BREKEND NIEUWS: DICHTER DES VADERLANDS NAAR IRAN!

Groningen/Epibreren - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum sprak juist met Dichter des Vaderlands Driek van Wissen. En wel hierom:

Driek van Wissen: 'In de week van 12 tot en met 19 juni 2006 verblijf ik in Teheran, op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur te Iran. Op 15 juni zal ik daar in elk geval op de ambassade voorlezen, maar alleen is maar alleen, dus mijn dichtervriend Jean Pierre Rawie zal mij vergezellen en ook van zich laten horen. Mijn vriendin gaat trouwens ook mee, het kan niet op. Er staat in elk geval ook een tripje door Iran - waarbij Isfahan en Persepolis worden aangedaan - op het programma, maar de details worden nog geregeld.'

(Rottend Staal Online, 26-4-2006)

terug naar boven


KRO BEZONDIGT ZICH AAN DE ZEVEN DOODZONDEN

Utrecht - Bij de KRO: Die sieben Todsünden - Kurt Weill/Bertolt Brecht; gedaan door het Nederlands Blazers Ensemble, het Egidius Kwartet, Tania Kross (mezzosopraan) en Raphaëlle Delaunay (choreografie, dans). Met teksten van: Maria Barnas, Eva Cox, Theo Nijland, Ilja Leonard Pfeijffer, F. Starik, Simon Vinkenoog en Def P. Vanavond en direct tussen 20.00 en 22.30 uur, op klassiek.kro.nl.


(Rottend Staal Online, 26-4-2006, met dank aan de Contrabas. )

terug naar boven


TIP MARUGG OVERLEDEN

Willemstad - Het ANP bericht dat Silvio Alberto Marugg, die publiceerde onder de naam Tip Marugg, zaterdag op 82-jarige leeftijd is overleden..

De schrijver en dichter werd vooral bekend door zijn boeken Weekendpelgrimage, In de straten van Tepalka en De morgen loeit weer aan. Zijn werken werden onder meer in het Engels en Russisch vertaald.

Volgens een van zijn beste vrienden, schrijver Frank Martinus Arion, is Marugg thuis op bed overleden. 'Hij heeft nog om een glas water gevraagd, toen de huisbediende daarmee terugkwam, was hij dood', aldus Arion. Hij omschrijft Marugg als een eigengereid en scheppend schrijver met een fijn gevoel voor taalbeheersing.

Marugg kampte al jaren met een slechte gezondheid. Hij kon nauwelijks meer lezen of schrijven doordat zijn zicht sterk achteruit was gegaan. Door een infectie aan zijn benen werd het afgelopen jaar bovendien een been afgezet.

De schrijver blijkt twee dagen voor zijn dood zijn begrafenis betaald te hebben. 'Dat is zo typisch iets voor hem', zegt Arion lachend. 'Hij was niet bang voor de dood. Alles was al tot in de puntjes voorbereid en nu dus ook betaald.' Marugg wordt donderdag begraven.

Als er binnen de Nederlandse letteren één auteur is die met een klein oeuvre een grote naam heeft gevestigd, dan is het wel de Antilliaanse schrijver Tip Marugg. Drie romans, de dichtbundel Afschuw van licht en een woordenboek met erotische termen uit het Papiamento deed hij het licht zien. In 2001 werkte hij aan een soortgelijk woordenboek over drank en dronkenschap.

Silvio Alberto Marugg, een Antilliaan van Zwitserse afkomst met een Venezolaanse moeder, publiceerde zijn eerste gedichten in literair tijdschrift De Stoep. Voor het tijdschrift El Dorado schreef hij de Curaçaose Kroniek en in het Papiamento-tijdschrift La Prensa verschenen literaire recensies.

Met zijn romandebuut Weekendpelgrimage (1958) maakte Marugg pas naam in Nederland. Maar echt bekend in bredere kring werd hij pas door de nominatie voor de AKO Literatuurprijs in 1988 voor zijn derde roman De morgen loeit weer aan, die hem een jaar later de Cola Debrotprijs opleverde. Samen met zijn roman In de straten van Tepalka (1967) werden ze in 2000 gebundeld.

(Rottend Staal Online, 25-4-2006)

terug naar boven


POËZIEWEEK?

Epibreren - Vannacht werden radiogolven uit Hilversum opgevangen, die ons een gesprek met onze medewerker Menno Wigman bracht. Aangenaam luistervoer, dat in het kader van de poëzieweek plaats vond, zo vertelde ons de presentator. Het gesprek is misschien op deze NCRV-site na te luisteren, maar los daarvan: de poëzieweek, ook wel week van de poëzie genoemd?

Wel, dat Deelder reclame maakt voor een wasmiddel, wil nog niet zeggen dat alle poëzie in de week gezet moet worden. En als met die week geen wasactie maar een tijdspanne bedoeld wordt, dan was die week al weken geleden, gedurende de dagen rond Gedichtendag.

Vandaar dat alhier niet meegedaan aan het poëziegeweek. Het leven is al verwarrend genoeg. Bovendien lijkt het geweek gericht op de promotie van een bank. Waar niks mis mee is, maar we gaan toch echt geen gratis reclame maken voor een bank. Dat betekent dat we de naam van die bank voortaan ongenoemd laten, en de prijs die die bank deze week uitreikt simpelweg de ...-Poëzieprijs noemen - als we er al over gaan berichten.

Op de prijssite is namelijk te lezen dat slechts gemiddeld 80 bundels voor die prijs worden ingezonden, net iets meer dan de helft van de jaarlijkse productie. Dus of de bekroonde bundel werkelijk de beste is kan zo'n jury onmogelijk bepalen.

(Rottend Staal Online, 25-4-2006)

terug naar boven


TT & POËZIE: GEEN PATAT MAAR LUNCHPAKKET

Epibreren - Inmiddels is er vanuit Assen opheldering gekomen over de 'vergoeding' voor het TT & Poëzie-project: een toegangskaart voor de TT-races, een ontbijt en een lunchpakket. Tsja, om met Martin Bril te spreken. Of zegt hij 'tja?'. Hoe dan ook: een rare gemeente, dat Assen.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 24-4-2006)

terug naar boven


TT & POËZIE? MOOI NIET!

Epibreren - Een kleine twee week geleden arriveerde alhier een heuse brief van een burgemeester, mevrouw D. van As-Kleijwegt. Ze deelde me mee:

'De gemeente Assen organiseert in samenwerking met de Asser Stadsdichter Erik Harteveld deze zomer een project onder de naam: TT & Poëzie.
Ik zal het bijzonder op prijs stellen als u hieraan uw medewerking wilt verlenen.

Samen met een groot aantal noordelijke dichters zult u - al dan niet in leer gekleed - de fameuze motorraces bezoeken en naar aanleiding van dit luidruchtige evenement één of meer gedichten schrijven (in de Nederlandse taal). De gedichten zullen gebundeld worden door uitgeverij Passage.

De TT vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 juni. In verband met het reserveren van de toegangskaarten hoor ik graag op korte termijn of u aan dit project wilt meewerken. (...) u kunt zich aanmelden bij Emil Klok, cultuurcoördinator van de gemeente Assen (...). Indien u nog vragen heeft, kunt u zich ook tot Emil Klok wenden.

Wellicht ten overvloede meld ik u dat een eventueel gebrek aan affiniteit van uw kant met de motorsport, wat mij betreft geen belemmering voor deelname hoeft te zijn.'

Juist: ik heb inderdaad geen enkele affiniteit met de motorsport, motoren, sport of een massa-evenement als de TT. Sterker nog: één keer eerder in mijn leven woonde ik op het TT-circuit amateurmotorraces bij en vond dat niet alleen strontvervelend maar ook zeer irritant, met al die snerpende motorenherrie en zonder enig dodelijk ongeluk.

Maar werk is werk: als de gemeente Assen een fatsoenlijk honorarium wil neerleggen ben ik best bereid mopperend en walgend de TT bij te wonen en er een gedichtje over te bakken. Dus probeerde ik contact op te nemen met genoemde Emil Klok. Die me nu al twee weken angstvallig ontloopt.

Gelukkig was er nog de uitgever die me wist te vertellen hoe de gemeente Assen over de betaling dacht: in natura, wat in Drenthe betekent: twee blikjes bier en een zak patat.

Nu hou ik niet van bier, reis voor een zak patat niet naar Assen af en vraag me af wat de gemeente Assen en dichters die aan deze ongein gaan meewerken bezielt. Andere gemeentes in Nederland betalen voor soortgelijke poëzieprojecten normale honoraria. Wat let de gemeente Assen dat ook te doen? En snappen die domme dichters dan niet dat ze hun eigen glazen ingooien?

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 21-4-2006)

terug naar boven


DE ZEVEN DOODZONDEN

Amsterdam - Het Nederlands Blazersensemble (aangevuld met het Egidius Kwartet, Tania Kross en Raphaëlle Delaunay) tourt door het land met een bijzondere productie: de Zeven Doodzonden van Kurt Weill en Bertolt Brecht, aangevuld met nieuwe gedichten en teksten van Maria Barnas, Eva Cox, Theo Nijland, Def P., Ilja Leonard Pfeijffer, F. Starik en Simon Vinkenoog, speciaal voor deze gelegenheid op muziek gezet door de componisten Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Wilbert Bulsink, Alsison Isodora, Theo Loevendie, Mayke Nas en Martijn Padding.

Theo Nijland, Def P. en F. Starik reizen met het circus mee, dat op:

vrijdag 21 april, 20 15 uur: Lantaren/Venster Rotterdam
zaterdag 22 april, 19.30 uur: Concertzaal Tilburg
zondag 23 april, 19.30 uur: Muziekgebouw, Amsterdam (uitverkocht)
dinsdag 25 april, 20.15 uur, Musis Sacrum, Arnhem
woensdag 26 april, 19.30 uur, Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht
donderdag 27 april, 20.15 uur, Nieuwe Kerk Den Haag

bij te wonen is. Zoals gebruikelijk mag de lezer van de berichtgever zelf uitzoeken wáár al die zalen in de respectievelijke steden te vinden zijn.

(Rottend Staal Online, 21-4-2006)

terug naar boven


GEWIJDE DIENST MET VROLIJKE NOOT
Avond rond Rutger Kopland en zijn nieuwe Verzamelde Gedichten

Groningen/Assen - Boekhandelaar Gelly Talsma zei het in haar inleiding al: 'prachtig, publiek dat uit zichzelf stil wordt'. Er hing een gewijde sfeer in Athena's Boekhandel gisteravond, bij het al eerder gemelde eerste optreden van Rutger Kopland sinds zijn ongeluk. Het publiek was van alle leeftijden en muisstil - wachtte in spanning af wat komen ging, de commentaren waren liefhebbend en respectvol naar Kopland toe, en Kopland zelf was vrolijk, in vorm en soms even geëmotioneerd. Bij deze wijding was de rolverdeling als volgt:

koster van dienst: Gelly Talsma
voorganger: Gillis Dorleijn
liturgie: Rutger Kopland
gasten: Tom van Deel & Marjoleine de Vos
filmopname: TV Noord

Dorleijn hield strak de teugels van het programma in de hand. Hij liet eerst Kopland een zelfgeschreven inleiding geven, daarna interviewde hij van Deel en de Vos, om dan tenslotte Kopland weer aan het woord te laten. Koplands inleiding was tweeledig: enerzijds over hoe hij de nasleep van zijn ongeluk beleefde en anderzijds over het door Letterkundig Museum medewerkers ophalen van zijn literaire archief/oeuvre de dag voor dit optreden.

Over de nasleep van het ongeluk: 'de dromen die ik nog steeds heb, komen mij echter voor dan de werkelijkheid' en over zijn archief: 'het werd in één auto geladen, en reed zo de Oude Boerenweg uit' (beide citaten geparafraseerd). Dan leest hij het eerste gedicht van na het ongeluk voor, wat over zijn terugkeer in de tuin gaat en dat hij 'voor haar nooit is weggeweest'. Dorleijn merkt op dat ook deze editie van de Verzamelde Gedichten niet compleet is, nu hij er weer een geschreven heeft.

Dorleijn zet de toon van het gesprek en doet moeite het luchtig te houden. Hij wil van de gasten Marjoleine de Vos en Tom van Deel weten wanneer zij hun eerste Kopland ervaring hadden, wat Kopland voor hun eigen dichterschap betekende, welk gedicht hen het meest gegrepen heeft en welke 'Kopland' zij mee zouden nemen naar een onbewoond eiland. De sprekers noemden elkaar allen bij de voornaam, wat de band onderling duidelijk maakte, maar de afstand tot het publiek vergrootte.

De beide gasten kiezen voor redelijk stevige gedichten, Marjoleine de Vos leest nog een gedicht voor wat zij speciaal voor Koplands 70ste verjaardag schreef, en Dorleijn besluit dan om nog even de aandacht te vestigen op de humor in Koplands poëzie, door een vroeg gedicht voor te lezen 'Pilsje in de Kempen'.

Goed, het middenschip van de dienst is geweest. Kopland mag tenslotte nog een aantal gedichten voordragen. Veel van wat hij wil voorlezen is al opgezegd door zijn tafelgenoten - Psalm, De man in de tuin, Mooie gesprekken – Maaltijd bijvoorbeeld -, wat volgens hem hun onderlinge band aantoont. Maar er blijft in deze bijbel van een boek nog genoeg over om te lezen gelukkig. Zo draagt hij de alfa en omega van het boek voor, respectievelijk 'Een psalm' en 'Al die jaren dat ik zat te kijken'. Daar tussenin nog o.a. 'Johnson Brothers Ltd', 'Landmeter', 'De chemie van de ziel', 'De kunst van doodgaan'.

