BEPERKTE NIEUWSVOORZIENING WEGENS OPSPORINGSWERKZAAMHEDEN

Epibreren - Wegens een speuractie naar vier of vijf vermiste opvarenden van de onlangs vergane MTB 417, een reis naar Texel en een optreden te Delft blijft de nieuwsvoorziening alhier de komende week zeer beperkt.

Op droog.volkskrantblog.nl verschijnt later vandaag een sfeer- en beeldimpressie van de Asser Nacht van de Nacht, met Al Galidi, De Dichters uit Epibreren, Sieger M. Geertsma, Fieke Gosselaar, Erik Harteveld, Herman Koch, Nicolette Leenstra, Geert Loman, Djodjie C.A. Rinsampessy, Rense Sinkgraven en Driek van Wissen.

(Rottend Staal, 28 oktober 2007)

terug naar boven


CRASS OP TV

Epibreren - Vanavond op Nederland 2, 22.50 uur: 'There is no Authority but Yourself' te zien. Een filmisch portret van het laatste Engelse punk-bolwerk 'Crass' (1977-1984).

(Rottend Staal, 25 oktober 2007)

terug naar boven


JOHNNY VAN DOORNPRIJS VOOR BART CHABOT

Arnhem - Bart Chabot krijgt de Johnny van Doornprijs, een onderscheiding van het literatuurfestival De Wintertuin. Het is voor het eerst dat hij een literaire prijs ontvangt, zo heeft de organisatie woensdag laten weten.

Chabot krijgt de prijs omdat de jury in hem de 'woestpoëtische energie' van Johnny van Doorn herkent. Arnhemmer Van Doorn (1944-1991) maakte in de jaren zestig naam als performing poet. Hij speelde onder meer in de legendarische tv-serie Herenleed.

Bart Chabot ontvangt zijn prijs tijdens het Johnny van Doorn Memorial in Arnhem. Literatuurfestival De Wintertuin speelt zich af op verschillende plaatsen in Nijmegen en Arnhem en duurt van 23 november tot 1 december 2007.

Voor geluidsmateriaal over en door Johnny van Doorn klikke men op zijn naam. Zie ook wat Liesbeth van Dalsum over de prijs te melden heeft.

(Rottend Staal, 24 oktober 2007)

terug naar boven


FRAPPANT TXT BIJ ZUIDERZINNEN EN DE NACHTEN

Antwerpen - Creatief Schrijven en de Provincie Antwerpen lanceren op Zuiderzinnen een gloednieuwe txt-on-stagewedstrijd voor jonge schrijvers: Frappant TXT. Mensen tot dertig jaar kunnen deelnemen. Het thema van de wedstrijd is 'pikant'. De laureaten winnen een masterclass 'podiumpresentatie'. Tijdens de voorrondes brengen ze hun tekst voor publiek. De winnaar krijgt 1000 euro prijzengeld en een plaats op De Nachten.

Creatief Schrijven is het steunpunt voor niet-professionele schrijvers. De Provincie Antwerpen stimuleert met het initiatief Frappant kunstcreatie bij jongeren. Beide organisaties slaan de handen in elkaar.

Met de wedstrijd Frappant TXT krijgen jonge schrijversdie wonen, werken of studeren in de provincie Antwerpen extra podiumkansen en een prikkel om te schrijven. Het thema is 'pikant' en het genre vrij: al het taaltalent op een podium is geschikt: lyrische teksten, gesproken woordkunst, voordracht, poëzie, songteksten, woordperformance, rap en klinkende spreekteksten.

De organisatoren zoeken teksten die door hun kwaliteit op een podium oren verstomd doen staan.

Tot 30 november 2007 kunnen Nederlandstalige teksten ingestuurd worden. Een professionele jury (Stijn Vranken, Begijn Le Bleu, Chika Unigwe, Andy Fierens) selecteert de top 50. De auteurs van die teksten krijgen een gratis masterclass 'podiumtechnieken' aangeboden in het topje van de KBC toren, om vervolgens de planken van de voorrondes te overwinnen. Deze vinden plaats in vijf verschillende bibliotheken die grondig worden omgebouwd tot een pikant Parijs Vedett terras uit de jaren 30. De winnaars krijgen een persoonlijke coaching naar de finale toe. Die vindt plaatsin de bibliotheek Permeke op 30 april 2008. Het prijzengeld wordt geschonken door KBC.

KBC en Vedett sponsoren, NOK, De Nachten, Stichting Zondag! en Met Andere Zinnen werken aan dit project mee.

Nadere informatie:
Laura van Selm
Coördinator Frappant txt
Creatief Schrijven vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
e-mail: laura@creatiefschrijven.be
www.frappant.be

(Rottend Staal, 24 oktober 2007)

terug naar boven


UITVAART JAN WOLKERS OPENBAAR

Amsterdam/Den Haag - De crematieplechtigheid van de vrijdag overleden schrijver en kunstenaar Jan Wolkers is openbaar. Dat liet uitgeverij De Bezige Bij maandag weten.

De uitvaartdienst is woensdag op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam en begint om 15.30 uur. Van de uitvaart doet de NOS via radio en tv rechtstreeks verslag.

Sinds 2005 staat op de begraafplaats van de Nieuwe Ooster een beeld van Wolkers. Het is een monument ter nagedachtenis van de schrijver Theo Thijssen.

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft een expositie ingericht ter ere van Wolkers. Te zien zijn onder meer de drukkerskopij van zijn fotobiografie Werkkleding en het typoscript met aantekeningen en correctie van Terug naar Oegstgeest.

Het museum in Den Haag huisvestte in 1996 een grote tentoonstelling over Jan Wolkers. In de vaste collectie van het Letterkundig Museum bevinden zich onder meer dagboekfragmenten van Wolkers die de basis waren voor enkele scènes uit Turks Fruit en aantekeningen voor Kort Amerikaans. Ook de fameuze rits uit de film Turks Fruit en een schilderij van de schrijver en kunstenaar zijn er te zien.

