PETITIE VOOR BEHOUD BELGIË

Antwerpen/Eenrum - Een e-mail van een van onze Vlaamse medewerkers stelde me voor een dilemma: doe ik wat de inhoud of niet? In die mail zat namelijk een link naar een petitie-site, waar 'men' een digitale handtekening kan zetten voor het behoud van België: www.lapetition.be/list_signs.php?petid=408

Nu ben ik enerzijds zeer voor het behoud van België (inmiddels viertalig en ik wist niet dat er plannen waren dat land op te heffen, te verkopen of whatever), maar anderzijds denk ik dat het al dan niet voortbestaan vooral een kwestie voor de Belgen zelf is.

Vandaar dat ik wel de link plaats, maar alle lezers die geen stemrecht in België hebben verzoek zich niet te mengen in deze buitenlandse politieke aangelegenheid. Ik weet namelijk nog goed hoe fiere Belgen onlangs hun vrijheid bevochten op de brute kaaskop - en heel niet om nog geen 177 jaar later middels een internetpetitie de kaaskop een stem te geven in het al dan niet opheffen van het land van bier, wapenfabrieken en oorlogsgraven.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 31 augustus 2007)

terug naar boven


NIEUW GEDICHT LÉVI WEEMOEDT OP POËZIETRAP

Epibreren - In het uiterste oosten van de Zeverlanden ligt Sellingen. Daar vindt men niet alleen de Hasseberg, het hoogste punt van de provincie Groningen (maar liefst 14,2 m boven N.A.P.!), maar ook de poëzietrap. Vanaf 1995 wordt jaarlijks een nieuw gedicht op een van de traptredes aangebracht. Op 15 september gebeurt dat met een vers vers van onze medewerker Lévi Weemoedt. Het Dagblad van het Noorden/Woest en Ledig brengt daarover nu al een verslag.

(Rottend Staal, 30 augustus 2007)

terug naar boven


NIEUW OP POËZIERAPPORT

Wevelgem - Recensies van F. Stariks Songloed, Jaap Robbens De nacht krekelt en Wiel Kusters' Zielverstand.
NB: Het laden van Poëzierapport duurt erg lang, wat lijkt te worden veroorzaakt door een link aldaar naar www.voorstreek.com.

(Rottend Staal, 30 augustus 2007)

terug naar boven


MENNO DE BLOCK NIEUWE HUISDICHTER RIJKS-UNIVERSITEIT GRONINGEN

Groningen - Vierdejaars student international economics and business Menno de Block (21) wordt de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Met zijn gedicht 'De onderwijsfabriek' wist hij de jury te overtuigen. Deze roemt zijn originele invalshoeken en zijn 'no-nonsense taalgebruik'.

De nieuwe huisdichter publiceert komend studiejaar gedichten over universiteit en studentenleven in de UK en op de website van de RUG. Hij is voornemens zowel in het Nederlands als in het Engels gaan publiceren. Een portret van De Block is hier te lezen.

Menno de Block is de achtste huisdichter van de RUG, en volgt Ruth Koops van 't Jagt op, die vrijdag 6 september haar bundel Juttersgeluk presenteert. Andere voorgangers van De Block waren onze medewerkers Daniël Dee en Petra Else Jekel, Guido van der Wolk, Gertjan Laan, Annelieke van Mens en de kersverse Rottend Staalredacteur Jurre van den Berg.(Rottend Staal, 29 augustus 2007)

terug naar boven


LAATSTE NIEUWS UIT GRIEKENLAND

Epibreren - Uit Griekenland doet Kees Klok voor de laatste maal verslag op zijn weblog. Vandaag bericht hij over de verwoestende branden en de achterliggende verhalen.

(Rottend Staal, 29 augustus 2007)

terug naar boven


WWW.NIEUWAMSTERDAM.TV

Epibreren - Vanaf 2 september 2007 gaat uitgeverij Nieuw Amsterdam de concurrentie aan met RTV Drenthe. Op www.nieuwamsterdam.tv zendt de uitgeverij als eerste literaire uitgeverij in Nederland haar eigen cultuurprogramma uit.

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum (overigens geboren te Nieuw Amsterdam) vroeg uitgeverij's p.r.-medewerker Marij Bertram om meer te vertellen over het hoe en wat.

Liesbeth van Dalsum: 'Wat enig! Wie mogen er zoal kijken en wat gaan jullie maken?'
Marij Bertram: 'Het programma wordt gemaakt voor een breed publiek en zal zowel jongere als oudere kijkers aanspreken. De redactionele aandacht gaat uit naar een breed scala aan onderwerpen. Het programma gaat met name in op de human-interestkant van de onderwerpen, en biedt veel achtergrondinformatie en reportages achter de schermen rondom boeken, presentaties, tentoonstellingen, optredens et cetera. In het programma krijgen niet alleen auteurs van Nieuw Amsterdam aandacht, ook auteurs en boeken van andere uitgeverijen komen aan bod. En naast boeken is er plaats voor andere culturele uitingen, zoals beeldende kunst, toneel en muziek.'