Het was een mooie avond, waarin Rutger Kopland liet blijken hersteld te zijn en de draad van het dichters- en denkerschap weer opgepakt te hebben. Het applaus was luid, de boekenverkoop goed, en de wijn, de wijn was rood, de wijn was wit.

(Willem Groenewegen, Rottend Staal Online, 20-4-2006)

terug naar boven


TAALSTRIJD LAAIT OP IN NOORDELIJKE ZEVERLANDEN

Epibreren - Na het behalen van de overwinning te Waterloo en het afstoten der zuidelijke Zeverlanden in 1839 verkeerden wij Zeverlanders lange tijd in de waan het noordelijk deel van het taalgebied ontsmet te hebben van Franse invloeden. Niets is minder waar: te Harderwijk vergifigt de Franse dichter Yves Gaudin onze jeugd met de Franse taal.

(Rottend Staal Online, 20-4-2006)

terug naar boven


EMILY DICKINSON IN HET NIEUWS

Epibreren - Omdat onlangs haar Gedichten deel 1 in de vertaling van Peter Verstegen bij Van Oorschot verscheen én vanwege de verschijning van het boek Mijn zuster Emily, door Paola Kaufmann bij Uitgeverij Sirene besteedt het onvolprezen Reformatorisch Dagblad uitgebreid aandacht aan onze medewerker Emily Dickinson. Het is maar goed dat ze onlangs overleden is, want blij zal ze met al die aandacht niet geweest zijn - maar dat is weer een heel ander verhaal.

(Rottend Staal Online, 19-4-2006)

terug naar boven


KOPLAND WEER OP DE PLANKEN
Curieuze dichtdrukte te Groningen
Revebrievenvernietiging


Groningen - Zover ons bekend treedt Rutger Kopland vanavond voor het eerst sinds zijn bijna fatale auto-ongeluk weer op, en wel in Athena's Boekhandel (Oude Kijk in 't Jatstraat 42) te Groningen. Gillis Dorleijn interviewt hem. Tom van Deel en Marjoleine de Vos zijn ook aanwezig.

Niet aanwezig zijn Meindert Talma, Gijs ter Haar, Jan Klug, VJ Antipanda en Bart FM Droog, daar zij tegelijkertijd in de Usva (Munnekeholm 10) het Literariteitenkabinet verzorgen. Waarbij onder anderen Marja van der Veen (dichteres en vroegere geliefde van Frans Lodewijk Pannekoek, kunstenaar en goede vriend van Reve) haar herinneringen aan Reve ophaalt en enkele aan André Degen gerichte Reve-brieven vernietigd zullen worden, ter verhoging van de prijs van de resterende.

Of Jurre van den Berg, Ellen Deckwitz, Daniël Dee, Sieger M. Geertsma vanavond op een van beide locaties te localiseren zijn is ter redactie onbekend. Wel dat zij met Talma en Droog morgen, dus op die akelige 20ste april, in een café te Groningen optreden (zie hier de details).

De dichtdrukte hangt samen met de opgelopen onvrede in Groningen over het uitblijven van de magneetzweeftreinbaanaanleg. Ter verkoeling van de hoog opgelopen emoties zet het gemeentebestuur al deze dichters in. De Groninger Stadsdichter, Ronald Ohlsen, opperde deze dichtersinzet toen hij laatst met burgervader Wallage in de sauna verbleeef. Vandaar.

(Rottend Staal Online, 19-4-2006)

terug naar boven


DE 58STE EENZAME UITVAART...

Amsterdam... vond dinsdag in de hoofdstad plaats, met Alfred Schaffer als dienstdoend dichter. F. Starik doet verslag op zijn weblog.

(Rottend Staal Online, 19-4-2006)

terug naar boven


BELCAMPO STIPENDIUM VOOR ANNEKE CLAUS

Groningen - De Gedeputeerde Staten van Groningen hebben vandaag bekend gemaakt dat het Belcampo Stipendium, de literaire prijs van de provincie Groningen, is toegekend aan onze medewerker Anneke Claus (1979). De jury, bestaande uit de vorige winnaar de schrijfster Anjet Daanje, de dichteres Jane Leusink en Erik Kweksilber van boekhandel Godert Walter in Groningen waren unaniem in hun keuze.

Volgens de jury zijn haar gedichten ritmisch, muzikaal en hebben ze een doordacht taalgebruik. Er is samenhang in de stijl, ook al klinkt het performanceaspect door in sommige gedichten. De tegenstelling tussen het introverte en associatieve maken de gedichten van Anneke Claus spannend, avontuurlijk en nodigen uit om ze te ontraadselen, volgens de jury.

Anneke Claus (1979) is geboren in Doetinchem en ze studeerde Romaanse Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar poëziedebuut is de bundel Bonzai! die in november 2005 is verschenen bij uitgeverij Passage in Groningen. Naast haar werk als docent aan de Volksuniversiteit en vertaler, is ze actief als festivalorganisator. Haar gedichten verschenen oonder andere in het literaire tijdschrift Krakatau, alhier en in verschillende bloemlezingen. Ook op festivals als Noorderzon, Dichters in de Prinsentuin, Gedignag en op poetryslams is Anneke Claus een bekende verschijning.

Schijfopdracht

Het Belcampo Stipendium is een tweejaarlijkse schrijfopdracht, waarbij van de kandidaat wordt verwacht dat hij/zij in 6 maanden een essay, dichtbundel of novelle schrijft. De provincie wil met dit stipendium de aandacht vestigen op Gronings talent en de opdracht zelf dient een impuls te zijn voor het letterenbeleid in het Noorden.

Het stipendium wordt voor de zesde keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3.500,-- voor de schrijver en € 5.000,-- voor een bibliofiele uitgave van het werk in de Belcampo reeks.

Eerdere winnaars van het Belcampo Stipendium waren Louis Stiller met het essay Terug naar Groningen, Nanne Tepper met de novelle De avonturen van Hillebilly Veen, Max Niematz met de novelle De Kromzichter fokveedagen, Willem Jan van Wijk met de gedichtenbundel In Karmijn en Anjet Daanje met de novelle De Mei-jaren.

(Rottend Staal Online, 18-4-2006)

terug naar boven


BOEKENWEEKTHEMA 2007

Epibreren - Daar gaan we weer: de CPNB heeft Geert Mak 'bereid gevonden' het Boekenweekgeschenk van 2007 te schrijven. Het motto van de 72e editie van de Boekenweek is 'Lof der zotheid: scherts, satire en ironie'. De Boekenweek 2007 wordt gehouden van 14 tot en met 24 maart.

Lof Der Zotheid is ontleend aan de titel van het gelijknamige boek van de onlangs overleden Rotterdamse auteur Desiderius Erasmus (1466-1536). Humor in al zijn vormen wordt het centrale onderwerp van de Boekenweek 2007, die ook het moment zal zijn om de plaats van humor in de literatuur te bediscussiëren, aldus de CPNB.

Voor wie zich afvraagt waarom de Boekenweekthema's altijd zo belegen zijn: alle boekhandels, dus ook de steng-gristelijke, de zwaar-islamitische, de buitensporig communistische alsmede de idiootst zwevende moeten zich in het thema kunnen vinden.

(Rottend Staal Online, 18-4-2006)

terug naar boven


STADSDEELKAART IN GEDICHTEN

Epibreren/Amsterdam - De actiefste van de twee Amsterdamse stadsdeeldichters is zonder enige twijfel de stadsdeeldichter Westerpark, Hans Kloos. Hij is niet alleen heel actief, maar ook sympathiek bezig, door andere poëten in zijn stadsdeelpoëzieprojecten te betrekken. Zo werkt hij aan een stadsdeelkaart in gedichten, waarop naast eigen werk poëmen van Wim Brands, F. Starik, Ilse Starkenburg en nu ook Tommy Wieringa te lezen zijn.


(Rottend Staal Online, 18-4-2006)

terug naar boven


PORTRET DICHTER DES VADERLANDS GENOMINEERD VOOR BRITSE BP PORTRAIT AWARD

Groningen - Een portret van Dichter des Vaderlands Driek van Wissen van de Groningse kunstenaar Annemarie Busschers is genomineerd voor de prestigieuze BP Portrait Award, en is als zodanig van 15 juni tot en met 17 september te bewonderen in de National Portrait Gallery te Londen, aan gene zijde van de Noordzee. Met het portret van onze DdV maakt Annemarie Busschers kans op £ 25.000.


Het portret van Van Wissen in wording - © Annemarie Busschers, 2006 (zie haar site voor meer foto's).

Voor de BP Portrait Award werden 1000 portretten ingezonden, waarvan Van Wissens portret en 49 andere op de exposities te zien zijn. Want na Londen zijn de portretten ook nog te zien in de Aberdeen Art Gallery (25 november 2006 -3 februari 2007) en in de Royal West of England Academy te Bristol (31 maart 2007 - 20 mei 2007).

(Rottend Staal Online, 18-4-2006)

terug naar boven


POETRY WORLD SLAMPIONSHIP 2006

Rotterdam - Tijdens het 37e Poetry International Festival - van 17 tot en met 23 juni in de Rotterdamse Schouwburg - vindt het Poetry World Slampionship 2006 plaats. Dichters uit acht landen met landelijke slamkampioenschappen strijden in een voorronde en een finale om de titel Poetry World Slampion 2006: Tanja Billiard uit België, Anita Egelund uit Denemarken, Kalle Haglund uit Zweden, de Nederlander Sander Koolwijk, Luciole uit Frankrijk, Mike McGee uit de Verenigde Staten, Elvis McGonagall uit Groot-Brittannië en de Duitser Volker Strübing.

Net als vorig jaar bestaat de hoofdlijn van het programma uit een voorronde in Muziekcafé Rotown (19 juni) en de finale in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Tijdens de voorronde wordt de volgorde van de dichters in de finale bepaald. De WoordDansers zorgen voor de presentatie. Juryleden zijn Kat François (de Britse wereldkampioen van 2005) en Sieger M. Geertsma. Tijdens de finale op donderdag 22 juni, wordt de jury uitgebreid met Simon Vinkenoog. Het beeld wordt verzorgd door VJ Vlot en en de soundbites door DJ Evol D en Rudy can't Fail. De finaleavond wordt afgesloten in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg, met J.A. Deelder aan de draaitafel.

(Rottend Staal Online, 18-4-2006)

terug naar boven


25 EURO PER BOEK..?!
BOYCOT BRUNA!


Epibreren - Boekblad bracht afgelopen vrijdag een bericht over een onzalige actie van Bruna:

'Bruna gaat mensen de kans bieden om hun nog niet gepubliceerde manuscripten uit te geven. Zoals gebruikelijk bij een vanity press moeten de auteurs wel betalen, in dit geval 999 euro voor 40 exemplaren, maar Bruna legt de boeken wel in de winkel neer.'

Wat onnozele amateurschrijvers dus 25 euro per exemplaar kost. 'De boeken worden ook via de website van Bruna, www.bruna.nl, aangeboden. "Alleen al het idee dat je boek bij de Bruna ligt, spreekt hopelijk veel mensen aan", zegt directeur Hans Gelauff.'

Geldklopperij die aan oplichting grenst, deze actie, die zogenaamd onder het mom van een 'campagne tegen ontlezing' van 24 april tot 5 juni gehouden wordt. Maar goed, wie opgelicht wil worden moet zich vooral laten oplichten. Wie zich wil verbazen over hoe een onnozele hals ondanks waarschuwingen voor vele duizenden euro's het schip in gaat leze deze discussie op www.schrijven.org.

Wat veel ergerlijker is, is dat Bruna erg terughoudend is in het verkopen van literaire boeken, op de bestsellers na. Dat deze boekhandelsketen nu ruimte op de planken reserveert voor vanity press-boeken is bespottelijk.

We roepen serieuze lezers en uitgeverijen dan ook op om Bruna te boycotten, tot dat de keten afstand neemt van deze onzinnige actie.

(Rottend Staal Online, 16/17-4-2006)

terug naar boven


DICHTREGEL IN ZEE
In Dubai, niet Bahrein


Epibreren - Eerder deze week berichten we dat de zeer aan poëzie verknochte koning Hamad bin Asa Al Khalifa van Bahrein een gedicht in zee laat aanleggen. Dat is onjuist: het gedicht wordt in Dubai aangelegd, als deel van 'The Palm, Jebel Ali'.

'The Palm, Jebel Ali' is een van de drie kunstmatige eilanden in palmvorm, die momenteel voor de kust van Dubai worden aangelegd. 'The Palm, Jebel Ali' komt er ongeveer zo uit te zien:


Aan de binnenring is vanuit de lucht een gedicht te lezen. De gelukkige dichter is Z.K.H. Generaal Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, kroonprins van Dubai en minister van defensie van de Verenigde Arabische Emiraten.

Volgens Wikipedia luidt het gedicht, in Engelse vertaling:

Take wisdom from the wise
It takes a man of vision to write on water
Not everyone who rides a horse is a jockey
Great men rise to greater challenges

De Nederlandstalige Liesbeth van Dalsumversie is:

Luister naar de wiskunde der wijzen:
Men neme een ziende man als pen te water
Niet iedereen die een paard bestijgt is een ruiter
Grote mensen rijzen hun bakmeel met spaceshuttles

Waarbij ze opmerkt dat vooral regel drie ongekend gewaagd is voor Arabische poëzij en regel vier een voor een Amerikaanse bondgenoot verdomd kritische noot is bij het Amerikaanse optreden te Irak.

