FOTO'S GEDIGNAG ONLINE

Groningen - Op de Vera-site zijn foto's van de Gedignag, de openingsmanifestatie van de Poëziemarathon online geplaatst. Fotograaf-van-dienst was Mark Scheffer. Hij legde de optredens van Wim T. Schippers & Jan Klug, F. Starik, Bas Böttcher, Tom Zinger, Roos[beef] en haar drummer Tim alsmede de dichtinstallatie van Raoul Thepen vast

(1-2-2006)

terug naar boven
KAMAGURKA ZIEK

Vanochtend ontvingen we het bericht dat Kamagurka's optreden bij de slotmanifestatie geen doorgang kan vinden wegens ziekte van de heer Kamagurka.


De Groninger dichters Anneke Claus en Kasper Peters traden in zijn plaats op.

(26-1-2006)

terug naar boven
BENO HOFMAN OVER GRONINGER POËZIE UIT VROEGER DAGEN

In De Groninger Stadskrant van woensdag 25 in de rubriek 'Hofmans Historie' en de volgende dag op OOG TV in 'Beno's Stad', gaat historicus Beno Hofman in op de eerste Groninger dialect-dichter van naam, Synco Reijnders (ook gespeld als Synco Reynders), Groningen 1793-1873 en hier overleden tachtig jaar later.

Een groot deel van zijn leven was Reijnders notaris in Appingedam, wat hij zelfs een tiental jaren combineerde met het burgemeestersambt. Hofman besteedt vooral veel aandacht aan zijn fameuze gedicht: 'n Roare raaize van 't Hogelaand noa Stad, over het avontuur dat een Ommelander boer in de stad beleeft.

De aflevering van Beno's Stad wordt zoals gebruikelijk ook nog op de aansluitende zaterdag doorlopend herhaald.

(24-1-2006)

terug naar boven

SIBERIË


Op dinsdag 24 januari 2006, op de vooravond van de Poëziemarathon, is er bijzondere gelegenheid om alvast in de stemming te komen. Theatergroep Zuidpool uit Antwerpen speelt dan in het Grand Theatre het theaterconcert ‘Siberië’, naar het werk van de legendarische Russische acteur/dichter/zanger Vladimir Vissotski. Ergens tussen Bob Dylan en Jacques Brel en in gloedvolle Nederlandse vertaling.

Veel meer informatie over de voorstelling, de groep en over Vladimir Vissotski vind je op de webpagina van theater Zuidpool: http://www.zuidpool.be/producties/siberie.html.

Van en met: Jan Bijvoet, Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam.

Grand Theatre
Grote Markt 35, Groningen

Aanvang 20.30 uur
Entree:  10,- /  8,50 korting /  7,- Grandpas/scholieren.
Reserveren: 050-3140550 / kassa@grand-theatre.nl

(11-1-2006)

terug naar boven
WATERTORENPOËZIE

Van 19 t/m 26 januari 2006 stralen vanuit Watertoren West gedichten in de taal van vandaag over de stad Groningen. Vanaf de Wilhelminakade, het Noorderplantsoen en de Kraneweg zijn gedichten en foto’s op grote afstand te zien.

Het watertorenpoëzieproject is ontwikkeld door Liesbeth Cavé, dichter en duiker, en fotograaf Ton Ribbels.

Op donderdag 26 januari, de landelijke gedichtendag, treden 's middags dichters van Uitgeverij Monnier onderin de watertoren op. Dan dragen Trudy Dijkshoorn, Liesbeth Cavé, Andries Torensma en vele anderen gedichten voor over water, torens en andere zaken.

Locatie: Watertoren West, hoek Hofstede de Grootkade en Herman Colleniusstraat te Groningen.
Watertorenpoëzie: 19 t/m 26 januari 2006
Voordrachten waterpoëzie: 26 januari, 15.00-17.00 uur.

(9-1-2006)

terug naar boven
NACHTUILEN

In de week voorafgaande aan de Poëziemarathon zendt OOG-TV de documentaire 'Nachtuilen' uit. Hierin zijn dichters van Uitgeverij kleine Uil te zien die een gedicht voordragen op hun favoriete nachtelijke locatie in de stad. De dichters die meewerken zijn: Jan Glas, Remco Ekkers, Melle Hijlkema, Coen Peppelenbos en Rense Sinkgraven. Voor meer info zie: www.oogtv.nl

(9-1-2006)

terug naar boven
RUTGER KOPLAND NA ERNSTIG ONGELUK IN ZIEKENHUIS
Toestand stabiel

Glimmen - Naar nu bekend is geworden, is de dichter Rutger Kopland na een ernstig auto-ongeluk opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het ongeluk gebeurde vorige week vrijdag toen de 71-jarige dichter en psychiater uit Glimmen in zijn auto een hartaanval kreeg en aan de Jachtlaan in Haren tegen een boom reed. Volgens een politiewoordvoerder moest Kopland, pseudoniem voor Rudi van den Hoofdakker uit Glimmen, na het ongeluk gereanimeerd worden.

De afgelopen dagen is hij in het ziekenhuis ’slapende’ gehouden. Een politiewoordvoerder meldde dat Kopland bij het ongeluk een fractuur opliep en veel bloed heeft verloren. Hoewel nadere details over zijn huidige toestand ontbreken, zou geen sprake zijn van levensgevaar.

Dit weekeinde zou Kopland een optreden verzorgen in Leens, waar zondag het Verzameld Werk van de dichter C.O. Jellema wordt gepresteerd. De organisatie heeft nu Oek de Jong als zijn vervanger aangetrokken. Wat de gevolgen zijn voor de presentatie van zijn Verzamelde Gedichten, volgende maand, is onbekend.

(Joep van Ruiten, Dagblad van het Noorden, 10-12-2005)

terug naar boven

POËZIEWEDSTRIJD 'BEELD'

De Schrijversschool van het Kunstencentrum Groningen organiseert in samenwerking met de Openbare Bibliotheek op de Gedichtendag en Poëziemarathon traditiegetrouw een poëziewedstrijd met dit keer als thema: Beeld.

Hoe zie jij de wereld? Wat verbeeld je je? Dicht erover en stuur ons je poëtische pennenvruchten toe. De jury van deze wedstrijd bestaat uit de schrijvers Willem Jan van Wijk, Anneke Claus, Ronald Ohlsen en Jane Leusink. De Poëziemarathon vindt plaats op donderdag 26 januari 2006. In deze Poëziemarathon werken boekhandels, cafés, literaire en andere organisaties samen om een gevarieerd poëzieprogramma van 24 uur te bieden.

Meer...

(29-11-2005)

terug naar boven


PUBLIEKSPRIJS VOOR BESTE POËZIEBUNDEL 2005

Van Kerst 2005 tot vlak voor Gedichtendag 2006 kan er gestemd worden op de beste poëziebundel die in 2005 is uitgebracht. En wel op deze publieksprijs-site.

De prijs is een initiatief van de poëziedagbladen De Contrabas en Rottend Staal, De Publieksprijs voor beste poëziebundel 2005 en de Gedichtendagprijzen 2006 van Gedichtendag/Poetry International steunen elkaar wederzijds.

Onder de genomineerde bundels een behoorlijk aantal van in Groningen woonachtige dichters: Anneke Claus, Remco Ekkers, Wouter Godijn, Gerrit Krol, Jane Leusink, Jean Pierre Rawie & Driek van Wissen, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer, Guido van der Wolk,

Onder de sponsorende uitgeverijen bevinden zich twee Groninger uitgeverijen: kleine uil en Passage. En momenteel elf niet-Groninger uitgeverijen: De Arbeiderspers, BnM, Cossee, Holland, IJzer, Uitgeverij P, Podium, Poëziecentrum, Querido, Uitgeverij 521 en Van Oorschot.

