Nieuws

laatste update 21-2-2001
kost i.v.m. foto's enige laadtijd
terug naar beginpagina

 


NIEUWS:


 
FRIES AUTEUR BEJUBELT FRIESE LITERATUUR UIT GRONINGEN

De bekende Friestalige auteur Joop Boomsma laat zich in zijn online-schrijversdagboek bijzonder lovend uit over het werk van Friestalige auteurs te Groningen:
Goh!, dacht ik gisteravond. Tjonge! Ik heb dat niet zo vaak. Dat ik denk met uitroeptekens. Maar ik had net de laatste sessie meegemaakt van een ploeg Friese dichters/muzikanten uit de stad Groningen. Een zeer interessant en eigenlijk ook wel vervreemdend gebeuren. Ik was geestelijk geheel blank gaan zitten op zo 'n kerkbank in Theater Romein: laat maar eens zien wat jullie - jonge honden - kunnen, mij te bieden hebben. En gaandeweg werd ik meegenomen op de golvende stromen van de klanken die over ons uitgestrooid werden: stem en muziek. Prachtig vond ik het. Vooral de dialoog van Albertina Soepboer en Tsead Bruinja vond ik indrukwekkend. Poëtisch van toon, klank - maar soms hard en ook wel weer geheimzinnig van inhoud. Die muziek erbij, golvend maar steeds dicht op het ritme van de tekst blijvend.
Hoe anders was trouwens de bijdrage van Meindert Talma. Bijna ontroerend kneuterig zijn zingzeggen, waarbij de klemtoon alle kanten uit leek te gaan.
Ja, dacht ik - op die kerkbank - die Groningers zijn werkelijk bezig iets moois op te zetten. Ik trek mijn twijfels in, ruil die om voor een portie verwachting. Wellicht dat de nieuwe Friese literaire zon tòch in de stad Groningen opkomt.
(Joop Boomsma, 17-2-2001, vertaling Cornelis van der Wal, 21-2-2001)
 

Dit speelde zich af op 16 februari 2001 bij het Boekenfeest, de opening van de Friese Boekenweek 2001, waarover de Leeuwarder Courant op 17-2-2001 in het Fries berichtte:

DRUK, DRUK FRIES BOEKENFEEST
 
Leeuwarden- 'Zoveel mensen heb ik in jaren niet gezien op een Fries Boekenfeest,' riep uitgeefster Jelma Knol gisteravond uit in Theater Romein. Ze probeerde tussen de meer dan 250 andere bezoekers bij de tap te komen, maar gemakkelijk was dat niet. De nieuwe opzet, met alleen gasten op uitnodiging en een breed aanbod, is heel goed geslaagd. (...)
In de theaterzaal kon men kennis maken met de Friese dichters en schrijvers uit Groningen, zoals Meindert Talma, Albertina Soepboer, Tsead Bruinja, Cornelis van der Wal en Nyk de Vries. Die hadden een band geformeerd, zodat het soms literaire popmuziek was, en dan weer lieten zien dat poëzie ook gek doen in groepsverband kan zijn.
Het meest werd er gelachen om een dubbeloptreden van Cornelis van der Wal en de Groninger dichter Bart FM Droog. Van der Wal zei zijn gedicht 'Aai en sipel' regel voor regel in het Fries op, Droog gaf er, druk marcherend, steeds een Hollandse vertaling bij. 'Foar my in pikelhearring.' 'Voor mij een pekelharing'. Aanstaande woensdag begint de Friese Boekenweek, het boekenweekgeschenk Berjochten út Boedapest van Douwe Kootstra, is gisteravond ook officieel aangeboden. 
(vertaling: Albertina Soepboer, Epibode, 18-2-2001)
 

terug naar boven              terug naar beginpaginaGRONINGER DICHTERS OP NACHT VAN DE POËZIE

Op zaterdag 31 maart 2001 dragen de dichters C.O. Jellema (Leens) en Driek van Wissen (Groningen) voor uit eigen werk, tijdens de 21ste Nacht van de Poëzie in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Ook draagt Astrid Lampe, gast van de PoëzieMarathon en genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2001 voor. De verdere dichters aldaar zijn Jan Boerstoel, Maarten Doorman, Luuk Gruwez, Stefan Hertmans, Hester Knibbe, Frank Koenegracht, Ramsey Nasr, Cees Nooteboom, Ilja Leonard Pfeijffer, René Puthaar, Victor Schiferli, Patty Scholten, Rob Schouten, Koen Stassijns, Wilma Stockenström, André Verbart, Marjoleine de Vos en Henk van der Waal. De presentatie wordt verzorgd door Anton Korteweg en Piet Piryns. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 03.00 uur. De entree bedraagt vijftig gulden.  (14-2-2001)

terug naar boven              terug naar beginpaginaMAX NIEMATZ BLIJKT DUITS AUTEUR

