1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007

HET ONTSTAAN VAN DE DICHTERS UIT EPIBREREN

GEMENGDE GEVOELENS BIJ VIJFDE TAALTHEATERNACHT -
Drenths Dagblad/Groninger Courant, 14-11-1994

CONTRASTEN OP EMMER TAALTHEATERNACHT - Nieuwsblad van het Noorden, 14-11-1994

UIT HET VOORWOORD VAN 'VLAMMENDE VERZEN'

DE ETALAGE: VLAMMENDE VERZEN - Drenths Dagblad/Groninger Courant, 14-11-1994

OVER 'VLAMMENDE VERZEN' EN DE PRILLE DICHTERS UIT EPIBREREN IN DE VERA KRANT

OPTREDENS VAN DE DICHTERS UIT EPIBREREN IN 1994HET ONTSTAAN VAN DE DICHTERS UIT EPIBREREN

26 Maart 1994: tijdens een Art-Party in het 19de eeuwse buitenverblijf 'Villa Weltevree' in het Drenthse Paterswolde ontstaan De Dichters uit Epibreren geheel spontaan, uit een ontmoeting van 5 mensen: de dichters Kasper Peters, Arend Niebuur, Tjitse Hofman, Bart FM Droog en muzikant Martijn Woldring.
Aan de vooravond van dit optreden raakte de manuscripten en het typoscript van een op die dag uit te brengen dichtbundel van Niebuur, Peters en Hofman in het haardvuur, wat later de reden is de eerste Dichters uit Epibreren bundel 'Vlammende Verzen' te noemen.

Na het eerste optreden in Villa Weltevree volgen er nog twee, in april en mei 1994. Al snel wordt de nieuwe dichtersgroep opgemerkt door het 'Nieuwsblad van het Noorden':
'In de kelder van de villa wordt een literair café ingericht, waar zo'n beetje de gehele
marginale literaire scene uit Groningen zal opdraven. Hoogtepunt wordt waarschijnlijk
het jonge schrijverscollectief Epibreren, dat de voordracht van eigen werk begeleidt op
trommels en didgeridoo's. (...)' - Bram Hulzebos, Nieuwsblad van het Noorden, begin mei 1994.

In de daarop volgende maanden treden de dichters veel op: niet alleen met elkaar, maar ook met andere dichters, muzikanten en bands. Vaak zijn de Dichters uit Epibreren bij het Open Podium in het USVA-theater te Groningen te zien, in 1994 ook het podium voor andere 'jonge' dichters en auteurs als Ruben van Gogh, Ronald Ohlsen en Albertina Soepboer.

In de zomer krijgt de groep een uitnodiging om op te treden bij het literaire festival TaalTheaterNacht, dat jaarlijks in schouwburg De Muzeval te Emmen wordt georganiseerd. Voor deze gelegenheid brengen De Dichters uit Epibreren hun eerste bundel uit: 'Vlammende Verzen'. Over dit optreden het 'Groninger Dagblad/Drentse Courant' en het 'Nieuwsblad van het Noorden':

naar boven

GEMENGDE GEVOELENS BIJ VIJFDE TAALTHEATERNACHT
Geen geld, geen grote namen en dus te weinig publiek en sfeer
Emmen - Het eerste lustrum van de Taaltheaternacht roept nostalgische gevoelens op. Nog maar vijf jaar geleden kreunde het Emmer centrum onder het literaire geweld. Johnny van Doorn en Simon Vinkenoog, in een tent op de markt, in een onvergetelijk duet. Een mudvolle concertzaal, een krioelende Wipkar. En er was nog Grimme. Er was muziek, men danste zich in het zweet en er waren knettergekke, vlammende acts van prettig gestoorde acteurs en performers.
En nu? Heeft Emmen dan geen sfeervolle locatie meer? Is er dan geen verlaten melkfabriek, of een andere rommelige ruimte om in vuur en vlam te zetten? Een plek die plaats kan bieden aan een gebeurtenis waar Jan en Alleman op af komt en waar je jaren later nog over praat? Waar bijvoorbeeld die verrassende dichters uit Epibreren, onder begeleiding van een didgeri doo en met psychedelische dia's hun Vlammende Verzen effectvoller uit zouden kunnen braken...(Peter van Strien, Drents Groningse Pers, 14-11-95)