(28-11-2005)

terug naar boven


GEDICHTENDAG 2006: DONDERDAG 26 JANUARI

GEDIGNAG

Woensdagavond 25 januari: Gedignag te Vera, de traditionele opening van de Poëziemarathon met o.a.
Bas Böttcher (D), Tom Zinger, beeldend kunstenaar Raoul Thepen en het veelbelovende zangtalent Roos[beef].

Donderdag 26 Januari 2006
, tijdens de Poëziemarathon o.a.:

POËZIE A BOBO

Op bezoek bij Groninger bobo's als de Commissaris der Koningin, de burgemeester, de directeuren van het Groninger Museum en de openbare Bibliotheek en de hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden. De bobo's dragen in hun kantoren hun favoriete gedicht voor aan drie groepen van maximaal vijftien poëzieliefhebbers. Reserveren verplicht. E-mail: info@uitgeverijpassage.nl

SLOTMANIFESTATIE

De spraakmakende Vlaamse dichters Eva Cox, Peter Holvoet-Hanssen, Dimitri Verhulst en Kamagurka en een
programma onder leiding van Stadsdichter Ronald Ohlsen met Anna Enquist, Ruben van Gogh en Gerrit Kouwenaar. 's Avonds in het Grand Theatre. Entree   3,-.

terug naar boven


UBBO DERK HAKHOLT OVERLEDEN

Op 4 augustus 2005 overleed na een korte ziekte de dichter Ubbo Derk Hakholt, meldt het weblog van literair tijdschrift Concept.

terug naar bovenRIK ANDREAE WINNAAR POËZIEWEDSTRIJD

Groningen - Rik Andreae heeft de poëziewedstrijd van de Schrijversschool en de Openbare Bibliotheek gewonnen. Zie de wedstrijdpagina voor het gedicht en het juryrapport.

(1/2/2005)

terug naar bovenRONALD OHLSEN NIEUWE STADSDICHTER VAN GRONINGEN


Groningen/Epibreren - Ronald Ohlsen is gisteren benoemd tot nieuwe Stadsdichter van Groningen, tijdens de slotmanifestatie van de Poëziemarathon. Hij is voor een periode van twee jaar benoemd en zal jaarlijks zes gedichten schrijven bij actuele zaken in de gemeente Groningen, tegen een jaarlijkse vergoeding van 5000 euro.

Zowel Ohlsen als zijn voorganger werden aangenaam verrast door zijn benoeming, die cultuurwethouder Karin Dekker tot op het laatste moment geheim wist te houden. Ohlsens voorganger, de Stadsdichter buiten dienst Droog kreeg als afscheidsgeschenk een door hemzelf geschreven gedicht aangeboden - waarvan hij het bestaan inmiddels vergeten was, dat binnenkort op grote schaal postergewijs in openbare ruimtes aangebracht zal worden.

Het Eenzame Uitvaarten-project wordt door Ohlsen overgenomen. De Stadsdichter b.d. zal hem daarbij assisteren.

Het Dagblad van het Noorden bericht er vandaag zodoende over.

(Rottend Staal Online, 28-1-2005)

(28/1/2005)

terug naar boven
DRIEK VAN WISSEN DICHTER DES VADERLANDS

Driek van Wissen is verkozen tot derde Dichter des Vaderlands. Na Gerrit Komrij en Simon Vinkenoog is het nu aan deze Stad-Groninger-dichter het Nederlandsche volk poëtisch bij te staan in tijden van ellende en vreugd.

Om 18.15 uur vandaag arriveert Driek per speciaal NS-poëzietreinstel op het Groninger hoofdstation, waar hij zal worden gehuldigd door alle 180.000 Stad-Groningers, onder leiding van het gemeentebestuur. Komt allen!

Bij de slotmanifestatie in Huize Maas zal de kersverse Dichter des Vaderlands optreden, rond de klok van elf.

In het Dagbladvan het Noorden vandaag meer over zijn benoeming.

(27/1/2005)

terug naar bovenE-POETRY!

Tijdens de Poëziemarathon zal een speciaal 24-uurs E-poetry-project via deze site te volgen zijn. Piet Oosterheerd, Tonnus Oosterhoff en Guido van der Wolk zijn op de Gedichtendag de hele dag wereldwijd actief en tonen hun E-poetry.

(21/1/2005)

terug naar boven


AANVULLINGEN PROGRAMMA

Bij de Gedichtenlunch in Café de Stadtlander (12.00-14.00 uur, 27-1) treden in ieder geval op: Kees van der Hoef, Rense Sinkgraven, Boris Wanders.

Bij het programma in het Universiteitstheater (11.00-13.00 uur, 27-1) dragen naast de eerder aangekondigden ook
Liesbeth Korthals Altes, Mathilde van Dijk, Henk Hofstra, Nina Werkman, Arjo Vanderjagt, Els Jongeneel, Heiny de Ruiter, Helen Wilcox, Geart van der Meer, Stella Linn, Bernard Ridderbos, Valerie Robillard, Nanne Nauta, Inge de Wilde, Roald van Elswijk, Marja-Leena Hellings en Cornelius Hasselblatt gedichten voor

(21/1/2005)

terug naar boven


AANVULLINGEN PROGRAMMA

Op de Gedignag treedt ook Dordtenaar Peter M. van der Linden op. En In het Universiteitstheater de come-back van universitair huisdichter buiten dienst Gertjan Laan.
(19/1/2005)

terug naar boven


WIJZIGINGEN PROGRAMMA
PROGRAMMABOEKJES EN ENTREEKAARTEN

Op de Gedignag, woensdag 26 januari, Vera, vult Anneke Claus het programma aan.
De Gedichtenlunch, donderdag 27 januari, Stadtlander, wordt dit jaar gepresenteerd door Hanny Diemer. Zij treedt aan als opvolger van Kees van der Hoef.

De programmaboekjes zijn vanaf 20 januari 2005 verkrijgbaar bij de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat. Kort daarna zullen ze ook verkrijgbaar zijn bij de boekhandels Athena's, Godert Walter en Scholtens Wristers.

De gratis entreekaarten zijn vanaf 22 januari 2005verkrijgbaar bij voornoemde bibliotheek en boekhandels.

(18/1/2005)

terug naar bovenDE EERSTE GRONINGER VOORLEES- EN VERTELSALON


Vrijdag 28 januari 2005
Kunstgaang Kaampke
Kampweg 7, Stedum
tel.0596-55.10.02

'Noazoezen' over de Poëziemarathon kan bij De vertelsalon. Deze is bedoeld voor het voorlezen en vertellen van verhalen, gedichten en het zingen van eigengemaakte of andermans liedjes: De teksten kunnen in het Nederlands, Gronings, Frans, Engels, of in elke andere taal of streektaal ten gehore worden gebracht. Neem daarom eigen of andermans werk mee om voor te lezen of te zingen.

Bijdrage in de kosten  4,00 euro inclusief twee kopjes koffie en een drankje 'met iets erbij'

Het begint om 20.25 uur en de deur staat om 20.00 uur voor u open.

Opgeven op bovenstaand adres per E-mail info@kunstgaangkaampke.nl.

(17/1/2005)

terug naar bovenPOEZIEWEDSTRIJD: FEEST

De traditionele poëziewedstrijd die de Schrijversschool en de Openbare bibliotheek jaarlijks organiseren heeft ditmal als thema 'Feest'.

De inzendtermijn is inmiddels gesloten. Er zijn 57 inzenders en in totaal 85 gedichten.