Van Dalsum: 'Och, wat fijn! En dat live vanuit die leegstaande bergruimte, links om de hoek van je kantoor?'
Bertram: 'Voor al deze activiteiten heeft Nieuw Amsterdam een eigen complete tv-studio ingericht in de Jan Luijkenstraat op een steenworp afstand van de uitgeverij en het Museumplein.'
Van Dalsum: 'Toe maar weer! En verder?'
Bertram: 'De komende periode gaat Nieuw Amsterdam actief verder met het experimenteren en uitbouwen van internet-tv.'

Van Dalsum: 'Wie gaan het maken?'
Bertram: 'Aan het programma werkt een team van vijf mensen, geleid door Maartje de Jong. Vaste presentatie van het Nieuw Amsterdam-journaal is in handen van Thomas Sykora (werkte voor SBS6 en Zoop) en Lieke Antonisen (actrice).'

Van Dalsum: 'En wat zullen we zoal gaan zien?'
Bertram: 'Wekelijks wordt op donderdagmiddag om 16.00 uur, aan de vooravond van ieder cultuurweekend, via nieuwamsterdam.tv een kort journaal aangeboden waarbij op vernieuwende en frisse wijze aandacht wordt besteed aan diverse items nieuws, nieuw talent, pas verschenen boeken, reacties van lezers en videoreportages op locatie. Centrale gedachte hierbij is de interactie met de lezers van boeken flink te stimuleren. De actualiteit op cultuurgebied is een belangrijke leidraad bij de programmering.'
Van Dalsum: 'Nu, meid, ik ben benieuwd. Wil je verder nog iets kwijt?'
Bertram: 'Nieuw Amsterdam TV is bedoeld voor lezende kijkers en kijkende lezers.'

(Rottend Staal, 28 augustus 2007)

terug naar boven


NIEUWS UIT GRIEKENLAND

Epibreren - In Griekenland voltrekt zich momenteel een catastrofe. Dichter/vertaler Kees Klok is in Griekenland en geeft sfeerimpressies op zijn weblog. Vandaag bericht hij dit; gisteren dat.

(Rottend Staal, 27 augustus 2007)

terug naar boven


'LIEFDE' VAN DE DRIE BOEDDHA'S

Groningen/Amsterdam - De afgelopen maand zaten De Drie Boeddha's in de studio om te werken aan hun binnenkort te verschijnen cd 'Voorbindbuik'. Het nummer 'Liefde' is nu beluisterbaar voor lezers die zijn voorzien van een mp3-afspeelinstallatie.

'Liefde' is geschreven door Diana Ozon; de compositie is van Wil Schmal. Obed Brinkman blaast de trombone en Lielian Tan slaat de trommel. Volgens De Drie Boeddha's is 'Liefde' een nummer dat een breed publiek zal aanspreken. De andere nummers zijn rustiger of juist heftiger. Het nummer 'Pastores Futuant', waarin De Drie Boeddha's paus Benedictus XVI aanspreken op het celibaat lijkt het meest omstreden te gaan worden - maar dat is weer een heel ander verhaal.

Fotoreportages van het verblijf in de studio zijn te zien op uw hoofdredacteurs Volkskrantblog, en wel op deze pagina's:
11 augustus 2007 - eerste studiodag
12 augustus 2007 - tweede studiodag & studio-omgeving
13 augustus 2007 - derde studiodag & bezoek uit 1902
15 augustus 2007 - vijfde studiodag & foto tekstvel

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 27 augustus 2007)

terug naar boven


POËZIE-EXPORT: TSEAD BRUINJA IN MACEDONIË

Epibreren - Onze medewerker Tsead Bruinja bevindt zich momenteel in Macedonië, waar hij een van de deelnemers is aan het Struga Poetry Evenings-festival. Hij is de enige Nederlander aldaar; België wordt vertegenwoordigd door Liliane Wouters en Manua Rime.

Bruinja, die vorige week nog een daverend applaus oogstte te Vlieland, treedt hiermee in de voetsporen van o.a. Serge van Duijnhoven (lees hier zijn verslag over het festival), Hans van de Waarsenburg, Albertina Soepboer en Hagar Peeters.

(Rottend Staal, 27 augustus 2007)

terug naar boven


ONDERZOEK DOSSIER POM WOLFF AFGEROND

Epibreren - Met de opname van het relaas van weer een ander doelwit van Pom W. (ditmaal betreft het een auteur/leraar die vanaf oktober 2006 door Wolff achtervolgd wordt met insinuerende berichten over diens vermeende pedofilie en misbruik van leerlingen), is het onderzoek naar de internetactiviteiten van Wolff afgerond.

