ARME DOMEINVENTERS

Epibreren - Nog steeds kan men voor minimaal 2000 euro eigenaar worden van het domein www.dichters.nl. Nog steeds? Ja, want dit berichtten we vijf jaar geleden:

2000 EURO VOOR DOMEINNAAM WWW.DICHTERS.NL

Epibreren - Voor minimaal 2000 euro kan de domeinnaam www.dichters.nl worden overgenomen, zo meldt de internetfirma amie. Dat is leuk en aardig voor deze firma, maar waarom zou iemand in godsnaam 2000 euro neerleggen voor die domeinnaam? Alsof een domeinnaam van belang zou zijn in de poëziewereld - wat niet het geval is. Dichters, uitgevers en organisatoren met eigen sites hoeven alleen maar te zorgen dat hun sites ruim gelinkt worden om bezoekersstromen op gang te krijgen, ongeacht hun domeinnaam. We wensen amie dan ook veel succes met deze bizarre verkooppoging, die vermoedelijk tot het einde der tijden gaande zal blijven. (Rottend Staal Online, 15-4-2002)

Het is goed om te merken dat zelfs de geldsmijters van de Poëzieclub niet zo dom zijn geweest de domeinnaam te kopen.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 30 juli 2007)

terug naar boven


STADSDICHTERNIEUWS

Epibreren - Het afgelopen jaar is het aantal stadsdichters in Vlaanderen en Nederland explosief gestegen. Brussel, Den Haag, Diest, Rotterdam, Brugge en veel andere gemeentes hebben een bloedeigen dichter. In een stad als Groningen is de huidige stadsdichter al de derde die daar aan het verslijten is en in een Deventer zoekt men naar een opvolger van stadsdichter Dick Metselaar - in de Stentor van vandaag komt hij uitgebreid aan het woord.

De update van de stadsdichterspagina laat evenwel nog even op zich wachten. Rottend Staal vindt de dode dichters- en levende landelijk actieve dichtersoverzichten belangrijker dan het stadsdichtercircus, en ook die pagina's zijn dringend aan verversing toe.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 31 juli 2007)

terug naar boven


ONDERTUSSEN, OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - ... bespreekt Alain Delmotte EBdiep, de tweede bundel van Norbert de Beule. Wiens site er weliswaar mooi uitziet, maar nauwelijks informatie bevat - maar dat is weer een heel ander verhaal.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 30 juli 2007)

terug naar boven


PROGRAMMA'S DICHTER AAN HUIS BEKEND

Epibreren - Het van oorsprong Haagse poëziefestival Dichter aan huis vindt net als vorig jaar in huiskamers in zowel de Hofstad (29/30 september) als in Gent (13/14 oktober) plaats. Met in totaal 43 dichters op 40 locaties. De programma's zijn hier te lezen.

(Rottend Staal, 30 juli 2007)

terug naar boven


ONDERTUSSEN, IN NIJMEGEN...

Epibreren - ... werkt de Wintertuin aan meerdere literaire zomerprogramma's. Zo bereidt men zich voor op twee Zwoele Zomeravonden in het Kröller Müller Museum; op 4 augustus met Gerbrand Bakker, dansgezelschap Gif.t, Jaap van Keulen, Tsead Bruinja en danseres Tanja van Susteren en op 18 augustus met Al Galidi, Rick de Leeuw en Vrouwkje Tuinman.

Ook verzorgt de Wintertuin met De Internationale Muziekzomer Gelderland een zomerprogramma in Nijmegen, van 6 t/m 10 augustus, met Vicky Francken, Thomas Verbogt, Iris Koppe, Jan Willem Anker, Rozalie Hirs, Philip Hoorne, Ester Naomi Perquin, Nachoem Wijnberg, Erik Menkveld en Menno Wigman. Nadere details: zie de site van de Wintertuin.

(Rottend Staal, 30 juli 2007)

terug naar boven


OVER GEFILMDE VOORDRACHTEN OP INTERNET

Epibreren - De moderne techniek maakt het mogelijk om met een mobiele telefoon voordrachten te filmen. Die films kunnen vervolgens in een paar minuten op het internet gezet worden. Heel leuk en aardig. Of toch niet?

Wat iedereen zou moeten weten maar blijkbaar niet weet is dat voor publieke vertoning van zo'n film de toestemming van de desbetreffende dichter nodig is - zie de Auteurswet. Er zijn veel redenen aan te voeren om geen toestemming te verlenen. De belangrijkste is dat doorgaans de beeld- en geluidskwaliteit van die filmpjes erg slecht is.

Dichter noch publiek zijn gebaat bij die films. Al helemaal niet omdat er doorgaans professioneel gemaakte beeldopnamen van dichtvoordrachten zijn, waaraan de filmmaker en de dichter veel tijd besteed hebben.

Ergo: het is prima als iemand met een mobieltje, een video- of super-8-camera een voordracht filmt en met dat filmpje zijn familie of buren terroriseert, maar zodra zo'n schokkerige amateurfilmer dat filmpje online zet betreedt hij het terrein van het auteursrecht.

Dichters die geconfronteerd worden met ongeautoriseerde internetfilms adviseren we om de maker/plaatser eerst vriendelijk te verzoeken die film van de desbetreffende site/log te verwijderen. Wordt aan dat verzoek niet voldaan dan kan men of de sitehost vragen die site of dat log te verwijderen wegens overtreding van de Auteurswet, of de onnozele filmer een vette rekening sturen. Maar hopelijk zijn die stappen na een eerste mail niet nodig.

(Rottend Staal, 30 juli 2007)

terug naar boven


DODE DICHTERS 2006

Epibreren - Ietwat laat, maar dan toch, het overzicht van de in 2006 gestorven dichters:

Karel Appel (Amsterdam, 25 april 1921 – Zürich, 3 mei 2006)
Herman J. van den Bold (Amsterdam, 1954?- De Wijk, 2006)
Willem K. Coumans (Heerlen, 11 april 1930 - Maastricht, 13 juli 2006).
Johan van Delden (Beerta, 19 april 1919 - Appingedam, 21 juli 2006)
J.P. Guépin (Amsterdam, 25 april 1929 - Amsterdam, 21 februari 2006)
Tip Marugg (Curaçao, 16 december 1923 - Willemstad, 22 april 2006)
Jeroen Mettes (?, 1978 - Leiden, 21 september 2006)
Gerard Reve (Amsterdam, 14 december 1923 – Zulte (B), 8 april 2006)
Ida Vos (Groningen, 13 december 1931 - Amstelveen, 3 april 2006)

