AMSTERDAMSE DICHTERS VERBOLGEN

STADSDICHTER TILBURG: 'JAEGGI HOEFT ZICH NIET TE SCHAMEN. HET FENOMEEN VAN DE DORPSDICHTER IS NADRUKKELIJK IN OPMARS
'


Epibreren/Amsterdam - Nieuw Amsterdams Peil, een nieuwssite gemaakt door studenten van de Masteropleiding Journalistiek van Universiteit van Amsterdam, bericht vandaag uitvoerig over de affaire Jaeggi.

Journalist Sara Berkeljon sprak voorlichter Thio Sian-Lie van Stadsdeel Centrum, die haar vertelde: 'Hij is het geworden omdat hij als eerste met het idee is gekomen'. Berkeljon merkt op dat andere Amsterdamse dichters daarom nooit kans maakten op het stadsdeeldichterschap (à 6000 euro), en verbolgen zijn. 'Wij realiseren ons dat ook', zegt Sian-Lie. 'Daarom komt er over anderhalf jaar wel een openbare verkiezing. Het is nu inderdaad wat informeler gelopen dan je zou verwachten.'

De Stadsdichter van Tilburg, Nick J. Swarth, merkt heel fijnzinnig op: 'Het is wijs hierin zuiverheid te betrachten. Jaeggi is dus stadsdeeldichter. Amsterdam is immers groter dan stadsdeel Centrum. Maar zoals de Amsterdammer meent dat Amsterdam Nederland is, zo meent de Amsterdamse centrumbewoner dat Amsterdam-Centrum Amsterdam is.' Swarth wil Jaeggi nog iets meegeven. 'Als stadsdeeldichter hoeft hij zich helemaal niet te schamen; het fenomeen van de dorpsdichter is nadrukkelijk in opmars.'

Onze hoofdredacteur Liesbeth van Dalsum heeft intussen in de nalatenschap van Droog een document gevonden, waaruit blijkt waarom hij zich in de laatste uren van zijn leven nog zo druk heeft gemaakt over deze ogenschijnlijk triviale affaire. Dat document is vanavond geopenbaard, en wel op deze pagina.

(Rottend Staal Online, 31-1-2006)

terug naar boven


AMSTERDAMSE POËTEN WILLEN MEER STADSDEELDICHTERS

Amsterdam/Epibreren - Uit het Amsterdamse bereiken ons berichten dat Mokummer dichters massaal hun stadsdeelraden bestoken met verzoeken om stadsdeeldichter te worden, tegen dezelfde vergoeding die buurtdichter Jaeggi bij stadsdeelraad Amsterdam-Centrum heeft losgepeuterd.

Amsterdam telt 15 stadsdelen. Als elke stadsdeelraad haar eigen stadsdeeldichter heeft kost dit de hoofdstad 90.000 euro per jaar. Gezien de precedentwerking die uitgaat van de eigenaardige benoeming van buurtdichter Jaeggi kunnen de andere stadsdeelraden natuurlijk niet achterblijven.

In veel Nederlandse en Vlaamse steden met officiële Stadsdichters hebben de urbane poëten de taak zoveel mogelijk gratis publiciteit voor hun stad te genereren. Waarom men in Amsterdam voor het omgekeerde model heeft gekozen is een vraag die nog bestudeerd dient.

De dwaze ego-actie van Jaeggi zal de gemeente Amsterdam vooral veel geld kosten - jammer voor Amsterdam maar leuk voor Dordtenaren, Groningers, Gentenaren, Antwerpenaren, Ninovers, Middelburgers, Zwollenaren en andere stedelingen voorzien van heuse Stadsdichters.

En reden te meer voor Rotterdam om haast te maken met de benoeming van een eigen Stadspoëet.

(Rottend Staal Online, 31-1-2006)

terug naar boven


HET ROTTEND STAAL ARCHIEF

Epibreren - Het nieuws van de afgelopen vijfenhalf jaar is nu samengevat - achter elke maand staan de belangrijkste punten vermeld: zie het vernieuwde Rottend Staal-archief.

Het is vooralsnog te veel werk om de inhoud van de archiefbestanden op chronologische volgorde te zetten. Iets wat ooit dient te gebeuren, opdat vervolgberichten en de nieuwsontwikkeling beter gevolgd kunnen worden.

(Rottend Staal Online, 31-1-2006)

terug naar boven


DODE DICHTERS 2005

Epibreren - Dit overzicht had u nog van ons te goed: dichters die in 2005 het tijdelijke voor het bovenmaanse verruilden:

Nel Benschop (Den Haag, 16-1-1918 / Arnhem, 31-1-2005)
Louis Ferron (Leiden, 4-2-1942 / Haarlem, 26-8-2005)
Reinold Kuipers (Groningen, 26-8-1914 / Amstelveen, 12-9-2005)
Els Leemans (Elsene, 19-11-1958 / Aalst, 8-1-2005)
Richter Roegholt (Semarang (Java) 24-10-1925 / Amsterdam, februari 2005)
Max Schuchart (Rotterdam, 16-8-1920 / Groningen, 25-2-2005)
Marten Toonder (Rotterdam, 2-5-1912 / Laren, 27-7-2005)
Theun de Vries (Veenwouden, 26-4-1907 / Amsterdam, 21-1-2005)

(Rottend Staal Online, 31-1-2006)

terug naar boven


FOTO VAN HET JAAR 2005

Utrecht/Epibreren - Onze medewerker Ruben van Gogh attendeerde ons op wat de (dicht)foto van het jaar 2005 genoemd kan worden. Het kiekje werd door een onbekende fotograaf genomen tijdens Gedichtendag 2005:


© ANP Photo

Dit tafereel speelde zich af in een treinstel uit de (zo op het oog) 8000-serie en toont een aandachtig luisterende Joost Zwagerman, een ademloos toehorende Marjolijn Abeling (Poetry), een reciterende Elly de Waard, een door de voordracht bewusteloos gevallen toeschouwer en een geboeid drinkende passagier.

De foto werd dit jaar afgedrukt bij een artikel over Gedichtendag 2006, op de site van BNR-Nieuwsradio. Zo ver ons bekend reed er dit jaar geen speciale poëzietrein doorheen het land.


(Rottend Staal Online, 31-1-2006)

terug naar boven


OVER HET HOOFD GEZIENE BUNDELS UIT 2005

Epibreren - Op www.literairenederland.nl staat een overzicht van welke boeken zoal de beste bundel uit 2005 zouden zijn. Het is een beetje een rommeltje: solobundels, bloemlezingen, herdrukken en vertalingen staan kriskras door elkaar - maar het is een manier om bundels onder de aandacht te brengen.

In dat overzicht staat ook een bundel die bij het samenstellen van het totaaloverzicht over het hoofd gezien is, zowel door de Publieksprijsorganisatie als door de stemmers en de critici die gevraagd zijn het overzicht te controleren op omissies. En wel:

Overgave - Chris Veraart (niet Vervaart, als op LN vermeld), Uitgeverij BZZTôH
Gedichten over het leven met multiple sclerose.

Alsmede:

Zuster Mieke. Een doktersroman in veertig verzen - Frank van Pamelen, Driek van Wissen, Kees Torn en Ivo de Wijs, Nijgh & Van Ditmar

Vanwege de veelheid aan auteurs had de prijsorganisatie besloten dit boek buiten beschouwing te laten. Gezien het uitblijven van protest door de auteurs (een ervan heeft een stem uitgebracht, met een ander is contact geweest over een andere bundel van zijn hand) heeft het onverkiesbaar zijn van dit boek geen problemen opgeleverd. Toch hort het op de lijst.

Ook was in de stortvloed aan e-mails de signalering van deze bundel:

Vuurmaker - Willem Persoon, Uitgeverij EPO

onopgemerkt aan ons voorbijgegaan.

De onvermeldingen zijn betreurenswaardige omissies. Ergo: de drie boeken zijn alsnog opgenomen op het overzicht van bundels uit 2005, waarmee het totaal uitkomt op 144 in 2005 verschenen bundels. Waarmee de cijfers van de KB en de VSB poëzieprijs nóg absurder worden.

(Rottend Staal Online, 31-1-2006)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIES OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Op de poëzierecensiesite Poëzierapport zijn twee nieuwe recensies verschenen: van Versneden van onze medewerker Herlinda Vekemans en van Laat alle deuren op een kier van Leonard Nolens. De bespreeksite 8weekly recenseerde dit verzameld werk eerder.

Nolens' boek verscheen twee jaar geleden.

(Rottend Staal Online, 30-1-2006)

terug naar boven


VRT-RADIO 1 HEEFT HUISDICHTER VAN 8 JAAR

Brussel -'Het winnend gedicht dat de luisteraars van de Belgische radiozender Radio 1 hebben verkozen ter gelegenheid van Gedichtendag 2006 is van de hand van de achtjarige Ward Den Dooven uit Schilde. De titel is 'Geel' en het poëem zorgde ervoor dat hij zich de titel van huisdichter van Radio 1 mag toeëigenen.

De luisteraars van Radio 1 konden twee weken lang twee originele gedichten insturen. Uit de meer dan 2.000 gedichten selecteerde een Radio 1-jury 35 genomineerden, waarna onze medewerker en tevens juryvoorzitter Benno Barnard hieruit vier favorieten koos. Uiteindelijk kozen 989 luisteraars dan de winnaar. 'Geel' overtuigde jong en oud van het poëtisch talent van Ward Den Dooven uit Schilde. Ward Den Dooven krijgt, behalve de eretitel ‘Huisdichter Radio 1 2006’, een gesigneerde Mont-Blancpen en een gastoptreden in het Poëziecentrum Gent, dat gepland is voor 4 maart a.s.

Het gedicht kan hier gelezen worden. De Vlaamse krant Het Volk interviewde de jeugdige poëet.

(met dank aan o.a. Artserver en de Contrabas)

Dit bericht doet denken aan de 9-jarige debutante Sahara Sunday Spain, waar we in maart 2001 over berichtten. Haar website doet het nog steeds, maar op de site van de wereldberoemde uitgeverij HarperCollins, die haar debuut uitbracht, geen spoor meer van dit wonderkind.

(Rottend Staal Online, 30-1-2006)

terug naar boven


IETS TE VEEL DRUKTE OM TIKFOUTEN

Epibreren - Vorige week was er enige commotie over tikfouten in bloemlezing Lyrisch van Rembrandt, die in het kader van Gedichtendag is uitgebracht door Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Met daarin een bijdrage van H.H. ter Balkt, berichtte de Gelderlander, die eveneens meldde dat zijn gedicht behoorlijk verminkt was door de bloemlezingredactie.

Hoe ergerlijk verkeerd overgetikte gedichten ook zijn, toch lijkt het ons ietwat overdreven om daar op de voorpagina over te berichten, zoals de Volkskrant vandaag doet. Jan Wolkers, die ook in het kader van de Gedichtendag gevraagd was een gedichtje te schrijven, en wel voor de NS, merkte dat een bijklussend conducteur eigenhandig een woord in zijn op posters afgedrukte gedicht gewijzigd had. Hij stelt voor dat met een sticker de fout verholpen wordt.

Voorpaginanieuws? Nee, niet echt.

(Rottend Staal Online, 30-1-2006)

terug naar boven


ROTTEND STAAL NIEUWSARCHIEF VERNIEUWD

Epibreren - Na vijfenhalf jaar poëzienieuwsverslaggeving bleek de oude wijze van archiveren niet meer toereikend en met de dag onoverzichtelijker te worden. Vandaar dat een soortement index van het Rottend Staal-nieuwsarchief online is gezet, met achter elke maand een samenvatting van het belangrijkste nieuws. Het samenvattingsproces is nog gaande.
(Rottend Staal Online, 29-1-2006)

terug naar boven


FOTO'S GEDIGNAG ONLINE

groningenOp de Vera-site zijn foto's van de Gedignag, de openingsmanifestatie van de Poëziemarathon online geplaatst. Fotograaf-van-dienst was Mark Scheffer. Hij legde de optredens van Wim T. Schippers & Jan Klug, F. Starik, Bas Böttcher, Tom Zinger, Roos[beef] en haar drummer Tim alsmede de dichtinstallatie van Raoul Thepen vast en gaf ons toestemming onderstaande twee foto's van Wim T. Schippers en Jan Klug te publiceren.

Wim T. Schippers
© Mark Scheffer, 2006
Jan Klug
© Mark Scheffer, 2006

(Rottend Staal Online, 29-1-2006)

terug naar boven


MEER STADSDICHTERSNIEUWS

Rotterdam/Lelystad/Epibreren - Het AD/Rotterdam bericht dat Rotterdam in 2006 een Stadsdichter wil benoemen en dat J.A. Deelder gezien wordt als favoriet.

De Stadsdichter van Lelystad, Gerards Beense, is herkozen voor de periode van één jaar, meldt De Stentor.

(Rottend Staal Online, 29-1-2006)

terug naar boven


BUURTDICHTER (2)

Amsterdam/Epibreren - Tot de lokale Amsterdamse omroep AT5 is het protestgeroep uit Epibreren doorgedrongen, gezien:

----------
ECHTE STADSDICHTERS: JAEGGI IS NEP

De officiële stadsdichters roeren zich: Adriaan Jaeggi is niet door het college van burgemeester en wethouders benoemd en dus geen officiële stadsdichter.