Wat begon met het weerleggen van een bizarre plagiaatbeschuldiging is uitgemond in een triest stemmend Dossier. W. stalkt al twee jaar een dichteres met een als gedicht vermomde dreigtekst. W.'s op niets gebaseerde ontucht-met -minderjarigen-insinuatie achtervolgt een auteur/leraar al maandenlang. W.'s valse plagiaatbeschulding heeft nu al een jaar een jonge dichteres' carrière gehinderd.

Hun verhalen vormen het topje van de ijsberg. Veel mensen die ik sprak over W.verzochten expliciet niets daarvan te publiceren. Ook kwam ik zaken tegen waarbij W. op een niet te verdedigen wijze te keer ging tegen personen die men als labiel tot mentaal niet toerekeningsvatbaar zou kunnen betitelen. Ik heb ervoor gekozen die verhalen niet uit te lichten.

Ook heb ik ervoor gekozen niet te filosoferen over W.'s motieven. Over het waarom van Wolffs gedrag kan - vrees ik - alleen een psychiater of een bijzonder goed ontwikkeld anthropoloog iets zinnigs zeggen. Ik nam wel een patroon waar i nzijn keuze van doelwitten. Stuk voor stuk betrof het mensen die zich kritisch over zijn werk of gedrag hebben uitgelaten.


(Bart FM Droog, Rottend Staal, 27 augustus 2007)

terug naar boven


EENZAME UITVAARTEN NU OOK IN ROTTERDAM

Epibreren - Ook in Rotterdam zal voortaan niet meer eenzaam uitgevaren worden, bericht F. Starik ons op 21 augustus: 'Vanmiddag werd de overeenkomst getekend tussen de Gemeente Rotterdam, meer specifiek de afdeling SoZaWwe (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Stichting De eenzame uitvaart, om ook in Rotterdam eenzame uitvaarten in het vervolg vergezeld te doen gaan van 'een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht van een kwalitatief hoogstaande dichter,' zo formuleert men dat. Tot coördinator werd benoemd de heer Rien Vroegindeweij.'

In Amsterdam was op donderdag 23 augustus de tachtigste Eenzame Uitvaart, alweer. Johannes Koopman, 3 december 1925 † 17 augustus 2007 werd aldaar op de Begraafplaats St. Barbara ter aarde besteld. Dichter van dienst was de stadsdeeldichter van Amsterdam Centrum: Adriaan Jaeggi. Verslag en gedicht staan op de Eenzame Uitvaart-website.

(Rottend Staal/De Contrabas, 26 augustus 2007)

terug naar boven


 


FRANK VAN PAMELEN NIEUWE STADSDICHTER TILBURG

Epibreren - De gemeente Tilburg benoemt op 26 augustus Frank van Pamelen tot stadsdichter. Hij volgt Nick J. Swarth op, die de klus de afgelopen twee jaar heeft geklaard.

(Rottend Staal, 20 augustus 2007)

terug naar boven


 

terug naar bovenSTILTE - WANT ER WORDT GEWERKT

Epibreren - Omdat onze technisch hoofdredacteur in Italië werkt aan allerhande producties; uw hoofdredacteur zich in Noord-Drenthe ophoudt, onze adjunct-hoofdredacteur zich over zijn kinderen ontfermt en onze sterverslaggeefster al naar Londen is afgereisd, is de nieuwsvoorziening alhier deze dagen ietwat karig. Met andere woorden - de redactie van Rotend Staal is ietwat topzwaar. Maar geen nood: nieuwe redacteuren zijn in opleiding.

(Rottend Staal, 11 augustus 2007)

terug naar boven


WHAT WATER LEFT BEHIND GENOMINEERD VOOR ENGELSE VERTALINGENPRIJS

Epibreren - De onlangs overleden vertaler James Brockway (1916-2000) en onze redacteur Willem Groenewegen vertaalden vele gedichten van Rutger Kopland. Groenewegen selecteerde veertig vertalingen en stelde daarmee de bundel What water left behind samen, een boek dat in 2005 bij de Ierse uitgeverij Waxwing Poems verscheen.

Intussen is dat boek een van de vijf genomineerde boeken voor de tweejaarlijkse Corneliu M Popescu Prize for European Poetry in Translation. De vier andere genomineerden werken zijn van Rainer Maria Rilke (Oostenrijk, vertaald door Martyn Crucefix, Engeland), Tomas Tranströmer (Zweden, vertaald door Robin Robertson, Schotland), Kristiina Ehin (Estland, vertaald door Ilmar Lehtpere, Estland?) en Ilhan Berk (Turkije, vertaald door George Messo, Engeland). In totaal werden tachtig vertaalde dichtbundels ingestuurd voor de prijs à 1500 pond.