 
Een van onze medewerkers trof donderdag 8 februari in een antiquariaat in de stad de verhalenbundel Twee vreemden in een bootje van Max Niematz. Geheel gelukkig met dit voordeeltje, schrok de koopjesjager van de rubriek waaronder het boek stond: in het kader van de Europese eenwording was Niematz namelijk ingedeeld bij de Duitse auteurs. Niematz zal om opheldering gevraagd worden o.a. over het feit dat voor de vertaling klaarblijkelijk de titel niet vertaald is.(9-2-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina


DEELDER EN CHABOT VERPLAATST

Het voor vanavond geplande optreden van J.A. Deelder en Bart Chabot in C.C. de Oosterpoort te Groningen is vanwege een griepaanval op Bart Chabot verplaatst naar dinsdag 20 februari 2001, meldt het management van Deelder BV. (6-2-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

LYRIC STYLE DIVISION WINT WORD SLAM

De vierde Groninger Word Slam in het Literair Lokaal van de Schrijversschool werd afgelopen zondag gewonnen door de formatie Lyric Style Division (LSD): de twee dichters Sieger M. Geertsma en Marc Dulfer, begeleid door muzikant/dichter Michiel op piano. Met hun combinatie van op hip hop en rapwijze gebrachte poëzie en de klassieke pianoklanken begeesterden ze het publiek dusdanig, dat deze hen uit een totaal van acht acts de beste vond. Eervolle vermeldingen gingen naar Matty de Vries en Mowaffk Al-Sawad. Net als vroeger werd de avond muzikaal omlijst door Meindert Talma en gepresenteerd door het duo Frau Elke Schick en Bart FM Droog. (5-2-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

GRONINGS GEDICHT IN NEDERLANDSE W.C.'S

De trotse bezitters van de Meulenhoffs Poëziekalender 2001 vinden morgen in hun toilet een gedicht van de Groninger dichter Ronald Ohlsen. Mensen die niet in het bezit zijn van kalender of toilet kunnen hier klikken voor het gedicht en nadere informatie over de dichter. (2-2-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

TELEGRAAF WAARSTE KRANT

Heel frappant kopte de grootste krant van Nederland op de Landelijke Gedichtendag: '24 uur poëzie', waarmee zowel de Volkskrant als het NRC Handelsblad in de berichtgeving over de verschillende activiteiten op die dag veruit overtroffen werd. Die de Gedichtendag respectievelijk in Amsterdam en Rotterdam lieten beginnen - ruim negen uur nadat Diana Ozon en Louis Th. Lehmann dansend de Landelijke Gedichtendag te Groningen openden, middernacht precies, 00.00 uur lokale tijd. (29-1-2001) 

terug naar boven              terug naar beginpagina

SLOTMANIFESTATIE POëZIEMARATHON EXCELLENT GEBEUREN (NU MET FOTO'S)
 
Vanaf half negen liep de grote zaal van Huis de Beurs langzaam vol met poëzieliefhebbers, om uiteindelijk met een ruime tweehonderd bezoekers een afgeladen indruk te maken. Dan gaat het met de poëzie niet meer goed, denken cynische mensen die vinden dat poëzie voor een klein, elitair publiek moet zijn. Die kwamen dan in Huis de Beurs bedrogen uit: met grote aandacht volgde het publiek de voordrachten, tijdens dewelke de spreekwoordelijke speld bijna te horen te was.
Er stonden ook niet de minsten op het programma. De Friestalige dichter Tsjêbbe Hettinga opende de avond met twee gedichten. Zijn waterval aan woorden was te volgen op de geprojecteerde vertalingen, maar ook zonder dat zijn de muzikaliteit en de hartstocht van zijn voordracht het beluisteren meer dan waard.
Het reflectieve gedeelte van de avond kwam van Remco Ekkers. Op lichtvoetige en speelse wijze wist hij het publiek te boeien met zijn lezing 'De bronnen van de poëzie'. Daarna was het de beurt aan Martin Reints, vers genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs.

© foto: Henk Veenstra, 2001
Vervolgens kwam de enige buitenlandse act op het podium: de Antwerpenaar Peter Holvoet-Hanssen verzorgde een bijna sprookjesachtig optreden, daarbij geflankeerd door een bassist en een violist.

De Belgen toonden zich zeer verheugd hun programma ook eens in het hoge noorden te kunnen brengen, en het publiek was duidelijk gecharmeerd door deze verrassing van onze zuiderburen.

Inmiddels was Gerrit Komrij gearriveerd, vers vanuit het  acht-uur-journaal geplukt en naar Groningen vervoerd. Met een variatie aan wat lichtvoetige en enkele ernstige gedichten wist de Dichter des Vaderlands de zaal diverse instemmende reacties te ontlokken.
© foto: Henk Veenstra, 2001

Waarna echt afgesloten kon worden met voordrachten van dichters die nog niet uitgeput waren. 