(Rottend Staal, 23 oktober 2007)

terug naar boven


POËTISCHE ONTWIKKELINGSHULP VOOR DEN HAAG

Epibreren - Binnenkort vertrekken Anne van Amstel, Ruben van Gogh en Diana Ozon naar Den Haag, om de Hagenezen met het dichten te helpen. Over het hoe en waarom is hier te lezen.

(Rottend Staal, 21 oktober 2007)

terug naar boven


JAN WOLKERS OVERLEDEN

Den Burg (ANP) - Prozaïst, beeldhouwer en dichter Jan Wolkers is vannacht overleden. Hij was 81 jaar. Dit heeft Onno Blom, de biograaf van Wolkers, namens de familie bevestigd.

Wolkers, geboren op 26 oktober 1925 te Oegstgeest, overleed om 01.30 uur in zijn slaap in zijn woning op Texel.

Hij was dinsdag uit het ziekenhuis van Den Helder ontslagen. Hij was daar opgenomen met een ontsteking aan zijn voet. Volgens Blom staat de ontsteking los van het overlijden van de kunstenaar. 'Hij was wel een oude man, maar hij was niet ziek. Zijn geest was nog jong. Hij is toch onverwachts overleden.'

Jan Wolkers wordt woensdag 24 oktober gecremeerd in Amsterdam.

Zie ook: De Volkskrant, Trouw, de Koninklijke Bibliotheek-site, NRC Handelsblad, De Standaard, De Morgen, Jan Marijnissen en De Papieren Man.

(Rottend Staal, 19 oktober 2007)

terug naar boven


FILMS ZWOELE ZOMERAVOND

Epibreren - Onze medewerker Tsead Bruinja trad afgelopen zomer met Jaap van Keulen en Tanja van Susteren op bij een van Wintertuins Zwoele zomeravonden in het Kröller Müller Museum. Daar zijn films van gemaakt. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum vroeg hem naar het wat en hoe.

Liesbeth van Dalsum: 'Wat en hoe, Tsead?'
Tsead Bruinja: 'Dankzij de camera van Tanja van Susteren, de bediening van Ramon Verberne en het verwerken door Jaap, kan ik je nu de opnames laten zien van ons optreden.'
Van Dalsum: 'Och! Hoe en waar?'
Bruinja: 'De filmpjes zijn te vinden op: www.youtube.com/tseadbruinja - ze met een paar sterretje waarderen mag natuurlijk altijd!'
Van Dalsum: 'Ach, het zijn drie filmpjes!'
Bruinja: 'Ja, deel 1, 2 en 3. Later volgen meer.'
Van Dalsum: 'Heel fijn. Als dan ook nog iemand weet hoe die kat heet ben ik helemaal een tevreden mens.'

(Rottend Staal, 19 oktober 2007)

terug naar boven


DICHTER-KANNIBAAL

Mexico-city - Via het ANP bereikte ons het bericht dat de Mexicaanse politie een vermoedelijke kannibaal heeft opgepakt die zijn ervaringen leek te verwerken in een nieuw boek.

José Luis Calva Zepeda, bekend als schrijver, dichter en toneelschrijver, werd door een auto aangereden toen hij probeerde te vluchten voor agenten die zijn appartement binnenstormden. Hij raakte lichtgewond, meldde het Openbaar Ministerie in Mexico-Stad.

In het appartement van de 40-jarige Calva Zepeda werd het aan stukken gesneden lijk van zijn tien jaar jongere vriendin in een koelkast gevonden. Op het fornuis stond een pan met menselijk vlees te sudderen.

Ook werd een onvoltooid manuscript met de titel 'Kannibaal Instincten' gevonden. Een grote poster van de Britse acteur Anthony Hopkins, die de kannibaal Hannibal Lecter speelde in de film The Silence of the Lambs, hing in de keuken.

De politie onderzoekt nog of Calva Zepeda zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan kannibalisme. In de Mexicaanse pers is zijn bijnaam inmiddels 'de dichterkannibaal'.

Zie ook Olganzo.com voor een foto van de gewonde verdachte en zie de reacties onder dit artikel over meer dichtende moordenaars..

(Rottend Staal, 18 oktober 2007)

terug naar boven


VIJFDE EDITIE ONBEDERFLIJK VERS

Nijmegen - Vanavond begint om 20.00 uur de vijfde editie van het poëziefestival Onbederflijk vers, op diverse locaties in de binnenstad van Nijmegen.

Met voordrachten van Mark Boog, Remco Campert, Philip Hoorne, Saskia de Jong, Joke van Leeuwen, Thomas Möhlmann, Cees Nooteboom, Richard Steegmans, Gert Vlok Nel en anderen.

(Rottend Staal, 17 oktober 2007)

terug naar boven


ZEUVENDAAGSE-TV (2)

Epibreren - Zaterdagavond 20 oktober 18.51 uur is op TV Drenthe het tweede deel van Jeppe Oostenga's documentaire over de Zeuvendaagse te zien. Via www.rtvdrenthe.nl is het programma ook voor kijkers buiten Drenthe te zien.

Jan Glas heeft intussen meer foto's van deze literaire wandeling online geplaatst: zie Kokjebalder-Zeuvendaagse (met nu 108 foto's uit Drenthe)

(Rottend Staal, 17 oktober 2007)

terug naar boven


GETEKEND DOOR APARTHEID

Amsterdam - Op vrijdag 19 oktober onderzoekt poëziecentrum Perdu hoe de problematische status van het Afrikaans tot uitdrukking komt in de literatuur. Taal is niet neutraal. In de recente geschiedenis is het Afrikaans nu eens gezien als de belichaming van de Apartheid, dan weer in de woorden van Jan Rabie als 'een van Suid-Afrika se trotsste veelrassige prestasies'.

