Groninger dichters: Liesbeth van Dalsum

naar beginpagina                                 naar overzicht Groninger dichters

Liesbeth van Dalsum

Liesbeth van Dalsum, geboren op 22 december 1975 te Haren, is een van de weinige Nederlandse dichteressen die zich toegelegd heeft op het schrijven van mathematische poŽzie, een stroming die in kringen van hogere wiskundigen zeer populair is. 

Voor de Nationale Pi-dag leverde ze aan kroonprins Willem Alexander haar bijzondere Pi-gedicht. Van Dalsum schrijft echter ook liefdesgedichten. Ze is werkzaam als invalleerkracht, maar bovenal als journalist. 

In die hoedanigheid schreef ze reportages over poëzieverwante zaken vanuit Taiwan, Afghanistan, Zuid-Afrika en Zwitserland. Ze was de laatste westerse journalist die Osama bin Laden in Afghanistan interviewde. Dit vanwege de commotie rond gedichten die aan hem werden toegeschreven. Dat interview verscheen op 17-12-2001 op Rottend Staal Online.

In Nederland en Vlaanderen geldt ze als huisjournaliste voor de meeste poëziefestivals.

In de winter van 2004/2005 riepen duizenden Opzij-lezeressen haar tot een van de meest geliefde dichteressen van Nederland uit. Ze behaalde de vijfde plaats (of eigenlijk de zesde, want Nel Benschop en Anna Enquist deelden de tweede plaats), waarmee ze kilo's geliefder bleek dan Tjitske Jansen en Elly de Waard.


Gedichten van haar werden in o.a. 'Millennium', 'De Rottend Staal Nieuwsbrief'en in het Groninger Dagblad' gepubliceerd. Een liefdesgedicht van haar valt hier te lezen.


Zie ook www.google.com voor meer over Liesbeth van Dalsum.


VECTOR VECTRIX

je grootheid was de mijne niet
noch nachten dat je me
langs lijnen voerde en droeg
in het strekken van de boog.

© Liesbeth van Dalsum, 2000Deze pagina is onderdeel van Rottend Staal Online

terug naar boven