Het eiland zou zich op 25°20'00'' NB, 55°16'05'' OL moeten bevinden. Het eiland dient net als de andere eilandprojecten te Dubai ter vermaak van gegoede toeristen. Zie ook
www.thepalm.ae, de website van de Verenigde Arabische Emiraten voor verslagen van de aanleg en de site van de projectontwikkelaar van dit miljardenproject.

(Rottend Staal Online, 15/16-4-2006)

terug naar boven


DRUKTE BIJ UITVAART REVE

Machelen - De uitvaartdienst voor Gerard Reve wordt dooor circa 1500 mensen bijgewoond, meldt Radio 1. De Volkskrant bericht dat al om 12.00 uur honderd mensen de kerkbank bevolkten.

Onder de aanwezigen Hugo Claus, Tom Lanoye en Ramsey Nasr - door de Radio 1-verslaggever Jeroen Wielaert consequent Ramsij Nasr genoemd - en een krans van zijn ex-vrouw Hanny Michaelis.

Het ANP meldt dat honderden mensen zullen genoegen moeten nemen met een staanplaats in de kerk of op het kerkplein.

De mensen op het plein kunnen de uitvaart via een geluidsinstallatie volgen. Hoewel in de kerk officieel slechts plaats is voor zevenhonderd mensen, zijn er naar schatting ongeveer duizend in het gebouw.

Volgens de Belgische uitgever R. van Loon is de zeker de helft van de belangstellenden van Nederlandse afkomst. Ook zijn er onverwacht veel jonge mensen naar het afscheid van de vorige week overleden Reve gekomen. Veel mensen hebben bloemen bij zich, die ze op de trappen van het altaar leggen.

(Rottend Staal Online, 15-4-2006)

terug naar boven


MEER GOED NIEUWS UIT EN OVER IRAN, WAARBIJ OOK BAHREIN TER SPRAKE KOMT


Epibreren/Osdorp/Teheran - Er is meer goed nieuws uit Iran: wetenschappers aldaar hebben deze vogels genezen van de vogelgriep. En nog beter is het nieuws dat popdichters-legende Ton Lebbink naar aanleiding van de eerdere positieve tijding over Iran schreef:

Illegale homo's kúnnen niet terug naar het voormalige Perzië.
Want die stakkers mogen van het regime niet in leren strings hand in hand door Teheran skeeleren.
Bij ons in Osdorp mag dat wel.

Aldus Ton Lebbink. Besluiten we met het beste nieuws uit Iran: het land heeft juisteen omvangrijke tapijtdeal gesloten met Oman. Maar liefst 250 vierkante meters aan Perzische tapijten gaan binnenkort de paleizen van Oman opleuken.

Nu we het toch over Oman hebben: dat land ligt niet ver van Bahrein, waar men een koning heeft die hartstochtelijk van poëzie houdt, koning Hamad bin Asa Al Khalifa.

(Rottend Staal Online, 13-4-2006)

terug naar boven


GESPREK MET WILLEM BARNARD/(GUILLAUME) VAN DER GRAFT

Utrecht - RKnieuws.net brengt als Paasspecial een interview met Willem Barnard, oook bekend als (Guillaume) van der Graft, de vader van onze medewerker Benno Barnard.

(Rottend Staal Online, 13-4-2006)

terug naar boven


GOEDKOPE WATERSCHAPSDICHTER GEZOCHT

Epibreren/Lelystad - Het is best wel sneu dat het waterschap Zuiderzeeland, dat - hoewel de naam anders doet bevroeden - in Flevoland te situeren is, een officiële Waterdichter voor de periode van vier jaar zoekt en als betaling daar niet meer dan de bundeling van de poëzie in boekvorm tegenover stelt, in 2010.

En wat voor gedichten verlangt het waterschap? 'We zoeken iemand die elke gelegenheid wil aangrijpen om de meest prachtige, originele watergedichten te schrijven. Ook moeten zijn of haar gedichten belangrijke gebeurtenissen van ons waterschap op kunnen luisteren. (...) De gedichten hoeven uiteraard niet over water te gaan.'

Aha! Watergedichten die niet over water hoeven te gaan. Een knap dichter die zulke watergedichten kan brouwen.

(Rottend Staal Online, 13-4-2006)

terug naar boven


GOED NIEUWS VAN HET WETENSCHAPPELIJK FRONT

Epibreren - In deze tijden van misère is er gelukkig ook nog goed nieuws. Onze wetenschapsredactie meldt verheugd dat:

Iran er na veertig jaar puzzelen eindelijk in is geslaagd uranium te verrijken. De Iraanse president Ahmadinejad: 'Jonge wetenschappers hebben verrijkt uranium geproduceerd voor atoomcentrales. Ik verkondig officieel dat Iran bij de club van nucleaire landen hoort.'
Dichters die naar Iran wil afreizen om het volk met lofdichten te feliciteren nemen echter dit advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ter harte: 'U wordt aangeraden (religieuze) demonstraties en samenscholingen te mijden.'

Venus Express, de Europese ruimtesonde, dinsdagmorgen na een reis van 153 dagen en 400 miljoen kilometer in een baan rond de planeet Venus terecht gekomen is. De sonde gaat onderzoeken of op Venus liefde bestaat.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid met het rapport Dynamiek in islamitisch activisme constateert dat 'islamitisch geïnspireerde' politieke partijen een constructieve bijdrage aan het politieke debat kunnen leveren.

Driewerf hulde voor de wetenschap!

(Rottend Staal Online, 12-4-2006)

terug naar boven


WERKEN LUCEBERT NAAR RIJK

Den Haag (ANP) - A.W. Swaanswijk-Koek, de weduwe van dichter en beeldend kunstenaar Lucebert (1924-1994), heeft een grote collectie beeldende kunst van zijn hand geschonken aan het Rijk. Het gaat om tweehonderd schilderijen en ruim 2000 werken op papier.

De collectie geeft een goed beeld van de gehele loopbaan van Lucebert als beeldend kunstenaar. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) heeft de collectie maandag in ontvangst genomen in Luceberts atelier in Bergen, zo heeft het ministerie van OCW bekendgemaakt. Het Instituut Collectie Nederland (ICN) gaat de kunstwerken beheren en geeft ze in bruikleen aan Nederlandse musea.

Met de schenking geeft zijn weduwe gehoor aan de wens van haar man om zijn werk toegankelijk te maken voor het publiek. Als dank krijgt zij de Museummedaille, een koninklijke onderscheiding voor personen met bijzondere verdiensten voor museale collecties.

(Rottend Staal Online, 11-4-2006)

terug naar boven


WWW.CAFEFESTINALENTE.NL

Amsterdam - Café Festina Lente, waar al bijna acht jaar de maandelijkse Poëzieslag wordt gehouden heeft nu een fraaie, rustig vormgegeven website: www.cafefestinalente.nl

(Rottend Staal Online, 10-4-2006)

terug naar boven


J.C. BLOEM-HERDENKING TE PAASLOO

Zwolle - Dagblad de Stentor bericht over een ietwat bizarre J.C. Bloem-herdenking te Paasloo. Een van de sprekers was de rij-instructeur van Bloems echtgenote Clara Eggink (1906-1991), die memoreerde: 'Bloem zat vaak achter in de auto. Hij wist niet of hij voor- of achteruit ging.'

(Rottend Staal Online, 10-4-2006)

terug naar boven


GERARD REVE OVERLEDEN

Machelen - In het verpleegtehuis St. Vincentius in Zulte (B) is zaterdagavond 8 april Gerard Reve op 82-jarige leeftijd overleden. Hij wordt vermoedelijk zaterdag in zijn woonplaats Machelen begraven.

Reve debuteerde in 1940 met de eigen beheer bundel Terugkeer, in een oplage van 50 exemplaren.

Zie vooral de Volkskrant van vandaag, die pagina's 1, 2 en 3 voor Reve heeft gereserveerd. Aleijd Truiens schreef het In Memoriam Gerard Reve en verwerkte een passend grafschriftgedicht erin.

(Rottend Staal Online, 10-4-2006)

terug naar boven


TENTOONSTELLINGSGUERRILLA

Nijmegen/Rotterdam - Op dinsdagavond 11 april zal De Wintertuin een Ingreep plegen op de tentoonstelling DARK die momenteel te zien is in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

De ingreep is een guerrilla actie van dichters en denkers die eenmalig ingrijpen en reageren op lopende tentoonstellingen. Door middel van nieuwe poëzie en essays, samengebracht in een schaduwcatalogus, reageren de dichters op de getoonde werken en het centrale thema van de expositie. Het geheel heeft niet tot doel de tentoonstelling te verduidelijken, maar voor één dag te kantelen.

De dichters Menno Wigman, F.Starik, Alfred Schaffer en Astrid Lampe reageren dinsdagavond 11 april in poëzie op het thema en de werken van de tentoonstelling DARK in Boijmans van Beuningen Rotterdam. De Wintertuin koos voor deze dichters naar aanleiding van hun verhouding tot het thema. In hun werk speelt ‘het donkere’ - weliswaar bij ieder op een totaal eigen manier- een belangrijke rol.

De dichters lezen hun reacties in de tentoonstelling. In het museumrestaurant van Museum Boijmans Van Beuningen vindt aansluitend de presentatie van de ter plekke gemaakte schaduwcatalogus plaats, en gaan de dichters in gesprek over 'het donkere' in de poëzie.

De tentoonstelling DARK (t/m 17 april 2006)

De duistere kant van het bestaan oefent een bijna dwingende aantrekkingskracht uit op de mens. Die fascinatie staat centraal in de internationale groepstentoonstelling DARK, samengesteld door gastcurator Jan Grosfeld en Rein Wolfs. Deze belangstelling voor de 'donkere' kanten van het bestaan, DARK is echter niet alleen 'donker'. Het is de aanduiding van een bepaalde eigentijdse geesteshouding, een zogenaamde 'state of mind'. In DARK worden recente ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst gepresenteerd. Met werk van onder meer Luc Tuymans, Marc Bijl, Rita Ackermann, Banks Violette, Angus Fairhurst, Folkert de Jong, Dirk Braeckman, Terence Koh, Avner Ben-Gal en Kara Walker.

De Ingreep
Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam
dinsdag 11 april 2006
aanvang 19.30 uur
toegang € 10 studenten € 8,50

(Rottend Staal Online, 7-4-2006)

terug naar boven


DE 57STE EENZAME UITVAART...

Amsterdam... vond deze week in de hoofdstad plaats, met Erik Lindner als dienstdoende dichters. F. Starik doet verslag op zijn weblog.

(Rottend Staal Online, 7-4-2006)

terug naar boven


TJITSE HOFMAN ZAAL GEOPEND

Epibreren - In het gratis toegankelijke maar desalniettemin zeer slecht bezochte Museum voor Moderne Kunsten Epibreren is vanmiddag de Tjitse Hofman Zaal geopend.

Sinds de opening in februari trok het Museum 25 bezoekers. De suppoost overweegt entreeprijzen in te stellen, in de hoop daardoor meer publiek te trekken.

De tentoongestelde schilderijen en tekeningen maken deel uit van een Groninger kunstenaarsproject, waarin een groot aantal Groninger dichters geportretteerd wordt. Die dichters poseren vijf uur, en alle werken zijn binnen vijf uur vervaardigd.

(Rottend Staal Online, 7-4-2006)

terug naar boven


IN DUBIO DOOR TAALSTRIJD

Epibreren - Het zal onze lezers niet ontgaan zijn dat er na de laatste spellingswijziging een heftige discussie is uitgebroken over welke spelling te hanteren: die van het Groene Boekje of die van het Witte Boekje?

Deze discussie heeft inmiddels geleid tot een breuk tussen de Nederlandse Taalunie en het Genootschap Onze Taal, met grote financiele gevolgen voor de laatste. Onze Taal loopt door de verbroken samenwerking namelijk 50.000 euro mis, bericht de Volkskrant vandaag.

Intussen zijn wij als onnozele taalgebruikers de vertwijfelde derden: welke versie dient gehanteerd?

(Rottend Staal Online, 5-4-2006)

terug naar boven


IDA VOS OVERLEDEN

Wassenaar - Op 74-jarige leetijd is maandag 3 april de dichter en kinderboekenschrijver Ida Vos overleden: www.idavos.nl. Ze wordt vandaag om 12.00 uur te Wassenaar begraven.

Vos schreef uit eigen ervaring over hoe het is om een joods kind te zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een bekend boek van haar hand is Wie niet weg is wordt gezien.

In mei 1940 maakte ze in Rotterdam het begin van de oorlog mee en dus het bombardement door de Duitsers. Later dook het gezin onder.

Ida Vos begon te schrijven in 1975. Dat was toen nog poëzie voor volwassenen. De eerste bundel was het vele malen herdrukte Vijfendertig tranen (Nijgh & van Ditmar). Hierop volgden de bundels Schiereiland (1979) en Miniaturen (1980).

Heruitgave

Wie niet weg is wordt gezien verscheen in 1982 als haar eerste jeugdboek. Nog deze maand verschijnt een heruitgave. Dit autobiografische boek over een joods meisje in de Tweede Wereldoorlog werd diverse keren bekroond.

'Ik wilde tonen hoe erg het is om onderdrukt, om niet vrij te zijn. Kinderen geloven het niet altijd, maar alle verhalen in mijn boek zijn echt gebeurd', legde ze de doelgroep uit.

In 1986 verscheen haar tweede jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog: Anna is er nog. Recenter kwam Dansen op de brug van Avignon. Ook in dit boek neemt de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog een centrale plaats in.