Louis Th. Lehmann
© foto: Henk Veenstra, 2001
Onder leiding van de schier onvermoeibare Tjitse Hofman traden zo nog enkele sterren van het openingsfeest (Louis Th. Lehmann, Diana Ozon en Daniël Dee) en een bonte stoet aan dichters voor het voetlicht. 

Henk Scholte
© foto: Henk Veenstra, 2001

Diana Ozon
© foto: Henk Veenstra, 2001

De Groningse bard Henk Scholte sloot de vierentwintig uur waardig af met het zingen van het Gronings Volkslied. Breedgrijnzend keek Komrij toe, en zag dat het goed was met de poëzie in Groningen.
De afterparty werd dan ook erg gezellig  (26-1-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

GRONINGERS WINNEN POETRY SLAM TE ARNHEM

Op de avond van de Landelijke Gedichtendag vond in Musis Sacrum te Arnhem een Poetry Slam plaats met o.a. H.H. ter Balkt, De Dichters uit Epibreren, Ronald Ohlsen, Albertina Soepboer, Tsead Bruinja, Petra Else Jekel en Tommy Wieringa. De als 'Poetry Slamkampioenen' aangekondigde Dichters uit Epibreren riepen het publiek op om hen te diskwalificeren wegens hun drievuldigheid en het in Poetry Slams verboden gebruik van muziekinstrumenten en rekwisieten. Omdat 's lands beruchtste slamdichter H.H. ter Balkt zich in zijn kunstgebit verslikte en 'performing poet' (en ex-Groninger) Tommy Wieringa zijn wedstrijdgedichten thuis had laten liggen, wees het publiek de 'mobiele' dichter Albertina Soepboer en haar bentgenoot Ronald 'Big O' Ohlsen tot winnaars aan. Zij mogen op het komende Wintertuinfestival, najaar 2001, zelf een avond programmeren. (26-1-2001)
terug naar boven              terug naar beginpagina


POËZIEMARATHON GOED BEZOCHT

De officiële cijfers zijn nog niet binnen, maar naar een conservatieve schatting woonden circa 1750 mensen de diverse activiteiten tijdens de PoëzieMarathon op de Landelijke Gedichtendag te Groningen bij.
Nadere berichten volgen later vandaag (26-1-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

GRONINGER POËZIEMARATHON DANSEND VAN START

De tweede Landelijke Gedichtendag werd afgelopen nacht om klokslag 12 met een dans van Diana Ozon en Louis Th. Lehmann geopend, in De Silo te Groningen. De dans werd gevolgd door een super-8 film van Stichting Hobbyrock, getiteld 'Dichters die Debuteren' en voordrachten van genoemde dichters, Astrid Lampe, Daniël Dee en Petra Else Jekel.
Naar schatting 60 mensen waren hierbij aanwezig. Na de voordrachten volgde een kringgesprek, waarin bleek dat de diverse dichters zich op de Gedichtendag wel wel voelden, maar dat dat toch niet het issue was. Omstreeks 04.00 sloot de bar van De Silo, wat voor enkelen reden was toch nog even te slapen alvorens zich bij Athena's Boekhandel te vervoegen. Daar woonden van 08.00 uur t/m 09.30 ongeveer 50 mensen het poëzieontbijt bij.  Een ooggetuige berichtte ons: 'Athena's was tot de nok gevuld. Peppelenbos deed goed interview wel speels en soms zelfs met vuur lichtelijk aan Koplands schenen. Aldaar nog een diggie gedaan omdat Peppelenbos me riep. Stond enigszins vermoeid en met te weinig koffie op ietwat te shaken zodat het net was of ik bij de oudere amateur overgangsdametjes hoorde, (net als vroeger).' (Epibode, 25-1-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

NOS JOURNAAL VERSLAAT POëZIEMARATHON

Vannacht, morgenochtend en -middag maakt het NOS-Journaal televisieopnamen van de gebeurtenissen in Groningen, in De Silo, bij OOG-Radio en in het Universiteitstheater. (24-1-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

GRONINGEN HEET DICHTERS WELKOM

Hedenavond zal het op het Groninger hoofdstation feestelijk druk worden. Rond 22.00 uur arriveren twee speciale poëzietreinen uit de Randstad, waarin zich Louis Th. Lehmann, Astrid Lampe en Diana Ozon bevinden. Zij hebben de eer om de nationale opening van de Landelijke Gedichtendag klokslag 00.00 uur te verrichten in De Silo, Achterweg 47, Groningen. Ze worden aldaar bijgestaan door de hofdichters van de Rijksuniversiteit Groningen (Daniël Dee en Petra Else Jekel) en medewerkers van Stichting Hobbyrock. De presentatie van de openingsmanifestatie wordt verzorgd door een van de Dichters uit Epibreren
Vanuit het publiek is vernomen dat de Groninger bevolking zich massaal op perrons 2 en 3 zal begeven om de dichters een 'welkom' toe te juichen. (24-1-2001)

terug naar boven              terug naar beginpaginaVRIJE POËTISCHE ACTIE


Morgen, tussen 07.00 en 08.00 uur, barst de Vrije Poëtische Actie los. We roepen ook mensen van buiten Groningen op om hieraan mee te doen. Hier vindt u enige suggesties over het hoe. (24-1-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina


