MEINDERT TALMA IT TEATER YN

De earste teaterfoarstelling fan Meindert Talma & The Negroes giet woansdei yn premjêre yn Grins. Freed wie de try-out yn Iduna yn Drachten. De foarstelling is in filmysk leafdesferhaal, makke mei mediakeunstner Jan Klug.

By de bylden spylje it plattelân, erotyk en religy in rol. De band spilet om sa te sizzen de soundtrack by de film. De foarstelling hjit 'Iemand moet het doen'.

(Omrop Fryslan, 11-01-2006)

naar boven


DICHTERS MAKEN RECLAME VOOR ZICHZELF OM GUNST VAN KIEZER

Maar liefst 138 dichtbundels komen in aanmerking voor de nieuwe Publieksprijs voor de beste poëziebundel 2005. Probeer dan als dichter maar eens boven te komen drijven. Reclame maken voor jezelf is het devies.

Nijmegen - Stapelen van de Nijmeegse dichter Victor Vroomkoning is een van de 138 poeziebundels die vorig jaar werden uitgebracht. En dus staat die bundel op de longlist van de Publieksprijs voor de beste poëziebundel 2005. Het is aan 'de kiezer' om te bepalen welke bundel wint.

Afwachten dus maar? Nee, Vroomkoning voelt niets voor een passieve houding. Hij roept vrienden, vriendinnen en literatuurliefhebbers in zijn kennissenkring per e-mail op om op hem te stemmen.

Zijn eerste mailtje heeft succes gehad: 'Jullie hebben me inmiddels op de vierde plek doen belanden', schrijft hij enthousiast in zijn tweede mailtje, waarin hij de oproep herhaalt. Gisteren stond zijn bundel zelfs op de eerste plaats in de tussenstand.

Vroomkoning is niet de enige die zichzelf promoot. Ook op hun websites maken veel kanshebbende poëten reclame voor hun genomineerde bundel. Diana Ozon bijvoorbeeld, die met de bundel Bronwater meedingt. En Alexis de Roode promoot zijn bundel Geef mij een wonder. In de tussenstand stond De Roode gisteren op de tweede plaats, vlak achter Vroomkoning. Ozon op de zevende. Ook bezoekers van de website van het Achterberggenootschap krijgen een stemadvies: kies Alle gedichten van Achterberg.

De prijs wordt georganiseerd door internet-poëziedagblad Rottend Staal en de Contrabas (zeven weblogs over poëzie).

De organisatie doet er alles aan de stemming eerlijk te doen verlopen: één stem per persoon. Daarom moet de stemmer ook naam, adres en telefoonnummer doorgeven.

Verder moet een dagcode worden ingevuld; ook dient een pittige literaire vraag te worden beantwoord. Het reglement verbiedt de genomineerden niet om reclame voor zichzelf te maken.

Tot en met dinsdag 24 januari kan worden gestemd. Twee dagen later, op Gedichtendag, wordt de winnaar bekend gemaakt. Die ontvangt 1700 euro.

(Henk Aalbers, De Gelderlander, 13-1-2006)
Dit artikel verscheen op 14-1-2006 in ondermeer het Brabants Dagblad, Dagblad de Limburger, Dagblad De Stentor, Haarlems Dagblad en Het Parool


VICTOR VROOMKONING OP KOP VOOR POËZIEPRIJS

Victor Vroomkoning ligt met zijn bundel Stapelen op kop in de race om de prijs voor de beste poëziebundel van 2005, een evenement van internetpoëziedagblad Rottend Staal en webloggroep De Contrabas.

Om blijvend aandacht te vestigen op alle 141 vorig jaar verschenen poëziebundels hebben De Contrabas en Rottend Staal Online de Publieksprijs voor beste poëziebundel 2005 in het leven geroepen. Op een speciale prijssite staan alle bundels uit 2005 vermeld. Sinds kerst en tot en met dinsdag 24 januari kan het publiek via internet aangeven wat het de beste bundel uit 2005 vindt. De prijs wordt op Gedichtendag, donderdag 26 januari, uitgereikt.