In vergelijking met voorgaande jaren werd er in 2006 door dichters iets meer gestorven. Magere Hein oogstte in 2006 negen, in 2005 acht, in 2004 zeven, in 2003 zeven en in 2002 zestien dichters.
(Rottend Staal, 30 juli 2007)

terug naar boven


IN MEMORIAM

Epibreren - Sedert Gerard Reve's overlijden in april 2006 zijn de volgende dichters hem gevolgd:

Karel Appel (Amsterdam, 25 april 1921 – Zürich, 3 mei 2006)
Herman J. van den Bold (Amsterdam, 1954?- De Wijk, 2006)
Magda Castelein (Vlaanderen,19 maart 1946 -Vlaanderen, 21 april 2007).
Willem K. Coumans (Heerlen, 11 april 1930 - Maastricht, 13 juli 2006).
Johan van Delden (Beerta, 19 april 1919 - Appingedam, 21 juli 2006)
Tip Marugg (Curaçao, 16 december 1923 - Willemstad, 22 april 2006)
Jeroen Mettes (?, 1978 - Leiden, 21 september 2006).
Hanny Michaelis (Amsterdam, 19 december 1922 - Amsterdam, 11 juni 2007)
A. Moonen (Rotterdam, 28 augustus 1937 - Rotterdam, 24 januari 2007)

Ook de tekstdichters Friso Wiegersma (1925-2006) en Robert Long (1943-2006) zijn niet meer.
.
(Rottend Staal, 29 juli 2007)

terug naar boven


OUD NIEUWS UIT IRAN

Epibreren - Zoals u wellicht weet verbleef onze hoofdredacteur enige tijd in Iran en berichtte hij daarover op het Weeklog van de Volkskrant. Wat u wellicht niet weet is dat hij op het Volkskrantblog bleef doorberichten, ook na plaatsing van de samenvatting in de papieren Volkskrant. Vandaar dit handige overzicht van alle Iranverslagen:

Aankomst: 'Bijna-verdwijning in Teheran'
Esfehan: 'Isfahaan'
Dichters uit Afghanistan en Libanon: Latif Pedram en Viktor el-Kik
Vliegen, vissen en vogels: 'Over Fokkers, steur en kwartels'
Twee foto's uit Iran
Directe impressies uit Iran (op de Contrabas)
'Berlijn, Teheran en geweren'
Het verkeer in Teheran: 'Overstekend wild'
Autobomaanslag in Iran

(Rottend Staal, 29 juli 2007)

terug naar boven


RODHAN AL GALIDI NOG STEEDS ILLEGAAL

Epibreren - Rodhan Al Galidi, de schrijver/dichter die volgens een Vlaams persbericht 'geregulariseerd' zou zijn heeft helaas nog steeds geen verblijfsvergunning, zo deelde hij ons donderdag j.l. mee. We smeken derhalve voor de zoveelste maal hem per direct te legaliseren. Wellicht wordt het tijd voor een nieuwe handtekeningenactie.
(Rottend Staal, 29 juli 2007)

terug naar boven


NIEUWE ROTTEND STAAL-REDACTEUR

Assen - Onze medewerker Nanne Nauta gaat per september 2007 aan de slag als redacteur, belast met het bijwerken van de dichterspagina's. We zijn nog op zoek naar mensen die als nieuwsredacteur willen bijdragen aan Rottend Staal, alsmede iemand die de ondankbare taak van agendaredacteur op zich wil nemen.
(Rottend Staal, 29 juli 2007)

terug naar boven


GOED NIEUWS UIT ENGELAND

Assen - Onze redacteur en Koplandvertaler Willem Groenewegen bericht dat komend najaar Poetry Review, een van de grootste Britse poëzietijdschriften, zeven verse verzen van Rutger Kopland publiceert. In het Engels en in het Nederlands. Niet eerder publiceerde het eens door T.S. Eliot opgerichte blad zo'n grote hoeveelheid gedichten van een Nederlandstalig dichter.
(Rottend Staal, 29 juli 2007)

terug naar boven


IMPRESSIE DICHTERS IN DE PRINSENTUIN 2007

Epibreren/Eenrum - Het is helaas weer achter de rug, de tiende editie van het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. Drie dagen lang genieten van gedichten in de binnenstad van Groningen, in de Prinsentuin, in Athena's Boekhandel, voor het Schouwburgburgcafé en - dit jaar voor het eerst - op de A-toren.

De openingsavond in de Spieghel, waar dichters en muzikanten met elkaar in het diepe gesmeten werden, was het minst geslaagde onderdeel; sommige van de dichters (Harmens, Das) komen het best tot hun recht zonder muzikale begeleiding, waardoor ik af en toe de neiging om 'kap nu eens effe' tegen de muzikanten te schreeuwen ternauwernood kon onderdrukken. Of, maar dat komt op hetzelfde neer, tegen de dichters te brullen: 'bek dicht', want ze snaterden door mooie muziekstukken heen.

Als de muzikanten onbekend zijn met het werk van de dichters en er geen enkele vorm van vooroverleg of repetitie is, is zo'n experiment gedoemd te mislukken. Wie met elkaar het podium deelt moet met elkaar communiceren. De enige dichter die deze avond met de muzikanten communiceerde was Tjitse Hofman - wat niet vreemd was, want hij had al vaker met een aantal van de muzikanten opgetreden. Toch was wat hij deed lang zo sterk niet als wat hij met zijn vaste muzikant Jan Klug neerzet.

Waarmee ik een fundamenteler probleem aansnijd: de experimenteerdrift van organisatoren. Waarom toch steeds onbekenden (dichters en muzikanten, dichters en beeldend kunstenaars, dichters en bloemschikkers) met elkaar laten samenwerken, als die dichters al een vast en een zichzelf bewezend hebbend samenwerkingsproject met bijv. kunstenaars of muzikanten hebben? Geef die dichters en muzikanten een opdracht en de kans dat er iets goeds uit ontstaat is honderd keer groter dan bij al die onnozele dicht/muziekexperimenten die wij als festivalbezoekers voorgeschoteld krijgen.

Een idioot aspect aan de experimenteerwaan is dat veel dichters weten dat er niks uitkomt, maar geen 'nee' tegen de organisatoren durven zeggen, want 'nee' is geen optreden en dus geen inkomen. Stoppen dus met dit heilloze pad, dat slechte kunst oplevert.

