Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief
2006?

Epibreren - De traditionele voorjaarsmoeheid van uw hoofdredacteur sloeg dit jaar al eind vorig jaar plaats. Vandaar dat de nieuwsvoorziening even wat karig was.

(Rottend Staal, 20-12-2005/9-1-2006)


terug naar boven


RARE CLUB, DIE POËZIECLUB

Epibreren - Vorige week stelden we een aantal vragen over de Poëzieclub en haar ledenwerfcampagne. Hier en ook per e-mail aan Chris ten Kate, bestuurslid van die club, die eerder zowel Rottend Staals als Ilja Leonard Pfeijffers kritiek op die campagne afdeed als 'kletskoek'. Het is frappant dat hij die alleszins normale vragen weigert te beantwoorden.

Wat ook frappant is, is het zwijgen van de voltallige Awaterredactie op Pfeijffers open brief. We hebben elk redactielid om commentaar gevraagd - en niemand wil of durft in het openbaar te reageren. Wel mailde één redactielid (m/v) een week geleden dat het ons dringend telefonisch wilde spreken. Dus mailden we onze nummers en wachten we vanaf vorige week maandag op het overgaan van een van onze telefoons.

Een tijdrovende zaak, dat wachten. Je kijkt naar je mobiele, je kijkt naar je snoerige, je kijkt weer naar je mobiele voor je het weet is de dag om. Vandaar dat de laatste dagen het nieuws niet ge-update werd.

(Rottend Staal, 19-12-2005)

terug naar boven

KEES STIP-PRIJS VOOR FRANK VAN PAMELEN
& WWW.FRANKVANPAMELEN.NL

Reuver - Zaterdag heeft Frank van Pamelen de Kees Stip-prijs voor light verse gekregen. Van Pamelen is bekend van zijn theaterprogramma 'De open dichtshow', zijn bundels Min 9 en min 10 en Dat lijkt warempel sandelhout en als presentator van Vroege Vogels. De prijs wordt door literair blad De tweede ronde uitgereikt - meer details over de prijs is op de Letterkundig-museumsite 'Literaire prijzen' te vinden.

Samen met Kees Torn, Ivo de Wijs, en Driek van Wissen bracht Frank van Pamelen de afgelopen maand de berijmde doktersroman Zuster Mieke uit.

Na afloop bleek ook nog eens dat Kees Jiskoot, de winnaar van de vorige Kees Stip-prijs, de huisarts van Van Pamelen is, toen Van Pamelen nog als kind in Terneuzen woonde. Maar dat terzijde.

Net als dit: sedert vandaag beschikt Frank van Pamelen ocer een eigen site: www.frankvanpamelen.nl.

(Quirien van Haelen, Rottend Staal, 19-12-205)

terug naar boven

'ZO. BEN JIJ ONZE POËET?' VROEG DE AGENT

Zwolle - Een hopeloos verliefde poëet te Kampen stond vorige week voor de politierechter om zich te verantwoorden voor het aanbrengen van twee dichtregels op een fietspad. De Stentor berichtte erover.

(Rottend Staal, 14-12-205)


terug naar boven

VERWARRENDE ACTIVITEITEN VLAARDINGER STICHTING

Epibreren/Amsterdam - Wegens optreedwerkzaamheden verkeerden we tot vanochtend in Amsterdam. Aldaar lazen we in Het Parool dit:

-------
ARNOLD VANDERLYDE IN JURY POËZIEWEDSTRIJD

Amsterdam - Oud-bokskampioen Arnold Vanderlyde is een van de juryleden van de Landelijke Gedichtenwedstrijd 2006. De stichting Landelijke Gedichtendag is zeer te spreken over zijn deelname: 'Hij heeft een grote interesse in poëzie. Bovendien vinden wij het belangrijk om gedichten voor een zo groot mogelijk publiek aantrekkelijk te maken.'
------

Maar omdat wij weten dat er heel andere personen in de jury voor de Gedichtendagprijzen 2006 zitten, herlazen we het bericht en zagen dat het hier niet om iets van Gedichtendag/Poetry International gaat maar over iets van een club uit Vlaardingen, die - om Poetry te sarren - zich de Stichting Landelijke Gedichtendag genoemd heeft.

Dit is hun derde verwarringsactie in korte tijd - al eerder slaagde deze stichting erin de staatssecretaris van cultuur, Media van der Laan, naar Vlaardingen te lokken, omdat de onnozele hals dacht dat het daarbij om iets vanuit Poetry ging. In de zomer wist dezelfde stichting kranten-, tijdschriften- en siteredacties om de tuin te leiden met ander thema voor de 'Landelijke Gedichtendag' dan het thema van de eigenlijke Gedichtendag.

Nu is er op zich niks mis met het plagen van grote organisaties, maar de grapjassen te Vlaardingen realiseren zich niet dat ze met hun verwargezaai alle organisaties treffen die op of rondom Gedichtendag, 26 januari 2006, poëzieactiviteiten organiseren, die wél op de Gedichtendag-site staan en niet op die Vlaardinger site.

We hopen dan ook dat vanuit de Gedichtendag/Poetry International stappen worden ondernomen om het geziek te stoppen.

(Rottend Staal, 14-12-205)


terug naar boven


COMMENTAAR BIJ DAGBLAD VAN HET NOORDEN-ARTIKEL +UPDATE

Epibreren - Dat dus onderstaande artikel van Joep van Ruiten is. En dat de verwarring alleen maar groter maakt. Zoals:

Bestuurslid Christ ten Kate stelt dat de Poëzieclub momenteel 1000 leden heeft. Vreemd, eerder werd beweerd dat er 1100 leden waren. Of 1700, zoals een uitgever die wilde adverteren in Awater onlangs door een Poëzieclub-medewerker verteld werd.

Pfeijffers en Rottend Staals kritiek wordt door Ten Kate afgedaan als 'kletskoek'. Dat mag. Maar is wel een iets te makkelijk wegwimpelen van de kritiek. Vragen die blijven en inmiddels gerezen nieuwe zijn:

Wat is de werkelijke financiële situatie van de Poëzieclub/Awater?

Klopt Pfeijffers bewering dat redacteuren al tijden niet en medewerkers niet of zeer onregelmatig betaald krijgen?

Waarom heeft de Poëzieclub geen korting op de clubkeuze bij de uitgevers bedongen?

Waarom opereert de Poëzieclub niet als een boekenclub, zodat alle dichtbundels met korting kunnen worden ingekocht en met korting kunnen worden doorverkocht?

Klopt het dat de vorige Poëzieclubdirecteur, Hanneke Leliveld wegens wanbeleid met een gouden handdruk is weggestuurd?

Wat heeft de Poëzieclub feitelijk georganiseerd, de laatste jaren?

Wat was het werkelijke aantal abonnees op 30 november 2005?

Waarom beweert de Poëzieclub dat Awater het grootste literaire en enige poëzietijdschrift van Nederland is? Geen van beide stellingen is waar.

UPDATE: Deze vragen zijn voorgelegd aan Chris ten Kate, bestuurslid van de Poëzieclub. Hij weigert helaas te reageren.

(Rottend Staal, 14/19-12-2005)


terug naar boven

VERWARRING EN WREVEL

Voor zesenzestig euro vijfentwintig? Bestaat niet!

De Poëzieclub van voormalige Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij zit te springen om nieuwe leden. Een ongekend grote advertentiecampagne in landelijke dag­ en weekbladen moet soulaas bieden, maar wekt verwarring en wrevel.