Volgens Bart FM Droog, stadsdichter van Groningen in de periode 2002-2005, is Jaeggi hooguit een buurtdichter. In Nederland en Vlaanderen zijn ruim 20 officiële stadsdichters actief, waaronder Joost Zwagerman (Alkmaar), Erwin Mortier (Antwerpen) en Jan Eijkelboom (Dordrecht).

Of Jaeggi nu geboycot gaat worden op dichtersborrels en andere feestjes en partijen, is niet bekend. Droog was niet bereikbaar voor commentaar.

(AT5, 27-1-2006)
-------

Droog is inderdaad niet meer bereikbaar voor commentaar - zijn telex naar AT5 moet zijn laatste communicatiedaad geweest zijn. Zijn opvolgster, onze geliefde hoofdredactrice Liesbeth van Dalsum, betwijfelt echter of Droog gemeld zou hebben dat Erwin Mortier de Stadsdichter van Antwerpen was. Van Dalsum: 'Droogs kennis van de topografie en wie waar wat was kan men bijna eng noemen.'

(Rottend Staal Online, 29-1-2006)

terug naar boven


SCHOENMAKER HOU JE BIJ JE LEEST!

Epibreren - De gekte in Zeverland neemt steeds ernstiger vormen aan: muzikant Henny Vrienten is aan het bloemlezen geslagen en brengt binnenkort de anthologie
Dichters in de schaduw. 100 mooie gedichten van vergeten dichters uit de 20ste eeuw uit bij Nijgh & Van Ditmar.

Onder die volgens Vrienten vergeten dichters o.a. Jan Arends, J.B. Charles, Anton van Duinkerken, Ed. Hoornik en Guillaume van der Graft.

(Rottend Staal Online, 29-1-2006)

terug naar boven


WEER HEEL VEEL RECENSIES

Epibreren - Hoewel het wedstrijdgedeelte van de Publieksprijs voorbij is, wil dit niet zeggen dat het werk aan de 141 bundelpagina's van de prijssite gestaakt is: poëzierecensies laten nu eenmaal vaak lang op zich wachten.

Zo is vandaag informatie over nieuw gesignaleerde recencies toegevoegd op de pagina's van Dimitri Casteleyn, Jesse de Gruyter, Erik Jan Harmens, Herlinda Vekemans en Peggy Verzett. Een link naar een interview met Gerrit Krol is opgenomen op zijn pagina.

Het ligt in de planning vandaag ook twee nieuwe gedichten aan twee van de nu nog poëzieloze Publieksprijspagina's toe te voegen. We berichten u zodra.

(Rottend Staal Online, 29-1-2006)

terug naar boven


FEESTELIJKE OPENING VAN HET MUSEUM VOOR MODERNE KUNSTEN EPIBREREN

Epibreren - Zaterdagavond heeft onze nieuwe interim-hoofdredactrice, mevrouw Van Dalsum, het Museum voor Moderne Kunsten Epibreren geopend. Wegens de bouwvakvakantie is vooralsnog slechts één zaal toegankelijk: de Bart FM Droog Zaal. Het zal u niet verbazen dat die zaal genoemd is naar de eerder deze week overleden voorganger van La Dalsum.

(Rottend Staal Online, 28/29-1-2006)

terug naar boven


P. ROMENY'S OVER ROSITA EN ANDERE GEDICHTEN

Epibreren - Bij de eerste voorbereidingen voor de op Gedichtendag 2007 uit te reiken Publieksprijs namen we een mysterieuze binnenkort te verschijnen bundel waar. Nee, niet dat doorzichtige en a-originele Doekoe, maar Over Rosita en andere gedichten, geschreven door P. Romeny.

We zijn geneigd het boek toe te schrijven aan Jean Pierre Rawie - bij gebrek aan betere invallen. Romeny - op z'n Gronings uitgesproken - rijmt op Rawie, Rosita (Steenbeek) woont in Rome en Jean Pierre en Rosita... enfin - wie kan ons meer vertellen?

(Rottend Staal Online, 28-1-2006)

terug naar boven


HEYTZE DOET HET ZELF!

Utrecht - Onze medewerker Ingmar Heytze heeft al jarenlang de site www.heytze.nl. Een mooi vormgegeven site, dat wel, maar een heel statische. Hij was namelijk van een sitebeheerder afhankelijk voor het bijwerken, en elke update kostte hem geld.

Onlangs leerde Heytze hoe een site te beheren zodat, wanneer hij iets nieuws te melden heeft, hij dat stante pede kan doen, en wel op zijn nieuwe site: www.ingmarheytze.nl. Check it out!

(Rottend Staal Online, 28-1-2006)

terug naar boven


INTERVIEW BART MOEYAERT
en meer Stadsdichtersnieuws


Antwerpen - Afgelopen Gedichtendag werd Bart Moeyaert aangesteld als derde Stadsdichter van Antwerpen. Onze medewerker Ramsey Nasr versterkt hiermee het groeiende legioen van Stadsdichters buiten dienst. Dagblad De Morgen interviewde Moeyaert en plaatste dat interview online.

In zowel Gouda, Lelystad alsmede Middelburg hebben de aanvankelijk voor één jaar benoemde Stadsdichters een jaar verlenging van hun termijn gekregen. De Stentor bericht over de verleninging van de termijn van de Lelystedelijke Stadsdichter Gerard Beense.

(Rottend Staal Online, 28/29-1-2006)

terug naar boven


EPIBREREN IN HET GOETHE INSTITUT

Epibreren - Wegens optreedverplichtingen in het Goethe Institut Amsterdam, vrijdagavond 20.00 uur, zijn we tot zaterdagavond afwezig.

(Rottend Staal Online, 27-1-2006)

terug naar boven


ADRIAAN JAEGGI BUURTDICHTER AMSTERDAMSE BINNENSTAD

Epibreren - Onze medewerker Adriaan Jaeggi is door de stadsdeelraad Amsterdam-Centrum benoemd tot buurtdichter van een stukje Amsterdamse binnenstad.

Berichten als zou hij Stadsdichter van Amsterdam zijn, zoals gisteren in het NRC Handelsblad en vandaag in de Volkskrant te lezen waren, verwijzen we naar de prullenbak.

Wie de echte Stadsdichters van Nederland en Vlaanderen zijn en wat iemand tot een officiele Stadsdichter maakt is sedert 2002 te lezen op deze Rottend Staalpagina. Een pagina die, voor wie op Google zoekt op 'stadsdichter' of 'stadsdichters', niet te missen is.

We betreuren het dat onze medewerker meewerkt aan deze Amsterdamse vervuiling van het begrip 'Stadsdichter'.

(Rottend Staal Online, 27-1-2006)

terug naar boven


GEDICHTENDAG 2006: VERWARRENDE DAG VOOR POËZIELIEFHEBBERS

Epibreren - Naast de bekendmaking van de uitslag van de Publieksprijs is ook bekend gemaakt welke bundels genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs à 25.000 euro: De encyclopedie van de grote woorden (Cossee) van Mark Boog, Kleine lichamen (Querido) van Peter Ghyssaert, Alles is nieuw (Arbeiderspers) van Esther Jansma, Als het dichtklapt (Querido) van Roland Jooris en Ballade van de winstwaarschuwing (Bezige Bij) van Martin Reints.

De genomineerde boeken zullen de komende tijd door de nominaties relatief goed verkopen, en dat gunnen we de auteurs van die bundels van harte.

Maar... het ANP meldt: 'De jury koos hun dichtbundels uit een aanbod van 101 inzendingen.'

Nu is de VSB Poëzieprijs-organisatie een professionele organisatie. Juryvoorbereiders en juryleden krijgen voor hun 'werk' betaald. Dat werk bestaat uit het passief op het pluche zitten: men is te beroerd om bundels die - om welke reden dan ook - niet zijn ingestuurd op te vragen. In 2005 verschenen 141 dichtbundels bij reguliere uitgeverijen in Nederland en Vlaanderen. Met één druk op de knop had de VSB Poëzieprijsorganisatie dat kunnen achterhalen.

Los van het prijsgeld - 25.000 euro is een mooi bedrag - blijkt de VSB Poëzieprijs hiermee een vrij holle prijs: 1/3de van de bundels blijft buiten beschouwing.

Helemaal bont maakt de Koninklijke Bibliotheek het:
---------------------------
'De poëzie van 2005

In dit overzicht van de poëziebundels uit 2005 zijn alle bij reguliere Nederlandse uitgevers verschenen Nederlandstalige dichtbundels openomen. Niet vermeld zijn vertalingen, bloemlezingen, bibliofiele uitgaven en verzamelde werken. De oogst is groot: 81 bundels.'
--------------------------

Toe maar weer: een betaalde kracht van de KB oordeelt dat b.v. de uitgeverijen Kok, Liverse, Ten Have, Mozaiek en Wagner & Van Santen geen reguliere uitgeverijen zijn. Sorry? En dat terwijl dichtbundels van deze uitgeverijen zich wel in de KB bevinden en uitgeverij Kok een van de langst bestaande uitgeverijen van Nederland is.

De KB-lijst focust op bundels verschenen bij Nederlandse uitgeverijen. Maar waarom dan toch Vlaamse-Nederlandse coproducties meegenomen? Ik snap er werkelijk niets van.

(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 26-1-2006)

terug naar boven


STAPELEN VAN VICTOR VROOMKONING WINT PUBLIEKSPRIJS VOOR BESTE POËZIEBUNDEL 2005

Epibreren/Apeldoorn - De bundel Stapelen (Arbeiderspers) van Victor Vroomkoning is publieksfavoriet gebleken en maakt daarmee de auteur 1700 euro rijker.

DE TOP-10:

1. Stapelen (Arbeiderspers) - Victor Vroomkoning (Nijmegen) - 370 stemmen
2. [speling] (Querido) - Rozalie Hirs (Amsterdam)- 265 stemmen
3. Geef mij een wonder (Podium) - Alexis de Roode (Utrecht) - 191 stemmen *
4. Doorgrond (P) - Reine de Pelseneer (Groot-Antwerpen) - 150 stemmen *
5. Liefde uit blik (Liverse) - Frits Criens (Haelen, Limburg) - 123 stemmen
6. Je bent erg mens (Holland) - Pom Wolff (Amsterdam) - 122 stemmen *
7. Bombloesem (kleine Uil) - Rense Sinkgraven (Groningen) - 74 stemmen *
8. In dit laagland (Wagner & Van Santen) - Kees Klok (Dordrecht) - 66 stemmen *
9. Omgekeerd (Poëziecentrum) - Dimitri Casteleyn (Gent?) - 45 stemmen *
10. Spinalonga (Prometheus Groep) - Peter Holvoet-Hanssen (Antwerpen) - 40 stemmen

(* = debuut)

In totaal zijn 1984 stemmen goedgekeurd.

De Top-30 en commentaar bij het cijfermateriaal zijn te lezen op http://decontrabas.typepad.com/publieksprijsbundel2005/2006/01/uitslag.html

Op de Contrabas vannacht meer over Stapelen en de prijsuitreiking, inclusief exclusief beeldmateriaal.

Onze lezers zonder internetaansluiting kunnen later vandaag in o.a. de Gazet van Antwerpen het Dagblad van het Noorden en Boekblad meer over de prijs vernemen.

(Rottend Staal Online, 26-1-2006)

terug naar boven


PRIJSUITREIKING PUBLIEKSPRIJS VINDT NU PLAATS

Epibreren - Ergens in Zeverland overhandigt de geestelijk vader van de Publieksprijs voor beste poëziebundel 2005, Ton van 't Hof, een oorkonde en 1700 euro aan een zeer gelukkig dichter.

Zodra Van 't Hof teruggekeerd is bij zijn computer zal hij verslag doen en de uitslag bekend maken op de Contrabas en de Publieksprijssite.

Wegens Gedignag, de openingsmanifestatie van de Poëziemarathon, waar uw hoofdredactie aanwezig moet zijn, zal ergens zeer laat vannacht de uitslag hier bekend gemaakt worden.

Het ANP zal vanaf 23.00 uur de uitslag vrijgeven. Die, met een beetje geluk, vannacht via het radiojournaal te beluisteren zal zijn.

(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal, 25-1-2006)

terug naar boven


TREINVERKEER RICHTING POËZIEMARATHON VERTRAAGD

Epibreren - Wegens een stinkende vleesmassa die te Groningen op het spoor beland is, ondervindt treinverkeer vanuit Nieuweschans en Assen naar de Poëziemarathon enige vertraging. Onze excuses voor de overlast.

(Rottend Staal, 25-1-2006)

terug naar boven


STEMMING GESLOTEN: BIJNA 2000 STEMMEN GOEDGEKEURD

Epibreren - Vanochtend heeft de definitieve stemcontrole plaats gevonden en de verkiezingshectiek is gelukkig voorbij.

Vannacht zal over de prijsuitreiking, de einduitslag en achtergrondinformatie, hier, op de Contrabas en natuurlijk op de Publieksprijspagina bericht worden.