POËZIEMARATHON OP RADIO 1

Het Radio 1 Journaal zal op de ochtend van de Landelijke Gedichtendag een interview uitzenden met enige organisatoren van de PoëzieMarathon te Groningen, opgenomen in boekhandel Scholtens Wristers. (24-1-2001) 

terug naar boven              terug naar beginpagina

DRS. SINKGRAVEN SPREEKT VOLK TOE

Op woensdagmiddag 24 januari zal in het OOG-Radio programma van Lotte Veldman organisator Drs. Sinkgraven van 12.00 tot 12.30 uur een dramatische toespraak houden waarin de laatste programmawijzigingen bekend gemaakt worden. (23-1-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

HENK SCHOLTE ZINGT GRONINGS VOLKSLIED

Traditiegetrouw sluit ook dit jaar de Groninger bard Henk Scholte de PoëzieMarathon, door om twee minuten voor 24.00 uur het 'Grönnens Laid' in te zetten. Klikt u vooral op het lied, leer het uit het hoofd en zing het mee op de slotmanifestatie in Huis De Beurs, of print het op De landelijke Gedichtendag uit tussen 07.00 en 08.00 uur en prik het op een boom, in het kader van de Vrije Poëtische Actie!
Het 'Grönnens Laid' is overigens geschreven door Geert Teis Pzn., het pseudoniem van G.J. Spitzen, wiens erven wij verzoeken zich bij ons te melden. (23-1-2001)
terug naar boven              terug naar beginpagina

NATIONALE POËZIEDAG?

 
In Castricum viert men op woensdag 24 januari de 'Nationale Poëziedag'. Het programmaboekje van de Openbare Bibliotheek aldaar meldt verder: 'Ook 'Toonbeeld Literair' wil zich hierbij aansluiten en organiseert in samenwerking met de openbare bibliotheek een poëzieavond met Ruben van Gogh'.
Het is uw redactie niet bekend of deze 'Nationale Poëziedag', die één dag voor de Landelijke Gedichtendag valt, impliceert dat Castricum onlangs tot onafhankelijke staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden is uitgeroepen. (23-1-2001)
terug naar boven              terug naar beginpagina

RADIO NOORD

Over de laatste ontwikkelingen berichten twee bestuursleden van de Stichting Poëziemarathon Groningen op Radio Noord, dinsdag 23 januari, tussen 10.00 en 11.00 uur. (22-1-2001)

terug naar boven              terug naar beginpagina

INTERACTIEF SLANGGEDICHT
 
De eerste vier regels van een gedicht van Hans Lodeizen vormen het startpunt van een interactief gedicht dat door bezoekers gemaakt zal worden. Elke bezoeker wordt verzocht twee regels toe te voegen zodat langs grillige wegen in drie maanden tijd een slanggedicht gevormd zal zijn. Zodra de regels zijn toegevoegd, krijgt de bezoeker een filmpje te zien met het volledige en originele gedicht van Hans Lodeizen. Het project loopt tot 14 april en is onderdeel van de Ixgallery, een virtuele galerie, die zich toelegt op beeldende kunst en multimedia in Groningen-Stad. (22-1-2001)

MOBIELE DICHTERS

Afgelopen vrijdag werden bij het literaire festival De Winternachten te Den Haag de Groninger dichter Albertina Soepboer en de ex-Groninger Ruben van Gogh aangekondigd als 'mobiele dichters', zijnde de eerste nieuwe stroming van deze eeuw. Ofschoon deze dichters  automobiel noch rijbewijs bezitten zijn wij zeer verheugd bij de PoëzieMarathon waarlijk mobiele dichters te ontvangen - mét auto's en rijbewijzen. Zo fungeert één van de Groninger auteurs als chauffeur voor Gerrit Komrij door hem donderdag uit het NOS Acht uur Journaal te schaken en naar Groningen te scheuren (vanuit Hilversum, niet vanuit Amsterdam, zoals de Volkskrant vrijdag suggereerde), komt Martin Reints uit het verre Bergen gereden en zullen na de afterparty's van de PoëzieMarathon de Groninger taxi's met dichters gevuld zijn. (21-1-2001)


terug naar boven

POËZIEMARATHON IN DE TREIN

In het OOG-TV-programma 'Tweede Klas Gesprek' zal Drs. Sinkgraven komende woensdag meer details onthullen over de Poëziemarathon en De Landelijke Gedichtendag. Voor Drs. Sinkgraven, mede-organisator van de Poëziemarathon, vormen de opnamen, die plaatsvinden in een wagon van NoordNed, die de komende dagen heen en weer pendelt tussen Groningen-Noord en Groningen Hoofdstation, een zware aanslag op zijn toch al broze gezondheid (18-1-2001)  