De uitslag wordt op 27 januari beked gemaakt in de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat, tussen 16.00 en 17.00 uur.
(17/1/200513-12-2004)

terug naar bovenNIEUWE STADSDICHTER GEZOCHT

De website van de gemeente Groningen meldt: 'Het college van B&W roept geïnteresseerde kandidaten op om zich te melden als stadsdichter voor 2005 en 2006. De stadsdichter schrijft tenminste zes stadsgedichten per jaar en ontvangt daarvoor een vergoeding van 5.000 euro bruto per jaar. De aanmeldingstermijn sluit op 31 december. Kandidaten moeten in Groningen wonen en de dichter moet van professioneel niveau zijn.'

Alle verdere details zijn via deze link te lezen.


Het Dagblad van het Noorden publiceert momenteel een serie van 10 portretten van dichters die de nieuwe Groninger Stadsdichter willen worden.

Wie de nieuwe stadsdichter wordt zal op donderdagavond 27 januari tijdens de Slotmanifestatie van de Poëziemarathon in Huize Maas aan de Vismarkt bekend gemaakt worden.


(13-12-2004)

terug naar bovenPOËZIEMARATHON 2005
Woensdag 26 en donderdag 27 januari 2005

Openingsavond in Vera (Oosterstraat 44) vanaf woensdag 26 januari, 22.00 uur: met J.A. Deelder, André Manuel en Kasper Peters (die onze jaarlijkse opdracht voor jonge Groninger dichters heeft gekregen).

Slotmanifestatie in Huize Maas (Vismarkt 52), 21.00-24.00 uur:
met: Shakila Azizzada, H.H. ter Balkt, Tsead Bruinja, Maria van Daalen, Piet Gerbrandy, Eva Gerlach, Tonnus Oosterhoff en Nachoem M. Wijnberg. En verder met de benoeming van de nieuwe Stadsdichter van Groningen en de dagsluiting door Henk Scholte.

terug naar bovenPODIUM WERELDDICHTERS


Zaterdag 16 oktober 2004 - 20.30 uur:
Podium Werelddichters
Huis de Beurs, A-Kerkhof 4, Groningen; entree gratis

Met de dichters: Rodhan Al Galidi (Irak/Nederland), Mogib Hassan (Jemen/Nederland), José Ovejero (Spanje/België), Albana Shala (Albanië/Nederland) en Mowaffk Al-Sawad (Irak/Nederland).

De Stichting Poëziemarathon haalt dit jaar de tournee van het Podium Werelddichters naar Groningen. In eerdere versies vonden optredens van dichters uit verschillende culturen al plaats in Antwerpen, Brussel, Rotterdam en Amsterdam. Dankzij de contacten van de Stichting Poëziemarathon is de tournee dit jaar voor het eerst uitgebreid naar Groningen.


Op het Podium Werelddichters komen auteurs samen uit verschillende culturen, die gemeen hebben dat ze in Nederland en België (Vlaanderen) wonen en werken en hier een plaats willen vinden binnen de veelzijdige literatuur. De poëzie uit beide landen wordt vandaag in verschillende talen geschreven. De meegenomen culturele bagage en de belevenis van de werkelijkheid levert, in het werk van deze auteurs, nieuwe spannende mogelijkheden in de ontwikkeling van ons hedendaagse poëzie.

Het thema van het Podium Werelddichters 2004 is: de waarheid, niets dan de waarheid. In een tijd dat de leugens de basis zijn voor staatspolitiek, militaire interventies, de vergoddelijking van commercie en het vereren van allerlei goden, hoe staat het ervoor met de waarheid in de poëzie? Wat heeft een dichter aan de waarheid? Aan alle dichters wordt gevraagd een gedicht te schrijven op dit thema, dat als een rode draad door het programma loopt. Voor deze editie van de Podia Werelddichters zijn de volgende auteurs uitgenodigd:

Rodhan Al Galidi (± 1971, Irak) kwam in 1998 terecht in het AZC van Harlingen. Hij is één van de 26.000 asielzoekers die Nederland moeten verlaten. In 1998 vroeg hij asiel aan. Sinds drie en een half jaar is hij uitgeprocedeerd. Hij publiceerde twee dichtbundels, en twee bundels met columns waarvan de laatste onlangs verscheen onder de titel Blanke Nederlanders doen dat wél. Binnenkort verschijnt zijn eerste roman Mijn opa, de president en de andere dieren.

Mogib Hassan (1974, Jemen) woont sinds 1999 in Nederland. Hij schrijft gedichten, liederen en proza over gevoelens, homoseksualiteit en politiek.

José Ovejero (1958, Spanje) heeft als tolk voor de Europese Unie gewerkt, is vertaler en nu voltijds schrijver van zowel poëzie als proza (romans, verhalen). Werk van hem is in het Italiaans en het Duits vertaald.

Albana Shala (1968, Albanië) kwam in 1995 naar Nederland, eerst om studieredenen (Engelse taal- en letterkunde) en daarna om te werken bij Press now, een Nederlandse stichting die de onafhankelijke media in de Balkan steunt. Ze schreef in het Albanees, Engels en Nederlands en publiceerde in Albanië en Kosovo zowel proza als poëzie.

Voor Groningen is hier nog aan toegevoegd:
Mowaffk Al-Sawad (1971, Irak). De In Groningen wonende Al-Sawad is bekend van zijn vele optredens op radio en tv, waarbij hij zijn zienswijze over de situatie in Irak steeds op duidelijke wijze naar voren brengt. In 2002 verscheen zijn roman in brieven, Stemmen onder de zon. Als dichter schrijft Al-Sawad zowel in het Nederlands als het Arabisch. Zijn werk werd reeds onderscheiden met de El Hizrja-literatuurprijs.

De muziek wordt deze avond verzorgd door de Irakese santoor-speler Arash Salek

Het Podium Werelddichters is een project van De Rode Hoed (Amsterdam) en Stichting Dunya (Rotterdam), Stichting Poëziemarathon Groningen, Wereldculturencentrum Het Zuiderpershuis (Antwerpen) en Het beschrijf, literaire vereniging (Brussel).

Meer informatie:
Stichting Poëziemarathon
passuit@xs4all.nl
050-5271332 
 

terug naar bovenBIJEENKOMST 12 MEI 2004 - UITNODIGING


Beste mensen,

Met veel succes hebben we de afgelopen jaren de 24-uurs Poëziemarathon in Groningen georganiseerd. Mede hierdoor is Groningen als belangrijke poëziestad (literatuurstad) op de kaart gezet. Het bestuur van de Stichting Poëziemarathon is blij met alle bijdragen die daar de afgelopen jaren aan gegeven zijn. Teneinde de opgaande lijn in ontwikkeling van activiteiten tijdens en de belangstelling voor die activiteiten op de Poëziemarathon voort te zetten, leek het ons een goed idee eens met z'n allen om de tafel te gaan zitten. Niet met de bedoeling om alles nu over één kam te scheren, maar met de bedoeling om eens te kijken weer we meer samenwerkingsverbanden kunnen creëren. Wat kunnen we aan elkaar hebben, wordt dus de centrale vraag.

Deze bijeenkomst is gepland:
woensdag 12 mei, 19.30u in de Openbare Bibliotheek (LET OP: ingang aan de zijkant via de Poststraat)
de avond wordt geleid door Jeannette Stratemeijer.

We hopen dat zoveel mogelijk mensen van de organisaties hierbij aanwezig kunnen zijn. Graag van te voren even reageren via passuit@xs4all.nl

vriendelijke groet,

Anton Scheepstra,
voorzitter & organisator

terug naar boven


MAX DENDERMONDE OVERLEDEN

Rijswijk/Sarasota - De Nederlandse schrijver en dichter Max Dendermonde is in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn woonplaats Sarasota in Florida overleden. Dendermonde, die in Winschoten geboren werd als Hendrik Hazelhoff, is 84 jaar geworden en is overleden in zijn slaap.