Breyten Breytenbachs moeizame relatie met het Afrikaans is illustratief. Nadat hij in 2004 aankondigde nooit meer in zijn moedertaal te zullen publiceren, lijkt hij zich met de dichtbundel Die windvanger weer met zijn wortels te hebben verzoend. Ook buiten de literatuur kruipt het Afrikaans uit haar verdomhoekje.

Zo heeft Bok van Blerk momenteel een grote hit met het lied 'De la Rey' over een generaal die tijdens de boerenoorlog de Britse vijand zware verliezen toebracht. De enorme populariteit van het nummer getuigt van de behoefte de Afrikaner identiteit te herdefiniëren. Een auteur als Ingrid Winterbach, die over de boerenoorlog de roman Niggie publiceerde, voelt zich er maar ongemakkelijk bij: 'Ik hoop dat niemand de wereld uit mijn roman associeert met die vreselijke woorden en beelden.'

Welk effect heeft het Apartheid-verleden op het hedendaagse gebruik van het Afrikaans? Rob Schouten trekt een vergelijking tussen Breyten Breytenbach en Antjie Krog. Margriet van der Waal spreekt over eigentijdse Afrikaanse muziek. Annemarié van Niekerk gaat in op de roman Agaat van Marlene van Niekerk. Luc Renders plaatst de problematiek binnen het bredere perspectief van de hedendaagse Afrikaanse poëzie.

Vrijdag 19 oktober 2007
Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

Aanvang: 20:30 uur / Zaal open: 20:00 uur
Entree: 6 / 5 euro (met kortingskaart)
Reserveren: www. perdu.nl /perdu@perdu.nl / 020-4220542

(Rottend Staal, 17 oktober 2007)

terug naar boven


HET VERZIEKTE POETRY SLAM-CIRCUIT

Epibreren - Een aantal mensen en organisaties was betrokken bij de introductie van Poetry Slam in Nederland, met name Jaçek Nichs, Poetry International en de Wintertuin.

Zonder al te zeer op eigen borst te willen kloppen droegen we met De Dichters uit Epibreren ook een steentje aan die introductie bij - niet omdat we het verschijnsel een noodzakelijkheid vonden, wel omdat we in Duitsland en Zwitserland interessante dichters uit het Duitstalige Poetry Slam-circuit ontmoet hadden waarvan we vonden dat het Nederlandstalige poëziepubliek kennis moest hebben.

De Duitse (en de originele Amerikaanse) variant van Poetry Slam was enerzijds bedoeld als kweekvijver voor jonge dichters en anderzijds een poging om nieuw publiek voor de poëzie te winnen.
Ondermeer door het publiek te laten bepalen wie zo'n slam wint - zonder enige vorm van 'vakjury'.

Het grote manco aan vakjury's is dat te vaak vriendjespolitiek een rol in de beoordeling speelt. Dat zie je bij sommige literaire prijzen, dat zie je nu ook bij de Nederlandse variant van Poetry Slam.

Binnenkort (8-12-2007, Tivoli, Utrecht) wordt het zoveelste Nederlands Kampioenschap Poetry Slam gehouden. Op zich een prima initiatief. Maar wel een met een selectieprocedure waarbij een norse Noorderling de wenkbrauwen fronst.

Kwalificaties zijn te winnen tijdens regionale en lokale voorrondes. Waarbij dichters die aan die finale deelnemen in jury's zitten en andere finalisten kansrijke kandidaten 'voor het leven' van Poetry Slam-podia verbannen. Nee, er is iets grondigs mis met de laaglandse Poetry Slam.

(Rottend Staal, 16 oktober 2007)

terug naar boven


500.000 GEDICHTEN

Epibreren - Het in 1999 begonnen Gedichten-Freaks heeft vandaag het 500.000ste gedicht geplaatst. Samen met de bijna 60.000 gebruikers en ruim 2.000.000 reacties is dit zeker een mijlpaal te noemen. Amateurpoëzie is door sites als de Gedichten-Freaks bijzonder populair.

Geestelijk vader Bart Lageweg over zijn succes: 'Gedichten-Freaks is het voorbeeld van hoe internet mensen bij elkaar kan brengen, mensen willen graag hun gevoel kwijt en doen dat al sinds jaar en dag met gedichten, dat dit nu op internet gebeurd is bijzonder mooi. Mensen die tegen dezelfde problemen en/of levensvragen aanlopen komen elkaar tegen en reageren op elkaar, waar dan weer gedichten over worden geschreven.'

Naast de mogelijkheid om gedichten in te sturen is er ook een mogelijkheid om met elkaar te communiceren via het populaire prikbord van de Gedichten-Freaks.

Gedichten-Freaks heeft 300.000 bezoekers per maand en ruim 3.000.000 pageviews per maand. Hiermee is Gedichten-Freaks de grootste gedichten site in de Benelux.

Dagelijks worden er honderden gedichten ingezonden en duizenden reacties geschreven. Daaruit blijkt dat de magie van gedichten via internet zeker nog niet is uitgewerkt.

(Rottend Staal, 16 oktober 2007)

terug naar boven


ER IS IETS GRONDIGS MIS MET POETRY SLAM IN NEDERLAND

Eenrum - In verband met een journalistiek onderzoek naar iemand die vooral in Poetry Slam-kringen actief is werd ik recentelijk bedreigd en vanaf vandaag ook gechanteerd. Als ik binnen een week niet bepaalde archiefinformatie offline haal, dan zal over een week een koekblik vol laster over me worden opengetrokken.

Een voorproefje van die laster mocht ik vorige week al ervaren: ik zou een pedofiele dronken automobilist zijn die iemand heeft doodgereden.

Tsja.

