Eurosonic en Noorderslag dagboek

Eurosonic is ooit ontstaan als anti-Noorderslagfestival, maar inmiddels volledig geannexeerd door de industrie. En hoewel Groningse festivalbezoekers in de regionale krant zeuren over voordringende platenbonzen, de stad wordt in de watten gelegd met zo'n uitgebreide line-up. (...)
Daarna Bombay Connection, die een live soundtrack speelden bij een Indiase James Bond-remake uit 1978. Het stroomde wat voller vooral met bewoners van het Oude RKZ, ooit het grootste kraakpand van Nederland, om hun huisgenoot Jan Klug, begenadigd klarinettist, aan te moedigen. Ook de theremin kent geen geheimen voor hem. En in deze bombayband speelt ook Gerrie Arling (van Arling en Cameron), eveneens Stadjer. Tel daar ook nog even Kipsky bij op die plaatjes staat te scratchen, kortom: een sterrencast. De muziek was er ook naar. Zeer groovy. (...)

(Henk Willem Smits, www.revu.nl, 13-01-2007 (klik hier voor complete artikel))

naar boven



Bart FM Droog vraagt visum aan voor Ispahaan

Het was even stil rondom Bart FM Droog. Maar deze week deed de Groninger dichter weer flink van zich spreken. Hij activeerde zijn fameuze poëziewebsite Rottend Staal, bekeek met zijn moeder de portrettengalerij in Groningen, staat in het voorprogramma van Gert Vlok Nel en – waarom ook niet? – vroeg een visum aan voor Iran.

Dat laatste gebeurde vrijdag, daags na een optreden in De Tamboer in Hoogeveen. Het een had niets met het ander te maken, verzekert Droog. ”Ik was er nog nooit geweest, maar Hoogeveen was voor mij een aangename verrassing. Een klein, maar enthousiast publiek in een prachtige schouwburg. De Tamboer ziet beter uit dan De Muzeval.”

Droog heeft het visum nodig voor zijn optreden tijdens het Fajr Poetry Festival, begin februari in Iran. ”Op uitnodiging van het Iraanse ministerie van cultuur. Ze hadden een vertaler Arabisch in Den Haag gevraagd een dichter van rond de veertig te benaderen met minimaal twee dichtbundels op zijn naam, met ervaring met optredens in het buitenland en met enige publicitaire waarde. De vertaler kende Mowaffk Al Sawad (Groninger dichter uit Irak, red.) en die noemde mijn naam.”

Veel informatie over het festival heeft Droog nog niet. "Ik weet alleen dat ik de enige Westerse dichter zal zijn, de anderen komen uit Iran, Oezbekistan en Tadzjikistan. Hoe ze aan criteria komen als 'een veertigjarige dichter met minimaal twee bundels'? Geen flauw idee. Mogelijk heeft Driek van Wissen ze dat ingefluisterd toen hij vorig jaar in Iran was. Ik heb trouwens drie bundels op mijn naam, naast het werk in eigen beheer. Dit jaar komt de vierde."

Droog hoefde niet lang na te denken over de uitnodiging. "Politiek correct is zo'n holle term. In de Verenigde Staten bestaat de doodstraf ook, dat land martelt ook tegenstanders. En in Nederland hebben we straks ook een fundamentalistische regering. Natuurlijk gebeuren er in Iran dingen waar je je vraagtekens bij moet zetten. Ik ben benieuwd met welke beperkingen een dichter te maken krijgt."

Prompt citeert Droog uit het hoofd zijn gedicht Jong waren we. Daarin blikt hij terug op zijn verleden als activist, toen links nog goed was en rechts fout, toen tegen landen met een verkeerd regime een culturele boycot werd ingesteld. "Je kunt je afvragen of dat toen allemaal zo verstandig was, zo'n culturele boycot. Wat ik belangrijk vind, is het uitwisselen van ervaringen en dingen met eigen ogen waarnemen."

Vrees dat het visum hem wordt geweigerd, heeft Droog niet. "Ik ben ambtenaar geweest, ik ben ooit uitgebreid gescreend door de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD). Daarnaast heb ik nog nooit iets verkeerd gezegd over de islam. Wel over de katholieke kerk overigens, maar als voormalig katholiek mag dat."