Dat heeft zijn uitgeverij De Prom donderdag laten weten. De schrijver werd bekend door zijn roman De wereld gaat aan vlijt ten onder (1954). Zijn laatste boek Max Dendermonde op reportage kwam in 2002 uit en bevat reportages uit de jaren vijftig. Ook schreef hij meerdere dichtbundels. Dendermonde emigreerde in 1979 naar de Verenigde Staten. (ANP, 25-3-2004)

terug naar boven


FOTO'S GEDIGNAG TE VERA ONLINE

Op de site van Vera, het centrum voor internationale popunderground, staan nu een twaalftal foto's van de Gedignag (30-1) online. Te zien zijn Andy Fierens, Ruben van Gogh, Erik Jan Harmens, Sieger O. Hesselink, Jan Klug, Stan Lafleur, Rick de Leeuw, Diana Ozon, Raoul Thepen en Peter Weening.


terug naar boven


GERRIT KOMRIJ AFGETREDEN: LEVE SIMON VINKENOOG, DE NIEUWE DICHTER DES VADERLANDS

Gerrit Komrij is er mee gekapt, met Dichter des Vaderlands zijn. De redactie van Rottend Staal Online houdt nu verkiezingen voor de tweede DDV, die de functie van februari 2004 tot Gedichtendag 2005 kan vervullen. Favoriete Groninger dichters als Rutger Kopland en Jean Pierre Rawie zijn helaas niet beschikbaar. Wel vele anderen.

Het stemhok staat op:
http://www.epibreren.com/rs/verkiezing2004.html

De verkiezingen zijn gewonnen door Simon Vinkenoog, die 21% van de 1051 stemmen kreeg.

terug naar boven


WINNENDE GEDICHT EN JURYRAPPOORT ONLINE

Het winnende gedicht van de poëziewedstrijd 2004, 'Kleine held' van Rik Andreae is nu met het juryrapport online beschikbaar.

terug naar boven
JAAP PIJPER OVERLEDEN

Hedenmorgen is om 11.30 uur de dichter Jaap Pijper overleden.

terug naar boven
POËZIEMARATHON OP DE BUIS

Vanavond (29-1-2004) is op TV-Noord een sfeerimpressie van de Poëziemarathon te zien en ook OOG-TV brengt de nodige beeldinformatie over het festival en dode Groninger dichters in het bijzonder.

terug naar boven

ERIK LINDNER VERVANGT BONTEBAL

Erik Lindner vervangt
Adriaan Bontebal op de openingsmanifestatie, de Bukowskinacht, vannacht in de Benzinebar.

Bontebal was niet bereid in z'n eentje de barre tocht naar het Noorden te wagen, in deze tijd van sneeuwstorm en dijkdoorbraak.

Lindner is ook bij het Gedichtenontbijt in Athena's te zien en te aanhoren.

terug naar boven


BABY KAIN BIJ POËZIEMARATHON TE GRONINGEN

Groningen - Ook Baby Kain a.k.a. Gylan Kain, ex-lid van de legendarische Last Poets, treedt tijdens de Poëziemarathon op. In het eerst gisteren bekend geworden programma-onderdeel 'Poetic Aggression' 'in Kunstonderneming Oosterkade (Oosterkade 8, Groningen) draagt hij zijn verzen voor, muzikaal ondersteund door Floris Vermeulen (basgitaar), Yasper (sitar) en Dense (gitaar, beats & sounds) in de kunstinstallatie 'Shock Hazard'.
En wel op donderdag 29 januari, 21.00. Entree 2,50 euro.

'Shock Hazard is een installatie van Sjanet Bijker, Leslie Kamps, Tony Hofman, Maze de Boer en Robin Twaalfhoven.
Informatie: 050-313.77.76, info@oosterkade.nl.


terug naar boven
HISTORISCHE POËZIEVERTELLINGEN

In 'Hofmans Vertellingen', op maandag 26 januari 2004 in de stadseditie van het Dagblad van het Noorden, en in 'Beno's Stad' donderdag op OOG-TV besteedt stadshistoricus Beno Hofman i.v.m. de Poëziemarathon aandacht aan de 18de eeuwse Groninger dichter Lucas Trip. Bovendien zal hij donderdag om ca. 11.15 uur in zijn wekelijkse historische verhaaltje in het programma Prinsenhof op Radio Noord iets vertellen over Jan Goeverneur.

terug naar boven

INTERVIEW MET RUTGER KOPLAND

Ter gelegenheid van de Poëziemarathon 2004 interviewde Tjitte Faber van 'GRN, Stadsmagazine voor Groningen' de schrijver van de Gedichtendagbundel 2004: Rutger Kopland.
Faber stelde dit verrassende interview welwillend tot onze beschikking. Klik hier om het te lezen.

terug naar boven


POËZIEWEDSTRIJD HELDEN

Lees alles erover op de Wedstrijd 2004 pagina.

terug naar boven

SLOTMANIFESTATIE 2004 IN GRONINGER MUSEUM

De voorbereidingen voor de Poëziemarathon 2004, op donderdag 29 en vrijdag 30 januari 2004 zijn in volle gang.
Geopend wordt met de Bukowski-nacht in de Benzinebar (Hoekstraat 44), om 00.00 uur, m.m.v. o.a. Daniël Dee en de M*d*kl*nk*rs en Bach-Bukowski.
Om 08.00 uur vindt weer het traditionele Poëzieontbijt plaats in Athena's Boekhandel. En de presentator is heel verrassend Coen Peppelenbos met als gasten Maria Barnas,
Tsead Bruinja en Erik Lindner!
De slotmanifestie wordt in 2004 in het Groninger Museum gehouden. Van 20.00 tot 24.00 uur dragen daar o.a. Bart Chabot, Andy Fierens, Sieger M. Geertsma, Erik Jan Harmens, Tjitske Jansen, Rutger Kopland, Jane Leusink, Neeltje Maria Min, Diana Ozon en De Dichters uit Epibreren voor uit eigen werk.

Nader nieuws volgt

terug naar boven


TWEE GRONINGERS GENOMINEERD VOOR C. BUDDINGH'-PRIJS

Twee Groninger dichters, Sieger M. Geertsma en Jane Leusink zijn met hun bundels Straatvluchter (Passage) en Mos en gladde paadjes (Mozaïek) genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie 2003. De twee andere genomineerden zijn Norbert de Beule uit Vlaanderen, met Yelle! (Contact) en Hans Mirck met Het geluk weet niets van mij (Vassallucci).
De jury, bestaande uit Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Nijmeijer en Mustafa Stitou, maakte op woensdagavond 18 juni tijdens Poetry International de winnaar bekend: Jane Leusink. Uit Groningen!

terug naar boven


DICHTERS IN DE PRINSENTUIN 2003

Op 24, 25 en 26 juli vindt de nieuwe editie van Dichters in de Prinsentuin plaats, met o.a. Mowaffk Al-Sawad, Joost Baars, Maria Barnas, Liesbeth Cavé, Maria van Daalen, Daniël Dee, Job Degenaar, Bart FM Droog, Sieger M. Geertsma, Wouter Godijn, Petra Else Jekel, Hassan Golbang Khorasani, Willem Groenewegen, Peter de Groot, Karel ten Haaf, Remco Kapinga, Elmar Kuiper, Gertjan Laan, Edwin Lotz, Martijn Mertens, Thomas Möhlmann, Emmie Muller, Jan Atze Nicolai, Ronald Ohlsen, Coen Peppelenbos, Johan Pol, Guillaume Pool, Ineke Riem, Suze Sanders, Rense Sinkgraven, Meindert Talma, Frank Tazelaar, Wim van Til, Leonieke Toering, Jabik Veenbaas, Erik Verhaar, Abe de Vries, Matty de Vries, Nyk de Vries, Sjef Weller, Nina Werkman, Willem Jan van Wijk, Guido van der Wolk en Henk van Zuiden.