(Rottend Staal Online, 5-4-2006)

terug naar boven


WEIRD - NIEUWS OF RECLAME?

Epibreren - Het ANP verspreidde gisteren dit reclamebericht dat het ergste doet vrezen:

--------------
AMSTERDAM (ANP) - Ze spreken niet alleen, soms laten hun teksten zich lezen als een gedicht. Daarom stelden twee Nederlandse dichters een bloemlezing samen van uitspraken van politici met een hoog poëtisch gehalte.

'De Haagse Helicon, Dichters en denkers op het Binnenhof' is de titel van de poëzie die bewindslieden en parlementariërs al dan niet gestoord door een interruptiemicofroon ten gehore brengen. Luister naar premier Jan-Peter Balkenende: 'Ik was de afgelopen dagen/ in Boedapest. Daar zag/ ik een grote kop/in De Telegraaf van zaterdag.//Eerlijk gezegd vond ik/ dat het daarna betrekkelijk/ rustig bleef.'

Uitgeverij De Arbeiderspers meldt ook geestige, absurde dan wel ontroerende readymades van politieke uitspraken te hebben genoteerd van een groot aantal andere politici. De samenstellende dichters verschuilen zich achter het pseudoniem Robert Junius, die als een archeoloog en archivaris de Handelingen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal uitspitte. De bundel verschijnt kort voor Prinsjesdag.
---------

(Rottend Staal Online, 4-4-2006)

terug naar boven


GEDACHTEN OP EEN DINSDAGOCHTEND

Epibreren - Na dit, dat verdomd boeiend bleek en waar Xavier Roelens de meest bewegende dichter was vroeg ik me af waarom:

- zelfs dichters die veel hebben opgetreden niet snappen dat je een microfoonstandaard zelf op de juiste hoogte kan instellen.

- zelfs naaste collega's niet snappen dat ik aankondigingen van optredens zonder adressen en tijdstippen spuugzat ben.

- waarom in persberichten over literaire prijsuitreikingen de winnaar vaak pas op het laatst genoemd wordt, na gereutel over presentatoren, juryleden en organisaties.

- waarom de Poëzieclub niet bekend maakt dat de ledenwerfcampagne circa 400 nieuwe leden heeft opgeleverd.

(Rottend Staal Online, 4-4-2006)

terug naar boven


WEG WEGENS...

Epibreren - ... dit en dat.

(Rottend Staal Online, 2-4-2006)

terug naar bovenNACHT VAN DE POËZIE-SFEERIMPRESSIE

Amsterdam - Diana Ozon brengt op haar website een reclame-achtige sfeerimpressie van de Nacht van de Poëzie te Utrecht, met foto's en links naar alle recensies.

(Rottend Staal Online, 31-3-2006)

terug naar boven


LITERAIRE GROLLEN (2)

Epibreren - Omdat men in de Noordelijke Zeverlanden net als in de oorlog zeer gesteld is op het anoniem aangeven en verklikken hebben poëziefanatici het zwartlog gelanceerd, waar naar hartelust aangegeven en verklikt kan worden.

(Rottend Staal Online, 31-3-2006)

terug naar boven


LITERAIRE GROLLEN (1)

Antwerpen - Vooruitlopend op 1 april bericht De Standaard vandaag over literaire grollen te Vlaanderen en Frankrijk.

(Rottend Staal Online, 31-3-2006)

terug naar boven


HET GAAT SLECHT MET GERARD REVE

Amsterdam - De Telegraaf berichtte gisteren over de gezondheidstoestand van Gerard Reve, met wie het allesbehalve goed gaat. Zijn levensgezel Joop Schafthuizen vertelt: 'Hij heeft kort geleden longontsteking gehad. Het is heel triest. Nu begint duidelijk de echte lichamelijke aftakeling. Gerard kan niet meer alleen eten en drinken. Ik heb er heel erg mee te doen.'

In RTL Boulevard is bekend gemaakt dat Reve vorige week voorzien is van het sacrament der ziekenzalving.

(Rottend Staal Online, 30/31-3-2006)

terug naar boven


DICHTER BIJ DE DIJK TE DEN HELDER

Den Helder - Op zaterdag 8 april vindt het tweejaarlijkse poëziefestival Dichter bij de Dijk plaats in de Stadshal van Den Helder. 's Middags is er een Kinderfestival en daarna kan het publiek aanschuiven voor een poëtische maaltijd. Tijdens de dichtersavond maken Mustafa Stitou, Maria Barnas, Ed Leeflang, Marjoleine de Vos en Menno Wigman hun opwachting. Presentator is Anton Korteweg.

Tekst & Beeld

Tijdens het festival exposeert de Helderse Kunstuitleen de grafiekserie Tekst & Beeld, van Steendrukkerij Amsterdam. Deze bijzondere werken zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen zestien kunstenaars en zestien dichters. Ondermeer Joost Zwagerman, Rob Birza, Menno Wigman, Peter Pontiac, Pieter Boskma en Emo Verkerk hebben aan dit project meegewerkt.

Kaarten

Dichter bij de Dijk vindt plaats in de Stadshal van Den Helder, Bernhardplein 10, ingang via schouwburg De Kampanje, telefoon (0223) 678678. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de centrale bibliotheek van Den Helder, telefoon (0223) 623434 en bij De Kampanje (0223) 678678.

Het Kinderfestival is van 13.30 uur tot 15.00 uur gratis te bezoeken. De dichtersmaaltijd start om 18.00 uur en kost € 17,50. Kaartjes voor het avondprogramma zijn verkrijgbaar voor € 15,- per stuk. Aanvang Dichtersavond 20.00 uur. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekdenhelder.nl

(Rottend Staal Online, 29-3-2006)

terug naar boven


LANGERE VOORDRACHTEN?

Epibreren - Op 8weekly houdt recensente Laura Stamps een pleidooi voor langere voordrachten en minder dichters bij de Utrechtse Nacht van de Poëzie.

(Rottend Staal Online, 29-3-2006)

terug naar boven


DICHTERS WIJZEN DE WEG NAAR EGYPTE

Amsterdam - Dertig jaar schreef Gertrude Starink (1947-2002) aan haar dichtwerk, De Weg naar Egypte, dat bestaat uit vijf collecties van in totaal 75 'passages'. Het kan opgevat worden als één lang gedicht, dat een dichtersleven bestrijkt.

Op vrijdag 31 maart brengen in Perdu acht dichters een hommage aan Gertrude Starink, middels het voorlezen van de complete reis. De reisleiders zijn: Hans Groenewegen, Rozalie Hirs, Ilse Starkenburg, Jan Kuijper, Astrid Lampe, Marije Langelaar, Liesbeth Lagemaat en Samuel Vriezen.

Plannen om de complete Weg naar Egypte te heruitgeven in de Contrabasreeks van uitgeverij BnM zijn in een ver gevorderd stadium

31-3-2006; Perdu, Kloveniersburgwal 86, AmsterdamAanvang: 20.00 uur. entree 6/5 euro.

(Rottend Staal Online, 28-3-2006)

terug naar boven


DE 55STE EN 56STE EENZAME UITVAARTEN...

Amsterdam... vonden deze week in de hoofdstad plaats, met Maria Barnas en Catharina Blaauwendraad als dienstdoende dichters. F. Starik doet verslag op zijn weblog.

(Rottend Staal Online, 28/29-3-2006)

terug naar boven


NIEUWE EDITIE STROOM VERSCHENEN

Antwerpen - De nieuwe editie van het driemaandelijke digitale poëzieperiodiek Stroom is verschenen. Met daarin nieuw werk van o.a. Jo Gisekin, Joke van Leeuwen, Xtine Mässer, Hilde Pinnoo, Paul Rigolle, Hannie Rouweler en Ina Stabergh. Willem M. Roggeman vertelt over de onlangs overleden W.H. Auden.

Rose Vandewalle bespreekt Lut de Blocks bloemlezing Nooit te vangen met haar eigen pen. De vrouwelijke stem in de Nederlandstalige poëzie in 200 gedichten (Poëziecentrum) en Bert Bevers stelde voor het blad een minibloemlezing van lente-gedichten samen, door o.a. Emma Crebolder, Job Degenaar en Anna Enquist.

Er is aan Stroom evenwel iets vreemds: het is vormgegeven als een papieren tijdschrift. Wat jammer is, want publicaties op internet smeken om een andere vormgeving.

Enfin, leef en zie het zelf op http://users.pandora.be/francois.vermeulen1/Stroom%20nr%2020.pdf

(Rottend Staal Online, 28-3-2006)

terug naar bovenNACHT VAN HET GEDICHT-BESPREKING

Epibreren/Goirle - Natuurlijk gebeurde er afgelopen weekend veel meer op poëziegebied. Zo vond er te Goirle de tiende Nacht van het Gedicht plaats, door Mieske van Eck besproken in het Brabants Dagblad.

Van Eck laat zich positief uit over Joke van Leeuwen, F. Starik, Liesbeth Lagemaat, Anne van Amstel en Victor Vroomkoning. En merkt op: 'Door het uitlopen van het programma was de aandacht aan het eind van de avond verslapt en verkozen velen het genot van spijs en drank boven de laatste dichters.'

Wat weer haarfijn aansluit bij de discussie over tijdsovertredingen. Naar aanleiding van die discussie zint een aantal poëzieliefhebbers op het opstarten van een zwartlog, waarop notoire tijdsovertreders aan de schandpaal genageld gaan worden.

(Rottend Staal Online, 28-3-2006)

terug naar boven


JACHTSEIZOEN BLOEMLEESPIRATEN GEOPEND

Epibreren - Het heeft even geduurd - ruim vijf jaar - maar eindelijk gaan LIRA en de Vereniging van Letterkundigen werk maken van de bestrijding van ongeautoriseerde poëziepublicaties op het internet.

Momenteel wordt een inventarisatie gemaakt van de sites en weblogs waarop grootschalig de rechten van dichters en uitgevers worden geschonden. Na de inventarisatie zullen de ergste rechtenschenders - ook wel bloemleespiraten genoemd - worden aangepakt, in de hoop dat hiervan een waarschuwende werking uitgaat.

LIRA gaat ook een webportal voor poëzie maken, waarop net als op deze site voor het MBO duidelijk gemaakt wordt dat er zoiets als de Auteurswet bestaat. Tevens zal op de nieuwe site de mogelijkheid geboden worden poëzie te kopen.

(Rottend Staal Online, 27-3-2006)

terug naar boven


AFSCHIETBELEID TIJDSOVERTREDERS +REACTIES

Epibreren - De onderstaande column van Ingmar Heytze doet een oude discussie herleven: wat te doen met dichters die bij een voordracht over hun tijd heengaan?

Want tijdsovertreders zijn zeer asociaal: ze doen een te groot beroep op het incasseringsvermogen van het publiek, ze 'stelen' de tijd van andere dichters en vergallen het humeur van organisatoren.

Vandaar dat ik pleit voor het afschieten van de tijdsovertreders. Afschot betekent 'eens, maar nooit weer'. Gericht karabijnvuur lijkt me het meest efficient. Maar zoals de onlangs overleden Willem Elsschot schreef: 'tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren'.

Dus geen afschot middels vuurwapens. Gelukkig heb ik goede ervaringen met het afschieten van tijdsovertreders middels waterwapens. Zo gebruikte ik bij het presenteren van de Groninger Wordslam (2000-2002) een als robot uitgevoerd waterpistooltje en bij het presenteren van de eerste Vlaamse Poetry Slam (2001) een 'supersoaker' met een tweelitertank, die effectief een te lange voordracht van Vitalski beëindigde.

Mijn advies aan presentatoren en stagemanagers bij poëziefestivals: schaf een 'supersoaker' aan en vertel de optredenden dat je niet zal aarzelen het ding te gebruiken.

Of hanteer de Haagse methode, waarover Harry Zevenbergen bericht: 'Wij maakten bij de slam lange tijd gebruik van bezems om het podium bij tijdsoverschrijding schoon te vegen/te ontdoen van doordrammende dichters.'

Over het tijdsovertreden meldt Vrouwkje Tuinman: 'Ik vind 't bij zo'n evenement niet kunnen, omdat je er mede voor zorgt dat de kans dat dichters die aan het eind moeten nog publiek hebben, kleiner wordt.'

En ervaringsdeskundige Catharina Blaauwendraad vertelt: 'Als vrijwilliger van het Amsterdams 4 en 5 mei comité ben ik in eind jaren tachtig, begin jaren negentig meermalen podiumcoördinatrice geweest van verschillende podia in Amsterdam.

De ervaring leert namelijk dat presentatoren geenszins in staat zijn de optredende artiesten in het gareel te houden (wat mijns inziens wel huntaak is op het moment dat er geen podiumcoördinatoren zijn).

Met name bij Afrikaanse artiesten bleek het fenomeen 'stiptheid' tot een acute cultuurclash te leiden.

Mijn taak was dan ook de optreedlimiet voor opkomst nog even in de koppetjes te rammen, hinderlijk te gebaren als men te lang door dreigde te gaan en als laatste redmiddel gewoon de volgende band het podium op te laten marcheren.'

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 27-3-2006)

terug naar boven


OVER POËZIE IN HET WEEKEND

Epibreren - Vandaag brengt de Volkskrant een verslag over de 26ste Nacht van de Poëzie te Utrecht. Tine Moniek bericht daar eveneens over.

De Stentor gebruikt de uitreiking van de Ida Gerhardtprijs als gelegenheid om het over een eventuele Stadsdichter voor Zutphen te hebben. Grappig is daarbij dat vergeten is de prijswinnaar - Astrid Lampe - te noemen.