terug naar boven              terug naar beginpagina

LOUIS TH LEHMANN MEETS GROENTEMAN

Komende zondag, 21 januari 2001, is Louis Th. Lehmann te gast in het televisieprogramma De Plantage, waar hij door Hanneke Groenteman geïnterviewd wordt over zijn recent verschenen Gedichten 1939-1998 (De Bezige Bij, 2000). Live te zien via Nederland 3, 17.00-18.00 uur (herhaling dinsdag 23-1, Nederland 3, 15.00 uur).  Kort daarna, in de nacht van woensdag op donderdag 24/25 januari opent hij met Diana Ozon, Astrid Lampe, filmers van Stichting Hobbyrock, Daniël Dee en Petra Else Jekel de 24-uurs Poëziemarathon te Groningen - het begin van de Landelijke Gedichtendagactiviteiten in gemelde stad, en wel in De Silo, Achterweg 47. Voor wie niet wachten kan tot zondag: morgen, donderdag 18 januari, is Lehmann te gast in het NPS-Radio 5 programma Knetteren der Letteren (14.00-16.00 uur), en op vrijdagavond draait hij plaatjes in het VPRO-programma De Avonden, ook op Radio 5, een half uur tussen 22.00 en 24.00 uur. Radio 5 is te vinden op 1008 AM of in stereo via de kabel (Epibode, 17-1-2001)


terug naar boven

MEER DAN 5000 BEZOEKERS

De Poëziemarathon-site, actief vanaf 15 november 2000, heeft in de eerste twee maanden va haar bestaan meer dan 5000 bezoekers getrokken. (17-1-2001)

terug naar boven

VANAF ZATERDAG BIJ BOEKHANDELS EN BIBLIOTHEKEN IN DE STADHet programmaboekje van de PoëzieMarathon 2001 (16-1-2001).

terug naar boven


NIEUWE EDITIE GRONINGER LITERATUUR KRANT
 
Groningen/Nieuwegein - de januari-editie van de Groninger Literatuur Krant is vandaag online gegaan en biedt een selectie uit wat de Groninger media de afgelopen maand over poëzie bericht hebben. (15-1-2001).
CARILLON ACADEMIEGEBOUW SPEELT SCHUBERTS WINTERREISE
Warming-up voor lied- en poëzievoorstelling 'De Rode Route'
 
Vanaf maandag 15 januari laat het carillon van het Academiegebouw liederen uit  'Die Winterreise' van Franz Schubert klinken. Speciaal voor de lied- en poëzievoorstelling 'De Rode Route', die vrijdag 19 januari in première gaat, maakte beiaardier Auke de Boer een selectie van enkele stukken uit de beroemdste liedcyclus van deze componist.
De voorstelling 'De Rode Rode' bestaat uit een integrale uitvoering van 'Die Winterreise' door bariton Vic Diederen en pianist Geert Woltjer, afgewisseld met een hervertelling van de gezongen poëzie van Wilhelm Müller uit 1823 in hedendaagse poëzie door Petra Else Jekel en Daniël Dee, de Huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen. 'De Rode Route' is op 19 en 20 januari te zien in het Universiteitstheater in het Harmoniecomplex en op 11 februari op Landgoed Ekenstein te Appingedam.
Op donderdag 18 januari tussen 11.00 en 12.00 uur bespeelt De Boer het carillon aan het Broerplein zelfs live. Ook dan zal hij liederen uit 'Die Winterreise' ten gehore brengen.
Nadere informatie: Stichting Rubato, Noorderdwarsstraat 15, 9717 LW  Groningen, stichtingrubato@hotmail.com (15-1-2001)
 
NINA WERKMAN WINT WORDSLAM
 
De Derde Groninger Word Slam in het Literair Lokaal van de Schrijversschool is gisterenavond gewonnen door Nina Werkman. De zeven deelnemende dichters brachten een breed scala aan poëzie ten gehore voor veertig man publiek.
Meindert Talma verzorgde hilarische muzikale intermezzo's en de slam-presentator liet zich bijstaan door de charmante assistente Elcke Schick uit Hannover.
De vierde Word Slam vindt op de 4de februari plaats. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij de Schrijversschool, tel: 050-850.71.62. (15-1-2001)

POËZIE GEWILD: BOEKHANDEL OPENT AVONDFILIAAL

Wegens de toegenomen populariteit van poëzie zal Boekhandel Scholtens Wristers tijdens de slotmanifestatie in Huis de Beurs een boekenstand vol poëzie verzorgen. (11-1-2001)