We danken alvast iedereen die zich voor het succesvol verlopen van de stemming heeft ingezet en we zijn vooral zeer blij dat de beveiligingsdrempels die we in het virtuele stemhok hadden aangebracht bleken te werken.

De beveiliging heeft ervoor gezorgd dat er bij deze stemming minder stemmen binnenkwamen dan bij het publieksprijsgedeelte van de Ako-Literatuurprijs of de NS-Publieksprijs: maar daar was de beveiliging zo abominabel slecht dat stemaantallen in beide verkiezingen van nul en generlei waarde zijn.

Een van de belangrijkste lessen die we uit deze internetverkiezing geleerd hebben, is dat automatische IP-nummer controle zinloos is, omdat daardoor te veel mensen geen stem kunnen uitbrengen, zoals scholieren, studenten, onderwijzend personeel, ambtenaren, mensen uit het bedrijfsleven, huishoudens groter dan één persoon en uitgeverijmedewerkers.

Tot slot: voor Rottend Staal was het belangrijkste doel achter deze verkiezing het samenstellen van een zo compleet mogelijk overzicht van de bundelproductie van de reguliere uitgeverijen in 2005, en dat overzicht onder de aandacht van het publiek te brengen. Het wedstrijdelement was daartoe essentieel - zonder de verkiezing zou er nauwelijks media-aandacht zijn geweest voor het overzicht van 141 bundels.

(Rottend Staal, 25-1-2006)

terug naar boven


LAATSTE TUSSENSTAND VOOR EINDUITSLAG PUBLIEKSPRIJS GEPUBLICEERD

Met 1757 goedgekeurde stemmen is de laatste tussenstand te lezen op:
http://decontrabas.typepad.com/publieksprijsbundel2005/2006/01/tussenstand_23.html

Er kan nog tot dinsdagavond 24-1, 23.59 uur gestemd worden.

De 'hold' waar we eerder over berichtten is opgeheven.

(Rottend Staal, 24-1-2006)

terug naar boven


PUNK & POETRY

Amsterdam - Wat in ieder geval een stuk spannender is dan Poëzie in Carré (al is dat welbeschouwd niet zo moeilijk om te realiseren) is Punk & Poetry in de Melkweg, komende zaterdag 28 januari.

Geen muziekgenre was zo verweven met poëzie als punk. Plots deden dichters het voorprogramma van bands, snel, luid en raak. Punk was aanstekelijk: een hele generatie dichters werd besmet. Op zaterdagavond zijn ze in de Melkweg: via punk eind jaren '70 naar schrijvers in de 21ste eeuw.

Uit Nederland onze medewerker Diana Ozon, die de avond ook zal presenteren. En: onze medewerker Sieger Baljon a k.a de Zelfmoorddichter - jong maar met de juiste punkattitude; onze medewerker Dorpsoudste de Jong, ook bekend van anarcho-punkband The Ex. Uit Vlaanderen komt onze medewerker Didi de Paris. (Cyber)punker van het eerste uur die in zijn muziek en literatuur geen enkel blad voor de mond neemt.

De Brit Penny Rimbaud - voor de kenners: de frontman van Crass, de 'anarchopunkers' op eng-dogmatische basis. Hij is nog steeds politiek actief en nog steeds scherp. Zijn landgenoot Attila the Stockbroker omschrijft zichzelf als 'an anti-fascist social surrealist radial performance poet'. John S. Hall (VS) is meest bekend als opperhoofd van de af en aan bestaande rockgroep King Missile. 'Niemand begrijpt me omdat ik zo diep ga,' zegt hij schertsend in zijn bundel Jesus Was Way Cool.

Alle verdere details (aanvangstijd, entree) zouden zich hier moeten bevinden.

(Rottend Staal, 23-1-2006)

terug naar boven


POËZIE IN CARRÉ 2006 DERTIEN IN DOZIJN-FESTIVAL

Epibreren - Dit weekend kregen we de line-up van Poëzie in Carré, 27 februari 2006, onder ogen. Het is een bijzonder slap aftreksel geworden van het legendarische eerste grote Poëzie in Carré, dat in 1966 geschiedde.

Het gedurfdste aan de programmering is dat de redactie van Awater, die met dit non-event de schandalige ledenwerfcampagne van de Poëzieclub afsluit, vooral zichzelf heeft durven te programmeren, inclusief alle oud-redacteuren. De verdere programmering lijkt een kopie van een willekeurige Nacht van de Poëzie, maar dan nog minder verrassend.

Uit de line-up begrijpen we ook waarom vrijwel niemand van de Poëzieclub of Awater in december ook maar enig antwoord durfde te geven op enige van onze terechte vragen: men was te bang niet gevraagd te worden voor Carré.

We stellen voor de naam van het non-event te veranderen in 'Angsthazen in Carré'.Wellicht dat men zodoende nog enig publiek trekt.'

(Rottend Staal, 23-1-2006)

terug naar boven


GEDICHTENDAG 2006

Epibreren - Omdat we als bekrompen provincialisten al zes jaar tijdens de Gedichtendag bij de Poëziemarathon te Groningen verblijven laten we de berichtgeving over verdere activiteiten op en rond die dag graag over aan www.gedichtendag.org (Nederland) en Parlando (Vlaanderen).

(Rottend Staal, 23-1-2006)

terug naar boven


POËZIEMARATHON 2006

Groningen - Zoals het onze lezers niet ontgaan zal zijn is het komende donderdag Gedichtendag. Dat betekent dat in Groningen de Poëziemarathon uitbreekt, en wel traditioneel op de woensdagavond in rocktempel Vera (Oosterstraat 44). Met o.a. Wim T. Schippers, Bas Böttcher (D), F. Starik,Tom Zinger en zangeres Roos[beef] - winnaar van de Grote Prijs van Nederland 2005.

K. Michel is te gast bij het al even traditionele Poëzieontbijt in Boekhandel Athena's, op de vroege ochtend van Gedichtendag.

Bobofans kunnen mee op een poëziewandeling langs Groninger hotemetoten, als Hans Anders, Jacques Wallage, de rechtbankpresident en Kees van Twist, de zetbaas van het Groninger Museum e.v.a. die een poging tot poëzievoordracht doen. Als dat maar goed gaat.

In boekhandel Scholtens Wristers verzorgen Anneke Claus en Stefan Nieuwenhuis hun bloedeigen poëzieshow, van 17.00 tot 18.00 uur.

's Avonds treden op de slotmanifestatie in het Grand Theatre Anna Enquist, Gerrit Kouwenaar, Kamagurka, Peter Holvoet-Hanssen, Al Galidi, Eva Cox, Dimitri Verhulst, Ruben van Gogh, Meindert Talma, stadsdichter Ronald Ohlsen en de Groninger bard Henk Scholte op. Voor dit onderdeel zijn nog maar enkele kaarten verkrijgbaar: wie erbij wil zijn neme contact op met het theater:

Informatie en reserveren: 050-3140550 (ma-vr, 12-17 uur)
e-mail (reserveren): kassa@grand-theatre.nl

Er gebeurt natuurlijk nog veel meer: het complete programma bevindt zich op:
http://www.poeziemarathon.nl/2006/overzicht.html

(Rottend Staal, 23-1-2006)

terug naar boven


STEMMEN OP EEN VAN DE GENOMINEERDE BUNDELS OP 'HOLD'

Epibreren/Utrecht/Apeldoorn - Nadat vorige week een van de auteurs van de 141 genomineerde bundels op De Contrabas insinueerde dat een van de leden van de stemcommissie stemmen wegmoffelt, verscheen van deze dichter gisteren op het forum van NCRV's www.dichttalent.nl dit bericht:

-----------------
'er wordt werkelijk alles aangedan om het de debutant zo moeilijk nogelijk te maken. de mensen die leuke woorden onder mn gedcihten zetten dar worden verwijderd. de mogelijkheid om te reageren op mijn bundel is gestopt - ik sta de hele tijd in de top vijf - wat zijn de druiven zuur. dat er mensen zijn die - nota bene en publieksprijs - dat er mensen zijn uit het publiek die mijn bundel omarmen.

dar hebden de heren droog en breukers nog nooit van gehoord vermoed ik. dat er zomaar mensen zijn.'
-------------------

Het werd in het dichttalent.nl-forum geplaatst nadat we de reactiemogelijkheid op de Publieksprijspagina van het desbetreffende boek moesten uitschakelen, omdat - ondanks een tot drie keer herhaalde waarschuwing dat anonieme reacties niet getolereerd worden - daar een veelheid aan anonieme reacties verscheen.

Over: 'er wordt werkelijk alles aangedaan om het de debutant zo moeilijk nogelijk te maken.'

In de tussenstand van 22 januari bestond de Top-10 uit drie bundels van dichters met meerdere boeken op hun naam en acht debuten. Twee van die andere debuten worden zelfs door dezelfde uitgeverij uitgebracht als de bundel van de verongelijkte dichter. In een zelfde poëziereeks, nota bene.

Ook bleek dat deze dichter op een ongeoorloofde wijze campagne voert, door een pagina op de VPRO-dating-site vol te kalken met verkiezingsspam (momenteel is die pagina onbereikbaar; die spam stond online van 9-1 t/m vanochtend, en bevatte de oproep: 'STEM OP MIJ - STEM MIJ').

Waarmee hij ingaat tegen de geest achter deze verkiezing: het gaat om het beste boek, niet om de dichter.

Al dit idiote gedoe kost ons te veel werk en we hebben daar door de verkiezingsdrukte tijd voor noch zin in. Temeer daar de dichter waar het om draait de enige van de 130 betrokken levende dichters is die dit soort overlast veroorzaakt.

In afwachting van een vergadering die we vanavond houden over hoe om te gaan met dit probleem worden stemmen op de bundel je bent erg mens voorlopig op 'hold' gezet.

Tot dusvere (15.37 uur, 23-1) betreft dat 6 stemmen.

Stemcommissie Publieksprijs voor beste poëziebundel 2005,
Bart FM Droog, Chrétien Breukers en Ton van 't Hof

(Rottend Staal, 23-1-2006)

terug naar boven


1600 STEMMEN GOEDGEKEURD!

Inmiddels zijn meer dan 1600 stemmen goedgekeurd: op Tussenstand 23 verschijnen vandaag de updates. Vanavond laat zal op die pagina de laatste tussenstand verschijnen voor de uiteindelijke bekendmaking op of zéér kort voor Gedichtendag, donderdag 26 januari 2006.

Er kan tot en met dinsdag 24 januari 23.59 uur gestemd worden. Stemmers die tot op het laatste moment met stemmen willen wachten attenderen we op het feit dat het kan gebeuren dat e-mails soms 'verdwalen' op het internet en met vertraging in onze digitale stembussen arriveren. Stemmails die na woensdagochtend 25-1-2006, 00.15 uur arriveren worden niet meegeteld.

Gezien het stemverloop lijkt het spannendste element de strijd om de plaatsen 3 tot en met 10. Tussenstand bij 1632 goedgekeurde stemmen (overname ten strengste verboden!):

1. Stapelen (Arbeiderspers) - Victor Vroomkoning - 290 stemmen
2. [speling] (Querido) - Rozalie Hirs - 207 stemmen
3. Geef mij een wonder (Podium) - Alexis de Roode - 139 stemmen
4. Doorgrond (P)- Reine de Pelseneer - 132 stemmen
5. Je bent erg mens (Holland) - Pom Wolff - 111 stemmen
6. Liefde uit blik (Liverse) - Frits Criens - 81 stemmen
7. Bombloesem (Kleine Uil) - Rense Sinkgraven - 57 stemmen
8. In dit laagland (Wagner & Van Santen) - Kees Klok - 56 stemmen
9. Onder dak (Holland) - Sander Koolwijk - 38 stemmen
    Rauw Boy Blues (Holland) - Tom Zinger - 38 stemmen
10. Spinalonga (Prometheus Groep) - Peter Holvoet-Hanssen - 35 stemmen

(Rottend Staal, 23-1-2006)

terug naar boven


DUIZENDDICHTERS AFGEBLAZEN

Amsterdam - Onze medewerker F. Starik bericht dat het Duizenddichters-project, dat op 1 jukli 2006 in de Utrechtse Stadsschouwburg zou plaats vinden, is afgeblazen. Stichting Breedspraak, die het evenement waarbij 1000 dichters zouden optreden organiseerde zegt over de afgelasting:

'In de afgelopen jaren hebben wij veel enthousiaste reacties op het festival mogen ontvangen. De Stadsschouwburg Utrecht, Uitgeverij 521, diverse samenwerkings-partijen (scholen, universiteiten, de Uitmarkt), vele honderden aangemelde dichters en artiesten hebben meegedacht en meegewerkt aan de voorbereiding en de kleine voorproeven die her en der zijn georganiseerd. Tot dusver werd bovendien zo’n 80.000 euro aan garantiesubsidie bijeengebracht. Met een begroting van circa 130.000 euro is dat echter niet genoeg. Binnen de huidige subsidiesystematiek blijkt het helaas niet werkbaar om als kleine organisatie de financiën rond te krijgen vóór het geld reeds uitgegeven moet worden.'