Onze medewerker Ingmar Heytze wijdt zijn column in het AD/Utrecht vandaag aan de Nacht van de Poëzie:
-----------------
Nachtport

De Nacht van de Poëzie is de enige Nacht die ik voor altijd met hoofdletters zal schrijven. Ik ben fan voor het leven en ga dan ook elk jaar. Met mijn moeder, een fles port en een half pond volvette Cheddar voor de moeilijke momenten. Het heet niet voor niets de Nacht van de Poëzie: je bent al gauw tot een uur of vier, vijf 's ochtends onder de pannen. Wie het einde haalt, heeft gemiddeld tweeëntwintig dichters voor zijn kiezen gehad. En een stuk of zes entr'actes, want om de drie dichters is er een kort muzikaal optreden.

Het lijkt een simpele formule, maar hij werkt al vijfentwintig jaar uitstekend. Een buitenstaander zou denken dat het een slijtageslag is, maar dat valt erg mee; uren achtereen naar poëzie luisteren brengt je in een soort collectieve roes, een warm bad waarin de mooiste woorden ronddobberen. De betovering van de Nacht is niet uit te legen aan wie er nog nooit bij is geweest. Dat is ook niet nodig, want ieder jaar begeven zich weer een paar duizend zielen naar Vredenburg om hem mee te maken.

Wat betreft de moeilijke momenten: die dienen zich aan als de verstaanbaarheid, de geboden poëzie of de lengte van een voordracht problematisch uitpakken. Slaagt de dichter erin om meerdere van deze factoren te combineren, dan helpt eigenlijk alleen een grote bel port. Op deze editie hielden mijn moeder en ik het droog tot middernacht. Toen betrad de dichteres Peggy Verzett het podium. Zij eiste ruim een kwartier op voor autistisch gekrabbel dat vermoedelijk goed in de smaak valt bij kruiswoordpuzzelaars. Na de eerste strofe wisselden wij een blik van verstandhouding en ontkurkten de fles. Zo kwam ik zondagochtend alsnog op handen en voeten thuis. Heerlijke Nacht. Nog 364 nachten slapen tot de volgende.

© Ingmar Heytze, 2006
-----------

(Rottend Staal Online, 27-3-2006)

terug naar boven


EENZAME UITVAARTEN

Utrecht/Nijmegen - Er is onlangs weer volop eenzaam uitgevaren, en wel te Utrecht en Nijmegen, waarbij gezegd dat beide eenzame doden bij leven te Utrecht leefden. Dichters van dienst Nanne Nauta en Merijn Hilte doen verslag op http://eenzameuitvaart.web-log.nl/

Hilte: 'De in Nijmegen begraven man leefde in Utrecht, maar overleed in Nijmegen in het ziekenhuis. Daarom werd hij in Nijmegen begraven.'

In Den Haag daarentegen wordt zelden eenzaam uitgevaren, bericht SUB Literair.

(Rottend Staal Online, 25-3-2006)

terug naar boven


DEELDER OVER WASMIDDELEN, MUZIEK EN DEURWAARDERS

Rotterdam - In het AD stond gisteren een geestig interview met J.A. Deelder.

(Rottend Staal Online, 25-3-2006)

terug naar boven


RICK DE LEEUW TV-PRESENTATOR

Epibreren - Onze medewerker Rick de Leeuw presenteert vanaf vandaag het wekelijkse culturele programma 'De Leeuw van Vlaanderen', waarvan voorlopig tien afleveringen voorzien zijn, bericht de Volkskrant.

Zijn eerste gasten zijn dichter/prozaïst Dimitri Verhulst, kunstschilder Luc Tuymans en zanger/componist David Bovée van de Antwerpse band Think Of One.

De openingspagina van de Canvas-site heeft vandaag ter viering van het presentatorschap een schitterende foto van De Leeuw op een beest.

De Leeuw van Vlaanderen, Canvas (VRT2), 21.55 uur.

(Rottend Staal Online, 24-3-2006)

terug naar boven


DAPPERE DODO SCHOUTEN

Utrecht/Epibreren - Eergisteren verscheen op de Contrabas een reactie van Rob Schouten, op de kritiek op zijn Poëzie in Carré-artikel in Vrij Nederland.

Het is vrij bizar dat Schouten eerst nu reageert - de man was direct na verschijning van die Vrij Nederland al bezocht door de dienstdoend poëzie-inquisiteur, en was in december gevraagd te reageren op Ilja Leonard Pfeijffers open brief over de Poëzieclubledenwerf-campagne - en vooral hoe:

'Niks sluitstuk van de Poezieclub-campagne, waar ik niks mee te maken had en waar ik ook absoluut niet gelukkig mee was.'

Tsja.

(Rottend Staal Online, 24-3-2006)

terug naar boven


SCHOLIERE UIT FRANEKER LEEST 4 MEI-GEDICHT

Rijswijk - Het ANP bericht dat de 17-jarige Annemarije Baars uit Franeker tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam haar gedicht 'Gesloten Deur' voordraagt. De middelbare scholiere won woensdag in Leeuwarden de jaarlijkse poëziewedstrijd Dichter bij 4 mei.

Dit meldde de organisatie, het Nationaal Comité 4 en 5 mei woensdag. De competitie werd dit jaar gehouden onder jongeren uit Friesland. Dat is de provincie waar op 5 mei de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding plaatsvindt.

De jury koos voor het gedicht van Annemarije Baars omdat door haar goede voordracht haar gedicht overtuigingskracht kreeg. In 2007 vindt de wedstrijd plaats in de provincie Utrecht. In totaal produceerden middelbare scholieren uit Friesland 282 gedichten. Voorafgaand aan de wedstrijd worden op middelbare scholen dichtworkshops aangeboden. Er waren vijftien finalisten.

Naast Annemarije Baars zijn ook Bregtje Sijtsma (15), Hilal Önlü (14) en Andrea Bos (16) beloond voor hun gedicht. Zij mogen hun werk voordragen bij de herdenkingen in de nationale herinneringscentra in Westerbork, Vught en Amersfoort.

(Rottend Staal Online, 23-3-2006)

terug naar boven


KOPLAND HERSTELLENDE

Glimmen - Rutger Kopland is inmiddels goed herstellende van het auto-ongeluk dat hem begin december 2005 bijna fataal werd. Zijn vertaler Willem Groenewegen bericht: 'Hij wandelt, fietst, faxt en heeft alweer een gedicht geschreven. Hij moet nog wel veel rusten, maar dat blijkt bij hersenletsel te horen.'

Twee week geleden verscheen in HP/De Tijd een artikel over hem en zijn onlangs verschenen Verzamelde gedichten. Dat stuk vond Kopland in grote lijnen goed, hoewel er wat onjuistheden in stonden: zo was zijn vader niet de directeur van de gasfabriek in Assen, maar de hoofd opzichter/onderdirecteur.

(Rottend Staal Online, 23-3-2006)

terug naar boven


'IK GING NAAR BOMMEL OM MIJN BRUG TE ZIEN'

Zaltbommel - Het NRC Handelsblad berichtte gisteren over de sloop van de oude Waalbrug nabij Zaltbommel. De onlangs overleden Martinus Nijhoff vertijdelijkte deze uit 1933 daterende verkeersbrug in 1934 met het sonnet 'De moeder de vrouw', waarvan de beginregel 'Ik ging naar Bommel om de brug te zien' luidt.

In 1996 werd naast de oude Waalbrug een nieuwe verkeersbrug geopend, die naar Nijhoff vernoemd is. De sloop van de oude brug betekent dat de eerste regel van het sonnet nu definitief herzien kan worden in 'Ik ging naar Bommel om mijn brug te zien'.

(Rottend Staal Online, 22-3-2006)

terug naar boven


NIEUWE DEBUUTPRIJS

Brussel/Rijswijk - Het ANP bericht dat er een nieuwe debuutprijs voor Nederlandse poëzie is, Het Liegend Konijn geheten. De tweejaarlijkse prijs wordt voor het eerst uitgereikt in het najaar van 2007 voor een bundel die tussen 1 mei 2005 en 1 mei 2007 is verschenen.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2500 euro. De winnende bundel zal in het Frans, Duits en Engels worden vertaald. Eén gedicht uit de bundel wordt bovendien vertaald in alle officiële talen van de Europese Unie.

De prijs is een initiatief van Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, een tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie.

Te Epibreren wordt deze nieuwe prijs met weinig enthousiasme begroet. Er bestaat immers al de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie, à 1200 euro. Het Liegend Konijn had beter de samenwerking met de C. Buddingh'-prijsorganisatie kunnen zoeken, de toch wat schamele prijzenpot kunnen spekken met het geld en de winnaar kunnen verblijden met de vertaalplannen.

Want nu ontstaat toch vooral de indruk dat deze zoveelste poëzieprijs in het leven is geroepen ter promotie van het tijdschrift.

Deze tweede debuutprijs zal een devaluatie van de C. Buddingh'-prijs betekenen. Ook worden uitgevers hierdoor nog verder op kosten gejaagd, want aan te nemen valt dat ook deze prijsorganisatie de debuutbundels in tig-voud wil ontvangen.

De overdaad aan prijzen heeft bij uw redactie al een prijzenmoeheid bewerkstelligd, waardoor we zeer terughoudend geworden zijn in het over poëzieprijzen berichten. Er zijn simpelweg te veel poëzieprijzen.

(Rottend Staal Online, 21-3-2006)

terug naar boven


VOGELGRIEP OP EILAND GEARRIVEERD

Epibreren - Liesbeth van Dalsums favoriete zwaan Jasmijn is vannacht aan de gevolgen van vogelgriep overleden. Dit tot grote vreugde van de bevolking, die vreesde dat Epibreren onvermeld zou blijven in het vogelgriepnieuws.


Een verslaggever toont Jasmijn aan de bevolking

Inmiddels is de vreugde nog meer toegenomen: Jasmijn was draagster van het ook voor mensen dodelijke H5N1-virus, waarmee het eiland een primeur heeft voor Noordwest-Europa.


Vogelgriepdeskundige M. Al-Sawad constateert het H5N1-virus

(Rottend Staal Online, 21-3-2006)

terug naar boven


WWW.DICHTPODIA.NL

Utrecht - Op www.dichtpodia.nl wordt gewerkt aan een overzicht van alle Nederlandse en Vlaamse dichtpodia. De makers - Alexis de Roode en het Poëziecircus - roepen organisatoren op om ontbrekende podia aan te melden ter verwerking op de site.

Opmerkelijk is de breedte van de pagina - hoewel deze de overzichtelijkheid niet ten goede komt is het op zich een prima methode om zoveel mogelijk informatie op één regel kwijt te kunnen.

Wat op www.dichtpodia.nl niet te zien is, is wie waar optreden. Gezien de hoeveelheid aan podia is dat voor de makers niet bij te houden.

(Rottend Staal Online, 21-3-2006)

terug naar boven


'POËZIE MOET!'

Hilversum - Het digitale tv-kanaal /Geschiedenis presenteert van 25 tot en met 31 maart 2006 gedenkwaardige tv-momenten uit een eeuw Nederlandse poëzie. Dode dichters, levende dichters, onvergetelijke dichters, vergeten dichters, junkiedichters en funky dichters passeren de revu. Maar ook zijn klassieke documentaires te zien over ondermeer Gerrit Achterberg, Adriaan Ronald Holst en Gerrit Kouwenaar. Plus de legendarische reportage Poëzie in Carré uit 1966, met optredens van ondermeer J.A. Deelder, Gerard Reve, Jan Hanlo en Simon Vinkenoog.

Een valse lente: Leven en werk van Johnny van Doorn
(Peter Scholten, 2003)

Documentaire over leven en werk van de Arnhemse spektakeldichter Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker (1944 – 1991). Optredens van Van Doorn mondden steevast uit in wilde manifestaties waarin hij zijn gedichten ratelend, pruttelend en sissend ten gehore bracht: 'Magistraaaale, straaaalende zon.'

De Nieuwe Rotterdammer: Cornelis Bastiaan Vaandrager

(Hans Verhagen, 1973)

Reportage uit VPRO's Het Gat van Nederland, waarin Hans Verhagen een bezoek brengt aan de Rotterdamse 'Nieuwe Stijl'-dichter Cornelis Bastiaan Vaandrager (1935 – 1992). Zijn gedichten waren kort en objectief, vaak rechtstreeks aan de werkelijkheid ontleend. Vaandragers speedgebruik en de daarmee gepaard gaande paranoia maakte in zijn latere leven veel kapot. Hij werd moeilijk benaderbaar en agressief, kwam in inrichtingen terecht en zijn literaire talent droogde op. In deze reportage zoekt Verhagen Vaandrager op in de tijd dat deze werkt aan zijn roman De Hef, die in 1975 zou verschijnen.

Wat niet goed is, is niet geschreven: Gerrit Achterberg
(Jelle van Doornik, Wim Hazeu, NCRV, 1980)

Documentaitre over leven en poëzie van de streng protestants opgevoede dichter Gerrit Achterberg (1905 – 1962), die in 1936 zijn hospita neerschoot. Na deze daad werd hij jarenlang verpleegd in psychiatrische inrichtingen, waar hij veel van zijn gedichten schreef. Die gedichten illustreren in deze film interviews met ondermeer zijn weduwe, literaire critici en een oud-directeur van de Rekkense Inrichtingen.

De Onvergetelijken: Adriaan Roland Holst
(Feliks Arons, NOS, 1970)

Emmy Huf praat met schrijver/dichter Adriaan Roland Holst (1888 – 1976) over de diverse periodes in zijn leven en zijn contacten met collega's als Frederik van Eeden, Simon Vestdijk en E. du Perron.