(Joep van Ruiten, Dagblad van het Noorden, 26-01-2007)

naar boven


Waardering voor dichtbundel Stabergh

DIEST/ASSENT - Ina Stabergh uit Assent, bekend als de Diestse stadsdichteres, heeft een mooi resultaat behaald bij de verkiezing van de Publieksprijs voor de beste poëziebundel 2006. Zij eindigde, als beste vrouwelijke deelnemer, op de vijfde plaats. Met de Publieksprijs, een gezamenlijk initiatief van Rottend Staal en De Contrabas, mogen lezers bepalen wat ze dé Nederlandstalige gedichtenbundel van het jaar vinden. Stabergh laat gerenommeerde dichters als Benno Barnard en Geert Van Istendael ver achter zich met haar bundel Neuengamme, ik kwam terug , over de woelige oorlogsjaren in Meensel-Kiezegem. (gga)

(Nieuwsblad (B), 05-02-2007)

naar boven


WEEKLOG BART FM DROOG: Olie, fruit, noten en dichters

Samenvatting van de artikelen die Bart FM Droog schreef als 'Weeklogger' in de zaterdagkrant; originele artikelen staan op droog.volkskrantblog.nl:

Naar Iran? (02-02-2007)
Onnozele kaaskop (03-02-2007)
Poëzie-export (05-02-2007)
Qwerty (06-02-2007)
Frontpoëzie (07-02-2007)
Van het Perzisch dichtfront... (07-02-2007)
Sham 69 (08-02-2007)
Schiphol (08-02-2007)
Ik was ooit te Isfahaan (09-02-2007)
Bijna-verdwijning te Teheran (09-02-2007)
Isfahaan (13-02-2007)
Latif Pedram (13-02-2007)
Over Fokkers, steur en kwartels (13-02-2007)
Foto's uit Iran (14-02-2007)
Volgende stop: Oman (14-02-2007)
Victor el-Kik (14-02-2007)
Berlijn, Teheran en geweren (15-02-2007)
Overstekend wild (15-02-2007)
Talar Vahdat (19-02-2007)
Foto's van het Fajr International Poetry Festival (24-02-2007)

naar boven


GEEN DUIVERSHOORNTJES

Sander de Vaan interviewt voor Meander Bart FM Droog over zijn Iran-tour:
http://meander.italics.net/kort/tekst.php?txt=3246 (16-02-2007)

naar boven


Poëziefestival LAZ introduceert Jean-Paul Franssens Poëzieprijs

In het weekend van 17 en 18 maart 2007 werd in Groningen de Literaire Avond Zuidwolde georganiseerd. De avond had een primeur: de Jean-Paul Franssens Poëzieprijs. Deze werd uitgereikt door Bart FM Droog aan de in Amsterdam woonachtige dichter Daniël Bras. Op zaterdag 17 maart vond de vierde editie van dit poëziefestival plaats. In een door Grand Theatre ingerichte tent naast het antieke plattelandscafé Moeke Vaatstra, werden voordrachten verzorgd door zeven dichters. De Frans Le Roux Publieksprijs ging dit jaar naar Hedwig Baartman die daarmee de Groningse stadsdichter Rense Sinkgraven, de publieksprijswinnaar van 2006, volgend jaar zal vervangen.

Jean-Paul Franssens Poëzieprijs

Uit alle inzendingen werd dit jaar voor het eerst het beste themagedicht gekozen. In tegenstelling tot de Frans Le Roux Publieksprijs, werd deze selectie verzorgd door een vakjury bestaande uit de dichters Bart FM Droog en Tjitse Hofman. De vakjury kreeg tevens de opdracht om de nieuwe prijs een officiële naam te geven. Na kritische overwegingen besloten zij de prijs te vernoemen naar de veelzijdige dichter en kunstenaar Jean-Paul Franssens. Franssens werd in 1938 geboren in de stad Groningen en had tevens een sterke binding met het Groningse platteland. In 2003 stierf hij te Amsterdam. Droog en Hofman zijn van mening dat Franssens het beste past bij de context en de ambiance van het festival.