Enfin, na deze kleine kritiekklaroen mag ik de loftrompet hanteren: het festival werd donderdag en vrijdag goed bezocht, het programma was zeer gevarieerd - al hadden er wat meer sterperformers geprogrammeerd mogen worden -, de sfeer was ontspannen en er werd druk gebabbeld en genetwerkt.

Veel dichters woonden het hele festival bij - ook de dagen waarop ze zelf niet hoefden op te treden. Zo kwam Dichter des Vaderlands Driek van Wissen al op donderdag een kijkje nemen en ging hij vrijdag in op Cornelis van der Wals beroemde 'Anti-Drieklied'.

De sterkste voordrachten gaven Anne Vegter, Edward van de Vendel, Erik Jan Harmens (solo),Menno Wigman en Didi de Paris, en, niet te vergeten, presentator Klaas Knillis Hofstra, die al tien jaar dit qua deelnemersveld grootste poëziefestival van Nederland met strakke hand leidt en tijdsovertredingen onmogelijk maakt.

Foto's van het festival zijn te zien op het log van Coen Peppelenbos. Net als wat filmpjes - maar die zijn doorgaans van te technisch lage kwaliteit om aan te bevelen. Op het Volkskrantblog impressies van de napartijen en nog meer over het festival.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 28/29 juli 2007)

terug naar boven


WEINIG POËZIE OP LOWLANDS

Epibreren/Eenrum - De Volkskrant brengt vandaag in een bijlage het complete Lowlands-programma (17 t/m 20 augustus, Biddinghuizen). Dit jaar treden er opvallend weinig dichters op: enkel Boozy en onze medewerkers Quirien van Haelen en Joost Zwagerman, waarbij gezegd dat de laatste enkel proza voorleest.

In het verleden lag het aantal poëten doorgaans hoger. We wensen de jeugd van tegenwoordig dan ook veel sterkte met het doorstaan van een overdosis doorgaans saaie prozavoordrachten.

terug naar boven


HET WOORD IN DE SPIEGHEL

Epibreren/Eenrum - Vanavond begint in het Groningse etablissement De Spieghel (uit te spreken als 'spiegel', niet als 'spieg-hel) de tiende editie van het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. Aan dit festival doen zoals gebruikelijk veel van onze medewerkers mee.

Zo treffen we in het openingsprogramma ondermeer onze medewerkers Maarten Das, Erik Jan Harmens, Volken B. de Vlas, onze adjunct-hoofdredacteur Tjitse Hofman en de muzikanten Ernst Boiten, Obed Brinkman en Wim Sebo.

(Rottend Staal, 25 juli 2007)

terug naar boven


NIEUWS!

Epibreren/Eenrum - Wegens zware stormen was het eiland geruime tijd onbereikbaar. Omdat afgelopen nacht Epibreren op de klippen van Helgoland dreigde te lopen is momenteel een reddingoperatie gaande die succesvol lijkt te verlopen. We houden u op de hoogte. (Rottend Staal, 25 juli 2007)

terug naar boven


GEEN NIEUWS

Ja, blijkbaar gebeurt er helemaal niks... Wie zich daardoor verveelt, zou een kijkje kunnen nemen op de vernieuwde eigen website van Jan Klug: www.janklug.com.

terug naar boven


BOEKENBAL IMPRESSIE

Epibreren - Een sfeerimpressie van het Boekenbal bevindt zich op de Contrabas. Ik vind het onzin om één artikel op meerdere plaatsen op het web te plaatsen - vandaar dat ik volsta met een verwijzing.

Ter verheftiging van de interactiviteit kan op twee weblocaties gereageerd worden op deze sfeerimpressie. Op de Contrabas en hier, onderdeel van daar.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 15-3-2007)

terug naar boven


EPIBREREN BLOGT

Epibreren - Deze week vult een van De Dichters uit Epibreren het weeklog van de Volkskrant: http://www.weeklog.nl/. De artikelen die daar verschijnen zullen op zaterdag 10 februari in herziene vorm in de Volkskrant afgedrukt worden. Op het eiland is het onbekend welke van de drie dit weeklog verzorgt. Jan Klug, omdat hij momenteel in Servië werkzaam is? Bart FM Droog, die deze week naar Iran vertrekt of Tjitse Hofman, die deze week bijklust als vuurtorenwachter?

Hoe dan ook; na vrijdag zal een van de drie op dit adres http://www.volkskrantblog.nl/blog/6633 meer bijdragen plaatsen. Vanaf Epibreren, vanuit Belgrado of vanuit Teheran.

(Rottend Staal, 5-2-2007)terug naar boven


GERT VLOK NEL IN NEDERLAND

Gert Vlok Nel treedt eind januari op in Nederland en België. De Dichters uit Epibreren treden twee keer op in het voorprogramma van deze nu al legendarische Zuid-Afrikaanse zanger en dichter:

- zondag 28 januari 2007, Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam. Aanvang 16.00 uur. (onderdeel van het Weerwoordfestival).
- dinsdag 30 januari 2007, CC de Oosterpoort, Trompsingel 27, Groningen. Aanvang 20.30 uur.

In 2006 zond de VPRO de documentaire 'Beautiful in Beaufort Wes' van Walter Stokman uit, waardoor een breed publiek kennis heeft kunnen maken met Vlok Nels indringende gedichten en muziek. Zie een artikel van Robert Dorsman voor meer informatie: http://boeken.vpro.nl/artikelen/28175238/

Gert Vlok Nel was eerder in Nederland te zien op onder andere Poetry International, bij de Winternachten, in VPRO's Music Hall en in Vera te Groningen. In laatstgenoemde gelegenheid trad hij toen ook samen met De Dichters uit Epibreren op, die hem hebben leren kennen in Zuid-Afrika, tijdens een Epi-tournee aldaar.

terug naar boven


WORDSCAPE

Direct na het optreden in Paradiso is in De Balie (Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam) een nieuwe editie van Kees Wennekendonks Wordscape, een programma waarin muziek en poëzie tot eenheid komen. Met o.a. Jan Klug, Jan Schellink, Tjitse Hofman, Anneke Claus, Tsead Bruinja, Erik Jan Harmens en Peter M. van der Linden. Aanvang 17.15 uur.
Meer info op http://www.keeswennekendonk.nl/wordscape/index.html

terug naar boven


IRAN

Direct na het tweede optreden in Vlok Nels voorprogramma, dat in Groningen dus, vertrekt Bart FM Droog naar Iran. Daar treedt hij op tijdens het Fajr Poetry Festival (ook bekend als het Fadjr International Poem Festival). Droog is daarmee de tweede Nederlandse dichter die in Iran voordraagt. In 2006 was Dichter des Vaderlands Driek van Wissen hem voor - Van Wissens avonturen staan hier: http://www.kb.nl/dichters/wissen/wissen-vaderland-10.html

