Jeannine Janssens
      hét interview

      laatste update 22 september 2005
      oorspronkelijk gepubliceerd:januari/juli 2003


     Previous Home Next

UITLEG OVER SCHRIJVERSNET.NL

Epibreren - Naar aanleiding van het artikel over www.schrijversnet.nl (Rottend Staal Online, 28-1-2003) reisde Liesbeth van Dalsum af naar Montarnaud in Zuid-Frankrijk, voor een gesprek met Jeannine Janssens, medewerker aan die site.

Liesbeth van Dalsum: "Jeannine, wat is er nu eigenlijk aan de hand?"
Jeannine Janssens: "Wij zijn niet gespaard gebleven van technische problemen met Schrijversnet. Onze webbouwer E*Norm ging failliet in maart, nog vooraleer de veelvuldige technische fouten uit de programma's gehaald waren. Een aantal onderdelen van de site deden het gewoon niet, andere onderdelen waren zo vreselijk traag, dat het onze bezoekers wegjaagde.
En andere fouten in de programma's zorgden ervoor dat we vaak niet online konden werken aan de site, en dat de site voortdurend crashte. Dat maakt dat de site meerdere malen per dag uit de lucht was. Maar, omdat we gebruik maakten van dezelfde database als Van Dale Taalweb enFilosofie.nl, waren die dan telkens ook uit de lucht.

De technische problemen stapelden zich op. Niemand kon hieraan verhelpen, omdat niemand anders dan de (failliete) webbouwer wist hoe de programma's in mekaar zaten. Het was erg frustrerend voor ons, omdat we tenslotte toch hard werkten aan de inhoud van de site, maar die niet eens online konden krijgen. Uiteindelijk bleef de enige oplossing: de site uit de lucht nemen, en een volledig nieuwe site bouwen.
Het heeft wat geduurd; het voordeel van tot een grote uitgeversgroep te behoren (Schrijversnet is eigendom van uitgeverij Contact, dat deel uitmaakt van Veen, Bosch & Keuning) is dat er voldoende geld kan op tafel gelegd worden voor een zo duur initiatief als Schrijversnet (al wie er aan meewerkt doet dat op professionele basis), maar het nadeel is dat er heel wat mensen (de individuele uitgevers die tot de groep behoren) hun zeg moeten hebben, vooraleer er een beslissing genomen wordt. Dat heeft dus een tijdje in beslag genomen.

Momenteel zijn we zo ver dat er een webbouwer bezig is met de bouw van een nieuwe site voor Schrijversnet.
Ik werk ondertussen verder aan mijn linksverzameling, net zoals mijn collega's Louis Stiller (die de prachtige biografieën op de site maakt) en Erik Nieuwenhuis (hoofdredacteur, zorgt o.a. voor het nieuws) eveneens verder werken aan het hun toevertrouwde deel van de site.
Binnenkort zijn we terug, en ditmaal hopelijk met een snelle site zonder problemen."
Van Dalsum: "Vol verwachting klopt mijn hart."
Janssens: "Je had het ook over Poetry International Web: in tegenstelling tot Schrijversnet hebben die een goed werkende website, maar geen inhoud; wij hebben inhoud, maar geen website..."

(Rottend Staal Online, 30-1-2003)

LITERATUURNET.LINKS: CHECK IT OUT!

Montarnaud (F) - Dit weekend is de proefversie van http://literatuurlinks.net/ online gegaan, de overkoepelende linksverzameling naar alle sites en pagina's die met Nederlandstalige en naar het Nederlands vertaalde literatuur van doen hebben.
Literatuurlinks.net bevat nu al doorverwijzingen naar 31.227 sites en 3993 auteurs. De maker, Jeannine Janssens, lanceert de site officieel op 1 september. Ze roept alle auteurs, literaire organisaties, redacties van literaire bladen, vertalers, journalisten en etcetera op om enerzijds te kijken of de links werken en anderzijds om links toe te voegen aan deze nu al klassieke megasite.

Deze site kent een lange voorgeschiedenis: in 1997 nam Janssens de 'Letters linkspagina' over, die begonnen was door Rob de Vos. Begin 1998 werd 'Letters' overgenomen door De Brakke Hond overgenomen. De Letters-linkspagina's verhuisden naar Meander, waar ze tot en met 2000 op aan te treffen waren. In 2000 verwierf uitgeverij Contact de publicatierechten op Janssens' links, met de bedoeling om ze op www.schrijversnet.nl te plaatsen.
Op de een of andere manier ging iets ernstigs mis met het eens zo geprezen Schrijversnet.nl, dat na een vernieuwing off-line ging. Maar gelukkig is de unieke links-collectie nu weer toegankelijk.

(Rottend Staal Online, 20-7-2003)

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Liesbeth van Dalsum/Rottend Staal Online 2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.