Geenstijl en Bert Brussen

      laatste update 3 oktober 2005


     Previous Home Next

Watskeburt? Connectie NSE-Geenstijl Conclusie
Wie is Pritt Stift? Mail van Brussen  
NSE Bert Brussen  

'PRITT STIFT' EN DE GELEKTE AKO LITERATUURPRIJS-HOAX

Epibreren - Alles wijst erop dat degene die het fake-bericht over het uitlekken van de Ako Literatuurprijs 2005 op www.geenstijl.nl plaatste of liet plaatsen NSE-redacteur Bert Brussen was.


WATSKEBURT?

Op de sensatiesite Geenstijl (GS) verscheen op 23 september 2005 een bericht dat onze medewerker Tommy Wieringa de Ako Literatuurprijs 2005 gaat winnen. Die prijs wordt op 14 oktober live in het tv-programma RTL Boulevard uitgereikt.

Het bericht moet gezien worden in het licht van de andere Geenstijl-berichten: sensatiegericht, soms met een kern van waarheid erin, maar meestal totale onzin. Zo klopt het dat Tommy Wieringa genomineerd is, net als vijf andere auteurs. Maar dat al voor 23 september gelekt zou zijn wie de prijs gaat krijgen is complete larie.

Wij berichtten erover omdat door die GS-hoax Wieringa's de zich te Epibreren bevindende homepage een buitensporig hoog aantal bezoekers kreeg. Enkele andere media berichtten erover, omdat ... ja, waarom eigenlijk?

terug naar boven

WIE IS PRITT STIFT?

We vroegen ons natuurlijk wel af: wie was de 'Pritt Stift' die dat bericht gemaakt had en waarom had hij het gedaan? Direct werd gesuggereerd dat onze medewerker Eva Cox er misschien iets te maken mee had, omdat haar debuutbundel Pritt.stift.lippe als titel heeft. Maar uit niets bleek dat Eva Cox 'Pritt Stift' zou kunnen zijn.

Er werd gesuggereerd dat Tommy Wieringa zelf achter de hoax zou zitten. Maar er is geen enkele reden voor hem om op zo'n manier de publiciteit te zoeken: zijn boek verkoopt als een trein, wordt verfilmd en vertaald en bovendien zou hij door betrokkenheid in zo'n hoax zijn kans de Ako Literatuurprijs te winnen eerder verkleinen dan vergroten.

Een derde mogelijke verdachte was iemand die sites beheerde waar Pritt stiften op een humoristische wijze worden gepresenteerd, namelijk deze en deze. Maar ook hij bleek niets met het GS-bericht te maken te hebben. Een van onze medewerkers plaatste echter op GS een reactie waarin gesuggereerd werd dat deze onschuldige Pritt-stiftenfan wel degelijk de gezochte 'Pritt Stift' was - die reactie is onderaan de reacties op dit bericht te vinden.

terug naar boven

NSE

In de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 september reageerde 'Pritt Stift' geërgerd op die suggestie, om 01.43 uur, met een reactie op GS. Waarmee we zijn ijdelheid gekwetst moeten hebben. Want de volgende ochtend, rond half twaalf, belt iemand onze hoofdredacteur. Hij stelt zich voor als Bert Brussen, redacteur van het Talpa-tv-programma NSE. Hij wil een bericht over een 'dichtersstaking' verifiëren. (zie RS, 28-9-2005)

Vannacht ontdekten we echter dat Brussen al vóór hij ons belde geweten móet hebben dat het bericht dat hij wilde verifiëren 100% fake was. Het dichtersstaking-bericht was geschreven door Rudolf Paul, een Groninger amateurprozaïst die al vanaf begin september meewerkt aan Bert Brussens privé-site www.lucasdelinkselul.nl - een site in de Geenstijl-stijl, met overeenkomstige berichten, waarop Brussen medewerkers als 'Michaël Zeeman' en 'Harmke Pijpers' opvoert. Op die site komen we later terug.