De Iraaks/Perzische dichter/vertaler Mohammad Al-Amin werkt aan vertalingen van Droogs verzen. Als het IND toestemming geeft zal Al-Amin Droog vergezellen. Het festival loopt van 1 t/m 11 februari.

terug naar boven


ROTTEND STAAL

Het online poëziedagblad Rottend Staal - http://www.epibreren.com/rs - ligt wegens persoonlijke omstandigheden van de hoofdredacteur sinds mei 2006 stil. Direct na de terugkomst van deze hoofdredacteur (Bart FM Droog) uit Iran, medio februari, wordt de berichtgeving op Rottend Staal hervat. De exacte datum zal bekend gemaakt worden door de collega's van het andere online poëziedagblad, de Contrabas.

terug naar boven


PUBLIEKSPRIJS VOOR BESTE POËZIEBUNDEL 2006

Net als vorig jaar organiseren de Contrabas en Rottend Staal de Publieksprijs voor de beste poëziebundel van het afgelopen jaar. In 2006 verschenen in totaal 130 oorspronkelijke dichtbundels bij de Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen (in 2005 waren dat er 144). Op http://decontrabas.typepad.com/ppp2006/ staan alle 130 bundels vermeld, veelal met een door de dichter zelf gekozen gedicht. Tot en met 23 januari 24.00 uur 's avonds kan op dat adres een stem worden uitgebracht. Momenteel is dat al 4000 keer gedaan.

De prijs, die naast de waardering een geldbedrag van € 1500 oplevert, wordt gesponsord door Amstel Uitgevers, De Arbeiderspers, De Bezige Bij, Uitgeverij Holland, Uitgeverij IJzer, Uitgeverij Liverse, Uitgeverij P en Uitgeverij Podium.

terug naar boven


ONZE FAVORIETE LEZER

Epibreren - Al het harde poëzienieuws van vandaag, met name over de ontwikkelingen te Vlaanderen, is al voorgeschoteld op de Contrabas. Vandaar dat we vandaag voor de zachte nieuwskant kiezen en Lisa Kuitert uitroepen tot onze favoriete lezer. Lisa wie en waarom? Wel, deze Lisa en wel hierom.

Voor lezers met klikangst: Lisa Kuitert roemt op Literair Nederland dit periodiek als volgt: 'Dit is de site van `epibreren', oftewel het poëzieblad Rottend Staal. Het is een geestige en zeer goed geïnformeerde, en actuele site. Onderwerp: alles wat met poëzie te maken heeft. Je kunt er bijvoorbeeld meteen doorlinken naar een site van het minsterie waar dan blijkt dat minister Van der Hoeven iets over poëzie gezegd heeft, dat soort dingen.'

Tot eergisteren was minister Van der Hoeven inderdaad onze favoriete minister. Sinds gisteren is dat minister Peijs van Verkeer en Drooglegging, die ons Concordespoorplan met deze woorden begroet heeft: 'Als het noorden het zelf wil bouwen, moeten ze het zelf maar doen.' Waarvan akte!

(Rottend Staal Online, 23-5-2006)

terug naar boven


SUPERCONDUCTOR

Epibreren - Terwijl half Groningen onder leiding van Stadsdichter Ronald Ohlsen en rappers Remon en Sherlock Telgt in Den Haag demonstreerde voor een snelle treinverbinding tussen het Noorden en de Randstad, waar angstige politici een koektrommel vol loze beloften leegden, bestudeerde uw hoofdredacteur de mogelijkheden voor een echt snelle verbinding. En dan niet zo'n trage hogesnelheidslijn of astronautenbus, nee; een superconductortrein. Met een ontspannen vaart van 581 km/u naar de Randstad pendelen, ja, daar heb je wat aan.

Toch is die snelheid nog niets vergeleken met wat de aloude Concorde mogelijk was. Met een kruissnelheid van 2150 km/u wordt de reistijd Groningen-Amsterdam teruggebracht tot minder dan een kwartier. En nu staan al die Concordes werkeloos weg te rotten, dus waarom men niet simpelweg die Concordes op treinstellen monteert, overbodige bouwwerken links en rechts van de bestaande rails sloopt en die krengen per direct inzet is me een volslagen raadsel.

(Rottend Staal Online, 23-5-2006)

terug naar boven


STADSDICHTER VOOR DIEST

Averbode - Naar aller waarschijnlijkheid krijgt de Vlaamse gemeente Diest dit najaar een Stadsdichter. Diest wordt daarmee de vierde Vlaamse gemeente met een gemeente-eigen poëet, na Gent, Antwerpen en Ninove.

Zie hier een ietsiepietsie meer informatie.

(Rottend Staal Online, 23/24-5-2006)

terug naar boven


ZELFRECENSIES (3)

Hilversum - Op VPRO'S Boeken is in de afdeling Autobundelgrafie de zelfrecensie van Brieven oan myn bern van Jabik Veenbaas verschenen. In lijn met de voorgaande stukken over de zelfrecensies hierbij de diepgravende Epi-recensie: te uitleggerig.

(Rottend Staal Online, 22-5-2006)

terug naar boven


NIEUWE RECENSIE OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Op Poëzierapport is een recensie van Ballade van de winstwaarschuwing van Martin Reints verschenen. Rapporteur Philip Hoorne is ongekend streng en deelt een 1 uit.

(Rottend Staal Online, 22-5-2006)

terug naar boven


TALKPOEDER

Nijmegen - Vanavond om 21.30 uur is in café-restaurant Mahler, in Musis Sacrum, Velperbuitensingel 25 te Arnhem, de gratis toegankelijke nieuwe Wintertuinproductie 'Talkpoeder' te zien. Cross-over met Tjitske Jansen (poëzie), Frank Windemuller (piano),Tsead Bruinja (poëzie), Jaap van Keulen (percussie), Lenkens (deejay) en Robin Gerritsen (poëzie) en een gastoptreden van Hanz Mirck.

(Rottend Staal Online, 19-5-2006)

terug naar boven


GEDICHTENDAG 2007 IN TEKEN VAN STILTE
Leonard Nolens schrijft Gedichtendagbundel 2007

Rotterdam - De achtste Gedichtendag, die plaatsvindt op donderdag 25 januari 2007, staat in het teken van stilte en eenvoud. In drukke en roerige tijden, waarin snelheid en zappen de norm zijn, vraagt Poetry International, initiator van Gedichtendag, aandacht voor rust en concentratie; voor de stilte die onlosmakelijk verbonden is met het gedicht: de stilte die nodig is om klank en betekenis te waarderen; de stilte in het wit tussen de regels en de onvermijdelijke stilte wanneer de betekenis van het gedicht onzegbaar is.