terug naar boven


FOTO'S POËZIEMARATHON 2003

Zie http://www.geocities.com/tbruinja/henx.htm voor foto's van de Poëziemarathon 2003. Het betreft foto's van Mowaffk Al-Sawad, Adriaan Bontebal, Maria van Daalen, André Degen, Hans Dorrestijn, Serge van Duijnhoven, Remco Ekkers, Salah Hassan, Marije Langelaar, Fouad Laroui, Tjitske Mussche, Hagar Peeters, Alfred Schaffer, Rense Sinkgraven, Spinvis, Mustafa Stitou, Vrouwkje Tuinman, Miriam Van hee, Nyk de Vries, Tommy Wieringa, Menno Wigman en Willem Jan van Wijk. Allen gekiekt door Henk Veenstra.
terug naar boven


NA HET WEEKEND MEER NIEUWS

De 24 en een half uur zitten erop, de dichters zijn weer naar huis en de kranten zijn gelezen.
Zie het Dagblad van het Noorden voor een recensie van de dag.


terug naar boven


WIGMAN EN STITOU BIJ SLOTMANIFESTATIE

De slotmanifestatie in Huize Maas werd opgeluisterd met gastoptredens van Mustafa Stitou en Menno Wigman. Beiden bereikten Groningen middels de gedichtentrein.


terug naar boven


RUBEN VAN GOGH OP POËZIEMARATHON

Ruben van Gogh, dit jaar Mr Gedichtendag, zal ook op de Poëziemarathon optreden. Zijn dag begint om zes uur, als hij in de taxi stapt om in Hilversum het tv-ochtendprogramma 'Goedemorgen Nederland' van de nodige poëzie te voorzien, van 07.00 tot 09.00 uur. Dan wacht hem een auto met chauffeur, die hem naar Diergaarde Blijdorp snelt, waar hij tijdens de Rotterdamse opening van de Gedichtendag verzen gaat blaten. Daarna stapt hij om 11.37 uur in de intercity Rotterdam-Groningen, om aldaar nog meer gedichten te laten horen.
In Groningen zal hij bij 'Gedichten voor dieren' (17.00-17.30 uur) op de statietrap van het stadhuis wederom oreren.
(Groningen, 29-1-2003)

terug naar boven


C.O JELLEMA ZIEK: WILLEM JAN VAN WIJK VERVANGT

Tot ieders droefenis is C.O. Jellema door ziekte verhinderd. Zijn plaats in het slotprogramma zal worden overgenomen door Willem Jan van Wijk, winnaar van het Belcampo stipendium.
(Groningen, 28-1-2003)

terug naar boven
NOG ENKELE KAARTEN VOOR HET LITERAIR RONDVAREN

Voor de de literaire rondvaart zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. Aan boord dragen Mowaffk Al-Sawad, Maria van Daalen, Remco Ekkers, Gertjan Laan, Vrouwkje Tuinman e.a. voor. Leonieke Toering verzorgt de muzikale intermezzo's. De rondvaart duurt een uur. Vertrek 12.45 uur t/o het Groninger Museum. Toegangskaarten (5 euro) zijn te bestellen bij Uitgeverij Passage: 050-527.13.32, e-mail: passuit@xs4all.nl.
(Groningen, 27-1-2003)

terug naar boven
POËZIEMARATHON IN DE MEDIA

De Volkskrant en het radioprogramma Ophef & Vertier (Radio 747 AM) van vrijdag 24 januari besteedden aandacht aan de Poëziemarathon. In het Volkskrant Magazine van zaterdag 25 januari stond een mooi interview met Hagar Peeters, een van de dichters op de slotmanifestatie. Op 24 januari zond TV Noord een interview met Tsead Bruinja, een van de organisatoren, over de Poëziemarathon uit.
Op Gedichtendag zelf zullen Nova, het Radio 1 Nieuws, OOG-TV en OOG-Radio verslag doen van hetgeen dan in Groningen gebeurt. (Groningen, 27-1-2003)

terug naar boven

DAGELIJKSE COLUMN TOMMY WIERINGA IN SPITS!

Tommy Wieringa, een van de dichters die bij de Openingsmanifestatie in Vera voordragen, heeft in deze verkiezingstijd een dagelijkse column in de gratis ochtendkrant Spits!, waarin hij de campagnes becommentariëert (Groningen, 9-1-2003)

terug naar bovenPOËZIEWEDSTIJD 2003

Het thema voor de traditionele wedstrijd is ditmaal 'Monsters. Zie de wedstrijdpagina voor de details.
(Groningen, 15-12-2002)

terug naar boven


VOORBEREIDINGEN POËZIEMARATHON 2003 IN VOLLE GANG & FOTO'S 2002

Momenteel is de Stichting Poëziemarathon bezig met het voorbereiden van de 4de Poëziemarathon, op donderdag 30 januari 2003.
De openingsmaifestatie zal plaats vinden in Vera, de slotmanifestatie in Huize Maas aan de Vismarkt. Spinvis, Tommy Wieringa en Adriaan Bontebal zijn al gecontracteerd,

Klik hier voor de 8 mooiste foto's van de 3de
Poëziemarathon
(Groningen, 22-10-2002)
terug naar boven


DOCUMENTAIRE OVER JEAN PIERRE RAWIE IN HET GRONINGER MUSEUM

Een documentaire over de dichter Jean Pierre Rawie gaat deze week in première. De videofilm 'Onmogelijk geluk', genoemd naar de gelijknamige bundel uit 1992 is gemaakt door regisseur Jan Louter in opdracht van het Letterkundig Museum en de AVRO. "Een documentaire over zijn dichterschap, de drank, de dood en zijn 'writers block", typeert het museum de literaire film.

"Het schrijven van poëzie is een poging om de dood te bezweren. Het voorbijgaan van de tijd, de dood, de liefde...alle poëzie gaat over dezelfde dingen en ik heb ook nog nooit uit een gedicht informatie opgestoken over iets dat ik nog niet wist. Daar is het niet voor. Poëzie kan ook je problemen niet oplossen", vat de bekende literaire Groninger zijn drijfveer samen. "Maar door ze in woorden te vervangen, krijg je er een zekere macht over. Het werkt bezwerend."

'Onmogelijk geluk' werd geproduceerd door Miroir Film. De documentaire wordt uitgebracht in de videoreeks 'Schrijvers in Beeld' van het Letterkundig Museum. De film gaat vrijdag 22 februari tijdens een besloten voorstelling in het Groninger Museum in première. Daarbij wordt de Groningse dichter geïnterviewd door dichter en directeur van het Letterkundig Museum Anton Korteweg. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart is de film dagelijks om 16.00 uur voor het publiek te zien in het Auditorium van het Groninger Museum. (19-2-2002)

terug naar boven


WILFRID SPEEKENBRINK OVERLEDEN

Vandaag vernamen we van het overlijden van Wilfrid Speekenbrink, vorige week dinsdag 5 februari 2002. Speekenbrink was dichter, prozaïst, toneelschrijver en schrijfdocent. De Stichting Poëziemarathon wenst zijn familie en nabestaanden sterkte met het verwerken van dit verlies (11-2-2002)
terug naar boven


