundels tegen winkelprijs te kopen.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid concluderen we dan ook dat Bert Brussen 'Pritt Stift' is, een man die eens hoopte op een carrière in de literatuur, die ambitie nooit kon waarmaken en nu op een aantal zielige sites en weblogs zijn gram haalt door onzinberichten over schrijvers die het wel gemaakt hebben te plaatsen.

En er is geen enkele aanwijzing dat het lek-bericht over de Ako Literatuurprijs op enige andere bron dan de duim van Brussen gebaseerd is.

De nauwe banden tussen NSE en Geenstijl verdienen zeker nader onderzoek - maar dat laten we graag aan anderen over.

(Liesbeth van Dalsum en Bart FM Droog, met dank aan Anneke Claus en Paul Janssen voor de research en Tros Radio Online voor achtergrondinformatie (Rottend Staal, 3-10-2005)

terug naar boven


HET VERDWENEN ROTTERDAM EN J.H. LEOPOLD

Rotterdam - Op zijn weblog vertelt Rien Vroegindeweij over de problematiek van het houden van literaire wandelingen in het steeds veranderende Rotterdam en over de onlangs overleden dichter J.H. Leopold (1865-1925). Die toch best eens met een plaquette op zijn sterfhuis herdacht zou mogen worden, vindt Vroegindeweij.

(Rottend Staal, 3-10-2005, met dank aan De Contrabas)

terug naar boven

HET NRC, HET BOEKENBAL EN WOH

Epibreren - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum had dit weekend een ontmoeting met NRC-kunstjournalist Ward Wijndelts en sprak met hem over enige berichten die eerder dit jaar in het NRC verschenen en waar we op deze pagina over bericht hebben. De overeenkomst in die artikelen: enige Rottend Staal-medewerkers kwamen er in voor.

Ze ontmoetten elkaar bij tankstation/wegrestaurant De Lepelaar aan de A6, waar ruimte genoeg was om Van Dalsums diarreebruine Aston Martin V8 Vantage en Wijndelts zilvergrijze Nissan Micra te parkeren.

Ward Wijndelts: 'Allereerst mijn complimenten voor je uitstekende autosmaak en je scherpe neus voor literair nieuws. Ik volg je al jaren met veel plezier.'
Liesbeth van Dalsum: 'Och! Je doet me helemaal... blozen! Maar zeg eens, hoe zat dat nou met dat Boekenbalgedoe. Je had iets in het NRC geschreven waarin te lezen viel dat Vrouwkje Tuinman en Menno Wigman zouden hebben gesmeekt om boekenbalkaartjes. '
Wijndelts: 'Om mijn geheugen op te frissen heb ik mijn oude mailtjes nog eens nagelezen en ik vond een mailtje aan Jasper Henderson (verstuurd op 1 maart 2005), waarin ik hem uitleg hoe het toch allemaal zo ver heeft kunnen komen. Twee citaten:

"Menno heb ik gistermorgen meerdere malen proberen te bereiken (niet gelukt, voicemail), en pas na mijn deadline had ik het telefoonnummer van Vrouwkje te pakken."

Iets verder schrijf ik:

"Ik ben wel erg verbaasd door de actie van Kraima. Hij zei letterlijk tegen mij: 'Ik ben naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant vanmorgen al door twee auteurs benaderd, die smeekten om toch vooral hun kaarten voor het Boekenbal te mogen houden.' Ik vraag: 'Wie waren dat en wat heb je tegen ze gezegd?' Hij weer: 'Dat waren Vrouwkje Tuinman en Menno Wigman, en ik heb gezegd dat ze wel een balkaartje mochten hebben.'"

Zoals je weet is een 'balkaartje' een kaartje dat alleen toegang geeft tot het bal na afloop van de plechtigheden.

Kortom, in dit geval was het domme pech (deadline) dat ik Tuin- en Wigman de uitspraken van CPNB-directeur Kraima niet kon laten ontkrachten. Los daarvan: Kraima heeft gezegd wat hij heeft gezegd. Dat is misschien onwaar, maar dat maakt het nog geen blunder van NRC Handelsblad.'
Van Dalsum: 'Foei, meneer Kraima! En verder?'
Wijndelts: 'Vrouwkje Tuinman vindt het niet leuk om met Writers on Heels te worden geassocieerd (schrijft ze bijvoorbeeld in een ingezonden brief in NRC van afgelopen vrijdag), maar op het weblog van Risee zegt diezelfde Vrouwkje over diezelfde Writers on Heels (naar aanleiding van het bezoek aan Barend en Van Dorp) wel het volgende:

"Mutsen! Klinkt dan nog literair. Jammer dat ze een vrouwkje en Heleen niet
aan laten schuiven."

Als Vrouwkje nou echt niets met deze dames te maken wil hebben, dan kan ik haar afraden om bij ze aan tafel "aan te schuiven". Dat valt in mijn hoofd namelijk onder het kopje: 'wel iets mee te maken willen hebben'.'