Alle reden om onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum er op uit te sturen voor een ietwat incestueus diepte-interview:

Liesbeth van Dalsum: 'Oh, Willem, wat geweldig, ronduit... dolletjes! Vertel eens wat meer over die vertalingen, wil je?'
Willem Groenewegen: 'Het zijn twintig nieuwe vertalingen van mij en twintig niet eerder gepubliceerde en door mij stevig bewerkte vertalingen van wijlen James Brockway.'
Liesbeth van Dalsum: 'Fantastisch! En?'
Willem Groenewegen: 'Het boek bevat bijvoorbeeld de hele cyclus 'G' in vertaling, die nooit eerder integraal zo verscheen. Een ervan (V) had overigens al wel gestaan in Memories of the Unknown (Harvill, 2001), het laatste Koplandboek van Brockway - en het mooiste in mijn opinie (de mijne meegerekend, eerlijk gezegd; prachtige hardcover).'
Liesbeth van Dalsum: 'Wanneer ga je de prijs in ontvangst nemen?'
Willem Groenewegen: 'wel, de uitreiking vindt plaats op 7 september 2007 tijdens een besloten 'awards ceremony' ergens in Bloomsbury, Londen. Volgens de uitgever in Dublin maak ik weinig kans, gezien de 'formidable competition'. Maar met de nominatie an sich ben ik al bijzonder blij. Al wil ik natuurlijk die prijs graag winnen - laten we wel wezen, zeg!''
Liesbeth van Dalsum: 'Wel wezen we en we zeggen er niet minder om - als iemand dan ook begrijpt wat ik bedoel. Nogmaals van harte gefeliciteerd, geef Kopland een warme kus van me en ik zal voor je duimen. Toedeloe!'

(Rottend Staal, 9 augustus 2007)

terug naar boven


RECLAME

Epibreren - Op de site van de ons onbekende Marein Baas trof onze stagiair vanochtend een reclametekst voor Rottend Staal aan die onze sterverslaggeefster de opmerking ontlokte dat het zo geniaal was dat eigenlijk zij de tekst verzonnen had moeten hebben:

'Lees meer Rottend Staal, omdat mijn plek een plek voor lieve jijen en lieve ikken is, omdat de meeste plekken waar ze niet lief zijn heel rommelig zijn in het niet lief doen, omdat als je toch over niet lief wil lezen je dat beter op Rottend Staal kan doen dan ergens anders, omdat ze er op Rottend Staal tenminste bij zeggen wáárom ze niet lief zijn.'

'Ik voel aan mijn naaldhakken dat deze tekst iets te maken heeft met dit bericht', riep La Dalsum nog, voor ze in haar roze Trabant sprong om onze redacteur Willem Groenewegen te interviewen - waarover straks meer.

(Rottend Staal, 9 augustus 2007)

terug naar boven


KLEINE TOENAME WEBSITES ZEVERPOËTEN

Epibreren - Bij het bewerken van het gisteren gesignaleerde artikel bleek het aantal dichters met eigen websites licht gestegen. In het overzicht van de 82 dichters die met gedichten in alledrie overzichtsbloemlezingen vertegenwoordigd zijn, telde onze stagiair 29 dichters met eigen sites, waarvan slechts twee ons onbekend waren; de sites van Peter van Lier en Jos Versteegen.

Daarnaast signaleerden we nieuwe sites van Y. Né, Rommert Boonstra en Rikkert Zuiderveld.

Geen dichterssites, maar wel zeer boeiend zijn De Papieren Man en Woest en Ledig. Vervaardigd door twee zeer met literatuur begane journalisten. Dirk Leyman en Joep van Ruiten.

(Rottend Staal, 9 augustus 2007)

terug naar boven


INTERNET-TERREUR

Epibreren -Naast de vele zegeningen die het internet met zich meebrengt, kent het wereldwijde web ook zijn schaduwkanten. Gestoorde zielen kunnen via het internet het leven van derden flink verzieken. Zo ziekt al vanaf het begin van internet in Nederland een dwaas op poëziegerelateerde discussiefora en weblogs, op een zodanige manier dat hij het etiket 'internettrol' meer dan verdient.

Nu zijn internettrollen snel te herkennen. Zolang ze zich alleen in lopende discussies mengen richten ze op lange termijn weinig schade aan - wie weblogarchieven onderzoekt merkt direct of een reactie serieus bedoeld was of dat om een trolreactie gaat. Op het moment zelf is en blijft trolgedrag schrikken voor goedwillende discussiedeelnemers.

Hedentendage zien we dat lijders aan het trolsyndroom zich verplaatsen van de reactievelden van andermans weblogs naar eigen -sites of logs. Daar plaatsen ze 'trol'-berichten, berichten gericht op het beschadigen van andere mensen. De bekendste trolsite is natuurlijk Geenstijl.nl, verzamelplaats voor sneue kantoorklerken en seksueel gefrustreerden. Minder bekend is dat ook in dichtersdorp Zeverland enkele trollen huizen.