Door Joep van Ruiten

Groningen/Amsterdam - Met een opvallend grote frequentie wordt hij landelijk gepubliceerd, het gedicht Voor zesenzestig euro vijfentwintig. Maar is het wel een gedicht? De tekst rept weliswaar van een voorpublicatie uit Voor zesenzestig euro vijfentwintig van Gerrit Komrij, maar tegelijkertijd is het een advertentie.

De publicatie maakt deel uit van een promotiecampagne van De Poëzieclub, een initiatief van Gerrit Komrij uit de tijd dat hij nog Dichter des Vaderlands was. Honderdduizend euro heeft de stichting Doen beschikbaar gesteld om nieuwe leden te werven en er voor te zorgen dat de club op eigen benen kan staan.

'Het is fantastisch dat we zo'n campagne kunnen voeren, het is volstrekt nieuw in de Nederlandse poëzie', vertelt bestuurslid Chris ten Kate. 'De Club heeft nu duizend leden. De advertenties hebben inmiddels enkele honderden nieuwe leden opgeleverd. We zijn eigenlijk nog maar net begonnen.'

Niet iedereen is enthousiast. Ilja Leonard Pfeijffer, mede­oprichter van het Poëzieclubblad Awater, noemt in een open brief de operatie 'belabberd, gênant en pijnlijk'. 'Ik zou verheugd zijn over de campagne, ware het niet dat de Poëzieclub al ruim een jaar niet in staat is de redacteuren en medewerkers van Awater te betalen.'

Pfeijffer heeft becijferd dat de campagne kan neerkomen op het gratis weggeven van honderd euro aan elke nieuw lid. Online poëziedagblad Rottend Staal heeft de actie inmiddels omschreven als 'geldsmijterij'. Daarbij doet de club volgens Rottend Staal­redacteur Bart Droog haar leden ook nog eens te kort door jaarlijks drie te dure dichtbundels toe te sturen, de zogeheten Clubkeuzes.

Bestuurslid Ten Kate – de voorzittersfunctie is vacant – doet de uitlatingen af als ’kletskoek'. 'Wat Pfeijffer zegt is voor eigen rekening en heeft niets met deze campagne te maken. Wij doen onze leden allerminst te kort. Ze krijgen drie Clubkeuzes, drie maal per jaar Awater, ze hebben recht op korting bij bijeenkomsten. Zo organiseren we in februari een herhaling van Poëzie in Carré uit 1966.'

Ook dat evenement is de Club op kritiek komen te staan, omdat verzuimd is Simon Vinkenoog – de initiatiefnemer in 1966 – bij de organisatie te betrekken. Ten Kate: 'Wat destijds is georganiseerd was fantastisch, een keerpunt in de Nederlandse literatuur. We hebben Vinkenoog gevraagd om op te treden, maar we zijn aan niemand iets verplicht.'

En dan is er nog Voor zesenzestig euro vijfentwintig waarover Komrij zelf heeft gezegd dat 'iemand die in die tekst een gedicht ziet er idiote ideeën over poezie op na houdt'. 'Het is een fantoomgedicht', zegt Ten Kate, 'een eyecatcher voor de campagne die is bedacht door het reclamebureau PPGH/JWT. Zij hebben de tekst gemaakt. Als de indruk is gewekt, dat het een bestaand gedicht van Komrij is, zijn wij in onze opzet geslaagd.'

Ten Kate is niet geschrokken van alle commotie. 'De Poëzieclub is niet onfeilbaar. Als er discussie ontstaat over ons functioneren willen wij daar best op ingaan. De campagne is nog niet voorbij. We doen meer dan advertenties, we hebben ook mailings de deur uit gedaan en werken nu naar Carré toe. Tot dusver gaat het erg goed.'

Fantoombundel

Gerrit Komrij presenteerde Voor zesenzestig euro vijfentwintig begin december in boekhandel Donner in Rotterdam door de advertentietekst als gedicht voor te dragen. Bij die gelegenheid introduceerde hij ook de term fantoombundel, een bundel waar wel zijn naam op staat, maar die niet door hem is geschreven. Een medewerker van Donner ging er overigens gisteren nog vanuit dat het gedicht wél door Komrij is geschreven.

Volgens Paul van Cappelleveen van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is het verschijnsel fantoom niet ongebruikelijk in de literatuur. 'Het gaat meestal om een practical joke. In de negentiende eeuw verspreidde een 'grapjas' in België ooit een catalogus met titels die nooit waren verschenen. De eerste en enige druk van Elsevier, dat soort titels. Hij lokte daarmee verzamelaars naar een kasteel waar niets werd verkocht en zelf geen bibliotheek aanwezig was.'

(Dagblad van het Noorden/Rottend Staal, 14-12-2005)

terug naar boven

DE POËZIECLUBLEDENWERFACTIE

Groningen/Epibreren - Morgen verschijnt in het Dagblad van het Noorden een interview met Poëzieclubestuurslid Chris ten Kate, die ondermeer reageert op Ilja Leonard Pfeijffers open brief en op kritiek van Rottend Staal, met de woorden: 'Kletskoek. Wat Pfeijffer zegt is voor eigen rekening en heeft niets met deze campagne te maken.'

Reclamebureau PPGH JWT heeft zoals beloofd enige exemplaren van het fantoomboek naar het eiland gestuurd. Het bestaat inderdaad, heeft zelfs een ISB-nummer(90 8678 001 6) en bevat het nepgedicht (waarover geschreven staat 'Gedicht, voornamelijk wervend') en wat reclametekstjes, met daarin de misleidende mededeling: 'Het grootste literaire tijdschrift van Nederland, Awater'. Complete larie, gezien dit overzicht van oplagecijfers van literaire tijdschriften.

Die larie wordt nog groter door een uitlating van Chris ten Kate over het aantal abonnees van vóór de ledenwerfcampagne, in het DvhN van morgen. Niet 1100 maar 1000.

Enfin, morgen meer.

(Rottend Staal, 13-12-2005)

terug naar boven

GRONINGEN EIST STADSPOORT TERUG

Groningen/Epibreren - Het doet de hoofdredactie deugt het eindelijk over iets urgents en belangrijks te kunnen hebben: de Groninger eis tot directe teruggave van de Herepoort, die al sedert 1878 staat te verpieteren in de tuin van het Rijksmuseum te Amsterdam.

Deze poort werd door vele dichters gepasseerd, onder wie de onlangs overleden J.J.A. Goeverneur (1798-1889). Men begrijpt derhalve dat de Herepoort van grote sentimentele en poëziehistorische waarde is voor Groningen en de Groningers. Het kan ook geen toeval zijn dat het zelfmoordpercentage in de stad Groningen sedert de ontvoering van de poort dramatisch hoog is.

De poort heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het beleg door 'Bommen Berend' in 1672. Voor de Herepoort werd een aanval afgeslagen die een eind aan de Nederlandse vrijheid had moeten maken. We weten het nog goed. Mede omdat de eveneens onlangs overleden Joost van den Vondel (1587-1679) de Groninger victorie van 1672 dichtmatig heeft vastgelegd.

Word derhalve lid van de Vereniging Vrienden van de Herepoort en strijd mee voor de terugkeer van dit essentiele stadsonderdeel.

(Rottend Staal, 13-12-2005)

terug naar boven


GIPHART, CHABOT MET BRIL-BESPREKING

Apeldoorn/Epibreren - Martin Bril, Bart Chabot en Ronald Giphart touren momenteel met een literair theaterprogramma door het land. Marion Groenewoud van dagblad De Stentor woonde een van de voorstellingen bij en besprak deze voor die krant (gratis registratie verplicht).

