Poëziewedstrijd

terug naar beginpagina

 
UITSLAG

De poëziewedstrijd, waaraan 78 dichters uit het hele land deelnamen, is gewonnen door de Stad-Groninger Stef Kempen. Unaniem beoordeelde de jury zijn gedicht 'Blauwe stad' als mooiste, meest aansprekende, tijdloze en toch actuele gedicht.
De tweede plaats behaalde Rik Andreae (Groningen) met het gedicht 'Voor jou' en de derde plaats ging naar Pieter Herruer (Zuidlaren, vanwege zijn gedicht 'Vriendendienst.'
Alle drie gedichten worden gepubliceerd in het literaire tijdschrift 'Noach's kat'. In het Nieuwsblad van het Noorden van 27-1-2001 zal het winnende gedicht van Stef Kempen afgedrukt worden. (26-1-2001).  

Juryrapport

Wedstrijdreglement

terug naar boven


BLAUWE STAD

en opnieuw
vaart de zoon
over het erf
van zijn vader

die zei
jij zult hier oogsten
wat ik heb gezaaid

arme man
die het land had
aan water

dan wendt hij het roer
haalt het net
binnenboord

want het wordt
al weer donker

en later


© Stef Kempen, 2001

terug naar boven


VOOR JOU

Waar de taxi stopt
heb ik een stad voor jou.
Nu trakteer ik.

Stad is van nauwlijnde
immeravond avondlampjes
vulpenblauwe licht.

Kiosken zijn ondergoedwinkels.
Het is de week
van hemdje omhoog.

De toonbanken groeten,
de tapkasten groeten, ja,
ook de teutende duiven, jou.

Alle schitter in eens
is er staniolen liftmuziek,
ter ere John Lennon

Hoed af-aapje groet orgel.
Pandjesjas en luchtige botten
zijn te huur.


© Rik Andreae, 2001

terug naar boven


VRIENDENDIENST

Van huis uit ben ik geen figuur
die 'n goede stemming zal bederven
mocht ik dus al biljartend sterven
vergeef me dan het onkiese uur

Nee vriend mijn keu kun je niet erven
want hij gaat mét mij door het vuur,
vandaag nog sneed ik heel secuur
mijn initialen in zijn nerven

Maar wil je kort voor de crematie
bevrijd van elke soort sensatie
hem naast mij leggen in de kist?

Want met gebruik van deze list
kan ik met Hem op 't Heilig laken
fijn nog wat carambooltjes maken.


© Pieter Herruer, 2001

 

terug naar boven


Juryrapport van de Poeziewedstrijd van de Schrijversschool, naar aanleiding van de Tweede PoëzieMarathon in Groningen.
 
Allereerst toont de jury zich zeer tevreden met het aantal inzenders (78) en de goede kwaliteit van ongeveer de helft van de inzendingen. Het thema 'stad' is door de inzenders op verschillende manieren opgevat, opvallend is toch het groot aantal inzendingen dat concreet over de stad Groningen gaat of over actuele gebeurtenissen in die stad. Wat dat laatste betreft is het opvallend dat er verschillende gedichten tegen het gat in de Grote Markt zijn ingestuurd, dat de Oosterparkrellen aan de orde komen evenals de geuren van de suikerfabriek.
 
Wie niet met de stad Groningen bekend is en als alien (of als Amsterdammer) via deze gedichten een kennismaking met de stad maakt, krijgt daarvan een duidelijk beeld. In Groningen, zo blijkt, wordt veel langs grachten gefietst, waarbij het dan niet zelden regent en hard waait. Het is in Groningen kennelijk ruig, nat en koud. Maar het is een stad waar veel gewerkt wordt, veel gezopen trouwens ook. Het rijke uitgaansleven van de stad vormt een duidelijke bron van inspiratie.
 