POËZIEWEDSTRIJD SUCCES

 
Voor de Poëziewedstrijd, die wordt georganiseerd door de Schrijversschool Groningen, zijn maar liefst 78 inzendingen binnengekomen. Tot vanuit Brielle doen dichters mee aan deze wedstrijd. Deze inzendingen worden nu anoniem door de jury (bestaande uit de dichters Bart FM Droog, Petra Else Jekel, Albertina Soepboer en Willem Jan van Wijk) beoordeeld. Eerst maakt elk jurylid een persoonlijke selectie, waarna tijdens het juryberaad een eerste, tweede en derde prijs worden vastgesteld.
De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens een speciale bijeenkomst in Literair Lokaal van de Schrijversschool, Oliemulderstraat 51 op de PoëzieMarathon van 15.30- 16.30. Deze uitreiking zal met een kort poëtisch programma omlijst worden.
Vanwege het grote aantal inzendingen zal het niet mogelijk zijn de gedichten van een persoonlijk commentaar te voorzien. Wie dat wenst, kan tijdens de PoëzieMarathon terecht bij de Gedichtendokter (Willem Jan van Wijk). Die houdt van 16.00 tot 17.30 uur zitting in boekhandel Scholtens Wristers in de Guldenstraat. (10-1-2001)

NOG MEER TELEVISIE

Op de Landelijke Gedichtendag staat ook de televisiezender Nederland 3 in het teken van het gedicht. In alle avondprogramma's zullen poëzie-items zitten en tussen de programma's draagt Joost Prinsen gedichten voor. In 'Van Gewest tot Gewest' (19.00-19.30) komen Groninger dichters aan het woord: Peter Visser, Max Niematz en De Dichters uit Epibreren dragen voor uit eigen werk en vertellen over de invloed van het Groninger Landschap op hun werk. (10-1-2001) 

RADIO EN TELEVISIE

OOG-Radio zal tijdens de gehele PoëzieMarathon aandacht aan de verschillende activiteiten besteden, middels speciaal correspondent Karel ten Haaf. Die in de nacht van 24 op 25 januari begint met een zeven uur durend poëzieradioprogramma (met als hoofdgast Jan Strikwerda, van 03.30 tot 07.00 uur) en later op de dag vanaf de verschillende locaties zal berichten. Tevens zal Nieuws-TV zal de gehele dag door gedichten uitzenden.  Zie ook het programma. (8-1-2001) 


ONDERTUSSEN, IN WARFHUIZEN

 
Op 25 januari 's 2001 zal de acteur Ton van der Velden 's middags een poëzieprogramma verzorgen waarbij hij Hannie Rouweler zal interviewen. Nadien leest zij voor uit eigen werk. Locatie: De Theaterherberg, Baron van Asbeckweg 42, Warfhuizen (Noord-Groningen). Inlichtingen: Ton van der Velden tel. 0595-57.27.42

SCANDINAVISCHE DICHTERS OP MARATHON

Op de avond van de Landelijke Gedichtendag dragen de bekende Scandinavische dichteressen  Inger Elisabeth Hansen (Noorwegen), Ingibjörg Haraldsdóttir (IJsland), Jouni Inkala (Finland), Marie Lundquist (Zweden) en Pia Tafdrup (Denemarken) in het Universiteitstheater voor uit eigen werk en tevens de eerder op de dag tijdens een workshop gemaakte vertalingen. Ook worden de winnaars van de vertaalwedstrijd bekend worden gemaakt, die het Scandinavisch Vertaal en Informatiebureau Nederland heeft uitgeschreven. (3-1-2001)

terug naar boven


VAN GEWEST TOT GEWEST TE GRONINGEN

Tijdens de Landelijke Gedichtendag zal het bekende televisieprogramma 'Van Gewest tot gewest' een item uitzenden over dichters te Groningen (1-1-2001)

terug naar boven


EEN POËTISCH 2001

De Stichting Poëziemarathon Groningen wenst alle poëtisch ingestelde internetsurfers een aangenaam en poëzierijk 2001 (1-1-2001)

terug naar boven


OOK LOUIS TH. LEHMANN VAN DE PARTIJ

Tijdens de openingsmanifestatie in De Silo zal ook Louis Th. Lehmann, waarvan juist de Gedichten 1939-1998 bij De Bezige Bij verschenen zijn, voordragen uit eigen werk (31-12-2000)

terug naar boven


VRIJE POËTISCHE ACTIE

De Stichting Poëziemarathon Groningen roept alle Groningers op tot het deelnemen aan de Vrije Poëtische Actie, op donderdagochtend 25 januari 2001, tussen 07.00 en 08.00 uur. Prik je favoriete gedicht op een boom,  bel je vrienden op om ze te wekken met een ontwaakgedicht, SMS of e-mail dichtregels,  bel bij je buren aan voor een ludiek poëtisch ontbijt of declameer je kinderen de volledige dichtwerken van C.S. Adama van Scheltema. Bericht ons van uw activiteit en wij zullen op die donderdagochtend tussen 07.00 en o8.00 uur erover berichten in een live-internetsessie via dit kanaal (30-12-2000)

terug naar boven


MARTIN REINTS OOK VAN DE PARTIJ

Ook de in Friesland huizende en eerder op de Landelijke Gedichtendag 2001 te Bergen (Noord-Holland) voordragende dichter Martin Reints zal tijdens de slotmanifestatie in Huis de Beurs gedichten ten gehore brengen.