(Ramona Bloemers, Neder-L, Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek, 19-03-2007)

naar boven



Kunst blijkt gewoon Kunst
maart 26th, 2007 · No Comments

Volkskrantblogger Bart FM Droog geeft Trouw een complimentje voor het online verbeteren van een artikel over de dichter J.F. Kunst. Kunst blijkt, in tegenstelling tot een eerder in het dagblad geuit vermoeden, toch gewoon J.F. Kunst te zijn en geen pseudoniem van Geerten Gossaert.

Droog: "Onder het oorspronkelijke artikel is in het online-archief een link aangebracht naar het recificerende artikel. Kranten zouden dat standaard moeten doen, linken naar de rectificatie of de rectificatie onderaan het online-artikel vermelden. Want hoewel papieren kranten beter gelezen worden dan de online-versies, is een papieren krant een wegwerpartikel en het online-archief een blijvend iets. "

(Correcties, rectificaties en aanvullingen, http://correctie.wordpress.com/, 26-03-2007)

naar boven


Nagekomen elektronische poëzie

Twee weken geleden stond in Boeken een overzicht van internetpoëzie en digi-dichters, maar er is méér. (...)

De combinatie van filmpjes en gedichten is ook mooi uitgewerkt door ilLuster, die werk van vijftien hedendaagse dichters verfilmde, maar ook een aantal klassieke gedichten 'illustreerden'. Zo maakte Martin Jan van Santen een stripverhaal bij een voordracht van het Egidiuslied (heerlijk voer voor middelbare scholieren!). Het is even zoeken op de site van http://www.illuster.nl/, maar dan zie je ook onder 'films in distribution' het blauwe logo van dicht/vorm. Daarachter gaat een wereld schuil van nieuwe mogelijkheden. Neem de film die Bouwine Pool maakte van Luceberts 'poëzie is kinderspel' en die goed laat zien hoeveel interpretatie hier ook bij komt kijken. Verder films bij bijvoorbeeld Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven of Ramsey Nasr. Bewegende dichters die hun gedichten op internet willen publiceren kunnen terecht op de site van het tijdschrift Lava: http://www.lavaliterair.nl/.

(Yra van Dijk, NRC.nl, 27-06-2007)

naar boven


VERSLAG DICHTERS IN DE PRINSENTUIN

Dichters in de Prinsentuin, het Groningse poëziefestival dat de zon brengt in de zomer, opende net als vorig jaar op woensdag met een Wordscape, een improvisatieavond tussen muzikanten en dichters. Maarten Das imponeerde, Erik Jan Harmens ontroerde, Erik Bindervoet las onverstoord, Hélène Gelèns schommelde haar woorden tot voorbij het kantelpunt en Tjitse Hofman plezierde. Toch kon de avond niet helemaal overtuigen, want dit jaar ontbrak dirigent Kees Wennekendonk die de delen tot een geheel kan leiden. Wennekendonk verstaat de kunst om bij een gedicht een thematiek te verzinnen dat muzikanten en dichters kan uitdagen om ook zichzelf te verrassen, maar zonder deze bezieling bleef het allemaal braaf. (...)

(Xavier Roelens, In Letterland.net, 09-08-2007; klik hier voor hele artikel)

naar boven



Zomerjazz trekt volle schuren

Voor de 21ste keer bood de ZomerJazzFietsTour concerten in tal van jazzstijlen tussen kerkbanken en tractorbanden. Met het overbruggen van lange fietsafstanden werden ook de cultuurgrenzen verlegd. (...)

Een eigenaardige plek in het programma nam ‘het kerkje van Harkema’ in. Het wat popperig aandoend minikerkje, eigenhandig gebouwd door boer Harkema, maakt al jaren deel uit van de Jazzfietstour. Het mierzoete decor – dat zo uit de Efteling lijkt te komen – vormde nu een schril decor met de rauwe realitypoëzie van dichter Bart FM Droog op fladderende grooves van gitariste Wil Schmal en trombonist Obed Brinkman. Bezeten en provocerend, spuwde en blafte Droog dit heilige huisje met onverbloemde teksten zo omver.

(Amanda Kuyper, NRC Handelsblad, 27-08-2007

naar boven



Carnaval der burgerrecensenten

(...) Traditionelere recensies verschijnen dan weer op onder andere Poëzierapport, een website van Philip Hoorne, Patricia Lasoen, Chrétien Breukers, Cees van der Pluijm, Alain Delmotte, Catharina Blaauwendraad, Paul Rigolle, Ronald Ohlsen en Yves Joris. Sommigen onder hen zijn redelijk bekende dichters; gezamenlijk zorgen ze voor een bont overzicht van wat er zoal aan dichtkunst verschijnt in Nederland.