Een steeds groter aantal programma's op /Geschiedenis is op www.omroep.nl/geschiedenis ook on demand beschikbaar, dat wil zeggen te bekijken op een moment dat het u schikt. Deze week bijvoorbeeld: Poëzie in Carré, Junkieverdriet (over de jong gestorven Vlaamse dichter Jotie 't Hooft) en De Achttien Dooden (in 1946 verfilmd verzetsgedicht van Jan Campert).

Het digitale themakanaal /Geschiedenis is zondag 27 februari 2006 officieel van start gegaan. Dit initiatief van de VPRO en NPS is inmiddels uitgebreid met een derde officiele partner: het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Beeld en Geluid levert als grootste audiovisuele archief in Nederland en als schat-bewaarder van Hilversum een belangrijke bijdrage aan het themakanaal. Beeld en Geluid is verantwoordelijk voor een groot deel van de content en maakt eveneens deel uit van de programmaredactie van /Geschiedenis. Vooral de door Beeld en Geluid geconserveerde Polygoon weekjournaals krijgen een prominente plek op /Geschiedenis. Aanvullend levert zij uit haar collecties overheids- en opdrachtfilms, documentaires en (amateur) smalfilms, naast de radio en televisie-omroepcollecties. De samenwerking met Beeld en Geluid maakt het mogelijk om een compleet beeld te geven van Nederland in de 20e eeuw.

/Geschiedenis zendt vanaf 27 februari uit en is te zien via:
Internet: http://www.omroep.nl/geschiedenis en http://www.vpro.nl/geschiedenis
Digitale kabel: UPC Digital (meer informatie: http://www.upc.nl)
Digitale kabel: CAIWAY DTV (meer informatie: http://www.caiw.nl)
Superbreedband: First Mile TV (meer informatie: http://www.firstmiletv.nl)

(Rottend Staal Online, 21-3-2006)

terug naar boven


CATALOGUS POËZIECENTRUM ONLINE

Gent - De catalogus van het Poëziecentrum is eindelijk online te raadplegen. Gezocht kan worden op ondermeer titel, auteur, uitgever en genre. De collectie van het Poëziecentrum bevat naast individuele Nederlandstalige bundels ook ontstellend veel bloemlezingen en de Ernst van Heerden Collectie, de grootste collectie Zuid-Afrikaanse poëzie in de Nederlanden.

(Rottend Staal Online, 20-3-2006)

terug naar boven


POËZIEROUTE MET WIELERGEDICHTEN + UPDATE

Geraardsbergen - Op 23 maart om 19.00 uur a.s. start het 'inwandelen' van de wielerpoëzieroute die vanaf het Marktplein te Geraardsbergen naar de top van de beruchte 'Muur van' leidt. Onze medewerker Willie Verhegghe schreef hiertoe zeven wielergedichten die op 'een artistieke wijze gevisualiseerd' zijn langs de route.

Het inwandelen begint bij het stadhuis aan de Markt. Alwaar men zich ook kan inschrijven voor de opleiding tot fuifsteward.

Zie ook De Gentenaar van 25-3-2006

(Rottend Staal Online, 20/25-3-2006)

terug naar bovenFESTIVALNIEUWS

Epibreren - Op meerdere plaatsen doen zich de komende dagen openhopingen van poëten voor. Zoals op en te:

23-3-2006: Flauwecultfestival (server plat bij schrijven van dit stuk), Simplon, Boterdiep 69 Groningen. Met o.a. Jurre van den Berg, Willem Groenewegen, Stefan Nieuwenhuis, Coen Peppelenbos, De Kift. Aanvang 20.00 uur.

25-3-2006: Slotfeest Deventer Boekenweek, Theater Bouwkunde, Klooster 2-4, Deventer. Met o.a. Bart FM Droog & Tjitse Hofman, Bindervoet & Henkes, Erik Jan Harmens en Rick de Leeuw. Aanvang 21.00 uur.

2-4-2006: Wordscape, The Sugar Factory, Lijnbaansgracht 238, Amsterdam. Project voor dichters en improviserende musici, met poëten Jan Baeke, Wim Brands, Maurice Buehler, Daniël Dee, Bart FM Droog, Xavier Roelens en Joost Zwagerman. En de muzikanten: Dennis Verkerk, Alan Laurillard, Jan Schellink, Han Buhrs, Vincent Kramer en Kees Wennekendonk (piano). Aanvang 17.00 uur.

18-4-2006: Honderdstedentocht, Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen. Met Arjen Duinker, Piet Gerbrandy, Stefan Hertmans, Peter Holvoet Hanssen, Bart Moeyaert, Thomas Möhlmann, Albertina Soepboer, Lucienne Stassaert en Mustafa Stitou. Aanvang 20.00 uur. Het betreft hier een gezamenlijk initiatief van PEN Vlaanderen en PEN Nederland.

23-4-2006: (Zevende) Dag van de Poëzie, Zalencentrum Brandpoort, Hoogstraat 191, Landgraaf. Met Bas Belleman, Judith Herzberg, Esther Jansma, Geert de Kockere, Gerrit Komrij, Gerrit Kouwenaar, Ted van Lieshout, Erik van Os, Mustafa Stitou, Tom Lanoye, Edward van de Vendel, Marjoleine de Vos en Arjan Witte.


(Rottend Staal Online, 20-3-2006)

terug naar boven


ONTRUIMING

Epibreren/Emmen - Wegens ontruiming van het ouderlijk huis even geen nieuws

(Rottend Staal Online, 18-3-2006)

terug naar boven


DE 55STE EENZAME UITVAART...

Amsterdam... vond gisteren in de hoofdstad plaats, met Erik Jan Harmens als uitvaartdichter. F. Starik doet verslag op zijn weblog.

(Rottend Staal Online, 17-3-2006)

terug naar boven


SPINVIS EN VINKENOOG

Epibreren - In het AD vandaag een gesprek met Spinvis, Vinkenoog en Witte, in verband met een samenwerkingsproject.

(Rottend Staal Online, 16-3-2006)

terug naar boven


LITERATUURQUIZ

Groningen - Het Dagblad van het Noorden presenteert deze dagen een literatuurquiz met een paar verdomd lastige vragen. Google biedt met een paar muisklikken de juiste antwoorden, maar wie o wie is die metalen schrijver te Borger?

Doe mee en maak kans op pakketten met boeken, beschikbaar gesteld door diverse uitgeverijen.

(Rottend Staal Online, 16-3-2006)

terug naar boven


BOEKENWEEK?

Epibreren - De Contrabas bericht dat de Boekenweek toch iets anders is dan de jaarlijkse boekenschoonmaakactie.

(Rottend Staal Online, 15-3-2006)

terug naar boven


RARE CLUB, DIE POËZIECLUB

Epibreren - Het blijft vreemd dat nergens bericht is over de opbrengst van de eens zo spectaculair aangekondigde ledenwerfcampagne van de Poëzieclub. U weet wel, die 100.000 euro kostende campagne die de club 5000 nieuwe leden zou moeten opleveren.

Vandaar dat we bestuurslid en uitgever Chris ten Kate vroegen:

- hoeveel leden de Poëzieclub op 30 november 2005 had
- hoeveel leden met de ledenwerfcampagne geworven zijn
- hoeveel leden hun lidmaatschap tussen 30 november 2005 en 1 maart 2006 opgezegd hebben
- wat de stand per 1 maart 2006 is.
- wat de plannen voor de Awater-reeks zijn.

Het eind februari verschenen boek Meer Poëzie in Carré was daar namelijk het eerste deel van. In dat boek staat vermeld: 'De Awater-reeks bevat bloemlezingen en boeken over poëzie, en is een initiatief van Stichting Poëzieclub, Awater en Uitgeverij Van Gennep.'

Op geen van de vragen wilde Ten Kate antwoorden.

(Rottend Staal Online, 15-3-2006)

terug naar boven


VROUWEN EN POËZIE (2)
HET NIPO-ONDERZOEK VAN 1997: 'SLECHTS' 300.000 WOULD-BE SCHRIJVERS

Epibreren - Op de Contrabas zijn intussen een behoorlijk aantal reacties op de vrouwen en poëzievraag verschenen, waaronder enige mogelijke antwoorden.

Ik noemde in een van de eerste reacties het bestaan van een NIPO-onderzoek naar het aantal mensen dat op de een of andere manier met schrijven bezig is. Dat onderzoek stamt uit 1997 en werd in opdracht van Stichting Schrijven gehouden.

Frappant is het getal van circa één miljoen would-be schrijvers - dat al jarenlang de ronde doet - volgens dit onderzoek teruggebracht kan worden naar 300.000. Dat was in 1997 het aantal would-be schrijvers dat wilde publiceren.

Het NIPO ondervroeg destijds 2832 mensen.

---------
Samenvatting NIPO-onderzoek:

Getallen

Ruim een miljoen Nederlanders houdt zich op de een of andere manier bezig met het schrijven van literaire teksten.
Mannen: 46%, vrouwen 54%. Bijna half-om-half dus.
Meer dan een half miljoen (600.000) Nederlanders schrijft poëzie.
Bijna 250.000 Nederlanders houden zich bezig met lied- en toneelteksten.
Zeker 60.000 Nederlanders werken aan een roman.
25% van de romanschrijvers en 20% van de dichters schrijft ten minste enkele keren per week.
Buiten de literaire teksten zijn de grote categorieën: brieven, korte gedachten en beschouwingen / essays.

Verder valt op:

De meeste schrijvers werken uitsluitend voor hun eigen genoegen, of wel voor anderen, maar zonder directe drang tot publicatie.
Bijna 300.000 schrijvers streven wél naar publicatie.
63% van de schrijvers is jonger dan 45 jaar.
Ze zijn relatief welvarend.
De meeste schrijvers zitten niet in de drie grote steden. Veel schrijvers blijken in het Oosten des lands woonachtig te zijn; het Noorden is iets ondervertegenwoordigd. Toch zijn de verschillen per regio niet groot.
Bijna 200.000 Nederlanders ontwikkelt zich in het schrijven door bezoek aan schrijfdagen, workshops en opleidingen.
Zo’n 135.000 Nederlanders hebben zich in schrijfgroepen georganiseerd en willen zo hun werk verbeteren.
De gemiddelde schrijver zit niet eenzaam op zijn zolderkamertje. 65% van de ondervraagden is gemiddeld of bovengemiddeld sociaal actief.
Schrijvers zijn lezers. De privé-schrijver las in 1997 gemiddeld 7 uur per week, tegen niet-schrijvers 4,6 uur. Schrijvers lezen meer.

----------
Tot zo ver het NIPO-onderzoek. Waaruit helaas niet duidelijk wordt wat de M/V-verhouding is bij die 300.000 mensen die in 1997 wilden publiceren. Verder getalmatig nieuws:

Onze medewerker Victor Schiferli meldt dat bij de ongevraagd toegezonden manuscripten bij De Bezige Bij de M/V-verhouding circa 50/50 is.
Onze redacteur Chrétien Breukers berichtte dat in de tijd dat hij redacteur van de Windroosreeks was die verhouding 90/10.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 14-3-2006, met dank aan Stichting Schrijven)

terug naar boven


ZEVERLANDSE STADSDICHTERS IN PARIJS

Zwolle - Vorige week deed een Stadsdichtersdelegatie Parijs aan. Dagblad de Stentor bericht erover. De delegatie bestond uit Paul Gellings (Zwolle) Bart Moeyaert en Ramsey Nasr (Antwerpen) en Ronald Ohlsen (Groningen).

(Rottend Staal Online, 13-3-2006)

terug naar boven


ARJAN PETERS OVER LITERATUURKRITIEK

Amdsterdam - In de Volkskrant van vandaag staat de bekorte versie van de lezing 'Alles liever dan vrede. Naar een nieuwe etiquette in de literaire kritiek', die Arjan Peters gisteravond in de Rijksuniversiteit groningen uitsprak. Dit ter introductie van de 'meesterklassen' literatuurkritiek die peters in de komende maanden te Groningen verzorgt.

De hele lezing is op de site van de Volkskrant te lezen. En het dient gezegd: het is een verademing: http://www.volkskrant.com/bijlagen/Alles_liever_dan_vrede.pdf, en een ferme knuppel in het hoenderhok, deze in klare Jip en Janneke-taal geschreven lezing.

(Rottend Staal Online, 10-3-2006)

terug naar boven


BGN VERANDERT NAAM IN DYSLECTISCH, NEE: SELEXYZ

Amsterdam, Boekhandelketen BGN - bekend van de *) achter de naam van de aangesloten boekhandels, verandert de overkoepelende naam in 'Selexyz', een naam die bij uw dienstdoend redacteur associaties oproept met 'dyslectisch' en bedrijven uit de erotische sector.

Boekblad bericht over de nieuwe naam:

'Voor alle nieuwe centrale activiteiten werkt de asterix en het haakje niet meer. BGN-directeur Matthijs van der Lely: 'Er is een centrale naam nodig. Dat wordt dus Selexyz. Die naam zal in de loop van het jaar over de diverse winkels uitgerold worden. Het zal voor eerst gebruikt worden bij de opening van boekhandel Scheltema in Almere. Die gaat Selexyz Scheltema heten. Tegen de tijd dat de nieuwe boekhandel in Maastricht open gaat zullen alle winkels 'omgekat' zijn.