Deze curieuze chantage gebeurt door een persoon waarover zijdelings bericht werd in het Dossier P.W. Dit persoon stamt ook uit het hedendaagse Poetry Slam-circuit.

De bedreigingen en chantage verbazen me niet echt - in het recente verleden zag ik een heel scala aan online- en e-mailmatige bedreigingen en beledigingen die dit persoon op diverse dichters losliet. Een kleine bloemlezing: 'Hoerenjong, sterf', 'heaumeau', 'nazihoer', 'pikkelikkervriendje', 'hoerengebroed', 'zielige relnicht' etcetera.

Wat me wél verbaast is dat de hedendaagse Poetry Slammers het gedrag van zowel P.W. als van de malloot die van bedreigingen z'n handelsmerk heeft gemaakt blijkbaar volstrekt acceptabel vinden en het zelfs verdedigen.

Deze maand sta ik zesentwintig jaar met poëzie op de planken. Zeven jaar bericht ik over de Nederlandstalige poëzie. En juist daarom zeg ik nee. Nee tegen de bedreigingen, nee tegen chantage en nee tegen het verziekte Poetry Slam-circuit.

(Bart FM Droog, 16 oktober 2007)

terug naar boven


REVOLVER BRENGT HADEWIJCH-SPECIAL

Eenrum - Voor het literaire tijdschrift Revolver stelde Hans Groenewegen een Hadewijchdossier samen. Achtentwintig dichters reageren daarin met een gedicht, prozagedicht of brief op een lied, visioen of brief van Hadewijch. Zelf schreef Groenewegen een essay over de receptie van haar werk in de Nederlandstalige poëzie.

Meer informatie over deelnemers en inhoud van Revolver 135 vindt u op www.hansgroenewegen.nl. Daar staat tevens informatie over een avond in het Amsterdamse centrum Perdu op 26 oktober 2007. In het kader van 'dichters lezen dichters' worden dan de visioenen integraal voorgelezen. Tevens zullen enkele van haar liederen worden uitgevoerd.

(Rottend Staal, 15 oktober 2007)

terug naar boven


INTUSSEN, IN NIJMEGEN...

Epibreren - ... is de Wintertuin begonnen met het vrijgeven van namen van de op het festival optredende poëten, romanciers, muzikanten en theatermakers: zie de Wintertuin-site.

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum, die wederom tijdens het festival als exclusiefste verslaggeefster verslag zal geven, is vooral ingenomen met de indalingen van Elly de Waard, Rick de Leeuw, A.F.Th. van der Heijden, Herman Brusselmans, Remco Campert en Simon Vinkenoog.

Tijdens het festival wordt ondermeer de tweejaarlijkse Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren uitgereikt, alsmede de nieuwe Pé Hawinkels Pioniersprijs.

(Rottend Staal, 12 oktober 2007)

terug naar boven


HUGO VERDAASDONK OVERLEDEN

Amsterdam - De Nederlandse literatuursocioloog en hoogleraar Hugo Verdaasdonk is deze week op 62-jarige leeftijd in Amsterdam gestorven, zo liet zijn familie weten en melden RTV-Holland, de Volkskrant en de Papieren Man.

Verdaasdonk was onder andere hoogleraar Marketing en Sociologie van het Boek aan de Universiteit van Tilburg en stond lange tijd bekend als specialist inzake de Amerikaanse literatuur. Hij was de zoon van de dichter en advocaat Mattheus Verdaasdonk (1918-1966). In zijn proefschrift stelde hij de wetenschappelijke interpretatie van gedichten in vraag. Verdaasdonk was nauw betrokken bij diverse literaire organisaties: lid van het bestuur van de Stichting Literatuurprijs (die de jaarlijkse Libris Literatuur Prijs toekent), voorzitter van het Sociaal Fonds Letterkundigen, het P.C. Boutensfonds en destijds ook de Vereniging van Letterkundigen.

(Rottend Staal, 12 oktober 2007)

terug naar boven


NOBELPRIJS VOOR DORIS LESSING

Epibreren - Doris Lessing krijgt de Nobelprijs voor literatuur. Dat maakte het Nobelcomité vanmiddag bekend. Zie De Papieren Man voor meer.

Het nieuws dat onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum de Nobelprijs zou krijgen bleek op een misverstand te berusten: ze was weliswaar door het Comité gebeld, maar dat ging over iets heel anders.

(Rottend Staal, 11 oktober 2007)

terug naar boven


EINDELIJK: DE WESTERSE POËZIECANON

Frankfurt - Het ANP bericht dat Ilja Leonard Pfeijffer (1968) en Gert Jan de Vries (1963) een canon gaan samenstellen van 3000 jaar westerse poëzie. De canon gaat vijfhonderd gedichten omvatten die iedereen volgens het tweetal behoort te kennen. Dat is donderdag bekendgemaakt op de Frankfurter Buchmesse.

Alle gedichten worden opgenomen in hun oorspronkelijke taal en vertaald, waarbij zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van het werk van gerenommeerde vertalers.

De verschijning is voorzien in het najaar van 2008, aldus uitgeverij Meulenhoff.

(Rottend Staal, 11 oktober 2007)

terug naar boven


DOSSIER P. W. (8)

Eenrum - Zojuist ontvingen we het bericht dat de tweede aangifte (te Arnhem) tegen Pom W. ontvankelijk is verklaard. Deze aangifte is ter verdere afhandeling doorgezonden naar politieregio Amsterdam/Amstelland.

(Rottend Staal, 11 oktober 2007)

terug naar boven


OVERZICHT DICHTBUNDELS 2007

Epibreren/Utrecht - De Contrabas en Rottend Staal starten volgende week met het samenstellen van het overzicht van de in 2007 bij reguliere uitgeverijen verschenen nieuwe Nederlandstalige dichtbundels.

Die lijst wordt een online-bloemlezing à la de Publieksprijsoverzichten van 2005 en 2006, evenwel zonder wedstrijdelement.