Daarmee komen we op zo'n genre dat dicht tegen het leeslog aanzit, en dat in Nederland een relatief grote populariteit heeft: dat van het dichtersweblog. Het is moeilijk van dit genre een overzicht bij te houden, omdat er de hele tijd nieuwe worden opgericht, coalities worden aangegaan, transfers worden gesloten, enzovoort. Toch zijn er wel enkele constanten aan te wijzen. Zo is er de website Rottend Staal, een krant die door de dichter Bart FM Droog wordt uitgegeven vanaf het zelfgemaakte waddeneiland Epibreren. De krant heeft een tijdje stilgelegen, maar biedt de laatste maanden ineens weer iedere dag nieuws uit de fascinerende wereld van de vaderlandse dichtkunst. Droog heeft trouwens ook nog een privé-weblog op de website van de Volkskant.

Ik heb overigens geen idee wat het verschil verklaart tussen de poëzie en het proza: bij de eerste zijn het vooral de makers die weblogs voeren, poëzielezers vind je nauwelijks. Bij het laatste genre zijn het dan weer vooral de lezers die je overal op het internet tegenkomt. En ook daar weer: geen idee wat het verschil verklaart.

* Boekgrrls: http://www.boekgrrls.nl/
* NRC Boeken: http://www.nrc.nl/boeken/
* Poëzierapport: http://poezierapport.blogspot.com/
* Rottend Staal: http://www.epibreren.com/rs/nieuws.html
* Weblog Bart FM Droog: http://www.volkskrantblog.nl/blog/6633 (...)

Marc van Oostendorp, Neder-L, Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek, 11-9-2007

naar boven


ZEUVENDAAGSE

Voor het Dagblad van het Noorden schreef Joep van Ruiten dagelijks een artikel over de Zeuvendaagse, de literaire voettocht door Drenthe. Op zijn website staan deze artikelen:

Proloog (22-09-2007) | Dag 1 (o.a. Harry Muskee, 23-09-2007) | Dag 2 (o.a. Rutger Kopland, 24-09-2007) | Dag 3 (o.a. Vasalis, 25-09-2007) | Dag 4 (o.a. Gevangenismuseum Veenhuizen, 26-09-2007) | Dag 5 (o.a. Kamp Westerbork, 27-09-2007) | Dag 6 (o.a. Martin Koster, 28-09-2007) | Dag 7, (o.a. H.H. ter Balkt, 29-09-2007)

Op Bart FM Droogs Volkskrantblog verschenen deze artikelen en fotoverslagen: Proloog (22-09-2007) | 1 (23-09-2007), 2 (24-09-2007), 3 (25-09-2007), 4 (26-09-2007), 5 (27-09-2007), 6 (28-09-2007), 7 (30-09-2007), slot (01-10-2007).


naar boven


ZEUVENDAAGSE IN IJHORST

IJHORST - Op de begraafplaats in IJhorst heeft de Literaire Zeuvendaagse vrijdag een eerbetoon gegeven aan de vorig jaar overleden dichter Herman van den Bold uit De Wijk.

De dichters en schrijvers besteedden aandacht aan het boek over de drievoudige moord in Koekange in 1909 en moordballades van Herman van den Bold. Tijdens de Literaire Zeuvendaagse besteden de deelnemers aandacht aan werk van collega's. Bart FM Droog, Ttjitse Hofman en Egbert Hovenkamp lazen in IJhorst voor uit werk van en over Herman van den Bold.

Zaterdag is de laagste dag van de Literaire Zeuvendaagse door Drenthe, met een slotmanifestatie in café De Amer in Amen.

MP3 van uitzending.