(Rottend Staal, 13-12-2005)

terug naar boven


CRONE STIPENDIUM VOOR VROUWKJE TUINMAN

Utrecht - Zaterdag heeft onze medewerker Vrouwkje Tuinman het C.C.S. Crone Stipendium à 2500 euro gekregen. Dit stimuleringsstipendium voor jonge Utrechter auteurs kreeg ze mede vanwege haar vorig jaar verschenen dichtbundel Vitrine.Lees alle details op www.uitdragerij.nl

(Rottend Staal, 12-12-2005)

terug naar boven

BART MOEYAERT NIEUWE STADSDICHTER ANTWERPEN

Diepenbeek - Het Belgische persbureau Belga bericht dat Bart Moeyaert (1964) voor een periode van twee jaar de nieuwe Antwerpse stadsdichter wordt. Dat heeft het schepencollege vrijdag beslist op voorstel van een adviescommissie. Moeyaert zal op 26 januari van volgend jaar worden benoemd.

Moeyaert, afkomstig uit Brugge en woonachtig in Antwerpen, is een bekend en gelauwerd auteur in Vlaanderen. Hij werd voorgedragen door de zeskoppige adviescommissie die het schepencollege had aangeduid in het kader van de nieuwe procedure voor de aanstelling van een stadsdichter. Moeyaert volgt Ramsey Nasr op. Nasr zal op zijn laatste werkdag, op 25 januari 2006, zijn laatste gedicht voor de stad voorstellen.

(Rottend Staal, 12-12-2005)

terug naar boven


GEK, GEKKER, GEKST +UPDATE

Epibreren - Omdat de onnozelen van geest zalig zijn moet ik wel heel zalig zijn, daar ik in mijn onnozelheid niet doorhad dat het boek waar nu al dagen driftig en à 100.000 euro mee geadverteerd wordt niet bestaat. Dat niet bestaande boek is dan ook niet geschreven door Gerrit Komrij, die ook de reclametekst in de dagbladadvertenties niet geschreven heeft.

Dat niet bestaande boek werd evenwel wél op 1 december gepresenteerd, als startschot voor de ledenwerfcampagne van de Poëzieclub. Op 16 november schreef de Poëzieclub:

------------
'Graag nodigen we u uit voor de feestelijke presentatie van de nieuwste bundel van Gerrit Komrij op 1 december 2005 (...) in Boekhandel Donner te Rotterdam.

Deze nieuwe bundel biedt een volmaakt overzicht van het poëtisch vernuft en de stilistische virtuositeit van de eerste Dichter des Vaderlands. Voor het eerst zijn de werelden van de dichtkunst en het geld met elkaar in evenwicht. De bundel is daarmee een hoogtepunt in het genre van de pecunaire poëzie. Zesenzestig euro en vijfenzestig cent bekleedt ook een uitzonderlijke plaats in het dichterlijk oeuvre van Gerrit Komrij: met deze bundel biedt hij toegang tot alle Nederlandse en Vlaamse poëzie van vandaag en morgen.'
-------------
Zie ook Rottend Staal, 17-11-2005 en 3-12-2005.

Ik begrijp nu dat dit een 1 aprilgrap is, die zich op de een of andere wijze ettelijke maanden te vroeg of te laat heeft voorgedaan. Wat géén grap is, is die 100.000 euro aan voor cultuurpromotie bestemd geld die op hoogst-humoreske wijze aan het PCM-concern geschonken wordt.

UPDATE - Reclamebureau PPGH/JWT bericht: 'Natuurlijk bestaat het boekje. Het is niets meer en niets minder dan een aanbieding in de vorm van een bundeltje. Er is een goedkope variant voor de mailing en een gelumbacked bundeltje voor in de boekhandel.'

Het bureau heeft aangeboden het op te sturen: morgen hoop ik te berichten wat dat 'fantoomboek' nu precies is. In de tussentijd voel ik me onnozeler dan de onnozelste onnozelste. Twiet-twiet.

(Rottend Staal, 12-12-2005)

terug naar boven


STADSDICHTER ASSEN

Epibreren - Assen, dat zich geheel onterecht 'stad' noemt, daar het de stadsrechten van de Franse bezetter ontving (Beatrix, maak dat ongedaan!) heeft nu ook een Stadsdichter. Joep van Ruiten van het Dagblad van het Noorden bericht er vandaag over:

'Erik Harteveld (Assen, 1955) mag zich de eerste stadsdichter van Assen noemen. Dat werd zaterdagnacht bekend tijdens de slotmanifestatie van Assen Culturele Hoofdstad van Drenthe. Aardig detail: Erik Harteveld woont al vele jaren op het Groningse platteland.

Erik Harteveld (Assen, 1955) verhuisde al op zijn zesde naar het dorpje Nijlande. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij door in Grolloo. Tegenwoordig woont Harteveld in Rasquert, op het Groningse platteland. De schrijver, dichter en zanger (van de Kopstubbers) schrijft zowel in het Drents dialect als in het Nederlands. Hij maakte radio- en tv-programma's voor onder meer de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost) en TV Drenthe. Ook schreef hij humoristische columns in het Nieuwsblad van het Noorden.

Van Harteveld wordt verwacht dat hij de komende twee jaar tenminste twaalf gedichten schrijft als stadsdichter (zes per jaar). Daarnaast wordt hij geacht bij te dragen aan de 'literaire ontwikkeling' van de Drentse hoofdstad, bijvoorbeeld door het houden van workshops of een spreekuur.'

Onze redacteur Willem Groenewegen, woonachtig in Assen en een van de kandidaten voor het Asser Stadsdichterschap, zet enige vraagtekens bij deze benoeming en heeft derhalve het weblog assendichtersstad.web-log.nl geopend.

(Rottend Staal, 12-12-2005)

terug naar boven

GEZOCHT: FILMBEELDEN VAN OPTREDENDE DICHTERS

Groningen - Erik, beheerder van poezie.pagina.nl zoekt filmopnamen van optredende dichters. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum zocht hem op en vroeg hem waarom.

Liesbeth van Dalsum: 'Lieve, Erik. In de eerste plaats mijn complimenten voor het goede werk dat je al jarenlang verricht met poezie.pagina.nl en nu ook met cultuur.paginablog.nl. Hier, een dikke kus *smak*. Maar terzake, waarom zoek je filmbeelden?

Erik: 'Ik zoek filmopnamen van dichters die hun werk voordragen. Tijdens optredens zie ik veel camcorders gericht op optredende dichters. Optredens blijken in een aantal gevallen meer prijs te geven over een gedicht, dan de letterlijke tekst. Mimiek, stemverheffingen en verlagingen blijken vaak een andere indruk achter te laten dan de geschreven tekst.

Herkent u hierin uw favoriete dichter en hebt u hiervan filmopnamen gemaakt? Of heeft u filmopnamen gemaakt van een poëzie optreden in het algemeen?

Stuur dan uw film in naar paginabeheer#gmail.com (# te vervangen door @, i.v.m. spy & spam bots). Namelijk, de poëziepagina-groep zoekt naar nieuwe wegen om de poezie te promoten. Middels een samenwerking met KPN (waarbij ingestuurde films gratis te bekijken zijn via de KPN servers) hoop ik ook het audiovisuele medium ten volle te kunnen benutten om de poëzie in het voetlicht te plaatsen dat het verdient.

Op dit moment gaat het nog om de testversie, de eerste publieksversie zal rond 20 december het licht zien.

Stuur in elk geval uw contact gegevens naar de gemelde e-mailadressen en ik neem contact met u op, met betrekking op de nog steeds binnendruppelende informatie over maximaal aantal KB's waaraan een film mag voldoen etc, en dergelijke. Help mij poezie nog beter bereikbaar te maken.'