Leonard Nolens schrijft Gedichtendagbundel

Leonard Nolens schrijft de Gedichtendagbundel: tien nieuwe gedichten, die vanaf 25 januari 2007 voor een klein bedrag in de boekhandels te koop zijn. De Vlaamse Leonard Nolens is een monument in de Nederlandstalige literatuur, een uitgesproken lyricus die al meer dan dertig jaar literatuur en leven bezingt. In 2004 verscheen de verzamelbundel Laat alle deuren op een kier die een jaar later werd opgevolgd door Een dichter in Antwerpen. De Gedichtendagbundel wordt geproduceerd in samenwerking met Em. Querido's Uitgeverij. Voor Gedichtendag 2006 maakte Menno Wigman de bundel De wereld bij avond. Het boekje, gedrukt in een oplage van 15.000 exemplaren, was binnen korte tijd vrijwel uitverkocht.

(Rottend Staal Online, 19-5-2006)

terug naar boven


RECHTER: RUSSISCHE BIBLIOTHEEK IS VAN VAN OORSCHOT
Consequenties voor uitgeverijen en festivalorganisaties?

Epibreren - Omdat het niets met poëzie van doen heeft, hebben we tot dusverre niet over de perikelen rond de term 'Russische Bibliotheek' bericht. Die perikelen waren - heel kort door de bocht - deze: sedert de jaren vijftig brengt uitgeverij G.A. van Oorschot uit het Russisch vertaalde literatuur uit, in de serie 'Russische Bibliotheek.

En plots verscheen een tweede 'Russische Bibliotheek': uit het Russisch vertaalde literatuur, verkrijgbaar bij drogisterijketen Kruidvat Retail b.v., uitgegeven door Company of Books (onderdeel van uitgeefmoloch Foreign Media Group).

Terecht protesteerde Van Oorschot, maar de uitgeefmoloch was niet tot overleg bereid, wimpelde het protest weg, want 'Russische Bibliotheek' was (toen) geen gedeponeerd handelsmerk en verwees direct naar zijn advocaten.

Van Oorschot spande een kort geding aan, liet de term 'Russische Bibliotheek' registreren en gisteren was de uitspraak. Company of Books en het Kruidvat mogen de term 'Russische Bibliotheek' niet meer gebruiken en moet de boeken die onder die noemer verkocht werden uit de handel nemen (de hele uitspraak is te lezen op de website van Van Oorschot).

Uitgever Wouter van Oorschot is natuurlijk verheugd over deze uitspraak, maar merkt op: 'Toch past hier een mineur-aantekening bij. Geconstateerd moet worden dat tegenwoordig zelfs in een beschaafde samenleving als de Nederlandse blijkbaar sprake is van een ontwikkeling waarin men zijn toevlucht tot de rechtspraak moet nemen om datgene gedaan en behouden te krijgen, waarvan men tot voort kort met een algemeen gedeeld verlangen naar het behoud van die beschaving meende dat een tussenkomst van de rechter voor dat behoud niet noodzakelijk was. Dus: áls er dan al moet worden geconcurreerd, best maar wel met open vizier en respect voor mijn en dijn.'

Over dat 'mijn en dijn', en dan specifiek over festivalbenamingen, is op deze site vaker bericht. Bijvoorbeeld over Gedichtendag (landelijk) versus Stichting Landelijke Gedichtendag (Vlaardingen), Poëziemarathon versus Poëziemarathon Wageningen en Poëziemarathon Enschede en natuurlijk de vele Nachten van de Poëzie, waarvan elk zinnig mens weet dat er maar één echte Nacht van de Poëzie is, en wel die te Utrecht.

De grote vraag voor alle festivalorganisaties en uitgeverijen is na dit kort geding: moeten we onze namen, onze boektitels, reekstitels etcetera laten deponeren als handelsmerk - wat een vrij kostbare zaak is - of spreken we met elkaar af dat we zonder tussenkomst van rechters met elkaars handen van elkaars bedachte titels en benamingen afblijven?

En dat moet toch niet al te moeilijk zijn: een kleine Google-check kan veel verwarring voorkomen.

(Rottend Staal Online, 19-5-2006)

terug naar boven


MEER DAN WOORDEN-FESTIVAL

Amsterdam - Gisteravond ging met een filmvertoning het meerdaagse 'Internationaal Literatuurfestival Meer dan Woorden' van start.

Vanmiddag om 15.00 uur breekt dat festival echt uit, als festivalpoëten Tsead Bruinja, Anneke Claus, Daniël Dee, Rozalie Hirs, Chris Keulemans, David Mitchell, F. van Dixhoorn, Tom Johnson en Hélèna Villovitch zich aan het publiek voorstellen in de Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (Prinsengracht 587).

Vanaf 20.00 uur vanavond verdedigen Rozalie Hirs, Chris Keulemans en David Mitchell het vrije woord in De Balie (Kleine-Gartmannplantsoen 10), met als presentator Pieter Steinz.

Zaterdagmiddag à 15.00 uur vindt in Paradiso (Weteringschans 6-8) het onderdeel 'Het laatste woord' plaats, met poëten Tsead Bruinja, Anneke Claus en Daniël Dee en de rappers Surya, Chico en Paytax, gepresenteerd door de legendarische mc Kimo en dj Rockid.

Zaterdagavond à 20.00 uur kan men zich weer in De Balie vervoegen voor het naar het festival genoemde onderdeel 'Meer dan woorden'. Met: Irene Dische (V.S./Duitsland), Melania Mazzucco (Italië), Emine Sevgi Özdamar (Turkije/Duitsland) en Hélèna Villovitch (Frankrijk). Presentatie en interviews: Hans Maarten van den Brink en Margot Dijkgraaf. Ook zijn daar poëziefilmpjes te zien.

Zondag kan men zich vervoegen in Perdu (Kloveniersburgwal 86) voor het onderdeel 'Tellen met Tom en Dix'. Waar F. van Dixhoorn, Tom Johnson (V.S.), Arnold Marinissen, Dante Oei en Samuel Vriezen poëtisch gaan tellen.

Het festival wordt zondagavond besloten met een vertoning van nog meer poëziefilmpjes, vanaf 20.15 uur in De Balie.