(RTV Drenthe, 28-09-2007)

naar boven


41 BITEF - Jan Klug – Razmišljanja o multimedijalnom pozorištu
(klik hier voor originele pagina)

Rodjen 1971. u Ahenu, i odrastao na severu Nema?ke, tenor saksofonista i muzi?ar Jan Klug, nekoliko godina je saradjivao na muzi?kim projektima eksperimentalnog ambijentalnog benda “Maeror Tri”, kasnije “Arling &Cameron” da bi se , pored jazz zvuka, sa velikim entuzijazmom upustio u istra?ivanje nove tehnologije, posebno kompjuterskih programa koji omogu?uju rad u pozorištu i na stvaranju jedinstvenih audio-vizuelnih ambijenata.”Meindert Talma &the Negroes “ još jedan je u seriji njegovih anga?mana, u oblasti kompletne multimedijalne opreme za seriju videoklipova i koncerata ove holandske muzi?ke grupe.Ipak, mo?da najintenzivniju saradnju posti?e unutar projekta Das Arts sa italijanskim rediteljem Andrea Pa?otom, sa kojim je realizovao kompletan scenski dizajn za projekat “Sluga dvaju gospodara ili komedija dvostruke igre” Karla Goldonija, koja je posle premijere u Veneciji, prikazana i u Beogradu u okviru 41.BITEFA.

“Saradnja sa Andreom za mene je bila veoma inspirativna” ka?e Klug za emisiju “Re?i i slike” iako sam zvani?no muzi?ar, flautista i saksofonista, razvijaju?i njegove vizije, imao sam priliku da otkrijem i ?elju za stvaranjem sopstvene pozorišne predstave, koja ?e, kako se nadam , premijerno biti prikazana u narednom periodu u Groningenu, Holandija.”
“I , ako bih vam rekao da nemam tremu, verovatno bih lagao Pogotovo zato što smatram da granice izmedju pozorišta, ulice, umetni?ke galerije ili muzeja zapravo ne postoje.U prethodnom projektu, nastupao sam sa grupom pesnika u zatvorima, u bolnicama, domovima za stare....uvek od improvizacije, od nejasne ideje koja reflektuje sve ono što vidimo i ?ujemo , a koja se polako izgradjuje i razvija do kompletne audio-vizuelne atmosfere.”

U istra?ivanjima na temu scenskog prostora, ambijenta i audio-vizuelnih instalacija za Jana Kluga veoma je zna?ajno i u?eš?e publike-
“Publika je.... va?na.” ka?e on.”Dobro je kada je otvorena, širokih pogleda , jer se ponekad desi da je umetni?ka ideja tako spontana, tako neodredjena, sva u nagoveštajima, pa je dodatno razumevanje i otvorenost publike dragocena, ili je barem dobro ako publika nema nikakva o?ekivanja o tome šta ?e videti i do?iveti.”

Govore?i o holandskoj sceni novih medija i umetni?kim dešavanjima, Klug smatra da u osnovi vlada prezasi?enost-
“Moram da ka?em da ?esto nailazimo na video projekcije i multimedijalne instalacije, samo zato što, “postoje tehni?ki uslovi za to”...I onda naravno...takvi projekti ništa naro?ito ni ne poru?uju..osim-“eto, imali smo projektor, imali smo video, samo zato što je to moderno, ili zato što je naro?ito presti?no-...i, snimili smo video.”

“Takodje, neretko se dešava da sretnem i publiku koja je presre?na ako nema nikakve tehnike na nekom dogadjaju, i ako je u pitanju isklju?ivo komunikacija....Ina?e , medijska situacija u Holandiji, kao što je poznati, izuzetno je dobra.”
Jan Klug povremeno se bavi i pedagoškim radom prenose?i svoja znanja iz oblasti programiranja ali i svoje ideje studentima u Groningenu-
“Mogu re?i da su i studenti kao i mi, profesori ujedinjeni u nastojanju da vrhunsku opremu i svoje znanje upotrebe u realizaciji novih ideja, koje su ?esto interesantne, intrigantne, komlikovane, komi?ne ali i zastrašuju?e, nalik proro?anstvima u vezi budu?nosti...Zato se naš rad mo?e opisati i kao veliko i inspirativno “igralištu za decu”, na kome mnogi i ne stignu do nove tehnologije, ve? samo do izrade softvera i ponovnog “ozvu?avanja” recimo nekih starih modela instumenata, koji postaju prava umetni?ka dela.”
I sam izumitelj, Jan Klug radi na potpuno novom instrumentu “patafonu”, a govore?i o komunikaciji izmedju razli?itih kultura, isti?e da je to pre svega proces, za koji ?esto nemamo dovoljno vremena-

