Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief

TWEEDE WOENSDAGSE PUBLIEKSPRIJSUPDATE

Epibreren - Met de bijdragen van Hugues C. Pernath, Bart Plouvier en Mark van Tongele, is het aantal dichters dat hun favoriete gedicht of dichtfragment uit hun dit jaar verschenen boek aan de publieksprijsredactie gestuurd hebben opgelopen tot 80.

Voor u zich afvraagt: hoe kan dat nou? Pernath is toch onlangs overleden? De samensteller van Pernaths dit jaar verschenen Gedichten, Yves T'Sjoen, heeft voor hem de keuze gemaakt. En het Hugues C. Pernathfonds heeft toestemming gegeven voor het online zetten van het gedicht.

Het aantal genomineerde bundels is weer opgelopen tot 136, nu blijkt dat in het binnenkort te verschijnen Verzameld werk van C.O. Jellema (1936-2003) zich een twaalftal gedichten bevindt dat eerder alleen in een bibliofiele uitgave verscheen.

(Rottend Staal, 30-11-2005)

terug naar boven


HANGPLEK VOOR OUDERE DICHTERS

Epibreren - In het overdekte winkelcentrum van Epibreren-Dorp komt alsnog een hangplek voor oudere dichters. Dat heeft het Epibreerder Fonds Hulp Oudere Dichters (EFHOD) woensdag bekendgemaakt.

De gemeente Eemsmond stelde in april dit jaar een samenscholingsverbod voor oudere dichters in, omdat de bejaarde poëten voor veel overlast in het winkelgebied zorgden. Zo hoorde men regelmatig verzen opklinken uit de tandenloze monden van deze mensen – een onsmakelijk gehoor.

Pogingen van het Fonds om een speciale hangplek voor de oudere dichters in of bij het winkelcentrum te creëren liepen tot nog toe op niets uit. 'We hebben echter nogmaals overleg gevoerd met alle betrokkenen en nu staan de lichten op groen,' aldus directeur Geurt Breukers.

Volgens Breukers, geen familie van onze redacteur Chrétien Breukers, gingen de winkeliers in Epibreren-Dorp overstag omdat ze moe waren van de negatieve publiciteit over de oudere dichters. Ook buiten het winkelcentrum wordt een hangplek ingericht, zodat de plaatselijke oudere dichters ook bij mooi weer hun eigen plek krijgen.

Een der oudere dichters stelde voor om deze zich buiten bevindende hangplek Ruigoord te noemen, als hommage aan de gelijknamige hangplek voor bejaarde dichters in de omgeving van Amsterdam.

Een definitief ontwerp is er nog niet. Breukers somt op: 'Dat begint natuurlijk met het creëren van speciale zitplaatsen voor oudere dichters. Afhankelijk van de locatie kun je voor uitbreiding kiezen. Bijvoorbeeld met oplaadpunten voor elektrische rolstoelen, een koffiehoek, internetverbindingen met grootletterbeeld, luisterboeken van grote dichters en veel, veel wijncafé's – want die oude dichters gaan er niet met de rug naar toe zitten.'

Steeds meer overheden en instellingen tonen interesse in een speciale hangplek voor oudere dichters, zegt het Fonds. De provincie Noord-Brabant wil zelfs een serie hangplekken realiseren. 'Niet alleen in de grote steden, maar juist ook in de kleine dorpen is er behoefte aan een eigen plek voor oudere dichters,' aldus Breukers.

(Rottend Staal, 30-11-2005)

terug naar boven


DE WOENSDAGSE PUBLIEKSPRIJSUPDATE

Epibreren - Met de bijdragen van Bart Chabot, Maarten Doorman, Anton Ent, Peter Holvoet-Hanssen en Jos Stroobants is het aantal dichters dat hun favoriete gedicht of dichtfragment uit hun dit jaar verschenen boek aan de publieksprijsredactie gestuurd hebben opgelopen tot 77.

Het aantal genomineerde bundels is van 136 teruggelopen naar 135: de bundel Klein Oera Linda van Ruben van Gogh is gedenomineerd, omdat deze eerst in januari 2006 bij Contact verschijnt.

Het aantal sponsoren is met de toezegging van Uitgeverij Lannoo opgelopen tot vijftien. Waarmee het totaaloverzicht van sponsoren dit lijstje wordt: De Arbeiderspers, BnM, Cossee, Holland, IJzer, kleine Uil, Lannoo, Mozaiëk, Uitgeverij P, Passage, Podium, Poëziecentrum, Querido, Uitgeverij 521 en Van Oorschot.

Nog steeds heeft slechts één uitgeverij expliciet geweigerd; onderhandelingen met de zeventien overige reguliere uitgeverijen die in 2005 bundels uitbrachten zijn nog lopende.

Omdat we in het eerste persbericht - dat medio volgende week verstuurd wordt - het exacte bedrag willen vermelden dat aan de prijs gekoppeld is, overwegen we de onderhandelingen met traag tot een beslissing komende uitgeverijen maandag stop te zetten.

Intussen lijkt het erop dat de eerste dichter een e-mailactie begonnen is om haar bundel te laten winnen. Dat mag, maar het lijkt ons wat prematuur.

(Rottend Staal, 30-11-2005)

terug naar boven

CREATIEVE TYPES HEBBEN BETER LIEFDESLEVEN

Assen/Londen - Dit lijkt een vrolijk bericht te gaan worden, maar er zit serieuze wetenschap achter. Onderzoek van Britse wetenschappers aan de universiteit van Newcastle heeft uitgewezen dat kunstenaars en dichters gemiddeld 4 tot 10 seksuele partners hadden en niet-creatievelingen 3. Ze testten een groep kunstenaars/dichters tegenover een groep schizofrenen.

Kunstenaars lijken positieve persoonlijkheidskenmerken van schizofrenie te vertonen. Onderzoeker Dr Daniel Nettle legt uit dat creatieve types eerder en vaker op seksuele impulsen ingaan dan anderen en dat (vaste) partners dit gedrag accepteren.

Bij schizotypie hoort meer cognitieve activiteit, die kan leiden tot verhoogd sociaal gedrag. Als voorbeeld worden een stel filmacteurs genoemd die allang dood zijn. Jammer, een paar onthullingen rond levende dichters had me leuker geleken. Afijn, lees het zelf op de site van de BBC.

(Rottend Staal, 30-11-2005)

terug naar boven

DE DAGELIJKSE POËZIEPUBLIEKSPRIJS-UPDATE

Epibreren - De veertiende sponsor heeft 'ja' gezegd: Uitgeverij Mozaiëk ondersteunt de Publieksprijs voor beste poëziebundel 2005, waarmee het totaal aan sponsoren op veertien is gekomen, te weten:

De Arbeiderspers, BnM, Cossee, Holland, IJzer, kleine Uil, Mozaiëk, Uitgeverij P, Passage, Podium, Poëziecentrum, Querido, Uitgeverij 521 en Van Oorschot. In de prijzenpot zit inmiddels meer dan 1000 euro.

Tot dusverre heeft slechts één uitgeverij expliciet geweigerd. Onderhandelingen met dertien andere uitgeverijen zijn gaande. Aan zes moet de sponsorvraag nog gesteld worden.

Met andere woorden: volgende week hopen we het eerste persbericht over de prijs te doen uitgaan, omdat we dan weten wat voor geldbedrag aan de prijs gekoppeld is.

We roepen dan ook alle betrokken dichters die nog géén gedicht hebben ingezonden dat voor komend weekend te doen, willen ze worden meegenomen in het eerste persbericht. En dat kan middels een mailtje naar decontrabas@hotmail.com

(Rottend Staal, 29-11-2005)

terug naar boven

TOCH NOG GOED NIEUWS UIT VLAANDEREN

Antwerpen/Epibreren - Een nieuw literair programma trekt op tournee langs Vlaamse en Nederlandse podia. Onze medewerker Andy Fierens en zijn stadsgenoot Stijn Vranken hebben zich verenigd onder de naam 'Komen, zien en nog eens komen'. Vijftig minuten lang laten ze in dit programma zien dat poëzie zich met humor laat vermengen, en dat het resultaat niet eens zo schadelijk hoeft te zijn voor de luchtwegen.

zie ginds de verbalen
der mensheid eens aan
ze brengen ons verhalen
amper te verstaan
hoe schudden onze hoofden
al heen en al weer
alweer die poëten
mijn oor doet al zeer.


Tekst en een podiumpresence van gewapend beton. Meer hebben Andy Fierens en Stijn Vranken niet nodig om zich te buiten te gaan op talloze podia in binnen- en buitenland.

Stijn Vranken is vast columnist van het Antwerpse magazine Zone 03, tekstschrijver van de nieuwe plaat van de Nieuwe Snaar en zowel winnaar van van het stadsgedicht Antwerpen (waarbij de jury bestond uit Tom Lanoye) als van Poëzie 2004 én van het Oostends stadsgedicht.

Over Andy Fierens werd in het verleden gezegd dat hij "zich in een wilde woordenroes stort" (Hans Warren) met zijn "verschrikkelijk vergezochte en buitengewoon brallerige" (Nymph) gedichten die flirten met "erupties van wreedheden en noodlotscenario's" (Gerrit Komrij). Maar laat dat u vooral niet afschrikken want deze "nieuwe Johnny van Doorn" (Studio Brussel) heeft "onmiskenbaar gevoel voor humor" (Algemeen Dagblad) en zijn hyperkinetisch gestileerde optredens zijn simpelweg "niet te missen" (Gazet van Antwerpen). Tezamen ontwikkelen ze een nieuw genre dat het midden houdt tussen literaire stand-up en poetry performance.

'Komen, zien en nog een komen' gaat in première in cultuurcentrum De Kern te Wilrijk, Antwerpen op vrijdag 9 december 2005. () en staat reeds op de affiches van De Nachten in Antwerpen () en van Weerwoord (Amsterdam: zo 29 januari 2006 - () en werd door de muziekclub 4AD te Diksmuide reeds geboekt op vrijdag 7 april 2006. ()

Fierens en Vranken wensen deze voorstelling te spelen in véél jeugdhuizen, bibliotheken, cultuurcentra, op festivals etc. Voor meer info over de voorwaarden, beschikbaarheid, of inhoudelijke duiding kan u steeds terecht bij Max Temmerman, via dit emailadres: temmerman.max@skynet.be

(Rottend Staal, 29-11-2005)

terug naar boven

VREUGDE TE VLAANDEREN GETEMPERD

Epibreren/Wevelgem - Gisteren berichtten we opgetogen over de Vlaamse Stichting Lezen. Onze medewerker Philip Hoorne tikte ons over de vreugde terecht op de vingers:

'Ik begrijp niet waarom je dit goed nieuws noemt. De Stichting Lezen heeft de subsidieregeling van het Vlaams Fonds voor de Letteren begin vorig jaar overgenomen, en dit jaar de betoelaging beperkt van 150 euro naar 100 euro. Bovendien moeten alle lezingen voor het voorjaar aangevraagd worden in de maand oktober en alle voor het najaar in april. Ik word nu gevraagd voor een lezing in Izegem, maar de organisator ziet de subsidie aan zijn neus voorbijgaan, want hij moest het vorige maand aangevraagd hebben. Vele organisatoren doen niet eens de moeite om een aanvraag in te dienen en betalen de auteur 100 of 150 euro uit eigen portemonnee. Want bij toekenning van subsidie moet de organisator toch nog een eigen bedrag bovenop de subsidie uitbetalen. Waar spreken we dan over? Juist ja, een habbekrats.