Zie voor meer F. Stariks weblog, 23-1-2006


(Rottend Staal, 23-1-2006)

terug naar boven


1500 GOEDGEKEURDE STEMMEN BINNEN!

Epibreren/Apeldoorn/Utrecht - Er zijn inmiddels meer dan 1500 stemmen goedgekeurd voor de Publieksprijs. Wat tot deze voorlopige Top-10 leidt:

1. Stapelen (Arbeiderspers) - Victor Vroomkoning - 266 stemmen
2. [speling] (Querido) - Rozalie Hirs - 191 stemmen
3. Geef mij een wonder (Podium) - Alexis de Roode - 133 stemmen
4. Doorgrond (P)- Reine de Pelseneer - 115 stemmen
5. Je bent erg mens (Holland) - Pom Wolff - 106 stemmen
6. Liefde uit blik (Liverse) - Frits Criens - 60 stemmen
7. In dit laagland (Wagner & Van Santen) - Kees Klok - 54 stemmen
    Bombloesem (Kleine Uil) - Rense Sinkgraven - 54 stemmen
8. Rauw Boy Blues (Holland) - Tom Zinger - 38 stemmen
9. Onder dak (Holland) - Sander Koolwijk - 37 stemmen
10. Bronwater (Passage) - Diana Ozon - 33 stemmen

Om bundels van overleden dichters iets meer onder de aandacht te brengen, is op de Tussenstand Top-26 van vandaag een speciale categorie aangebracht, 'het Dodenpeleton'.
Deze Tussenstand-pagina wordt vandaag regelmatig ge-update.

Er kan nog gestemd worden tot en met dinsdag a.s. De laatste tussenstand zal maandagavond laat gepubliceerd worden.

Het merendeel van de stemmen is natuurlijk afkomstig uit Zeverland, oftewel Nederland en Vlaanderen. Daarnaast registreerden we stemmen uit Argentinië, Australië, Benin, Canada, Duitsland, Finland, Frankrijk, Nederlandse Antillen, Noorwegen, Oostenrijk en de Verenigde Staten.

Het is opmerkelijk dat stemmen uit Suriname en Zuid-Afrika tot dusverre zijn uitgebleven.

(Rottend Staal, 22-1-2006)

terug naar boven


MEER CAMPAGNENIEUWS

Epibreren - De gemeente Boxtel voert op haar site campagne voor Stapelen van onze medewerker Victor Vroomkoning - hij kwam in 1938 te Boxtel ter wereld en de stemcommissie is verheugd met deze actie van de gemeente Boxtel.

Naar het schijnt werken veel ambtenaren 's weekends niet - waarmee Vroomkoning een voorsprong heeft van twee dagen op deze manier van campagnevoeren. Wat niet wegneemt dat elke dichter met een genomineerd boek de komende dagen kan nadenken over wat maandagochtend 09.00 uur tegen de gemeentelijke persvoorlichter uit zijn of haar geboorte en/of woonplaats te zeggen.

Onze medewerker Rense Sinkgraven laat het campagnevoeren over aan zijn redacteur Babbels, die op zijn weblog vol lof is over de strenge stemcontrole - voor diens lof buigen we nederig en aanvaarden die met trots - en aan Corrie Boin, die op haar Volkskrantblog het ene na het andere prijsondersteunende artikel blijft publiceren.

Het bedrijfsleven doet ook lustig mee: vanuit het Belgische bedrijf Porter Novelli komen veel stemmen binnen op het boek van Dimitri Casteleyn; SD Worx en Toyota steunen Reine de Pelseneers bundel en verder hebben we stemmen op verschillende bundels vanuit Philips, diverse banken en meerdere overheidsinstellingen waargenomen.

We zijn erg benieuwd of zondag dominees en priesters stemadviezen gaan geven. Als ze dat doen, en God middelshun monden ook in deze Publieksprijs intervenieert, dan zou dit boek wel eens verrassend kunnen gaan winnen.

(Rottend Staal, 20-1-2006)

terug naar boven


DE PUBLIEKSPRIJS: HET LAATSTE NIEUWS
Stemmen mogelijk voor blinden en slechtzienden

Epibreren - In de Gazet van Antwerpen verscheen vandaag een diepte-interview met Reine de Pelseneer, vanwege haar succes bij de verkiezing. De organisatie is opgetogen over dat artikel waarin over de Publieksprijs gezegd wordt:

'De belangrijke 'Publieksprijs', die de beste dichtbundel van 2005 bekroont.'
'[De] prestigieuze en belangrijke wedstrijd wordt georganiseerd door een aantal grote websites die aandacht besteden aan literatuur en poëzie.'

We zijn in afwachting van plaatsingstoestemming: met een beetje geluk komt die toestemming vandaag nog binnen en kunnen we het hele artikel hier publiceren.

De recentste tussenstand Top-10 is:

(vrijdag 20-1, 14.19 uur) 1346 goedgekeurde stemmen:
(overname ten strengste verboden - © de Contrabas/Rottend Staal)

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 226 stemmen
2. [speling] - Rozalie Hirs - 175 stemmen
3. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 120 stemmen
4. Doorgrond - Reine de Pelseneer - 94 stemmen
5. Je bent erg mens - Pom Wolff - 87 stemmen
6. In dit laagland - Kees Klok - 50 stemmen
7. Liefde uit blik - Frits Criens - 44 stemmen
8. Bombloesem - Rense Sinkgraven - 43 stemmen
9. Onder dak - Sander Koolwijk - 37 stemmen
10. Rauw Boy Blues - Tom Zinger - 36 stemmen

De Top-25, die regelmatig ge-update wordt, bevindt zich vandaag op deze pagina.

Stemmen mogelijk voor blinden en slechtzienden

Alexis de Roode meldt: 'De stempagina van de Publieksprijs voor de beste dichtbundel van 2005 blijkt onleesbaar te zijn voor blinden en slechtzienden. Zij surfen op internet met speciale aanpassingen aan de pc, maar frames, flash animaties en afbeeldingen zijn daarbij hindernissen.'

Hij ontdekte het euvel toen hij een voordracht gaf bij de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelangen en maakte op zijn website een stempagina voor blinden- en slechtzienden, met toestemming van de organisatie van de Publieksprijs. Blinden en slechtzienden kunnen nu dus stemmen via de speciale stempagina op zijn website.'

Dit bericht doet terugdenken aan die onzalige ledenwerfcampagne van de Poëzieclub. Tot dusverre is geen enkele braille-advertentie van dat clubje oplichters gesignaleerd. Ze zijn dus niet alleen geld aan het verspillen, maar discrimineren daarbij ook nog eens de blinde medemens. Het is werkelijk... een grof schandaal.

(Rottend Staal, 20-1-2006)

terug naar boven


EENZAME UITVAARTEN OP DE BUIS

Amsterdam/Hilversum - Vanavond heeft Netwerk (Nederland 1, 20.30 uur) een reportage over de Amsterdamse eenzame uitvaarten, met o.a. F. Starik en Simon Vinkenoog. Op de site van Netwerk is de uitzending na de uitzending in het archiegf online te bekijken.

(Rottend Staal, 20-1-2006)

terug naar boven


MEER CAMPAGNENIEUWS

Epibreren - Op het 'Corrie Volkskrantblog' voert 'Corrie' campagne voor het boek Bombloesem van onze medewerker Rense Sinkgraven. De stemcommissie is heel blij met haar initiatief, en moedigt iedereen aan om haar Volkskrantweblog te bezoeken.

Onder alle drie (een, twee en drie) artikelen die ze tot dusverre aan de Publieksprijs voor beste poëziebundel 2005 gewijd heeft, zit een knop waarmee dat artikel 'genomineerd' kan worden voor de voorpagina van het hele Volkskrantwebloggebeuren. Voor wie haar weblog toch al bezoekt is het een kleine moeite die knop te activeren. Doen, want alle 141 bundels uit 2005 hebben er baat bij.

Op de site CB's Online Universe voert een liefhebber van Reine de Pelseneers bundel Doorgrond campagne voor haar boek. Daaruit blijkt dat het niet alleen vrienden en familieleden zijn die stemmen uitbrengen, zoals vanaf de zijlijn gemopperd wordt.

Alexis de Roode werkt intussen hard aan een pagina die het ook voor blinden en slechtzienden mogelijk maakt een stem uit te brengen. Op zijn boek of op een van de 140 andere genomineerde bundels. Ook hiervoor: hulde!

Er zijn intussen 1270 stemmen goedgekeurd. We denken uiteindelijk ergens tussen de 1500 en 2000 stemmen te ontvangen.

De bezoekerscijfers aan de prijssite blijven dagelijks toenemen: zie webstats voor conservatief cijfermateriaal.

De niet publiek toegankelijke www.statcounter.com-teller die onder de Publieksprijs bevestigd is, toont overigens een significant hoger aantal pageviews én - nog interessanter - ook het aantal unieke bezoekers per dag:

datum pageviews unieke bezoekers nieuwe bezoekers terugkerende bezoekers
ma 16-1-2006 1,390 536 337 199
di 17-1-2006 1,619 691 427 264
wo18-1-2006 1780 757 441 316
do 19-1-2006 2067 885 547 338

Het Algemeen Dagblad was vandaag de eerste landelijke krant die over de Publieksprijs berichtte. Omdat we door stemteldrukte geen tijd hebben gehad alle media bij langs te lopen om te zien wat er met het ANP-bericht van gisteren gebeurd is, doen we een beroep op onze lezers om ons te attenderen op nieuwe of over het hoofd geziene mediameldingen.

(Rottend Staal, 19-1-2006)

terug naar bovenTUSSENSTAND PUBLIEKSPRIJS

Epibreren - Met inmiddels meer dan 1200 goedgekeurde stemmen is de recentste tussenstand Top Tien:

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 204 stemmen
2. [speling] - Rozalie Hirs - 161 stemmen
3. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 114 stemmen
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 79 stemmen
5. Doorgrond - Reine de Pelseneer - 73 stemmen
6. In dit laagland - Kees Klok - 44 stemmen
7. Liefde uit blik - Frits Criens - 40 stemmen
8. Onder dak - Sander Koolwijk - 35 stemmen
9. Bombloesem - Rense Sinkgraven - 32 stemmen
10. Bronwater - Diana Ozon - 29 stemmen

Klik hier voor de recentste Top-20-en-nog-wat.

Opvallendste stijgers zijn de bundels van Reine de Pelseneer, Dimitri Casteleyn en van onze mewerker Peter Holvoet Hanssen. Die laatste behaalde vandaag de elfde positie en zal naar aller waarschijnlijkheid opstoten naar de top-10.

Het zijn alledrie Vlaamse dichters en de stemcommisie is heel blij met de verhoogde belangstelling uit Vlaanderen.

Kees Ouwens' bundel Ben jij het, ik? is het eerste boek van een dode dichter dat in de tussenstand verschijnt, met vier stemmen.

(Rottend Staal, 19-1-2006)

terug naar boven


GEDICHTENDAGPRIJZEN VOOR GERBRANDY, GOUDESEUNE EN HARMENS
Gedichtendagprijzen 2006

Rotterdam - De drie mooiste gedichten uit de periode 1 december 2004 - 1 december 2005 zijn geschreven door Erik Jan Harmens, Koenraad Goudeseune en Piet Gerbrandy, die hiermee de winnaars zijn van de Gedichtendagprijzen 2006. Zo besloot de jury, bestaande uit
politicus Femke Halsema, journalist en criticus Ron Rijghard en radio-en televisiemaker Lieven Vandenhaute.

Winnende gedichten

Van Erik Jan Harmens werd een fragment gekozen uit zijn gedicht 'Slotgebed' (uit: Underperformer, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 2005).
Piet Gerbrandy wint de prijs voor zijn titelloze gedicht beginnend met "Bezopen wijst big in satijnen corset" (uit: Drievuldig feilloos vals, Meulenhoff 2005). Koenraad Goudeseune mag een prijs in ontvangst nemen voor het gedicht 'Ieper' (uit: Zen uit eigen werk, Atlas 2005).

Uitreiking prijzen op Gedichtendag

De prijzen worden door de jury uitgereikt op Gedichtendag, donderdag 26 januari, om 15.00 uur in Boekhandel Verwijs*) te Den Haag. De winnaars zullen hun winnende gedicht hierbij voordragen. Daarnaast zal Menno Wigman de door hem geschreven Gedichtendagbundel De wereld bij avond (Prometheus 2006) presenteren en signeren. Deze bundel is vanaf Gedichtendag voor € 1,50 verkrijgbaar in de boekhandel.

De Gedichtendagprijs

Aan elk van de Gedichtendagprijzen is een geldbedrag van 2.500 euro verbonden, waarvan een deel wordt uitgekeerd in boekenbonnen. De
winnende gedichten zijn afgedrukt op ansichtkaarten die gratis worden uitgedeeld in tal van bibliotheken en boekhandels in Nederland en
Vlaanderen. De Gedichtendagprijzen worden ondersteund door het Van Beuningen Peterichfonds en de Boekenbon bv.