De criteria voor opname zijn dezelfde als voor de Publieksprijs 2006. Dichters met verse in 2007 verschenen of nog te verschijnen bundels wordt gevraagd één gedicht uit die bundel in te sturen naar decontrabas@hotmail.com o.v.v. 'Overzicht 2007'.

We verzoeken poëzieredacteuren van reguliere uitgeverijen dichters uit hun fonds op dit initiatief te wijzen.

Eigen beheer-dichters kunnen contact opnemen met het poëziecentrum Nederland, waar men werkt aan een overzicht van alle in 2007 verschenen eigen beheer bundels.

(Rottend Staal, 11 oktober 2007)

terug naar boven


LIESBETH VAN DALSUM-WEBLOG

Epibreren - Vandaag verwacht onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum de Nobelprijs voor literatuur te ontvangen. Vandaar dat ze gisteren dit weblog geactiveerd heeft: liesbethvandalsum.volkskrantblog.nl

(Rottend Staal, 11 oktober 2007)

terug naar boven


 

ELS BORSTPOËZIEPRIJZEN À € 12.500,-

Epibreren - Voluit is het de 'Els Borstprijs voor poëzie rond palliatieve zorg' en bestaat deze prijs uit drie prijzen, à 7500, `a 3500 en à 1500 euro.

Oud-minister Els Borst maakte op 5 oktober bekend dat de hoofdprijs is gewonnen door Netwerk Palliatieve Zorg Noord- en Oost-Flevoland en Palliatief Netwerk Almere samen. Ze krijgen de prijs voor de verrassende wijze waarop zij poëzie aanbieden over verlies, afscheid nemen, de dood, rouw en de herinneringen aan overledenen.

Lees meer over deze prijzenregen in de Zorgkrant.

(Rottend Staal, 10 oktober 2007)

terug naar boven


DEBUUTPRIJS VOOR ESTER NAOMI PERQUIN

Epibreren - Kom dichter, kom en Ons Erfdeel berichten dat Ester Naomi Perquin in Brussel gisteren de 'Het Liegend Konijn-debuutprijs' overhandigd kreeg voor haar bundel Servetten Halfstok, uitgegeven bij Van Oorschot.

Deze prijs is de tegenhanger van de sinds 1988 uitgereikte C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie, die dit jaar door Bernhard Wesseling met zijn bundel Focus gewonnen werd.

Voor de eerste Debuutprijs Het Liegend Konijn kwamen drieëndertig bundels in aanmerking. Uitgevers uit Nederland en Vlaanderen stuurden bundels in die verschenen tussen 1 mei 2005 en 1 mei 2007.

De prijs bestaat uit de vertaling van de winnende bundel in de talen van de geografische buren, het Frans, het Engels en het Duits. deBuren zal ook een bundel uitgeven met de vertaling van één gedicht uit de winnende debuutbundel in de drieëntwintig officiële talen van de Europese Unie. De laureaat ontvangt daarnaast een geldprijs van 2500 euro en in Het Liegend Konijn zal een reeks nieuwe gedichten worden gepubliceerd.

Servetten Halfstok werd uitverkozen door een jury bestaande uit Menno Wigman, Mustafa Stitou, Marjoleine de Vos en Geert Beulens. Juryvoorzitter was Jozef Deleu.

(Rottend Staal, 10 oktober 2007)

terug naar boven


HANS KLOOS-TV: UITZENDING VERSCHOVEN

Amsterdam - Vanavond is in het korte programma 'Van Zuks' het nog veel korte gedicht 'Hoe Noor wordt geroepen (Van Bossestraat)' van Hans Kloos, ter plekke met aanstichters en medeplichtigen, op RadioTV Noord-Holland te zien, om 18.30 uur, daarna uurlijks herhaald.
Vanaf morgen ook te bekijken via deze link.

Stop de pers! Hans Kloos bericht: 'Ingezonden brieven en boze telefoontjes bereikten mij reeds. Een uur voor aanvang kwam het bericht dat Hoe Noor wordt geroepen is verschoven naar de donderdaguitzending van 'Van Zuks'.'

(Rottend Staal, 10 oktober 2007)

terug naar boven


ZEUVENDAAGSE-TV

Epibreren - Vanavond is op TV Drenthe het eerste deel van Jeppe Oostenga's documentaire over de Zeuvendaagse te zien. Via www.rtvdrenthe.nl is het programma ook voor kijkers buiten Drenthe te zien.

(Rottend Staal, 10 oktober 2007)

terug naar boven


THEATERVOORSTELLING MET GEDICHTEN

Epibreren - Marlin Schut heeft de theatervoorstelling 'Je bent zo mooi' gemaakt, waarin naast muziek, beweging en belichting ook poëzie een grote rol speelt. Gedichten van de onlangs overleden Vasalis, Lucebert en Hans Andreus én vers gebakken poëmen van de gelukkig nog niet overleden Al Galidi, Ilja Leonard Pfeijffer en Menno Wigman komen in de voorstelling aan de orde.

De première vindt op 20 december 2007 in het Zeeheldentheater te Den Haag plaats. Zie voor meer informatie en de overige speeldata deze webpagina.

(Rottend Staal, 9 oktober 2007)

terug naar boven


LEUGENS.NL

Epibreren - Een veelbelovende site, leugens.nl, waar bericht wordt 'over onwaarheden en verzwijging door en in media, in kranten en op tv maar ook op profiel-, product-, dating-, reis- en veilingsites; roddelcampagnes, valse getuigenissen, verkeerde vonnissen en valse wetenschappelijke claims.'