Slecht nieuws dus in plaats van goed nieuws lijkt mij. Een bestaande regeling wordt beknot. Ik heb nog niet alles op die site gelezen, maar zo heb ik het toch begrepen tijdens de infovoormiddag waar ik enkele maanden geleden verslag van heb uitgebracht op mijn weblog. Ik weet nog dat je toen verontwaardigd reageerde op die aanvraagtermijnen voor lezingen. Neen, geef mij maar de SSS. Leve Nederland.'

(Rottend Staal, 29-11-2005)


terug naar boven

PUBLIEKSPRIJSNIEUWS

Epibreren/Utrecht/Apeldoorn - Inmiddels zijn 75 gedichten binnengekomen en verwerkt op de Publieksprijspagina's.

Het aantal sponsorende uitgeverijen is opgelopen tot dertien: De Arbeiderspers, BnM, Cossee, Holland, IJzer, kleine Uil, Uitgeverij P, Passage, Podium, Poëziecentrum, Querido, Uitgeverij 521 en Van Oorschot. Tot dusverre heeft slechts één uitgeverij expliciet geweigerd. Onderhandelingen met andere uitgeverijen zijn nog gaande of moeten nog begonnen worden.

Met Gedichtendag/Poetry International is overeengekomen elkaars prijzen - de Gedichtendagprijzen 2006 en de Poëziepublieksprijs - wederzijds publicitair te ondersteunen.

Het Google-experiment verloopt voorspoedig: gisteren stond in de regio's Amsterdam, Apeldoorn, Eemsmond, Groningen, Nijmegen en Utrecht de Poëziepublieksprijs op nummer 2, voor wie zocht op 'Publieksprijs'. Het Googleklassement kan namelijk per regio verschillen, zo merkten we eind vorige week, toen we in de regio Nijmegen op Google ook al op 2 stonden, maar in de regio Amsterdam op 21.

Aan het experiment werken momenteel ruim dertig sites en weblogs mee. Om de nummer 1-positie te behalen zijn we afhankelijk van sites die ook deze link willen plaatsen: Publieksprijs.

(Rottend Staal, 28/29-11-2005)


terug naar boven

NATIONALE DICHTERSENQUÊTE IN BUNKER HILL

Epibreren - Bij onze afwezigheid arriveerde een exemplaar van het literaire tijdschrift Bunker Hill (2005/#30) op het eiland. In het periodiek veel nieuwe gedichten van Jef Aerts, Jan-Willem Anker, Robert Anker, H.H. ter Balkt, Maria Barnas, Thomas Blondeau, Mark Boog, Tsead Bruinja, Eus (kan iemand hem vertellen dat zo'n pseudoniem te kort is? - zie google), Wouter Godijn, Erik Jan Harmens, Ingmar Heytze, Philip Hoorne, Lucas Hüsgen, Louis Th. Lehmann, K. Michel, Tjitske Mussche, Martin Reints, Menno Wigman en Co Woudsma en o.a. een interview met Ter Balkt.

Het blad had ook 70 dichters verzocht mee te werken aan de 'Nationale dichtersenquête', waarvan er 42 meewerkten, waaronder uw hoofdredacteur. Maar... tot mijn stomme verbazing vind ik mijn antwoorden of niet verwerkt of verdraaid in de enquête terug.

Zo beweert Bunker Hill: 'Menno Wigman en Tsead Bruinja zijn samen met Simon Vinkenoog de enigen die deze vraag [kunt u leven van uw poëzie?] positief beantwoorden.' Hè? Toch maar even nagezocht hoe ik die vraag beantwoord had: 'Ja. Sedert een jaar of vijf. Het is geen vetpot, maar het is een situatie die ik verre profiteer boven een bestaan met bazen, uitkeringsinstanties, subsidietoekenningscommissies en andere ongein.'

En iets verderop in de enquête wordt over me geschreven dat deze vraag 'hebt u uw bundels ooit aangetroffen in de ramsj dan wel de eurobakken van een antiquariaat?' zó beantwoord zou hebben: 'Bart FM Droog komt alleen bundels in de ramsj tegen die hij ooit in eigen beheer uitgegeven heeft en 'gelukkig steevast hoger geprijsd dan ze toen kostten'.'

Complete larie: een dichter die zijn eigen beheer-boeken verramsjt? Natuurlijk niet, ik antwoordde: 'Nee, mijn uitgeverij verramsjt principieel niet. Wel kom ik soms in antiquariaten bundels die ik in de vorige eeuw in eigen beheer uitbracht tegen, steevast hoger geprijsd dan ze toen kostten.' En dat 'gelukkig' - waar dat vandaan komt?

Voor mensen van buiten het boekenvak moge dit een onnozel verschil lijken, maar er zit een wereld van verschil tussen verramsjen en tweedehandsverkoop.

Omdat ik niet weet in hoeverre de redactie van Bunker Hill de antwoorden van de andere dichters verknipt, verdraaid, verzonnen of verzwegen heeft lijken me de uitkomsten van deze enquete hoogst nietszeggend. Dus koop Bunker Hill, lees de gedichten en vergeet die enquete.

Bunker Hill, jaargang 8, #30, oktober 2005, € 4,50, een uitgave van Stichting Bunker Hill/Thomas Rap

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 28-11-2005)


terug naar boven

GOED NIEUWS VOOR VLAAMSE AUTEURS

Epibreren - zie www.stichtinglezen.be - en daar vooral dit.

(Rottend Staal, 28-11-2005)

terug naar boven


TERUG VAN DE WINTERTUIN

Epibreren - Tjitse Hofman en Bart FM Droog zijn veilig teruggekeerd van het Wintertuinfestival. Vandaag werd te Arnhem aan Vitalski a.k.a. Vital Baeken de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren 2005 uitgereikt, in een feestelijk programma met o.a. zijn band The Living Tornado's, Simon Vinkenoog, Chris van Camp en De Dichters uit Epibreren. Jan Klug is na het optreden naar Maastricht afgereisd, waar hij aan een Shakespeare-vertolking meewerkt.

De recensies van Wintertuin 2005 zijn te lezen op de site van de Wintertuin en op deze pagina's van het Drooglog:

Dag 1 (zaterdag 19 november): de openingsavond
Dag 2 (zondag 20 november): expositie en boek 'Rijke Stof'
Dag 3 (maandag 21 november): lezing Raoul Heertje
Dag 4 (dinsdag 22 november): Zoencollege en Charles Bukowski-avond
Dag 5 (woensdag 23 november): Linton Kwesi Johnson
Dag 6: (donderdag 24 november): Gerard Reve's 'Alleen' - zie ook de Gelderlander-recensie.
Dag 7: (vrijdag 25 november): 'Connect' en 'Euroslam', met o.a. Henry Bowers (Zweden), Kat François (UK), Pilot le Hot (F), Max Billitza (D), Tomas Vtipil (Tsj) en Lasse Samström (D) en: Claus' en Hofmans avonturen op de A50

Aan een recensie over dag 8 werkt onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum nog. Dag 9 is in de eerste alinea beschreven - waarbij gezegd dat momenteel in Zakk (Düsseldorf) de laatste Connect-uitvoering plaats vindt.
.
(Rottend Staal, 27-11-2005)


terug naar boven


NIEUWSSTOP T/M 28 NOVEMBER 2005

Epibreren - De Rottend Staal-nieuwsvoorziening zal de komende dagen verdeeld zijn over de sites van de Wintertuin, De Contrabas en het Drooglog.

Op de eerste site zullen onze sterverslaggeefster La Dalsum en uw hoofdredacteur regelmatig sfeerimpressies geven van wat al jaren het swingendste literatuurfestival van Nederland is.
Op de middelste site zal Chrétien Breukers die verslagen mopperend becommentariëren en het dagelijkse poëzienieuws voor Nederland, Vlaanderen en de overzeese gebiedsdelen verzorgen. Urgente nieuwsmeldingen kunnen naar decontrabas@hotmail.com
Op het laatste log kan gestemd worden over zin en onzin van de Publieksprijs

Wie naar geen van die sites wil klikken kan de komende acht dagen genoegen nemen met deze poster die in verband staat met de Zingende Zaag (op welks site binnenkort meer)Deze poster is overigens ontworpen door de Haarlemse striptekenaar Gerrie Hondius.

Naast de bekvechtende Sinterklazen voeren Laurens van Krevelen en George Moormann een gesprek over de onlangs overleden dichter Jan G. Elburg, Joke Linders, biograaf van kinderhelden Annie M.G. Schmidt en Max Velthuijs zal o.a. een aantal bijzondere Sinterklaasgedichten en recent ontdekte sinterklaasverhaaltjes van Annie M.G. Schmidt (1911-1995) voordragen. En Dolly Bellefleur is natuurlijk de charmante gastdame.

(Rottend Staal, 19-11-2005)

terug naar boven


VOORLOPIG LAATSTE PUBLIEKSPRIJS-UPDATE

Epibreren - Vanwege het Wintertuinfestival is dit te alhier de laatste Publieksprijs-update t/m maandag 28 november 2005 - De Contrabas zal evenwel updates blijven verzorgen.

Zojuist is het gedicht 'Eigen vis eerst' van onze morgen met de bundel Testosteron (Liverse) debuterende medewerker Quirien van Haelen op zijn nominatiepagina gezet, waarmee het totaal aan genomineerde bundels op 136 komt. Details over de presentatie vindt u op zijn site www.quirien.com

We tellen tot dusverre 37 debuten in 2005, een aantal dat waarschijnlijk iets oploopt omdat we nog niet bij elk boek gesignaleerd hebben of het al dan niet een debuut is.

Of 2005 hiermee een jaar is waarin uitzonderlijk veel debuten verschenen is een vraag die niet beantwoord kan worden wegens het ontbreken van concreet cijfermateriaal uit voorgaande jaren.

Voor snelle verwerking van gedichten van genomineerden op hun publieksprijspagina gelieve men deze naar decontrabas@hotmail.com te sturen. Dat heet: de gedichten, niet de genomineerden.

Tot slot: het Google-experiment. Momenteel is de stand: NS-Publieksprijs 1 - Poëziepublieksprijs 18. Over een aantal dagen zal de score aanzienlijk in ons voordeel gewijzigd zijn. Mede dankzij logs als haarmode.typepad.com en sites als www.henkvanzuiden.com. Zegt het voort!

(Rottend Staal, 19-11-2005)

terug naar boven

DE PUBLIEKSPRIJS-UPDATE NUMMER ZOVEEL

Epibreren - Vandaag voltooiden we een omvangrijke klus: het restylen van alle 135 boekenpagina's tot de huidige vorm - een werkje dat zes dagen tijd kostte en waardoor we weinig konden werken aan de nieuwsvoorziening alhier.