Activiteiten op Gedichtendag

Gedichtendag is in Nederland en Vlaanderen een begrip geworden. De komende editie staat in het teken van poëzie en beeldende kunst. Door heel Nederland en Vlaanderen worden door o.a. scholen en bibliotheken vele poëzieactiviteiten georganiseerd, waaronder dicht- en
voordrachtwedstrijden. Daarnaast zullen er op diverse locaties optredens van dichters plaatsvinden. Momenteel zijn er meer dan 200 activiteiten aangemeld op de website van Gedichtendag. Er worden nog dagelijks nieuwe activiteiten aan deze lijst toegevoegd.

Voor meer informatie over Gedichtendag, de winnende gedichten en voor
het meest actuele activiteitenoverzicht kunt u terecht op
www.gedichtendag.org.

(Rottend Staal, 19-1-2006)

terug naar boven


GOED NIEUWS OVER DE PUBLIEKSPRIJS

Epibreren - Vandaag is het ANP overgegaan tot berichtgeving over de Publieksprijs. We danken daarom de eerste 1000 stemmers, de 22 sponsorende uitgeverijen, de 140 betrokken dichters (één dichter staat met twee boeken op de 141 titels tellende lijst) en gaan eerdaags eens aan het rekenen.

Aan het rekenen? Jawel; het budget dat de prijsorganisatie ter beschikking staat bedraagt 0,00 euro. Uit dit toch wel vrij karige budget moest ook de publiciteitscampagne voor de prijs gefinancieerd worden. Tot dusverre zijn er 11 krantenartikelen ter waarde van circa 15.000 euro over de prijs verschenen (dat bedrag hadden we moeten betalen als die berichten advertenties geweest waren). In de komende dagen verwachten we nog voor ettelijke tienduizenden euro's meer aan publiciteitskosten te besparen.

Het prijsgeld à 1700 euro is geheel en al opgehoest door onze 22 zeer gewaardeerde sponsoren: De Arbeiderspers, Berghmans Uitgevers, BnM, Cossee, De Geus, De Harmonie, Holland, IJzer, kleine Uil, Lannoo, Liverse, Manteau, Meulenhoff, Mozaiëk, Nieuw Amsterdam, Van Oorschot, Uitgeverij P, Passage, Podium, Poëziecentrum, Querido, Uitgeverij 521.

We zijn er zeer trots op dat dit hele project voor het eerst in de Nederlandse (sorry: Zeverlandse) literatuurgeschiedenis het complete overzicht heeft opgeleverd van de jaarlijkse poëziebundelproductie van de reguliere literaire uitgeverijen uit Nederland en Vlaanderen.

(Rottend Staal, 18-1-2006)

terug naar boven


CAMPAGNES

Epibreren - Meer en meer dichters zijn campagnes voor hun bundel begonnen. Dat verklaart de spectaculaire stijging van de boeken van Frits Criens, Kees Klok, Wiel Kusters en Reine de Pelseneer.

Opvallend aan deze campagnes zijn, inzake:

Liefde uit blik van Frits Criens: opvallend veel stemmen van het Limburgse platteland.
:Levend bewijs van Wiel Kusters: opvallend veel stemmen uit het Maastrichtse.
In dit laagland van Kees Klok: opvallend veel stemmen vanuit het Stedelijk Dalton Lyceum te Dordrecht.
Doorgrond van Reine de Pelseneer: opvallend veel stemmen vanuit het Belgische bedrijf SD Worx.

Tussenstand? Zie hier.

(Rottend Staal, 18-1-2006)

terug naar boven


DE DUIZEND GEPASSEERD!

Epibreren - Met inmiddels 1022 goedgekeurde stemmen is dit de voorlopige Top-3:

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 184 stemmen
2. [speling] - Rozalie Hirs - 145 stemmen
3. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 103 stemmen

Klik hier voor de voorlopige Top-20.

De Publieksprijssite trok vandaag extreem veel bezoekers: 1218 pageviews/circa 600 unieke bezoekers. Het gekke is dat dit bezoek voornamelijk door mond-op-mond reclame de prijssite bereikt heeft: we konden geen artikelen op zeer druk bezochte sites ontdekken die de bezoekersstroom zouden kunnen verklaren.

(Rottend Staal, 17-1-2006)

terug naar boven


OP NAAR DE 1000!

Epibreren - Met intussen meer dan 900 goedgekeurde stemmen en publicitaire ondersteuning door VPRO's Boeken hebben we goede hoop morgen de 1000ste stem te verwerken. Klik hier voor actuele tussenstanden

Stemfraudepogingen - een euvel waaraan vrijwel elke internetstemming te lijden heeft, zijn tot dusverre nog nauwelijks waargenomen. Er waren wat pogingen, maar zo doorzichtig dat de fraudeurs in kwestie ons eigenlijk beledigden.

(Rottend Staal, 17-1-2006)

terug naar boven


DINSDAG 17: DE TUSSENSTAND

Epibreren - Met inmiddels (10.50 uur) 882 goedgekeurde stemmen voor de Publieksprijs (overname ten strengste verboden - © de Contrabas/Rottend Staal):

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 170 stemmen
2. [speling] - Rozalie Hirs - 126 stemmen
3. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 100 stemmen *
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 69 stemmen *
5. Doorgrond - Reine de Pelseneer - 34 stemmen *
6. Onder dak - Sander Koolwijk - 27 stemmen *
7. Bronwater - Diana Ozon - 25 stemmen
8. Bombloesem - Rense Sinkgraven - 21 stemmen *
9. In dit laagland - Kees Klok - 18 stemmen *
10. Bonzai! - Anneke Claus - 17 stemmen *
      Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 17 stemmen
      Steven! - René Huigen - 17 stemmen
      De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 17 stemmen *
      Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 17 stemmen *

* debuut


Op de Publieksprijspagina zal straks de voorlopige Top-20 verschijnen. Opvallend is dat er nog steeds nauwelijks stemmen worden uitgebracht op bundels van dode dichters. Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste campagneleiders die zich willen inzetten voor die boeken. Het is nu eenmaal zo dat de stemmenstroom op een bundel pas in gang gezet wordt nadat iemand een stemoproep heeft rondgemaild (hint-hint).

Dit is voor sommige luie dichters natuurlijk wennen: je zelf inzetten voor je eigen boek, maar hé: zo werkt het nu eenmaal.

(Rottend Staal, 17-1-2006)

terug naar boven


VERDERE PRIJSPROMOTIE (+UPDATES)

Epibreren - Het artikel over de Publieksprijs dat afgelopen vrijdag in De Gelderlander verscheen, is zaterdag ook in Het Parool, Het Haarlems Dagblad en in Dagblad de Limburger afgedrukt.

Bij het artikel in De Limburger waren de titels van een aantal bundels geschreven door Limburger dichters (Frits Criens, Quirien van Haelen, Wiel Kusters) afgedrukt. Een aantal, niet alle. Bodemdaling van (import-)Limburger Rouke van der Hoek ontbrak.

Het aantal verschenen bundels in 2005 is opgelopen tot 141: De stenen boom van Guido Lauwaert was tot dusverre onopgemerkt aan ons voorbijgegaan. Net als de eind vorig jaar bij Bornmeer verschenen debuutbundels Ballingschaap van Amir Afrassiabi en Voor alle seizoenen van Naji Rahim. Ze zijn inmiddels opgenomen op de langlijst (met dank aan Meander en aan onze medewerker Nataça Struijker Boudier)

Het stemaantal is de 800 gepasseerd - maar dit terzijde. Nog niet gestemd? Stem!

(Rottend Staal, 16-1-2006)

terug naar boven


TIENDE DRUK VOOR HET MOEST MAAR EENS GAAN SNEEUWEN

Amsterdam - De debuutbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen (Podium) van onze medewerker Tjitske Jansen, verschenen in september 2004, blijft herdruk op herdruk beleven. Op de site van de omslagontwerper, Rob Westendorp, lazen we juist dat het boek inmiddels zijn tiende druk beleeft.

Het komt niet vaak voor dat een debuutbundel zo veel herdrukken beleeft - als we ons niet vergissen heeft in de laatste veertig jaar alleen Neeltje Maria Min een dergelijk succes met een debuutbundel beleeft. Van Mins debuut Voor wie ik liefheb wil ik heten (1966) waren in 2003 80.000 exemplaren in 21 drukken verkocht.

Rob Westendorp is overigens ook de ontwerper van de bundel Geef mij een wonder van Alexis de Roode, die nu al dagenlang in de top-3 van het Publieksprijsklassement staat.

(Rottend Staal, 16-1-2006)

terug naar boven


HET MOOIE VAN DE PUBLIEKSPRIJS

Leuven/Epibreren - Onze medewerker Herlinda Vekemans pareerde gisteren op De Contrabas kritiek op het Publieksprijsproject als volgt:

'Wat de dichters er ook van maken, zelfs al wordt het een kermisspelletje; blijft de lijst in al zijn adembenemende schoonheid, want: eenvoudig in idee-oorsprong, veelzijdig in uitwerking door de veelheid aan gedichten die zo werden gepubliceerd, solidair, en papier-internet brugmatig geslaagd: dit is een reële brug met de papieren wereld. Om van de onderzoeksmogelijkheden nog maar te zwijgen; er kan van alles bekeken: verhoudingen Nl-Vl, man-vrouw, de bibaanwezigheid van de bundels enz, alles prachtig. Het gaat niet om wie er wint, maar om de verwezenlijking van de lijst zelf.'

De complete lijst blijft ook ná Gedichtendag online en zal een blijvend naslagwerk vormen voor iedereen die op wat voor wijze ook geïnteresseerd is in poëzie uit 2005. Informatie over nieuwe recensies zal waar nodig toegevoegd worden.

De recentste tussenstand is inmiddels verschenen onderaan de Publieksprijspagina, direct te vinden door deze link te activeren.

(Rottend Staal, 16-1-2006)

terug naar boven


EENZAME UITVAART-WEBLOG

Utrecht/Epibreren - Na Groningen, Amsterdam en Nijmegen hebben nu ook te Utrecht dichters zich ontfermd over doden zonder vrienden en nabestaanden. Onze medewerkers Ruben van Gogh, Ingmar Heytze en Nanne Nauta doen vanuit Utrecht verslag op http://eenzameuitvaart.web-log.nl/

Het is de bedoeling dat op dit weblog verslag wordt gedaan van alle eenzame uitvaarten die zich in Zeverland voordoen.


(Rottend Staal, 16-1-2006)

terug naar boven


MAANDAG 16: DE TUSSENSTAND

Epibreren - Met inmiddels (01.01 uur) 773 goedgekeurde stemmen voor de Publieksprijs (overname ten strengste verboden - © de Contrabas/Rottend Staal):

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 157 stemmen
2. [speling] - Rozalie Hirs - 105 stemmen
3. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 96 stemmen *
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 64 stemmen *
5. Doorgrond - Reine de Pelseneer - 27 stemmen *
6. Onder dak - Sander Koolwijk - 24 stemmen *
7. Bronwater - Diana Ozon - 22 stemmen
8.  Bombloesem - Rense Sinkgraven - 18 stemmen *
9. Steven! - René Huigen - 17 stemmen
    De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 17 stemmen *
10. Bonzai! - Anneke Claus - 16 stemmen *
      Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 16 stemmen
      Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 16 stemmen *

* debuut

Rozalie Hirs' bundel, [speling], beleeft een opmerkelijke opmars. Dagenlang stond het op de derde positie en dit weekend passeerde het voor het eerst Geef mij een wonder van Alexis de Roode. Als het boek de sprint door weet te zetten kan het Vroomkonings Stapelen nog naar de kroon steken.

Het is opmerkelijk dat van de dertien boeken die nu in de voorlopige Top-10 staan er acht een debuut zijn. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum vroeg stemcommissielid Droog hoe dat zich laat verklaren.

Liesbeth van Dalsum: 'Droog, hoe laat zich dit verklaren?'
Bart FM Droog: 'Wel, lieve Liesbeth, lezers en podcasters, thuis of waar ook ter wereld, we zien dat de boeken die momenteel goede tussentijden maken dat alleen maar doen omdat de echte fans en de dichters zelf zich sterk voor dat boek inzetten. Uit eigen ervaring weet ik dat ik me meer inzette om mijn eigen debuut te promoten dan dan dat ik me inzette voor latere bundels. Je debuut is, als je debutant bent, per slot van rekening je belangrijkste boek, simpelweg omdat het je enige is. De band die een debutant heeft met zijn of haar boek is - denk ik - sterker, of beter gezegd: anders, dan de band die een dichter heeft met zijn afzonderlijke boeken als hij of zij meer bundels heeft uitgebracht.'
Van Dalsum: 'Oh, net zoiets als de band die een moeder van pakweg vijftig kinderen heeft met elk kind afzonderlijk?'
Droog: 'Er lijkt me geen beter voorbeeld denkbaar. Daarbij komt dat het voor een debutant natuurlijk erop of eronder is. Als je eerste bundel niet op de een of andere manier aanslaat - en dat kan heel breed gezien worden - is het natuurlijk de vraag of je überhaupt nog ooit de kans krijgt een tweede boek uit te brengen.
Van Dalsum: 'Dus?'
Droog: 'Is het vrij logisch dat debutanten zich sterk inzetten voor hun boek.

