Ingmar Heytze
      hét interview

      laatste update 23 september 2005
      oorspronkelijk gepubliceerd: oktober 2001, februari 2004


     Previous Home Next

VRIJ NEDERLAND? (2)

Het is nu al de tweede maal dit jaar dat de redactie van de Republiek der Letteren (de literatuurpagina's van Vrij Nederland) eerst toezegt een tekst van een dichter te plaatsen en vervolgens doodleuk op de belofte terugkomt. Ditmaal overkwam dat de Utrechtse dichter Ingmar Heytze met zijn aangrijpende gedicht 'In ieder leven valt een vliegtuig'. Al eerder overkwam iets soortgelijks de dichter Bart FM Droog - zie de Rottend Staal Online van 15 juni 2001. Wat is er toch aan de hand bij Vrij Nederland? Liesbeth van Dalsum vroeg Ingmar Heytze om nader commentaar.

Heytze: "Het gedicht is oorspronkelijk op 18 september 2001, een week na de aanslagen dus, gereed gekomen - op eigen initiatief en zonder opdracht van wie dan ook. Ik heb het naar mijn uitgever gestuurd, die er de boer mee op ging en positieve reacties ontving van Vrij Nederland en redelijk positieve van NRC Handelsblad. Omdat VN (in persoon van hoofdredacteur Jeroen Vullings) het eerste zei dat ze het wilden plaatsen, is het NRC Handelsblad afgebeld. Waarna Vrij Nederland (in persoon van eindredactrice Diny Schouten) de toezegging tot plaatsing weer afzegde om redenen van ruimtegebrek."

Van Dalsum: Wat is de echte reden waarom ze het na eindeloos heen-en-weer ge-email toch geweigerd hebben? Denk je dat de tekst van het gedicht te ruig werd geacht voor de Vrij Nederland-lezers?"

Heytze: "Ik kan geen zinnige reden bedenken waarom VN een gedicht eerst wel wil plaatsen, vervolgens niet, dan weer wel en vervolgens toch maar niet. Ik hoef publicitair niet zo nodig te scoren over het graf van duizenden onschuldigen, zoals alle media de laatste weken hebben gedaan. Mijn enige wens is dat dit gedicht de wereld in gaat, wat mij betreft desnoods zonder auteursvermelding en met overmaking van eventuele gages naar Artsen zonder Grenzen. Vrij Nederland heeft die ambitie effectief om zeep geholpen."

Heytze's vers werd gepubliceerd in Vrijstaat Austerlitz Online #6 en in Het ging over rozen, (Uitgeverij Podium, 2002)

IN IEDER LEVEN VALT EEN VLIEGTUIG

Vergis u niet - de wereld snijdt men
sneller stuk met stanleymessen
dan met top-notch stealth-techniek

een slinger en een steen volstaan
één korrel zand en gans het raderwerk
loopt vast of zakt verbijsterd naar de vlakte

bent u opgekweekt tussen de mijnen
onder lenteregens van raketten
u danst bij dit bericht op straat

wat kan een dans voor kwaad dus dans
u wachten twintig maagden dans
de twintig maagden buitenkans

laat mannen zwemmen in zeeën van vuur
laat vrouwen baden in vijvers van bloed
verzin een god van wie het moet

in ieder leven valt een vliegtuig

Ingmar Heytze, uit: Het ging over rozen, Uitgeverij Podium, 2002(Rottend Staal Online, 6-10-2001)

OPMERKELIJKE UITSPRAAK VAN MUSTAFA STITOU
VERS GEDICHT VAN INGMAR HEYTZE

Epibreren - Bij het schrijven van dit artikel is Mustafa Stitou live in de uitzending van het Radio 747 AM-programma Desmet Live te beluisteren (na uitzending online na te luisteren). Presentator Theodor Holman ontlokte hem een paar bijzondere uitspraken. In de eerste plaats liet Stitou weten niet beschikbaar te zijn voor de functie van DDV, omdat hij simpelweg niet snel gedichten kan maken. Holman refereerde bij de vraag aan een gedicht bij de brief van Bernhard - wat mediawatchers de indruk geeft hij daarmee doelde op het gedicht 'Ik acht het mijn plicht' van Heytze & Mirck, dat gisteravond op Rottend Staal verscheen.

Stitou werd vervolgens gevraagd of hij in de Dikke Komrij staat, en zo ja met hoeveel gedichten. De dichter beantwoordde deze vraag positief, maar niet erg enthousiast. Desgevraagd leek hij een beetje zuur omdat anderen met méér verzen vertegenwoordigd zijn.
Holman vroeg natuurlijk: 'wie?' En Stitou uitte zijn verontwaardiging over het feit dat Ingmar Heytze met meer gedichten in het lijvig boekwerk terug te vinden is.

Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum vertrok na het horen van deze opmerking spoorslags naar Utrecht om Heytze om commentaar te vragen.

Liesbeth van Dalsum: 'Zo! Epibreren-Utrecht in 1 uur en 4 minuten. Ben blij dat ik Ford Mondeo rij! Zoeven, dat ding, over de A7, de A6 en de A27, gewoon dolletjes! Maar goed, Ingmar Heytze, zoals je las ben ik spoorslags naar jou gegaan voor je commentaar op Mustafa Stitou's opmerking. Wat is het geworden?'
Ingmar Heytze: 'Ik heb niets anders te zeggen dan wat in dit gedicht gezegd wordt. Het ontstond onlangs:

INTERVIEW

Ik wil geen schrijvelaars meer interviewen
want steeds wanneer ik dat probeer
begint het te stormen in het café.

Vroeger ging het nog. De tap
hield zich koest, de bar bleef intact
en niemand dacht dat thuis
het gas nog brandde.

Maar nu? Ik ben nog niet binnen
of er hangt al onweer in de lucht.
Sterkwaterflessen exploderen.
Muren beginnen bloed te zweten.
Iedereen herinnert zich opeens
een belangrijke afspraak.

Achterwaarts buigend verlaat
men mij, ten prooi aan de toorn
van o.a.
- de gekwelde dichteres
- de oorwurm-autobiograaf
- de eerzaam debuterende huisvader
- de varkensroze knuffeltruffel.

Monotoon las hij later voor.
Hij was klein, rond en dik,
hij had een zachte pik
en liefde zat in zijn kippenborst,
verzekerde hij bij herhaling.

En waarschijnlijk is dat alles waar,
maar ik, ik wil geen schrijvelaars
meer interviewen want –

© Ingmar Heytze, 2004
(Rottend Staal Online, 10-2-2004)

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Liesbeth van Dalsum/Rottend Staal Online 2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.