Op die boekenpagina's beginnen zich intussen al de eerste fans te roeren, waarbij de redactie scherp in de gaten houdt of de fans daadwerkelijk fans zijn danwel auteurs die onder andere namen hun eigen boeken aanprijzen - we weten van het schandaal dat zich een paar jaar geleden op amazon.com voordeed en we weten ook hoe we zoiets in een vroeg stadium kunnen stoppen.

Hoe dan ook: vandaag zijn gedichten van Maarten Das en van de Tilburger Stadsdichter Nick J. Swarth ontvangen en geplaatst en heeft onze negende sponsor zich gemeld - Uitgeverij IJzer.

Het gisteren gestarte Google-experiment lijkt een succes te worden: we zien deze sites aan het experiment deelnemen: haarmode.typepad.com (jawel!), members.home.nl/seba/, edithdegilde.web-log.nl, www.poetry.web-log.nl, benne.web-log.nl, communicatie.blogspot.com, verlorenwoorden.web-log.nl, www.diana-ozon.nl, literatuurlinks.net, www.catharinablaauwendraad.nl, www.powets.nl, www.starik.nl, peterdegroot.web-log.nl, home.planet.nl/~timeman, droog.web-log.nl, deze Wikipedia-vrijwilliger en natuurlijk De Contrabas.

Wie aan het experiment wil deelnemen plaatse simpelweg het woord 'publieksprijs' op zijn of haar site, met een link in dat woord aangebracht naar http://decontrabas.typepad.com/publieksprijsbundel2005/. We verwachten in de loop van volgende week de eerste verschuivingen in de Google-ranking.

Tot slot: op de nominatiepagina van Kees Klok werd een afbeelding van zijn op 27 november te verschijnen debuutbundel In dit laagland (Wagner & Van Santen) geplaatst. Het is een fraai ontwerp van Richard van den Dool , dat we hier in volle glorie tonen:Kees Klok is overigens de tweede debutant die dit jaar uit Dordrecht komt: kort geleden debuteerde zijn stadsgenoot Peter M. van der Linden. De bekendste Dordtse dichter is natuurlijk Jan Eijkelboom, die dit jaar ook een nieuwe bundel heeft uitgebracht. Net als de Dordtse dichteres Marieke van Leeuwen.

(Rottend Staal, 18/19-11-2005)


terug naar boven

GOEVERNEURS GRAF GERESTAUREERD

Groningen - Vanmiddag vond op de Zuiderbegraafplaats de feestelijke oplevering plaats van het gerestaureerde graf van de onlangs overleden dichter J.J.A. Goeverneur (1798-1889).

Onze adjunct-hoofdredacteur Tjitse Hofman (die dit zijn hoofdredacteur @#$% wel even had laten mogen weten) droeg bij de gelegenheid een gedicht voor, Jean Pierre Rawie had het koud en onze medewerker Rense Sinkgraven deed ook iets. En gelukkig is er een fotoreportage van.

(Rottend Staal, 18-11-2005)


terug naar boven

WAT GOD KAN...

Epibreren - ... namelijk de NS Publieksprijs kapen, dat kunnen wij ook. Momenteel staat de NS-Publieksprijs op de eerste plaats op Google, voor wie zoekt op 'publieksprijs'. Dat is heel mooi voor de NS en de genomineerde prozaïsten.

Maar dichtbundels hebben promotie veel harder nodig dan boeken van bestsellerkanonnen als God, Ronald Giphart of Pieter Winsemius.

Dus zou het heel mooi zijn als de Poëziepublieksprijs de eerste Google-vermelding bij zoektochten op 'publieksprijs' wordt. En daar kan volgens geleerden op het eiland heel makkelijk voor gezorgd worden.

Als er op een behoorlijk aantal sites onder het woord 'publieksprijs' een link wordt gelegd naar http://decontrabas.typepad.com/publieksprijsbundel2005/ zou binnen afzienbare tijd de Poëziepublieksprijs de NS-Publieksprijs van de eerste positie verdrijven. Wie doet mee aan dit experiment?

(Rottend Staal, 17-11-2005)


terug naar boven

DE DAGELIJKSE PUBLIEKSPRIJS-UPDATE

Epibreren - Gedichten van Sven Cooremans (uit Erlangen 7, P), Wouter Godijn (uit Kamermuziek of de weg naar de onverschilligheid, Contact), Lucas Hüsgen (uit Deze rouwmoedige schoonheid, Querido), Kees Klok (uit zijn binnenkort te verschijnen debuut In dit laagland, Wagner & van Santen), Rick de Leeuw (uit Halverwege, Nijgh & Van Ditmar), Erwin Mortier (uit Uit één vinger valt men niet, De Bezige Bij) en van Joost Zwagerman (uit Roeshoofd hemelt, De Arbeiderspers) zijn vandaag op hun respectievelijke poëzieprijspagina's gezet.

Het afgelopen september ook van Zwagermans hand verschenen Tot hier en zelfs verder (Arbeiderspers )komt niet in aanmerking voor de Poëziepublieksprijs, omdat het een herdruk is van eerdere poëziebundels van onze medewerker.

(Rottend Staal, 17-11-2005)

terug naar boven

PLEUR OP MET JE LEUGENS, POËZIECLUB!

Epibreren - Vandaag arriveerde een brief van de Poëzieclub ter redactie. Waarin wij ondermeer lazen: 'Awater, het enige uitsluitend op poëzie gerichte tijdschrift in Nederland.' en 'Met een oplage van 1700 is Awater het grootste literaire tijdschrift in Nederland en Vlaanderen.'

Oh? Bestaat Krakatau niet? Bestaat dit periodiek niet? Bestaat De Contrabas niet? En wat is dat voor een bespottelijke grootspraak over 'het grootste literaire tijdschrift van Nederland en Vlaanderen?' Ga toch weg!

Nu is het geval dat we op 5 oktober een e-mail van een of ander bureau ontvingen dat in opdracht van de Poëzieclub werkte en ons deze idiote vraag voorlegde:

'De Poezieclub [is] begonnen met een grootscheepse ledenwerfcampagne diedoor de stichting DOEN wordt ondersteund. Een reclamebureau is bereid ons gratis te helpen bij het opzetten van een direct mail campagne. Daarvoor hebben we adressen nodig - en daarom wenden we ons jullie. Wij willen vragen of wij eenmalig gebruik mogen maken van jullie adressenbestand om nog dit najaar een grote mailing de deur uit te doen ter ondersteuning van een advertentiecampagne in een aantal landelijke kranten.'

En of we, als we hier niet voor voelden, zelf maar even een mailing ter ondersteuning van de Poëzieclub de deur uit wilden doen. In een voor ons doen uitzonderlijk beraad van alle Rottend Staal-redacteuren werd unaniem besloten 'nee' te zeggen.

Het aan de Poëzieclub verbonden blad Awater heeft telkenmale bewust voor concurrentie in plaats van samenwerking met andere bladen gekozen. Dus dienen Poëzieclub en Awater hun eigen boontjes maar te doppen. Bij het Poëziecentrum te Gent, nog altijd uitgever van de Poëziekrant, het grootste poëzietijdschrift van Nederland en Vlaanderen (abonnees 1700, oplage 2000) reageerde men overigens precies hetzelfde op die e-mail als wij te Epibreren.

Terug naar de brief van vandaag: naar goed Epibreerder gebruik worden persberichten met overduidelijke leugens - na ontmaskering van de leugens - verder niet in behandeling genomen.

(Rottend Staal, 17-11-2005)


terug naar boven

CLAUS IN LETTERLAND

Epibreren - Op het weblog van onze medewerker Olaf Risee is onze medewerker Anneke Claus een week lang gastlogger. Omdat Risee's log de laatste tijd verontreinigd wordt door de aanwezigheid van iemand die er een handje van heeft mensen uit discussiefora en van weblogs te verjagen moeten we helaas dit bericht gepaard laten gaan met de waarschuwing: betreden op eigen risico.

Ons advies aan Claus: hanteer de IP-banknop.

(Rottend Staal, 16-11-2005)


terug naar boven

EEN TWEEDE PUBLIEKSPRIJSUPDATE
& Handige Google-Zoektip!


Epibreren - Natuurlijk vraagt men zich af wat de criteria zijn voor opname van een bundel op de langlijst. Heel simpel: we nemen solo-, duo-, trio- en (ééntje) kwartetbundels op die oorspronkelijke Nederlandstalige poëzie bevatten, die verschenen zijn bij reguliere uitgeverijen. Geen bloemlezingen, behalve bloemlezingen uit het werk van één persoon, als er tenminste niet eerder in boekvorm gepubliceerde verzen in staan (maar uitgeverijen moeten het niet te bont maken - waarover later meer). Ook boeken met enkele gedichten die verder proza of andersoortig tekstmateriaal bevatten blijven buiten beschouwing.

Dat is de reden waarom het boek Poetry Slam Het Festival (Douane) van de Rotterdamse Woorddansers' Jeroen Naaktgeboren niet op de langlijst staat: het is eerder een lesboek en persoonlijke geschiedenis waarin enkele gedichten staan dan een heuse poëziebundel. Over dat boek berichtten we eerder dat het om zijn debuutbundel zou gaan. Dat klopt dus niet.

Ook het hoofdzakelijk door onze medewerker F. Starik geschreven prachtboek Eenzame uitvaarten (Nieuw Amsterdam) kunnen we niet als een dichtbundel zien: het is eerder een documentaire over eenzame uitvaarten, met bij elk hoofdstuk één gedicht. Van in totaal negen verschillende dichters.

Van de twee werken die Uitgeefmaatschappij Kok dit jaar van Inge Lievaart uitbracht hebben we één op de langlijst gezet. Beide werken zijn namelijk bloemlezingen uit haar verzameld oeuvre, waarbij in elk boek tien nieuwe verzen gezet zijn. Dit riekt een beetje naar lezersbedrog (die twintig nieuwe verzen kunnen ook in een nieuw boek, of zijn soms het tweemaal de tien nieuwe verzen?), dat we niet willen bevorderen.

Op de langlijst staat verder nog een twijfelgeval: Hanny Michaelis, Een keuze uit haar gedichten door J.J Voskuil. Mocht blijken dat Voskuil geen tot dusverre ongepubliceerde gedichten heeft weten te kiezen, dan zal dit boek van de lijst verdwijnen.

Zoektip

Op de teller die aan de langlijst bevestigd is kunnen we zien dat al velen via Google de weg naar de afzonderlijke pagina's vinden. We kunnen zelfs zien hóe mensen zoeken. En dat gebeurt nog steeds niet efficient.

Neem een speurtocht naar onze medewerker Anneke Claus. De meesten doen dat zo. Terwijl dit toch veel effectiever en gerichter is.

Let op het verschil in zoekresultaten en zet s.v.p. wat of wie u zoekt tussen " " voor optimaal zoekresultaat.

(Rottend Staal, 16-11-2005)


terug naar boven

DE DAGELIJKSE PUBLIEKSPRIJS-UPDATE

Epibreren - Vandaag is 'Het Sjoerdlied' van Rouke van der Hoek, uit de bundel Bodemdaling (Atlas) op zijn nominatiepagina gezet. Het gedicht 'Dag des Heren' van Ivo de Wijs, uit zijn bundel Vroege vogels' zwanezang (Nijgh & Van Ditmar) is in tegenstelling tot Van der Hoeks gedicht op de Vroege vogels' zwanezang-pagina geplaatst..