Van Dalsum: 'Er is commentaar dat er nog maar heel weinig stemmen zijn binnengekomen.'
Droog: 'Weinig? Met ruim 770 stemmen en nog meer dan een week te gaan ben ik heel tevreden over de stemmenstroom. Ons streefgetal, 1000 stemmen, gaan we zeker halen, en als we dat aantal binnenhebben kunnen we extra publicitaire stappen nemen om dat aantal nog groter te maken.'
Van Dalsum: 'Ja, en?'
Droog: Wil ik iedereen die poëziebundels uit 2005 gelezen heeft en nog niét gestemd heeft oproepen dat alsnog te doen. Want elke stem helpt alle bundels uit 2005 onder de aandacht van ons onnozel Zeverlands volk te brengen.'
Van Dalsum: 'Zeverlands volk?'
Droog: 'Zeverland. Praktische omschrijving van Nederland en Vlaanderen. Zeverlands volk: het volk dat het Nederlandse taalgebied bewoont en/of de mensen die het Nederlands als moedertaal hebben.'

(Rottend Staal, 16-1-2006)

terug naar boven


EVEN WEG

Epibreren - Wegens de presentatie van onze medewerker Ruben van Goghs bundel Klein Oera Linda (contact) waren we vandaag even niet bij machte de stemmen te tellen. Onze collega Ton van 't Hof publiceerde evenwel vandaag tussenstand 15 Top-15. Belangrijkste ontwikkelingen: [speling] van Rozalie Hirs staat nu op de tweede plaats; Vroomkoning blijft stemmen verzamelen en Reine de Pelseneer stoomt gestaag door.


naar verwachting wordt in de loop van maandag stem #800 verwacht en zal eind deze week stem #1000 worden uitgebracht.

(Rottend Staal, 15-1-2006)

terug naar boven


DE DAGVRAGEN

Epibreren - Volgens De Gelderlander is de dagelijkse dagvraag een 'pittige literaire vraag'. Nu, dat valt mee - onze kiezers wisten bijna allemaal het juiste antwoord op de dagvraag van gisteren:

Wie stond bekend als de Gentse traanklier? (A) Blanka Gyselen of (B) Johan Daisne.

Meer dan 90% van de stemmers wist het juiste antwoord te geven: Johan Daisne (1912-1978). Zoals iedereen weet huilde Blanka Gyselen (1909-1959) ook aardig wat af, zeker toen ze na de oorlog gevangen zat wegens haar nazi-sympathieën, maar nog altijd minder dan Daisne, die voor menig overstroming te Gent zorgde. Wij en onze kiezers weten het nog goed.

Bij de vraag: Wie stond bekend als de prins der dichters? Adriaan Roland Holst (1888-1976) of George Kettmann Jr. (1898-1970) noemde maar één kiezer de dichter/uitgever Kettmann. En die kiezer bleek al vanaf de oorlogsjaren ondergedoken te zitten. Zijn antwoord werd dus goed gerekend, want voor hem was Kettmann feitelijk de prins der dichters.

Toen door papierschaarste andere uitgeverijen geen bundels meer konden uitbrengen, wist Kettmann nog wel papier te oganiseren en kon zodoende poëzie blijven uitgeven, met name in de jaren 1942-1944. Ook dat weten wij nog goed. Dat die poëzie ietwat gedateerd overkomt en zeer verwerpelijk is, is weer een heel ander verhaal.

Maar om alle bezwaren tegemoet te komen is de dagvraag van vandaag een makkie: welke dichter verdween op 22 februari 1908? (A) Rombout van Bruinekruis of (B) Hans Koldewijn.

(Rottend Staal, 14-1-2006)

terug naar boven


ZATERDAG 14: DE TUSSENSTAND

Epibreren - Met inmiddels (10.27 uur) 703 goedgekeurde stemmen voor de Publieksprijs (overname ten strengste verboden - © de Contrabas/Rottend Staal):

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 138 stemmen
2. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 94 stemmen
3. [speling] - Rozalie Hirs - 84 stemmen
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 64 stemmen
5. Bronwater - Diana Ozon - 20 stemmen
    Doorgrond - Reine de Pelseneer - 20 stemmen
6. Onder dak - Sander Koolwijk - 19 stemmen
7. Steven! - René Huigen - 17 stemmen
    De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 17 stemmen
    Bombloesem - Rense Sinkgraven - 17 stemmen
8. Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 16 stemmen
    Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 16 stemmen
9. Ruimtevaart - Wim Brands - 13 stemmen
    Bonzai! - Anneke Claus - 13 stemmen
10. De encyclopedie van de grote woorden - Mark Boog - 12 stemmen
      Terug naar de apotheker - Sylvia Hubers - 12 stemmen

Zie de Publieksprijspagina voor de recentste Top-15, onderaan de pagina..
En lees De Gelderlander van gisteren voor alweer een boeiend artikel over de Publieksprijs (gratis registratie verplicht).

CAMPAGNE-VERLOOP

Tot dusverre heeft de stemcommisie geen onoirbare praktijken waargenomen. Er worden per mail stemoproepen rondgestuurd, die doorgaans naast een oproep om op de bundel van de desbetreffende dichter te stemmen de ontvanger ook attenderen op de mogelijkheid om op andere boeken te stemmen. Waarvoor hulde.

Wat nog geen enkele genomineerde dichter in de gaten schijnt te hebben is dat ook andere dichters kunnen worden ingezet voor stemoproepen/adviezen. Als bijvoorbeeld een niet-genomineerde dichter een oproep zou rondsturen een stem uit te brengen op dit of dat boek, dan komt het een stuk sympathieker over dan een stemoproep op eigen boek. Dus dichters: helpt uw bevriende collega's! Het gaat om 1700 harde euro's.

Wat opmerkelijk is is het uitblijven van stemmen vanuit het Achterberggenootschap, op Alle gedichten van de onlangs overleden Gerrit Achterberg. We vermoeden dat ons contactpersoon in het buitenland verkeert en niet bij machte is de Achterbergfans te verwittigen.

Ook opmerkelijk is de terughoudendheid van de uitgeefwereld. Tot dusverre detecteerden we slechts vier stemmen door redacteuren en uitgevers. We begrijpen het dilemma: als een uitgeverij vijf bundels heeft uitgebracht, dan is het natuurlijk moeilijk voor de betrokken uitgeverijmedewerkers hun voorkeur kenbaar te maken. Maar keuzes moeten nu eenmaal gemaakt worden en elke stem steunt alle bundels. De stemcommissie belooft uitgeverijmedewerkers de grootste discretie en een eeuwig zwijgen over hun stemgedrag.

Dat heet: sommige uitgeverijen hebben maar één genomineerd boek uitgebracht, waarop nog steeds geen enkele stem is binnengekomen. Dat moet toch beter.

TUSSENSTAND ELDERS PUBLICEREN NIET TOEGESTAAN

We merkten ook dat de tussenstandlijstjes (die enkel de top-tien) weergeven gekopieerd werden en verschenen op andere sites dan die van de prijsorganisatie. Dit is absoluut niet toegestaan. Wie de actuele tussenstand wil weten moet hier, op het Publieksprijs-log (onderaan de hoofdpagina) of op de Contrabas kijken en nergens anders.

Dit vanwege enkele redenen: alleen op de Pulieksprijspagina's staan alle sponsorende uitgeverijen vermeld. Allleen op de Publieksprijspagina staan alle boeken vermeld. We willen dat eventuele stemmers dat onder ogen krijgen.

Daarnaast is een zo groot mogelijk aantal pageviews op de Publieksprijspagina van belang voor het genereren van publiciteit en steun voor de prijs, zowel de huidige als de soortgelijke prijs die we in januari 2007 willen uitreiken. Enzovoorts.

(Rottend Staal/De Contrabas, 14-1-2006)

terug naar boven

UNIEKE ONTWIKKELING DOOR PUBLIEKSPRIJS

Epibreren/Utrecht/Oss - Op de Contrabas gebeurt momenteel iets opmerkelijks: onder een bericht over de publieksprijs zijn poëzieminnende middelbare scholieren van het Maaslandcollege te Oss, die massaal gestemd hebben op Victor Vroomkonings boek Stapelen, de discussie aangegaan met mopperende dichters: http://decontrabas.typepad.com/de_contrabas/2006/01/tussensprint_vr.html

(Rottend Staal, 13-1-2006)

terug naar bovenHARMENS GAAT DE DIEPTE IN

Landsmeer - In navolging van onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum gaat nu ook onze medewerker Erik Jan Harmens zich aan diepte-interviews te buiten. Ze spraken elkaar vannacht, op een parkeerplaats aan de A2, iets bezuiden Maastricht.

Liesbeth van Dalsum: 'En?'
Erik Jan Harmens: 'Op vrijdag 13 januari is 'my first diepte-interview' te horen op de VPRO radio in het programma De Avonden. Ik spreek 25 minuten met dichter Annemieke Gerrist, student schrijven aan de Rietveld academie. Een gesprek over scheppen en schrappen, over eerlijkheid en vorm en over Hans Faverey.'
Van Dalsum: 'Och!'
Harmens: 'En het is vrijdagavond te horen op radio 747 AM om ongeveer. 20.10 uur, of nadien via de website van De Avonden: www.vpro.nl/avonden. Op vrijdag de 20ste volgt aflevering 2, waarin ik spreek met Els Moors, die onlangs debuteerde bij uitgeverij Nieuw Amsterdam met de bundel Er hangt een hoge lucht boven ons. Daarna wellicht nog veel meer uitzendingen.'
Van Dalsum: 'Dus?'
Harmens: 'Mocht je tijd hebben om te luisteren, dan zou ik het erg fijn vinden om te horen wat je ervan vond.'
Van Dalsum: 'Je bent toch zo 'n fijn gevoelig jongmens dat ik ter verhoging van je fijnheid zeker zal luisteren! En voor de lezers thuis of waar ook ter wereld: er kan op Erik Jans recentste boek gestemd worden, hoor. Net als op een kleine 140 andere bundels. En wel hier.'

(Rottend Staal, 13-1-2006)

terug naar boven


GEDICHT BYRON ONTDEKT

Londen – In de bibliotheek van University College London is bij toeval een gedicht van de onlangs overlreden Lord Byron (1788-1824) gevonden. Het was bij een boek ingestoken van Samuel Rogers, getiteld Pleasures of Memory (1810). Byron en Rogers waren bevriend, en samen met de dichter Shelley verbleven ze in 1822 een tijdje in Italië.

Rogers had dit exemplaar van zijn boek persoonlijk gesigneerd voor Byron. Verdere achtergronden en het gevonden gedicht zijn te lezen op: http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/06010502

(Willem Groenewegen, Rottend Staal, 13-1-2006)

terug naar boven


VRIJDAG: DE TUSSENSTAND

Epibreren - Met inmiddels (09.49 uur) 650 goedgekeurde stemmen voor de Publieksprijs (overname ten strengste verboden - ook voor NCRV-nitwits):

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 131 stemmen
2. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 93 stemmen
3. [speling] - Rozalie Hirs - 80 stemmen
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 64 stemmen
5. Doorgrond - Reine de Pelseneer - 19 stemmen
6. Steven! - René Huigen - 17 stemmen
    Onder dak - Sander Koolwijk - 17 stemmen
    De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 17 stemmen
    Bronwater - Diana Ozon - 17 stemmen
7. Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 16 stemmen
    Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 16 stemmen
8. Bombloesem - Rense Sinkgraven - 15 stemmen
9. De encyclopedie van de grote woorden - Mark Boog - 12 stemmen
    Ruimtevaart - Wim Brands - 12 stemmen
    Terug naar de apotheker - Sylvia Hubers - 12 stemmen
10. Valtijd - Margreet Schouwenaar - 9 stemmen

(Rottend Staal/De Contrabas, 13-1-2006)

terug naar boven


NIEUWE TUSSENSTAND: AARDVERSCHUIVING

Epibreren - Met inmiddels (18.12 uur) 622 goedgekeurde stemmen voor de Publieksprijs:

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 124 stemmen
2. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 91 stemmen
3. [speling] - Rozalie Hirs - 78 stemmen
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 61 stemmen
5. Steven! - René Huigen - 17 stemmen
    De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 17 stemmen
6. Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 16 stemmen
    Doorgrond - Reine de Pelseneer - 16 stemmen
7. Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 15 stemmen
    Bronwater - Diana Ozon - 15 stemmen
    Bombloesem - Rense Sinkgraven - 15 stemmen
8. Ruimtevaart - Wim Brands - 12 stemmen
    Onder dak - Sander Koolwijk - 12 stemmen
    Terug naar de apotheker - Sylvia Hubers - 12 stemmen
9. De encyclopedie van de grote woorden - Mark Boog - 11 stemmen
10. Valtijd - Margreet Schouwenaar - 9 stemmen

De grote voorsprong die Victor Vroomkoning met Stapelen genomen heeft is geheel en al te danken aan leerlingen van het Maaslandcollege te Oss, waarvan de VWO-bovenbouw momenteel Stapelen in de lessen Nederlands behandeld krijgt. Na elke les worden de leerlingen naar computers gemarcheerd en aangezet tot stemmen. Waarvoor hulde!