Dan gaat ook de nieuwe internetboekhandel www.selexyz.nl van start. Over de verkoop via internet zegt Van der Lely, die er de afgelopen jaren expliciet voor koos om de verkoop via internet via de naam van de regionale winkels en winkelnamen te doen: 'Wij zijn een grote aanbieder. Wij zijn iets harder gegroeid dan Bol.com. We hadden in 2005 een omzet via internet van 15 miljoen euro. Maar we kunnen alleen verder groeien als we met een centrale koepelnaam gaan werken.''

(Rottend Staal Online, 9-3-2006)

terug naar bovenBOEKENWEEKSPECIAL HP/DE TIJD

Epibreren - Volgende week is het boekenweek, u weet wel, de week waarin alle boeken in de week worden gezet en auteurs derhalve uithuizig zijn. Om deze jaarlijkse schoonmaak luister bij te zetten brengt HP/De Tijd deze week de traditionele Literaire Pikorde Top 40, een artikel waarin vriend en vijand zich over Gerrit Komrij uitlaten, alsmede een artikel over 'literaire mythen', een portret van Bezige bij-uitgever Robbert Ammerlaan, interviews met aanstormende talenten en nog veel meer.

Volgens het weekblad zijn uitgever Jaco Groot (De Harmonie) en dichter Jacob Groot dezelfde persoon - wat niet waar is: ze zijn geen eenvuldigheid en zelfs geen familie van elkaar. En dient een kannttekening geplaatst te worden bij het aantal poëzietitels dat volgens HP/De Tijd jaarlijks verschijnt: 190. Om op dat getal te komen moeten een aantal herdrukken en bloemlezingen meegerekend zijn: het aantal originele Nederlandstalige bundels dat in 2005 verscheen staat nog altijd op 150.

(Rottend Staal Online, 9-3-2006)

terug naar boven


VROUWEN EN POËZIE

Epibreren - Met enige regelmaat krijgen we vragen over de getalsmatige verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke dichters binnen de Zeverlandse poëzie. Bestudering van het overzicht van de in 2005 verschenen bundels leert dat 79,2% door mannen geschreven is en 20,8% door vrouwen.

Bestudering van de M/V-verhouding bij de debutanten levert 82,1% man en 17,9% vrouw op.

De vraag rijst derhalve: waarom publiceren vrouwen significant minder bundels dan mannen? Zinnige antwoorden kunnen ter publicatie alhier naar dalsum@epibreren.com gemaild worden.

Op de Contrabas kan over dit onderwerp gediscussieerd worden. Vorig jaar gebeurde dat al op de voorganger van de Contrabas, op het Windroosreeksweblog, maar op basis van minder concreet cijfermateriaal (het Rottend Staal-dichtersoverzicht, waarop ook veel dichters voorkomen die al geruime tijd zwijgen; het Publieksprijscijfermateriaal is een beter uitgangspunt).

(Rottend Staal Online, 9-3-2006)

terug naar boven


11 SEPTEMBER HERDACHT MET POËTISCHE AANSLAGEN

Epibreren - Op 11 september 2006 is het vijf jaar geleden dat vliegtuigen zich in gebouwen boorden en de Derde Wereldoorlog officieel begon. Wat er op die dag precies gebeurde, zie:

www.september11news.com/
www.9-11commission.gov/
of, voor complottheorieënaanhangers: http://911research.wtc7.net/

Al een paar jaar wordt de 11de september herdacht met 'poëtische aanslagen', uitgevoerd door 'commando's' die op die dag boeken verspreiden 'die een breuk in ons bewustzijn en denkwijze kunnen veroorzaken en soms onze levens kunnen revolutioneren', aldus de Belgische uitgeverij Maelström.

Een nobel initiatief, waarover hier meer, dat tot dusverre helaas nog niet de algehele wereldvrede wist te bewerkstelligen.

(Rottend Staal Online, 9-3-2006)

terug naar boven


HANS KLOOS TWEEDE STADSDEELDICHTER AMSTERDAM

Amsterdam/Epibreren - Gisteravond werd in het stadsdeelkantoor van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark (à 34.000 zielen) bekend gemaakt wie zich het komend jaar de eerste Westerparker en tweede Amsterdammer Stadsdeeldichter mag noemen. Onze sterverslaggever Liesbeth van Dalsum vroeg F. Starik, de geestelijk vader van dit project, hoe het er aan toe ging.

Liesbeth van Dalsum: 'Lieve F. Hoe ging het er aan toe?'
F. Starik: 'Drie dichters stelden zich voor, ontvouwden hun plannen voor deze belangrijke functie en lazen een gedicht.'
Van Dalsum: 'En toen?'
Starik: 'Juryvoorzitter Erica Schoen maakte tenslotte de keuze bekend.'
Van Dalsum: 'Och, wat spannend! En, wie werd het? Ida Gerhardt? Hélène Swarth, M. Vasalis of dan toch Rosa ter Beek of Neeltje van Beveren?'
Starik: 'Waar in het publiek een lichte voorkeur voor Diana Ozon werd waargenomen, afgemeten aan het volume en de duur van het applaus, werd de keuze van de jury voor Hans Kloos evenwel met groot enthousiasme begroet.'
Van Dalsum: 'Molières vol viooltjes voor Kloos! Los daarvan, er was gisteren toch ook iets met gemeenteraadsdeelverkiezingen, of zoiets?'
Starik: 'De verkiezingsuitslagen even later vielen voor de regering van Westerpark alleszins mee: de zittende coalitie (PvdA/GroenLinks) won een zetel of twee, nieuwkomer SP won er drie, Buurt en Westerpark wist zich met twee zetels te handhaven: slachtoffers waren De Groenen/Amsterdam Anders, D66, VVD en het CDA, dat in mijn grappige stadsdeel slechts 33 stemmen trok. Zo kan het dus ook.'

(Rottend Staal Online, 8-3-2006)

terug naar boven


HET SEIZOEN VAN VAGE PLAGIAAT-BESCHULDIGINGEN (2)

Epibreren - Op www.boekbalie.nl staat een interessant achtergrondartikel over de rechtszaak die vandaag in Londen gaande is inzake - het begint een al te bekend riedeleltje te worden - vermeend ideeënplagiaat door Dan Brown, de schrijver van The Da Vinci Code.

(Rottend Staal Online, 7-3-2006)

terug naar boven


GEGETEN MET POËTEN

Amsterdam - Irene Langenfeld heeft bij de poëten Catharina Blaauwendraad en Pim te Bokkel gegeten. Nu eten wel weer mensen bij elkaar en soms zelfs elkaar, dus zou dit geen nieuws zijn. Ware het niet dat dit geëet deel uitmaakt van het project 'eten met poëten'. Op haar weblog doet ze verslag en brengt ze en passant de primeur over Te Bokkels debuutbundel.

(Rottend Staal Online, 7-3-2006)

terug naar boven


112 KASTANJEGEDICHTEN

Utrecht - Onze medewerker Nanne Nauta heeft inmiddels honderdentwaalf gedichten over kastanjes en ander geboomte weten te verzamelen voor zijn probomenbloemlezing die komend najaar bij uitgeverij Passage verschijnt. Op het Kastanje-weblog bericht hij uitgebreid over de vooruitgang.

(Rottend Staal Online, 6-3-2006)

terug naar boven


CORRY BROKKEN NOCH SEKSFEESTEN

Epibreren/Den Haag - Corry Brokken liet gisteren verstek gaan en het beloofde seksfeest bleef uit: de door het CDA veronderstelde seksfeesten bleken gebaseerd op een 'erotische' thema-avond in de Haagse discotheek Asta. Eens te meer blijkt de liedtekst 'Don't believe everything that you read in the press' (1982) van de Britse formatie The Newtown Neurotics te gelden.

Door haperende techniek bij het draaitafelgebeuren kreeg het publiek bij het Rhytm & Rhymes Festival wél een bonus-optreden van J.A. Deelder. In plaats van te wachten tot de draaitafels naar behoren werkten, bracht d.j. Deelder enkele van zijn klassiekers - 'Jazz komt uit Amerika', 'De Hardnekkige Samaritaan', Ring der Kriebelungen'. Dit tot groot genoegen van het publiek in de Haagse Centrale Bibliotheek.

Zie ook deze site voor foto's en een beschrijving van wat er zaterdagavond in Den Haag gebeurde.

Op de terugweg naar het Noorden hoorden we het radioprogramma Simeks Nacht, waarin Martin Simek de 87-jarige zanger en gitarist Eddy Christiani interviewde. Een zeer beluisterenswaardig interview dat online nageluisterd kan worden.

(Rottend Staal Online, 5-3-2006)

terug naar boven


AFWEZIG WEGENS RYTHM &RHYMES

Epibreren/Den Haag - Wegens optreedverplichtingen bij het The Hague Rhytm & Rhymes Festival is uw redactie vanaf zaterdagmiddag tot zondagochtend afwezig.

Grote ster in The Hague (we snappen dat men vandaag te Den Haag Engels spreekt: het 's-Gravenhager Ritme & Rijmen Festijn klinkt ietwat oubollig) is vandaag Corry Brokken, de zingende rechter.

Het Rijmfestijn speelt zich in de Haagse Centrale Biblio- en in de omstreden discotheek Asta af. Over Asta vandaag een bericht in de Volkskrant: 'De seksfeesten die in de Haagse discotheek Asta plaatsvinden kunnen echt niet door de beugel. Dat vindt de Haagse fractie van het CDA. 'Asta is een discotheek voor jong en oud', zegt raadslid Ton Lutter, die het college vragen heeft gesteld over de erotische feesten.'

Of de vandaag optredende artiesten - o.a. Yasmine Allas, Bindervoet & Henkes, Bart Chabot, Ellen ten Damme, J.A. Deelder, De Dichters uit Epibreren, D.O.M., Rinus Gerritsen, Karin Giphart, Ernst Jansz, Henk Koorn,Tom Naegels, Hans Sahar, Vrouwkje Tuinman, Joost Zwagerman en natuurlijk Corry Brokken - moeten deelnemen aan zo'n seksfeest is een vraag die we morgen hopen te beantwoorden.

Zie ook: het Nationaal Popinstituut.

(Rottend Staal Online, 4-3-2006)

terug naar boven


STADSDICHTERNONNIEUWS

Epibreren - Dat één verkeerd ANP-bericht zo'n stortvloed aan dwaze mediameldingen zou veroorzaken als het voortijdige bericht over de Rotterdamse Stadsdichter hadden we gisteren niet voorzien: Google-nieuws registreert nu 17 nieuwsbronnen in Nederland en Vlaanderen die het bericht hebben overgenomen.

Nu was dat bericht niet alleen voortijdig, het bevatte ook de verkeerde naam van de huidige Antwerpense Stadsdichter. Volgens het ANP-bericht is dat Ramsey Nasr, die echter een maand geleden opgevolgd is door Bart Moeyaert. Alleen de Vlaamse nieuwsbronnen hebben dat in hun eigen berichtgeving gecorrigeerd.

Het allervreemdst is dat naar aanleiding van het bericht een kort interview met de Rotterdamse cultuurwethouder Stefan Hultman op www.literatuurplein.nl verscheen. Terwijl hij de eerste is die zou moeten weten dat het plan om een Stadsdichter te benoemen nog niets eens is goedgekeurd door de gemeenteraad.

Nog vreemder is dat op literatuurplein al staat wie in de nog te benoemen benoemings-adviescommissie zitten: 'Een vertegenwoordiger van de Rotterdamse gemeentebibliotheek, de voorzitter van het Letterenoverleg, de voorzitter van de adviescommissie Letteren en de directeur van Passionate'.

(Rottend Staal Online, 4-3-2006)

terug naar boven


VASSALLUCCI LEEGGELOPEN

Amsterdam/Epibreren - Over de voortdurende stoelendans bij de Amsterdamse uitgeverijen berichten we zo min mogelijk, omdat het de gemiddelde lezers geen snars interesseert wie waar redacteur is. Maar als alle redacteuren bij een uitgeverij vertrokken zijn, ligt het toch wat anders. Het woord is aan Boekblad:

'Adriaan Krabbendam verlaat per 1 april uitgeverij Vassallucci. Dit maakte uitgeverij Prometheus/Bert Bakker deze week in een persbericht bekend. Bij de uitgeverij is de hele week al niemand bereikbaar om te vertellen hoe de toekomst van Vassallucci eruit ziet.

Formeel zou de uitgeverij niet opgeheven zijn, maar de vertrekkende hoofdredacteur weet dat Vassallucci niet meer op het briefpapier van Prometheus/Bert Bakker staat. Krabbendam was elf jaar hoofdredacteur van de ooit roemruchte uitgeverij. Op de vraag of uitgeverij Vassallucci nog bestaat, antwoordt hij: 'In principe mag ik niks zeggen en dat doe ik ook niet. Formeel gesproken is Vassallucci niet opgeheven.' Krabbendam gaat voor zichzelf beginnen als literair redacteur en vertaler. 'Ik moet het nog helemaal opstarten, moet eerst mijn hoofd clean krijgen.'

(Rottend Staal Online, 3-3-2006)

terug naar boven


PREMATUUR STADSDICHTERNIEUWS UIT ROTTERDAM

Rotterdam - 'Rotterdam krijgt in het najaar een stadsdichter. De gedichten die de dichter gaat maken, zullen op onorthodoxe wijze onder de Rotterdammers worden verspreid', meldt het ANP.

'We willen geen stadsdichter die alleen bij de elite bekend is en daarbij nemen we Antwerpen als voorbeeld', lichtte een woordvoerder van de gemeente vrijdag toe.

Dat Rotterdam een stadsdichter krijgt, is te danken aan Manuel Kneepkens, dichter en politicus van de Stadspartij Rotterdam. Hij diende in november 2005 een motie in om een stadsdichter aan te wijzen.