De zevende en achtste sponsor zijn gevonden: De Arbeiderspers uit Amsterdam en Uitgeverij P uit Leuven - een van de productiefste uitgeverijen op poëziegebied. Waarmee deze uitgeverijen naast de uitgeverijen BnM, Holland, kleine Uil, Passage, Poëziecentrum en Van Oorschot inzien dat deze prijs een prima methode is om hun bundels uit 2005 voor relatief weinig geld onder de aandacht te brengen.

Momenteel liggen er sponsorverzoeken bij de uitgeverijen De Bezige Bij, Cossee, De Harmonie, Nieuw Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, Podium en de Prometheus Groep. Mochten onze medewerkers die bij deze uitgeverijen hun bundels uitbrengen vandaag of morgen hun uitgevers ontmoeten, dan zou enig pushen geen kwaad kunnen.

Binnenkort worden de tot dusverre ongenoemde uitgeverijen met bundels op de langlijst aangeschreven. Maar zoals gezegd: wij kampen met een ernstige personele onderbezetting. Breukers is tevens druk doende met zijn overzichtsbloemlezing De Vette Breukers, Ton van 't Hof kan alleen 's avonds en 's weekends aan de prijs werken en uw hoofdredacteur kan nog steeds geen twee e-mails tegelijkertijd schrijven.

Vandaar dat we spontane sponsoring door betrokken uitgeverijen en spontane inzending van gedichten van genomineerden meer dan verwelkomen. Want zoals eerder gezegd: ons plan was eerst medio december publiek te gaan met dit project, maar Google doorkruiste dit voornemen.

(Rottend Staal, 16-11-2005)


terug naar boven


WEG MET CULTUUR OP DE RADIO!

Hilversum - Ontstellend nieuws uit het Gooi: Radio 1 en Radio 747 AM zendercoördinator Jan Westerhof heeft in het kader van de bezuinigingen het onzalige plan geopperd om per september 2006 cultuur van de cultuurzender 747 AM te bannen.

Vanaf september 2006 zal op 747 AM overdag alleen lichte muziek (een nog lichtere variant dan Radio 2 brengt) te beluisteren zijn. In de avonduren vullen de kleinste omroepen de zendtijd met boeddhistische en islamitische programma's en het weekend wordt exclusief voor de Evangelische Omroep gereserveerd.

Wat betekent dat programma's als De Avonden, 747Live, Knetterende Letteren, Dolce Vita en Plein Publiek verdwijnen.

(Rottend Staal, 16-11-2005)

terug naar boven

POËZIEPUBLIEKSPRIJSNIEUWS

Epibreren - Gedichten van Piet Gerbrandy, uit Drievuldig feilloos vals (Meulenhoff), Stefan Hertmans, van wie onlangs Kaneelvingers (De Bezige Bij) verscheen, Jane Leusink - C. Buddingh'-prijs 2004; heeft juist Erato uitgebracht bij Mozaiëk, Alexander Nijeboer - debuteerde dit jaar met Jongensjaren (Papieren Tijger), Ilja Leonard Pfeijffer, wiens In de naam van de hond (Arbeiderspers) begin 2005 verscheen, en Toon Tellegen - publiceerde zeer recentelijk ...m n o p q... (Querido) zijn ontvangen en geplaatst op hun respectievelijke pagina's.

We herhalen de oproep aan genomineerden die nog geen gedicht hebben ingestuurd dat toch vooral te doen. En wel naar decontrabas@hotmail.com.

(Rottend Staal, 15-11-2005)

terug naar boven


BOEKEN ZOUDEN POPULAIR BLIJVEN

Epibreren - Tenminste, als we dit ANP-bericht over het zoveelste opinieonderzoek moeten geloven: 'Amsterdam (ANP) - Twee op de drie Nederlanders hebben minstens één keer per week een boek in handen. De meest gelezen boeken zijn romans, woordenboeken en kookboeken.

Bijna 90 procent denkt dat het boek altijd zal blijven bestaan. Dat blijkt uit het onderzoek Boek in Nederland 2005 door bureau Motivaction in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek.

Aanleiding voor het onderzoek onder ruim 1100 Nederlanders is de viering van het feit dat boekverkopers en uitgevers 75 jaar geleden de eerste collectieve campagne voor het boek organiseerden.

Van de ondervraagden heeft 47 procent een boek op het nachtkastje liggen. Ruim een kwart leest het meest in bed. Tweederde leest op vakantie en 42 procent zet muziek op tijdens het lezen.

Slechts een kleine minderheid van 7 procent vindt lezen saai. Bijna de helft geeft aan dat boeken een belangrijke invloed op het leven hebben. Ruim de helft zou meer boeken willen lezen.'

Waarom we het niet zouden moeten geloven? In de eerste plaats omdat mensen zich in opinie-onderzoeken vaak 'beter' (in dit geval 'cultureler') afschilderen dan ze in werkelijkheid zijn. Dat blijkt uit onderzoek van archeologen die vuilnisbelten uit de twintigste eeuw onderzoeken. Ook toen werden opinie-onderzoeken gehouden over ondermeer het drankgebruik en de fast-foodconsumptie van de moderne mens, die cijfers opleverden die niet stroken met de aantallen flessen en fast-foodverpakkingen die de archeologen in die antieke afvalbergen vinden. Dat is één (zie deze site voor meer over de hier gesignaleerde tak van archeologie).

Punt twee is dat een onderzoek in opdracht van een belanghebbende, de CPNB in dit geval, vrijwel altijd een uitslag oplevert die in het straatje van de opdrachtgever past. Een gerichte vraagstelling zorgt daar wel voor.

(Rottend Staal, 15-11-2005)

terug naar boven


VADERLANDSE GESCHIEDENIS VANUIT BLIKVELD KROONPRINS

Groningen (ANP) - De Nederlandse prins Willem-Alexander speelt een centrale rol in de Rijmkroniek des Vaderlands van Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen. De kroniek is geschreven vanuit het vertelstandpunt van de kroonprins, die de geschiedenis van Nederland onderwijst aan zijn dochter Amalia.

Van Wissen heeft dat maandag te Groningen laten weten. De Rijmkroniek des Vaderlands verschijnt 26 november en behandelt de vaderlandse geschiedenis in dichtvorm. Het boekwerk is doorspekt met voorbeelden waarmee Willem-Alexander zich volgens de schrijvers nauw verbonden moet voelen.'Zo behandelen we de moord op de Martelaren van Gorcum door de Watergeuzen en verheerlijkt de kroonprins Willem van Oranje', aldus de dichter des vaderlands. 'Maar ook zijn eigen deelname aan de Elfstedentocht in 1986 komt aan bod.'

De auteurs zeggen geen speciale aanleiding te hebben om de prins als verteller op te voeren. 'Het is een aardige invalshoek en het laat ruimte voor een grapje', aldus Van Wissen. De eerste zin van het boekwerk heeft de dichter al prijsgegeven: 'Dat alles is zo als het is, dat komt door de geschiedenis.''

De te verschijnen Rijmkroniek is de eerste uit een serie. Het eerste deel behandelt de geschiedenis tot en met de moord op Willem van Oranje. De dichters streven ernaar voorlopig ieder jaar een nieuw deel te publiceren.

Aldus het ANP.

(Rottend Staal, 15-11-2005)

terug naar boven

GEDICHTENDAGPRIJZEN 2006
HET JUISTE REGLEMENT EN HOE IN TE STUREN

Rotterdam/Epibreren - Vorige week berichtten we over de lijst bundels die in aanmerking komen voor de Gedichtendagprijzen 2006. Naar vandaag bleek was ons artikel deels gebaseerd op een ontwerpreglement op de Gedichtendag-site, dat door technische problemen te Rotterdam voorlopig niet vervangen kan worden. Vandaar hierbij het enige en juiste reglement - ons juist toegezonden door Poetry International/Gedichtendag.:

-------------------
Voor de Gedichtendagprijzen komen in aanmerking: alle in het jaar voorafgaand aan Gedichtendag (i.c. 2005) voor het eerst in boekvorm gepubliceerde, oorspronkelijk Nederlandstalige gedichten voor volwassenen met een lengte van maximaal 150 regels.

Niet in aanmerking komen: gedichten in bloemlezingen, gedichtencycli, Friestalige gedichten, gedichten voor kinderen, gedichten in verzamelbundels (tenzij ze hierin voor het eerst gepubliceerd worden), gedichten in bundels die niet voor de reguliere handel bestemd zijn (i.c. moeilijk verkrijgbare bibliofiele uitgaven), gedichten in tijdschriften en gedichten geschreven door Poetry Internationalmedewerkers, -bestuursleden en
juryleden.

De verschijningsdatum van de bundels dient te liggen tussen 1 december 2004 en 1 december 2005. De deadline voor inzending is 1 december 2005 en men kan de bundels in viervoud sturen naar onderstaand adres.

Stichting Poetry International
Gedichtendagprijzen
t.a.v. Jan-Willem Anker
Eendrachtsplein 4
3012 LA ROTTERDAM

-----------------

(Rottend Staal, 14-11-2005)

terug naar boven

DE DAGELIJKSE POËZIEPUBLIEKSPRIJS-UPDATE

Epibreren - Vandaag zijn gedichten van René Huigen, Peggy Verzett en Co Woudsma aangebracht, uit Huigens bundel Steven! (de Bezige Bij), uit Verzetts vers verschenen debuut Prijken die buik (Van Oorschot) en uit Woudsma's binnenkort te verschijnen bundel Geluksinstructies (de Bezige Bij) .

Even verkeerden we in verwarring over de bundel Een grimwoud in mijn keel van Liesbeth Lagemaat - op de site van de Koninklijke Bibliotheek staat vermeld dat deze al in 2004 was verschenen, maar dat bleek een foutje dat vandaag hopelijk verbeterd wordt. Dus, webmasters aller landen: heeft u dat foutje overgenomen verbeter dat dan. Want Lagemaat verklaarde aan de denominisatiecommissie: 'De bundel kwam uit 18 maart 2005, en in juli kwam de tweede druk uit.' En zo is het en niet anders.

Google blijkt inmiddels de afzonderlijke pagina's buitensporig goed te indexeren, waardoor bij de genomineerde dichters hun nominatiepagina in veel gevallen als homepage fungeert - voor ons een reden om op de pagina's een link naar de Stichting School Schrijver Samenleving (SSS) aan te brengen, opdat fans dichters kunnen boeken.

Het overzicht van tot dusverre geplaatste gedichten is op de 'Nieuws'-pagina op het Poëziepublieksprijslog geplaatst. Die aldaar bovenaan aanklikbaar is.

(Rottend Staal, 14-11-2005)


terug naar boven

ONDERTUSSEN, IN ANTWERPEN...

Epibreren/Antwerpen - ... maakte onze medewerker Ramsey Nasr zich druk over de aanwezigheid van een kraampje van de Israëlische ambassade op de Antwerpense Boekenbeurs, waarop De Morgen-adjunct-hoofdredacteur Walter Pauli zich druk maakte over Nasrs drukte, die vervolgens weer druk in de weer is met het zich druk maken over Walter Pauli's drukte.