Internetjournalist Peter Olsthoorn, drijvende kracht achter de site, vertelt over zijn persoonlijke motivatie:

'In de jaren tachtig leerde ik als journalist in Midden-Europa hoe de leugen consequent de samenleving beheerste onder communistische regimes. In december 1989 versloeg ik in Roemenië de opstand tegen heerser Ceaucescu. Voor het eerst zag ik hoe ook in Westerse media de waarheid op grote schaal moest wijken voor de leugen in de mallemolen van de jacht op sensatie. Rechtzetten achteraf? Ho maar!'

Op Koninginnedag 1990 was ik in Haren, net als Beatrix, en zag hoe een handjevol publiek via vakkundig NOS-camerawerk werd uitvergroot tot een vele tienduizenden koppen tellende mensenmassa.

In juni 1990, toen ex-communisten onder leiding van Ion Iliescu weer de macht grepen in Roemenië, verbleef ik in Boekarest en zag daar hoe via de staatsmedia de bevolking gemanipuleerd werd. Kortom: alle reden om Oltshoorn succes toe te wensen.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 9 oktober 2007)

terug naar boven


'GEILE SCHOENEN'

Epibreren - Schoengerichte poëmen van Rense Sinkgraven, Tjitse Hofman en Jean Pierre Rawie zijn te zien en te horen in deze TV-Noord-documentaire over de schoenen van schoenontwerper Wopke Grobben (met naast hem op onderstaande foto z'n manager Jacob Bolhuis).

Twintig dichters hebben op zijn schoenontwerpen gedichten geschreven, die klanten aantreffen in de schoendozen die bij de diverse schoenmodellen horen.


Schoenonbehoeftigen kunnen de gedichten aantreffen in het tweetalige (NL/D) boek Voetschrift van verleiding, dat een dag of wat geleden bij uitgeverij Passage verscheen. Met foto's van Jan Kruize en Wopke-schoengedichten van Jean Pierre Rawie, Driek van Wissen, Al Galidi, Sieger M.G., Tjitse Hofman, Anneke Claus, Wouter Godijn, Jan Baeke, Ton Peters, Ilse Starkenburg, Maurice Buehler, Rense Sinkgraven, Marga Kool, Bart FM Droog, Daniël Dee, Elmar Kuiper, André Degen, Willem Groenewegen, Ronald Ohlsen en Kasper Peters.

De Duitse vertalingen zijn verzorgd door Ard Posthuma.

(Rottend Staal, 8 oktober 2007)

terug naar boven


VRIJE HAND VOOR PIET GERBRANDY

Amsterdam - Op uitnodiging van de SLAA mag op dinsdag 9 oktober 2007 Piet Gerbrandy de poëzie in zijn meest elementaire vorm onderzoeken: als klankmuziek en als ritueel, en wel in De Balie.

Het Mondriaan Kwartet zorgt voor een muzikale vuurdoop in de vorm van de Girlsss Collection van Chiel Meijering. Vervolgens brengt Tsjêbbe Hettinga met sjamanistische intensiteit een gedicht in het Fries. Piet Gerbrandy zelf formuleert gedachten over 'hoe poëzie werkt', en acteur Guy Clemens vertolkt Gerbrandy's nieuwe monoloog 'Zeewind in een pijn-boom'.

Na de pauze analyseert Jan de Roder bepaalde neuro-psychologische aspecten van poëzie, waarna Mustafa Stitou en Saskia de Jong een huiveringwekkende dialoog aangaan, waarbij ze improviserend op elkaar reageren met gedichten.

Datum: dinsdag 9 oktober 2007
Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur
Reserveren: 020-5535100
Entree: € 9,00 / € 7,00 (CJP/Pas65/Stadspas) / € 5,00 (Studentenkaart)


(Rottend Staal, 8 oktober 2007)

terug naar boven


DICHTER BIJ FOLTZ-FOTO'S

Epibreren - Gisteren vond de tweede editie van het poëziefestival Dichter bij Foltz plaats. Op deze weblogs zijn foto's van het goedbezochte festival te bewonderen: Droog, Dichter bij Foltz, Jacobs, Coen Peppelenbos. Op Skoeps.nl staan veertien films van diverse voordrachten tijdens het festival.

(Rottend Staal, 8 oktober 2007)

terug naar boven


POËZIE PAKT DE STAD IN

Epibreren - In Groningen vindt binnenkort alweer een nieuw poëziefestival plaats, van 19 t/m 21 oktober 2007. De Groninger Stadsdichter, Rense Sinkgraven, bericht:

Op 19 oktober gaat er een nieuw poëziefestival van start 'Poëzie pakt de stad in!' Dit driedaagse festival wordt georganiseerd door stadsdichter Rense Sinkgraven in samenwerking met het Kunstencentrum Groningen. Het festival dat zich in de stad Groningen zal afspelen bestaat uit drie thematische dagen: Hemel, Aarde, Hel. Na de loutering de verloedering. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk.

19 oktober 2007: Tijdens de Hemel dag zullen onder andere te horen en te zien zijn: De Getemde Wolk (Stichting Different Trains) die zich van 13.00-17.00 uur door de stad gaat bewegen. De wolk is ter plaatse te bestellen en zal op verzoek kleine gedichtjes regenen.

Schreeuw het van de Daken! (dichters die van 14.00-17.00 uur vanaf daken en balkons met tussenpozen poëzie declameren voor publiek dat passeert, de dichters die hier aan mee werken zijn: Tjitse Hofman, Elmar Kuiper, Daniël Dee, Jan Glas, Kasper Peters, Emiel Matulewicz, Anneke Claus, Jurre van den Berg, André Degen, Coen Peppelenbos en Sieger M.G..

20 oktober 2007: Op de Aarde dag zal onder andere de Modeshow van Woorden worden gelopen waarbij intrigerende woorden geshowd en verbeeld gaan worden door kinderen van de Nassauschool. Dit vindt plaats in de Zwanestraat van 15.00-16.30 uur.