Victor Vroomkoning wordt als kanshebber gevolgd door Rozalie Hirs met (Speling) en Alexis de Roode met Geef mij een wonder. De prijs bedraag 1700 euro, ingezameld bij 22 uitgeverijen.

(ANP, 18-1-2006)


naar bovenGEDICHTENDAG


(...) Victor Vroomkoning ligt met zijn bundel Stapelen op kop in de race om de prijs voor de beste poëziebundel 2005, een evenement van poëziedagblad Rottend Staal en webloggroep de Contrabas.

(Algemeen Dagblad, 22-1-2006; klik hier voor hele artikel)

naar bovenGEDICHTENDAG

(...) Victor Vroomkoning ligt met zijn bundel Stapelen op kop in de race om de prijs voor de beste poëziebundel van 2005, een evenement van internetpoëziedagblad Rottend Staal en webloggroep De Contrabas.

(Telegraaf, 22-1-2006; klik hier voor hele artikel)

naar boven


PUBLIEKSPRIJS VROOMKONING

NIJMEGEN – De Publieksprijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar gaat naar Stapelen van Victor Vroomkoning. De dichter uit Nijmegen kreeg de prijs gisteravond uitgereikt. Stapelen, een uitgave van De Arbeiderspers, is zijn negende bundel. Vroomkoning, pseudoniem van Walter van de Laar (Boxtel, 1938), liet bij verkiezingen via internet de bundel van Rozalie Hirs, [speling], en Geef mij een wonder van Alexis de Roode uit Utrecht achter zich. De Publieksprijs is een initiatief van webloggroep De Contrabas en het online poëziedagblad Rottend Staal en wordt gesteund door een groot aantal uitgevers.

Het in oktober verschenen Stapelenbevat toegankelijke gedichten over 'het kleine en het intieme van het leven'. Belangrijkste thema's van Vroomkoning zijn de liefde en de dood. De dichter, onlangs nog voor zijn oeuvre onderscheiden met de Karel de Grote-prijs van Nijmegen, hanteert zowel het vrije vers als de sonnet.

(BN/De Stem, 26-1-2006)


naar bovenJONG EN HEET

Op de jaarvergadering van een aantal beroepsverenigingen van schrijvers, zoals de VVL, VS en V, de FLA het netwerk scenarioschrijvers en LIRA (auteursrechtenorganisatie, die het leen en andere geld eerlijk verdeeld), sta ik met een glaasje whatever in mijn hand als bestuurslid van voornoemde LIRA en dien als aanspreekpunt voor een ieder die wil weten hoe het zit! En mocht ik geen adequaat antwoord hebben, dan is er altijd wel een scherpzinnig bestuurslid in de buurt om mijn hiaten op te vullen. Dat alles vindt plaats in Sociëteit Arti in Amsterdam. je komt op zo'n jaarlijkse happening van alles tegen: mensen die jij enthousiast knuffelt en mensen die jou enthousiast proberen te knuffelen, hoe je ze ook probeert te ontlopen. Je krijgt ook altijd griep of op z'n minst een flinke verkoudheid van de jaarvergadering. Nu was het geluk zeer met mij daar was de allergrappigste voormalige punkdichteres Diana Ozon, net als ik ooit eenmalig lijstduwer voor de Groenen. Zij haakte af nadat ze niet in staat was geweest een verzoek in te willigen om een couveuse te regelen voor een prematuur geboren pitbull-pup; ook voor Diana was de politiek niet de gedroomde biotoop! Nu had zij een andere pup bij zich, de piepjonge Groningse dichter Tjitse Hofman, die toevallig (?) zijn tweede bundel Roodvocht in de binnenzak meedroeg. Ik kreeg de verzen zomaar cadeau. Hij dicht jong en heet. Ik kan het niet laten, ik citeer hier een van zijn vluggertjes: "KOMKOMMERS. Kijk, het is nu tijd om het te doen. Denk jij ook vaak aan komkommers om het uit te stellen. Raak ik je voeten als ik zo doe als ik doe."