Niet eens zo gek veel meer informatie is aan te treffen op www.slaa.nl.

Dit festival is overigens niet te verwarren met het bijna gelijknamige internationale literatuurfestival 'Meer dan woorden', dat in 1996 in Goes geschiedde.

(Rottend Staal Online, 19-5-2006)

terug naar boven


CLUB MOBIEL

Arnhem - Enkele dagen geleden berichtte Henk Aalbers in de Gelderlander over de telefonische poëzieavond 'Club Mobiel', waarbij cafébezoekers naar telefonische voordrachten luisteren. Dat artikel is te lezen op het weblog van Hanz Mirck.

(Rottend Staal Online, 19-5-2006)

terug naar boven


H.C. TEN BERGE OP WERELDOMROEP

Epibreren - Op de site van de Wereldomroep staat een fris interview met P.C. Hooftprijswinnaar H.C. ten Berge.

(Rottend Staal Online, 18-5-2006)

terug naar boven


EDUCATIEF NIEUWS

Epibreren/Berlijn/Ridderkerk - Bij het laatste Literariteitenkabinet van het seizoen, gisteren in Groningen, met als thema 'Duitsland' en met hoofdgast Wouter Godijn, bleek dat een schrikbarend klein deel van het publiek het Duits beheerste. Vandaar dat dit nieuws over Tsead Bruinja deze onttaling tegen kan gaan:

De Deutsche Welle (de Bondsrepublikeinse tegenhanger van de Wereldomroep) heeft een portret gemaakt van Tsead Bruinja als minderheidstalendichter. Het portret is bekeken door 22 miljoen Duitsers in de diaspora en is te bestuderen op:

http://www.tseadbruinja.nl/dweng.wmv (Engels)
http://www.tseadbruinja.nl/dwde.wmv (Duits)

Dan is er ook opmerkelijk educatief nieuws, aan het licht gebracht door de officieuze Bredase Stadsdichter Olaf Douwes Dekker (inderdaad familie van de onlangs overleden Multatuli). Hij kwam een crash van een Fokker T5 (officieel: Fokker T.V) op het spoor waarioj een ander familielid van Multatului betrokken was.

Nu is die crash geen nieuws, maar in het kader van de algehele volkseducatie raden wij onze lezers aan deze pagina over de Fokker T5 nader te bestuderen. Waarna deze Amerikaanse pagina over de Belgische en Nederlandse luchtmachten van mei 1940 genuttigd kan.

De grote vraag die oprijst is daarna natuurlijk: bestaat er een gedicht over het mooiste toestel uit die dagen, de Fokker G1?

(Rottend Staal Online, 18-5-2006)

terug naar boven


KRIJG NOU WAT: MINISTER OVER ROTTEND STAAL

Epibreren - Tot onze verbijstering heeft minister Van der Hoeven van O.C.W. (Onderwijs, Cultuur en Waanzin) onlangs tijdens het Poëziefestival Landgraaf dit gezegd: 'Er zijn digitale poëzie dagbladen, zoals Rottend Staal.'

Heeft ze dit gezegd omdat er binnenkort verkiezingen zijn of omdat ze zich geen snars voor poëzie interesseert en een ambtenaar die rede heeft laten schrijven of zou ze dan toch zelf die medewerker van het Ministerie van O.C.W. zijn die we in het recente verleden op de bezoekerstellers waarnamen?

De hele rede is op deze pagina te lezen.

(Rottend Staal Online, 16-5-2006)

terug naar boven


SLECHT NIEUWS UIT DE HEL

Willemstad - Al vele jaren vindt in augustus in Fort de Hel nabij Willemstad (Noord-Brabant) een uniek poëziefestival plaats, waarbij de overeenkomst tussen alle dichters is dat ze hun gedichten uit het hoofd voordragen. Wegens een poëzie- en feesthatende buurman is dat nu voorbij. BN/De Stem bericht:

--------------
Fort de Hel staakt festivals

Door Wim van den Broek

Op Fort de Hel zijn dit jaar geen Nacht van de Poëzie en muziekfestival Hellarius Day meer. Beheerder Frank Kastelein riskeert de dwangsommen van de gemeente liever niet.

Die komen er zodra er klachten uit de omgeving bij de gemeente binnenkomen. De buurman, die aan de Helsedijk het dichtst bij het fort woont, trekt regelmatig aan de bel. Frank Kastelein heeft knarsetandend wel begrip dat zijn naaste buur protesteert. 'Volgens de Nederlandse wetgeving staat hij in zijn recht. De gemeente doet wat ze kan, maar heeft zich ook aan de regels te houden. Anderzijds zou je dan ook alle beierende kerkklokken moeten verbieden.'

Hellarius Day stond voor 3 juni op de activiteitenkalender van Fort de Hel. Het evenement met lokale bandjes veroorzaakt hoe dan ook geluidsoverlast. 'Zachter drummen kan niet. Op een drummer kun je geen volumeknop zetten.' Kastelein had vijf bandjes uitgenodigd voor het kleinschalige festival. 'We zouden tot één uur doorgaan. Maar ik weet nu al dat ik dan 2000 euro boete aan mijn broek krijg. Dat is me toch net iets te gortig.' De dwangsommen kunnen oplopen tot 20.000 euro.

Opmerkelijker is dat de fortwachter ook zijn voor augustus geplande Nacht van de Poëzie 'Dichter bij de hel' afblaast. Ook een gepland toneelstuk in de openlucht gaat niet door. Kastelein zegt dat beide manifestaties altijd met een feest eindigen. 'Ik kan moeilijk tegen die dichters zeggen dat ze na afloop snel hun glas leeg moeten drinken en wegwezen. Trouwens het heet niet voor niets een nacht. Het inspireert deelnemers en publiek om juist op dat tijdstip poëzie te brengen. Dan kun je niet om één uur de stekker eruit trekken.'

Vernederend

Bij het openluchtspel vorig jaar kwamen RMD en de politie onder de voorstelling controleren. 'Tamelijk vernederend', vond Kastelein het voor spelers en publiek. 'Dat wil ik liever niet nog een keer meemaken.'

De culturele evenementen vallen daarmee buiten de boot. Commercieel mag Kastelein zeven keer per jaar een bruiloft of partij naar de Helsedijk halen om daarmee de culturele activiteiten te financieren. Met de extra geldboetes, is dat geen haalbare kaart meer.