NIEUWS

Tot omstreeks november 2002, als de plannen voor de Poëziemarathon 2003 bekend zijn, verwijzen we u voor het dagelijkse poëzienieuws door naar Rottend Staal Online, het enige internetpoëziedagblad.
Sterfgevallen van dichters en ander opzienbarend Groninger poëzienieuws zullen wel op deze pagina vermeld worden. (11-2-2002)


terug naar boven


FOTOCOLLAGE VAN DICHTERS BIJ REPIN

De fotograaf Henk Veenstra legde de voordrachten van Sergej Gandlevskij, C.O. Jellema, Rutger Kopland, Alexej Poerin en Jean Pierre Rawie bij de werken van Ilja Repin in het Groninger Museum vast. Klik hier voor de collage.
Het boek Dichters over Repin, verkoopt intussen zeer goed: een week na de verschijning is de voorraad bij de uitgeverij al op en wordt een herdruk overwogen

terug naar boven


RIK ANDREAE WINNAAR VAN DE POEZIEWEDSTRIJD

De Stad-Groninger dichter Rik Andreae heeft de Poëziewedstrijd gewonnen met zijn gedicht 'Van de heuvel'. Hij werd eerste uit een totaal van 72 inzendingen.
terug naar boven


POËZIEMARATHON UITERST GESLAAGD

De Poëziemarathon 2002 was de drukst bezochte gedichtenmanifestatie van de Gedichtendag, met tevens het hoogste gehalte aan meewerkende dichters - circa 90. Het totaal aantal bezoekers ligt tussen de 2000 en 2500. Daar de overvloed aan krantenverslagen zeer groot is, hebben onze medewerkers enige dagen nodig om alles in het persarchief te verwerken.
terug naar boven


BART FM DROOG STADSDICHTER

Cultuurwethouder Wicher Pattje heeft namens het college van B&W vannacht Bart FM Droog uitgeroepen tot Stadsdichter van Groningen
.

terug naar boven


ALLEEN VOOR GENODIGDEN!

De boekpresentatie van Dichters over Repin, om 17.30 uur in het Groninger Museum is enkel toegankelijk voor genodigden. Wie dat zijn kunnen niet genodigden aanschouwen vanaf de bruggen naar het Museumeiland.
terug naar boven


STADSDICHTER: ENKELE IDEEËN

De Groninger Stadsdichter (m/v) gaat wellicht een of meerdere van de volgende taken uitvoeren die beschreven staan op www.poeziemarathon.nl/stadsdichter/

terug naar boven


ORGANISATIE POËZIEMARATHON ONDER VUUR

In het Nieuwsblad van het Noorden van 26 januari stond een interview met een beoogd stadsdichter die het er niet mee eens is.

terug naar boven


BOEKHANDELAAR VERWOND DOOR POËZIE

De boekhandelaar Ilona Duits uit Groningen loopt momenteel met een mitella om door haar boekwinkel, Scholtens Wristers. Ilona Duits bestiert in die zaak de afdeling literatuur, hetgeen zij op zo'n gedreven wijze doet dat ze daardoor een van de grootste literatuurpromotors van Groningen is.
Daarbij beschikt deze boekhandel met tweeëneenhalve ruime kasten ook nog eens over wat misschien wel de grootste en in elk geval de meest veelzijdige poëzieafdeling van Nederland is. Daaraan kleeft echter een nadeel: eenmaal per jaar moet er een inventarisatie plaatsvinden. Duits is lang met het tellen van al die dichtbundels bezig geweest en heeft daarbij ook lange tijd boven haar macht moeten werken. Resultaat: een ontwrichte arm, die nu weer tot rust moet komen in de eerder genoemde mitella.
Het enige wat ons rest is om de bewoners van Groningen en wijde omgeving op te roepen om uit solidariteit een dichtbundel aan te schaffen bij Ilona Duits. (Epibode, 27-1-2002)

terug naar boven


EXTRA: GER SAX BIJ OPENING

De befaamde saxofonist Ger Sax zal de voordracht van J.A. Deelder met zijn sublieme saxofoonspel aanvullen, bij de openingsmanifestatie in De Silo.
terug naar boven


PROGRAMMABOEKJES VERKRIJGBAAR

De programmaboekjes van de Poëziemarathon 2002 zijn vanaf heden af te halen bij de Openbare Bibliotheek, bij de VVV en bij de boekhandels Athena's, Godert Walter en Scholtens Wristers. (24-1-2002)
terug naar boven


WIE WORDT DE GRONINGER STADSDICHTER?

Groningen - Dertig dichters kregen vandaag een brief van de gemeente Groningen met de mededeling: "U heeft zich aangemeld voor de functie van stadsdichter 2002-2003 voor de stad Groningen. In totaal zijn er 30 aanmeldingen binnengekomen en heeft de jury uit deze aanmeldingen een voordracht gedaan aan het College van B&W.
Tijdens de slotmanifestatie van de Poëziemarathon zal bekend worden gemaakt wie als stadsdichter van Groningen voor 2002-2003 zal worden aangesteld."

Navraag onder Groninger dichters leert dat Daniël Dee, André Degen, Bart FM Droog, Sieger M. Geertsma, Wouter Godijn,
Karel ten Haaf, Petra Else Jekel, Gertjan Laan, Titia Lodewegen, Ruud Muschter, Ronald Ohlsen, Kasper Peters, Rense Sinkgraven, Matty de Vries, Boris Wanders en Sjef Weller tot de ontvangers van deze brief behoren.

OOG-Radio wil in het middagprogramma 'Dagdoorbraak' (106.6 FM) aandacht besteden aan de benoeming van de stadsdichter en roept de kandidaten op zich te melden bij Lotte Veltman of Jose Cutileiro (050-571.80.80, e-mail info@oogtv.nl). De kandidaten zullen over hun plannen voor het stadsdichterschap geïnterviewd worden en mogen twee gedichten voordragen: een vers naar eigen keus en een kort gelegenheidsgedicht over de Noordwand van de Grote Markt. (Epibode, 22-1-2002)

terug naar boven


GEDICHTEN IN DE SUPERMARKT

Rik Andreae, Margreet Graaff, Anne de Jong en Riet Smits, leden van poëziegroep 'de Minnaar m/v', dragen bij de Poëziemarathon van 10.30 tot 11.30 uur gedichten voor tussen de pakken koffie en de voorgesneden groenten in de Albert Heyn-supermarkt in de wijk Ulgersmaborg. Adres: Rijksweg 16, Groningen. Informatie: bedrijfsleider Van der Heyde, tel. 050-503.90.20.

terug naar boven


CORNELIS VAN DER WAL GEEN STADSDICHTER

De bekende Friese dichter Cornelis van der Wal, een van de favorieten voor de functie van Stadsdichter heeft om persoonlijke redenen besloten zich niet langer kandidaat te stellen.
De Groninger bevolking betreurt doch respecteert zijn besluit.
terug naar boven

GEDICHTENDAG: OPENING TE GRONINGEN

De Openingsmanifestatie van de Poëziemarathon, om 00.00 uur exact in de nacht van woensdag 30 op donderdag 31 januari is tevens dé opening van de Gedichtendag. J.A. Deelder (Rotterdam), Sieger M. Geertsma & co (Groningen), Ruben van Gogh (Utrecht) en Tjitske Jansen (Utrecht), gepresenteerd door Tjitse Hofman (Groningen) hebben de eer deel te nemen aan de allereerste activiteit van Gedichtdag 2002.
Twee minuten later, om 00.02 uur, na het journaal, openen Daniël Dee en Karel ten Haaf hun acht uur durende live-radioshow, waarin elk half uur een andere dichter de hoofdrol heeft, op OOG-Radio.
Tien uur later verricht Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij de officiële opening te Rotterdam - als in Groningen het poëzieontbijt met Esther Jansma al achter de rug is en in het Groninger Museum het poëzieprogramma rond Ilja Repin in volle gang is.