(Rottend Staal, 12-12-2005)

terug naar boven

HET WORDT AL GEKKER

Epibreren - Zojuist verscheen in de Contrabas-discussie een reactie van onze medewerker Gerrit Komrij (we hebben het gecheckt: het is de echte Komrij):

'Mag ik er misschien op wijzen, nu er ineens sprake is van een 'zgn. Komrij-gedicht', dat die tekst geheel buiten mijn medeweten tot stand is gekomen? En, bovendien, dat iemand die in die tekst een gedicht ziet er idiote ideeën over poëzie op nahoudt?'

Wellicht heeft Komrij de kranten en de advertenties niet zelf onder ogen gehad (wat me sterk lijkt), maar wie die advertentie, bestaande uit een als een gedicht verpakte reclametekst, met daarnaast verticaal afgedrukt:

'[voorpublicatie uit Voor zesenzestig euro vijfentwintig van Gerrit Komrij']

ziet kan niet anders dan concluderen dat die tekst een gedicht van Komrij moét zijn. Helemaal omdat, zoals gisteren in de Volkskrant, een tweede Poëzieclub-advertentie staat, bestaande uit een foto van Komrij, een plaatje van het boek en de tekst:

Voor zesenzestig euro vijfentwintig
van Gerrit Komrij
'Grootse poëzie gebundeld' - www.poezieclub.nl

Maar goed, Komrij ontkent verantwoordelijk te zijn voor die tekst. Waarmee de ledenwerfcampagne van de Poëzieclub nog genanter, pijnlijker en beschamender blijkt dan deze al scheen.

(Rottend Staal, 10-12-2005)

terug naar boven

TWEE NIEUWE RECENSIES OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - De afgelopen weken verschenen er twee nieuwe besprekingen op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van Doorgrond van Reine de Pelseneer en een bespreking van je bent erg mens van onze medewerker Pom Wolff.

(Rottend Staal, 10-12-2005)

terug naar boven


POËZIECLUB EN AWATER: GEEN COMMENTAAR

Epibreren - De 'open brief' van Ilja Leonard Pfeijffer over de Poëzieclub en de ledenwerfcampagne schreeuwt natuurlijk om een reactie van de andere Awaterredacteuren en Poëzieclublieden.

We vroegen derhalve Awaterhoofdredacteur Ron Rijghard, Awaterredacteuren Thomas Möhlmann, Hagar Peeters en Rob Schouten, Awater- en Poëziecluboprichter Gerrit Komrij, Chris ten Kate en 'Leon' van Van Gennep Boeken -waar de Poëzieclub bij is ondergebracht, ex-bestuurslid Hans Peters, Hylco Wijnants, directeur van boekhandel Scheltema en op de een of andere manier betrokken bij de Poëzieclub en de andere ontvangers van Pfeijffers brief: Saskia Jansens, Reinder Storm, Birgit Donker en David van Rossem om commentaar.

Geen van allen wilde dat geven.

De financiële problemen van de Poëzieclub/Awater lijken hoofdzakelijk door twee zaken veroorzaakt te worden: de 'clubkeuze' en de overheadkosten. Over die 'clubkeuze' stelde onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum vier jaar geleden al enkele kritische vragen aan toenmalig Awaterredacteur Menno Wigman:
-----------------
December 2001

Van Dalsum: "Die 60 euro, is dat niet buitensporig veel geld voor 3 tijdschriftnummers en 3 dichtbundels?
Wigman: "Ik heb daar geen invloed op, laat staan dat ik wist hoeveel alles zou kosten."
Van Dalsum: "In het land plaatst men al vraagtekens bij de prijs van de bundels."
Wigman: "Helaas is het Poetry International niet gelukt korting te krijgen op uitgaven. Dat heeft te maken met de stroeve, zeg maar gerust onbuigzame houding van de Nederlandse Boekverkopersbond. Dat iets dergelijks in Engeland wel kan, komt doordat de Poetry Society al een halve eeuw geleden werd opgericht."
Van Dalsum: "Ach, hou op. Die boekhandelaren zaten toch ook al zo te mekkeren bij het overigens faliekant mislukte Boekfeest te Rotterdam. Waar hebben die mensen toch last van? Waarom niet gewoon de boekhandel negeren en bundels puur voor de verkoop via de Poëzieclub geproduceerd?"
Wigman: "Enfin."
---------------------------

Op de Contrabas wordt intussen nog volop gediscussieerd over dit onderwerp

(Rottend Staal, 10-12-2005)

terug naar boven


RUTGER KOPLAND NA ERNSTIG ONGELUK IN ZIEKENHUIS
Toestand stabiel

Glimmen - Naar nu bekend is geworden, is de dichter Rutger Kopland na een ernstig auto-ongeluk opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het ongeluk gebeurde vorige week vrijdag toen de 71-jarige dichter en psychiater uit Glimmen in zijn auto een hartaanval kreeg en aan de Jachtlaan in Haren tegen een boom reed. Volgens een politiewoordvoerder moest Kopland, pseudoniem voor Rudi van den Hoofdakker uit Glimmen, na het ongeluk gereanimeerd worden.

De afgelopen dagen is hij in het ziekenhuis ’slapende’ gehouden. Een politiewoordvoerder meldde dat Kopland bij het ongeluk een fractuur opliep en veel bloed heeft verloren. Hoewel nadere details over zijn huidige toestand ontbreken, zou geen sprake zijn van levensgevaar.

Dit weekeinde zou Kopland een optreden verzorgen in Leens, waar zondag het Verzameld Werk van de dichter C.O. Jellema wordt gepresenteerd. De organisatie heeft nu Oek de Jong als zijn vervanger aangetrokken. Wat de gevolgen zijn voor de presentatie van zijn Verzamelde Gedichten, volgende maand, is onbekend.

(Joep van Ruiten, Dagblad van het Noorden,.10-12-2005)

terug naar boven
VEEL VOORDRACHTEN DIT WEEKEND

Epibreren - Met vanavond in Amsterdam een programma rond de onlangs overleden Daniil Charms in Perdu, zaterdag in Utrecht Spraakmakers, in Groningen een benefietavond voor de '50 van Groningen' en op zondag in het Amsterdamse Sugarfactory Wordscape. Gaat dat zien!

(Rottend Staal, 9-12-2005)

terug naar boven


POËZIECLUB, AWATER EN LEDENWERFACTIE

Epibreren - De open brief van Ilja Leonard Pfeijffer (zie RS, 8-12-2005) roept vele vragen op. De voornaamste vraag is: hoe kan het dat de Poëzieclub verlies lijdt?

We vroegen een bestuurslid van de Poëzieclub om commentaar, maar die weigert te antwoorden. We hebben de jaarcijfers van de Poëzieclub opgevraagd - misschien krijgen we die, misschien niet. Dus zijn we zelf maar even aan het rekenen geslagen.

Inkomsten Poëzieclub:

1100 (abonnees) x € 66,25 = € 72.875,-
advertenties, losse verkoop = ?
totaal: circa € 75.000

Geschatte uitgaven Poëzieclub:

Druk- en vormgevingskosten: circa € 15.000
Distributiekosten: circa € 7.000
Clubkeuze 3 x 1100 x € 15 (gemiddelde kosten bundel) = € 49.500
Honoraria redacteuren en medewerkers: € 0,00
subtotaal: € 71,500
+ 'Overhead'; € 20.000 tot 40.000 (o.a. het loon voor de redactiesecretaris én de vergoedingen aan een aantal schimmige 'betaalde functionarissen'.)

Totale uitgaven, ruw geschat: circa € 100.000.

Bij die uitgaven vallen twee dingen op. In de eerste plaats dat de Poëzieclub de drie bundels die ze jaarlijks als Clubkeuze rondzendt voor de volle winkelprijs inkoopt, en niet met de gebruikelijke boekhandelskorting van 40 tot 60%.