Omdat deze leerlingen vrijwel allemaal hotmail-en gmailaccounts gebruiken dachten we in eerste instantie dat één persoon als een gek op Vroomkonings boek aan het stemmen was - na controle bij de verantwoordelijke lerares bleek dat gelukkig niet het geval.

We verzoeken wel dat mochten meer leraren Nederlands hun klassen tot stemmen aanzetten, ze dat bij ons melden, zodat we weten wat gaande is. Dat kan via dalsum@epibreren.com

Uit het peleton zijn Dimitri Casteleyn, Peter M. van der Linden en Tom Zinger ontsnapt - we verwachten deze dichters in de komende dagen te zien opduiken in de voorlopige Top-Tien.

(Rottend Staal/De Contrabas, 12-1-2006)

terug naar boven


DE TUSSENSTAND VAN DONDERDAG

Epibreren - Met inmiddels (12.44 uur) 574 goedgekeurde stemmen voor de Publieksprijs:

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 92 stemmen
2. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 91 stemmen
3. [speling] - Rozalie Hirs - 76 stemmen
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 60 stemmen
5. Steven! - René Huigen - 17 stemmen
6. De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 16 stemmen
    Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 16 stemmen
    Doorgrond - Reine de Pelseneer - 16 stemmen
7. Bronwater - Diana Ozon - 15 stemmen
8. Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 14 stemmen
    Bombloesem - Rense Sinkgraven - 14 stemmen
9. Ruimtevaart - Wim Brands - 12 stemmen
10. Terug naar de apotheker - Sylvia Hubers - 11 stemmen
      
Vandaag lazen we op Witlof en Ereprijs dat er bij voorkeur op levende dichters gestemd moet worden: niets is minder waar. Hoewel de doden vanwege nog onopgehelderde redenen vrij passief campagne voeren mag er natuurlijk ook op hun in 2005 verschenen boeken gestemd worden. De stand van zaken in het dodenpeleton is als volgt:

Quasi una romanza - Peter M. Heringa - 3 stemmen
Ben jij het, ik? - Kees Ouwens - 3 stemmen
Alle gedichten - Gerrit Achterberg - 2 stemmen
Verzameld werk - C.O. Jellema - 2 stemmen

Gaston Burssens, Els Leemans, Hugues C. Pernath, Hugo Pos en Anton van Wilderode hebben nog niet in de gaten dat ze campagne moeten voeren - wie maakt hen los?

Ook vandaag lazen we op Ruurdtsjes Kidelkollum een kritisch artikel over de Publieksprijs. het huidige stemaantal wordt vergeleken met het stemaantal op de Fedde Schurer-Publieksprijs en Ruurdsje de Haan vindt het stemaantal karig. Daar heeft ze enerzijds gelijk in, anderzijds kan gesteld worden dat de stembeveiliging bij die Friese prijs een lachertje was, waardoor vraagtekens gezet kunnen worden bij het werkelijke aantal stemmers bij die prijs.

(Rottend Staal/De Contrabas, 12-1-2006)

terug naar boven

KOPLAND WEER THUIS

Glimmen - Rutger Kopland heeft het ziekenhuis verlaten en is thuis verder herstellende van zijn auto-ongeluk.

(Rottend Staal, 11-1-2006)

terug naar boven


REMBRANDT VAN GRONINGEN

Epibreren - Dat het dit jaar Rembrandtjaar is, is bij velen bekend. Wat minder bekend is, is dat Rembrandt van Rijn eigenlijk uit Groningen kwam, waar hij vierhonderd jaar geleden geboren werd aan de Rijnstraat. Om dit heuglijke feit te herdenken is het Literateitenkabinet volgende week geheel en al aan Rembrandt gewijd: uniek beeldmateriaal wordt getoond, zoals het zelfportret van Rembrandt voor de Martinitoren, Rembrandt en het peerd van Ome Loeks en archeologisch bewijsmateriaal.

Rembrandtkenner Chrétien Breukers reist vanuit Utrecht naar Groningen af om met poëtisch archiefmateriaal de zaak verder te verhelderen. Stadshistoricus Beno Hofman, inderdaad de broer van Wim en Tjitse, zal door presentator en Rembrandtfan Bart FM Droog aan de tand gevoeld worden over hoe Rembrandt net als de Herepoort uit Groningen ontvreemd is.

Meindert Talma, Jan Klug en DJ Keesanova vormen exclusief voor deze avond het Rembrandttrio en VJ Antipanda zal beeldmatig aantonen dat Rembrandt een onvervalst pandahater was.

Woensdag 18 januari, aanvang 20.30 uur.
Usva, Munnekeholm 10, Groningen
Entree: 3 euro.

(Rottend Staal, 11-1-2006)

terug naar boven


TOE MAAR: ALWEER EEN TUSSENSTAND

Epibreren - Met inmiddels (18.00 uur) 530 goedgekeurde stemmen voor de Publieksprijs:

1. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 87 stemmen
    Stapelen - Victor Vroomkoning - 87 stemmen
2. [speling] - Rozalie Hirs - 63 stemmen
3. Je bent erg mens - Pom Wolff - 58 stemmen
4. Steven! - René Huigen - 16 stemmen
    De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 16 stemmen
5. Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 15 stemmen
6. Doorgrond - Reine de Pelseneer - 14 stemmen
7. Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 13 stemmen
8. Ruimtevaart - Wim Brands - 12 stemmen
    Bronwater - Diana Ozon - 12 stemmen
9. Bombloesem - Rense Sinkgraven - 11 stemmen
10. De encyclopedie van de grote woorden - Mark Boog - 10 stemmen
      Terug naar de apotheker - Sylvia Hubers - 10 stemmen

Het is een beetje raar dat dichters die zich in de recentste Dichter des Vaderlandsverkiezing zo inspanden om Dideva te worden het nu laten afweten op campagnevlak. Elly de Waard heeft zelfs geen gedicht geleverd, terwijl ze toch een stuk of vijf verzoeken daartoe, rechtstreeks en via haar zeer gewaardeerde-want-de-prijs-sponsorende uitgeverij, ontvangen moet hebben. Dichter des Vaderlands Driek van Wissen, die toch met Rawie een zeer vermakelijk dichtwerk afleverde, wist tot dusverre slechts 1 stem te vergaren. Net als Ilja Leonard Pfeijffer. Zwagermans boek? Vier stemmen.

Ook onze dode collega's laten het danig afweten. Ze zijn niet vooruit te branden in het klassement.

(Rottend Staal/De Contrabas, 11-1-2006)

terug naar boven


HET IS MOEILIJK ORIGINEEL TE ZIJN

Epibreren - In december berichten we over een club uit Vlaardingen die zich Stichting Landelijke Gedichtendag noemt, een naam die voor veel verwarring zorgt, omdat velen denken dat die stichting dezelfde organiatie is als de organisatie van de Gedichtendag. Meer hierover overigens onderaan dit bericht.

Nu leerden we deze week van het bestaan van een organisatie die zich Poëziemarathon Enschede noemt en op en rond Gedichtendag, donderdag 26 januari, poëzie-evenementen organiseert. Terwijl in Groningen al sedert 2000 de stichting Poëziemarathon op en rond Gedichtendag de welbekende Poëziemarathon viert.

De toevoeging van de plaatsnaam zal in de praktijk wegvallen. Er bestaan dus nu twee Poëziemarathons. Leve de verwarring, maar-niet-heus. De organisatie in Enschede is de derde organisatie in drie jaar tijd die misbruik tracht te maken van de naamsbekendheid die de Groninger Poëziemarathon in de afgelopen zes jaar heeft opgebouwd. Toegegeven: de naam 'Poëziemarathon' is niet beschermd - dat zou een te dure grap zijn - dus wettelijk gezien zijn de mensen in Enschede legaal bezig. Maar goedkoop, flauw en a-origineel is het wel.

Om terug te komen op de Vlaardinger stichting. Die is niet blij met onze berichtgeving, gezien deze binnengekomen reactie:

-----------
Geachte heer Droog, beste Bart,

Wij hebben onderstaand bericht gelezen, en vinden de manier waarop u met de naam van onze stichting omgaat bijzonder onvriendelijk. Dat blijkt helaas ook uit de titel. Wij zouden u willen verzoeken hierop een rectificatie te maken.

Ten eerste: Arnold Vanderlyde is inderdaad jurylid van de Landelijke Gedichtenwedstrijd 2006 (voor amateurschrijvers), en niet van de Gedichtendagprijzen 2006 (voor professionals). Een navenant verschil, qua inhoud en naamgeving: De naam is op het woord 'Gedichtendag' na compleet anders.

Ten tweede: de benaming 'club' heeft iets kneuterigs. Wij zijn een professionele organisatie, die zich inzet voor een verbreding van de (interesse voor) poëzie, met hulp van vele organisaties, sponsors en eigen gelden. Niet zomaar een lullig stichtinkje uit de regio Rotterdam.

Ten derde: Wij schijnen volgens u "Poetry te sarren". Wat wij werkelijk doen is mensen en organisaties de mogelijkheid bieden om voor het alternatief te kiezen. Als stichtingsbestuur zijn wij niet tevreden over de benaderingswijze van Poetry, de themakeuze en de manier van organiseren. Dat mag toch? Wij mogen iets anders doen dan Poetry. Als wij dat dan doen onder de vlag van "Stichting Landelijke Gedichtendag" is dat een vrije keuze. De naam Landelijke Gedichtendag of Gedichtendag is nergens geregistreerd en wordt nergens beschermd door Poetry.

Ten vierde: het thema van Poetry. U suggereert dat wij verwarring scheppen in literair Nederland voor wat betreft onze themakeuze. Wij zijn ons ervan bewust dat u op het verkeerde been wordt gezet. Onze bedoeling daarmee is dat de lezer zich bewust wordt van het feit dat er niet 1 organisatie is die de touwtjes in handen heeft. Onze intenties zijn er niet op gericht mensen, organisaties, wie of wat dan ook te schaden of te misleiden. Alleen om een eye-opener te geven, waarmee duidelijk wordt dat Poetry niet de enige waarheid spreekt.
Onze acties worden overigens zorgvuldig gepland door communicatiedeskundigen. Die zouden toch niet zomaar iets bedenken om alleen maar 'te schoppen'?

Ten vijfde: De opmerking over mevrouw Van der Laan valt niet onder onze verantwoordelijkheid.

Ten vijfde: U heeft gelijk dat wij geen activiteiten van anderen op onze site hebben staan. Dat zouden wij graag doen, maar wij zien (nog) geen mogelijkheid hierin iets te veranderen. In een later stadium zal deze mogelijkheid zich wel voordoen, maar tot die tijd staat het iedereen natuurlijk vrij om zich aan te melden op www.gedichtendag.nl. Daar staan wij zelf ook op. Wij pretenderen niet dat wij 'de' organisator van NL zijn. Wij zijn één van de vele.

Ten zesde: Poetry heeft druk op ons uitgeoefend om onze naam te veranderen, onze activiteiten anders te profileren enz. Wij hebben hen een aanbod gedaan om op structurele wijze samen te werken. Dat hebben zij afgewezen. Jammer, er had iets moois kunnen groeien. Wat ons betreft staan wij daar nog steeds voor open. Tot die tijd: ook poëzieland kan wel een luis in de pels gebruiken. Dat is de vrijheid die iedereen heeft en ten volle mag uitvoeren.

In het vervolg kunt u voor wederhoor contact opnemen met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,
Look J. Boden
secretariaat Stichting Landelijke Gedichtendag
www.landelijkegedichtendag.nl

----------------
Over punt drie: Poetry International heeft, netzomin als Stichting Poëziemarathon het woord 'Poëziemarathon' gedeponeerd heeft, het woord 'Gedichtendag' gedeponeerd. Dat zou namelijk duizenden euro's kosten, en je hebt ook nog zo iets als goed fatsoen en originaliteit.

Het sarren van Poetry International wordt met punt vier verder aangetoond. Afgelopen jaar las ik een interview met Look J. Boden (maar waar? Was het de Volkskrant? Boekblad? Parool?) over de verwarring die de Vlaardinger stichting deze zomer teweeg bracht met haar alternatieve thema.

Die verwarring kon toeslaan omdat voor veel Nederlandse journalisten poëzie een bijzaak is. Er zijn bij de pers maar een paar mensen die jarenlang het poëzienieuws volgen en die zich niet van de wijs lieten brengen. De Vlaardinger stichting maakt doelbewust misbruik van de algehele onnozelheid, met als gevolg dat persberichten uit Vlaardingen wél worden afgedrukt en die van Poetry niet, simpelweg omdat redacties denken: daar hebben we toch al over bericht?

Er is blijkbaar een conflict gaande tussen Poetry en de Vlaardinger stichting, een conflict waar de rest van Nederland en Vlaanderen niets mee te maken heeft. Ik blijf erbij dat dit verwargezaai meer kwaad dan goed doet.