terug naar boven


ALEXEJ POERIN VERVANGT JELENA SCHWARZ

Bij het programma rond het boek Dichters over Repin in het Groninger Museum zal de Russische dichter Alexej Poerin zijn gedicht bij het schilderij 'On a turfbench' voordragen. Hij is op het laatste moment bereid gevonden om in te vallen voor Jelena Schwarz, die wegens ziekte verstek moet laten gaan.

terug naar boven


RUIM 70 DEELNEMERS AAN POËZIEWEDSTRIJD

Bij sluiting van de termijn voor inzendingen bleken 74 mensen gedichten te hebben ingestuurd voor de Poëziewedstrijd. De uitslag wordt op de Gedichtendag bekend gemaakt, in het Literair Lokaal van de Schrijversschool.

terug naar boven


30 DICHTERS WILLEN STADSDICHTER WORDEN

Na sluiting van de inschrijftermijn bleken 30 dichters uit Groningen-Stad zich kandidaat gesteld te hebben voor de functie van Stadsdichter 2002/2003. De bekendmaking van wie het wordt zal geschieden tijdens de slotmanifestatie van de Poëziemarathon, op 31 januari 2002.

terug naar boven


BURGEMEESTER DAG TE VROEG

Op woensdag 30 januari 2002 zal burgemeester Jacques Wallage de raadsvergadering openen met een gedicht. Hij doet dit een dag voor de Gedichtendag omdat op 31 januari geen raadsvergadering gepland staat. Info: Ankie Alkema, tel 050-367.76.03.


terug naar boven


CONTACT! EEN INTERACTIEF INTERNETPROJECT

Eric, een stadsonderzoeker, is op zoek naar de grote liefde en muze in zijn leven. Hij plaatst een poëtische contactadvertentie. Marike reageert. Een interactief internet gedicht ontstaat.
De Groninger dichters Matty de Vries en Daniël Dee bijten het spits af tijdens de opening op de Gedichtendag, bij de Poëziemarathon, op 31 januari 2002, om 12.00 uur in de Openbare Bibliotheek aan de Boteringestraat in Groningen.
Na afloop van de opening is er voor bezoekers van de bibliotheek tot 21.00 uur gelegenheid een bijdrage aan het gedicht te leveren.
Iedereen thuis met internetverbinding kan meedoen aan het interactief gedicht vanaf 31 januari 2002, 13.00 uur op: www.ixmedia.nl/contact/
Inzenden kan tot en met 20 april 2002. Concept & Internet: Inge Reisberman

terug naar boven


GRONINGEN STAD MET MEESTE LITERATUURFESTIVALS VAN NEDERLAND

Onderzoek naar de aanwezigheid van jaarlijkse literatuurfestivals binnen Nederland wijst uit dat Groningen-stad met de Poëziemarathon, Dichters in de Prinsentuin, Groningen Zoals het Gedrukt Staat (juni 2002) en de slotmanifestaties van Doe Maar Dicht Maar (23 maart 2002) en de Word Slam (4 juni 2002) veruit koploper is.

terug naar boven


GEZOCHT: STADSDICHTER!

Groningen-stad krijgt een stadsdichter! De gemeente Groningen wil iedere twee jaar een dichter uit de stad aanstellen om met poëzie te reageren op gebeurtenissen en ontwikkelingen in de stad. De stadsdichter wordt steeds voor twee jaar benoemd en zal zes tot acht stadsdichten per jaar schrijven. Hij of zij ontvangt daarvoor een vergoeding van 5000 euro per jaar.

Benoeming stadsdichter 2002 - 2003
De dichter wordt benoemd door een commissie van deskundigen, bestaande uit de Neerlandicus G. Dorleijn, J. Straatemeier, pr-vrouw van de openbare bibliotheek en H. Sandman, medewerker van de Gezinsbode. De commissie wordt bij het maken van een keuze graag geattendeerd op mogelijke kandidaten.

De kandidaten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De dichter is woonachtig in de gemeente Groningen;
- Het werk van de dichter is van professioneel niveau, dat betekent dat de dichter reeds werk heeft gepubliceerd of met eigen werk heeft opgetreden. Ook dichters van wie het werk klaar is voor publicatie komen in aanmerking voor deze functie.

Indien u uzelf of iemand anders wilt voordragen voor de functie van stadsdichter, dan kunt u dit schriftelijk kenbaar. Wilt u daarbij naam, adres en telefoonnummer van de dichter vermelden? Ook moet aan de brief een aantal recente gedichten (goed kopieerbaar) en een overzicht van de publicaties van de dichter worden toegevoegd.

Uw voorstel dient uiterlijk 5 januari bij ons te zijn. U kunt het sturen naar:
Beleidsbureau Cultuur
Trompsingel 29
Postbus 268
9700 AG Groningen
onder vermelding van 'stadsdichter'.

De Stadsdichter wordt benoemd op de slotmanifestatie van de Poëziemarathon te Groningen, op Gedichtendag 2002: donderdag 31 januari 2002.


terug naar boven


GEDICHTENDAG 2002 TE GRONINGEN

Op Gedichtendag 2002, donderdag 31 januari, vindt in Groningen weer de 24-uurs Poëziemarathon plaats.
Met dichters uit binnen- en buitenland: de Russische dichters Jelena Schwarz en Sergej Gandlevskij, die in het Groninger Museum hun Repin-verzen zullen voordragen, met Anneke Brassinga, C.O. Jellema, Rutger Kopland, Wouter Godijn, Edward van de Vendel, Tonnus Oosterhoff e.a. - dit ter gelegenheid van de verschijning van het boek Dichters over Repin.
De Poëziemarathon wordt geopend door J.A. Deelder, Sieger M. Geertsma, Ruben van Gogh en Tjitske Jansen, om 00.00 uur. Bij de slotmanifestatie treden Rodhan Al-Khalidi, Anne Feddema, Ramona Maramis, Jean Pierre Rawie, Hans Plomp, Anne Vegter, Simon Vinkenoog, Menno Wigman en Joost Zwagerman voor het voetlicht. Traditiegetrouw sluit Henk Scholte met het zingen van het Groninger Volkslied de Poëziemarathon af.
terug naar boven


TOCH STADSDICHTER VOOR GRONINGEN: COMMISSIE VAN KENNERS WIJST STADSDICHTER AAN

Groningen - Groningen krijgt alsnog een bloedeigen stadsdichter. Het college van B en W wil een commissie van deskundigen in de benen helpen, die telkens voor een periode van twee jaar een stadsdichter aanstelt.
De stadsdichter is een initiatief van D66-raadslid Thomas van Dalen. Als een echte totaal-democraat stelde hij voor een dichter door de bevolking te laten kiezen. Wethouder W. Pattje van cultuur zag hier weinig in. Hij vreesde dat er te veel Groninger dichters zijn die, hoe bekwaam ook, onvoldoende publieke bekendheid genieten om een reële kans te maken. Dat zou dus bij een publieke verkiezing de ene keer Jean Pierre Rawie, dan weer Driek van Wissen, vervolgens weer Jean Pierre Rawie, enzovoort.
De verwerping van Van Dalens idee kwam Pattje te staan op boze reacties uit de lokale dichterswereld. "Toen ik terugkwam van een bezoek aan Berlijn begreep ik uit de krant dat ik ruzie had met de dichters", zei de wethouder vanmorgen. Hij heeft nu een idee gelanceerd: de verkiezing vaneen stadsdichter overlaten aan een selectie van kenners.
Bovendien wil hij dat dichters die willen meedingen zich laten inschrijven voor de procedure.
De in te stellen commissie publiceert straks een uitnodiging aan dichters in de stad. Daarna wordt op basis van ingestuurd werk een benoeming voorbereid.
(Nieuwsblad van het Noorden, 12-9-2001)

Zie ook het persarchief 2002 voor meer berichten over de Groninger stadsdichter

terug naar boven


GRONINGER DICHTERS VOEREN ACTIE TEGEN WETHOUDER PATTJE

Er dreigt een opstand uit te breken van Groningse dichters tegen wethouder Pattje (PvdA) van cultuur.