Volgens Pfeijffer gebeurt dat omdat de Poëzieclub te lui is om over zo'n korting te onderhandelen. Als dat inderdaad zo is, is dat volgens mij puur wanbeleid.

Al eerder kon worden vastgesteld dat die Clubkeuze een wassen neus is, waar maar een beperkt aantal bundels voor bekeken werd. Nu blijkt dat de enigen die er echt van profiteren drie uitgeverijen per jaar zijn, die heel vet verdienen aan de drie uitverkoren bundels. Er is geen enkele reden waarom een poëzieliefhebber bundels via de Poëzieclub aan zou moeten schaffen - sterker nog, die poëzieliefhebber kan beter naar een goede boekhandel gaan, waar zelf een keuze kan worden gemaakt uit het brede aanbod - maar dit terzijde.

Weer volgens Pfeijffer zijn de druk- en vormgevingskosten aan de hoge kant. Wat ik, als voormalig kleine uitgever en ex-huisdrukker van Rijkwaterstaat Directie Groningen niet snap, want Awater is in twee kleuren gedrukt en niet bijzonder vormgegeven. De enige verklaring die ik voor die hoge kosten kan verzinnen is dat de Poëzieclub nooit offertes bij verschillende drukkers en vormgevers heeft aangevraagd.

En dan zijn er de 'overheadkosten' - volgens Pfeijffer zijn de werkzaamheden van de redactiesecretaris essentieel, maar hoe zit het dan met die 'betaalde functionarissen'? Wie zijn dat? Wat doen ze?

De ledenwerfcampagne

De Poëzieclub is momenteel bezig circa 100.000 euro te verkwisten aan advertenties in de PCM-kranten, aan het rondzenden van persberichten waarin het bestaan van andere poëzietijdschriften ontkend wordt en etcetera, met als doel 5000 nieuwe leden te werven.

Het idiootste aan deze campagne is m.i.dat bij meer abonnees de verliezen alleen maar zullen toenemen, omdat meer personeel in dienst moet worden genomen om de postzendingen te verzorgen, de ledenadministratie bij te houden. En dat personeel moet natuurlijk geleid worden door nog meer schimmige functionarissen. Waarom dan toch voor zo'n ledenwerfcampagne gekozen? Werkelijk, ik snap er geen biet van.

Gelukkig kan er op de Contrabas volop gediscussieerd worden over dit onderwerp - wie zich geroepen voelt daar enig licht in deze onbegrijpelijke affaire aan te brengen kan zijn gang gaan, wel onder eigen naam s.v.p. (weg met de anonieme reacties - maar dit eveneens terzijde).

(Bart FM Droog Rottend Staal, 9-12-2005)

terug naar boven

PUBLIEKSPRIJSNIEUWS

Epibreren - Het aantal bundels dat in 2005 verschijnt is afgenomen met één tot 138: zojuist bereikte ons het bericht dat Henk Houthoffs debuutbundel Brand op zee (Fagel) eerst in voorjaar 2006 verschijnt. Dat boek is derhalve gedenomineerd.

(Rottend Staal, 8-12-2005)

terug naar boven

OPEN BRIEF ILJA LEONARD PFEIJFFER OVER POËZIECLUB

Leiden/Epibreren - Vannacht arriveerde op het eiland een schrijven van Ilja Leonard Pfeijffer, dat we, gezien het grote aantal geadresseerden in de CC-regel opvatten als open brief. Uit deze brief blijkt wat het bedrag is dat de Poëzieclub momenteel aan het verkwisten is: circa 100.000 euro:

'Als mede-oprichter en redacteur van Awater word ik de afgelopen weken in toenemende mate in verlegenheid gebracht door de reclamecampagne van de Poëzieclub. Het gaat om een substantieel bedrag dat wordt gespendeerd aan promotie-activiteiten. Het gaat om een bedrag dat het tijdschrift Awater eenvoudig drie jaar zou kunnen laten bestaan. Ik zou verheugd zijn over de campagne, ware het niet dat de Poëzieclub al ruim een jaar niet in staat is om de redacteuren van Awater te betalen en, wat heel veel veel erger is, medewerkers niet betaalt.

Als de ledenwervingscampagne duizend nieuwe leden zou opleveren, komt dat neer op ongeveer honderd euro gratis weggeven aan elk nieuw lid. Omdat de campagne niet alleen belabberd is, maar ook genant en pijnlijk, zal het minder opleveren dan duizend nieuwe leden, wat nog altijd veel minder is dan de vijfduizend nieuwe leden die de campagne beoogt. Ik geloof niet dat ik mij ervoor hoef te verontschuldigen dat ik mij hiervoor schaam wanneer moeizaam aangezochte medewerkers van het tijdschrift nog altijd wachten op betaling.

Awater heeft zich in de afgelopen jaren een positie verworven om trots op te zijn. Vanuit het niets is er, door de inzet van redacteuren en medewerkers, een tijdschrift ontstaan dat nog niet eerder bestond en dat wellicht voor verbetering vatbaar is maar intussen een functie vervult. De Poëzieclub is mislukt. Twee dingen zijn goed: het plan om Awater vaker te laten verschijnen en het plan voor de herleving van 'Poëzie in Carré'. Voor die beide dingen wil ik mij inzetten. Voor het overige wens ik mij te distantieren van de PoëzieClub.

Ilja Leonard Pfeijffer.'

(Rottend Staal, 8-12-2005)

terug naar boven

BIOGRAFIE HENDRIK DE VRIES IN DE MAAK

Amsterdam - In augustus 2006 verschijnt de biografie van de onlangs overleden Groninger dichter en beeldend kunstenaar Hendrik de Vries. Hoewel hij volgens het Dagblad van het Noorden niet ouder werd dan één jaar (1989-1989), en daarmee bepaald een wonderbaby genoemd mag worden, leefde hij in werkelijkheid van 1896 tot en met 1989.

Een van zijn fraaiste verzen is en blijft dit eeuwige pleidooi tegen te lange gedichten:

Gorter, Gorter!
'k Heb uw Meizang willen lezen
Maar begon al gauw te vrezen
Dat het, voor mijn dood, niet uit zou wezen.
Korter! Korter! Korter!

De biograaf is Jan van der Vegt en het boek verschijnt bij Meulenhoff, die dit jaar een bloemlezing uit De Vries' verzen uitbracht: Een raadsel in de nacht.

(Rottend Staal, 7-12-2005)

terug naar boven

SORRY: WEER MEER PUBLIEKSPRIJSNIEUWS

Epibreren/Utrecht/Apeldoorn - Er hebben zich toch nog twee nieuwe sponsors gemeld, waarmee de Publieksprijs € 1700 bedraagt en in totaal tweeëntwintig literaire uitgeverijen uit Nederland en Vlaanderen achter de prijs staan: De Arbeiderspers, Berghmans Uitgevers, BnM, Cossee, De Geus, De Harmonie, Holland, IJzer, kleine Uil, Lannoo, Liverse, Manteau, Meulenhoff, Mozaiëk, Nieuw Amsterdam, Van Oorschot, Uitgeverij P, Passage, Podium, Poëziecentrum, Querido, Uitgeverij 521.

We blijken ook een foutje gemaakt te hebben in de omschrijving van welke poëziebundels in aanmerking komen voor de prijs: de bundels voor volwassenen. Bij de Contrabas en Rottend Staal is te weinig expertise in huis om een betrouwbaar overzicht van de in 2005 verschenen kinderpoëziebundels te geven.