naar boven


CONTRASTEN OP EMMER TAALTHEATERNACHT
Emmen - Het is zaterdagavond, vijf voor twaalf. De jonge schrijvers Ronald Giphart, Karel ten Haaf en Erik Nieuwenhuis heffen spontaan de Internationale aan. Wonder boven wonder blijken ze alledrie de tekst feilloos uit hun hoofd te kennen. 'Ontwaakt, verworpenen der aarde!' Aan een tafeltje wordt gegrinnikt. Bij de literaire caravan blijkt alles mogelijk.
Het is niet het enige lied dat er gezongen wordt tijdens het eerste lustrum van de Emmer TaalTheaterNacht. Het diverse en overvolle programma, dat ruim 350 bezoekers naar De Muzeval wist te lokken, bood ook nog platt-deutsche liedjes van het duo Laway, opwindende liefdesliedjes van DiaDame, ontroerende levensliederen en ruige poëzie-rock van de Willem Kloos Groep.
Het was een TaalTheaterNacht nieuwe stijl, waar de romantische anarchistenbende Dichters uit Epibreren hun Vlammende Verzen ten gehore bracht terwijl in een belendende ruimte een schrijversontmoeting plaats had met veel authentiek streektaal-gevoel. Nogal contrasterende culturen kortom, waarvan het publiek niet precies wist wat het ermee moest.
(Luuk Verpaalen, Nieuwsblad van het Noorden, 14-11-1994)


naar bovenUit het voorwoord van Vlammende Verzen:
'Er is weinig volk dat gedichten leest, laat staan naar optredens van terminaal saaie dichters gaat kijken. Vanavond doen we een hernieuwde poging leven in de brouwerij te brengen. weg met alle saaiheid en doodse dichters. Vlammende verzen, in afwisseling gebracht door echt levende mensen, die weten wat er gaande is'.

naar boven


DE ETALAGE: VLAMMENDE VERZEN
Groningen is weer een aantal debuterende dichters rijker. Vlammende Verzen heet de bundel van Bart FM Droog, Arend Niebuur, Kasper Peters en Tjitse Hofman, die in eigen beheer werd uitgegeven ter gelegenheid van een optreden dat de heren gaven tijdens de TaalTheaterNacht in Emmen. Nu is deze titel van het boekwerkje natuurlijk nogal hoogdravend, ook al denken de vier er zelf anders over: 'Oké, wij zijn mensen van de wereld. Dichters met beide voeten stevig op de grond. Hoogdravendheid en arrogantie zijn ons nog steeds vreemd.' Hoe het ook zij: uit de inhoud van de bundel spreekt een levenslustige houding, terwijl de drank een vooraanstaande rol speelt. Veel gedichten lijken alleen wel erg snel uit de pen te zijn gevloeid, zodat enig schaafwerk geen kwaad kan. Vlammende Verzen is verkrijgbaar bij Bart Droog, de enige van de vier die al eerder via de dichtkunst van zich liet horen.
(Jacob Moerman, Drents Groningse Pers, eind november 1994)

naar bovenOver 'Vlammende Verzen' en de prille Dichters uit Epibreren schreef Karel ten Haaf in de Vera-Krant:

Dichters uit Epibreren, de 2e groep 'Podiumdichters' uit Groningen, is een stuk beter dan de vorige keer behandelde Triade. Dichters uit Epibreren brengt een wervelende show volgens 'het MTV-principe': om de beurt slingeren de dichters Bart F.M. Droog, Arend Niebuur, Tjitse Hofman en Kasper Peters een poëem de zaal in - liefst een donker en rokerig drankhol. De optredens verlopen zeer chaotisch en vervelen daardoor geen moment.
Droog, Niebuur, Hofman en Peters zijn echte podiumdieren - je kunt ze plaatsen in de traditie van Simon Vinkenoog, Johnny 'the Selfkicker' van Doorn, Bart Chabot en Diana Ozon.
De makke van de meeste poëzie gemaakt om uit te schreeuwen, is dat er op papier vaak niet veel van over blijft. Dit geldt voor de meeste gedichten van 'grote' podiumdichters als Vinkenoog en Ozon, en ook voor Dichters uit Epibreren: het is alsof ze te snel tevreden zijn met het resultaat. Bij optredens klinkt het natuurlijk leuk als een gedicht wordt aangekondigd met de woorden: "Dit heb ik vanmiddag geschreven", maar om zo'n tekst dan ook onmiddellijk te gaan drukken is minder slim; dan komt het gedicht vrijwel altijd zeer amateuristisch over, en dat is zonde van de mooie vondsten en zinnen die zo'n gedicht vaak wel degelijk bevat. Dus, jongens: iets langer laten rijpen die handel, even wegleggen, en nog een paar keer bekijken alvorens het gedicht te vermenigvuldigen - dat je dan veel moet weggooien is jammer, maar het is niet anders (het cliché "schrijven is schrappen" bestaat niet voor niets). De door Dichters uit Epibreren uitgebrachte bundel 'Vlammende Verzen' (Rottend Staal Publicaties, 1994, ƒ10,-) lijdt aan hetzelfde euvel: als je een optreden hebt meegemaakt is het boekje een leuke herinnering aan de gezellige chaos op het podium; als je de bundel 'sec' leest, blijven eigenlijk alleen enkele gedichten van Kasper Peters en de meeste van Bart F.M. Droog overeind - Bart is degene met de meeste ervaring, dus zo gek is dat niet (hij publiceerde eerder bij Rottend Staal Publicaties onder meer 'De grens, het veen en de tijd' (1993, ƒ9,95) en 'Modern Vandalisme' (1994, uitverkocht). Een tweetal voorbeelden van de dichtkunst van Dichters uit Epibreren:
Kasper Peters: "KATER // de kapitein staat, boven het vooronder. / Hij ziet de olie, in klotsende vaten / waar de playmobiel staat en zichtbaar is // Deze matroos staat aan de zijkant / met het kleine oog, is zee klotsend tussen / het ijzeren volgeladen schip. // Wachtend op de met land bedekte overkant / Toch is het de man, die hoog boven staat / die als eerste mag erkennen dat / het geelgeharde strand toch is gehaald." (Vlammende Verzen, p.16)
Bart F.M. Droog: "VUIGE SEX DOOR DRIFTEN DOORWASEMD // Voel het onderlichaam steigeren / bij het ruiken van je geur / okselzweet en goedkoop parfum / lik je schouders ontrol / de geladderde panties ik / lik alles / schoon." (Modern Vandalisme, p.12)
Houdt deze Dichters uit Epibreren in de gaten, want hoewel met name Hofman en Niebuur nog veel moeten leren, de show is goed en jonge podiumdichters kent Nederland nauwelijks. Kortom: blijven optreden en blijven oefenen - dan zou uit Dichters uit Epibreren wel eens iets heel moois kunnen groeien. (Karel ten Haaf, Vera-Krant #24, 8-12-94)


naar boven

OPTREDENS VAN DE DICHTERS UIT EPIBREREN IN 1994:
26-3-94 Villa Weltevreden, Paterswolde
(tevens oprichting Dichters uit Epibreren)
?-4-94 Mazzo-kraakpand, Oosterstraat, Groningen
28-5-94 Villa Weltevreden, Paterswolde
17-6-94 USVA, Groningen
1-10-94 Feest woonwagenkamp De Kameleon, Groningen
18-10-94 Simplon, Groningen
22-10-94 De Silo, Groningen
10-11-94 Ziekenomroep, Beatrixoord, Haren
12-11-94 TaalTheaterNacht, de Muzeval, Emmen
presentatie 'Vlammende Verzen'
13-11-94 Platformtheater, Groningen
16-11-94 Simplon, Groningen
20-11-94 Platformtheater, Groningen
26-11-94 Jonge Socialisten-Congres, de Tuin, Groningen
7-12-94 Internationale Vrijwilligersdag, De Stiel, Groningen (met Danny Daluiso)
11-12-94 Melkweg, Amsterdam (met Danny Daluiso onder de naam 'Nachtbraak')
16-12-94 Buk-Buk, Heiloo (met Danny Daluiso)naar boven