Zo las ik een paar dagen geleden van een plagiaatbeschulding aan het adres van Emma Burns, gedaan door een figuur dat in de afgelopen twee jaar een stroom aan valse beschuldigingen en insinuaties online heeft geplaatst. In het geval van Emma Burns deed hij het o.a. zo:


---------

Nieuws : EMMA BURNS pleegt PLAGIAAT op karlijn groet
Gepost door Pom Wolff op 2006/10/19 7:40:00 (588 keer gelezen)

de hier al eerder in opspraak geraakte emma burns - medewerkster nota bene aan het blad MEANDER jat gewoon een regel uit een gedicht van Karlijn Groet.
-------------

Daaronder plaatste hij de bewuste gedichten van Karlijn Groet en Emma Burns. Voor de duidelijkheid plaats ik die gedichten hier naast elkaar:

OMA BIJ DE BUREN VAN DE KAAKCHIRURG

Een laatste kus. Een laatste woord.
Een laatste hand. Alles aan de kant.
Hier wordt gestorven. In alle rust.
Onverstoord.

Een hartklop kruipt naar boven, tot
haar hals bonst. Bloed gonst vandaag
de kortste ronde: wonden sloopten
heel dit uitgewoonde lijf.

Van alle weerlegde woorden, blijft
afscheid onbewogen staan, wie
gekomen is zal gaan. Voor wie
haar achterliet, wordt ze geboren.

Een laatste kus, een laatste woord,
een laatste hand. Dan de geest die
ogen sluit, opent aan de andere kant.
Ze ademt in. Ze ademt uit.


Waar een deur zonder
duwen opent
naar stoelen zacht en rood

is stil vreemd anders
dan meestal in een gang
zelfs zusters zweven

en als de mensen lopen
in pak of meer nog zonder

dan weet je
hier wordt gestorven.

 

 

 

Karlijn Groet, 2005 Emma Burns, 2006


Het plagiaat zou bestaan uit drie woorden: 'hier wordt gestorven'. Nu is deze woordconstructie niet bepaald uniek. Er wordt meer en elders gestorven dan alleen in het gedicht van Groet. Zo vond ik op Google deze regels: 'Hierop wordt geleden, hier wordt gestorven, hier wordt gestreden. Aan de muur hangen scalpels waarmee de huid kan worden opengereten.' Ook plagiaat? Natuurlijk niet - 'hier wordt gestorven' is een vrij voor de hand liggende woordcombinatie. Dat zo'n woordcombinatie in twee verschillende gedichten voorkomt berust dan ook in aller waarschijnlijkheid op toeval.

Voor een serieuze plagiaatbeschuldiging is de overeenkomst beslist te gering, daarvoor is meer bewijsmateriaal nodig. Dat de man die de beschuldiging online heeft geplaatst niet meer voorbeelden van plagiaat geeft is veelzeggend - het past in het trolgedrag.

Maar in tegenstelling tot uitlatingen op discussiefora of in reacties onder weblogstukjes reageert de gemiddelde internetgebruiker anders op 'hoofdartikelen' die Google traceert. Ergo: wie nu via Google Emma Burns opzoekt krijgt direct de bizarre plagiaatbeschuldiging te zien - een beschuldiging die blijft kleven, een beschuldiging die de man met andere beschuldigingen en insinuaties wil laten blijven kleven, gezien het grote aantal pagina's op z'n site waarop de nonsens voorkomt.

Een maand of twintig geleden ondervond ik zelf enige overlast van deze trolsyndroomlijder. Hij beschuldigde me van allerhande kwaadaardig gedrag tijdens de stemcontrole van de eerste Publieksprijs voor beste poëziebundel. Toen ik bezwaar maakte tegen die beschuldigingen bond hij in, bood z'n excuses aan, verwijderde de gewraakte teksten van zijn site en verzocht de redactie van de Contrabas zijn reacties met de beschuldigingen te verwijderen. Helaas deed de Contrabas dat; quotes van die beschuldigingen zijn gelukkig blijven bestaan in de twee reacties onderaan dit artikel uit januari 2006, deze en deze.

Enkele dagen later volgden nieuwe beschuldigingen en insinuaties, waarop ik me genoodzaakt voelde dit te schrijven. Voor mij was deze internetdrol daarna voorgoed voorbije tijd.