VJ Richard Neef zal met een mobiele installatie poëtische teksten gaan beamen in de stad: het zogenaamde Wildbeamen.

Een reclamevliegtuigje brengt Aarde poëzie.

's Avonds van 20.00-22.30 uur is er de Poëzie der Watertorens waarbij originele gedichten door middel van morse van de ene naar de andere watertoren gestraald zullen worden. Poëzie wordt licht en licht wordt poëzie.

21 oktober 2007: Tijdens de laatste dag dalen we af naar de Hel en dat betekent Kelders & Krochten poëzie. Een aantal bijzondere kelders is aangekleed door kunstenaars; dichters en muzikanten zullen optreden in die kelders of krochten. Er wordt een route uitgezet waarbij groepjes 's avonds van 19.30-21.45 uur de kelderroute kunnen lopen (opgeven via: r.sinkgraven@kunstencentrum.nl). De dichters & muzikanten die optreden zijn: De drie Boeddha's (Diana Ozon, Bart FM Droog en Wil Schmal), Ellen Deckwitz, Wouter Godijn, Erik Harteveld (stadsdichter van Assen), Laura Demelza Bosma en de rap/dansgroep Os Imparaveis. De kunstenaars verantwoordelijk voor de aankleding (onder supervisie van Albert Westerhoff & Martin de Wolf) zijn: Kasper van Hoek, Menno Hoekstra, Jolanda Visser, Eliza Helmond en Arjen Nolles.

Het slotstuk zal verzorgd worden door het Koor 4 Mei Projekt om 22.00 uur in de Parkeergarage van de Naberpasssage.

Tijdens de drie dagen zullen er door de hele stad poëzieposters te bewonderen zijn (van dichters die meewerken aan het festival) dankzij de medewerking van Nijestee en CareX.

Poëzie pakt de Stad in!
19, 20 en 21 oktober
locaties door de gehele stad Groningen
toegang gratis
Voor meer informatie: www.poeziepaktdestadin.nl
Of: r.sinkgraven@kunstencentrum.nl

(Rottend Staal, 7 oktober 2007)

terug naar boven


JAPANS?

Epibreren - Onze stagiair Jacob Griephonger ontdekte hedenochtend dit Japanse weblog, waarop zich compromitterend materiaal uit Epibreren bevindt. Lees, hoor en huiver.

(Rottend Staal, 7 oktober 2007)

terug naar boven


COMMOTIE ROND DIKKE KINDERKOMRIJ (2)

Epibreren - Deze week verscheen de Dikke Kinderkomrij oftewel De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten. De eerste druk à 5000 exemplaren is de deur uitgevlogen, de tweede druk verschijnt spoedig. Helaas mét gedichten waarvoor dichters geen toestemming verleenden en mét een verkeerd afgedrukte auteursnaam. Ted van Lieshout bericht er uitvoerig over op De Kinderkomrij (4) :

(Rottend Staal, 6 oktober 2007)

terug naar boven


DOSSIER POM WOLFF (7)

Epibreren - Met inmiddels vier aangiftes, waarvan de eerste ontvankelijk is verklaard, is nu het wachten op de onvermijdelijke rechtszaak die de Nederlandse Staat tegen Pom Wolff gaat aanspannen.

In dat licht is het vrij onbegrijpelijk dat onze medewerker F. Starik in een recent schrijven Wolff afschildert als slachtoffer ('de meestgeplaagde dichter van ons land') en Wolffs doelwitten wegzet als 'mensen met een psychiatrische achtergrond'.

Wolff intussen, die zijn omstreden site www.pomgedichten.nl naar eigen zeggen 'wegens gezondheidsredenen' sloot, heeft zijn bekende internetactiviteiten op een VPRO-dating-weblog hervat, waar hij, niet gehinderd door 'gezondheidsredenen', continueert met z'n aloude fotodiefstalpraktijken.

Het bestuur van de School der Poëzie wil, zodra Wolffs 'gezondheidsredenen' dat toelaten, met hem in gesprek gaan over z'n functioneren als bestuurslid. Gezien Wolffs drie publieke optredens vorige week, in Leiden, Harderwijk en Haarlem, zal dat gesprek niet lang uitblijven.

Er zijn lieden die proberen mij, samensteller van het Dossier Pom Wolff, in diskrediet te brengen door op diverse weblocaties links onder mijn naam aan te brengen naar deze weblocaties:

www.eur.nl/eur/publicaties/plagiaat/
www.dji.nl/main.asp?pid=51
www.tegenwicht.org/33_politiek/tweederde.htm
www.waarmaarraar.nl/pages/re/6510/Gevangenisarts_schrijft_-
Viagra_voor_aan_verkrachter.html

Deze webpagina's doken gisteren op, bij een Google-zoektocht op m'n eigen naam.

Een maand geleden trof ik de tweede link op het weblog van Gijs ter Haar aan, onder zowel de naam van een Rottend Staal-redacteur als onder mijn naam. Er bestaat dus alle reden om aan te nemen dat Ter Haar achter deze actie zit. Dezelfde Gijs ter Haar op wiens weblog deze 'conversatie' te lezen is:
----------------
psst, gijs - dat poedeltje bartje droog is een vuile heaumeau!
Geplaatst door: ronny | 22 september 2007 om 13:54

Ik weet het Ronny, maar hoe kunnen we er voor zorgen dat die heaumeau dichters met rust laat?
Thx voor digitale steun iig, grote vriend.
Laterz

Geplaatst door: Gijs | 24 september 2007 om 14:29

weet je gijs, heaumeaus zijn lafbekken (en smeerlappen). ik weet wat dingen van die zakkenwasser die niemand, nou ja, iedereen, wel zou willen weten. zoals over wattie met marrokkanen doet. je weet wel, met van die jongens...
Geplaatst door: ronny | 26 september 2007 om 0:23

Hit me, Ronny, hit me met alles wat je weet.
Geplaatst door: Gijs | 26 september 2007 om 11:02

Je mag me ook mailen.
Geplaatst door: Gijs | 26 september 2007 om 11:56
--------------------------------

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 5 oktober 2007)

terug naar boven


JAN GLAS' FOTO'S

Epibreren - Dichter/beeldend kunstenaar Jan Glas is momenteel bezig foto's van de Zeuvendaagse online te zetten: http://flickr.com/photos/kokjebalder/.
Het zijn de mooiste foto's die we te Epibreren tot dusverre waargenomen hebben.