Op die laatste drukte kan gereageerd worden - een mogelijkheid waar gretig van gebruik gemaakt wordt: http://www.antwerpenblogt.be/blog/?p=168

Meer drukte over deze drukte is te lezen op het weblog van Koen Stuyck, op Folkerts Uitspatting, op de site van het Centrum voor Islam in Europa, op Kif Kif België, op K&L Blog en op het mysterieuze Polskaya.

Hoe men ook over de drukte denkt - men kan vaststellen dat de Stadsdichter van Antwerpen er aardig in slaagt de stemmen los te maken.

(Rottend Staal, 14-11-2005, met dank aan Max Temmerman)


terug naar boven

TAALTHEATERNACHT TE EMMEN BESPROKEN
Driek van Wissen opent spookhuis


Emmen/Epibreren - In het Dagblad van het Noorden van vandaag een bespreking van de Taaltheaternacht te Emmen, die afgelopen zaterdag plaats vond. Een eigen sfeerimpresie volgt later vandaag - werkzaamheden aan de Publieksprijs zijn tijdrovender dan bevroed.

Ook in het DvhN een interessante aankondiging, die een blik werpt op de bizarre agenda van een Dichter des Vaderlands.

(Rottend Staal, 14-11-2005)

terug naar boven


ALWEER EEN PUBLIEKSPRIJS-UPDATE

Epibreren - Het favoriete gedicht van onze medewerker Gerrit Komrij uit zijn bundel Spaans benauwd en één van de vijf favoriete gedichten van Leo Vroman uit zijn boek Het andere heelal zijn op hun poëziepublieksprijspagina's verwerkt.

Dit geldt ook voor de favoriete gedichten van onze medewerkers Robin Block uit Bestialen en Diana Ozon uit Bronwater, alsmede voor Remco Ekkers uit De Alice voorbij, die respectievelijk hier, hier en daar te lezen zijn.

Waarmee ze zich aansluiten bij Mark Boog, Wim Brands, Gaston Burssens, Anneke Claus, Danny Degenaar, Jan Geerts, Koenraad Goudeseune, Hans Groenewegen, Peter de Groot, Erik Jan Harmens, Ingmar Heytze, Wim Hofman, Philip Hoorne, Joris Iven, Sander Koolwijk, Peter M. van der Linden, Fred Papenhove, Alexis de Roode, Hannie Rouweler, Rense Sinkgraven, Richard Steegmans, Herlinda Vekemans, Benne van der Velde, Lief Vleugels, Victor Vroomkoning, Pom Wolff, Guido van der Wolk en Tom Zinger - zie http://decontrabas.typepad.com/publieksprijsbundel2005/, want we blijven niet aan het linken.

(Rottend Staal, 12-11-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van Geef mij een wonder van Alexis de Roode.

Fans van de onlangs gedebuurde De Roode kunnen op deze pagina zijn favoriete gedicht uit de bundel lezen. Tevens is daar de mogelijkheid tot complimenteren, bekritiseren of juist feliciteren.

(Rottend Staal, 12-11-2005)

terug naar boven


ALWEER EEN POËZIEPUBLIEKSPRIJS-UPDATE

Epibreren (met excuses aan de lezers die niet in deze materie geïnteresseerd zijn) - Het verwerken van de diverse gegevens voor de langlijst levert meer interessant cijfermateriaal op: zo publiceerde dagblad Trouw in 2005 tot dusverre dertien poëzierecensies, waarvan één van een herdruk (Gorters Verzen) en twee van vertaalde poëziewerken, die gelukkig allemaal op de site van Trouw (gratis registratie verplicht) online staan.

Met nog anderhalf maand in 2005 te gaan en twee à drie poëziebesprekingen in Trouw in het verschiet zal het totaal aan poëzierecensies rond de vijftien komen te liggen. Met aftrek van de besprekingen van de vertalingen en herdruk betekent dit dat in Trouw ruimte is voor het bespreken van ongeveer 10% van de totale poëziejaarproductie.

We hopen in de naaste toekomst over het aantal recensies in de Morgen, het NRC, in de Standaard en in de Volkskrant in 2005 te berichten. En ook over in hoeverre er sprake is van een overlap van die recensies.

Ook willen we onderzoeken hoeveel poëziesprekingen in 2005 op de verschillende recensiesites verschenen en in hoeverre daar sprake is van een overlap: worden steeds dezelfde bundels besproken of kiezen de recensenten voor variatie? De sites die ons tot dusverre opvielen zijn 8weekly (acht besprekingen van solopoëziewerken uit 2005), Cut-up, Literair Nederland, Meander, Poëzierapport en De Recensent.

En geheel los hiervan: zojuist (her)ontdekten we bundel 2005/#135: Het bezit van een ruïne, van Gerrit Kouwenaar. Dat in een zeer grote oplage verscheen als Gedichtendagbundel 2005.

(Rottend Staal, 11-11-2005)

terug naar boven

POËZIEPUBLIEKSPRIJS-UPDATE
Hoeveel bundels verschijnen er eigenlijk jaarlijks?

Epibreren - Inmiddels zijn 134 titels op de langlijst voor de Poëziepublieksprijs verwerkt. Oók De meeste gedichten van Tom Lanoye, omdat dit verzamelwerk niet eerder in bundels verschenen gedichten blijkt te bevatten. Lanoye is hiermee de enige met twee genomineerde bundels: ook zijn onlangs verschenen Stadsgedichten (Prometheus Groep) prijkt op de lijst.

Er staat één titel op de lijst die niet meedingt naar de prijs, omdat het een boek is van één der organisatoren. Maar, zoals gezegd: we vinden het belangrijker om een totaalbeeld te geven van de complete poëziejaarproductie in bundelvorm 2005 dan welk boek uiteindelijk de prijs krijgt, dus vandaar.

Naast de gisteren gemelde toegevoegde gedichten is inmiddels ook een gedicht van Hans Groenewegen ontvangen en verwerkt.

Hoeveel bundels verschijnen er eigenlijk jaarlijks?

Met de tot dusverre 134 getraceerde oorspronkelijke poëziewerken (in 2005 verschenen bij reguliere uitgeverijen in handelsedities) en in de wetenschap dat van uitgeverijen Liverse en Bornmeer nog geen bundels verwerkt zijn rijst de vraag: hoeveel bundels verschijnen er eigenlijk jaarlijks? Is er sprake van een significante toename? Of is er juist een afname? Hoeveel bundels kwamen er in bijvoorbeeld in 2000 of in 2004 uit? Het rare is dat niemand dit weet, omdat niemand ooit de moeite heeft genomen een grondige inventarisatie te maken.

Het laatste redelijk betrouwbare cijfermateriaal dateert uit 2001. De Utrechtse studente Karin Vogelaar schreef toen in haar doctoraalscriptie: 'Om een beeld te krijgen van het aantal uitgegeven titels heb ik één op de vijf jaargangen van het Nieuwsblad voor den boekhandel en Boekblad onderzocht. In een relatief korte tijd nam het aantal titels dat verscheen inderdaad drastisch af (...). Lag dat aantal in 1985 nog rond de 120, in 1995 is het gedaald tot negentig.'

Ik ontdekte de afgelopen jaren dat er nog steeds reguliere uitgeverijen zijn die niet een exemplaar van hun nieuw verschenen poëziewerken naar de Koninklijke Bibliotheek opsturen , waardoor die boeken onopgemerkt blijven door Boekblad. Dat was in 1985 het geval, in 1995 idem dito en dat is nog steeds het geval. Wat betekent dat de getallen die Vogelaar noemde naar boven moeten worden bijgesteld.

Nu weet ik niet precies hoe allerhande jury's van jaarlijkse poëzieprijzen die 'de beste bundel' of 'het beste gedicht' uit dit of dat jaar verkiezen te werk zijn gegaan, maar het zou me verbazen als er ooit een jury is geweest die daadwerkelijk de hele reguliere poëziejaarproductie in bundelvorm bekeken heeft.*

Er valt natuurlijk te twisten over de literaire kwaliteiten van de verschillende bundels die jaarlijks uitkomen, maar het lijkt me dat wie een bundel tot 'de beste' van het jaar uitroept, dat alleen maar kan doen als ook de 'slechtste' werken bekeken en als zodanig beoordeeld zijn, dus: na bestudering van de complete jaarproductie.

* Lees hierover ook deze opmerking van Ruben van Gogh op De Contrabas. Hij kwam in aanraking met een actieve - en daarom te prijzen - jury. Maar zelfs in zijn geval kan afgevraagd worden: was die actieve jury wel actief genoeg?

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 10-11-2005)

terug naar boven


FOTO'S UIT VERA

Groningen - Op de site van het centrum voor internationale popunderground Vera zijn zojuist de foto's verschenen van de bundelpresentatie van onze medewerker Anneke Claus' boek Bonzai! en wel hier. Men klikke op de geduimnagelde foto's rechtsboven voor een groter beeld. De foto's zijn genomen door Marc de Krosse. Wie ze wil gebruiken kan hem om toestemming vragen: marcdekrosse@hotmail.com

Omdat onderschriften bij de foto's ontbreken komen ze bij deze.

Eerste rij, v.l.n.r: DJ Keesanova, Tsead Bruinja, Stefan Nieuwenhuis.
Tweede rij: Daniël Dee, Mowaffk Al-Sawad met gebroken hand, Anneke Claus en de uitgever.
Derde rij: Anneke Claus, De Zonen, nogmaals De Zonen.
Vierde rij: DJ Keesanova, De Dichters uit Epibreren en publiek, Klugs pataphoon.
Vijfde rij: Twee Epi's, nogmaals en Epi-Klug
Zesde rij: Klugs Apple, Klugs theremin, een Epi.
Zevende rij: Epi en Diana Ozon in duet, nogmaals, twee Epi's.
Achtste rij: Drie foto's van de boekverkoop.

(Rottend Staal, 9-11-2005)


terug naar boven

DE POËZIEPUBLIEKSPRIJS-UPDATE

Epibreren/Utrecht/Apeldoorn - Inmiddels blijken er 125 nieuwe poëziewerken in 2005 verschenen te zijn/te verschijnen - exclusief bloemlezingen* - en zijn derhalve 125 dichters met hun bundels genomineerd. Gedénomineerd is de bundel Het ongelooflijke krimpen van onze medewerker Jannah Loontjens, omdat haar uitgever in zijn ondoorgrondelijke wijsheid besloten heeft het boek eerst in 2006 uit te brengen.

Er zullen nog enkele nominaties volgen: de bundels van uitgeverijen Liverse en Kok zijn nog niet (volledig) verwerkt.