(Bart FM Droog, Rottend Staal, 11-1-2006)

terug naar boven


DE WOENSDAAGSE TUSSENSTAND

Met inmiddels (10.30 uur) 495 goedgekeurde stemmen voor de Publieksprijs:

1. Stapelen - Victor Vroomkoning - 83 stemmen
2. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 81 stemmen
3. [speling] - Rozalie Hirs - 62 stemmen
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 57 stemmen
5. Steven! - René Huigen - 16 stemmen
6. Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 15 stemmen
7. De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 14 stemmen
8. Ruimtevaart - Wim Brands - 12 stemmen
9. Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 11 stemmen
10. De encyclopedie van de grote woorden - Mark Boog - 10 stemmen
    Terug naar de apotheker - Sylvia Hubers - 10 stemmen

Van enkele genomineerden ontvingen we de vraag: wat is toegestaan bij het campagnevoeren? In principe alles, vermits het maar niet ontaardt in spamoverlast en het aanzetten tot overtreding van het stemreglement. Er mag op eigen boeken gestemd worden (we zullen daar geen honende geluiden over laten horen).

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum polste zoals gebruikelijk opinies van stemmers.

Willem Groenewegen, Assen: 'Ik stem op Achterberg, omdat hij een veelbelovend jong talent is met geestelijke problematiek. Ik zie daarom reikhalzend uit naar zijn volgende bundel.'
Anja van Geert, Aalst: 'Mijn stem gaat naar Doorgrond van Reine de Pelseneer, omdat ik het een fijn gevoelig debuut vind dat uitnodigt tot meerdere leesbeurten.'
Jan Hartholt, Nieuwegein: 'Mijn favoriet: De encyclopedie van de grote woorden van Mark Boog. Omdat ik het graag heb gelezen en geschonken. Omdat grote woorden soms groot en soms klein onderhoud nodig hebben. Mark Boog doet dat en ik vind de meeste gedichten mooi, sommige ongemakkelijk of verontrustend. Het is een bundel waar je op terug grijpt, bijvoorbeeld voor zijn gedicht 'natuur'.'
André Huitenga, Groningen: 'Mijn stem gaat naar Bombloesem van Rense Sinkgraven. ik vind dat Sinkgraven er in slaagt om met sobere woorden en een bijna alledaagse taal heldere beelden op te roepen.'

Er blijven ook nog steeds gedichten uit de bundels uit 2005 binnenkomen: zo zijn deze week gedichten van Esther Jansma en van de in december 2005 gedebuteerde Kees van Domselaar op hun respectievelijke pagina's toegevoegd.

(Rottend Staal, 11-1-2006)

terug naar boven


TUSSENSTAND-UPDATE

Epibreren - De noest werkende stemcommissie heeft juist een nieuwe tussenstand online geplaatst. Met inmiddels 477 goedgekeurde stemmen.

Het belooft een spannende toestand te worden: ook Thomas Möhlmann, Mark Boog en Reine de Pelseneer zijn aan het campagnevoeren geslagen. De laatste twee staan nog niet in de Top Tien, maar daar zal spoedig verandering in komen.

Medewerkers en lezers met eigen sites of logs roepen we op om op hun websteks stemoproepen of, jawel, dat kan natuurlijk ook, stemadviezen te plaatsen, met een link naar de Publieksprijs-en stempagina: http://decontrabas.typepad.com/publieksprijsbundel2005/

Net als bij de Dichter des Vaderlandsverkiezing die Rottend Staal begin 2004 uitriep na het aftreden van Gerrit Komrij, zal ook ditmaal het ANP een stemaantal van minimaal 1000 stemmen verlangen eer dat eens zo eerbiedwaardige instituut tot verslaggeving zal overgaan. Dus... stem! Want elke stem helpt alle bundels uit 2005 onder de aandacht van ons onnozel Zeverlandse volk te brengen.

(Rottend Staal, 10-1-2006)

terug naar boven

DE DINSDAAGSE PUBLIEKSPRIJSTUSSENSTAND

Epibreren - Inmiddels zijn 433 stemmen goedgekeurd en geteld. Wat tot deze tussenstand leidt (stand 10-1-2006, 12.30 uur):

1. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 79 stemmen
2. Stapelen - Victor Vroomkoning - 66 stemmen
3. [speling] - Rozalie Hirs - 56 stemmen
4. Je bent erg mens - Pom Wolff - 51 stemmen
5. Steven! - René Huigen - 16 stemmen
6. Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 14 stemmen
7. Ruimtevaart - Wim Brands - 12 stemmen
8. Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 10 stemmen
    Terug naar de apotheker - Sylvia Hubers - 10 stemmen
9. Bronwater - Diana Ozon - 9 stemmen
10. De vloeibare jongen - Thoman Möhlmann - 8 stemmen
     Valtijd - Margreet Schouwenaar - 8 stemmen

Helaas detecteerden we bij de stemcontrole een groot aantal via hotmail uitgebrachte stemmen, zonder de vereiste persoonsgegevens en stemmen die overduidelijk niet vanaf de stempagina verstuurd zijn. Reden voor ons om het stemreglement aan te scherpen: stemmers die verzuimen de gevraagde gegevens te vermelden krijgen geen herkansing meer. Stemmails die niet vanaf de stempagina verzonden zijn en/of waarin de dagcode niet in de berichtregel vermeld staat worden afgekeurd. Per persoon mag natuurlijk maar één keer gestemd worden.

Er zijn gelukkig ook grappige ontwikkelingen. De goedbezochte cabaretsite www.zwartekat.nl roept haar lezers op (4-1-2006) om een stem uit te brengen op het boek van Alexander Nijeboer. Hij is namelijk naast dichter ook gevreesd cabaretrecensent. Met de oproep hoopt de Zwarte Kat-redactie toekomstige recensies van Nijeboer te voorkomen.

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum vroeg buiten het eilandseigen stemlokaal enkele kiezers naar het waarop en waarom van hun stem:

F. Starik: 'Underperformer. Mijn motivatie is dat Erik Jan Harmens -gevaarlijke- poëzie schrijft. Veel mensen willen dat, gevaarlijke poëzie schrijven. Ik niet. Wat gevaarlijke poëzie is? Niet het vrijblijvende taalgeknutsel van je zo innig geliefde Ilja LP , die niet, maar wel de koude, harde, vlakke stem van de bankemployee. Zie op mijn weblog het stukje over het gedicht bij de nieuwjaarsreceptie van Cohen. Ook Harmens.'
Prof. dr. Anne E. Baker: 'Thomas Möhlmanns De vloeibare jongen - mooi en vernieuwend.'
Frans Terken: 'Mijn stem gaat naar Pom Wolffs bundel je bent erg mens. Deze dichter van 'De Hema moet wel liefde zijn.....' verdient al alleen om deze woorden deze prijs.'
Rik Andreae: 'Maarten Das' De voddenman zingt. Ik moet zeggen dat ik verleden jaar voor mijn doen weinig bundels heb aangeschaft en dus in zijn geheel heb gelezen. Maar van wat ik heb gelezen was die van Maarten de beste (en dat zeg ik niet omdat het een Windroos-uitgave is).'
Nick ter Wal: 'Voor de publieksprijs voor dé dichtbundel van 2005 stem ik graag op Quasi Una Romanza van P.M. Heringa. Deze poëzie heeft altijd een ondergrond bestaan geleid - onterecht, Heringa's gedichten verdienen het om gelezen te worden - beter laat dan nooit.'
Micha Wertheim: Ruimtevaart. Wil dat Wim Brands wint, want ook bij poëzie gaat het om winnen!'
Tom van Venrooij: 'Mijn keuze is Stapelen van Victor Vroomkoning, omdat er veel seks in staat.'
Trix Mijnarends: '[speling]. Geweldig Rozalie, ga zo door!'

Heeft u nog geen stem uitgebracht? Doe dat dan s.v.p. op publieksprijs-pagina. En lees daar ook een van de inmiddels meer dan 111 gedichten.(Rottend Staal, 10-1-2006)

terug naar boven

WEER MEER EENZAME UITVAARTEN...

Amsterdam - ... staan beschreven op het weblog van onze medewerker F Starik. Het gaat om #51 en #52.


(Rottend Staal, 9-1-2006)

terug naar boven

TUSSENSTAND PUBLIEKSPRIJS VOOR DE BESTE POËZIEBUNDEL 2005

Epibreren - Trouwe volgers van het nieuws hebben de tussenstanden al kunnen volgen op de Publieksprijspagina. Maar omdat alles dubbel moet bij deze het eerste verslag van de stemcontrole te Epibreren, bij 386 goedgekeurde stemmen, 14.33 uur:

1. Geef mij een wonder - Alexis de Roode - 78 stemmen
2. Stapelen - Victor Vroomkoning - 60 stemmen
3. [speling] - Rozalie Hirs - 45 stemmen
    Je bent erg mens - Pom Wolff - 45 stemmen
4. Steven! - René Huigen - 16 stemmen
5. Jongensjaren - Alexander Nijeboer - 13 stemmen
6. Ruimtevaart - Wim Brands - 12 stemmen
7. Het ei in mezelf - Philip Hoorne - 10 stemmen
    Terug naar de apotheker - Sylvia Hubers - 10 stemmen
8. Bronwater - Diana Ozon - 8 stemmen
    Valtijd - Margreet Schouwenaar - 8 stemmen
9. Ich bin ein star baby - Peter M. van der Linden - 6 stemmen
    Opgeruimd razen - Benne van der Velde - 6 stemmen
10. Underperformer - Erik Jan Harmens - 4 stemmen
      Bombloesem - Rense Sinkgraven - 4 stemmen
      Roeshoofd hemelt - Joost Zwagerman - 4 stemmen

Omdat deze week voor veel mensen de eerste normale werkweek is sedert de kerst verwachten we in de komende dagen opzienbarende verschuivingen.

Wat opvallend is aan veel van de binnengekomen en niet goedgekeurde stemmen is dat vele stemmers niet de moeite hebben genomen te lezen wat precies ingevuld moet worden en dat slechts weinigen hun keuze motiveerden.

Er mag campagne gevoerd worden, maar laat die campagnes s.v.p. niet ontaarden in spam.

Stemmen kan overigens op deze pagina. Eenmaal per persoon, met opgave van de persoonsgegevens, na beantwoording van een eenvoudige vraag en - optioneel - met motivatie. Alleen stemmails verzonden vanaf de stempagina zijn geldig.

(Rottend Staal, 9-1-2006)

terug naar boven


DRIE NIEUWE RECENSIES OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - De afgelopen weken verschenen er drie nieuwe besprekingen op de poëzierecensiesite Poëzierapport: recensies van Warmteleer van Marc Tritsmans,van Spuit je ralkleur van Astrid Lampe een bespreking van Bonzai van onze medewerker Anneke Claus.

(Rottend Staal, 9-1-2006)

terug naar boven


ELS MOORS DEBUTEERT

Gent/Epibreren - al enkele malen werden we geattendeerd op het bestaan van Els Moors, die volgens onze bronnen gave gedichten schrijft. Of dat werkelijk zo is, valt vanaf 24 januari 2006 na te gaan, want:

Op dinsdag 24 januari om 20.30 uur in de Minardschouwburg Gent wordt het poëziedebuut van Els Moors gepresenteerd. De titel is Er hangt een hoge lucht boven ons. De bundel wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam.

De presentatie gaat gepaard met literaire en muzikale performances van:
Luc de Vos: muziek (B, Gorki), Martin Reints: leest voor uit eigen werk (NL, recent verschenen bundel Ballade van de winstwaarschuwing), Erik Jan Harmens: leest voor uit eigen werk (NL, recent verschenen bundel Underperformer), Sailor Monc: performance (S, Sailor Poems), Erik Lindner: leest voor uit eigen werk (NL, recent verschenen bundel Tafel), Klaske Oenema: muzikale act met overheadprojector (NL), Bent van Looy: muziek (B, Das Pop) Hairy Pie & The Dough: hardcore band (NL/D/S, Gilgamesh & Killed by Malaise) + dj.

Het allerfijnste is dat het programma gratis toegankelijk is. De Minardschouwburg bevindt zich aan de Korianderstraat 13 te Gent.

(Rottend Staal, 9-1-2006)

terug naar boven

ONRUST TE GRONINGEN

Epibreren - De Groninger publicist Harry Perton maakt zich op zijn weblog druk over de aandacht die RTV Noord besteed aan het boek van een Amsterdamse debutant. Perton beschuldigt RTV Noord in deze van vrienjespolitie, daar de desbetreffende auteur een relatie zou hebben met een RTV Noord-redacteur.

Het aardige aan deze affaire is dat de redacteur in kwestie reageert en dat er zich een discussie ontwikkelt over het literaitre verslaggevingsbeleid van zowel de omroep als van het veelgeprezen Dagblad van het Noorden.


(Rottend Staal, 9-1-2006)


terug naar boven

2006?

Epibreren - De traditionele voorjaarsmoeheid van uw hoofdredacteur sloeg dit jaar al eind vorig jaar plaats. Vandaar dat de nieuwsvoorziening even wat karig was.

(Rottend Staal, 9-1-2006)


terug naar boven

zie ook het nieuws van nu
zie voor ouder nieuws het
Rottend Staal-nieuwsarchiefterug naar boven


© Rottend Staal Online 2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.