“Utoliko pre, ja li?no izbegavam “?etovanje” ili elektronske poruke, koje nikako ne mogu zameniti prisusutvo druge osobe, iako sam profesionalno višestruko povezan sa novom tehnologijom.Ali, ima i drugih na?ina da se ose?ate usamljeno- na primer, u Srbiji , u kojoj sam neprekidno boravio od maja pa sve do po?etka Bitefa, u?ivao sam u vašoj klimi, ali jezik nisam nau?io. A i kako bih, kada je u svakom društvu , i u Beogradu i u U?icu, posle nekoliko re?enica razgovor prelazio sa engleskog na srpski ili italijanski ...Izgleda kao da su svi nekako zaboravljali da sam i ja tu, “komentariše Klug sa osmehom,uz primedbu da je to samo deli? njegovih ina?e veoma pozitivnih utisaka o prirodi i ljudima koje je imao priliku da sretne tokom višemese?nog boravka u Srbiji.

(Studio B (Belgrado, Servië), 30-09-2007)

naar boven


Literaire Zeuvendaagse op TV Drenthe

TV Drenthe zendt vanaf 10 oktober een driedelige impressie uit van de Zeuvendaagse. Bekende schrijvers en dichters die een ‘relatie’ hebben met Drenthe gingen eind september zeven dagen te voet door Drenthe, langs plekken van literaire betekenis.

Op bekende en minder bekende locaties in Drenthe besteedden zij aandacht aan een specifieke plek of de schrijver/dichter die met die plek te maken heeft. Twee à drie keer per dag verzorgden de deelnemers optredens op locatie. Hierbij stonden ook ontmoetingen met dichters als Rutger Kopland en H.H. ter Balkt op het programma.

De deelnemende schrijvers en dichters waren: Bart FM Droog, Tjitse Hofman, Suze Sanders, Rense Sinkgraven, Kasper Peters, Lukas Koops, Erik Harteveld, Jan Veenstra, Ton Peters, Jan Glas, Martin Koster en Egbert Meijers. Verder waren er elke dag gasten aanwezig, zoals Marga Kool, Egbert Hovenkamp, Rutger Kopland, Henk Nijkeuter, Frank Westerman, Nicolette Leenstra, Harry ter Balkt en Suzanna Jansen.

Ook RTV Drenthe programmamaker Jeppe Oostenga liep mee met de Zeuvendaagse. Zijn driedelige verslag van deze literaire wandeltocht wordt op 10, 17 en 24 oktober uitgezonden op TV Drenthe en www.rtvdrenthe.nl. Het programma begint om 18.46 uur en wordt vanaf 19.50 uur ieder uur herhaald.

(site RTV Drenthe, 03-10-2007)

naar boven



...en voor meer actuele data: de optredens-pagina!

naar boven


1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006
2007

Optredens 2007


Revu.nl, 13-01-2007 (Eurosonic, Jan Klug)
Dagblad van het Noorden, 26-01-2007 (Droog naar Iran)
Nieuwsblad (B), 05-02-2007 (Publieksprijs)
Volkskrant, 10-02-2006 (Weeklog Bart FM Droog i.v.m. Iran)
Meander, 16-02-2007 (interview Droog over Iran; externe link)
Neder-L, 19-03-2007 (Jean Paul Franssens Poëzieprijs)
Correcties.wordpress.com, 26-03-2007
(Droog over rectificaties)
Dagblad van het Noorden, 23-6-2007 (Zeuvendaagse; externe link)
NRC.nl, 27-06-2007 (films van o.a. Bart FM Droog)
In Letterland.net, 09-08-2007 (Dichters in de Prinsentuin / Tjitse Hofman)
NRC Handelsblad, 27-08-2007 (Droog, Schmal & Brinkman)
Neder-L, 11-09-2007 (Rottend Staal, droog.volkskrantblog.nl)
meerdere media, 22-09/01-10-2007 (Zeuvendaagse)
Dagblad van het Noorden, 22-09-2007 (Zeuvendaagse; externe link)
RTV Drenthe, 28-09-2007 (Zeuvendaagse)
Radio Studio B, 30-09-2007 (interview met Jan Klug (in het Servisch))
RTV Drenthe, 3-10-2007 (Zeuvendaagse)

naar boven