Poëmen uit de genomineerde bundels van Mark Boog, Wim Brands, Gaston Burssens, Anneke Claus, Danny Degenaar, Jan Geerts, Koenraad Goudeseune, Peter de Groot, Erik Jan Harmens, Ingmar Heytze, Wim Hofman, Joris Iven, Sander Koolwijk, Peter M. van der Linden, Fred Papenhove, Alexis de Roode, Hannie Rouweler, Richard Steegmans, Herlinda Vekemans, Benne van der Velde, Lief Vleugels, Victor Vroomkoning, Pom Wolff, Guido van der Wolk en Tom Zinger zijn ontvangen en verwerkt op hun pagina's onder de langlijst: http://decontrabas.typepad.com/publieksprijsbundel2005/

Met Gerrit Achterberg is een gesprek gaande over wat hij als zijn favoriete gedicht beschouwt. Hij twijfelt tussen het gedicht 'Risico' en het mottogedicht uit zijn bundel Afvaart.

Hoewel we waar mogelijk de genomineerden persoonlijk attenderen op de nominatie en vragen hun favoriete gedicht uit hun bundel te kiezen en op te sturen is het gezien onze geringe mankracht onmogelijk dat per direct te doen. We roepen derhalve de dichters die voorkomen op de langlijst op hun favoriete gedicht te mailen naar decontrabas@hotmail.com, o.v.v. 'Gedicht Poëziepublieksprijs'.

De uitgeverijen BnM, Holland, Passage, Poëziecentrum en Van Oorschot behoren tot de eerste sponsorende uitgeverijen die geld beschikbaar stellen voor de prijs.

* Enkele bloemlezingen staan wél op de langlijst: namelijk bloemlezingen of selecties uit het werk van één dichter, omdat die nieuwe boeken vormen met veelal eerder ongepubliceerd werk.

(Rottend Staal, 9-11-2005)

terug naar boven


DE SPIEGEL (16)

Wassenaar/Amsterdam - In het kader van 'gesprekken met bloemlezers' is vanavond in VPRO's De Avonden Mario Molegraaf over De spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst aan het woord. Radio 747 AM, 20.00-23.00 uur).

Van Sonja Prins (1912), de oudste nog in leven zijnde dichter in De Spiegel verschijnt binnenkort bij Uitgeverij Papieren Tijger Deel 1 van het Volledig werk.

(Rottend Staal, 9-11-2005)

terug naar boven


TWEE NIEUWE BUNDELS VAN GASTON BURSSENS

Antwerpen/Epibreren - De net als Ida Gerhardt en Gerrit Achterberg onlangs overleden Gaston Burssens heeft in september 2005 twee nieuwe bundels gepubliceerd in zijn door Matthijs de Ridder samengestelde Alles is mogelijk in een gedicht - Verzamelde verzen 1914-1965 (Meulenhoff/Manteau). Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum is inmiddels naar Antwerpen afgereisd en zal morgen verslag doen. Een tipje van de sluier is hier al op te lichten.

(Rottend Staal, 8-11-2005)

terug naar boven


DE IDA GERHARDT-BRIEVEN

Wassenaar/Epibreren -Dichter Ida Gerhardt, net als Achterberg onlangs overleden, was een verwoed brievenschrijver. Een selectie uit haar brieven verscheen onlangs in het 792 pagina's tellende Courage! Brieven, dat vorige week als volgt in de Provinciale Zeeuwse Courant besproken werd door Mario Molegraaf:

Terwille van mijn land
Brieven van Ida Gerhardt


Wanneer bij Johan Polak, de befaamde uitgever, de telefoon rinkelde, schrok hij. Zou Zij het wezen, de Vereerde en Gevreesde Dichteres? Als inderdaad Ida Gerhardt aan de lijn was, ging hij automatisch in de houding staan, nederig en recht. Die opstelling verlangde zij van uitgevers, van besprekers, van iedereen. Wee wie niet boog, die was meteen erger dan een NSB’er.

Courage!, een grote bundel met een kleine selectie uit Ida Gerhardts correspondentie, is een kroniek van haar karakter. Ik heb haar een beetje gekend en zij heeft mij een beetje gekend. Ze noemt mij in een van de brieven: 'Wij hebben ons vrij veel met Warren en zijn vriend en huisgenoot bezig gehouden (…) Warren en zijn vriend waren prettig om mee te praten.' Alles wat ik over Ida Gerhardt vermoedde, wordt in dit boek op angstaanjagende wijze bevestigd.

Wij: dat waren Ida en haar Marie van der Zeyde. Ze wijdt ontroerende woorden aan haar vriendin: 'Wij kennen elkaar nu zestig jaar en níets is versleten, integendeel.' Wij: tot de dood hen scheidde, vochten Ida en Marie tegen de rest van de wereld. Marie noemde in 1947 de poëzie van Gerrit Achterberg 'ontaarde kunst'. A. Marja deelde daarop een tik uit, Ida sloeg terug. Ze had het over 'de methode bek-en-laarzen'. Zo gaat het door, een literaire carrière lang. Alle prijzen, toch bitter ontevreden. In 1984 schrijft ze in een artikel dat onder recensenten jegens haar 'een intolerantie' zou heersen 'die volstrekt unfair is in haar middelen'.

Zíj is goed, de anderen zijn verwerpelijk. Die houding klinkt ook door in het nooit gebundelde gedicht 'Onschone leien', geschreven in 1964. Een heleboel dichters worden gelijkgesteld met Onan, de zaadverspiller uit het Oude Testament. 'Inaan' betekent zoiets als zinledig. Het woord komt terug in een brief aan uitgever Bert Bakker over het vers: 'Het is een broodnodige qualificatie van de inane poëzie der jongeren (reeds lang niet meer jong!), die mij zozeer verontrust.'

Bakker zal het gedicht níet broodnodig hebben gevonden. Hij had zelf het boek uitgegeven waartegen Ida Gerhardt zich keert: Nieuwe griffels schone leien, de bloemlezing van Paul Rodenko uit de poëzie van de avant-garde, van Gorter tot Lucebert, van Gezelle tot Claus. Ze veroordeelt niet alleen de poëzie, maar ook de moraal. Het zijn slechte dichters én slechte mensen.

Inmiddels behartigt ze op schaamteloze wijze haar belangen. 'Een recensent van eruditie en fatsoen (…) komt ons toe,' meldt ze. Haar uitgever moet ervoor zorgen dat haar royalty's niet verdwijnen 'in de milliarden-baaierd van een ontredderd staatsbestel.' Gerrit Komrij, Hella Haasse, A. Roland Holst: ze verwacht dat die haar zaakjes regelen. In 1989 richt ze zich zelfs tot Beatrix, die op waarlijk koninklijke wijze reageert. 'Het gaat niet om mij, maar om ons land', zegt Ida wanneer ze weer eens op een recensie aandringt. Of: 'Ik vraag dit terwille van mijn land waarvoor ik altijd heb gewerkt.' Terwille van mijn land? Terwille van mijn portemonnee zal ze bedoelen! O nee, daar gaat toch niet de telefoon?

---
Ida Gerhardt: Courage! Brieven. Bezorgd door Ben Hosman & Mieke Koenen – gebonden/ 792 pag./ €32,50 – Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam
---

ONSCHONE LEIEN

Dat wat geen daglicht ziet
bedrijft in het gebied
der poëzie verraad.

Het dichterschap verried
zijn kiemkracht. Het begaat
de sluwst inane daad:
Onan spilde zijn zaad.

Ida
Gerhardt (1905-1997)

(Rottend Staal, 8-11-2005)

terug naar boven


FEEST VOOR ACHTERBERGFANS

Den Haag - Bewonderaars van het werk van de onlangs overleden Gerrit Achterberg (1905-1962) vieren op 26 november feest. Tijdens het Achterbergsymposium in het Letterkundig Museum en De Posthoorn wordt de tweedelige Alle gedichten gepresenteerd, waarin ook niet eerder gepubliceerde gedichten zijn opgenomen. Het boekwerk is bezorgd door Achterbergkenners Peter de Bruijn, Edwin Lucas en Fabian R.W. Stolk en is een uitgave van Athenaeum-Polak& Van Gennep.

Ook vindt de uitreiking van de vijfjaarlijkse Achterbergprijs t.w.v. 4500 euro plaats en spreken Eva Gerlach, Cor Gout en Wiel Kusters.

Het symposium is gratis toegankelijk voor donateurs van de Stichting Genootschap Gerrit Achterberg. Niet-donateurs kunnen het beste snel donateur worden. Buitenstaanders betalen 10,- euro symposium-entree.

Het Achterberggenootschap stelt het bijzonder op prijs als u uw bezoek aan het symposium aankondigt. Bijvoorbeeld middels Achterberggenootschap@planet.nl

(Rottend Staal, 8-11-2005)

terug naar boven


POETRY, POETRY...

Epibreren - Bij research voor de langlijst van de poëziepublieksprijs stuitte ik op deze pagina, over de Gedichtendagprijzen 2006. U weet wel, op Gedichtendag - in 2006 donderdag 26 januari - wordt bekend gemaakt wat de beste gedichten uit 2005 zijn. Een onafhankelijke jury is daartoe aangesteld en er is een lijst online geplaatst met daarop alle bundels die in 2005 verschenen zouden zijn.

Nu is het jaar nog niet voorbij, dus is het verklaarbaar dat er op die Gedichtendagpagina een behoorlijk aantal bundels uit 2005 ontbreekt. Minder verklaarbaar is het waarom op die lijst bundels voorkomen die niet aan de criteria van Gedichtendag/Poetry International voldoen. Zoals René van Loenens bundel Mooi Voetenwerk (Mozaïek), die volgens de thuispagina van Van Loenen verschenen is in 2004, net als Ruud Kniers (wie kent hem niet) bundel Gnijpend Gruimen (van de bekende ansichtkaartenuitgeverij Diepenmaat uit Dieren).

Volgens het reglement mogen herdrukken van in eerdere jaren verschenen bundels niet meedingen naar de Gedichtendagprijzen - maar wat doet dan Tom Lanoye's De meeste gedichten op die lijst? Volgens mijn informatie is dat een herdruk van in eerdere jaren gepubliceerde bundels.

En waarom wil de Gedichtendagorganisatie ons dit jaar doen geloven dat de K ná de L komt in het alfabet. 't Is weer wat anders dan die rare plaatsverplaatsingspogingen die de CPNB in 2001 (zie RS, 3-3-2001) en 2002 (zie RS, 16-3-2002) op ons getergde volk losliet, maar in deze verwarrende tijden zit niemand echt te wachten op een herschikking van de alfabetische volgorde.

En 'onafhankelijke jury'? Daar valt voor 2006 het nodige op af te dingen. De jury bestaat namelijk uit Femke Halsema (GroenLinks), Ron Rijghard (NRC/Awater) en Lieven Vandenhaute (volgens de site van Studio Brussel een tv- en radiopresentatrice, gespecialiseerd in meervoudige orgasmes, driehoeksverhoudingen en diverse soorten glijmiddelen en penispompen ). Nu geloof ik graag dat Lieven erg onafhankelijk is, maar Femke Halsema? Die huurde toch onlangs een dichter in die zich voor haar politieke karretje liet spannen en - verdomd als het niet waar is - die in 2006 ook meedingt naar de Gedichtendagprijs.