Omdat we gezien het enthousiasme van dichters en uitgevers voor het huidige Publieksprijsproject plannen in 2006, 2007, 2008 en 2009 weer jaaroverzichten te maken, roepen we - De Contrabas en Rottend Staal - vrijwilligers uit de kinderboekenwereld op om voor 2006 een jaaroverzicht te maken van de dan te verschijnen kinderpoëziebundels. Men kan zich aanmelden via decontrabas@hotmail.com

Het is voor ons (drie onbezoldigde mensen) onmogelijk om in dit stadium én de in 2005 verschenen kinderpoëziebundels te inventariseren én de auteurs ervan te contacteren én de betrokken uitgeverijen de sponsorvraag te stellen.

(Rottend Staal, 7-12-2005)

terug naar boven


SORRY: WEER MEER OVER DE POËZIECLUB

Epibreren - Onze sterverslaggeefster La Dalsum sprak Hermia Pullen, filmrecensent van www.movietomovie.nl en poëzieliefhebber, toen Van Dalsum haar juist van een Britse zakenvriend en minnaar gekregen bordeauxrode Mark II Jaguar (1960) van de P&O-ferry reed.

Liesbeth van Dalsum: 'Meid, wat heb je op je lever?'
Hermia Pullen: 'Op Rottend Staal las ik: 'De Poëzieclub heeft van Stichting DOEN, fonds Peterich-Van Beuningen en reclamebureau PPGH/JWT een 'uitzonderlijk hoog bedrag' gekregen om het ledenbestand te vergroten en meer poëzieactiviteiten mogelijk te maken. Dat is op zich leuk voor de zieltogende Poëzieclub, die er ondanks alle publicitaire springplanken in vier jaar tijd niet in geslaagd is uit te groeien tot meer dan een parochieclubje met een parochieblaadje.'
Van Dalsum: 'Ja, dat klopt. En?'
Pullen: 'Ik ben zelf 9 maanden lid van de Poëzieclub, op aanraden van school, en stond verbijsterd van dit bericht - eindelijk een negatief bericht op internet te vinden over de Poezieclub!'
Van Dalsum: 'Maar...?'
Pullen: 'Omdat ik de dichtbundel van de zomereditie niet heb ontvangen heb ik zes maal per e-mail contact opgenomen met de Poëzieclub. Dit zonder resultaat, daarna heb ik tweemaal schriftelijk contact gezocht, wederom zonder resultaat. Ik ben de Poëzieclub dus behoorlijk beu! Nu maar aangetekend proberen, hopelijk krijg ik eindelijk een reactie.'
Van Dalsum: 'Nu, wellicht levert dit diepte-interview iets op. Je weet maar nooit.'
Pullen: 'Momenteel is het derde nummer van Awater naar de leden verstuurd - dat staat in ieder geval op de internetpagina). Ben benieuwd of deze wel in mijn brievenbus belandt.'
van Dalsum: 'Dus...?'
Pullen: 'Stichting DOEN, fonds Peterich-Van Beuningen en reclamebureau PPGH/JWT hadden net zo goed de berg met geld in zee kunnen werpen. Neem van mij aan dat de Poëzieclub niet in staat is om het ledenbestand te vergroten, als ze zelfs de bestaande leden niet netjes behandelen!'

(Rottend Staal, 7-12-2005)

terug naar boven


DINSDAGSE BESLOMMERINGEN

Epibreren - De Publieksprijs blijft tijd vreten: lees het persbericht op De Contrabas. In de namiddag hier meer.

Het is namiddag, dus hier komt het voor wie het nog niet weet: de Publieksprijs voor beste poëziebundel 2005 bestaat uit een bedrag van 1500 euro. Waar we de uitgeverijen : De Arbeiderspers, BnM, Cossee, De Geus, Holland, IJzer, kleine Uil, Lannoo, Liverse, Manteau, Meulenhoff, Mozaiëk, Nieuw Amsterdam, Van Oorschot, Uitgeverij P, Passage, Podium, Poëziecentrum, Querido, Uitgeverij 521 zeer erkentelijk voor zijn.

Deze twintig uitgeverijen krijgen bij deze dan ook de Rottend Staal Award voor 'Beste poëzieuitgeverijen van 2005' toegekend.

De tien andere poëzieuitgeverijen, waarvan een aantal al vanaf begin november vergadert over onze sponsoraanvraag, wensen we een prettige voortzetting van hun vergaderingen, en medio 2006 zullen we contact met hen opnemen om te zien of ze er al uit zijn en wellicht de in 2007 uit te reiken Publieksprijs 2006 willen ondersteunen.

Intussen wordt er al enthousiast gereageerd op de diverse publieksprijspagina's. Een van de leukste reacties tot dusverre verscheen gisteravond.

Helaas zijn er ook mensen die de reactiemogelijkheid misbruiken om hun eigen, niet op de langlijst opgenomen boeken te promoten - zodra we zo'n niet ter zake doende reactie zien wordt deze weggehaald.

Laatste nieuws: in Boekblad zal vandaag of morgen een artikel over de Publieksprijs te lezen zijn.

(Rottend Staal, 6-12-2005)

terug naar boven


MAANDAGSE BESLOMMERINGEN

Epibreren/Utrecht - Wegens de deadline 6-12-2005, 11.00 AM voor het eerste persbericht over de Publieksprijs zal het nieuws hier en op De Contrabas vandaag vrij karig zijn.

Stand van zaken Publieksprijs: met De Geus, Liverse en Nieuw Amsterdam is het aantal sponsorende uitgeverijen op 20 gekomen.

Het aantal binnengekomen gedichten bedraagt 104, waarvan inmiddels 102 gedichten geplaatst zijn.

(Rottend Staal, 5-12-2005)

terug naar boven


ZATERDAGSE PUBLIEKSPRIJSUPDATE

Epibreren - De Stentor/Apeldoornse Courant, De Gelderlander en Het Parool hebben vandaag uitvoerig bericht over de Publieksprijs voor beste poëziebundel 2005 (klik hier voor jpg van Het Paroolartikel). In dat artikel staat een interview met de enige echte geestelijk vader van deze prijs, Ton van 't Hof - die al in de zomer experimenteerde met het idee voor een publieksprijs voor poëzie.

Het aardige is (zeker gezien onderstand artikel) dat ons budget nul euro bedroeg en bedraagt, het prijsgeld door meer dan de helft van de reguliere poëzieuitgeverijen bijeen wordt gebracht en dat we - zonder ook maar één persbericht verzonden te hebben - nu al gratis ruimte in kranten krijgen.

En álle bundels uit 2005 worden middels de Publieksprijs blijvend onder de aandacht van het publiek gebracht - niet een drietal zogenaamd de beste bundels - nee, alle. En dat publiek is geen parochiepubliek: uit het voor een poëziesite grote aantal pageviews en uit de reacties onder de bundels blijkt een nieuw publiek aangeboord te zijn.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 3-12-2005)

terug naar boven

GELDSMIJTERIJ POËZIECLUB NEEMT GROTESKE VORMEN AAN

De Poëzieclub heeft van Stichting DOEN, fonds Peterich-Van Beuningen en reclamebureau PPGH/JWT een 'uitzonderlijk hoog bedrag' gekregen om het ledenbestand te vergroten en meer poëzieactiviteiten mogelijk te maken. Dat is op zich leuk voor de zieltogende Poëzieclub, die er ondanks alle publicitaire springplanken in vier jaar tijd niet in geslaagd is uit te groeien tot meer dan een parochieclubje met een parochieblaadje.

In een persbericht zegt de Poëzieclub hierover: 'Nooit eerder werd zo'n investering gedaan in de Nederlandse poëzie'.