(Marjan Berk, Algemeen Dagblad, 20-2-2006)


naar boven


'LEZEN DOE IK KIFT-GERICHT'

uit een interview met Ferry Heyne van De Kift

(...) Heyne benaderde Assenaar Tjitse Hofman van de Dichters uit Epibreren voor tekstbijdragen, maar uiteindelijk zullen die niet op de cd belanden. 'Dat heeft níets met de kwaliteit te maken', zegt Heyne. 'Maar ik vind het belangrijk dat onze cd's een doorlopend verhaal vertellen; de bijdragen van Tjitse waren moeilijk in te passen. We zijn geen band van losse nummers.'

(Martin Groenewold, Dagblad van het Noorden, 10-3-2006)

naar boven


De minstrelen van de moderne tijd

(...) De eerste stadsdichter (het eenjarige stadsdichterschap - Venlo, 1993 - van Emma Crebolder en het levenslange mandaat van Jan Eijkelboom te Dordrecht even buiten beschouwing gelaten) was Bart FM Droog, dichter - vanzelfsprekend - en lid van het muzikaal-poëtische trio De Dichters uit Epibreren, maar vooral bekend als drijvende kracht achter Rottend Staal Online, de populairste en meest informatieve poëziesite in ons taalgebied. Uit 31 kandidaten werd hij op Gedichtendag 2002 aangesteld als de stadsdichter van Groningen. Ambtstermijn: twee jaar. Prijskaartje: 5000 euro voor zes à acht gedichten per jaar. Weggesmeten geld, fulmineerden cultuurbarbaren. Droog: 'Ik heb het door ambtenaren laten narekenen: jaarlijks bespaarde ik de gemeente minimaal 50.000 euro aan promotiekosten.' Naast het plegen van verzen bij belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelde de Groningse poëziefunctionaris eigen initiatieven. Eén daarvan, het voordragen van een gedicht bij uitvaarten van overledenen zonder nabestaanden, werd massaal nagevolgd. Overal te lande schaarden dichters, ook niet-stadsdichters, zich achter doodskisten. Vorig jaar verscheen het boek Eenzame uitvaarten met bijdragen van dichters die af en toe een eenzame begrafenis bijwonen, om daar een speciaal voor de overledene geschreven vers voor te dragen. Of hoe poëzie nuttig kan zijn en middenin het leven staat, ook al is dat dan het leven na de dood. (...)

(Philip Hoorne, Knack, 10-05-2006; lees hier het hele artikel)

naar boven


Hans van Bergen,stadsdichter van Roermond / 'De gedichten geven de stad meteen allure'

(...) Het is een groeiende traditie onder stadsdichters is om ook gedichten te schrijven voor armlastige gestorvenen in de gemeente, mensen die kip nog kraai kenden. In navolging van de Groningse stadsdichter Bart FM Droog dichten nu ook de dichters van Utrecht, Amsterdam en Nijmegen voor de armen. (...)

(Romana Abels, Trouw, 15-06-2006)

naar boven


Concert: Meindert Talma & Jan Klug - Tamango

Via de intercom klinkt de zingende stem van Jurgen Veenstra (ex- Moonlizards), met op de achtergrond Meindert Talma's pianospel, versterkt door een klein strijkersensemble. De voorstelling is binnen, boven aan de trap van Wall House - een klein half uurtje fietsen van het Noorderplantsoen. Het publiek staat buiten, één nummer lang. Daarna verschuift de menigte zich naar binnen en verplaatst de band zich naar een andere ruimte. Binnen zingt Talma over The Tourist (Veenstra) die zijn vriendin Jacky Hall (Alicia Ziff) heeft verloren. Het blijkt het hoofdthema van de avond; een man die steeds verder wegzakt in zijn liefdesverdriet. Voor elk nummer is een andere setting gekozen, steeds weer ondersteund met mooie projecties van Jan Klug.