Brussen vertelde ons ook dat hij 'Pritt Stift' persoonlijk kent en dat de mysterieuze Mr. Pritt goed ingevoerd was in de literaire wereld. Waardoor wij naar de naaste omgeving van Bert Brussen gingen kijken en enkele wonderbaarlijke dingen ontdekten.

terug naar boven

CONNECTIE NSE-GEEN STIJL

Zo zit in de internetredactie van NSE ook Romke Spierdijk, mede-oprichter van Geenstijl. Zo was Bert Brussen medewerker van Geenstijl. Zo antwoordde NSE-presentator Beau van Ervens Dorens, in een interview op de Talpa-site op de vraag: 'Ga je zelf ook nog iets bijdragen aan de site?' het volgende: 'Ja, absoluut. Het moet een combinatie worden van detelegraaf.nl, nrc.nl en geenstijl.nl. Het moet lekker zijn, informatief en tegelijk een 'edge' hebben. Het moet een brutaal programma worden en die toon vind je ook terug op de site.'

De interviewer verbaasde zich terecht en vroeg door: 'Geenstijl-tv?' Van Erven Dorens: 'Die stijl is al jaren bezig. Ik neem het nu als voorbeeld, maar ik had ook Propria Cures kunnen noemen. Daar schrijven ze al honderd jaar op die manier. Net alsof Geen Stijl als eerste een beetje stout over het nieuws is gaan schrijven.'

Al eerder was iemand de connectie NSE-Geenstijl opgevallen. Op dit weblog dat wordt gerund door iemand die zowel Talpa als Geenstijl kritisch volgt, verscheen op 9 september dit bericht:

-------------
'Die Beau, natuurlijk heeft GeenStijl een mol op de redactie.

Aldus GeenStijl enige tijd geleden als reactie op de vermoedens van Beau. Nu is het opvallend dat de redactie van NSE uit drie personen bestaat waarvan er twee in ieder geval met GeenStijl te maken hebben gehad. Romke Spierdijk schreef lange tijd als Rombo op Geenstijl en Bert Brussen als Lucas.

Raar dat GeenStijl klaagde over het feit dat NSE veel dezelfde items had als Geenstijl? Nee hoor, een beetje reclame voor Talpa’s NSE. John de Mol houdt namelijk van nieuwe vormen van reclame is het niet? En je kan mij niet wijsmaken dat men niet weet wie de twee mollen bij NSE zijn. Of is dit echt onbekend voor Beau?'
----------------

Dit bericht en andere aanwijzingen - deden ons afvragen: is Beau van Erven Dorens wellicht 'Pritt Stift?'. 'Pritt Stift' was als Geenstijl-redacteur begonnen op het moment dat Van Ervens Dorens stopte met het presenteren van RTL Boulevard, in maart 2005. En ook verwonderden we ons of dit geen raar opzetje van NSE/GS was om concurrent RTL Boulevard een hak te zetten.

terug naar boven

MAIL

We vroegen Bert Brussen naar zijn contact met Geenstijl en vroegen hem ook wat het doel was van het fakebericht en wat voor raar spelletje hier gespeeld wordt. Voor u dat antwoord leest moet u zich realiseren dat Geenstijl-redacteuren of -medewerkers vrijwel altijd ontkennen bij GS betrokken te zijn. En ook dat we zijn antwoord niet via zijn werk-e-mailadres ontvingen, maar via een mailsysteem dat het IP-nummer versluiert. Iets wat een normaal mens alleen doet als hij iets wil verbergen. Enfin: zijn mail geeft in ieder geval een inkijkje in de gedachtenwereld van een Geenstijler.

----------------------
Bert Brussen: 'Helaas weet ik dat niet. Romke is overigens al 100 jaar niet meer bij Geenstijl betrokken, en zelf ben ik slechts columnist (in ruste)
Lucasdelinkselul. (Aangenaam...)