Vandaag en gisteren bleek wat hiermee bedoeld wordt: op de kunstpagina van de Volkskrant en in de Boekenbijlage van het NRC Handelsblad zijn advertenties geplaatst met een extreem slecht gedicht van onze medewerker Gerrit Komrij. Huiver mee:
----------
Voor zesenzestig euro vijfentwintig

Wordt lid van de Poëzieclub
Voor zesenzestig euro vijfentwintig

Blijf op de hoogte
Van de Nederlandse poëzie
En ontvang drie keer per jaar
De beste bundel
Van het moment
Gekozen door dichters
Van naam

Ontvang bovendien
Drie keer per jaar Awater
Het poëzietijdschrift
Van de Poëzieclub
En twee kaarten met gedichten
Drie keer per jaar
En er zijn natuurlijk ook
Bijeenkomsten met dichters

Word daarom lid
van de Poëzieclub
Op www.poezieclub.nl

Voor zesenzestig euro vijfentwintig
100% poëzie
Zesenzestig euro vijfentwintig!
Doe het
Nu

--------

Smaken verschillen, maar ik denk dat de bevolking van dichtersdorp Zeverland* unaniem van mening is dat bovenstaande vooral een non-gedicht is, dat niet duidelijk maakt waarom iemand € 66,25 zou moeten betalen voor drie nummers van een tijdschrift en drie dubbelvoorgekauwde bundels. Niemand, zelfs Komrij niet, maakt me nu nog wijs dat die twee zogenaamde dichters van naam alle bundels uit een bepaalde periode onder ogen hebben gehad.

Gezien het formaat van de advertentie (circa 1/7de pagina) in de Volkskrant is dit geen 'stopper' (een gratis advertentie die bij gebrek aan betalende adverteerders geplaatst wordt voor goede doelen of zakenrelaties), maar een advertentie waar het normale tarief voor betaald is.

Dus: waarom zouden we een investering in krantenconcern PCM (eigenaar van o.a. NRC, Trouw en Volkskrant) moeten zien als investering in de Nederlandstalige poëzie?

Bovendien: denkt men nu echt dat middels peperdure advertenties op pagina's die toch al door cultuurliefhebbers gelezen worden een nieuw publiek wordt aangeboord? Pleur toch op, Poëzieclub!

Dan zijn er nog twee dingen: donderdag zou de Poëzieclub in Rotterdam een persconferentie over de verdere geldsmijtplannen gehouden hebben. Je verwacht dat iets van de informatie wel op de site van de Poëzieclub te vinden zou zijn. Nee dus.

Eind februari wil de Poëzieclub het legendarische 'Poëzie in Carré' (1966) herhalen. Het zou derhalve wel zo fatsoenlijk geweest zijn als ze in een vroeg stadium de toenmalige organisator - Simon Vinkenoog - betrokken zouden hebben. Nee dus: hij werd eerst deze week gevraagd, niet als programmeur/ideeënaandrager, nee, hij mag er optreden. Wat is die Poëzieclub toch héérlijk bezig.

* Zeverland is de Epibreerder benaming voor het Nederlandstalige taalgebied.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 3-12-2005)


terug naar boven


JOURNALISTIEKE PRIJS VOOR DICHTER

Den Haag/Utrecht - John Schoorl en Jan Meeus, twee journalisten van de Volkskrant, hebben donderdagavond de VVOJ-prijs voor onderzoeks-journalistiek gekregen. De VVOJ staat voor de Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Meeus en Schoorl werden bekroond voor hun serie artikelen 'De veiligheidsdiensten en het terrorisme', die verscheen in de periode januari-april in de bijlage het Vervolg.

Schoorl is tevens dichter en schrijver van documentaire boeken, zoals De naald erin!. Een kleine twee weken geleden schitterde hij als dj en dichter, samen met onze medewerker Papenhove, nog op het Wintertuinfestival.

(Rottend Staal, 2-12-2005, met dank aan de Contrabas)

terug naar boven


VRIJDAGSE PUBLIEKSPRIJSUPDATE

Epibreren - De papieren krantenprimeur voor de Publieksprijsberichtgeving is naar Joep van Ruiten gegaan, die als GPD-correspondent vandaag onderstaande bericht in de Leeuwarder Courant publiceerde:
--------------
Publieksprijs voor beste poëziebundel

Emmen (GPD) - Na de NS-Publieksprijs voor het beste boek komt er nu ook een publieks-prijs voor de beste poëziebundel. Initiatiefnemers zijn webloggroep De Contrabas en online poëziekrant Rottend Staal. De twee gezaghebbende poëzie-internetsites maken de winnaar op 26 januari, nationale gedichtendag, bekend.

De nieuwe prijs wordt ondersteund door een groot aantal uitgevers in Nederland en België. Streven is alle poëziebundels te laten meedingen die het afgelopen jaar zijn verschenen. Een inventarisatie heeft tot dusverre 140 kandidaten opgeleverd, inclusief verzamelbundels waarin ook niet eerder gepubliceerde gedichten zijn opgenomen.

(Leeuwarder Courant, 2-12-2005)
------------

Het aantal ingestuurde en geplaatste gedichten bedraagt inmiddels 90. De deadline voor uitgeverijen die in hun ondoorgrondelijke wijsheid nog steeds geen besluit hebben kunnen nemen over onze sponsorvraag ligt op dinsdag 6 december, 11.00 AM. Na dat tijdstip accepteren we geen sponsoren meer.

(Rottend Staal, 2-12-2005)

terug naar boven

POËZIEMARATHON 2006 GRONINGEN

Groningen - Het programma van de Poëziemarathon Groningen, voor en tijdens Gedichtendag 2006, is zo goed als rond: bij de openingsmanifestatie, de Gedignag, op woensdag 25 januari in Vera zijn er optredens van o.a. Wim T. Schippers, Bas Böttcher (D), Tom Zinger en het veelbelovende zangtalent Roos[beef].

De volgende ochtend, donderdag 26 januari 2006, is een speciale dichter te gast bij het traditionele poëzieontbijt in Boekhandel Athena's. Universiteitshofdichter Jurre van den Berg verzorgt een onderdeel met studenten. In de Openbare Bibliotheek zijn er als vanouds weer tal van activiteiten, zoals de bekendmaking van de uitslag van de jaarlijkse poëziewedstrijd (deadline 10 januari). Dichtgroep De Minnaar (met o.a. Rick Andreae) en boekhandel Scholtens Writers broeden nog op iets moois.

Nieuw: Poëzie à Bobo: op bezoek bij BG-ers (Bekende Groningers), die hun favoriete gedicht voorlezen. M.m.v. o.a. burgervader Jacques Wallage, CdK Hans Alders en Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum.

Groningstalige poëzie is te beluisteren in boekhandel Godert Walter, in een programma dat wordt mogelijk gemaakt door Stichting Grunneger Toal.

En 's avonds, in het Grand Theatre aan de Grote Markt de slotmanifestatie, met Anna Enquist, Kamagurka, Gerrit Kouwenaar, Eva Cox, Dimitri Verhulst, Peter Holvoet-Hanssen, Ruben van Gogh, Stadsdichter Ronald Ohlsen en Meindert Talma.


(Rottend Staal, 2-12-2005)

terug naar boven

LITERATUURFESTIVAL WEERWOORD
25 - 29 januari 2006

Amsterdam - In het in de Leidsepleintheaters te houden literatuurfestival Weerwoord neemt 'het woord' een centrale plaats in: geschreven, gelezen, gezongen. Literatuur wordt getoond in al zijn uitingsvormen zoals naakte tekst, performance, cross-overs naar beeld en muziek. Met medewerking van o.a.: Bart Moeyaert, Driek van Wissen, Sylvia Kristel, Annejet van der Zijl, Judith Herzberg, Menno Wigman, Ad Visser, Diana Ozon, Jan Jaap van de Wal, Henk Hofstede, Thé Lau, Kluun (Raymond van de Klundert), Nicolaas Matsier en Tommy Wieringa.