Talma leidt het publiek middels zijn muziek door het Wall House. De intieme sfeer in de bijna serene ruimtes van dit bijzondere huis, wordt gecreëerd door de somtijds Nick Drake-achtige muziek. Het maakt het publiek stil. Met het intrigerende I Do Not Crack breekt de The Tourist, die zich aan het einde van de voorstelling van het leven lijkt te beroven. De auto met Jacky en The Tourist rijdt buiten weg, terwijl het publiek vanaf de woonkamer het schouwspel aanziet. Het is het einde van een voorstelling waarin in tien nummers tijd het publiek op een schitterende en donkere wijze wordt gegrepen door de setting, de muziek en de performance. Talma verrast opnieuw, heel aangenaam.

(Niek Hofstetter, 8weekly.nl, 24-8-2006; recensie van Noorderzon-optreden)
naar boven


SUF MET POTENTIE

22 oktober, Het Utrechts Literatuur Festival... Dat klinkt nogal suf. Maar het is de eerste keer dat dit festival in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht gehouden wordt, dus ik ga eens even kijken. De voorkant van het programmaboekje, met de oudste schrijfster van Nederland er op, is in ieder geval niet echt uitnodigend. Toch, als ik binnenkom word ik meteen een hokje ingepraat, waar een dichter begint met een wolfachtig AAAAAAOOUW, ter inleiding van zijn eerste gedicht.

Vervolgens word ik overspoeld met gedichten over de raarste en meest uiteenlopende onderwerpen: over Balkenende, kloten schieten, en kastanjes die op de hoofden van skinheads vallen. Het gaat hier om Bart FM Droog, die mij persoonlijk zijn gedichten voorleest in de zogenaamde 'literaire afwerkplaats', een klein hokje waarin meerdere dichters gedurende de hele dag gedichten aan jou alleen voordragen. Volgens Bart is er op deze manier veel meer tweerichtingsverkeer. "Normaal als publiek steek je niet opeens je hand op in het midden van een gedicht, hier kun je tussendoor wel vragen stellen". Het meest opvallend zijn zijn twee bundels klotengedichten en kutgedichten, die respectievelijk over kloten en kutten gaan.

Dit festival suf? Het valt dus wel mee. Het festival valt het best te karakteriseren als een mengeling van literaire sufheid en hele interessante momenten. (...)

(Jorinde Vroonhof, CJP.nl, 01-11-2006; klik hier voor hele artikel)

naar boven


TIEN JAAR MEINDERT TALMA AND THE NEGROES

De dichters Uit Epibreren, Bart Droog, Jan Klug en Tjitse Hofman, namen het nummer Rummenige (van de cd Leave Stumper) voor hun rekening, waarbij ze elk een couplet epibreerden. Een erg geslaagde minimalistische versie. Jan Klug, die op de cd het Duitstalige stuk insprak, deed het nu in het Nederlands.

(VPRO 3voor12 Groningen, 27-12-2006 - klik hier voor complete artikel)

naar boven...en voor meer actuele data: de optredens-pagina!

naar boven


1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
2005
2006 2007

Optredens 2006

Omrop Fryslan, 11-01-2006 (Meindert Talma & Jan Klug)
Gelderlander, 13-1-2006 (Publieksprijs)
ANP, 18-1-2006 (Publieksprijs)
Algemeen Dagblad, 18-1-2006 (Publieksprijs, externe link)
Algemeen Dagblad, 22-1-2006 (Publieksprijs)
Telegraaf, 22-1-2006 (Publieksprijs)
BN/De Stem, 26-1-2006 (Publieksprijs)
Nieuw Amsterdams Peil, 31-1-2006 (Stadsdichters; externe link)
Algemeen Dagblad, 20-2-2006 (Hofman)
www.volkskrant.com, 9-3-2006 (Arjan Peters over Groningen; externe link)
Dagblad van het Noorden, 10-3-2006 (Hofman en De Kift)
Vrij Nederland, 15-4-2006 (Epi-site)
Knack, 10-05-2006 (Stadsdichters)
Trouw, 15-6-2006 (Eenzame uitvaarten)
8weekly.nl, 24-8-2006 (Meindert Talma & Jan Klug: Tamango)
CJP.nl, 1-11-2006 (recensie optreden Bart FM Droog bij Utrechts Literatuur Festival

VPRO 3voor12 Groningen, 27-12-2006 (Dichters uit Epibreren bij cd-presentatie Meindert Talma

naar boven