De berichten die geplaatst worden op GS verrassen mij net zo als jij, want ook ik zie ze pas als ze online komen. Ik heb verder geen inzicht en wetenschap over de inhoud of waarheid. Het spijt me echt. Je zou kunnen mailen naar Fleischbaum@gmail.com en de situatie uitleggen zoals je die aan mij uitgelegd hebt: dat wellicht nu iemand eenn prijs door de neus geborod wordt. Echter, je loopt het enorme risico dat ze ook dat gebruiken
om de hoax verder op te kloppen of je brief publiceren. Nogmaals, ik ben (was) gewoon de columnist die zijn columnpjes instuurde.
(Romke heeft uberhaupt geen contact meer met GS.)

Ik kan je dus niet helpen. Wel kan ik een 'tegenaanval' of 'tegenhoax' publiceren op mijn weblog: www.lucasdelinkselul.nl

(Als je een goeie hoax hebt halen we het landelijk nieuws...:-))

Sterkte.

Lucasdelinkselul@gmail.com
-----------------------------

terug naar boven

BERT BRUSSEN

Deze merkwaardige e-mail deed ons besluiten Brussen nader te onderzoeken. In eerste instantie zijn site www.lucasdelinkselul.nl, waar ondermeer
stukjes over literaire auteurs op verschijnen.

Zie bijvoorbeeld deze rubrieken aldaar:
http://www.lucasdelinkselul.nl/?cat=17
http://www.lucasdelinkselul.nl/?cat=10
http://www.lucasdelinkselul.nl/?cat=16

De artikelen zelf zijn onzin en de reacties erop... tsja. Kwalijk is dat hij op die site berichten plaatst/laat plaatsen die geschreven zouden zijn door 'Michaël Zeeman', 'Jeroen Brouwers', 'Harry Mulisch' en 'Harmke Pijpers'. We kunnen het niet bewijzen, maar we vermoeden sterk dat Bert Brussen hun bijdragen zelf schreef en plaatste. Verrassend komt ook 'Pritt Stift' even voorbij - en dat is vooral zo verrassend omdat www.lucasdelinkselul.nl. nauwelijks bezoekers trekt. Zo weinig dat Bert Brussen het al nieuws vindt als hij zelf met zijn werkcomputer die site aandoet, gezien dit bericht. Ook leren we van die site dat Brussen een zekere belangstelling heeft voor het Nijmeegse studentenleven, gezien een ziek berichtje over het verdwijnen van de Nijmeegse studentenvereniging Diogenes.

Waarmee we op een oudere site van Bert Brussen komen: www.bertbrussen.nl. Waar we kennis maken met een Bert Brussen die aan literaire prijswedstrijden voor jong talent meedeed, die schrijvers interviewde voor Nijmeegse studentenbladen en een prozaverhaal uitbracht in een bloemlezing bij uitgeverij De Vleermuis uit Roermond - u weet wel, die uitgeverij die proza- en poëziewedstrijden uitschrijft die iedereen wint. De 'winnaars' realiseren zich meestal pas na de bekendmaking van de 'uitslag' dat ze zich verplicht hebben een flink aantal prijsbundels tegen winkelprijs te kopen.

terug naar boven

CONCLUSIE

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid concluderen we dan ook dat Bert Brussen 'Pritt Stift' is, een man die eens hoopte op een carrière in de literatuur, die ambitie nooit kon waarmaken en nu op een aantal zielige sites en weblogs zijn gram haalt door onzinberichten over schrijvers die het wel gemaakt hebben te plaatsen.

En er is geen enkele aanwijzing dat het lek-bericht over de Ako Literatuurprijs op enige andere bron dan de duim van Brussen gebaseerd is.

De nauwe banden tussen NSE en Geenstijl verdienen zeker nader onderzoek - maar dat laten we graag aan anderen over.

(Liesbeth van Dalsum en Bart FM Droog, met dank aan Anneke Claus en Paul Janssen voor de research en Tros Radio Online voor achtergrondinformatie (Rottend Staal, 3-10-2005)Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Bart FM Droog en Liesbeth van Dalsum/Rottend Staal Online 2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.