Op woensdag 25 januari opent Weerwoord met het Gedichtenbal in Paradiso, een feestelijk programma met optredens van een goort aantal dichters en de bekendmaking van de genomineerden van de VSB poëzieprijs.

Donderdag 26 januari brengt Ad Visser in de Melkweg een programma getiteld 'Solistische flarden uit de parade van de hemelse tragedie'. Die avond is er in Zuidoost een Afrikaans Weerwoord programma met gerenommeerde dichters en zangers uit Afrika.

In de Stadsschouwburg Amsterdam speelt speelt NTGent vanaf donderdag 26 januari drie avonden de voorstelling 'Platform'. 'Platform' is een bewerking van de gelijknamige roman van Michel Houellebecq in een regie van Johan Simons.

Op vrijdagavond 27 januari is er in Paradiso een nieuwe editie van 'Double Talk' over de relatie tussen muziek en woord, met de klemtoon op rap, spoken word en dub. In de Melkweg wordt op zaterdag 28 januari gegraven naar de wortels van de punk poetry met als boegbeelden Richard Hell (USA), Penny Rimbaud (UK), Didi de Paris (B), Attila the Stockbroker (UK), Elvis Peeters (B), Sieger Baljon (NL), Dorpsoudste de Jong (NL) en Diana Ozon (NL). Ook in de Melkweg op zaterdag en zondag 'Het weerwoord van jongeren' een programma in samenwerking met XS4ALL en Amnesty International.

Zondag 29 januari wordt Weerwoord afgesloten met de Weerwoordlounge: een middagprogramma in alle theaters en cafés op en rond het Leidseplein. Jong talent, muziek-poëzie, lezingen, jeugdliteratuur, verhalen en non-fictie. Met Annelies Verbeke, Sylvia Kristel, Oscar van den Boogaard & Steven van Watermeulen, Arjen Duinker & Kees 't Hart, Beckett, Vital Baeken, Els Moors, Halina Reijn, Poëzie 2005, WoordDansers, School der poëzie, Kunstbende De Luxe, het beste van het jongste grut (Write Now! en andere wedstrijden) en vele anderen.

Meer informatie: http://www.leidsepleintheaters.nl/weerwoord.html

(Rottend Staal, 2-12-2005)

terug naar boven

VRIJDAG 2-12: DE AVONDEN PROTEST-UITZENDING

Hilversum - (ingezonden mededeling)

VRIJDAGAVOND 2 DECEMBER vanaf 19:30 uur
CAFÉ DESMET STUDIO'S, Plantage Middenlaan 4a Amsterdam

VPRO De Avonden Protestuitzending, live op 747AM
discussie, debat, steun en live muziek

LAAT VAN U HOREN, KOMT ALLEN EN ZEG HET ANDEREN!
Aan allen die ons steunen door bemoedigende en geestrijke mails naar avondenprotest@vpro.nl
Is er nieuws?

Enig uitstel, wat zeker geen afstel van de dreiging betekent. Allereerst, op het laatste moment verdween het punt radio van de agenda voor het Hilversumse topberaad op donderdag 24 november. Er ontstond grote onenigheid over de televisieplannen. Vooral VARA en VPRO protesteerden. De ''thuisnetten'' voor omroepen verdwijnen in dat plan, tal van kwaliteitsprogramma's ook. Alles in naam van te halen marktaandelen en daarmee te scoren reclame. Inhoudelijke overwegingen: geen.
Over radio wordt ook weer gepraat.

Namelijk door de ''oude omroepen'' onderling op donderdag 1 december. Maar veel steun van dit gezelschap in het behoud van De Avonden mag niet worden verwacht. Hun voorgenomen radiobezuinigingen treffen voor een groot deel Radio 747.

De Raad van Bestuur zal naar wij horen in januari het laatste woord spreken over plannen tot hervorming van Radio 747 inclusief verdwijning van De Avonden. Tot die tijd hebben we dus de kans te protesteren. Helemaal kansloos is dit toch niet.

Naar wij horen heeft de Raad van Bestuur zijn lot verbonden aan het slagen van deze plannen. Wanneer de ''maatschappelijke onrust'' te groot wordt en het ''draagvlak'' te gering, zou men het hoofd in de schoot kunnen leggen.

DUS: LAAT VAN U HOREN EN ZEG HET ANDEREN!


(Rottend Staal, 1-12-2005)


terug naar boven

PUBLIEKSPRIJS-NIEUWS

Epibreren - Met Stefaan van den Bremts gedicht 'terug naar A' is het aantal geplaatste gedichten opgelopen tot 81.

Het totaal aan sponsorende uitgeverijen is met een positief antwoord op de sponsorvraag door Meulenhoff en Manteau opgelopen tot zeventien.

Waarmee dit de lijst van sponsorende uitgeverijen is: De Arbeiderspers, BnM, Cossee, Holland, IJzer, kleine Uil, Lannoo, Manteau, Meulenhoff, Mozaiëk, Uitgeverij P, Passage, Podium, Poëziecentrum, Querido, Uitgeverij 521 en Van Oorschot.

(Rottend Staal, 1-12-2005)


terug naar boven

POËZIECENTRUM GEFFEN VERHUISD NAAR BREDEVOORT

Bredevoort -Het Poëziecentrum Geffen, ook wel Poëziecentrum Nederland geheten en niet te verwarren met het oudere Poeziecentrum te Gent is verhuisd van het Brabantse Geffen naar het Gelderse Bredevoort, dat zich als Boekenstad profileert.

In de Twentsche Courant/Tubantia een interview met onze medewerker Wim van Til, de centrumleider.

(Rottend Staal, 1-12-2005)


terug naar boven

TWEE NIEUWE RECENSIES OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - De afgelopen weken verschenen er twee nieuwe besprekingen op de poëzierecensiesite Poëzierapport: een bespreking van het in september 2003 (!) verschenen Het moest maar eens gaan sneeuwen van onze medewerker Tjitske Jansen en een recensie van Een grimwoud in mijn keel van Liesbeth Lagemaat, die met dit debuut de C. Buddingh'-prijs 2005 won.

Het is opmerkelijk om bij Lagemaats boek (verschenen maart 2005) te zien hoe recensies uitbleven, tot vlak voor de prijsuitreiking in juni 2005.

(Rottend Staal, 1-12-2005)

terug naar boven

TE WEINIG RUIMTE VOOR RECENSIES?

Epibreren - Wie kent het niet, het geklaag over het geringe aantal poëzierecensies in de media? Bij het verwerken van informatie over recensies van de in 2005 verschenen bundels voor de Publieksprijspagina's merk ik echter dat er meer gerecenseerd wordt - in kranten, in papieren en digitale periodieken - dan ik voor mogelijk hield.

Een opmerking van één onzer medewerkers, dat hij me alleen informeerde over positieve recensies, en de verwerking van een lijst van de in 2005 door onze medewerker Piet Gerbrandy besproken boeken leert echter dat de klaagzang over het geringe aantal recensies onzin is.

Waar dichters en uitgevers eigenlijk over klagen is dat niet elke recensie een lofzang is. Doelbewust verzwijgen dichters en uitgevers kritische of negatieve besprekingen. En dat is best wel sneu.

(Bart FM Droog, 1-12-2005)

terug naar boven

© Rottend Staal Online 2000-2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.

Het actuele Rottend Staal-nieuws | Het Rottend Staal-nieuwsarchief.


terug naar boven