De derde prijs:

Deze gaat naar een gedicht dat getuigt van veel vakmanschap. Het is een klassiek sonnet, maar dan luchtig van toon, bijna een soort terloopse mop. Werkend met klassieke thema's roept het een helder beeld op. De derde prijs is voor het gedicht 'Vriendendienst' van Pieter Herruer uit Zuidlaren
 
De tweede prijs:

Gaat naar het enige gedicht waarbij de jury het woordenboek moest raadplegen. Er is hier dan ook sprake van eigenzinnig taalgebruik en van een duidelijk eigen stijl. Vanaf het begin is dit gedicht origineel en mooi en de schrijver is er in geslaagd het geheel luchtig en puntig te houden. De tweede prijs is voor het gedicht 'Voor jou' van Rik Andreae uit Groningen.
 
De eerste prijs:

Dit gedicht gaat over een stad die geen stad is, maar een plas water. Het is Gronings meest omstreden en imaginaire stad, nu al gewenst en gehaat. Dit is een klassiek gedicht, dat de jury enigzins aan Hans Lodeizen deed denken.
Met weinig woorden komt de schrijver tot de kern. Het is echt Gronings: de strijd tegen het water, land dat overgaat van vader op zoon. In al zijn soberheid roept het een ijzersterk beeld op. De eerste prijs is voor het gedicht 'Blauwe stad' van Stef Kempen uit Groningen
 

De jury bestond uit:
Bart FM Droog, dichter, lid van de Dichters uit Epibreren, presentatot van de maandelijkse Word Slam;
Petra Else Jekel, dichter, tevens een van de huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen;
Albertina Soepboer, dichter, docent poëzie aan de Schrijversschool Groningen;
Willem Jan van Dijk, dichter, gedichtendokter

terug naar boven


REGLEMENT

In het kader van de tweede Poëziemarathon organiseert de Schrijversschool (onderdeel van het Kunstencentrum Groningen) een poëziewedstrijd. Iedereen, van zondagsdichter tot Dichter des Vaderlands, mag twee gedichten rond het thema 'stad' inzenden. Een deskundige jury zal deze gedichten beoordelen en vervolgens een eerste, tweede en derde prijs toekennen. De jury gaat geheel
onbevooroordeeld te werk, want zij krijgt niet de namen van de inzenders te zien.
De prijzen worden tijdens de Poëziemarathon in het Literair Lokaal bekendgemaakt en uitgereikt. De voorwaarden voor deelname vind je hieronder vermeld. Meer informatie is desgewenst verkrijgbaar bij de Schrijversschool:
050-8507162.

 
Voorwaarden Poëziewedstrijd:

* Per deelnemer mogen maximaal twee gedichten van maximaal 24 regels (exclusief titel, inclusief witregels) opgestuurd worden.

* De gedichten moeten te maken hebben met het thema 'stad'.

* Naam en adres van de inzender moeten op een apart blaadje toegevoegd worden en mogen niet op de gedichten zelf voorkomen, zodat de jury de gedichten onbevangen kan beoordelen.

* De jury bestaat uit de dichters: Bart FM Droog, Petra Else Jekel (een van de  RUG-dichters), Albertina Soepboer en Willem Jan van Wijk (de laatste twee zijn tevens poëziedocenten aan de Schrijversschool).

* Inzendingen (uitsluitend op papier) moeten zo spoedig mogelijk doch uiterlijk 6 januari opgestuurd worden naar:
Schrijversschool, t.a.v.

Poëziewedstrijd
Oliemulderstraat 51
9724 JD Groningen;

* De uitslag wordt op een speciale, openbare bijeenkomst in het Literair Lokaal van de Schrijversschool bekendgemaakt. Deze vindt plaats tijdens de Poëziemarathon, dus op 25 januari 2001 en wel om 15.30 uur.

* Er worden een eerste, tweede en derde prijs uitgereikt. Deze bestaan onder andere uit een publicatiemogelijkheid.

Stichting Poëziemarathon Groningen

terug naar boven