terug naar boven


DICHTERSMARATHON TE AMSTERDAM

Omdat al het goede uit Groningen komt organiseert men te Amsterdam tijdens de Landelijke Gedichtendag ook een 'dichtersmarathon'- die overigens slechts vier uur duurt - en waar o.a. ex-Groninger Ramona Maramis zal voordragen, naast Beverwijker Menno Wigman en Amsterdammer Victor Schiferli. Meer informatie vindt u op de eveneens in navolging van Groningen gebouwde site www.literarairepodia.nl. (24-12-2000)

terug naar boven


PETER HOLVOET-HANSSEN OP SLOTMANIFESTATIE
 
De Vlaamse dichter Peter Holvoet-Hanssen zal komen voordragen tijdens de slotmanifestatie van de Poëziemarathon 2001. Hij wordt bijgestaan door een violist en een contrabassist. Holvoet-Hanssens debuut Dwangbuis van Houdini (Prometheus, 1999) werd bekroond als 'beste literair debuut 1999' (ASLK - de jaarlijkse debuutprijs van de Vereniging Ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen VBVB). Hij publiceerde in 'Deus Ex Machina', 'De Gids' en 'Optima' en 'Rottend Staal Online'. In 2000 verscheen Stromboliccio - uit de smidse van Vulcanus bij Bert Bakker. Deze bundel zal in 2001 gevolgd worden door Santander - ontboezemingen in het vossenvel
 
'In Dwangbuis van Houdini onderneemt Peter Holvoet-Hanssen een verkenningstocht naar de grenzen van het gewone en het ongewone, het zegbare en het onzegbare, naar het gebied waar dagelijkse routine overgaat in sluimerende waanzin, en humor en ontroering samengaan.'
bron: Gemeente Gent 'Poëzie in het S.M.A.K.' (oktober 1999)
Gedichten van Peter Holvoet-Hanssen zijn te vinden op :

Tijdschrift voor Kunst en Cultuur Vlaanderen

Sappho 2000

terug naar boven


CdK HANS ALDERS IN COMITÉVAN AANBEVELING

Commissaris der Koningin Hans Alders berichtte ons hedenochtend: 'Het doet mij een genoegen u te kunnen berichten dat ik gaarne bereid ben zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling van de Poëziemarathon. Ik wens u bij de organisatie van dit evenement veel succes toe.' Meer informatie over het Comité van Aanbeveling vindt u hier. (15-12-2000)


terug naar boven


DE CENTRALE BIBLIOTHEEK BERICHT

Van 14.00 tot 16.00 uur: Dichterspodium op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat. Belangstellenden kunnen hun favoriete gedichten voordragen; dat mag eigen werk zijn of werk van een andere dichter.
Per persoon: max. 10 minuten (mede afhankelijk van het aantal aanmeldingen). Men kan zich vanaf 10 januari tot 25 januari 2001 aanmelden bij de balie op de tweede etage. Begin januari worden er flyers verpreid waarop dit vermeld staat. Presentatie: Douwe van der Bijl.
Ieder uur zal er een gedicht worden voorgedragen door iemand van de bibliotheek, via de intercom. Ook worden twee liften ingericht als gedichtenlift. (13-12-2000)

terug naar bovenEN IN HET UNIVERSITEITSTHEATER...
 
Tussen 11.00 en 13.00 uur vindt een dichterlijk tussendoortje voor personeel en studenten van de Universiteit plaats. Zowel studenten als medewerkers zullen hun favoriete gedichten voor te lezen. De docenten Nederlands Hein Leferink en Gillis Dorleijn (in samenwerking met pianist Rob Visser) hebben inmiddels toegezegd. De dichters Maria van Daalen en Daniël Dee hebben zich over de organisatie ontfermd. (12-12-2000)

terug naar bovenRUTGER KOPLAND NUTTIGT POËZIEONTBIJT
 
Tussen acht en half tien 's ochtends zal de dichter Rutger Kopland voorlezen en geïnterviewd worden in Athena's Boekhandel. Rutger Kopland wordt geinterviewd door Coen Peppelenbos, naast redacteur van het literaire tijdschrift Tzum ook dichter. Voor het publiek is er gelegenheid om na afloop een favoriet gedicht voor te dragen. (12-12-2000)

terug naar boven
 

GEDICHTEN POËZIEWEDSTRIJD STROMEN BINNEN 

 
Na de publicatie van de wedstrijd in de Groninger Gezinsbode en Het Nieuwsblad van het Noorden stromen er dagelijks tientallen inzendingen binnen voor de poëziewedstrijd. Klik voor meer informatie over de wedstrijd hier.

terug naar boven


TSJÊBBE HETTINGA KOMT!