En Ron Rijghard - come on. Dan kan je nog beter Mohammed Saeed al-Sahaf, de voormalige Iraakse minister van informatie en momenteel werkeloos, inhuren. Een stuk onafhankelijker en betrouwbaarder, en bovendien niet van humor gespeend.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 7-11-2005)

terug naar boven

'DE TOEKOMST VAN DE LITERAIRE KRITIEK'

Het Vlaamse weekblad Knack bracht vorige week een boeiend artikel over de toekomst van de literaire kritiek. Onze medewerker Herlinda Vekemans fotografeerde het en stuurde het in de vorm van twee ansichtkaarten naar Epibreren, en wel deze en deze.

Het is een van de eerste artikelen over literatuur en internet die ons de laatste vijf jaar onder ogen kwam waarin louter zinnigheden worden geuit.

(Rottend Staal, 7-11-2005)

terug naar boven


POËZIEPUBLIEKSPRIJS + UPDATE

Epibreren - De afgelopen dagen detecteerden we geen nieuws dus werd er gestaag gewerkt aan de longlist voor de poëziepublieksprijs 2005. Tijdrovend maar dankbaar werk omdat een bijeffect van deze longlist is dat voor het eerst in de Nederlandse poëziegeschiedenis een compleet jaaroverzicht verschijnt van alle bij reguliere uitgeverijen verschenen bundels met daarbij uit (hopelijk) elke bundel één door de dichter zelf gekozen gedicht - hetgeen een unieke online bloemlezing gaat opleveren.

Wat ergens een stuk interessanter is dan welke bundel die prijs uiteindelijk gaat krijgen - gezien de ontwikkelingen van vorige week met de NS Publieksprijs - gewonnen door God, zijn profeten en apostélen die een genadeloze voorkeursstemmenactie hadden gehouden voor hun boek De Bijbel.

Hoe dan ook: tot dusverre zijn gedichten van Mark Boog, Wim Brands, Erik Jan Harmens, Ingmar Heytze, Joris Iven, Peter M. van der Linden, Fred Papenhove, Alexis de Roode, Hannie Rouweler, Richard Steegmans, Lief Vleugels, Victor Vroomkoning, Pom Wolff en Tom Zinger ontvangen en verwerkt.

De genomineerde dichters kunnen hun favoriete gedicht uit hun eigen bundel mailen naar dit adres.

Ook hebben inmiddels vier uitgeverijen welwillend gereageerd op het verzoek de prijs te sponsoren.

(Rottend Staal, 7-11-2005)

terug naar boven


BOEKPRESENTATIE CLAUS GOED BEZOCHT

Groningen - De presentatie van onze medewerker Anneke Claus' debuutbundel BONZAI!, gistermiddag in Vera Groningen, werd bijgewoond door circa 150 mensen. Wie de voordracht van Claus gemist heeft krijgt in Emmen, Nijmegen en Den Haag herkansingen.

(Rottend Staal, 7-11-2005)

terug naar boven


DEELDER DOET DE ZWARTE WAS

Rotterdam – Vanaf 31 oktober 2005 speelt J.A. Deelder de hoofdrol in de nieuwe tv-commercial van Robijn Black Velvet. Een portret waarin de nachtburgemeester van Rotterdam vertelt over zijn liefde voor zwarte kleding.

In de serie 'Robijn doet de was bij …' volgt Deelder, Leontine Borsato, Karin Bloemen, Isa Hoes, Sylvana Simons en Irene Moors op. 'Ja waarom draag ik zwart? Het kleedt zo lekker af (gelach)', aldus de dichter. Over de opnames van de reclamespot vertelde hij vooraf: 'We staan voor een grote uitdaging, want kijk, tot nog toe zijn reclames voor de meeste wasmiddelen vaak de meest mutserige, toch?!'

Het idee voor de nieuwe commercial is bedacht door het reclamebureau PPGH/JWT en geproduceerd door Outcast Pictures. 'Wassen en het behoud van mooie kleding in het huishouden spelen een belangrijke rol, daarom zoeken we voortdurend naar personen die het Nederlandse publiek aanspreken. Voor de commercial van Black Velvet hebben we met Jules Deelder, die altijd in het zwart gekleed gaat, de ultieme hoofdrolspeler', aldus Wendy Kakebeeke van Robijn.

Enige foto's van deze wascampagne zijn hier te zien.

(Rottend Staal, 4-11-2005)


terug naar boven


VEEL POËZIEOPTREDENS DIT WEEKEND

Epibreren - Dit weekend staan vele dichtersoptredens op de agenda: onze medewerkers Benne van der Velde en Anneke Claus presenteren hun debuutbundels in respectievelijk Lux, Nijmegen (vrijdag) en Vera, Groningen (zondag), het gezelschap de Zwoegende Boezems (waarom heeft dat gezelschap eigenlijk geen simpele en informatieve internetpagina? Uit deze pagina is bijv. niet op te maken hoe het te boeken is, hoeveel het kost etc.) doen de Kleine Komedie te Amsterdam; eveneens in Amsterdam is er zaterdag iets te doen in Foam; zie de agenda voor meer details.

Over de agenda: omdat de overgrote meerderheid van organisatoren weigert aan onze voorwaarden tot juiste insturing te voldoen (dus géén attachments, complete adressen, etc.etc.) bevat deze slechts een kleine greep uit het totaalaanbod.

(Rottend Staal, 4-11-2005)


terug naar boven

BREUKERS IN DE AVONDEN

Utrecht/Amsterdam/Epibreren - Onze redacteur Breukers vertelt vanavond in De Avonden (radio 747 AM, 20.00 tot 23.00 uur) over zijn volgend jaar te verschijnen overzichtsanthologie De Vette Breukers, waarin hij een overzicht geeft van de poëzij van de na 1980 gedebuteerden.

Wat betekent dat na de verschijning van dat werk en vergelijking met De Dikke Komrij en De Spiegel een soortement moderne canon kan worden opgesteld betreffende ruwweg de periode 1980-2003: dichters die in alledrie de werken terug te vinden zijn kan men tot de moderne poëziecanon rekenen.

Het betekent ook dat dichters die na 2005 debuteren verdomd lang moeten wachten op opname in de herziene edities van deze overzichtsbloemlezingen. Die, zover we op het eiland kunnen inschatten, niet voor 2011 zullen verschijnen.

Dit hele bericht betekent overigens niét dat we ons beleid tot niet-berichtgeving over radio-optredens gewijzigd hebben: omdat Breukers al geruime tijd op sterven ligt leek het ons vanuit de hoofdredactie wel aardig om voor hem de spreekwoordelijke uitzondering op de regel toe te passen. Want wellicht is dit het laatste wat hij leest.

(Rottend Staal, 3-11-2005)


terug naar boven

HAZEU PROMOVEERT OP VESTDIJK

Amsterdam - Boekblad bericht dat op 10 november Vestdijk. Een biografie van Wim Hazeu bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt. Hazeu promoveert die dag tevens tot doctor in de letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Simon Vestdijk - zie ook www.svestdijk.nl en www.vestdijk.com - wordt beschouwd als een van de belangrijkste auteurs uit het Nederlandse taalgebied. Hazeu trok zich drie jaar terug om de biografie te kunnen schrijven. Volgens De Bezige Bij laat Hazeu niet alleen de 'duivelskunstenaar' Vestdijk aan het werk zien, maar schrijft hij ook over minder bekende aspecten uit het privéleven van de auteur.

Hazeu zal tijdens de verdediging van zijn proefschrift onder meer aanvoeren dat Vestdijks grote voorbeelden niet Proust en Joyce waren, zoals wordt aangenomen, maar Dostojevski en Kafka. Ook acht hij het voor de waardering van Vestdijks oeuvre van belang dat diens literaire kritieken ook worden uitgegeven.

Hazeu (1940) publiceerde dichtbundels, romans en biografieën van de dichters J.J. Slauerhoff, Gerrit Achterberg en de kunstenaar M.C. Escher. Voor de Slauerhoff-biografie ontving hij de biografieprijs van de Dordtse Academie. Vestdijk. Een biografie ligt vanaf 10 november in de winkels en kost 39,90 euro, aldus Vera Ros in Boeklad.

Vijf gedichten van Vestdijk staan in de nieuwe editie van De Spiegel, die vanaf vandaag in de boekhandel verkrijgbaar is.

(Rottend Staal, 3-11-2005)


terug naar boven

PUBLIEKSPRIJS VOOR DE BESTE POËZIEBUNDEL 2005

Utrecht/Epibreren - Wat is volgens u de beste poëziebundel van 2005? Aan het einde van dit jaar kunt u uw stem uitbrengen: de Contrabas en Rottend Staal organiseren samen de Publieksprijs voor de beste poëziebundel 2005. Op het speciaal voor dit initiatief opgerichte weblog vindt u de longlist van de tot nu toe genomineerde bundels.Let wel, aan het weblog wordt nog gesleuteld en de longlist is nog niet volledig. We hadden het initiatief graag wat langer geheim gehouden, maar Google reed ons in de wielen: we zijn inmiddels door verscheidene mensen ontdekt. Om te voorkomen dat ons voornemen elders voor het eerst publiekelijk zou worden gemaakt, hebben we besloten om er nu zelf maar mee naar buiten te treden.

Over de prijs, naast de hoogste eer, houden we u nog even in het ongewisse. Dat geldt eveneens voor de methode van stemmen. Op de longlist komen alleen reguliere bundels voor die zijn uitgegeven als handelseditie door de bekende landelijk distribuerende uitgeverijen.

Op het weblog zouden we graag uit elke poëziebundel één gedicht willen opnemen. We vragen dan ook aan de dichters om ons uit hun genomineerde bundel een gedicht ter beschikking te stellen. U kunt de volledige tekst van uw gedicht naar ons mailen.

(Contrabas/Rottend Staal, 2-11-2005)

terug naar boven

TAALTHEATERNACHT EMMEN

Groningen - Voor de 16de keer wordt het grootste en oudste literatuurfestival van Drenthe gehouden, dit jaar voor het eerst in de Grote Kerk in Emmen, te achter-Drenthe, en wel op zaterdag 12 november.

Er zijn voordrachten van onze medewerkers Tsead Bruinja, Anneke Claus en Tommy Wieringa, alsmede van Tsjêbbe Hettinga en Rascha Peper. Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie onthullen teksten van hun binnenkort te verschijnen Rijmkroniek des Vaderlands.

De muziek staat dit jaar in het teken van Ede Staal, de melancholische Groninger zanger die niet alleen de harten van Noordelingen weet te bekoren. Muzikale uitvoeringen zijn er van Cochon Bleu, De Koning en De Dame, PM O'Sullivan, Fransien Kuipers & Alex Staal.

De presentatie van de avond is in handen van schrijver Stefan Nieuwenhuis en uitgever Anton Scheepstra, die ook een literaire quiz masteren.

De aanvang bedraagt 19.30 uren en de entree is om 10 euro. Informatie over waar en hoe men kan reserveren wist ons niet te bereiken.

De Grote Kerk bevindt zich op het Marktplein te Emmen en is te herkennen aan de toren en het ontbreken van andere kerken op gemeld plein.

(Rottend Staal, 2-11-2005)


terug naar boven

DICHTER DER PROVINCIE

Arnhem - Onze medewerker Cees van der Pluijm heeft het idee geopperd om Gelderland te beheppen met een 'Dichter der Provincie'. Het Gelderse provinciebestuur heeft er wel oren naar en De Gelderlander doet uitgebreid verslag.