Antwerpen maakt de gedichten van stadsdichter op bijzondere wijze bekend aan zijn inwoners. De dichter, Bart Moeyaert, krijgt voor de periode van twee jaar jaarlijks van de gemeente 5000 euro om per jaar tijd zes gedichten over het leven in Antwerpen te schrijven. De schrijfsels gaan vervolgens naar het grote publiek door ze bijvoorbeeld af te drukken op broodzakken of deurhangers of ze te projecteren op gebouwen. Rotterdam gaat het ook zo doen.

De Telegraaf bericht: 'Wie de Rotterdamse dichter wordt, is aan een speciale commissie om te beslissen. Die gaat de komende maanden op zoek naar een geschikte kandidaat. "De toekomstige dichter moet over grote literaire kwaliteiten beschikken én grote betrokkenheid hebben bij de Rotterdamse samenleving", aldus de gemeente. De benoeming van een gemeentelijk poëet geldt voor minimaal een jaar. Rotterdam trekt er jaarlijks 65.000 euro voor uit, voor onder meer materiële en personele kosten.'

Deze berichten zijn nogal prematuur: de Dienst Kunst en cultuur van de gemeente Rotterdam heeft weliswaar een positief advies uitgebracht over het plan om in Rotterdam een Stadsdichter te benoemen, maar over de concrete invulling en het bedrag moet nog uitgebreid vergaderd en gestemd worden. Woordvoerder Pien van der Linden van de Dienst verwacht dat in de loop van het voorjaar de gemeenteraad gaat stemmen over het plan en dat - vermits de gemeenteraad het plan goedkeurt - tegen het eind van het jaar de naam van de eerste Rotterdamse Stadsdichter bekend gemaakt kan worden.

(Rottend Staal Online, 3-3-2006)

terug naar boven


'ERECTIELYRIEK VAN DICHTMACHINES'

Hamburg - In Der Spiegel van deze week een lyrisch artikel over 'spam'-kunst, waarbij de schrijver van dat artikel, Christian Stöcker, net iets te veel prozac geslikt lijkt te hebben.

De inhoud van reclamemails duikt al enige tijd links en rechts in de Nederlandse poëzie op, maar om spam te vergelijken met dadaïstische poëzie lijkt ietwat overtrokken.

(Rottend Staal Online, 3-3-2006, met dank aan Onze Taal)

terug naar boven


HET UITZAAIEND KAF - POËZIEFESTIVAL TE GENT
KNACK OVER JEUGDIG VLAAMSCH DICHTTALENT

Epibreren - Op zaterdag 4 maart vindt te Gent in het Poëziecentrum en in het KANTL het poëziefestival Het Uitzaaiend Kaf plaats, een festival met louter dichters van 20 tot 35 jaar. Met Jan-Willem Anker, Maria Barnas, Sacha Blé, Tsead Bruinja, Maurice Buehler, Sven Cooremans, Miguel Declercq, albrecht b. doemlicht, Lies van Gasse, Jess de Gruyter, Erik Jan Harmens, Lucas Hirsch, Frederik Lucien de Laere, Thomas Möhlmann, Els Moors, Tjitske Mussche, Mustafa Stitou, Christophe Vekeman, Reinout Verbeke en Dimitri Verhulst.

Deze juist zindelijk geworden dichters zijn van 18.00 tot 22.00 uur op het festival actief. Nadere informatie? Zie http://www.eneris.be/kader.html

Het kan bijna geen toeval zijn dat het tijdschrift Knack deze week een artikel heeft dat over beloftevolle Vlaamse dichters gaat. De Contrabas bericht daarover:

'Gelezen op Parlando: 'In Knack maakte gelegenheidstrainer Paul Demets zijn belofteploeg van de Vlaamse Poëzie bekend. Een interessant artikel is het geworden met rugnummers voor Yves Coussement, Sis Matthé, Andy Fierens, Eva Cox, Ruth Lasters, Els Moors, Geert Buelens, Jeroen Theunissen, Peter Vermeersch, Jess De Gruyter en Stijn Vranken.' Het hele artikel is op te vragen via de mailbutton van Parlando. De manier waarop het interview werd afgenomen, wordt hilarisch beschreven door Eva Cox. Xavier Roelens zou Xavier Roelens niet zijn, als hij niet meteen zou hebben getekend voor enige mitsen en maren.'

Dat artikel heeft intussen Epibreren bereikt, maar of het zo interessant is? De subtitel is 'mooie jonge dichters' - maar niets over de uiterlijke schoonheid van het jonge grut. Wel door Paul Demets zwaar verknipte citaten van de dichters in kwestie (zie Eva Cox' weblog), aangevuld met het welbekende vaag-poëtische gezwam over hun dichtwerken, dat gekopieerd lijkt van reclameteksten zoals die op achterflappen of in aanbiedingsbrochures voorkomen.

(Rottend Staal Online, 3-3-2006)

terug naar boven


DRIE KANDIDAAT-STADSDEELDICHTERS

Amsterdam - Na de eerste selectie zijn drie kandidaten overgebleven voor de felbegeerde titel van Stadsdeeldichter Amsterdam-Westerpark: Wim Brands, Hans Kloos en Diana Ozon.

Wie van deze drie het komende jaar de circa 34.000 Westerparkers à 2.500 euro van poëzie gaat voorzien wordt op 7 maart a.s. bekend gemaakt.

(Rottend Staal Online, 2-3-2006)

terug naar boven


PROGRAMMA 37STE POETRY INTERNATIONAL BEKEND

Rotterdam - Van 17 tot en met 23 juni vindt voor de 37e keer het Poetry International Festival in de Rotterdamse Schouwburg plaats. Dit jaar gaat de aandacht onder meer uit naar Afrikaanse poëzie, waarbij vooral de verscheidenheid en de eigentijdsheid wordt benadrukt.

Naar aanleiding van zijn overlijden 10 jaar geleden, komt er een speciaal programma rondom de Russische dichter Joseph Brodsky, met aandacht voor zijn leven, zijn poëzie én zijn grafische werk.

De Ierse Nobelprijswinnaar Seamus Heaney is te gast op het festival.

Acht nationale kampioenen Poetry Slam treffen elkaar tijdens het 3e Poetry World Slampionship.

Dit jaar voor de derde keer Poetry & Art, waarin beeldend kunstenaars werk presenteren op het grensgebied van poëzie en beeldende kunst. En als vanouds wordt tijdens het festival de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie uitgereikt.

Afrikaanse poëzie

Tijdens deze 37e editie van het festival is de focus gericht op Afrikaanse poëzie. Daarbij is gekozen voor dichters uit Afrikaanse landen die tot nu toe weinig vertegenwoordigd waren op het Festival, zoals Malawi, Ghana en Uganda. De Afrikaanse poëzie wordt vanuit een breed perspectief aan het publiek getoond, waarbij gekeken wordt naar zowel de moderne stromingen als de bijzondere relaties die er zijn met de traditionele, vaak orale poëzie.

Poetry International zal de verscheidenheid en de eigentijdsheid in de Afrikaanse poëzie laten zien, niet alleen door de dichters aan het woord te laten, maar ook door middel van speciale programma's, zoals een special rondom orale poëzie en vertaalprogramma’s. Ook de muziek van het festival staat in het teken van Afrika.

Dichters op het Festival (wijzigingen voorbehouden)

Pegah Ahmadi (Iran), Robert Anker (Nederland), Ama Ata Aidoo (Ghana), Gabeba Baderoon (Zuid-Afrika), Isla Correyero (Spanje), F. van Dixhoorn (Nederland), Femi Fatoba (Nigeria), Piet Gerbrandy (Nederland), Han Dong (China), Elma van Haren (Nederland), Seamus Heaney (Ierland), Esther Jansma (Nederland), Jaan Kaplinski (Estland), August Kleinzahler (Verenigde Staten), Elmar Kuiper (Nederland / Friesland), Kojo Laing (Ghana), Taban lo Liyong (Uganda), Jack Mapanje (Malawi), Charles Mungoshi (Zimbabwe), Karine Martel (Frankrijk), Ioan Es. Pop (Roemenië), Alfred Schaffer (Nederland), Jelena Schwarz (Rusland), Eva Ström (Zweden), Mario Susko (Kroatië), Pia Tafdrup (Denemarken), Ana Paula Tavares (Angola/Portugal), Sigurbjörg Thrastardóttir (IJsland), Tomas Venclova (Litouwen), Hans Verhagen (Nederland).

Vanaf 1 mei is het festivalprogramma te vinden op www.poetry.nl. Tot die tijd verschijnen updates over de programmering op de nieuwspagina van de Poetry-site.

(Rottend Staal Online, 2-3-2006)

terug naar boven


DE 53STE EENZAME UITVAART...

Amsterdam... vond vanochtend in de hoofdstad plaats. F. Starik doet verslag op zijn weblog. Morgen vertelt Bart FM Droog in de Avonden over een Groningse eenzame uitvaart die nooit heeft plaatsgevonden .

(Rottend Staal Online, 2-3-2006)

terug naar boven


KOMENDE OPTREDENS ETCETERA...

Epibreren - worden vandaag in de Rottend Staal-agenda opgenomen, wegens het uitblijven van 'hard' poëzienieuws.

Het bijwerken van die agenda is vooralsnog een eenmalige gebeurtenis: het aantal dagelijkse bezoekers aan die pagina stond de afgelopen jaren in geen verhouding tot de tijd en moeite die het bijwerken van die pagina kostte.

(Rottend Staal Online, 2-3-2006)

terug naar boven


NEUENGAMME: 'IK KWAM TERUG'

Epibreren - Vandaag is een heel bijzondere dichtbundel verschenen, waar we graag een uitzondering voor maken op de huisregel niet uitgebreid over nieuwe bundels te berichten

In augustus 1944 voeren 350 Vlaamse SS-ers, Feldgendarmen en Vlaamse Fabriekswachters een tweevoudige razzia in Meensel-Kiezegem uit, als represaille op het door partizanen doodschieten van Gaston Merckx, telg uit een 'fout' gezin. Zesenzeventig inwoners worden aangehouden, waarvan er eenenzeventig worden weggevoerd naar het KZ Neuengamme bij Hamburg. Slechts acht keerden na de oorlog terug.

Ina Stabergh schreef de dichtbundel Neuengamme: 'Ik kwam terug' bij dit drama. Het boek is tweetalig uitgevoerd, in het Nederlands en Duits, en bevat naast gedichten foto's van Marc Cauwbergs. Voor de Duitse vertalingen tekende Raimund Gaebelein, voorzitter van de 'Vereniging Nazi-slachtoffers' en van de 'Bond Antifascisten' te Bremen. Hij is tevens uitgever van 'Der Bremer Antifaschist'.

Het persbericht over deze bundel zegt: 'De prozagedichten gaan zonder omwegen naar de kern en raken de essentie van de menselijke ziel en geest. Ze houden de herinnering over dit drama levend en waarschuwen dat dit opnieuw kan gebeuren. Misschien zeggen deze gedichten wel: 'Behoud het cordon sanitaire!'

Het boek kan gebruikt worden als educatief materiaal voor het onderwijs, voor verenigingen, bibliotheken en culturele centra.

De foto's van Marc Cauwbergs geven een idee van het concentratiekamp Neuengamme. Ze vullen de gedichten aan en zijn onthullend voor hen die weinig of niets weten over de oorlog en de concentratiekampen.

Neuengamme 'Ik kwam terug'. Ina Stabergh, vertaling gedichten naar het Duits: Raimund Gaebelein, Uitgeverij Ina Stabergh, Bekkevoort, 2006, ISBN 90 8088 324 7, Nur 306 / 689,
Paperback 12,5 x 20 cm, 88 pagina's - geïllustreerd met 28 foto's van Marc Cauwbergs
12,50 euro.
Distributie: EPO, Jos Hennes, Lange Pastoorstraat 25-27 - B-2600 Berchem-Antwerpen
E-mail: jos.hennes@epo.be

(Rottend Staal Online, 1-3-2006)

terug naar boven


CURSUSHOOFDSTUK 14 UITGEBREID

Epibreren - Hoofdstuk 14 van de overal juichend ontvangen cursus 'Debuteren met poëzie' is uitgebreid met basisinformatie over websites en -logs. Het lesmateriaal is zowel voor debutanten als voor dichters op leeftijd relevant.

(Rottend Staal Online, 1-3-2006)

terug naar boven


TIJDSCHRIFTEN BESPROKEN OP 8WEEKLY

Epibreren - op de recensiesite 8weekly is al enige tijd een interessant project gaande: het systematisch beschrijven van literaire tijdschriften. Onlangs was het de beurt aan Hard Gras, daarvoor verschenen besprekingen van Het Trage Vuur. Tijdschrift voor Chinese literatuur, Passionate Magazine, Tzum, De Revisor, Armada, Bunker Hill, Raster. Tijdschrift in boekvorm, De Gids en Hollands maandblad (links naar die besprekingen zijn te vinden onderaan de Hard Gras-pagina).

(Rottend Staal Online, 1-3-2006)

terug naar boven


CARRÉ PASSÉ (3)

Utrecht/Epibreren - Ingmar Heytze heeft op zijn site voor korte tijd scans van de Carré-krantenrecensies staan. Die recensies zijn gelukkig een stuk informatiever en kritischer van toon dan wat gisteren op de Contrabas aan reacties van bezoekers en deelnemers aan Poëzie in Carré verscheen.

(Rottend Staal Online, 1-3-2006)

terug naar bovenzie voor ouder nieuws het
Rottend Staal-nieuwsarchief.


terug naar boven


© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.