Naast Gerrit Komrij zal ook de dichter Tsjêbbe Hettinga voor lezen tijdens de slotmanifestatie. Tsjêbbe Hettinga  staat bekend om zijn prachtige voordrachten. Deze dichter draagt zijn epische gedichten op een gedreven manier uit zijn hoofd voor.
Tsjêbbe Hettinga  publiceerde tot nu toe zes dichtbundels. De laatste is Vreemde Kusten/ Frjemde Kusten (met CD, Frysk en Frij, 1995) met vertalingen door Benno Barnard. Een Engelse vertaling, door James Brockway, verscheen als Frjemde Kusten/ Strange Shores (Frysk en Frij, 1999).  Een bloemlezing met werk van Obe Postma en Tsjˆbbe Hettinga verscheen in 1998 (Fryslân! De wrâld! Friesland! Die Welt!). Onlangs verscheen er een nieuwe bundel.

terug naar boven


MATTY DE VRIES WINT WORD SLAM II
 
De 30 toeschouwers die afgelopen zondag de literaire avond 'Literair Lokaal' van de Schrijversschool bezochten, hadden zichtbaar moeite met het kiezen van een winnaar. Voor drie van de negen overgebleven 'wordslammers' bleek de finale qua punten onbepaald. De presentator, dichter Sieger M. Geertsma, besloot daarop aan de hand van het applaus de winnaar van deze tweede Word Slam aan te wijzen. Schrijversschoolcursist Matty de Vries werd het luidst toegejuichd en won daarmee naast de eer een fles wijn met een lang verhalend gedicht. 

terug naar boven


P.C. HOOFTPRIJS 2001 VOOR GERRIT KROL

Een van de deelnemers aan de Poëziemarathon 2000, waar hij in Athena's Boekhandel ontbeet met Remco Ekkers en de gelegenheidsdichter Arthur Japin, krijgt de P.C. Hooftprijs 2001. Gerrit Krol merkte op, in het Nieuwsblad van het Noorden van 1 december 2000, als antwoord op de vraag of het niet eens tijd werd dat hij deze prestigieuze prijs ontving: 'Daar kan ik volmondig ja op zeggen'. (3-12-2000)

terug naar boven


NACHTZENDING

OOG-radio verzorgt gedurende de Poëziemarathon de nachtelijke invulling, met een speciaal poëzieprogramma van 00.00 uur t/m 07.00 uur, gepresenteerd door dichter/schrijver Karel ten Haaf. (3-12-2000)

terug naar boven


KOMRIJ KOMT

Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij zal tijdens de Poëziemarathon 's avonds in Groningen voordragen uit eigen werk. Locatie en exacte tijdstip worden nog bekend gemaakt. (28-11-2000)
update: Dat zal geschieden in Huis de Beurs aan de Vismarkt, zo tussen 23.00 en 24.00 uur. 

terug naar boven


NOG MEER SUBSIDIE

Met gejuich ontvingen we de brief van het Prins Bernhard Cultuur Fonds Groningen, waarin melding wordt gemaakt van een financiële bijdrage aan de activiteiten te Groningen tijdens de Landelijke Gedichtendag (28-11-2000)  


terug naar boven


RAWIE ON TOUR

IJsselstein - De bekende dichter uit Groningen Jean Pierre Rawie is tijdens de Landelijke Gedichtendag te gast bij Stichting Literair Cafe te IJsselstein, in het Fulcotheater, aan de Overtoom 3 te IJsselstein. Aanvang: 20.00 uur. Meer informatie: Henriëtte van der Klok-Kiewiet (e-mail: kbm@wxs.nl)

terug naar boven


FRIESE VREUGDEDe dichter Cornelis van der Wal verheugt zich nu al op de komende Gedichtendag (foto: Henk Veenstra)

terug naar boven


SUBSIDIE

De eerste subsidie mochten wij ontvangen van het V.S.B. Fonds Groningen/Drenthe (15-11-2000)
terug naar boven


GEDICHTENFILM

Bij de openingsmanifestatie zal in een film van Stichting Hobbyrock een persiflage gegeven worden op het Groninger dichterscircuit. Onder de acteurs o.a. Meindert Talma, sinds kort ook dichter. Momenteel zijn de opnamen in volle gang (15-11-2000) 
terug naar boven


TREINGEDICHTEN

In treinstellen van NoordNed zullen tijdens de Landelijke Gedichtendag 2001 gedichten aan de treinreizigers uitgedeeld worden. NoordNed verzorgt de treinverbindingen op de trajecten Groningen-Nieuweschans, Groningen-Delfzijl, Groningen-Roodeschool, Groningen-Leeuwarden, Leeuwarden-Harlingen en Leeuwarden-Stavoren (augustus 2000) 

© Stichting Poëziemarathon Groningen 2000/2001

terug naar boven