Van Dalsum: 'Nou, die opmerking kan je natuurlijk ook opvatten als 'aanschuiven om een tegengeluid te laten horen'. Maar ik ga eerst eens bij Olaf Risee checken of die Vrouwkje Tuinman aldaar wel de echte Vrouwkje Tuinman was. Zie je zo weer. Doeg.

[twee uur en vijfendertig bekeuringen later]

Ward, ik kan je geruststellen. Dat citaat is géén Tuinmancitaat, maar een Erwin Troost-citaat. En Erwin Troost is een dichtende jongeman die de laatste weken grossiert in het doen van irrelevante en vaak ook domme uitlatingen op diverse literaire weblogs. Wat Tuinman daar schreef was:

"nou, als ik dat zo hoor vind ik het niet heel jammer dat ik niet aanschoof. maar wie zaten er dan? op de mac mag ik het niet zien namelijk."

Waarbij ik me natuurlijk geneer voor Tuinmans lelijke denkbeelden over het hoofdletterloos laten beginnen van zinnen in reacties op weblogs. Maar dat is weer een heel ander verhaal, zoals mijn hoofdredacteur het vaak en ook zo overtuigend zegt.'

(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal, 3-10-2005)

terug naar boven


DICHTER AAN HUIS 2005

Den Haag/Epibreren - De achtste editie van het poëziefestival Dichter aan huis, waar vijftig dichters in vijftig Haagse huiskamers voordroegen voor een duizendkoppig publiek kan wederom een succes genoemd worden. De programmering was veelzijdig, de optredens waren intiem, soms zo intiem dat het kon gebeuren dat dichters voor één tot geen mens publiek optraden. Maar daar elke dichter vijf keer voordroeg en het publiek zijn eigen weg door het programma zocht was er bij de volgende sessie dan gelukkig wel weer publiek.

We zagen zaterdag Rutger Kopland (van wie volgend jaar een herziene editie van zijn verzamelde gedichten verschijnt bij G.A. van Oorschot) in een riante en overvolle huiskamer voor een aan zijn lippen hangend publiek voordragen. We genoten zondag van Tom Lanoye (zijn verzamelde gedichten zijn juist uitgekomen bij Prometheus onder de titel Meeste gedichten) in een volgepakte privé-bibliotheek. We hoorden Sieger M. Geertsma (in maart verschijnt zijn tweede reguliere bundel bij Passage) declameren in een atelier voor zeven aandachtige poëzieliefhebbers van circa veertig tot zestig jaar. En Tjitse Hofman zagen we op gang komen tijdens zijn eerste sessie op de zondagmiddag voor acht man publiek.

Een beetje tot onze verbazing bleek de voordracht van Jo Govaerts in het Haags Damesleesmuseum zeer populair: hoewel we op tijd arriveerden hing het bordje 'Vol' op de deur. Gelukkig trad om de hoek onze medewerker Jan Boerstoel op, maar ook daar werden we geconfronteerd met het bord 'Vol'.

Hagenezen vertelden ons later dat zij dachten dat het publiek voor Jo Govaerts in eerste instantie voor het interieur ging, daar het sedert 1894 bestaande Damesleesmuseum, met een collectie van circa 35.000 boeken een van de grootste particuliere bibliotheken, doorgaans enkel voor een selecte club dames toegankelijk is.

Naast het directe en laagdrempelige contact dat er tijdens Dichter aan huis tussen publiek en poëten bestaat vormt het traditionele buffet voor gastmensen en dichters het hoogtepunt voor de deelnemende dichters. Het thema van het eten was ditmaal Indisch, het netwerken was niet van de lucht en de nazit was een gezellig en ontspannen samenzijn van de in het Parkhotel gehuisveste dichters.

AD Haagse Courant bracht dit kleine artikel over Dichter aan huis.
Op de site van Diana Ozon staan op deze pagina drie foto's van in de huiskamers voordragende dichters Hofman, Lanoye en Ozon.
Op Philip Hoorne's weblog zijn impressies van een Haags weekend.

(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal, 3-10-2005)

terug naar boven

KORTE NIEUWSSTOP TOT ZONDAGAVOND
(wordt: nacht van zon- op maandag)

Epibreren - Wegens Dichter aan huis zijn we uithuizig tot en met aanstaande zondag. Poëzienieuwsverslaafden verwijzen we naar De Contrabas en naar de speciale bijdrage van Mario Molegraaf aan Poëzierapport, dat vandaag precies één jaar en één dag oud is.

Het gisteravond in de Usva te Groningen door uw hoofdredacteur uitgesproken essay over 'Het Nieuwe Leren' is in de leeszaal van Hotel Hel na te lezen.

(Rottend Staal, 1-10-2005)

terug naar boven

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.


terug naar bovenHet actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief

terug naar boven