Bij de pakken neerzitten, ligt niet in de stijl van Kastelein. 'Ik blijf zoeken naar alternatieven. Fort de Hel blijft een prachtige plek om intieme evenementen te organiseren. De themadiners binnen het fort en de kinderfeestjes blijven wel mogelijk. Daar is ook voldoende vraag naar. Verder maar eens kijken wat er akoestisch allemaal wel en niet kan. Alleen cultureel en artistiek gezien gaat de regio er weer een stukje op achteruit. Dat is jammer.'

(Rottend Staal Online, 16-5-2006)

terug naar boven


NIEUWE STADSDICHTER VLAARDINGEN

Vlaardingen - In Vlaardingen installeerde wethouder cultuur Ben van der Velde afgelopen vrijdag de opvolgster van de eerste Vlaardinger Stadsdichter Kees Alderliesten (2005-2006). De Vlaardingse Stadsdichter 2006-2007 is Teuntje Verheul-Vreugdenhil, het pseudoniem van Elma Oosthoek.

In het AD/Rotterdam een interview met haar en haar voorganger.

(Rottend Staal Online, 16/22-5-2006)

terug naar boven


ZELFRECENSIES (2)

Hilversum - Op VPRO'S Boeken is in de afdeling Autobundelgrafie de zelfrecensie van Hanz Mircks Wegsleepregeling van kracht verschenen. In lijn met het voorgaande stuk over de zelfrecensies hierbij de diepgravende Epi-recensie: wel aardig. Mircks schrijven is vanuit een originele invalshoek geschreven.

(Rottend Staal Online, 16-5-2006)

terug naar boven


GENOMINEERDEN C. BUDDINGH'-PRIJS

Rotterdam - Deze bundels zijn genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie 2006:

Thomas Möhlmann, De vloeibare jongen, Prometheus
Els Moors, er hangt een hoge lucht boven ons, Nieuw Amsterdam
Alexis de Roode, Geef mij een wonder, Podium
Willem Thies, Toendra, Uitgeverij 521

De jury - bestaande uit Albertina Soepboer, dichter, Anton Korteweg, directeur Letterkundig Museum en Michaël Vandebril van Antwerpen Boekenstad – heeft deze vier bundels uitgeroepen tot de beste poëziedebuten die tussen 1 april 2005 en 31 maart 2006 zijn verschenen.

Tijdens het Poetry International Festival wordt de winnaar bekend gemaakt in een speciaal programma, op woensdag 21 juni om 21.30 uur in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

Aan de C. Buddingh'-prijs is een geldbedrag van € 1200,- verbonden.

Het 37e Poetry International Festival vindt plaats van 17 t/m 23 juni 2006.
Meer informatie over het Poetry International Festival is te vinden op http://2006.poetry.nl

(Rottend Staal Online, 16-5-2006)

terug naar boven


POËZIERAPPORT WEER ACTIEF

Wevelgem - Na een kleine twee maand rust zijn weer nieuwe recensies op Poëzierapport verschenen, van Blindegang ster van Maarten Doorman en Ruimtevaart van Wim Brands.

(Rottend Staal Online, 12-5-2006)

terug naar boven


ZELFRECENSIES

Op VPRO'S Boeken recenseren momenteel onder de titel Autobundelgrafie dichters hun eigen bundels. Omdat er toch al gerecenseerd wordt bij deze de diepgravende recensies van de zelfrecensies:
:
Erik Jan Harmens - te ongeloofwaardig: 'Erik Jan Harmens schreef een hermetische bundel'. Mooi niet!
Simon Vinkenoog - te zeer reclamepraat.
Han van der Vegt - te duidend.
en Bart FM Droog - te lang.

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 11-5-2006)

terug naar boven


DERTIG WATERDICHTERKANDIDATEN

Utrecht - Het ANP bericht dat volgens een woordvoerder van Waterschap Zuiderzeeland de vacature voor de eerste Nederlandse waterdichter dertig sollicitanten heeft opgeleverd. De inschrijving is inmiddels gesloten. De Flevolandse waterbeheerder begon de zoektocht naar de poëet enkele weken geleden (zie Rottend Staal, 13-4-2006).

Het Flevolandse waterschap noemt de belangstelling onverwacht hoog. De inschrijvingen lopen uiteen van huis-, tuin- en keukendichters tot aan een paar professionelere kandidaten die al enkele dichtbundels hebben uitgebracht. Sommige geïnteresseerden stuurden ook hun sollicitatie maar meteen in dichtvorm.

Juist ja. Keukendichters die lekker onbezoldigd waterpoëempjes bakken die niet persé over water hoeven te gaan, tuindichters die ter inspiraties rondjes zwemmen in hun vijvers, en huisdichters die lekken dichten. Zie ook RS, 13-4-2006.

Maar die 'paar professionelere kandidaten', hoe zou men die nader moeten duiden?

(Rottend Staal Online, 10-5-2006)

terug naar boven


RARE RITA

Epibreren - Die rare Rita Verdonk doet in de Volkskrant een opmerkelijke uitstpraak: 'Staal hè, zegt ze glunderend. Niks IJzeren Rita. Stalen Rita. 'Roestvrij staal' preciseert ze.

Goddank: we waren even bang dat ze zich tot 'Rottend Stalen Rita' zou uitroepen. Maar het is wel verrassend. Stalen Rita doet denken aan de ietwat omstreden en onlangs overleden staatsman Josef Stalin. Wiens prestaties op deportatiegebied nauwelijks te evenaren zijn.

Het zou mooi zijn als Stalen Rita in navolging van Stalin ook autochtonen gaat deporteren. Siberië is nog steeds niet vol en de Randstad kan wel wat leger.

(Rottend Staal Online, 10-5-2006)

terug naar boven


KIJKTIP: GERT VLOK NEL IN UUR VAN DE WOLF

Hilversum - Vanavond om 20.20 uur is op Nederland 3 de documentaire 'Beautiful in Beaufort Wes' te zien, waarin gedichten en liederen van de Zuid-Afrikaanse zanger/dichter Gert Vlok Nel centraal staan.

In de film van Walter Stokman wordt een beeld gegeven van het dorp Beaufort Wes en zijn bewoners, met een glansrol voor Volk Nels vader. Zoals gebruikelijk liet Gert Vlok Nel zich ook in deze documentaire niet interviewen.

Voor wie Gert Vlok Nels eerdere optredens in Nederland (bij Poetry International (Rotterdam), Winternachten (Den Haag), in VPRO's Music Hall en in Vera (Groningen) gemist heeft is dit dé kans kennis te maken met deze levende legende uit Zuid-Afrika.