Voor anderen helaas niet: vrijwel dagelijks worden zij en in hen geïnteresseerd publiek geconfronteerd met de loze beschuldigingen, insinuaties en dreigementen van een zieke geest die - en dat is misschien wel het merkwaardigste - in het dagelijks leven als 'juridisch adviseur' werkzaam is.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 8 augustus 2007)

terug naar boven


DE CANON VOLGENS DE BLOEMLEZERS

Epibreren - Met de verschijning van de Vette Breukers in oktober 2006 telde Nederland drie canonieke bloemlezingen. En dus was er reden genoeg om die anthologie met de twee andere, de Dikke Komrij en de Spiegel, te onderzoeken op verschillen en overeenkomsten. Dat onderzoek, oorspronkelijk vorig jaar op De Contrabas verschenen, staat vanaf vandaag op Rottend Staal, inclusief het niet eerder gepubliceerde complete overzicht van de gedichten in de drie bloemlezingen:
Het artikel; het basisonderzoek (I, II, III en IV).

In het basisonderzoek staan ondermeer de geboortedata van de dichters in de Vette Breukers vermeld, het geslacht van de dichters en alle titels van de gedichten in de drie kloeke boeken.

(Rottend Staal, 8 augustus 2007)

terug naar boven


OVERZICHT EIGEN BEHEERBUNDELS 2007

Epibreren - Onze medewerker Wim van Til is bezig met het samenstellen van een overzicht van alle eigen beheer-bundels die in 2007 verschenen/gaan verschijnen. Onze sterverslaggeefster, de intens geliefde Liesbeth van Dalsum zocht hem op en vroeg hem: 'Quoi?'

Wim van Til: 'Beste eigen beheerdichters, meld je aan bij Poëziecentrum Nederland dat komend jaar een overzicht gaat uitgeven van eigen beheerbundels ter gelegenheid van de tweede Dag van de eigenbeheerbundels. Via de mail (poeziecentrum@planet.nl) of -nog beter: stuur een bundel naar 't Zand 25, 7126 BG Bredevoort. Dan wordt de bundel meteen opgenomen in de collectie van het Poëziecentrum Nederland.'

(Rottend Staal, 8 augustus 2007)

terug naar boven


ONDERTUSSEN, OP POËZIERAPPORT ...

Wevelgem - ... bespreekt Yves Joris, de debuutbundel De nieuwe keizer spreekt van Bernard de Bruyckere (1977). Opmerkelijk hard voor een recensie van een debuut.

(Rottend Staal, 7 augustus 2007)

terug naar boven


NIEUWE STADSDICHTER DEVENTER EN COLUMN CHRÉTIEN BREUKERS OVER HET STADSDICHTER-SCHAP

Epibreren - In Deventer is een nieuwe stadsdichter aangesteld: Jos Paardekoper. Naar aanleiding van uitlatingen van Paardekopers voorganger laat onze redacteur Breukers zijn licht schijnen op het verschijnsel 'stadsdichter', in zijn nieuwe wekelijkse column:

Breukers bromt

Utrecht - Rottend Staal bericht graag en veel over stadsdichters. Dat komt waarschijnlijk omdat de hoofdredacteur een van de eerste stadsdichters van Nederland was. Via het gelukkig heropgestarte Rottend Staal belandde ik in de Stentor en las ik het afscheidsinterview met de eerste stadsdichter van Deventer, Dick Metselaar.

Ik las onder meer deze verontrustende passage: 'Stadsdichter zijn, hoe doe je dat? Ook voor Metselaar, 49 jaar, vader van twee kinderen en actief als buurtbeheerder bij woningcorporatie Rentree, was dat destijds de grote vraag.' Je zou als naïeve poëziewatcher toch denken dat iemand die stadsdichter wil worden daar over heeft nagedacht, van tevoren. Niet dus.

Daar komen brokken van! Lees verder: 'Zijn eerste gedicht, over de bevolking van Lettele die een trekkertje wist los te peuteren van de gemeente, leverde meteen een ingezonden brief op. "Dat het niet het Lettelse trekkertje was maar het Letteler trekkertje. Pff."' Even los van de intrigerende vraag wat een trekkertje is, lijkt het me niet slim van Metselaar om meteen maar de regionale bevolking tegen zich in het harnas te jagen. Ik ken de Letteler bevolking toevallig goed, en ik weet dat het fijne, hardwerkende, goed spellende mensen zijn.

Over zijn verhouding tot de Muze lezen we het volgende: 'Slechts één keer schreef hij echt in een opwelling een gedicht. Het werd ook meteen zijn meest uitgesproken bijdrage van de bijna vijftig. Onderwerp: de nieuwe burgemeester. "Ik kon het bijna niet geloven. Een ChristenUnieburgemeester in Deventer?! Toen ik het 's morgens las in de Stentor, ben ik meteen de echtelijke slaapkamer ingestormd om het mijn vrouw te vertellen. Daarna ben ik achter de pc gaan zitten en heb het gedicht geschreven."'