Wie de site van de provincie bezoekt ziet bovenin zijn browser de tekst: 'Provincie Gelderland - Dichterbij dan je denkt'. Dus het komt wel goed met Van der Pluijms idee.

(Rottend Staal, 2-11-2005)


terug naar boven

BLADEN UIT ROTTERDAM

Epibreren - Het is herfst en twee Rotterdamse bladen zijn ter redactie binnengewaaid: Passionate 2005/#6 en Krakatau #35. Passionate staat grotendeels in het teken van Rotterdam en brengt op poëzievlak een artikel over en gedichten van de Rotterdamse 'cultdichter' Henk Houthoff (1941), waarvan onlangs of binnenkort de debuutbundel Brand op zee (Uitgeverij Fagel) verschijnt. Rien Vroegindeweij blikt terug op 'Rotterdam en de literatuur' en Ronald Ohlsen stelde precies de verkeerde vragen aan een aantal mensen (Heytze, Naaktgeboren, Tazelaar, Vaessens en ondergetekende), wat een vrij overbodig artikel - over de vraag of poëzie in Nederland de afgelopen tien jaar een metamorfose heeft ondergaan - oplevert.

Krakatau, als specifiek poëzietijdschrift, brengt natuurlijk veel poëmen,van o.a. onze medewerkers Anker, De Groot, Hirsch, Hoorne, Kloos en Starik, interviews met Anker en Möhlmann en een recensie van Sylvia Hubers' recentste bundel Terug naar de apotheker (Fagel). Omdat het vandaag 2 november is, de dag der liquidaties die dit jaar gevierd wordt met de moord op John Mieremet, pleit ik bij deze vóór de liquidatie van het dienstverband van de Krakatauvormgever en vóór de aanstelling van iemand die weet welke kleuren not done zijn. Want zoals vaker bij Krakatau: sommige pagina's bezorgen de lezer oogpijn, puur door verkeerd kleurgebruik.

De overeenkomst tussen beide periodieken is dat in beide wat uitspraken over poëzie en internet - in de breedste zin van het woord - te lezen zijn, die zoals gebruikelijk kant noch wal raken.

In Passionate orakelt Thomas Vaessens: 'Je ziet in rap tempo poëziegerelateerde sites en blogs op internet verschijnen en verdwijnen. Het grote probleem daarbij is dat er nog geen hiërarchiseringsmechanismen werkzaam zijn: alles staat door elkaar en de goeden kunnen zich niet van de ongehoorde bulk zelftevreden pulp onderscheiden omdat er nog geen afgebakende kwaliteitszones bestaan, bewaakt door strenge redacties met literair gezag. Dat is jammer, ook al omdat je bij mensen met talent toch de neiging bespeurt dat ze als het ware promotie kunnen maken door door te dringen in het papieren circuit. En zo wordt het probleem alleen maar groter natuurlijk. Je ziet dat overigens ook bij dat ándere "nieuwe" verspreidingskanaal van de poëzie, de podiumcultuur. Iemand als Erik Jan Harmens heeft enig succes met zijn papieren bundel Underperformer en prompt zie je hem in Awater afstand nemen van de slamcultuur en voor vakjury's pleiten.'

Het dunkt me dat Vaessens zo onderhand wel toe is aan een cursus internetsurfen voor beginners: in de afgelopen vijf jaar signaleerde ik op het web het komen en gaan van serieuze poëziesites niet rapper of trager dan dat van puur papieren literaire periodieken. Maar zijn grootste denkfout is wel het onderscheid willen maken tussen poëzie (in de breedste zin van het woord) op internet, papier of podium. Een dichter die een beetje nadenkt maakt namelijk gebruik van de media die hem of haar ter beschikking staan en lacht hard om de schuttingen die Vaessens om die verschillende media timmert.

In Krakatau doet Thomas Möhlmann deze quasi-wijze uitspraak, over recensies: 'Er wordt momenteel zoveel kwaliteit gebracht, er zijn zoveel goede dichters. Wat dat betreft verbaast het me echt dat er zo weinig poëziebesprekingen in de landelijke (dag)bladen verschijnen. Goede recensenten zijn er genoeg. Maar zij mogen blijkbaar niet al te veel, niet te vaak, niet te lang. Vandaar dat we met Awater in verhouding veel aan recensies doen. Poëziekritiek is weldegelijk belangrijk en moet weer gaan bruisen. de ontwikkelingen op internet zijn mooi, maar als toevoeging op, niet als vervanging van de aandacht van de papieren pers.'

De economische ontwikkelingen zullen er echter voor zorgen dat nog minder poëzierecensies in de papieren pers zullen verschijnen: er zijn simpelweg te weinig lezers die zich in dat soort artikelen interesseren en kranteneigenaren weten dat. Ergo: meer showbizz, moord, sport en doodslag en minder poëziekritieken in kranten als De Volkskrant, NRC, Trouw, De Standaard, De Morgen, het AD en etceterée. Ik voorzie dat een bruisende poëziekritiek in de toekomst meer nog dan nu zich voornamelijk op het internet gaat ophouden. En niet in de papieren literaire periodieken, al was het maar omdat die een te lage verschijningsfrequentie hebben om daadwerkelijk te kunnen bruisen.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 2-11-2005)


terug naar boven

WILLEM WILMINK GEDICHTENWANDELROUTE

Hengelo - De Twentsche Courant Tubantia berichtte over de opening van een drie kilometer lange wandelroute die langsheen poëmen van negen gedichten van Willem Wilmink voert.

De wandelroute ligt aan de Leutinkveldweg bij Hengelo, bij de A1 afslag Hengelo-Noord.

(Rottend Staal, 2-11-2005)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Nieuw op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van De vloeibare jongen van onze medewerker Thomas Möhlmann.

Op de Contrabas is intussen een vermakelijke discussie uitgebroken over zowel boek als recensie.

(Rottend Staal, 1-11-2005)

terug naar boven


PAARDENKASTANJEBLOEMLEZING

Epibreren/Utrecht - Onze medewerker Nanne Nauta is zeer begaan met het paardenkastanje-geboomte. Zozeer zelfs dat hij een bloemlezing met gedichten over die sedert het bezoek van de houthakkende Duitse ex-keizer Wilhelm II in 1927 van het eiland verdwenen bomen gaat maken.

Hij roept daartoe de landelijk actieve dichters op paardenboomkastanjepoëmen te vervaardigen, middels dit nieuwe weblog: http://kastanje.web-log.nl/.

Omdat uw hoofdredactie paardenkastanjes beschouwt als een gevaar voor de volksgezondheid, wegens de gevaarlijke projectielen die dit geboomte elk najaar lanceert; als obstakels voor de verkeersdoorgang; als prachtmateriaal om boeken van in plaats van over te maken én als rare wezens die denken te kunnen communiceren met geflipte prinsessen, vroegen we Nauta of ook gedichten tégen paardenkastanjes welkom zijn. Hij antwoordde bevestigend.

De paardenkastanjebloemlezing zal in najaar 2006 verschijnen bij Uitgeverij Passage.


(Rottend Staal, 1-11-2005)


terug naar boven

GEDICHTEN UIT ZEE

Utrecht - Op 6 november gaan onderstaande acht verfilmde gedichten over zee en Zeeland in première:

'Zomerzee' van Kees Hin, gebaseerd op het gedicht 'Zee' van J.C. van Schagen.
'Lentelied' van Erik de Bruyn, gebaseerd op 'Frühlingslied' van J.C. van Schagen.
'Passanten' van Jos de Putter, gebaseerd op 'Stoomgemaal Oosterschelde' van Johanna Kruit.
'Breskens' van Ate de Jong, gebaseerd op het gedicht 'Betreft het Breskens' van Kees Ouwens.
'Domburg' van Jan Wouter van Reijen, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Theo Raats.
'Reimerswaal' van Clara van Gool, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Gerrit Achterberg.
'Aan de Westerschelde' van Anne Van de putte, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Hans Warren.
'Veere' van David Lammers, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Hans Groenewegen.

'Gedichten uit Zee' is een initiatief van Leo Hannewijk (Festival Film by the Sea) en Digna Sinke (SNG Film). Aarnout de Bruyne (redacteur Slibreeks, Neerlandicus) maakte een eerste selectie van dertig gedichten waaruit de filmmakers hun keuze maakten. De productie van de films heeft enkele jaren in beslag genomen.

Ze worden vertoond in het Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam, op zondag 6 november, dinsdag 8 november en woensdag 9 november. Steeds om 19.45 uur.

Ook zijn de films verkrijgbaar op DVD (inclusief boekje met alle gedichten) vanaf 6 november 2005. Distributie: Filmfreak Distributie, Amsterdam (tel 020 4864940)


(Rottend Staal, 1-11-2005)


terug naar boven

EMOTIONELE NACHT VAN DE NACHT TE OUDESCHIP

Epibreren - Tijdens de eerste Nacht van de Nacht protesteerde de bevolking van het net als Epibreren in de gemeente Eemsmond gelegen dorp Oudeschip tegen een megalomaan plan om naast het dorp een reusachtig kasssencomplex aan te leggen, en wel links van de dijk op de luchtfoto van het dorp op www.oudeschip.nl. Die kassen zouden een hoogte moeten krijgen van zeven tot acht meter en de noordoostelijke Groninger nachten definitief omtoveren tot een lichtzee.

De manifestatie in de oude loods werd bijgewoond door een honderdtwintigtal mensen, die poëzie, muziek, een diashow over de sterrenhemel en kaas, worst en komkommer kregen voorgeschoteld. Twee van de Dichters uit Epibreren besloten de avond, waarbij één - te zat van het lange wachten en te veel wijn - voor het eerst in zijn optreedcarrière zichtbaar niet meer uit z'n woorden kwam. Een aparte ervaring.

(Rottend Staal, 1-11-2005)


terug naar boven

EENZAME UITVAART #49

Amsterdam - Gisteren vond in Amsterdam de 49ste eenzame uitvaart plaats. Dichter van dienst was onze medewerker Alfred Schaffer. Onze medewerker F. Starik legde zoals gebruikelijk op zijn weblog de uitvaart vast.

Morgen verschijnen de gebundelde eenzame uitvaartgedichten in het door Starik samengestelde boek De eenzame uitvaart (Nieuw Amsterdam). De presentatie geschiedt op de hoofdstedelijke begraafplaats St. Barbara, klokslag drie.

(Rottend Staal, 1-11-2005)

terug naar boven

JOHN O'MILL (2)

Utrecht - Onze medewerker Ruben van Gogh bericht over de werken van John O'Mill: 'In 1994 verschenen er nog deeltjes, en zoals je kunt zien is er weer wat in aantocht.'

Het lijkt in deze te gaan om herdrukken door Bekking & Blitz uitg. van eerder verschenen bundels.

Dat O'Mill nog leeft blijkt ook uit de verantwoording van Van Goghs binnenkort te verschijnen bundel Klein Oera Linda, waarin Van Gogh verhaalt van zijn schatplichtigheid aan de oude dichter.

(Rottend Staal, 1-11-2005)


terug naar boven

© Rottend Staal Online 2000-2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.


Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief

terug naar boven