En lees vooral dit artikel over Gert Vlok Nel van Robert Dorsman, die veel materiaal van Vlok Nel vertaald heeft.

(Rottend Staal Online, 9-5-2006)

terug naar boven


FOUTENFESTIVAL

Epibreren - De site Computer Idee bericht vandaag over een bloemlezing die onze medewerker Sieger M.G. - ook bekend als Sieger M. Geertsma - eind 2006 bij uitgeverij Passage gaat uitbrengen. De titel is Pong, Pac-Man & Poëzie - Gedichten van de spelende mens en gaat gedichten bevatten die gebaseerd zijn op computerspelen.

Het ludieke aan het Computer Idee-bericht is dat van de negen in het artikel genoemde dichters bij slechts drie hun naam in de correcte versie is weergegeven.

(Rottend Staal Online, 8-5-2006)

terug naar boven


100 BESTE GEDICHTEN BESPROKEN

Epibreren - Een amusante recensie van de pretentieuze bloemlezing 100 beste gedichten van 2005 (Arbeiderspers) verscheen vorige week in het Noordhollands Dagblad. De naamloze recensent maakt zich druk over het ontbreken van gedichten van Gerrit Kouwenaar en Kees van Domselaar, maar verzuimt helaas het essentiele kritiekpunt te noemen: hoe kan zo'n boek zo'n titel dragen als maar een beperkt aantal van de in 2005 verschenen bundels ervoor gelezen zijn?

(Rottend Staal Online, 8-5-2006)

terug naar boven


... POËZIEPRIJS VOOR MARK BOOGS DE ENCYCLOPEDIE VAN DE GROTE WOORDEN

Amsterdam - Onze medewerker Mark Boog heeft onlangs voor zijn bundel De encyclopedie van de grote woorden (Cossee) de ... Poëzieprijs 2006 gekregen, à 25.000 euro.

(Rottend Staal Online, 8-5-2006)

terug naar boven


MISVERSTANDEN

Epibreren - Eigenlijk had ik enkele kritische nootjes bij Altijd weer vogels die nesten beginnen. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1945-2005 van Hugo Brems (Bert Bakker, 2006) voor me willen houden. De Epizese activiteiten komen ruim aan bod en alleen al genoemd worden in dat prachtwerk dat een overzicht biedt van de Nederlandse literatuur 1945-2005 (toch handig, zo'n ondertitel) is iets waar een onnozele ziel blij mee mag zijn. Maar... er zijn twee dingen die door ontwikkelingen van de laatste dagen me nopen toch iets te zeggen.

Het eerste is wel het belangrijkste: in het boek wordt gerefereerd aan de werken van Adriaan Venema over de Nederlandse literatuur in oorlogstijd. Een hele serie dikke boeken, die zoveel slordige en onjuiste informatie bevatten dat ze beter nóóit als bron kunnen worden opgevoerd. Venema's 'werk' schreeuwt erom om overgedaan te worden, want zijn beeld van de oorlogstijd is zwart-wit, zonder ruimte voor grijssschakeringen.

Het tweede kritiekpunt is in wezen onbelangrijk. Over deze site wordt ondermeer gezegd dat het 'een brandpunt van een veel bredere groep van voornamelijk jonge dichters' zou zijn. Of dat klopt? Nee, niet echt: de gemiddelde leeftijd van onze medewerkers bedraagt circa 71,3 jaar en gezien de algehele vergrijzing hopen we dat gemiddelde binnen afzienbare tijd op te schroeven naar de 71,4.

Veel raarder is wat over onze medewerker Bas Belleman beweerd wordt in de recentste Meander. Meander-recensent Bouke Vlierhuis: 'Enigszins schoorvoetend betrad Bas Belleman (1978) vorig jaar het oorlogspad met zijn essay Doet poëzie er nu eindelijk toe?, waarin hij beweerde dat de hedendaagse poëzie zich te weinig op de inhoud en te veel op de vorm richt. Het leek het zoveelste hoofdstuk in de voortdurende woordenstrijd tussen wat ik maar even de 'Groep Bart FM Droog' zal noemen (hiertoe kunnen we Belleman toch wel rekenen) en de hermetische vormextremisten onder leiding van poëzie-criticaster Ilja Leonard Pfeijffer.'

Het bestaan van de 'Groep Bart FM Droog' is nieuws voor me, en dat ik in een woordenstrijd tegen vormextremisten betrokken zou zijn is me op de een of andere manier ontgaan. Sterker nog: ik heb niets tegen de zogenaamd 'hermetische' poëzie - des te meer vormen, des te groter de vreugd.

Belleman publiceerde zijn essay oorspronkelijk in Passionate. Gezien het geringe leesbereik van de papieren literaire tijdschriften stelde ik het aan zowel Bas Belleman als aan Passionate voor om zijn m.i. boeiende essay hier online te zetten en elders een weblog te openen waar gediscussieerd kon worden over zijn betoog: http://doetpoezieertoe.web-log.nl/

Kortom: de veronderstelde 'Groep Bart FM Droog' bestaat uit louter ik, mijzelf en mij. Deze drieëenheid is weliswaar onderdeel van een groep, maar Bas Belleman dus niet. Hij is in-di-vi-du. Die overigens juist zijn tweede bundel heeft uitgebracht: Hout (Uitgeverij 521) - maar dat is weer een heel ander verhaal.

Komen we op de laatste opmerking van Vlierhuis: 'de voortdurende woordenstrijd (...)[met] de hermetische vormextremisten onder leiding van poëzie-criticaster Ilja Leonard Pfeijffer.'

Welke voortdurende woordenstrijd? Wie zijn die hermetische vormextremisten? En zo ze al bestaan, waarom zouden ze zich laten leiden door Pfeijffer, die allesbehalve hermetische poëzie schrijft?

(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 8-5-2006)

terug naar boven


STILTE

Epibreren - De radiostilte die hier heerste werd veroorzaakt door uit financiele problemen voortvloeiende technische problematiek, waardoor uw dienstdoend redacteur niet bij machte was de site bij te werken.

Na veel gehannes lukte het juist weer een verbinding met het internet tot stand te brengen, waardoor de hoop bestaat de nieuwsvoorziening deze dag weer op gang te brengen. Echter, daar deze verbinding middels een archaisch inbelmodem geschiedt doen we voor de zesduizendenvijfentwintigste keer de oproep géén mails met attachments te sturen.

(Rottend Staal Online, 8-5-2006)

terug naar boven

 zie voor ouder nieuws het
Rottend Staal-nieuwsarchief.


© Rottend Staal Online 2000-2007. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.