Arme mevrouw Metselaar, die voor dag en dauw wakker wordt gemaakt door meneer Metselaar, niet omdat hij haar tot de huwelijkse plicht wil dwingen of haar mooie woorden wil toevoegen, maar omdat hij... verontwaardigd is. En dat is de enige keer dat hij aanleiding ziet om spontaan een gedicht te schrijven. 'Het werd een ironisch gedicht over spruitjeslucht en bidden op het koude zeil. Ook dat leverde weer reacties op nadat het in de Stentor was gepubliceerd.' Ja, vind je het gek!

Metselaar is niet zo'n dichter die zijn taak licht opvat, integendeel. Mocht u in Deventer of omgeving wonen en de afgelopen jaren een wat vreemd om zich heen loerende man hebben ontwaard in uw nabijheid, dan was het de stadsdichter: '"Het waren twee intensieve jaren," zegt Metselaar terugblikkend. Niet zozeer qua tijd - "Het kostte wel heel veel tijd, maar dat had ik er graag voor over" - maar qua belasting. "Je gaat heel anders naar je omgeving kijken. Bij elk onderwerp dat je tegenkomt ga je in je hoofd al aan de slag. Je wordt er toch heel erg door in beslag genomen.(...)"'

Welke kant wil ik eigenlijk op, na bovenstaande overpeinzingen? Nou deze: het stadsdichterschap is een eerbiedwaardig ambt. Dat kan een stad of dorp op interessante wijze invullen, zoals in Groningen, Dordrecht (met een stadsdichter voor het leven, Jan Eijkelboom), Zwolle, Alkmaar, Gent, Antwerpen en sinds kort ook Brussel gebeurt.   Het kan ook op een tamelijk rampzalige manier worden ingevuld, zoals in Deventer, waar de dichter eerlijk toegeeft dat hij maar een beunhaas is - waarmee hij niet alleen het ambt, maar ook de poëzie beledigt. Als zelfs van de stadsdichter al geen vakmanschap wordt verwacht, dan zegt dat tegelijkertijd iets over de opvattingen die burgemeester en wethouders over de dichtkunst hebben.

Wie de lijst met stadsdichters bekijkt, ziet dat heel wat Nederlandse steden voor de Deventer oplossing hebben gekozen. Dat is jammer. Eindhoven, waar dit jaar een stadsdichter wordt benoemd, moet nog een richting kiezen. In Amsterdam zou men eens kunnen overgaan tot het aanstellen van een echte stadsdichter. Men zou er geen genoegen meer moeten nemen met een stadsdeeldichter die zich valselijk een titel toeeigent. En in Utrecht, waar Ingmar Heytze het stadsdichterschap al jaren de facto bedrijft, maar waar er de jure geen stadsdichter is - zou het Groninger model alsnog ingang kunnen vinden. Tenminste, zolang men aldaar het advies van een SLAU-redacteur om een dichter van buiten Utrecht (en wel Geert van Istendael, nu een der Brusselse deeltijdstadsdichters) te benoemen in de wind blijft slaan.

Het stadsdichterschap is een belangrijk ambt. De dichter kan in de stad die hij vertegenwoordigt allerlei poëzieprojecten opzetten, hij kan op zijn manier invloed uitoefenen op het cultuurbeleid. Politiek en poëzie bijten elkaar meestal, maar hier niet - als de dichter het slim aanpakt tenminste. Want dan kan hij tijdens zijn ambtsperiode heel wat 'van de grond krijgen' of 'op poten zetten' - en het jargon zal hij moeten negeren.

Is dat wel... ethisch verantwoord? Jazeker. Dichters mógen zich verschuilen in hun ivoren toren. Maar zij zijn daar niet toe verplicht. Een stadsdichter is en blijft een dichter, en daar moet hij zich voortdurend van bewust zijn. Hier ligt een mooie taak, voor de dichters en voor de stadsbesturen - ook en vooral voor de stadsbesturen die er tot nu toe een potje van hebben gemaakt. Als zij de poëzie serieus gaan nemen, nemen de dichters hen op den duur óók wel serieus. Het zou het begin van een vruchtbaar huwelijk kunnen zijn...

(Chrétien Breukers, Rottend Staal, 7 augustus 2007)

terug naar boven


EINDE PUBLIEKSPRIJS – LEVE HET OVERZICHT

De Contrabas en Rottend Staal hebben besloten geen derde Publieksprijs voor beste bundel van het afgelopen jaar te organiseren. Wat wel zal verschijnen is het overzicht van de in 2007 gepubliceerde bundels, met bij elk boek een door de respectievelijke dichters zelf gekozen vers en recensie-informatie.

De voornaamste reden om de prijs en de daaraan gepaard gaande verkiezing niet meer te organiseren is dat zowel bij de Publieksprijs 2005 als bij de Publieksprijs 2006 enkele dichters en kiezers voor te veel overlast zorgden. Die overlast – stemfraudepogingen, handelen tegen de geest van de verkiezing in, dreigementen – kostte ons in januari 2005 en januari 2006 veel tijd en energie. We hebben geen zin om voor de derde maal als politieagent te moeten optreden.