(Rottend Staal, 4 oktober 2007)

terug naar boven


GOED EN CURIEUS NIEUWS BIJ DE PAPIEREN MAN

Antwerpen/Epibreren - De Papieren Man (PM) brengt goed nieuws uit Den Haag: de onlangs overleden Martinus Nijhoff krijgt een nieuw grafmonument. Helaas heeft dé site met foto's van grafstenen van bekende doden, www.dodenakkers.nl, (nog) geen pagina waarop te zien is wat de huidige staat van het graf is, dus hopen we maar dat de actie van Stichting Altvoorde terecht gevoerd is.

Nieuws van curieuzer aard is PM's bericht over de populariteit van slechte poëzie.

(Rottend Staal, 4 oktober 2007)

terug naar boven


GERT VLOK NEL WEER IN NEDERLAND

Epibreren - Wegens de verschijning van zijn door Robert Dorsman vertaalde bundel Het is onnatuurlijk om te leven (uitgeverij Podium) tourt Gert Vlok Nel weer door Nederland. Hij is de komende weken te zien op en in:

Vrijdag 5 oktober , Uden, De Pul
Zaterdag 6 oktober, Deventer, Burgerweeshuis
Zondag 7 oktober, Amsterdam, Paradiso ('s middags)
Zondag 7 oktober, Leeuwarden, De Harmonie ('s avonds)
Dinsdag 9 oktober, Groningen, Oosterpoort (met De Dichters uit Epibreren)
Donderdag 11 oktober, Austerlitz, Beauforthuis
Vrijdag 12 oktober, Ottersum, Cultureel Podium Roepaen
Zondag 14 oktober, Beusichem, Het Heerenlogement

(Rottend Staal, 3 oktober 2007)

terug naar boven


SOLOPERFORMANCE STEVE McCAFFERY

Gent - Steve McCaffery is één van de klinkende namen in de wereld van de (klank)poëzie. Na zijn studies in Engeland ontmoette hij in Toronto een aantal verwante zielen (Paul Dutton, bp Nichol en Rafael Barreto-Rivera) waarmee hij de inmiddels legendarische klankpoëziegroep The Four Horsemen oprichtte. Hij was daarnaast professor aan York University en bekleedt momenteel de Gray Chair in SUNY Buffalo (Amherst).

McCaffery publiceerde tientallen boeken en dichtbundels. Hij ontving tweemaal de Gertrude Stein Award for Innovative American Poetry en is samen met Jed Resula samensteller van Imagining Language (MIT Press, 1998). Hij gaf al wereldwijd performances. Zijn werk werd vertaald in het Frans, Spaans, Chinees en Hongaars.

Op verzoek van Krikri vzw, Stichting Logos en Universiteit Gent brengt hij een unieke soloperformance, en wel op 22 oktober 2007, in Logos, Bomastraat 26-28, Gent. Aanvang 20:00 uur.
Reserveringen: info@krikri.be

(Rottend Staal, 2 oktober 2007)

terug naar boven


DICHTER BIJ FOLTZ

Epibreren - Op zondag 7 oktober vindt in het Oost-Groninger Meeden de tweede editie van het poëziefestival Dichter bij Foltz plaats. Een vijftigtal dichters zal daar te aanhoren zijn. Zie voor meer informatie de festivalsite en het festivalweblog.

(Rottend Staal, 2 oktober 2007)

terug naar boven


COMMOTIE ROND DIKKE KINDERKOMRIJ

Epibreren - Morgen zou de Dikke Kinderkomrij oftewel De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten moeten verschijnen. Los van de vraag of daarin 500 (volgens diverse journalisten) of 1000 gedichten (volgens Uitgeverij Prometheus) staan, is de grote vraag of dat boek inderdaad morgen verkrijgbaar is.

Twee van de gebloemleesde dichters hebben namelijk geen toestemming verleend en overwegen middels een rechtszaak de verschijning te verbieden. Ted van Lieshout en Hans Hagen vinden de geboden vijf euro per gebloemleesd gedicht een farce, vandaar.

Omdat bij Rottend Staal de knowhow op het kinder- en jeugdpoëziefront onbreekt laten we de berichtgeving in deze gaarne over aan onze collega's van De Papieren Man (lees: De Morgen en NRC.next) en Woest en Ledig (lees: Dagblad van het Noorden en GPD) en natuurlijk Ted van Lieshout zelf. [zie ook Van Lieshouts tweede artikel over de Dikke Kinderkomrij]

Waarbij gezegd dat we niet begrijpen waarom sommigen er zo stellig van overtuigd zijn dat onze medewerker Komrij de klus in zeven tot tien dagen klaarde: bestudering van de stukken leert dat hij minimaal twee maand aan het samenstellen is geweest.

(Rottend Staal, 1/2 oktober 2007)

terug naar boven


135 VOETKILOMETERS LATER

Epibreren - De Zeuvendaagse en Drenthe liggen achter ons en de wereld voor ons. Met pijn in het hart en bevreesd gemoed hervatten we de berichtgeving alhier. Wie wil weten wat we zoal in Drenthe uitspookten kan terecht op deze overzichtspagina, vol foto's, verwijzingen en interactiviteit.

(Rottend Staal, 1 oktober 2007)

terug naar boven


© Rottend Staal Online 2000-2007. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.