De Groningse dichtscène is verontwaardigd omdat wethouder Pattje (PvdA) het voorstel van gemeenteraadslid Thomas van Dalen (D66) voor een Groninger Stadsdichter naar de prullenbak heeft verwezen. De dichters bestrijden de argumentatie van de wethouder dat er te weinig dichters in Groningen zouden zijn en dat deze te onbekend zouden zijn bij het publiek. Met zijn compromisvoorstel (zo af en toe wordt een dichter uitnodigen om een gedicht te schrijven) vernietigd Pattje een kans voor de poëzie in Groningen.

Op de Noordelijke Schrijfdag werden handtekeningen verzameld van verontwaardigde dichters die protesteren tegen de dwaasheid van onze geliefde wethouder en bezorgd zijn over zijn klaarblijkelijke onwetendheid over bekende Groninger dichters die de laatste jaren spraakmakend bezig zijn geweest én veel promotie voor Groningen gemaakt hebben, in binnen- en buitenland.
(Groninger Internet Courant, 10-9-2001)

terug naar boven


GERTJAN LAAN NIEUWE HUISDICHTER VAN RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

De 5de jaars economiestudent Gertjan Laan is verkozen tot officiële huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2001/2002, door een jury bestaande uit dichters Albertina Soepboer en Daniël Dee en hoofdredacteur van de Groninger Universiteitskrant 'UK' Guus Termeer.
Gertjan Laan is de opvolger van Petra Else Jekel en Daniël Dee, die als eerste huisdichters in 2000 waren aangesteld.
(10-9-2001)


terug naar boven


OFFICIËLE GRONINGER STADSDICHTER

Groningen - Gemeenteraadslid Thomas van Dalen, cultuurwoordvoerder van D66, wil jaarlijks een officiële stadsdichter aanstellen. In schriftelijke vragen aan het College van B & W stelt hij voor om deze dichter per 2002 een functie te geven analoog aan de rol van de "Dichter des Vaderlands" (Gerrit Komrij). Tijdens de eerstvolgende Gedichtendag op 31 januari 2002 zou de eerste benoeming moeten plaatsvinden.

Het College dient haar keuze voor een dichter volgens Van Dalen te baseren op een verkiezing via de Groninger Gezinsbode. Over de invulling van de nieuwe functie bestaan verschillende ideeën. Zo zou de nieuwe Stadsdichter (m/v) maandelijks of juist bij belangrijke gebeurtenissen een gedicht kunnen publiceren. Als voorwaarde voor kandidaatstelling geldt naast het inwonerschap van deze stad, dat de dichter officiële boekpublicaties op zijn of haar naam moet hebben staan.

Thomas van Dalen: "Veel kleine en grote organisaties proberen met wisselend succes de positie van poëzie in Groningen te versterken. Sinds enige jaren wordt om die reden op de nationale gedichtendag in onze stad een succesvolle 24-uurs Poëziemarathon georganiseerd. Kortom, poëzie is een bloeiende kunstvorm in onze stad, maar ook een kwetsbare. Om aan de Poëziemarathon en aan de achterliggende doelstelling bij te dragen lanceer ik dit idee."
Nadere informatie: dalen196@planet.nl
(Epibode, Rottend Staal Online, 4-7-2001)

terug naar boven


DICHTERS IN DE PRINSENTUIN 2001

Dichters in de Prinsentuin, het literair botanisch festival, is een jaarlijks poëziefestival dat sinds 1998 in de laatste week van juli in Groningen wordt gehouden. Het festival beoogt op een laagdrempelige manier aandacht te geven aan zowel professionele- als amateurdichters. Dit jaar wordt het festival op vrijdagmiddag 27 en op zaterdagmiddag 28 juli gehouden.

Deelnemende dichters zijn onder andere: Ali Albazzazz, Arjen Bakker, Tine Bethlehem, Sijbrand Bolman, Frans August Brocatus, Floor Buschenhenke, Liesbeth Cavé, Maria van Daalen, Bart FM Droog, Anne Feddema, Sieger M. Geertsma, Trix Giebels, Edith de Gilde, Wouter Godijn, S. Hassan Golbang Khorasani, Margreet Graaf, Willem Groenewegen, Karel ten Haaf, Tjitse Hofman, Klaas Knillis Hofstra, Joris Iven, Paul Janssen, Petra Else Jekel, Alain Kessel, Ruud Knook, Titia Lodewegen, Emmie Muller, Ilse Mutsaers, jeRoen Naaktgeboren, Jan Atze Nicolai, Max Niematz, Arjen Nolles, Ronald Ohlsen, Coen Peppelenbos, Hannie Rouweler, Mowaffk Al-Sawad, Rieks Siebering, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer, Mark Spijkers, Wim van Til, Leonieke Toering, Peter Veen, Jantien Vos, Matty de Vries, Boris Wanders, Sjef Weller, Nina Werkman, Atze van Wieren, Willem Jan van Wijk, Pom Wolff en Harry Zevenbergen.

Locatie: Prinsenhof in de Kreupelstraat te Groningen. De ommuurde stadstuin bevindt zich op enkele minuten loopafstand van de Grote Markt. Op het bord bij de ingang heet de locatie 'Tuin Prinsenhof - Theeschenkerij'. De intieme Prinsenhof is echter vooral bekend als 'Prinsentuin'. Het Prinsenhof is geopend van 's ochtends 10.00 uur tot zonsondergang. Theeschenkerij is op maandag en dinsdag gesloten.

Entree: gratis. Aanvang: 13.30 uur Voor meer informatie: De Schrijversschool Groningen, tel 050-850.71.62
Internet: http://www.geocities.com/prinsentuin
E-mail: t.bruinja@home.nl
(2-7-2001)

terug naar boven


SJEF WELLER WINNAAR WORD SLAM 2001

Groningen - In een uitverkocht Literair Lokaal van de Schrijversschool won Sjef Weller op 1 juli de finale van de Word Slam 2001. Weller, geboren in 1980 te Amsterdam en sedert 1998 in Groningen woonachtig, bracht zowel freestyle raps als bestaande raps op muziek van DJ Optimus Prime. Matty de Vries werd tweede, met humoreske korte gedichten en Nina Werkman werd derde met vrij klassieke verzen. Het 70-koppige publiek, waartussen veel deelnemers uit de acht eerdere slams, werd naast de voordrachten vergast op hapjes en muziek van DJ's van Stichting Hobbyrocker. Meer over Word of Poetry Slam? Zie: www.epibreren.com/slam/slamnl.html
(2-7-2001)

terug naar boven


KEES STIP OVERLEDEN

Op woensdagavond 27 juni overleed in het Lucas Ziekenhuis te Winschoten omstreeks 23.30 uur de dichter Kees Stip op 87 jarige leeftijd.
(1-7-2001)

terug naar boven


GRONINGERS OP POETRY INTERNATIONAL

Op het 32ste Poetry International Festival, van 16 t/m 22 juni 2001 in de Schouwburg Rotterdam, waren dit jaar de volgende Groningers te gast: Tsead Bruinja, Tjitse Hofman, Petra Else Jekel, Gerrit Krol en Ronald Ohlsen
(23-4-2001)

terug naar boven


Stichting Poëziemarathon Groningen

terug naar beginpagin


Nieuws     overzicht 2006