Doel van de prijs was alle reguliere bundels uit een bepaald jaar blijvend onder de aandacht van een breder publiek te brengen. In 2006 en 2007 is dat doel bereikt, mede door de media-aandacht die een verkiezing genereert. In 2008 willen we dat doel weer bereiken, ditmaal zonder het verkiezingscircus en daarom waarschijnlijk zonder de extra media-aandacht, maar het zij zo.

Het werk aan het 'Overzicht van bundels 2007' is inmiddels begonnen. We verzoeken poëzieredacteuren van reguliere uitgeverijen dichters uit hun fonds op dit initiatief te wijzen. We verzoeken dichters die in 2007 een bundel bij een reguliere uitgeverij hebben uitgebracht één gedicht uit die bundel in te sturen, met daarbij de gegevens van eventuele recensies (naam periodiek, datum).

De voorwaarden voor opname in het overzicht zijn dezelfde als bij de Publieksprijs 2006.

Chrétien Breukers, Bart FM Droog, Ton van 't Hof
De Contrabas en Rottend Staal,
Utrecht, Groningen, Apeldoorn, augustus 2007.


(De Contrabas / Rottend Staal, 6 augustus 2007)

terug naar boven


VERSLAG TIENDE TUINFEEST DEVENTER

Deventer - Pim te Bokkel, Gerrit Komrij, Piet Gerbrandy en Gert Vlok Nel. De een wil 'gewoon een goed mens zijn', de ander wordt bejubeld, beschimpt of bewonderd. Zaterdag, in Deventer, bij de tiende editie van het poëziefestival Het Tuinfeest. De Stentor doet verslag.

(Rottend Staal, 6 augustus 2007)

terug naar boven


LOSSE BERICHTEN

Epibreren - De Drie Boeddha's hebben van het Thuiskopiefonds 2000 euro ontvangen voor het uitbrengen van hun poëzie/muziek-cd 'Voorbindbuik', die begin 2008 verschijnt. Alvorens ze later deze maand de studio induiken, moet er nog duchtig gerepeteerd worden. Daarom zal de komende weken de berichtgeving alhier ietwat haperend geschieden, want één van de Boeddha's blijkt uw hoofdredacteur te zijn - zo vernamen we uit een betrouwbare bron.

Epibreren - Op veler verzoek wordt het stadsdichtersoverzicht bijgewerkt.

(Rottend Staal, 2 augustus 2007)

terug naar boven


CLUB PROPAGANDA

Epibreren - Onlangs is de literaire site Club Propaganda van start gegaan. Met recensies van poëzie, proza en optredens, met voorpublicaties, met kooktips uit de wereldliteratuur en nog wat ditjes en datjes.

De site ziet er veelbelovend uit. Zo las ik boeiende recensies van het Dichters in de Prinsentuin-festival en van de debuutbundel ze hapte van een tomaat van Anne Büdgen (1979) door Willem Thies; nijpende vragen aan Vrouwkje Tuinman en het nieuwste nieuws, dat uit twee berichten bestond waarvan de nieuwswaarde mij ontging.

Maar... de makers lijken zich niet bewust van hoe internet werkt. Er lijkt namelijk geen enkele link op te zitten! Niet in de teksten en niet op de linkspagina - want die bestaat niet. Wie goed zoekt vindt een paar links in het colofon, hoofdzakelijk naar sites van de redactieleden en medewerkers.

Daarom geef ik de jongetjes en meisjes Propagandisten een ruime onvoldoende. Een site zonder links is als een oase waar geen wegen heen leiden. Zonder voldoende links geen bezoekersstromen, zonder stromen geen lezers en om de lezers is het toch te doen, niewaar?

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 1 augustus 2007)

terug naar boven


DE JONGSTE EN OUDSTE DICHTERS

Epibreren - De jongste dichters met een eigen bundel bij een reguliere uitgeverij zijn Laura Demelza Bosma (1986) en Heike van der Vliet (1985). Van der Vliet woont in Groningen, Bosma in Utrecht.

De oudste dichters zijn Sonja Prins (1912), Bert Decorte (1915), Leo Vroman (1915), Max Nord (1916), Inge Lievaart (1917), Emile den Tex (1918) en Drs. P (1919).

Het totaal aan landelijk actieve dichters in Vlaanderen en Nederland ligt nu op circa 707 personen. Circa, want de namen van een aantal debutanten uit 2007 zijn ons nog onbekend.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 1 augustus 2007)

terug naar boven

 zie voor ouder nieuws het
Rottend Staal-nieuwsarchief.


terug naar boven


© Rottend Staal Online 2000-2007. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Installatie van hyperlinks

De installatie van hyperlinks naar de site is vrij en kan gebeuren zonder toestemming.
De pagina's van deze site mogen echter niet worden opgenomen in de pagina's van een andere site.